20-05-17

Keuze voor scharreleieren heeft weinig met dierenwelzijn te maken

De verkoop van eieren uit de vrije uitloop is vooral gebaseerd op de overtuiging van de consument dat deze producten op het gebied van smaak en kwaliteit superieur zijn aan de opbrengsten van de legbatterijen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Adelaide. De consumenten merkten daarbij vooral op dat scharreleieren een betere kwaliteit hebben, voedzamer en veiliger zijn en bovendien de koper toelaten op industrieel voedsel te vermijden. De consumenten omschrijven legbatterijen weliswaar als wrede praktijken, maar toch wordt het dierenwelzijn volgens de onderzoekers nagenoeg nooit als een motief voor de keuze van scharreleieren gegeven.

Lees Verder

 

 

15:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consumptie ramadan kijkt meer naar gezonde voeding

Het consumptiegedrag van moslim-gelovigen tijdens de ramadan heeft de voorbije jaren een belangrijke verschuiving gekend. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Kantar, gebaseerd op interviews met een reeks vrouwen in de Verenigde Arabische Emiraten. Vastgesteld werd dat meer de nadruk wordt gelegd op gezonde voeding en drank, maar wordt op het einde van de vastenperiodes vooral op gebruiksgemak aangestuurd. Uit het onderzoek blijkt dat de consumptie van gezonde voeding over de voorbije vier jaar is gestegen van 10 procent tot 17 procent. Vruchten, laban, groene thee, sappen, soepen en salades krijgen daardoor in het menu een grotere plaats.

Lees Verder

 

14:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale banden verhogen de levensverwachting

Grote families en sterke sociale banden verhogen de levensverwachting. Dat zegt een studie van wetenschappers aan de University of Exeter, de University of Pennsylvania en de University of Puerto Rico bij een populatie van meer dan negenhonderd vrouwelijke rhesus-makaken over een tijdsspanne van meer dan twintig jaar. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de dieren een betere levensverwachting genieten naarmate er hechte banden met een groter aantal familieleden kunnen worden geregistreerd. De conclusies van de studie kunnen volgens de onderzoekers ook helpen een dieper inzicht te verwerven in het menselijk gedrag.

“Grote families en hechte sociale banen versterken de overlevingskansen van rhesus-makaken,” benadrukt onderzoeksleider Lauren Brent, biologe aan de University of Exeter. “Uit een studie bij een populatie rhesus-makaken in Puerto-Rico bleek dat dieren met veel hechte familieleden ook op een hogere levensverwachting konden rekenen. Uit de studie kan worden afgeleid dat sociale banden een positieve impact hebben op de overlevingskansen. De resultaten van dit onderzoek kan dan ook bijkomende redenen aanreiken voor het sociale gedrag van dieren.” Onder meer wordt erop gewezen dat betere sociale banden ook met een intensievere ontluizing gepaard gaan.

Elk bijkomend sociaal contact zorgde er volgens de onderzoekers voor dat de kans op een overlijden in de loop van het volgende jaar met 2,3 procent daalde. Wel bleek het groter aantal sociale banden geen invloed te hebben op de overlevingskansen van oudere dieren. “Wellicht kunnen oudere dieren zich andere gedragen dan de jongere exemplaren,” aldus Brent. “Dieren hebben de sociale contacten nodig om zich van parasieten te kunnen verlossen. Tegelijkertijd moeten ze voldoende agressie tonen om hun positie in de hiërarchie te behouden of verbeteren. Oudere makaken hebben daarbij echter wellicht voldoende sociale vaardigheden verworven om niet langer sterk in contacten te moeten investeren.”

“De resultaten van de studie kunnen ook belangrijk zijn voor betere inzichten in het menselijk gedrag,” zegt Lauren Brent nog. “De menselijke gemeenschap is immer bijzonder complex geworden. Factoren zoals cultuur en gezondheidszorg maken het dan ook moeilijk om de geïsoleerde impact van factoren zoals sociale relaties op de overlevingskansen bij de mens te bestuderen.”

Lees Verder

14:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: levensverwachting |  Facebook |

Technologiebruik bij senioren blijft verder toenemen

Het gebruik van technologie kent ook bij de oudere bevolkingsgroepen een duidelijke groei. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van het Pew Research Center bij meer dan drieduizend vijfenzestigplussers in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden vast dat het voorbije jaar 67 procent van de Amerikaanse senioren van het internet gebruik maakte, waarbij de grote meerderheid beroep kon doen op hoge online snelheden. Bovendien werd opgetekend dat 42 procent van de senioren ook over een smartphone beschikt, wat een verviervoudiging betekent tegenover vijf jaar voordien.

Lees Verder

 

13:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Millennial verwacht ook in vliegtuig optimale connectiviteit

Millennials verwachten in het vliegtuig dezelfde wifi-beleving als thuis. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Gogo, aanbieder van draadloze entertainment-diensten voor de luchtvaart. Uit onderzoek blijkt dat bijna 50 procent van de reizigers tussen achttien en vijfendertig jaar verwacht dat de connectiviteit tijdens verplaatsingen met het vliegtuig dezelfde prestaties laat optekenen als in de eigen woning. De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers aan dat een alomtegenwoordigheid van connectiviteit niet alleen meer wordt gehoopt, maar door vele reizigers wordt verwacht.

Lees Verder

13:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Britse autobouwer Aston Martin overweegt een introductie op de beurs van Londen. Dat hebben een aantal bronnen bevestigd tegenover het persbureau Bloomberg. Aston Martin zou zich voor zijn plannen hebben geïnspireerd op het succes van zijn Italiaanse sectorgenoot Ferrari, die twee jaar geleden al een beursnotering kreeg. Mogelijk zou Aston Martin volgend jaar zijn beursgang doorzetten, hoewel benadrukt wordt dat er nog geen definitieve beslissing is genomen en de plannen nog altijd zouden kunnen worden opgeborgen. Aston Martin, dat een waarde van ongeveer 3 miljard dollar zou hebben, is op dit ogenblik grotendeels in handen van investeerders uit Italië en Koeweit.

De Nederlandse meubelketen Leen Bakker wordt door eigenaar Blokker Holding verkocht aan investeerder Gilde Equity Management. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Financiële details over de transactie zijn niet bekend. Leen Bakker is een verkoper van budgetmeubelen en heeft in België en Nederland ongeveer honderdtachtig winkels. De keten behoorde bij de merken die door Blokker recent in de etalage waren geplaatst. Gilde heeft met Kwantum al een merk dat zich toespitst op het goedkopere segment van de meubelmarkt. Er wordt dan ook verwacht dat Gilde de beide ketens intensief zal laten samenwerken, onder meer rond de aankoop van voorraden.

De Belgische baggeraar Deme heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 512 miljoen euro, tegenover 402 miljoen euro inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf, eigendom van de holding Ackermans & van Haaren, wijst daarbij vooral naar de orders die worden ontvangen voor de bouw van offshore windturbineparken. Dochterbedrijf GeoSea, gespecialiseerd in de bouw van turbines, voerde tijdens de eerste drie maanden van dit jaar onder meer opdrachten uit in Groot-Brittannië, Duitsland en België. De waarde van het orderboek steeg van 3,8 miljard euro naar 4,13 miljard euro, dankzij onder meer opdrachten in India, Nederland en de Malediven.

De Unesco heeft de Belgische biercultuur officieel als immaterieel werelderfgoed erkend. De culturele organisatie van de Verenigde Naties heeft het betrokken certificaat officieel aan België overgemaakt. Niet het bierproduct zelf is het onderwerp van de erkenning, maar wel de cultuur die rond de sector in België is uitgebouwd. Die abstracte omschrijving vormde volgens Sven Gatz, Vlaams minister van cultuur, ook de grootste uitdaging om de Unesco te overtuigen. Het is immers niet altijd om het concept van de Belgische biercultuur aan buitenlanders te omschrijven. De biercultuur is het elfde Belgische item op de lijst van immaterieel werelderfgoed van de Unesco.

De Amerikaanse ecommerce-groep Amazon wil in Groot-Brittannië een supermarkt die volledig op zelfbediening werkt en dus geen personeel of kassa’s vergt. Dat kan worden afgeleid uit een aantal handelsmerken voor commerciële slogans die het Amerikaanse bedrijf van het Britse Intellectual Property Office heeft ontvangen. Het concern heeft in de Amerikaanse stad Seattle onder de naam Amazon Go al een proefwinkel die volgens hetzelfde concept werkt. De aankopen van de klant wordt bij het inladen van de winkelkar door censoren gescand, waarna de factuur digitaal in rekening wordt gebracht. Ook bij de Europese Unie heeft Amazon een aanvraag voor de handelsmerken ingediend.

Het Britse postbedrijf Royal Mail heeft tijdens zijn voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 9,8 miljard pond. Dat betekende een stijging met bijna 6 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 267 miljoen pond naar 335 miljoen pond. Het bedrijf wijst voor zijn groeicijfers vooral op de toenemende bijval voor de pakketbezorgingen, die een stijging met 9 procent konden melden. Die positieve ontwikkelingen worden vooral toegeschreven aan de sterke interesse van het publiek in online aankopen. Bij de bezorging van de traditionele brievenkost diende daarentegen een daling met 6 procent worden gemeld.

Bankier Fred Goodwin, gewezen topman van het Britse financiële concern Royal Bank of Scotland (RBS) moet in de tweede week van juni voor een rechtbank in Londen verschijnen. De man moet er zich, samen met een aantal andere voormalige kaderleden van de financiële groep, verantwoorden voor de val van Royal Bank of Scotland tijdens de financiële crisis negen jaar geleden. Goodwin wordt gedaagd door negenduizend beleggers en achttien institutionele partijen die hun volledige investering in de bank hebben verloren en daarbij verwijzen naar het roekeloze gedra    g van Goodwin en de andere topkaders bij de overname van de Nederlandse groep ABN Amro, die op een fiasco uitdraaide.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat Jens Weidmann, president van de Duitse centrale bank, de volgende voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het Duitse magazine Der Spiegel gezegd. Op dit ogenblik wordt de Europese Centrale Bank geleid door de Italiaan Mario Draghi, maar diens termijn loopt over twee jaar af. Eerder werd de Europese Centrale Bank al geleid door de Fransman Jean-Claude Trichet en de Nederlander Wim Duisenberg. Daarom zou Duitsland het volgende voorzitterschap opeisen. Duitsland heeft al herhaaldelijk laten blijken geen voorstander te zijn van het monetaire beleid dat door Draghi wordt gevoerd.

Het Amerikaanse bedrijf Deere, fabrikant van landbouwmachines, heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 7,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst liep op van 495,4 miljoen dollar naar 802,4 miljoen dollar. Ook voor de rest van het jaar stelt Deere zich optimistisch op. Daarbij wijst Samuel Allen, chief executive van Deere, vooral naar de Zuid-Amerikaanse markt, waar de vraag naar onder meer tractoren en maaidorsers zou toenemen. Daarnaast verwacht Allen naar eigen zeggen ook op de Noord-Amerikaanse een stabilisering.

Het Franse energieconcern Engie praat met zijn Duitse sectorgenoot RWE over een strategische alliantie. Daarbij zou Engie het meerderheidsbelang van RWE in Innogy, producent van hernieuwbare energie, overnemen. In ruil zou RWE een belangrijke participatie verwerven in de Franse groep. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. RWE heeft op dit ogenblik nog een aandeel van 77 procent in Innogy. In de ruiloperatie zou worden voorzien dat RWE een participatie van ongeveer 33 procent in Engie zou verwerven. De gesprekken zouden zich nog wel in een verkennende fase bevinden. Er zijn dan ook geen garanties op een akkoord.

Het internetbedrijf Google wil zich ook op de vacaturemarkt manifesteren. Dat heeft Sundar Pichai, chief executive van Google, duidelijk gemaakt. Verwezen wordt naar de functie Google for Jobs, die automatisch een groot aantal populaire vacaturesites zou doorzoeken. De nieuwe service zal volgens Pichai op korte termijn worden gelanceerd. Google for Jobs zou zoektermen moeten herkennen die gerelateerd zijn aan sollicitaties en de gebruiker vervolgens een aantal relevante vacatures van platformen zoals onder meer Glassdoor of Monster. Met behulp van artificiële intelligentie zullen onder meer aan de gebruiker ook een aantal gerelateerde vacatures kunnen worden aangeboden.

Het Amerikaanse concern Campbell Soup heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,85 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Vooral bij de verkoop van gekoelde dranken en soepen dienden volgens Campbell tegenvallende resultaten worden gemeld. De nettowinst daalde van 185 miljoen dollar naar 176 miljoen dollar. Denise Morrison, chief executive van Campbell, stelde wel dat het concern in moeilijke omstandigheden goede prestaties heeft laten optekenen. Daarbij wees Morrison erop dat Campbell in veel sectoren marktaandeel heeft gewonnen. Er wordt wel bespaard op marketing en kortingen.

Er is een oplossing voor de winkels van de kledingketens McGregor en Gaastra, die twee maanden geleden een gerechtelijke reorganisatie hadden aangevraagd, in de hoop dat twintig winkels in eigen beheer en drie outletstores een doorstart zouden kunnen maken. De rechtbank van koophandel in Antwerpen heeft nu de bieding van twee kandidaten voor dertien winkels goedgekeurd. De biedingen zijn afkomstig van Doniger Fashion Group en een tweede partij, waarover verder geen informatie bekend is. Door de biedingen zouden 124 banen kunnen worden gered. De toekomst van de resterende tien winkels en vijfenvijftig werknemers blijft onzeker.

Oekraïne heeft recent beslist om de toegang tot een aantal populaire Russische websites te verbieden. Geviseerd worden onder meer de sociale netwerken Mail.ru, OK.ru en VKontakte. De websites hebben ook in Oekraïne miljoenen gebruikers, maar de lokale internet-providers dienden op last van hun regering de toegang tot de Russische online platformen te verbieden. De sancties gelden voor een periode van drie jaar. Ook werden sancties opgelegd tegen nieuwszender Russia Today en het beveiligingsbedrijf Kaspersky. De maatregelen vormen een onderdeel van sancties die Oekraïne neemt als vergelding voor de Russische militaire inmenging in het land. In totaal staan 468 Russische bedrijven op de zwarte lijst.

Het Chinese ecommerce-bedrijf Alibaba heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 31,6 miljard yuan of 4,1 miljard euro geboekt. Dat was een toename met 47 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 85 procent tot 9,8 miljard yuan. Het bedrijf meldde vooral sterke prestaties bij de clouddiensten en de divisie entertainment, waar een groei met respectievelijk met 100 procent en 234 procent werd opgetekend. De omet van de webwinkel, nog altijd de belangrijkste divisie van Alibaba, steeg met 47 procent. Over het hele jaar nam de omzet met 56 procent toe tot 158,3 miljard yuan. De winst daalde van 71,3 miljard yuan naar 41,2 miljard yuan.

Meer Nieuws

10:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-05-17

Wereldwijde verstedelijking uitdaging voor autobouwers

Door de wereldwijde verstedelijking, waarbij steeds grotere groepen bewoners van landelijke gebieden naar de stad verhuizen, dreigt het zakelijke model van de autoconstructeurs in het gedrang te komen. Dat is de conclusie van een studie van consulent Capgemini over de toekomst van de autosector bij meer dan achtduizend consumenten in acht landen. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat de mobiliteit-services - met inbegrip van autodelen en andere vervoersdiensten - door 34 procent van de respondenten bestempeld worden als een leefbaar alternatief voor het individuele autobezit.

Opgemerkt wordt dat tegen het midden van deze eeuw twee derde van de totale wereldbevolking in de steden zal leven. “Daarbij moet ook een belangrijke verschuiving in het automotive-landschap worden verwacht,” aldus Capgemini. “Er moest immers worden vastgesteld dat 50 procent van de respondenten interesse toonde om toegang te krijgen tot een brede waaier van diensten waarop voor verplaatsingen en transport beroep zou kunnen worden gedaan.” De autobouwers zullen volgens Nick Gill, analist bij Capgemini, dan ook hun zakelijk model moeten aanpassen aan de toename van de stedelijke bevolking, die verkeerscongestie en een gebrek aan parkeerruimte als een nadeel van het autobezit ziet.

Vooral het voorbije jaar is er volgens Gill duidelijk beweging gekomen. “Inmiddels zegt 50 procent het gebruik van autodeel-systemen zoals Uber te overwegen, tegenover 34 procent twee jaar geleden,” benadrukt de analist. “De verschuiving naar een gedeeld eigendom is wellicht veel dichterbij dan algemeen wordt verondersteld.” In de ontwikkelde wereld bestaat er nog een grote terughoudendheid tegenover het concept mobility-on-demand, maar in de groeimarkten kan volgens Capgemini een veel grotere interesse worden opgetekend. In China zegt 80 procent een reële interesse te tonen in mobiliteitsdiensten, tegenover slechts 18 procent in Groot-Brittannië en 40 procent in de Verenigde Staten.

“Voor de autobouwers zijn de cijfers in China heel angstwekkend,” aldus nog Gill. Ook werd vastgesteld dat in India 83 procent van de ondervraagden een overstap naar technologie-merken zou overwegen indien bedrijven zoals Apple of Google zouden beslissen om zelf auto’s te bouwen. Ook in Brazilië en China zou 76 procent eventueel aan een overstap denken.

Lees Verder

16:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autobouwers |  Facebook |

Ook in oorlogsvoering zijn vrienden van vrienden belangrijk

Ook in de oorlogsvoering zullen vrienden van vrienden minder vaak tot een conflict komen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University naar alle ernstige militaire conflicten tussen het midden van de jaren zestig en het einde van de voorbije eeuw. Opgemerkt wordt dat deze indirecte relaties een verbazend sterke mogelijkheid hebben om grote conflicten te voorkomen, terwijl ook moet worden vastgesteld dat internationale militaire allianties belangrijker kunnen zijn dan in het algemeen wordt verwacht. Een gelijkaardig verband kan ook in menselijke relaties worden teruggevonden.

Lees Verder

15:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook toeristische sector grijpt vaker naar chatbots

Chatbots worden ook in de reissector steeds meer gehanteerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van de zoekmachine Kayak bij een groep Britse consumenten. Er wordt echter wel opgemerkt dat het gebruik van chatbots nog altijd bijzonder beperkt blijft. Op dit ogenblik zegt 8 procent van de consumenten geregeld gebruik te maken van chatbots, tegenover 3 procent één jaar geleden. Wel moet eveneens worden aangegeven dat 57 procent van de ondervraagden erkent nog nooit van een chatbot gehoord te hebben. De meest populaire toepassing werd gevonden bij klantendiensten (49 procent), online shoppingactiviteiten (28 procent) en restaurantreservaties (12 procent°

Lees Verder

14:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Internet laat zich ook voelen in tevredenheid op redacties

De verschuivingen die de journalistiek de voorbije decennia heeft gekend, laat zich ook op de redactievloer merken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Kansas bij nagenoeg twaalfhonderd journalisten in de Verenigde Staten. De onderzoekers zeggen onder meer vastgesteld te hebben dat sommige groepen door de veranderende aspecten van het beroep over een grotere jobtevredenheid spreken, terwijl bij collega’s met andere opdrachten een omgekeerde trend zou moeten worden gemeld. Vooral bij deskredacteuren zou vaak een grote ontevredenheid moeten worden vastgesteld.

“Het internet heeft ook op de journalistiek een belangrijk invloed gehad,” benadrukt onderzoeksleider Brock Ternes, docent sociologie aan de University of Kansas. “Kranten hebben de verspreiding van hun berichtgeving moeten aanpassen, maar ook de uitoefening van het journalistieke beroep heeft belangrijke verschuivingen ondergaan. Nagenoeg alle redactieleden geven te kennen dat hun taak onder invloed van het internet is veranderd. Deze digitale disruptie heeft op de verschillende divisies van de nieuwsredacties echter vaak een andere impact gehad. Afhankelijk van de taken en titels kan bovendien ook in de jobtevredenheid een significante verschuiving worden vastgesteld.”

“Bij de reporter en managers werd nagenoeg geen enkele verandering in de jobtevredenheid opgemerkt,” getuigen de onderzoekers. “De grootste jobtevredenheid werd opgetekend bij de sportjournalisten. Daarentegen werd bij de deskredacteurs - die onder meer instaan voor correcties en opmaak - een sterke achteruitgang gemeld. Een aantal betrokkenen vergelijk zijn huidige taak vooral met het bandwerk in een fabriek, waarbij een gigantische hoeveelheid materiaal moet worden verwerkt. Vaak moet worden vastgesteld dat deze groep niet alleen symptomen van een burnout vertoont, maar ook opdrachten moet uitvoeren die oorspronkelijk niet tot hun takenpakket behoorden.”

De resultaten van de studie tonen volgens Brock Ternes ook het belang van de journalistieke autonomie. Daarbij wordt erop gewezen dat de deskredactie over de laagste vorm van autonomie beschikt. Hier wordt ook het vaakst opgemerkt dat de kwaliteit van het werk onder de gewijzigde omstandigheden heeft geleden. Wel wordt opgemerkt dat binnen de journalistiek nog altijd gemiddeld 45 procent van de werknemers een hoog niveau van jobtevredenheid citeert. Bij sportredacteurs loopt dat cijfer echter op tot 54,5 procent, tegenover een score van 31,1 procent op de deskredactie.

Lees Verder

13:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: journalistiek |  Facebook |

Internet eist meer dan de helft Chinese reclame op

In China zal de mediareclame dit jaar een volume van 581 miljard yuan of 84,4 miljard dollar laten optekenen. Daarbij zal 57,2 procent van de budgetten aan het internet worden toegewezen. Dat is de conclusie van het bureau Group M naar de evolutie op de Chinese reclamemarkt. Er wordt wel opgemerkt dat de spectaculaire groei van het internet wellicht zal worden afgeremd, aangezien de penetratie van het medium in de stedelijke regio’s het saturatiepunt nadert en nog slechts een beperkt aantal nieuwe gebruikers kunnen worden aangetrokken. Toch wordt verwacht dat het internet veruit de snelstgroeiende sector in de Chinese reclame zal blijven.

Lees Verder

 

12:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mannen zingen vaker over daten en seks dan vrouwen

Mannelijke zangers verwijzen in hun songs meer naar romantische liefde en seks dan hun vrouwelijke collega’s. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Abilene Christian University in de Amerikaanse staat Texas naar de inhoud van de songs op de Amerikaanse hitparades tussen het begin van de jaren zestig en de tweede helft van het voorbije decennium. Vastgesteld werd onder meer dat 71 procent van alle songs gewag maakte van dating, terwijl 57 procent van het concept liefde gebruikte. In 22 procent van de onderzochte songs kon een seksuele verwijzing worden teruggevonden.

Lees Verder

 

11:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Autoverkoop wordt steeds meer een mobiel proces

Mobiele platformen worden in de autosector een belangrijk instrument voor het aankoopproces. Dat is de conclusie van een onderzoek van het gespecialiseerde digitaal marketingbureau Sophus3 bij een groep consumenten in Groot-Brittannië. Opgemerkt wordt dat het onderzoek en de aankoop van een nieuwe wagen op tien jaar tijd een volledig nieuw proces is geworden. In eerste instantie kon er een verschuiving naar het internet worden vastgesteld, maar inmiddels wordt die activiteit steeds meer een mobiel proces. Vastgesteld werd dat inmiddels 59 procent van alle bezoekers aan de websites van automerken, zich mobiel aanmelden.

Lees Verder

 

10:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Japanse kledingketen Uniqlo opent dit najaar een eerste winkel in Brussel. Na Antwerpen en Wijnegem wordt Brussel de derde Belgische vestiging van de groep. De winkel zal een onderdeel vormen van het gerenoveerde Muntcentrum tussen de Nieuwstraat en de Grote Markt in de Brusselse hoofdstad. De inplanting in Brussel is volgens Uniqlo een belangrijke mijlpaal in de expansie van het bedrijf in België en de rest van Europa. Uniqlo werd in het midden van de jaren tachtig opgericht en opende in oktober twee jaar geleden aan de Meir in Antwerpen zijn eerste Belgische vestigingen. Wereldwijd beschikt de Japanse groep inmiddels meer dan achttienhonderd winkels, verspreid over achttien landen.

De Russische tennisster Maria Sharapova is terecht een wildcard geweigerd voor het tennistoernooi Roland Garros in Parijs. Dat zegt Johan Eliasch, directeur van het Zweedse bedrijf Head, racketsponsor van Sharapova. De Russische tennisster heeft net een schorsing van vijftien maanden uitgezeten nadat was gebleken dat Sharapova het verboden product meldonium had genomen. Eliasch zegt te erkennen dat dopingzondaars geen wildcard verdienen, maar hij uitte ook zware kritiek op het World Anti-Doping Agency (Wada), dat volgens hem meldonium zonder enig bewijs voor een prestatiebevorderende werking op de lijst met verboden middelen heeft geplaatst.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook moet een boete van 110 miljoen euro omdat bij de overname van WhatsApp misleidende informatie was verspreid. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Bij de overname immers beloofd dat de gebruikersgegevens van de klanten van Whatsapp en Facebook nooit aan elkaar zijn gekoppeld, maar op die beslissing bleek het bedrijf later terug te komen. De boete is volgens Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, een duidelijk signaal dat de overnameregels niet ongestraft met de voeten worden betreden. Facebook ontkent met opzet informatie achtergehouden te hebben, maar volgens de Europese Commissie zijn voor het tegengestelde bewijzen.

Het Amerikaanse supermarktconcern Walmart Stores heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 117,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bleef nagenoeg status-quo op 3 miljard dollar. Walmart liet vooral in de online verkoop een sterke prestatie optekenen. Daarmee wordt het concern een belangrijke rivaal van Amazon. Het concern heeft dan ook zware investeringen gedaan in de versterking van zijn online activiteiten. De verkoop in de fysieke winkels kende een stijging met 1,8 procent. Omdat het bedrijf met hogere kosten werd geconfronteerd, kon uiteindelijk geen winstgroei worden geboekt.

Het chocolademerk KitKat, eigendom van Nestlé, heeft niet het exclusieve recht op repen met vier vingers. Dat heeft het hof van beroep in Groot-Brittannië beslist. KitKat wordt al meer dan tachtig in repen met vier vingers geproduceerd en eist daarop al lang een handelsrecht. Concurrent Cadbury, eigendom van het merk Leo, vecht echter al bijna tien jaar het handelsrecht van KitKat aan. Nestlé werd eerder ook al in een aantal andere landen, waaronder België, in het ongelijk gesteld. Het bedrijf heeft echter aangekondigd tegen het Britse vonnis nogmaals in beroep te zullen gaan. Ook bij de Europese Unie heeft Nestlé nog een aantal procedures tegen KitKat lopen.

De stroomproducent Electrabel heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 11,9 miljard dollar, tegenover bijna 12,88 miljard dollar het jaar voordien. Het bedrijf leed een nettoverlies van ruim 1,11 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van meer dan 1,35 miljard dollar het jaar voordien. Electrabel, dochter van de Franse groep Engie, verwijst voor de negatieve cijfers op de crisis in de energiesector. Het bedrijf wordt op de consumentenmarkt geconfronteerd met dalende prijzen, die vorig jaar een dieptepunt bereikten en niet door de groothandelsactiviteiten konden worden gecompenseerd. Ook wordt gewezen op een verhoging van de nucleaire provisies.

De Nederlands-Belgische supermarktgroep Ahold Delhaize zet zijn Amerikaans merk Martin’s Food definitief stop. In de zomer zullen in de staat Virginia de negen resterende winkels van de Amerikaanse keten worden gesloten. De verkoop van Martin’s Food is een gevolg van de fusie tussen Ahold en Delhaize. Om die samensmelting in de Verenigde Staten goed te keuren, eiste de lokale mededingingsautoriteiten immers dat een aantal winkels zouden worden afgestoten in gebieden waar de activiteiten van beide groepen al een overlapping kende. Een gedeelte van de winkels van dochterbedrijf Martin’s Food werd daarop verkocht aan sectorgenoot Publix Super Markets. De resterende winkels werden gesloten.

De financiële groep Axa Bank gaat zijn Belgisch netwerk afslanken. Dat heeft Peter Devlies, chief executive van Axa Bank België, in een gesprek met het magazine Trends gezegd. Op dit ogenblik telt Axa Bank ongeveer zevenhonderd agentschappen, maar dat aantal zal volgens Devlies geleidelijk worden afgebouwd. Daarbij zullen kantoren moeten samensmelten tot grotere entiteiten, waardoor ook zou kunnen worden ingespeeld op de vraag naar specialisatie. Het is niet bekend hoeveel filialen zullen worden gesloten. Axa Bank wil zich naar eigen zeggen in de toekomst vooral ook profileren als een vermogensbegeleidere en beleggingsadviseur. Daarvoor moet ook expertise bij het personeel worden opgebouwd.

De Zweedse autoconstructeur Volvo gaat een nieuwe fabriek bouwen in India. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. India wordt daarmee de vijfde productievestiging van de constructeur. Volvo heeft al fabrieken in Torslanda in Zweden, Gent in België, Chengdu en Daqing in China en Kuala Lumpur in Maleisië. Volgend jaar moet ook de nieuwe vestiging in Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina de deuren openen. Volvo, dochter van de Chinese groep Geely, gaat auto’s voor de Indiase markt bouwen in de stad Hoskote in de omgeving van Bangalore. Daarbij zal de autobouwer gebruik kunnen maken van de installaties van zijn vroegere zusteronderneming Volvo Trucks.

De Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv heeft het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 131,9 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 137,2 miljoen euro het jaar voordien. De maatschappij profiteerde naar eigen zeggen van belangrijke desinvesteringen en sterke operationele prestaties. Onder meer werd voor een recordbedrag aan desinvesteringen gerealiseerd. Onder meer trok de Gimv zich terug uit Vandemoortele, Punch Powertrain, Lampiris, Multiplicom en Nomadesk. In totaal werden op de desinvesteringen voor 84,3 miljoen euro meerwaarden geboekt. Anderzijds werd in elf ondernemingen geïnvesteerd. De kaspositie steeg van 184 miljoen euro naar 314 miljoen euro.

De Britse modegroep Burberry heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van bijna 2,8 miljard pond. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Ook de winst steeg met 10 procent tot ruim 462 miljoen pond. Weliswaar werd Burberry geconfronteerd met zwakkere marktomstandigheden in de Verenigde Staten en Hongkong, maar dat effect kon worden gecompenseerd door de gunstige valuta-effecten van het zwakkere Britse pond. Bovendien kon de kostenlast met 20 miljoen pond worden afgebouwd. Daarmee zit de saneringsoperatie bij het bedrijf op schema om uiteindelijk over twee jaar een besparing met minstens 100 miljoen pond te realiseren.

Deutsche Bank onderzoekt of het mogelijk is gewezen bestuurders verantwoordelijk te stellen voor fouten uit het verleden. Dat heeft Paul Achleitner, voorzitter van Deutsche Bank, tijdens de algemene vergadering van het Duitse financiële concern gezegd. Deutsche Bank werd de voorbije periode betrapt op rentemanipulatie en de verkoop van toxische kredieten. Er wordt volgens Achleitner nu onderzocht in hoeverre de toenmalige bestuurders voor die fouten verantwoordelijk kunnen worden gesteld. Geviseerd worden de voormalige chief executives Josef Ackermann, Jürgen Fitschen en Anshu Jain. Mogelijk zullen de betrokkenen een aantal variabele vergoedingen moeten inleveren.

Reisorganisator Thomas Cook heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet van bijna 3 miljard pond gerealiseerd. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Indien ook de paasvakantie, net zoals vorig jaar, in de eerste helft van het boekjaar zou zijn gevallen, zou een omzetgroei met 12 procent zijn gerealiseerd. Het nettoverlies kon van 283 miljoen euro naar 272 miljoen euro worden teruggebracht. Het bedrijf zegt een toenemende vraag naar wintervakanties in Spanje te hebben opgetekend, waardoor de aanhoudende terughoudendheid tegenover Turkije kon worden gecompenseerd. Ook de zomer toont volgens Thomas Cook een positief beeld.

In de Verenigde Staten is Roger Ailes (77), samen met Rupert Murdoch twintig jaar geleden oprichter van televisiezender Fox News. Ailes groeide uit tot één van de machtigste figuren van de Amerikaanse mediawereld. Tot de voorbije zomer vervulde hij de functie van chief executive van Fox News, toen hij ontslag diende te nemen wegens aanhoudende beschuldigingen van seksuele intimidatie. Ailes heeft de beschuldigingen altijd met klem ontkend. In het verleden was Ailes media-adviseur van voormalig president Richard Nixon, maar ook vorig jaar gaf hij nog advies aan de verkiezingscampagne van huidig president Donald Trump. Ailes werd echter ook beticht van nieuwsmanipulatie en belangenvermenging.

Het voedingsconcern Greenyard, verwerker van groenten en fruit, investeert op zijn site in Bree in de bouw van nieuwe magazijnen voor de bewaring van champignons. Met het project is een investering gemoeid van 4,4 miljoen euro. Met de nieuwe activiteit worden ook twintig nieuwe banen gecreëerd. Greenyard nam anderhalf jaar geleden het Nederlandse bedrijf Lutèce, wereldwijd marktleider voor champignons in blik, over. De opslag gebeurde tot nu toe in magazijnen van Nederlandse partnerbedrijven, maar Greenyard wil die activiteit volledig in eigen beheer houden. De productie blijft echter in Nederland, want daar bevinden zich ook de champignontelers waarmee Greenyard samenwerkt.

Meer Nieuws

09:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-05-17

Klant stoort zich bijzonder aan laattijdige bestelling

De levering van bestellingen worden in de retailsector steeds meer een probleemfactor. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bedrijven JDA Software en Centiro bij een groep consumenten in Groot-Brittannië. Opgemerkt werd dat twee jaar geleden 47 procent van de respondenten gewag maakten van problemen met de levering van hun bestelling, maar dat cijfer bleek vorig jaar verder opgelopen te zijn tot 53 procent, terwijl nu een peil van 56 procent wordt bereikt. Daarbij wordt in eerste instantie gewag gemaakt van laattijdige leveringen (41 procent), gevolgd door een gemiste bestelling terwijl de klant nochtans thuis was (37 procent).

Lees Verder

 

17:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Raciale vooroordelen hebben negatieve impact op vertrouwen

Vooroordelen hebben ook een negatieve impact op het vertrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Miami University, waar vastgesteld werd dat raciale vooroordelen afro-amerikaanse respondenten zouden aanzetten om aan portretten van blanken een aantal negatieve eigenschappen te koppelen. Daarbij werd gewag gemaakt van een gebrek aan betrouwbaarheid en authenticiteit, maar ook werd in een aantal gevallen gesproken over een grotere vijandigheid. De onderzoekers zeggen dat aan deze vooroordelen een aantal voordelen, maar ook problemen moeten worden gekoppeld.

Lees Verder

 

16:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Karaktereigenschappen beste bescherming tegen concurrentie robots

Personen met een grotere intelligentie en interesse in kunst en wetenschap hoeven op de arbeidsmarkt minder snel voor concurrentie van robots te vrezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Houston, de University of Illinois en de Universität Tubingen op basis van gegevens van meer dan driehonderdduizend werknemers in de Verenigde Staten. De studie wijst volgens de onderzoekers vooral op het belang van persoonlijke karaktereigenschappen op de veranderende arbeidsmarkt. Anderzijds moet volgens hen worden vastgesteld dat het traditionele onderwijs mogelijk niet voldoende is uitgerust om de verwachte veranderingen op de arbeidsmarkt op te vangen.

“Ongeacht de sociale achtergrond bleken werknemers met een hoger intelligentieniveau, een grotere maturiteit en extraversie en een diepere interesse in kunst en wetenschappen beduidend minder geneigd te zijn om voor banen te kiezen die de volgende decennia zouden kunnen worden geautomatiseerd,” benadrukt onderzoeksleider Rodica Damian, professor sociale psychologie aan de University of Houston. “Elke stijging van het intelligentieniveau met vijftien punten zal het risico op concurrentie van een robot met 7 procent doen afnemen. Ook wanneer een grotere maturiteit of een wetenschappelijke interesse werd vastgesteld, kan een sterkere immuniteit tegenover de automatisering worden geregistreerd.”

Het onderwijs heeft volgens de onderzoekers een belangrijke opdracht om de toekomstige werknemers optimaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt. “Het intelligentieniveau kan niet gemakkelijk worden veranderd, maar men zou wel een aantal programma’s kunnen ontwikkelen waardoor een aantal persoonlijkheidskenmerken zouden kunnen worden versterkt,” aldus professor Damian. “Onder meer zou men kunnen trachten de vaardigheden op het gebied van sociale interactie te verbeteren of bij de jongeren een grotere interesse in kunst en wetenschappen op te wekken. Wanneer meer mensen worden voorbereid, zal in ieder geval de kans op succes worden verhoogd.”

Lees Verder

14:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: robots |  Facebook |

Machtsmisbruik blijkt vaak ook voor dader nefast

Machtsmisbruik zal in veel gevallen ook de dader zelf treffen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Florida op basis van een analyse van bijna honderdtwintig managers. Onder meer moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat het machtsmisbruik ertoe leidt dat een manager aan zelfrespect verliest, zich minder competent voelt en na de dagtaak ook minder gemakkelijk tot rust komt. Bovendien moet hij ook voor meer tegenkanting op de werkvloer moet vrezen. Op die manier heeft machtsmisbruik volgens de wetenschappers dan ook uiteindelijk een negatieve uitwerking op de dader.

Lees Verder

 

13:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoge verwachtingen kunnen risicovol gedrag stimuleren

Bedrijven met een uitstekende reputatie kunnen terugvallen op een aantal voordelen tegenover de concurrentie, maar dreigen tevens met een aantal problemen geconfronteerd te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Georgia. Bedrijven met een goed reputatie zullen onder meer gemakkelijker toptalent aantrekken en kunnen ook hogere prijzen aanrekenen, maar worden volgens de onderzoekers ook vaak met hogere verwachtingen opgezadeld. Gewaarschuwd wordt dat deze druk in een aantal gevallen tot risicovol gedrag zou kunnen leiden.

Lees Verder

12:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werknemer zoekt een manager die een evenbeeld van hemzelf

Voor de meeste werknemers is de ideale leider zoveel mogelijk een evenbeeld van henzelf. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Exeter en de Bradford University, die een groep werknemers uit een reeks portretten de beste leidersfiguur lieten selecteren. De onderzoekers erkennen tot hun eigen verbazing te hebben moeten vaststellen dat bij de gekozen portretten een grote diversiteit moest worden vastgesteld, maar uiteindelijk kwam men daarbij tot de vaststelling dat de proefpersonen bij hun selectie onbewust op zoek gingen naar een figuur die grote gelijkenissen met het eigen zelfbeeld vertoonde.

“Werknemers voelen weinig sympathie voor de piekfijn afgeborstelde manager die vaak op televisie of in films naar voor wordt geschoven,” benadrukt onderzoeksleider Sarah Gilmore, professor organisatieleer aan de University of Exeter. “Daarentegen willen de medewerkers een manager die zoveel mogelijk op henzelf lijkt. Respondenten die een voorkeur toonden voor discipline, bleken in de reeks gepresenteerde portretten op zoek te gaan naar individuen die autoriteit uitstraalden. Fans van lippenstift en nagellak gaven daarentegen een voorkeur aan portretten met een vrouwelijk getint karakter.”

“Men kon ook vaststellen dat de respondenten zich in het geheel niet bewust waren van de onderliggende motieven voor hun keuze,” zegt professor Gilmore nog. “De resultaten van de studie maken duidelijk dat de meningen over de ideale leidersfiguur bijzonder ver uit elkaar kunnen lopen. De conclusies geven dan ook aan dat het bijzonder moeilijk is om een definitie van de ideale leidersfiguur te geven. Personen die een verantwoordelijke functie krijgen toegewezen en zich afvragen op welke manier ze zich in deze opdracht moeten manifesteren, doen er dan ook best aan gewoon zichzelf te blijven.

Lees Verder

11:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: manager |  Facebook |

Communicatie en sociale media domineren applicatie-gebruik

Communicatie en sociale media domineren het applicatie-gebruik. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Verto Analytics bij nagenoeg vijfduizend gebruikers in Groot-Brittannië. Opgemerkt wordt dat applicaties rond communicatie en sociale media over een periode van zes maanden een toename met 38 procent hebben laten optekenen. Daarmee vertegenwoordigen deze activiteiten de snelstgroeiende sector van de applicatie-wereld. Inmiddels hebben deze activiteiten een aandeel van 44 procent in het totale applicatie-gebruik. Na communicatie volgens entertainment en games als belangrijkste groeisectoren.

Lees Verder

10:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Er komt bij autobouwer Volvo Cars geen nieuwe generatie dieselmotoren meer. Daarentegen wil de constructeur zich de volgende jaren vooral toeleggen op de ontwikkeling van elektrische en hybride wagens. Dat heeft Hakan Samuelsson, topman van Volvo, tegenover de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gezegd. Volvo heeft een grote dieseltraditie, maar volgens het bedrijf is de technologie commercieel niet langer rendabel. Dat heeft onder meer te maken met de milieunormen, die steeds strenger worden. De meeste recente dieselmotor van Volvo, dat in handen is van het Chinese Geely, werd vier jaar geleden geïntroduceerd. Deze motoren zullen wellicht nog zes jaar worden gebouwd.

Chocolodeproducent Nutella, dochter van de Italiaanse groep Ferrero, opent aan Michigan Avenue in de Amerikaanse stad Chicaco eind mei een eigen bar. Daarmee krijgt Chicago het eerste Nutella-café van de wereld. Eerder had Nutella in de Verenigde Staten al een aantal popup-bars georganiseerd, maar de producent zal voortaan ook over een permanent café kunnen beschikken. Naast de eigen producten zal Nutella in de winkel ook een aantal Italiaanse streekproducten en andere specialiteiten serveren. De locatie zal door Ferrero zelf worden uitgebaat. Het is duidelijk of het bedrijf ook op andere locaties plannen voor gelijkaardige verkooppunten heeft. In Toronto bestaat al wel een café dat op Nutella is gebaseerd.

Tapijtfabrikant Balta wil deze zomer een notering op de beurs Euronext Brussel. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De beursgang moet een bedrag van 137,6 miljoen opbrengen. Daarnaast zal ook de Amerikaanse investeerder Lone Star, aandeelhouder van Balta, een gedeelte van zijn participatie te gelde maken. De opbrengst van de operatie zal worden gebruikt voor de schuldenlast van de tapijtfabrikant af te bouwen. Balta diende immers een belangrijk krediet af te sluiten om de overname van de Amerikaanse groep Bentley Mills, te kunnen financieren. Daarnaast zal een gedeelte van de opbrengsten worden gebruik voor een verdere uitbreiding van de activiteiten.

De Franse bank Société Générale heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 6,52 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De toename was vooral te danken aan een groei bij het retailbankieren en de financiële dienstverlening aan consumenten enerzijds en de activiteiten van de mondiale zakenbank en vermogensbeheer anderzijds. De nettowinst steeg met 50 procent tot ruim 1,39 miljard euro. Wanneer echter rekening wordt gehouden met een aantal eenmalige elementen, zoals de impact van een geschil in Libië, was er sprake van een daling van 924 miljoen euro naar 747 miljoen euro.

In Duitsland heeft het openbaar ministerie van Stuttgart heeft een formeel onderzoek geopend naar mogelijke marktmanipulaties door Matthias Müller, chief executive van autobouwer Volkswagen. Het onderzoek maakt deel uit van het dossier rond de misleidende emissie-software die de autobouwer in zijn dieselmotoren had voorzien. Ook Hans Dieter Pötsch en Martin Winterkorn, respectievelijk voorzitter en voormalig chief executive van Volkswagen, zijn in het dossier betrokken. Vermoed wordt dat het drietal beleggers mogelijk te laat zou hebben geïnformeerd over de financiële impact van het schandaal rond de emissie-software op de aandelen van het concern.

Een verbod op laptops in de handbagage op vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten kan luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers meer dan 1 miljard dollar kosten. Dat heeft Alexandre de Juniac, topman van de International Air Transport Association (Iata), tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Indien er een laptop-verbond komt, zouden reizigers altijd verplicht een koffer moeten inchecken om hun laptop te kunnen meenemen. Daarvoor moet inmiddels bij nagenoeg elke luchtvaartmaatschappij worden bijbetaald. De Juniac is voorstander van andere veiligheidsmaatregelen, zoals zoals intensievere controles van handbagage, scanapparatuur en speurhonden om explosieven op te sporen.

Het voedingsconcern Kraft-Heinz heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,4 miljard dollar, tegenover 6,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 896 miljoen dollar naar 893 miljoen dollar. Bernardo Hees, chief executive van Kraft-Heinz, stelde dat het concern weliswaar een relatief trage jaarstart moet melden, maar anderzijds bij de belangrijkste activiteiten op het voorziene schema te zitten. Vooral in de Verenigde Staten, waar Kraft-Heinz ongeveer 70 procent van zijn omzet realiseert, ervaart het bedrijf moeilijkheden om een sterke omzetgroei te realiseren. Tijdens de tweede jaarhelft wordt een sterkere omzetgroei verwacht.

De Duitse retailer Lidl maakt zijn debuut in de Verenigde Staten. De groep wil midden juni immers zijn eerste Amerikaanse winkels openen. In eerste instantie wordt gewerkt aan de uitbouw van een netwerk met een twintigtal filialen in de staten North Carolina, South Carolina en Virginia. Midden volgend jaar zou een tweede golf van tachtig Amerikaanse winkels moeten volgen. De komst van Lidl, die de consument met lage prijzen probeert te winnen, zal volgens waarnemers de zware concurrentie aan de Amerikaanse Oostkust nog verder aanzwengelen. De verschillende ketens bekampen elkaar met grote kortingsacties, waardoor de Amerikaanse consument in de supermarkt steeds lagere prijzen krijgt aangeboden.

Het Franse nutsbedrijf Engie heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 19,51 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging was volgens de onderneming onder meer te danken aan de nieuwe activiteiten in Latijns-Amerika en een herziening van de tarieven. De operationele winst nam echter met ruim 6 procent tot bijna 3,3 miljard euro af. Het concern wijst daarbij naar de tijdelijke uitschakeling van een reactor in de kerncentrale van Tihange. Een gedeelte van die verliezen konden wel worden gerecupereerd door andere activiteiten en gunstige wisselkoersen.

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft op de luchthaven Fiumicino in Rome zijn aangekondigde test met aansluitende vluchten gelanceerd. Reizigers op een tiental verbindingen kunnen in de Italiaanse luchthaven overstappen op een andere vlucht van de maatschappij. Ryanair belooft dat een enkele boeking volstaat voor beide vluchten en dat de bagage automatisch naar de eindbestemming wordt getransfereerd. Indien het project aanslaat, komen er dit jaar ook aansluitende vluchten op andere luchthavens waar Ryanair actief is. De lowcostmaatschappij praat ook met aantal potentiële partners - zoals Aer Lingus en Norwegian - om transfers op onderlinge vluchten mogelijk te maken.

Het Amerikaanse concern Colgate-Palmolive is mogelijk op zoek naar een nieuwe eigenaar. Dat heeft de krant New York Post gemeld, waarbij wordt aangegeven dat Ian Cook, topman van het concern, onlangs tegen institutionele beleggers zou hebben te kennen gegeven een eventuele verkoop niet ongenegen te zijn. Een kandidaat zou voor de overname wel rekening moeten houden met een vraagprijs van ruim 88 miljard dollar. Onder meer Unilever wordt als een mogelijke gegadigde genoemd, maar ook de namen van Johnson & Johnson (J&J) en Kraft-Heinz worden geciteerd. Volgens een aantal partijen zou Kraft-Heinz, dat tevergeefs ook een bod deed op Unilever, tientallen miljard dollar reserves hebben voor de transactie.

Het mijnconcern Rio Tinto heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 3 procent minder ijzererts geproduceerd dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Brits-Australische mijngroep gemeld. Jean-Sébastien Jacques, chief executive van Rio Tinto, stelde dat het concern tijdens het eerste kwartaal een solide productie heeft kunnen registreren, ondanks de uitdagende weersomstandigheden in West-Australië en Queensland. De verkoop van ijzererts liet een status-quo optekenen. Verder werd gemeld dat bij de productie van aluminium en bauxiet een stijging met 2 procent werd gerealiseerd. Bij de koperproductie diende echter een daling met 37 procent worden geregistreerd.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple is in India gestart met de productie van iPhones. Dat heeft het bedrijf tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Voor de Indiase productie werd een akkoord gesloten met de lokale fabrikant Wistron. De nieuwe activiteit moet de verkoop van de iPhone in India kunnen stimuleren. De iPhone heeft op de Indiase markt voor mobiele telefonie slechts een aandeel van 2 procent. Met een totale bevolking van ruim 1,3 miljard inwoners, biedt India aan de producenten van mobiele telefoons echter nog bijzonder grote groeimogelijkheden. In India moeten winkels echter 30 procent van hun assortiment in eigen land aankopen.

Voormalig minister Melchior Wathelet wordt de nieuwe voorzitter van het bedrijf Le Circuit, verantwoordelijk voor de activiteiten op het racecircuit van Francorchamps. Dat heeft Jean-Claude Marcourt, Waals minister van economie, bekend gemaakt. De nieuwe entiteit komt in de plaats van Le Circuit de Spa-Francorchamps en Spa Grand-Prix, die respectievelijk verantwoordelijk waren voor de commerciële uitbating van de site en de organisatie van de jaarlijkse race van de Formule Eén. Wathelet moet in Francorchamps samenwerken met Nathalie Maillet, directeur van het circuit. Wathelet stapte twee jaar geleden uit de politiek. Eind vorige maand werd hij benoemd tot bestuurder van EDF Luminus.

Het Amerikaanse farmaconcern Gilead Sciences heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,5 miljard dollar, tegenover 7,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Onder meer wordt gewezen op de lagere inkomsten uit behandelingen tegen hiv-besmetting en chronische hepatitis, waar een achteruitgang van 7,2 miljard dollar naar 5,8 miljard dollar moest worden gemeld. Ook eind vorig jaar had Gilead al gewaarschuwd dat de inkomsten uit deze behandelingen door een toenemende concurrentie onder grotere druk kwamen. De nettowinst van het concern, een partner van Galapagos, viel van 3,6 miljard dollar naar 2,7 miljard dollar terug.

Meer Nieuws

09:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-05-17

Voor strandvakanties blijft Spanje wereldwijde topbestemming

Spanje blijft voor een strandvakantie de beste bestemming van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Association for Environmental Education and the Consumer (Adeac), die tot de conclusie kwam dat aan 684 Spaanse strandlocaties een blauwe wimpel - een beloning voor uitmuntende kwaliteit - kan worden gegeven. Opgemerkt wordt dat Spanje zich daarmee voor het dertigste jaar op rij de beste bestemming voor strandvakanties ter wereld kan noemen. Eén op de zes strandlocaties met een blauwe wimpel is gelegen in Spanje. Op de tweede plaats staat Griekenland met 430 wimpels, gevolgd door Frankrijk, Turkije, Italië en Portugal

“De blauwe wimpel vertegenwoordigt meer dan natuurschoon,” betoogt Jannich Petersen, chief executive van de organisatie Spain-Holiday.com. “Ook waterkwaliteit, duurzaamheid en toegankelijkheid moeten aan de strengste eisen voldoen om voor de erkenning in aanmerking te komen. De toewijzing is dan ook een sterke indicator van het engagement van de Spaanse badsteden om achtduizend kilometer kustlijn te bewaren.” Petersen benadrukte benadrukte dat Spanje vorig jaar een recordaantal van 75 miljoen buitenlandse toeristen heeft ontvangen. Daarbij kon ook worden vastgesteld dat de Spaanse strandvakanties ook het voorbije jaar nog verder aan belangstelling hebben gewonnen.

De grootste concentratie blauwe wimpels - die betrekking hebben op zowel de waterkwaliteit als de geboden services - kan worden teruggevonden in de regio Valencia (129), gevolgd door Galicië (113), Catalonië (95) en Andalusië (90). Wel moest worden vastgesteld dat Murcia tegenover vorig jaar zestien blauwe wimpels heeft verloren. Anderzijds kon worden vastgesteld dat 75 Spaanse strandbestemmingen het voorbije jaar voor de eerste keer van de Adeac een erkenning hebben gekregen. In totaal werden aan Spanje echter zeven wimpels minder uitgereikt dan vorig jaar. Griekenland won daarentegen 56 wimpels.

Lees Verder

16:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje |  Facebook |

Drang naar conformisme kan immoreel gedrag stimuleren

De drang naar conformisme kan een stimulans voor immoreel gedrag vormen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Arizona State University (ASU). De onderzoekers merken op dat de druk van vrienden een negatief effect op de morele waarden kan vormen. Daarbij moet volgens de wetenschappers vooral worden gewezen op de werking van het hormoon oxytocine, waardoor conformiteit wordt gestimuleerd. Oxytocine wordt in de brein en het bloed vrijgegeven door een aantal sociale stimuli, zoals een huilende baby of een vriendelijk gelaat en heeft een brede waaier aan effecten.

Lees Verder

 

15:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Email-lijsten winnen nog steeds aan populariteit

De voorbije drie jaar is het aantal inschrijvingen op email-lijsten met ongeveer 30 procent gestegen, maar de clickratio’s hebben niet dezelfde trend kunnen laten optekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Yes Lifecycle Marketing. Opgemerkt wordt dat de clickratio’s weliswaar een stijging met 16 procent hebben laten optekenen, maar tijdens het eerste kwartaal moest wel een terugval met 13 procent worden gemeld. Uit het onderzoek kon verder worden afgeleid dat emails op zaterdag de grootste kans hebben om tot een uiteindelijke aankoop te zullen leiden. Tevens bleek dat nieuwe gebruikers 6 procent van de email-abonnementen uitmaken.

Lees Verder

14:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Alcohol beïnvloedt persoonlijkheid minder dan vaak gedacht

Onder invloed van alcohol kan de persoonlijkheid een aantal veranderingen laten blijken. Toch is de verschuiving minder sterk dan in het algemeen wordt gedacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Missouri. Opgemerkt wordt dat buitenstaanders minder veranderingen blijken op te merken dan de alcohol-gebruiker zelf. Daarop kan volgens de onderzoekers wel één uitzondering worden gemeld. Onder invloed van alcohol komen volgens de getuigen immers meer extraverte eigenschappen van de persoonlijkheid aan de oppervlakte.

“Mensen geven gaven toe dat hun persoonlijkheid onder invloed van drank een sterke verandering kan ondergaan, maar volgens observaties van bevriende getuigen zijn die verschillen veel minder drastisch dan men in het algemeen laat uitschijnen,” benadrukt onderzoeksleider Rachel Winograd, professor psychologie aan University of Missouri. “De drinkers meenden dat in alle grote karaktereigenschappen onder invloed van alcohol een verandering zou kunnen worden opgemerkt, maar volgens de buitenstaanders kon eigenlijk op het gebied van extroversie een duidelijk verschil worden geregistreerd.”

“Er kan wel een verklaring worden gegeven voor die afwijkende meningen,” zegt professor Winograd. “De getuigen melden immers de uiterlijke kenmerken, terwijl de drinkers wellicht vooral gewag maken van interne veranderen die ze ervaren, maar die voor de buitenwereld onzichtbaar blijven.” De drinkers citeerden daarbij een daling van de zorgvuldigheid, behulpzaamheid en openheid, terwijl een toename zou worden ervaren bij de extraversie en de emotionele stabiliteit. De getuigen zagen daarentegen alleen een versterking van de extraversie, waarbij vooral werd gewezen op een stijging van de assertiviteit, activiteit en de camaraderie.

De onderzoekers erkennen wel dat een eventuele impact van andere factoren niet kan worden uitgesloten. Anderzijds wordt benadrukt dat de resultaten van het onderzoek mogelijk een instrument kunnen vormen in een toekomstige behandeling van personen met alcoholproblemen.

Lees Verder

13:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alcohol |  Facebook |

Zuid-Korea is meest intensieve gebruiker van applicaties

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden aan applicaties in totaal bijna 1,7 miljard uur tijd besteed. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent App Annie. De grootste activiteit werd opgetekend in Zuid-Korea, waar een gemiddeld gebruik van tweehonderd minuten per dag werd opgetekend. Games vertegenwoordigden daarbij 25 procent van het totale tijdsgebruik. Zuid-Korea wordt in de rangschikking gevolgd door Brazilië en Mexico, waar een gemiddeld gebruik van ruim honderdtachtig minuten per dag werd opgetekend.

Lees Verder

 

12:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Negatieve emoties vormen belangrijk alarmsignaal

Negatieve emoties hebben een bijzonder nuttige functie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of New South Wales. De Australische onderzoekers stellen dat alle menselijke emoties een nuttige functie hebben. Daarbij zouden milde negatieve gevoelens volgens de wetenschappers kunnen functioneren als een automatisch en onderbewust alarmsignaal, waardoor het individu tot een grotere alertheid zou worden aangezet en het denkvermogen zou worden gestimuleerd, zodat men moeilijke omstandigheden met een grotere aandacht en focus zou kunnen benaderen.

“Alle gevoelens en emotionele toestanden van de mens hebben een zinvolle bedoeling,” stippen de Australische onderzoekers aan. “Onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University stelden vast dat de menselijke emoties meer negatieve dan positieve gevoelens vertegenwoordigen. Negatieve gevoelens zoals angst, boosheid, schaamte of afkeer blijken belangrijke functies te hebben, aangezien ze bedreigende of gevaarlijke situaties kunnen helpen herkennen, vermijden of overwinnen. Sommige negatieve gevoelens, zoals melancholie en nostalgie, kunnen zelfs genietbaar zijn en kunnen interessante informatie verstrekken over toekomstige plannen en motivatie.”

De Australische onderzoekers zeggen dat er ook steeds meer aanwijzingen kunnen worden gevonden dat negatieve gemoedstoestanden, zoals droefheid, ook psychologische voordelen kunnen bieden. “Onder meer kon worden vastgesteld dat een slecht gevoel een stimulerende werking heeft op het geheugen, terwijl ook een meer rationeel oordeel zou kunnen worden gevormd omdat details efficiënter worden verwerkt. Bovendien bleek dat bij een moeilijke mentale opdracht een slecht gevoel aanleiding geeft tot een grotere doorzettingskracht. Tevens konden in discussies een efficiëntere communicatie en een betere argumentatie worden opgemerkt.”

“Droefheid is bovendien al vaak een basis voor artistieke creativiteit gebleken,” wordt er nog opgemerkt.

Lees Verder

11:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: emoties |  Facebook |

Woonplaats kan belangrijke impact hebben op drinkgedrag

De woonplaats kan een belangrijke impact hebben op de consumptie van alcoholische dranken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington. Een omgeving met een hoger niveau van armoede en desorganisatie kan daarbij volgens de onderzoekers een grotere rol hebben dan de aanwezigheid van pubs en winkels waar alcoholische dranken kunnen worden gekocht. De vaststellingen bewijzen volgens de onderzoekers dat een verbetering van de levenskwaliteit in achtergebleven buurten een bredere waaier voordelen kunnen bieden.

Lees Verder

10:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse winkelketen Blokker sluit volgend jaar honderd filialen. Zusterketen Marskramer zal een even groot aantal winkels stopzetten. Dat heeft het moederbedrijf Blokker Holding bekend gemaakt. Zowel in Nederland als België zullen winkels verdwijnen. Door de ingreep zullen ongeveer negentienhonderd banen verdwijnen. Daarnaast werd beslist om de ketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker te verkopen. De Nederlandse groep wil zich in de toekomst naar eigen zeggen op één winkelformule concentreren. Casper Meijer, topman van de Blokker Holding, erkende dat de ingreep een grote impact heeft op de medewerkers, maar noemde de operatie noodzakelijk.

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft plannen om wereldwijd duizenden banen te schrappen. Daarmee wil de constructeur zijn rentabiliteit opvoeren. Dat hebben een aantal bronnen tegen de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gezegd. Mogelijk zou Ford plannen hebben om tot 10 procent van de werknemers te laten afvloeien. Daardoor zouden ongeveer twintigduizend banen kunnen worden bedreigd. Mark Fields, chief executive van Ford, staat onder toenemende druk van de aandeelhouders. Sinds hij drie jaar geleden de leiding over de autobouwer kreeg, heeft het aandeel van Ford immers 36 procent van zijn waarde verloren. Ford zegt geen besparingsmaatregelen te hebben aangekondigd.

De Nederlandse kledingketen Costes opent een winkel aan de Meir in Antwerpen. Daarmee krijgt Costes, een zusterbedrijf van de keten The Sting, een eerste Belgische vestiging. In België is Costes nog relatief onbekend, maar in Nederland heeft de groep snel aan populariteit gewonnen. Op vier jaar tijd werden bijna dertig winkels geopend. De winkel in Antwerpen wordt met drie verdiepingen ook het grootste filiaal van de groep. In totaal wil Costes in België een netwerk van een dertigtal winkels uitbouwen. Daarbij zullen drieëntwintig filialen gereserveerd zijn voor damesmode, terwijl vier andere vestigingen voor mannenkleding zullen worden voorbehouden. Drie winkels krijgen een gemengde collectie.

Het Amerikaanse bedrijf Staples, leverancier van kantoorartikelen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 815 miljoen dollar, tegenover een winst van 41 miljoen dollar de eerste drie maanden vorig jaar. De omzet daalde met bijna 5 procent tot 4,1 miljard dollar. Het bedrijf wijst voor de negatieve ontwikkelingen op een dalende verkoop, afschrijvingen op verkochte activa en kosten voor de sluiting van winkels. Staples heeft beslist zich volledig op de Noord-Amerikaanse markt te concentreren, waardoor bezittingen in de rest van de wereld worden verkocht. Ook worden een aantal onrendabele winkels gesloten. Dit jaar zouden in Noord-Amerika zeventig filialen worden geschrapt.

Bij het hof van beroep in Parijs hebben een achthonderdtal spoorarbeiders van Marokkaanse afkomst een schadeclaim van 628 miljoen euro ingediend tegen de Société Nationale des Chemins de Fer (SNCF). De betrokken arbeiders werden in de jaren zeventig door het Franse spoorbedrijf gerekruteerd en zijn inmiddels met pensioen. De betrokkenen kregen een contract van onbepaalde duur, maar hadden geen recht op het vaste statuut dat de rest van het spoorwegpersoneel genoot. Het spoorbedrijf was twee jaar geleden al door een Franse rechter veroordeeld, maar ging in beroep tegen de uitspraak. Er wordt op gewezen dat de werknemers ongeschoold waren en dus weinig doorgroeikansen hadden.

De Nederlandse parkinguitbater Q-Park wordt overgenomen door de Amerikaanse investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR). Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 2 miljard euro zijn gemoeid. De Amerikaanse investeerder haalde het tijdens een laatste biedingsronde van drie andere geïnteresseerde partijen. Onder meer de Australische groep Macquarie had belangstelling getoond voor de parkinguitbater. Ook werd gewag gemaakt van een aantal Chinese partijen. Q-Park, dat tot nu toe grotendeels in handen was van Nederlandse institutionele beleggers, exploiteert een grote portfolio parkeergelegenheden in tien Europese landen.

De Indiase staalfabrikant Tata Steel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 11,68 miljard roepie of 165 miljoen euro geleden, tegenover een negatief resultaat van 30,42 miljard roepie dezelfde periode vorig jaar. Het negatieve resultaat moet volgens het concern vooral worden toegeschreven aan kosten voor de stopzetting van een Brits pensioenprogramma. De kwartaalomzet van de Indiase groep steeg van 270,71 miljard roepie naar 353,05 miljard roepie. In totaal verkocht Tata Steel tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 6,83 miljoen ton staal, tegenover een volume van 6,32 miljoen ton tijdens dezelfde periode vorig jaar.

De Belgische uitgever Mediahuis neemt een belang in het Nederlandse bedrijf Wayne Parker Kent. De instap van Mediahuis vormt een onderdeel van een kapitaalverhoging die Wayne Parker Kent heeft doorgevoerd. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Wel wordt gewag gemaakt van bijzonder complementaire activiteiten. De kapitaalverhoging moet het Nederlandse bedrijf helpen een positie op de internationale markt uit te bouwen. Wayne Parker Kent werd zeven jaar geleden opgericht en heeft inmiddels een portefeuille met vijftien online magazines - waaronder Culy.nl en Famme.nl - uitgebouwd. Daarmee zouden maandelijks ongeveer acht miljoen gebruikers worden bereikt.

De Nederlandse maritieme groep Boskalis heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzetdaling moeten registreren. De oorzaak moet worden toegeschreven aan de moeilijke omstandigheden om de offshore-energiemarkt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Financiële details werden echter niet meegedeeld. Boskalis had eerder al gewag gemaakt van een moeilijk jaar, waarbij gewaarschuwd werd voor aanhoudend lagere werkvolumes en een een sterkere druk op de bezetting en marges. Deze prognoses werden volgens Boskalis tijdens het eerste kwartaal bevestigd. Dankzij enkele grote baggeropdrachten kon de Nederlandse groep wel gewag maken van een toename van de orderportefeuille.

De haven van Zeebrugge heeft een eerste containerschip van de alliantie Ocean Alliance ontvangen. Daarmee krijgt Zeebrugge opnieuw toegang tot een diepzee-containerdienst die in verbinding staat met Azië. De voorbije jaren kenden de containertrafieken in Zeebrugge een belangrijke inkrimping, te wijten aan de alliantievorming bij de diepzee-containerdiensten, waarin de Belgische zeehaven niet meer was opgenomen. Er wordt echter gewag gemaakt van een mogelijke ommekeer. In maart ontving Zeebrugge immers ook al een eerste schip van de containerdienst Seatrade Blue. Achter Ocean Alliance gaan Cosco, Evergreen, Orient Overseas Container Line (Oocl) en CMA CGM Group schuil.

De Amerikaanse winkelketen Home Depot heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 23,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 11,7 procent naar 2,01 miljard dollar. Craig Menear, chief executive van Home Depot, wees erop tevreden te zijn met de resultaten, die volgens hem een brede groei in alle verkoopkanalen en regio’s weerspiegelen. Ook voor het tweede kwartaal kunnen volgens Menear positieve resultaten worden vooropgesteld. De aantrekkende woningmarkt zet eigenaars er immers toe aan hun huis op te knappen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is niet langer innovatief en wordt overal door de concurrentie ingehaald. Dat heeft Walter Isaacson, de biograaf van wijlen Steve Jobs, gezegd. Isaacson benadrukt dat Apple onder Steve Jobs het meest innovatieve bedrijf van de wereld was, maar zegt dat de onderneming die status al lang niet meer heeft. Onder meer op het gebied van virtuele assistenten komt de innovatie volgens Isaacson immers vooral van Google en Amazon. Volgens de biograaf van Jobs blinkt Apple op dit ogenblik vooral uit door uitvoering. Isaacson benadrukt dat Tim Cook, chief executive van Apple en opvolger van Steve Jobs, het bedrijf moet wakker schudden.

Luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft aangekondigd 450 piloten te zullen aanwerven. De vacatures worden opengesteld voor beginnende piloten, maar ook voor bemanningen die de overstap vanuit andere maatschappijen willen maken. Ook een jaar geleden rekruteerde EasyJet al 426 piloten. Het bedrijf wil bij de aanwervingen ook de nadruk leggen op het aantrekken van vrouwelijke piloten. Tegen het einde van dit decennium moeten vrouwen minstens 20 procent van de piloten in opleiding vormen. Wereldwijd vertegenwoordigen vrouwen ongeveer 3 procent van het wereldwijde pilotenbestand. Bij EasyJet werken op dit ogenblik ongeveer drieduizend piloten.

Voetbalclub OH Leuven wordt definitief overgenomen door de groep King Power uit Thailand. Het overnamebestel van King Power, dat wordt gecontroleerd door de Thaise zakenman Vichai Srivaddhanaprabha, werd door de algemene vergadering van de Belgische voetbalclub unaniem goedgekeurd. King Power is ook eigenaar van de Engelse club Leicester City. De Belgische club merkt op dat King Power uiteindelijk de enige partij was die een duidelijk en coherent voorstel heeft overgemaakt. Opgemerkt wordt dat het project van King Power de meeste garanties - zowel financieel als sportief - biedt voor de toekomst van de club. Ook de lokale verankering zou worden gegarandeerd.

De Britse telecomgroep Vodafone heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 47,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 4,4 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst liep van 1,3 miljard euro op naar 3,7 miljard euro. Uiteindelijk boekte het bedrijf echter een nettoverlies van 6,3 miljard euro, tegenover een negatief resultaat van 5,4 miljard euro het jaar voordien. Het verlies wordt toegeschreven aan een zware afboeking op de Indiase activiteiten van de telecomgroep. Daarentegen wijst Vittorio Colao, chief executive van Vodafone, op sterke prestaties op de Europese breedbandmarkt.

Meer Nieuws

09:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |