28-03-17

Niet iedereen is gelukkig met aanwezigheid van robots in de winkels

De verschillende bevolkingsgroepen kijken vaak op een heel andere naar de automatisering van de winkelstraat. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Mindset bij tweeduizend consumenten in Groot-Brittannië. Onder meer bleek dat in de leeftijdsgroep van zestien tot vierentwintig jaar 51 procent van de shoppers te kennen gaf dat ze zich perfect comfortabel zouden voelen met het concept van winkels waar het personeel door robots zouden zijn vervangen. Daarentegen moest worden vastgesteld dat 78 procent de vijfenvijftigplussers toegeeft dat ze zich niet gemakkelijk zouden voelen wanneer ze op de winkelvloer met een machine in plaats van een verkoper zouden worden geconfronteerd.

“Die resultaten stroken ook met de wens van de oudere consument om zijn offline en online winkelervaringen zoveel mogelijk gescheiden te houden, terwijl jongere shoppers verwachten dat de medewerkers op de winkelvloer op de hoogte zijn van hun online aankoopgedrag,” benadrukken de onderzoekers. “Daarnaast kon er ook een duidelijk genderverschil worden opgemerkt. Bij de mannelijke respondenten bleek immers 44 procent zich perfect te kunnen vinden in een winkel die door robots zou zijn bemand, maar bij vrouwelijke klanten loopt dat aandeel terug tot amper 30 procent.”

Verder bleek dat 36 procent van de consumenten tussen vijfentwintig en vierendertig jaar retailers zouden willen oproepen in hun winkels meer interactieve elementen te introduceren, zoals displays, touchscreens en online bestelmogelijkheden. In de categorie tussen zestien en vierentwintig jaar blijkt anderzijds bijna 20 procent aan te sturen op een grotere personalisering over alle kanalen. Tevens kon worden vastgesteld dat sociale media in toenemende mate een fundamenteel onderdeel van de winkelervaring worden, waarbij erop wordt gewezen dat 31 procent van de shoppers Facebook het meest invloedrijke platform voor de aankoopbeslissing noemt.

Ook moest worden opgetekend dat veel consumenten te kennen geven dat hun loyaliteit tegenover de retailer wordt beïnvloed door de aanwezigheid van het merk in sociale media.

Lees Verder

14:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: robot |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse vliegtuigmaatschappij American Airlines zal mogelijk een belang nemen in zijn Chinese sectorgenoot China Southern Airlines. Daarover voeren beide partijen gesprekken. Dat heeft China Southern Airlines bevestigd. Er wordt echter opgemerkt dat er nog geen definitieve overeenkomst is bereikt. Een akkoord is ook niet gegarandeerd. Door een eventuele samenwerking kan American Airlines onder meer zijn positie in China versterken, terwijl China Southern zijn zichtbaarheid op de Amerikaanse markt kan vergroten. American Airlines zou een belang van 200 miljoen dollar willen nemen in zijn Chinese sectorgenoot, die voor 66 procent in handen is van de Chinese overheid.

De Qatar Investment Authority opent een kantoor in het Amerikaanse Silicon Valley. De operatie kadert in de strategie van het Qatarese staatsfonds om zijn beleggingsportefeuille naar technologiebedrijven in de Verenigde Staten uit te breiden. Dat heeft Abdullah bin Mohammed al-Thani, topman van de Qatar Investment Authority, bevestigd. Het kantoor zou nog voor het einde van dit jaar geopend moeten worden. Het fonds beheert ongeveer 335 miljoen dollar inkomsten uit de productie van gas en olie in Qatar. De Golfstaat heeft in het verleden zijn beleggingen grotendeels gericht op Europa, maar wil nu meer gaan uitbreiden naar de Verenigde Staten en Azië.

De Europese Commissie heeft ingestemd met de fusie tussen de Amerikaanse chemieconcernen Dow Chemical en DuPont. Voorwaarde is wel dat DuPont een groot deel van zijn divisie pesticiden en zijn onderzoeksafdeling afstoot. Ook een deel van de petrochemische activiteiten van Dow moeten worden verkocht. De bedrijven hebben volgens Margrethe Vestager, Europees Commissaris voor mededinging, aangekondigd aan die voorwaarden te zullen voldoen, waardoor de concurrentie op de markt voor landbouwbestrijdingsmiddelen gewaarborgd blijft. Het fusiebedrijf DowDuPont zal een waarde van ongeveer 120 miljard euro vertegenwoordigen en wordt in drie zelfstandige entiteiten opgesplitst.

De Chinese oliemaatschappij China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 46,7 miljard yuan. Dat komt overeen met een positief resultaat van bijna 6,3 miljard euro. Tegenover het jaar voordien nam de winst met 44 procent toe. De omzet daalde met 4 procent tot 1,93 biljoen yuan. De winststijging is gedeeltelijke te danken aan een dalende prijs van ruwe olie en een toenemende vraag naar brandstoffen. De productie viel met 8,6 procent terug tot 431 miljoen vaten. Bij de raffinage werd een inkrimping met 0,4 procent tot 235,5 miljoen ton opgetekend. Daarbij wordt gewezen op een dalende vraag naar producten zoals diesel op de Chinese markt.

Bij de voedingsgroep Mondelez International worden wereldwijd door het personeel protestacties gevoerd tegen de geplande herstructureringen. De Union of Food (IUF) had de actie aangekondigd om naar eigen zeggen het destructieve kortetermijn-denken bij het concern aan te klagen. Benadrukt wordt dat het personeel door ontslagen, sluitingen en herstructureringen onder constante druk staat. Er wordt aan toegevoegd dat de onderneming hogere winsten, zelfs ten koste van de eigen werknemers, nastreeft. Onder meer bij de vestigingen van Mondelez in Rhisnes, Herental en Mechelen werden acties gevoerd. De voedingsgroep zegt met de vakbonden gesprekken te zijn opgestart.

China gaat zich meer openstellen voor buitenlandse investeringen. Beduidend minder sectoren zullen gesloten blijven voor investeringen uit het buitenland. Dat heeft Zhou Xiaochuan, voorzitter van de People's Bank of China (PBOC), bekend gemaakt. Onder meer banken en verzekeringen zullen, samen met de beleggingssector, zullen meer voor buitenlands kapitaal toegankelijk worden. De topman van de Chinese centrale bank stelde echter ook dat China in het buitenland een rechtvaardige behandeling verwacht. Hij benadrukte verder dat China met Japan en Europa aan bilaterale akkoorden over handel en investeringen onderhandelt, maar wacht op het standpunt van de nieuwe regering in de Verenigde Staten.

Het farmabedrijf UCB heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde van 674 miljoen euro naar 520 miljoen euro, maar het jaar voordien kon wel geprofiteerd worden van een meerwaarde op de verkoop van de divisie Kremers Urban. Meer dan de helft van de inkomsten werden gegenereerd door de blockbusters Cimzia, Vimpat en Neupro, die gezamenlijk een groei met 20 procent tot 2,4 miljard euro lieten optekenen. Tijdens de eerste helft van het volgende decennium vervallen de patenten op die producten. Zij zouden moeten worden vervangen door producten zoals Evenity en Briviact.

De alternatieve taxidienst Uber en het autoleasebedrijf LeasePlan hebben een samenwerking op de Europese markt aangekondigd. Door de overeenkomst zullen chauffeurs van Uber gebruik kunnen maken van de vloot van LeasePlan. In het akkoord is niet de huur van de wagen, maar ook de herstelling, onderhoud en verzekering inbegrepen. Bedoeling is volgens LeasePlan de chauffeur van alle praktische zorgen te bevrijden, zodat hij zich tenvolle zou kunnen concentreren op het vervoer van passagiers. Uber en LeasePlan werken al samen in Frankrijk, Nederland en Portugal. Nog dit jaar zou de samenwerking in een twintigtal andere Europese landen worden opgestart.

De Europese Unie moet strenger toekijken op de strategische overnames van zijn bedrijven door Chinese groepen die op staatssteun beroep kunnen doen. Dat heeft Jyrki Katainen, Europees Commissaris voor investeringen, gezegd in een reactie op de ophef die vooral in Duitsland is ontstaan, nadat gebleken was dat Chinese groepen vorig jaar zeker achtenzestig Duitse bedrijven voor een totaalbedrag van 12 miljard euro hadden overgenomen. Ook in tal van andere Europese lidstaten groeit onrust over de Chinese overnamestrategie. Katainen merkt op dat een gelijk speelveld moet worden gegarandeerd, maar dat kan volgens hem niet wanneer sprake is van Chinese staatssubsidies.

Het Luikse biotechbedrijf Mithra heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 22,5 miljoen euro. Dat betekende een stijging met ongeveer 10 procent tegenover het jaar voordien. De groei was vooral te danken aan een overeenkomst met de Japanse groep Fuji Pharma, waarbij de anticonceptiepil Estelle van Mithra op de Aziatische markt kon worden gecommercialiseerd. Die samenwerking leverde 5,5 miljoen euro inkomsten op, waardoor een daling met 1,7 miljoen euro in de afdeling generische geneesmiddelen kon worden gecompenseerd. Het biotechbedrijf boekte een nettoverlies van 35,1 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 9,8 miljoen euro het jaar voordien.

Iran vaardigt sancties uit tegen vijftien Amerikaanse bedrijven vanwege hun steun aan Israël. Dat heeft Mohammad Javad Zarif, Iraans minister van buitenlandse zaken, tegen het Iraanse persbureau Irna gezegd. Volgens Zarif werken de Amerikaanse bedrijven met hun steun mee aan terroristische acties van het Israëlische regime. De bedrijven hebben volgens de minister de mensenrechten geschonden en hebben met Israël tegen de Palestijnen samengewerkt. De sancties zijn vooral symbolisch, want geen enkel geviseerd bedrijf drijft met Iran handel. De dagen voordien hadden de Verenigde Staten wegens een samenwerking met Iran al sancties uitgevaardigd tegen dertig partijen uit tien landen.

De Zwitserse groep Glencore heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 152 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst steeg met 18 procent tot 10,3 miljard dollar. Er werd een nettowinst geboekt van 1,38 miljard dollar, tegenover een verlies van 4,97 miljard dollar het jaar voordien. De mijnactiviteiten leverden een winst op van 1,1 miljard dollar, tegenover een verlies van 292 miljoen dollar het jaar voordien. De handelsdivisie boekte een groei met 14 procent tot 2,8 miljard dollar. Het concern zegt over een sterke financiële basis te beschikken, waardoor mogelijke overnameprojecten zouden kunnen worden overwogen.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft op een vlucht tussen Denver en Minneapolis twee tienermeisjes wegens ongepaste kleding de toegang tot een vliegtuig ontzegd. De twee meisjes, die in het gezelschap waren van hun ouders, waren met een legging het vliegtuig opgestapt. Er werd hen echter gevraagd andere kleding aan te trekken. Daarna konden ze wel met een volgend vlucht meevliegen. De maatschappij wijst erop dat de tieners met een bijzonder gratis ticket voor vrienden en familieleden van medewerkers reisden en dus het bedrijf vertegenwoordigden, zodat ze een bepaalde kledingcode moesten volgen. Het incident werd door een medereiziger op Twitter gemeld.

In China is Carrie Lam verkozen tot chief executive van Hongkong. Lam was de favoriete kandidaat van de Chinese overheid. De nieuwe chief executive, die de bijzonder onpopulaire Leung Chung-Hang opvolgt, wordt bestempeld als een autocratisch leider, die de interesses van China belangrijker vindt dan het welzijn van de inwoners van Hongkong. Haar overwinning wordt gezien als een stap naar een grotere integratie met China, wat in de stad tot grote onrust en conflicten zou kunnen leiden. De meeste inwoners van Hongkong zouden een voorkeur hebben gehad voor John Tsang, de vroegere minister van financiën van de stad, die twintig jaar geleden door Groot-Brittannië aan China werd overgedragen.

Het farmabedrijf Biocartis heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 13,8 miljoen euro. Dat betekende een daling met 8 procent tegenover het jaar voordien. Die terugval moet worden toegeschreven aan een daling van de inkomsten uit samenwerkingen met grote farmagroepen zoals Johnson & Johnson, Abbott, Amgen, Merck of Thermo Fisher Scientific. Het bedrijf boekte een nettoverlies van 586.000 euro, tegenover een negatief resultaat van 790.000 euro het jaar voordien. Biocartis verkocht vorig jaar 224 exemplaren van zijn minilabo Idylla. Inmiddels zijn in totaal al 340 minilabo’s geïnstalleerd. Het bedrijf hoopt dit jaar minstens 250 exemplaren te kunnen verspreiden.

Lees Verder

07:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-03-17

Ook online shopper hecht veel waarde aan fysieke winkel

De fysieke winkel blijft voor een groot deel van de online consumenten een belangrijk aspect van de shopping-ervaring. Dat blijkt uit een onderzoek van Retail Week bij een groep internet-gebruikers in Groot-Brittannië. De onderzoekers stelden immers vast dat 58 procent van de ondervraagde consument nog altijd een voorkeur geeft voor de fysieke winkel wegens de mogelijkheid om de aankoop onmiddellijk te kunnen meenemen. Ook wees 52 procent erop dat het in een fysieke winkel mogelijk is een product uit te testen of te voelen vooraleer op een later ogenblik voor de reële aankoop terug te keren.

Lees Verder

16:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Beroepskeuze immigrant vaak bepaald door taalbeheersing

De beroepskeuzes van immigranten worden in grote mate bepaald door de taalbeheersing. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Duke University en de Naval Postgraduate School in de Verenigde Staten. De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat een minder ontwikkelde beheersing van de Engelse taal kinderen van migranten in de Verenigde Staten sneller zou aanzetten om bij een studierichting te kiezen voor onder meer wetenschap en wiskunde in plaats van communicatie. Maar ook de leeftijd op het ogenblik van immigratie bleek een impact te hebben op de beroepskeuze.

Lees Verder

 

16:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Negatieve ervaring liefst in tweede persoon besproken

Wanneer over negatieve ervaringen gewag wordt gemaakt, wordt liever niet in de eerste persoon gesproken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan bij nagenoeg vijfentwintighonderd proefpersonen. Vastgesteld werd immers dat bij deze negatieve ervaringen vooral in de tweede persoon wordt gesproken. Dat fenomeen zal volgens de onderzoekers helpen om het gebeuren te normaliseren van vanop een afstand te kunnen benaderen. Bovendien kan men door het gebruik van de tweede persoon laten verstaan dat iedereen met het probleem zou kunnen worden geconfronteerd.

Lees Verder

16:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Publiek wil frauduleuze onderzoekers laten vervolgen

Wetenschappers die zich schuldig hebben gemaakt aan frauduleus onderzoek, moeten volgens het publiek voor hun daden verantwoordelijkheid opnemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University at Albany bij een groep Amerikaanse burgers. Vastgesteld werd dat meer dan 90 procent van de respondenten van mening was dat de betrapte wetenschappers moesten worden ontslagen en ook niet langer voor overheidssteun in aanmerking zouden mogen komen. Bovendien gaf een meerderheid aan dat datafraude strafrechterlijk zou moeten worden gevolgd.

Lees Verder

16:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook negatieve stereotypes bevestigen zichzelf

Alleen al de aanwezigheid van sociale mythologieën kunnen op de geviseerde populatie een negatief effect hebben, ook al worden de negatieve percepties niet door een meerderheid van de populatie onderschreven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Arizona. De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat de geviseerde populatie onder invloed van de negatieve stereotypes daadwerkelijk minder goede prestaties laat optekenen. Een grotere bewustwording van het fenomeen is volgens de wetenschappers de meest efficiënte aanpak om het probleem op te lossen.

Lees Verder

 

16:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dominante leiders groeien in een agressieve atmosfeer

Personen die een voorkeur tonen om de problemen van een land op een agressieve manier op te lossen, kiezen voor dominante politici. Dat kan worden aangetoond met keuzes voor presidenten zoals Donald Trump in de Verenigde Staten, Recep Erdogan in Turkije en Rodrigo Duterte in de Filippijnen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Aarhus University in Zweden. Ook wordt gewezen op de grote groep volgelingen die Adolf Hitler en Winston Churchill - hoewel met een duidelijk verschillende impact - eerder konden opbouwen. De keuze voor een dominant leider wijst volgens de onderzoekers op een voorkeur voor een offensieve aanpak van problemen.

Lees Verder

 

 

16:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zuid-Amerika bekijkt transcontinentale spoorverbinding

In Zuid-Amerika wordt de haalbaarheid bekeken van de aanleg van een spoorlijn tussen de havens Santos in Brazilië en Ilo in Peru. De spoorlijn zou over een afstand van 3.755 kilometer een verbinding tussen de Atlantische Oceaan en Indische Oceaan moeten worden. Geraamd wordt dat de aanleg van de spoorlijn een investering van ongeveer 10 miljard dollar zal vergen. Bolivia en Paraguay, die zelf niet over een rechtstreekse maritieme toegang beschikken, zijn de belangrijkste drijfkrachten achter het project. Evo Morales, president van Bolivië, is ervan overtuigd dat de spoorverbinding als transportroute even belangrijk kan worden als het Panama-kanaal.

Lees Verder

15:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Chinese concern Zhonghong Zhuoye Group is de grootste aandeelhouder geworden van SeaWorld Entertainment, dat themaparken heeft in onder meer Orlando, San Diego en San Antonio. De Chinese groep maakt zijn intrede in het kapitaal van SeaWorld door de overname van de participatie van 21 procent die investeerder Blackstone Group in het Amerikaanse entertainmentbedrijf had. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 429 miljoen dollar. Blackstone nam SeaWorld acht jaar geleden over voor een bedrag van 2,3 miljard dollar, maar heeft zijn belang de voorbije vier jaar stelselmatig afgebouwd. Door de verkoop aan de Chinese groep verdwijnt Blackstone helemaal uit het kapitaal van SeaWorld.

Maurice Lippens, voormalig voorzitter van de financiële groep Fortis, legt eind april zijn functie als bestuurder van de holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) van industrieel Albert Frère neer. Lippens wordt in mei immers 74 jaar, waarmee hij de leeftijdsgrens bereikt die de holding voor zijn bestuurders hanteert. Lippens zal op dat ogenblik zestien jaar in de raad van bestuur van de holding hebben gezeteld. Hij leidde tot begin dit jaar ook het remuneratiecomité van de holding. Door zijn vertrek bij de holding legt Lippens zijn laatste bestuursfunctie bij een groot beursgenoteerd bedrijf op. Kort na het instorten van Fortis negen jaar geleden, nam hij ook al ontslag als bestuurder van Belgacom.

Het modeconcern PVH Corp, het moederbedrijf van onder meer Calvin Klein en Tommy Hilfiger, neemt het ecommerce-lingeriemerk True & Co over. Daarover hebben beide partijen een akkoord gesloten. Door de overname zal PVH Corp volgens Emanuel Chirico, chief executive van het modeconcern, zijn aanwezigheid in de snelgroeiende online markt kunnen versterken. True & Co werd vijf jaar geleden in San Francisco door Michelle Lam opgericht en ziet naar eigen zeggen in de samenwerking een manier om zijn bereik verder te verbeteren. PVH Corp was met zijn dochtermerken Calvin Klein, Warner’s en Olga al aanwezig op de markt van het ondergoed.

De Duitse autobouwer BMW Group heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 94 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 8 procent tot 6,9 miljard euro. In totaal verkocht de groep - met inbegrip van dochters Mini en Rolls-Royce, het voorbije jaar 2,67 miljoen wagens. Dat betekende een toename met 5 procent tegenover twee jaar geleden. Het bedrijf wijst erop al gedurende acht jaar een toename van de omzet en winst te kunnen melden. Ook voor dit jaar wordt een verdere groei in het vooruitzicht gesteld. Voor eind dit jaar wil het Duitse concern veertig nieuwe of vernieuwde modellen op de markt brengen.

In de Verenigde Staten blijft Obamacare tot nader order in stand. De Amerikaanse president Donald Trump is er immers niet in geslaagd de zorgverzekering van zijn voorganger Barack Obama te laten vervangen door een eigen alternatief. Nochtans kon Trump in het Amerikaanse Congres rekenen op een republikeinse meerderheid, die zich echter verdeeld opstelde tegenover de plannen. Uiteindelijk besliste de republikeinen het voorstel in te trekken. Daarmee heeft Obamacare volgens een nieuwe aanval kunnen afslaan, na eerdere protesten van de Tea Party acht jaar geleden, de democratische minderheidspositie in de Senaat en diverse procedures voor het Amerikaanse hooggerechtshof.

Het Amerikaanse koeriersbedrijf FedEx heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 15 miljard dollar, tegenover 12,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg van 507 miljoen dollar naar 562 miljoen dollar. Het bedrijf merkt op bijkomende budgetten te hebben moeten reserveren voor de brandstofkosten, die op één jaar met 37 procent zijn gestegen. Daarnaast moeten ook bijkomende investeringen worden voorzien voor de ontwikkeling van platformen voor ecommerce. Door de toename van het totale pakketvolume konden naar eigen zeggen toch positieve cijfers worden voorgelegd.

De voorbije periode hebben bijna driehonderd bedrijven hun advertenties op het platform van Google weggehaald omdat hun reclames op YouTube het risico liepen om te verschijnen naast terroristische video’s. Aanleiding voor het probleem was een artikel in de krant The Times waarin werd opgemerkt dat diverse advertenties van de Britse overheid op YouTube waren verschenen naast content die met het terrorisme sympathiseert. De krant waarschuwde dan ook dat de Britse belastingbetaler terreurbewegingen helpt steunen. Ook talloze bedrijven trokken daardoor hun reclames terug. Google zou een systeem ontwikkelen om sneller tegen ongepaste content te kunnen reageren.

Het Belgische informaticabedrijf The Glue heeft bij het Zwitserse fonds Polytech Ventures een kapitaal van 5 miljoen euro opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen worden gebruikt om het bedrijf toe te laten zijn activiteiten op de Europese markt verder uit te breiden. Oprichters Jurgen Ingels, Stefan Dierckx en Wim De Waele behouden wel een meerderheidsbelang van 55 procent in handen. The Glue heeft een fintech-platform ontwikkeld waar banken en verzekeraars hun verschillende financiële applicaties kunnen samenbrengen. Er zouden op dit ogenblik gesprekken rond een potentiële samenwerking lopen met ruim dertig Europese banken en verzekeraars.

De Britse modegroep Next heeft het voorbije boekjaar, dat eind januari eindigde, een omzet gerealiseerd van 4,14 miljard pond. Dat betekende een daling met 0,3 procent tegenover het boekjaar voordien. De nettowinst nam met 4,7 procent af tot 635,3 miljoen pond. Het concern merkt op geconfronteerd te zijn met de afnemende consumentenbestedingen voor kleding en een toenemende concurrentie van online aanbieders. Het Britse retailconcern gaf aan extreem voorzichtig te blijven met de vooruitzichten voor het lopende boekjaar, waarbij gewezen wordt op de lagere consumentenbestedingen aan kleding, een prijsinflatie door het gedevalueerde pond en de toenemende druk op de inkomens.

De Toronto District School Board in Canada heeft schoolreizen naar de Verenigde Staten verboden. Reden is de immigratie-politiek van de Amerikaanse president Donald Trump. Het schoolbestuur zegt de Canadese scholieren niet in een situatie te willen brengen waarbij ze de kans lopen aan de grens te worden teruggestuurd. Door het inreisverbod wordt het voor personen met een Iraanse, Iraanse, Libische, Somalische, Soedanese, Syrische en Jemenitische nationaliteit quasi onmogelijk om het grondgebied van de Verenigde Staten te betreden. Daardoor zouden echter ook een aantal Canadese scholieren met een immigratie-achtergrond kunnen worden getroffen.

De Zuid-Koreaanse maritieme groep Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering heeft een noodlening gekregen, zodat een instorting kan worden vermeden. De Korea Development Bank (KDB) en de Export-Import Bank of Korea hebben een noodkrediet van 2,9 biljoen Zuid-Koreaanse won of 2,6 miljard dollar ter beschikking gesteld. Daewoo wordt geconfronteerd met de concurrentie van goedkopere Chinese schepen en lage vrachttarieven, waardoor de inkomsten van Daewoo onder zware druk kwamen. In ruil voor het reddingspakket moet Daewoo Shipbuilding een zware reorganisatie doorvoeren, waarbij het personeelsbestand moet worden afgebouwd en verlieslatende divisies worden verkocht.

De Deense groep Dong Energy heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 12,2 miljard Deense kronen of 1,6 miljard euro, tegenover een positief resultaat van 967 miljoen kroon het jaar voordien, toen echter rekening diende gehouden te worden met eenmalige afschrijvingen. De operationele winst steeg met 119 procent tot ruim 19,1 miljard kronen. Het concern maakte bovendien bekend over zes jaar volledig te willen stoppen met het gebruik van steenkool voor de opwekking van energie en warmte. Dong Energy had eerder ook al bekend gemaakt zijn activiteiten in olie en gas geleidelijk af te bouwen om zich verder op windkracht te kunnen toespitsen.

Vijf Belgische ondernemers hebben een bod gedaan op voetbalclub OH Leuven. Door het voorstel moet gegarandeerd kunnen worden dat de club in Belgische handen blijft, nadat in februari een bod van de Chinese sportmarketeer Jian Lizhang bekend was gemaakt. Het Chinese bod leidde tot heel wat controverses, waarbij gepleit werd voor initiatieven om de club in Belgische handen te houden. Achter het Belgische bod gaan de ondernemers Jean-Baptiste Claes, Bart De Smet, Bob Verbeeck, Walter Vangoidsenhoven en Michel Vanstallen. Tot eind juni zou OH Leuven echter alleen met Jian Lizhang kunnen onderhandelen, tenzij de Chinese groep laat weten geen interesse meer te hebben.

Bij ArcelorMittal in Gent zullen meer dan honderd nieuwe werknemers worden aangetrokken. Ook in de Luikse vestiging van de groep zal een dozijn bijkomende aanwervingen worden gepland. Dat heeft Matthieu Jehl, chief executive van ArcelorMittal Gent-Luik, in een gesprek met de zakenkrant L’Echo gezegd. Jehl wijst er daarbij op dat de fabrieken nood hebben aan gespecialiseerde profielen in mechanisch en elektrisch onderhoud. Hij voegde er aan toe dat de groep dit jaar 133 miljoen euro investeert in innovatie, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het productieproces. De nieuwe investering komt bovenop een budget van 138 miljoen euro dat vijf jaar geleden was aangekondigd.

De Nederlandse fitness-groep Basic-Fit heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 259 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover het jaar voordien. De keten kon het ledenaantal het voorbije jaar verder uitbreiden, maar kon ook de inkomsten per abonnement verhogen. Er diende echter een nettoverlies van 32,4 miljoen euro worden gemeld, tegenover een negatief resultaat van 23 miljoen euro het jaar voordien. Er wordt daarbij echter onder meer gewezen naar bijkomende kosten in verband met de beursgang in juni vorig jaar. Er werden het voorbije jaar 81 nieuwe filialen geopend. In totaal beschikt Basic-Fit nu over 419 vestigingen in de Benelux en Frankrijk.

Lees Verder

08:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-03-17

Zeventiger is beduidend optimistischer dan dertiger

Een groot deel van de bevolking wordt op oudere leeftijd beduidend optimistischer dan in vroegere levensfases. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de organisatie West Health en het National Opinion Research Center (Norc) aan de University of Chicago. De onderzoekers stelden vast dat bij dertigers 46 procent een relatief optimistische visie heeft over het ouder worden, maar bij zeventigplussers stijgt dat cijfer tot 66 procent. Gelijkaardige tendensen konden worden opgetekend bij het zelfvertrouwen, de eigen financiële sterkte en de levenskwaliteit. Tegelijkertijd bleek ook de vrees voor het verlies van de onafhankelijkheid af te nemen.

Lees Verder

 

 

14:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dashcam wint steeds meer populariteit

Een groeiende groep autobestuurders toont interesse in dashboard-camera’s (dashcams). Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Consumer Technology Association (CTA) over de verkoop van de apparaten in de Verenigde Staten. Gewag wordt gemaakt van een aangroei met 15 procent tegenover vorig jaar, toen ook al een stijging met 10 procent kon worden gemeld en een omzet werd gerealiseerd van 68 miljoen dollar. De dashcams worden vooral aangeschaft om bij aanrijdingen bewijsmateriaal ter beschikking te hebben. Experts voorspellen voor de volgende jaren echter nog een grote ontwikkeling van de technologie.

Lees Verder

 

14:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bedrog in wetenschappelijke publicaties nog lang niet uitgeroeid

Een hele reeks wetenschappelijke tijdschriften tonen weinig interesse in de verspreiding van academische kennis, maar hopen vooral inkomsten te kunnen verwerven bij auteurs die op zoek zijn naar een platform om hun werk te kunnen publiceren. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Wroclaw in Polen, die tot de vaststelling kwamen dat vele tijdschriften bereid bleken om zonder verdere controles fictieve wetenschappers met indrukwekkende titels in de lijst van hun redactieraad op te nemen, in de hoop daarmee aan credibiliteit te kunnen winnen. Vooral tijdschriften die al op een zwarte lijst stonden, bleken in de val te trappen.

Lees Verder

 

 

13:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Humor in rekrutering is een dubbelsnijdend zwaard

Het gebruik van humor kan rekruteerders helpen om aan hun campagnes op sociale media een grotere bekendheid te geven, maar kan er ook toe leiden dat antwoorden worden uitgelokt van correspondenten die helemaal geen intentie voor een sollicitatie hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Oulu University in Finland. Net zoals in andere marketing-sectoren, is humor volgens de onderzoekers ook in de rekrutering een dubbelsnijdend zwaard. Onder meer wordt gewezen op een gevaar voor een beschadiging van de credibiliteit en reputatie van de onderneming indien de humor misplaatst is of tegen de borst stoot.

Lees Verder

 

13:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Moeilijke evenwichtsoefening tussen privacy en personalisering

De consument hanteert een dubbele houding tegenover digitale informatie. Dat kan ook voor adverteerders een belangrijk knelpunt vormen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Verint. Er werd immers vastgesteld dat 80 procent van de consumenten gepersonaliseerde diensten wil eisen, maar anderzijds blijkt 89 procent zich zorgen te maken over de veiligheid van zijn persoonlijke informatie. In het bedrijfsleven zegt 94 procent zich te richten op de privacy van gegevens, terwijl 95 procent gebruik maakt van diensten voor personalisering. Er is volgens Verint dan ook sprake van een moeilijke evenwichtsoefening tussen veiligheid, transparantie en personalisering.

Lees Verder

 

13:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwe Euraziatische spoorlijn wordt concurrent voor Suezkanaal

De recente opening van een nieuwe treinverbinding van amper tien kilometer tussen Iran en Azerbeidzjan kan grote gevolgen hebben voor de handelstrafieken tussen Europa en Azië. Dat heeft Jonathan Hillman, directeur van het Reconnecting Asia Project bij het Center for Strategic and International Studies in Washington, gezegd. Het nieuwe spoortraject is immers het laatste element dat nodig was om de North-South Transport Corridor - die een verbinding tussen Rusland, Iran en India wil creëren - tot stand te brengen. Volgens Hillman kan deze nieuwe route mogelijk een belangrijke concurrent worden voor het Suezkanaal.

Lees Verder

 

13:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China kent snelgroeiende deeleconomie

In China zal de deeleconomie de volgende jaren op een gemiddelde groei van 40 procent kunnen blijven rekenen. Tegen het einde van dit decennium zal het transactievolume in de Chinese deeleconomie meer dan 10 procent van het bruto binnenlandse product van het land vertegenwoordigen. Dat blijkt uit vooruitzichten van het Chinese State Information Center. Bovendien wordt opgemerkt dat het aandeel van de deeleconomie tegen het het midden van het volgende decennium zelfs tot ongeveer 20 procent zou kunnen oplopen. Er wordt aan toegevoegd dat de sector in de loop van de volgende tien jaar tot het ontstaan van wellicht vijf tot tien Chinese superbedrijven zal leiden.

“Steeds meer particulieren als kleine en middelgrote bedrijven zullen door de deeleconomie worden aangetrokken en zullen met die activiteiten een rendabel zakelijk model kunnen uitbouwen,” wordt er opgemerkt. “Er kan worden verwacht dat de activiteiten zich over diverse velden - producten, diensten, kapitaal, kennis, vaardigheden en productiecapaciteit - zullen uitspreiden. Onder meer het delen van productiecapaciteit zal cruciaal blijken in de snelle modernisering van de Chinese industrie. Op dit ogenblik staat dit concept nog in zijn kinderschoenen, maar de volgende jaren mag een explosieve groei worden verwacht.”

In het rapport wordt voorspeld dat de Chinese deeleconomie tegen het einde van dit decennium 100 miljoen service-providers zal tellen, waaronder ongeveer 20 miljoen fulltime partijen. “De ontwikkeling van de sector moet een efficiënt instrument worden om de grotere druk op de arbeidsmarkt - gecreëerd door een tragere economische groei en technologische vooruitgang - op te vangen,” wordt er opgemerkt. De Chinese deeleconomie vertegenwoordigde vorig jaar een transactiewaarde van 3,45 biljoen yuan of 503 miljard dollar. Dat betekende een toename met 103 procent tegenover het jaar voordien.

In totaal waren het voorbije jaar 600 miljoen mensen bij de Chinese deeleconomie betrokken, terwijl ongeveer 60 miljoen service-provieders werden geteld. In beide gevallen was er sprake van een aangroei met ongeveer 20 procent. Bij de tewerkstelling kon gewag gemaakt worden van een stijging met 17 procent tot 5,85 miljoen arbeidsplaatsen. Zhao Ying, onderzoeker aan de Chinese Academy of Social Science, waarschuwt echter dat excessieve administratieve regels een rem op de ontwikkeling van de sector zouden kunnen vormen. Een aantal wetten zijn volgens hem niet meer geschikt voor dit nieuwe zakelijke model, zodat nieuwe regels zouden moeten worden ontwikkeld.

Lees Verder

12:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het alternatieve taxibedrijf Uber stopt tijdelijk met zijn testprogramma voor zelfrijdende auto’s. Reden is een recent ongeval in Arizona waarbij een zelfrijdende wagen bij een ongeval betrokken raakte nadat een ander voertuig geen voorrang had verleend. Uber benadrukte dat niemand ernstig gewond geraakt. Door de aanrijding kwam de auto van Uber op zijn kant terecht. De zelfrijdende auto had twee inzittenden aan boord. Volgens de Amerikaanse politie had ook iemand achter het stuur plaatsgenomen, maar was het voorlopig nog niet duidelijk wie de controle over het voertuig had. Uber heeft gezegd het incident te onderzoeken. In afwachting worden de testritten, die in februari waren gestart, opgeschort.

Het Nederlandse bedrijf Royal Delft heeft heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 24,5 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. Een belangrijk deel van de groei was te danken aan dochterbedrijf BK Cookware, dat de verkoop van kookpannen met meer dan 10 procent tot 18,5 miljoen euro zag oplopen. Ook de verkoop van Delfts Blauw nam toe, dankzij een grotere afname bij zowel bedrijven als consumenten. Anderzijds moest worden vastgesteld dat de inkomsten van de musea in Delft en Amsterdam een lichte terugval kenden. Er wordt een verband gelegd met de terroristische dreiging. De nettowinst daalde van 169.000 euro naar 24.000 euro.

De Europese Commissie heeft de overname van het Deense energiebedrijf LM Wind Power door het Amerikaanse concern General Electric goedgekeurd. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Er wordt benadrukt dat ook na de overname nog voldoende concurrentie op de markt overblijft, waarbij verwezen wordt naar bedrijven zoals Siemens, Vestas, Nordex of Senvion. General Electric neemt LM Wind Power, fabrikant van windmolenwieken, over voor een bedrag van 1,65 miljard dollar. LM Wind Power was tot nu toe in handen van de Britse investeringsmaatschappij Doughty Hanson. De deal zal waarschijnlijk nog in de eerste helft van dit jaar kunnen worden afgerond.

Bij de Britse retailer Tesco legt internationaal chief executive Trevor Masters eind mei zijn functie neer. Dat heeft Tesco bekend gemaakt. Masters was achtendertig jaar aan de Britse retailer gebonden. Zijn functie zal worden opgesplitst. Tony Hoggett wordt aangesteld tot verantwoordelijke voor de divisie Tesco Asia, die ook Masters eerder al invulde. Ook Hoggett, op dit ogenblik operationeel directeur van de Britse divisie van de groep, is al meer dan een kwarteeuw in dienst van de Britse supermarktgroep. Matt Simister wordt verantwoordelijk voor de afdeling Tesco Central-Europe. Na zijn afscheid van Zuid-Korea en Turkije, wil Tesco International zich vooral richten op de rest van Azië en Centraal-Europa.

Het Duitse Basf heeft zijn divisie leerchemicaliën verkocht aan het Nederlandse bedrijf Stahl Group. Dat heeft Basf bekend gemaakt. Door de transactie, die tegen het einde van dit jaar zou moeten worden afgerond, krijgt Basf een belang van 16 procent in Stahl Group, dat zelf in handen is van de Franse investeerder Wendel. Door de fusie ontstaat een entiteit met een jaaromzet van ongeveer 850 miljoen euro. De overgenomen divisie telt ruim tweehonderd werknemers. Ook zij maken de overstap naar de nieuwe eigenaar. Stahl moet naar eigen eigen door de overname aan schaalgrootte winnen. Het Nederlandse bedrijf rekent op de nodige synergieën.

Het modemerk Hermès heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 5,20 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met 13 procent toe tot 1,1 miljard euro. Het bedrijf wist vooral in Azië een grotere afzet te realiseren, maar ook in Europa kon een verbetering worden gemeld. Na enkele moeizame jaren, toont de luxemarkt volgens Axel Dumas, chief executive van Hermès, opnieuw tekenen van herstel. In alle regio’s kon een groei worden opgetekend. Onder impact van het terrorisme werd in Parijs wel een omzetdaling worden gemeld, maar de verkopen zijn volgens Dumas verschoven naar Rome en Londen.

Het biotechnologiebedrijf Galapagos ontvangt van partner AbbVie een mijlpaalbetaling van 7,5 miljoen dollar. De transactie is het gevolg van de opstart van de eerste fase van een klinische studie naar een potentieel geneesmiddel voor de behandeling van taaislijmziekte. Bedoeling van de studie is een onderzoek naar de veiligheid, verdraagbaarheid en de doseringen van het product. Ook wordt de veiligheid en de verdraagzaamheid van de combinatie met een ander kandidaat-geneesmiddel onderzocht. De studie wordt volgens Galapagos uitgevoerd bij minstens achtenveertig gezonde vrijwilligers in België. Het bedrijf heeft van AbbVie in totaal al 57 miljoen dollar mijlpaalbetalingen ontvangen.

Robert Iger blijft nog één jaar langer chief executive van het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney. Dat heeft Disney, het grootste mediabedrijf van de Verenigde Staten, bekend gemaakt. Het huidige contract van Iger loopt tot eind juni volgend jaar. Het is al de derde keer dat het mandaat van Iger met één jaar wordt verlengd. Iger heeft nu echter gezegd over twee jaar zijn functie neer te leggen. Door de verlenging van het contract krijgt Disney echter meer tijd om een opvolger te vinden. Eerder werd algemeen verwacht dat Tom Staggs,twee jaar geleden tot operationeel directeur benoemd, Iger zou opvolgen. Staggs stapte vorig jaar echter op omdat hij onvoldoende vertrouwen genoot bij het bestuur.

De Duitse autobouwer Porsche heeft tijdens het voorbije jaar een een omzet gerealiseerd van bijna 22,32 miljard euro, tegenover ruim 21,53 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg met 14 procent tot bijna 3,88 miljard euro. In totaal werden 237.778 wagens opgeleverd, tegenover 225.121 exemplaren het jaar voordien. Voor dit jaar verwacht Porsche, dat ook een belang van 52 procent heeft in Volkswagen, een winst tussen 2,1 miljard euro en 3 miljard euro. Bij die vooruitzichten wordt volgens Hans Dieter Pötsch, bestuursvoorzitter van Porsche, rekening gehouden met de impact van het emissieschandaal bij Volkswagen.

Royal Bank of Scotland (RBS) gaat in Groot-Brittannië en Ierland honderdtachtig filialen sluiten, waardoor bijna zevenhonderd banen verloren gaan. Dat heeft de Britse financiële groep bekend gemaakt. In Groot-Brittannië worden bijna honderdzestig vestigingen gesloten. Volgens de bank maken klanten bij het bankieren steeds meer gebruik van internet en is het concern mede daardoor genoodzaakt het aantal fysieke locaties af te bouwen. De bank, die na een reddingsoperatie tijdens de financiële crisis van negen jaar geleden nog altijd voor 72 procent in handen is van de Britse staat, had eerder al gewaarschuwd voor bijkomende sluitingen om een besparing van 2 miljard pond eind dit decennium te halen.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple zal nog deze lente met de productie van iPhones in India van start gegaan. Dat hebben een aantal Indiase ambtenaren tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Fabrikant Wistron in Bangalore zou in eerste instantie met de productie van enkele oudere modellen van start gaan. Tegen de zomer zouden ook modernere versies aan de productie worden toegevoegd. Met een lokale productie kan Apple zijn omzet op de Indiase markt gevoelig opdrijven. Indiase winkels moeten immers minstens 30 procent van hun voorraden op de binnenlandse markt aankopen. Door de lokale productie kan ook Apple als een lokale producent worden bestempeld.

De Amerikaanse autobouwer Ford Motor zal tijdens het eerste kwartaal van dit jaar minder winst boeken dan de recordcijfers die begin vorig jaar konden worden gemeld. Dat heeft Ford Motor bekend gemaakt. Het bedrijf had eerder al aangegeven zijn portfolio enigszins af te slanken als gevolg van de afzwakkende vraag in de Verenigde Staten. Bovendien wordt gewezen op een aantal belangrijke investeringen. Ford Motor boekte over het volledige voorbije jaar een nettowinst van 4,6 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 7,4 miljard dollar het jaar voordien. De omzet van de Amerikaanse autobouwer steeg van 149,6 miljard dollar naar 151 miljard dollar.

Het Nederlandse bedrijf Vanderlande Industries, fabrikant van transportsystemen voor bagage-afhandeling, wordt overgenomen door de Japanse groep Toyota Industrie. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 1,2 miljard euro. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Vanderlande is met een aandeel van ruim 30 procent wereldmarktleider in bagage-afhandelingssystemen van luchthavens. Het Nederlandse bedrijf is ook marktleider in de ontwikkeling van systemen voor pakketpost. De Nederlandse onderneming boekte vorig jaar een nettowinst van 49 miljoen euro, terwijl een omzet van 1,14 miljard euro werd opgetekend. Vanderlande was de voorbije negentien jaar in handen van NPM Capital.

Oude olielekkages bij Shell in Nigeria zorgen ruim acht jaar later nog steeds voor een extreme vervuiling in het Afrikaanse land. Dat blijkt volgens de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal uit een vertrouwelijk onderzoek in opdracht van Shell en lokale partners die betrokken zijn bij het herstel. Shell gaf eerder toe verantwoordelijk te zijn voor twee lekken in een oliepijpleiding in de Nigeriaanse vissersgemeenschap Bodo. Het Brits-Nederlandse oliebedrijf trof twee jaar geleden met de lokale bevolking een schikking van 55 miljoen pond. Uit een onderzoek dat toen werd uitgevoerd zou zijn gebleken dat jaren na het lek nog steeds sprake was van extreem hoge mate.

Coca-Cola European Partners (CCEP) heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 9,1 miljard euro. Er kon tevens een winst van 549 miljoen euro worden gemeld. Het concern ontstond vorig jaar uit de fusie van de bottelaars Coca-Cola Enterprises, Coca-Cola Iberian Partners en Coca-Cola Erfrischungsgetränke. Wanneer de resultaten van deze drie entiteiten worden opgeteld, zou de fusiegroep tegenover het jaar voordien de winst met 13 procent hebben kunnen doen toenemen. De omzet van met 1,5 procent zijn gedaald. De fusiegroep is actief in dertien Europese landen en bottelt frisdranken voor ruim 300 miljoen consumenten. Coca-Cola European Partners telt 25.000 werknemers.

Lees Verder

10:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-17

Cruises worden levensader van het Cubaans toerisme

Cruises worden een belangrijke pijler van het Cubaanse toerisme. Dat zegt de Cubaanse econoom Jose Luis Perello, verwijzend naar de beslissing van verscheidene Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen om hun vluchten tussen de Verenigde Staten en Cuba te reduceren of stop te zetten. Daarbij werd er onder meer op gewezen dat Cuba nog geen infrastructuur heeft om een grotere toestroom aan toeristen te ontvangen. Onder meer de hotelcapaciteit moet nog fel worden verbeterd. Perello wijst er echter op dat de cruisetoerist geen hotelkamer nodig heeft. Verwacht wordt dat het land dit jaar 370.000 cruisepassagiers zal kunnen ontvangen.

Lees Verder

 

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Technofobie is geen nieuw fenomeen

Personen die angst hebben voor het gebruik van robots, artificiële intelligentie en andere nieuwe technologieën die ze niet begrijpen, blijken meestal ook een grotere vrees te vertonen om hun baan te verliezen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Baylor University op basis van interviews met ruim vijftienhonderd Amerikaanse werknemers. Bovendien moet volgens de onderzoekers ook rekening worden gehouden met een groter risico op mentale problemen die door hun angstigheid wordt veroorzaakt. Gebleken is volgens de Amerikaanse wetenschappers dat ongeveer 37 procent van de bevolking tot de groep van de technofoben moet worden gerekend.

“In historisch gemarginaliseerde groepen - zoals vrouwen, migranten of laaggeschoolden - moet de grootste vrees voor technologie worden geregistreerd,” betoogt onderzoeksleider Paul McClure, socioloog aan de Baylor University. “Technofoben blijken drie keer meer bevreesd te zijn voor werkloosheid dan het gemiddelde van de bevolking. Bovendien blijken technofoben ook drie keer meer angst te hebben om in de toekomst tegen een geldgebrek te botsen. Tevens blijkt deze groep 95 procent kans te hebben met oncontroleerbare bezorgdheden te worden geconfronteerd. Tevens tonen technofoben een grotere vrees het slachtoffer van een bijzonder zware tegenslag te zullen worden.”

“Technofoben vertonen een grotere angst voor een jobverlies door automatisering dan voor een romantische afwijzing of de verplichting in het openbaar te moeten spreken,” zegt Paul McClure. “Er moet echter op worden gewezen dat de angst voor automatisering geen nieuw fenomeen is. In de negentiende eeuw werden in de Britse fabrieken weefmachines vernield door textielarbeiders, die vreesden dat de uitvindingen een snellere en goedkopere productie door ongeschoolde arbeidskrachten zouden mogelijk maken. Mogelijk is de bedreiging van de nieuwe automatisering overdreven - zoals sommige partijen beweren - maar de vrees bij sommige mensen is reëel.”
In ieder geval moet het beleid volgens McClure onderzoeken welke maatregelen kunnen worden genomen om technofobie te bestrijden en in te dammen.

Lees Verder

17:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: technofobie |  Facebook |

Slechts een minderheid kan digitale vakantie nemen

Weliswaar zegt een grote meerderheid van de bevolking dat een periodiek afscheid van elektronische apparaten een positieve impact op de mentale gezondheid zou hebben, maar minder dan drie op tien geeft te kennen daadwerkelijk een digitale vakantie te hebben genomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan bij meer dan vijfendertighonderd consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat bijna 90 procent nagenoeg constant hun email, tekstboodschappen en sociale accounts controleren. Bijna één op vijf noemt de technologie nochtans een belangrijke bron van stress.

Lees Verder

 

 

17:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bredere aders hebben mens intelligenter gemaakt

De mens heeft zijn grotere intelligentie vooral te danken aan de breedte van zijn bloedvaten, die er immers voor zorgen dat er meer bloed naar de hersenen kunnen stromen en dus het menselijk van meer zuurstof kunnen voorzien. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Adelaide in Australië. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat de omvang van de bloedvaten in de geschiedenis van de mensheid een opmerkelijke toename heeft gekend. Daardoor kan het brein inmiddels met 7 milliliter bloed per seconde worden bevoorraad, tegen 1,2 milliliter drie miljoen jaar geleden. Tegelijkertijd zijn de hersenen drieënhalve keer groter geworden.

Lees Verder

17:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Roken steeds meer beperkt tot lage socio-economische groepen

In de Verenigde Staten worden nog ruim 36 miljoen rokers geteld. Die groep vertegenwoordigt ongeveer 15 procent van de Amerikaanse volwassen populatie, maar er moet vastgesteld worden dat de helft tot driekwart van deze demografie met één of meerdere socio-economische problemen wordt geconfronteerd. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de University of Colorado. Er wordt aan toegevoegd dat in de laagste socio-economische categorieën relatief het grootste aantal rokers kan worden aangetroffen. De tabaksconsumptie wordt volgens de onderzoekers steeds meer geconcentreerd in de meest achtergestelde groepen van de maatschappijen.

Lees Verder

 

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Online kruidenier wordt vooral mobiele sector

Op de online kruideniersmarkt is het mobiele platform van doorslaggevend belang. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Criteo. Daarbij wordt opgemerkt dat 40 procent van de digitale omzetten bij de kruideniers met een mobiel apparaat wordt gerealiseerd. Een gemiddelde aankoop had vorig jaar een waarde van 132 dollar, maar Criteo zegt een aantal aanwijzingen te zien dat de digitale kruidenier dit jaar een belangrijke doorbraak zou kunnen realiseren. Er wordt opgemerkt dat de sector alle troeven heeft om tot een belangrijk onderdeel van de totale ecommerce-markt uit te groeien.

Lees Verder

16:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument wil controle over technologie in handen houden

De consument staat open voor nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie of het internet-of-things, maar wil daarbij wel de controle in handen houden. Dat blijkt uit een onderzoek van Oracle Retail bij meer dan zevenhonderd consumenten in de Verenigde Staten. Er werd immers vastgesteld dat automatische leveringen op basis van de vroegere winkelgeschiedenis door een meerderheid van de consumenten niet zou worden getolereerd. Ook automatische aanbevelingen van een robot op basis van het profiel op sociale media zouden volgens de onderzoekers door het merendeel van het winkelpubliek worden afgewezen.

Lees Verder

16:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse verzekeringsgroep Generali zoekt een overnemer voor zijn Belgische activiteiten. Dat heeft een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Generali had eind vorig jaar aangekondigd de activiteiten in dertien tot vijftien landen te willen stopzetten. Op dat ogenblik waren echter nog geen specifieke doelwitten aangegeven. Generali is de twaalfde verzekeraar op de Belgische markt. De Italiaanse groep zou nu echter aan Deutsche Bank opdracht hebben gegeven een overnemer te vinden voor de Belgische divisie. Onder meer Ageas, Baloise, Allianz en Anbang worden geïnteresseerden genoemd. Ook de Nederlandse en Portugese activiteiten zouden worden verkocht.

Het farmabedrijf Ion Beam Applications (IBA) uit Louvain-la-Neuve, gespecialiseerd in de ontwikkeling van systemen voor protontherapieën, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 328,8 miljoen euro. Dat betekende een toename met 21,6 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst nam met 25,3 procent toe tot 29,6 miljoen euro. De nettowinst daalde daarentegen met 60,1 procent tot 24,4 miljoen euro, maar het jaar voordien konden bijna 40 miljoen euro eenmalige baten worden ingeschreven. Het bedrijf zegt ook dit jaar op een verdere groei te rekenen. Het orderboek heeft een waarde van 335,5 miljoen euro, naast 673,3 miljoen euro aan onderhoudscontracten.

De omzet van het biermerk Jupiler op zijn Belgische thuismarkt is het voorbije jaar onder de grens van 1 miljard dollar teruggezakt. Dat hebben bronnen tegenover het magazine Trends gezegd. De Belgische bierverkoop van moederbedrijf AB InBev, die voor het grootste deel door Jupiler wordt gedragen, viel het voorbije jaar met 170.000 hectoliter terug tegenover het jaar voordien. België wordt al jaren geconfronteerd met een dalende biermarkt, maar had vorig jaar op het Europese Voetbalkampioenschap gerekend om sterke cijfers neer te zetten. Regenachtige periodes tijdens de maanden juni en juli saboteerden echter die ambities. Jupiler blijft wel veruit het populairste merk op de Belgische biermarkt.

Bij de Nederlandse verfgroep AkzoNobel eisen steeds meer aandeelhouders dat het bedrijf fusiegesprekken opstart met zijn Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries. Het Amerikaanse concern heeft al twee keer een overnamebod op AkzoNobel gedaan, maar die voorstellen werden door het Nederlandse bedrijf telkens resoluut afgewezen. Vooral Angelsaksische aandeelhouders zouden ontstemd zijn over de houding van AkzoNobel en zouden op de start van gesprekken aansturen. De kritische aandeelhouders - waaronder Franklin Templeton en Causaway Capital - vertegenwoordigen bijna 17 procent van het totale kapitaal van AkzoNobel. PPG Industries heeft een vijandig bod niet uitgesloten.

De vastgoedgroep Immobel heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 52,5 miljoen euro. Daarmee boekte het vastgoedbedrijf een nieuw record. Er wordt wel opgemerkt dat 14,9 miljoen euro winst was te danken aan boekhoudkundige effecten van de fusie met sectorgenoot Alfin. Het jaar voordien had Allfin nog een positief resultaat van 24,4 miljoen euro geboekt, terwijl Immobel over diezelfde periode een winst van 0,7 miljoen euro had kunnen melden. De groep waarschuwt dat de resultaten dit jaar wellicht op een lager niveau zullen uitkomen. Er wordt immers geïnvesteerd in een aantal belangrijke projecten in België, Luxemburg en Polen.

Het farmabedrijf Eckert & Ziegler Bebig uit Seneffe, producent van implantaten voor de bestraling van kanker, heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,7 miljoen euro, tegenover een verlies van 228.000 euro het jaar voordien. De omzet daalde nochtans van 31 miljoen euro naar 24 miljoen euro, maar het bedrijf wijst erop het voorbije jaar een aantal onrendabele activiteiten te hebben kunnen afstoten. Eckert & Ziegler- het voormalige International Brachytherapy (IBT)  nam de voorbije zomer ook de onderneming BrachySolutions uit Leuven, één van de grootste verdelers van implantaten voor de bestrijding van prostaatkanker in Europa, over.

Het Belgische farmabedrijf UCB heeft in de Verenigde Staten van het octrooibureau een bevestiging gekregen van de geldigheid van zijn epilepsiemiddel Vimpat. Het patent van UCB was immers aangevallen door het Amerikaanse bedrijf Argentum, dat een goedkopere generische variant van het epilepsiemiddel in de Verenigde Staten op de markt wou brengen. De bezwaren van Argentum tegen het patent van UCB werden nu echter door de Amerikaanse autoriteiten afgewezen. Vimpat is één de drie belangrijkste geneesmiddelen die UCB op dit ogenblik in portefeuille heeft. Het epilepsiemiddel moet de volgende jaren tot een belangrijke groeimotor van het Belgische farmabedrijf uitgroeien.

Het modeconcern PVH Corporation heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 8,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2,3 procent tegenover het jaar voordien. De groei was vooral te danken aan de toenemende omzet die dochtermerken Calvin Klein en Tommy Hilfiger in Europa en China konden melden. De winst daalde met 4,1 procent tot 548,7 miljoen dollar. Emanuel Chirico, chief executive van PVH Corporation, merkte op dat het bedrijf een sterk resultaat heeft laten optekenen, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin de luxesupermarkten in de Verenigde Staten zich op dit ogenblik bevinden. Hij verwacht ook voor dit jaar goede resultaten.

Koffieproducent Miko heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 178,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7,4 procent tegenover het jaar voordien. Driekwart van de inkomsten werden in het buitenland gerealiseerd. De nettowinst nam met 14 procent toe tot 8,9 miljoen euro. Frans Van Tilborg, chief executive van Miko, maakt gewag van een recordjaar, al worden de cijfers wel beïnvloed door één belangrijke order bij partner Innoware. De topman stelde anderzijds weinig voorspellingen te kunnen doen over het nieuwe jaar. Daarvoor verwijst hij naar de onzekerheid over de toekomst van Groot-Brittannië, dat ongeveer 12 procent van de omzet van Miko vertegenwoordigt.

Groot-Brittannië zal voor zijn vertrek uit de Europese Unie een compensatie van ongeveer 50 miljard pond moeten betalen. Dat heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, in een gesprek met de Britse openbare omroep BBC gezegd. Juncker stelde dat de Europese Unie geen intentie heeft om Groot-Brittannië te straffen voor de brexit, maar er moet volgens hem wel worden vermeden dat andere lidstaten het Britse voorbeeld zouden willen volgen. De Britse verplichtingen zijn volgens Juncker inmiddels berekend en hij benadrukte dat die rekening zal moeten worden betaald. Pas na de afronding van de brexit wil de Europese Unie over een nieuwe relatie met Groot-Brittannië onderhandelen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft aan het bedrijf TransCanada de officiële toestemming gegeven voor de bouw van de controversiële Keystone XL Pipeline. De pijpleiding moet olie van de regio Alberta in Canada naar raffinaderijen in de Amerikaanse staat Texas transporteren. De aanleg van de pijpleiding heeft echter tot grote protesten geleid. De Amerikaanse indianenstam Standing Rock Sioux tekenden verzet aan tegen de aanleg van de pijpleiding, die de watervoorziening in hun gebied in gevaar zou kunnen brengen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft die protesten echter verworpen. De pijpleiding wordt 1.900 kilometer lang en transporteer 83.000 olievaten per dag.

Rusland gaat nog deze lente een historische schuld van 125,2 miljoen dollar aan Bosnië-Herzegovina terugbetalen. Daarover hebben beide landen een akkoord getekend. Dat heeft Sergej Stortsjak, Russisch viceminister van financiën, bekend gemaakt. Door de overeenkomst zal Rusland eindelijk de schuld die werd geërfd van de Sovjet-Unie helemaal hebben afbetaald. In februari had Rusland ook nog een schuld van 60,6 miljoen dollar aan Macedonië afbetaald. Toen de Sovjet-Unie ruim een kwarteeuw geleden ophield te bestaan, had het land een buitenlandse schuld van ongeveer 70 miljard dollar. Een groot deel van die schuld was afkomstig van de Perestrojka onder Mikhail Gorbatsjov.

België vraagt de staatssteun van 19 miljoen euro die drie jaar geleden aan de luchtvaartmaatschappijen Brussels airlines, Tuifly en Thomas Cook Airlines werden toegekend. De steun werd verstrekt voor de ondersteuning voor de beveiligingsinfrastructuur en werd overgemaakt aan Brussels Airport Company, die de bedragen moest doorstorten aan maatschappijen met minstens 400.000 vertrekkende passagiers per jaar. De maatregel botste echter op protest van de budgetmaatschappijen Ryanair en Vueling, die zich gediscrimineerd voelden en bij de Europese Commissie een klacht neerlegden. De Europese Unie startte en inbreukprocedure en eiste dat de steun zou worden teruggestort.

Het Amerikaanse bedrijf GoPro, fabrikant van actiecamera’s, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,19 miljard euro. Dat betekende een daling met 26,8 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van nagenoeg 201,25 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van ruim 111,56 miljoen euro het jaar voordien. Nick Woodman, chief executive van GoPro, kondigde dan ook kostenbesparingen aan. Daarbij werd bekend gemaakt dat opnieuw 270 banen zullen worden geschrapt. Die operatie betekent de derde personeelsafslanking in iets meer dan één jaar tijd. Eind vorig jaar telde GoPro nog 1.552 werknemers.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) start een gerechtelijke procedure tegen de betaaloperatoren Worldline, Alpha Card en Ingenico. Geëist wordt dat de operatoren aan de fiscale speurders informatie verstrekken over transacties met buitenlandse betaalkaarten in België. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. De betalingen zouden immers wijzen op transacties van Belgische klanten met zwart geld vanop rekeningen uit fiscale paradijzen. Er wordt een dwangsom geëist van 10.000 euro per dag. De betaaloperatoren voeren echter aan dat de eis van de Bijzondere Belastingsinspectie een inbreuk zou vormen tegen de privacy en het fiscaal bankgeheim.

Lees Verder

13:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-03-17

Amerikaanse tiener haalt nieuws vooral uit sociale netwerken

Sociale netwerksites zijn voor tieners in de Verenigde Staten de belangrijkste nieuwsbron geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Common Sense Media bij bijna zeshonderd Amerikaanse jongeren tussen dertien en achttien jaar. Vastgesteld werd dat 49 procent van de betrokkenen te kennen gaf de dag voordien nieuws te hebben vergaard op sociale netwerken. Op de tweede plaats staat de familie met een score van 47 procent, gevolgd door televisie (37 procent), leerkrachten of andere volwassenen (33 procent), vrienden (33 procent), een website of applicatie (32 procent), de radio (20 procent) en kranten (10 procent). Een groep van 12 procent stelde geen enkel nieuws te hebben verzameld.

Lees Verder

17:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Video is wereldwijd een mobiel medium geworden

Video is een mobiel medium geworden. Tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar werd immers wereldwijd 54 procent van geconsumeerde videocontent op een mobiel platform bekeken. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Ooyala. Eén jaar voordien hadden mobiele platformen nog slechts een aandeel van 46 procent in de totale videoconsumptie. Er wordt aan toegevoegd dat het cijfer voor het eerste kwartaal van dit jaar verder tot 60 procent zal zijn opgelopen. Ook bij de video-reclame bleek de mobiele sector tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een aandeel van 56 procent hebben bereikt.

Lees Verder

16:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Retailer anticipeert te weinig op behoeften consument

Retailers zijn onvoldoende in staat om de reële behoeften van de consument op een correcte manier in te schatten en dus op de interesses van hun klanten te kunnen anticiperen. Dat blijkt uit een onderzoek van het marketingbedrijf Zeta Global bij een groep Britse consumenten. Vastgesteld werd dat 48 procent van de consumenten te kennen gaf dat de retailers slechts matig op hun interesses anticiperen. Slechts 10 procent maakte daarentegen gewag van een excellente shopping-beleving. De onderzoekers benadrukken dat personalisering een antwoord op die klachten van de consument kan zijn.

Lees Verder

 

15:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Foute personalisering kan zware gevolgen hebben

Personalisering kan een interessant instrument zijn om de verkoop op te drijven, maar kan een groot probleem worden wanneer er iets fout loopt. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Wisconsin, die onder meer consumenten benaderden met promotie-koffiekoppen waarop de naam van de klant verkeerd was gepeld. Een verkeerde personalisering wordt door de consument immers als een gebrek aan respect bestempeld. Vastgesteld werd dat het doelwit zelfs fysiek een grotere afstand probeert te nemen tegenover de foute promotie. Vooral gebruikers met een laag zelfbeeld zouden door de onzorgvuldige benadering zwaar worden geraakt.

Lees Verder

 

13:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |