21-07-17

Machines eisen steeds meer online volume op

Dit jaar kent de wereldwijde internettrafiek een volume van 96 exabytes per maand, maar over een periode van vier jaar zal dat oplopen tot een niveau van 279 exabytes. Dat blijkt uit een rapport van het bedrijf Cisco. Opgemerkt wordt dat video op dat ogenblik 82 procent van de totale online trafieken hebben gerealiseerd.

Lees Verder

 

11:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Email heeft belangrijk plaats in financiële fraude

Email heeft een belangrijk aandeel in de financiële verliezen die het bedrijfsleven door fraude moet optekenen. Dat blijkt uit een rapport van Internet Crime Complaint Center van het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI), dat het voorbije jaar 298.728 klachten met een totaal verlies van 1,3 miljard dollar registreerde.

Lees Verder

 

09:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Klimaatverandering beïnvloedt ook gedrag vogelsoorten

De klimaatverandering heeft een belangrijke impact op het gedrag van sommige vogelsoorten. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de University of Bath. Vastgesteld werd onder meer dat sommige paren onder invloed van de warmere temperaturen intensiever samenwerken bij de opvoeding van de nakomelingen.

Lees Verder

 

08:58 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Sigarettenfabrikant Philip Morris heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,32 miljard dollar, tegenover 19,04 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winst bleef nagenoeg ongewijzigd op 1,78 miljard dollar. In totaal verkocht het Amerikaanse bedrijf tijdens het tweede kwartaal 378 miljard sigaretten. Dat was een daling met ruim 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die achteruitgang werd echter gecompenseerd door de verkoop van andere producten, zoals elektronische sigaretten, waar een vertienvoudiging werd opgetekend. Philip Morris heeft ruim 3 miljard dollar geïnvesteerd in iQos, een apparaat dat nicotine afgeeft zonder tabak te verbranden.

Het Amerikaanse technologieconcern Intel sluit zijn divisie wearables, waar onder meer smartwatches en fitnesstrackers werden geproduceerd. Het bedrijf zegt zijn focus te verleggen naar andere opkomende technologieën. De onderzoeksafdeling van Intel zou zich vooral toespitsen op augmented reality. Intel kocht drie jaar geleden het bedrijf Basis, producent van smartwatches voor gezondheidstoepassingen. In de herfst van vorig jaar zou echter al 80 procent van de werknemers van de divisie zijn ontslagen of overgeplaatst naar andere afdelingen. Eerder deze maand werd de afdeling helemaal gesloten. Intel had de voorbije jaren zijn activiteiten op het gebied van wearables al gevoelig teruggeschroefd.

Chipfabrikant Qualcomm heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,4 miljard dollar. Dat betekende een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 40 procent terug tot 866 miljoen dollar. De terugval moet grotendeels worden toegeschreven aan een octrooigeschil met het technologieconcern Apple, dat geen licentie meer betaalt op chips die in smartphones worden verwerkt. Daardoor zijn bij Qualcomm de inkomsten uit patentvergoedingen met 42,5 procent gedaald naar 1,17 miljard dollar. Qualcomm heeft Apple in verschillende landen voor de rechter gedaagd. De inkomsten uit de productie van chips steeg daarentegen met 5 procent tot 4,05 miljard dollar.

Deutsche Bank bereidt zich voor op een harde brexit en zal waarschijnlijk het grootste deel van zijn handelsactiviteiten in Frankfurt concentreren. Dat heeft John Cryan, chief executive van Deutsche Bank, gezegd. Hij betoogde dat er rond de brexit nog veel onzekerheden blijven en benadrukte dat Deutsche Bank er alles aan zal doen om de gevolgen voor de klanten en werknemers te minimaliseren, maar noemde het anderzijds onvermijdelijk dat activiteiten naar Frankfurt zullen worden verplaatst. Cryan voegde eraan toe dat de instelling het zich niet kan veroorloven te wachten tot de onderhandelingen over de brexit meer duidelijkheid hebben gebracht. Frankfurt is voor veel partijen bij de brexit een alternatief voor Londen.

Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 27,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 22,4 procent tot 3,3 miljard euro. De onderneming merkt op tijdens de eerste jaarhelft sneller gegroeid te zijn dan de gemiddelde markt. Het bedrijf kon onder meer profiteren van gunstige weersomstandigheden voor de verkoop van ijsroom. Daarnaast werd ook gewezen op de impact van prijsverhogingen. Verder werd aangekondigd dat de verkoop van de margarinedivisie, die eerder al was aangekondigd, wellicht tegen eind dit jaar zal zijn afgerond.

Oekraïne mag vanaf eind september een groot aantal industriële en agrarische producten naar de Europese Unie exporteren zonder daarbij invoerheffingen te moeten betalen. Dat hebben de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie gemeld. Oekraïne mag onder meer grotere hoeveelheden honing, tomaten, druivensap en graansoorten heffingsvrij naar de Europese Unie exporteren. Dat geldt ook voor kunstmest, kleurstoffen, schoenen, koper, aluminium, televisies en geluidsopnameapparatuur. De nieuwe regeling komen bovenop de bestaande handelsmaatregelen die al van kracht zijn sinds begin vorig jaar, toen het voorlopig associatieverdrag tussen beide partijen in werking trad.

Een researchafdeling van Alphabet, het moederbedrijf van Google, zet in de buurt van de stad Fresno in Californië een experiment op met 20 miljoen muggen. De operatie vormt een onderdeel van een wetenschappelijk project om de muggenpopulatie fors te doen inkrimpen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van mannelijke muggen die met een natuurlijke bacterie steriel werden gemaakt. Op die manier wordt de productie van nageslacht vermeden. Gezien de korte levensduur van de muggen zouden de onderzoekers op korte tijd spectaculaire resultaten kunnen boeken. De muggenpopulatie zou er bijzonder snel moeten krimpen. Ook willen de wetenschappers de ecologische impact meten van een ingeperkte muggenpopulatie.

De Nederlandse winkelketen Big Bazar breidt uit. Dat heeft het moederconcern Blokker Holding bekend gemaakt. Budgetketen Big Bazar heeft op dit ogenblik ongeveer honderdtwintig winkels, maar nog dit jaar zouden vijfentwintig bijkomende filialen worden geopend. De operatie zal gedeeltelijk worden gerealiseerd met compleet nieuwe vestigingen, maar daarnaast zullen ook een aantal winkels van de formules Blokker en Marskramer worden omgebouwd. Zes bestaande winkels worden naar grotere locaties overgeheveld. Ondanks die uitbreidingen blijft Blokker op zoek naar een kandidaat-overnemer voor Big Bazar. De verkoop van verschillende formules moet de financiële problemen van Blokker helpen oplossen.

De Nederlandse busmaatschappij Qbuzz, dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen (NS), wordt overgenomen door de Italiaanse groep Busitalia. Dat heeft het Nederlandse spoorbedrijf bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Busitalia heeft beloofd dat de overname geen gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid en de identiteit van Qbuzz. De Nederlandse Spoorwegen hadden vorig jaar al aangekondigd zich meer op hun kernactiviteiten te willen toespitsen en de activiteiten in het vervoer met bussen en trams te willen afstoten. Qbuzz realiseerde vorig jaar met activiteiten in de provincies Utrecht, Groningen, Drenthe en Friesland een omzet van 213 miljoen euro.

De Nederlandse keten Beter Bed heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 94,6 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 5,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt gewag gemaakt van uitstekende prestaties, ondanks het warme zomerweer, waardoor de winkels minder bezoekers trokken. Beter Bed merkt echter op dat het consumentenvertrouwen en de koopbereidheid op een onveranderd hoog niveau blijven. Alleen in Duitsland, waar Beter Bed het al geruime tijd moeilijk heeft, nam de omzet nog altijd licht af. Ook het overgenomen Zweedse bedrijf Sängjätten droeg bij tot de omzetgroei. Zonder die inbreng zou de groei tot 2,9 procent beperkt zijn gebleven.

De Amerikaanse investeerder Carlyle heeft het verlichtingsbedrijf ADB Safegate overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt, maar een aantal bronnen maken gewag van een bedrag van ongeveer 900 miljoen euro. ADB Safegate is gespecialiseerd in luchthavenverlichting en werd vier jaar geleden door de Franse investeringsgroep PAI Partners voor een bedrag van 210 miljoen euro ingelijfd. Sindsdien heeft het bedrijf, onder meer door een aantal overnames, een sterke groei gekend. Op dit ogenblik telt ADB Safegate ongeveer negenhonderd werknemers. Er wordt een jaaromzet van 90 miljoen euro gerealiseerd.

Brussels Airport verwerkte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 268.316 ton vracht. Dat betekende een stijging met 9,5 procent tegenover dezelfde periode twee jaar geleden. Tegenover de eerste zes maanden van vorig jaar kan een groei met 16,4 procent worden gemeld. Ondanks die positieve evolutie waarschuwt Brussels Airport voor dreigende gevaren. Tijdens de maand juni diende immers een daling met 3,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar worden opgetekend. In vergelijking met juni twee jaar geleden is er zelfs sprake van een achteruitgang met 16 procent. De inkrimping moet volgens de luchthaven worden toegeschreven aan de strengere geluidsnormen die in Brussel worden gehanteerd.

In België werden tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 322.302 personenwagens ingeschreven. Dat betekent een stijging met 4,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Febiac. Vooral in het eerste kwartaal, onder invloed van het Brusselse autosalon, konden volgens Febiac uitstekende prestaties worden gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat Volkswagen en Renault bij Belgische autobestuurder weliswaar de meest populaire merken blijven, maar tegelijkertijd moet voor de sterkste groei naar de Duitse premiummerken BMW en Mercedes worden gekeken. BMW is inmiddels opgerukt tot de derde plaats, gevolgd door Peugeot en Opel.

De Belgische telecomoperatoren hebben het voorbije jaar een gezamenlijke omzet gerealiseerd van 8,39 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). De groei van de sector wordt volgens de regulator vooral gedreven door de consumptie van mobiele data en digitale televisie. Wel wordt opgemerkt dat op het gebied van mobiele data nog een belangrijke achterstand tegenover andere Europese landen moet worden ingehaald. De Belgische consument gebruikt inmiddels 827 megabytes mobiele data per maand. Dat betekent een stijging met 58 procent tegenover het jaar voordien.

Het Great Barrier Reef in Australië heeft een economische waarde van 56 miljard Australische dollar of 37 miljard euro. Bovendien ondersteunt het koraalrif 64.000 arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Deloitte. Opgemerkt wordt dat het Great Barrier Reef, dat op de Werelderfgoed van de Unesco staat, een toeristische waarde heeft van 29 miljard Australische dollar. Daarnaast is er ook een indirecte waarde van nog eens 24 miljard dollar die gecreëerd wordt bij een publiek dat het merk weliswaar kent, maar de locatie niet heeft bezocht. De resterende 3 miljard dollar wordt toegeschreven aan recreationele waarde. Voor Australië moet het Great Barrier Reef als een systeemmerk worden bestempeld.

Meer Nieuws

07:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-07-17

Tabak kost wereldeconomie 1,4 biljoen dollar

De voorbije tien jaar zijn het aantal gezondheidswaarschuwingen en restricties voor het gebruik van tabak wereldwijd verviervoudigd. Er moet echter nog meer worden gedaan om de consumptie te bestrijden. Dat blijkt uit een onderzoek van de World Health Organisation (WHO). Benadrukt wordt dat de tabaksconsumptie de belangrijkste oorzaak van vermijdbare overlijdens blijft. Jaarlijks zou het rookgedrag aan zeven miljoen mensen het leven kosten. Hoewel de voorbije jaren door de maatregelen miljoenen levens zijn gered, blijkt volgens het rapport slechts één op drie landen een sluitend systeem voor tabakscontrole te hebben geïntroduceerd.

De onderzoekers merken op dat op dit ogenblik 4,7 miljard mensen - ongeveer 63 procent van de totale wereldbevolking - aan minstens één regel op het gebied van tabakscontrole is onderworpen, waarbij onder meer wordt gewezen op initiatieven zoals waarschuwingen met afschrikwekkende beelden tot rookvrije openbare ruimtes. Daarbij wordt gewag gemaakt van een dramatische stijging van levensreddende maatregelen die tijdens het voorbije decennium werden ingevoerd. Tien jaar geleden hadden die maatregelen immers slechts op ongeveer één miljard mensen - 15 procent van de wereldwijde populatie - betrekking.

Er wordt echter opgemerkt dat er nog steeds een lange weg moet worden afgelegd. “De tabaksindustrie blijft ook gebruik maken van praktijken om d maatregelen tegen het roken af zwakken,” benadrukt Douglas Bettcher, directeur preventie bij de World Health Organisation. “Daarbij wordt onder meer het economisch belang van de tabaksindustrie overdreven, terwijl bewezen wetenschappelijke rapporten over de gevaren van het roken worden aangevallen en alle mogelijke juridische middelen worden aangewend om overheidsmaatregelen te ondermijnen. Die praktijken belemmeren in vele landen de vooruitgang van gezondheid en ontwikkeling.

In het rapport wordt verder nog opgemerkt dat slechts 15 procent van de wereldbevolking op dit ogenblik gedekt wordt door een verbod op reclame en promotie voor tabaksproducten. Ongeveer 1,5 miljard mensen in vijfenvijftig landen worden bovendien met geen enkele beperking op d tabaksconsumptie geconfronteerd. Eén tiende van alle overlijdens zou aan het gebruik van tabak worden toegeschreven. De meest efficiënte maatregel - prijsverhogingen - worden volgens het rapport slechts beperkt toegepast. De economische lasten van het tabaksgebruik lopen volgens het rapport wereldwijd op tot meer dan 1,4 biljoen dollar aan kosten voor gezondheidszorg en verloren arbeidsproductiviteit.

Lees Verder

18:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tabak |  Facebook |

Amerikaans zomertoerisme overschrijft grens van 100 miljard dollar

De Amerikaanse bevolking besteedt deze zomer 101,1 miljard dollar aan vakanties, tegenover 89,9 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het verzekeraar Allianz. Opgemerkt wordt dat voor de eerste keer in de geschiedenis de grens van 100 miljard dollar wordt overgeschreven. Opgemerkt wordt dat de Amerikaans toerist deze zomer 1.978 dollar uitgeeft aan vakantie. Dat betekent een stijging met 10 procent tegenover vorig jaar. Bij Generation X loopt die besteding echter op tot een niveau van gemiddeld 2.628 dollar, gevolgd door de babyboomers (1.865 dollar) en de millennials (1.373 dollar).

Lees Verder

 

17:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zakentoerisme vertegenwoordigt 3 procent Amerikaanse economie

Het zakentoerisme realiseerde het voorbije jaar in de Verenigde Staten een bedrag van 547 miljard dollar. Daarmee vertegenwoordigde de sector bijna 3 procent van het totale bruto binnenlandse product van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een onderzoek van de GBTA Foundation en American Express. Er wordt aan toegevoegd voor elke verandering met 1 procent in het Amerikaanse zakentoerisme 74.000 banen worden gecreëerd of geschrapt. Bovendien vertegenwoordigt die verschuiving ook een bedrag van 3,3 miljard dollar aan lonen en 1,3 miljard dollar aan belastingen. In totaal zou de sector 7,4 miljoen banen ondersteunen.

Lees Verder

 

17:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |