23-04-17

Succesvolle dropout blijft nog steeds een uitzondering

Ondernemers zoals Bill Gates of Mark Zuckerberg hebben weliswaar de top bereikt zonder een universitair diploma te hebben behaald, maar zij vormen een grote uitzonderingen. Dat blijkt uit een onderzoek van psychologen aan de Duke University in de Verenigde Staten en de Universität Chemnitz in Duitsland op basis van bijna twaalfduizend leidinggevende Amerikaanse persoonlijkheden uit de politieke, economische, gerechtelijke en maatschappelijke wereld. Wel benadrukten de onderzoekers in de studie zelden een persoon te hebben ontmoet die vanuit een extreem arme of achteruitgestelde achtergrond erin zijn geslaagd tot de top op te klimmen.

“Gates en Zuckerberg zijn twee beroemde dropouts van Harvard,” merken de onderzoekers Jonathan Wai en Heiner Rindermann op. “Zij vormen enkele voorbeelden van de vele mediaverhalen waarin de successen van dropouts worden ten tonele gevoerd en die jongeren kunnen aanzetten hogere studies aan zich voorbij te laten gaan. In werkelijkheid moet echter worden duidelijk gemaakt dat een vroegtijdige afbreking van de schoolcarrière in geen geval een norm voor succes betekent. Het merendeel van de Amerikaanse succesverhalen wordt geschreven door gediplomeerden zoals Sheryl Sandberg (Harvard), Jeff Bezos (Princeton) en Marissa Mayer (Stanford).”

“Uit het onderzoek bleek dat 94 procent van de onderzochte personen een universitair diploma heeft behaald,” benadrukken Wai en Rindermann. “Bovendien kon worden vastgesteld dat ongeveer 50 procent aan een eliteschool heeft gestudeerd.” Daarbij bleek dat 41 procent van de Amerikaanse senatoren een eliteschool heeft bezocht, maar bij de volksvertegenwoordigers valt dat cijfer terug tot 20,6 procent. Ook 33,8 procent van de miljonairs bleek elite-onderwijs te hebben gevolgd. In de ranglijst van het magazine Forbes over de meest invloedrijke personen loopt dat op tot meer dan 80 procent. Gemiddeld komt tussen 2 procent en 5 procent van alle studenten op een eliteschool terecht.

Er wordt wel opgemerkt dat een keuze tussen gewone universiteiten en elitescholen op langere termijn geen verschil in inkomen oplevert.

“De studie laat alvast uitschijnen dat steun aan talentvolle studenten uit achtergebleven milieus om elite-onderwijs te volgen, dan ook de diversiteit bij de toekomstige leiders zou kunnen bevorderen,” zeggen de onderzoekers nog.

Lees Verder

13:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dropout |  Facebook |

Kinderen ervaren problemen met interpretatie verkeersdrukte

Kinderen onder de leeftijdsgrens van veertien jaar ervaren grote moeilijkheden om een drukke straat over te steken zonder zichzelf in gevaar te brengen. Het is voor kinderen immers moeilijk om aan de hand van de verkeersdrukte af te leiden hoeveel tijd er nodig zou zijn om veilig de overkant van de straat te bereiken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Iowa.

Lees Verder

 

12:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wetenschappelijk voordrachtencircuit nog altijd mannelijk getint

Vrouwelijke topwetenschappers komen in het voordrachtencircuit nog altijd minder gemakkelijk aan bod dan mannelijke collega’s. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Washington University. Een belangrijk pijler van het probleem vormt volgens de onderzoekers de samenstelling van de organisatiecomités.

Lees Verder

 

12:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Jean-François van Boxmeer blijft nog minstens vier jaar chief executive van de Nederlandse brouwer Heineken. Dat is tijdens algemene vergadering van de aandeelhouders beslist. Van Boxmeer (55) werkt al bijna drieënhalf decennium voor Heineken en zetelt al zestien jaar in het bestuur van de Nederlandse brouwer. In het midden van het voorbije decennium werd hij tot bestuursvoorzitter van de drankengroep aangesteld. Van Boxmeer zorgde er de voorbije jaren onder meer voor dat Heineken zijn positie in Azië en Latijns-Amerika kon versterken. Ook realiseerde de Nederlandse groep onder zijn leiding de overname van de Belgische groep Alken-Maes.

Het verlichtingsbedrijf Philips Lighting heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,7 miljard euro. Dat betekende een daling met bijna 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 14 miljoen euro naar 61 miljoen euro. Vooral de led-activiteiten, die ongeveer 61 procent van de totale omzet van de groep vertegenwoordigen, nam met bijna 20 procent toe. Het bedrijf profiteerde onder meer van besparingen op de inkoop, terwijl ook valuta-effecten voor een verbetering van de winstgevendheid zorgden. Daarnaast moesten ook minder inkomstenbelastingen worden betaald. De sterkste groei werd opgetekend in Europa, India en China.

De Chinese technologiegroep Baidu deelt zijn technologie voor zelfrijdende wagens met Chinese autobouwers. Baidu zal ook samenwerken met andere Chinese bedrijven. Dat heeft Baidu bekend gemaakt. Het Chinese bedrijf hoopt door het initiatief een ecosysteem te kunnen uitbouwen waarmee de strijd tegenover westerse concurrenten zou kunnen worden gevoerd. Vanaf juli dit jaar zou het software-platform Apollo van Baidu voor externe ontwikkelaars gratis toegankelijk worden. In eerste instantie zou Baidu daarbij een beperkt aantal functies ter beschikking stellen. Het aanbod zou stelselmatig worden uitgebreid. Tegen eind dit decennium zou het platform een volledig zelfstandig voertuig moeten ondersteunen.

De Duitse autobouwer Volkswagen moet in de Verenigde Staten een boete van 2,8 miljard dollar betalen wegens een jarenlange fraude met de emissiewaarden van dieselmotoren. Dat heeft een rechtbank in Detroit bevestigd. Volkswagen had in januari al schuldig gepleit en had zich daarbij akkoord verklaard om een boete van 4,3 miljard dollar te betalen. Dat bedrag was verdeeld over een som van 2,8 miljard dollar voor het strafdossier en 1,5 miljard dollar voor de burgerlijke procedures. Een eerste pakket van die afspraken werd nu door de rechter bevestigd. Volkswagen krijgt ook een probatieperiode van drie jaar opgelegd. Een aantal voormalige Amerikaanse topkaders van Volkswagen worden strafrechterlijk vervolgd.

Het drankenconcern Pernod Ricard heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,99 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei was in grote mate te danken aan de Verenigde Staten, waar onder meer een grote interesse in het whiskeymerk Jameson werd gemeld. De Amerikaanse omzet nam met 8 procent toe. In december versterkte Pernod Ricard zijn Amerikaanse activiteiten nog met de overname van bourbon-producent Smooth Ambler Spirits. Dankzij de Amerikaanse groei kon een omzetdaling in Azië worden gecompenseerd. Het bedrijf waarschuwt wel voor beperkingen op de alcoholverkoop in India.

Lingeriefabrikant Van de Velde plant extra investeringen om de groei aan te wakkeren. Daarbij wordt gewag gemaakt van bijkomende investeringen in de positionering van de merken en de ontwikkeling van nieuwe kanalen, de uitbouw van ecommerce en digitalisering en een verhoging van de flexibiliteit en de logistieke betrouwbaarheid. Die maatregelen moeten naar eigen zeggen helpen om de impact van de moeilijke marktomstandigheden en negatieve wisselkoerseffecten op te vangen. Gewaarschuwd wordt dat deze initiatieven tot eind volgend jaar hogere uitgaven tot gevolg zullen hebben. Pas daarna kan volgens het bedrijf een impact op de groei van omzet en winst worden verwacht.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft een steward voorlopig op non-actief gesteld na een incident op een vlucht tussen San Francisco en Dallas. De steward zou een vrouwelijke passagier met een baby hardhandig hebben aangepakt. Volgens een aantal bronnen zouden daarbij ook slagen zijn gevallen. Er volgde ook een confrontatie tussen de steward en een aantal andere passagiers. Een gedeelte van het incident werd door een andere reizigers gefilmd en op sociale media geplaatst. De vrouw kreeg uiteindelijk op een andere vlucht een reis in eerste klasse aangeboden. American Airlines heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en heeft een onderzoek naar het incident beloofd.

De Zwitserse voedingsmiddelengroep Nestlé heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 21 miljard franc of 19,6 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 0,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is de groei van het concern teruggevallen tot het laagste niveau in tien jaar. Er wordt wel gewezen op kalendereffecten, waardoor de inkomsten van de paasverkopen naar het tweede kwartaal worden overgeheveld. Wanneer geen rekening wordt gehouden met eenmalige lasten, zou een omzetgroei met 2,3 procent zijn gemeld. Dat was onder meer te danken aan een prijsverhoging van Nescafé in Europa en aantrekkende verkopen in Azië.

De Amerikaanse startup Aurora mag minstens gedurende één jaar geen werknemers van autobouwer Tesla aantrekken. Dat staat in een schikking die tussen beide bedrijven is getroffen. Aurora werd opgericht door Sterling Anderson, die bij Tesla in het verleden verantwoordelijk was voor de divisie zelfrijdende software. Aurora ontwikkelt eveneens software voor zelfrijdende auto’s en werd ervan beticht bij Tesla werknemers te hebben weggekaapt en gevoelige informatie te hebben gestolen. Tesla krijgt door de schikking ook een compensatie van 100.000 dollar toegewezen. Er mag ook een onafhankelijke partij worden aangesteld om te onderzoeken of Aurora over gestolen informatie van Tesla beschikt.

Het financiële bedrijf Mastercard is een kleinschalig experiment gestart rond kredietkaarten met een vingerafdrukscanner. Daarbij wordt de traditionele pincode vervangen door de vingerafdruk. Het systeem moet de kredietkaart gebruiksvriendelijker maken, aangezien niet langer een pincode moet worden onthouden, zonder toegevingen op het gebied van veiligheid te moeten doen. Het experiment wordt voorlopig beperkt tot Zuid-Afrika. Indien het experiment positief wordt geëvalueerd, zou het systeem nog voor het einde van dit jaar op grotere schaal in heel Zuid-Afrika worden uitgerold. Ook zouden een aantal testprojecten zijn voorzien in Europa en Azië.

Concertzaal Ancienne Belgique (AB) heeft het voorbije jaar in totaal 265.163 betalende bezoekers ontvangen. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien, ondanks de gevolgen van de terroristische aanslagen in Brussel in maart vorig jaar. Het jaar voordien moest wel rekening worden gehouden met de lockdown van Brussel in november na de aanslagen in Parijs. De concertzaal boekte ruim 11,95 miljoen euro inkomsten, tegenover bijna 11,91 miljoen euro uitgaven. In totaal werden 303 betalende evenementen georganiseerd. Dat betekende een toename met vier organisaties tegenover het jaar voordien. Daarnaast waren er meer dan honderd gratis activiteiten met 27.800 bezoekers.

De Amerikaanse farmagroep Medtronic, fabrikant van medische apparatuur, verkoopt een gedeelte van zijn portfolio aan sectorgenoot Cardinal Health. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,1 miljard dollar. Door de operatie verwerft Cardinal Health toegang tot drieëntwintig productcategorieën in diverse segmenten, waaronder tandheelkunde, dierengeneeskunde, wondverzorging en bloedinzameling. Bij de verkoop zijn ook zeventien productievestigingen betrokken. De betrokken divisies realiseren een gezamenlijke jaaromzet van ongeveer 2,4 miljard dollar. De overname betekent een belangrijke diversifiëring voor Cardinal Health, dat vooral gespecialiseerd was in de distributie van geneesmiddelen.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever neemt het Amerikaanse bedrijf Sir Kensington’s, producent van biologisch mayonaise en ketchup, over. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Sir Kensington’s werd begin dit decennium opgericht en verkoopt zijn producten, die ook mosterd en andere soorten sauzen omvatten, in biologische winkelketens. De acquisitie van Sir Kensington’s kadert in de strategie van Unilever om zijn portefeuille duurzame producten uit te breiden. De oprichters van Sir Kensington’s blijven ook na de overname op post. Volgens een aantal waarnemers zou met de verkoop een bedrag van ongeveer 140 miljoen dollar zijn gemoeid.

De Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors heeft zijn belang van 27,47 procent in het bedrijf Advanced Semiconductor Manufacturing Corporation (ASMC) uit Hongkong verkocht aan de Chinese groep Shanghai Pudong. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 54 miljoen dollar. NXP Semiconductors werd elf jaar geleden van het Nederlandse concern Philips afgesplitst. Er bestond een lange samenwerking tussen NXP Semiconductors en ASM Corporation, dat chips produceert voor communicatie, auto's en consumentenelektronica. Het Chinese bedrijf werd bijna dertig jaar geleden door Philips opgericht. ASM Corportation werd in het midden van de jaren negentig zelfstandig.

De Amerikaanse telecomgroep Verizon Communications staat open voor fusiegesprekken met een andere partij. Dat heeft Lowell McAdam, topman van Verizon, gezegd. Hij benadrukte daarbij mogelijkheden te zien met onder meer partijen zoals Comcast, Walt Disney of CBS Corporation. Een fusie met één van die bedrijven zou Verizon volgens McAdam moeten helpen gemakkelijker te kunnen inspelen op grote veranderingen zoals de opkomst van ultrasnelle mobiele verbindingen of de toenemende populariteit van online video. Eerder dit jaar al had McAdam voor de nodige speculaties gezorgd door gewag te maken over een mogelijke samensmelting met kabelconcern Charter Communications.

Meer Nieuws

11:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-04-17

Familiale armoede heeft negatieve impact op hersenfuncties peuters

Familiale armoede heeft een negatieve impact op de hersenfuncties van peuters. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Granada bij een negentigtal peuters van zestien maand. Opgemerkt wordt dat kinderen uit gezinnen met beperkte economische middelen en een lager opleidingsniveau immatuur functioneren en minder goed in staat blijken fouten te detecteren.

Lees Verder

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Marketeers worstelen vaak met sociale media en content

Voor de return-on-investment in de marketingsector blijkt de omzetting van sociale media en content in inkomsten de grootste uitdaging. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau TrackMaven bij meer dan tweehonderd marketeers. Inkomsten uit sociale media en content werden door 71 procent van de respondenten als een uitdaging vernoemd, gevolgd door het beantwoorden aan de algemene doelstellingen van het bedrijf (49 procent).

Lees Verder

16:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Niet elke samenwerking heeft dezelfde motieven

Niet alle soorten baseren hun samenwerking op dezelfde motieven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stockholm University bij een populatie cichliden. Opgemerkt dat de cichliden, in tegenstelling tot andere diersoorten, hun samenwerking nagenoeg uitsluitend bouwen op een strategie die een verdediging tegen predatoren helpt opbouwen.

Lees Verder

 

16:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Extreme sporten hebben niets te maken met doodsverlangen

Bij extreme sporten wordt vaak onterecht gedacht aan adrenaline-junkies met een doodsverlangen. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de Queensland University of Technology. Daarentegen kan volgens de auteurs gewag worden gemaakt van een krachtige en zinvolle staat van bewustzijn dat aan een potentieel voor transformatie kan worden gekoppeld.

Lees Verder

 

15:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Fietsers zijn de gezondste pendelaars

Pendelaars die van de fiets gebruik maken, lopen een aanzienlijk minder risico op een overlijden door onder meer kanker of cardiovasculaire aandoeningen dan collega’s die voor hun verplaatsingen beroep doen op een auto of het openbaar vervoer. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de University of Glasgow bij meer dan een kwart miljoen respondenten. De onderzoekers stelden echter ook vast dat wandelende pendelaars weliswaar minder moeten vrezen voor cardiovasculaire aandoeningen, maar daarentegen eenzelfde risico op kanker lopen als collega’s die hun verplaatsingen met de auto of het het openbaar vervoer doen.

“Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat fietsen en wandelen een positieve invloed hebben op de gezondheid,” benadrukken de onderzoekers. “Over de individuele kracht van de onderscheiden impactniveaus kon daarentegen tot nu toe weinig duidelijkheid worden gecreëerd. Uit de nieuwe studie is gebleken dat wandelen het risico op cardiovasculaire aandoeningen verlaagt, maar fietsen toont nog een sterkere invloed. Bovendien zou fietsen ook het risico op kanker verminderen.” De onderzoekers merkten verder op dat een gemengde mobiliteit - waarbij actieve en passieve componenten worden gecombineerd, eveneens een positieve impact heeft, maar alleen wanneer het actieve bestanddeel uit fietsen bestaat.

“Bovendien was de positieve impact van wandelen op cardiovasculaire aandoeningen alleen merkbaar bij pendelaars die op een week tijd een afstand van meer dan zes mijl te voet aflegden,” zeggen de onderzoekers nog. Het onderzoek toont volgens de wetenschappers alvast dat actief pendelen een positieve impact heeft op de levensverwachting, waardoor het beleid volgens hen de mogelijkheid heeft maatregelen te nemen die de volksgezondheid ten goede komen. Daarbij wordt onder meer gewezen op de aanleg van fietspaden en fietsroutes, de organisatie van fietsverhuur en de verbetering van de voorzieningen voor fietsers in het openbaar vervoer.

Waarnemers merken op dat het stimuleren van het actief pendelen niet alleen veel levens kan redden, maar ook de kosten van de gezondheidszorg gevoelig kunnen verlagen. In Groot-Brittannië zouden cardiovasculaire aandoeningen een jaarlijkse kost van 15 miljard pond veroorzaken. Het stimuleren van het fietsgebruik zal volgens hen ook de druk van het autoverkeer in de stadscentra verminderen, waardoor ook de luchtvervuiling kan worden aangepakt en dus verdere voordelen voor de gezondheid zouden kunnen worden gerealiseerd.

Lees Verder

14:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pendelaars |  Facebook |

Publiek toont interesse in vliegende auto

Ondanks aanzienlijke bekommernissen over de veiligheid van vliegende auto’s, geeft een meerderheid van de Amerikaanse bevolking te kennen eventueel geïnteresseerd te zijn in het bezit of het gebruik van de technologie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan bij ruim vijfhonderd Amerikaanse respondenten. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 41 procent van de bevolking een grote interesse zou tonen in verplaatsingen met een volledig autonome aerocar. Daarnaast stipte 41 procent van de ondervraagden aan bijzonder geïnteresseerd te zijn in het behalen van een vereiste pilootlicentie en het besturen van een vliegende auto.

“Tot recent behoorden vliegende auto’s uitsluitend tot de wereld van de science fiction, hoewel patenten voor de technologie al teruggaan tot de vroege jaren van de luchtvaart,” benadrukt onderzoeksleider Michael Sivak, professor duurzaam transport aan het Transportation Research Institute (TRI) van de University of Michigan. “Recent kon men echter een snelle toename van de interesse in vliegende auto’s opmerken. Daarbij blijkt dat zowel internationale constructeurs als een reek startups de mogelijkheden van de technologie onderzoeken. Naast een aantal technologische en regelgevende vragen, moet echter ook worden afgewacht op welke manier het publiek op deze nieuwe vervoermiddelen zou reageren.”

De onderzoekers stelden vast dat meer dan 60 procent van de ondervraagden aanzienlijke bekommernissen toont over de veiligheid, vooral rond hun activiteiten in een verzadigd luchtruim en ongunstige weersomstandigheden. “Uiteindelijk zou toch een meerderheid van de Amerikaanse bevolking van de vliegende auto gebruik willen maken,” stippen de onderzoekers aan. “Ongeveer driekwart van de respondenten wijst daarbij in eerste instantie naar kortere reistijden, terwijl minder dan 10 procent vooral voordelen ziet in een beperking van het ongevallenrisico, brandstofbesparingen en een verlaging van de emissies van broeikasgassen.”

Verder kon worden vastgesteld dat bijna 80 procent van de ondervraagden een parachute als een bijzonder belangrijk of cruciaal onderdeel van de aerocar-uitrusting citeert. Ook bleek dat ongeveer 60 procent elektriciteit als de belangrijkste energiebron voor de vliegende auto beschouwt. Meer dan 80 procent verkiest bovendien een verticaal opstijgen en landen. Bijna een kwart van de ondervraagden zou bereid zijn om tussen 100.000 dollar en 200.000 dollar te betalen voor een vliegende auto.

Lees Verder

13:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aerocar |  Facebook |

Voeding heeft ook een belangrijke visuele pijler

De uitspraak dat de mens ook met de ogen eet, zit niet ver van de realiteit. Het fenomeen heeft bovendien wortels in de evolutie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het National Institute of Genetics in Japan, gebaseerd op een analyse van het eetgedrag van de zebravis, die over een genetische code beschikt die grote gelijkenissen met de mens vertoont. Er kon volgens de onderzoekers een direct verband worden opgetekend tussen het visuele contact met voeding en de motivatie om te eten. De resultaten van de studie zouden volgens de Japanse onderzoekers in de toekomst kunnen bijdragen tot de behandeling van een aantal eetstoornissen.

“Het is niet verwonderlijk dat visueel contact met een lekkere snack bij de consument het water in de mond doet komen,” benadrukt onderzoeksleider Akira Muto. “De fouragering en honger worden in de hersenen geregeld door de hypothalamus. Net zoals de mens maakt de zebravis meestal van visuele signalen gebruik om voeding of prooi te identificeren. Het was tot nu toe niet bekend op welke manier de hypothalamus de visuele informatie over prooien ontvangt, maar er kon nu worden aangetoond dat de neuronen in die hersenregio daadwerkelijk reageren op het visuele contact met een potentiële prooi. Bovendien bleek er een rechtstreekse link tussen de detectie-neuronen en het voedingscentrum in de hypothalamus.”

In het voedingscentrum wordt onder meer informatie over de beschikbaarheid van voeding in de regio afgewogen tegen de energiebehoeftes van het lichaam. “Er blijkt een duidelijke evolutionaire meerwaarde wanneer dieren een aandrang van honger voelen wanneer een prooi wordt opgemerkt,” verduidelijkt Akira Muto. “Deze reactie zorgt ervoor dat mensen en dieren als baby in leven kunnen blijven. De aandrang creëert een motivatie voor de consumptie van voeding bij jonge dieren of mensen, die anders mogelijk niet zouden beseffen welke producten zouden kunnen worden gegeten. Dit fenomeen kan worden opgemerkt bij kleine kinderen, die vaak kleine objecten als voedsel beschouwen en met de mond verkennen.”

De onderzoekers zeggen te hopen dat de studie uiteindelijk zal toelaten een beter inzicht in een aantal eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia, te verwerven.

Lees Verder

12:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voeding |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Britse overheid heeft zijn investering van 20,3 miljard pond in Lloyds Banking Group negen jaar geleden volledig gerecupereerd. Dat heeft Phillip Hammond, Brits minister van financiën, gezegd. Lloyds Bank was één van de banken die tijdens de financiële crisis negen jaar geleden door de Britse overheid worden gered. In ruil voor zijn investering ontving de overheid een belang van 43 procent in de bank. Die participatie is door de verkoop van aandelen inmiddels tot minder dan 2 procent teruggebracht. Ook werd aan de overheid een dividend van 400 miljoen pond uitbetaald. Verwacht wordt dat de resterende aandelen in de loop van de volgende weken zullen worden verkocht.

De technologiegroep Barco heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 246,2 miljoen euro. Dat betekende een daling met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral de divisie entertainment moest een inkrimping met bijna 11 procent tot 122,6 miljoen euro melden, naar eigen zeggen te wijten aan een daling van de vraag naar digitale cinema in China en de Verenigde Staten. De divisies voor zakelijke en medische producten konden daarentegen wel een groei melden. Er werden tijdens het eerste kwartaal voor 283,5 miljoen euro orders ontvangen. Dat betekende een stijging met 0,9 procent tegenover de eerste drie maanden vorig jaar.

Belfius verkiest een beursgang boven het aantrekken van een strategische partner. Dat heeft de bestuursraad van de bank aangekondigd. Bij een beursgang zou minder dan de helft van de aandelen worden verkocht, zodat de Belgische overheid meerderheidsaandeelhouder zou blijven. Belfius wil volgens Jos Clijsters, bestuursvoorzitter van de bank, immers een duurzame lokale verankering in België behouden. Dat geldt volgens de topman zowel voor het beslissingscentrum als voor het aandeelhouderschap en de activiteiten. Eerder was al de mogelijkheid gesuggereerd dat een belang van 49,9 procent in Belfius naar de beurs gebracht zou kunnen worden. De overheid betaalde eerder 4 miljard euro voor Belfius.

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Avantium heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 38,1 miljoen euro, tegenover een verlies van 13,2 miljoen euro het jaar voordien. De winst is echter exclusief te danken aan een boekwinst van 48,8 miljoen euro heeft kunnen realiseren door de overheveling van zijn activa in de joint-venture Synvina, een samenwerkingsverband tussen Avantium en Basf dat werd opgericht voor de productie van biologische kunststoffen. Zonder de boekwinst zou Avantium ook vorig jaar een verlies van 9,3 miljoen euro hebben geleden. Op dit ogenblik verkeert Avantium zich in een ontwikkelingsfase waarin zwaar wordt geïnvesteerd. Er wordt voor de volgende jaren opnieuw verlies voorspeld.

De Europese politiegroep Europol is erin geslaagd een bende ontwikkelaars van malware te ontmantelen. De operatie werd met lokale politiediensten uitgevoerd in Spanje en Groot-Brittannië. In totaal werden vijf personen gearresteerd. Bij een huiszoeking in Spanje werden onder meer ook computers en andere elektronische apparatuur in beslag genomen. De bende creëerde malware die werd verkocht aan andere cybercriminelen, die de technologie gebruikte voor de verspreiding van virussen en andere schadelijke en illegale codes. Er werd niet bekend gemaakt aan welke partijen de malware uiteindelijk werd geleverd. De bende bleek sinds vier jaar actief en werd sinds twee jaar door Europol gevolgd.

Bij het inspectiebedrijf Vinçotte worden door een herstructurering 195 banen bedreigd. Dat heeft de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad meegedeeld. Het bedrijf zegt marktaandeel te verliezen en te worden geconfronteerd met veranderende klantenbehoeften. Daarom moet volgens het bedrijf worden ingezet op digitalisering en modernisering, waarbij echter ook een sociale impact niet kan worden vermeden. Een aantal activiteiten zouden mogelijk worden verkocht. Het bedrijf wil zich focussen op marktsectoren waarin een leidende positie in de Benelux kan worden geambieerd. De vakbonden eisen echter de intrekking van de ontslagronde en dreigen met acties.

De Amerikaanse verfproducent PPG Industries heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Zonder nadelige wisselkoerseffecten zou een omzetgroei met bijna 3 procent zijn gerealiseerd. De winst van PPG Industries, dat zijn Nederlandse sectorgenoot AkzoNobel wil overnemen, steeg met 3 procent tot 351 miljoen dollar. PPG Industries brengt onder meer de merken Sigma en Histor op de markt. Vooral in Azië en latijns-Amerika kon een sterke groei worden gemeld. Ook de meeste Europese landen lieten een stijging noteren, maar in Noord-Amerika was er een stagnatie.

Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon Communications heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 26,5 miljard dollar. Dat betekende een daling met 7,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst ging met 20 procent achteruit tot 3,5 miljard dollar. Het bedrijf wordt met een dalende populariteit bij de Amerikaanse bevolking geconfronteerd. Verizon verloor tijdens de eerste drie maanden van dit jaar ruim 300.000 mobiele abonnees. Het verlies maakt volgens waarnemers duidelijk welke impact de opkomst van rivalen zoals T-Mobile of Sprint kunnen hebben. Verizon heeft wel zijn prijzen verlaagd om dit impact op te vangen, maar daardoor werd ook de winst verder aangetast.

In Italië heeft een rechter geoordeeld dat het gebruik van de mobiele telefoon hersentumoren kan veroorzaken. Dat uitspraak volgt op een klacht van Roberto Romeo (57), die voor zijn werk anderhalf decennium dagelijks drie tot vuur had moeten telefoneren. Uiteindelijk zou de man te maken hebben gekregen met gehoorproblemen. Begin dit decennium werd een goedaardige hersentumor ontdekt. De tumor werd chirurgisch verwijderd, maar dat leidde bij Romeo tot een gedeeltelijke doofheid. Volgens de advocaten is door de uitspraak voor de eerste keer in de geschiedenis door een rechter erkend dat er een verband bestaat tussen het veelvuldig gebruik van mobiele telefoons en de ontwikkeling van hersentumoren.

De Amerikaanse televisiepresentator Bill O’Reilly, die na aantijgingen over seksuele intimidatie door Fox News werd ontslagen, zou recht hebben op een vertrekvergoeding van 25 miljoen dollar. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. De O’Reilly Factor was jarenlang het populairste programma van Fox News. O’Reilly (67) was de best betaalde televisie-presentator van de Verenigde Staten. Hij had kort voor zijn ontslag nog een nieuw contract ondertekend, waardoor hij recht zou hebben op een jaarlijks salaris van 25 miljoen dollar. Door de aantijgingen over seksuele intimidatie heeft de O’Reilly Factor een groot gedeelte van zijn adverteerders verloren. De presentator houdt zijn onschuld staande.

De logistieke groep Essers krijgt een milieuvergunning voor de uitbreiding van zijn site in Genk. Door de uitbreiding moet twaalf hectare bosgebied verdwijnen. Diverse milieugroepen hadden verzet aangetekend tegenover de operatie, waardoor volgens hen immers waardevol natuurgebied zou verdwijnen. Joke Schauvliege, Vlaams minister van omgeving, merkt echter op dat de effecten op mens en milieu tot een aanvaardbaar niveau beperkt kunnen worden. De protesten van de milieugroepen werden afgewezen. Er werden door de minister wel een aantal extra maatregelen opgelegd voor de opslag van brandbare stoffen en een goede infiltratie van het regenwater in de bodem. De milieugroepen zetten hun verzet verder.

De Nederlandse retailers Hema heeft tijdens het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 26,2 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 72,5 miljoen euro het jaar voordien. Het bedrijf wijst voor de verliescijfers naar de opruiming van oude voorraden, waardoor veel producten met grote kortingen werden verkocht. Daarnaast wordt gewezen op de verbouwing van ruim vijfhonderd Nederlandse winkels. Tevens werd de impact gevoeld van een tegenvallende verkoop van winterkleding door het warme herfstweer. De omzet steeg met 4,7 procent tot bijna 1,2 miljard euro. Tjeerd Jegen, topman van Hema, benadrukte dat de groep verwacht in de nabije toekomst opnieuw winstgevend te kunnen worden.

De Amerikaanse oliegroep ExxonMobil is er niet in geslaagd bij de Verenigde Staten een uitzondering te verkrijgen op de sancties tegen Rusland. Exxon wou in samenwerking met het Russische bedrijf Rosneft olieboringen in de Zwarte Zee uitvoeren. Steven Mnuchin, Amerikaans minister van financiën, benadrukte echter dat het embargo van de Verenigde Staten tegen Rusland voor alle Amerikaanse bedrijven geldt. Daarop kan volgens hem ook voor ExxonMobil geen uitzondering worden gemaakt. Het akkoord tussen Exxon en Rosneft werd vijf jaar geleden ondertekend. Exxon werd toen geleid nog door Rex Tillerson, huidig Amerikaans minister van buitenlandse zaken.

Oscar Munoz, chief executive van de luchtvaartmaatschappij United Airlines, krijgt geen bevordering tot voorzitter van de onderneming. Nochtans was in het contract van Munoz voorzien dat hij volgend jaar de functie van voorzitter zou overnemen. De Amerikaanse maatschappij heeft echter aan de Securities and Exchange Commission (SEC) echter gemeld dat het contract wordt aangepast en de bevoegdheden worden ingeperkt. Munoz wordt daarmee gestraft voor zijn slechte reactie op een incident bij de luchtvaartmaatschappij, waarbij een passagier hardhandig uit een vliegtuig was verwijderd. Munoz had de passagier een ordeverstoorder genoemd en verontschuldigde zich pas laattijdig voor het gedrag van de maatschappij.

De Amerikaanse ondernemer Elon Musk wil met zijn bedrijf Neuralink binnen vier jaar het menselijk brein aan computers koppelen. Dat heeft Musk in een interview zelf gemeld. Door de koppeling wil Musk naar eigen zeggen helpen bij de behandeling van ernstige hersenschade veroorzaakt door onder meer beroertes. Dankzij de koppeling moeten mensen volgens de ondernemer ook in staat zijn gemakkelijker te communiceren. Op dit ogenblik kunnen ideeën van het individu immers alleen worden gecommuniceerd door rudimentaire systemen zoals uitgesproken of neergeschreven woorden. Het zal volgens Musk echter nog wel tussen acht en tien jaar duren vooraleer de technologie daarvoor een antwoord kan bieden.

Meer Nieuws

11:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-04-17

Ambivalente relaties op werkvloer bevorderen productiviteit

Ambivalente relaties kunnen op de werkvloer leiden tot een grotere stress, maar kunnen ook de creativiteit en productiviteit bevorderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Rutgers University in de Verenigde Staten.

Lees Verder

18:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Persvrijheid heeft positieve impact op aandelenmarkt

Persvrijheid heeft een positieve impact op de aandelenmarkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Luxemburg. Door die invloed zal een grotere persvrijheid volgens de onderzoekers ook de welvaart en economische groei bevorderen.

Lees Verder

18:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale dieren zijn gevoeliger voor alcohol dan eenzaten

Sociale wezens blijken gevoeliger voor alcohol dan eenzaten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Maryland bij een populatie rivierkreeften. Uit de studie kan volgens de onderzoekers echter ook worden afgeleid dat geïsoleerde individuen door hun grotere weerstand mogelijk geneigd zouden kunnen zijn om tot de consumptie van grotere hoeveelheden over te gaan. Er wordt aan toegevoegd dat de resultaten van het onderzoek uiteindelijk zouden kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van preventieve maatregelen en therapieën om slachtoffers van alcoholmisbruik te helpen.

“De effecten van alcohol kunnen bijzonder onvoorspelbaar zijn,” benadrukt onderzoeksleider Jens Herberholz, professor psychologie aan de University of Maryland. “Sommige mensen worden vriendelijke en aanhankelijk, terwijl anderen met een gelijkaardige consumptie tot brutaal gedrag vervallen. Het is dan ook niet gemakkelijk om de gevoeligheid voor alcohol te ontleden. Niet alleen mensen zijn echter gevoelig voor de invloed van overdreven alcohol-consumptie. Ook bij rivierkreeften bleek alcoholintoxicatie tot irrationeel gedrag te leiden. Daarbij kon echter vastgesteld worden dat dieren met meer sociale contacten gevoeliger zijn voor de impact van alcohol dan soortgenoten die meer geïsoleerd zijn gebleven.”

“Geïntoxiceerde dieren toonden onder meer een grotere neiging tot achterwaartse salto’s,” verduidelijkt professor Herberholz. “Er werd daarbij vastgesteld dat de alcohol ervoor zorgt dat in het lichaam minder zware elektrische signalen moeten worden gegeven om een salto te laten uitvoeren. Exemplaren die uit een sociale omgeving afkomstig waren, hadden voor de salto’s echter nog minder zware signalen nodig dan soortgenoten die de week voordien geïsoleerd waren gebleven. Daaruit kan een duidelijke sociale impact op de gevoeligheid voor alcohol worden afgeleid. Vermoed kan worden dat de alcohol bij sociale dieren sneller een impact heeft op de processen die verantwoordelijk is voor de gedragscontrole.

Lees Verder

17:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alcohol |  Facebook |

Sociale mobiliteit heeft vele pijlers

Om de economische ladder te kunnen beklimmen, moet een individu weliswaar over de geschikte persoonlijke eigenschappen beschikken, maar ook de financiële en sociale achtergrond zullen een belangrijke impact hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Aberdeen in Schotland, gebaseerd op basis van studie bij een populatie Schotse zeventigjarigen. Een sterkere opwaartse sociale mobiliteit bleek volgens de onderzoekers gekoppeld te kunnen worden aan zowel de sociale klasse in de kindertijd, een hogere intelligentie, een persoonlijkheid die open staat voor nieuwe ervaringen en een afwezigheid van gevoelens zoals angstigheid en bezorgdheid.

“Door gebruik te maken van gegevens over een groep zeventigjarigen uit de regio Aberdeen, die bovendien op elfjarige leeftijd een intelligentie-test hadden ondergaan, werd het mogelijk om een relevant model te creëren over de sociale mobiliteit die tijdens de professionele loopbaan kan worden verwezenlijkt,” benadrukt onderzoeksleider Roger Staff, professor cognitieve psychologie aan de University of Aberdeen. “Daarbij kon worden vastgesteld dat de positieve pijlers van de sociale mobiliteit in belangrijke mate onafhankelijk bleven van het onderwijsniveau dat het betrokken individu heeft genoten.”

“Eerdere studies suggereerden dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken een positieve bijdrage zouden kunnen leveren tot de sociale mobiliteit, maar tot nu toe kon daarbij niet teruggegaan worden tot de omstandigheden die tijdens de kindertijd werden ervaren,” zegt professor Staff nog. “Nu kon echter worden vastgesteld dat die basis uiteindelijk even belangrijk is als de talenten waarover men kan beschikken. Er wordt vaak beweerd dat sociale mobiliteit zal worden bevorderd door een betere opleiding en superieure opportuniteiten, maar er moet worden gesteld dat de uiteindelijke bestemming in het leven niet alleen wordt bepaald door de omgeving van de kindertijd en de intelligentie, maar ook door de persoonlijkheid.”

Lees Verder

17:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiliteit |  Facebook |

Robo-adviseurs vooral populair bij jonge beleggers

Millennials zijn bij investeringen niet snel geneigd om volledig op het advies van consulenten of andere deskundigen te vertrouwen. Daarentegen wordt meestal de voorkeur gegeven aan de hybride model, waarbij een combinatie wordt gemaakt van digitale instrumenten en menselijk advies. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Accenture bij meer dan dertienhonderd actieve investeerders in de Verenigde Staten en Canada. Vastgesteld werd onder meer dat 64 procent van de millennials de voorkeur geeft aan hybride advies, maar bij de babyboomers valt dat cijfer terug tot 28 procent.

Tevens werd opgemerkt dat 52 procent van de millennials te kennen gaf nooit verder te gaan op het advies van een consulent zonder eerst minstens één andere bron te hebben geraadpleegd. Bij de babyboomers zou daarentegen slechts 18 procent bij een alternatieve partij informatie willen inwinnen. “Er kan duidelijk worden vastgesteld dat de millennials een grotere interesse tonen in het gebruik van een robo-adviseur en sociale netwerkplatformen om hun financiën en investeringen te beheren dan alle voorgaande generaties,” benadrukken de onderzoekers. “Bovendien geeft 69 procent van de millennials toe ontvankelijk te zijn voor financieel advies van bedrijven zoals Google, Facebook of Amazon.”

In het algemeen kan volgens Accenture worden vastgesteld dat robo-adviseurs meestal als een waardevolle aanvullende bron van financiële informatie worden bestempeld, maar door de meeste respondenten niet als de belangrijkste basis voor hun beleggingen worden beschouwd. “Meer dan de helft van de investeerders stelden tevreden te zijn met het advies dat door robo-consulenten wordt aangeboden, maar nagenoeg evenveel respondenten zegt nooit uitsluitend op digitale technologie te zullen rekenen en dus ook andere bronnen te zullen raadplegen,” betogen de onderzoekers. “Die terughoudendheid verklaart het succes van de hybride oplossingen.”

Onder meer wordt opgemerkt dat hybride adviseurs een brede waaier van voordelen bieden, zoals een gemakkelijk vermogensbeheer, transparante commissielonen, goedkope services, gepersonaliseerde diensten en digitale instrumenten. Investeerders die gebruik maken van hybride services, bleken volgens de onderzoekers ook bijna 50 procent meer geneigd te zijn om proactief ondersteuning te zoeken voor hun financiële planning.

Lees Verder

15:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belegger |  Facebook |

Executives zelden actief op zoek naar nieuwe baan

De meeste kaderleden zijn niet op zoek naar een nieuwe baan, maar staan wel open voor nieuwe opportuniteiten die worden geboden. Dat is de conclusie van een onderzoek van rekruteerder Hyper bij honderdvijftig executives in Groot-Brittannië en Zwitserland. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 84 procent van de executives te druk met hun huidige taak bezig blijken om naar een nieuwe baan te kunnen uitkijken. Tegelijkertijd benadrukte echter 68 procent zichzelf als een passieve jobzoeker te willen omschrijven, waarbij weliswaar niet actief naar vacatures wordt gekeken, maar wel een bereidheid aanwezig is om interessante aanbiedingen te overwegen.

“Het is geen verrassing dat de meeste kaderleden niet actief op zoek zijn naar een nieuwe betrekking,” benadrukt Andrew Kakabadse, professor management aan de Henley Business School. “Executives die zelf te kennen geven voor een andere functie te willen solliciteren, worden door de meeste rekruteerders minder gemakkelijk als een interessante partij beschouwd. Rekruteerders geven immers de voorkeur aan kandidaten die een grote gedrevenheid en betrokkenheid tentoon spreiden en mogelijk tegen een belangrijke vergoeding zullen moeten worden weggekocht dan voor individuen die zelf al op zoek zijn naar andere carrière-mogelijkheden.”

Uit het onderzoek bleek dat 6 procent van de respondenten zijn huidige functie door een geadverteerde vacature heeft gevonden. “Dat cijfer ligt verbazend hoog,” aldus professor Kakabadse. “De enige kaderfuncties die meestal worden gepubliceerd zijn meestal het gevolg van transparantie-verplichtingen. Vaak gebeurt de echte zoektocht achter de schermen.” Carl-Manuel Brachet, chief executive van Hyper, drukt daarbij zijn bezorgdheid uit over een gebrek aan transparantie bij de zoektocht voor een aantal executive-functies. Kandidaten zijn zich volgens Brachet vaak weinig bewust over de mogelijkheden die aanwezig zijn en beschikken ook niet over de platformen om hun interesse duidelijk te maken. “Ook voor rekruteerders is het daardoor moeilijk te achterhalen welke executives mogelijk beschikbaar zijn,” aldus Brachet.

Dorothé Tétaz Hoogendijk, president van Hyper, benadrukt daarbij dat de executive toegang zou moeten krijgen tot informatie over verdere carrière-mogelijkheden, zonder echter de bescherming van de vertrouwelijkheid te verliezen.

Lees Verder

14:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rekrutering |  Facebook |

Werknemer denkt bij pensioen vaak aan reizen

Voor de vele werknemers staat het pensioen gelijk met reizen. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Ipsos bij meer dan tweeduizend werknemers tussen vijfenveertig en vijfenzestig jaar in de Verenigde Staten. Uit de studie bleek dat 55 procent van de ondervraagden na zijn pensionering een aantal reisplannen wil realiseren. Tevens werd vastgesteld dat 54 procent van de respondenten te kennen geeft ook meer tijd met de familie te willen doorbrengen. Daarnaast denkt 35 procent aan vrijwilligerswerk, terwijl 33 procent tijd in een hobby zou willen investeren. Anderzijds geeft 32 procent aan mogelijk naar parttime werk te zullen zoeken.

De onderzoekers stelden nog vast dat de meeste ondervraagden het gevoel hebben zich goed op het pensioen te hebben voorbereid. Daarbij geeft 68 procent aan een financiële reserve opzij gelegd te hebben en 77 procent benadrukte perfect zonder verdere ondersteuning te zullen rondkomen. Wel vreesde 33 procent de huidige levensstijl niet te zullen kunnen handhaven of een bijkomende job te zullen moeten overwegen om zijn uitgaven te kunnen blijven dekken. Daarbij gaf 4 procent aan ook na zijn officiële pensioen wellicht fulltime aan de slag te zullen blijven. Anderzijds bleek slechts 42 procent van de ondervraagden voor zijn pensioen professioneel financieel advies te hebben ingewonnen.

Wel moest worden vastgesteld dat de inschattingen over de noodzakelijke budgetten voor een comfortabel pensioen ver uit elkaar lopen. Daarbij bleek 27 procent van mening dat een bedrag tussen 1 miljoen dollar en 5 miljoen dollar nodig zou zijn, terwijl 21 procent te kennen gaf dat een reserve van 100.000 dollar voldoende zou zijn. “Deze uiteenlopende inschattingen kunnen echter een weerspiegeling zijn van de verschillende socio-economische categorieën die in de Verenigde Staten kunnen worden geregistreerd,” stippen de onderzoekers aan. Door 66 procent van de ondervraagden werd ook toegegeven dat sparen voor het pensioen een grotere uitdaging was gebleken dan ze hadden verwacht.

Lees Verder

13:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pensioen |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten hebben ruim honderdzestig bedrijven bij het hof van beroep in Virginia klacht neergelegd tegen het inreisverbod dat de Amerikaanse regering voor inwoners van Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen en voor vluchtelingen heeft uitgevaardigd. Ook werd de toekenning van visa voor wetenschappers, ingenieurs en informatica beperkt. Vooral deze visa zijn van groot belang voor veel bedrijven uit de Amerikaanse technologiewereld. Onder meer grote concerns zoals Facebook, Google, Amazon, Microsoft, Tesla en Twitter ondersteunen de actie tegen het inreisverbod. Dat geldt ook voor jonge bedrijven zoals Airbnb, Fitbit, Gopro, Snap of Uber.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) zet de productie van nieuwe wagens in Venezuela voorlopig stop. De constructeur nam die beslissing nadat de Venezolaanse autoriteiten de fabriek van General Motors in Carabobo hadden overgenomen en nieuwe auto’s van de site hadden weggehaald. General Motors heeft gedurende zeventig jaar in Venezuela auto’s geproduceerd. Het concern noemt de confiscatie van de fabriek een willekeurige maatregel en benadrukte actie te zullen ondernemen om zijn rechten te verdedigen. De autoverkoop is in Venezuela, dat door een aanhoudende economische recessie wordt getroffen, volledig ingestort. Tijdens de maand maart werd een verkoopdaling met 92 procent gemeld.

Een album met onuitgegeven werk van muzikant Prince, die één jaar geleden overleed, mag niet op de markt worden gebracht. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist. Het album kreeg de naam Deliverance en werd samengesteld door George Ian Boxill, de vaste studiopartner van de muzikant. De muziek werd door Prince en Boxill tijdens de tweede helft van het voorbije decennium opgenomen. De rechter verwees echter naar een overeenkomst die beide partijen elf jaar geleden hadden ondertekend en waarin was bepaald dat de opnames exclusief eigendom bleven van Prince en Boxill geen enkele rechten op de werken had. De nabestaanden hadden zich verzet tegen de lancering van het album.

De Franse telecomoperator Orange lanceert tijdens de eerste week van juli in zijn thuisland een mobiele bank. Daarbij wordt uiteindelijk gemikt op twee miljoen klanten. Dat heeft Orange bekend gemaakt. Bedoeling is vervolgens de dienst uit te breiden naar België en Spanje, maar voor die plannen werd geen termijn meegegeven. Orange beklemtoont dat digitale experts bij de ontwikkeling van het mobiele platform ervan zijn uitgegaan dat de smartphone uiteindelijk het belangrijkste apparaat voor de uitvoering van bankverrichtingen zal worden. In eerste instantie zal het platform onder meer mobiele betalingen en overschrijvingen met tekstberichten mogelijk maken. Ook zal een virtuele assistent beschikbaar zijn.

Het chipbedrijf Melexis heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 123,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 11 procent tot 25,4 miljoen euro. De positieve prestaties zijn in belangrijke mate toe te schrijven aan de toenemende interesse voor elektrische en zelfrijdende wagens. Daardoor groeit ook de vraag naar chips voor sensoren. Inmiddels worden in een gemiddelde auto acht sensoren van Melexis verwerkt. Vorig jaar werd nog een gemiddelde van zeven chips geregistreerd. Melexis haalt 89 procent van zijn omzet bij automobielbedrijven, maar zoekt naar expansie in andere domeinen.

De informatica-groep Econocom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 608 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 9,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met overnames, zou een stijging met 7,6 procent zijn gemeld. Opgemerkt wordt dat alle divisies goede prestaties hebben laten optekenen. Onder meer de afdeling technologie-management boekte, onder meer dankzij een aantal belangrijke contracten in Italië, een omzetgroei met 5,4 procent. De dienstendivisie kon een stijging met 12,2 procent melden, terwijl de afdeling producten een omzetgroei met 16,9 procent registreerde.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple wil op termijn voor de bouw van zijn apparaten uitsluitend gebruik maken van gerecycleerde materialen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Een deadline voor de definitieve overschakeling op het recyclage-model werd echter nog niet gegeven. Door recyclage wordt niet alleen een duurzame productie gestimuleerd, maar wordt het bedrijf ook minder afhankelijk van de grondstoffen-producenten. Onder meer zullen klanten worden aangezet bij de aankoop van nieuwe apparaten hun oude exemplaren in te leveren. Het bedrijf maakt al gebruik van gerecupereerd tin, terwijl ook wordt geëxperimenteerd met het hergebruik van kobalt. Ook wordt op hernieuwbare energie beroep gedaan.

In Zimbabwe zal vee mogelijk kunnen worden aanvaard als onderpand voor de schoolrekening van de kinderen van landbouwers. Dat staat in een wetsvoordeel dat de regering van het land bestudeert. Vooral in de landelijke gebieden van Zimbabwe blijken veel gezinnen er niet meer in te lukken de schoolfactuur tijdig te betalen. Door het voorstel zouden de ouders een geit als onderpand kunnen geven, zodat de kinderen naar school kunnen blijven gaan in afwachting van een nieuwe oogst. Wanneer het gezin zijn landbouwproducten heeft verkocht, kan de schoolrekening alsnog worden betaald. Zimbabwe wordt geconfronteerd met een aanhoudende economische crisis.

De Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ongeveer 17 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst liep wel met 4 procent op tot 1,6 miljard dollar. Bij de verkochte volumes werd een daling met ruim 10 procent gemeld. Wel wees Philip Morris - producent van merken zoals Bond Street, Parliament en Marlboro - op een sterke toename bij de verkoop van elektronische rookwaren. Inmiddels zouden 1,8 miljoen rokers op een elektronisch alternatief van Philip Morris zijn overgestapt. Het aandeel van deze activiteit in de totale omzet blijft nog wel relatief beperkt.

De Amerikaanse defensiegroep Boeing is niet langer kandidaat om de opvolger voor de verouderde F-16 van de Belgische luchtmacht te leveren. Dat heeft Boeing bekend gemaakt. Het bedrijf maakt daarbij gewag van een oneerlijke aanbesteding. Boeing zegt met de Super Hornet een bijzonder efficiënt en kosteneffectief toestel te kunnen voorstellen, maar krijgt het bedrijf geen mogelijkheid om op een gelijk speelveld te wedijveren. Door het afhaken van Boeing blijven met Lockheed Martin, Dassault, Saab en Airbus nog vier kandidaat-leveranciers van het nieuwe gevechtsvliegtuig voor de Belgische luchtmacht over. België wil vierendertig nieuwe vliegtuigen kopen. Daarvoor is een budget van ruim 3,57 miljard euro voorzien.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 735,6 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop stond onder druk omdat winkels nog veel voorraden aan speelgoed van het eindejaarsseizoen moesten wegwerken. Mattel - eigenaar van merken zoals Hot Wheels en Fisher-Price - boekte tevens een nettoverlies van 113,2 miljoen dollar. Daarmee nam het negatieve resultaat met 55 procent toe tegenover de eerste drie maanden vorig jaar. Het bedrijf verwacht echter een herstel te kunnen realiseren door de lancering van een bioscoopfilm rond Barbie.

De retailgroep Colruyt investeert bijkomend kapitaal in zijn dochterketens Bio-Planet en Dreambaby. De bijkomende middelen moeten de verliezen van beide merken kunnen helpen opvangen. Bio-Planet krijgt een kapitaalverhoging van 30 miljoen euro, terwijl Dreambaby een financiële injectie van 12 miljoen euro ontvangt. Opgemerkt wordt dat de kapitaalverhogingen de groei van beide winkelformules moet ondersteunen. Colruyt wijst daarbij op het strategisch belang van de twee dochterketens. De openingen van nieuwe winkels voor beide formules en de uitbreiding van het distributiecentrum voor Bio-Planet brengen volgens het moederbedrijf extra kosten met zich mee die momenteel nog niet volledig renderen.

De Franse meubelgroep Conforama wordt de nieuwe hoofdsponsor van de elitereeks van de Franse voetbalcompetitie. Dat heeft de Ligue de Football Professionnel (LFP), de vereniging van Franse professionele voetbalclubs, bekend gemaakt. Het contract met Conforama heeft een looptijd van drie jaar. Financiële details over de overeenkomst werden niet bekendgemaakt, maar Didier Quillot, algemeen directeur van de Franse profliga, maakt gewag van het grootste contract voor naamsponsoring uit de Franse sportgeschiedenis. Voor de tweede afdeling van de Franse voetbalcompetitie werd vorig jaar al een overeenkomst gesloten met Domino’s Pizza. Dat contract heeft een looptijd van vier jaar.

Het Nederlandse biotechbedrijf UniQure haalt zijn geneesmiddel Glybera, een gentherapie voor de behandeling voor een zeldzame ziekte, uit de markt. De huidige Europese goedkeuring voor Glybera loopt eind oktober af en UniQure heeft beslist geen verlenging aan te vragen. Glybera biedt een therapie tegen een aandoening waardoor vet uit voeding niet in het bloed wordt afgebroken. De therapie kost meer dan 1 miljoen euro. Glybera werd voorgesteld als de eerste gentherapie ter wereld, maar heeft sinds zijn lancering slechts één patiënt behandeld. Opgemerkt wordt dat slechts een extreem kleine groep patiënten kunnen worden geholpen, terwijl de aandoening ook met een bijzonder streng dieet kan worden behandeld.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met de valutaschommelingen en de veranderingen in het productaanbod, zou nog een groei met 2,9 procent zijn overgebleven. De omzetgroei werd gedragen door hogere prijzen, want bij de verkochte volumes diende een lichte daling worden gemeld. Paul Polman, topman van Unilever, benadrukte dat het bedrijf opnieuw beter heeft gepresteerd dan de gemiddelde markt. De groei werd vooral gedragen door opkomende markten en nieuwe producten.

Meer Nieuws

09:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-04-17

Ook mannelijke vogels beseffen belang van een gelukkige partner

Ook bij een aantal vogelsoorten beseffen mannen dat ze hun partner gelukkig moeten houden om een comfortabel leven te kunnen leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Victoria University in Nieuw-Zeeland.

Lees Verder

18:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bedrijfsleiders beseffen cruciaal belang van innovatie

Een meerderheid van de bedrijfsleiders geeft aan dat innovatie voor de toekomst van de onderneming van cruciaal belang is. Slechts een minderheid van de bestuursraden blijkt echter innovatie een prioriteit te vinden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau PA Consulting Group bij meer dan achthonderd executives van bedrijven in Groot-Brittannië.

Lees Verder

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Luchtvervuiling voor mentale gezondheid even slecht als echtscheiding

Blootstelling aan luchtvervuiling kan voor het welzijn van het individu even schadelijk zijn als een echtscheiding of het overlijden van een partner. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of York in Groot-Brittannië.

Lees Verder

 

17:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Creativiteit kan gebrek aan mannelijke aantrekkingskracht compenseren

Voor mannen kunnen humor, intelligentie en creativiteit een belangrijk instrument vormen om een beperkte of middelmatige fysieke aantrekkingskracht op vrouwen te compenseren. Vrouwen kunnen op een dergelijke compensatie echter niet rekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Abertay University in Schotland.

Lees Verder

16:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Applicaties gebruiken meer dan twee uur tijd per dag

In de Verenigde Staten wordt gemiddeld dagelijks twee uur elf minuten geïnvesteerd in het gebruik van mobiele applicaties. Dat betekent een stijging met zestien minuten tegenover vorig jaar. Daarentegen liet het mobiele web slechts een stijging met één minuut tot een totaal van zesentwintig minuten per dag registreren. Dat blijkt uit een rapport van consulent eMarketer.

Lees Verder

16:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoge verwachtingen zetten management aan tot risicogedrag

Wanneer de druk van de aandeelhouders toeneemt, dreigen managers veiligheid en gezondheid naar de achtergrond te drukken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Dallas.

Lees Verder

 

16:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Niet elke baas moet zich aan Steve Jobs spiegelen

Men hoeft niet over het charisma van Steve Jobs te beschikken om toch een efficiënte baas te zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University. Bazen die over ondersteunende capaciteiten beschikken en tevens in staat zijn om duidelijke doelstellingen naar voor te schuiven, bleken volgens de onderzoekers voor het personeel uitstekende motivatoren te zijn, zonder daarvoor een transformationeel leider met een grote visie te moeten zijn. Er wordt aan toegevoegd dat ook niet elke werkomgeving de aanwezigheid van een inspirerend leider nodig heeft. Er bestaat volgens de wetenschappers dan ook geen unieke invulling van het leiderschap.

“Een efficiënt leiderschap kan ook zijn gebaseerd op vaardigheden die het mogelijk maken te beseffen op welke manier bij de werknemers een bepaalde mentale instelling kan worden opgewekt om de vereiste doelstellingen te bereiken,” benadrukt onderzoeksleider Brent Scott, professor management aan de Michigan State University. “De studie suggereert dat de manager ook de eigen instelling kan aanpassen om de werknemers tot het verwachte gedrag aan te sporen. Dat kan zowel betrekking hebben op innovatie als op meer traditionele doelstellingen, zoals de realisatie van vooropgestelde productieniveaus of het vermijden van fouten.”

“Er kon tevens worden vastgesteld dat de motivaties van de managers een besmettelijk karakter hebben en naar de medewerkers kunnen doorsijpelen,” zeggen de onderzoekers. “Indien het management ongelukkig is met de aanpak van de medewerkers, moet de verantwoordelijkheid dan ook mogelijk in de eigen opstelling worden gezocht. Managers kunnen immers het type van hun leiderschap om de medewerkers aan te zetten tot een gedrag dat aan de verwachtingen voldoet.” Het is volgens de onderzoekers onrealistisch te denken dat iedere baas de hele tijd een transformationeel leider kan of zelfs wil zijn. Sommige omstandigheden zullen trouwens een meer preventieve aanpak vereisen.”

“Vaak is het leiderschap ook een kwestie van geven en nemen,” betoogt professor Scott nog. “Dat is weliswaar minder sexy dan het transformationeel leiderschap, maar zit wel binnen de mogelijkheden van elke manager. Men hoeft immers geen gigantisch charisma te hebben om dergelijke afspraken te kunnen maken.”

Lees Verder

12:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: managemenent |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Japan zullen werknemers in de toekomst nog maximaal honderd overuren per maand mogen presteren. Dat heeft de Japanse regering beslist. Japanse werknemers presteren in het algemeen veel meer overuren dan hun westerse collega’s. Dat leidt vaak tot zware problemen, die niet zelden uitmonden in het zogenaamde karoshi, dood door overwerken. De Japanse premier Shinzo Abe noemt de invoering van een maximum-pakket overuren een historische hervorming van de nationale arbeidsmarkt. Tegenstanders zijn echter van mening dat de maatregel niet ver genoeg gaat en aan het probleem van de overdreven overuren uiteindelijk weinig zal verhelpen.

Het mediabedrijf Fox News heeft zijn televisiepresentator Bill O’Reilly ontslagen. De man, die beticht wordt van seksuele intimidatie, was eerder deze maand al met vakantie gestuurd, maar Fox News maakte bekend dat de presentator niet meer zal terugkeren. O’Reilly ontkent alle aantijgingen, maar zijn positie was nog moeilijker geworden nadat gebleken is dat hij aan vijf vrouwen een compensatie van 13 miljoen dollar had gegeven. Het schandaal had er ook al toe geleid dat een vijftigtal adverteerders hadden beslist hun reclame tijdens het programma van O’Reilly terug te trekken. O’Reilly zal bij Fox News worden opgevolgd door Tucker Carlson.

De bank ING België heeft het recht om vijftienhonderd vijfenvijftigplussers betaald thuis te laten blijven. Dat blijkt uit een juridisch onderzoek op vraag van Kris Peeters, federaal minister van werk. De regeling vormt een onderdeel van sanering die ING België moet doorvoeren en waarbij drieduizend banen moeten worden geschrapt. Door een grote groep medewerkers definitief met betaalde vakantie te sturen, zouden gedwongen ontslagen beperkt kunnen blijven. Kris Peeters noemde de maatregel echter een verkeerd signaal, want het initiatief druist in tegen de inspanningen van de regering om iedereen langer te laten werken. Juridisch kan tegen de maatregel echter niets worden ingebracht.

De Amerikaanse dierenwinkelketen PetSmart neemt zijn online concurrent Chewy over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,35 miljard dollar. Dankzij de overname kan PetSmart een belangrijke aanwezigheid op het internet uitbouwen. Chewy heeft een aandeel van 51 procent op de online verkoop van voeding en andere producten voor dieren in de Verenigde Staten. Amazon staat op de tweede plaats met een aandeel van 35 procent. De totale Amerikaanse markt voor dierenproducten vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 62,75 miljard dollar. Onder meer de Belgische holding Verlinvest was een aandeelhouder van Chewy. De Belgische groep kocht twee jaar een participatie van bijna 10 procent.

Een fusie van de Belgische telecomoperator Proximus met zijn Nederlandse sectorgenoot KPN Groep zou weinig synergieën en waardevermeerdering opleveren. Dat heeft Dominique Leroy, chief executive van de Proximus, gezegd tijdens de algemene vergadering van de Belgische operator. Leroy wees erop dat het bedrijf vorig jaar marktaandeel in breedbandinternet, televisie en mobilofonie heeft kunnen versterken, maar nu verder inspanningen wil leveren om uit te groeien tot een leverancier van digitale diensten. Een fusie met KNP Groep zou volgens Leroy weinig opleveren. Wel ziet de chief executive mogelijkheden in samenwerkingen tussen operatoren.

De groep Lyfra uit Wommelgem - groothandel in rookwaren, confiserie en dranken - neemt zijn sectorgenoot Lekkerland België uit Wijnegem over. Daarover hebben beide partijen een akkoord ondertekend. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De overname moet wel nog de goedkeuring krijgen van de Belgische mededingingsautoriteit. Lyfra werd begin dit decennium door British American Tobacco (BAT) verkocht aan de groep Landewyck. Het bedrijf realiseert een jaaromzet van 924 miljoen euro en telt 220 werknemers. De familiale groothandel Lekkerland België boekt een omzet van 331 miljoen euro en heeft 123 medewerkers.

De Zweedse autobouwer Volvo Cars zal zijn eerste volledig elektrische wagen in China bouwen. Dat heeft de constructeur op de autobeurs in de Chinese stad Shanghai bekend gemaakt. De beslissing vormt volgens Volvo een bewijs van de centrale rol die het land zal spelen in de elektrische toekomst van de Zweedse constructeur. Bovendien benadrukt de keuze volgens het bedrijf de groeiende rol van China als productiecentrum voor de autosector. Het eerste volledig elektrische model van Volvo, sinds begin dit decennium onderdeel van de Chinese groep Geely, zou over twee jaar op de markt moeten komen. Midden volgend decennium wil de constructeur één miljoen elektrische wagens verkopen.

Het Amerikaanse concern International Business Machines (IBM) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,16 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde met 13 procent tot 1,75 miljard dollar. Het concern wordt al twintig kwartalen op rij met een dalende omzet geconfronteerd, maar de inkomsten van de clouddivisie liepen wel met 33 procent op tot 3,5 miljard dollar. Ook de mobiele afdeling liet een groei met 20 procent optekenen. Ginny Rometty, chief executive van het concern, benadrukte dan ook verder de nadruk te leggen op opkomende technologieën.

De Nederlandse bierproducent Heineken heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 293 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 265 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. In volumes kon een groei met 0,6 procent tot 44 miljoen hectoliter worden gemeld. Bij het hoofdmerk Heineken kon een stijging met 2,5 procent worden opgetekend. Er werden vooral goede prestaties genoteerd in Azië, waar de verkoop met 8,3 procent kon worden opgedreven. Ook West-Europa liet een stijging optekenen. Daarentegen diende een inkrimping worden geregistreerd in Afrika, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Noord-Amerika en Brazilië.

De holding Sofina heeft zich uit zijn Franse sectorgenoot Eurazeo teruggetrokken. Sofina had een participatie van 5,06 procent in de Franse groep, maar heeft dat pakket aandelen volledig verkocht. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 204 miljoen euro. Sofina is meer dan een kwarteeuw aandeelhouder van Eurazeo, dat onder meer belangen heeft in de hotelgroep Accor en de autoverhuurder Europcar, geweest. Eerder deed de holding ook al zijn belangen in de Franse groepen Engie, Touax en Total geheel of gedeeltelijk van de hand. Eurazeo was de vijfde grootste investering in de portefeuille van Sofina, die zich echter meer wil toespitsen op bedrijven zonder beursnotering.

Het Limburgse technologiebedrijf Cegeka wil 20 procent van zijn aandelen verkopen. De opbrengst van die operatie moet de nodige financiële reserves creëren die Cegeka kunnen toelaten nog dit jaar een belangrijke overname te realiseren. Dat heeft André Knaepen, oprichter van Cegeka, bekend gemaakt. De volledige waarde van het bedrijf wordt geraamd op een bedrag tussen 234 miljoen euro en 390 miljoen euro. De voorbije jaren werden al een aantal overnames gerealiseerd. Daarbij toonde Cegeka vooral belangstelling voor partijen uit Oost-Europa en Centraal-Europa. Het Limburgse bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 420 miljoen euro. Dat betekende een groei met 14 procent.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing moet zijn personeelsbestand verder afbouwen. Dat heeft John Hamilton, topman van Boeing, in een brief aan het personeel gemeld. De ingreep moet het bedrijf helpen om de teruglopende verkopen op te vangen. Vorige maand al was aangekondigd dat achttienhonderd banen zouden moeten worden geschrapt. Maar die ingreep blijkt naar eigen zeggen onvoldoende om het omzetverlies volledig op te vangen. Een eerdere reorganisatie kon worden doorgevoerd zonder tot naakte ontslagen te moeten overgaan. Boeing telt op dit ogenblik nog ongeveer 147.000 werknemers. Dat personeelsbestand is sinds maart vorig jaar met bijna 8 procent afgeslankt.

De Franse energiegroep Engie gaat zijn structuur herschikken. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Op dit ogenblik is de hoofdzetel verdeeld over drie locaties, maar die structuur moet naar eigen zeggen worden vereenvoudigd. De zetels in Parijs en Brussel zouden worden behouden, maar het filiaal in Londen zou worden gesloten. Door de herstructurering zouden 504 banen verdwijnen. In Frankrijk zouden 312 arbeidsplaatsen worden geschrapt, terwijl in België 116 banen zouden verdwijnen. In Groot-Brittannië zouden 76 ontslagen vallen. Vooral ondersteunende diensten zouden worden getroffen. Gehoopt wordt de operatie te kunnen uitvoeren met vrijwillig vertrek en interne verschuiving.

Het Nederlandse chemiebedrijf Akzo Nobel wil binnen een periode van twaalf maanden zijn divisie fijnchemie verzelfstandigen. De opbrengst van die operatie zou aan de aandeelhouders worden uitgekeerd. Dat heeft het Nederlandse concern bekend gemaakt. De operatie zou de aandeelhouders moeten aanzetten een bod van het Amerikaanse bedrijf PPG Industries op Akzo Nobel te negeren. De top van het Nederlandse bedrijf probeert zich tegen het overnamebod te beschermen. Akzo Nobel realiseert een jaaromzet van ruim 14 miljard euro. De divisie fijnchemie vertegenwoordigt één derde van de totale activiteiten, die verder uit verven en coatings bestaan.

Het mediabedrijf De Persgroep heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,46 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. Opmerkelijk is dan 52,7 procent van de totale inkomsten in Nederland werden gegenereerd. De omzetgroei was in belangrijke mate te danken aan overnames. De nettowinst steeg van 110 miljoen euro naar 117 miljoen euro. Opgemerkt wordt verder dat de inkomsten uit nieuwscontent stabiel is gebleven. De inkomsten uit reclame in de gedrukte kranten viel weliswaar met 9 procent terug, maar bij de online activiteiten kon wel een groei worden gemeld. Ook de inkomsten uit reclame op radio en televisie namen toe.

Meer Nieuws

09:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-04-17

Zangvogels reageren op geluidsniveau autoverkeer

De geluidsoverlast van het autoverkeer zet vogels aan hun liederen in te korten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de George Mason University bij enkele populaties van de bospiewie in de regio Washington. Opgemerkt wordt dat de vogels onmiddellijk reageren op fluctuaties in het geluidsniveau van het autoverkeer.

Lees Verder

 

19:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Modewinkel wordt vooral toneel van showrooming

De modewinkel zal wellicht altijd blijven bestaan, maar zal steeds meer voor showrooming dan voor aankopen worden gebruikt. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Criteo.

Lees Verder

 

 

19:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |