12-04-17

Slechts weinig consumenten kennis roamingkosten

Slechts weinig consumenten weten hoeveel het gebruik van hun smartphone in het buitenland kost. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau GfK en operator T-Mobile bij een groep Amerikaanse smartphonebezitters.

Lees Verder

19:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Vastgoedinvesteerder Primecity Investment, die zijn hoofdzetel heeft op Cyprus, wordt de nieuwe eigenaar van het Brussels Sheraton. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het Brussels Sheraton, gelegen aan het Rogierplein in de Belgische hoofdstad, omvat ongeveer vijfhonderd kamers en telt ruim tweehonderd medewerkers, maar diende vorig jaar door een faillissement de deuren te sluiten. Primecity Investment heeft een zestigtal Duitse hotels met ongeveer 8.800 kamers in portefeuille. Primecity Investment stelt zichzelf voor als een investeringsbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in de herpositionering van hotels die minder presteren.

Brouwer Moortgat uit Puurs biedt aan de consument in de toekomst voortaan ook Duvel op vat aan. Dat heeft de bierproducent bekend gemaakt. De voorbije periode werden al met succes een aantal tests uitgevoerd in Nederland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Voortaan zal elke vrijdag in het Duvel Depot, het café van de brouwerij in Puurs, ook aan de Belgische klant Duvel van het vat worden geschonken. Opgemerkt wordt dat Duvel een afzonderlijke tapinstallatie en een speciale bierleiding vereisen. Er moet in de leidingen immers worden gewerkt met een druk van 8,5 gram koolzuurgas. Die druk ligt gevoelig hoger dan in een gewone bierleiding.

Max Jadot, chief executive van BNP Paribas Fortis, blijft de best betaalde bankier van België. Dat wordt afgeleid uit het jaarverslag van de bank. Berekend werd dat Jadot het voorbije jaar een brutosalaris van nagenoeg 1,7 miljoen euro ontving, verdeeld over een vast loon van 928.513 euro, een variabele vergoeding van 98.000 euro en bestuursvergoedingen van 111.0116 euro. Op de tweede plaats staat Johan Thijs, topman van KBC Bank, met een brutosalaris van ruim 1,52 miljoen euro, verdeeld over een vast loon van bijna 1,13 miljoen euro en bijna 0,4 miljoen euro variabele vergoedingen. Derde in de rijk is Marc Raisière, hoofd van Belfius, met een brutosalaris van 585.000 euro.

De treindivisies van Siemens en Bombardier worden mogelijk samengevoegd. Daarover zijn beide partijen gesprekken opgestart. Door een fusie zou een bedrijf met een waarde van ruim 10 miljard euro. De twee bedrijven hebben al langer een samenwerking bij aanbestedingen in Europa. Er wordt echter opgemerkt dat de samensmelting niet gegarandeerd is, ook omdat een eventuele overeenkomst mogelijk op verzet van de vakbonden en toezichthouders zou kunnen botsen. Samen zouden Siemens en Bombardier immers een bijzonder sterke marktpositie krijgen in Europa. Door de fusie zouden de activiteiten wel sterker moeten staan tegen de toenemende concurrentie uit onder meer China.

In Nederland heeft investeerder Pon Holding een overnamebod gedaan op de Nederlandse fietsenproducent Accell Group. Dat heeft Accell bekend gemaakt. Pon is vooral actief in de autosector, de scheepvaart en de energievoorziening, maar heeft ook de fietsmerken Gazelle, Union en Cervelo in handen. Accell is eigenaar van de merken Sparta, Batavus en Koga. Door de samensmelting zou de grootste fietsenfabrikant van de wereld ontstaan. Pon is het grootste familiebedrijf van Nederland en werd vooral bekend als invoerder van Volkswagen, maar heeft die portefeuille inmiddels verder uitgebreid met de merken Audi, Porsche, Lamborghini, Bentley en Bugatti.

De Amerikaanse bankier Randy Work, jarenlang actief bij vermogensbeheerder Lone Star Funds, moet zijn voormalige echtgenote Mandy Gray een vergoeding van 112,5 miljoen dollar betalen. Daarmee heeft Gray recht op de helft van het vermogen dat Work heeft opgebouwd. Dat heeft een beroepshof in Groot-Brittannië beslist. Ook in eerste instantie had de rechtbank Work verplicht de helft van zijn vermogen aan zijn vrouw over te maken. De bankier had aangevoerd recht te hebben op twee derde van het vermogen, aangezien hij door zijn persoonlijke talenten een aantal bijzonder succesvolle financiële operaties had opgezet. Volgens de rechter profiteerde Work vooral van een piekperiode op de financiële markt.

De onafhankelijkheid van de Amerikaanse Federal Reserve wordt door politieke druk bedreigd. Dat heeft Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, tijdens een voordracht aan de University of Michigan gezegd. Jellen benadrukte dat onafhankelijkheid cruciaal is voor de Federal Reserve, maar de voorzitter wees naar verschillende wetsvoorstellen in het Amerikaanse Congres, die erop zouden zijn gericht de manoeuvreerruimte van de centrale bank te beknotten. De Amerikaanse president Donald Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne al zwaar uitgehaald naar de Federal Reserve, die volgens hem de zijde van de democraten had gekozen.

Chipfabrikant Qualcomm heeft bij een rechtbank in Californië een klacht neergelegd tegen het technologiebedrijf Apple. Opgemerkt wordt dat Apple van zijn machtspositie gebruik maakt om voor het gebruik van patenten goedkopere prijzen te bedingen. De patenten van Qualcomm zouden Apple volgens de klacht een bedrag van 760 miljard dollar hebben opgeleverd. Qualcomm heeft een schadevergoeding geëist, maar verdere details over de klacht werden niet bekend. Eerder had Apple bij de rechter al een klacht neergelegd omdat Qualcomm overdreven tarieven zou gebruiken voor een aantal essentiële technologieën voor mobiele apparaten.

In Frankrijk heeft de bank Société Générale een deurwaarder gevraagde de rekeningen van zijn voormalige trader Jerome Kerviel te blokkeren. Kerviel bracht enkele jaren geleden met zijn speculatieve beleggingen de bank bijna ten val. Société Générale zegt dat de trader aan de bank nog 1 miljoen euro schadevergoeding moet betalen en schakelde nu een deurwaarder in. Ook de inkomsten van het boek dat Kerviel over zijn ervaringen heeft geschreven, werden in beslag genomen. Kerviel werd voor zijn beleggingen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan twee jaar met uitstel. De trader zelf houdt vol dat de bank op de hoogte was van zijn activiteiten.

Het modemerk Kaat Tilley wordt tijdelijk op nonactief geplaatst. Dat hebben de dochters van Tilley, die vijf jaar geleden aan de gevolgen van een virale infectie overleed, bekend gemaakt. De beslissing om een pauze in te lassen, volgt op de verkoop van het domein van Tilley in Asbeek. Die verkoop heeft twee jaar aangesleept, maar de dochters van de ontwerpster hebben nu een sabbatical ingelast. Er wordt wel aangegeven dat het merk daarna opnieuw zou kunnen worden geactiveerd worden, maar dat hoeft naar eigen zeggen niet noodzakelijk met nieuwe modecollecties te gebeuren. Kaat Tilley ontwierp onder meer kleding voor Barbra Streisand, Diana Ross, Naomi Campbell en Halle Berry.

Het voorbije jaar is wereldwijd 267 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Dat betekende een daling met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Office International de la Vigne et du Vin (OIV). Volgens Jean-Marie Aurand, directeur van de internationale wijnorganisatie, moet de daling worden toegeschreven aan de ongunstige weersomstandigheden in verschillende delen van de wereld. De grootste afnames moesten worden genoteerd in Frankrijk en Argentinië. Er wordt wel opgemerkt dat de consumptie opnieuw een lichte groei tot 242 miljoen hectoliter liet optekenen. Tien jaar geleden werd een recordconsumptie van 250 miljoen hectoliter geregistreerd.

Amsterdam wil vanaf begin november het gebruik van de bierfiets in het stadscentrum verbieden. Dat heeft Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, in een brief aan de gemeenteraad gemeld. Volgens van der laan zorgen de rijdende biertogen voor teveel overlast. Hij had al begin dit jaar een verbod willen uitvaardigen, maar een rechter bepaalde dat de exploitanten meer tijd moesten krijgen om een oplossing te vinden. Zij krijgen nu tot eind oktober om een nieuwe standplaats te zoeken. Bij de Amsterdamse bevolking werden duizenden handtekeningen verzameld om de bierfietsen te verbieden. Exploitanten van de bierfietsen hebben vergeefs gepoogd het verbod ongeldig te laten verklaren.

Ivanka Trump, de oudste dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft de verkoop van haar merk vorig jaar met 61 procent tot 47,3 miljoen dollar zien stijgen. Dat blijkt uit cijfers die G-III Apparel Group, het bedrijf achter de kledinglijn, bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) heeft gedeponeerd. Het bedrijf is nochtans niet onbesproken. Ondanks een boycot van de Amerikaanse winkelketens Nordstrom en Neiman Marcus profiteert Ivanka Trump volgens een aantal waarnemers duidelijk van het succes van haar vader. Een aantal waarnemers merken echter op dat Ivanka Trump weinig modetalent toont en vooral de trends van de grote merken volgt.

Het Franse modehuis Louis Vuitton lanceert eind april een exclusieve collectie handtassen die werden ontworpen door kunstenaar Jeff Koons. De inspiratie voor de collectie haalt Joons vooral bij grootmeesters uit de geschiedenis van de kunst, zoals Leonardo Da Vinci, Pieter Paul Rubens of Vincent Van Gogh. Door het samenwerkingsverband willen Vuitton en Koons naar eigen zeggen die oude meesters opnieuw tot bij het grote publiek brengen. Louis Vuitton werkte in het verleden al vaker met kunstenaars, zoals Stephen Sprouse en Takashi Murakami, samen. De handtassen zouden minstens 2.000 euro moeten kosten en worden verkocht in een aantal geselecteerde boetieks van Louis Vuitton.

De bankagenten en zelfstandige kantoorhouders van Record Bank hebben de directie van moedermaatschappij ING Bank voor de rechter gedaagd. De kantoorhouders voerden aan dat de bank hen onvoldoende informeert over de lopende herstructureringsplannen. E zou een dwangsom worden geëist van 100.000 euro voor elke bankagent die onvoldoende werd geïnformeerd. Feprabel, de sectororganisatie van de zelfstandige kantoorhouders, wil de directie van ING België ook dwingen om op korte termijn een bemiddelingsprocedure met de bankagenten op te storten. In de herstructurering is voorzien dat de kantoornetwerken van ING Bank en Record Bank worden samengevoegd.

Meer Nieuws

10:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-04-17

Betere communicatie leidt tot grotere klantentrouw

Meer dan de helft van de consumenten zou naar eigen zeggen een grotere klantentrouw vertonen indien de merken efficiënter met de shoppers zouden communiceren. Dat is de conclusie van een onderzoek van International Customer Loyalty Programmes (ICLP).

Lees Verder

16:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China toont piekinteresse in geïmporteerde kwaliteitsgoederen

De interesse van het Chinese publiek in geïmporteerde kwaliteitsgoederen blijft toenemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent eMarketer.

Lees Verder

15:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Publiek overtuigd van impact sociale media op politiek

Een meerderheid van de bevolking is ervan overtuigd dat sociale media een impact hebben op het politieke beleid. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Finn Partners bij duizend internet-gebruikers in de Verenigde Staten. Vastgesteld dat bijna 80 procent van de respondenten van mening was dat sociale media minstens enige impact hebben op het beleid ten opzichte van onder meer immigratie en handel. Amper 15 procent gaf te kennen dat sociale kanalen zoals Twitter of Facebook geen enkele invloed op het publieke beleid hebben. Daarentegen geloofde ongeveer 33 procent in een belangrijke impact, terwijl 49 procent gewag maakte van een matige invloed.

“De resultaten van het onderzoek hoeven geen verbazing te wekken,” benadrukte Debra Aho Williamson, hoofdanalist bij consulent eMarketer. “Het is geen geheim dat sociale media een grote impact hebben op diverse facetten van het leven. Onder meer werd al aangetoond dat sociale platformen een invloed hebben op de keuze van de vakantiebestemmingen, maar ook tonen welke onderwerpen vrienden met elkaar bespreken. Ook de politiek ontsnapt niet aan die beïnvloeding.” Een belangrijk gedeelte van de ondervraagden benadrukte wel zelf geen actieve bijdrage te leveren omdat de atmosfeer op de sociale media overdreven toxisch of negatief is. Sommigen benadrukten ook de politieke berichtgeving beu te zijn.

Ook werd opgemerkt dat het publiek geen eensgezindheid toont over de karakteristieken van de invloed van sociale media. “Er moest worden vastgesteld dat 46 procent van de respondenten van mening is dat sociale media toch minstens enige positieve impact hebben op het individu, terwijl 32 procent gewag maakt van een negatieve invloed en 11 procent onzeker blijft,” betogen de onderzoekers. Verder bleek dat 52 procent van de ondervraagden erkende dat sociale media minstens enige invloed hadden gehad op zijn persoonlijke politieke stemgedrag. Daarbij maakte 28 procent van de democratische kiezers gewag van een significante impact, tegenover 14 procent bij het republikeinse electoraat.

Lees Verder

14:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek |  Facebook |

Platteland India kent nog steeds grote online genderkloof

In India worden de landelijke regio's nog altijd geconfronteerd met een grote online genderkloof. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Internet & Mobile Association of India (IAMAI) en consulent Kantar.

Lees Verder

13:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gezinsinkomen beïnvloedt fysieke activiteit kinderen

Het inkomen van het gezin heeft een duidelijke impact op de fysieke activiteit van de kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Eastern Finland.

Lees Verder

12:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument haakt vaak al af na één slechte ervaring

Voor vele consumenten is één slechte ervaring onvoldoende om naar een alternatieve aanbieder over te stappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulenten Harris Poll en Lithium.

Lees Verder

11:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook winkel moet beleving van online shoppen bieden

Consumenten eisen steeds meer dat de ervaring in de fysieke winkel het online shoppen benadert. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent PricewaterhouseCoopers (PwC) bij een groep Chinese consumenten.

Lees Verder

10:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse groep Tesla, fabrikant van elektrische wagens, is in marktwaarde de belangrijkste vertegenwoordiger van de autosector in de Verenigde Staten geworden. Tesla vertegenwoordigt op de beurs van New York inmiddels een waarde van 51 miljard dollar. Daarmee zou Tesla 1,7 miljard dollar meer waard zijn dan General Motors (GM). Het succes van het aandeel Tesla toont volgens kenners aan dat investeerders er steeds meer van overtuigd raken dat elektrische voertuigen uiteindelijk het beeld op de weg zullen bepalen. Opvallend is wel dat Tesla - in tegenstelling tot traditionele autobouwers zoals General Motors en Ford - nog altijd niet winstgevend is en dit jaar een verlies van 950 miljoen dollar verwacht.

Het investeringsfonds 3i Capital koopt de Nederlandse optiekketen Hans Anders. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 200 miljoen euro. 3i Capital neemt de participatie in de Nederlandse keten over van de fondsen Alpha en Alpinvest. Eén jaar geleden ondernamen Alpha en Alpinvest al een vergeefse poging om Hans Anders te verkopen. Eind vorig jaar werd een nieuwe poging ondernomen nadat de investeerders een lening van 107 miljoen euro aan het bedrijf in aandelen hadden omgezet. Door die operatie werd de optiekketen aantrekkelijker gemaakt voor geïnteresseerde overnemers. De optiekketen telt in totaal 456 verkooppunten in Nederland (253), België (105), Frankrijk (62) en Zweden (36).

De Britse editie van modemagazine Vogue zal vanaf juni worden geleid door Edward Enninful, die als opvolger is aangeduid voor Alexandra Shulman, die na vijfentwintig jaar andere horizonten wil verkennen. Enninful wordt de eerste mannelijke directeur van het modemagazine, dat honderd jaar bestaat. Enninful komt over van W Magazine, waar hij de voorbije zes jaar creatief directeur was. Enninful begon op zestienjarige leeftijd aan een modellencarrière en werd later adviseur van grote modehuizen zoals Dior, Lanvin, Prada en Gucci. Enninful werkte eerder ook als freelancer voor zowel de Amerikaanse als Italiaanse editie van Vogue. Shulman was de tiende hoofdredactrice van het modemagazine.

In Zweden is ondernemer Victor Muller, gewezen topman van de Nederlandse autobouwer Spyker, vrijgesproken van belastingontduiking en fraude. Muller was in verdenking gesteld bij het faillissement van de Zweedse autobouwer Saab zes jaar geleden. Spyker had een jaar voordien Saab overgenomen van General Motors. Daarbij werd de nieuwe holding Swedish Automobile opgezet, maar uiteindelijk kon Saab een faillissement niet vermijden. Het Zweedse openbaar ministerie verweet Muller van valse boekhouding. Daarnaast viseerde de aanklager ook een betaling van 750.000 euro voor management-adviezen aan de Nederlandse topman. Het Zweedse openbaar ministerie kan nog wel in hoger beroep gaan.

De Finse mediagroep Sanoma verkoopt het Nederlandse televisiebedrijf SBS Broadcasting aan Talpa, het investeringsfonds van John de Mol. Dat heeft het Finse mediabedrijf bevestigd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 237 miljoen euro. Sanoma krijgt daarnaast ook alle aandelen in Veronica Uitgeverij in handen. Talpa had sinds zes jaar al een minderheidsparticipatie van 33 procent in SBS Broadcasting, maar neemt nu ook het resterende aandelenpakket van Sanoma in het Nederlandse televisiebedrijf over. De Mol bezit ook een aantal populaire Nederlandse radiozenders en heeft ook een belang van 28 procent opgebouwd in de Telegraaf Media Groep.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft wegens inbreuk op zijn handelsmerk klacht neergelegd tegen de jongste slogan van de Zwitserse horlogemaker Swatch. Opgemerkt wordt dat de nieuwe slogan teveel gelijkt op een campagne van Apple twintig jaar geleden. Swatch heeft onder de titel Tick Different een nieuwe campagne gelanceerd, maar die zou volgens Apple teveel lijken op de slogan Think Different die het Amerikaanse bedrijf eerder hanteerde. Volgens Swatch heeft de slogan geen enkel verband met Apple, maar wordt verwezen naar de campagne Always Different, Always New die de Zwitserse horlogemaker in de jaren tachtig van de voorbije eeuw al had ontwikkeld.

In de toekomst zullen leden van de families Porsche en Piëch bij de Duitse autobouwer Volkswagen geen executive functies meer vervullen. Dat zeggen Wolfgang Porsche en Hans Michel Piëch, aandeelhouders van de holding Porsche, meerderheidsaandeelhouders van Volkswagen. Porsche en Piëch benadrukken het beter te vinden dat het bedrijf door externe executives wordt geleid. In een gesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung benadrukken beiden dat het voor aandeelhouder gemakkelijker is om met een extern kaderlid in discussie te gaan dan met een familielid. Porsche en Piëch blijven wel zetelen in de toezichtsraad van de Duitse autobouwer.

In Spanje is de Russische computerprogrammeur Pyotr Levashov gearresteerd. De man wordt ervan verdacht één van de meest notoire spammers van de wereld te zijn. Onder meer zou Levashov ervan worden beticht betrokken te zijn bij de hacker-operaties rond de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De arrestatie zou volgens Russische media gebeurd zijn in opdracht van de Verenigde Staten. Levashov zou door de Spaanse politie in Barcelona zijn opgepakt. Er zou een internationaal arrestatiebevel tegen Levashov zijn uitgevaardigd. De Russische programmeur zou wereldwijd de zevende grootste verspreider van spam genoemd.

Olivier Van den Bossche vertrekt eind april als chief executive van de Duitse winkelketen Galeria Kaufhof, het concern boven onder meer Galeria Inno. Dat heeft Hudson’s Bay Company, de nieuwe Canadese eigenaar van Galeria Kaufhof, aangekondigd. Het Canadees bedrijf benadrukt dat Van den Bossche (41) zelf heeft beslist om te vertrekken. Volgens waarnemers moet echter wel een verband worden gelegd met de minderd prestaties die HBC Europe de voorbije periode heeft laten optekenen. Van den Bossche kwam veertien jaar geleden in dienst van Inno en werd drie jaar geleden chief executive van Galeria Kaufhof. Hij wordt opgevolgd door Wolfgang Link, voordien actief bij speelgoedketen Toys’R’Us.

De Britse bank Barclays heeft zijn topman Jes Staley een blaam gegeven omdat hij bij de afhandeling van een anonieme klacht van een werknemer fouten zou hebben gemaakt. Staley zou geprobeerd hebben de identiteit van de briefschrijver te achterhalen, wat in strijd is met de regels voor de bescherming van klokkenluiders. De Britse financiële toezichthouder zou met een onderzoek zijn gestart. Staley zou inmiddels zijn excuses tegenover de raad van bestuur van de bank hebben aangeboden. Hij moet ook een gedeelte van zijn bonus inleveren. Staley zou zich echter niet bewust zijn geweest dat hij onrechtmatig handelde bij zijn pogingen om de identiteit van de klager te achterhalen.

Het internetbedrijf Google zou van plan zijn om 1 biljoen Zuid-Koreaanse won of ruim 800 miljoen euro te investeren in de schermendivisie van LG Electronics. Er wordt gewag gemaakt van een strategische investering, waarmee Google de levering van Oled-schermen voor zijn volgende Pixel-smartphone zou kunnen garanderen. Volgens een aantal bronnen zou de omvang van de investering nog kunnen worden opgevoerd. Steeds meer smartphone-fabrikanten werken met Oled-schermen, maar de productiecapaciteit van de displays is nog beperkt. Apple zou onlangs bij Samsung 70 miljoen Oled-displays hebben besteld.

Mensen die zich abonneren op een muziekstreamingdienst luisteren vaker naar muziek en kiezen ook vaker voor albums van onbekende artiesten. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Tilburg Universiteit. Een half jaar nadat consumenten een streamingdienst in gebruik hebben genomen, zouden ze gemiddeld naar 49 procent meer muziek luisteren dan voordien. Het aantal artiesten in de portfolio van de luisteraars zou met 32 procent zijn toegenomen. De onderzoekers stelden ook vast dat de consument door de streamingdiensten ook meer verschillende genres luisteren, waarbij vaak eerder voor onvertrouwde namen wordt gekozen dan voor supersterren of eigen favorieten.

Een kartel van de truckbouwers Daf, Iveco, Man, Mercedes, Scania en Volvo-Renault moet wegens verboden prijsafspraken een boete betalen van 2,93 miljard euro. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat de betrokken partijen herhaaldelijk de prijsverhogingen op elkaar hebben afgestemd. Daardoor werd volgens de Europese Commissie prijsconcurrentie tegengegaan en konden de prijzen op een hoger niveau gehandhaafd blijven. De bedrijven zouden daarbij speciale software hebben gebruikt, zodat de catalogusprijzen van de modellen konden worden vergeleken. Ook werden overeenkomsten gesloten over de introductie van milieuvriendelijke motoren.

In juni wordt in Monteux, in de omgeving van de Franse stad Avignon, de eerste steen gelegd dat volledig gewijd zal zijn aan Spirou en andere stripfiguren van de uitgeverij Dupuis. Dat heeft SAS Parc Spirou, initiatiefnemer van het project bekend gemaakt. Het park krijgt een oppervlakte van acht hectare en moet bij de opening volgend jaar, wanneer Spirou zijn tachtigste verjaardag viert, een vijftiental attracties tellen. Die attracties zullen ook gewijd zijn aan Marsupilami, Lucky Luke en Gaston Lagaffe. SAS Parc Spirou wil over een periode van zeven jaar 84 miljoen euro investeren in het project. Gehoopt wordt het eerste jaar 500.000 bezoekers te kunnen ontvangen. Over zeven jaar worden één miljoen bezoekers verwacht.

De Duitse openbaar aanklager heeft bij een huiszoeking bij Martin Winterkorn, voormalig topman van Volkswagen, begin dit jaar fragmenten van getuigenverklaringen van een vroeger kaderlid van de autobouwer gevonden. Dat heeft de Duitse krant Bild gemeld. Het is onduidelijk hoe Winterkorn aan deze interne papieren van de openbaar aanklager zou zijn gekomen. Een woordvoerder van het Staatsanwaltschaft Braunschweig laat in de krant weten dat getuigen in principe zelf geen kopie ontvangen van hun verklaringen. De huiszoeking had betrekking op een eventuele betrokkenheid van Winterkorn bij het dieselschandaal bij Volkswagen. Kort na de onthulling van het schandaal trad Winterkorn af.

Meer Nieuws

07:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-04-17

Shopper gaat steeds vaker mobiel op onderzoek uit

Mobiele platformen worden voor de consument steeds belangrijker om informatie over potentiële aankopen op te zoeken. Dat blijkt uit een studie van consulent Salsify bij meer dan duizend shoppers. Opgemerkt wordt dat inmiddels 77 procent van de consumenten ook tijdens het shoppen in een fysieke winkel van zijn mobiele telefoon gebruik maakt om verdere informatie over een bepaald product in te winnen. Daarentegen zegt amper 35 procent van de ondervraagden ervoor te kiezen om zich met vragen tot het winkelpersoneel te wenden. Tevens bleek dat 70 procent van de consumenten minstens drie beelden bekijkt vooraleer tot een aankoop over te gaan.

“De resultaten van de studie tonen aan dat retailers nood hebben aan content die de consument de nodige informatie over hun producten kan verstrekken,” benadrukt Jason Purcell, chief executive van Salsify. “Er moet immers worden vastgesteld dat 87 procent van de consumenten erkent dat accurate, rijke en complete productinformatie een bijzonder belangrijk aandeel in de aankoopbeslissing heeft. Consumenten doen steeds vaker beroep op hun mobiele apparaten om tijdens het shoppen voor product-gerelateerd vragen - zoals prijs en beschikbaarheid - een antwoord te vinden. Het is voor merken en retailers dan ook cruciaal de klant te voorzien van relevante digitale content.”

In de leeftijdsgroep tussen achttien en negenentwintig jaar loopt het gebruik van de mobiele telefoon bij het online winkelen op tot een piekniveau van 84 procent, gevolgd door shoppers tussen dertig en vierenveertig jaar met een score van 78 procent. Bij zestigplussers valt dat cijfer echter terug tot 36 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat 50 procent van de respondenten een product heeft teruggestuurd omdat de verkregen informatie onjuist of onvolledig was. Bovendien moest worden vastgesteld dat 54 procent van deze ontevreden klanten toegeeft in de toekomst minder geneigd te zijn om nog bij diezelfde retailer verdere aankopen te doen.

Lees Verder

17:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiel |  Facebook |

Werknemers gaan liever niet op zoek naar een nieuwe baan

Werknemers gaan liever niet op zoek naar een nieuwe baan. Dat is de conclusie van een onderzoek van het rekruteringsplatform CV-Librabry bij twaalfhonderd Britse werknemers.

Lees Verder

 

 

17:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chinese reizigers belangrijkste klantengroep luxesector

Chinese reizigers waren het voorbije jaar verantwoordelijk voor bijna één derde van alle aankopen van luxegoederen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Kinetic. Vastgesteld werd dat 64 procent van de vermogende Chinezen op reis luxeproducten aankoopt.

Lees Verder

 

 

17:22 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werkgevers kijken vooral naar activiteiten op Linkedin

Eén op vijf werkgevers heeft al sollicitanten wegens hun online activiteiten geweigerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Yougov bij een groep Britse werkgevers.

Lees Verder

17:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Toenemende Europese interesse in mobiele betalingen

Het gebruik van persoonlijke mobiele betalingen kent in West-Europa een belangrijke groei. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Forrester Research in Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië.

Lees Verder

 

17:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stemtechnologie kan leven vereenvoudigen

Een meerderheid van de consumenten is ervan overtuigd dat stemtechnologie het leven kan vereenvoudigen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de consulenten Mindshare en JWT Innovation Group in samenwerking met onderzoeker Neuro Insight bij meer dan duizend smartphone-gebruikers in Groot-Brittannië.

Lees Verder

 

17:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werknemers klagen over gebrek aan interview-opleidingen

Een meerderheid van de werknemers is van mening dat onvoldoende opleiding in interview-technieken wordt aangeboden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het rekruterings-platform CV-Library bij duizend werknemers en zevenhonderd rekruteerders in Groot-Brittannië.

Lees Verder

 

17:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Frankrijk legt de kerncentrale van Fessenheim stil. Dat heeft Ségolène Royal, Frans minister van leefmilieu, bekend gemaakt. De beslissing over de sluiting werd al langer verwacht. Ook de Franse president François Hollande had tijdens zijn verkiezingscampagne vijf jaar geleden beloofd de centrale stil te leggen. Ook de raad van bestuur van het bedrijf Electricité de France (EDG), uitbater van de centrale, heeft zich met een nipte meerderheid akkoord verklaard met de sluiting. Het bedrijf neemt ten vroegste over twee jaar zijn nieuwe centrale in Flamanville in gebruik. Ten vroegste zes maanden voor de opstart van deze nieuwe eenheid mag Fessenheim worden stilgelegd.

De mobiele operator Aldi Talk schaft begin juni zijn prepaid aanbod af. Reden is de verplichte registratie van de gebruikers die de Belgische regering heeft opgelegd in de strijd tegen terreur. Aldi zegt die registratie organisatorisch niet te kunnen opvangen en zet daarom de formule stop. Consumentenorganisatie Test-Aankoop zegt de beslissing te betreuren, waarbij benadrukt wordt dat Aldi Talk vaak de meest voordelige optie bleek voor occasionele gebruikers van mobiele telefonie. Ook Simyo, een merk van de groep Telenet, zet in de eerste week van de maand juni zijn prepaid-formule stop. De Belgische overheid heeft de mobiele operatoren tot eind juni tijd gegeven voor de prepaid-registratie.

Het videoplatform YouTube lanceert een eigen televisie-dienst, die in eerste instantie echter alleen in de Verenigde Staten beschikbaar zal zijn. De formule biedt gebruikers tegen een vergoeding van 35 dollar per maand de programmering van een groot aantal Amerikaanse televisiestations aan. Dat heeft Susan Wojcicki, topvrouw van YouTube, bekend gemaakt. Ook het eigen betaalkanaal YouTube Red is in de nieuwe formule begrepen. Opgemerkt wordt dat de gebruikers ook uitzendingen in de cloud kunnen opslaan om later te bekijken. Elke opname blijft negen maanden bewaard. Het televisie-programma wordt aangeboden voor gebruikers van computers, smartphones en tablets.

De Amerikaanse kabelgroep Comcast lanceert de nieuwe formule Xfinity Mobile met een draadloos aanbod data en telefonie. Het bedrijf wordt daarmee de absolute prijsbreker op de Amerikaanse markt voor mobiele operatoren. Comcast betreedt met de formule als eerste kabelgroep de markt van de mobiele operatoren, die al vier jaar door een prijzenoorlog wordt getekend, waardoor de omzetten onder druk komen en verscheidene operatoren dwingt om fusies en overnames te overwegen. Comcast wil met de nieuwe service zijn 25 miljoen bestaande breedband-klanten aan zich bieden, maar wil zich ook richten op een verder potentieel van 130 miljoen gebruikers.

Door de klimaatverandering zal vliegtuigen steeds vaker met zware turbulenties confronteren. Dat zegt Paul Williams, klimaatwetenschapper aan de Reading University. Williams voorspelt dat transatlantische reizigers met een verdubbeling tot verdrievoudiging van het risico op turbulenties rekening zullen moeten houden. Voor de meeste passagiers betekent een lichte turbulentie niet meer dan een vervelend ongemak, maar voor reizigers met vliegangst kan het fenomeen voor zware problemen zorgen. De toename zou het gevolg zijn van de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer en de snelheidsverschillen tussen aansluitende luchtlagen moeten worden geregistreerd.

Chipfabrikant X-Fab heeft met een introductie op de beurs van Parijs een kapitaal van 400 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf, behorend tot het consortium van Roland Duchâtelet, produceert analoge chips voor de autosector en de medische industrie. Bij de beursgang werd een pakket van 250 miljoen euro nieuwe aandelen geplaatst, maar daarnaast bood ook aandeelhouder TDK-Micronas zijn volledige participatie te koop aan. Het aandeel van het Maleisische fonds Sarawak, de grootste aandeelhouder van X-Fab, wordt bovendien tot 14 procent herleid. De hoofdzetel van X-Fab is gevestigd in België, maar de productie is geconcentreerd in Duitsland, Frankrijk, Maleisië en de Verenigde Staten.

Het themapark Ferrari Land in PortAventura in de Spaanse provincie Tarragona is de attractie Red Force in gebruik genomen. Met Red Force beschikt Ferrari Land over de snelste en hoogste achtbaan van Europa. Red Force haalt in amper vijf seconden een snelheid van 180 kilometer per uur en bereikt een hoogte van 112 meter. De nieuwe attractie wil de bezoekers dezelfde sensatie bezorgen als racepiloten. Ferrari Land omvat verder ook racesimulatoren. Wereldwijd halen slechts drie rollercoasters een hogere snelheid dan Red Force. De snelste attractie van de wereld is Formula Rossa van Ferrari in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar wordt een snelheid van 240 kilometer per uur geregistreerd.

In Nederland is op de site van het energiebedrijf Shell in Pernis gestart met de bouw van een installatie voor de verwerking van restwarmte. Het project is een samenwerking van Shell, het Havenbedrijf Rotterdam en het Warmtebedrijf Rotterdam en moet de nodige energie genereren om de kunnen voldoen in de warmtevoorziening van zestienduizend huishoudens. De bouw van het Warmte Overdracht Station in Pernis vormt volgens Shell een belangrijke schakel in het project. Het station moet de restwarmte van Pernis aan het distributienet leveren. Nog dit jaar wordt gestart met de aanleg van de warmteleidingen, die een verbinding tussen Pernis en het net van het Warmtebedrijf Rotterdam moeten leggen.

De startup Byteflies haalt bij Amerikaanse en Belgische investeerders een kapitaal van 0,5 miljoen euro op. Byteflies heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van wearables voor de medische sector. Het bedrijf, dat vestigingen heeft in Antwerpen en San Francisco, wil een standaard-pakket instrumenten samenstellen waarmee farmabedrijven hun onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen of medische toepassingen, zoals protheses, zouden moeten kunnen versnellen. De markt heeft volgens Byteflies bijzonder grote mogelijkheden. De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is vaak bijzonder tijdrovend en geldverslindend. Elke versnelling kan een bedrijf dan ook belangrijke winsten opleveren.

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas gaat vanaf deze herfst sportschoenen commercialiseren met een zool die driedimensionaal geprint wordt. Dat betekent een nieuwe stap in de productie van gepersonaliseerde sportartikelen. Adidas werkt daarvoor samen met de Californische startup Carbon. Klanten van Adidas kunnen nu al de kleur en andere kenmerken van de schoenen kiezen, maar dankzij de driedimensionale technologie zal de productie van schoenen in beperkte oplage toelaten en zorgen voor zolen die aangepast zijn aan het gewicht en de voet van de klant. De printmethode moet ervoor zorgen dat de productietijd van de schoenen op termijn tot twintig minuten kan worden teruggebracht.

Deutsche Bank heeft met een kapitaalverhoging het beoogde bedrag van 8 miljard euro opgehaald. Door de bijkomende financiële reserves stijgt de kernkapitaalratio, de belangrijkste indicator voor de gezondheid van een bank, van 11,8 procent naar 14,1 procent. De instelling, de grootste bank van Duitsland, heeft de voorbije jaren belangrijke bedragen moeten reserveren voor boetes wegens een betrokkenheid bij meerdere financiële schandalen. Door die problemen begonnen beleggers zich zorgen te maken over de degelijkheid van de bank. Daarom kwam de directie van Deutsche Bank een maand geleden met een nieuw toekomstplan, waarvan de emissie het belangrijkste onderdeel was.

De Belgische groep Xior, verhuurder van studentenkamers, heeft een kantorencomplex gekocht in Amstelveen. De site bevindt zich in de onmiddellijke omgeving van Uilenstede, met ongeveer 3.400 bewoners de grootste studentencampus van Nederland. Wanneer de ombouw van het kantorencomplex tot studentenresidenties is gerealiseerd, zou het nieuwe project een investeringswaarde hebben van ongeveer 30 miljoen euro. Xior wil over twee academiejaren driehonderd studio’s voor studenten ter beschikking hebben. Voor de financiering van het project wordt een krediet van 25 miljoen euro opgenomen. Eerder dit jaar nam Xior ook al sites in Delft en Brussel over.

De Amerikaanse groep PPG Industries zou na de verhoopte overname van het Nederlandse AkzoNobel een beursnotering in Amsterdam overwegen. Dat heeft Michael McGarry, bestuursvoorzitter van PPG Industries, gezegd. PPG Industries heeft al een notering op de beurs van New York, maar door een aanwezigheid op de beurs van Amsterdam wil het bedrijf volgens McGarry transacties door de bestaande aandeelhouders van AkzoNobel vergemakkelijken. De Amerikaanse groep heeft aangekondigd zijn pogingen voor een overname van AkzoNobel, ondanks tegenkanting van het bestuur van de Nederlandse groep, te zullen doorzetten.

Het streamingbedrijf Spotify overweegt om een directe beursnotering aan te vragen, zonder nieuwe aandelen op de markt te brengen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse krant Wall Street Journal bekend gemaakt. Door de strategie zou Spotify aan de bestaande aandeelhouders de kans bieden om hun participaties te verhandelen zonder een verwatering door de uitgifte van nieuwe aandelen te moeten vrezen. Door deze strategie zouden bovendien ook de kosten voor de beursgang kunnen worden beperkt. De waarde van Spotify wordt geraamd op meer dan 10 miljard dollar. Verwacht wordt dat Spotify in september een Amerikaanse beursnotering zou kunnen krijgen.

Buitenlandse multinationals leveren een belangrijke bijdrage tot de economie van de Verenigde Staten. Dat benadrukt een coalitie van twaalf multinationals in een verklaring als reactie op de pogingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die vooral opdrachten en werk voor eigen bedrijven wil. Grote internationale bedrijven vormen volgens Trump een bedreiging van de nationale tewerkstelling. De coalitie benadrukt echter een belangrijke positieve bijdrage te leveren tot de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt. De coalitie omvat onder meer bedrijven zoals Airbus, Basf, Shell en Solvay. De bedrijven hebben hun bekommernis overgemaakt aan Steven Mnuchin, Amerikaans minister van financiën.

Meer Nieuws

09:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-04-17

Streamingdiensten blijven bij voorkeur gratis

Er kan wel een groeiende belangstelling worden opgemerkt voor betalende streaming-diensten, maar de consument probeert toch zoveel mogelijk naar een gratis aanbod te zoeken. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Deloitte.

Lees Verder

17:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tieners besteden belangrijk gedeelte van dag aan mobiele video

Tieners besteden een belangrijk gedeelte van hun dag aan mobiele video. Dat is de conclusie van een onderzoek van Google en Ipsos bij een groep tieners in de Verenigde Staten.

Lees Verder

15:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale video blijft belangrijke groeifactor reclamesector

De wereldwijde reclamesector zal dit jaar een omzet realiseren van 511 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 3,7 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de reclamegroep Magna.

Lees Verder

14:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Daling kindersterfte kent onevenwichtig patroon

De kindersterfte kent wereldwijd een daling, maar de vooruitgang gaat bijzonder onevenwichtig. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington.

Lees Verder

 

13:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Apparaten zullen vooral door stemtechnologie worden aangestuurd

Meer dan de helft van alle breedband-huishoudens wil van stemtechnologie gebruik kunnen maken om apparaten te besturen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Parks Associates bij Amerikaanse consumenten. Vastgesteld werd dat 55 procent van de ondervraagden te kennen gaf op spraakherkenning beroep te willen doen om zijn entertainment-platformen en andere apparaten in de intelligente woning te kunnen bedienen. Opgemerkt wordt volgens de onderzoekers dat consumenten de stemtechnologie niet als een afzonderlijke toepassing beschouwen, maar wel als een toegangspoort voor een brede waaier andere toestellen.

Uit het onderzoek bleek tevens dat meer dan 75 procent van de respondenten geconnecteerde apparaten - zoals verlichting of verwarming - vanop een entertainment-platform wil kunnen aansturen. De meeste consumenten zien geconnecteerde toepassingen voor entertainment, veiligheid en controle niet als geïsoleerde producten,” benadrukt Brett Sappington, onderzoeksdirecteur bij Parks Associates. “De gebruiker verwacht dat geconnecteerde producten kunnen samenwerken en vanop één platform - zoals Amazon Echo en Google Home - kunnen worden aangestuurd.”

Wel wordt opgemerkt dat privacy ook bij de intelligente woning en geconnecteerd entertainment de belangrijkste bekommernis van de gebruiker blijft. Daarbij bleek dat 66 procent van de eigenaars van intelligente producten een groot belang hecht aan veiligheidswaarschuwingen. “Die bezorgdheid neemt echter af wanneer de consumenten de kans krijgt een grotere controle over hun persoonlijke gegevens te behouden,” verduidelijkt Glenn Hower, analist bij Parks Associates. “Met een grotere controle over de eigen persoonsdata blijkt nog slechts 17 procent zich zorgen over zijn privacy te maken.”

Opgemerkt wordt nog dat tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar 12 procent van de Amerikaanse gezinnen op stemtechnologie beroep deed, tegenover 5 procent tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Geen enkele andere sector in de consumentenelektronica kent volgens Parks Associates een even snelle groei.

Lees Verder

12:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stemtechnologie |  Facebook |

Bedrijfsschandalen leiden vaak tot klantenverlies

Schandalen of een negatieve pers kunnen bedrijven met een belangrijk klantenverlies confronteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent YouGov bij Britse consumenten.

Lees Verder

11:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China is snelstgroeiende robotmarkt van de wereld

China zal tegen eind dit decennium 30 procent van de wereldwijde investeringen in robotica vertegenwoordigen. Dat blijkt uit een rapport van consulent International Data Corporation (IDC). Opgemerkt wordt daarbij dat de jaarlijkse Chinese bestedingen in robotica tegen dat tijdstip tot 59,4 miljard dollar zullen zijn opgelopen. Dat betekent een verdubbeling tegen het niveau vorig jaar, toen een investering van 24,6 miljard dollar werd geregistreerd. China zal op het einde van dit decennium meer dan de helft van de robotica-investeringen op de Aziatische markt - die naar verwachting een niveau van 133 miljard dollar zullen hebben bereikt - vertegenwoordigen.

“China is de grootste en snelstgroeiende robotmarkt van de wereld,” stippen de onderzoekers aan. “Dat wereldwijde marktleiderschap is echter vooral gebaseerd op sterke investeringen in industriële toepassingen. Daarnaast wordt ook een versnelde groei opgetekend bij investeringen in commerciële servicerobots, vooral voor de automatische behandeling van materialen in bedrijven, opslagcentra en logistieke platformen.” Tegen het einde van dit van dit decennium zullen in deze activiteiten een niveau van 29 miljard dollar hebben bereikt. Robots voor andere toepassingen - zoals onderwijs en training - zullen op dat ogenblik een investeringsvolume van 15,8 miljard dollar laten optekenen.

De onderzoekers stelden vast dat meer dan 50 procent van de Chinese robotica-investeringen gepland zijn voor de industriële lijnproductie van onder meer auto’s of smartphones en de geautomatiseerde verwerking van bulkgoederen zoals voeding en drank en semiconductoren. Het voorbije jaar werden volgens het rapport in China ongeveer 90.000 nieuwe industriële robot-systemen geïnstalleerd. Het jaar voordien was er sprake van 68.556 installaties. De onderzoekers voegen er aan toe dat de sterke Chinese markt voor robotica werd versterkt door een beslissing van de centrale regering om de automatisering van de grote nationale industrieën te versnellen.

Lees Verder

10:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: robots, china |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse kofferfabrikant Samsonite neemt zijn online sectorgenoot Ebags over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 105 miljoen euro. De overname biedt Samsonite naar eigen zeggen de mogelijkheid om het rechtstreekse online contact met de wereldwijde consument gevoelig uit te breiden. Ebags realiseerde vorig jaar een omzet van 159 miljoen dollar. Ramesh Tainwala, chief executive van Samsonite, wijst erop dat beide bedrijven bijzonder complementair zijn. Ebags werd op het einde van de jaren negentig opgericht door vier werknemers van Samsonite, die hun toenmalige werkgever ervan tevergeefs hadden trachten te overtuigen met een ecommerce-divisie te starten.

Het Amerikaanse bedrijf Staples, leverancier van kantoorbenodigdheden, praat met een aantal investeerders over een mogelijke verkoop. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gezegd. De gesprekken zouden zich nog wel in een vroeg stadium bevinden. Staples kampt al geruime tijd met tegenvallende resultaten. Een geplande fusie met sectorgenoot Office Depot werd vorig jaar door de concurrentie-autoriteiten geblokkeerd. In een poging het tij te keren verkocht Staples eind vorig jaar al zijn slecht presterende Europese activiteiten grotendeels aan investeerder Cerberus. Die activiteiten werden wel onder de naam van Staples verder gezet.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell gaat vloeibaar aardgas leveren aan een vloot olietankers van de Russische groep Sovcomflot. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Shell zal gas leveren voor vier aframax-tankers die vanaf het derde kwartaal volgend jaar in de Baltische Zee en Noord-Europa zouden worden ingezet. Het is volgens Shell de eerste keer dat aframax-tankers op aardgas zullen varen. Aardgas biedt de mogelijkheid de milieuprestaties van de schepen te verbeteren. De uitstoot van zwaveldioxide en stikstofoxide zou met respectievelijk 90 procent en 80 procent worden beperkt. Ook de emissies van koolstofdioxide zouden met 15 procent afnemen.

Het conglomeraat Reckitt Benckiser (RB) overweegt zijn divisie French’s, producent van voedingsmiddelen, te verkopen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. French's is vooral bekend bekend als een producent van mosterd, maar behoort niet langer tot de kernactiviteiten van Reckitt Benckiser. De mededeling van het concern volgt op mediaberichten dat Reckitt Benckiser diverse activiteiten van de hand zou willen doen om de overname van het bedrijf Mead Johnson, producent van babyvoeding, te kunnen financieren. Begin februari maakte het conglomeraat bekend Mead Johnson voor een bedrag van bijna 18 miljard dollar te willen kopen. Daarmee wordt vooral gemikt op de sterk groeiende markt voor babyvoeding in Azië.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft met HorizonX een nieuwe divisie opgezet voor durfinvesteringen in innovaties die gebruikt kunnen worden voor de activiteiten van het concern op het gebied van ruimtevaart en defensie. Dat heeft Boeing bekend gemaakt. Daarnaast zegde het bedrijf toe per jaar wereldwijd tientallen miljoenen dollars te steken in de ontwikkeling van technologie die de volgende vijf tot vijftien jaar kan worden toegepast. De nieuwe divisie zal worden geleid door Steve Nordlund. Tegelijkertijd werd bekend dat Boeing ook een minderheidsbelang heeft genomen in de ondernemingen Upskill en Zunum Aero, gespecialiseerd in respectievelijk wearables en elektrische aandrijving.

Het Canadese conglomeraat SNC-Lavalin, onder meer actief in mijnbouw en infrastructuurwerken, wil het Britse ingenieursbedrijf WS Atkins overnemen. Dat heeft WS Atkins bekend gemaakt. Met het bod is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard pond. De omvang van het voorstel is volgens WS Atkins voldoende om het bod aan zijn aandeelhouders aan te bevelen. Volgens een aantal waarnemers zou het voorstel echter ook de interesse van een aantal andere partijen kunnen wekken, zodat volgens hen mogelijk met een biedingsoorlog rekening gehouden zou moeten kunnen worden. Eerder dit jaar wees WS Atkins al een toenaderingspoging van het Amerikaanse bedrijf CH2M Hill af.

Het biotechbedrijf Tigenix heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 26,8 miljoen euro, tegenover 2,2 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De omzetgroei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan een licentie-overeenkomst met Takeda. Tigenix boekte het voorbije jaar een nettowinst van 3,8 miljoen euro, tegenover een nettoverlies van 35,1 miljoen euro het jaar voordien. De operationele kosten stegen met 3,5 miljoen euro tot 29,8 miljoen euro. Die stijging wordt vooral toegeschreven aan de verdere ontwikkeling van het geneesmiddel Cx601 tegen de ziekte van Crohn. Cx601 is het meest geavanceerde product in de pijplijn van het biotechbedrijf.

Het staalconcern Aperam, producent van roestvrije materialen, heeft de verkoop van zijn divisie Stainless Services & Solutions Tubes Europe aan het Duitse bedrijf Mutares afgerond. Dat heeft Aperam bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De verkochte divisie heeft vestigingen in de Franse steden Ancerville en Annecy en realiseerde vorig jaar een omzet van 64 miljoen euro. De afdeling boekte een productie van 22.000 ton. De activiteiten behoorden volgens Aperam echter niet langer tot de kerntaken van het staalconcern. De verkoop van de divisie werd begin dit jaar aangekondigd. Mutares, gevestigd in München, is gespecialiseerd in de overname van activiteiten door herpositioneringen.

Het Amerikaanse concern Monsanto Company heeft over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 5,07 miljard dollar, tegenover meer dan 4,53 miljard dollar het jaar voordien. De brutowinst liep op van bijna 2,6 miljard dollar naar ruim 2,95 miljard dollar. De nettowinst steeg van meer dan 1,06 miljard dollar naar bijna 1,39 miljard dollar. Monsanto schreef de toename van de resultaten toe aan de activiteiten in graan en sojabonen. Opgemerkt wordt dat in de Verenigde Staten signalen zijn dat landbouwers een recordoppervlakte sojavelden bezaaien. Het tweede kwartaal vormt traditioneel de beste periode van het jaar voor Monsanto.

De Duitse autobouwer Daimler en toeleverancier Bosch zetten een samenwerking op voor de productie van zelfrijdende auto. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Bosch wil samen met Daimler in het begin van het volgende decennium een zelfrijdende auto op de markt brengen. De combinatie wil een auto creëren die in nagenoeg alle omstandigheden zelfstandig kan rijden. Bosch en Daimler willen naar eigen zeggen een positieve impact realiseren op het gebied van verkeerscongestie, verkeersveiligheid en leefmilieu. Ook willen de twee partners naar eigen zeggen het autodelen een bijkomende impuls bezorgen.

De Bank of England (BoE) wil van alle financiële instellingen in het land een rapport over hun brexit-strategie. Dat heeft Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, bekend gemaakt. De instellingen moeten volgens Carney aantonen de nodige voorbereidingen te treffen om eventuele risico’s door het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie te kunnen ondervangen. Carney waarschuwde voor een groot aantal mogelijke scenario's met verhoogde risico’s. Onder meer verwees de gouverneur naar stagnerende winsten, complexere juridische procedures en een mogelijke verstoring van de dienstverlening. De Britse banken hopen ook na de brexit een vrije toegang tot de markt van de Europese Unie te kunnen behouden.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft tijdens het eerste kwartaal van die jaar een omzet van ongeveer 50 biljoen won of 44,2 miljard dollar gerealiseerd, tegenover 49,78 biljoen won dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst liep van 6,68 biljoen won naar 9,9 biljoen won. Samsung zegt daarmee het meest winstgevende kwartaal in bijna vier jaar te hebben gerealiseerd. Gewezen wordt op sterke verkopen van chips en displays, waardoor de problemen met de smartphone Galaxy Note konden worden gecompenseerd. Een volledige generatie van de Galaxy Note moest worden teruggeroepen omdat de batterijen vaak in brand bleken te vliegen. Inmiddels is een nieuwe generatie op de markt.

Het Belgische bedrijf Hamon heeft de verkoop van zijn Amerikaanse divisie Thermal Transfer Corporation afgerond. Dat heeft Hamon bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De divisie werd verkocht aan Westinghouse Air Brake Technologies Corporation (Wabtec). De opbrengsten van de verkoop moeten de financiële positie van Hamon verder versterken. Bernard Goblet, general manager van Hamon, benadrukte dat de operatie het bedrijf de mogelijkheden biedt om zich verder toe te spitsen op zijn activiteiten in de energiesectoren en andere zware industrieën. Thermal Transfer realiseert een jaaromzet van ongeveer 25 miljoen dollar.

Ford Motor Company begint met de productie van twee elektrische automodellen in China. Dat heeft de Amerikaanse autobouwer bekend gemaakt. Naast de Mondeo Energi, die vanaf begin volgend in productie wordt genomen, wil het concern in China ook een compact suv-model bouwen met een bereik van 450 kilometere. De productie van de Mondeo Energi gebeurt door de joint-venture Changan Ford. Sinds vorig jaar is er al een Mondeo Hybrid die in China werd geproduceerd. Tegen het midden van het volgende decennium moeten elektrische wagens 70 procent van de Chinese verkopen van Ford vertegenwoordigen. Ook wil Ford tegen eind dit decennium in China starten met de productie van elektrische aandrijfsystemen.

De Tsjechische kroon is niet langer gekoppeld aan de euro. De munt kan daardoor opnieuw bewegen in een reactie op vraag en aanbod op de markt. Dat heeft de Czech National Bank bekend gemaakt. De Tsjechische munt was sinds drieënhalf jaar gekoppeld aan de euro. Daarbij werd een richtwaarde van 27 kroon voor één euro gehanteerd. Met de nieuwe strategie hoopt de Tsjechische nationale bank naar eigen zeggen een einde te kunnen maken aan een brede stroom speculatief kapitaal dat door buitenlandse beleggers massaal in Tsjechische obligaties werd geïnvesteerd. Door de relatief lage koers van de kroon kon Tsjechië wel op een concurrerende export en aantrekkingskracht op toeristen rekenen.

Meer Nieuws

09:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-04-17

Politieke kameleon wil ongemakkelijke situatie vermijden

Politieke kameleons schikken zich naar de filosofische overtuiging van hun omgeving. Bedoeling is immers om een verbaal conflict te vermijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de William & Mary University.

Lees Verder

17:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Baby’s huilen gemiddeld twee uur per dag

Wereldwijd huilen baby’s tijdens de eerste twee weken na de geboorte gemiddeld twee uur per dag. Na zes weken wordt een piek bereikt van twee uur en vijftien minuten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Warwick.

Lees Verder

16:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vragen over relatie serotonine en depressies

Er moet worden getwijfeld over de bepalende impact van serotonine voor de gevoeligheid aan stress en depressies. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Washington University School of Medicine.

Lees Verder

15:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Natuurlijke bronnen beïnvloeden politiek beleid

De natuurlijke bronnen van een land hebben een impact op de politiek en het beleid van een natie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Lees Verder

14:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |