31-07-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wil dat het nicotinegehalte in sigaretten zou worden verlaagd tot een niveau waarop er geen verslavende impact meer zou worden ervaren. De maatregel is een onderdeel van een bredere strategie van de Amerikaanse voedselautoriteit om het aantal tabaksdoden gevoelig terug te schroeven. Opgemerkt wordt dat in de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 480.000 mensen overlijden aan de gevolgen van schadelijke tabaksconsumptie. Indien nu niet wordt ingegrepen zullen volgens Scott Gottlieb, topman van de Amerikaanse voedselautoriteit, zullen bij de huidige generatie jongeren uiteindelijk 5,6 miljoen slachtoffers een vroegtijdige dood kennen.

Het online toeristisch bedrijf Expedia heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,59 miljard dollar. Dat was een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 10 procent tot 141 miljoen dollar. In totaal werden bij Expedia voor 22,84 miljard dollar boekingen geregistreerd. Dat was een stijging met 12 procent tegenover het tweede kwartaal volgend jaar. Dara Khosrowshahi, chief executive van Expedia, maakte gewag van sterke prestaties, waarbij in elke regio een groei kon worden gemeld. De sterkste stijging werd opgetekend bij dochtermaatschappijen HomeAway en Trivago, die een respectievelijke groei met 30 procent en 62 procent kenden.

Het voorbije jaar werden wereldwijd 250 miljard liter alcoholische dranken geconsumeerd. Dat betekende een daling met 1,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat zegt een rapport van het bureau International Wine & Spirits Research (IWSR). Daarmee moet voor het tweede jaar op rij een daling worden gemeld. De terugval is vooral te wijten aan een verminderd bierverbruik, waar een achteruitgang met 1,8 procent tot 185 miljard liter werd geregistreerd. De daling is voor 99,6 procent geconcentreerd in China, Brazilië en Rusland, drie van de vijf grootste markten. In Brazilië en Rusland moet vooral op de ongunstige economische omstandigheden worden gewezen, terwijl in China de smaak van de consument verandert.

Het Amerikaanse telecombedrijf Sprint heeft een fusievoorstel gedaan aan sectorgenoot Charter Communications. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Eerder was Charter nog in gesprek met T-Mobile US, maar toen die onderhandelingen geen uitkomst brachten, ging het kabelbedrijf met Sprint en Comcast rond de tafel. Sprint zou nu een concreet voorstel voor een complete fusie hebben gedaan. Eerder was enkel gewag gemaakt van een samenwerking op mobiel gebied. De nieuwe combinatie zou onder leiding komen van het Japanse concern SoftBank, dat nu al de controle over Sprint in handen heeft.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde echter met 11,3 procent tot 1,2 miljard euro. Onder meer wordt gewezen op de tegenvallende resultaten van zijn landbouwdivisie in Brazilië, waar de vraag naar pesticides afnam en het concern met een belangrijke voorraadvorming werd geconfronteerd. Ook de handel in voorschriftvrije geneesmiddelen bleef volgens het concern onder de verwachtingen. De omzetgroei was dan ook in belangrijke mate te danken aan de verkoop van voorschriftplichtige geneesmiddelen.

Het wordt bijzonder onzeker dat de Duitse groep Volkswagen zijn dochterbedrijven Ducati en Renk, respectievelijk fabrikanten van motorfietsen en transmissiesystemen, zal verkopen. Binnen de raad van toezicht van Volkswagen zou onvoldoende steun bestaan om de dochtermerken van de hand te doen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. De verkoop van de divisies zou geld kunnen opbrengen om de gevolgen van de emissiefraude bij Volkswagen op te vangen. Binnen de raad van toezicht zouden echter vooral de vakbondsafgevaardigden zich tegen een verkoop verzetten. Volgens hen beschikt Volkswagen over voldoende financiële reserves om de fraudecrisis op te vangen.

Groot-Brittannië moet een wettelijke omschrijving van de Schotse whisky publiceren. Anders dreigt het product na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie in het gedrang te komen. Dat heeft Keith Brown, Schots minister van economie, gezegd. Onder meer wordt gewezen naar de Verenigde Staten, die al hebben duidelijk gemaakt een versoepeling van de productomschrijving te zullen nastreven. Daardoor zouden ook een reeks andere dranken zich volgens Brown als whisky op de markt kunnen profileren, terwijl ze niet aan de strikte vereisten van de sector voldoen. Een versoepeling van de maatregel zou volgens Brown in de Schotse whisky-productie ruim twintigduizend banen kunnen kosten.

Meg Whitman blijft bestuursvoorzitter van Hewlett Packard Enterprise (HPE). Dat heeft Whitman gezegd naar aanleiding van berichten van een mogelijke overstap naar het alternatieve taxibedrijf Uber. Een aantal bronnen hadden tegenover het persbureau Bloomberg benadrukt dat Whitman één van de zes kandidaten was om bij Uber opvolger te worden van chief executive Travis Kalanick, die onder druk van investeerders zijn functie heeft neergelegd. Whitman benadrukt normaal nooit op geruchten te reageren, maar zegt dat de speculaties over haar toekomst onduidelijkheid bij HP Enterprise zouden kunnen teweegbrengen. Whitman benadrukte daarom uitdrukkelijk bij HP Enterprise te zullen blijven.

Het staalbedrijf ArcelorMittal investeert een bedrag van 96 miljoen euro in twee Franse fabrieken. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt. Aangekondigd werd dat in de fabriek van het bedrijf in Florange, gelegen in de regio Lorraine, een investering van 67 miljoen euro zal worden voorzien. Het budget zal onder meer worden voorzien voor de bouw van een productielijn die hoogresistent staal voor de autosector moet afleveren. De investering moet de fabriek opnieuw meer klanten kunnen opleveren. Daarnaast wordt ook een bedrag van 29 miljoen euro geïnvesteerd in de fabriek van het bedrijf in Duinkerke. Die middelen zouden onder meer worden gereserveerd voor technische verbeteringen.

Het Amerikaanse chemieconcern LyondellBasell heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,4 miljard dollar, tegenover 7,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De groei was naar eigen zeggen vooral te danken aan een sterke volumegroei met 27 procent bij de ethyleenproducten, gekoppeld aan een volumestijging van 45 procent bij de aardolieraffinage. De nettowinst steeg met 4 procent tot 1,13 miljard dollar. Bob Patel, chief executive van LyondellBasell, stelde optimistisch te zijn voor het lopende jaar. Hij wees er daarbij op dat de grote onderhoudswerkzaamheden, die op de productie wegen, voorlopig achter de rug zijn.

Het Amerikaanse farmaconcern AbbVie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf wijst wel op een negatief wisselkoerseffect van 0,9 procent. De operationele winst steeg van 2,4 miljard dollar naar 2,7 miljard dollar, terwijl de nettowinst van 1,6 miljard dollar naar 1,9 miljard dollar opliep. Richard Gonzalez, chief executive van AbbVie, stelde tevreden te zijn met de resultaten. De verkoop van het reumamiddel Humira kende wereldwijd een stijging met bijna 14 procent. Tevens wees Gonzalez op goede vooruitgang van de kandidaat geneesmiddelen die worden ontwikkeld.

Het Belgische staalbedrijf Bekaert heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetstijging was telkens voor 6,5 procentpunt te danken aan overnames en autonome groei. Daarnaast wordt een bijdrage van 2 procentpunt door gunstige wisselkoerseffecten gemeld. Het bedrijf wijst erop tijdens de eerste jaarhelft een recordomzet te hebben kunnen realiseren. Daarbij kon vooral profiteren van een sterke vraag uit de autosector en de bouwindustrie. De winst liep van 259 miljoen euro op naar 277 miljoen euro. Wel wordt gewezen op de impact van politieke onrust en economische instabiliteit in Latijns-Amerika.

De Spaanse financiële groep Banco Santander heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 8,61 miljard euro inkomsten gerealiseerd, tegenover een omzet van 7,57 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,3 miljard euro naar 1,75 miljard euro. De onderneming wijst op een toename van de portefeuille particuliere en zakelijke klanten, terwijl ook meer leningen werden verstrekt. De bank had eind juni een kapitaalratio van 9,58 procent, tegenover 10,66 procent tijdens het eerste kwartaal. Door een kapitaalverhoging met 7,07 miljard euro kon die dekkingsgraad inmiddels echter tot 10,72 procent worden opgetrokken. Volgend jaar wil Banco Santander een kapitaalratio van meer dan 11 procent bereiken.

Het Duitse chemieconcern Basf heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 16,26 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 37 procent toe tot bijna 1,5 miljard euro. Het bedrijf wijst erop in nagenoeg alle sectoren een toename te hebben kunnen registreren, maar vooral de divisies basischemicaliën en energie lieten een sterke prestatie optekenen. Het bedrijf kon onder meer profiteren van schaarste op de markt voor isocyanaten, een basisproduct voor isolatieschuim. Het concern kon daardoor zijn prijzen opvoeren. Ook positieve wisselkoerseffecten en de overname van de onderneming Chemetall droegen bij tot de groei.

Polen moet onmiddellijk een einde maken aan de massale houtkap in het oerbos van Bialowieza. De praktijken zijn in strijd met de wetten op de natuurbescherming en vormen een ernstige bedreiging voor het gebied, dat tot het werelderfgoed van de Unesco behoort. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. De site, gelegen in het grensgebied met Wit-Rusland, is het laatste grote oerbos van Europa en de biotoop van de omvangrijkste kudde Europese bizons. De Poolse regering zegt echter dat de houtkap noodzakelijk is om de verspreiding van schadelijke kevers tegen te gaan. Tevens wordt opgemerkt dat de activiteit een inkomen garandeert aan de lokale bevolking. Polen wil de houtkap verder zetten.

Meer Nieuws

08:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-07-17

Angst alleen al kan soort laten uitsterven

Alleen al angst kan een reden zijn om een soort te laten uitsterven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de McGill University en de University of Guelph.

Lees Verder


15:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouw meestal door intieme partner om leven gebracht

In de Verenigde Staten is bij de moord op een vrouw meestal een intieme partner betrokken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het US Centers for Disease Control and Prevention.

Lees Verder


14:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wandeling met de hond houdt senioren actief

Een dagelijkse wandeling met de hond is één van de meest efficiënte strategieën om de terugval van de activiteitsgraad op latere leeftijd te vermijden.  Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of East Anglia (UEA) het Centre for Diet and Activity Research (Cedar) en de University of Cambridge.

Lees Verder


13:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouw toont band tussen ongelijkheid en activiteitsgraad

Er kan een duidelijke link worden gelegd tussen de inkomensongelijkheid en de activiteitsgraad van de vrouw. Bij de man kan dat verband daarentegen niet worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de Oxford University.

Lees Verder


12:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Financiële inspanning voor tijdwinst verhoogt geluk

Wanneer geld wordt gebruik om tijdwinst te realiseren, verhoogt het geluk. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Columbia en de Harvard Business School.

Lees Verder


11:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Geweld heeft negatieve impact op cognitieve controle

Blootstelling aan geweld kan een negatieve impact hebben op het korte termijngeheugen en de cognitieve controle. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Princeton University bij meer dan vijfhonderd burgers in Colombia.

Lees Verder


10:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |