26-03-17

China kent snelgroeiende deeleconomie

In China zal de deeleconomie de volgende jaren op een gemiddelde groei van 40 procent kunnen blijven rekenen. Tegen het einde van dit decennium zal het transactievolume in de Chinese deeleconomie meer dan 10 procent van het bruto binnenlandse product van het land vertegenwoordigen. Dat blijkt uit vooruitzichten van het Chinese State Information Center. Bovendien wordt opgemerkt dat het aandeel van de deeleconomie tegen het het midden van het volgende decennium zelfs tot ongeveer 20 procent zou kunnen oplopen. Er wordt aan toegevoegd dat de sector in de loop van de volgende tien jaar tot het ontstaan van wellicht vijf tot tien Chinese superbedrijven zal leiden.

“Steeds meer particulieren als kleine en middelgrote bedrijven zullen door de deeleconomie worden aangetrokken en zullen met die activiteiten een rendabel zakelijk model kunnen uitbouwen,” wordt er opgemerkt. “Er kan worden verwacht dat de activiteiten zich over diverse velden - producten, diensten, kapitaal, kennis, vaardigheden en productiecapaciteit - zullen uitspreiden. Onder meer het delen van productiecapaciteit zal cruciaal blijken in de snelle modernisering van de Chinese industrie. Op dit ogenblik staat dit concept nog in zijn kinderschoenen, maar de volgende jaren mag een explosieve groei worden verwacht.”

In het rapport wordt voorspeld dat de Chinese deeleconomie tegen het einde van dit decennium 100 miljoen service-providers zal tellen, waaronder ongeveer 20 miljoen fulltime partijen. “De ontwikkeling van de sector moet een efficiënt instrument worden om de grotere druk op de arbeidsmarkt - gecreëerd door een tragere economische groei en technologische vooruitgang - op te vangen,” wordt er opgemerkt. De Chinese deeleconomie vertegenwoordigde vorig jaar een transactiewaarde van 3,45 biljoen yuan of 503 miljard dollar. Dat betekende een toename met 103 procent tegenover het jaar voordien.

In totaal waren het voorbije jaar 600 miljoen mensen bij de Chinese deeleconomie betrokken, terwijl ongeveer 60 miljoen service-provieders werden geteld. In beide gevallen was er sprake van een aangroei met ongeveer 20 procent. Bij de tewerkstelling kon gewag gemaakt worden van een stijging met 17 procent tot 5,85 miljoen arbeidsplaatsen. Zhao Ying, onderzoeker aan de Chinese Academy of Social Science, waarschuwt echter dat excessieve administratieve regels een rem op de ontwikkeling van de sector zouden kunnen vormen. Een aantal wetten zijn volgens hem niet meer geschikt voor dit nieuwe zakelijke model, zodat nieuwe regels zouden moeten worden ontwikkeld.

Lees Verder

12:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het alternatieve taxibedrijf Uber stopt tijdelijk met zijn testprogramma voor zelfrijdende auto’s. Reden is een recent ongeval in Arizona waarbij een zelfrijdende wagen bij een ongeval betrokken raakte nadat een ander voertuig geen voorrang had verleend. Uber benadrukte dat niemand ernstig gewond geraakt. Door de aanrijding kwam de auto van Uber op zijn kant terecht. De zelfrijdende auto had twee inzittenden aan boord. Volgens de Amerikaanse politie had ook iemand achter het stuur plaatsgenomen, maar was het voorlopig nog niet duidelijk wie de controle over het voertuig had. Uber heeft gezegd het incident te onderzoeken. In afwachting worden de testritten, die in februari waren gestart, opgeschort.

Het Nederlandse bedrijf Royal Delft heeft heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 24,5 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. Een belangrijk deel van de groei was te danken aan dochterbedrijf BK Cookware, dat de verkoop van kookpannen met meer dan 10 procent tot 18,5 miljoen euro zag oplopen. Ook de verkoop van Delfts Blauw nam toe, dankzij een grotere afname bij zowel bedrijven als consumenten. Anderzijds moest worden vastgesteld dat de inkomsten van de musea in Delft en Amsterdam een lichte terugval kenden. Er wordt een verband gelegd met de terroristische dreiging. De nettowinst daalde van 169.000 euro naar 24.000 euro.

De Europese Commissie heeft de overname van het Deense energiebedrijf LM Wind Power door het Amerikaanse concern General Electric goedgekeurd. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Er wordt benadrukt dat ook na de overname nog voldoende concurrentie op de markt overblijft, waarbij verwezen wordt naar bedrijven zoals Siemens, Vestas, Nordex of Senvion. General Electric neemt LM Wind Power, fabrikant van windmolenwieken, over voor een bedrag van 1,65 miljard dollar. LM Wind Power was tot nu toe in handen van de Britse investeringsmaatschappij Doughty Hanson. De deal zal waarschijnlijk nog in de eerste helft van dit jaar kunnen worden afgerond.

Bij de Britse retailer Tesco legt internationaal chief executive Trevor Masters eind mei zijn functie neer. Dat heeft Tesco bekend gemaakt. Masters was achtendertig jaar aan de Britse retailer gebonden. Zijn functie zal worden opgesplitst. Tony Hoggett wordt aangesteld tot verantwoordelijke voor de divisie Tesco Asia, die ook Masters eerder al invulde. Ook Hoggett, op dit ogenblik operationeel directeur van de Britse divisie van de groep, is al meer dan een kwarteeuw in dienst van de Britse supermarktgroep. Matt Simister wordt verantwoordelijk voor de afdeling Tesco Central-Europe. Na zijn afscheid van Zuid-Korea en Turkije, wil Tesco International zich vooral richten op de rest van Azië en Centraal-Europa.

Het Duitse Basf heeft zijn divisie leerchemicaliën verkocht aan het Nederlandse bedrijf Stahl Group. Dat heeft Basf bekend gemaakt. Door de transactie, die tegen het einde van dit jaar zou moeten worden afgerond, krijgt Basf een belang van 16 procent in Stahl Group, dat zelf in handen is van de Franse investeerder Wendel. Door de fusie ontstaat een entiteit met een jaaromzet van ongeveer 850 miljoen euro. De overgenomen divisie telt ruim tweehonderd werknemers. Ook zij maken de overstap naar de nieuwe eigenaar. Stahl moet naar eigen eigen door de overname aan schaalgrootte winnen. Het Nederlandse bedrijf rekent op de nodige synergieën.

Het modemerk Hermès heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 5,20 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met 13 procent toe tot 1,1 miljard euro. Het bedrijf wist vooral in Azië een grotere afzet te realiseren, maar ook in Europa kon een verbetering worden gemeld. Na enkele moeizame jaren, toont de luxemarkt volgens Axel Dumas, chief executive van Hermès, opnieuw tekenen van herstel. In alle regio’s kon een groei worden opgetekend. Onder impact van het terrorisme werd in Parijs wel een omzetdaling worden gemeld, maar de verkopen zijn volgens Dumas verschoven naar Rome en Londen.

Het biotechnologiebedrijf Galapagos ontvangt van partner AbbVie een mijlpaalbetaling van 7,5 miljoen dollar. De transactie is het gevolg van de opstart van de eerste fase van een klinische studie naar een potentieel geneesmiddel voor de behandeling van taaislijmziekte. Bedoeling van de studie is een onderzoek naar de veiligheid, verdraagbaarheid en de doseringen van het product. Ook wordt de veiligheid en de verdraagzaamheid van de combinatie met een ander kandidaat-geneesmiddel onderzocht. De studie wordt volgens Galapagos uitgevoerd bij minstens achtenveertig gezonde vrijwilligers in België. Het bedrijf heeft van AbbVie in totaal al 57 miljoen dollar mijlpaalbetalingen ontvangen.

Robert Iger blijft nog één jaar langer chief executive van het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney. Dat heeft Disney, het grootste mediabedrijf van de Verenigde Staten, bekend gemaakt. Het huidige contract van Iger loopt tot eind juni volgend jaar. Het is al de derde keer dat het mandaat van Iger met één jaar wordt verlengd. Iger heeft nu echter gezegd over twee jaar zijn functie neer te leggen. Door de verlenging van het contract krijgt Disney echter meer tijd om een opvolger te vinden. Eerder werd algemeen verwacht dat Tom Staggs,twee jaar geleden tot operationeel directeur benoemd, Iger zou opvolgen. Staggs stapte vorig jaar echter op omdat hij onvoldoende vertrouwen genoot bij het bestuur.

De Duitse autobouwer Porsche heeft tijdens het voorbije jaar een een omzet gerealiseerd van bijna 22,32 miljard euro, tegenover ruim 21,53 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg met 14 procent tot bijna 3,88 miljard euro. In totaal werden 237.778 wagens opgeleverd, tegenover 225.121 exemplaren het jaar voordien. Voor dit jaar verwacht Porsche, dat ook een belang van 52 procent heeft in Volkswagen, een winst tussen 2,1 miljard euro en 3 miljard euro. Bij die vooruitzichten wordt volgens Hans Dieter Pötsch, bestuursvoorzitter van Porsche, rekening gehouden met de impact van het emissieschandaal bij Volkswagen.

Royal Bank of Scotland (RBS) gaat in Groot-Brittannië en Ierland honderdtachtig filialen sluiten, waardoor bijna zevenhonderd banen verloren gaan. Dat heeft de Britse financiële groep bekend gemaakt. In Groot-Brittannië worden bijna honderdzestig vestigingen gesloten. Volgens de bank maken klanten bij het bankieren steeds meer gebruik van internet en is het concern mede daardoor genoodzaakt het aantal fysieke locaties af te bouwen. De bank, die na een reddingsoperatie tijdens de financiële crisis van negen jaar geleden nog altijd voor 72 procent in handen is van de Britse staat, had eerder al gewaarschuwd voor bijkomende sluitingen om een besparing van 2 miljard pond eind dit decennium te halen.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple zal nog deze lente met de productie van iPhones in India van start gegaan. Dat hebben een aantal Indiase ambtenaren tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Fabrikant Wistron in Bangalore zou in eerste instantie met de productie van enkele oudere modellen van start gaan. Tegen de zomer zouden ook modernere versies aan de productie worden toegevoegd. Met een lokale productie kan Apple zijn omzet op de Indiase markt gevoelig opdrijven. Indiase winkels moeten immers minstens 30 procent van hun voorraden op de binnenlandse markt aankopen. Door de lokale productie kan ook Apple als een lokale producent worden bestempeld.

De Amerikaanse autobouwer Ford Motor zal tijdens het eerste kwartaal van dit jaar minder winst boeken dan de recordcijfers die begin vorig jaar konden worden gemeld. Dat heeft Ford Motor bekend gemaakt. Het bedrijf had eerder al aangegeven zijn portfolio enigszins af te slanken als gevolg van de afzwakkende vraag in de Verenigde Staten. Bovendien wordt gewezen op een aantal belangrijke investeringen. Ford Motor boekte over het volledige voorbije jaar een nettowinst van 4,6 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 7,4 miljard dollar het jaar voordien. De omzet van de Amerikaanse autobouwer steeg van 149,6 miljard dollar naar 151 miljard dollar.

Het Nederlandse bedrijf Vanderlande Industries, fabrikant van transportsystemen voor bagage-afhandeling, wordt overgenomen door de Japanse groep Toyota Industrie. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 1,2 miljard euro. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Vanderlande is met een aandeel van ruim 30 procent wereldmarktleider in bagage-afhandelingssystemen van luchthavens. Het Nederlandse bedrijf is ook marktleider in de ontwikkeling van systemen voor pakketpost. De Nederlandse onderneming boekte vorig jaar een nettowinst van 49 miljoen euro, terwijl een omzet van 1,14 miljard euro werd opgetekend. Vanderlande was de voorbije negentien jaar in handen van NPM Capital.

Oude olielekkages bij Shell in Nigeria zorgen ruim acht jaar later nog steeds voor een extreme vervuiling in het Afrikaanse land. Dat blijkt volgens de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal uit een vertrouwelijk onderzoek in opdracht van Shell en lokale partners die betrokken zijn bij het herstel. Shell gaf eerder toe verantwoordelijk te zijn voor twee lekken in een oliepijpleiding in de Nigeriaanse vissersgemeenschap Bodo. Het Brits-Nederlandse oliebedrijf trof twee jaar geleden met de lokale bevolking een schikking van 55 miljoen pond. Uit een onderzoek dat toen werd uitgevoerd zou zijn gebleken dat jaren na het lek nog steeds sprake was van extreem hoge mate.

Coca-Cola European Partners (CCEP) heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 9,1 miljard euro. Er kon tevens een winst van 549 miljoen euro worden gemeld. Het concern ontstond vorig jaar uit de fusie van de bottelaars Coca-Cola Enterprises, Coca-Cola Iberian Partners en Coca-Cola Erfrischungsgetränke. Wanneer de resultaten van deze drie entiteiten worden opgeteld, zou de fusiegroep tegenover het jaar voordien de winst met 13 procent hebben kunnen doen toenemen. De omzet van met 1,5 procent zijn gedaald. De fusiegroep is actief in dertien Europese landen en bottelt frisdranken voor ruim 300 miljoen consumenten. Coca-Cola European Partners telt 25.000 werknemers.

Lees Verder

10:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-17

Cruises worden levensader van het Cubaans toerisme

Cruises worden een belangrijke pijler van het Cubaanse toerisme. Dat zegt de Cubaanse econoom Jose Luis Perello, verwijzend naar de beslissing van verscheidene Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen om hun vluchten tussen de Verenigde Staten en Cuba te reduceren of stop te zetten. Daarbij werd er onder meer op gewezen dat Cuba nog geen infrastructuur heeft om een grotere toestroom aan toeristen te ontvangen. Onder meer de hotelcapaciteit moet nog fel worden verbeterd. Perello wijst er echter op dat de cruisetoerist geen hotelkamer nodig heeft. Verwacht wordt dat het land dit jaar 370.000 cruisepassagiers zal kunnen ontvangen.

Lees Verder

 

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Technofobie is geen nieuw fenomeen

Personen die angst hebben voor het gebruik van robots, artificiële intelligentie en andere nieuwe technologieën die ze niet begrijpen, blijken meestal ook een grotere vrees te vertonen om hun baan te verliezen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Baylor University op basis van interviews met ruim vijftienhonderd Amerikaanse werknemers. Bovendien moet volgens de onderzoekers ook rekening worden gehouden met een groter risico op mentale problemen die door hun angstigheid wordt veroorzaakt. Gebleken is volgens de Amerikaanse wetenschappers dat ongeveer 37 procent van de bevolking tot de groep van de technofoben moet worden gerekend.

“In historisch gemarginaliseerde groepen - zoals vrouwen, migranten of laaggeschoolden - moet de grootste vrees voor technologie worden geregistreerd,” betoogt onderzoeksleider Paul McClure, socioloog aan de Baylor University. “Technofoben blijken drie keer meer bevreesd te zijn voor werkloosheid dan het gemiddelde van de bevolking. Bovendien blijken technofoben ook drie keer meer angst te hebben om in de toekomst tegen een geldgebrek te botsen. Tevens blijkt deze groep 95 procent kans te hebben met oncontroleerbare bezorgdheden te worden geconfronteerd. Tevens tonen technofoben een grotere vrees het slachtoffer van een bijzonder zware tegenslag te zullen worden.”

“Technofoben vertonen een grotere angst voor een jobverlies door automatisering dan voor een romantische afwijzing of de verplichting in het openbaar te moeten spreken,” zegt Paul McClure. “Er moet echter op worden gewezen dat de angst voor automatisering geen nieuw fenomeen is. In de negentiende eeuw werden in de Britse fabrieken weefmachines vernield door textielarbeiders, die vreesden dat de uitvindingen een snellere en goedkopere productie door ongeschoolde arbeidskrachten zouden mogelijk maken. Mogelijk is de bedreiging van de nieuwe automatisering overdreven - zoals sommige partijen beweren - maar de vrees bij sommige mensen is reëel.”
In ieder geval moet het beleid volgens McClure onderzoeken welke maatregelen kunnen worden genomen om technofobie te bestrijden en in te dammen.

Lees Verder

17:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: technofobie |  Facebook |

Slechts een minderheid kan digitale vakantie nemen

Weliswaar zegt een grote meerderheid van de bevolking dat een periodiek afscheid van elektronische apparaten een positieve impact op de mentale gezondheid zou hebben, maar minder dan drie op tien geeft te kennen daadwerkelijk een digitale vakantie te hebben genomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan bij meer dan vijfendertighonderd consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat bijna 90 procent nagenoeg constant hun email, tekstboodschappen en sociale accounts controleren. Bijna één op vijf noemt de technologie nochtans een belangrijke bron van stress.

Lees Verder

 

 

17:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bredere aders hebben mens intelligenter gemaakt

De mens heeft zijn grotere intelligentie vooral te danken aan de breedte van zijn bloedvaten, die er immers voor zorgen dat er meer bloed naar de hersenen kunnen stromen en dus het menselijk van meer zuurstof kunnen voorzien. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Adelaide in Australië. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat de omvang van de bloedvaten in de geschiedenis van de mensheid een opmerkelijke toename heeft gekend. Daardoor kan het brein inmiddels met 7 milliliter bloed per seconde worden bevoorraad, tegen 1,2 milliliter drie miljoen jaar geleden. Tegelijkertijd zijn de hersenen drieënhalve keer groter geworden.

Lees Verder

17:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Roken steeds meer beperkt tot lage socio-economische groepen

In de Verenigde Staten worden nog ruim 36 miljoen rokers geteld. Die groep vertegenwoordigt ongeveer 15 procent van de Amerikaanse volwassen populatie, maar er moet vastgesteld worden dat de helft tot driekwart van deze demografie met één of meerdere socio-economische problemen wordt geconfronteerd. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de University of Colorado. Er wordt aan toegevoegd dat in de laagste socio-economische categorieën relatief het grootste aantal rokers kan worden aangetroffen. De tabaksconsumptie wordt volgens de onderzoekers steeds meer geconcentreerd in de meest achtergestelde groepen van de maatschappijen.

Lees Verder

 

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |