29-06-17

Huisdieren vormen bindingsmiddel van de wijk

Huisdieren vormen een belangrijke factor in de versterking van de sociale banden in een wijk. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Western Australia bij meer dan 2.600 eigenaars van huisdieren in Perth in Australië en San Diego, Portland en Nashville in de Verenigde Staten. De onderzoekers zeggen daarbij tot de vaststelling te zijn gekomen dat de eigenaars van huisdieren een grotere betrouwbaarheid krijgen toegemeten en als een meerwaarde voor het sociale kapitaal worden beschouwd, waardoor sterkere community-banden worden gestimuleerd.

Lees Verder

 

09:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Japanse verzekeraar MS Amlin brengt zijn Europees hoofdkwartier van Londen over naar Brussel. Het internationale hoofdkwartier van de groep blijft wel in de Britse hoofdstad. In de motivering voor zijn verhuis verwijst MS Amlin onder meer naar het ondernemingsvriendelijk klimaat in België en de centrale liggen van België in Europa. De verhuis is ingegeven door de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten. MS Amlin, dat al kantoren heeft in Brussel en Antwerpen, is een onderdeel van de groep Mitsui Sumitomo, een van de tien grootste verzekeraars ter wereld. Eerder gaven ook sectorgenoten QBE Insurance en Lloyd’s aan een Europees hoofdkantoor in Brussel te installeren.

Italië wil de mogelijkheid om zijn havens af te sluiten voor buitenlandse schepen die vluchtelingen in het land aan wal hebben proberen te zetten. Dat hebben Italiaanse media gemeld. De Italiaanse ambassadeur zou bij Dimitris Avramopoulos, Europees commissaris voor migratie, een aanvraag voor een afsluiting van de havens hebben ingediend. De voorbije dagen zijn opnieuw meer dan tienduizend vluchtelingen in Italië aangekomen. Volgens de Italiaanse regering is de situatie onhoudbaar geworden. Het land merkt op zijn internationale verplichtingen ruimschoots te zijn nagekomen en de Italiaanse premier Paolo Gentiloni heeft de andere Europese landen ervan beticht weg te kijken.

De breuk met Groot-Brittannië zal ook voor de Europese Unie grote financiële gevolgen hebben. Dat heeft Günter Oettinger, Europees commissaris voor begroting, gezegd. Volgens hem zal op de jaarlijkse begroting van de Europese Unie met een bijkomend tekort tussen 10 miljard euro en 12 miljard euro rekening moeten worden gehouden. Wanneer ook extra investeringen worden doorgevoerd op het gebied van defensie, grensbewaking en veiligheid, kan dat tekort volgens Oettinger oplopen tot 20 miljard euro. Daarom zal moeten worden gespaard, maar ook zullen bijkomende budgetten worden opgehaald bij de lidstaten of zullen nieuwe inkomstenbronnen moeten worden aangeboord.

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung gaat in Newberry in de Amerikaanse staat South Carolina een nieuwe fabriek voor wasmachines en andere huishoudelijke apparaten bouwen. Met de fabriek, die bijna duizend nieuwe banen zou opleveren, is een investering gemoeid van 380 miljoen dollar. Samsung vestigt zich in Newberry in een industrieel complex dat eerder door Caterpillar werd gebruikt. De fabriek moet Samsung de mogelijkheid bieden om de productie in de Verenigde Staten verder op te voeren. Op dit ogenblik heeft Samsung in de Verenigde Staten al bijna 18.500 werknemers. Het Zuid-Koreaanse bedrijf benadrukt de investering al enkele jaren in overweging te hebben.

Het Britse luxe-automerk Aston Martin wil over twee jaar zijn elektrische sportwagen RapidE op de markt brengen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Er zullen van het type slechts 155 exemplaren worden gebouwd. De wagen werd twee jaar geleden als concept voorgesteld en wordt nu in productie genomen. Bij de ontwikkeling van de wagen werkt Aston Martin samen met het Williams Racing, constructeur van racewagens. De elektrische wagen wordt gebouwd op basis van Rapide, de sedan van Aston Martin. Over de prijs en de actieradius van de elektrische versie zijn nog geen details bekend. Andy Palmer, topman van Aston Martin, benadrukt dat ook bij de RapidE prestaties centraal zullen staan.

Het logistieke bedrijf Essers investeert op de voormalige terreinen van autobouwer Ford Motor langs het Albertkanaal in Genk 75 miljoen euro in nieuwe magazijnen met een totale oppervlakte van 160.000 vierkante meter. Door de investering zouden ook 420 arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Een eerste fase van het project zou volgend jaar al operationeel moeten zijn. De nieuwe site kreeg de naam Dry Port Genk en moet een centrum worden voor de logistieke operaties van de chemiedivisie van Essers. In de magazijnen zullen onder meer lakverven voor auto’s en reinigingsproducten worden gestockeerd. De activiteiten van het centrum zouden maandelijks 1.800 vrachtwagenritten moeten vervangen.

De Nederlandse webwinkel Coolblue gaat zijn grote elektronische producten - zoals koelkasten, wasmachines en televisietoestellen - in België zelf installeren. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Tot voort kort deed Coolblue voor de distributie nog een beroep op externe logistieke partners, maar wil ook die activiteit voor eigen rekening uitvoeren. In Nederland was Coolblue één jaar geleden al gestart met een gelijkaardige service. Voor de nieuwe dienst heeft de webwinkel al vijftig Belgische chauffeurs aangeworven. Tegen eind dit jaar zou het bedrijf een ploeg van honderd Belgische chauffeurs willen vormen. De producten zullen worden geleverd vanuit een aantal kleine Belgische magazijnen.

Het bedrijf Deckers Outdoor, moederconcern van het schoenenmerk Uggs, moet zichzelf tegen een aantrekkelijk prijs te koop zetten. Dat heeft de activistische aandeelhouder Marcato Capital Management, die een belang van ongeveer 6 procent heeft in Deckers, geëist. Indien het bedrijf niet op die eis ingaat, wil Marcato naar eigen zeggen de volledige raad van bestuur van Deckers laten vervangen. Marcato zegt de steun te hebben van minstens zes andere aandeelhouders. De activistische aandeelhouder merkt op dat Deckers niet in lukt om een voldoende winstgroei te realiseren. Hij heeft ook kritiek op de waardecreatie voor de aandeelhouders. Deckers had in april al gemeld potentiële initiatieven te bestuderen.

De Antwerpse ring tussen Borgerhout en Deurne en de verkeerswisselaar in Ranst worden testgebied voor zelfrijdende auto’s. Dat heeft Philippe Muyters, Vlaams minister van innovatie, gemeld. Een aantal rijstroken zullen worden uitgerust met sensoren die informatie aan zelfrijdende auto’s kunnen doorgeven. Daarmee kunnen de zelfrijdende auto’s het verkeer aansturen en files en ongevallen vermijden. De eerste tests zouden over een tweetal jaar worden opgestart. Naast de Antwerpse regio zijn er ook proefprojecten voorzien in Lyon (Frankrijk), Vigo (Spanje), Nürnberg-München (Duitsland) en Rotterdam-Den Haag (Nederland). In totaal is voor het project een budget van 20 miljoen euro voorzien.

Het Nederlandse technologieconcern Philips wil het Amerikaanse bedrijf Spectranetics, ontwikkelaar van apparatuur voor vaatchirurgie, overnemen. Met het bod is een bedrag van 1,9 miljard euro gemoeid. Dat heeft het Nederlandse concern gemeld. Met Spectranetics haalt Philips technologie in huis die naar eigen zeggen nauw aansluit bij het eigen aanbod voor chirurgische ingrepen met behulp van beeldvormende apparatuur. Benadrukt wordt dat Spectranetics een dubbelcijferige groei kent. Dit jaar wordt een omzet van ongeveer 300 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld. Spectranetics is onder meer eigenaar van het product Stellarex, een ballon die in het lichaam kan worden gebracht.

Het Amerikaanse concern Western Digital mag niet langer proberen de verkoop van de chipdivisie van het Japanse bedrijf Toshiba te blokkeren. Dat staat in een klacht die Toshiba tegen Western Digital heeft neergelegd. Het Japanse concern eist ook een schadevergoeding van ongeveer 1 miljard dollar. Western Digital wijst op een samenwerkingsakkoord met de chipdivisie van Toshiba. Die collaboratie zou door een verkoop van de divisie in het gedrang worden gebracht. Toshiba wil met de verkoop van de divisie de nodige financiële middelen verzamelen om de verliezen te kunnen dekken die werden geboekt op de activiteiten van zijn Amerikaanse nucleaire dochterbedrijf Westinghouse.

Het Franse kabelconcern Altice toont interesse om het Amerikaanse netwerkbedrijf Lightower Fiber Networks over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Eerder dit jaar werd aangegeven de Lightower zichzelf in de etalage zou plaatsen. Voor een overname van het bedrijf zou een prijs van meer dan 7 miljard dollar worden gevraagd. Daarbij werden onder meer CenturyLink, Zayo Group en Crown Castle als mogelijke bieders naar voor geschoven. Op dit ogenblik is Lightower nog in handen van de investeerders Berkshire Hathaway, Pamlico en Abry. Er wordt op gewezen dat de verkoop een logische stap lijkt en zou volgen op gelijkaardige transacties die al in de telecomsector konden worden geregistreerd.

Het Nederlandse bedrijf ASML krijgt de toelating om in zijn toeleverancier Carl Zeiss SMT een belang van 24,9 procent te nemen. Dat hebben de mededingingsautoriteiten in Duitsland, Zuid-Korea en China beslist. Door de toestemming is aan alle voorwaarden voor de overname voldaan. Met de verkoop is een bedrag van 1 miljard euro gemoeid. ASML is een fabrikant van chipmachines en had in november vorig jaar al gezegd een belang te willen nemen in zijn Duits toeleverancier. De volgende jaren worden bij Carl Zeiss immers belangrijke investeringen gepland in nieuwe technologieën voor de volgende generatie machines van zijn Nederlandse opdrachtgever, die een budget van 760 miljoen euro zou bijdragen.

De financiële en operationele gevolgen van het dieselschandaal voor het Duitse autoconcern Volkswagen lijken onder controle. Dat heeft het ratingbureau Fitch bekend gemaakt. Volgens het bureau is er inmiddels meer duidelijkheid over de gevolgen van het dieselschandaal. Het risico van verdere juridische stappen tegen Volkswagen is volgens Fitch weliswaar nog niet verdwenen, maar benadrukt wordt dat de risico's beheersbaar lijken. Zelfs indien toch nog enkele miljarden euro bijkomende schade zou moeten worden betaald, zou Volkswagen voor het bureau niet direct in financiële problemen komen. De kredietrating bleef op BBBplus, maar de vooruitzichten werden van negatief naar stabiel gebracht.

De bedrijf June Energy uit Antwerpen wil voor eind dit jaar 3 miljoen euro extra kapitaal ophalen. Gekeken wordt naar binnenlandse en buitenlandse investeerders. June Energy ging midden vorig jaar van start en heeft een technologie ontwikkeld die het energieverbruik van zijn klanten meet en automatisch naar de goedkoopste leverancier overschakelt. Dat zou een jaarlijkse besparing van meer dan 10 procent kunnen opleveren. De onderneming zegt maandelijks tussen vierhonderd en vijfhonderd klanten aan te trekken. Tegen eind dit jaar zou worden gemikt op vierduizend tot vijfduizend gebruikers. June Energy ging vorig jaar van start met een kapitaal van 1 miljoen euro.

Meer Nieuws

08:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-06-17

Emotionele en morele tweets kennen sterke verspreiding

Tweets over politieke onderwerpen met een moraliserend en emotioneel taalgebruik lopen een grotere kans om zich door de ideologische netwerken van de verzender te verspreiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de New York University. Elk moraliserend of emotioneel concept in de boodschap zou de kans op een retweet met 20 procent verhogen. De impact kan echter alleen worden ervaren wanneer de partijen dezelfde visies hanteren. De studie toont volgens de onderzoekers echter ook de mogelijkheden en de grenzen van de communicatie op sociale media.

Lees Verder

15:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

In zachte beroepen botsen mannen op stereotypes

Mannen die tewerkgesteld zijn in functies die vooral door vrouwen worden ingenomen, kunnen het slachtoffer worden van negatieve genderstereotypes. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland en de Universiteit Leuven. De onderzoekers merken op dat mannen in deze functies - zoals verpleging, onderwijs of kinderzorg - vaak geconfronteerd worden met percepties dat hun persoonlijke karakteristieken niet overeenstemmen met de gestelde vereisten. Dat leidt volgens de wetenschappers tot frustraties en ontevredenheid, waardoor vaak een beslissing zou volgen om het beroep te verlaten.

Lees Verder

 

 

14:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument wil op winkelvloer nog altijd menselijk contact

De consument wenst op de winkelvloer nog altijd naar menselijk contact. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Euclid bij vijftienhonderd consumenten in de Verenigde Staten. Onder meer werd vastgesteld dat bijna 75 procent van de mannelijke shoppers erkent vaak of altijd met verkopers in de winkel contact op te nemen. Dat geldt ook voor 65 procent van de vrouwelijke klanten. Anderzijds blijkt dat vrouwen ook de winkelvloer meer gericht zijn op mobiele media dan mannen. Er werd immers vastgesteld dat 37 procent van de vrouwen met vrienden en familie over de aankoop-opties communiceert, tegenover 24 procent bij mannen.

Lees Verder

 

 

13:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Overdaad informatie aan basis van fake nieuws

De doorbraak van fake news is in belangrijke mate te danken aan een informatie-overdaad. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Indiana University. Door de massale stroom informatie is het volgens de onderzoekers voor de consument niet langer mogelijk om reëel van fictief nieuws te onderscheiden. Daarbij wordt opgemerkt dat het individu slechts in staat is om een beperkte hoeveelheid informatie te verwerken. Informatie van inferieure kwaliteit heeft daarbij volgens de onderzoekers evenveel kans op een brede verspreiding als hoogstaande nieuwsvoorziening.

Lees Verder

 

 

12:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aanwezigheid smartphone vermindert cognitieve capaciteit

Alleen al de fysieke aanwezigheid van een smartphone - zelfs al is het apparaat uitgeschakeld - heeft een negatieve impact op de cognitieve capaciteit van de bezitter. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Texas bij nagenoeg achthonderd smartphone-bezitters. Opgemerkt wordt dat de nabijheid van de smartphone tijdens de uitvoering van een taak de gebruiker dwingt om niet aan het apparaat te denken. Er moet volgens de onderzoekers echter hersencapaciteit worden geïnvesteerd om de smartphone bewust te negeren, waardoor het brein minder beschikbare reserves overhoudt om de taak uit te voeren.

“Uit de studie bleek dat de cognitieve capaciteit van het individu afneemt naarmate zijn smartphone - nochtans uitgeschakeld - zich dichter in de nabijheid bevindt,” benadrukt onderzoeksleider Adrian Ward, professor marketing aan de University of Texas. “Wanneer de smartphone zich in een andere kamer bevond, bleken de kandidaten op cognitieve tests de beste resultaten te halen. Die prestaties kennen echter een significante achteruitgang wanneer de smartphone merkbaar op een tafel in de directe omgeving van zijn bezitter wordt gelegd. De slechtste resultaten worden echter geboekt wanneer de proefpersonen toelating krijgen de smartphone in hun broekzak op de bergen.”

“Het bewuste brein houdt zich tijdens de uitvoering van een cognitieve taak weliswaar niet rechtstreeks met de smartphone bezig, maar ook de inspanning om niet aan het apparaat te denken neemt hersencapaciteit in beslag,” betoogt professor Ward. “Daardoor kan slechts een gedeelte van de maximale cognitieve mogelijkheden worden ingezet om een gevraagde taak uit te voeren.” Tevens kon worden vastgesteld dat ook een grotere afhankelijkheid van de smartphone een negatieve impact heeft op de cognitieve prestaties. Anderzijds moest worden geconcludeerd dat er bij de invloed tussen een uitgeschakelde en operationele smartphone geen enkel verschil kon worden gemerkt.

“Men kan niet zeggen dat de kandidaten mogelijk afgeleid zouden kunnen worden door de activiteit op de telefoon”, zegt Adrian Ward. “De loutere aanwezigheid van het apparaat bleek voldoende om de cognitieve capaciteiten aan te tasten.

Lees Verder

11:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smartphone |  Facebook |