31-03-17

Nieuwsoverzicht

Een coalitie van milieugroepen heeft de regering van de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd nadat president Donald Trump een decreet heeft uitgevaardigd waardoor publieke gronden opnieuw kunnen worden verpacht voor de winning van steenkool. Ryan Zinke, Amerikaans minister van buitenlandse zaken van binnenlandse zaken, heeft inmiddels het Amerikaans moratorium op nieuwe steenkoolwinning ingetrokken. Donald Trump wil de winning van fossiele brandstof opnieuw stimuleren. Hij wil dat de Verenigde Staten volledig in de eigen energiebevoorrading kunnen voorzien. Ook beschouwt hij de energiesector als de motor van de arbeidsmarkt en de andere economische sectoren.

Gasnetbeheerder Fluxys Belgium heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 509,5 miljoen euro. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover het jaar voordien. Die achteruitgang is een gevolg van de tariefverlaging die door de Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas (Creg) werd opgelegd. Ook de winst daalde met 21 procent tot 48,5 miljoen euro. Daarvoor wordt verwezen naar de rentevoeten, die de basis vormen van de winstmarges die de gasnetbeheerder mag aanrekenen. Vorig jaar werd een gemiddelde rentevoet van 0,49 procent geregistreerd, tegenover 0,86 procent het jaar voordien. De investeringen daalden met 26 procent tot 139 miljoen euro.

Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf Amazon neemt zijn sectorgenoot Souq.com uit Dubai over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt, maar een aantal bronnen maakt gewag van een overnamesom van ongeveer 650 miljoen dollar. Souq is de grootste online marktplaats van het Midden-Oosten en kan rekenen op meer dan 45 miljoen bezoekers per jaar. Door de overname van Souq krijgt Amazon meteen een sterke marktaanwezigheid in het Midden-Oosten, waar het Amerikaanse bedrijf tot nu toe grotendeels afwezig was gebleven. Ook Emaar Malls, een retailgroep uit Dubai, had nog een ultieme poging ondernomen om Souq te kopen, maar zag zijn voorstel afgewezen.

In Parijs is het gebruik van seksistische en discriminerende reclame in het publieke domein voortaan verboden. Dat heeft de gemeenteraad van Parijs beslist. Aanleiding voor de maatregel was een nieuwe rel over seksistische reclameposters van het Franse modehuis Yves Saint Laurent. De nieuwe regelgeving eist dat het reclamebedrijf JC Decaux, beheerder van het reclame-alaam in de Franse hoofdstad, de campagnes evalueert en ingrijpt wanneer de fatsoensnormen dreigen overtreden te worden. Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, wijst erop dat ook steden zoals Londen en Genève eerder al gelijkaardige maatregelen heeft genomen. De burgemeester rekent ook op een nationale Franse wet terzake.

De Raad van State heeft de milieuvergunning van het shoppingcomplex Uplace in Machelen geschorst. Daardoor kan de bouw van het complex niet van start gaan. Uplace had gehoopt nog deze lente de eerste steen te kunnen leggen. Bart Verhaeghe, voorzitter van Uplace, merkt op dat bij de beslissing het advies van de auditeur en de unaniem positieve evaluatie van de Gewestelijke Milieuvergunningscommissie (GMVC) wordt genegeerd. Ook benadrukt Verhaeghe dat de Raad van State eerder wel zijn goedkeuring heeft gehecht aan de bouw van het shoppingcomplex Docks. Tevens werpt hij op dat op tien jaar tijd geen enkele burger een bezwaar heeft ingediend. Uplace gaat de beslissing aanvechten.

De Britse farmagroep AstraZeneca heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 23 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover het jaar voordien. In volumes liepen de verkopen met 10 procent terug. De achteruitgang wordt in grote mate toegeschreven aan het patentverlies voor de cholesterolverlager Crestor, waardoor concurrenten goedkopere generieke versies op de markt konden brengen. De operationele winst van AstraZeneca daalde eveneens met 7 procent tot 6,7 miljard dollar. Door de verkoop van een aantal activiteiten kon de nettowinst echter wel met 24 procent tot 3,5 miljard dollar worden opgevoerd. Het bedrijf werkt aan een aantal nieuwe therapieën.

Amerikaanse internetproviders moeten hoeven uiteindelijk toch geen toestemming van gebruikers vragen om persoonlijke klantendata - zoals informatie over de locatie, gezondheid, geldzaken en kinderen, of browsergeschiedenis - met derden te delen. Dat is in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden beslist. De nieuwe gaat in tegen een wet die eind vorig jaar door voormalig president Barack Obama werd geïntroduceerd en die eind dit jaar jaar in werking zou treden. Door een beperking van de online privacy wil de Amerikaanse overheid de concurrentie in de online economie versterken. De nieuwe wet wordt gesteund door grote internet-providers zoals Verizon, AT&T en Comcast.

De scheepvaartgroep Exmar heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 96 miljoen dollar, tegenover 112,2 miljoen dollar inkomsten het jaar voordien. De bedrijfswinst steeg echter met 75 procent tot 70,4 miljoen dollar, terwijl de nettowinst opliep van 11,2 miljoen dollar naar 35,8 miljoen dollar. Exmar moest vorig jaar wel tot een aantal waardevermindering en afboekingen overgaan. Onder meer het vervoer van vloeibaar gas en ammoniak in speciale tankers had te lijden onder dalende tarieven. Exmar merkt verder nog op dat inmiddels naar een eerste klant wordt gezocht voor de nieuwe drijvende gasfabriek Caribbean FLNG die voor de scheepvaartgroep  in China werd gebouwd.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines neemt het grootste deel van de Belgische activiteiten van Thomas Cook Airlines over. Dat hebben de twee maatschappijen gemeld. Door de transactie zullen twee vliegtuigen van Thomas Cook Airlines Belgium in de vloot van Brussels Airlines worden opgenomen. Drie andere toestellen worden overgeheveld naar Thomas Cook Group. Tevens werd aangekondigd dat honderdzestig medewerkers, waaronder piloten en cabinepersoneel, de overstap naar Brussels Airlines zullen kunnen maken. Bij het grondpersoneel van Thomas Cook zouden wel een veertigtal arbeidsplaatsen verloren gaan. De overname moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd.

Het Zweedse modebedrijf Hennes & Mauritz heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 54,4 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 570 miljoen euro. Wanneer echter met constante wisselkoersen wordt gerekend, zou een omzetgroei met 4 procent zijn gerealiseerd. De nettowinst daalde met 3,5 procent naar 2,46 miljard kroon miljard kroon, onder meer als gevolg van prijsverlagingen. Het bedrijf kondigde aan dit jaar in vijf nieuwe geografische markten - waaronder IJsland, Vietnam en Colombia - van start zal gaan. Daaronder zal in zes bestaande markten - waaronder Turkije, Hongkong en Maleisië - een online activiteit worden gestart.

Het West-Vlaamse modelabel 49R Jeans keert terug. Bekend werd gemaakt dat de ondernemers Pieter Vandenbogaerde en Frédéric Sierens de vervallen merkrechten op het modelabel hebben gekocht en plannen hebben om het Belgische jeansmerk opnieuw te lanceren. Het label werd bijna vijftig jaar geleden opgericht en verwierf ook een aanzienlijke bekendheid als shirtsponsor van voetbalclub Club Brugge. Vijfentwintig jaar geleden werd het bedrijf echter failliet verklaard. Half april zou de eerste collectie van het vernieuwde 49R worden gelanceerd. In eerste instantie wordt een lijn jeans, t-shirts en sweaters voor dames op de markt gebracht. Nadien zal ook een herencollectie worden gelanceerd.

Rusland en Iran gaan hun economische samenwerking versterken. Dat hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani bekend gemaakt. Beide landen zouden naar eigen zeggen ook hun samenwerking in Syrië willen opvoeren. Rusland en Iran staan in de burgeroorlog in Syrië pal achter president Bashar al-Assad. Rusland staat de omstreden president bij in de lucht, Iran op de grond. Rohani beloofde dat hij de Russische strijd tegen het terrorisme tot het einde zal ondersteunen. Poetin en Rohani kondigden ook een hechtere samenwerking op het gebied van olie, gas en kernenergie aan.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft de onderneming Workflow, ontwikkelaar van een applicatie voor automatisering, gekocht. Dat heeft Ari Weinstein, topman van Workflow, bevestigd. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Workflow werd drie jaar geleden opgericht en biedt gebruikers de mogelijkheid om taken in applicaties te automatiseren. De vier werknemers van Workflow maken de overstap naar Apple. De applicatie blijft ook na de overname beschikbaar in de AppStore. Tot nu toe moest voor de toepassing een bedrag van 2,99 dollar worden betaald, maar wordt voortaan gratis aangeboden. Workflow won twee jaar geleden al een Design Award van Apple.

Het Britse bedrijf Vitol, handelaar in olie en grondstoffen, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 152 miljard dollar, tegenover 168 miljard dollar het jaar voordien. De daling moet worden toegeschreven aan de druk van de lage olieprijzen. Het handelsvolume in olie en andere producten steeg daarentegen met 16 procent tot krap 2,6 miljoen vaten, wat een gemiddelde van ruim 7 miljoen vaten per dag betekent. Ongeveer de helft van de portfolio bestaat uit ruwe olie. Vitol is daarnaast ook actief met handel in onder meer brandstoffen, vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) en steenkool. Vitol is de grootste onafhankelijke oliehandelaar van de wereld en beschikt over een vloot van 250 schepen.

Het chemieconcern Solvay brengt onder de naam Dental 360 een oplossing voor gedeeltelijke kunstgebitten zonder metalen onderdelen op de markt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Dental 360 richt zich op uitneembare gebitsprotheses, die ontbrekende tanden vervangen. Die protheses worden meestal gemaakt met metaal, maar Solvay ontwikkelde een alternatief op basis van polymeren. Het nieuwe product heeft volgens Solvay een esthetische meerwaarde en zou ook een gewichtsverlies van meer dan 60 procent betekenen. Het kunstgebit vormt een onderdeel van de strategie van Solvay om zich met zijn innovatievermogen op te werken tot een wereldleider in metaalvervangende materialen.

Lees Verder

09:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-17

Jong consument wil data ruilen voor accurate zoekresultaten

Jonge consumenten zijn bereid om persoonlijke data de delen in ruil voor meer accurate zoekresultaten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Epiphany en het bureau YouGov bij meer dan tweeduizend consumenten in Groot-Brittannië.

Lees Verder

17:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hotelsector heeft een pijplijn van bijna twee miljoen kamers

Wereldwijd worden op dit ogenblik meer dan één miljoen hotelkamers gebouwd. Dat blijkt uit een rapport van Lodging Econometrics, dat eind vorig jaar 5.504 projecten in uitvoering telde met een totaal van ruim 1,01 miljoen kamers. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. Daarnaast werd vastgesteld dat binnen een periode van twaalf maanden nog eens 3.375 projecten met in totaal 516.709 kamers van start zouden gaan. Dat betekent zelfs een stijging met 21 procent. Tenslotte werden nog 2.597 projecten met 432.980 kamers in de vroeg ontwikkelingsstadium geregistreerd. Dat vertegenwoordigde een daling met 7 procent tegenover het jaar voordien.

“Wanneer rekening gehouden wordt met alle stadia van ontwikkeling, werkt de wereldwijde hotelindustrie momenteel aan de uitbreiding van zijn capaciteit met 11.776 projecten en ruim 1,96 miljoen kamers,” aldus Lodging Econometrics. “Dat betekent een toename met 6 procent tegenover de pijplijn het jaar voordien.” De projecten die al in een bouwstadium verkeren, tellen gemiddeld 184 kamers. De grootste bouwheer is Marriott International, waar aan 2.190 projecten met 368.077 kamers wordt gewerkt, gevolgd door Hilton Worldwide met 1.841 projecten en 283.326 kamers. Op de derde plaats staat InterContinental Hotels Group (IHG) met 1.351 projecten en 209.208 kamers.

De grootste bouwactiviteit kan worden opgetekend in de Verenigde Staten, waar 4.960 projecten met 598.688 kamers werden opgetekend. Op de tweede plaats staat China met 2.340 projecten en 525.640 kamers. Die cijfers betekenen dat 57 procent van de totale bouwactiviteit in de wereldwijde hotelsector in deze twee landen is geconcentreerd. Op stadsniveau staat echter Dubai, waar 117 projecten met 32.899 kamers werden genoteerd, op de eerste plaats. New York City neemt de tweede plaats in met 192 projecten en 30.541 kamers. De top vijf bestaat verder uit Seoul (154 projecten en 30.456 kamers), Shanghai (125 projecten en 23.252 kamers) en Sanya (60 projecten en 22.629 kamers).

Lees Verder

17:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hotel |  Facebook |

Omzet applicatie-winkels loopt verder op

De aankopen in de applicatie-winkels zullen dit jaar met 33 procent verder toenemen. Over vier jaar zal de consumptie tot meer dan 135 miljard dollar zijn opgelopen. Dat is de conclusie van een rapport van App Annie.

Lees Verder

17:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bij bekenden is coöperatie waarschijnlijker dan conflict

Wanneer personen elkaar kennen, is coöperatie meer waarschijnlijk dan conflict. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Yunnan University of Finance and Economics in China.

Lees Verder

17:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consumenten reageren op emotionele content

Consumenten reageren op emotionele content. Daarom moet het verhaal met engagement worden gekoppeld. Dat heeft John Williams, vice-president reclame bij BBC Advertising, gezegd.

Lees Verder

17:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Producten steun en risico in moeilijke ogenblikken

Producten kunnen in een mentale dalperiode een belangrijke steun vormen, maar kunnen het streven naar een normale menselijke interactie afremmen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Kansas.

Lees Verder

17:38 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |