05-05-17

Alle bevolkingscategorieën houden van fastfood

Het is een mythe dat fastfood vooral bij de armere bevolkingscategorieën een grote populariteit geniet. In werkelijkheid kan in alle economische categorieën een interesse worden opgetekend. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University naar het eetgedrag van achtduizend consumenten in de Verenigde Staten. Vastgesteld werd dat de klasse met een gemiddeld inkomen de grootste consumenten van fastfood herbergt, maar er wordt aan toegevoegd dat de verschillen met de andere sociale categorieën heel beperkt blijft. Gemiddeld bleek 79 procent van de Amerikanen de week voordien minstens één keer fastfood te hebben geconsumeerd.

Lees Verder

14:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Alcoholmarketing in bioscoop voorbije decennia verdubbeld

Productplacement voor alcoholische dranken in populaire bioscoopfilms heeft de voorbije twee decennia nagenoeg een verdubbeling gekend, maar de trend kan het sterkst worden opgemerkt in producties die op een jonger publiek zijn gericht. Dat blijkt een onderzoek van wetenschappers aan het Dartmouth College in de Verenigde Staten naar de honderd bioscoopfilms die jaarlijks de grootste commerciële successen boekten. Opgemerkt wordt dat productplacement voor alcohol een jaarlijkse toename met gemiddeld 5 procent liet optekenen. Over een periode van twee decennia is er sprake van een toename met 92 procent. Budweiser, Miller en Heineken nemen samen 33 procent van alle campagnes voor hun rekening.

Lees Verder

13:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tabletmarkt verschuift verder naar detachables

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zijn wereldwijd 36,2 miljoen tablets verkocht. Dat betekende een daling met 8,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Interactive Data Corporation (IDC). Daarmee moet de tabletmarkt voor het tiende kwartaal een achteruitgang melden. Wel kan een duidelijke verschuiving worden gemerkt naar detachables, tablet die met een afzonderlijk toetsenbord kunnen worden uitgewist. De grootste verkoper van tablets blijft Apple, gevolgd door Samsung, Huawei, Amazon en Lenovo. Binnen de top vijf kon echter alleen Huawei een omzetgroei melden.

Lees Verder

12:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Landen moeten investeren in hightech-vaardigheden

Door grotere investeringen in technologische vaardigheden kunnen landen optimaal profiteren van de globalisering. Dat is de boodschap van een rapport van de Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Met een optimale instelling van de vaardigheden op een hightech-omgeving hebben landen 8 procent meer kans dan gemiddeld om zich in technologische richting te specialiseren. Tegenover landen met een arbeidsbevolking die niet op een hightech-economie is aangepast, loopt dat verschil zelfs op tot 60 procent. Voorbeelden van succes zijn volgens het rapport onder meer Tsjechië, Estland, Japan, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland.

Lees Verder

11:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Narcistische bankdirecteur bijzonder kwetsbaar voor crisissen

Amerikaanse banken die door een narcistische chief executive werden aangevoerd, werden door de financiële crisis in de Verenigde Staten op het einde van het voorbije decennium veel zwaarder getroffen dan sectorgenoten die niet voor een pathologisch bestuurder hadden gekozen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Tilburg in Nederland op basis van een studie over tweeënnegentig chief executives van Amerikaanse commerciële banken. Uiteindelijk bleek de noodhulp van toenmalig Amerikaans president George W. Bush voor de sector vooral de buitensporig risicovolle strategieën van narcistische bankdirecteuren te financiëren.

“Voor de uitbraak van de financiële crisis bleken banken met een narcistische leiding meer in risicovolle financiële producten te beleggen,” benadrukt onderzoeksleider Tine Buyl, professor organisatieleer aan de Tilburg Universiteit. “De impact van de narcistische chief executive werd nog groter wanneer de bank ook gebruik maakte van compensatie-modellen die risicogedrag aanmoedigen, zoals het aanbieden van aandelenopties. Daarentegen kon de invloed worden afgezwakt indien de bestuursraad ervaren en onafhankelijke directeurs omvatte en dus een efficiëntere controle op de acties van de chief executive kon worden doorgevoerd.”

“Vooral de combinatie van risicovol narcistische gedrag met een gebrek aan een degelijk controlemechanisme bleek een dodelijke mengeling,” getuigt professor Buyl. “Door die combinatie werden de banken bijzonder kwetsbaar. Door de afwezigheid van voldoende reserves en het gebrek aan interne buffers, duurde het bij de instellingen met een narcistische leiding veel langer voor het mogelijk werd zich van de crisis te herstellen. Risicovolle investeringen zijn meestal geen probleem in gunstige economische omstandigheden of bij een instelling die relatief gemakkelijk nieuw kapitaal kan aantrekken. In de nasleep van de financiële crisis bleek beschikbaar kapitaal echter bijzonder schaars.”

Opgemerkt wordt nog dat de kapitaalinjecties van de Amerikaanse overheid met het Troubled Assets Relief Program (Tarp) weliswaar de schadelijke effecten op de veerkracht en het herstelvermogen van banken verzacht, maar toch vooral het risicovol gedrag in de sector hebben bekostigd.

Lees Verder

09:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: narcisme |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De geplande recyclage-project van het Saudische consortium Energy Recovery Systems (ERS) op de voormalige Opel-site in de Antwerpse haven is geschrapt. Dat heeft het Antwerpse havenbestuur bekend gemaakt. De Saudische groep had in de Antwerpse haven een grote installatie voor de recyclage van kunststofafval tot grondstoffen voor de chemiesector gepland. Gewag was gemaakt van een investering van 3,7 miljard euro, terwijl ook de creatie van negenhonderd arbeidsplaatsen was aangekondigd. De Saudische investeerder stelde echter onmogelijk het vereiste budget tegen de voorziene deadline te kunnen verzamelen. Het havenbestuur gaat op zoek naar een nieuwe bestemming.

Brouwer AB InBev heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3,7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst kende een groei met 3,7 procent tot 12,9 miljard dollar. Het verkochte volume daalde echter met 0,5 procent tot 147,9 miljoen hectoliter. Bij de wereldwijde merken Budweiser, Stella Artois en Corona kon een omzetgroei met meer dan 12 procent worden gemeld. De opbrengsten van Stella Artois stegen met meer dan 20 procent, waarbij het merk vooral sterke prestaties liet optekenen in de Verenigde Staten en Argentinië. Het bedrijf verwacht voor het hele jaar nog een altijd een versnelde omzetgroei.

De Amerikaanse restaurantketen Burger King opent in juni een filiaal op de site van bioscoopgroep Kinepolis in Antwerpen. Dat heeft Kevin Derycke, chief executive van moederbedrijf Burger Brands Belgium, bekend gemaakt. Antwerpen krijgt daarmee de eerste Belgische vestiging van Burger King. Over een periode van vijf jaar wil Burger Brands Belgium, dat zowel Burger King Belgium als Quick in portefeuille heeft, tussen vijfendertig en veertig nieuwe filialen open. Nog deze zomer zullen ook in Charleroi en Namen vestigingen van Burger King worden genomen. In totaal zouden dit jaar acht vestigingen van Burger King worden geopend. Benadrukt wordt echter dat ook het merk Quick blijft behouden.

China kan de Europese Unie helpen om de mensensmokkelaars op de Middellandse Zee te bestrijden. Dat heeft Dimitris Avramopoulos, Europees commissaris voor migratie, in Peking tegen Guo Shengkun, Chinees minister van openbare veiligheid, gezegd. De smokkelaars blijken voor de oversteek van de Middellandse Zee gebruik te maken van rubberboten die in China worden vervaardigd en vervolgens worden uitgevoerd. Avramopoulos heeft naar eigen zeggen de steun van de Chinese autoriteiten om de handel te lokaliseren en te ontmantelen. De rubberboten zijn bijzonder onveilig. Vorig jaar werden door de Italiaanse kustwacht echter meer dan duizend boten onderschept.

De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 2.003 wagens verkocht. Dat betekende een stijging met ruim 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat in alle regio’s van de wereld een verkoopsgroei kon worden gemeld, maar vooral op de grote Europese markten konden naar eigen zeggen sterke prestaties worden gemeld. De omzet van de autobouwer steeg met 22 procent tot 821 miljoen euro, terwijl de nettowinst met 60 procent opklom tot 124 miljoen euro. Voor het hele jaar wordt een verkoop van 8.400 exemplaren in het vooruitzicht gesteld. Ferrari mikt daarbij op een jaaromzet van meer dan 3,3 miljard euro.

De Franse oliegroep Total neemt de Nederlandse keten Pitpoint over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Pitpoint is producent van onder meer aardgas en waterstof en beschikt over een netwerk van elektrische oplaadpunten voor het wegvervoer en het watertransport. Pitpoint is actief in verschillende Europese landen. Met de overname wil Total zijn vertegenwoordiging op de alternatieve markt voor autobrandstoffen versterken. In totaal wil Total een Europees netwerk van driehonderdvijftig tankstations voor aardgas uitbouwen. Dat netwerk moet over een periode van vijf jaar zijn uitgebouwd. Daarmee zou het bedrijf Europees marktleider in aardgas worden.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 49 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalwinst steeg van 1,7 miljard dollar naar 3,1 miljard dollar. De inkomsten uit reclame-inkomsten stegen met 51 procent tot 7,8 miljard dollar. Het aandeel van de mobiele platformen in de inkomsten stegen van 82 procent naar 85 procent. Facebook kende tijdens het eerste kwartaal 1,94 miljard maandelijkse actieve gebruikers. Dat betekende een stijging met 17 procent op één jaar tijd. Bij het dagelijks gebruik werd een stijging met 18 procent tot 1,28 miljard accounts geteld.

De groep Belchim uit Londerzeel, producent van gewasbescherming, neemt de Amerikaanse activiteiten van sectorgenoot Engage Agro over. Door de transactie verwerft Belchim een eerste aanwezigheid in de Verenigde Staten. Engage Agro is actief in de gewasbescherming van groenten en fruit. De overname kadert in de groeistrategie van Belchim. Vorig jaar werd al een belang van 60 procent genomen in de Canadese Engage Agro Corporation. Ook werden het Franse bedrijf Jade en de Duitse groep Proagro overgenomen. Belchim is nog voor 62 procent eigendom van de oprichtersfamilie Putteman. De andere aandeelhouders zijn Mitsui Chemicals (10 procent) en ISK Biosciences (28 procent).

Het Chinese conglomeraat HNA Group heeft een belang van 9,92 procent opgebouwd in Deutsche Bank. Dat heeft Bafin, de Duitse financiële autoriteit, bekend gemaakt. De Chinese groep, gecontroleerd door miljardair Chen Feng, had begin dit jaar een belang van 3 procent in Deutsche Bank in portefeuille, maar heeft die participatie sindsdien tot nagenoeg 10 procent opgetrokken. HNA Group is door die operatie de belangrijkste aandeelhouder van het Duitse financiële concern geworden, gevolgd door het Qatarese staatsinvesteringsfonds (6,1 procent) en de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock (5,9 procent). HNA Group krijgt ook een vertegenwoordiger in de bestuursraad van Deutsche Bank.

De Amerikaanse krant The New York Times heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 399 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten uit klassieke krantenreclame ging verder achteruit, maar dat werd gecompenseerd door online advertenties, die inmiddels 38 procent van de totale reclame-inkomsten van de Amerikaanse krantengroep vertegenwoordigen. Er werd een winst van 13,2 miljoen dollar geboekt, tegenover een verlies van 8,3 miljoen euro de eerste drie maanden vorig jaar. De krant heeft 2,2 miljoen digitale abonnees. Dat betekende een stijging met 62 procent op één jaar tijd.

Bpost heeft het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 764 miljoen euro geboekt. Dat is een stijging met 26,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de binnenlandse post werd weliswaar een volumedaling met 4,7 procent gemeld, maar de pakketservices kenden een groei met meer dan 20 procent. Bpost maakt gewag van een sterk kwartaal. De omzetgroei werd ondersteund door overnames, maar ook de resultaten waren beter dan vooraf was ingeschat. Bij de pakketdiensten werden voor de eerste keer meer inkomsten uit internationale (53,3 miljoen euro) dan uit binnenlandse activiteiten (52,4 miljoen euro) activiteiten. De nettowinst steeg van 95,9 miljoen euro naar 96,1 miljoen euro.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase gaat honderden bankiers van zijn vestiging in Londen verhuizen naar andere filialen van de groep in Dublin, Frankfurt en Luxemburg. Dat heeft Daniel Pinto, verantwoordelijke voor de investeringsdivisie van JPMorgan Chase, tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Na de brexit moet JPMorgan Chase een alternatieve vestiging zoeken voor zijn Europees hoofdkantoor, dat op dit ogenblik in Londen is gevestigd. De keuze voor Dublin, Frankfurt en Luxemburg is volgens waarnemers logisch. De drie steden hebben immers al een belangrijke internationale financiële sector. Ook Parijs en Amsterdam hadden gehoopt JPMorgan Chase te kunnen aantrekken.

Bij de Amerikaanse televisiezender Fox News is nu ook mede-voorzitter Bill Shine vertrokken. Hij wordt ervan beticht de aantijgingen van seksueel wangedrag tegenover voormalig chief executive Roger Ailes en presentator Bill O’Reilly te hebben genegeerd. Shine was de voorbije zomer, na het vertrek van Ailes, tot mede-voorzitter aangesteld. Eind april was ook Bill O’Reilly vertrokken nadat bekend was geraakt dat hij een compensatie van 13 miljoen dollar had betaald aan vijf vrouwen die hem van seksuele intimidatie hadden beticht. Omdat Shine onvoldoende aandacht had besteed aan de aantijgingen, zou hij volgens de slachtoffers hebben bijgedragen aan de vijandelijke sfeer tegen vrouwen bij Fox News.

De Franse energiegroep Engie schrapt in zijn thuisland met herstructureringen minstens negentienhonderd banen in de energiedivisie. De operatie moet over twee jaar zijn afgerond. Dat heeft de Franse Confédération Générale du Travail (CGT) gemeld. De vakbond hekelde ook een delokalisering naar landen met een lagere loonkost. Daarbij wordt onder meer gewezen naar Portugal, Marokko of Mauritius. Over de hele wereld zouden volgens de vakbond ruim tienduizend banen kunnen zijn betrokken. Engie had midden april een herstructurering van zijn zetels in Parijs, Brussel en Londen aangekondigd. Daarbij zouden 618 banen verloren gaan, maar zouden ook 114 arbeidsplaatsen gecreëerd worden.

België zou het European Medicines Agency (EMA) een site ter beschikking kunnen stellen in Diegem, Brussel of Louvain-La-Neuve. Dat is gebleken uit de kandidatuur die België als nieuwe inplantingsplaats van de Europese geneesmiddelenautoriteit naar voor zou willen schuiven. Opgemerkt wordt dat agentschap bij een keuze voor België zelf een site in de grote omgeving rond Brussel zou kunnen selecteren die optimaal aan zijn eisen tegemoet zou komen. Het European Medicines Agency is op dit ogenblik in Londen gevestigd, maar moet door de brexit een nieuwe locatie zoeken. Al minstens zestien lidstaten van de Europese Unie hebben zich kandidaat gesteld.

Meer Nieuws

08:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-05-17

Politieke verkiezingen kunnen op werkvloer lang nazinderen

Politieke verkiezingen kunnen op de werkvloer lang nazinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris Poll en de American Psychological Association over de reacties van de Amerikaanse werkvloer op de jongste presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Voor 40 procent hebben die discussies negatieve gevolgen gehad. Onder meer werd vastgesteld dat 26 procent zich door de politieke discussies op de werkvloer gespannen of gestresseerd heeft gevoeld. Dat betekende een stijging met 9 procentpunt tegenover september vorig jaar, in de aanloop naar de verkiezingen.

Lees Verder

17:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oprechtheid curriculum vitae gevoelig voor naijver

Werkzoekenden die moeten vaststellen dat lotgenoten een nieuwe baan krijgen aangeboden, dreigen sneller in de verleiding te komen om hun curriculum vitae te vervalsen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University at Buffalo. De onderzoekers stellen dat naijver een bijzonder destructieve emotie kan blijken die tot onethisch gedrag zou kunnen aanzetten om dezelfde resultaten te bekomen als zijn collega’s, maar er wordt aan toegevoegd dat ook een motivator kan worden gevonden om meer constructieve inspanningen te doen. Rekruteerders moeten zich volgens de onderzoekers ook bewust zijn van de gevaren.

Lees Verder

17:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Piekperiodes zware belasting voor online infrastructuur retailers

Piekperiodes betekenen vaak crisismomenten voor de technische infrastructuur van online retailers. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Cogeco Peer. Vastgesteld werd dat vorig jaar ongeveer 40 procent van de Britse retailers tijdens piekperiodes door technische problemen online tijdelijk op non-actief werden geplaatst . Bovendien bleek 58 procent toe te geven dat de grote drukte een negatieve impact had op de snelheid van de websites. Bovendien moest worden vastgesteld dat 48 procent zich ook niet voorbereid voelt voor de seizoenspieken die dit jaar worden verwacht.

Lees Verder

 

17:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Winkelcentrum wordt steeds meer een community-bestemming

Het winkelcentrum kent een sterke evolutie. Steeds meer worden de locaties community-bestemmingen. Dat staat in een rapport van vastgoedspecialist Jones Lang Lasalle (JLL) naar aanleiding van de toenemende leegstand van winkelcentra in de Verenigde Staten. Daarbij wordt opgemerkt dat die jaar in de Verenigde Staten driehonderd grote retaillocaties de deuren zullen sluiten. Nochtans is er volgens de vastgoedspecialist geen sprake van een overcapaciteit, maar wel wordt opgemerkt dat de actuele invulling niet altijd meer optimaal aan de behoeften van de consument beantwoordt.

Lees Verder

16:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Avontuurlijkste toeristen komen uit Nederland

Nederland heeft de meest avontuurlijke toeristen van de hele wereld. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf ShareaCamper, aanbieder van een deelplatform voor mobilhomes, in veertig landen. Bij het onderzoek - waarbij zoekmachines gedurende twaalf maanden werden gecontroleerd op de interesse van de nationale bevolking in acht avontuurlijke activiteiten - bleek dat Nederlanders het meest avontuurlijke karakter toonden, gevolgd door Australiërs, Zweden, Duitsers en Fransen. De top tien bestaat verder uit Denemarken, Noorwegen, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Noorwegen. België eindigde op een veertiende plaats.

De onderzoekers merken op dat niet overal dezelfde voorkeuren voor avontuurlijke activiteiten kunnen worden opgetekend. Vastgesteld werd onder meer dat fietscrossen in Frankrijk de grootste populariteit geniet, terwijl Zwitsers vooral interesse tonen in benji-springen. Nergens in de wereld blijkt daarentegen een grotere belangstelling te kunnen worden teruggevonden voor rotsklimmen, skydiving of surfen dan in Australië. In Noorwegen geniet skiën de grootste bijval, terwijl in India wandeltochten een absolute voorkeurgenieten. De grootste interesse in caravanning wordt tenslotte opgetekend in Nederland.

De Belgische toeristen halen de beste score bij het fietscrossen, waar het land een tiende plaats bezet. Daarna volgen skiën (12), caravanning (14), skydiving (14), rotsklimmen (15), surfen (20) en wandeltochten (21). Daarentegen blijkt in België slechts een relatief beperkte interesse in benji-springen, waar slechts een 34ste plaats wordt behaald. Opmerkelijk is dat de eerste vijfentwintig plaatsen in de rangschikking worden ingenomen door landen uit Europa, Noord-Amerika en Australië. Singapore is op een zesentwintigste plek het eerste land uit een andere regio. Het minst avontuurlijke land in de rangschikking is Thailand, voorafgegaan door Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Tunesië en Maleisië.

Lees Verder

11:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Online sector herbergt grootste groeiers in reclamesector

Twee bedrijven - Google en Facebook - hebben de voorbije vier jaar gezamenlijk 64 procent van de wereldwijde reclamegroei voor hun rekening genomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Zenith. Vastgesteld werd dat Google met 79,4 miljard dollar advertentie-inkomsten het voorbije jaar met grote voorsprong het belangrijkste reclamemedium van de wereld was. Op de tweede plaats staat Facebook met een bedrag van 26,9 miljard dollar. De grootste traditionele mediagroep is Comcast, dat met 12,9 miljard dollar inkomsten op een derde plaats eindigde. Google en Facebook hebben hun aandeel in de totale reclamesector de voorbije vier jaar ook van 11 procent naar 20 procent kunnen opdrijven.

“Net zoals het internet de plaats van de televisiesector als het belangrijkste reclamemedium van de wereld heeft ingenomen, hebben ook de digitale platformen in de rangschikking aan belang gewonnen,” benadrukt Zenith. “In de top dertig kunnen zeven internet-bedrijven worden teruggevonden. Naast Google en Facebook hebben immers ook Baidu, Microsoft, Yahoo, Verizon en Twitter een notering gekregen. Deze zeven bedrijven genereerden vorig jaar gezamenlijk 132,8 miljard dollar online reclame-inkomsten. Dat vertegenwoordigt 73 procent van de totale bestedingen aan internetreclame en 24 procent van de totale uitgaven in de reclamesector.”

Er wordt nog opgemerkt dat Twitter zich opwerpt als snelstgroeiende reclamemedium. De reclame-inkomsten van het sociale mediabedrijf kenden op vier jaar tijd immers een stijging met 734 procent. Er wordt wel aan toegevoegd dat het bedrijf tijdens het eerste kwartaal van dit jaar moest melden dat zijn reclame-inkomsten met 11 procent zijn teruggevallen. Verder blijkt dat de Verenigde Staten met twintig bedrijven een duidelijke dominantie in de sector laten blijken. China en Duitsland hebben elk drie vertegenwoordigers in de top dertig. Tenslotte hebben Groot-Brittannië, Frankrijk, Brazilië en Italië elk één vertegenwoordiger. De resultaten tonen volgens Jonathan Barnard, analist bij Zenith, duidelijk de impact van de digitale platformen op de wereldwijde reclamemarkt.

Lees Verder

10:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet |  Facebook |

Internet heeft bijna helft wereldbevolking aangesloten

Dit jaar zullen wereldwijd ongeveer 3,5 miljard mensen op het internet zijn aangesloten. Daarmee bereikt het medium een globale penetratie van 46,8 procent. Dat blijkt uit een rapport van consulent eMarketer. Voorspeld wordt dat de grens van 50 procent online aansluitingen over twee jaar zal worden bereikt. Er wordt aan toegevoegd dat een groot gedeelte van de groei zal worden geconcentreerd in de regio Asia-Pacific, waar India en Indonesië hun online populatie met respectievelijk 15,2 procent en 10,6 procent zullen kunnen uitbreiden. In China mag volgens eMarketer nog een groei met 5,7 procent worden verwacht.

Er wordt wel opgemerkt dat het internet in China over vier jaar een penetratie van 66 procent zal hebben bereikt. Verder zeggen de onderzoekers ook een sterke groei te verwachten in Oost-Europa, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Dat geldt ook voor Afrika, waar echter verwacht kan worden dat veel consumenten hun online debuut met een mobiel apparaat zullen maken. Er wordt aan toegevoegd dat bijna 80 procent van de wereldwijde online bevolking dit jaar een mobiel platform zal gebruiken om zich een toegang tot het internet te verschaffen. Dat betekent een stijging met 9,3 procent tegenover vorig jaar.

Niet verbazingwekkend zal in West-Europa nog slechts een bescheiden groei worden gemeld. Daarbij wordt gewag gemaakt van een toename met minder dan 2 procent, maar er moet dan ook worden vastgesteld dat 76,5 procent van de totale West-Europese bevolking dit jaar over een internet-verbinding zal beschikken. Dat geeft volgens eMarketer aan dat de stedelijke agglomeraties in West-Europa heel dicht bij hun saturatiepunt komen. In het rapport wordt verder nog opgemerkt dat het wereldwijde smartphone-bezit dit jaar een stijging met 10,8 procent zal kennen. Op uitzondering van Noord-Amerika wordt daarbij voor alle regio’s een dubbelcijferige groei aangekondigd.

Ook volgend jaar wordt op de smartphone-markt een sterke toename in het vooruitzicht gesteld. Verwacht wordt dat het apparaat tegen eind volgend jaar een wereldwijde penetratie van meer dan 33 procent zal laten optekenen. Tablets zouden dit jaar aan een wereldwijde penetratie van 16 procent komen.

Lees Verder

09:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het sociale netwerkbedrijf Facebook gaat de volgende periode drieduizend extra personeelsleden aanwerven om gewelddadige content te filteren. Dat heeft Mark Zuckerberg, chief executive van Facebook, bekend gemaakt. Nu al worden door Facebook wereldwijd vijfenveertighonderd mensen ingezet om berichten te onderzoeken. Op Facebook zijn de voorbije weken diverse videoclips verschenen van mensen die zichzelf of anderen verwondingen toebrachten. In een aantal gevallen was er sprake van realtime streaming. Zuckerberg zegt verveeld te zitten met het probleem en benadrukte dat er in noodgevallen sneller moet kunnen worden ingegrepen.

Het Amerikaanse concern Tesla, fabrikant van elektrische auto's, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,7 miljard dollar, tegenover 1,2 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaalverlies liep op van 282 miljoen dollar naar ruim 330 miljoen dollar. Het bedrijf zegt geprofiteerd te hebben van de sterke verkopen die bij het Model X en Model S konden worden gemeld. Eerder al was bekend gemaakt dat Tesla tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een recordaantal van 25.000 exemplaren heeft afgeleverd. De onderneming maakte verder bekend dat in juli van dit jaar met de productie van het nieuwe Model 3 zal worden gestart.

Vanaf begin volgend jaar moeten in Londen alle nieuwe taxi’s met een oplaadbare batterij zijn uitgerust, zodat de voertuigen elektrische kunnen rijden. Dat heeft Ben Plowden, directeur van het openbare vervoerbedrijf Transport for London (TfL), aangekondigd. De maatregelen moet helpen om de luchtvervuiling in de Britse hoofdstad tegen te gaan. Het Londense vervoerbedrijf heeft een budget van 21 miljoen euro voorzien voor de verdere uitbouw van het netwerk laadpalen. Tegen het einde van dit decennium moet Londen over driehonderd laadpunten beschikken. Er zal een technologie gebruikt worden die een taxi in een tijdsspanne van dertig minuten kan opladen.

De Amerikaanse rockgroep The Eagles heeft bij de rechtbank van Californië klacht neergelegd tegen de uitbaters van het Hotel Todos Santos in Mexico. Het hotel is gevestigd in de Mexicaanse provincie Baja California en wordt volgens Don Henley, leadzanger van The Eagles, in de marketing van de huidige eigenaars als Hotel California gepromoot. Daarbij zouden de uitbaters volgens Henley onterecht laten uitschijnen dat het pand de inspiratiebron is geweest voor de wereldhit ‘Hotel California’ die The Eagles in het midden van de jaren zeventig schreven. Henley verwijst in de klacht onder meer naar een reeks online besprekingen over het hotel, waarin klanten duidelijk de link met de rockgroep leggen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple beschikt over een kasreserve van 256 miljard dollar. Dat is gebleken uit de kwartaalcijfers die het bedrijf zopas bekend heeft gemaakt. De kasreserves van het Apple zijn de voorbije vijf jaar nagenoeg verdubbeld. Er wordt echter ook gemeld dat ongeveer 93 procent van de kasreserves van de onderneming buiten de Verenigde Staten wordt bewaard. Daarmee kan het bedrijf de hoge Amerikaanse winstbelasting van 35 procent vermijden. In tegenstelling tot andere ondernemingen gebruikt Apple zijn reserves slechts zelden om overnames te realiseren. Wel wordt geregeld uit dat bedrag geput om aandeelhouders een groter dividend te kunnen uitbetalen.

Autogroep D’Ieteren wil een gedeelte van dochterbedrijf Belron, eigenaar van het merk Carglass, verkopen. Dat heeft D’Ieteren bekend gemaakt. Met de opbrengst wil de groep de nodige financiële middelen verzamelen om in een verdere uitbreiding van de activiteiten te investeren. D’Ieteren wil echter alleen een minderheidsbelang in Belron verkopen. Belron is naar eigen zeggen wereldwijd marktleider voor de herstelling of vervanging van autoruiten. D’Ieteren heeft op dit ogenblik bijna 95 procent van de aandelen van Belron in handen. Er wordt wel opgemerkt dat de toekomstige partner de langetermijnvisie van de onderneming zal moeten onderschrijven. D’Ieteren is ook Belgische invoerder van de groep Volkswagen.

De Amerikaanse financiële groep Mastercard heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep op van 959 miljoen dollar naar 1,1 miljard dollar. In totaal werden met de kredietkaarten van Mastercard tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 14,7 miljard transacties uitgevoerd. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Verenigde Staten blijven de belangrijkste markt voor het bedrijf, maar Mastercard merkt op inmiddels met honderdvijftig valuta te werken. Het aantal grensoverschrijdende transacties steeg met 13 procent.

De Belgische staat verkoopt een kwart van zijn belang in de Franse bank BNP Paribas. Dat heeft Johan Van Overtveldt, federaal minister van financiën, bekend gemaakt. Door de transactie brengt de Belgische staat zijn aandeel in BNP Paribas van 10,3 procent naar 7,8 procent terug. België verwierf het belang in de Franse groep bij de verkoop van driekwart van zijn participatie in Fortis aan BNP Paribas. De gedeeltelijke verkoop levert de Belgische staat een bedrag van ongeveer 2,1 miljard euro op. Daardoor daalt de schuldgraad van het land met ongeveer 0,5 procent. Anderzijds zal België in de toekomst ook een kleiner dividend van de Franse bank krijgen uitgekeerd.

De Franse autogroep PSA Peugeot-Citroën gaat samen met het technologiebedrijf NuTonomy in Singapore zelfrijdende auto’s testen. Dat hebben de twee ondernemingen bekend gemaakt. NuTonomy zal daarbij zijn zelfrijdende technologie in een model van Peugeot inbouwen. De auto’s zouden tegen het einde van de zomer zijn aangepast, zodat in september met de tests van start zouden kunnen gaan. Na het eerste pilootproject in Singapore, worden ook in een aantal andere steden tests gepland. Specifieke locaties werden niet vrijgegeven, maar volgens waarnemers zou onder meer gekeken kunnen worden naar Boston en Parijs, twee steden waar de autogroep grote kantoren heeft.

Het Duitse modehuis Hugo Boss heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 651 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 25 procent tot 48 miljoen euro. Het Duitse bedrijf benadrukte te hebben kunnen profiteren van een sterke vraag in onder meer China en Groot-Brittannië. Ook in Duitsland kon een groei worden gemeld, waardoor de tegenvallende prestaties in de Verenigde Staten konden worden opgevangen. Het modehuis werd vorig jaar met tegenvallende verkopen geconfronteerd, waardoor zowel de omzet als winst afnamen. Dit jaar wordt echter op een sterk herstel gerekend.

Het Amerikaanse internetplatform HomeAdvisor, onderdeel van de mediagroep InterActiveCorp (IAC), fuseert met zijn concurrent Angie’s List. Dat heeft InterActiveCorp bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ruim 500 miljoen dollar. Na de overname zouden HomeAdvisor en Angie’s List worden samengebracht in een beursgenoteerd bedrijf, waarin InterActiveCorp een belang tussen 87 procent en 90 procent zou gehouden. HomeAdvisor en Angie’s List zijn online marktplaatsen die professionele klussers in contact brengen met particuliere opdrachtgevers. HomeAdvisor is marktleider in de Verenigde Staten en heeft dochterondernemingen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Canada.

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft wegens kartelvorming een boete van 1,8 miljoen euro opgelegd aan de bedrijven Siemens, Allgemeine Elektricitäts Gesellschaft (AEG), Schneider en Secheron. De betrokken bedrijven zouden tijdens de eerste zes jaar van dit decennium afspraken hebben gemaakt voor tarieven en aanbestedingen rond opdrachten die voor het Belgische spoorbedrijf Infrabel werden uitgevoerd. Het kartel kwam aan het licht toen het Zweeds-Zwitserse concern Asea Brown Boveri (ABB) de afspraken bij de Belgische overheid opbiechtte in ruil voor een vrijstelling van boete. Ook een aantal medewerkers van Infrabel zouden aan het kartel hebben deelgenomen.

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar jaar een omzet gerealiseerd van 56,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,4 miljard euro naar 3,4 miljard euro. De winstgroei kan nagenoeg volledig worden toegeschreven aan de prestaties van hoofdmerk Volkswagen, waar een positief resultaat van 869 miljoen euro werd opgetekend, tegenover een overschot van 73 miljoen euro vorig jaar. Ook Skoda en Porsche konden betere prestaties melden dan tijdens het eerste kwartaal vorig jaar. Bij Audi werd echter een winstdaling van 1,3 miljard euro naar 1,2 miljard euro gemeld.

De Nederlandse fietsenfabrikant Accell heeft de fusiegesprekken met de groep Pon afgebroken. Dat heeft Accell - producent van fietsmerken zoals Sparta, Batavus en Koga - bekend gemaakt. Pon - het moederbedrijf van de fietsmerken Gazelle, Union en Cervélo - had vorige maand aangekondigd een bod van 846 miljoen euro te willen doen op Accell. Dat voorstel was voor Accell echter onvoldoend en ook een verbeterd voorstel bleek volgens het bedrijf geen reden te geven om de gesprekken met Pon verder te zetten. Accell voegt er aan toe zich opnieuw op een zelfstandige groei te willen toespitsen, waarbij onder meer gericht wordt op elektrische fietsen als transportmiddel voor werknemers.

De Britse energiegroep British Petroleum (BP) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 56,4 miljard dollar, tegenover 39,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep op van 532 miljoen dollar naar 1,45 miljard dollar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van kostenbesparingen en een herstel van de olieprijzen. De productie liep met 5 procent op tot 3,5 miljoen vaten per dag. Bob Dudley, topman van British Petroleum, kondigde aan dat het Britse concern dit jaar in totaal acht nieuwe projecten zal lanceren, onder meer in het Midden-Oosten. Tegen het einde van dit decennium wil het concern de productie met 800.000 vaten per dag op te voeren.

Meer Nieuws

08:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-05-17

Eén op tien Amerikaanse gezinnen werkt met persoonlijke assistent

In de Verenigde Staten maakten vorig jaar 12 procent van de gezinnen gebruik van persoonlijke assistenten - zoals Siri van Apple, Alexa van Amazon, Assistant van Google of Cortana van Microsoft - tegenover 5 procent het jaar voordien. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Parks Associates. De groei moet volgens de onderzoekers vooral worden toegeschreven aan de voortdurende vooruitgang die machine learning en taaltechnologieën hebben laten optekenen, samen met een verdere verspreiding van draagbare apparaten. Er wordt aan toegevoegd dat de markt ook geen tekenen van vertraging toont.

Lees Verder

 

18:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Personalisering in online politiek bedreiging voor democratie

De technologie van personalisering kan een negatieve impact hebben op de democratie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University at Buffalo. De technologie biedt volgens de onderzoekers aan volgelingen van een politieke strekking immers de mogelijkheid om de eigen overtuigingen verder te versterken en alternatieve meningen uit te sluiten. Er zou vooral een belangrijk effect kunnen worden opgetekend bij supporters met een gematigde politieke overtuiging. De onderzoekers stellen dat de technologiesector zich van deze potentiële bedreiging bewust dienen te zijn.

Lees Verder

 

17:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verliezen hebben bij gokkers remmende invloed op risicogedrag

Verliezen hebben bij gokkers een remmende invloed op het risicogedrag. Dezelfde conclusies kunnen ook op andere risicovolle beslissingen worden toegepast. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Eastern Finland bij vijfduizend deelnemers aan weddenschappen op paardenraces. Algemeen wordt opgemerkt dat het individu in het algemeen door verliezen aangezet wordt grotere risico’s te nemen om de negatieve balans uit te wissen, maar bij gokkers kan volgens de Finse wetenschappers een andere benadering worden opgetekend. Wel wordt meestal op het einde van de dag minstens naar een break-even getracht.

Lees Verder

 

17:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument wil een klantendienst met reële mensen

Een slechte klantendienst zou acht op tien shoppers kunnen aanzetten om naar een ander merk over te stappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent InContact. Bovendien kon worden vastgesteld dat meer dan de helft van de consumenten bij een klantendienst met een echte persoon tot een interactie wil overgaan. Slechts 42 procent van de ondervraagden zegt tevreden te zijn met een geautomatiseerd proces. Er werd daarbij aangegeven dat interactieve stemtoepassingen en email voor de consument als de meest frustrerende servicekanalen worden bestempeld.

Lees Verder

 

17:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hond heeft een opvallend grote ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk van de hond is veel groter aan aanvankelijk werd verwacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Deakin University, de University of Washington, de University of Sydney en de Charles Sturt University. De onderzoekers merken daarbij op dat honden betrokken zijn geweest bij de verdwijning van minstens elf soorten dieren. Bovendien worden honden wereldwijd ook een potentiële bedreiging genoemd voor nog eens bijna tweehonderd soorten. Daarmee hebben alleen katten en knaagdieren volgens de onderzoekers alleen een grotere impact op de biodiversiteit dan honden.

Lees Verder

16:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Taalgebruik heeft impact op tijdspercepties

De taal kan zelfs de tijdsperceptie beïnvloeden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Lancaster University en de Stellenbosch University. Vastgesteld werd immers dat personen die twee talen op een vloeiende manier kunnen spreken, afhankelijk van de selectie afwijkende inschattingen maken over de duur van een aantal evenementen. De onderzoekers merken op dat de omschakeling in het taalgebruik ook tot een andere code-structuur leidt. Onder meer wordt opgemerkt dat de Zweedse en Engelse taal de duur van een evenement liefst in termen rond fysieke afstanden uitdrukken, terwijl in het Grieks en Spaans naar fysieke kwantiteiten wordt verwezen.

Lees Verder

16:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Reiziger verzet zich tegen controles op demografische karakteristieken

Vliegtuigreizigers zijn bereid om op hun ticket een premie van 15 dollar te betalen om veiligheidscontroles te kunnen vermijden. Bovendien zou men twee passagiers met smokkelwaar aan boord van het vliegtuig tolereren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Risk Analysis bij meer dan tweehonderd Amerikaanse reizigers. Tegelijkertijd kon echter worden vastgesteld dat reizigers zich in het algemeen moeilijk akkoord kunnen verklaren met controles op basis van demografische karakteristieken, ook al zouden die praktijken efficiënter kunnen zijn dan selecties op basis van toeval of gedrag.

Lees Verder

15:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Hollywood heeft het Writers Guild, de vakbond van scenaristen, met de Alliance of Motion Picture and Television Producers, de vakvereniging van de grote studio’s, een akkoord gesloten over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Daardoor is een dreigende staking in de Amerikaanse entertainmentwereld afgewend. Beide partijen onderhandelden sinds maart over een nieuw akkoord. De vakbond had daarbij voor meer dan dertienduizend scenaristen een salarisverhoging en een verbeterde ziekteverzekering gevraagd. Omdat er geen akkoord werd bereikt, dreigde lang een staking. Daarmee zou voor de eerste keer in Hollywood het werk worden neergelegd. Uiteindelijk werd toch een compromis bereikt.

De Italiaanse regering biedt aan luchtvaartmaatschappij Alitalia een noodlening van 600 miljoen euro aan, zodat het bedrijf zijn activiteiten voorlopig kan verder zetten. Dat heeft Carlo Calenda, Italiaans minister van economische ontwikkeling, gemeld. Alitalia had bekend gemaakt het faillissement te zullen aanvragen nadat het personeel een herstructurering had afgewezen. De Italiaanse regering had gezegd Alitalia geen hulp meer te bieden, maar Calenda wees erop dat het faillissement miljoenen reizigers in de problemen zouden brengen en zware schade zou toebrengen aan de reputatie van het land en de toeristische sector. Er wordt naar investeerders gezocht voor een overname.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 53 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 5 procent tot 11 miljard dollar. Ondanks die groei nam de verkoop van iPhones met 0,8 procent af tot 50,8 miljoen exemplaren. Die terugval moet volgens Apple worden toegeschreven aan de hoge verwachting bij de consumenten voor de nieuwe editie van het apparaat, die later dit jaar op de markt moet komen. Daarom wordt de aankoop van een nieuwe telefoon uitgesteld. Het bedrijf stelt 50 miljard dollar extra beschikbaar voor dividenden en aandeleninkopen.

In de fabriek van autobouwer Audi in Brussel zullen dit jaar 2.600 exemplaren van het model A1 worden gebouwd. Dat hebben de vakbonden bekend gemaakt. Met de productieverhoging zou Audi de sterke vraag naar zijn compacte model willen opvangen. De verhoogde productie zou echter een probleem kunnen opleveren, want nachtwerk of weekendploegen zijn onmogelijk omdat de fabriek momenteel wordt omgebouwd voor de constructie van het nieuwe elektrische model. Daarom zou de fabriek overwegen om een werkweek van vijfenveertig uur in te voeren. De fabriek kan de vraag van het hoofdkantoor moeilijk afwijzen, want gehoopt wordt een tweede elektrisch model naar Brussel te kunnen halen.

Om pieken in de werkbelasting voor het personeel op te vangen, investeert Axa Bank in vijf robots. Dat heeft Axa Bank bekend gemaakt. Er wordt echter benadrukt dat de robots geen bedreiging voor de tewerkstelling vormen. De aankoopprijs van een robot bedraagt tussen 30.000 euro en 40.000 euro. De bank benadrukt dat de robots weliswaar gegevens verzamelen, maar geen beslissingen over dossiers nemen. Daarvoor zal altijd een personeelslid nodig zijn. De bank zegt wel te verwachten dat achterstanden in de toekomst door de inzet van de robots snel zullen kunnen worden weggewerkt. De robots beheersen op dit ogenblik zeventien taken. Volgend jaar zouden tien extra taken worden bijgevoegd.

Het Amerikaanse concern Colgate-Palmolive, producent van consumptiegoederen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,7 miljard dollar. Dat betekende een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. Weliswaar liet de verkoop een daling met 2 procent optekenen, maar dat werd gecompenseerd door hogere prijzen. De nettowinst steeg van 533 miljoen dollar naar 570 miljoen dollar. Ian Cook, topman van Colgate-Palmolive, benadrukte dat het bedrijf het voorbije kwartaal met moeilijke markomstandigheden werd geconfronteerd. Vooral de verkopen in de Verenigde Staten bleven volgens Cook achter bij de eigen verwachtingen.

De Zwitserse bank UBS heeft in de Verenigde Staten met de National Credit Union Administration (NCUA) een schikking getroffen over de verkoop van dubieuze financiële producten. De Zwitserse groep betaalt daarbij 445 miljoen dollar om claims van een aantal Amerikaanse kredietunies af te kopen. Een aantal kredietunies waren tijdens de financiële crisis negen jaar in zware problemen gekomen omdat een aantal financiële producten in hun portefeuille gebaseerd leek op risicovolle hypotheken. Dat was te wijten aan banken die leningen zonder voldoende onderpand hadden toegewezen. De Britse groep Royal Bank of Scotland trof in een gelijkaardig dossier vorig jaar al een schikking van 1,1 miljard dollar.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex heeft met zijn Falcon-draagraket voor de eerste keer een militaire satelliet gelanceerd. De lancering had plaats op de ruimtevaartbasis Cape Canaveral in Florida in opdracht van het National Reconnaissance Office (NRO), een Amerikaanse inlichtingendienst die met satellieten informatie inzamelt. Een tiental minuten na de lancering landde de eerste trap van de Falcon-raket weer op Cape Canaveral. Het is al de vierde keer dat Spacex erin slaagt een gedeelte van zijn draagraket te recupereren. Tien jaar lang werd de lancering van militaire satellieten in de Verenigde Staten exclusief toevertrouwd aan United Launch Alliance. Spacex heeft nu ook die markt aangeboord.

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 39,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 2,5 miljard dollar naar 1,6 miljard dollar. Het bedrijf maakte gewag van slinkende verkopen en toenemende kosten, terwijl bovendien gewezen wordt op investeringen in de ontwikkeling van elektrische en autonome voertuigen. De omzetgroei was te danken aan de grotere interesse voor duurdere modellen. Bij het totale verkoopsvolume diende echter een daling worden gemeld. Mark Fields, topman van Ford, verwacht door nieuwe modellen volgend jaar betere prestaties.

Het Indiase informaticabedrijf Infosys gaat de volgende twee jaar tienduizend Amerikaanse werknemers rekruteren. Het concern zal in de Verenigde Staten ook vier nieuwe filialen opzetten. Daarmee reageert Infosys op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump, die minder buitenlandse werknemers in de Verenigde Staten wil toelaten. Infosys maakte eerder al bekend dit jaar minder dan duizend werkvisa te zullen aanvragen. Twee jaar geleden waren nog ongeveer negenduizend aanvragen geregistreerd. Vorig jaar werden nog 6.500 visa opgetekend. Vishal Sikka, topman van Infosys, wees erop dat het aanboren van lokaal talent een economisch zinvol principe is.

Het chemieconcern Dow Chemical heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei was gedeeltelijk te danken aan de overname van de siliconendivisie Dow Corning in juni vorig jaar. Wanneer met die transactie geen rekening wordt gehouden, zou nog een omzetgroei met 11 procent zijn gemeld. Vooral de divisie kunststoffen boekte met een omzetgroei van 21 procent tot 5 miljard dollar uitstekende cijfers. Dow Chemical boekte een nettowinst van 888 miljoen dollar. Dat betekende nagenoeg een vervijfvoudiging tegenover vorig jaar, toen echter een zware boete werd betaald.

In de toekomst zal in Vlaanderen bij een nieuwbouw alleen nog een bouwvergunning worden verstrekt wanneer in de plannen ook een internetverbinding is voorzien. Dat heeft Joke Schauvliege, Vlaams minister van wonen, bekend gemaakt. Dezelfde verplichting geldt wanneer belangrijke renovatiewerken worden uitgevoerd. Dankzij deze maatregel moet volgens de minister worden gegarandeerd dat elk huishouden in Vlaanderen een toegang tot snel internet kan worden geboden. De maatregel kadert volgens Joke Schauvliege in het beleid van de Europese Unie, waar wordt geëist dat alle burgers een vlotte toegang tot het internet krijgen aangeboden.

De microblogsite Twitter gaat samenwerken met het persbureau Bloomberg om vierentwintig uur per dag televisieprogramma’s aan te bieden. Het nieuwskanaal zal exclusief op Twitter kunnen worden bekeken. Daarmee hoopt het bedrijf een publiek te kunnen bereiken dat niet langer naar televisie kijkt, maar tijdens zijn verplaatsingen met de bus of de trein snel een nieuwsoverzicht wenst. Dat aanbod zal gecombineerd worden met televisie-uitzendingen die Twitter al rond een aantal evenementen - zoals de uitreiking van de Grammy Awards - heeft opgebouwd. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden op Twitter al achthonderd uur live videostreams getoond. Dat was tweehonderd uur meer dan het kwartaal voordien.

De advertentiesite Kapaza.be zet zijn activiteiten stop. Dat heeft Kapaza bekend gemaakt. De domeinnaam en een gedeelte van het klantenbestand worden overgenomen door 2dehands.be. Een concrete reden voor de beslissing werd niet gegeven, maar Kapaza benadrukte wel dat de sluiting voor het platform de enige optie was. Alle houders van een account bij Kapaza zullen door 2dehands.be worden aangeschreven met een voorstel om over te stappen. Kapaza werd veertien jaar geleden opgericht, maar kwam vijf jaar nadien in handen van de Noorse groep Schibsted Classified. Door de overname van Kapaza kan 2dehands.be, een dochterbedrijf van de Amerikaanse groep eBay, zijn marktleiderschap in België nog verder versterken.

De Russische gasproducent Gazprom heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 951,64 miljard roebel of 16,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 21 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg van 6,07 biljoen roebel naar 6,11 biljoen roebel. Het bedrijf kon het voorbije jaar vooral profiteren van de stijgende vraag naar gas in Europa, de belangrijkste afzetmarkt voor Gazprom. Het Russische concern boekte op zijn Europese activiteiten een omzetgroei met 12,5 procent. Ook voor dit jaar rekent Gazprom in Europa op een dubbelcijferige groei. Het Russische bedrijf vertegenwoordigt ongeveer één derde van alle gasleveringen op de Europese markt.

Meer Nieuws

07:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-05-17

Mobiel shoppen heeft nood aan eenvoudige processen

Bij het mobiel shoppen moet eenvoud voorop staan. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent PCA Predict bij een groep consumenten in Groot-Brittannië. Opgemerkt wordt dat het mobiel shoppen vaak gebeurt in omstandigheden waarin het vaak moeilijk is om de aandacht volledig op de smartphone toe te spitsen. Onder wordt gewezen op het feit dat vele orders in de loop van de late avond of tijdens de nacht worden geplaatst, waardoor vele gebruikers met een grotere slaperigheid zullen worden geconfronteerd. Ingewikkelde online procedures zullen in die omstandigheden volgens PCA Predict vaak tot vergissingen leiden.

Lees Verder

 

17:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Neurotechnologie eist nieuwe formulering mensenrechten

Door de technologische ontwikkelingen zullen ook de mensenrechten uiteindelijk opnieuw moeten worden herschreven. De vrijheid van de menselijke geest dreigt immers in het gedrang te komen. Dat staat in een rapport van wetenschappers aan het Institute for Biomedical Ethics aan de University of Basel. Daarbij wordt erop gewezen dat er nieuwe mensenrechten zullen moeten worden geformuleerd tegen onder meer het verlies aan privacy. Daarbij zal volgens de onderzoekers moeten worden gekeken naar het recht op cognitieve vrijheid, het recht op mentale privacy, het recht op mentale integriteit en het recht op psychologische continuïteit.

Lees Verder

16:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Instagram meetinstrument voor een gezond eetgedrag

Foto’s van voeding op het sociale netwerk Instagram kunnen een interessant instrument zijn om een gezond voedingspatroon te promoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington. Opgemerkt wordt dat de foto’s een aantal belangrijke voordelen bieden. Daarbij wordt onder meer aangevoerd dat de publicatie van foto’s veel leuker is dan het neerschrijven van het eetgedrag in een dagboek. Bovendien wordt er volgens de onderzoekers ook door niemand meer verbaasd gereageerd wanneer foto’s van gerechten worden genomen. Maar ook zorgt het beeldmateriaal voor een overtuigend bewijs.

Lees Verder

16:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Meer bezoekers voor Amerikaanse nieuwssites

In de Verenigde Staten vertegenwoordigen nieuwsmedia het voorbije jaar één twaalfde van het volledige website-bezoek. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Hitwise. Het grootste marktaandeel werd opgeëist door de website van Cable News Network (CNN), dat in totaal 13 procent van de totale trafieken naar nieuwssites vertegenwoordigde. Op de tweede plaats staat de Huffington Post (9 procent), gevolgd door de New York Times (8,9 procent), Fox News (8,6 procent) en de Washington Post (7,4 procent). Gemiddeld duurde een bezoek aan een nieuwssite vijf minuten en zesenvijftig minuten.

Lees Verder

16:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bij voedseltekort geeft gezin prioriteit aan kleinste kinderen

In extreem arme huishoudens dreigen tieners vaker met honger geconfronteerd te worden dan jongere kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Johns Hopkins University bij vijftienhonderd gezinnen in Boston, Chicago en San Antonio. Vastgesteld werd dat ouders steevast zelf zullen vasten om hun kinderen te kunnen voeden, maar wanneer nog steeds niet voldoende voeding beschikbaar is, krijgen de jongere kinderen prioriteit boven tieners. Tevens werd vastgesteld dat bij de tieners meisjes sneller een voedslrantsoen zullen ontvangen dan jongens.

Lees Verder

 

15:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vooringenomenheid reikt verder dan één doelwit

Voor een groot gedeelte van het publiek zijn seksisme en racisme met elkaar verbonden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Rutgers University. De onderzoekers stelden immers vast dat vrouwen van mening zijn dat racisten ook seksistisch gedrag zullen vertonen, terwijl mannen uit een etnische minderheid ervan overtuigd zijn dat seksisten zich ook racistisch zullen opstellen. Het onderzoek toont volgens de wetenschappers dat vooroordelen verstrekkende consequenties hebben die veel verder reiken dan de geviseerde groepen. Men gaat ervan uit dat vooringenomenheid een algemene eigenschap is en niet tegen één doelwit wordt gehanteerd.

Lees Verder

15:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Investeringen cybersecurity niet evenredig aan toegenomen dreiging

Bedrijven investeren weliswaar in cyberbeveiliging, maar die inspanningen zijn niet evenredig aan de toename van de dreiging. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Juniper Research. Opgemerkt wordt dat dit jaar wereldwijd door het bedrijfsleven een bedrag van 93 miljard dollar aan cyberbeveiliging zal worden geïnvesteerd. Over vijf jaar zal dat bedrag volgens de ramingen van Juniper zijn opgelopen tot 135 miljard dollar, maar op datzelfde ogenblik zou de totale kost van digitale veiligheidsproblemen tot een bedrag van 8 biljoen dollar zijn opgelopen aan verliezen, boetes en compensaties.

Cyberbeveiliging wordt volgens Juniper echter met een aantal belangrijke problemen geconfronteerd. Daarbij wordt onder meer gewezen op de brede waaier aan diensten en producten die de beveiligingssector aan potentiële klanten aanbiedt. Bovendien wordt opgemerkt dat een aantal van die oplossingen moeilijk of onmogelijk in de eigen platformen kunnen worden geïntegreerd. Tevens moet ermee rekening worden gehouden dat een aantal programma’s de inzet van personeel met gespecialiseerde kennis zou vergen. “Het is dan ook gemakkelijk te begrijpen dat een aantal partijen - vooral kleinere ondernemingen - de bedreigingen missen,” zegt James Moar, onderzoeksdirecteur bij Juniper.

“Mogelijk kan artificiële intelligentie een oplossing bieden,” geeft Moar nog aan. “Mogelijk zal van kunstmatige intelligentie gebruik kunnen worden gemaakt om betaalbare diensten aan te bieden, waardoor bedrijven met een beperkte omvang of bescheiden budgetten, toegang tot verdedigingsmiddelen krijgen zonder zelf een specialist in cyberbeveiliging te moeten aantrekken. Artificiële intelligentie kan een oplossing bieden voor de talentkloof op de arbeidsmarkt van de cyberbeveiliging. Daarvoor moet aan de eindgebruiker echter een eenvoudig werkplatform kunnen worden aangeboden. Cyberbeveiliging is op dit ogenblik echter een bijzonder gefragmenteerde markt.”

Lees Verder

15:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cyberbeveiliging |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Nederland heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft zich akkoord verklaard met de overname van Telegraaf Media Groep (TMG) door diens Belgische sectorgenoot Mediahuis. Door de overname krijgt Mediahuis een belangrijk aantal Nederlandse kranten in handen, maar dat is voor de lokale mededingingsautoriteit geen bezwaar. Er wordt opgemerkt dat de eigendomswissel geen gevolgen heeft voor de dagbladen, die immers zullen blijven bestaan. Als de overname doorgaat, ontstaat één bedrijf met enkele grote Nederlandse kranten, die volgens de autoriteit echter elk hun eigen publiek hebben. Opgemerkt wordt dat lezers bijna nooit tussen de landelijke kranten overstappen.

Hackers die actief zijn onder het pseudoniem TheDarkOverlord hebben televisiereeksen van verschillende Amerikaanse media gegijzeld. Onder meer materiaal van Netflix, Fox, National Geographic Channel, ABC Television en IFC Media. Indien de zenders willen vermijden dat de reeksen vroegtijdig online worden geplaatst, zouden ze volgens de hackers een losgeld moeten betalen. Het beeldmateriaal zou onder meer zijn gestolen bij het postproductiebedrijf Larson Studio uit Los Angeles, dat met de grote televisienetwerken en filmstudio’s samenwerkt. De hackers hebben de nieuwe reeks van Orange is the New Black online geplaatst. Het Federal Bureau of Investigation (FBI) is een onderzoek gestart.

De Amerikaanse president Donald Trump onderzoekt maatregelen op de reuzenbanken opnieuw op te splitsen. Dat heeft Trump in een interview met het persbureau Bloomberg gezegd. Trump zou daarbij overwegen om een moderne versie te introduceren van de Glass Steagall Act, die in de jaren dertig van de voorbije eeuw werd ingevoerd en verbood dat retailbankieren en zakenbankieren door eenzelfde financiële groep zouden kunnen worden uitgevoerd. Door een strikte scheiding van de activiteiten moest roekeloos gedrag van de banken worden tegengegaan. De Glass Steagall Act hield bijna zeventig jaar stand, maar werd op het einde van de voorbije eeuw door toenmalig president Bill Clinton afgeschaft.

In het Amerikaanse Congres hebben de democraten en republikeinen een akkoord bereikt over de financiering van de federale regering tot eind september. In de nieuwe begroting zijn geen financiële middelen voorzien voor de muur die de Amerikaanse president Donald Trump op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico wil bouwen. De democraten hadden gedreigd de begroting te blokkeren indien de plannen voor de muur behouden zouden blijven. Zonder een begroting had de Amerikaanse regering alle overheidsinstellingen moeten sluiten, zoals vier jaar geleden gebeurde. Donald Trump heeft gezegd dat de grensmuur later toch zal worden opgetrokken om drugs en mensenhandel te blokkeren.

Het Amerikaanse industriële concern Honeywell International heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,3 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 1,2 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De omzet bleef nagenoeg status-quo op 9,5 miljard dollar. Het Amerikaanse concern profiteert naar eigen zeggen van het herstel van de vraag op de markt van olie en gas. Darius Adamczyk, chief executive van Honeywell, wees echter ook op de sterke prestaties van de luchtvaartdivisie, die onder meer motoren levert aan vliegtuigbouwers zoals Bombarbier, Textron of General Dynamics. De divisie kon een winst van 796 million dollar melden.

Honingproducent Meli uit Veurne wil zijn assortiment verder diversifiëren. Dat heeft Koen Steurbaut, chief executive van Meli, gezegd. Hij maakt in de krant De Tijd daarbij gewag van onder meer chocolade, roomijs of biscuit met honing. Het bedrijf kijkt volgens Steurbaut ook uit naar een verdere geografische uitbreiding. In Nederland, Frankrijk en Scandinavië - waar Meli nu al een sterke aanwezigheid heeft - ziet de chief executive nog wel mogelijkheden, maar toch wordt vooral gewezen op kansen in het Midden-Oosten en vooral in China. Terwijl in Europa vooral een groei wordt gegenereerd door opdrachten voor derden, wil Steurbaut in China vooral het eigen merk van Meli uitspelen.

Het Amerikaanse kredietkaartbedrijf Visa heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,5 miljard dollar, tegenover 3,6 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 1,71 miljard dollar tot 430 miljoen dollar terug. Die achteruitgang wordt echter toegeschreven aan een eenmalige last bij de overname van Visa Europe. Het totale transactievolume steeg 37,2 procent tot 1,73 biljoen dollar. Visa Europe, dat in juni vorig jaar voor een bedrag van 23 miljard dollar werd overgenomen, vertegenwoordigde 19,4 procent van het totale volume. In de Verenigde Staten was er een stijging met 11,7 procent tot 775 miljard dollar.

In Venezuela is een nieuw minimumloon ingevoerd. Voortaan moeten werknemers minstens 65.000 bolivar per maand ontvangen. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro bekend gemaakt. Door die beslissing wordt het minimumloon met 60 procent en komt nu overeen met een bedrag van 80 euro. Ook werd 135.000 bolivar voedselhulp aangekondigd, waardoor het reële loon tot iets meer dan 200.000 bolivar zou stijgen. Op de zwarte markt wordt voor een geldsom van 65.000 bolivar echter slechts een bedrag van 14 euro betaald. Daarmee kende Maduro voor de derde keer dit jaar een loonsverhoging toe. Venezuela gaat al lang gebukt onder een politieke en economische crisis.

Kachelproducent Stûv uit Bois-de-Villers in de provincie Namen staat te koop. Dat heeft Gerard Pitance, hoofdaandeelhouder van het bedrijf, bekend gemaakt. Er werd aan de zakenbank Degroof Petercam de opdracht gegeven een overnamekandidaat te zoeken. Daarbij zouden zowel financiële als industriële partijen kunnen worden weerhouden. Gerard Pitance richtte Stûv samen met partner Benoit Lafontaine in het begin van de jaren tachtig op. Vijf jaar geleden werd Lafontaine uitgekocht. Pitance zegt echter in de familie geen kandidaat-opvolger te vinden. Om de continuïteit van het bedrijf te garanderen, moet dan ook een externe partij worden gevonden.

Het Amerikaanse bedrijf Schlumberger, dienstverlener van de oliesector, heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van de verbeterende marktomstandigheden op de Noord-Amerikaanse oliemarkt. Er wordt daarbij op gewezen dat er in de regio steeds meer boorplatformen opnieuw in gebruik worden genomen, waarmee de operatoren hopen te kunnen profiteren van de productieverlaging die het oliekartel Opec met andere producten, zoals Rusland, heeft afgesproken. De nettowinst daalde van 501 miljoen dollar naar 279 miljoen dollar.

Dankzij innoverende technieken heeft het olieconcern British Petroleum (BP) in de Golf van Mexico een verborgen oliebron gevonden. Dat heeft British Petroleum bekend gemaakt. De nieuwe bron bevindt zich ongeveer 250 kilometer buiten de kust van New Orleans. De bron zou een voorraad van ongeveer 200 miljoen vaten omvatten, waarmee een opbrengst van ongeveer 2 miljard euro zou kunnen worden gerealiseerd. De ontdekking werd gedaan met behulp van een nieuwe supercomputer en algoritmes om seismische gegevens te interpreteren. Daardoor kunnen geologische formaties beter in kaart worden gebracht en zou de vertekening van seismische golven kunnen worden gecorrigeerd.

De Amerikaanse staalfabrikant Nucor heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,82 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 87,6 miljoen dollar op naar 356,9 miljoen euro. De groei was naar eigen zeggen te danken aan hogere verkoopprijzen, maar ook wordt gewezen op gestegen volumes. De gemiddelde verkoopprijs voor staal lag 21 procent hoger dan een jaar terug, terwijl ook de volumes met 9 procent waren toegenomen. De bezettingsgraad van de staalfabrieken kwam uit op 89 procent, tegenover 80 procent tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft het voorbije jaar een bedrag van 5 miljoen euro moeten besteden om de schade door vandalisme te herstellen. Dat heeft het spoorbedrijf gemeld. Graffiti blijven de belangrijkste kostenpost. In totaal moest in het verwijderen van graffiti op treinstellen een bedrag van ruim 3,59 miljoen euro worden geïnvesteerd, tegenover een kostenpost van bijna 2,85 miljoen euro het jaar voordien. Daarnaast moest ook een bedrag van bijna 1,34 miljoen euro worden uitgegeven voor de herstelling van allerhande andere vormen van beschadigingen, tegenover nagenoeg 1,14 miljoen euro het jaar voordien.

Het Leuvense onderzoekscentrum Imec, gespecialiseerd in nano-elektronica en digitale technologie, heeft het voorbije jaar 496,5 miljoen euro inkomsten geboekt. Dat betekende een toename met bijna 20 procent tegenover het jaar voordien. De groei moet volgens het Imec vooral worden toegeschreven aan een aanzienlijke stijging van het aantal opdrachten voor binnenlandse en buitenlandse bedrijven, waar de inkomsten van 342 miljoen euro naar bijna 384 miljoen euro zijn opgelopen. Daarnaast moet er echter ook worden gewezen op de fusie met het digitale onderzoekscentrum iMinds uit Gent. Wel leed Imec vorig jaar een verlies van 2,8 miljoen euro, tegenover 10,2 miljoen euro winst het jaar voordien.

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 27,7 miljard dollar. Dat was een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die achteruitgang wordt toegeschreven aan een zwakkere vraag bij de producenten van olie en gas, maar ook aan een inkrimping bij de energienetwerken en verlichting. Wel werden sterkere cijfers gemeld bij de constructie van krachtcentrales, duurzame energie en de bouw van vliegtuigmotoren. Het orderboek steeg met 3 procent tot ruim 324 miljard dollar. Het concern boekte een winst van 619 miljoen dollar, tegenover een verlies van 61 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar.

Meer Nieuws

08:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |