26-07-17

Ook Japanse arbeidsmarkt wil telewerk promoten

De Japanse regering heeft beslist om een gedeelte van de bevolking tot telewerk aan te zetten. Het initiatief moet een oplossing bieden voor de congestie in de hoofdstad Tokyo, die over drie jaar de Olympische Spelen zal organiseren. Bovendien moet het thuiswerk ook een onderdeel vormen van de strategie van de overheid om de rigide structuur van de Japanse werkcultuur te verzachten. Om het initiatief sterker te ondersteunen heeft de Japanse regering beslist om voortaan elk jaar tijdens de maand juli een Telework Day te organiseren. Tot nu toe hebben zich al meer dan negenhonderd bedrijven ingeschreven.

De Japanse regering heeft maatregelen geïntroduceerd om de werkuren in te korten, de salarissen van tijdelijke arbeidskrachten te verhogen en het misbruik van de arbeidswetgeving tegen te gaan. “Telewerk zou een andere manier kunnen zijn voor een hervorming van een arbeidsmarkt, die volgens een aantal partijen niet meer met zijn tijd is meegegaan,” aldus de krant Japan Today. “Telewerk is in Japan voorlopig minder doorgedrongen dan in vele andere landen, waar vooral in de informatica-sector arbeid op een centraal kantoor niet langer de norm is. In Japan is deze arbeidsvorm veel minder ingeburgerd.”

Vooral in sectoren buiten de informatica-technologie blijft de Japanse interesse in telewerk volgens de krant beperkt. “Er wordt immers nog altijd een groot belang gehecht aan een fysieke aanwezigheid - soms gedurende meer dan twaalf uren per dag - op het bedrijf,” wordt er opgemerkt. “Toch kan er een geleidelijke verandering worden geregistreerd. Steeds meer bedrijven introduceren meer flexibele werkuren. Door de vergrijzing neemt de arbeidsbevolking bovendien snel af. De rigide werkcultuur maakt het vaak moeilijk om medewerkers te vinden en te behouden, maar sommige bedrijven beginnen te beseffen dat lange en strakke uren werk in realiteit een negatieve impact hebben op de productiviteit.”

“De introductie van telewerk moet de organisatie van de Olympische Spelen vergemakkelijken, maar op lange termijn is vooral meer menselijke arbeidsomstandigheden het doel,” aldus Hiroshi Ohnishi, expert planning op het Japanse ministerie van economie en industrie. “In het verleden werden lange werkuren als een deugd bestempeld, maar die stelling zal in de toekomst niet langer standhouden.”

Lees Verder

 

12:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan |  Facebook |

Internationale industrie steeds meer Chinees gekleurd

Chinese bedrijven zetten hun opmars in de internationale industrie verder door. Dat blijkt uit een rapport van het magazine Forbes over de vijfhonderd grootste ondernemingen met de grootste omzetten ter wereld. Op dit ogenblik heeft China in die lijst 115 vertegenwoordigers. Dat is een absoluut record. Alleen de Verenigde Staten hebben met 132 noteringen nog een grotere aanwezigheid in de wereldwijde economie. China kon echter al voor het veertiende jaar op rij een stijging in de rangschikking laten optekenen. Rekening houdend met de groei van zijn nationale economie, zou China volgens een aantal ramingen binnen een periode van drie tot vijf jaar het grootste aantal noteringen kunnen opeisen.

De Chinese bedrijven in de lijst zijn vooral actief op het internet, retail, financiën, energie en vastgoed. China’s State Grid staat met een jaaromzet vorig jaar van 315 miljoen dollar op de tweede plaats, gevolgd door de Chinese oliegroep Sinopec, die 268 miljard dollar jaarinkomsten boekte. Het Chinese telecomconcern Huawei steeg bovendien op één jaar tijd van een 129ste naar een 83ste plaats, waarmee het bedrijf de grootste vertegenwoordiger van zijn sector is geworden. Liu Qiao, directeur van de Guanghua School of Management aan de Peking University, stelde dat de grote Chinese bedrijven profiteren van de constante groei van hun nationale economie.

Daarnaast wordt ook gewezen op de bloei van Chinese privébedrijven. “Tien Chinese ondernemingen konden voor de eerste keer hun opwachting maken,” merkt de krant China Daily op. “Het grootste deel van die nieuwkomers blijken privébedrijven zoals Alibaba en Tencent. Deze twee bedrijven vormen samen met JD.com en drie Amerikaanse concerns de top van de wereldwijde internetondernemingen.” Hieruit blijkt volgens Bai Ming, onderdirecteur internationaal marktonderzoek bij de Chinese Academy of International Trade and Economic Cooperation, het toenemend belang van China in de nieuwe economische groeimotoren.

Het grootste bedrijf van de wereld blijft de Amerikaanse retailer Walmart met een jaaromzet van bijna 486 miljard dollar.

Lees Verder

 

12:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china |  Facebook |

Internationaal Monetair Fonds (IMF) sluit verhuis naar Peking niet uit

Indien de Chinese economie zijn sterke groei kan handhaven, zou het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over tien jaar in Peking zijn gevestigd. Dat heeft Christine Lagarde, directeur van de internationale financiële autoriteit, gezegd tijdens een colloquium van het Center for Global Development in Washington. Lagarde wees er daarbij op dat het Internationale Monetair Fonds er het volgende decennium een prioriteit moet van maken om zijn leden beter te vertegenwoordigen. In de richtlijnen van het Internationaal Monetair Fonds is bepaald dat het hoofdkantoor van de instelling is gevestigd in zijn grootste lidstaat.

“Om relevant te kunnen blijven, moet het Internationaal Monetair Fonds zo representatief mogelijk zijn en zijn leden beter vertegenwoordigen dan op dit ogenblik het geval is,” aldus Lagarde. “Indien de huidige groeitrends worden doorgezet, zullen een aantal grote opkomende markteconomieën - die dreigen op dit ogenblik in de structuur van de instelling ondervertegenwoordigd te worden - een meer prominente aanwezigheid toevertrouwd krijgen. Er is dan ook een mogelijkheid dat op termijn het Internationaal Monetair Fonds zijn zetel naar Peking zal verhuizen, indien de Chinese economie blijft groeien en in de instelling beter is vertegenwoordigd.”

Begin dit decennium voerde het Internationaal Monetair Fonds een aantal hervormingen door, waarbij ook een aantal nieuwe quota werden voorzien. Die hervormingen werden echter pas officieel na een goedkeuring van het plan door het Amerikaanse congres twee jaar geleden. Door de nieuwe regels wordt onder meer het stemrecht binnen de instelling herzien. Daarbij wordt het aandeel van de ontwikkelde economieën afgebouwd, waarbij vooral Europa wordt getroffen, terwijl meer zeggingskracht wordt verleend aan de opkomende markten. De hervormingen vormden de grootste herziening in het beleid van het Internationaal Monetair Fonds sinds de oprichting van de instelling.

Over twee jaar wordt een nieuwe herziening in het vooruitzicht gesteld.

Lees Verder

 

11:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: imf |  Facebook |

Superjumbo Airbus gaat onzekere toekomst tegemoet

De twijfels over de toekomst van de Airbus A380 groeien. Dat hebben een aantal bronnen tegen het persbureau Bloomberg gezegd. Daarbij wordt erop gewezen dat Airbus bij een gebrek aan nieuwe orders overweegt om de productie van de superjumbo sterk te beperken, wat mogelijk het doodvonnis zou kunnen worden voor het toestel. Opgemerkt wordt dat Airbus werkt aan de lancering van een cruciale verkoopcampagne om de levenscyclus van de A380 te kunnen verlengen. Ten laatste tijdens de Dubai Air Show in november zou Airbus de noodzakelijke bestellingen voor de superjumbo moeten ontvangen. Een groot order van Emirates zou daarbij cruciaal zijn.

Emirates, de nationale luchtvaartmaatschappij van Dubai, heeft al het grootste vloot superjumbo’s en dienst en zou mogelijk nog eens twintig toestellen, met een gezamenlijke aankoopwaarde van 8,7 miljard dollar, bestellen. Tevens zou volgens de bronnen worden gehoopt op orders van International Air Group (IAG), All Nippon Airways (ANA) en Thai Airways International. Er wordt echter aan toegevoegd dat Airbus mogelijk het order van Emirates noodzakelijk zal vinden om ook een aantal kleinere bestellingen van andere maatschappijen uit te voeren. Voorlopig zou de productie van de A380 worden teruggeschroefd tot minder dan één exemplaar per week.

De Airbus A380 is een dubbeldekker die negen jaar geleden in dienst werd genomen. Het toestel is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld en kan in een standaardversie 550 passagiers vervoeren. Tot nu toe heeft Airbus van het model 213 exemplaren afgeleverd aan dertien klanten. Het voorbije jaar werden nog 28 exemplaren afgeleverd. Er worden weliswaar voor nog eens 104 toestellen voorlopige orders geplaatst, maar volgens analisten zouden daarvan mogelijk slechts 57 eenheden kunnen worden geleverd. Aan een ritme van één toestel per maand garandeert dat orderboek minder dan vijf jaar werk.

Lees Verder

 

10:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: superjumbo |  Facebook |

Luchtvaart staat voor een gigantische wervingsronde

Vliegtuigmaatschappijen hebben de volgende twintig jaar 637.000 nieuwe piloten nodig om de volgende twintig jaar de groei van de wereldwijde luchtvaart te kunnen volgen. Dat blijkt uit een raming van vliegtuigconstructeur Boeing. Het cijfer ligt 3,6 procent van de schattingen die het Amerikaanse concern één jaar geleden naar voor had gebracht. Er wordt aan toegevoegd dat de luchtvaart de volgende twintig jaar meer dan twee miljoen nieuwe piloten, cabinepersoneel en onderhoudstechnici zal nodig hebben. Luchtvaartmaatschappijen uit de regio Asia-Pacific zullen met 253.000 nieuwe piloten het grootste contingent nodig hebben, gevolgd door Noord-Amerika (117.000) en Europa (106.000).

Uit het rapport blijkt echter ook dat de sector de volgende twintig jaar 648.000 bijkomende onderhoudstechnici nodig heeft. Dat cijfer is echter een daling met 4,6 procent tegenover de inschattingen van vorig jaar. Die achteruitgang wordt door Boeing toegeschreven aan de introductie van nieuwe vliegtuigen, die minder onderhoud zullen vereisen. Daarnaast zullen de twee volgende decennia ook 839.000 rekruteringen dienen te gebeuren voor het cabinepersoneel. Daarbij zal vooral in de regio Asia-Pacific met 308.000 nieuwe stewards en stewardessen een sterke toename worden opgetekend, gevolgd door Europa (173.000), Noord-Amerika (154.000) en het Midden-Oosten (96.000).

Onder meer inspanningen in onderwijs en training moeten er volgens Boeing voor zorgen dat er voldoende kandidaten naar de luchtvaartsector kunnen doorstromen. Daarbij moeten volgens het rapport onder meer initiatieven worden ondernomen om wereldwijd nieuwe demografieën aan te spreken. Tevens moet daarbij in gedachten worden gehouden dat de tewerkstelling in de luchtvaart door een grotere mobiliteit wordt gekenmerkt.

Een eerdere studie van de luchtvaartgroep Canadian Aviation Electronics (CAE) maakte al duidelijk dat de luchtvaartmaatschappijen de volgende tien jaar 255.000 bijkomende piloten nodig zullen hebben.

Talrijke experts hebben al gewaarschuwd dat luchtvaartmaatschappijen met een dreigend tekort aan piloten geconfronteerd zullen worden.

Lees Verder

 

09:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchtvaart |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse telecomconcern AT&T heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 39,8 miljard dollar, tegenover 40,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,4 miljard dollar naar 3,9 miljard dollar. Het concern slaagde er tegen de verwachtingen in om meer mobiele klanten binnen te halen. Het bedrijf voegt eraan toe voor het lopende jaar vast te houden aan zijn winstverwachting. Gezien de onzekere inkomsten uit de verkoop van mobiele telefoons, kunnen volgens AT&T geen concrete omzetprognoses worden gegeven. Het concern wacht verder nog steeds op toelating van de overheid voor zijn geplande fusie met Time Warner.

Apple verliest op de Chinese smartphonemarkt verder terrein. Het bedrijf is van de vierde naar de vijfde plaats teruggevallen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Canalys over de Chinese smartphoneverkopen het tweede kwartaal van dit jaar. Apple wordt in China geconfronteerd met zware lokale concurrentie, die vooral goedkopere apparaten op de markt brengen. Huawei staat op de eerste plaats met een verkoop van 23 miljoen exemplaren, gevolgd door lokale sectorgenoten Oppo en Vivo. Op de vierde plaats staat nu Xiaomi met 15 miljoen eenheden. Er wordt wel verwacht dat Apple met de lancering van zijn nieuwe smartphone dit najaar in China opnieuw op een groter succes zou kunnen rekenen.

De Zwitserse vermogensbeheerder Julius Baer ziet mogelijkheden om zijn activiteiten in Groot-Brittannië te versterken. Dat heeft Boris Collardi, topman van Julius Baer, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gezegd. Hij wijst erop dat een groot aantal concurrenten door de brexit uit Londen vertrekt, terwijl een groot aantal vermogende klanten in Groot-Brittannië nog altijd op zoek zijn naar mogelijkheden om te beleggen. Julius Baer heeft in Londen minder dan tweehonderd werknemers en zijn activiteiten in Britse pond vertegenwoordigen minder dan 4 procent van de totale portefeuille. De Zwitserse groep wil bijkomende specialisten aantrekken om de groei van zijn Britse portfolio uit te breiden.

De Amerikaans boekenketen Barnes & Noble moet een nieuwe poging ondernemen om een overnemer te zoeken. Dat heeft de activistische aandeelhouder Sandell Asset Management gezegd. Hij merkt op dat een nieuwe eigenaar de nodige financiële injecties moet kunnen bieden om een groei te garanderen. Sandell begon recent participatie van Barnes & Noble op te kopen en behoort inmiddels tot de tien grootste aandeelhouders van de groep. Sandell meent dat Barnes & Noble bij een verkoop een belangrijke meerwaarde tegenover zijn huidige beurskoers zou kunnen realiseren. Hoewel de boekenverkoop vooral online groeit, denkt Sandell dat Barnes & Noble met een sterke eigenaar nog vele mogelijkheden heeft.

Caterpillar, fabrikant van onder meer graafmachines, mijnbouwtrucks en bulldozers, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 802 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 10 procent tot 11,3 miljard dollar. De omzet steeg met 9,6 procent tot 11,33 miljard dollar. Caterpillar heeft een moeilijke periode achter de rug, waarbij duizenden banen werden geschrapt, maar kan nu opnieuw profiteren van de verbeterde marktomstandigheden in de mijnbouw en de bouwsector in onder meer China. Jim Umpleby, chief executive van Caterpillar, benadrukte verder dat het bedrijf erin geslaagd is de kosten onder controle te houden, waardoor de marges opliepen.

Het Amerikaanse conglomeraat 3M heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met bijna één kwart op tot 1,6 miljard dollar, al moet daarbij wel rekening worden gehouden met inkomsten uit de verkoop van een aantal bedrijfsonderdelen. Inge Thulin, topman van het conglomeraat, benadrukte dat de vijf bedrijfssegmenten van 3M een positieve groei hebben kunnen realiseren. Om die groei te ondersteunen en de portefeuille verder te versterken, heeft het concern volgens Thulin zijn investeringen versneld.

Het Amerikaanse concern Kimberly-Clark, fabrikant van persoonlijke verzorgingsproducten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst daalde van 838 miljoen dollar naar 799 miljoen dollar. Nochtans werden belangrijke kostenbesparingen doorgevoerd, maar het bedrijf werd geconfronteerd met lagere verkoopprijzen en hogere tarieven voor onder meer de inkoop van ruwe materialen en grondstoffen. Bij de omzetverwachtingen voor het volledige jaar wordt nu met een status-quo of een marginale groei rekening gehouden.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 37 miljard dollar. Dat betekende een daling met ruim 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde echter van 2,9 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar. Het probleem moet volgens de groep echter vooral worden toegeschreven aan eenmalige elementen, zoals de verkoop van Opel aan de Franse groep PSA Peugeot-Citroën. De verkoop van de Europese tak van General Motors, waartoe ook Opel behoort, wordt naar verwachtingen later dit jaar afgerond. Daarbij zal volgens het Amerikaanse concern in totaal ongeveer 5,5 miljard dollar moeten worden afgeschreven.

Griekenland is opnieuw teruggekeerd naar de financiële markten. Daarbij werd door de Griekse regering gewag gemaakt van een absoluut succes, nadat er met obligaties met een looptijd van vijf jaar een bedrag van 3 miljard euro was opgehaald. De operatie vormde de eerste uitgefite van Griekse obligaties in drie jaar. De helft van de operatie bestond uit nieuwe obligaties, terwijl het saldo een ruiloperatie vertegenwoordigde met waardepapier dat drie jaar geleden was uitgegeven. Opgemerkt wordt dat de Griekse uitgifte kon rekenen op een totale vraag van 6,5 miljard euro. De operatie was volgens Euclides Tsakalotos, Grieks minister van financiën, een bewijs van het vertrouwen in de economie van het land.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6 miljard dollar, tegenover 6,3 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Wanneer echter naar de identieke omzet wordt gekeken, kan gewag gemaakt worden van een groei met 6,6 procent. In de Verenigde Staten werd een groei met 3,9 procent gerealiseerd. De nettowinst steeg met 36 procent tot 6,1 miljard dollar. McDonald’s benadrukt daarbij het voorbije kwartaal de sterkste groei van de voorbije vijf jaar te hebben gerealiseerd. Volgens Steve Easterbrook, topman van McDonald’s, zijn steeds meer consumenten zich bewust van de verbeteringen die de keten doorvoert.

De Amerikaanse investeringsmaatschappijen Clayton Dubilier & Rice en Bain Capital werken aan een gezamenlijk bod op de margarinedivisie van Unilever, bekend van merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse zender Sky News gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat de investeerders aan een aantal experts hebben gevraagd een bedrijfsplan voor de divisie uit te werken. Unilever had in april aangekondigd een overnemer te zoeken voor de margarine-activiteiten. De ingreep vormde een maatregel die het bedrijf moest toelaten zijn winstgevendheid op te drijven, zodat voor de aandeelhouders een grotere waarde kon worden gecreëerd.

Het mediaconcern Sanoma heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 441,4 miljoen euro. Dat betekende een daling met bijna 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De terugval wordt vooral toegeschreven aan een daling van de inkomsten uit televisiereclame. De nettowinst daalde met 47,6 procent tot 50,8 miljoen euro, maar het voorbije jaar kon tijdens het tweede kwartaal van uitzonderlijke eenmalige baten worden geprofiteerd. Ook wordt gewezen op de verkoop van de televisiegroep SBS Broadcasting. In België en Nederland kon een operationele winst melden van 24,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging 15 procent.

Het Belgische postbedrijf Bpost zal vanaf volgend jaar aan zijn gepensioneerde medewerkers niet langer bijzondere kortingen voor het treinvervoer toekennen. Dat heeft de directie van Bpost in een brief aan zijn gepensioneerden meegedeeld. In ruil zou wel een aanzienlijke bijdrage worden gestort in het sociaal fonds voor de gepensioneerden van het bedrijf. Bpost zegt dat de maatregel noodzakelijk was om de tewerkstelling bij het bedrijf, dat in een inkrimpende postmarkt moet werken, veilig te stellen. Bovendien werd opgemerkt dat de kortingen ook een belangrijke administratieve druk veroorzaakten. Ook wordt gemeld dat senioren in het algemeen allerlei mobiliteitsvoordelen genieten.

Het Brits-Nederlandse concern Shell behoort samen met het Japanse technologieconcern Softbank tot mogelijke bieders op het Singaporese bedrijf Equis, dat zich gespecialiseerd heeft in de ontwikkeling van duurzame energie. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. De waarde van Equis wordt geraamd op 5 miljard dollar. Naast Shell zouden onder meer ook Engie, I Squared Capital en Orix geïnteresseerd zijn in de activiteiten van Equis, dat zich toespitst op energieprojecten op basis van wind, zon en water. De groep is actief in Australië, India, Indonesië, Japan, de Filipijnen, Taiwan en Thailand.

De eerste volledig elektrische bussen voor de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer Brussel (MIVB) zullen door de Poolse constructeur Solaris worden geleverd. De bestelling heeft betrekking op zeven elektrische midibussen, die iets kleiner zijn dan het standaardmodel. Het Brusselse vervoerbedrijf zal de exemplaren inzetten op de Citybuslijn die de bovenstad met de benedenstad verbindt en ook langs de voetgangerszone in het stadscentrum zal passeren. De eerste bussen zouden eind volgend jaar worden geleverd. Solaris ontving eerder dit jaar ook al een order van meer dan tweehonderd hybride bussen bij de maatschappij Transport En Commun (TEC) in Wallonië.

Meer Nieuws

08:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-07-17

Email blijft cruciaal voor gepersonaliseerde communicatie

Email blijft een belangrijk instrument om consumenten op een gepersonaliseerde manier te benaderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Campaign Monitor bij meer dan duizend consumenten in de Verenigde Staten. Er wordt aan toegevoegd dat millennials sneller dan andere leeftijdsgroepen geneigd zijn om bij de ontvangst van een relevante email actie te ondernemen. Daarbij blijkt dat vooral de retailsector erin lukt om het kanaal voor een gepersonaliseerde communicatie te gebruiken. Vastgesteld werd immers dat 76 procent van de ondervraagden van mening is dat retailers relevante en accurate emails - die inspelen op shoppingvoorkeuren, locatie of aankoopgeschiedenis - verzenden.

Lees Verder

 

15:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |