29-07-17

Make helpt basis leggen voor superieure prestaties

Makeup kan aan de basis liggen van betere prestaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard Medical School in de Verenigde Staten en de University of Chieti in Italië. Eerder al werd aangetoond dat cosmetica een belangrijk effect kan hebben op de psychologie van het individu, dat zich fysiek aantrekkelijker voelt en een consequent sterker zelfbeeld ervaart, maar minder bekend is dat de makeup - dankzij deze positieve emoties - ook een positieve impact hebben op de cognitieve mogelijkheden. De nieuwe studie wijst echter ook een rechtstreeks verband tussen cosmetica en prestaties.

Lees Verder

 

09:38 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China wil meer Amerikaanse goederen importeren

China wil meer goederen uit de Verenigde Staten importeren en zoekt een meer evenwichtige handel met de Amerikaanse economie. Dat heeft Cui Tiankai, de Chinese ambassadeur in de Verenigde Staten, onlangs tijdens de jaarvergadering van het Institute for China-America Studies in Washington gezegd. Indien de Verenigde Staten een aantal restricties op de wederzijdse handel zou versoepelen, zou volgens de ambassadeur een meer uitgebalanceerde bilaterale handel kunnen worden gerealiseerd. Cui Tiankai benadrukte verder dat het Chinese handelsoverschot met de Verenigde Staten complexer is dan uit de loutere cijfers lijkt.

Lees Verder

 

08:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De alliantie van Renault en Nissan - die inmiddels ook Mitsubishi - is tijdens de eerste helft van dit jaar de grootste autoverkoper van de wereld geworden. De combinatie verkocht bijna 5,3 miljoen wagens. Volkswagen, die eind vorig jaar nog wereldwijd marktleider was, zakt met 5,2 miljoen verkochte exemplaren terug naar een tweede plaats. De Japanse groep Toyota vervolledigt met 5,1 miljoen wagens de top drie. De combinatie Renault-Nissan dankt zijn leidende positie aan de toevoeging van Mitsubishi aan de portfolio. Renault en Nissan zijn weliswaar afzonderlijk bedrijven, maar hebben grote wederzijdse participaties en worden beiden geleid door topman Carlos Ghosn.

Brouwer AB Inbev heeft het bedrijf Hiball uit Californië, producent van energiedranken, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. De overname van Hiball biedt AB InBev de mogelijkheid zijn portfolio alcoholvrije dranken verder uit te breiden. Hiball werd twaalf jaar geleden opgericht door Todd Berardi. Het bedrijf telt inmiddels een twintigtal werknemers en realiseerde vorig jaar een omzet van 40 miljoen dollar. Hiball is een producent van biologische energiedranken, die onder meer cafeïne en guarana als supplementen hebben. Tegen midden volgend decennium moet 20 procent van de portfolio van AB Inbev bestaan uit alcoholarme en alcoholvrije dranken.

De zestien grootste winkelcentra van België hebben tijdens het tweede kwartaal van dit jaar ongeveer 21 miljoen bezoekers ontvangen. Dat betekende een daling met 1,19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt een rapport van het Belgian Luxembourg Council of Shopping Centers (BLSC). Over de eerste zes maanden van het jaar werd een terugval met 0,45 procent tot 43 miljoen bezoekers opgetekend. Vorig jaar werd al een daling met 3,3 procent gemeld, maar tijdens het eerste kwartaal van dit jaar kon een lichte heropleving worden gemeld, volgens de organisatie vooral te danken aan een sterke uitbreiding van het winkelcentrum Les Grands Prés in Bergen.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 72,7 miljard euro, tegenover meer dan 60,27 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 1 miljard dollar op naar 3,6 miljard dollar. Het bedrijf kon vooral profiteren van de aantrekkende olieprijs en kostenbesparingen. De upstream-divisie meldde een winst van 339 miljoen dollar, tegenover een verlies van 1,3 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. In de downstream-divisie steeg de winst van 1,8 miljard dollar naar 2,5 miljard dollar. De gemiddelde productie bleef nagenoeg status-quo op 3,5 miljoen vaten per dag. Er werden voor ruim 9 miljard dollar activa verkocht.

Het Amerikaanse speelgoedconcern Mattel heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 974,5 miljoen dollar, tegenover 957,3 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Er werd echter ook een verlies geboekt van 56,1 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 19,1 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. Het bedrijf moest onder meer bij dochtermerk Barbie een verkoopdaling met 5 procent melden. Ook bij Fischer-Price werd een achteruitgang met 3 procent geregistreerd. Bij de rest van de portfolio kon wel een groei met 10 procent worden genoteerd, onder meer te danken aan de lancering van nieuwe merchandising van de filmreeks Cars.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordomzet gerealiseerd van 5,7 miljard dollar. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd een omzetgroei met 8 procent opgetekend. De winst daalde echter van 754,1 miljoen dollar naar 692 miljoen dollar. Het bedrijf maakt gewag van zwakke Amerikaanse marktomstandigheden. Daarom werd besloten om de 379 winkels van dochtermerk Teavana, dat vijf jaar geleden werd overgenomen, te sluiten. Er wordt opgemerkt dat er voorlopig ook geen verbetering in de vooruitzichten van Teavana kunnen worden opgemerkt. De producten van Teavana worden voortaan in filialen van Starbucks verkocht.

De Amerikaanse chipproducent Intel Corporation heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,8 miljard dollar. Daarmee werd een nieuw record opgetekend. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd een stijging met 9 procent opgetekend. De nettowinst steeg van 1,3 miljard dollar naar 2,8 miljard dollar. Het bedrijf merkt op in alle sectoren de voorbije periode een groei te hebben kunnen laten optekenen. De computer-afdeling meldde een omzetstijging met 12 procent tot 8,2 miljard dollar, terwijl bij de datacenter-divisie een toename met 9 procent tot 4,4 miljard dollar werd opgetekend. De activiteiten rond het internet-of-things groeiden met 26 procent tot 720 miljoen dollar.

Luierfabrikant Ontex heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op vergelijkbare basis kende de omzet een toename met 5,2 procent. Negatieve wisselkoerseffecten kostten het bedrijf daarentegen 0,5 miljoen euro. De nettowinst steeg met 8,8 procent tot 71,5 miljoen euro. Charles Bouaziz, chief executive van Ontex, maakte daarbij gewag van een sterke prestatie. Ontex zegt te verwachten dit jaar een snellere groei te zullen kennen dan de gemiddelde markt. Wel wordt gewezen op een volatiele ontwikkeling van de wisselkoersen en een negatieve invloed van grondstofprijzen.  

De Franse holding Kering - eigenaar van luxemerken zoals Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta en Puma - heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 78 procent op tot 826 miljoen euro. De groei was in belangrijke mate te danken aan Gucci, waar de omzet met 45,5 procent toenam tot 2,8 miljard euro, terwijl Yves Saint Laurent een stijging met 29,7 procent tot 710,8 miljoen liet optekenen. In Asia-Pacific werd een omzetgroei van 34,4 procent opgetekend, gevolgd door West-Europa (33,5 procent), Noord-Amerika (20,7 procent) en Japan (6,4 procent).

De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,9 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 6,4 procent tot 2,4 miljard euro. Vorig jaar kon de bank echter wel een uitzonderlijke winst van 597 miljoen euro boeken door de verkoop van zijn participatie in Visa Europe. De Franse bank kon het voorbije kwartaal naar eigen zeggen rekenen op sterke opbrengsten uit de derivatenhandel en een afbouw van de voorzieningen voor slechte leningen. Jean-Laurent Bonnafé, topman van BNP Paribas, maakte in een commentaar dan ook gewag van een bijzonder goed resultaat.

Deutsche Bank heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst stegen echter van 273 miljoen euro naar 466 miljoen euro. John Cryan, topman van Deutsche Bank, gaf toe dat de resultaten een verbetering vertegenwoordigden tegenover het tweede kwartaal vorig jaar, maar nog steeds niet op punt staan. Vooral wordt gewezen op de zwakke prestaties van de zakenbank. De inkomsten uit vastrentende waarden zoals obligaties daalden met 12 procent, terwijl bij de handel in aandelen zelfs een achteruitgang met 28 procent moest worden gemeld.

Het Amerikaanse mediaconcern Comcast heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 21,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met bijna 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2 miljard dollar naar 2,5 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat het concern voor het tweede kwartaal op rij dankzij het succes van zijn filmdivisie Universal Pictures zijn winst heeft kunnen opdrijven. Universal kon een winstgroei van 60 procent boeken met nieuwe producties uit zijn franchises Fast & Furious en Fifty Shades of Grey. Ook de themaparken lieten goede prestaties optekenen. Daardoor konden tegenslagen in de kabeldivisie en de internetafdeling worden opgevangen.

Luchtvaartmaatschappij Etihad Airways heeft het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 8,36 miljard dollar, tegenover 9 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De maatschappij boekte bovendien een recordverlies van 1,82 miljard dollar, terwijl het jaar voordien nog een winst van 103 miljoen dollar had laten optekenen. De achteruitgang is volgens het bedrijf te wijten aan zware eenmalige kosten. Daarbij wordt gewag gemaakt van 1,1 miljard dollar afschrijvingen op vliegtuigen, terwijl ook 808 miljoen dollar verliezen moesten worden ingeschreven op participaties die Etihad heeft Air Berlin en Alitalia. Daarnaast wordt ook gewezen op de druk van de terrorismedreiging.

Het Franse energiebedrijf Engie heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 33,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 3,5 procent tot 1,3 miljard euro. In de Benelux diende echter een omzetdaling met 2,3 procent tot 4,56 miljard euro worden gemeld, terwijl de winst van 488 miljoen euro naar 242 miljoen euro terugviel. Die achteruitgang moet volgens het bedrijf grotendeels worden toegeschreven aan de kerncentrale van Tihange, waar een reactor voor een groot gedeelte van het voorbije semester uit dienst bleef door een defect in het niet-nucleaire gedeelte van het complex.

In Pakistan wordt premier Nawaz Sharif tot aftreden gedwongen nadat hij door het hoogste gerechtshof van het land hem schuldig had bevonden aan corruptie. De uitspraak is het gevolg van een schandaal dat door Panama Papers aan het licht is gekomen. Daarbij werd een onderzoek opgestart naar de rijkdom van de familie van Nawaz Sharif. Daarbij zou zijn gebleken dat de kinderen van de premier een aantal offshore bankrekeningen aanhielden. Uiteindelijk werd een aanklacht bevolen tegen Sharif, zijn twee zonen, een dochter, schoonzoon en een partijlid. Het hof eist dat de rechtszaak binnen zes maand moet zijn afgerond en benadrukte dat Sharif geen lid meer kan zijn van het nationale parlement.

Meer Nieuws

08:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-07-17

Marktconcentratie bedreiging Europese windenergie

Tijdens de eerste helft van dit jaar werd in de Europese Unie 6,1 gigawatt - 4,8 gigawatt onshore en 1,3 gigawatt offshore - bijkomende windcapaciteit geïnstalleerd. Een gebrek aan duurzaam politiek engagement en marktconcentratie blijven echter een rem op de investeringen. Dat zegt de organisatie WindEurope. Tijdens de eerste helft van dit jaar werd 8,3 miljard euro geïnvesteerd in Europese windkracht, tegenover 14,3 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. Er moet bovendien worden vastgesteld dat 53 procent van alle investeringen in Duitsland zijn gebeurd. Een aantal andere lidstaten van de Europese Unie heeft dit jaar nog enkel nieuw project gestart.

In totaal werd in de Europese Unie inmiddels 160 gigawatt windkracht geïnstalleerd. Daarmee kan het gezamenlijke windmolenpark meer dan 10 procent van de totale energiebehoefte van de Europese Unie dekken. Windkracht is daarmee één van de grote energiebronnen van de Europese regio geworden. Vorig jaar werd de sector voor de Europese energievoorziening groter dan steenkool en moet alleen aardgas, dat op een totale capaciteit van bijna 200 gigawatt kan terugvallen. “Windkracht wordt echter gedreven door een beperkt aantal markten en minstens tien Europese landen hebben dit jaar nog geen enkele investering gedaan,” benadrukt Pierre Tardieu, chief policy officer bij WindEurope.

Tardieu wijst erop dat offshore windsector grotendeels zelfvoorzienend is geworden en sinds dit jaar nagenoeg alle projecten op eigen kracht financiert. In het begin van dit decennium was 50 procent van de investeringen nog afhankelijk van subsidies. Er wordt wel opgemerkt dat de mogelijkheden voor offshore windkracht vooral geconcentreerd zijn in Noordwest-Europa. Daarbij wordt gewezen naar Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. De onshore windenergie wordt volgens de organisatie daarentegen met diverse problemen geconfronteerd, vooral door een duidelijke vertraging in een aantal sleutelmarkten.

Onder meer wordt gewezen op Spanje, dat recent windkracht-projecten voor 4,1 gigawatt heeft toegewezen. WindEurope benadrukt wel dat het land vier jaar lang geen enkel initiatief heeft opgestart. Die onregelmatige activiteit heeft volgens de organisatie een negatieve impact op de leefbaarheid van de sector. Door de Europese Commissie wordt gevraagd veilingen van nieuwe projecten vroeg genoeg aan te kondigen, zodat de industrie op langere termijn zicht heeft op de marktevolutie.

Lees Verder

19:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: windenergie |  Facebook |

Ook cruisemarkt komt nu in het vizier van China

De markt van de cruiseschepen - die een geschatte waarde heeft van 117 miljard dollar - wordt op dit ogenblik gedomineerd door Europese werven, maar die machtspositie dreigt door toenemende Chinese concurrentie aangevallen te worden. Dat zegt onder meer Reinhard Luken, chief executive van de Duitse sectororganisatie Verband für Schiffbau und Meerestechnik (VSM), die ondere meer scheepsbouwers zoals Meyer Werft en Meyer Turku vertegenwoordigt. Opgemerkt wordt dat de Chinese regering de bouw van cruiseschepen als een belangrijke economische groeisector heeft aangestipt, waarmee de lokale industrie en de tewerkstelling op de Chinese scheepswerven moet worden ondersteund.

China wil met eigen cruiseschepen inspelen op een groeiende trend bij de eigen bevolking. De Chinese vraag naar cruisereizen neemt immers met ongeveer 30 procent per jaar toe. “Deze plannen kunnen een belangrijke bedreiging worden voor de Europese scheepswerven, die vrezen dat de Chinese concurrenten ook de cruisemarkt zullen overnemen, zoals eerder ook al gebeurd is met de cargoschepen,” benadrukt het persbureau Reuters. De vraag naar schepen voor vrachtvervoer is de voorbije periode echter ingekrompen, zodat de cruisesector aan de Chinese werven een dankbaar alternatief zou kunnen bezorgen.

Reinhard Luken merkt daarbij op dat China nagenoeg eindeloze middelen kan inzetten om die plannen door te drukken. Toch wordt opgemerkt dat het voor China niet eenvoudig zal zijn om de markt over te nemen. “De bouw van een cruiseschip is geen eenvoudige onderneming,” betoogt Lin Li, manager van de Chinese ontwikkelingsdivisie van Lloyd’s Register. “Onder meer moet er gezorgd worden voor een complex netwerk van toeleveranciers dat de schepen van de vereiste aankleding kan voorzien. Een cruiseschip is een hotel op zee en vereist de betrokkenheid van minstens enkele honderden leveranciers.”

Om die problemen op te lossen heeft onder meer China State Shipbuilding al een aantal Europese adviseurs, waaronder de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri, aangetrokken. Ook werden een aantal buitenlandse toeleveranciers aangesproken om Chinese joint-ventures op te zetten. Verwacht wordt dat tegen eind volgend decennium China na de Verenigde Staten de grootste cruisemarkt van de wereld zal zijn geworden.

Lees Verder

16:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cruisemarkt |  Facebook |

India registreert grootste welzijnsgevoel ter wereld

In India heeft de bevolking in het algemeen een positiever zicht op zijn persoonlijke gezondheid en welzijn dan in de meeste andere regio’s van d wereld. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse verzekeraar Cigna, die in dertien landen keek naar de perceptie van de bevolking over de kwaliteit van de eigen fysieke gezondheid, het familiale en sociale leven, de financiële welvaart en arbeid. India eindigde daarbij met een score van 73 punten op de eerste plaats, gevolgd door Thailand, China, Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten. De laagste scores werden daarentegen geregistreerd in Hongkong, Taiwan en Zuid-Korea.

Opvallend in het onderzoek is echter vooral de terugval die in Groot-Brittannië moet worden opgetekend. Het land eindigt in het onderzoek op een achtste plaats en moet daarmee tegenover vorig jaar vijf posities prijsgeven. Daarbij wordt opgemerkt dat de meeste Britse respondenten aangeven in elke categorie van het onderzoek een achteruitgang van hun welzijn te hebben ervaren. Vooral de kwaliteit van het Britse familieleven zou het voorbije jaar een gevoelige klap hebben gekregen. “Meer dan de helft van de Britse respondenten gaven te kennen dat ze geen kans zagen om voldoende tijd met hun gezin door te brengen,” benadrukken de onderzoekers.

Volgens Cigna heeft de terugval van Groot-Brittannië in de rangschikking vooral te maken met de toenemende financiële druk die de burgers van het land ervaren. Vele Britten zeggen te vrezen voor de toekomst van hun kinderen en vrezen dat uiteindelijk ook de verzorging van hun ouders aan kwaliteit zal inboeten. Bovendien merkte slechts 20 procent van de Britten ook zonder arbeid op een voldoende financiële zekerheid te kunnen rekenen. De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat een onzeker politiek en economisch klimaat, gekoppeld aan bezorgdheden over de toekomst, een zware tol eisen van het Britse welzijnsgevoel.

Lees Verder

14:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: india |  Facebook |

Naast Mekka wordt gloednieuwe metropool gebouwd

Saoedi-Arabië gaat pal naast Mekka de gloednieuwe stad Al-Faisaliah bouwen. Dat heeft prins Khalid Al Faisal bin Adbulaziz, gouverneur van de regio Mekka, bekend gemaakt. Al-Faisaliah zal onder meer 995.000 residentiële eenheden tellen en zou volgens de initiatiefnemers tegen het midden van deze eeuw 6,5 miljoen mensen moeten kunnen herbergen. Het plan, dat eerder al door de Saoedische koning Salman was goedgekeurd, is volgens prins Abdulaziz eigenlijk een gigantisch uitbreiding van de heilige stad Mekka. Gehoopt wordt dat met de bouw van de nieuwe stad de bevolkingsdruk op Mekka en Jeddah kan worden verlicht.

Al-Faisaliah zal volgens de prins in totaal een oppervlakte van 2.450 vierkante kilometer omvatten en zal worden gebouwd langs de westkust van Mekka. De nieuwe stad zal onder meer plaats bieden aan een groot regeringscomplex en aan een uitgebreid islamitisch centrum, dat toegankelijk zou zijn voor alle moslimorganisaties en ook een religieus onderzoekscentrum zal omvatten. Daarnaast wordt ook een groot congrescentrum gepland, waar allerhande symposia en conferenties kunnen worden georganiseerd. De nieuwe stad zal verder ook een eigen winkelcentrum omvatten en een industriële en agriculturele zone krijgen. Tenslotte wordt ook ruimte voorzien voor entertainment en educatieve en medische infrastructuur.

Benadrukt wordt dat de nieuwe stad ook een eigen luchthaven en zeehaven zal krijgen. Tevens zal volgens prins Abdulaziz een modern transportsysteem met trein, tram, bus en metro worden uitgebouwd. Al-Faisaliah krijgt ook een rechtstreekse toegang tot de expressweg tussen Mekka en Jeddah. De prins merkte tenslotte nog op dat het project zal gebaseerd zijn op het gebruik van hernieuwbare energie en duurzame landbouw. Bedoeling is onder meer om met hernieuwbare bronnen 9,5 gigawatt elektriciteit te kunnen opwekken. Verwacht wordt ook dat de nieuwe stad jaarlijks ruim tien miljoen bezoekers, waaronder een grote groep pelgrims, zal ontvangen.

Lees Verder

13:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mekka |  Facebook |