13-05-17

Verstedelijking heeft grote impact gehad op evolutie van de kip

De verstedelijking van de middeleeuwen en de christelijke vastencultuur hebben wellicht een belangrijke impact gehad op de evolutie van de kip, die ongeveer zesduizend jaar geleden vanuit de Aziatische jungle voor het eerst werd gedomesticeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oxford. Opgemerkt wordt dat de verstedelijking in de middeleeuwen de bevolking verplichtte om over te schakelen op een voedselbron die minder plaats zou opeisen dan de traditionele veestapel. Bovendien moest ook een alternatief gevonden voor consumptie van vlees, die door de christelijke vastenperiodes geregeld werd verboden.

“Tussen de negende en de twaalfde eeuw van onze tijdrekening kan een opmerkelijke verandering in de genetische eigenschappen van de kip worden opgemerkt,” verduidelijkt onderzoeksleider Liisa Loog, professor antropologie aan de University of California. “Deze veranderingen bleken bovendien bijzonder voordelig te zijn voor de menselijke consumptie.” Professor Loog merkt op dat archeologische opgravingen op middeleeuwse sites in Noord-Amerika beduidend veel meer restanten van kippen werden gevonden. Daaruit kan worden afgeleid dat kip tijdens die periode ook een belangrijker onderdeel van het voedselmenu van de mens was geworden.

“Bovendien konden een aantal opmerkelijke genetische veranderingen worden opgetekend,” betoogt Liisa Loog. “Onder meer agressieve genen bleken veel minder aanwezig te zijn, terwijl ook de angst voor de mens bleek onderdrukt te worden. Daarnaast kon worden vastgesteld dat de legfrequentie van eieren bij de hennen gevoelig werd verhoogd. Door een selectie van deze eigenschappen paste de kip immers beter bij het middeleeuwse stadsleven, dat steeds grotere aantallen mensen aantrok. In de stad moest men kunnen beschikken over een bron die de productie van voeding kon garanderen, geen grote leefoppervlakte nodig had en aan de religieuze eisen voldeed.”

Lees Verder

13:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kip |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Verenigde Staten en China hebben een nieuw handelsakkoord afgesloten. Onder meer is voorzien dat Amerikaanse kredietkaartmaatschappijen en kredietbureaus opnieuw toegang krijgen tot de Chinese markt. Ook zal China opnieuw Amerikaans rundvlees invoeren. In ruil zal China kippenvlees op de Amerikaanse markt kunnen importeren. Door de overeenkomst hopen de Verenigde Staten onder meer het tekort op zijn handelsbalans met China - dat ongeveer 300 miljard dollar bedraagt - te kunnen verminderen. De Amerikaanse Kamer van Koophandel reageerde positief voorzichtig op de overeenkomst, maar waarschuwt dat er nog een lange weg dient te worden afgelegd.

In de Verenigde Staten hebben de gerechtelijke instanties de laatste schikking rond het dieselschandaal bij Volkswagen goedgekeurd. Voor bijna tachtigduizend wagens met een drieliter dieselmotor die in de Verenigde Staten werden verkocht, moet de constructeur minstens 1,22 miljard dollar betalen. Deze groep consumenten was tot nu toe nog niet vergoed. In totaal zal Volkswagen aan ongeveer zeshonderdduizend Amerikaanse klanten een schadevergoeding hebben betaald. De compensaties waren voor Volkswagen noodzakelijk om in de Verenigde Staten een strafrechtelijke vervolging te vermijden. Er loopt wel een aanklacht tegen zeven kaderleden van de Duitse autobouwer.

Het Hof van Cassatie in Rome, de hoogste rechtbank in Italië, heeft de vonnissen van lagere rechtbanken tegen Francesco Schettino, de kapitein van het cruiseschip Costa Concordia, bevestigd. De man wordt verantwoordelijk gesteld voor de ramp met het cruiseschip vijf jaar geleden, waarbij tweeëndertig mensen om het leven kwamen. Schettino werd veroordeeld wegens doodslag, slagen en verwondingen, maar ook voor het verlaten van het schip. Schettino (56) werd uiteindelijk tot een gevangenisstraf van zestien jaar veroordeeld, maar de kapitein ging tegen dat vonnis in beroep. Zijn advocaten vonden dat Schettino onterecht als enige schuldige werd aangewezen. Ook in beroep was het het vonnis al bevestigd.

De Duitse containervervoerder Hapag-Lloyd heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,13 miljard euro. Dat betekende een stijging met 10,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het transportvolume kende een stijging met 6,8 procent, maar de groep kon ook profiteren van gunstige wisselkoersen. Het verlies liep echter op van 42,8 miljoen euro naar 62,1 miljoen euro. Daarbij wordt gewezen op de gestegen brandstofkosten en een grotere druk op de vrachttarieven. Het concern wijst er echter op dat recent een stijging van de tarieven kon worden gerealiseerd, zodat later op het jaar een verbetering van de resultaten zou mogen worden verwacht.

Het technologiebedrijf Showpad uit Gent heeft de startup Hickup uit Londen overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Wel is Hickup de grootste overname van Showpad, ontwikkelaar van technologieën die verkopers moeten toelaten betere presentaties te maken. Bovendien wordt erop gewezen dat het Britse bedrijf de eerste overname is die Showpad bijkomende technologie bezorgt. De eerdere drie overnames hadden vooral betrekking op klantenportefeuilles. Er wordt ook op gewezen dat Hickup al enkele jaren een partner op het platform van het Belgische technologiebedrijf is. Showpad haalde vorig jaar een bedrag van 50 miljoen dollar op bij een Amerikaanse investeerder.

Een grootschalige cyberaanval met het computervirus WannaCry heeft de data van 45.000 organisaties in meer dan zeventig landen gegijzeld. Onder meer bedrijven en ziekenhuizen werden getroffen. WannaCry is een vorm van ransomware, waarbij computersystemen versleuteld worden tot het slachtoffer ingaat op de eis een bepaalde som geld te betalen. De software wordt gelinkt aan de hackersgroep Shadow Brokers, die mogelijk verantwoordelijk was voor het publiceren van de hackmethodes van de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Onder meer bedrijven en ziekenhuizen werden geviseerd. Losgelden dienden in bitcoin te worden betaald.

De Braziliaanse oliegroep Petróleo Brasileiro (Petrobras) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 21,74 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het Braziliaanse staatsbedrijf kon een nettowinst melden van bijna 1,42 miljard dollar, terwijl het jaar voordien nog een verlies van 318 miljoen dollar was geboekt. De gunstige resultaten zijn volgens Petrobras onder meer te danken aan lagere importvergoedingen, een grotere export, lagere kosten en minder afschrijvingen. Bovendien kon de productie met 9 procent worden opgetrokken. Het Braziliaanse concern kon de beste kwartaalresultaten in bijna twee jaar melden.

De Belgisch-Nederlandse modegroep FNG Retail heeft het Vlaamse bedrijf Concept Fashion, een keten met vijftien baanwinkels, overgenomen. De overname kadert in de strategie van FNG Retail, het moederbedrijf van onder meer Fred & Ginger, om ook buiten de stadscentra een aanwezigheid op te bouwen. Concept Fashion is vooral actief in de provincies Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Eerder al nam FNG Retail ook al de ketens Miss Etam, Brantano en Suitcase over. Na Suitcase is Concept Fashion voor FNG Retail een tweede stap in de wereld van de mannenmode. Dieter Penninckx, topman van FNG Retail, zegt daarbij veel synergieën te verwachten tussen Concept Fashion en Suitcase.

Het Duitse gerecht heeft een onderzoek geopend naar vier huidige of gewezen topmanagers van Volkswagen. De speurders willen nagaan of de betrokkenen buitensporige vergoedingen zouden hebben betaald aan Bernd Osterloh, bij Volkswagen voorzitter van de ondernemingsraad en tevens vicevoorzitter van de raad van bestuur. Door die dubbele functie is Osterloh één van de machtigste figuren in het concern. Volgens Duitse media kregen ook nog andere leden van de ondernemingsraad jarenlang te veel uitgekeerd. Het is niet duidelijk welke prestaties in ruil werden gevraagd voor die mogelijk excessieve bedragen. Volkswagen voert aan dat de vergoedingen conform de regels waren.

De Duitse lampenfabrikant Osram Licht, de voormalige verlichtingsdivisie van de groep Siemens, heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,04 miljard euro. Dat betekende een stijging met 8,6 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De operationele winst steeg met 4,3 procent tot 357 miljoen euro, maar de nettowinst viel van 418 miljoen euro naar 122 miljoen euro terug. Vorig jaar kon echter van een aantal eenmalige baten - waaronder de verkoop van de participatie in Foshan Electrical & Lighting - worden geprofiteerd. Osram zit volgens topman Olaf Berlien op koers om tegen eind dit decennium een jaaromzet tussen 5 miljard euro en 5,5 miljard euro te realiseren.

Het Britse telecomconcern British Telecom (BT) schrapt vierduizend banen. Dat heeft het concern bekend gemaak. British Telecom heeft naar eigen zeggen een uitdagend jaar achter de rug. Ook wordt gewezen op de impact van een boekhoudschandaal in Italië, terwijl ook de inkomsten uit opdrachten voor de Britse overheid dalen. Gewaarschuwd wordt dat ook de aandeelhouders de volgende jaren met een lager dividend rekening zullen moeten houden. Er worden onder meer afslankingen aangekondigd in het management en de ondersteunende afdelingen. Ook worden de bonussen van het management geschrapt. De reorganisatie zou een kostprijs hebben van ongeveer 300 miljoen pond.

Luierfabrikant Ontex heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 557 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is in belangrijke mate te danken aan overnames in Mexico en Brazilië. Zonder die transacties zou een omzetgroei met 3,6 procent tot 469 miljoen euro zijn gemeld. Opgemerkt wordt dat de groei van alle divisies afkomstig is. De bedrijfswinst steeg met 22,8 procent tot 70 miljoen euro. Het bedrijf waarschuwt wel dat door de stijgende prijzen op de markt van grondstoffen zoals oliederivaten en houtpulp vanaf het tweede kwartaal dit jaar een negatieve impact zullen dreigen te hebben, als heeft de onderneming zich ingedekt.

Het Franse mediaconcern Vivendi neemt het communicatiebedrijf Havas over van de Groupe Bolloré. Dat heeft Vivendi bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,3 miljard euro. Groupe Bolloré had een belang van 60 procent in Havas. Vivendi wil ook de resterende aandeelhouders van Havas uitkopen om het communicatiebedrijf volledig in handen te krijgen. De operaties vertegenwoordigen echter vooral een herschikking van belangen binnen dezelfde familie. Vivendi wordt immers geleid door zakenman Vincent Bolloré, terwijl Havas gecontroleerd wordt door zijn zoon Yannick Bolloré. De fusie bundelt de activiteiten van Vivendi in televisie en muziek met de reclamekennis van Havas.

Het Amerikaanse technologieconcern Google heeft gameproducent Owlchemy Labs, gespecialiseerd in virtuele realiteit, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Owlchemy is bekend van games zoals Jos Simulator en Rick and Morty. De transactie is volgens een aantal waarnemers een signaal dat Google plannen koestert om zijn aanbod applicaties rond virtuele realiteit gevoelig uit te breiden. Alex Schwartz, één op de oprichters van het Amerikaanse Owlchemy, benadrukt echter dat het bedrijf ook na de overname games voor vroegere klanten - zoals Windows, PlayStation, HTC Vive en Oculus Rift - verder zal blijven ontwikkelen.

Deutsche Telekom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 76,1 procent tot 747 miljoen euro, maar vorig jaar kon wel geprofiteerd worden van een boekwinst van 2,5 miljard euro op de verkoop van een participatie in het Britse telecombedrijf Everything Everywhere aan BT Group. Het Duitse bedrijf merkt op dat de winst een positieve ontwikkeling laat optekenen. Ook wordt benadrukt dat de investeringen in Amerikaanse activiteiten resultaten opleveren. Het bedrijf verwacht ook de rest van het jaar een aanhoudende omzetgroei.

Meer Nieuws

11:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-05-17

Studenten onderschatten omvang eigen drankmisbruik

Studenten onderschatten de omvang van hun drankmisbruik. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Oxford Brookes University bij meer dan vierhonderd studenten in Groot-Brittannië. Onder meer bleek dat vooral mannelijke studenten, vooral onder de leeftijdsgrens van eenentwintig jaar, ervan overtuigd zijn dat hun drankgebruik minder problematisch is dan bij anderen. Bovendien gaf deze groep ook sneller aan zijn drankgedrag goed onder controle te kunnen houden. Daarnaast kon een grote drang worden opgemerkt om zich te distanciëren van uitwassen zoals agressief gedrag.

Lees Verder

16:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chatbots bieden klantendiensten grote besparingen aan

Chatbots worden bij consumentendiensten steeds belangrijker en kunnen een bedreiging vormen voor callcenters. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Juniper. Over vijf jaar zou door de inzet van chatbots volgens de onderzoekers een besparing van 8 miljard dollar kunnen worden gerealiseerd. Vooral de gezondheidssector en financiële dienstverlening zouden grote voordelen van de inzet van chatbots kunnen verwachten. Wel wordt erop gewezen dat de inzet van de technologie onvermijdelijk tot een verlies aan arbeidsplaatsen zal leiden. Op dit ogenblik maken 22 procent van de Amerikaanse consumenten van chatbots gebruik.

Lees Verder

15:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rivierscruises snelste groeimarkt luxereizen

De sector van de luxereizen kennen ook dit jaar een verdere groei. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Travel Experts. De onderzoekers merken op dat de sector onder meer wordt gedragen door de economische groei. Riviercruises blijken de snelste groei te kennen, gevolgd door familiereizen en avonturenvakanties. Vooral babyboomers tonen volgens Travel Experts een grote interesse in deze activiteiten, maar er wordt aan toegevoegd dat ook bij Generation X een toenemende belangstelling kan worden geregistreerd. Bij de millennials kan vooral een interesse in avontuurlijke reizen worden opgetekend.

Lees Verder

 

14:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook in digitale wereld nog altijd plaats voor direct mail

Ook in de digitale wereld blijft er nog altijd plaats voor direct mail. Dat is de conclusie van een rapport van Experian Data Quality. Opgemerkt wordt dat direct mail niet onmiddellijk de meest milieuvriendelijke marketing-toepassing vertegenwoordigt, maar toch meer winstgevend blijkt dan een aantal alternatieve oplossingen. Opgemerkt werd onder meer dat 70 procent van de Amerikaanse consumenten getuigt dat fysieke boodschappen een meer persoonlijk karakter heeft dan email. Ook zouden ontvangers van direct mail 28 procent meer uitgeven. Tevens bleek dat 60 procent van de ontvangers van direct mail een bezoek brengen aan een website die in de boodschap wordt vernoemd.

Lees Verder

13:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europees woningbestand moet sneller renoveren

De Europese Unie moet meer investeren in de renovatie van zijn immobiliën. Dat zegt de nieuwssite Euractiv. Opgemerkt wordt dat Europa met een verouderd en inefficiënt huizenbestand wordt geconfronteerd. Toch blijkt over de hele Europese Unie gemiddeld amper 1 procent van de woningen te worden gerenoveerd. Er wordt aan toegevoegd dat een hoger renovatie-niveau nochtans belangrijke medische en maatschappelijke voordelen zou bieden. Opgemerkt wordt dat het verouderde woningbestand niet alleen het welzijn van grote delen van de Europese bevolking ondermijnt, maar ook een grotere druk zet op de publieke diensten.

Lees Verder

12:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gezinshond verlaagt het stressniveau bij kinderen

Een hond kan een belangrijke sociale steun vormen om stress bij kinderen aan te pakken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Florida bij honderd gezinnen met een hond en kinderen tussen zeven en twaalf jaar in de Verenigde Staten. Kinderen die actief met de hond van het gezin omgingen, bleken minder lagere cortisol-niveaus te vertonen dan leeftijdsgenoten die zich passiever tegenover het huisdier gedroegen. Er werd ook vastgesteld dat de hond in vele stressomstandigheden op de kinderen een meer kalmerende invloed kan hebben dan de ouders.

“Stress wordt meestal in verband gebracht met de verantwoordelijkheden die volwassenen moeten opnemen, maar ook kinderen kunnen onder een belangrijke druk gebukt gaan,” benadrukt onderzoeksleider Darlene Kertes, professor psychologie aan University of Florida. “Die stress kan een belangrijke impact hebben op de rest van het leven. Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat huisdieren de potentie hebben om stressklachten bij volwassenen te milderen. Onze studie heeft uitgewezen dat ook bij kinderen in een stresserende omgeving een positieve werking van de aanwezigheid van de gezinshond kan worden ervaren.”

Uit speekselstalen bleek dat kinderen in het gezelschap van de gezinshond bij de confrontatie met probleemsituaties lagere niveaus van het stresshormoon cortisol vertoonden dan leeftijdgenoten die niet op een huisdier konden terugvallen. “Daarbij moest wel een variatie in cortisol-niveaus, afhankelijk van het karakter van de interactie tussen het kind en de hond, worden opgetekend. Kinderen die actief hun hond bij zich roepen om te aaien, bleken minder cortisol te vertonen dan leeftijdsgenoten die een beperkter engagement tegenover het dier laten blijken. Wanneer de honden daarentegen vrij rondzwierven of de kinderen op eigen initiatief benaderden, bleek het cortisol-niveau toe te nemen.”

“In de lagere school begint de wereld van sociale steun zich verder uit te breiden en vallen kinderen niet alleen meer op hun ouders terug,” verklaart professor Kertes de impact van de gezinshond op het stressniveau. “Hun emotionele en biologische capaciteiten om met stress om te gaan, bevinden zich echter nog altijd in een groeifase.” Het is volgens de onderzoekers belangrijk een inzicht te verwerven in de instrumenten die kinderen gebruiken om met druk om te gaan. Het aanleren van die tactieken zal volgens Darlene Kertes immers levenslang consequenties hebben voor de emotionele gezondheid en het welzijn. Een efficiënte omgang met stress is voor volwassenen immers een cruciale vaardigheid.

Lees Verder

11:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hond, stress |  Facebook |

Kinderen en ouders bekommerd om geconnecteerd speelgoed

Kinderen laten rond geconnecteerd speelgoed dezelfde bekommernissen blijken dan hun ouders. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington. Onder meer bleek dat vele kinderen niet wisten dat geconnecteerd speelgoed in staat is om gesprekken op te nemen en mogelijk op het internet te verspreiden en geven vaak te kennen die mogelijkheden beangstigend te vinden. Anderzijds bleken ouders zich vooral te storen over mogelijke inbreuken tegen de privacy van hun kinderen.

Lees Verder

09:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Uber is geen internetdienst, maar wel een transportbedrijf. Dat staat in een advies van de advocaat-generaal van het Europese hof van justitie. Hij merkt op dat de chauffeurs alleen maar hun activiteit kunnen uitoefenen door de beschikbaarheid van het platform van Uber, dat bovendien een sturende werking zou hebben. Anderzijds wordt opgemerkt dat Uber geen carpool-dienst is. De gevolgen van het advies kunnen voor Uber bijzonder groot zijn. Als transportbedrijf moet Uber immers aan een hele reeks bijkomende verplichtingen voldoen. Uber maakt in een reactie gewag van achterhaalde wetten die miljoenen Europeanen zouden benadelen.

De Britse investeringsmaatschappij Neptune Energy heeft een bod van 4,7 miljard euro gedaan op een belang van 70 procent de divisie Exploration & Production International van de Franse nutsgroep Engie. Dat heeft Engie bekend gemaakt. De betrokken divisie omvat ook de winning van gas en olie, waaronder ook de Noordzeevelden van de Franse groep. De verkoop kadert in de strategie van Engie om zijn activiteit in fossiele brandstoffen terug te schroeven. Eerder werd ook al bekend gemaakt dat Engie de ontginning van steenkool zou stopzetten. Neptune Energy werd twee jaar geleden opgericht door de investeringsmaatschappijen Carlyle Group en CVC Capital.

Bankverzekeraar KBC Groep heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar bijna 1,95 miljard euro inkomsten geboekt, tegenover een bedrag van bijna 1,7 miljard euro dezelfde periode het jaar voordien. De rente-inkomsten daalden van bijna 1,07 miljard euro naar bijna 1,03 miljard euro. De nettowinst steeg van 392 miljoen euro naar 630 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat zowel de kredietverlening als de deposito’s een verdere groei hebben laten optekenen. In bijna alle kernlanden kon daarbij naar eigen zeggen een groei worden gerealiseerd. In België kon een winstgroei met 10 procent tot 301 miljoen euro worden gemeld. KBC Groep spitst zich toe op België, Ierland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Bulgarije.

Het Duitse technologieconcern Siemens wil in zijn thuisland 1.700 banen schrappen. De operatie is een onderdeel van de reorganisatie van de digitale activiteiten van Siemens. Daarnaast worden nog eens 1.000 arbeidsplaatsen overgeheveld naar externe dienstverleners. Bij de reorganisatie vallen ook bij de spoordivisie en andere onderdelen banen weg. Het banenverlies wordt verdeeld over meerdere Duitse vestigingen van Siemens. Momenteel heeft het bedrijf ongeveer 114.000 mensen in dienst in Duitsland. De voorbije jaren heeft Siemens al verscheidene grote ontslagrondes aangekondigd om de kosten te besparen. Het concern werkt aan de herschikking van zijn bedrijfsstructuur.

Luchtvaartmaatschappij Magma Aviation overweegt zijn activiteiten op luchthaven Brussels Airport stop te zetten. De Britse vrachtvervoerder zou daarmee het eerdere voorbeeld van zijn sectorgenoten Yangtze River Express uit China en Air Cargo Global uit Slowakije volgen. Dat heeft Brussels Airport bekend gemaakt. Telkens wordt gewezen naar de onzekerheid rond de boetes die het Brusselse gewest voor inbreuken tegen de geluidsnormen heeft aangekondigd. Volgens Brussels Airport heeft de luchthaven door het vertrek van Yangtze River en Air Cargo Global al bijna 12 procent van zijn volvrachtvervoer verloren. Er zullen volgens op Brussels Airport volgens de uitbater dan ook veel banen verloren gaan.

Het mediabedrijf EVS Broadcast Equipment uit Luik heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 24,5 miljoen euro, tegenover 26,9 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Gewezen wordt op een gebrek aan grote sportevenementen en een vertraging bij de verzending van een aantal projecten. De nettowinst daalde met ruim 25 procent tot 3,6 miljoen euro. Vorig jaar kon het concern nog profiteren van het Europees voetbalkampioenschap in Frankrijk en de Olympische Spelen in Brazilië. Het bedrijf benadrukte verder dat het orderboek inmiddels een waarde heeft van 35,5 miljoen euro. Dat betekende op vergelijkbare basis een stijging met 33 procent.

Er komt een onderzoek naar het gebruik van dagcontracten bij het logistieke bedrijf DHL Aviation op luchthaven Brussels Airport. Dat heeft Kris Peeters, federaal minister van werk, gezegd in een reactie op mediaberichten dat het bedrijf massaal van dagcontracten gebruik zou maken, waardoor de werkzekerheid van het personeel zou zijn ondermijnd. Ook DHL Aviation had eerder al aangegeven een intern onderzoek te starten. De minister wees erop dat op het misbruik van dagcontracten alvast een sanctie van 400 euro per betrokken werknemer mogelijk is. Verder maakte Kris Peeters bekend de controles op het gebruik van opeenvolgende dagcontracten te zullen versterken.

De investeringsdivisie van Unilever neemt samen met Baseline Ventures en Founders Circle Capital een belang in de Amerikaanse maaltijdbezorger Sun Basket. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 9,2 miljoen dollar. De operatie vormt een onderdeel van een investeringsronde waarmee Sun Basket een bedrag van 24,2 miljoen dollar heeft opgehaald. In totaal heeft het Amerikaanse bedrijf al een kapitaal van 52 miljoen dollar opgehaald. Sun Basket, dat uitsluitend met uitsluitend glutenvrije en vegetarische producten werkt, wil de bijkomende gemiddelen gebruiken om zijn activiteiten op nationaal vlak uit te breiden. Ook wordt gedacht aan een beursintroductie.

Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 21 miljard euro. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien. De winst daalde echter met ruim 80 procent tot 325 miljoen euro. Daarbij wordt gewezen op de zware concurrentie, die het bedrijf heeft gedwongen zijn ticketprijzen aanzienlijk te verlagen. Ook wordt gewezen op ongunstige wisselkoersen, die het bedrijf ongeveer 525 miljoen euro zouden hebben gekost.  In totaal vervoerde de maatschappij vorig boekjaar ruim 56 miljoen passagiers. Dat betekende een groei met 8 procent tegenover het jaar voordien. De gemiddelde bezettingsgraad bedroeg iets meer dan 75 procent.

Het Duitse sportwagenmerk Porsche heeft in zijn geschiedenis één miljoen wagens geproduceerd. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het feestexemplaar is een Porsche 911 Carrera, die in de fabriek van de constructeur in Zuffenhausen, ten noorden van Stuttgart, werd gebouwd. De wagen wordt niet verkocht, maar zal worden geëxposeerd in het Porsche Museum in Stuttgart. Eerst maakt de magen een wereldtournee. De auto werd ontworpen door Ferdinand Porsche, de kleinzoon van de oprichter van het sportwagenmerk. De Porsche 911 kwam bijna vijfenvijftig jaar geleden op de markt en is het bekendste model van de Duitse constructeur. Vorig jaar werden meer dan dertigduizend exemplaren verkocht.

De Franse parkinggroep Effia koopt zijn Belgische sectorgenoot Alfa Park, onderdeel van de holding Ackermans & van Haaren (AvH). Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Effia, onderdeel van de Franse groep Keolis, is de tweede grootste uitbater van parkings in Frankrijk. Het bedrijf beheert vierhonderd parkings met 175.000 plaatsen. Effia realiseert een omzet van 145 miljoen euro. De overname van Alfa Park is de eerste internationale uitbreiding van Effia. Alfa Park, behorend tot de bouwgroep Van Laere, beheert vijftien parkings met achtduizend plaatsen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Het samengaan met Effia moet de groei van Alfa Park versnellen.

De Vlaamse modeontwerpster Jasna Rokegem heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met Nokia Bell Labs, dat al meer dan vijftig jaar kunstenaars uitnodigt om met technologie te experimenten. Rokegem is de eerste Belgische fashiontech-designer en richtte anderhalf jaar geleden de startup Jasna Rok op. Rokegem ontwikkelt kledij die technologie en mode moet verzoenen. Hoe meer de grenzen tussen beide worden doorbroken, hoe sneller innovatie volgens Rokegem kan plaatsvinden. Daarbij geeft de ontwerpster aan mode interactief te willen maken en tot een persoonlijke coach te maken. Rokegem werkte ook al samen met kunstenaar Panamarenko.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Snap heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies gerealiseerd van 2,2 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van 104 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Wel wordt opgemerkt dat bij de beursgang een bedrag van 2 miljard dollar aan werknemers werd uitgekeerd. Evan Spiegel, oprichter van Snap, zou daarbij een bedrag van 750 miljoen dollar hebben uitgekeerd gekregen. De omzet van het bedrijf, ontwikkelaar van de applicatie Snapchat, steeg van 38,8 miljoen dollar naar 149,65 miljoen dollar. Snapchat telt 166 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Dat betekende een stijging met 36 procent, tegenover 47,7 procent het kwartaal voordien.

Midden december start de Britse luchtvaartmaatschappij Powdair vanop luchthaven Antwerp Airport met vluchten naar de Zwitserse stad Sion. Er worden vier vluchten per week aangekondigd. Powdair wil met zijn nieuwe service vooral op wintersporters mikken. Naast Antwerpen zal Powdair ook vanuit Hamburg in Duitsland en London Luton, London Southend, Southampton, Bristol, Manchester en Edinburgh in Groot-Brittannië vluchten naar Sion aanbieden. Een ticket voor een enkele vlucht zou gemiddeld 140 pond kosten, waarin ook het vervoer van de ski’s is voorzien. De ticketverkoop zou begin juni van start gaan. In de buurt van Sion liggen de skigebieden Crans Montana, Verbier en Zermatt.

Chipontwerper Nvidia heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,94 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 50 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 144 procent naar 507 miljoen dollar. De grootste omzet werd gerealiseerd in de game-divisie, waar een stijging met 49 procent tot 1,03 miljard dollar werd geboekt, terwijl bij de afdeling datacenters een toename met 186 procent naar 409 miljoen dollar werd gerealiseerd. Bij de grafische kaarten voor de zakelijke markt kon een groei met 8 procent tot 205 miljoen dollar werd gemeld. De automotive-divisie steeg met 24 procent tot 140 miljoen dollar.

Meer Nieuws

09:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-05-17

Minder slachtoffers door georganiseerd geweld

Tijdens het voorbije jaar verloren meer dan 102.000 mensen het leven door georganiseerd geweld. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Uppsala Conflict Data. Er werden ongeveer 10 procent minder slachtoffers geteld dan het jaar voordien. Tegenover drie jaar geleden, toen een piek van 131.000 slachtoffers werd opgetekend, is er zelfs sprake van een daling met meer dan 20 procent. Toch blijft het geweld opvallend meer slachtoffers eisen dan tijdens de beginperiode van deze eeuw, toen minder dan veertigduizend slachtoffers per jaar dienden te worden geteld. Bovendien wordt de inmenging van grote machten een onrustwekkende trend genoemd.

Lees Verder

16:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Finland meest paternalistische staat van Europa

Finland is de meest betuttelende staat van Europa, gevolgd door Groot-Brittannië en Ierland. Dat blijkt uit een rapport van Epicenter, een groep van zes Europese denktanks die een vrije markt propageren. Opgemerkt wordt dat in de drie betrokken landen zware belastingen worden opgelegd aan de consumptie van alcohol en tabak, terwijl ook het roken in belangrijke mate wordt beperkt. Ook Hongarije, Zweden, Frankrijk en Letland hanteren volgens de onderzoekers een sterk paternalistisch beleid. Aan het andere einde van het spectrum bevinden zich Tsjechië en Duitsland, waar volgens het rapport aan de burgers een relatieve vrijheid wordt gegund.

“In Finland vertoont het beleid een duidelijke voorkeur voor de promotie van een paternalistische levensstijl,” aldus Epicenter. Het land voert voor het tweede opeenvolgende jaar de lijst aan. Finland heeft volgens Epicenter inmiddels een nagenoeg onbedreigde positie in betutteling verworven, onder meer te wijten aan een negatieve benadering van elektronische sigaretten, een belasting op suikerhoudende frisdranken en onbuigzame standpunten tegenover alcohol-reclame.” In het algemeen moet volgens het rapport worden vastgesteld dat het beleid van de Europese Unie zich steeds minder tolerant opstelt en dan ook in toenemende mate betuttelend te werk gaat.

Na Tsjechië en Duitsland bevinden ook Nederland en Luxemburg zich - samen met Roemenië, Oostenrijk en Slowakije - bij de meest tolerante lidstaten van de Europese Unie. België staat op het gebied van betutteling op een twaalfde plaats. Vooral op gebied van alcohol toont het land volgens het rapport een tolerante houding. Epicenter zegt verder nog dat weinig aanwijzingen kunnen worden gevonden dat belastingen op tabak of bepaalde voedingsbestanddelen een positieve impact hebben op de openbare gezondheid. “Er kan geen enkele correlatie worden gevonden tussen het paternalistisch beleid van een staat en de levensverwachting van de bevolking,” wordt in het rapport opgemerkt.

Lees Verder

15:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: finland |  Facebook |

Hulpvaardige werknemer kan toxische omgeving creëren

Werknemers die in de ochtend een grote hulpvaardigheid tentoonspreiden tegenover hun collega’s, later op de dag vaak met een mentale uitputting worden geconfronteerd en vooral eigen doelstellingen nastreven, waardoor uiteindelijk een toxische werkomgeving dreigt te worden gecreëerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat hulp aan anderen een negatieve impact op het individu zou kunnen hebben, maar de nieuwe studie wijst ook op een schadelijke invloed - onder bepaalde omstandigheden - op de werkvloer.

Lees Verder

14:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Filmvoorkeuren zijn vooral een individuele keuze

De voorkeuren voor bepaalde bioscoopfilms zijn individueel bepaald en zijn niet gelinkt aan demografische karakteristieken die door de filmstudio’s worden geviseerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de New York University en de Rutgers University, gebaseerd op een evaluatie van ruim tweehonderd filmproducties door drieduizend kijkers. De onderzoekers zeggen dat er wel een aantal patronen kunnen worden opgetekend, maar voegen er aan toe dat in het algemeen tussen de onderscheiden demografieën weinig afwijkende visies kunnen worden opgemerkt. Bovendien kon worden vastgesteld dat het filmpubliek het in het algemeen niet eens hoeft te zijn met de professionele critici.

“Al meer dan honderd jaar proberen filmmakers strategieën te vinden om de aandacht van het publiek te trekken, in de veronderstelling dat alle kijkers op dezelfde manier zouden reageren,” geeft onderzoeksleider Pascal Wallisch, professor psychologie aan de New York University, aan. “Er is echter nooit onderzocht in welke mate het publiek eensgezind op filmproducties reageert. Wel is gekeken in welke mate de evaluaties van de critici aan het succes van de producties kunnen worden gelinkt, maar niemand heeft zich afgevraagd in hoeverre het publiek de mening van die professionele besprekingen zou delen. Het antwoord op die vragen is echter ook bijzonder ontnuchterend.”

“De studie toont aan dat er in de voorkeuren van de bioscoopbezoeker weinig wetmatigheden kunnen worden teruggevonden,” aldus professor Wallisch. “Toch konden een aantal patronen worden gevonden. Onder meer kon worden vastgesteld dat bij mannen een grotere eensgezindheid kon worden opgetekend dan bij vrouwen. Anderzijds moet worden opgemerkt dat die eensgezindheid op een bijzonder laag niveau blijft. Ook leeftijd blijkt geen impact op de evaluaties te hebben. Dat geldt evenzeer voor de impact van critici, die echter anderzijds onderling wel een sterke eensgezindheid lieten optekenen. Ook kon worden vastgesteld dat een aantal individuele figuren heel goed de bijval voor filmproducties konden ramen.”

“Wie bij een filmkeuze op een betrouwbare mening wil beroep doen, besluit best tot een bloemlezing van een reeks commentaren van andere kijkers,” zeggen de onderzoekers nog.

Lees Verder

13:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: film |  Facebook |

Consument voelt emotionele connectie met merk

Ruim 65 procent van de consumenten voelen een emotionele connectie met een merk of een bedrijf. Bij mannen loopt dat op tot 68 procent, tegenover 64 procent bij vrouwen. Dat is de conclusie van een enquête van het bedrijf Customer Thermometer bij duizend consumenten in de Verenigde Staten. Er wordt aan toegevoegd dat 91 procent van die connecties een positief karakter hebben. Interesse is met een score van 70 procent de meest frequente connectie, maar ook maakt 57 procent gewag van vertrouwen. Bij mannen worden emotionele banden vooral gericht op elektronica (33 procent), terwijl vrouwen vooral wijzen naar mode (12 procent).

“Er moet echter worden vastgesteld dat het belang van de emotionele connectie door de consument met een score van 42 procent relatief laag wordt ingeschat,” stippen de onderzoekers aan. “De meeste consumenten voelen geen echte noodzaak aan een emotionele band, maar toch loont het voor de bedrijven de moeite om aan een positieve connectie met de klant te werken.” Er wordt daarbij ook gewezen naar eerder onderzoek, waaruit is gebleken dat klanten met emotionele connecties bijzonder waardevol zijn. Volledig geconnecteerde klanten zouden gemiddeld 50 procent meer waardevol zijn dan een uiterst tevreden consument. Volledig geconnecteerde klanten zijn bovendien ook minder prijsgevoelig.

Uit het onderzoek bleek verder nog dat 65 procent van de respondenten aangaf een positieve band te hebben opgebouwd omdat het bedrijf heeft laten uitschijnen voor de consument zorg te vragen. Ook bleek een kwart bereid te zijn een meerprijs tot 50 procent te betalen voor een product van een merk dat hen toelaat een positieve impact te hebben. Anderzijds bleek dat 65 procent erkent teleurgesteld te zijn door een politiek standpunt van een onderneming. Ook kon worden vastgesteld dat 62 procent van de respondenten tot een boycot te zijn overgegaan van een merk dat hen politiek had ontgoocheld. Apple, Nike en Nintendo worden het vaakst genoemd als een merk waarmee de consument een affiniteit voelt.

Lees Verder

12:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: merk |  Facebook |

Extroverte en proactieve persoonlijkheid heeft beste carrièrekansen

Een extroverte en proactieve persoonlijkheid biedt de beste vooruitzichten op een succesvolle carrière. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Missouri. Opgemerkt wordt dat voor de uitbouw van een succesvolle carrière het gedrag van de werknemer - niet noodzakelijk de inherente persoonlijkheid - de belangrijkste factor blijkt. Dat betekent volgens de Amerikaanse wetenschappers echter ook dat een aantal specifieke richtlijnen kunnen worden gegeven voor werknemers die hoger hiërarchische ambities in het bedrijfsleven koesteren.

Lees Verder

10:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oost-Europa zit vast in spiraal van lage lonen

Werknemers in Oost-Europa zitten sinds de economische crisis vast in een spiraal van lage lonen. Dat is de conclusie van een rapport van het European Trade Union Institute (Etui). Opgemerkt wordt dat de economische crisis een einde heeft gemaakt aan een periode van twee decennia loonsverhogingen in Oost-Europa. Er wordt aan toegevoegd dat de productiviteit van de industrie in onder meer Polen en Tsjechië veel hoger ligt dan in Frankrijk, maar slechts de helft van die opbrengsten werden volgens het rapport opnieuw in lonen geïnvesteerd. Door die problemen geraakt de regio volgens het rapport ook niet uit zijn afhankelijke positie.

Lees Verder

 

10:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse kledingketen Abercrombie & Fitch (A&F) staat te koop. De aandeelhouders hebben aan de Amerikaanse investeringsbank Perella Weinberg gevraagd op zoek te gaan naar potentiële overnemers. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. Onder meer American Eagle Outfitters en Express worden als mogelijke overnamekandidaten naar voor geschoven. Abercrombie & Fitch was tot een tiental jaar geleden bijzonder gegeerd bij de jongere consumenten, maar heeft sindsdien veel van zijn populariteit verloren. Het concern wordt al vijftien kwartalen op rij met een omzetdaling geconfronteerd en heeft de voorbije vier jaar al verscheidene saneringen moeten doorvoeren. Dit jaar worden zestig winkels gesloten.

Het Canadese concern DHX Media verwerft een belang van 80 procent in de groep Peanuts Worldwide, die de rechten op onder meer de stripfiguren Snoopy en Charlie Brown in eigendom heeft. DHX Media, dat al eigenaar is van de rechten op de Teletubbies en Bob the Builder, neemt het belang in Peanuts over van Iconix Brand Group. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 345 miljoen euro. Het resterende belang van 20 procent in Peanuts blijft in handen van de erfgenamen van Charles Schulz, de bedenker van Snoopy. Iconix Brand Group, dat met een belangrijke schuldenlast wordt geconfronteerd zou eventueel ook voor zijn merk Strawberry Shortcake een nieuwe eigenaar zoeken.

Center Parcs wil tien vakantieparken bouwen in China. Daarmee zou de groep voor de eerste keer zijn activiteiten buiten Europa willen uitbreiden. Dat heeft Mark Haak Wegmann, topman van Center Parcs, in een interview met de krant De Telegraaf gezegd. Over twee jaar zouden in Peking en Shanghai de eerste twee Chinese parken van de groep moeten kunnen worden geopend. Center Parcs, onderdeel van de Franse groep Pierre & Vacances-Center Parcs, zou een budget van 1 miljard euro hebben gereserveerd voor de uitbreiding en renovatie van zijn portfolio. Volgens Wegmann is er een grote behoefte aan locaties voor een korte vakanties met het gezin.

Staaldraadfabrikant Bekaert heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,06 miljard euro. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Meer dan de helft van die stijging was te danken aan een organische omzetgroei, terwijl ruimschoots een kwart afkomstig was van overnames en fusies. Het resterende pakket was te danken aan positieve wisselkoerseffecten. Het bedrijf merkt op vooral te zijn blijven groeien in de autosector, de bouwindustrie en de industriële staaldraadmarkten. Minder positieve cijfers werden geregistreerd in de energiesectoren. Geografisch werd in alle markten, behalve Latijns-Amerika, een sterke groei opgetekend.

De Duitse groep SolarWorld, producent van zonnepanelen, vraagt het faillissement aan. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. SolarWorld werd met een zware schuldenlast geconfronteerd en zag naar eigen zeggen geen andere mogelijkheid dan een faillissement meer te zien. Het bedrijf kampt met juridische problemen in de Verenigde Staten en met een zware prijsconcurrentie vanuit China. In maart dit jaar had de onderneming nog een zwaar bezuinigingsplan aangekondigd, waarbij onder meer vierhonderd ontslagen werden aangekondigd. Gehoopt werd toen dat die ingreep over twee jaar opnieuw tot winstgevendheid zou leiden. Mogelijk moet ook voor een aantal dochterbedrijven een faillissement worden aangevraagd.

Duitse autoriteiten onderzoeken een tweeduizendtal zogenaamde spookbedrijven in Malta. De bedrijven hebben banden met Duitsland en werden waarschijnlijk opgericht om belastingen te ontduiken. Dat heeft Norbert Walter-Borjans, minister van financiën van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, gezegd. Het onderzoek kwam op gang na een melding van een anonieme bron, die een lijst met 70.000 bedrijven op Malta aan de autoriteiten van de deelstaat had bezorgd. Volgens Walter-Borjans staan ook filialen van een aantal grote Duitse groepen op de lijst, maar concrete namen werden niet genoemd. De bedrijven zouden op Malta, dat als een fiscaal paradijs bekend staat, postbusondernemingen hebben opgericht

Verzekeraar Ageas heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 222 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten stegen met 14 procent tot 12,7 miljard euro. Bij de levensverzekeringen kon een groei met 16 procent tot 10,9 miljard euro worden gemeld. De andere verzekeringsactiviteiten lieten een toename met 1 procent tot 1,8 miljard euro optekenen. De Belgische activiteiten van Ageas lieten een groei met 42 procent optekenen tot 142 miljoen euro, mede dankzij winst op verkocht vastgoed en aandelen, terwijl bovendien wordt gewezen op het wegvallen van de terrorisme-voorziening. Groot-Brittannië kende een grote terugval.

Supermarktgroep Colruyt heeft een samenwerking ondertekend met het Chinese ecommerce-concern Alibaba. Door het akkoord kunnen klanten van Alibaba in de toekomst de huismerken van Colruyt, zoals Cara Pils, kopen. Voorlopig is het aanbod exclusief gericht op zakelijke klanten, maar Colruyt zou mogelijk ook een rechtstreekse verkoop op de particuliere markt in overweging nemen. Het akkoord met Alibaba heeft voorlopig betrekking op een vijftigtal producten. Alibaba had vorig jaar aangekondigd met een aantal Belgische partners te willen samenwerken. Eerder dit jaar werd ook met de Belgische modegroep JBC een samenwerkingsakkoord ondertekend.

Vliegtuigbouwer Boeing schort alle vluchten met zijn nieuwe toestel 737 MAX tijdelijk op vanwege problemen met de motoren. Dat heeft het Amerikaanse concern gemeld. Het nieuwe toestel moet een jongere en energiezuiniger versie van de Boeing B737 worden. Volgens Boeing verbruikt het nieuwe vliegtuig 20 procent minder brandstof per passagier dan typische andere lijnvliegtuigen. Het eerste exemplaar van het toestel moest normaal gezien deze maand aan de commerciële luchtvaart worden afgeleverd. Het euvel met de motoren kwam aan het licht door een melding van Boeings motorenleverancier CFM International, een joint-venture van General Electric en Safran.

De bioscoopgroep Kinepolis heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 6,6 miljoen bezoekers ontvangen. Dat betekende een daling met 0,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In België werd een daling met 6,1 procent gemeld. De terugval moet volgens Kinepolis worden toegeschreven aan de zwakkere kwaliteit van het filmaanbod in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar, dat bovendien ook meer vakantiedagen telde. Indien ook de resultaten van de paasvakantie zouden kunnen worden meegerekend, zou een groei met 5,43 procent zijn gerealiseerd. Wel steeg de verkoop van snacks en dranken, waardoor omzet en winst een groei lieten optekenen.

Het Nederlandse financiële concern ING Groep heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 4,4 miljard euro, tegenover nagenoeg 4,09 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel echter terug van bijna 1,26 miljard euro naar ruim 1,14 miljard euro. De groei werd vooral gedragen door hogere inkomsten uit de dienstverlening aan grote bedrijven. Ralph Hamers, topman van de Nederlands groep, maakte gewag van positieve economische vooruitzichten. Hij wees er daarbij op dat in de meeste landen de huizenmarkt opnieuw een stijgende lijn vertoont. Anderzijds wees hij erop dat de lage rente een rem op de financiële resultaten blijft.

In Duitsland zou het bedrijf Toll Collect, dat al twaalf jaar de wegentol voor vrachtwagens int, zich schuldig hebben gemaakt aan een miljoenenfraude. Het Duitse gerecht vermoedt dat een aantal managers de staat hebben opgelicht. Toll Direct zou zijn kosten hebben overdreven, waardoor de onderneming jarenlang teveel geld van de staat zou hebben ontvangen. De totale omvang van de potentiële fraude is niet bekend, maar er wordt gewag gemaakt van een bedrag van minstens 3 miljoen euro. De fraude werd gemeld door een vroegere werknemer van Toll Direct. Het bedrijf, eigendom van Daimler en Deutsche Telekom, heeft aangekondigd zijn volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek.

In Zuid-Korea wordt in oktober van dit jaar K-City, de grootste testsite voor zelfrijdende auto’s ter wereld, geopend. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van infrastructuur en transport bekend gemaakt. K-City krijgt een oppervlakte van 36 hectare en moet een realistische benadering bieden van verschillende verkeerssituaties. Voor de aanleg van de site is een bedrag van 11 miljard won of 8,9 miljoen euro voorzien. Bedoeling is dat K-City in oktober dit jaar van start gaat. De site zou ter beschikking worden gesteld aan bedrijven die zelfrijdende auto’s willen testen. Zuid-Korea heeft al een aantal autofabrikanten en techbedrijven die werken aan autonoom rijden, waaronder Samsung, Kia en Hyundai.

De winning van gas en zout in het Waddengebied moet worden stopgezet. Alleen daardoor kan, samen met maatregelen van het klimaatakkoord van Parijs, de teloorgang van het gebied worden vermeden. Dat heeft de Waddenvereniging bekend gemaakt. Door een combinatie van een stijgende zeespiegel en een bodemdaling dreigt volgens de organisatie het Waddengebied, dat zich over een afstand van ruim 500 kilometer uitstrekt tussen Den Helder in Nederland en Esbjerg in Denemarken, zijn specifiek karakter te verliezen. De winning van gas en zout zorgt voor een bodemdaling die volgens de Waddenvereniging niet langer door de afzetting van nieuw zand niet langer kan worden gecompenseerd.

De supermarktgroep Ahold Delhaize heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met bijna 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst steeg met 8,1 procent tot 604 miljoen euro. In de Verenigde Staten, de belangrijkste markt van het concern, boekte Delhaize een omzetgroei met 0,1 procent tot 3,9 miljard euro, terwijl Ahold een terugval met 1,4 procent tot 5,97 miljard euro liet optekenen. In Nederland werd een stijging met 3,9 procent tot 3,3 miljard euro gemeld. In België daalde daarentegen de omzet met 1,1 procent tot 1,18 miljard euro, waarbij vooral de winkels in eigen beheer een achteruitgang noteerden.

Meer Nieuws

 

09:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-05-17

Mortaliteit hartfalen ligt hoogst in arme landen

De mortaliteit door hartfalen is wereldwijd omgekeerd evenredig met de rijkdom van een land. Dat is de conclusie van een onderzoek van de European Society of Cardiology (ESC). Algemeen werd een mortaliteit van 17 procent opgetekend, maar in Afrika loopt dat cijfer op tot 34 procent, gevolgd door India (23 procent). De laagste cijfers werden geregistreerd in China (7 procent), vooraf gegaan door het Midden-Oosten en Zuid-Amerika (9 procent). Opgemerkt wordt dat in westerse landen patiënten een risico van 5 procent tot 10 procent lopen binnen het jaar te overlijden. In Afrika en India wordt dat risico verdubbeld tot verdrievoudigd.

Lees Verder

19:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verkoop supercars kent bijzonder sterke groei

Producenten van supercars hebben het voorbije jaar 28.493 wagens verkocht. Daarmee is een nieuw record gevestigd. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Jato. Tegenover het jaar voordien werd een stijging met 15,9 procent opgetekend. De groei van de sector moet volgens de onderzoekers worden gekoppeld aan de verdere uitbreiding van de wereldwijde populatie miljardairs het voorbije decennium. Supercars zijn immers bijna een verplicht statussymbool voor de ultra-vermogende klasse. De verkopen worden aangevoerd door Bentley, die het voorbije jaar een marktaandeel van 37 procent opeiste. Op de tweede plaats staat Ferrari met een aandeel van 24 procent.

Lamborghini eindigde op een derde plaats met een marktaandeel van 11 procent, gevolgd door Rolls-Royce en Aston Martin met elk 10 procent. Bij de populairste modellen werd de top drie volledig ingenomen door Bentley. De succesrijkste supercar het voorbije jaar was immers de Bentley Continental, gevolgd door de Flying Spur en de Bentayga van dezelfde constructeur. De Verenigde Staten waren ook het voorbije jaar de belangrijkste afzetmarkt van de supercars. Met een afzet van 8.377 exemplaren had de Amerikaanse markt immers een aandeel van 30 procent in de wereldwijde verkopen. Op de tweede plaats stond Groot-Brittannië (4.600), gevolgd door China (4.400).

“Vooral in China neemt de interesse in de supercars snel toe,” aldus Jato. “Op één jaar tijd heeft de vraag er immers een stijging met 54,2 procent laten optekenen.” De consulent telde vorig jaar wereldwijd 1.810 miljardairs. Dat betekende een stijging met met 79 procent tegenover het begin van dit decennium, toen 1.011 superrijken konden worden geteld. Ook de verkoop van supercars nam tijdens die periode met ruim 64 procent. Opmerkelijk is wel dat de sterke verkoopsgroei het voorbije jaar volgde op een periode van relatieve stagnatie, waarbij gespreid over drie jaar, een stijging met 4,5 procent werd gemeld.

Lees Verder

18:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: supercars |  Facebook |

Sociale media cruciaal voor distributie digitale video

Sociale media zijn bijzonder belangrijk geworden voor de distributie van video. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Trusted Media Brands bij meer dan driehonderd marketing-verantwoordelijken. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat 68 procent van de marketeers van mening is dat sociale media het belangrijkste kanaal zijn geworden voor de organisatie van digitale videocampagnes. Dat betekent een stijging met meer dan 10 procent tegenover vorig jaar. Sociale media kreeg daarbij de hoogste scores voor engagement (59 procent), return-on-investment (39 procent) en klantendiensten (38 procent).

Lees Verder

 

17:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Reiziger toont groter engagement tegenover duurzaamheid

Duurzaamheid is in de luxe reissector meer geworden dan een modetrend en heeft inmiddels een directe impact op de boekingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent IAG Travel bij dertienhonderd reizigers. Uit het onderzoek bleek dat 72 procent van de ondervraagden te kennen geeft thuis relatief tot bijzonder sterk duurzaam gedrag te vertonen. Bovendien werd door bijna 66 procent aangegeven dat iedereen zich op reis tot duurzaam gedrag kan engageren. Bovendien noemde 78 procent van de ondervraagden duurzaam reizen relatief tot bijzonder belangrijk, in vergelijking met 52 procent vorig jaar.

Lees Verder

17:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China beheerst wereld elektronische sporten

Het voorbije jaar werden wereldwijd zes miljard uur besteed aan elektronische sportgames (eSports). Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent IHS Markit. Tevens wordt opgemerkt dat de sector het voorbije jaar 280 miljoen dollar inkomsten uit reclame heeft ontvangen. Verwacht wordt dat deze inkomsten de volgende vier jaar tot een niveau van 1 miljard dollar zullen oplopen. De sector wordt gedomineerd door China, dat vorig jaar 57 procent van alle activiteiten vertegenwoordigde. De Olympic Council of Asia heeft aangekondigd dat eSports over vijf jaar op het programma van de Asia Games zullen worden opgenomen.

Lees Verder

16:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Industriële partner tast credibiliteit research aan

Wetenschappelijke studies worden door het publiek vaak op een grotere argwaan ontvangen wanneer blijkt dat bij het onderzoek ook een industriële partner - zelfs met een uitstekende reputatie - is betrokken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University, gebaseerd op studies rond onder meer genetisch gemanipuleerde voeding. De resultaten van het onderzoek geven aan dat wetenschappers in moeilijke tijden, wanneer subsidies van de overheid worden beperkt, met een bijkomende uitdaging worden geconfronteerd om een alternatieve financiering van hun research te kunnen verzamelen zonder de integriteit van het project in het gedrang te brengen.

“Het publiek heeft het moeilijk om studies rond gezondheidsrisico’s te aanvaarden wanneer een industriële partner bij het project betrokken blijkt,” benadrukt onderzoeksleider John Besley, professor reclame en public relations aan de Michigan State University. “De resultaten van onze studie tonen duidelijk dat de argwaan van het publiek substantieel toeneemt wanneer een voedingsbedrijf bij het project was betrokken. Door de aanwezigheid van een industriële partner bleek 77 procent van de respondenten een negatieve commentaar over het onderzoek te hebben. Wanneer daarentegen geen sprake was van een industriële partner, valt die negatieve commentaar terug op amper 28 procent.”

“De negatieve percepties tegenover industriële partners verdwenen ook niet wanneer erop werd gewezen dat andere partijen, zoals openbare gezondheidsinstellingen, eveneens bij het onderzoek waren betrokken,” zegt professor Besley nog. “Wanneer de wetenschap op steun uit de industrie beroep doet, wordt de geloofwaardigheid aangetast en die negatieve impact kan niet door de toevoeging van een andere, geloofwaardige, partij worden gecorrigeerd.” Het probleem kan volgens de onderzoekers een belangrijke drempel worden voor wetenschappelijk onderzoek, dat vaak naar private partnerships moet uitkijken omdat de overheden minder budgetten ter beschikking stellen.

Lees Verder

11:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: research |  Facebook |

Personeel wil vooral met efficiënte arbeid opvallen

Werknemers proberen niet alleen bij de rekrutering een goede indruk te maken op het management, maar willen gedurende hun hele carrière bij de bedrijfstop in gunstige zin op te vallen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het rekruteringsplatform CV-Library bij duizend werknemers in Groot-Brittannië. Vastgesteld werd dat 70,5 procent van de respondenten erkent te proberen om zich gedurende de volledige loopbaan bij een onderneming op een positieve manier tegenover de bedrijfsleiding te profileren. Bij vrouwen loopt dat cijfer op tot 75,5 procent en ook in de leeftijdsgroep tussen vijfendertig en vierenveertig jaar wordt een piek van 75,6 procent opgetekend.

De onderzoekers stelden vast dat 27,3 procent van de ondervraagden een positieve indruk wil maken door zijn taak op een efficiënte manier te organiseren, gevolgd door het formuleren van nieuwe ideeën (18,2 procent) en het opnemen van bijkomende verantwoordelijkheden die niet strikt tot de arbeidsspecificaties behoren (13 procent). Daarnaast zegt 9,8 procent een indruk te willen maken door andere leden van het team te helpen, terwijl 9,6 procent aangeeft met een punctuele houding te willen opvallen. “De studie toont dat de meeste werknemers hun managers willen imponeren,” zegt Lee Biggins, managing director van CV-Library. “Dat is niet verbazend, aangezien de meesten een succesvolle carrière willen uitbouwen.”

“Een bedrijf mag inzet van zijn medewerkers verwachten, maar het management moet ervoor zorgen dat die inspanningen niet onopgemerkt blijven,” zegt Lee Biggins nog. “Erkenning en beloning worden door de werknemers bijzonder gewaardeerd en zullen bovendien als een motivator voor de verdere toekomst functioneren.” Toch bleek dat niet alle werknemers die inspanningen eindeloos willen volhouden, want 21,7 procent van de ondervraagden gaf aan alleen tijdens het eerste jaar van zijn arbeidscontract en bijzondere inzet te willen tonen. Daarbij gaf een groep van 7,5 procent toe die moeite slechts één week te zullen volhouden, terwijl 5,1 procent gewag maakte van één maand en 5,9 procent over een periode van drie maanden sprak.

Lees Verder

10:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: personeel |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Italiaanse stad Venetië mogen geen nieuwe kebabzaken of andere fastfoodrestaurants meer worden geopend. Dat is het gevolg van een nieuwe wet die volgens de lokale autoriteiten het karakter en de tradities van de stad moeten vrijwaren. Verkopers van artisanaal ijs blijven van de maatregel gespaard. Paola Mar, hoofd van de dienst toerisme van Venetië, moet een rem worden gezet op activiteiten die niet compatibel zijn met het behoud en de ontwikkeling van het cultureel erfgoed van de stad. Venetië is niet de eerste Italiaanse stad die een dergelijke maatregel neemt. Verona introduceerde vorig jaar al een verbod op nieuwe kebabzaken. Ook Firenzo wil de verkoop van buitenlandse voedselproducten verbieden.

Het Duitse energieconcern Eon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,5 miljard euro. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst zakte met 46 procent terug tot 628 miljoen euro. Onder meer wordt daarbij gewezen op hogere commissies voor de elektriciteitsnetwerken, terwijl ook de kerncentrale van Brokdorf in het noorden van het land langer voor onderhoud uit dienst diende te worden gehouden dan oorspronkelijk was ingeschat. Daarnaast wordt gewezen op een lager verkoopvolume in Groot-Brittannië. Deze negatieve elementen zouden over het hele jaar echter worden uitgewist.

In Los Angeles is Stanley Weston, bedenker van actiefiguur GI Joe en de tekenfilmserie ThunderCats. Weston (84) werd geboren en Brooklyn en maakte eerst carrière in het Amerikaanse leger, waarmee hij in Korea vocht. Nadien vestigde hij zich in New York, waar hij marketing studeerde. Het overweldigende succes van Barbie zette Weston aan te werken aan de creatie van een speelgoedfiguur voor jongens. Hij bedacht daarbij de actiefiguur GI Joe, die geïnspireerd was op zijn ervaringen als soldaat. Hij verkocht de rechten op GI Joe nadien aan speelgoedfabrikant Hasbro; In de jaren tachtig van de voorbije eeuw ontwikkelde de studie van Weston ook nog de succesvolle tekenfilmserie ThunderCats.

De luchthaven van Edmonton in Canada heeft bij het Nederlandse bedrijf Clear Flight Solutions de robotvogel Robird aangekocht. De technologie zal worden ingezet om volgens op de luchthaven te verjaren. Robird werd vijf jaar geleden gecreëerd en was het resultaat van een onderzoek van de Universiteit Twente. Robird bootst de bewegingen van een valk na, waardoor vogels in de buurt denken dat er een echte roofvogel in de buurt is. Tot nu toe zouden luchthavens zich terughoudend hebben opgesteld voor de aankoop van Robird, maar de introductie van de technologie in Canada zal volgens het Nederlandse bedrijf de bestaande interesse van Amerikaanse en Europese luchthavens wellicht concretiseren.

Het materialenbedrijf Umicore investeert 300 miljoen euro extra in de uitbreiding van zijn productiecapaciteit voor kathodematerialen, die cruciaal zijn voor de performantie van batterijen voor elektrische auto's. Umicore wijst erop dat de vraag naar deze materialen een snelle toename laat optekenen. Het bedrijf investeerde vorig jaar al 160 miljoen euro in de verhoging van zijn productiecapaciteit voor kathodematerialen in zijn fabrieken in Zuid-Korea en China. Bedoeling is dat Umicore de productiecapaciteit voor kathodematerialen over de tweede helft van dit decennium verzesvoudigt. De productie zou het bedrijf volgens ramingen een operationele winst van 180 miljoen euro kunnen opleveren.

Het Italiaanse drankenconcern Davide Campari-Milano heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 376,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer eenmalige elementen en valuta-effecten worden weggewerkt, zou een organische groei met 5,7 procent zijn gemeld. De nettowinst steeg met 56,7 procent tot 53,6 miljoen euro. Het bedrijf wijst erop dat de overname van Grand Marnier een aandeel van 32,5 miljoen euro in de omzet heeft gehad, terwijl de Franse dochter ook een bijdrage van 10,2 miljoen euro aan de winst leverde. Bob Kunze-Concewitz, chief executive van Campari, maakt gewag van een uitstekend jaarbegin.

De Franse winkelketen Decathlon, verkoper van sportartikelen, wil in Australië honderd winkels openen. Dat heeft Olivier Robinet, directeur van Decatholon, bekend gemaakt. Een eerste Australisch filiaal van de groep zou in oktober dit jaar worden geopend. Decathlon wil daarbij volgens Robinet de concurrentie aangaan met lokale ketens zoals Rebel Sport of discounters zoals KMart. Hij wees erop dat Australië een bijzonder grote sporttraditie heeft. De Franse keten, eigendom van de familie Mulliez, is op dit ogenblik in een dertig landen actief. Steeds meer Europese ketens - zoals Hennes & Mauritz (H&M) - beslissen om ook in Australië activiteiten op te starten.

De Russische staat heeft het voormalige olieconcern Yukos onrechtmatig failliet verklaard, waarna het bedrijf werd genationaliseerd. Dat heeft een rechtbank in Amsterdam geoordeeld. De Russische overheid verklaarde Yukos elf jaar geleden failliet vanwege vermeende grootschalige belastingontduiking. Het merendeel van de bezittingen werd verkocht aan het staatsolieconcern Rosneft. Ook het Nederlandse dochterbedrijf Yukos Finance werd verkocht aan een Russische groep, maar de aandeelhouders tekenden tegen die transactie met succes verzet aan. De nieuwe eigenaar ging in beroep tegen die beslissing, maar werd door de Nederlandse rechtbank opnieuw in het ongelijk gesteld.

Het bedrijf HTC Corporation uit Taiwan, fabrikant van smartphones, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,5 miljard Taiwanese dollar of 440,3 miljoen euro, tegenover 14,8 miljard Taiwanese dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies daalde van 4,8 miljard dollar naar 2 miljard dollar. HTC Corporation diende daarbij al voor het achtste kwartaal op rij een verlies te melden, maar kon de negatieve resultaten het voorbije kwartaal wel beperken door de productiekosten met 20 procent te verminderen. Er wordt op gewezen dat de brutowinst een toename van 16,3 procent kon melden. Dat is de sterkste prestatie in zeven kwartalen.

In de Verenigde Staten is James Comey, directeur van het Federal Bureau of Investigation (FBI), met onmiddellijke ingang door president Donald Trump ontslagen. Officieel wordt gezegd dat Comey het onderzoek naar het emailverkeer van voormalig presidentskandidate Hillary Clinton slecht heeft uitgevoerd. Aan die reden wordt echter door vele partijen getwijfeld. De democraten vermoeden dat het ontslag een strategie van de Amerikaanse regering een poging is om het onderzoek van Comey naar mogelijke Russische contacten van Donald Trump te blokkeren. Volgens de democraten zou Comey dicht bij belangrijke aanwijzingen kunnen zijn gekomen. Er wordt een onafhankelijke onderzoekscommissie gevraagd.

Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 588 miljoen euro. Dat betekende een daling met 2,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 10 miljoen euro naar 8 miljoen euro. De achteruitgang wordt vooral toegeschreven aan de divisie HealthCare, waar een daling met 6 procent tot 239 miljoen euro werd genoteerd. Dat zou vooral te wijten zijn aan voorraadaanpassingen bij de klanten. De afdeling Graphics boekte een daling met 2,3 procent tot 300 miljoen euro, maar wijst wel op een heropleving van de inkjet-activiteiten. De divisie Specialty Products boekte een groei met 17 procent tot 49 miljoen euro.

De Amerikaanse investeerder Elliott Advisors heeft bij de rechtbank in Nederland een vraag neergelegd om het bedrijf AkzoNobel te dwingen een buitengewone aandeelhoudersvergadering te organiseren. Elliott is een belangrijke aandeelhouder van AkzoNobel, dat al voor de derde keer een overnamebod van de Amerikaanse groep PPG Industries heeft afgewezen. Elliott, dat een belang van 3,25 procent heeft in AkzoNobel, wil op de aandeelhoudersvergadering de positie van Antony Burgmans, voorzitter van het Nederlandse bedrijf, in vraag stellen. Elliott heeft een groep aandeelhouders met een totaal belang van 10 procent rond zich geschaard om een bijzondere vergadering te eisen. AkzoNobel weigert echter.

Het Nederlandse laadpalenbedrijf Allego mag dit jaar 650 laadpalen plaatsen in Vlaanderen. De opdracht past in de eerste aanbesteding die werd uitgeschreven voor het actieplan van Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, om tegen het einde van dit decennium in Vlaanderen 2.500 extra publieke laadpalen te installeren. De Vlaamse gemeenten moeten daarbij een vastgelegd aantal laadpalen plaatsen. Die taak nagenoeg steede uitbesteed aan de energienetbeheerders Eandis en Infrax. Allego is een dochterbedrijf van de groep Alliander, met een omzet van 1,6 miljard euro de grootste distributienetbeheerder van Nederland. Alliander is in handen van de Nederlandse provincies en gemeenten.

Gasnetbeheerder Fluxys heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,03 miljard euro, tegenover 873 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst daalde van 154 miljoen euro naar 118 miljoen euro. Bij Fluxys Belgium daalde de omzet van 538 miljoen euro naar 509 miljoen euro, terwijl de nettowinst van 61 miljoen euro naar 48 miljoen euro kromp. De groei van het moederbedrijf werd vooral gedragen door de Interconnector, de onderzeese pijpleiding tussen Zeebrugge en Groot-Brittannië. Interconnector kende een uitzonderlijk goed jaar omdat meer gas kon worden getransporteerd omdat een belangrijke Britse gasopslaginstallatie met problemen kampte.

In Nederland heeft restaurantketen La Place een samenwerkingsovereenkomst gesloten met supermarktketen Hudson’s Bay. Dat hebben de twee partijen bekend gemaakt. La Place wordt daarbij uitbater van de eerste negen filialen van Hudson’s Bay die tijdens het derde kwartaal van dit jaar de deuren zullen openen. Alleen de vestiging in Amsterdam krijgt een ander restaurant. Een aantal van de nieuwe filialen van Hudson’s Bay zijn gevestigd in panden waar vroeger winkels van de Nederlandse keten Vroom & Dreesman (V&D) waren gevestigd. La Place is de voormalige uitbater van de restaurants van Vroom & Dreesman, die na een faillissement het eerste kwartaal vorig jaar de activiteiten moest stopzetten.

Meer Nieuws

09:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-05-17

Vrouwen krijgen minder gemakkelijk toegang tot internationale opdrachten

Vrouwelijke vrijgezellen zonder kinderen stellen zich het meest open voor een internationale opdracht. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Boston Consulting Group (BCG). Vastgesteld werd dat 55 procent van de vrouwelijke werknemers interesse toont in een internationale opdracht, maar toch niet dezelfde kansen blijken te krijgen als hun mannelijke collega’s. Slechts 30 procent van de vrouwen die zich kandidaat stelt voor een internationale taak, blijkt immers ook een buitenlandse opdracht toegewezen te krijgen. Bij mannen loopt dat aandeel daarentegen op tot 40 procent.

Lees Verder

19:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bestuurder semi-autonome wagen reageert trager op noodsituatie

In semi-autonome wagens reageren chauffeurs trager op noodsituaties dan bij een manuele besturing. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Clemson University in de Verenigde Staten, die het gedrag van een vijftigtal chauffeurs van semi-autonome wagens in een simulator analyseerden. Bovendien bleek dat vervolgens sterker wordt gereageerd om de vertraging te compenseren. Manuele chauffeurs reageren volgens de onderzoekers sneller en rustiger op een noodsituatie. De conclusies maken volgens de onderzoekers duidelijk dat chauffeurs moeten aanleren om op een efficiënte manier met semi-autonome wagens om te gaan, zodat de verkeersveiligheid gegarandeerd kan blijven.

“Net zoals andere technologieën, worden ook automatische auto’s verondersteld perfect te functioneren,” benadrukken de onderzoekers David Neyens en Sijun Shen. “Toch zullen incidenten niet kunnen worden uitgesloten. Het is dan ook de vraag wat er gebeurt wanneer dergelijke problemen zich manifesteren. Simulaties tonen alvast dat een aantal knelpunten verder moeten worden bekeken.” David Neyens merkt op dat autonome wagens moeten worden beschouwd als een disruptieve innovatie die tot een fundamentele verandering in de transportsector zal leiden en de potentie heeft om de veiligheid van het autoverkeer gevoelig te verbeteren.

“De verandering in technologie zal echter gepaard gaan met een wijziging in het gedrag,” betoogt professor Neyens. “Wanneer autonome wagens hun intrede hebben gedaan, zullen de chauffeurs zich wellicht wijden aan activiteiten die niet langer aan het autoverkeer zijn gelinkt. Er moet dan ook gewerkt worden aan de ontwikkeling van mechanismen, zoals alarmsignalen, die de veiligheid zullen kunnen garanderen. Ook zal de opleiding van de chauffeur moeten worden aangepast. Het wordt in de toekomst veel minder belangrijk om vlot te kunnen schakelen, maar wel wordt het cruciaal dat hij in staat is op een adequate manier te reageren wanneer het systeem defect raakt of verkeerde beslissingen neemt.”

Ook bij volledig geautomatiseerde wagens zal de chauffeurs volgens Neyens nog altijd een opleiding nodig hebben, maar die vorming zal volgens hem nog weinig gelijken op de theoretische en praktische cursussen die vandaag nog worden gegeven.

Lees Verder

19:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: auto |  Facebook |

Irisscan wordt belangrijke sector in authenticatie

Over vijf jaar zullen bijna alle smartphones met vingerafdruk-sensoren zijn uitgerust. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent ABI Research. Verwacht wordt dat over vijf jaar 95 procent van de smartphones in staat zullen zijn vingerafdrukken te scannen. Er wordt aan toegevoegd dat de doorbraak van deze technologie ook een hefboom zal zijn voor de ontwikkeling van andere biometrische toepassingen, zoals iriscans, voor activiteiten in de financiële wereld en de overheidssector. Volgens ABI Research zullen irisscans snel in populariteit de traditionele vingerafdrukken naar de troon stoten.

Lees Verder

18:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zelfrijdende auto mag bijna 5.000 dollar meer kosten

Voor een zelfrijdende auto willen consumenten een meerprijs van 4.900 dollar betalen. Dat blijkt uit een enquête van wetenschappers aan de Cornell University bij meer dan twaalfhonderd consumenten in de Verenigde Staten. Voor een auto die is uitgerust met technologie om aanrijdingen te vermijden, wil men een bijkomend bedrag van 3.500 dollar betalen. Er werd echter tevens vastgesteld dat er grote verschillen kunnen worden vastgesteld in de extra budgetten die de autobestuurder voor technologie wil betalen. Sommige chauffeurs willen voor de automatisering een meerprijs van 10.000 dollar betalen, maar anderen wensen geen enkel bijkomend budget te voorzien.

“Het is vandaag al mogelijk een auto te kopen die zichzelf kan parkeren, zijn rijstrook kan aanhouden en een constante snelheid kan bewaren,” verduidelijkt onderzoeksleider Ricardo Daziano, professor economie aan de Cornell University. “De technologie kent echter een snelle ontwikkeling en bedrijven voeren al tests uit met zelfrijdende wagens. Er zullen dan ook snel volledig autonome auto’s op de markt verschijnen.” Onder meer Waymo, dochterbedrijf van Google, heeft volgens zijn topman Jon Krafcik al tweehonderd uur tests in extreme weersomstandigheden uitgevoerd en zou nog dit jaar een aantal voertuigen in het verkeer willen introduceren.

“Er wordt echter vaak de vraag gesteld in hoeverre het publiek in de technologie is geïnteresseerd en voor autonome wagens wil betalen,” benadrukt professor Daziano. “Uit het onderzoek blijkt dat er een evenwichtige verdeling kan worden gemaakt tussen een hoge, middelmatige en afwezige vraag. Uit de studie kan dan ook worden afgeleid dat bij de introductie van opkomende autotechnologieën best een flexibel aanbod wordt gehanteerd. Bovendien kunnen de resultaten de autoriteiten en autobouwers helpen bij hun planning voor de toekomst. De automatisering van het autoverkeer zal immers een belangrijke impact hebben op de organisatie van het transport.”

Lees Verder

 

 

18:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelfrijdende auto |  Facebook |