09-05-17

IJsland speerpunt van groei Europees toerisme

Europa heeft het voorbije jaar 615 miljoen internationale toeristen ontvangen. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de European Travel Commission. De sterkste groei werd opgetekend in IJsland, waar een stijging met 54 procent kon worden opgetekend, ondersteund door een belangrijke toename van het aantal vliegtuigverbindingen. Op de tweede plaats staat Cyprus met een groei van 26 procent. Daarbij wordt opgemerkt dat het eiland erin geslaagd is het seizoenstoerisme achter zich te laten. Dat geldt ook voor Portugal en Malta, die een groei met respectievelijk 25 procent en 23 procent lieten optekenen.

Lees Verder

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Digitale video wordt snelstgroeiende reclamesector

Binnen de reclamesector zal digitale video dit jaar de grootste groei kennen. Dat gaat vooral ten koste van de televisiebudgetten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf America Online (AOL). Vastgesteld werd dat 83 procent van de adverteerders dit jaar van plan is om de investeringen in videoreclame dit jaar op te drijven. Daarbij geeft 72 procent aan budgetten van televisie naar digitale video te zullen verschuiven, terwijl 71 procent gewag maakt van een transfer naar mobiele video. De verschuiving is gedeeltelijk ingegeven door de overtuiging dat video in staat is omzet te genereren.

Lees Verder

17:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sollicitant voelt zich vaak door zenuwen verraden

Vele werkzoekenden geven toe dat ze tijdens een sollicitatiegesprek de controle over hun zenuwen verliezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het platform TotalJobs bij meer dan zesduizend werkzoekenden en honderdvijftig bedrijfsleiders in Groot-Brittannië. Vooral blijkt een grote vrees voor het ogenblik waarop de vraag gesteld wordt waarom de rekruteerder de kandidaat zou moeten aanwerven. De onderzoekers stelden vast dat 65 procent van de werkzoekenden toegeeft door zijn zenuwachtigheid tijdens het sollicitatiegesprek niet zijn reële capaciteiten te hebben kunnen tonen, terwijl 41 procent erkent zich tijdens het interview met een potentiële werkgever angstig te voelen.

Verder bleek dat 34 procent tijdens het interview aan zijn mogelijkheden begint te twijfelen, terwijl 30 procent zijn gedachtenstructuur kwijt raakt. Tevens moet worden vastgesteld dat 26 procent toegeeft tijdens het gesprek te snel te praten, terwijl 20 procent van mening was teveel te praten. Daarnaast zegt 19 procent verhit te raken en zweterig te worden, terwijl 17 procent verward raakt en 15 procent onrustig wordt en het gevoel krijgt niet te kunnen blijven stilzetten. Een groep van 9 procent bekende zelfs de neiging te hebben onwel te worden, terwijl 8 procent onhandige gedragingen zou beginnen te vertonen.

De grootste bezorgdheid die de sollicitanten vertoonden bleek te maken te hebben met een vrees de antwoorden op de gestelde vragen niet te kennen (55 procent). Die bekommernis was zelfs groter dan de vrees uiteindelijk toch niet aangenomen te worden (44 procent). Sommige kandidaten ervaren ook problemen wanneer hen gevraagd wordt meer over zichzelf of over hun grootste zwakheden te vertellen (11 procent). Verder bleek dat 73 procent van de kandidaten ervan overtuigd is dat de manier waarop de vragen worden beantwoord, de meest bepalende factor in de de rekruteringskansen vormt.

Om de zenuwen toch enigszins onder controle te houden, gaan vele sollicitanten vroeg genoeg naar de afspraak voor het interview (49 procent) of oefent de antwoorden op de vragen vooraf in (36 procent). Een ander gedeelte luistert naar muziek (34 procent). Slechts 10 procent van de ondervraagden beweerde tijdens een interview geen enkel ongemak te ervaren, terwijl 19 procent te kennen gaf tijdens het gesprek met een potentiële werkgever veel zelfvertrouwen te voelen.

Lees Verder

16:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: interview |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten heeft handtassenfabrikant Coach een bod gedaan op sectorgenoot Kate Spade. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,4 miljard dollar. Het bod is al door de raden van bestuur van beide bedrijven goedgekeurd. Gehoopt wordt de transactie tegen het derde kwartaal van dit jaar te kunnen afronden. Door de overname hoopt Coach een betere toegang te krijgen tot jonge consumenten. Daarvoor werd ook al een commerciële samenwerking gelanceerd met de Amerikaanse zangeres Selena Gomez, die bijzonder actief is op sociale netwerken. Kate Spade is een jong merk van lederwaren. Het bedrijf werd in de jaren negentig opgericht.

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam van 1,2 miljard dollar naar 1,4 miljard dollar toe. Het bedrijf kon profiteren van de hogere prijzen die konden worden aangerekend aan de aanbieders van betaaltelevisie, waarmee de hogere kosten voor de productie van sportprogramma’s konden worden gecompenseerd. Filmstudio Warner Bros boekte een omzetgroei met 8,2 procent tot 3,37 miljard dollar, terwijl bij Home Box Office (HBO) een stijging met 4,1 procent tot 1,57 miljard dollar kon worden geboekt.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook brengt een reeks televisieshows op de markt. Daarmee wil de onderneming de concurrentie van Snapchat opvoeren en meer jongeren kunnen aantrekken. In juni van dit jaar zouden vierentwintig televisieshows worden aan het publiek worden gepresenteerd. Enerzijds wordt gemikt op programma’s met grotere budgetten, vergelijkbaar met de traditionele televisiesector. Daarnaast worden ook kortere video’s met goedkopere budgetten op de markt worden gebracht. Inmiddels raakte al bekend dat Facebook werkt aan een eigen datingshow op basis van virtuele realiteit. Het bedrijf is ook geïnteresseerd in realtime sportuitzendingen.

Het Belgische gerecht heeft een inval gedaan in vestigingen van het transportbedrijf Jost. De operatie kaderde in een grootschalig onderzoek naar fraude met sociale premies. In een twintigtal vestigingen zouden invallen zijn gebeurd. Het federaal parket was daarbij op zoek naar aanwijzingen dat Jost in Oost-Europa een aantal nepbedrijven had waar vrachtwagenchauffeurs tegen de goedkopere lokale arbeidsvoorwaarden zouden zijn aangenomen, terwijl opdrachten in België en andere West-Europese markten zouden zijn aangevoerd. Door die praktijken zou het bedrijf van sociale dumping kunnen worden beticht. Jost ontkent echter met klem de wetgeving te hebben overtreden.

In de Verenigde Staten neemt het televisiebedrijf Sinclair Broadcast Group zijn sectorgenoot Tribune Media over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,9 miljard dollar. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Er waren al langer geruchten over een een samensmelting tussen beide partijen. Tribune Media overkoepelt 42 lokale televisiestations. Marktleider Sinclair Broadcasting heeft een netwerk van 173 zenders. Ook mediaconcern 21st Century Fox zou interesse hebben gehad in Tribune Media. Een aantal bronnen had daarbij gemeld dat 21st Century Fox investeerder Blackstone zou hebben benaderd om een gezamenlijk overnamebod op Tribune te doen.

Het Amerikaanse bedrijf Straight Path Communications, eigenaar van radiofrequenties, heeft een overnamebod van 3,1 miljard dollar ontvangen. Over de identiteit van de bieder werden geen details verstrekt, maar volgens bepaalde bronnen zou het bod afkomstig zijn van telecomoperator Verizon. Eerder had Straight Path al een bod van 1,6 miljard dollar van telecomgroep AT&T afgewezen. De biedingen zijn opmerkelijk, aangezien Straight Path vorig jaar slechts een omzet van 2 miljoen dollar realiseerde. Het bedrijf is echter één van de laatste onafhankelijke eigenaars van radiofrequenties die kunnen worden gebruikt voor mobiele telefonie van de vijfde generatie.

De Chinese staatsbedrijven ChemChina en Sinochem plannen een megafusie. Door de samensmelting zou de grootste chemiegroep van de wereld, met een omzet van 100 miljard dollar, worden gecreëerd. Gehoopt wordt de fusie volgend jaar te kunnen realiseren. Volgens waarnemers zou de Chinese bedrijven de twee bedrijven willen laten fuseren om de nodige financiële omvang te genereren die ChemChina zou toelaten de geplande overname van het Zwitserse bedrijf Syngenta door te voeren. De overname van Syngenta kost 43 miljard dollar, terwijl ChemChina al met een belangrijke schuldenberg wordt geconfronteerd. Syngenta wordt de grootste buitenlandse overname uit de Chinese geschiedenis.

Het Russische olieconcern Rosneft heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 13 miljard roebel of 222 miljoen dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 8,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam met 34,5 procent toe tot 1,41 biljoen roebel. Die omzetgroei weerspiegelt de prijsstijging op de internationale oliemarkt. Olie was tijdens het eerste kwartaal van dit jaar immers 50 procent duurder dan dezelfde periode vorig jaar, toen het laagste prijsniveau in twaalf jaar tijd werd opgetekend. De gemiddelde productie steeg met 13 procent tot 4,62 miljoen vaten per dag. Een gedeelte van de baten werden echter teniet gedaan door de sterkere koers van de roebel.

In Noorwegen moeten ruim tweeëntwintighonderd rendieren worden afgeslacht. Dat heeft het Noorse ministerie van landbouw beslist. Bij een aantal dieren werd de overdraagbare hersenziekte Chronic Wasting Disease (CWD) vastgesteld en om een verdere verspreiding te voorkomen moet de getroffen kudde, die in het gebied Nordfjella tussen Oslo en Bergen leeft, tegen begin mei volgend jaar zijn uitgeroeid. De aandoening tast het centraal zenuwstelsel aan en is vergelijkbaar met Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) bij runderen. Er zou geen gevaar zijn voor een besmetting van mensen of huisdieren. Het is de eerste keer dat de ziekte, die wel bekend was in de Verenigde Staten,  in Europa is vastgesteld.

Het Noorse olieconcern Statoil tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,1 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 122 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Daarmee kan Statoil een periode van die kwartalen met verlies afsluiten. De productie liep van ruim 2,05 miljard vaten naar bijna 2,15 miljard vaten. De Noorse groep kon naar eigen zeggen profiteren van het herstel van de olieprijzen en een aantal belangrijke kostenbesparingen. Het concern wil dit jaar 11 miljard dollar investeren. Dat betekent een stijging met 1 miljard dollar tegenover vorig jaar. De voorbije jaren was het investeringsbudget echter gevoelig afgeslankt.

Verzekeraar Ethias blijft nog minstens twee jaar in handen van de overheid. Dat hebben de aandeelhouders van de verzekeraar beslist. De Belgisch regering investeerde samen met Vlaanderen en Wallonië negen jaar geleden 1,5 miljard euro in de redding van de verzekeraar. Daarmee verwierven de betrokken partijen driekwart van het kapitaal van Ethias. Het saldo is in handen van de lokale besturen. Inmiddels hebben partijen zoals Ageas, Belfius en Baloise interesse getoond in een overname van Ethias, maar niet alle eigenaars waren voor een dergelijk scenario te vinden. Daarom is een eventuele verkoop voor twee jaar bevroren. Wel wordt de bestuursraad afgeslankt. Erik De Lembre vertrekt als voorzitter van de verzekeraar.

De Deense energiegroep Vestas, producent van windturbines, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst van Vestas, de grootste producent van windturbines ter wereld, lip van 35 miljoen euro naar 160 miljoen euro op. De Deense groep verkocht voor 2.049 megawatt windturbines. Het bedrijf kon voor het veertiende kwartaal op rij een positief resultaat melden en maakte bekend inmiddels op de Amerikaanse markt groter te zijn geworden dan General Electric. De Deense groep gaf verder aan nog over een orderportefeuille van 9 miljard euro te beschikken.

De Franse bouwgroep Bouygues ziet uiteindelijk geen mogelijkheid om de geplande bouw van een nieuwe terminal op de luchthaven van Teheran in Iran door te zetten. Het bedrijf zou er niet in geslaagd zijn voldoende kredieten te verwerven bij de banken, die zich terughoudend zouden opstellen wegens de economische sancties die de Verenigde Staten tegen Iran hebben getroffen. In januari vorig jaar had Bouygues samen met luchthavenuitbater Aeroports de Paris (ADP) een contract gesloten voor de bouw van een nieuwe terminal op Khomeini Airport in Teheran. De luchthavenuitbater had zich al in februari dit jaar uit het Iraanse project teruggetrokken.

Het Belgische farmabedrijf MDxHealth heeft tijdens de eerste vier maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,4 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 128 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei wordt wel ondersteund door 12 miljoen dollar eenmalige inkomsten die werden verkregen van het Amerikaanse Exact Sciences. De inkomsten hebben betrekking op een afkoopsom die Exact Sciences betaalt om de jaarlijkse royalties voor zijn darmkankertest Cologuard, die gebruik maakt van technologie van MDxHealth, te kunnen schrappen. Zonder die eenmalige inkomsten zou de omzet ongeveer status-quo zijn gebleven.

Het bierconcern AB InBev heeft de Amerikaanse ambachtelijke brouwer Wicked Weed Brewing gekocht. Daarmee heeft Anheuser-Busch, de Amerikaanse tak van AB InBev, inmiddels een portefeuille van tien Amerikaanse ambachtelijke brouwers uitgebouwd. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Wicked Weed werd vijf jaar geleden opgericht en is gevestigd in de staat North Carolina. Het bedrijf heeft meer dan vijfhonderd verschillende bieren ontwikkeld. Wicked Weed verkocht vorig jaar bijna 22.000 vaten en zou dit jaar een omzet van ongeveer 40.000 vaten kunnen realiseren. Wicked Weed wordt bij AB InBev onderdeel van de divisie High End, waarin het concern zijn luxebieren verzamelt.

Meer Nieuws

08:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-05-17

Zelfbeeld niet gestimuleerd door likes op sociale media

Gebruikers van sociale media zullen zich niet beter voelen door een groter aantal likes op sociale media. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of South Wales bij meer dan driehonderd gebruikers van Twitter en Facebook. Gebruikers die bijzondere inspanningen deden om een groter aantal likes te verzamelen - onder meer door de inschakeling van betalende diensten of een expliciete vraag - bleken bovendien geconfronteerd te worden met een laag zelfbeeld en vertrouwen. De studie toont volgens de onderzoekers dat sociale media een belangrijke impact op de mentale gezondheid van de gebruiker kunnen hebben.

Lees Verder

20:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gezin profiteert van gemeenschappelijke maaltijden

Gemeenschappelijke maaltijden bieden het gezin belangrijke voordelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University. Onder meer wordt benadrukt dat de taalvaardigheid van de kinderen zal toenemen naarmate meer gezamenlijke maaltijden worden georganiseerd. Bovendien kan volgens de onderzoekers ook een positieve impact op de schoolresultaten worden geregistreerd. Dat zou vooral voor meisjes gelden. Tevens wordt aangevoerd dat de gezamenlijke maaltijden ook gelinkt kunnen worden aan gezondere maaltijden en een lager risico op gewichtsproblemen.

Lees Verder

19:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Buffering grootste frustratie over videostreams

Buffering vormt de grootste frustratie van de gebruikers van videostreams. Tegelijkertijd moet dat probleem ook het meest frequent worden vastgesteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Mux bij meer dan duizend consumenten in de Verenigde Staten. Opgemerkt wordt dat 20 procent van de kijkers al bij een eerste confrontatie met buffering de betrokken video zal uitschakelen, terwijl 52,3 procent twee tot drie haperingen zou tolereren. Een grote meerderheid van de respondenten wegens buffering een video te hebben afgebroken. Daarentegen wordt een relatief grote tolerantie opgemerkt tegenover een matige beeldkwaliteit.

“Opmerkelijk is dat de consument zich weinig kritisch opstelt tegenover de kwaliteit van de video die wordt geleverd,” betogen de onderzoekers. “Er kon immers worden vastgesteld dat slechts 57,3 procent van de respondenten aangeeft door een inferieure beeldkwaliteit te zullen afhaken. Daarentegen blijkt dat weinig consumenten geduld kunnen opbrengen. Er is dan ook weinig begrip voor video’s die moeilijk opladen, waarbij 47 procent toegeeft gefrustreerd te raken wanneer ze met buffering worden geconfronteerd. Bovendien blijkt 85 procent wegens haperingen een video al te hebben afgebroken.” In totaal erkent 93 procent al een video wegens technische problemen te hebben uitgeschakeld.

Buffering is echter niet alleen een probleem dat bij de consument tot de grootste frustraties leidt, maar ook het meest frequent moet worden vastgesteld. De onderzoekers stelden immers vast dat 41,4 procent van de ondervraagden erkent met buffering te worden geconfronteerd. Op de tweede plaats staan lange laadperiodes (26 procent), gevolgd door foutmeldingen (17,5 procent). De onderzoekers melden nog dat 6,5 procent van de consumenten die met buffering worden geconfronteerd, ook na zeven mislukkingen de video nog altijd een nieuwe kans wil geven, terwijl 20,5 procent bereid zou zijn vier tot zes pogingen te wagen.

Lees Verder

 

19:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: buffering |  Facebook |

Menselijk brein is afkerig van malafide verdiensten

Het menselijk brein reageert minder op verdiensten uit immorele acties dan op beloningen die door bonafide initiatieven werden verkregen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oxford. De resultaten van de studie suggereren volgens de onderzoekers dat het menselijk brein het morele oordeel van anderen opneemt en bekijkt in welke mate de buitenwereld een veroordeling zou kunnen uitspreken voor potentieel wangedrag. Het onderzoek verklaart volgens de wetenschappers dan ook waarom de meeste mensen ervoor terugdeinzen te profiteren van acties die anderen kunnen schaden.

“Wanneer de mens een beslissing neemt, berekent een netwerk van hersengebieden de waarde van de potentiële opties,” betoogt onderzoeksleider Molly Crockett, professor experimentele psychologie aan de University of Oxford. “Malafide verdiensten blijken in dit netwerk een zwakkere respons te genereren, wat zou kunnen verklaren waarom de meeste mensen liever niet profiteren van schade die aan anderen wordt toegebracht. Het onderzoek toont dan ook aan dat financiële winsten onvoldoende aanspreken om anderen nadeel te betrokkenen.” Eerder onderzoek van hetzelfde team had ook al uitgewezen dat mensen pijn liever aan zichzelf dan aan anderen zouden bezorgen.

“Wanneer beslissingen worden genomen, is er in de hersenen onder meer sprake van een activering van het striatum, dat een cruciale functie heeft in de waardeberekening,” aldus nog professor Crockett. “Daarbij geeft het striatum een signaal over de waarde die aan elke optie kan worden gekoppeld. Dit netwerk bleek minder te reageren op geld dat werd verkregen door het toebrengen van elektrische schokken aan anderen dan aan een uitkering voor een schok die men aan zichzelf toebracht. Anderzijds bleek de laterale prefrontale cortex, een hersenregio die betrokken is bij morele evaluaties, vooral actief bij de bepaling van de verantwoordelijkheid.”

“Wanneer het individu weigert om te profiteren van schade die aan anderen wordt toegebracht, kan ook een communicatie tussen de laterale prefrontale cortex en het striatum worden geregistreerd, waaruit kan worden afgeleid dat de impact van morele regels de waarde van malafide beloningen uitholt,” stipt Molly Crockett aan. “Het onderzoek toont dan ook aan dat het brein het morele oordeel van anderen verwerkt en inschat hoeveel men door de omgeving zou worden gestraft voor een eventueel wangedrag.” In de toekomst willen de onderzoekers bestuderen op welke manier dit circuit bij problemen zoals antisociaal gedrag is verstoord.

Lees Verder

18:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brein |  Facebook |

Sociale uitsluiting vaak basis voor geloof in samenzweringen

Personen die het slachtoffer zijn van sociale uitsluiting, zijn sneller geneigd om in allerhande samenzweringstheorieën te geloven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Princeton University. De onderzoekers waarschuwen dat dergelijke gedachtenpatronen in staat zijn een gevaarlijke spiraal op gang te brengen en tot een afwijzing door vrienden en familie kunnen leiden, waardoor het gevoel van isolatie nog intensiever zou kunnen worden. Uiteindelijk dreigt men daardoor de toevlucht te zullen zoeken in gemeenschappen van gelijkgestemden, waardoor het geloof in de samenzweringstheorieën nog verder kan toenemen.

“Studies hebben uitgewezen dat in de Verenigde Staten de blanke arbeidersklasse zich in grote mate door de maatschappij uitgestoten voelt,” stippen de onderzoekers aan. “Dat wordt vaak de reden genoemd waarom velen tijdens de presidentsverkiezingen een voorkeur voor Donald Trump hebben laten blijken. Een belangrijk deel van deze bevolkingsgroep heeft zich laten leiden door online misinformatie, vooral wanneer die verhalen hun eigen overtuigingen ondersteunen. Uit het onderzoek is dan ook gebleken dat gevoelens van wanhoop door sociale uitsluiting een aanzet kunnen zijn om zingeving te zoeken in miraculeuze verhalen, die niet noodzakelijk waar hoeven te zijn.

“Indien men de problematiek van de samenzweringstheorieën wil aanpakken, lijkt het dan ook aangewezen dat inspanningen worden gedaan om deze vicieuze cirkel te doorbreken,” benadrukt onderzoeksleider Alin Coman, professor psychologie aan de Princeton University. “Anders dreigen community’s nog meer kwetsbaar te worden voor de propaganda van onjuiste samenzweringstheorieën. Wanneer wetten worden opgesteld of overheidsprogramma’s worden opgezet, moet het beleid zich dan ook afvragen of bepaalde bevolkingsgroepen zich door de maatregelen uitgesloten zullen voelen. Vermeden moet worden dat deze ingrepen een vruchtbare grond voor bijgelovige verhalen kunnen worden.”

Onder meer bleek dat slachtoffers van sociale uitsluiting meer van mening waren dat farmabedrijven therapieën uit financiële overwegingen achterhouden, dat regeringen met verdoken boodschappen de bevolking proberen te beïnvloeden en dat gebeurtenissen in de Bermuda Driehoek aanwijzingen van paranormale activiteiten bevatten.

Lees Verder

18:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: uitsluiting |  Facebook |

Slechts helft bevolking heeft vertrouwen in internet

Het internet kampt met een belangrijk gebrek aan geloofwaardigheid. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het Centre for International Governance Innovation (Cigi) en de Internet Society in vierentwintig landen, waar telkens duizend consumenten werden ondervraagd. Vastgesteld diende te worden dat slechts 56 procent van de ondervraagden te kennen geeft vertrouwen te hebben in het internet. Het grootste probleem van het medium is de veiligheid, die door 65 procent van de respondenten als een knelpunt naar voor wordt geschoven, gevolgd door een gebrek aan betrouwbaarheid (40 procent).

“Online gebruikers tonen een toenemende bezorgdheid over hun online privacy,” beklemtonen de onderzoekers. “Bovendien moest worden vastgesteld dat 49 procent van de ondervraagden benadrukt dat een gebrek aan vertrouwen de belangrijkste reden is waarom ze zich niet aan online shoppen wagen.” Berichten over datalekken en de impact van hackers op de verkiezingen in een aantal landen, zijn volgens de onderzoekers niet van aard om dat vertrouwen te herstellen en moet dus voor een rem op de verdere ontwikkeling van de digitale economie worden gevreesd.

Bij de inbreuken op de privacy wordt in eerste instantie weliswaar gewezen naar de praktijken van cybercriminelen (82 procent), maar ook wordt gewag gemaakt van internetbedrijven (74 procent) en overheidsinstanties (65 procent). “Vertrouwen is het bloed van het internet en wanneer dat is beschadigd, dreigt de digitale economie geconfronteerd te worden met een schade die nagenoeg niet meer kan worden hersteld,” benadrukt Fen Osler Hampson, directeur beveiligingsbeleid bij het Cigi. “Zonder vertrouwen is een gezonde ecommerce onmogelijk.” De grootste gevoeligheid werd opgetekend in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika.

Uit het onderzoek bleek verder nog dat 30 procent ervan overtuigd is dat het internet wordt gecontroleerd door zakelijke elites of door de eigen of buitenlandse regeringen. Ook werd vastgesteld dat 49 procent door de vrees voor problemen zijn gedrag heeft aangepast en minder persoonlijke informatie verstrekt, terwijl 40 procent meer inspanningen doet om zijn elektronische apparaten beter te beveiligen en een even groep aangeeft het internet meer selectief te gebruiken. Daarentegen wordt slechts 12 procent door de problemen aangezet om minder vaak van het internet gebruik te maken.

Lees Verder

17:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet |  Facebook |

Productbesprekers vaak avers van vergoedingen

Betalende productbesprekingen dreigen belangrijke negatieve consequenties te genereren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado en de Santa Clara University. Vastgesteld werd dat de introductie van een betalend systeem het aantal productbesprekingen doet afnemen. Vermoed wordt dat de wetenschap over betalende diensten geneigd is andere gebruikers ervan te weerhouden zelf een bespreking te plaatsen. Potentiële besprekers zouden immers vrezen dat de gemeenschap hen ervan zou verdenken eveneens een vergoeding voor hun bijdrage te ontvangen. Vooral gebruikers met talrijke connecties zouden minder geneigd zijn besprekingen te plaatsen.

Lees Verder

 

16:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia had eind februari 3 miljard euro schulden. Dat heeft de Italiaanse overheid bekend gemaakt. Alitalia heeft eerder deze maand bescherming tegen zijn schuldeisers moeten vragen. Er werd een bewindvoerder aangesteld. De volgende zes maanden wordt gekeken of de maatschappij opnieuw winstgevend kan worden gemaakt. Opgemerkt wordt dat Alitalia in eigen land de strijd tegen budgetmaatschappijen en hogesnelheidstreinen investeert. Ook investeerde Alitalia te weinig in winstgevende routes. Het is voor de tweede keer in tien jaar dat Alitalia, dat voor 49 procent eigendom is van Etihad Airways, bescherming moet zoeken van schuldeisers.

Frankrijk verbiedt de kweek van dolfijnen en orka’s in gevangenschap. Het is ook niet langer toegestaan om walvisachtigen, dolfijnen en bruinvissen te houden. Daarover heeft Ségolène Royal, Frans minister van milieu, een nieuwe wet ondertekend. De Franse dierenparken krijgen zes maanden tijd om zich aan de nieuwe regelgeving aan te passen. Binnen een periode van drie jaar moeten ook de bassins aan grotere afmetingen voldoen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor dieren die momenteel al in gevangenschap leven. Dierenrechtenorganisaties hopen dat de nieuwe wetgeving een einde maakt aan de shows met dolfijnen of orka’s. Er wordt gewag gemaakt van een belangrijke overwinning.

De Frans-Zwitserse cementproducent LafargeHolcim heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een operationele winst van 801 miljoen Zwitserse frank of 739 miljoen euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 14,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5,3 procent tot 5,6 miljard frank. Een gedeelte van de groei is wel gekoppeld aan een boekwinst op een desinvestering van 339 miljoen frank in Vietnam. Eric Olsen, chief executive van LafargeHolcim, maakte gewag van een goed jaarbegin en wees erop dat voor het vierde kwartaal op rij een verbetering kon worden gemeld. Het bedrijf heeft onder meer geprofiteerd van de heroplevende bouwactiviteit in de Verenigde Staten en Europa.

Baggeraar Deme heeft een reeks contracten voor een totaalbedrag van ongeveer 125 miljoen euro binnengehaald in Afrika. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. In Angola werd een vijfjarig onderhoudscontract ondertekend voor de gasterminal in Soyo, terwijl in Benin werken voor de bescherming van de kustlijn van Cotonou moeten worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er uitbreidingswerken aan de haven van Tema, de grootste zeehaven van Ghana. Ook werden onderhoudsbaggerwerken voorzien voor de havens van Abidjan in Ivoorkust en Freeport in Liberia. In Nigeria werkt de baggeraar mee aan het landwinningsproject Maiyegun Waterfront, terwijl ook werken in de haven van Lagos worden gepland.

Investeerder Berkshire Hathaway heeft een groot pakket aandelen van het Amerikaanse technologiebedrijf International Business Machines (IBM) verkocht. Berkshire Hathaway werd zes jaar geleden aandeelhouder van het technologiebedrijf en bouwde uiteindelijk een belang van bijna 9 procent uit. Ongeveer één derde van de pakket werd dit jaar echter opnieuw van de hand gedaan. Opgemerkt wordt dat IBM al geruime tijd werkt aan een transformatie van computerfabrikant naar een leverancier van clouddiensten en kunstmatige intelligentie, maar daarbij op sterke concurrenten is gebotst. Door de verkoop wordt Berkshire Hathaway als grootste aandeelhouder van IBM opgevolgd door vermogensbeheerder Vanguard.

Het Duitse tijdschrift Bunte moet voormalig autopiloot Michael Schumacher een schadevergoeding van 50.000 euro betalen. Dat heeft een rechtbank in Hamburg bepaald. Bunte had in zijn kerstnummer twee jaar geleden gemeld dat de sportman, die bij een ongeval tijdens het skiën in Méribel vier jaar geleden een zwaar hersenletsel had opgelopen, weer voorzichtig kon lopen. Bunte beweerde het nieuws van een vriend van de familie te hebben vernomen, maar die informatie bleek onjuist. Schumacher werd na het ongeval maanden in een kunstmatige coma gehouden, waaruit hij drie jaar geleden ontwaakte. Sindsdien blijft het stil rond de voormalige autopiloot, die in een Zwitsers kasteel wordt verzorgd.

Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf Groupon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 674 miljoen dollar, tegenover 732 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De inkrimping is gedeeltelijk te wijten aan de sluiting van een aantal buitenlandse kantoren. In Noord-Amerika werd een omzetdaling met bijna 6 procent tot 473 miljoen dollar opgetekend. Het concern telt inmiddels wereldwijd 48,3 miljoen gebruikers. In Noord-Amerika werden 36,1 miljoen klanten geteld. Dat betekende een stijging met 0,5 miljoen gebruikers tegenover eind vorig jaar. Groupon heeft een aantal initiatieven aangekondigd om de koopervaring van de klant te verbeteren.

Israël zal het Arabisch in toekomst mogelijk niet langer als officiële taal gebruiken. Dat blijkt uit een voorlopige beslissing van een Israëlisch ministerieel comité. Het voorstel is afkomstig van parlementslid Avi Dichter, lid van de conservatieve partij Likoed. Dichter noemde de beslissing van het ministerieel comité een grote stap voorwaarts voor de definiëring van de Israëlische identiteit. Volgens het parlementslid is de schrapping van het Arabisch als volwaardige officiële taal nodig als dam tegen Palestijnen die de vernietiging van Israël nastreven. Drie jaar geleden mislukte al een eerste poging om de status van het Arabisch als officiële taal te schrappen. Ook nu moet het voorstel nog door het parlement worden behandeld.

Het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips heeft tijdens het eerste kwartaal een omzet gerealiseerd van 7,52 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 47 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral te danken aan een heropleving van de prijzen van olie en gas. Het concern boekte ook een nettowinst van 777 miljoen dollar, tegenover een verlies van bijna 1,5 miljard dollar de eerste drie maanden vorig jaar. ConocoPhillips kon daarmee de eerste kwartaalwinst in twee jaar tijd boeken. De gemiddelde dagproductie steeg met 2 procent tot 1,58 miljoen vaten. Het concern verkocht voor 16 miljard dollar activa in Canada en New Mexico om de schuld te verlagen en aandeelhouders te belonen.

Rusland heeft de Chinese applicatie WeChat, die wereldwijd ongeveer 900 miljoen gebruikers heeft, geblokkeerd. Dat heeft Roskomnadzor, de Russische telecomautoriteit, bevestigd. WeChat is de grootste chatapplicatie van China en is eigendom van het concern Tencent. Roskomnadzor zegt dat de applicatie werd geblokkeerd omdat WeChat zou weigeren om zich bij de bevoegde Russische autoriteiten te registreren. Het is niet bekend hoeveel gebruikers WeChat in Rusland had. In China zelf worden westerse diensten zoals Facebook of Twitter al geruime tijd geblokkeerd. Buitenlandse internetdiensten moeten persoonlijke data van Russische gebruikers op Russische servers plaatsen.

In Slowakije in een online handelaar in drugs en wapens gearresteerd. Dat heeft de Europese politiedienst Europol bekend gemaakt. De betrokkene maakte van het netwerk Tor om zijn producten te verkopen. Bij een huiszoeking werden zeshonderd kogels en bijna zestig cannabisplanten in beslag genomen. Ook werden bitcoins ter waarde van 203.000 euro aangetroffen. De server van de illegale online handelaar zou een marktplaats voor drugs hebben omvat waar de man tien kilogram cannabis zou hebben verkocht. Gemeld werd dat de onderzoekers bij de inval ook op spoor zijn gekomen van een tweede verdachte, die mogelijk de wapens aan de online handelaar zou hebben geleverd.

De Amerikaanse navigatiespecialist Garmin heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 638 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van autonome navigatie-apparatuur daalde met bijna 20 procent tot 157 miljoen dollar, maar dat kon ruimschoots worden gecompenseerd met een stijging van de verkoop van sportproducten en naviatietechnologie voor de luchtvaart en de maritieme sector. De operationele winst steeg met 12 procent tot 116 miljoen dollar. Het concern boekte een nettowinst van 238 miljoen dollar. Dat betekende een verdrievoudiging tegenover het eerste kwartaal vorig jaar.

Er hoeft niet langer gevreesd te worden voor oneerlijke concurrentie op het ebook-platform van Amazon. Het bedrijf heeft immers zijn voorwaarden voor de uitgevers aangepast. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. De Europese Commissie was tegen Amazon een onderzoek opgestart omdat het bedrijf de uitgevers verbood op andere online platformen betere verkoopsvoorwaarden te hanteren. In januari had Amazon bekend gemaakt van die eis te zullen afzien, zodat aan de bezwaren van de Europese Commissie tegemoet zouden worden gekomen. De Europese Commissie heeft deze wijzigingen nu formeel geaccepteerd.

Het Nederlandse bierconcern Heineken neemt de Amerikaanse ambachtelijke brouwer Lagunitas Brewing Company helemaal over. Dat heeft Heineken bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Het Nederlandse concern had anderhalf jaar geleden al een belang van 50 procent in Lagunitas genomen. Lagunitas werd ruim vijfentwintig jaar geleden in Californië opgericht en zal ook als onderdeel van Heineken als een zelfstandige entiteit blijven werken. Het bedrijf is in de Verenigde Staten marktleider in de verkoop van India pale-ale. Door de overname wil Heineken onder meer de introductie van het bier op de internationale markt versnellen.

De Amerikaanse farmagroep Merck heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,1 miljard dollar 1,6 miljard dollar. Merck profiteerde onder meer van een omzetstijging met 134 procent tot 584 miljoen dollar bij de wereldwijde verkoop van Keytruda, een immuuntherapie voor de behandeling van kanker. Ook Gardasil, een vaccin tegen infecties die een aantal kankers kunnen veroorzaken, kende een sterke verkoop. Het verlies aan patenten op onder meer Zetia en Vytorin, kostten de farmagroep vorig kwartaal een omzetverlies van bijna 700 miljoen dollar.

Meer Nieuws

08:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-05-17

Cryptomunten tellen al meer dan drie miljoen gebruikers

Geraamd wordt dat wereldwijd inmiddels meer dan drie miljoen consumenten actief gebruik maken van cryptomunten zoals de bitcoin. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF). Volgens de studie ligt het gebruik van cryptomunten drie keer hoger dan eerder was ingeschat. De markt wordt nog steeds gedomineerd door de bitcoin, die volgens het rapport zijn wereldwijd aandeel de voorbije twee jaar wel van 86 procent naar 72 procent heeft zien terugvallen. De totale sector heeft een geraamde waarde van bijna 40 miljard dollar, waarmee de markt van de cryptomunten ongeveer even groot zou zijn als technologiebedrijven zoals Airbnb.

De bitcoin werd op het einde van het voorbije decennium als eerste gedecentraliseerde cryptomunt van de wereld gelanceerd. Uit het rapport blijkt dat virtuele munten steeds meer worden gecreëerd, gebruikt en opgeslagen. Het rapport benadrukt dat de ontginning van cryptomunten van een hobby tot een professionele en kapitaalintensieve activiteit is geëvolueerd. Sinds het einde van het voorbije decennium zou met deze creatie van virtuele valuta meer dan 2 miljard euro inkomsten zijn gegenereerd. Een groot gedeelte van de ontginning situeert zich in een aantal Chinese provincies. De sector zou inmiddels aan achttienhonderd mensen een fulltime baan bieden.

“Cryptomunten zoals de bitcoin werden door velen beschouwd als een vluchtige en onbelangrijke modegril, maar de werkelijkheid ligt heel anders,” betogen de onderzoekers Garrick Hileman en Michel Rauchs. “De sector heeft niet alleen een grote marktwaarde opgebouwd, maar heeft ook een hele reeks nieuwe zakelijke platformen en economische activiteiten gecreëerd.” Nadat de bitcoin op het einde van het voorbije decennium werd geïntroduceerd, duurde het ongeveer twee jaar vooraleer met de Namecoin een tweede versie op de markt werd gebracht. Op dit ogenblik zijn er echter honderden virtuele valuta actief en in totaal werden al duizenden cryptomunten - soms met een bijzonder korte levensduur - gecreëerd.”

Na de bitcoin is de Ethereum met een marktaandeel van 16 procent op dit ogenblik de belangrijkste virtuele valuta ter wereld, gevolgd door de Dash met een aandeel van 6 procent. Daarna volgen de Monero, de Ripple en de Litecoin met elk ongeveer 1 procent.

Lees Verder

16:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cryptomunten |  Facebook |

Voedselonveiligheid versterkt de wereldwijde migratie

Voedselonveiligheid versterkt de wereldwijde migratie. Dat is de conclusie van een rapport van het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties. Aangevoerd wordt dat elke verhoging van de voedselonveiligheid met 1 procent ook de omvang van de migratie met 1,9 procent zal doen toenemen. Bovendien doet elk bijkomend jaar van conflicten de migratie nog eens met 0,4 procent oplopen. De cijfers tonen volgens de onderzoekers dat de internationale gemeenschap bij de uitbraak van crisissen inspanningen moet doen om in nabije omgeving voedselvoorraden aan te leggen, zodat dreigende volksverhuizingen kunnen worden tegengegaan.

“Een gebrek aan voedsel en andere noodzakelijke voorzieningen zet de bevolking tot migratie aan,” benadrukt David Beasley, directeur van het World Food Programme. “Maar door de ontberingen van die tocht moet vaak worden vastgesteld dat migratie op zichzelf voedselonveiligheid kan creëren.” Opgemerkt wordt dat twee jaar geleden wereldwijd 244 miljoen migranten werden geteld. Die populatie omvatte ook een recordaantal van 63,5 miljoen vluchtelingen die gedwongen waren om hun woonplaats te verlaten. Daarvan kwamen uiteindelijk 1,6 miljoen mensen in Europa terecht. Ruim 90 procent van de vluchtelingen worden opgevangen in landen met laag of middelmatig inkomen.

Vooral gewapende conflicten bleek een reden voor migranten om naar het buitenland te trekken, gevolgd door natuurrampen en economische problemen. De onderzoekers benadrukken nog dat vluchtelingen niet graag vertrekken en zoveel mogelijk in de buurt van hun originele woonplaats proberen te blijven. “Bijna 90 procent van de geïnterviewde Syrische vluchtelingen bleken al minstens één keer binnen hun eigen land naar een andere locatie te zijn moeten verhuizen,” wordt er benadrukt. “Bij 65 procent was het vertrek naar het buitenland al voorafgegaan door minstens twee verhuizingen in eigen land."

Lees Verder

15:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: migratie |  Facebook |

Luidop vloeken versterkt de fysieke lichaamskracht

Personen die bij een fysieke inspanning luidop vloeken, kunnen een grotere kracht uitoefenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Keele University. De onderzoekers wijzen erop dat eerder ook al was aangetoond dat vloeken de pijndrempel gevoelig kan verhogen. Daarbij werd een verband gelegd met een sterkere productie van adrenaline, maar dat fenomeen kon bij het vloeken niet worden opgemerkt. Er moet dus volgens de onderzoekers een andere verklaring bestaan voor de impact van het vloeken, maar voorlopig konden nog geen concrete aanwijzingen worden gevonden.

Lees Verder

 

14:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wegennet heeft belangrijke impact op ontwikkeling fauna en flora

Het wegennet vormt een een belangrijke pijler voor de evolutionaire verandering in wilde populaties van fauna en flora. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Maryland. Opgemerkt wordt dat het wegennet een aanwijsbare negatieve impact heeft op de natuur, verwijzend naar vervuiling en aanrijdingen, maar anderzijds ook het tolerantieniveau tegenover bepaalde aspecten van het wegverkeer kan veranderen. Met een sterke uitbreiding van het wereldwijde wegennet de volgende decennia, moet volgens de onderzoekers aan deze problematiek voldoende aandacht worden besteed.

Lees Verder

 

13:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Groepsrituelen grondslag vooroordelen tegen buitenstaanders

Groepsrituelen kunnen de grondslag vormen van vooroordelen tegen buitenstaanders. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Toronto. Opgemerkt wordt dat het engagement in deze rituelen een band met soortgenoten kunnen helpen creëren, maar kan ook de kloof met anderen verdiepen. Vastgesteld werd dat men het grootste vertrouwen heeft in personen die dezelfde rituelen delen. Men moet zich volgens de wetenschappers dan ook de vraag stellen of rituelen een aandeel hebben in het wantrouwen en de vijandigheid tegen buitenstaanders over de hele wereld.

Lees Verder

 

13:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pensioenleeftijd toont sterk verschil in gezondheid en stress

Rond het pensioen blijkt een grotere sociale ongelijkheid op het gebied van stress en gezondheid opgetekend te moeten worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het University College London bij ruim elfhonderd Britse ambtenaren. Personen met beperkte financiële middelen of een beroep met een lagere status bleken bij hun pensioen immers vaak een slechtere gezondheid en hogere stressniveaus te moeten melden. De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers aan dat het stressniveau niet alleen door actuele omstandigheden wordt bepaald, maar ook het gevolg kan zijn van factoren die tijdens een hele levensloop werden opgebouwd.

“De socio-economische gezondheidskloof kent rond de pensionering in de Verenigde Staten en een aantal Europese landen een piekniveau,” benadrukt onderzoeksleider Tarani Chandola, professor medische sociologie. “De toename van de gezondheidskloof zou een weerspiegeling kunnen zijn van de accumulatie van socio-economische nadelen die tijdens de levensloop werden opgebouwd. Ongelijkheden in de vroege levensjaren zouden daarbij over de hele levenscyclus worden versterkt. Het pensioen zou er echter kunnen voor zorgen dat die kloof wordt verkleind omdat bij de bevolkingscategorieën met een lagere status een aantal stressfactoren zouden wegvallen.”

“In werkelijkheid kon alleen een verlaging van de stressniveaus worden opgetekend bij gepensioneerden die tijdens hun carrière een functie met een hogere status hadden uitgevoerd,” benadrukt professor Chandola. “Ambtenaren die uit een loopbaan met een lagere status kwamen, vertoonden daarentegen nog altijd hogere stressniveaus. Nochtans worden in functies met een lagere status de grootste stressproblemen gemeld, zodat men bij een pensionering vooral in deze groep een gunstige verandering zou kunnen verwachten. Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Wellicht blijft het stressniveau in deze groep op een hoger niveau omdat nog altijd met een grotere financiële druk en andere problemen moet worden afgerekend.”

Lees Verder

12:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pensioen |  Facebook |

Ook in online verkoop blijft geografie een belangrijk element

Online consumenten worden nog altijd in belangrijke mate beïnvloed door de geografische locatie van de verkoper. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de City University London naar aankooppatronen in de zakelijke markt. Bovendien moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat de online markt met een aantal potentiële monopolies geconfronteerd dreigt te worden, gebaseerd op de zichtbaarheid van de ondernemingen. Ook de online hiërarchische positie van de onderneming zal volgens het onderzoek een belangrijke impact op de omzet hebben.

Lees Verder

 

11:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse baggeraar Boskalis wil een fusie overwegen met een andere grote sectorgenoot. Dat heeft Peter Berdowski, chief executive van Boskalis, in een gesprek met de Nederlandse krant De Telegraaf gemeld. Een fusie met partijen zoals het Nederlandse Van Oord of de Belgische groepen De Nul of Deme zou volgens Berdowski belangrijke kostensynergieën kunnen opleveren. De baggersector heeft volgens Berdowski een grotere consolidatie nodig, maar bij een fusie moet Boskalis volgens hem wel de dominante partij blijven. Tegelijkertijd gaf Berdowski toe dat er op dit ogenblik geen gesprekken lopen omdat de potentiële partners voor een dergelijke operatie nu niet openstaan.

Volgens Lloyd Blankfein, de topman van de Amerikaanse bankgroep Goldman Sachs, kan de brexit een verdere groei van de City of London in de financiële wereld gevoelig afremmen. Indien het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie slecht wordt aangepakt, kan een aanzienlijke leegloop uit de City of London volgens Blankfein niet worden uitgesloten. Goldman Sachs heeft op dit ogenblik in Groot-Brittannië 6.500 werknemers en zegt niet meteen aan een massale verhuis naar een nieuw hoofdkwartier op het Europese continent te denken, maar waarschuwt wel dat er mogelijk proactief maatregelen worden voorzien indien binnen een aanvaardbare periode geen duidelijke regeling worden getroffen.

Berkshire Hathaway, de holding van Warren Buffett, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling was onder meer te wijten aan slechtere resultaten bij de investeringen in verzekeraars, die onder meer de impact van een cycloon in Australië voelden. Bovendien kon vorig jaar ook een eenmalige winst worden geboekt op een ruiloperatie met aandelen van Procter & Gamble en Duracell. Anderzijds kon een verbetering in de portefeuille spoorwegvervoer en grondstoffen worden gemeld. Bij de industriële activiteiten werd nagenoeg een status-quo opgetekend.

In China heeft het passagiersvliegtuig C919 van Commercial Aircraft Corporation (Comac) op luchthaven Shanghai Pudong Airport een eerste testvlucht gemaakt. Met het nieuwe vliegtuig wil China de concurrentie met de grote westerse constructeurs Boeing en Airbus aangaan. Een eerste commerciële vlucht van het Chinese toestel wordt ten vroegste over twee jaar verwacht. De constructeur meldt voor het vliegtuig, dat ongeveer honderdzestig passagiers kan vervoeren, ruim vijfhonderd orders te hebben ontvangen. De eerste klant is Air China. Ook de andere orders komen nagenoeg uitsluitend van Chinese vliegtuigmaatschappijen.

De online encyclopedie Wikipedia blijft in Turkije geblokkeerd. De Turkse regering had eerder beslist de toegang tot de website te blokkeren, waarbij gewag was gemaakt een bedreiging voor de nationale veiligheid. Er werd daarbij opgemerkt dat Wikipedia vermeldt dat Turkije terreurorganisaties ondersteunt en weigert om de informatie aan te passen. Wikipedia ging in beroep tegen de beslissing van de Turkse overheid, maar werd door een rechtbank in Ankara in het ongelijk gesteld. De rechtbank betoogde dat de vrijheid van meningsuiting weliswaar een fundamenteel recht is, maar kan worden ingeperkt indien een noodzaak voor regulering bestaat.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 73,31 miljard dollar, tegenover 49,73 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 1,55 miljard dollar op naar 3,75 miljard dollar. Het concern kon naar eigen zeggen profiteren van het herstel van de olieprijs, maar ook wordt gewezen op belangrijke kostenbesparingen. In de upstream-divisie werd een winst van 540 miljoen dollar gemeld, tegenover een verlies van bijna 1,5 miljard dollar tijdens de eerste drie maanden vorig jaar. Bij de raffinage werd een winstgroei met bijna 25 procent gemeld tot 2,5 miljard dollar.

Het internetbedrijf Google betaalt in Italië een fiscale schikking van ruim 300 miljoen euro. Daarmee kan een langlopend belastingconflict tussen Google en de Italiaanse fiscus worden stopgezet. De Italiaanse autoriteiten benadrukten dat Google jarenlang in hun land te weinig belasting had betaald. Daarbij werd opgemerkt dat de Italiaanse inkomsten van Google onmiddellijk werden overgeheveld naar Ierland, waar het bedrijf van gunstige fiscale voorwaarden kon profiteren. Volgens de fiscus zal Google voortaan in Italië belasting betalen op de omzet die in het land wordt gerealiseerd. Vorig jaar sloot Google in Groot-Brittannië al een gelijkaardige regeling voor een bedrag van meer dan 185 miljoen euro.

De Verenigde Staten werken aan een nieuwe overeenkomst voor wapenleveringen aan Saoedi-Arabië. Naast pantservoertuigen en zware munitie zou ook militaire software en een raketschild worden geleverd. Ook zou Saoedi-Arabië in de Verenigde Staten een aantal oorlogsschepen kopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. De wapenleveringen zouden kaderen in de strategie van de Amerikaanse president Donald Trump om opnieuw aan hechtere banden met Saoedi-Arabië te werken. Onder Barack Obama, de voorganger van Trump, raakten de relaties meer gespannen wegens het nucleair akkoord met Iran dat door de Verenigde Staten was ondertekend.

De Deense brouwer Carlsberg heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 13,7 miljard kroon of 1,8 miljard euro. Dat was een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral te danken aan Oost-Europa, waar een stijging met 10 procent kon worden gemeld. In volumes diende wel een daling worden genoteerd, maar dat kon worden gecompenseerd door een sterkere verkoop van duurdere bieren. In West-Europa, de grootste markt van Carlsberg, werd een omzetgroei met 1 procent tot 7,8 miljard kroon gemeld. De verkoop van het hoofdmerk Carlsberg steeg met 8 procent. Tuborg en Grimbergen boekten respectievelijk 1 procent en 25 procent groei.

De Spaanse badstad Lloret de Mar wil meer kwaliteitstoerisme aantrekken. Dat heeft Jaume Dulsat, burgemeester van Lloret de Mar, bekend gemaakt. De stad trekt op dit ogenblik vaak feesttoeristen aan, die vooral interesse hebben in discotheken en bars. Dat heeft echter al geregeld tot zware overlast gezorgd, zodat het stadsbestuur volgens burgemeester Dulsat gedwongen wordt op te treden. Er is een budget van 7,5 miljoen euro vrijgemaakt om familiaal, cultureel en sportief toerisme te promoten. De stad heeft al een verbod op nieuwe discotheken geïntroduceerd en hotels worden aangemoedigd kindvriendelijke elementen in hun aanbod op te nemen. De stad heeft recent ook een museum geopend.

De Britse bank HSBC Holdings heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 13 miljard dollar. Dat betekende een daling met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 6,1 miljard dollar naar bijna 5 miljard dollar. De terugval moet wel worden gelinkt aan een boekhoudkundige aanpassing en de verkoop van de Braziliaanse activiteiten. Wanneer geen rekening wordt gehouden met eenmalige lasten zou opnieuw een groei zijn gerealiseerd, waarbij zowel door de zakelijke divisie als de retailbank positieve ontwikkelingen konden worden genoteerd. Ook bij het vermogensbeheer kon een groei worden geregistreerd.

De Chinese verzekeraar Anbang mag drie maanden lang geen nieuwe aanvragen voor levensverzekeringsproducten indienen. Dat heeft de Chinese autoriteiten beslist. Anbang wordt ervan beticht de marktorde te hebben verstoord. Daarbij wordt opgemerkt dat Anbang onder meer het verbod op de verkoop van risicovolle verzekeringsproducten heeft overtreden. Producten die eerder werden goedgekeurd, mogen nog wel worden verkocht. De maatregel tegen Anbang, dat ook eigenaar is van Fidea en Bank Nagelmackers, geldt alleen voor de nationale Chinese markt. Eerder werd ook een andere Chinese verzekeraar wegens gelijkaardige praktijken gesanctioneerd.

In de Verenigde Staten zijn de gerechtelijke instanties een onderzoek gestart naar de activiteiten van het alternatieve taxibedrijf Uber. Er zouden immers aanwijzingen zijn dat het bedrijf beroep zou hebben gedaan op software die lokale overheden moest misleiden. In steden waar Uber zonder de noodzakelijke vergunningen operatief was, zou de onderneming immers software hebben ingezet om controleurs te kunnen identificeren. Dankzij die software zouden de controleurs onmogelijk een rit kunnen boeken, zodat het onmogelijk zou zijn geworden chauffeurs van Uber op heterdaad te betrappen. Uber zou de technologie, die als Greyball bekend stond, inmiddels hebben gedeactiveerd.

Het Franse cosmeticabedrijf L'Oréal heeft een samenwerking gesloten met het modehuis Balmain voor de lancering van een nieuwe collectie lippenstift. Dat hebben de beide bedrijven bekend gemaakt. De samenwerking heeft betrekking op Colour Riche, een populaire verzameling lippenstift van L’Oréal. Olivier Rousteing, creatief directeur van Balmain, zou daarbij voor Colour Riche twaalf tinten, verdeeld over drie kleurenthema’s, ontwikkelen. De nieuwe collectie zal in september dit jaar op de markt worden gebracht. Rousteing werkte twee jaar geleden ook al samen met Hennes & Mauritz (H&M) om zijn werk voor een groter publiek bereikbaar te maken.

Het Duitse concern Adidas, fabrikant van sportartikelen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 30 procent tot 456 miljoen euro. Onder meer wordt gewezen op sterke prestaties in China en Noord-Amerika. Alleen in Rusland, waar het bedrijf met winkelsluitingen werd geconfronteerd, werd een daling met 10 procent gemeld. Anderzijds kon bij de ecommerce-actviteiten een omzetstijging met 53 procent worden gemeld. Het hoofdmerk Adidas kon een omzetgroei met 18 procent melden, terwijl bij dochter Reebok de inkomsten met 13 procent toenamen.

Meer Nieuws

10:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-05-17

Nazi-artsen kenden wel degelijke ethische beginselen

Ook tijdens het Nazi-tijdperk koesterden artsen in Duitsland ethische beginselen, maar daarbij werden de verkeerde waarden naar voor geschoven. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de Universitätsmedizin Berlin in Duitsland en de University of Haifa in Israël. De onderzoekers wijzen erop dat medische ethiek een belangrijk onderdeel vormde voor het curriculum van studenten geneeskunde in Duitsland tussen het einde van de jaren dertig en het midden van de jaren veertig. Daarbij werden echter vooral concepten zoals het behoud van het pure Arische ras en de autoritaire rol van de arts als cruciale pijlers naar voor geschoven.

Lees Verder

20:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stoutmoedigheid kan ook tot de ondergang leiden

Wie zich stoutmoedig gedraagt, dreigt vaak uiteindelijk zelf een prooi te zullen worden. Schuwere persoonlijkheden hebben vaak een grotere kans om te overleven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Lund University in Zweden bij een populatie blankvoorns. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat stoutmoedige dieren dubbel zoveel kans liepen het slachtoffer van een predator te worden dan soortgenoten met een schuwer karakter. De onderzoekers merken op dat stoutmoedigheid voor de vissen zowel een voordeel als een bedreiging bleek te kunnen zijn.

Lees Verder

20:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Meerderheid Amerikaanse gezinnen werkt exclusief met mobiele telefoon

In de Verenigde Staten wordt de telecom-markt inmiddels gedomineerd door gezinnen die voor telefonie uitsluitend op mobiele apparaten beroep doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention bij nagenoeg twintigduizend Amerikaanse huishoudens. Vastgesteld werd immers dat tijdens de tweede helft van het voorbije jaar al 50,8 procent van de Amerikaanse huishoudens exclusief van een mobiele telefoon gebruik maakten. Daarnaast was er een groep van 45,9 procent die nog steeds over een telefoon met een vaste lijn heeft. De resterende groep had geen enkele vorm van telefonie in het huishouden.

Het is de eerste keer dat een meerderheid van de Amerikaanse gezinnen alleen nog over een mobiele telefoon beschikt. Eén jaar voordien was een niveau van 48,3 procent opgetekend. Verder wordt opgemerkt dat nog ruim 39 procent zowel op een vaste verbinding als op een mobiele apparaat beroep kan doen. Vooral huurders en jonge volwassenen blijken geneigd om alleen met mobiele telefonie te werken. Dat kan volgens de onderzoekers worden verklaard door een sterkere vorm van mobiliteit en een grotere mate van comfort met nieuwere technologieën. Er wordt geen reden gegeven waarom ervoor gekozen wordt om volledig op mobiele telefonie over te schakelen.

Wel bleek dat een aantal elementen gezinnen kunnen doen beslissen toch een vaste lijn aan te houden. Onder meer wordt opgemerkt dat de mobiele verbinding onvoldoende kwaliteit verzekeren en alleen vaste telefonie te allen tijde communicatie garandeert. Andere respondenten wijzen op belangrijke investeringen in onder meer de veiligheidssystemen van de woning. Ook wordt gewezen op een aantal socio-economische verschillen. Vooral lagere inkomens zouden naar mobiele telefonie overschakelen. In de hogere inkomenscategorie bleek slechts 49 procent uitsluitend met mobiele telefoon te werken, maar in de laagste socio-economische bevolkingsgroep loopt dat op tot 66 procent.

Lees Verder

19:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: telefonie |  Facebook |

Vertrouwen in de arts kan pijnstillend werken

Patiënten die een sterker vertrouwen hebben in hun behandelende arts, ervaren vaak ook minder pijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Miami. De onderzoekers merken op dat pijn ook een psychologische component heeft, maar ze voeren aan dat de interacties tussen arts en patiënt meestal bijzonder oppervlakkig blijven, waardoor het niet gemakkelijk blijkt om tussen beide partijen een sterke vertrouwensband te creëren. Toch kan volgens de wetenschappers de arts vaak als een sociale placebo fungeren. Aangevoerd wordt dat de resultaten van de studie nieuwe methodes zouden kunnen helpen ontwikkelen om pijn bij patiënten te verlichten.

“De ervaring van pijn is ook van een aantal sociale en culturele factoren afhankelijk,” benadrukt onderzoeksleider Elizabeth Losin, professor psychologie aan de University of Miami. “Die factoren kunnen ook tijdens een behandeling door een geneesheer een verzachtende werking hebben en kunnen een oplossing helpen bieden voor de fobieën bij een aantal patiënten over een behandeling of een bezoek aan het dokterskabinet. Onder meer kon worden vastgesteld dat een patiënt een groter vertrouwen laat blijken in de behandeling wanneer hij een aantal gemeenschappelijke achtergronden met de arts ervaart.”

Uit het onderzoek bleek inderdaad dat patiënten bij een behandeling met een injectienaald melding maakten van minder hoge pijnniveaus wanneer ze met de arts een aantal gemeenschappelijke kenmerken ervaarden. Ook bleek dat de grootste pijnreductie kon worden opgetekend bij patiënten met de hoogste angstniveaus. “Er is hier duidelijk sprake van een placebo-effect,” aldus professor Losin. “Wanneer een patiënt gelooft dat een tussenkomst zal helpen de pijn te verlichten, wordt zijn brein gestimuleerd chemicaliën te produceren die verzachtend werken. Gevoelens van vertrouwen in de behandelende arts heeft een gelijkaardige werking.”

De resultaten van de studie zouden volgens Losin gebruikt kunnen worden om nieuwe methodes te ontwikkelen die aan medisch personeel zouden toelaten om het vertrouwen bij de patiënt te versterken en de pijn te verlagen.

Lees Verder

19:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geneeskunde |  Facebook |

Consument toont toenemende belangstelling voor retail-applicaties

De consument toont een toenemende belangstelling voor retail-applicaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Apadmi bij tweeduizend consumenten in Groot-Brittannië. Vastgesteld werd dat 34 procent van de ondervraagden tijdens het voorbije jaar meer retailapplicaties hebben gedownload tegenover het jaar voordien. Bovendien wordt opgemerkt dat 25 procent van de millennials toegeeft bij het winkelen  de voorkeur wil geven aan retailapplicaties. Ook was 18 procent van de ondervraagden van mening dat er meer in retailapplicaties geÏnvesteerd dient te worden.

Lees Verder

18:58 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Biometrische authenticatie geniet veel bijval bij consument

De consument heeft een groot vertrouwen in biometrische oplossingen voor de authenticatie van mobiele transacties en betalingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse bedrijf EyeVerify, gespecialiseerd in biotechnologische beveiliging, bij meer dan duizend consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden onder meer vast dat 79 procent van de ondervraagden bij de behandeling van applicaties voor betalingen en bankactiviteiten naast controles met de vingerafdruk nog meer biometrische toepassingen zouden willen invoeren. Bovendien gaf 42 procent te kennen nooit een betaalapplicatie te zullen gebruiken zonder de aanwezigheid van een biometrische beveiliging.

Ook bleek dat 82 procent van de ondervraagden dat het gebruik van biometrische authenticatie aantoonde dat een bank proactief met mobiele beveiliging is begaan. Een even grote groep voerde aan dat biometrische toepassingen een grotere beveiliging garandeerden dan paswoorden. Daarnaast gaf 78 procent te kennen dat biometrische controles de veiligheid van mobiele applicaties zouden versterken. Naarmate consumenten meer gebruik maken van authenticatie met de vingerafdruk, bleek bovendien ook de interesse in andere toepassingen van biometrische beveiliging - zoals stemcontrole of een screening van het oog of het gelaat - toe te nemen.

“Bedrijven die inspanningen doen om biometrische authenticatie in hun processen te introduceren, kunnen rekenen op een groter vertrouwen, engagement en loyaliteit van de consument,” betoogt Toby Rus, chief executive van EyeVerify. “Banken en betaalplatformen krijgen dan ook een unieke opportuniteit om het merkvertrouwen bij de consument te versterken door de consument de gewenste beveiligingsinstrumenten aan te reiken. Partijen die in een biometrische authenticatie investeren, kunnen dan ook rekenen op een toename van de klantengroep, terwijl tegelijkertijd de risico’s van de activiteiten kunnen worden beperkt.”

Lees Verder

12:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: biometrische authenticatie |  Facebook |

Luchtvaart heeft probleem verloren bagage bijna onder controle

Het voorbije jaar raakten in de wereldwijde luchtvaart per duizend reizigers 5,73 reiskoffers verloren. Dat betekende een daling met 12,25 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het bedrijf Sita, gespecialiseerd in luchtvaarttechnologie. Opgemerkt wordt dat het probleem van verloren bagage over een periode van tien jaar een inkrimping met 70 procent - dankzij belangrijke investeringen in nieuwe technologieën en processen - heeft kunnen laten optekenen en inmiddels een historisch laagterecord kan melden. Bovendien kunnen volgens het bedrijf voor de volgende achttien maanden nog verdere belangrijke verbeteringen worden verwacht.

Verwezen wordt naar een beslissing van de International Air Transport Association (Iata), waar is bepaald dat tegen juni volgend jaar elke bagage gedurende de hele reis moet kunnen worden gevolgd. Door de introductie van dat systeem zullen data over de locatie van elke individuele reiskoffer moeten worden verzameld, gestockeerd en gedeeld met andere vliegtuigmaatschappijen, luchthavens en afhandelaars. Daardoor zal volgens Sita een beter beeld kunnen worden gecreëerd van de locaties waarop de bagage zich op elk ogenblik bevindt. Door de beperking van het verlies zal ook de reisbeleving van de passagier worden verbeterd en zal het imago van de vliegtuigmaatschappijen verbeteren.

De nieuwe technologie kan vooral belangrijke voordelen opleveren bij het overstappen naar andere vliegtuigen, wat tot nu toe het meest kritieke ogenblik is voor het verlies van reiskoffers. Uit cijfers blijkt dat 47 procent van alle problemen met kwijtgeraakte koffers vorig jaar aan een transfer tussen twee vliegtuigen moest worden gekoppeld. Door de constante opvolging van het traject kan bij problemen ook vlugger worden ingegrepen om de problemen op te lossen. Sita wijst erop dat de betere opvolging van de bagage voor de vliegtuigmaatschappijen bovendien ook een belangrijk financieel voordeel oplevert. Daarbij wordt eraan herinnerd dat verloren bagage vorig jaar een kostprijs van 2,1 miljard dollar heeft veroorzaakt.

Lees Verder

http://www.cntraveler.com/story/lost-luggage-hits-lowest-rate-ever-recorded

11:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchtvaart, bagage |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Autobouwer Porsche opent in Silicon Valley een nieuw kantoor dat zich zal toespitsen aan technologieën die in de volgende generaties auto’s kunnen worden geïmplementeerd. Dat heeft Porsche bekend gemaakt. Het nieuwe onderzoekscentrum zal aan een honderdtal mensen werk bieden. Door een vestiging te openen in Silicon Valley wil Porsche een sterkere samenwerking met andere technologiebedrijven die zich op de autosector focussen. Silicon Valley wordt de tweede locatie van de digitale divisie van Porsche. Een eerste filiaal werd vorig jaar in de Duitse stad Ludwigsburg opgestart. Porsche gaf nog geen verduidelijking over de categorie technologieën die de divisie wil ontwikkelen.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook zet zijn Oculus Story Studio, die zich toespitste op de productie van video met virtual reality, stop. Dat heeft Jason Rubin, hoofd content bij Oculus, bekend gemaakt. Volgens Rubin wil Oculus zich volledig richten op investeringen in externe studio’s. Daarvoor zou een budget van 50 miljoen dollar worden gerealiseerd. De oprichting van de Oculus Story Studio werd twee jaar geleden tijdens het filmfestival Sundance aangekondigd. Onder meer werden medewerkers van de animatiestudio Pixar en gamebedrijven aangetrokken. Rubin merkt op dat het bedrijf vorig jaar al 250 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in games en andere projecten met virtuele realiteit..

De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 4,2 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank zegt daarbij vooral te hebben kunnen profiteren uit een stijging van de inkomsten uit commissies en provisies, waar een groei met 10 procent tot 1,85 miljard euro kon worden gemeld. De nettowinst steeg met 12 procent tot 901 miljoen euro. Dat bedrag zou volgens Carlo Messina, chief executive van Intesa Sanpaolo, zijn opgelopen tot 1,2 miljard euro indien er geen bijdrage tot het nationaal reddingsfonds voor de Italiaanse bankensector moest worden geleverd.

Het Belgische juwelenlabel Wouters & Hendrix heeft in Amsterdam een eerste buitenlands filiaal geopend. Het label had eerder ook al vestigingen in Antwerpen, Brussel en Knokke-Heist. Karin Wouters en Karen Hendrix, die elkaar ontmoetten op de afdeling edelsmeedkunst aan de Antwerpse kunstacademie, brachten in het midden van de jaren tachtig hun eerste juwelen op de markt. Sinds een tiental jaar werkt het label in Nederland al met een aantal groothandelaars, waar een grote interesse voor het Belgische label zou zijn opgemerkt. Ook de Belgische filialen zouden een trouw Nederlands publiek kennen. Daarom werd uiteindelijk beslist om ook in Nederland een eigen winkel op te starten.

Het luchtvaartconcern International Air Group (IAG) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,9 miljard euro. Dat betekende een daling met bijna 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Nochtans werd in aantallen een groei met bijna 4 procent tot ruim 21 miljoen passagiers geregistreerd. Die toename werd echter teniet gedaan door de dalende ticketprijzen. De operationele winst van de groep - die de maatschappijen British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus omvat - steeg met bijna 10 procent tot 170 miljoen euro. De nettowinst daalde met driekwart tot 27 miljoen euro, maar dat was te wijten aan afschrijvingen op de indekking tegen variërende brandstofprijzen en valutakoersen.

De distributienetbeheerders Eandis en Infrax worden samengebracht in de nieuwe energieholding Fluvius. Daarover heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt. De nieuwe maatschappij moet zorgen voor een besparing in de werkingskosten en een daling in de energiefactuur van de gebruiker. Er zullen ook vijfhonderd bestuursmandaten geschrapt worden door de fusie. Eandis en Infrax, die respectievelijk zeven en vier distributienetbeheerders overkoepelen, zouden door hun fusie naar eigen zeggen jaarlijks minstens 100 miljoen euro kostenbesparingen kunnen garanderen. Ook de factuur zou met minstens 3 procent kunnen dalen. Een beursgang van Fluvius wordt voorlopig niet voorzien.

Telecomprovider Proximus heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,44 miljard euro. Dat betekende een stijging met 0,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst nam met 7,5 procent toe tot 449 miljoen euro. De nettowinst steeg met 6,2 procent tot 119 miljoen euro. Proximus maakt gewag van een sterk jaarbegin, gedragen door een gevoelige klantengroei. Op de televisiemarkt werd een groei met 21,5 procent tot 1,52 miljoen klanten gemeld. De mobiele activiteiten toonden een stijging met 3 procent tot 6,08 miljoen gebruikers. Proximus zegt zijn marktaandeel voor vast internet en digitale televisie het voorbije jaar verder te hebben kunnen uitbreiden.

De Canadese groep Bombardier, constructeur van treinen en trams, wil in zijn fabriek in Brugge honderdzestig banen schrappen. Dat heeft de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. Door de ingreep zou het personeelsbestand met één derde worden afgeslankt. Eerder al was bekend gemaakt dat de fabriek niet langer volledige voertuigen zou bouwen, maar alleen nog voor de assemblage zou instaan. Een gedeelte van de activiteiten zou naar Frankrijk en Tsjechië worden overgeplaatst. Nu is bekend gemaakt welke consequenties die strategie voor de tewerkstelling heeft. Volgens de vakbonden is de maatregel echter mogelijk het begin van een volledige ontmanteling van de fabriek.

Het Duitse concern Beiersdorf, producent van verzorgingsmiddelen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die toename kon naar eigen zeggen worden toegeschreven aan grotere verkopen bij de belangrijkste merken van het bedrijf. Het Duitse concern - fabrikant van producten zoals Nivea, Labello en Hansaplast - toonde zich vooral tevreden over de prestaties op de Europese markt, waar een groei met ruim 2 procent kon worden gemeld. Alleen in Noord-Amerika werd een lichte daling opgetekend, maar dat werd gecompenseerd door Latijns-Amerika.

In Frankrijk mag de modewereld voortaan alleen nog werken met modellen die een gezondheidsattest van een arts kunnen voorleggen. De maatregel moet het probleem van anorexia in de modewereld aanpakken en de bredere impact van het slankheidsmodel op jongeren tegengaan. Het attest is geldig voor een periode van twee jaar. Agentschappen en modehuizen die gebruik maken van modellen die niet over een medisch attest beschikken, kunnen worden gesanctioneerd met een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 75.000 euro. Vanaf oktober moet in Frankrijk in de reclamefotografie ook worden vermeld wanneer beeldmateriaal is geretoucheerd. In Israël en Italië gelden gelijkaardige regels.

De Verenigde Staten heeft een invoerheffing aangekondigd op staalproducten uit acht landen. De Amerikaanse International Trade Commission (ITC) is immers tot de conclusie gekomen dat de lokale industrie geschaad wordt door de invoer van bepaalde staalproducten die tegen dumpingprijzen op de Amerikaanse markt zouden worden gebracht. De geviseerde landen zijn Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Uit de cijfers van de World Steel Association blijkt dat Amerikaans staal ooit ongeveer 20 procent van de wereldwijde productie vertegenwoordigde, maar dat aandeel was tegen het midden van dit decennium tot minder dan 5 procent teruggevallen.

De Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson (J&J) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 17,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de Amerikaanse thuismarkt werd een groei met 0,6 procent gemeld, tegenover een toename met 2,8 procent op de internationale markt. De nettowinst daalde met 0,8 procent tot ruim 4,42 miljard dollar. Er kon een groei worden gemeld bij de divisie medische apparatuur (3 procent), de afdeling chirurgie (1,9 procent) en de cardiovasculaire geneesmiddelen (1,4 procent). Bij diabetes en orthopedie diende daarentegen een daling met 7 procent en 0,7 procent worden gemeld.

Autobouwer Audi Brussel komt terug op zijn plannen voor de introductie van een werkweek van vierenveertig uur. Dat heeft de directie bekend gemaakt nadat het personeel tegen de plannen bezwaar had gemaakt. Audi Brussel had de langere werkweek voorgesteld om de productie te kunnen opdrijven, waarbij voorgesteld werd de namiddagploeg één uur langer te laten werken. Daarvoor werd wel een extra bonus voorzien. Het hoofdkantoor van Audi had aan de fabriek in Brussel gevraagd om de productie van het model A1 op te voeren om op de grotere vraag te kunnen inspelen. Vakbonden en directie zouden verder overleggen op welke manier de productieverhoging zou kunnen worden gerealiseerd.

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden de plannen van president Donald Trump voor de gezondheidsverzekering goedgekeurd. Het nieuwe systeem moet in de plaats komen van Obamacare, wet die door vorig president Barack Obama werd ingevoerd om de ziekteverzekering en gezondheidszorg voor de Amerikaanse bevolking goedkoper en toegankelijker te maken. Obamacare leverde meer dan twintig miljoen een betere ziekteverzekering op. De republikeinen noemden Obamacare echter vooral een verregaande en dure overheidsinmenging. Donald Trump had tijdens de verkiezingscampagne duidelijk gemaakt dat hij Obamacare wou afschaffen. Een eerste poging eerder dit jaar werd echter geblokkeerd.

De Britse groep Reckitt Benckiser heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,6 miljard pond. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Rakesh Kapoor, chief executive van Reckitt Benckiser, stelde dat de verkopen werden afgeremd door zwakke markten in Europa en Noord-Amerika, terwijl in Zuid-Korea ook de gevolgen van een veiligheidsschandaal zouden worden gevoeld. Ook bleek dat een nieuw product van het voetverzorgingsmiddel Scholl weinig succes kent. Kapoor meldde verder dat de overname van Mead Johnson wellicht tegen het einde van het derde kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond.

Meer Nieuws

10:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-05-17

Betaalbaarheid suikerhoudende dranken wereldwijd toegenomen

Suikerhoudende dranken zijn de voorbije kwarteeuw wereldwijd beduidend goedkoper geworden. Daardoor dreigt echter de strijd tegen obesitas nog moeilijker te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de American Cancer Society in tweeëntachtig landen. Vastgesteld werd dat in negenenzeventig landen de dranken sinds het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw voor de bevolking meer betaalbaar is geworden. Op een aantal markten werden de dranken meer betaalbaar omdat de inkomens van de bevolking stegen, maar in zesenvijftig landen kon een daadwerkelijke prijsdaling worden opgetekend.

Lees Verder

16:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rijke landen doen te weinig inspanningen voor natuurbehoud

Rijke landen doen minder inspanningen om hun biodiversiteit te beschermen dan minder vermogende naties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Oxford University en de organisatie Panthera naar inspanningen voor de promotie van natuurbehoud in meer dan honderdvijftig landen. Opgemerkt wordt dat biodiversiteit de grootste prioriteit blijkt in armere regio’s zoals de Afrikaanse landen, die wereldwijd de grootste bijdrage tot natuurbehoud leveren. De sterkste prestaties op het gebied van natuurbehoud werden opgetekend in Botswana, Namibië, Tanzania en Zimbabwe. Eén kwart van de landen in Azië en Europa doet echter significant onvoldoende inspanningen.

Lees Verder

15:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |