23-06-17

Nieuwsoverzicht

Het Duitse concern Evonik, producent van speciaalchemie, krijgt van de Europese Commissie toestemming om zijn Amerikaanse sectorgenoot Huber Silica over te nemen. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Er wordt wel geëist dat beide bedrijven een aantal activiteiten zouden afstoten, zodat vermeden wordt dat hun gezamenlijk aandeel in een aantal activiteiten een dominante situatie zou kunnen creëren. Evonik maakte de overname van Huber Silica, onderdeel van de groep J.M. Huber, eind vorig jaar bekend. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 630 miljoen dollar. Door de overname versterkt Evonik zijn positie op de Noord-Amerikaanse en Aziatische markt.

De Britse chipfabrikant Imagination Technologies, een voormalig leverancier van Apple, zet zichzelf te koop. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Diverse partijen zouden interesse hebben getoond, maar volgens de chipfabrikant is er geen zekerheid dat er een bod zal worden gedaan. Imagination Technologies was een producent van grafische chips voor de iPhone en iPad van Apple, dat in april dit jaar echter besliste de activiteiten voortaan intern te willen organiseren. Daardoor dreigt Imagination Technologies echter een groot deel van zijn inkomsten te verliezen. Inmiddels beticht de Britse onderneming zijn voormalige klant ook van inbreuken tegen zijn patentrechten.

Bij Wendt Boart, een dochterbedrijf van het Amerikaanse concern 3M in Nijvel, heeft de directie de intentie tot sluiting aangekondigd. Door de sluiting zouden een honderdtal banen dreigen te verdwijnen. Wendt Boart, producent van diamantgereedschap, zou midden volgend jaar worden gesloten. De vakbonden merken op dat de investeringen van 3M in België niet hebben volstaan om de performantie van de fabriek op te drijven. Er werd weliswaar een bedrag van 20 miljoen euro geïnvesteerd, maar het merendeel van die som werd besteed aan de site van de groep in Zwijndrecht. De vakbonden hopen alsnog op een eventuele overnamekandidaat of een verschuiving van arbeidsplaatsen binnen de eigen groep.

De groep Recticel, producent van schuimrubber, gaat in Finland een nieuwe fabriek bouwen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Recticel heeft al vestigingen in Zweden en Noorwegen, maar gaat met de uitbreiding naar Finland naar eigen zeggen in op de groeiende vraag in Noord-Europa. Met de nieuwe fabriek, die isolatieplaten zal vervaardigen op basis van polyurethaanschuim, is een investering gemoeid van 23 miljoen euro. Eerder dit jaar werd ook al 20 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe fabriek in Groot-Brittannië. Volgens analisten wordt Recticel door de recente groei in Europa steeds meer een concurrent van marktleider Kingspan. De Finse fabriek in zou de tweede helft volgend jaar moeten opstarten.

De Verenigde Staten hebben de import van vers rundvlees vanuit Brazilië tijdelijk opgeschort. Die beslissing werd volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw genomen wegens een aanhoudende bezorgdheid over de voedselveiligheid van de producten die bestemd zijn voor de Amerikaanse markt. Het importverbod blijft volgens de Amerikaanse autoriteiten van kracht tot het Braziliaanse ministerie van landbouw toerekende corrigerende maatregelen neemt. Braziliaanse vleesbedrijven bleken bedorven vlees de markt te hebben gebracht. Ongeveer 11 procent van de Braziliaanse invoer werd de voorbije maanden in de Verenigde Staten geweigerd. Gemiddeld wordt 1 procent van de import geweigerd.

Broadway neemt na de kerstperiode definitief afscheid aan de musical Cats van Andrew Lloyd Webber. Dat hebben de producers van de musical bekend gemaakt. Cats maakte vijfendertig jaar geleden zijn debuut op Broadway in New York. Cats werd samen met West Side Story en The Phantom of the Opera één van de topaffiches van Broadway en kende een eerste carrière die achttien jaar duurde. Vorig jaar keerde Cats naar Broadway terug, maar het succes van vroeger kon niet meer worden overgedaan. Met Sunset Boulevard verdwijnt dit jaar nog een tweede musical van Webber van de affiche van Broadway. Webber behoudt dan nog School Of Rock en The Phantom Of The Opera.

Bangkok wil één grote markt met streetfood. Dat heeft de Thaise krant Bangkok Post gemeld. Eerder dit jaar maakte het stadsbestuur van Bangkok bekend dat alle voedselverkopers uit het straatbeeld moesten verdwijnen. De voedselverkopers is een typisch kenmerk van Bangkok en trekt ook vele bezoekers aan, maar het stadsbestuur zegt dat de hygiëne en veiligheid - onder meer door een gebrek aan koeling - niet altijd is gegarandeerd. Daarom zouden de autoriteiten hebben beslist om aan tweehonderd marktkramers een vergunning te bezorgen voor een plaats op de nieuwe foodmarket. Het is nog niet bekend op welke locatie de nieuwe foodmarket zou worden ingeplant.

De Franse designer Christian Louboutin kan onmogelijk het eigendomsrecht eisen op het concept van vrouwenschoenen met een rode zool. Dat staat in een advies van Maciej Szpunar, advocaat-generaal bij het Europese hof van justitie, rond een geding tussen Louboutin en de Nederlandse detailhandel Van Haren. Volgens Szpunar kan onmogelijk een merkbescherming worden verleend aan kleur indien daardoor een concurrent zou worden verhinderd producten met hetzelfde functionele karakter op de markt te brengen. Volgens het Europees merkenrecht kan geen monopolie worden verleend aan technische oplossingen of gebruikskenmerken. Het Europees hof volgt meestal het advies van de advocaat-generaal.

Het Europese hof van justitie moet zich uitspreken over de wettelijkheid van een verlenging van de levensduur van de twee oudste reactoren van de kerncentrale in Doel. Dat heeft het Belgische Grondwettelijk Hof bekend gemaakt. De milieuverenigingen Bond Beter Leefmilieu en Inter-Environnement Wallonie hadden begin dit jaar bij het Grondwettelijk Hof klacht neergelegd tegen de beslissing van de federale regering om de levensduur van de twee reactoren met tien jaar te verlengen. Normaal zouden de reactoren vorig jaar definitief moeten zijn stilgelegd. Volgens de milieuverenigingen is een verlenging onverantwoord en onwettig. Het Grondwettelijk Hof wacht op advies van het Europese hof van justitie.

Athene wordt getroffen door een staking bij de vuilnisophaling. Het personeel van de reinigingsdienst in de Griekse hoofdstad eist een vast contract. Op dit ogenblik wordt gewerkt met een tijdelijk contract, dat echter volgende maand afloopt. De Griekse overheid zou hen een vast contract in het vooruitzicht hebben gesteld, maar de autoriteiten moeten daarbij wel rekening houden met de eisen die aan de verstrekking van buitenlandse hulp zijn gekoppeld. Omdat het land tot zware bezuinigingen is gedwongen om zijn schuldenlast af te bouwen, kunnen slechts in beperkte mate nieuwe ambtenaren worden aangeworven. Door de aanslepende staking stapelt het huisvuil in de straten zich op, wat tot een grote stankhinder leidt.

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al moet aan zijn passagier Renee Rabinowitz wegens discriminatie een schadevergoeding van 1.600 euro betalen. Dat heeft een rechtbank in Jeruzalem beslist. Rabinowitz had klacht neergelegd omdat het cabinepersoneel haar had gevraagd van plaats te wisselen omdat een ultraorthodoxe jood uit religieuze overwegingen had geweigerd om naast een vrouw plaats te nemen. Rabinowitz had met tegenzin ingestemd, maar legde later klacht neer. De rechter bepaalde dat de vraag van de maatschappij een directe overtreding is van de wet die discriminatie moet voorkomen. Rabinowitz reageerde tevreden op de uitspraak. Ook El Al gaf aan het vonnis te zullen respecteren.

Burgers uit de Europese Unie die minstens vijf jaar in Groot-Brittannië wonen, zullen na de brexit ook over een permanente verblijfsstatus kunnen rekenen. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd. De beslissing zou betrekking hebben op ongeveer drie miljoen mensen. De betrokkenen zullen na de brexit dezelfde toegang tot de sociale voorzieningen krijgen als de autochtone bevolking. Omgekeerd zou dezelfde regel ook moeten gelden voor de groep van één miljoen Britten die op het Europese continent wonen. De Britse autoriteiten stelden dat het tijdsbestek van vijf jaar op een soepele manier zal worden bekeken en zou ook de kans worden geboden om die periode vol te maken.

De Europese Unie gaat zijn economische sancties tegen Rusland verlengen. Dat hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie beslist. Dat heeft Europees president Donald Tusk gemeld. De sancties werden drie jaar geleden ingevoerd. Geëist wordt dat Rusland het conflict met Oekraïne op een aanvaardbare manier beëindigt. De Europese sancties verbieden onder meer de handel in wapens, beperken de toegang van Russische staatsbanken en strategische bedrijven tot Europese kapitaalmarkten en blokkeren de Russische toegang tot gevoelige technologieën en diensten die voor de exploratie en productie van petroleum kunnen worden gebruikt.

De Ierse luchtvaartmaatschappij CityJet is in onderaanneming van Brussels Airlines op luchthaven Brussels Airport actief, maar overtreedt de sociale wetgeving. Dat hebben de vakbonden gezegd. CityJet vliegt sinds vorig jaar vanuit Brussels Airport naar verschillende Europese bestemmingen. Volgens de vakbonden wordt het cabinepersoneel van de maatschappij echter het wettelijke minimumloon onthouden en worden ook onduidelijke arbeidsvoorwaarden gehanteerd. De schuld wordt toegeschreven aan het Ierse bedrijf Nobox, dat cabinepersoneel aan CityJet levert. Brussels Airlines zegt in een reactie contact met CityJet te zullen opnemen en de klachten van de vakbonden naar voor te brengen.

De Arabische vliegtuigmaatschappij Qatar Airways wil een belang van 10 procent in zijn Amerikaanse sectorgenoot American Airlines verwerven. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 808 miljoen dollar. Dat heeft American Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten, bevestigd. Qatar Airways zou de aandelen op de beurs kopen. Om zijn plan te kunnen uitvoeren moet Qatar Airlines echter wel een officiële toelating krijgen van de bestuursraad van American Airlines. Elke partij die meer dan 4,75 procent van de Amerikaanse maatschappij wil verwerven, moet daarvoor immers een goedkeuring krijgen. Een officiële aanvraag is echter nog niet ingediend.

Meer Nieuws

10:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-06-17

Consument heeft hekel aan irrelevante productaanbevelingen

Consumenten hebben een afkeer aan irrelevante productaanbevelingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Jetlore. Er werd immers vastgesteld dat 70 procent van de shoppers toegeeft de online winkel te verlaten indien ze worden geconfronteerd met aanbevelingen die voor henzelf niet relevant zijn. Daarentegen blijken vele consumenten geneigd om bij relevante aanbevelingen bijkomende aankopen te verrichten. Tevens werd vastgesteld dat 84 procent van de consument zou afhaken wanneer blijkt dat de handelaar zich relevante persoonlijke informatie niet kan herinneren.

Lees Verder

17:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Internationaal financieel beleid heeft impact op gezondheid kinderen

Het beleid van het International Monetary Fund (IMF) heeft belangrijke consequenties voor de gezondheid van kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cambridge University en de Oxford University in Groot-Brittannië, de University of Waikato in Nieuw-Zeeland en de Universiteit Amsterdam in Nederland. Opgemerkt wordt dat een scherpe afbouw van de sociale budgetten van de internationale financiële organisatie kan leiden tot een beperking van het educatieve aanbod, de tewerkstellingskansen en de inkomsten van de ouders en een grotere blootstelling aan economische verandering.

Lees Verder

16:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument wil dat merken zijn waarden delen

Consumenten eisen dat bedrijven en merken hun waarden delen en aan hun behoeften beantwoorden. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Enso, waaruit blijkt dat 79 procent van de consumenten benadrukt dat de bedrijven een positieve vorm van politieke en sociale verandering kunnen ondersteunen. Helemaal bovenaan in de rangschikking staan merken die een meerwaarde helpen creëren aan het bestaan of een dagelijks nut bewijzen. De ranglijst wordt aangevoerd door Goodwill, gevolgd door de Girls Scouts, Amazon, Save the Children en Google. Helemaal onderaan daarentegen staan de tabaksproducenten, de alcoholindustrie en banken.

Lees Verder

15:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Phubbing dreigt slachtoffer in vicieuze cirkel te duwen

Personen die in hun relatie een zware concurrentie van de smartphone ervaren, zijn zelf vaak geneigd om naar een toestel en sociale media te grijpen om aanvaarding te vinden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Baylor University over het fenomeen van het zogenaamde phubbing. Personen die het slachtoffer van phubbing zijn geworden, ervaren volgens de onderzoekers een gevoel van sociale uitsluiting, waardoor een versterkte nood aan aandacht wordt gevoeld. Eigenlijk wordt volgens de onderzoekers online aandacht gezocht naar de aandacht die men offline niet geniet, maar dreigt men daardoor een vicieuze cirkel te creëren.

Lees Verder

14:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Smartphone verstoort ook relatie tussen ouder en kinderen

Wanneer de ouders zich overmatig inlaten met de smartphone, dreigen de kinderen tot wangedrag over te gaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Illinois State University bij bijna tweehonderd gezinnen met kinderen. Uit het onderzoek bleek dat ongeveer 50 procent van de ouders erkende dat smartphones en gelijkaardige technologieën minstens drie keer per dag de interactie met hun kinderen onderbreken. Bij 24 procent is er sprake van twee onderbrekingen per dag, terwijl 17 procent gewag gemaakt van één interruptie. Ook werd vastgesteld dat moeders hun smartphonegebruik meer problematisch vinden dan vaders.

Lees Verder

13:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zestigers fysiek even actief als negentienjarigen

Negentienjarigen kennen een even sedentair leven als zestigjarigen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Johns Hopkins University meer meer dan twaalfduizend respondenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat de fysieke activiteit bij tieners gevoelig lager ligt dan aanvankelijk werd ingeschat. Bovendien blijkt volgens de wetenschappers dat alleen twintigers een toename van de fysieke activiteit laten optekenen. Vanaf het midden van de jaren dertig moet daarentegen een terugval worden gemeld die de rest van het leven zal blijven duren.

Lees Verder

 

12:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |