24-05-17

Natuurrampen kosten wijnproducenten 10 miljard dollar per jaar

Elk jaar lijdt de wereldwijde wijnindustrie voor meer dan 10 miljard dollar verliezen wegens beschadigingen en productieverliezen door de gevolgen van extreme weersituaties en natuurrampen. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) over 7.500 wijnregio’s in 131 landen.  Vastgesteld werd dat de wijnregio’s van Mendoza en San Juan is Argentinië aan de grootste risico’s door weersomstandigheden en natuurrampen worden blootgesteld, gevolgd door de gebieden Kakheti en Racha in Georgië en Zuid-Cahul in Moldavië.

Lees Verder

 

 

11:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Millennial eist van merk positieve impact op samenleving

Een meerderheid van de millennials toont zich bereid om meer te betalen voor een merk dat een positieve impact heeft op de samenleving. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Mediacom bij een groep consumenten in Groot-Brittannië. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 60 procent van de millennials meer wil betalen voor een merk dat een positieve bijdrage levert aan de maatschappij, terwijl 49 procent op basis van de waarden en overtuiging van het merk een keuze zal maken. Tevens bleek dat 40 procent een merk negeert omdat het bedrijf niet aan de waarden van de consument voldoet.

Lees Verder

 

 

10:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Krantensites moeten mobiele laadtijden verbeteren

De laadtijden van de websites van vele kranten overtreffen het geduld van de meeste lezers. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent DeviceAtlas naar de prestaties van de mobiele websites van een aantal grote kranten in achttien landen. Bij de vijftig grootste kranten van de wereld werd daarbij een gemiddelde laadtijd van 10,5 seconden opgetekend. Bij de traagste websites diende echter rekening gehouden te worden met laadtijden tot 22 seconden. Zelfs het gemiddelde is volgens DeviceAtlas echter meer dan drie keer langer dan het geduld van een groot deel van de nieuwsconsumenten reikt.

Lees Verder

09:07 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het bedrijf Ducatt uit Lommel, fabrikant van glas voor zonnepanelen, legt de boeken neer. Dat heeft de directie van het bedrijf bekend gemaakt. De ingreep bleek noodzakelijk nadat ook het Duitse bedrijf SolarWorld, fabrikant van zonnepanelen, het faillissement had aangekondigd. SolarWorld vertegenwoordigde de helft van de omzet van Ducatt. De Belgische onderneming wijst erop dat er onvoldoende garanties zijn op een snelle doorstart van SolarWorld, wat het voortbestaan van Ducatt onmogelijk zou maken. Door de stopzetting van de activiteiten van Ducatt gaan bijna honderdvijftig banen verloren. Ducatt zegt nog wel naar een overnemer te zoeken.

Sioen Industries uit Ardooie neemt het Britse bedrijf James Dewhurst, fabrikant van versterkende weefsels, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 51 miljoen euro. James Dewhurst wordt de grootste overname uit de geschiedenis van Sioen, dat door de transacties ongeveer 12 procent aan omvangt bijwint. James Dewhurst heeft vestigingen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en produceert onder meer weefsels voor transportbanden en industriële gordijnen. De Britse groep is voor Sioen de zesde overname in twee jaar tijd. De inlijving van het Britse bedrijf kadert in de groeistrategie van Sioen, waarbij dit keer een uitbreiding van het productgamma wordt nagestreefd.

De hogesnelheidstrein van Eurostar zal op de route tussen Amsterdam, Brussel en Londen, die normaal eind dit jaar in gebruik genomen wordt, zal geen stop voorzien in Antwerpen. Dat heeft Nicolas Petrovic, topman van Eurostar, tijdens de eerste rit van de nieuwe trein e320 op de verbinding tussen Londen en Brussel gemeld. Hij wijst erop dat ook voor Rijsel en Schiphol een halte wordt voorzien. Op die manier kan volgens Petrovic immers de afstand tussen Amsterdam en Londen op minder dan vier uur worden overbrugd. Petrovic hoopt de nieuwe route tegen kerstmis in gebruik te kunnen nemen, zodat de verbinding tegen pasen volgend jaar volledig operationeel zou kunnen worden.

De Duitse verzekeraar Allianz heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 36,2 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst nam met 9,4 procent toe tot 2,9 miljard euro. De nettowinst viel weliswaar met ruim 15 procent terug tot 1,8 miljard dollar, maar daarbij wordt opgemerkt dat tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar geprofiteerd kon worden van eenmalige baten uit de verkoop van een aantal participaties. De Duitse groep kon vooral goede resultaten melden bij de levensverzekeringen en het vermogensbeheer, waardoor de hogere claims bij de schadeverzekeringen door onder meer natuurrampen konden worden gecompenseerd.

Supercomputer AlphaGo heeft de eerste wedstrijd in het Aziatisch bordspel Go gewonnen van de Chinees Ke Jie, de regerend wereldkampioen. In totaal worden drie games betwist. Indien Ke Jie (19) de wedstrijd wint, krijgt hij uitzicht op ruim 1,3 miljoen euro prijzengeld. Vorig jaar trok AlphaGo ook al aan het langste eind tegenover de toenmalige Zuid-Koreaanse wereldkampioen Lee Sedol. Tot vorig jaar werd verondersteld dat machines de complexe uitdaging van Go nooit zouden aankunnen. AlphaGo doet echter beroep op intelligente technologie van het Britse bedrijf DeepMind Technologies, dat drie jaar voor een bedrag van 400 miljoen Britse pond door Google werd overgenomen.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verkoopt voortaan tickets van zijn Spaanse sectorgenoot Air Europa naar verre bestemmingen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Reizigers kunnen voortaan bij Ryanair boeken voor vluchten die Air Europa vanuit Madrid naar twintig verre bestemmingen, verdeeld over zestien landen, aanbiedt. Later dit jaar wil Ryanair ook aansluitende vluchten aanbieden, waarbij de reizigers met een vlucht van de Ierse maatschappij naar Madrid vliegen en vervolgens overstappen op een vlucht van Air Europa naar een verre bestemming. Ryanair praat ook met een aantal andere luchtvaartmaatschappijen over gelijkaardige samenwerkingsprojecten.

Autobouwer Jaguar Land Rover heeft het voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 24,3 miljard pond. Dat betekende een stijging met bijna 10 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf kon daarbij profiteren van een sterke vraag naar luxewagens in vooral China en de Verenigde Staten. In totaal werden ruim 604.000 wagens verkocht. Daarmee boekte de autobouwer een nieuw record. Tegenover het jaar voordien was er daarbij sprake van een toename met ongeveer 16 procent. De nettowinst van het bedrijf nam met 3 procent toe tot 1,6 miljard pond. Ralph Speth, topman van Jaguar Land Rover, zegt dat de investeringen in nieuwe modellen en technologieën resultaten opleveren.

De Duitse justitie heeft op elf locaties van autofabrikant Daimler invallen gedaan. Het bedrijf wordt verdacht van mogelijke manipulatie van uitstootgegevens van dieselauto's. Dat heeft de openbaar aanklager in Stuttgart gemeld. Vanwege het lopende onderzoek wenste de onderneming geen verdere mededelingen te doen. Wel benadrukte Daimler volledig mee te werken aan het onderzoek van de autoriteiten. Er was al in maart bekend geraakt dat de openbaar aanklager in Stuttgart een onderzoek naar Daimler was opgestart wegens mogelijke misleidende reclame rond de uitstoot van dieselmotoren. Gelijkaardig onderzoek werd eerder ook al opgestart tegen Volkswagen en Audi.

Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 12,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam daarentegen met 3 procent toe tot 3,1 miljard dollar. Volgens Pfizer moet de omzetdaling echter worden toegeschreven aan de kleiner aantal verkoopdagen in vergelijking met jaar voordien, terwijl ook rekening gehouden diende te worden met negatieve wisselkoerseffecten. Ian Read, topman van Pfizer, wees er onder meer op dat de prestaties werden ondersteund door sterkere verkopen van onder meer de geneesmiddelen Lyrica en Ibrance.

Fred Goodwin en Tom McKillop, twee voormalige chief executives van de Royal Bank of Scotland (RBS), moeten mogelijk toch niet voor een Britse rechtbank verschijnen. De Britse bank hoopt immers een schikking te sluiten met negenduizend aandeelhouders die aangeven misleid te zijn geweest toen de instelling, samen met Fortis en Santander, de Nederlandse bank ABN Amro probeerde over te nemen. Die operatie zou uitmonden in de instorting van Royal Bank of Scotland, die door de Britse overheid genationaliseerd moest worden. De getroffen aandeelhouders stapten met een schadeclaim naar de rechtbank. Naast Goodwin en McKillop werden nog twee topkaders van de bank voor de rechter gedaagd.

De materialengroep Umicore verkoopt zijn divisie bouwproducten mogelijk aan het bedrijf Fedrus International uit Puurs. Fedrus heeft een bindend overnamebod op de divisie uitgebracht en de twee partijen zijn inmiddels al exclusieve gesprekken over de transactie opgestart. Financiële details over het voorstel zijn niet bekend gemaakt. De betrokken divisie, die roestvrije zinkplaten produceert, werd twee jaar geleden in de etalage geplaatst. De divisie heeft in Europa zeven vestigingen en telt bijna duizend medewerkers. De afdeling heeft daarnaast ook verkoopkantoren over de hele wereld. Fedrus is producent van dakmaterialen, wandbekleding en accessoires voor de buitenbekleding van gebouwen.

De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voor 10,2 miljard dollar inkomsten uit premies gerealiseerd. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voorzien. De winst viel daarentegen met bijna 50 procent terug tot 656 miljoen dollar. Daarbij werd verwezen naar de impact van de cycloon Debbie in Australië, die ongeveer 350 miljoen dollar aan premies had gekost. Ook blijft een negatieve impact van de prijsdruk. Herverzekeraars als Swiss Re staan al geruime tijd onder druk, door onder meer de lage rentes. Bovendien moet worden afgerekend met een toenemende concurrentie van andere partijen, zoals hedgefondsen.

De groep Blokker heeft woonwinkel Leen Bakker verkocht aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Gilde Equity Management. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Wel benadrukte Gilde dat de overname voor de werknemers geen gevolgen heeft. Leen Bakker heeft op dit ogenblik ongeveer 2.300 werknemers. De nieuwe eigenaar ziet Leen Bakker echter als een sterk merk met veel potentie en groeimogelijkheden. Daardoor zal volgens Gilde eerder aan aanwervingen dan aan ontslagen kunnen worden gedacht. Gilde nam twee jaar geleden ook al de woonwinkel Kwantum over, maar zegt ervan overtuigd te zijn dat de twee merken onafhankelijk naast elkaar zullen blijven bestaan.

In de Verenigde Staten wil president Donald Trump de volgende tien jaar in totaal 3,6 biljoen dollar bezuinigen op de overheidsuitgaven. Dat staat in de budgetplannen van de president die aan het Amerikaanse Congres zijn voorgelegd. In de plannen zijn onder meer bezuinigingen voorzien op de ondersteuning en zorgverzekering voor lage inkomens, landbouwsubsidies en overheidsinstellingen. Ook wordt bespaard op ontwikkelingssamenwerking en milieubescherming. Anderzijds wordt extra geld voorzien voor een landelijk zwangerschapsverlof, defensie, veiligheid en infrastructuur. Tevens zijn belastingverlagingen voorzien voor bedrijven en gezinnen. Het budget omvat ook geld voor een grensmuur met Mexico.

Herverzekeraar Munich Re heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voor 3,49 miljard euro inkomsten aan premies geboekt. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, onder meer dankzij de goedkopere euro. De nettowinst nam met 28 procent toe tot 557 miljoen euro. Daarbij kon erop gewezen worden dat er minder grote schadeclaims werden geregistreerd en tevens goede beleggingsresultaten konden worden geboekt. Het beleggingsresultaat verbeterde van 1,57 miljard euro naar 2,15 miljard euro, omdat er nauwelijks afboekingen op aandelen en obligaties dienden te worden gerealiseerd. Dochterbedrijf Ergo boekte een winst van 91 miljoen euro, tegenover 12 miljoen euro verlies vorig jaar.

Meer Nieuws

07:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-05-17

Laag zelfbeeld gaat gepaard met vrees voor afwijzing

Mensen met een laag zelfbeeld betreuren uiteindelijk de opofferingen die ze in hun relaties maken omdat ze zich door hun partner onvoldoende geapprecieerd of ondersteund zouden voelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Amsterdam. Opgemerkt wordt dat mensen met een laag zelfbeeld net zoals andere personen streven naar sterke interpersoonlijke connecties, maar bijzonder gevoelig zijn voor afwijzing en bedreiging. Deze groep heeft de gewoonte om de waardering van hun partner gevoelig te onderschatten en heeft de neiging te denken dat de anderen niet bereid zullen zijn de nodige ondersteuning te bieden.

Lees Verder

15:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereld telt snel meer digitale assistenten dan mensen

Over vier jaar zullen wereldwijd meer dan 7,5 miljard digitale assistenten operationeel zijn. Daarmee zal bijna elke wereldbewoner op een persoonlijke digitale assistent kunnen rekenen. Geraamd wordt immers dat op dat ogenblik de planeet een populatie van ruim 7,8 miljard mensen zal tellen. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Ovum. Opgemerkt wordt daarbij dat de sector zal worden gedomineerd door Google Assistant, die op dat ogenblik een aandeel van 23,3 procent zou hebben opgebouwd, gevolgd door Bixby van Samsung (14,5 procent), Siri van Apple (13,1 procent), Plexa van Amazon (3,9 procent) en Cortana van Microsoft (2,3 procent).

"Er mag de volgende periode een sterke groei van de digitale assistent worden verwacht," aldus Ovum. "Er zullen immers steeds meer apparaten op de markt worden gebracht waarbij de inschakeling van een digitale assistent mogelijk zal zijn. Op dit ogenblik wordt de technologie vooral aangetroffen op smartphones, maar in de toekomst zullen ook toepassingen worden voorzien op platformen zoals Amazon Echo en Google Home, maar ook in intelligente auto's en televisietoestellen. De grootste groeikansen zullen volgens Ovum in Afrika en Azië worden opgemerkt. Daarbij wordt aangevoerd dat de regio Asia-Pacific over vier jaar een wereldwijd aandeel van 47,6 procent zal hebben opgebouwd.

Er zal volgens Ovum de volgende jaren echter ook een belangrijke verschuiving op de markt mogen worden verwacht. Op dit ogenblik is Siri van Apple weliswaar nog altijd marktleider, maar de onderzoekers vermoeden dat die positie de snel zal worden overgenomen door de Google Assistant, die volgens het rapport de volgende jaren waarschijnlijk sterk aan populariteit zal winnen. Anderzijds wordt verwacht dat ook de digitale assistenten van Chinese ontwikkelaars zoals Huawei, Oppo en Vivo de volgende periode een opmars zullen maken, zonder dat zij volgens Ovum echter het marktleiderschap van de Amerikaanse merken onder druk zullen kunnen zetten.

Lees Verder

14:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: digitale assistent |  Facebook |

Meerderheid luxemerken doet beroep op beïnvloeders

Een meerderheid van de luxemerken werkt samen met beïnvloeders. Dat blijkt uit een conclusie van een onderzoek van consulent Fashion and Beauty Monitor en het bureau Econsultancy. Voor luxemerken vormt de combinatie van exclusiviteit en visibiliteit een grote uitdaging. Vastgesteld werd dat 73 procent van de luxemerken een marketing-programma met beïnvloeders heeft opgezet. Daarbij kan worden vastgesteld dat 78 procent van de merken manueel op zoek gaat naar mogelijke beïnvloeders. Daarbij noemt 77 procent van de respondenten het aantal volgelingen van de beïnvloeder cruciaal voor het succes van het project.

Lees Verder

 

 

13:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Percepties zwaarlijvigheid ook door ras en geslacht bepaald

Percepties over zwaarlijvigheid en obesitas worden niet alleen bepaald door fysieke definities van artsen, maar zijn ook afhankelijk van geslacht, ras en generatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University bij twaalfduizend personen - die over een periode van zeven jaar werden opgevolgd - in de Verenigde Staten. Onder meer werd vastgesteld dat in de blanke populatie slanke vrouwen een grotere kans hebben getrouwd te zijn, terwijl ze doorgaans over een hoger salaris en een groter gezinsinkomen kunnen beschikken. Bij mannen bleek een gemiddelde lichaamsbouw betere resultaten op te leveren dan bij magere of zwaarlijvige geslachtsgenoten.

Lees Verder

 

 

12:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Grote ongelijkheid blijft in wereldwijde gezondheidszorg

De wereldwijde gezondheidszorg blijft gekenmerkt door grote verschillen. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Washington. Er kan volgens de onderzoekers niet alleen tussen de verschillende landen een belangrijke ongelijkheid worden gemeld, maar ook binnen nationale grenzen moeten sterk afwijkende cijfers worden genoteerd. Bovendien wordt opgemerkt dat over de hele wereld nog altijd mensen overlijden aan aandoeningen waarvoor een efficiënte behandeling is gekend. De beste prestaties werden opgetekend in Andorra, waar een score van 95 procent werd opgetekend. Onderaan staat de Centraal Afrikaanse Republiek met een cijfer van 29 procent;

Lees Verder

 

 

11:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europese mobiele betalingen verwachten verdrievoudiging

De omvang van de Europese markt voor mobiele betalingen zal over een periode van een half decennium nagenoeg een verdrievoudiging kennen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Forrester Research. Opgemerkt wordt dat twee jaar geleden een omzet van 58 miljard dollar werd opgetekend, maar dat bedrag zal volgens het rapport over vier jaar verder oplopen tot 165 miljard dollar. Die trend zal volgens Forrester worden gedragen door mobiele betalingen en transacties op afstand. Bij mobiele betalingen, onder meer contactloze transacties met een smartphone, wordt gewag gemaakt van een vervijfvoudiging. Bij transacties op afstand wordt een langzamere groei verwacht.

Lees Verder

 

 

10:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Latijns-Amerikaanse studenten leveren meer studenten af

Het aantal studenten in het hoger onderwijs heeft in Latijns-Amerika en de Caraïben het voorbije decennium nagenoeg een verdubbeling gekend. Rekening houdend met het beperkt aantal studenten dat de studies binnen de minimum tijdsperiode kan afronden, moeten er op het gebied van efficiëntie en kwaliteit echter nog een belangrijke weg worden afgelegd. Dat is de conclusie van een rapport van de Wereldbank. Er moeten volgens de onderzoekers dan ook inspanningen worden geleverd om een vroegtijdige uitval te voorkomen. Tevens wordt gevraagd dat een betere aansluiting op de arbeidsmarkt zou worden nagestreefd.

Lees Verder

 

09:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vervangt de volgende twee jaar zeven van zijn tien langeafstandstoestellen. Daarbij zal volgens de maatschappij opnieuw voor het type Airbus A330 worden gekozen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Wel werd opgemerkt dat de aankoop het grootste investeringsdossier uit de vijftienjarige geschiedenis van het bedrijf is. De leasetermijn van zeven toestellen van Brussels Airlines loopt volgend jaar af. De vliegtuigen zullen worden vervangen door jongere exemplaren, die tweedehands worden gekocht en die meer passagiers en vracht aan boord zouden kunnen nemen dan de huidige vloot toestellen.

Mark Fields legt zijn functie als chief executive van autobouwer Ford Motor eind mei neer. Dat werd door de autobouwer bekend gemaakt. Fields (56) heeft bij Ford een carrière van achtentwintig jaar achter de rug. Hij heeft drie jaar de functie van chief executive ingevuld. Hij zal begin juni worden opgevolgd door Jim Hackett (62), die sinds maart vorig jaar al verantwoordelijk was voor dochteronderneming Smart Mobility, die zich toespitst op de ontwikkeling van onder meer zelfrijdende voertuigen en mobiliteitsdiensten. Hackett moet de bedrijfsvoering van Ford moderniseren op de toekomstige ontwikkelingen focussen. Daarbij moeten ook verlieslatende onderdelen worden aangepakt.

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific Airways uit Hongkong wil zijn personeelsbestand afslanken, waardoor zeshonderd banen zullen worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Vooral het managementniveau zou worden aangepakt. Bij de hogere kaders op het hoofdkantoor in Hongkong zou een kwart van de banen moeten verdwijnen. Anderzijds werd gegarandeerd dat niet aan de piloten en het cabinepersoneel zal worden geraakt. De maatregel moet de luchtvaartmaatschappij helpen zijn kosten te verlagen. Cathay moest het voorbije jaar voor de eerste keer sinds het uitbreken van de financiële crisis bijna tien jaar geleden een verlies melden, onder meer door de concurrentie van Chinese rivalen.

Het Amerikaanse concern PepsiCo heeft tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 12,05 miljard dollar, tegenover 11,86 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Er werd weliswaar een autonome omzetgroei gerealiseerd van 2,1 procent, maar ongunstige wisselkoersen hadden een negatieve impact van 1 procent. De nettowinst steeg van 0,93 miljard dollar naar 1,32 miljard dollar. Indra Nooyi, chief executive van PepsiCo, benadrukte dat het bedrijf tijdens het eerste kwartaal een solide omzetgroei kon realiseren, gesteund door mondiale volumegroei en een positieve netto prijsontwikkeling, ondanks uitdagende omstandigheden in onder meer Noord-Amerika.

Apple en Visa zijn door het Amerikaanse encryptiebedrijf Universal Secure Registry voor de rechter gedaagd. Opgemerkt wordt dat de betaaldienst Apple Pay dertien patenten voor mobiele authenticatie en biometrische identificatie van het encryptiebedrijf zou hebben overtreden. Kenneth Weiss, chief executive van Universal Secure Registry, benadrukte in het begin van dit decennium al met Apple en Visa contact had opgenomen om zijn technologie aan te bieden. Visa zou tijdens de onderhandelingen toegang hebben verkregen tot de technologie van Universal Secure Registry, maar zou later de technologie zelf hebben gebruikt voor de samenwerking met Apple aan de ontwikkeling van een betaaldienst.

De milieuvereniging Lindbergh Foundation zet voortaan ook kunstmatige intelligentie in om in Afrika stropers sneller te kunnen detecteren. De milieuvereniging maakte al gebruik van drones om illegale jagers op te sporen, maar heeft nu een samenwerking gesloten met het bedrijf Neurala, gespecialiseerd in artificiële intelligentie. De software van Neurala kan wild en stropers van elkaar onderscheiden en maakt daarbij onder meer gebruik van infraroodcamera’s, maar kan nu ook onder meer informatie bieden over de doelwitten en trajecten van de illegale jagers. De drones worden ingezet als onderdeel van het programma Air Shepherd van Lindbergh, dat in verscheidene Afrikaanse landen actief is.

De Britse bank Standard Chartered heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 500 miljoen dollar naar 990 miljoen dollar. De winstgroei kon in belangrijke mate worden toegeschreven aan een inkrimping van het volume afschrijvingen. Er wordt aan toegevoegd dat de kernkapitaalratio van de Britse bank inmiddels is gestegen tot 13,8 procent. Dat betekende een stijging met 2 procentpunt tegenover het einde van het voorbije jaar. Verder werd gemeld dat het aantal toegewezen kredieten tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar met 5 procent is gestegen.

Indien de Amerikaanse president Donald Trump zijn land terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs, dreigen de bedrijven uit de Verenigde Staten met een aantal nadelige gevolgen te zullen worden geconfronteerd. Dat heeft Ben van Beurden, topman van het energieconcern Shell, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Volgens van Beurden zullen de Verenigde Staten ook niet langer voor andere economische onderhandelingen worden uitgenodigd indien het land zich uit het klimaatakkoord terugtrekt. Tevens wijst hij erop dat ook in de Verenigde Staten veel bedrijven actief zijn rond energietransitie en dus benadeeld zouden worden indien het land zich uit het akkoord zou terugtrekken.

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 15,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6,2 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De pakketbezorger zegt dat in alle bedrijfssegmenten een gezonde omzetontwikkeling kon worden opgemerkt. Wanneer geen rekening wordt gehouden met de wisselkoerseffecten, zou een omzetgroei van 7,5 procent zijn gerealiseerd. De winst steeg met 2,4 procent tot 1,16 miljard dollar. Er wordt wel op gewezen dat de vervoerkosten - onder meer door de toename van de leveringen aan huis - een sterke stijging hebben laten optekenen.

Het Amerikaanse chemiebedrijf Huntsman fuseert met zijn Zwitserse sectorgenoot Clariant. Dat hebben de twee bedrijven bevestigd. De activiteiten worden verder gezet onder de naam HuntsmanClariant. Het wereldwijde hoofdkantoor wordt gevestigd in de Zwitserse stad Pratteln, maar de operationele activiteiten zullen worden geleid vanuit Woodlands in Texas. De aandeelhouders van Clariant krijgen een belang van 52 procent in de fusiegroep. Het resterende pakket van 48 procent komt in handen van de eigenaars van Huntsman. De nieuwe combinatie heeft een waarde van ongeveer 20 miljard dollar. Door de overname zijn de bedrijven beter beveiligd tegen een mogelijke overnamepoging.

Het Britse energieconcern British Petroleum (BP) heeft de activiteiten van het project Quad 204 in de Noordzee heropgestart. Het project, dat betrekking heeft op de olievelden Schie Schiehallion en Loyal in de buurt van de Shetlandeilanden, werd vier jaar geleden stopgezet. De productie uit de velden moet dit jaar worden opgevoerd tot 130.000 vaten per dag. Verwacht wordt dat de velden minstens tot het midden van de jaren dertig operationeel zullen kunnen blijven. Naar verwachting herbergen de velden een reserve van 450 miljoen vaten olie. British Petroleum werkt bij de ontginning van de velden samen met Shell en Siccar Point Energy. Er is 4,4 miljard pond in het project geïnvesteerd.

De gehaktbalketen Balls & Glory wil tegen het midden van het volgende decennium vijftig restaurants hebben geopend. Eén restaurant zou in New York moeten worden geopend. De eerste vestiging van Balls & Glory werd vijf jaar geleden in Gent opgestart. Sindsdien werden ook twee filialen in Brussel geopend, terwijl in Antwerpen en Leuven eveneens een vestiging in gebruik werd genomen. Daarnaast werd ook één uitbating in de Nederlandse stad Eindhoven gelanceerd. De groep beschikt ook over een foodtruck. Het bedrijf heeft met crowdfunding bij Look&Fin recent een bedrag van 125.000 euro opgehaald. Dat bedrag moet onder meer een aantal recente investeringen in software-systemen herfinancieren.

De beperkingen op de olieproductie, die door de Organisation of Petroleum Exporting Countries (Opec) werd ingevoerd, zal met een periode van negen maanden worden verlengd. Dat heeft Khalid Al-Falih, olieminister van Saoedi-Arabië, bevestigd. Er liep al een productiebeperking, maar die wordt nu verlengd tot het eerste kwartaal van volgend jaar. Door de ingreep zouden de wereldwijde olievoorraden moeten worden ingekrompen, waardoor de prijzen opnieuw zouden kunnen stijgen. Tot nu toe heeft de productieverlaging echter weinig resultaten opgeleverd, want de Amerikaanse producenten van schalie-olie hebben hun operaties immers opgedreven.

De Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 3,4 miljard dollar, tegenover 3 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 711 miljoen dollar naar 997 miljoen dollar. De stijging mag volgens Rich Templeton, chief executive van Texas Instruments, vooral worden toegeschreven aan een sterke vraag uit de industriële sectoren en de autobouw. Ook voor het tweede kwartaal konden volgens het bedrijf positieve verwachtingen worden gesteld. Rafael Lizardi, financieel directeur van het bedrijf, benadrukte dat de autobouw en industriële toepassingen de volgende tien tot twintig jaar de sector zullen domineren.

Het Amerikaanse farmaconcern AbbVie heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,5 miljard dollar, tegenover 6 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,4 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar. Richard Gonzalez, chief executive van AbbVie, benadrukte dat het bedrijf een uitstekende jaarstart heeft gekend. Onder meer werd gewag gemaakt van een sterke verkoop van het reumamiddel Humira. De verkoop van het reumamiddel steeg met 15 procent tot 4,1 miljard dollar. Topman Gonzalez benadrukte dat er nog dit jaar een aantal belangrijke tests met potentiële geneesmiddelen op het programma staan. AbbVie wil minder afhankelijk worden van Humira.

Meer Nieuws

08:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-05-17

Oxytocine geproduceerd bij hoogtes en laagtes van relaties

Het liefdeshormoon oxytocine zorgt er ook voor dat relatiecrisissen worden aangepakt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Norwegian University of Science and Technology. Er werd immers vastgesteld dat meer oxytocine werd geproduceerd wanneer het individu van mening was meer in de relatie te investeren dan de partner. De resultaten van de studie geven aan dat oxytocine geproduceerd wordt tijdens zowel de hoogtepunten als de dalperiodes van een relatie. De onderzoekers benadrukken wel dat het biologisch functionele aspect en het sociaal wenselijk element van het fenomeen twee verschillende facetten zijn.

Lees Verder

 

15:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stress legt verband tussen armoede en zwaarlijvigheid

Psychologische druk is de factor die de lagere socio-economische status en zwaarlijvigheid verklaart. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Liverpool bij honderdvijftig personen tussen achttien en vijfenzestig jaar. De onderzoekers benadrukken daarbij dat socio-economische achterstand een basis vormen voor psychologische stress, die aanleiding geeft tot inefficiënt verwerkingsgedrag, zoals emotionele eetpatronen, wat in zwaarlijvigheid kan uitmonden. Om het probleem van overgewicht aan te pakken, zou volgens de onderzoekers dan ook de nadruk kunnen worden gelegd op een verbeterd verwerkingsgedrag.

Lees Verder

14:58 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chinese economische groei model voor ontwikkelingslanden?

De Chinese economische groei kan als een blauwdruk worden gehanteerd voor de ontwikkeling van andere ontwikkelingslanden. Dat is de conclusie van een rapport van Justin Yifu Lin, gewezen hoofdeconoom van de Wereldbank. In de studie wordt erop gewezen dat de hervormingen in vele landen tijdens de jaren tachtig en negentig van de voorbije eeuw zijn mislukt, terwijl China tegelijkertijd een ongeziene economische groei kon laten optekenen. Dit geeft volgens Yifu Lin aan dat in de Chinese economische strategie een aantal punten kunnen worden geïdentificeerd die ook andere landen zouden kunnen helpen.

Lees Verder

 

 

13:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook geur en stem bepalend voor aantrekkingskracht

De aantrekkingskracht van een individu wordt niet alleen visueel bepaald, maar ook geluid en geur hebben een belangrijke impact. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Warschau in Polen. De onderzoekers wijzen erop dat het meervoudig aspect van de aantrekkelijkheid ook evolutionair verklaard kan worden. Terwijl visueel en auditief waarnemingen vanop een verdere afstand mogelijk maakten, blijkt geur immers informatie in de onmiddellijke omgeving aan te reiken. Het fenomeen is volgens de wetenschappers niet alleen belangrijk voor romantische relaties, maar ook voor vriendschappen en professionele interacties.

Lees Verder

12:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vermoeidheid houdt anderen op afstand

Twee opeenvolgende nachten met een slaaptekort, verminderen al de aantrekkingskracht op anderen. Bovendien zijn anderen minder geneigd het gezelschap van de betrokkene te zoeken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Karolinska Institutet. De mens is volgens de onderzoekers blijkbaar in staat te herkennen wanneer een andere persoon meer slaap nodig heeft en dus beter met rust gelaten kan worden. Wel wordt erop gewezen dat een glimlach het effect van het slaaptekort enigszins kan camoufleren. Ook cosmetica bleek als een hulpmiddel gehanteerd te kunnen worden.

Lees Verder

11:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cyberaanvallen stimuleren investering in digitale beveiliging

De strijd tegen cyberaanvallen heeft wereldwijd geleid tot een exponentiële groei aan investeringen in digitale beveiliging. Dat blijkt uit een rapport van het beveiligingsbedrijf CyberSecurity Ventures. Daarbij wordt opgemerkt dat de bestedingen aan cyberbeveiliging dit jaar geraamd kunnen worden op een bedrag van 120 miljard dollar. Dat is dertig keer meer dan de omvang van de bestedingen in het midden van het voorbije decennium. Dertien jaar geleden werd immers gewag gemaakt van een investering van 3,5 miljard dollar. Er wordt echter aan toegevoegd dat over vier jaar die bestedingen zullen zijn opgelopen tot meer dan 1 biljoen dollar.

Lees Verder

10:22 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mannen profiteren nog altijd meer van netwerken

Op Wall Street beschikken vrouwelijke analisten over even grote netwerken als hun mannelijke collega’s, maar kunnen op die connecties minder gemakkelijk terugvallen voor de uitbouw van hun carrière. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de hogeschool Insead Singapore. Vastgesteld werd dat mannelijke financieel analisten meer kunnen profiteren van de connecties ze onderhouden met de executives van de bedrijven die ze opvolgen dan hun vrouwelijke collega’s. De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers aan dat het fenomeen van de traditionele mannenclubs in de zakenwereld nog altijd niet is verdwenen.

“Op Wall Street blijken beide geslachten even goed geconnecteerd te zijn, maar toch worden mannen door hun connecties als betere analisten beschouwd,” zegt onderzoeksleider Lily Fang, professor financiële strategieën aan Insead Singapore. “Vastgesteld kon worden dat vrouwen - net zoals mannen - in ongeveer 25 procent van de bedrijven uit hun portfolio een schoolverleden met een hoger kaderlid delen. Er kan echter een groot verschil worden opgetekend in de manier waarop deze connecties de carrières van de betrokkenen ondersteunen. In het algemeen hebben deze connecties een impact van 2 procent op de efficiëntie van de analyses, maar bij mannen loopt dat cijfer verder op tot 4 procent.”

“De markt reageert positiever op de adviezen die door mannelijke analisten worden gegeven,” zegt Lily Fang. “Bovendien hebben de connecties bij de mannelijke analisten ook een positieve impact op aanbevelingen, maar dat blijkt bij vrouwen veel minder courant. Ook blijken mannelijke analisten veel gemakkelijker aangeduid te worden als lid van het All America Research Team, een selecte groep analisten die door duizenden fondsmanagers wordt verkozen. Deze selectie kan een bijzonder grote impact hebben op de carrière, want door een verkiezing krijgt men uitzicht op een verloning die tot drie keer hoger kan liggen ligt dan het gemiddelde salaris.

“Vooral bij jonge analisten kan een groot verschil in de impact van connecties worden opgemerkt,” aldus nog professor Fang. “De ongelijkheid lijkt dan ook al bij de start van de carrière op de loer te liggen.” Wel wordt opgemerkt dat een kleinere impact wordt ervaren wanneer bij de bedrijven die worden opgevolgd ook vrouwelijke directeurs actief zijn. Het gezamenlijke geslacht heeft op de mannelijke analist echter een veel positievere impact dan bij zijn vrouwelijke collega.

Lees Verder

09:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: netwerken |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Franse gerecht voert een onderzoek naar vermoedens van corruptie bij de afsluiting van een contract voor de verkoop van vier duikboten aan Brazilië negen jaar geleden. Brazilië had vier duikboten van het type Scorpène besteld. De schepen werden gebouwd door de Franse DCNS Groupe en het Spaanse concern Navantia. Het contract zou een waarde hebben gehad van 6,7 miljard euro, waarvan 4,1 miljard euro naar Frankrijk zou gaan. Het Franse gerecht zou willen nagaan of bij het contract sprake zou zijn van steekpenningen, zoals bij een aantal grote Braziliaanse project het geval is gebleken. De Franse groep benadrukt echter overal in de wereld de wet te volgen.

Het motorfietsenmerk Ducati, eigendom van Volkswagen, staat in de belangstelling van investeringsmaatschappijen en van sectorgenoten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Onder meer de investeerders Permira en CVC Capital zouden interesse in Ducati hebben getoond. Maar ook Hero Motorcorp en Eicher Motors zouden een mogelijk overnamebod overwegen. Geraamd wordt dat de waarde van Ducati op ongeveer 890 miljoen euro moet worden geraamd. Audi, onderdeel van Volkswagen, kocht Ducati vijf jaar geleden voor een bedrag van 860 miljoen euro. Matthias Müller, topman van Volkswagen, wil de activiteiten van de groep echter stroomlijnen.

Al Gore, onder Bill Clinton vicepresident van de Verenigde Staten, stelt op het filmfestival van Cannes zijn nieuwe klimaatdocumentaire An Inconvenient Sequel aan. De film komt tien jaar na An Inconvenient Truth, waarmee Gore een beeld schetste van de gevolgen van de klimaatverandering. Gore won met die film een Oscar en ontving voor de documentaire ook de nobelprijs voor de vrede. Met An Inconvenient Sequel wil Gore schetsen welke afstand sindsdien is afgelegd en vooral tonen dat er oplossingen mogelijk zijn. Al Gore heeft in de Verenigde Staten ook de kabelzender Current TV opgericht omdat in de Amerikaanse media volgens hem door een conservatieve stroming overheerst.

De transitie van het gratis weekblad De Streekkrant naar Deze Week verloopt volgens plan. Dat heeft de mediagroep Roularta, het moederbedrijf van De Streekkrant, gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat ook het ecommerce-platform Storesquare zijn objectieven haalt, waarbij de lanceerkosten naar eigen zeggen een meer dan verantwoorde investering blijken in de digitale ontwikkeling van het bedrijf. Er wordt benadrukt dat op het platform al meer dan 1.400 winkels zijn aangesloten en 200.000 producten kunnen worden gepresenteerd. Daarmee zit de mediagroep naar eigen zeggen op koers met zijn planning, maar wel wordt gewezen op een aanhoudende druk van de dalende inkomsten uit reclame.

Groot-Brittannië zal uit de onderhandelingen over de brexit stappen indien de Europese Unie 100 miljard euro compensaties blijven eisen. Dat heeft David Davis, Brits minister voor de brexit, in een interview met de krant The Times gezegd. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, had eerder al gewag gemaakt van een minimumbedrag van 50 miljard euro, maar een berekening van de Britse zakenkrant Financial Times kwam uit een op som van minstens 100 miljard euro. Een studie van het Britse Institute of Chartered Accountants, opgesteld in opdracht van de Britse regering, kwam daarentegen uit een compensatie van 5 miljard euro.

Biz Stone keer terug naar het sociale netwerkbedrijf Twitter, dat hij elf jaar geleden met Noah Glass, Even Williams en Jack Dorsey had opgericht. Stone nam zes jaar geleden afscheid van Twitter om zich op andere initiatieven toe te spitsen, maar heeft nu beslist terug te keren. Stone verkocht recent zijn startup Jelly aan Pinterest om fulltime bij Twitter aan de slag te gaan. Pinterest zegt wel dat Stone als onafhankelijk adviseur aan het bedrijf verbonden blijft. Stone moet bij Twitter de interne cultuur opnieuw versterken. Er zijn nu twee van de vier oprichters van Twitter naar het bedrijf teruggekeerd. Ook Jack Dorsey, die negen jaar geleden was vertrokken, was zes jaar geleden al teruggekeerd.

De Waalse holding Floridienne heeft een goede jaarstart gekend, maar niet elke divisie heeft zich positief ontwikkeld tegenover het eerste kwartaal vorig jaar. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat onder meer de divisie feestvoeding, ondanks een gestegen omzet, een negatieve impact heeft ervaren van de hogere grondstofprijzen. Anderzijds wordt gemeld dat de integratie van het bedrijf Courbeyre, dat eerder dit jaar werd overgenomen, goed verkoopt. Tegelijkertijd wordt gewezen op de goede prestaties van de divisies levenswetenschappen en chemie, die van de hogere nikkelprijzen kon profiteren. Het bedrijf kondigde aan zijn winstdoelstellingen voor het lopende jaar te handhaven.

De restbank Dexia is van plan zijn informatica-divisie over te dragen aan het Amerikaanse bedrijf Cognizant. De twee partijen hebben daarover exclusieve gesprekken aangevat. Als de operatie doorgaat, neemt Cognizant de hele informatica-afdeling en het bijbehorende personeel van Dexia op de hoofdkantoren in Brussel en Parijs over. De uitbesteding van de divisie past binnen de strategie van Dexia om uiteindelijk tot een volledige ontmanteling over te gaan. In totaal zijn ongeveer honderdvijftig werknemers van Dexia bij de operatie betrokken. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Cognizant is sinds acht jaar ook in Frankrijk actief. Het bedrijf heeft er ruim achthonderd werknemers.

Het Spaanse olieconcern Repsol heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 630 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 572 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De operationele inkomsten stegen met 80 procent tot 1,84 miljard euro. De verbetering was vooral de danken aan de upstream-activiteiten, waar de inkomsten van 17 miljoen euro naar 224 miljoen euro opliepen. In de downstream-sectie diende daarentegen een daling van 556 miljoen euro naar 500 miljoen euro worden gemeld. Die inkrimping was vooral te wijten aan onderhoudsactiviteiten, waarvoor twee raffinaderijen tijdelijk dienden te worden stilgelegd.

Het bedrijf Connex uit Anderlecht, leverancier van beveiligingssystemen, is op zoek naar een overnemer. Aan de zakenbank Degroof Petercam werd de opdracht gegeven geïnteresseerde kandidaten te zoeken. Er zouden al een aantal kandidaten zijn gecontacteerd. Connex installeert en beheert elektronische veiligheidssystemen voor de particuliere en zakelijke markt. Connex werd elf jaar geleden gecreëerd door de samensmelting van zes Belgische installatiebedrijven. De groep heeft in België elf vestigingen, waaronder een centrale controlekamer. De onderneming verkocht al ruim 22.000 systemen en realiseert een jaaromzet van ongeveer 35 miljoen euro.

Het Nederlandse concern Internatio-Müller Chemical Distribution (IMCD) neemt de distributie van de speciaalchemie van de Amerikaanse groep Bossco Industries over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Door de overname breidt het Nederlandse bedrijf zijn aanwezigheid in de Verenigde Staten over. Bossco levert chemieproducten en technische diensten in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat de overname tegen het begin van het derde kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond. Edward Boss, president van Bossco Industries, wordt lid van het managementteam van het Nederlandse concern.

De Britse supermarktketen Sainsbury heeft tijdens zijn voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 29,11 miljard Britse pond. Dat betekende een stijging met 12,7 procent tegenover het jaar voordien. Die groei was in belangrijke mate te danken aan de overname van winkelketen Argos. Wanneer met die transactie en andere eenmalige elementen geen rekening wordt gehouden, zou daarentegen een daling met 0,6 procent zijn gerealiseerd. De winst daalde met 1 procent tot 581 miljoen pond. Het bedrijf verwijst naar de druk op de prijzen die wordt ervaren door de aanstaande brexit. In de filialen van Sainsbury werden al een zestigtal vestigingen van de divisie Argos Digital geopend.

In Barcelona wordt deze herfst de Casa Vicens van architect Antonio Gaudi als museum voor het publiek opengesteld. Casa Vicens was de eerste woning die Gaudi, die later vooral met de Sagrada Familia en Parc Guëll beroemd zou worden, ontwierp. Casa Vicens dateert van het laatste kwart van de negentiende eeuw en moest de privéwoning worden van tegelfabrikant Manuel Vicens. De woning, die gelegen is in de wijk Gracia, werd drie jaar geleden voor een bedrag van 30 miljoen euro door de MoraBanc gekocht. Casa Vicens behoort, samen met zes andere creaties van Gaudi in Barcelona, sinds het midden van het voorbije decennium tot het werelderfgoed van de Unesco.

In België werd het voorbije jaar 7,7 miljoen hectoliter bier geconsumeerd. Dat betekende een daling met 3,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Federatie van Belgische Brouwers. Opgemerkt wordt dat de Belgische bierconsumptie al geruime tijd een daling kent, maar bleek die trend vorig jaar nog een versnelling te hebben gekend. Dat moet volgens de brouwers vooral worden toegeschreven aan de impact van de terroristische aanslagen in Brussel in maart vorig jaar, gekoppeld aan de introductie van de witte kassa en hogere accijnzen. Anderzijds kon worden gemeld dat de export van Belgisch bier met 8,1 procent is toegenomen naar 14,1 miljoen hectoliter.

Luchthaven Brussels Airport heeft het voorbije jaar 21,8 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover het jaar voordien, toen echter wel een absoluut record werd geregistreerd. Dat blijkt uit jaarrapport van luchthavenuitbater Brussels Airport Company. De terugval moet echter worden toegeschreven aan de impact van de terroristische aanslag op de luchthaven in maart vorig jaar. Door die impact moest het voorbije jaar ook een omzetdaling met 6,6 procent tot 486 miljoen euro worden gemeld. De nettowinst ging met 7 procent tot 65 miljoen euro achteruit. Voor dit jaar rekent de uitbater echter weer op een nieuw record. Daarbij wordt gehoopt in totaal minstens 24 miljoen reizigers te ontvangen.

Meer Nieuws

08:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-05-17

Consument kijkt bij gepersonaliseerde online reclame vooral naar risico’s

Consumenten vinden dat aan gepersonaliseerde online reclame meer risico’s dan beloningen zijn verbonden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Illinois bij meer dan vierhonderd consumenten. De percepties over deze risico’s leiden tot grotere privacy-bekommernissen, waardoor men sneller geneigd zal zijn de reclame te vermijden. De studie toont volgens de onderzoekers dan ook aan dat de reclamesector mogelijk zou moeten overwegen om zijn benadering van de consument bij te stellen. Het proces moet volgens hen in ieder geval meer transparant en controleerbaar worden.

Lees Verder

 

 

16:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jongeren tonen voorkeur voor papieren boeken

Ondanks hun grote technologische vaardigheden, kan bij jongeren nog altijd een grote voorkeur voor gedrukte boeken worden opgetekend. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Deakin University en de Murdoch University in Australië bij meer dan vijfhonderd jongeren tussen tien en achttien jaar. De onderzoekers stelden vast dat 70 procent van de ondervraagden wekelijks minstens één keer recreatief een boek lazen, terwijl 50 procent minstens vijftien minuten per dag zou lezen. Daarbij werd echter vastgesteld dat digitale platformen weinig tot lectuur aanzetten en zowel intensieve als occasionele lezers een voorkeur tonen voor papieren boeken.

Lees Verder

 

 

14:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Robots en klimaat maken einde aan globalisering

Robots en de strijd tegen de klimaatverandering kunnen mogelijk een einde maken aan de globalisering. Die boodschap staat in het boek ‘From Global to Local: the Making of Things and the End of Globalisation’ van auteur Finbarr Livesey, professor industriële organisatie aan de Cambridge University. Er is gedurende decennia aangegeven dat de globalisering een kracht was die onmogelijk kon worden gestopt, maar dat blijkt volgens Livesey niet met de werkelijkheid overeen te stemmen.Hij ziet op dit ogenblik al de eerste signalen die het nakende einde van een geglobaliseerde economie zouden aangeven.

“Technologie en politieke veranderingen hebben een belangrijke impact op de economie,” zegt Finbarr Livesey. “Terwijl de digitale globalisering volop bloeit, kan al een cruciale verschuiving worden opgemerkt in de productie en distributie van goederen. Wereldwijde voorraadketens krimpen in, want steeds meer bedrijven starten met experimenten om de productie dichter bij het hoofdkwartier te brengen. Robots worden immers goedkoper dan buitenlandse arbeidskrachten, terwijl de bekommernis over de klimaatverandering en de volatiele markten van de fossiele brandstoffen eisen dat de ecologische voetafdruk wordt verkleind. De consument verwacht bovendien gepersonaliseerde producten die onmiddellijk kunnen worden geleverd.”

Verwezen wordt naar een recente enquête bij vijfhonderd ondernemingen, waaruit bleek dat meer dan de helft van de ondervraagde bedrijfsleiders de productie vanuit China weghaalt. Professor Livesey benadrukt trouwens dat regionalisme nooit is verdwenen. In Azië en Noord-Amerika wordt immers 50 procent van de productie in de eigen regio geconsumeerd. In Europa loopt dat zelfs op tot 70 procent. De auteur waarschuwt wel dat deze verschuivingen niet als een succes van het protectionisme mogen worden geroemd. “De terugkeer van de productie naar landen met een hoge kostenstructuur zal immers niet gepaard gaan met een evenwaardige recuperatie aan arbeid,” benadrukt hij.

Lees Verder

 

 

14:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: globalisering |  Facebook |

Succesvol wetenschappers zijn geen eenzame genieën

Het beeld van het eenzame genie vormt geen goede weerspiegeling van het wetenschappelijk onderzoek. Dat is de conclusie van een onderzoek van natuurkundigen aan de Florida International University. In realiteit blijken volgens de onderzoekers ook in de wetenschappen relaties en sociale contacten van groot belang. De bereidheid tot een interactie met anderen vertelt volgens de wetenschappers bijzonder veel over de succeskansen van de wetenschappers. Er wordt aan toegevoegd dat wetenschappelijk succes niet enkel door academische prestaties wordt bepaald, maar ook aan sociale vaardigheden kunnen worden gekoppeld.

“Jongeren met grote sociale vaardigheden hebben een grotere kans om wetenschap, technologie of wiskunde te studeren en uiteindelijk ook een wetenschappelijke carrière uit te bouwen,” benadrukken de onderzoekers Justyna Zwolak en Remy Dou. “Dat is een afrekening met het oude stereotype van de wetenschapper, de eenzame researcher die in een raamloos laboratorium, uitgerust met een witte jas en een beschermende bril, eindeloos experimenten uitvoert. Net zoals in de rest van de wereld blijken echter ook in de wetenschap connecties van groot belang. Ook wetenschappers verrijken zich door anderen te leren kennen en samenwerkingverbanden op te zetten.”

“Wetenschap is een interactief en collaboratief proces,” betogen Zwolak en Dou. “Deze boodschap moet ook bij de jongeren worden overgebracht, zodat een grotere interesse in wetenschappelijke vakken kan worden gestimuleerd. “Studenten met sterke connecties hebben ook een betere toegang tot informatie die vakgenoten bezitten en ook zal de verkregen kennis van betere kwaliteit zijn omdat hun netwerken hen ook het dichtste bij de slimste elementen van de klas brengen.” Uit de connecties van de studenten konden volgens Zwolak en Dou de slaagkansen van de betrokkenen met een zekerheid van 75 procent worden aangegeven.

Uit de studie blijkt volgens de onderzoekers echter ook dat in het onderwijs aan interactie meer aandacht moet worden besteed. “Studenten moeten daarbij onder meer de mogelijkheid krijgen om op een collaboratieve manier te achterhalen welke wetten van toepassing zijn,” zeggen Zwolak en Dou.

Lees Verder

13:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wetenschap |  Facebook |

Amerikaanse terroristen verschillen zwaar van bendeleden

Binnenlandse extremisten zijn in het algemeen veel ouder en hoger opgeleid dan de leden van straatbendes. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado naar de samenstelling van criminele organisaties in de Verenigde Staten. Bovendien blijken binnenlandse extremisten volgens de onderzoekers ook financieel een groter draagvlak te hebben dan de leden van straatbendes, terwijl ze ook een sterkere religieuze overtuiging tonen. Er wordt echter tevens benadrukt dat de binnenlandse extremist ook eerder blank zal zijn dan het bendelid. Evenmin kon worden vastgesteld dat bendeleden zouden radicaliseren en naar terrorisme zouden evolueren.

Lees Verder

 

13:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ruim 28.000 planten hebben geneeskundige kracht

Meer dan achtentwintigduizend planten in de wereld kunnen bij medische toepassingen worden gebruikt, maar door een gebrekkige documentatie kan onvoldoende gebruik worden gemaakt van de voordelen die deze organismen voor de gezondheid kunnen hebben. Dat blijkt uit een rapport van van de Britse Royal Botanic Gardens. De onderzoekers zeggen in totaal 28.187 plantensoorten met een medisch potentieel te hebben geregistreerd. Bovendien wordt opgemerkt dat de telling bijzonder conservatief is gebeurd, zodat het cijfer in werkelijkheid wellicht nog gevoelig hoger zal liggen. Het voorbije jaar werden onder meer planten ontdekt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson.

“Het rapport toont aan dat planten een bijzonder groot medisch potentieel, onder meer in de strijd tegen diabetes en malaria, hebben,” benadrukt Monique Simmonds, wetenschappelijk directeur van de Royal Botanic Gardens. Onder wordt in het rapport benadrukt dat twee geneesmiddelen, op basis van de plantenextracten artemisinine en kinine, tot de meest belangrijke wapens behoren tegen malaria, een aandoening die twee jaar geleden wereldwijd meer dan vierhonderdduizend mensen het leven heeft gekost. Toch blijkt amper 16 procent van de planten in het register van de Royal Botanic Gardens gebruikt te worden bij een medische behandeling.

De wetenschappers wijzen er echter ook op dat de wereld mogelijk geconfronteerd wordt met een jaarlijkse kost van bijna 500 miljard euro indien de verspreiding van ziektes en andere bedreigingen niet kunnen worden stopgezet. Die verspreiding moet volgens de onderzoekers in belangrijke mate worden toegeschreven aan de toename van de internationale verplaatsingen en de handel in planten. Onder meer wordt gewezen op de decimering van de maïsteelt in Afrika door een ingevoerde worm, waardoor de regio met een dodelijke hongersnood werd geconfronteerd. Er moet volgens de Royal Botanic Gardens dan ook werk worden gemaakt van een grotere bioveiligheid.

Lees Verder

12:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: planten |  Facebook |

Kwart autokopers erkent beïnvloeding door reclame

Nagenoeg een kwart van de autokopers worden bij hun keuzes door reclame beïnvloed. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Motor Ombudsman bij vierentwintighonderd consumenten in Groot-Brittannië. De onderzoekers stelden vast dat 24 procent van de consumenten bij de aankoop van een nieuwe wagen werd beïnvloed door reclame op televisie, het internet of gedrukte media. Mannelijke consumenten en de leeftijdsgroep tussen zeventien en vijfentwintig jaar bleken het meest gevoelig te zijn voor commerciële beïnvloeding. Ook werd vastgesteld dat 93 procent van de wagens aan de content van de reclames bleken te beantwoorden.

Lees Verder

 

12:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Wetenschappers maken zich zorgen over de Global Seed Vault op het Noorse eiland Spitsbergen. Door de uitzonderlijk hoge temperaturen en zware regen bleek immers water de ingang van de zadenkluis te zijn binnengestroomd. Dat water is daarna weliswaar snel bevroren en niet verder gekomen. Voorlopig is er dus geen onomkeerbare schade aangericht, maar wetenschappers tonen wel een sterke bezorgdheid. Door de klimaatverandering, die het poolijs versneld doet smelten, dreigt immers de bescherming van de zadenbank in het gedrang te kunnen. De bank omvat bijna één miljoen pakketten met de zaden van de belangrijkste gewassen en bomen ter wereld.

Saoedi-Arabië zal de volgende tien jaar in de Verenigde Staten voor een bedrag van 350 miljard dollar wapens aankopen. Daarover heeft de Amerikaanse president Donald Trump een akkoord afgesloten met de Saoedische koning Salman bin Abd al-Aziz. Met het contract is een onmiddellijk order voor een waarde van 110 miljard dollar gemoeid. Opgemerkt werd dat de wapens noodzakelijk zijn om de defensiebehoeften van Saoedi-Arabië en de Golfregio te ondersteunen en de bedreiging van Iran af te weren. Tevens wordt aangevoerd dat Saoedi-Arabië door de wapens beter zal zijn uitgerust om aan operaties tegen terreur deel te nemen, zodat de druk op het Amerikaans leger zou worden verlicht.

Het biofarmacbedrijf Argen-x heeft met de verkoop van Amerikaanse aandelen uiteindelijk 114,7 miljoen dollar opgehaald. Dat heeft het Belgisch-Nederlandse bedrijf bekend gemaakt. In eerste instantie was een bedrag van 100 miljoen dollar opgehaald, maar de begeleidende banken zorgden vervolgens voor een bijkomend bedrag van bijna 15 miljoen dollar. Argenx ontwikkelt geneesmiddel tegen kanker en auto-immuunziektes op basis van antilichamen van lama’s. De bijkomende financiële middelen zullen gebruikt worden voor investeringen in tests van een potentieel geneesmiddel tegen zeldzame aandoeningen. Argen-x maakte ook bekend zijn Nederlandse vennootschap te ontbinden.

De holding Ackermans & van Haaren had eind maart een kaspositie van 54,3 miljoen euro, tegenover 68,3 miljoen euro eind vorig jaar. Dat heeft de holding bekend gemaakt. Er wordt daarbij opgemerkt dat er een basis is gelegd om, behoudens onvoorziene omstandigheden, over het hele jaar het groepsresultaat te verbeteren. Daarbij wordt erop gewezen dat de participaties van de groep goed zijn gepositioneerd. Benadrukt wordt onder meer de historische hoogte van het orderboek van Deme en de goede commerciële prestaties van de financiële dochters Delen Investments en Bank van Breda. Ook van de vastgoeddivisie wordt een belangrijke bijdrage verwacht.

Autobouwer General Motors gaat zijn internationale operaties herstructureren. Die operatie moet leiden tot sterkere financiële resultaten en hogere rendementen. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Voor de herstructurering wordt tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een eenmalige last van 500 miljoen dollar geboekt. De herstructureringen moeten leiden tot een structurele besparing van ongeveer 100 miljoen dollar per jaar. Onder meer zullen de activiteiten in Zuid-Afrika worden verkocht aan de Japanse groep Isuzu Motors, dat ook het meerderheidsbelang van General Motors in in een joint-venture in Oost-Afrika overneemt. In beide regio’s zal het merk Chevrolet van de markt verdwijnen.

In de Verenigde Staten hebben de autobouwers Toyota, Subaru, Mazda en BMW een schikking voor 553 miljoen dollar gesloten met de eigenaars van 15,8 miljoen wagens die waren uitgerust met airbags van de Japanse fabrikant Takata. Dat blijkt uit documenten die bij een rechtbank in Miami werden ingediend. Met Honda, Ford en Nissan werden nog geen schikkingen getroffen. De autobouwers vergoeden de eigenaars voor herstellingen omdat de airbags kunnen ontploffen. Daarbij zouden al zeker honderdtachtig ongevallen zijn gebeurd, waarbij ook elf doden zouden zijn gevallen. Takata heeft zich akkoord verklaard met een boete van 1 miljard dollar.

De Amerikaanse retailer Target Corporation heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,02 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, te wijten aan een lichte daling van de verkochte volumes. De nettowinst steeg echter met 7,7 procent naar 681 miljoen dollar, dankzij een sterke verlaging van de rentelasten. Brian Cornell, chief executive van Target, benadrukt dat de financiële prestaties van het concern uiteindelijk beter bleken dan vooraf was verwacht. Hij merkte daarbij op dat het kwartaal weliswaar met bijzonder zwakke trends van start is gegaan, maar daarna een sterke verbetering heeft laten optekenen.

Taxidienst Uber is in beroep gegaan tegen een besluit van de Amerikaanse rechter, die zijn toestemming had gegeven voor een juridische procedure die Waymo, dochter van Google, tegen het bedrijf wil opstarten. Waymo beticht Uber ervan bedrijfsgeheimen over de technologie van zelfrijdende auto’s te hebben gestolen. Uber had in het geding aangestuurd op een arbitrage, maar de rechtbank besliste op dat verzoek niet in te gaan. Door het beroep hoopt Uber alsnog een arbitrage te kunnen verkrijgen. Uber zou wel van Anthony Levandowski, die van Waymo is overgekomen en de bewuste documenten zou hebben meegebracht, een gerechtelijk eed van onschuld eisen.

Het Japanse technologieconcern Toshiba verwacht over het voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een verlies van 950 miljard yen of 8,4 miljard dollar te hebben geleden. Dat heeft Toshiba bekend gemaakt. Het concern voert met zijn accountants nog steeds gesprekken over de definitieve cijfers, maar een akkoord kon nog altijd niet worden bereikt. Voor het lopende boekjaar voorziet het bedrijf een nettowinst van 50 miljard yen, mede dankzij een geplande verkoop van zijn chipdivisie. Deze transactie vormt onderdeel van een dispuut met Western Digital waarmee Toshiba een joint-venture heeft. Western Digital zegt het recht te hebben de verkoop te blokkeren, maar dat wordt door Toshiba betwist.

In verschillende Europese landen zijn in totaal zevenentwintig personen opgepakt in verband met het hacken van bankautomaten. Dat heeft de Europese politieorganisatie Europol bevestigd. De verdachten slaagden erin om hun eigen computers op de automaten aan te sluiten, waarop ze het commando gaven alle beschikbare geld vrij te geven. Op die manier hebben de criminelen volgens Europol verscheidene honderdduizenden euro buit gemaakt. Er wordt op gewezen dat het fenomeen twee jaar geleden voor de eerste keer kon worden opgemerkt. De daders zouden vooral afkomstig zijn uit Roemenië, Moldavië, Rusland en Oekraïne. Er zouden volgens Europol nog meer arrestaties kunnen volgen.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft geen medewerking verleend aan de activiteiten van de terreurgroep Hamas. Dat heeft een federale rechtbank in New York geoordeeld in een geding dat door nabestaanden van slachtoffers van aanslagen van Hamas was opgestart. Volgens de klacht zou Facebook bewust materiële steun en middelen aan Hamas hebben verleend. Ook werd Facebook ervan beticht om de communicatie, werving en planning van Hamas te vergemakkelijken. De nabestaanden hadden een schadevergoeding van één miljard dollar geëist. Volgens de rechter waren er echter niet voldoende gronden voor een gerechtelijke procedure, terwijl Facebook tevens immuun zou zijn voor de aanklachten.

Het Amerikaanse bedrijf Cisco Systems, fabrikant van netwerkapparatuur, heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 11,9 miljard dollar, tegenover 12 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Daarmee diende voor het zesde kwartaal op rij een omzetdaling worden gemeld. Ook voor het lopende kwartaal wordt een verdere inkrimping van de omzet verwacht. Chuck Robbins, chief executive van Cisco, benadrukte echter tevreden te zijn met de vooruitgang die wordt geboekt in de meerjarige transformatie van de onderneming. De nettowinst steeg echter van 2,3 miljard dollar naar 2,5 miljard dollar, dankzij kostenbesparende maatregelen.

Het alternatieve taxibedrijf heeft de introductie aangekondigd van de dienst Freight, waarmee gebruikers een vrachtwagenchauffeur kunnen zoeken voor het transport van een lading. Dat hebben de verantwoordelijken van Uber Freight bekend gemaakt. Een vrachtwagenchauffeur kan de orders in Uber Freight selecteren de bestemming en tijd van het transport en het type van de lading die moet worden vervoerd. Uber benadrukt wel dat de chauffeurs over alle nodige vergunningen en verzekeringen dienen te beschikken. Uber Freight is voorlopig uitsluitend in de Verenigde Staten beschikbaar. Over een verdere geografische uitbreiding zijn nog geen verdere gegevens beschikbaar.

Facebook en Electronic Sports League (ESL) gaan samen livestreams verzorgen van een aantal elektronische sportcompetities. In totaal zouden 5.500 uur livestreams over elektronische sporten op Facebook worden getoond. Daarbij zou het sociale netwerkbedrijf bovendien over een exclusief pakket van 1.500 uur kunnen beschikken. Het overgrote deel van de video’s zouden te maken hebben met de competitie Counter Strike, waar elke maand een pakket van 40.000 dollar aan prijzen ter beschikking wordt gesteld van professionele spelers. De wedstrijden worden gedurende dertig uur per week uitgezonden. Er komt ook een wekelijkse show over de wedstrijd en het spel.

Chipmaker Qualcomm is een rechtszaak gestart tegen de bedrijven Compal, Foxconn, Pegatron en Wistron, die een contract met Apple hebben voor de productie van iPhones. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Qualcomm wijst er daarbij op dat de betrokken bedrijven geen royalties meer betalen voor het gebruik van zijn technologie. De chipfabrikant zegt te vermoeden dat Apple zijn leveranciers heeft opgedragen de betalingen stop te zetten. De bedrijven zouden immers nog wel betalen voor patenten op producten die niet voor Apple worden geproduceerd. Apple en Qualcomm hebben al langer een dispuut over patenten. In april stopte Apple de betalingen voor patenten van Qualcomm.

Meer Nieuws

09:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-05-17

Autoriteit manager bepaald door taakomschrijving

Klanten kennen minder autoriteit toe aan mannelijke managers die een functie bekleden die in het algemeen als een vrouwelijk beroep staan, maar hetzelfde kan niet worden opgemerkt in omgekeerde richting. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de McGill University en de Universiteit van Californië op basis van gesprekken met klanten van een bank die gespecialiseerd is in microfinanciering. Dat onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat klanten bij vrouwelijke managers meer aflossingen van hun krediet overslaan dan bij mannelijke kaders. De resultaten bevestigen volgens de onderzoekers dat mannelijke managers een grotere autoriteit uitstralen.

Lees Verder

 

17:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verlies van nabije soortgenoot versterkt sociale banden

In plaats van te rouwen lijken wilde vogels zich aan het verlies van een vluchtgenoot aan te passen door zowel het aantal als de intensiteit van hun relaties met andere dieren te verhogen. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan Oxford University, gebaseerd op de sociale interacties tussen meer dan vijfhonderd koolmezen. Eerder onderzoek gaf aan dat het verlies van individuen de sociale systemen bij dieren zou kunnen doen verbrokkelen, maar deze nieuwe studie schetst volgens de Britse wetenschappers een minder pessimistisch beeld. Bovendien wordt gewag gemaakt van gelijkenissen met menselijke sociale netwerken.

Lees Verder

15:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |