23-02-17

Engagement ouders belangrijk voor slaagkansen schoolkinderen

Studenten hebben een grotere slaagkans wanneer de leerkrachten een positieve perceptie over de ouders hebben opgebouwd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Missouri. De onderzoekers stelden daarbij vast dat de ratings van de leerkrachten over het ouderlijk engagement een accurate inschatting mogelijk maakten over het academische en sociale succes van de kinderen. De wetenschappers merken daarbij op dat de percepties over de ouders wellicht - onbewust - een invloed kan hebben op de inspanningen die de onderwijskracht wil doen in de ondersteuning van de leerlingen.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170221101032.htm

16:22 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Na tweede wereldoorlog werd basis voor latere welvaart gelegd

Het economische beleid na de tweede wereldoorlog heeft de basis gelegd voor de welvaart die decennia later kon worden ervaren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Texas. De Amerikaanse wetenschappers weerleggen daarmee de theorieën dat de periode van economische stabiliteit na het einde van de tweede wereldoorlog moest worden gezien als een terugkeer naar een normale maatschappij. Integendeel konden volgens de studie een aantal specifieke maatregelen op gebied van financiën, tewerkstelling en economie met verstrekkende gevolgen worden geregistreerd.

Lees Verder

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-02/uota-pep022217.php

15:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Onderwijs profiteert meer van discipline dan van financiële injecties

Op de educatieve prestaties van de school heeft discipline een grotere impact dan financiële investeringen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Macquarie University. De onderzoekers merken dan ook op dat financiële injecties niet voldoende zijn om het onderwijsniveau te verbeteren. Er wordt opgemerkt dat studenten door een grotere discipline in staat zijn meer te leren en beter te presteren, waardoor ze volgens de onderzoekers uiteindelijk zullen bijdragen tot een versterking van de concurrentiekracht van de arbeidspopulatie en de nationale economie.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-02-discipline-effective-monetary-investment.html

14:07 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Emoties kunnen perfect in de ogen worden gelezen

Het individu gebruikt de ogen van andere personen om interne emoties in te schatten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado, waarbij proefpersonen foto’s van verschillende ogen in verband moesten brengen met gevoelens van droefheid, afkeer, boosheid, angst, blijdschap of verrassing. De respondenten bleken goed in staat te zijn de passende oogopslag en emotie bij elkaar te brengen. De beste resultaten werden bereikt bij de uitdrukking van angst. De vaststellingen tonen volgens de onderzoekers dat de ogen perfecte expressies van de interne emoties brengen.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170222113759.htm

13:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Concurrentie op werkvloer is moeilijk te achterhalen

Werknemers weten heel goed welke collega’s als vrienden kunnen worden beschouwd, maar het blijkt bijzonder moeilijk om potentiële concurrenten te achterhalen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Washington University, de University of North Carolina en de University of Michigan. De onderzoekers merken daarbij echter op dat de professionele concurrentie een andere structuur heeft dan de andere verhoudingen op de werkvloer. Terwijl een vriendschappelijk gedrag openlijk wordt getoond, zullen concurrerende motieven volgens de onderzoekers meestal verborgen worden gehouden. Dat maakt het volgens hem moeilijker om tegenstanders te identificeren.

“Op de werkvloer kan elke dag tussen collega’s voor een beperkt aantal voordelen - zoals bonussen, loonsverhogingen, promoties en erkenning - een voortdurende wedijver worden opgetekend,” benadrukt onderzoeksleider Hillary Anger Elfenbein, professor organisatiegedrag aan de Washington University. “Er moet echter ook worden vastgesteld dat de werknemer er meestal niet in slaagt de identiteit van zijn concurrenten te achterhalen. Wanneer gezocht wordt naar de kennis van de arbeidskracht over zijn werkomgeving, moet worden vastgesteld dat men meestal wel vrienden kan identificeren, maar bij negatieve gevoelens - met inbegrip van concurrentie - tast men vaak volledig in het duister.”

“Sommige collega’s zullen hun competitiviteit tonen en hun concurrerende intenties duidelijk maken, maar anderen gedragen zich als een vriend en verbergen hun ware gevoelens en ambities,” betoogt Elfenbein. “Daardoor heeft de werknemer meestal geen idee welke collega’s als een bedreiging moeten worden ervaren. Achter het fenomeen kan een dubbele reden worden gevonden. Sommige werknemers zijn te beleefd om collega’s te irriteren of voor het hoofd te stoten en zullen hun competitieve ambities dan ook verzwijgen. Anderzijds is er het fenomeen van de wederkerigheid. Voor vriendschappen is wederkerigheid een positief gegeven, maar bij concurrentie valt dat element weg.”

“Wanneer geen basis voor wederkerigheid overblijft, wordt het moeilijk om de concurrentie in te schatten,” benadrukt de onderzoeker. “Men moet bij collega’s dan ook meer aandacht besteden aan gedrag dan aan woorden. Wanneer collega’s zich al te beleefd opstellen, zouden de alarmklokken moeten beginnen te luiden.”

Lees Verder

12:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: concurrentie |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De textielgroepen Hennes & Mauritz (H&M), Inditex, Clemens & August (C&A), Next en Tchibo nemen niet deel aan de Dhaka Apparel Summit in Bangladesh. Daarmee willen de bedrijven naast eigen zeggen een signaal geven dat er een einde dient te komen aan de slechte arbeidsvoorwaarden voor de Bengaalse werknemers. De Clean Clothes Campaign zegt dat de boycot ook een reactie is op de beslissing van de Bengaalse autoriteiten om in Dhaka na een vreedzaam protest voor loonsverhogingen om meer dan dertig vakbondsleiders en arbeiders te laten arresteren en de fabriekseigenaars de toelating te geven om minstens vijftienhonderd werknemers te ontslaan.

De Amerikaanse frisdrankengroep Coca-Cola investeert 1,9 miljoen euro in zijn innovatiecentrum in Anderlecht. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. In de onderzoeksafdeling van de vestiging in Anderlecht worden de meeste dranken van concern ontwikkeld, met uitzondering van het hoofdmerk Coca-Cola en diens varianten. Er is ook een pilootfabriek voor de kleinschalige productie van nieuwe dranken. Die fabriek krijgt door de nieuwe investering een bijkomende productielijn. Coca-Cola onderstreept naar eigen zeggen met de investering ook zijn blijvende lokale verankering in België. In het innovatiecentrum werden onder meer de energiedrank Nalu en de frisdrank Finley gecreëerd.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple zal zijn nieuwe campus in Cupertino in april in gebruik nemen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Aan de realisatie van de nieuwe campus, die de naam Apple Park meekrijgt, heeft een oppervlakte van ruim 70 hectare. Er is vier jaar gewerkt aan de bouw van de campus, die ongeveer 5 miljard dollar zou hebben gekost. Na de opening van de campus zal begonnen worden met de transfer van de twaalfduizend medewerkers van het hoofdkantoor van het bedrijf. Die operatie zou in totaal zes maanden in beslag nemen. Bekroning van het complex wordt het Steve Jobs Theatre, waar evenementen met een publiek tot duizend mensen kunnen worden georganiseerd.

De werknemers van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia voeren actie om meer duidelijkheid te krijgen over de toekomst van het bedrijf. Cramer Ball, topman van Alitalia, had midden februari bekend gemaakt de kosten van de maatschappij dit jaar met ongeveer 160 miljoen euro te willen terugdringen. De vakbonden zeggen te beseffen dat de kosten moeten worden gereduceerd, maar voegen eraan toe eerst een toekomstplan te willen zien. Het is volgens hen onmogelijk de kosten te verlagen zonder de verdere richting van het beleid te kennen. Alitalia is al langer verlieslatend. Op dit jaar wordt gevreesd voor een operationeel verlies van 600 miljoen euro.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 66,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde met 63 procent tot 995 miljoen euro. Het bedrijf merkt op dat de resultaten vooral werden beïnvloed door de hogere kosten die het bedrijf heeft moeten maken voor de opvoering van de productie van het type A350 en met technische problemen die bij de motoren van het model A320 dienden te worden vastgesteld. In totaal moest wegens technische problemen bij het militair transporttoestel A400M al een bedrag van 2,2 miljard euro worden afgeschreven. Airbus leverde vorig jaar in totaal 688 commerciële vliegtuigen af.

In Oostenrijk kunnen werkgevers in de toekomst op een bijkomende premie rekenen wanneer een vacature door een autochtoon wordt ingenomen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat door de regering van de Oostenrijkse sociaal-democratische kanselier Christian Kern is voorgesteld. Volgens het voorstel zouden werkgevers drie jaar slechts de helft van de vereiste sociale bijdragen moeten betalen voor elke baan die door een autochtone werknemer wordt ingevuld. Om in aanmerking te komen moet de werknemer de Oostenrijkse nationaliteit hebben of al lange tijd in het land verblijven. De premie geldt ook voor kandidaten die in Oostenrijk een diploma hebben gehaald en voor hoogopgeleiden uit regio’s buiten de Europese Unie.

Retailer Clemens & August (C&A) schrapt op zijn hoofdkantoren in Vilvoorde in België en Düsseldorf in Duitsland tweehonderdvijftig banen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De operatie vormt onderdeel van een bredere herstructurering, die naar eigen zeggen de competitiviteit van het concern in Europa moeten versterken. Opgemerkt wordt dat de organisatie moet worden vereenvoudigd om de efficiëntie te kunnen verbeteren, terwijl ook de werkingskosten moeten worden gereduceerd. De hoofdkantoren moeten flexibeler en kostenefficiënter worden en sneller op de markt kunnen reageren. In Vilvoorde zouden zeventig banen worden geschrapt, terwijl in Düsseldorf honderdzestig arbeidsplaatsen zouden verdwijnen.

Brazilië moet op grote schaal koffie importeren om aan de vraag op de binnenlandse markt te kunnen voldoen. Nochtans is het land de grootste koffieproducent van de wereld. Dat heeft de Braziliaanse krant Folha de São Paulo gemeld. De Baziliaanse regering heeft voor een periode van vier maanden de import van één miljoen zakken van zestig kilogram Robusta-koffie uit Vietnam goedgekeurd. Brazilië heeft in de teeltgebieden al maanden te kampen met droogte. De koffieprijs is in Brazilië volgens het nationale bureau voor de statistiek in twaalf maanden tijd met 14,9 procent gestegen. In de deelstaat Espirito Santo kwam de productie van de Robusta-koffie vorig jaar 30 procent lager uit dan een jaar eerder.

Het zou niet opportuun zijn om Dominique Leroy, chief executive van de telecomoperator Proximus, een loonsverhoging toe te kennen. Dat heeft Belgisch premier Charles Michel gezegd. Dominique Leroy kan terugvallen op een totaal salarispakket van ruim 800.0000 euro. In tegenstelling tot de leden van het directiecomité van het bedrijf, komt Leroy echter niet in aanmerking voor een variabele verloning op langere termijn. Leroy wijst er echter op dat ze als chief executive de taak heeft om de strategische lijnen op lange termijn uit te tekenen en dan ook voor de betrokken verloning in aanmerking te komen. Charles Michel laat echter verstaan het loonplafond voor de openbare bedrijven niet te willen doorbreken.

Vlaanderen staat op de shortlist met Europese regio's die later dit jaar van autobouwer Tesla een aanbesteding mogen verwachten rond de bouw van een nieuwe fabriek. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois gezegd. Elon Musk, topman van Tesla, had twee jaar geleden aangegeven een productiesite voor elektrische wagens of batterijen in Vlaanderen op termijn niet uit te sluiten. Minister Bourgeois getuigde dat België inderdaad in een selecte groep potentiële inplantingslocaties is opgenomen, maar hij waarschuwde voor bijzonder zware concurrentie tussen de verschillende kandidaten. Andere gegadigden voor de fabriek zijn onder meer Spanje, Tsjechië, Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

De Duitse regering zegt positief te staan tegenover de gesprekken over een overname van de Duitse autobouwer Opel door zijn Franse concurrent PSA Peugeot-Citroën. Carlos Tavares, topman van de Franse groep, had eerder in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel de nodige garanties gegeven over de tewerkstelling en de fabrieken van Opel. Hij zou ook beloofd hebben dat Opel binnen de nieuwe fusiegroep een grote autonomie krijgt. Ook de Franse regering, die een belang van 12,81 procent heeft in Peugeot-Citroën, heeft inmiddels openlijk zijn steun gegeven aan de fusie, maar benadrukte wel met bijzondere aandacht de toekomst van de fabrieken en de werkgelegenheid te zullen opvolgen.

De frequentie van de postbedeling zal de volgende jaren niet worden verlaagd. Dat heeft Alexander De Croo, Belgisch minister voor posterijen, gezegd in een reactie op een studie van het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), die had gesuggereerd dat in de toekomst nog slechts drie tot vier bedelingen per week zouden worden voorzien. De regulator merkte daarbij op dat het briefverkeer door toedoen van de elektronische communicatie en het internet gevoelig is afgenomen en bij urgente boodschappen dan ook meestal al op andere kanalen beroep wordt gedaan. Minister De Croo wil echter vasthouden aan het beheerscontract met Bpost, waarin een dagelijkse bedeling is afgesproken.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 47 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,5 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met ruim 10 procent tot 4,5 miljard euro. De positieve resultaten waren vooral te danken aan de divisie voorschriftplichtige geneesmiddelen. De landbouwdivisie diende daarentegen een winstdaling te melden. Het Duitse concern maakte verder bekend te hopen dat de overname van het Amerikaanse concern Monsanto tegen eind dit jaar kan worden afgerond. Om die transactie te kunnen realiseren is nog wel de instemming van de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten en Europa noodzakelijk.

Het Brusselse gewest heeft beslist om overtredingen op de geluidsnormen voor het vliegtuigverkeer gedurende twee maanden nog niet te verbaliseren. Daarmee reageert het Brusselse gewest op het belangenconflict dat de Vlaamse regering tegen de invoering van de geluidsnormen had ingediend. Dat belangenconflict zou de maatregel eveneens voor een periode van twee maanden hebben opgeschort, maar werd door door Brusselse overheid formeel afgewezen. De Board of Airline Representatives (BAR), vertegenwoordiger van de vliegtuigmaatschappijen die van luchthaven Brussels Airport gebruik maken, heeft gevraagd dat eindelijk duidelijkheid wordt gecreëerd, zodat opnieuw aan de toekomst kan worden gewerkt.

Het voorbije jaar hebben de Belgische bioscopen 19,4 miljoen bezoekers ontvangen. Dat betekent een daling met 8,22 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging voor de Filmdistributeurs in België (VFDB), de Federatie van de Belgische Cinema's (FCB) en Cinedata. De omzet daalde met bijna 6 procent tot 148,2 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat de Belgische bioscopen voor de eerste keer in twintig jaar minder dan 20 miljoen tickets konden verkopen. Het jaar voordien was nog een stijging met 3,5 procent gemeld. De terugval wordt vooral toegeschreven aan een drukke sportzomer, de late kerstvakantie en een relatief gebrek aan lokale en internationale kaskrakers.

Meer Nieuws

10:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-02-17

Weinig applicaties leven langer dan een maand

Slechts een kleine fractie van het aantal aangeschafte applicaties heeft een actieve levensduur van meer dan één maand. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent AppsFlyer naar meer dan vijfduizend applicaties. Opgemerkt wordt dat de betrokken toepassingen samen meer dan 3,5 miljard keer werden geïnstalleerd, maar minder dan één op twintig applicaties blijft langer dan dertig dagen actief. Applicaties uit de App Store van Apple hebben daarbij een overlevingskans van 4,8 procent. Bij Android valt dat cijfer nog verder terug tot 4,5 procent. De onderzoekers wijzen daarbij op de zware concurrentie in de applicatie-winkels. Zowel de App Store als Google Play biedt immers meer dan twee miljoen applicaties aan.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/app-retention-rates-still-low-but-improving-75135/

 

18:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |