16-05-17

Er dreigt een vergeten generatie van oudere werknemers

Oudere werknemers lopen een groter risico om op de werkvloer gemarginaliseerd te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Peldon Rose bij een groep werknemers van Britse ondernemingen. Vastgesteld werd dat minder dan 25 procent van de vijfenvijftigplussers zich door zijn onderneming gewaardeerd voelt, terwijl 80 procent benadrukt door de werkvloer gestresseerd te raken. De onderzoekers waarschuwen dat het bedrijfsleven het risico loopt een vergeten generatie van oudere werknemers, die ondanks hun kennis en ervaring weinig appreciatie geniet, te creëren.

Lees Verder

 

16:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware gebruiker digitale media meer geïnteresseerd in gerichte reclame

Zware gebruikers van digitale media tonen een grotere interesse in reclame die op hun persoonlijke interesses inhaakt dan het gemiddelde online publiek. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Kantar Media bij meer dan vijfduizend internet-gebruikers in Brazilië, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Uit het onderzoek bleek dat slechts 40 procent van de ondervraagden zich een voorstander van een groter volume gerichte reclame toont, maar bij zware gebruikers van digitale media loopt dat op tot 56 procent. Verder bleek dat 70 procent een grotere controle wenst op de reclame die wordt getoond.

Lees Verder

15:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwen voelen zich vaak te vroeg tot carrièrekeuze gedwongen

Vrouwen vinden vaak dat ze te vroeg een carrièrekeuze hebben gemaakt. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent YouGov en de Oxford Open Learning Trust bij tweeduizend vrouwen jaar in Groot-Brittannië. Uit het onderzoek bleek ook nog dat meer dan 33 procent van de ondervraagden van mening was dat hun opleiding en training hen niet voor hun huidige functie hebben voorbereid. Ook gaf 18 procent aan de middelbare school zonder enig carrière-advies te hebben verlaten. Bovendien zegt 71 procent in een andere functie terecht te zijn gekomen dan ze bij het verlaten van de school in gedachten hadden gehad.

Lees Verder

14:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwelijke millennials voelen minder financiële zekerheid

Bij de millennials voelen vrouwen zich financieel veel minder zeker dan hun mannelijke generatiegenoten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Pensions and Lifetime Savings Association (PLSA) bij meer dan duizend consumenten tussen achttien en vijfendertig jaar in Groot-Brittannië. De resultaten zijn volgens de onderzoekers vooral opmerkelijk omdat deze leeftijdsgroep op de kleinste loonkloof - 5 procent - kan terugvallen en daarom ook het grootste financiële zelfvertrouwen zou moeten hebben ontwikkeld. Verder werd vastgesteld dat vrouwen ook minder optimistisch zijn over hun verdere carrière-ontwikkeling.

Lees Verder

 

13:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zoekresultaten retailers leveren niet de informatie die consument wenst

Slechts weinig retailers reageren optimaal op het zoekgedrag van de consument. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent SearchDex bij een groep consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden vast dat 58 procent van de consumenten zoekmachines gebruiken om gegevens over winkelen te verzamelen, maar er wordt aan toegevoegd dat vele klanten niet informatie krijgen die ze wensen of nodig hebben. Onder meer werd vastgesteld dat 21 procent van de ondervraagden zijn beklag maakte over verouderde en achterhaalde zoekresultaten. Tevens bleek dat 39 procent gefrustreerd raakt door doelgerichte reclames.

Lees Verder

12:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Toeristische sector toont slechts beperkt vertrouwen in TripAdvisor

De toeristische sector heeft weinig vertrouwen in TripAdvisor. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Center for Consumer Freedom op basis van een enquête bij een groep bedrijfsleiders uit de toeristische wereld. Uit het onderzoek bleek dat 80 procent van de respondenten van mening was dat het ratingsysteem van TripAdvisor gemakkelijk kan worden misbruikt. Bovendien vraagt 82 procent van de ondervraagden dat TripAdvisor bij een bespreking bewijzen zou vragen dat de auteur daadwerkelijk klant is geweest bij de uitbating die het onderwerp is van zijn evaluatie. Er wordt daarbij op gewezen dat TripAdvisor al werd verplicht om een aantal valse besprekingen te verwijderen.

Lees Verder

11:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dubbele baan van de mompreneurs kost vooral slaap

De komst van kinderen zorgt ervoor dat zakenvrouwen met een dubbele carrière worden geconfronteerd. Om die activiteiten te kunnen blijven combineren, blijkt een groot gedeelte van deze mompreneurs tijd te recupereren door slaap op te offeren. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau 99Designs bij meer dan duizend werkende moeders in de Verenigde Staten, Europa en Australië. De onderzoekers stelden daarbij vast dat de combinatie van beide functies bijna 75 procent van de ondervraagde vrouwen eigenlijk met een tweeploegenstelsel confronteert. Tevens bleek dat zoveel mogelijk wordt getracht om niet aan de tijd voor het gezin te raken.

“De mompreneurs hebben twee belangrijke focuspunten - het gezin en de carrière - op het oog,” benadrukt Pamela Webber, chief marketing officer bij 99designs. “Om tijd vrij te maken zullen vele moeders hun slaap inkorten en hun conditie-training opgeven, maar er wordt niet geraakt aan de tijd met het gezin.” Vastgesteld werd ook dat 88 procent getuigt hobby’s te hebben laten vallen om de verantwoordelijkheden voor het gezin en het bedrijf te kunnen combineren, terwijl 67 procent de fitness-activiteiten heeft opgegeven en 64 procent minder tijd vrijmaakt voor de vriendenkring. Tegelijkertijd bleek dat 44 procent van de mompremeurs erkent zich schuldig te voelen over de tijd die in de carrière wordt geïnvesteerd.

Verder bleek dat 80 procent van de ondervraagden pas met hun bedrijf van start gaan wanneer de kinderen zijn geboren, terwijl 57 procent pas vanaf hun veertigste jaar een carrière als onderneemster start. Tevens bleek dat slechts 20 procent van de mompreneurs vooraf een kapitaal ter beschikking hebben om hun onderneming te lanceren. Tevens kon worden vastgesteld dat 69 procent de flexibiliteit van het mompreneurschap als een belangrijk pluspunt beschouwt. “Deze getuigenis geeft aan dat het ondernemerschap door de grotere flexibiliteit voor werkende moeders mogelijk een betere oplossing zou kunnen zijn dan de traditionele carrière in loondienst,” voert Palema Webber nog aan.

Lees Verder

10:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mompreneurs |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Brouwer AB InBev zal tegen eind dit decennium een bedrag van 2 miljard dollar investeren in zijn Amerikaanse brouwerijen. Dit jaar is een investering van 500 miljoen dollar gepland. Dat heeft Anheuser-Busch, de Amerikaanse divisie van AB InBev, bekend gemaakt. Onder meer zal dit jaar een budget van ruim 200 miljoen dollar worden voorzien voor investeringen in de brouwerijen en distributie, terwijl voor verpakkingen en innovatie nog eens een bedrag van 180 miljoen dollar wordt gereserveerd. De investeringen moeten de groei van de Amerikaanse divisie van AB InBev verder ondersteunen. De voorbije jaren nam Anheuser-Busch daarvoor ook al een reeks ambachtelijke brouwerijen over.

De prijs van cacaobonen dreigt gevoelig op te lopen. Reden is de toenemende onrust in Ivoorkust, de belangrijkste producent van cacao ter wereld. Het land wordt geconfronteerd met muitende militairen, die een hogere soldij eisen. Een overeenkomst werd niet gevonden en gevreesd wordt dat de problemen ook de aanvoer op de wereldwijde cacaomarkt zou kunnen verstoren. Ivoorkust vertegenwoordigt ongeveer 40 procent van de wereldwijde cacaoproductie. Er konden dan al belangrijke prijsstijgingen worden genoteerd. Cacao was de voorbije jaren echter gevoelig goedkoper geworden, waardoor het land problemen kreeg met zijn begroting en militaire budgetten.

Het Duitse energieconcern RWE heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13,3 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 18 procent terug tot 689 miljoen euro. De resultaten van de Duitse groep staan al enkele tijd onder druk van de dalende prijzen op de groothandelsmarkt en verouderende krachtcentrales. Daarom heeft het concern, net zoals een hele reeks andere Europese energiegroepen, diverse centrales gesloten. Eind vorig jaar kon volgens het bedrijf echter een herstel van de marktprijs, dankzij een koude winterperiode en problemen met de Franse kerncentrales, worden opgetekend.

De Italiaanse autoriteiten hebben vier kantoren van de supermarktketen Lidl onder curatele gesteld. Er zouden volgens de Italiaanse politie aanwijzingen zijn dat managers van de keten banden zouden hebben met de maffia. Vermoed wordt dat de betrokken managers opdrachten gunden aan bedrijven die door de georganiseerde misdaad worden gecontroleerd. De geviseerde kantoren werden door de rechtbank van Milaan voor een periode van één jaar onder curatele geplaatst. Ook tegen een aantal andere bedrijven werden gelijkaardige sancties genomen, onder meer bij een onderneming die verantwoordelijk was voor de beveiliging van de rechtbanken in Milaan. Er zijn vijftien mensen gearresteerd.

In de Nederlandse stad Delft wordt een testinfrastructuur gebouwd voor het project hyperloop van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk. Dat hebben de Nederlandse bedrijven BAM Groep en Hardt, die de constructie zullen bouwen, aangekondigd. Hyperloop wil een vervoersysteem uitbouwen waarmee passagiers en goederen aan supersonische snelheden door een buizenstelsel kunnen worden getransporteerd. In Delft zouden de belangrijkste systemen van het project op lage snelheid worden uitgetest. De Nederlandse proefopstelling zal ongeveer dertig meter lang worden. Uiteindelijk wil Hardt, een spinoff van de Technische Universiteit Delft, een testinstallatie van verschillende kilometer bouwen.

De Amerikaanse consulent Moody’s neemt het Belgisch-Nederlandse Bureau van Dijk over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3 miljard euro. Bureau van Dijk is gespecialiseerd in de analyse van bedrijfsinformatie en beschikt over data van bijna 220 miljoen bedrijven. Het Belgisch-Nederlandse bureau werd opgericht door de Belgische zakenman Marcel van Dijk, maar werd door de groep Creyf’s overgenomen. Nadien zou het bureau achtereenvolgens in handen komen van de investeerders Candover, Charterhouse en tenslotte EQT Partners, dat drie jaar geleden eigenaar werd van het Belgisch-Nederlandse bedrijf. Door de overname wil Moody’s zijn expertises verder uitbreiden.

De fabriek van autobouwer Volvo in Gent heeft zijn eerste hybride auto geproduceerd. Dat heeft de directie van de fabriek bekend gemaakt. Volvo Gent wordt daarmee de eerste Belgische autofabriek waar een hybride model wordt gebouwd. Eric Van Landeghem, fabrieksmanager van Volvo Gent, benadrukt dat de toewijzing van de productie niet alleen een positieve impact zal hebben op de volumes, maar de site bovendien ook de nodige expertise bezorgt in de productie van hybride modellen. Dat kan een belangrijke troef worden voor de toekomst. Volvo Cars wil tegen midden volgend decennium één miljoen wagens met een elektrische krachtbron verkopen.

Het Amerikaanse wervingsbedrijf Manpower heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 71,1 miljoen dollar naar 74,4 miljoen dollar. Het bedrijf zegt echter dat de winst werd beperkt door negatieve wisselkoerseffecten en herstructureringskosten, al kon wel gewag worden gemaakt van een fiscale meevaller. Manpower maakt zelf gewag van bemoedigende resultaten. Volgens het bedrijf tonen de resultaten ook aan dat het herstel op de Europese arbeidsmarkt zich geleidelijk aan verder doorzet.

Duitsland moet meer inspanningen doen om zijn economie te stimuleren. Onder meer moet meer worden geïnvesteerd in infrastructuurprojecten, maar tegelijkertijd moeten de lonen worden verhoogd, terwijl de belastingen moeten worden beperkt. Dat staat in een advies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Indien onvoldoende hervormingen worden doorgevoerd, moet volgens het rapport worden gevreesd voor een hoger armoederisico en grotere inkomensongelijkheid. Ook wordt gevraagd dat zou worden geïnvesteerd in digitalisering, kinderopvang en de integratie van vluchtelingen. Daarnaast wordt aangegeven dat de Duitse handelsoverschotten moeten worden afgebouwd.

Het Amerikaanse mediaconcern Liberty Global heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 3,52 miljard dollar. Dat betekende een daling met 17,9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De daling moet worden toegeschreven aan een aantal desinvesteringen en ongunstige wisselkoersen. Indien met deze effecten geen rekening wordt gehouden, zou een omzetgroei met 2,1 procent zijn gerealiseerd. De operationele winst daalde met 18,1 procent tot 431 miljoen dollar. Mike Fries, chief executive van Liberty Global, stelde dat de groep in Europa met uitdagende marktomstandigheden werd geconfronteerd, onder meer op de mobiele markt in België en Groot-Brittannië.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft de voorbije drie jaar een bedrag van 14,4 miljoen euro bijgepast op de verliezen die de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) op de Benelux-treinen tussen Brussel en Amsterdam heeft geleden. Dat staat in het jaarverslag van het Belgische spoorbedrijf. De Benelux-trein werd vier jaar geleden opnieuw ingevoerd nadat de hogesnelheidstrein Fyra definitief uit dienst was genomen. Daarbij was afgesproken dat de Nederlandse Spoorwegen compensaties zouden betalen wanneer de verliezen voor het Belgische bedrijf tot meer dan 1,5 miljoen euro per jaar zouden oplopen. Vier jaar geleden was de trein nog winstgevend, maar werd sindsdien verlieslatend.

De financiële groep American Express heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,9 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die daling is vooral te wijten aan de verkoop van een belang in Costco Wholesale, terwijl de groep ook geconfronteerd werd met ongunstige wisselkoersen. Wanneer met die elementen geen rekening wordt gehouden, zou een omzetgroei met 7 procent zijn gerealiseerd. De winst daalde van 1,4 miljard dollar naar 1,2 miljard dollar. De uitgaven van de klanten namen met 8 procent toe. Het volume uitstaand krediet kende een toename met 11 procent.

Het bedrijf Unfily uit Antwerpen, een spinoff van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito), opent een kantoor in Antwerpen. Unifly is een ontwikkelaar van software die het mogelijk maakt om de veiligheid en efficiëntie van onbemande vliegtuigen zoals drones te versterken. Op het platform van Unifly kunnen drone-operatoren informatie vinden over locaties waar veilig en legaal kan worden gevlogen. Daarnaast kunnen overheden en de luchtvaartsector op het platform het droneverkeer opvolgen en beheren. Unifly wijst erop dat de Verenigde Staten een snelgroeiende dronemarkt kent. Het bedrijf werkt al samen met onder meer de Duitse en Deense luchtvaartautoriteiten.

Het Duitse reisconcern TUI Group heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van bijna 6,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies van het bedrijf daalde met 19,2 procent tot 362,2 miljoen euro. Het reisconcern wijst erop dat nog steeds een tanende interesse in reizen naar Turkije en Noord-Afrika moet worden opgetekend, omdat nog steeds vrees zou bestaan voor terreur en politieke onrust. Daartegenover kan een groeiende interesse worden opgemerkt voor vakanties in Spanje en Griekenland, net zoals voor Cyprus, Kaapverdië, de Caraïben en de Canarische eilanden.

Het parfumbedrijf Guerlain opent een nieuwe boetiek aan de Louizalaan in Brussel. Daarmee krijgt België de eerste exclusieve parfumboetiek die Guerlain buiten Frankrijk opent. De opening van de Brusselse boetiek kadert in een wereldwijde campagne van het Franse merk om zijn bekendheid verder te versterken. De volgende tien jaar wil Guerlain wereldwijd een honderdtal exclusieve parfumboetieks openen. Guerlain heeft daarvoor een samenwerkingsakkoord gesloten met actrice Angelina Jolie. In Brussel werd gekozen voor een winkelpand waar eerder parfumeur Annick Goutal was gevestigd. De Franse groep beschikt over een assortiment van 111 verschillende parfums.

Meer Nieuws

09:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-05-17

Vertrouwen in lokale gemeenschap cruciaal voor arme bevolking

Naarmate het vertrouwen in de lokale gemeenschappen toeneemt, verhoogt voor de armere bevolkingsgroep de kans om aan zijn ongunstige levensomstandigheden te kunnen ontsnappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Princeton University. Uit de studie blijkt dat personen met een laag inkomen betere financiële beslissingen op langere termijn kunnen maken wanneer ze hun gemeenschappen vertrouwen. De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers het belang van de uitbouw van sterke gemeenschappen. Hulpprogramma’s moeten volgens hen dan ook meer op community’s dan op individuelen toegespitst.

Lees Verder

16:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sterkere visualisering toekomst stimuleert impulsief gedrag

De visualisering van de toekomst leidt niet tot een uitgestelde gratificatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Pennsylvania State University. Volgens de onderzoekers wordt algemeen verondersteld dat een sterke visualisering van de toekomst - onder meer een duidelijk beeld van de voordelen die een goed financieel beheer zou kunnen opleveren - het individu zou kunnen aanzetten om een beloning uit te stellen, maar in werkelijkheid moet een tegenovergesteld fenomeen worden vastgesteld. Naarmate de visualisering toenam, bleek immers ook het impulsief gedrag toe te nemen.

Lees Verder

15:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mengeling nomaden en boeren tekende doodvonnis Romeinse keizerrijk

Op het einde van het West-Romeinse keizerrijk kon op één generatie een verschuiving tussen het nomadenbestaan en de landbouw worden opgetekend. Het fenomeen zou een belangrijke rol hebben gehad in de definitieve teloorgang van het Romeinse keizerrijk. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Cambridge. Volgens de Romeinse elite waren de hunnen, die aan de rand van het keizerrijk leefden, barbaren die nauwelijks als menselijke wezens konden worden bestempeld, maar bleek in werkelijkheid ter plaatse een belangrijke uitwisseling van levensstijl en gewoonten.

Lees Verder

 

14:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Homeseksualiteit blokkeert vaak weg naar leiderschap

Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen worden door velen minder geschikt geacht voor het leiderschap. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Surrey. Vele ondervraagden bleken zich ook akkoord te kunnen verklaren dat homoseksuele mannen een lager loon zouden ontvangen dan hun heteroseksuele collega’s. Bovendien moest worden vastgesteld dat heteroseksuele mannen onbewust minder snel geneigd bleken een vriendschapsband met een homoseksuele geslachtsgenoot aan te gaan. Lesbische kandidaten werden dan weer vaak in verband gebracht met een gebrek aan vrouwelijkheid.

Lees Verder

 

13:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Raciale zelfverzekerdheid bouwt diverse vriendschappen op

Jongens die heel zeker zijn over hun raciale identiteit, hebben uitzicht op meer diverse vriendschappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. Opgemerkt wordt dat kinderen bij het inzicht over hun raciale identiteit vaak antwoorden zoeken bij ouders, vrienden en media. Wanneer kinderen een grotere zekerheid rond hun raciale identiteit hebben opgebouwd, zullen ze volgens de onderzoekers in het middelbaar onderwijs geneigd zijn een diverse vriendenkring op te bouwen. Bij meisjes wordt in het algemeen een grotere diversiteit in vriendschappen opgetekend.

Lees Verder

 

12:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Studenten zoeken inspiratie vooral bij generatiegenoten

Studenten leveren opmerkelijk betere academische prestaties wanneer ze door hun collega’s worden gemotiveerd dan wanneer de stimulansen afkomstig zijn van de docenten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University. Onder meer werd opgemerkt dat studenten betere prestaties lieten optekenen wanneer een motiverende rede over het belang van een academisch opleiding afkomstig is van collega’s dan wanneer diezelfde redenering door een docent naar voor werd gebracht. De conclusies suggereren dan ook dat docenten belangrijk zijn voor de overdracht van koude feiten, terwijl collega’s cruciaal blijken voor het identificatieproces.

Lees Verder

 

11:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zwangere vrouwen en jonge moeders voelen zich bespioneerd

Zwangere vrouwen en nieuwe moeders voelen zich vaak bekeken en beoordeeld. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de University of Cardiff, gebaseerd op een reeks getuigenissen van moeders en grootmoeders. Uit de studie bleek dat controle van de gemeenschap op zwangere vrouwen en de voeding van zuigelingen de voorbije generaties aanzienlijk is toegenomen. Veel nieuwe moeders voelden zich bekeken, afgewogen en beoordeeld. Sommigen maakten ook gewag van tussenkomsten van buitenstaanders over hun keuzes tijdens de zwangerschap en de voeding van hun baby.

Lees Verder

10:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Zweedse autobouwer Volvo zal voortaan wekelijks een levering auto’s uit zijn productievestiging in de Chinese stad Daqing per trein naar de haven van Zeebrugge sturen. Een eerste trein is zaterdag vertrokken en wordt eind juni in de haven van Zeebrugge verwacht. In eerste instantie wordt gemikt op drie treinen per week. Elke trein zou plaats bieden aan meer dan honderdtwintig wagens. De wagens worden in containers vervoerd. Het havenbestuur van Zeebrugge is nog op zoek naar retourlading om de treinen ook op de terugweg naar China te vullen. In de toekomst zal de afstand tussen Daqing en Zeebrugge op een twintigtal dagen worden overbrugd. Gerekend wordt op driehonderd treinen per jaar.

Het Spaanse telecombedrijf Teléfonica heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Autonoom werd een omzetgroei met 1,5 procent opgetekend. De nettowinst groeide met 42,2 procent naar 779 miljard euro. Het bedrijf benadrukte wel geprofiteerd te kunnen hebben van gunstige wisselkoerseffecten, maar anderzijds werd een grotere inflatie-druk in Latijns-Amerika gemeld. De personeelskosten konden worden verlaagd, maar door hogere uitgaven aan netwerken en systemen moest uiteindelijk worden vastgesteld dat de totale operationele kosten met 4,5 procent toenemen.

De Amerikaanse bank Wells Fargo is van plan om tegen het einde van dit decennium nog eens 2 miljard dollar kostenbesparingen door te voeren. Dat heeft Wells Fargo bekend gemaakt. In januari maakte Wells Fargo al bekend voor het eind volgende jaar voor 2 miljard dollar kostenbesparingen te willen realiseren, onder meer door de consolidering van bepaalde operationele activiteiten en de automatisering van een aantal handmatige processen. Het voorbije jaar kwamen de kosten voor de bank uit op 52,4 miljard dollar. Wells Fargo werd het voorbije kwartaal met tegenvallende prestaties geconfronteerd, terwijl de bank tevens gebukt gaat onder een schandaal met neprekeningen.

Het energieconcern Shell wil nog deze herfst minstens tien van zijn tankstations in Nederland met snelladers voor elektrische auto's hebben uitgerust. Het concern voorziet daarmee naar eigen zeggen in een groeiende behoefte, aangezien het aantal elektrische wagens in het verkeer snel toeneemt. Op dit ogenblik rijden in Nederland ruim vijftienduizend elektrische auto’s. Maandelijks wordt die vloot met enkele honderden exemplaren uitgebreid. In een eerste fase zullen tien tankstations in de Randstad, waar de grootste dichtheid aan elektrische auto’s kan worden opgetekend, met snelladers worden uitgerust. Ook in Groot-Brittannië kijkt Shell naar een mogelijke installatie van de snelladers.

De opruiming van de drijvende plastic eilanden in de Stille Oceaan zal sneller kunnen gebeuren dan eerder was ingeschat. Dat heeft Boyan Slat, oprichter van het initiatief Ocean Cleanup, bekend gemaakt. Volgend jaar zal volgens Slat met de opruimactie kunnen worden gestart. Hij verwacht dat over vijf jaar 50 procent van alle afval uit de oceaan zal hebben gehaald. Oorspronkelijk was een opstart pas voor het begin volgend decennium voorzien, maar dankzij een aantal grote donaties voor een totaalbedrag van 20 miljoen euro, zal sneller kunnen worden gestart. In totaal zullen uiteindelijk vijftig grote zuiginstallaties in de Stille Oceaan operationeel zijn. Midden deze eeuw zou alle plastic zijn opgeruimd.

De regering gaat een callcenter oprichten tegen cybercriminaliteit dat dag en nacht bereikbaar is voor iedereen. Daarnaast komt er een digitaal hulppunt waar overheidsdiensten terecht kunnen voor risico-analyses in het kader van cyberaanvallen. Dat heeft Alexander De Croo, minister van de digitale agenda, bekend gemaakt. De minister wijst er daarbij op dat cyberterrorisme op het gebied van economische impact grotere problemen creëert dan fysiek terrorisme. Het is volgens de minister belangrijk dat aanvallen van cybercriminaliteit worden gemeld, zodat kan worden opgetreden en kan worden vermeden dat de problemen zich nog verder zouden kunnen verspreiden.

Winkelketen Delhaize gaat in een groot deel van zijn winkels groenten met esthetische onvolkomenheden verkopen. De maatregel kadert in de inspanningen die de groep naar eigen zeggen wil doen om voedselverspilling tegen te gaan. Twee jaar geleden startte Delhaize een proefproject in zestien winkels, waarbij kortingen werden aangeboden op groenten die niet volledig aan de gestelde uiterlijke eisen voldeden, maar perfect geschikt blijven voor consumptie. Die test werd volgens Delhaize een groot succes, waardoor het project naar honderd winkels in België en Luxemburg zal worden uitgebreid. In totaal hoopt de keten een verspilling van 150 ton per jaar te kunnen realiseren.

Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 13,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De winst steeg van 2,14 miljard dollar naar 2,39 miljard dollar. Disney zegt dat de omzet onder druk werd gezet door de hogere programmeringskosten voor sporttelevisie, al kon die negatieve impact naar eigen zeggen gedeeltelijk door sterkere reclamekosten worden opgevangen. Bob Iger, chief executive van Walt Disney, benadrukte dat sporttelevisie een bijzonder belangrijke pijler van het bedrijf blijft en een grote bron van consumptie vormt.

In Duitsland heeft een rechter een rechtszaak tussen Google en veertig uitgevers naar het Europees hof doorgestuurd. De uitgevers beschuldigen Google van machtsmisbruik, omdat het bedrijf niet betaalt voor de nieuwsfragmenten die het in zijn nieuwsdienst meldt. In april wees een rechtbank in eerste aanleg de eis van de uitgevers af. Geoordeeld werd dat alle partijen voordeel zouden genieten van de situatie. De Duitse uitgevers beslisten echter in beroep te gaan tegen die uitspraak. In het kader van dat beroep heeft de rechter het dossier doorverwezen naar het Europees hof van justitie. Google zegt in een reactie nog altijd bereid te zijn de medewerking met de Duitse media verder te zetten.

De Noord-Amerikaanse brouwer Molson Coors heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,91 miljard dollar, tegenover 3,01 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 256,9 miljoen dollar naar 201,3 miljoen dollar. De resultaatsverslechtering was vooral te wijten aan lagere volumes, een lagere omzet in Noord-Amerika, hogere prijzen, hogere kosten en de afwezigheid van een aantal baten, onder meer op de verkoop van een brouwerij in Vancouver. Mark Hunter, chief executive van Molson Coors, merkt op dat de brouwer een overgangsjaar doormaakt, waarbij geïnvesteerd wordt om een nieuwe organisatie uit te bouwen.

Het Nederlandse bouwbedrijf VolkerWessels heeft met zijn introductie op de beurs van Amsterdam een kapitaal van 575 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf was tot nu toe volledig in handen van de familiale groep Wessels, die echter zijn portefeuille verder wil diversifiëren. Ongeveer één derde van het volledige aandelenpakket is nu door de familie aan beleggers verkocht. VolkerWessels wijst erop dat de vraag naar de aandelen het aanbod heeft overtroffen. Door de beursgang kan de volledige waarde van VolkerWessels geraamd worden op een bedrag van ruim 1,8 miljard euro. Tijdens de jaren negentig had het bedrijf ook al een beursnotering, maar die aandelen werden veertien jaar geleden teruggekocht.

De Deense farmagroep Novo Nordisk heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 28,5 miljard Deense kroon of 3,83 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met wisselkoersen, zou een omzetgroei met 3 procent zijn gemeld. Bij de verkoop van producten voor diabetes en obesitas werd een omzetgroei met 13 procent opgetekend. De nettowinst nam met 7 procent toe tot 10,2 miljard kroon. Lars Fruergaard Jörgensen, chief executive van Novo Nordisk, wijst erop dat het bedrijf met de cijfers van het voorbije kwartaal op koers zit om de jaardoelstellingen te realiseren.

De financiële groep ING België heeft beslist zijn belang in de vennootschap Flagey te verkopen aan de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Samen met de Gewestelijke Investeringsmaatschappij (GIMB) en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) hebben de overheidsinstanties daardoor een blokkeringsminderheid van 25 procent in de vennootschap, die verantwoordelijk is voor het beheer van het Flagey-gebouw in Brussel. Het resterende pakket is grotendeels in handen van de Vlaamse brouwer Michel Moortgat en de Waalse staalindustrieel Hubert Bonnet. De publieke aandeelhouders eisen dat de culturele bestemming van het gebouw behouden blijft.

De Amerikaanse holding Yum Brands - het moederbedrijf van Kentucky Fried Chicken (KFC), Pizza Hut en Taco Bell - heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 1,44 miljard dollar. Dat was een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De identieke omzet steeg echter met 2 procent. De operationele winst liep op van 349 miljoen dollar naar 484 miljoen dollar, ondanks de negatieve impact van ongunstige wisselkoersen. De nettowinst daalde echter met 23 procent tot 280 miljoen dollar. Daarbij wordt wel gemeld dat vorig jaar nog een eenmalige winst kon worden gerealiseerd. Wanneer die impact wordt geëlimineerd, zou een groei met 24 procent zijn gemeld.

De Belgische bioscoopgroep Kinepolis en zijn Franse concurrente Union Générale Cinématographique (UGC) hebben een compromis gevonden in een dispuut rond de huurprijzen voor het complex Toison d’Or in Brussel. Drie jaar geleden werd het pand, waarin zijn concurrent een bioscoop uitbaatte, door Kinepolis gekocht. Daarop diende het Franse concern een klacht neer bij de concurrentieregulator. Toen Kinepolis de huurprijs verdrievoudigde, stapte de gebruiker ook naar de rechtbank. Er is nu echter een oplossing gevonden voor het dispuut. Kinepolis besliste immers om de bioscoop aan zijn Franse concurrent te verkopen. Door die operatie kunnen alle juridische procedures worden stopgezet.

Meer Nieuws

09:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-05-17

Weekend moet sedentaire levensstijl compenseren

Het publiek toont zich vaak bereid om geld te betalen voor bijzondere en zelfs pijnlijke ervaringen, waarmee men het slechte gevoel rond de sedentaire levensstijl probeert te compenseren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Cardiff, de Nanyang Technological University en de Kedge Business School. De fysieke pijn helpt het individu volgens de onderzoekers omgaan met de verminderde lichamelijkheid van het kantoorleven. Personen die veel tijd voor de computer doorbrengen, kunnen door dergelijke activiteiten volgens de onderzoekers de lichamelijke realiteit herontdekken.

“Opmerkelijk is dat vele werknemers na een werkweek die vooral wordt gekenmerkt door sedentair gedrag, tijdens het weekend plots overschakelen op een intensieve activiteit, waarbij men zich vaak ook niet door pijn laat afschrikken,” benadrukken de onderzoekers Rebecca Scott, Julien Cayla en Bernard Cova, verwijzend naar initiatieven zoals Tough Mudder, een zware hindernissenloop over een afstand tussen zestien en twintig kilometer. “Men blijkt zelfs bereid te zijn om veel geld te betalen om aan uitdagende en veeleisende activiteiten zoals hindernissenkoersen of ultramarathons te kunnen deelnemen.”

Opgemerkt wordt dat activiteiten zoals Tough Mudder ook niet zonder risico voor de gezondheid zijn. “Een aantal deelnemers liepen breuken en ruggeletsels op, maar ook was er sprake van beroertes, hartaanvallen en zelfs overlijdens,” benadrukken de onderzoekers. “Uit interviews met de deelnemers bleek echter dat de pijn de deelnemers helpt om te gaan met de beperkte fysieke aspecten van het kantoorleven. De pijn brengt het fysieke lichaam opnieuw centraal, waardoor de deelnemers - die vaak een groot deel van hun tijd voor het computerscherm doorbrengen - opnieuw hun fysieke lichaam ontdekken.”

“Bovendien biedt de pijn een ontsnappingsmogelijkheid uit de dagelijkse problemen,” betogen de onderzoekers. “Elektrische schokken en ijswater kunnen pijnlijke ervaringen opleveren, maar laten de deelnemers ook toe aan de eisen en angsten van het dagelijkse leven te ontsnappen. Een vervuld leven betekent immers ook een exploratie van de verschillende mogelijkheden van het eigen lichaam.”

Lees Verder

16:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weekend |  Facebook |

Engagement met natuur leidt tot grotere levenstevredenheid

De betrokkenheid bij de natuur kan een belangrijke bijdrage leveren tot een grotere levenstevredenheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Oregon State University, de Colorado State University en de University of Georgia bij meer dan vierenveertighonderd respondenten. De onderzoekers zeggen dat een verscheidenheid aan mechanismen kunnen worden geïdentificeerd om de natuur te gebruiken als een instrument om het algemene welzijn van het individu te verbeteren. Onder meer belangrijk blijkt de perceptie over de kwaliteit van het natuurbeheer.

Lees Verder

15:48 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kinderen willen niet dat ouders alles online plaatsen

Kinderen vinden niet dat alle mogelijke informatie over henzelf door hun ouders online worden geplaatst. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. De kinderen vinden het meestal fijn dat er berichten worden geplaatst over hun prestaties, schoolactiviteiten, sport, hobby’s en reizen. Daarentegen is er weinig tolerantie tegenover ongunstige content, zoals slechte schoolprestaties of andere beschamende boodschappen, maar ook tegen babyfoto’s en persoonlijke verhalen die mogelijk vervelend worden ervaren.

Lees Verder

 

14:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rijke bevolkingsgroep is de grootste drinker

Inwoners uit Groot-Brittannië, Ierland en Portugal zijn de grootste drinkers van Europa, maar ook moet worden vastgesteld dat vooral de rijkere bevolkingsgroep een groter drankgebruik laat optekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Norwegian University of Science and Technology (NTNU). Vastgesteld werd dat de consumptie van alcohol afhankelijk is van de locatie en de drankcultuur van het land. Daarbij kunnen belangrijke verschillen worden opgetekend. In Portugal laat men zich het vaakst tot zuippartijen verleiden, gevolgd door Groot-Brittannië.

Lees Verder

13:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Grotere bereidheid tot coöperatie door schuldig gevoel

Een schuldgevoel heeft een positief effect op het gedrag en leidt tot betere samenwerking. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Nottingham. De studie toont aan dat een schuldgevoel aanmoedigt om een situatie te herstellen en de bereidheid tot samenwerking te ondersteunen, terwijl boosheid tot vergelding en een ondermijning van de collaboratie leidt. Het onderzoek geeft ook aan dat vergelding door de meesten wordt afgewezen, maar toch blijkt dat sommigen geen schuld ervaren en niet tot coöperatie kunnen worden aangezet.

Lees Verder

12:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Minder huiselijk geweld bij gelijk tewerkstellingsniveau

In gezinnen waarbij de partners en gelijkwaardige werkstatus hebben, is er mindere risico op huiselijk geweld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) in Spanje. Het kleinste risico op huiselijk geweld werd vastgesteld in gezinnen waar beide partner werken. Opgemerkt wordt dat deze egalitaire paren waarden delen die niet meer beantwoorden aan de traditionele genderrollen, waarbij de man de dominante rol in de relatie vervult. Wanneer de man niet werkt, kan het risico op geweld toenemen, aangezien de traditionele functie van de mannelijke kostwinner wordt ondermijnd.

Lees Verder

11:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cartoons hebben grotere overtuigingskracht dan foto’s

Foto's hebben een grotere geloofwaardigheid, maar cartoons beschikken over een sterkere overtuigingskracht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Illinois. Opgemerkt wordt dat het publiek meer tijd dient te investeren om bij een cartoon de betekenis van de illustratie te kunnen vatten en een doorzicht in de situatie te verwerven. Daardoor moet er langer naar cartoons worden gekeken, waaruit ook cognitief een grotere betrokkenheid vloeit. Cartoons kunnen voor een grotere toegankelijkheid zorgen, maar boeten daarbij wel vaak aan geloofwaardigheid in.

Lees Verder

11:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De chatdienst WhatsApp heeft in Italië een boete van 3 miljoen euro gekregen vanwege het delen van data met moederbedrijf Facebook. Volgens de Italiaanse concurrentieregulator liet WhatsApp zijn gebruikers geloven dat de dienst niet langer kon worden gebruikt indien ze geen toestemming gaven voor het gebruik van hun data. De chatdienst werd ruim drie jaar geleden door Facebook overgenomen. In eerste instantie bleven de klantgegevens strikt gescheiden, maar dat beleid werd de voorbije zomer bijgestuurd. Whatsapp heeft aangekondigd het standpunt van de Italiaanse concurrentieregulator te zullen bekijken, in afwachting van een antwoord. In Duitsland viel vorige maand een vergelijkbare uitspraak.

Duitsland heeft de regels vastgelegd voor tests met zelfrijdende auto's op de openbare weg. Volgens de bepalingen moet een chauffeur altijd achter het stuur zitten om de controle te kunnen overnemen indien de auto daarvoor een signaal geeft. Ook komt er een zwarte doos aan boord om de rit te registreren. Op die manier kan onder meer bij ongevallen worden bekeken op welke manier de auto werd bestuurd, zodat bij aanrijdingen de verantwoordelijkheid kan worden bepaald. Binnen twee jaar wordt de wet herzien om ook nieuwe technologische ontwikkelingen te kunnen omva    tten. Door de nieuwe wet kunnen de Duitse autofabrikanten hun zelfrijdende auto’s op de openbare weg testen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet ondertekend om de digitale veiligheid van de overheid te verbeteren. Daarnaast moet het decreet de belangrijke infrastructuur van de Verenigde Staten beschermen tegen digitale aanvallen. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. De regelgeving moet onder meer de nutsvoorzieningen en de financiële sector. Een aanval op die activiteiten zouden volgens de Amerikaanse regering immers een bedreiging voor de nationale veiligheid en economie van de Verenigde Staten zijn. Ook wil Trump de beveiliging van de netwerken van de Amerikaanse overheidsorganisaties verbeteren, zodat een verdere diefstal van gegevens kan worden vermeden.

De Duitse uitgever Axel Springer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 836,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een autonome omzetgroei van 4,4 procent. De nettowinst steeg van 65,3 miljoen euro naar 78,1 miljoen euro. Axel Springer schrijft de groei toe aan zijn investeringen in digitale activiteiten. De Duitse uitgeverij stootte de voorbije jaren een groot deel van zijn gedrukte divisies af, terwijl tegelijkertijd in digitale activiteiten werd geïnvesteerd. Inmiddels is 80 procent van de winst afkomstig uit digitale activiteiten. De helft van de omzet van Axel Springer komt uit het buitenland.

Het samenwerkingsverband van de rederijen Maersk Line en Mediterranean Shipping Company (MSC) schrapt twee transportdiensten op de haven van Antwerpen. Bij de verbinding met het Verre Oosten als Zuid-Amerika wordt telkens één dienst geschrapt. De beslissing zou geen gevolgen hebben voor de volumes, want de trafieken zouden worden overgeheveld op andere diensten van het samenwerkingsverband. Een reden voor de ingreep werd niet gegeven, maar volgens waarnemers moet wellicht worden gekeken naar congestieproblemen op de terminal van het Deurganckdok in de Antwerpse haven. Het Antwerpse havenbestuur wijst dan ook op het belang van voldoende behandelingsinfrastructuur.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook moet in Thailand op zijn platform alle mogelijke links naar content die mogelijk in verband kan worden gebracht met majesteitsschennis onmiddellijk verwijderen. Dat heeft de Thaise telecomautoriteit tegenover het persbureau Reuters bevestigd. De Thaise autoriteiten hadden Facebook twee jaar geleden de opdracht gegeven om meer dan driehonderd links naar bedreigende of beledigende boodschappen aan het adres van de koninklijke familie van het land te verwijderen. Er zouden echter nog altijd ruim honderddertig links kunnen worden teruggevonden. Indien die links niet onmiddellijk worden verwijderd, volgt volgens de telecomautoriteit een juridische klacht.

Pizzaketen Domino's heeft voor de levering van bestellingen in de Duitse stad Hamburg voor de eerste keer beroep gedaan op robots. Hamburg is daarmee de eerste locatie waar de robots voor reguliere bestellingen worden ingezet. De robots kunnen volledig autonoom functioneren, maar worden voorlopig nog wel door menselijke controleurs gevolgd. De robot verplaatst zich met een snelheid van maximaal zes kilometer per uur en kan vijf pizza’s vervoeren. Dankzij camera’s en sensoren kan de machine zich aan de omgevingsomstandigheden aanpassen. De robot heeft ook een arsenaal geluidssignalen tot zijn beschikking om met andere weggebruikers te communiceren.

De Noorse zalmkweker Marine Harvest heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 892 miljoen euro, tegenover 810 miljoen euro inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 150,1 miljoen euro op tot 212,4 miljoen euro. In totaal produceerde het bedrijf tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 83.768 ton zalm, tegenover een volume van 96.613 ton het eerste kwartaal vorig jaar. Die daling kon echter worden gecompenseerd door de recordprijzen die op de zalmmarkt kon worden gemeld. Alf-Helge Aarskog, chief executive van Marine Harvest, wees vooral op goede prestaties van het bedrijf in Schotland en Canada.

De International Review Board heeft het Waalse farmabedrijf Mithra Pharmaceuticals toestemming gegeven voor de organisatie van nieuwe tests met het anticonceptiemiddel Estelle. Dat heeft Mithra Pharmaceuticals gemeld. De toestemming is volgens het bedrijf een eerste stap naar een commercialisering van het middel op de Aziatische markt, waar Mithra een samenwerkingsverband heeft met Fuji Pharma. De resultaten van de studie worden eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht. De studie, die zal worden uitgevoerd bij nagenoeg honderd vrouwen, moet de werking van verschillende doseringen van de werkzame stoffen van Estelle nagaan. Er loopt al een onderzoek in Noord-Amerika, Europa en Rusland.

De Deense containerrederij AP Möller-Maersk Group heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 224 miljoen euro naar 253 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat vooral Maersk Oil een bijdrage leverde tot de hogere winst, waarbij geprofiteerd kon worden van de hogere olieprijzen en lagere operationele kosten. Alle andere divisies ervaarden echter een grotere druk. Door de overcapaciteit in de ontginning viel de winst bij Maersk Drilling met 175 miljoen dollar terug, terwijl door hogere bunkerkosten ook Maersk Line een daling met 112 miljoen euro melden.

Het technologieconcern Apple heeft de Finse startup Beddit overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Beddit is een ontwikkelaar van sensoren die de slaapkwaliteit kunnen meten. Het Finse bedrijf maakt daarbij gebruik van strips die over de matras wordt gelegd en de bewegingen tijdens de slaap registreert. Het is niet duidelijk welke ambities Apple met zijn nieuwe dochterbedrijf heeft. Volgens een aantal waarnemers zou Apple mogelijk aan een eigen slaapsensor kunnen werken. Door de introductie van de Apple Watch richt het concern zich immers steeds meer op gezondheidsfuncties. Anderzijds zou het bedrijf mogelijk vooral de knowhow van Beddit willen verwerven.

De Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) heeft beslist om de eerste tests met de nieuwe ruimtecapsule Orion, die ooit astronauten naar de planeet Mars moet vervoeren, uit te stellen. Voorzien was dat Orion in november volgend jaar een eerste reeks onbemande tests zou ondergaan, maar die plannen zijn naar het volgende jaar opgeschoven. Het ruimtevaartbureau zegt dat eerst nog een aantal technische vragen, onder meer rond de draagraket Space Launch System (SLS), moeten worden opgelost vooraleer met de tests kan worden gestart. Ook de eerste tests met astronauten, die over vier jaar waren voorzien, zullen wellicht vertragingen oplopen.

Het technologiebedrijf Ion Beam Applications (IBA) uit Louvain-la-Neuve heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 73,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 13,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten in de divisie protontherapie steeg met 12 procent tot 58,7 miljoen euro. Olivier Legrain, chief executive van de Waalse technologiegroep, benadrukte echter dat de achteruitgang worden toegeschreven aan vertragingen bij de bouwwerken van een aantal klanten. Het orderboek van de afdeling daalde van 336 miljoen euro naar 316 miljoen euro. De inkomsten uit de afdeling dosimetrie stegen met 19 procent tot 14,6 miljoen euro.

Telecomgroep Proximus neemt het bedrijf Davinsi Labs uit Antwerpen, gespecialiseerd in cyberbeveiliging, over. Dat heeft Proximus onlangs bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet medegedeeld. Opgemerkt wordt dat Davinsi Labs zich in de Benelux heeft opgewerkt tot een marktleider in veiligheidsanalyses en risicomanagement. Het Antwerpse bedrijf, dat onder meer een aantal grote banken en overheidsorganisaties als klant heeft, realiseerde vorig jaar een omzet van 3,4 miljoen euro. De overname zou Proximus moeten toelaten om zijn portfolio en expertise op het gebied van cyberbeveiliging voor de zakelijke markt verder uit te breiden.

De Franse verzekeraar Axa heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 31,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat de divisies vermogensbeheer en vastgoed weliswaar sterke prestaties lieten optekenen, maar niet in staat bleken om een daling bij onder meer levensverzekeringen volledig te compenseren. De Franse groep maakte verder bekend zijn Amerikaanse divisie levensverzekeringen, waarin ook vermogensbeheerder AllianceBernstein zou worden opgenomen, naar de beurs te willen brengen. Die operatie zou tijdens de eerste helft van volgend jaar worden doorgevoerd.

Meer Nieuws

10:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-05-17

Consument bezorgd om omgang merken met persoonlijke data

Een meerderheid van de consumenten maakt zich bezorgd over de manier waarop merken de persoonlijke gegevens van hun klanten verwerken. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Gigya bij vierduizend consumenten in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden vast dat 68 procent van de respondenten erkende zich bezorgd te maken over de manier waarop merken zijn persoonlijke gegevens zou verwerken. Bovendien bleek dat 69 procent zich ook vragen stelt over de veiligheid van het internet-of-things bij het gebruik van geconnecteerde apparaten.

Lees Verder

17:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Achter grote gebeurtenissen gaan vaak gewone mensen schuil

Achter grote gebeurtenissen kunnen heel gewone mensen schuil gaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California naar de beweging achter de Arabische Lente, die in het begin van dit decennium in veel landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten een schokgolf heeft veroorzaakt. Volgens het onderzoek waren de realisaties van de Arabische Lente niet te danken aan figuren die zich in het centrum van sociale netwerken bevonden, maar wel vooral kunnen worden gelinkt aan een gedecentraliseerde coördinatie van individuele krachten. De periferie biedt volgens de wetenschappers mogelijkheid tot een spontane collectieve actie.

Lees Verder

16:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument weet weinig van online informatie-filters

In Groot-Brittannië geniet 63 procent van de consumenten ervan tijdens het online surfen nuttige of interessante inhoud aangeboden te krijgen, maar de meerderheid weet niet dat zijn online ervaringen vaak beperkt zijn door hun gebruik van sociale media en zoekmachines. Dat blijkt uit een studie van de consulenten The7stars en Newsworks bij duizend Britse consumenten. Vastgesteld werd dat 82 procent van de respondenten nog nooit van het bestaan van deze persoonlijke informatiefilters had gehoord. Ook was 64 procent zich onbewust dat de zoekresultaten van Google gepersonaliseerd zijn, terwijl 65 procent moeilijk kon aanvaarden dat het nieuws op Facebook aan hun persoonlijke profielen is aangepast.

Lees Verder

15:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Temperatuurregeling zal ontwikkelingslanden veel kosten

Steden in de ontwikkelingslanden kunnen binnenkort snel een snelle stijging ervaren in het elektriciteitsverbruik voor verwarming en koeling. Dat is de boodschap van een studie van wetenschappers bij het Quadracci Sustainable Engineering Lab van het Earth Institute in vijfendertig steden in ontwikkelingslanden, waarbij de relatie tussen energieverbruik en omgevingstemperatuur werd opgetekend. De onderzoekers vonden een belangrijk koelsignaal - een toename van het elektriciteitsverbruik op warmere dagen - in de meeste steden. Alleen Mbabane in Swaziland en Nairobi in Kenia vormden een uitzondering. Beide steden liggen echter op grotere hoogte en kennen tijdens de nacht een sterke afkoeling.

Lees Verder

 

15:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mannequins in winkelramen lijden aan ondergewicht

De lichaamsbouw van mannequins die in de uitstalramen van modewinkels in Groot-Brittannië vrouwenmode moeten promoten is te slank en dreigt dan ook een onrealistisch ideaal op te roepen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Liverpool. Uit de studie bleek dat de gemiddelde vrouwelijke mannequin overeen kwam met een vrouw die aan ernstig ondergewicht zou leiden. De gemiddelde mannelijke mannequin bleek bovendien significant groter dan de gemiddelde vrouwelijke tegenhanger. Slechts een klein deel van de mannelijke mannequins kon met ondergewicht in verband worden gebracht.

Lees Verder

14:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Toerisme pijler van economische diversificatie Midden-Oosten

Toerisme kan een belangrijke pijler van groei en economische diversificatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat zeggen onder meer de World Tourism Organization (WTO) en de Arabian Travel Market (ATM). Om echter een grotere efficiëntie te realiseren is volgens de betrokkenen een grotere regionale samenwerking noodzakelijk, terwijl het toerisme ook op de nationale agenda’s een grotere prioriteit zou moeten krijgen en de sector een grotere veerkracht en duurzaamheid zou moeten kunnen opbouwen. Het Midden-Oosten ontving vorig jaar 53,6 miljoen internationale toeristen. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover het jaar voordien. In Noord-Afrika was er een groei met 3 procent tot 18,6 miljoen bezoekers.

Lees Verder

14:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |