30-07-17

Stereotypes arbeidsmarkt vooral te maken met functies

Wanneer op de werkvloer wordt gesproken over stereotypes moet meer naar de aard van het beroep dan naar het geslacht worden gekeken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California en de McGill University.

Lees Verder

09:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten werken motorfietsenfabrikant Harley-Davidson en autobouwer Tesla aan een partnership. Dat hebben een aantal bronnen gemeld, waarbij gewag werd gemaakt van een mogelijke ontwikkeling van een elektrische motorfiets. De geruchten konden echter nergens worden bevestigd. Wel wordt geopperd dat Tesla eerder al in verband is gebracht met de bouw van een elektrische motorfiets, maar die ontwikkelingen zouden zich nog in een bijzonder vroeg stadium bevinden. Het is volgens de bronnen dan ook niet uitgesloten dat Harley-Davidson zijn expertise ter beschikking zou stellen om Tesla bij de bouw van vervoermiddel te helpen.

Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 62,9 miljard dollar, tegenover 57,7 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep op van 1,7 miljoen dollar naar 3,35 miljoen dollar. Het concern kon daarbij profiteren van de hogere olieprijzen. In de upstream-divisie nam de winst van 890 miljoen dollar naar 1,2 miljard dollar toe, terwijl in de downstream-afdeling een groei met bijna 70 procent tot 1,4 miljard dollar kon worden opgetekend. De chemical-divisie diende echter een daling met 232 miljoen dollar tot 985 miljoen dollar te melden. De productie daalde met 1 procent tot 3,9 miljoen vaten per dag.

Luchtvaartmaatschappij EasyJet wil zijn cabinepersoneel met twaalfhonderd bijkomende medewerkers uitbreiden. De aanwervingen zijn noodzakelijk om de aanhoudende groei van de onderneming te kunnen opvangen. Dat heeft EasyJet bekend gemaakt. De maatschappij zou zowel tijdelijke als permanente contracten aanbieden. EasyJet zou voor al zijn achtentwintig Europese basissen bijkomende krachten zoeken. In mei had EasyJet ook al bekend gemaakt 450 nieuwe piloten in dienst te willen nemen. Het cabinepersoneel van EasyJet bestaat op dit ogenblik uit ongeveer 6.900 medewerkers. Die moeten worden ingezet om jaarlijks ongeveer 70 miljoen passagiers te vervoeren.

Het Italiaans-Amerikaanse autoconcern Fiat Chrysler heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 27,9 miljard euro. Dat betekent een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 16 procent tot 1,9 miljard euro. In totaal werden bijna 1,23 miljoen auto’s verkocht. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika werd een omzetgroei met 4 procent tot 6,01 miljard euro gemeld, terwijl in Zuid-Amerika een stijging met 37 procent tot 2 miljard euro werden opgetekend. In Noord-Amerika werd daarentegen een achteruitgang met 8 procent tot 16,08 miljard euro geregistreerd.

Het Amerikaanse energieconcern Chevron heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 34,5 miljard dollar, tegenover 29,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het concern boekte tevens een winst van 1,5 miljard dollar, tegenover een verlies van 1,5 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal vorig jaar. De omslag was te danken aan sterk verminderde afschrijvingen, aantrekkende resultaten en lagere operationele kosten bij exploratie en productie. De divisies upstream en downstream boekten een winst van respectievelijk 853 miljoen dollar en 1,2 miljard dollar, maar in de andere afdelingen diende een negatief resultaat van 598 miljoen dollar te worden geboekt.

Luchtvaartconcern International Air Group (IAG) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,9 miljard euro. Dat betekent een stijging met 0,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst van het concern - het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus - liep met 2,3 procent op tot 567 miljoen euro. De winst werd onder meer gedragen door lagere kosten voor brandstof. Het concern werd in mei wel geconfronteerd met een grote computerstoring bij British airways, waardoor het netwerk van de maatschappij volledig werd lamgelegd en honderden vluchten dienden te worden geschrapt en duizenden reizigers werden getroffen.

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5 miljard euro. Dat betekent een stijging met ongeveer 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst is met 18 procent gestegen tot 505 miljoen euro. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het bedrijf bekend heeft gemaakt. Adidas wijst onder meer naar de groeiende middenklasse in China, waardoor op de Chinese markt steeds meer interesse in de producten van het Duitse merk kunnen worden opgetekend. Daarnaast wordt onder meer gewezen op een sterke vraag naar retroschoenen. Door deze prestaties werden de verwachtingen voor het hele jaar opgevoerd.

Rekruteerder Randstad heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 5,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer rekening wordt gehouden met verschillen in werkdagen, overnames en wisselkoerseffecten zou een omzetgroei met bijna 15 procent worden gerealiseerd. De groei op eigen kracht lag naar eigen zeggen op het hoogste niveau in zes jaar. De nettowinst daalde met 2 procent tot 152,6 miljoen euro. Die achteruitgang was volgens het concern te wijten aan investeringen in digitalisering. Vooral in Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje werd een sterke groei opgetekend.

De manier waarop gratis emissierechten in de Europese Unie worden vastgesteld en verdeeld, hoeft niet te worden aangepast. Dat heeft het Europees hof van justitie in Luxemburg beslist. Het staalconcern ArcelorMittal had het systeem aangevochten en stelt dat voor een aantal producten de regelgeving niet correct werd toegepast. Onder meer werd erop gewezen dat een gedeelte van de uitstoot door het bedrijf zelf wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Tevens voerde het bedrijf aan dat de Europese Commissie bij zijn berekening niet van de meest nauwkeurige wetenschappelijke gegevens gebruik had gemaakt. De Europese rechter wees de klachten van het staalconcern echter af.

De investeringsfondsen Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en CVC Capital Partners werken aan een gezamenlijk bod op de divisie speciaalchemie van AkzoNobel. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Ook Advent International en Apollo Global Management zouden overwegen een bod uit te brengen. De verkoop zou meer dan 9 miljard euro moeten opleveren. AkzoNobel wil zijn divisie speciaalchemie afstoten om extra waarde te creëren voor de aandeelhouders. De chemietak behaalde vorig jaar een omzet van 4,8 miljard euro en vertegenwoordigde daarmee een derde van de totale opbrengsten van AkzoNobel. De divisie leverde een brutowinst op van 1 miljard euro.

Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,63 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 18 procent tot 191 miljoen euro, waarbij gewezen wordt op lagere investeringskosten en een aantal kostenbesparingen. Het bedrijf merkt op dat de opbrengsten onder druk stonden door de achteruitgang op de zakelijke markt, maar dat kon gedeeltelijke worden gecompenseerd door een vooruitgang op de consumentenmarkt, waar onder meer geprofiteerd kon worden van het bundelen van diensten zoals telefonie, internet en televisie.

De veilingprijs van noordzeegarnaal is opgelopen tot absolute recordniveaus. Dat hebben vertegenwoordigers van het departement landbouw en visserij bekend gemaakt. Gewezen wordt op een beperkte aanvoer, waardoor de prijzen worden opgedreven. Acht jaar geleden werd een gemiddelde veilingprijs van 2,76 euro per kilogram opgetekend. Vorig jaar was al een gemiddelde prijs van 6,95 euro geregistreerd, maar recent diende een niveau van 13,66 euro worden opgetekend. Door de schaarste aan garnalen in de Noordzee, kiezen vele vissers voor alternatieven zoals tong of schol. Daardoor valt de aanvoer van garnalen nog verder terug. Vlaamse vissers halen jaarlijks gemiddeld 500 ton garnalen op.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) en Infrabel moeten samen een stiptheidsplan uitwerken om de dienstverlening voor de reizigers te verbeteren. Dat heeft het minister van mobiliteit bevestigd. Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar kon een toename van de stiptheid worden opgetekend, maar in mei diende een terugval te worden gemeld. De problemen zouden te wijten zijn geweest aan de warmte en de grote temperatuurverschillen. Tegen januari volgend jaar moet volgens François Bellot, minister van mobiliteit, een plan worden voorgesteld om een betere stiptheid te garanderen. Onder meer wil de minister lijnmanagers aanstellen om problematische verbindingen op te volgen.

Het Duitse autoconcern Volkswagen zou vier van de zeven topkaders bij dochtermerk Audi willen vervangen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. De wijzigingen in het management zouden in september aangekondigd worden. Tegen die deadline zouden een aantal opvolgers moeten zijn geselecteerd. Volgens het tijdschrift Manager Magazin zouden bij Audi financieel directeur Axel Strotbek, salesdirecteur Dietmar Voggenreiter, productieverantwoordelijke Hubert Waltl en personeelsdirecteur Thomas Sigi vervangen worden. Rupert Stadler, chief executive van Audi, zou voorlopig kunnen aanblijven. Hij zou de steun genieten van de families Porsche en Piëch.

De Yara Birkeland, het elektrische droneschip van de Noorse bedrijven Yara en Kongsberg, zal in de tweede helft van volgend zijn te water worden gelaten. De Yara Birkeland wordt voorgesteld als het eerste emissievrije autonome containerschip ter wereld. Het containerschip, waarvan de ontwikkeling ongeveer 20 miljoen euro kost, vaart volledig op elektrische batterijen. In eerste fase zal nog wel een bemanning aan boord zijn om het gedrag en de koers van het schip op te volgen. Over drie jaar zou een autonome inzet van het schip daadwerkelijk mogelijk worden. Het droneschip moet kunstmest en chemicaliën van het bedrijf Yara door een fjord van Porsgrunn naar Brevik en Larvik brengen.

Meer Nieuws

08:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-07-17

Vertraagde voetbalbeelden misleiden vaak oordeel

Een sterke vertraging kan leiden tot een verkeerde inschatting van snelheid. Daardoor dreigen autobestuurders in een bewoonde zone vaak onbewust een overdreven snelheid aan te houden, maar dreigen ook vertraagde videobeelden van een voetbalwedstrijd tot verkeerde conclusies te leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Lincoln. De onderzoekers merken op dat de percepties van de betrokkenen door de originele snelheden zijn misleid en dan ook moeilijkheden ondervinden om zich gemakkelijk aan de nieuwe realiteit aan te passen.

Lees Verder

 

16:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Email steeds meer een mobiel communicatiemiddel

Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar werd ongeveer 55 procent van de volledige email-trafiek op mobiele apparaten geopend. Dat betekent bijna een verdubbeling tegenover vijf jaar geleden, toen een aandeel van 29 procent werd geregistreerd. Dat blijkt uit een rapport van consulent Return Path op basis van meer dan 27 miljard emails die tussen mei vorig jaar en april dit jaar werden geopend. Bovendien kon volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat emails op mobiele apparaten een grotere kans hebben volledig te worden gelezen - wat overeenkomt met een openingsduur van minstens zeven seconden - dan berichten die op desktops worden betekend.

Return Path berekende dat in het algemeen 61 procent van de geopende emails volledig worden gelezen, maar op mobiele apparaten loopt dat cijfer op tot 64 procent, tegenover 61 procent op webmail en 45 procent op desktops. Daarnaast kon worden vastgesteld dat op mobiele platformen ook minder vaak vroegtijdig - na minder dan twee seconden - worden afgebroken. Op desktops blijkt immers 30 procent van de lectuur van emails vroegtijdig te worden afgebroken, maar op mobiele apparaten valt dat terug tot 15 procent. De resultaten zijn volgens Return Path een belangrijke indicator voor het engagement op mobiele platformen.

Verder blijkt dat mobiele email tijdens het weekend de sterkste prestaties kent. Op zaterdag en zondag wordt immers een opening van 60 procent opgetekend, terwijl tijdens de week niveaus tussen 51 procent en 55 procent worden gemeld. Daarentegen kan tijdens de weekdagen, op ogenblikken dat een groot deel van het publiek zich in de buurt van een computerscherm bevindt, oplopende scores worden gemeld voor desktop en webmail. Tijdens het weekend vertegenwoordigen desktops immers slechts 13 procent van de geopende mail, maar tijdens de week worden scores tussen 16 procent en 19 procent geregistreerd. Webmail scoort 26 procent in het weekend, maar ongeveer 29 procent op weekdagen.

Lees Verder

14:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: email |  Facebook |

Gezondheid Oost-Europa profiteert van duurzame energie

De gezondheidskosten die aan het gebruik van fossiele brandstoffen moeten worden gelinkt, liggen veel hoger dan de subsidies die de overheden aan de sector toekennen. Dat is de conclusie van een rapport van de Health and Environment Alliance (Heal). Opgemerkt wordt dat de twintig grootste economieën van de wereld drie jaar geleden 444 miljard dollar subsidies hebben verstrekt voor de productie van olie, gas en steenkool. Tegelijkertijd heeft die productie in diezelfde landen volgens Heal voor 2,76 biljoen dollar gezondheidskosten wegens luchtverontreining veroorzaakt. In de Europese Unie zouden die kosten 229,5 miljard dollar hebben bedragen.

“De gezondheidskosten door fossiele brandstoffen liggen 600 procent hoger dan de subsidies die aan de sector worden toegekend,” benadrukt Heal. “Het is dan ook niet verantwoord dat de overheden geld in ongezonde energiebronnen blijven injecteren.” Opgemerkt wordt dat de verbranding van fossiele brandstoffen elk jaar wereldwijd aan 6,5 miljoen mensen het leven kost door onder meer beroertes, hartaanvallen, kanker en longziektes. Aangevoerd wordt dat in Duitsland 24,9 procent van de voortijdige overlijdens wegens luchtvervuiling zouden kunnen worden vermeden indien de subsidies voor fossiele brandstoffen zouden worden geschrapt en corrigerende belastingen zouden worden ingevoerd.

Ook Groot-Brittannië zou het aantal voortijdige overlijdens met 41,3 procent kunnen terugdringen, maar volgens Heal zou vooral Oost-Europa een belangrijk voordeel uit deze strategie kunnen halen. De grootste winsten zouden kunnen worden opgetekend in Bulgarije, waar het aantal voortijdige overlijdens met 89,1 procent zou kunnen worden gereduceerd, gevolgd door Roemenië en Polen, waar daling met respectievelijk 71,3 procent en 51,3 procent zou worden geregistreerd. Onder meer wordt aangevoerd dat de besparingen aan subsidies voor fossiele brandstoffen een land zoals Polen de mogelijkheid zou bieden vierendertig ziekenhuizen te bouwen en 30.000 artsen en 57.000 leerkrachten te betalen.

Lees Verder

13:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie |  Facebook |

Voor Generation Z is mobiele wereld normale biotoop

Generation Z toont op mobiele platformen dubbel zoveel bereidheid aankopen te doen dan de oudere generaties. Tegelijkertijd moet echter worden vastgesteld dat die geneigdheid tot mobiele aankopen volledig kan verdwijnen wanneer deze jonge consumenten - geboren tussen het midden van de jaren negentig en het midden van de voorbije eeuw - geconfronteerd worden met slecht functionerende applicaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ContentSquare. De onderzoekers wijzen erop dat de digitale natives van Generation Z in de economie steeds meer aandacht genieten, aangezien zij de cruciale consumenten van de toekomst worden.

Er diende immers geregistreerd te worden dat 60 procent van de consumenten uit Generation Z zal weigeren gebruik te maken van een trage applicatie of een website. Tevens bleek dat 62 procent geen gebruik zal maken van een platform dat door een moeilijke of complexe navigatie wordt gekenmerkt. Hoewel Generation Z een aandachtsspanne van minder dan vijf seconden heeft, zullen consumenten uit deze leeftijdsgroep tijdens een browsing-sessie 62 procent meer webpagina’s bekijken dan andere demografieën. Tegelijkertijd zal Generation Z ook 51 procent minder met bouncing worden geconfronteerd dan de rest van de bevolking.

Daarnaast werd opgetekend dat de jongere consumentengroep weliswaar een voorkeur vertoont voor gepersonaliseerde ervaringen, maar toch vindt 61 procent een veilige opslag en bescherming van persoonlijke data een belangrijke factor, net zoals transparante gebruiksvoorwaarden (43 procent) en een duidelijke omschrijving van de ingezamelde data en hun concrete toepassingen (39 procent). “Bij deze generatie staat de digitale beleving centraal,” betoogt Jonathan Cherki, chief executive van Content Square. “Het internet en de mobiele omgeving vormen hun normale biotoop. Bedrijven moeten dan ook een wereld creëren waarin die behoeften optimaal worden ingevuld.”

Lees Verder

12:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: generation z |  Facebook |

Mannen en vrouwen ervaren gelijkaardige conflicten tussen werk en gezin

In tegenstelling tot de algemene perceptie en vele mediaberichten, blijken vrouwen en mannen met gelijkaardige conflicten tussen gezin en werk te worden geconfronteerd. Beiden moeten ervaren dat zowel het gezin een impact heeft op het werk en omgekeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Georgia op basis van meer dan driehonderdvijftig studies die wereldwijd - gespreid over drie decennia, bij meer dan 250.000 participanten - werden uitgevoerd. Wel moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat mannen en vrouwen op de ervaren problemen op een verschillende manier reageren.

Lees Verder

 

11:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |