30-08-17

Ondernemerschap bij millennials meer vrouwelijk getint

Bij vrouwen en ondernemerschap lijken de millennials een nieuwe trend te creëren. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Manta op basis van een analyse van 4.600 ondernemingen in de Verenigde Staten. De onderzoekers merken op dat kleine en middelgrote ondernemingen nog steeds grotendeels door mannelijke babyboomers worden geleid, maar er wordt aan toegevoegd dat de vrouwelijke millennials met die traditie te lijken willen breken. Er kon immers worden vastgesteld dat vrouwen bij jonge ondernemers een aandeel van 43 procent hebben, tegenover 37 procent bij Generation X en 35 procent bij de babyboomers.

Wel wordt opgemerkt dat de babyboomers met een aandeel van 38 procent nog altijd de grootste groep Amerikaanse ondernemers vertegenwoordigen, gevolgd door Generation X met 32 procent en de millennials met 24 procent. De onderzoekers kwamen ook de vaststelling dat 48 procent van de Amerikaanse ondernemers bij de oprichting van het bedrijf nog geen veertig jaar oud was. Verder werd vastgesteld dat 33 procent van de Amerikaanse ondernemers over een universitair diploma beschikken, terwijl 17 procent een diploma van een andere hogere opleiding bezit en 26 procent met hogere studies was gestart.

De onderzoekers stelden ook vast dat een groot deel van de jonge ondernemers erkent gedreven te zijn door een streven om zich economisch zelfstandig te kunnen opstellen. Bij de babyboomers en Generation X wordt daarentegen vaker gewag gemaakt van een passie voor het product. Die verschillen kunnen volgens de studie ook tussen de geslachten worden vastgesteld. Mannen streven vooral naar zelfstandigheid, terwijl vrouwen vaak van een passie voor het product zouden getuigen. In totaal tellen de Verenigde Staten 28 miljoen eigenaars van kleine en middelgrote ondernemingen. Mannen hebben in die populatie een aandeel van 64 procent, tegenover 36 procent voor vrouwen.

Lees Verder

11:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ondernemerschap |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Frans-Japanse autogroep Renault-Nissan start met zijn Chinese sectorgenoot Dongfeng de joint-venture eGT New Energy Automotive voor de productie van elektrische wagens voor de Chinese markt. Renault en Nissan zullen elk een belang van 25 procent nemen in de joint-venture, terwijl Dongfeng de resterende 50 procent in handen krijgt. Nissan is sinds begin dit decennium met zijn model Leaf actief op de markt van elektrische wagens. Renault volgde twee jaar later met zijn model Zoe. Ook de Amerikaanse autogroep Ford heeft met zijn Chinese sectorgenoot Anhui Zotye een joint-venture voor de productie van elektrische wagens voor de Chinese markt. Tesla, Daimler en General Motors hebben gelijkaardige plannen.

Het bedrijf Preflexibel uit Ninove, fabrikant van voorbedrade flexibele buizen, wordt overgenomen door het Oostenrijkse bouwconcern Wienerberger. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Preflexibel was de voorbije twaalf jaar voor 90 procent in handen van intesteerder Indufin. Voor Wienerberger zou de overname een mogelijkheid creëren om zijn positie in het snelgroeiende segment van de voorbedrade flexibele buizen te versterken. Preflexibel heeft een vijftigtal medewerkers en realiseert een jaaromzet van ongeveer 33 miljoen euro. Het bedrijf heeft naast zijn vestiging in Ninove ook een productievestiging in Ledignan in Frankrijk. Het bedrijf kan 100.000 kilometer buizen per jaar produceren.

Het Duitse mediabedrijf ProSiebenSat1 verwacht tijdens het derde kwartaal van dit jaar een duidelijke vertraging van de Duitse markt voor televisiereclame. Daardoor zal het bedrijf naar eigen zeggen de eerder gestelde verwachtingen wellicht niet kunnen realiseren. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd een omzet gerealiseerd van 962 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 9 procent tot 144 miljoen euro. Het is al de derde keer dat ProSiebenSat zijn verwachtingen voor de Duitse televisiemarkt naar beneden moet bijstellen. De traditionele reclame-inkomsten staan in heel Europa onder druk.

De Franse autoconstructeur Renault en het Britse bedrijf Connected Energy gaan in België en Duitsland in twee snellaadpunten voor elektrische wagens installeren. Daarbij zal worden gewerkt met gebruikte batterijen uit de elektrische voertuigen van Renault. De partners maken gewag van een wereldprimeur. Volgens Renault hebben batterijen uit elektrische wagens gemiddeld een levensduur van acht tot tien jaar, maar bieden ze daarna nog een aanzienlijke capaciteit voor stationaire toepassingen. Connected Energy ziet in de technologie ook een oplossing voor het energiebeheer van industrieterreinen en winkelcentra. Het Belgische snellaadpunt komt in Wanlin langs de autosnelweg tussen Namen en Luxemburg.

De aartsbisschop van Parijs is op zoek naar een bedrag van 100 miljoen euro om de noodzakelijke herstellingen aan de kathedraal Notre Dame te kunnen laten uitvoeren. De Notre Dame is met ongeveer 12 miljoen bezoekers per jaar één van de belangrijkste toeristische attractiepunten van Parijs, maar de kathedraal heeft zwaar te lijden onder de luchtvervuiling, die de gevels en ornamenten van het monument aantast. Volgens Michel Picaud, voorzitter van de Friends of Notre-Dame de Paris, dreigen ongevallen door vallende stenen. De Notre Dame dateert uit de twaalfde eeuw. Een laatste fundamentele restauratie dateert van de negentiende eeuw. Elk jaar geeft de overheid 2 miljoen euro voor noodzakelijk onderhoud.

In België liet het treinverkeer tijdens de maand juli van dit jaar een stiptheid van 92,2 procent optekenen, tegenover 92,9 procent tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) en spoornetbeheerder Infrabel. Wel is er een gevoelige verbetering tegenover de maand juni van dit jaar, toen een stiptheid van 87,3 procent werd opgetekend. Nog wordt opgemerkt dat ruim 34 procent van de vertragingen moet worden toegeschreven aan derden, terwijl de NMBS en Infrabel een verantwoordelijkheid van respectievelijk 32 procent en 27,5 procent moeten melden. Er werden tijdens de maand juli 1.147 treinen afgeschaft.

De Russische gasproducent Gazprom tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,39 biljoen roebel. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 80 procent tot 47,9 miljard roebel. De terugval moet naar eigen zeggen vooral worden toegeschreven aan de sterke koersdaling van de Russische roebel. Het concern merkt verder op aan een aantal belangrijke infrastructuurprojecten te werken. Daarbij wordt onder meer gewezen op de pijplijn Nordstream, die gas moet aanleveren in de Europese Unie, de belangrijkste afzetmarkt van Gazprom. Daarnaast wordt ook gewerkt aan verbindingen naar Turkije en China.

Het Belgische pralinemerk Godiva krijgt in de toekomst mogelijk een notering op de beurs. Dat heeft de Turkse voedingsholding Yildiz, huidig eigenaar van Godiva, tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Godiva, wereldwijd het grootste merk van luxepralines, werd negen jaar geleden door Yildiz voor een bedrag van 850 miljoen dollar overgenomen van het Amerikaanse concern Campbell Soup. Daarbij werd beslist om Godiva onder te brengen bij Pladis, een subholding van Yildiz. Vorig jaar werd al bekend gemaakt dat Pladis over twee jaar een notering op de beurs van Londen zal krijgen. Mustafa Tercan, financieel directeur van Yildiz, merkte daarbij op dat Godiva daarbij mogelijk een afzonderlijke notering krijgt.

De Duitse rederij Hapag-Lloyd heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met bijna 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In volumes kon een groei met 14 procent worden opgetekend, terwijl de prijzen met 1 procent konden worden opgevoerd. Het nettoverlies van de rederij viel van 142,1 miljoen euro naar 46,1 miljoen euro terug. Rolf Habben, topman van Hapag-Lloyd, benadrukt dat het bedrijf met een uitdagende markt wordt geconfronteerd. Daarbij wordt opgemerkt dat er op de markt voor containervervoer al langer sprake is van een overcapaciteit, waardoor de prijzen onder druk worden geplaatst.

Het Louvre in Parijs wordt door het publiek als het beste grote museum van de wereld bestempeld. Dat blijkt uit een rapport van Erasmus Universiteit in Rotterdam. Met het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum eist Amsterdam de tweede en derde plaats op. Daarna volgen het Hermitage in Sint-Petersburg, het British Museum in Londen, het Musée d'Orsay in Parijs, het Musei Vaticani in Vaticaanstad, het Museo del Prado in Madrid, de National Gallery in Londen en het Metropolitan Museum of Art in New York. Bij Europese kunstliefhebbers zou volgens de studie het Van Gogh Museum op de eerste plaats staan, gevolgd door het Louvre en het Rijksmuseum.

De Amerikaanse winkelketen Best Buy heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,9 miljard dollar, tegenover 8,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 11 miljoen dollar naar 209 miljoen dollar. Best Buy merkt daarbij op de eigen verwachtingen te hebben overtroffen. De keten kon naar eigen zeggen profiteren van een hogere vraag naar technologische producten. Ook de strategie van productvernieuwing heeft volgens het bedrijf een bijdrage geleverd aan de positieve resultaten. Hubert Joly, chief executive van Best Buy, benadrukt te verwachten dat de positieve trend zich ook tijdens de tweede jaarhelft verder zal doortrekken.

Steeds meer vrachtwagens rijden in Europa met vervalste tachografen. Dat hebben de Oostenrijkse politie en de Oostenrijkse transportvakbond Vida gemeld. Daarbij wordt gewag gemaakt van gevaarlijke toestanden, omdat de vervalste tachografen verschillende veiligheidssystemen van de vrachtwagens zouden uitschakelen. Geraamd wordt dat in Oostenrijk, één van de belangrijkste transitlanden in Centraal-Europa, tussen 10 procent en 15 procent van de vrachtwagens met een vervalste tachograaf zou rijden. In heel Europa zou dat cijfer zelfs kunnen oplopen tot 40 procent. De fraude moet vooral de wettelijke rusttijden helpen omzeilen, maar schakelt ook een aantal hulpsystemen uit.

Het Duitse erotiekconcern Beate Uhse dreigt een boete te moeten betalen wegens een laattijdige publicatie van zijn jaarverslag. Dat heeft het Duitse Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (Bafin) gezegd. Beate Uhse is een beursgenoteerd bedrijf, maar heeft al twee jaar geen financiële cijfers meer gepubliceerd. Voorlopig moet de boete nog niet worden betaald. Indien Beate Uhse alsnog aan de eisen van de Duitse toezichthouder tegemoetkomt, zou de dwangsom volgens Bafin alsnog kunnen worden geschrapt. Inmiddels is er al zeven kwartalen geen financieel nieuws over Beate Uhse, dat de voorbije tien jaar 90 procent van zijn beurswaarde heeft verloren.

De Nederlandse maritieme groep Van Oord heeft de opdracht gekregen om in de Duitse Bocht, 95 kilometer ten noordwesten van het Duitse Waddeneiland Borkum, een nieuw windmolenpark te bouwen. Van Oord zal instaan voor de aanleg van de funderingen, verbindingskabels en een offshore hoogspanningsstation. Ook zal de Nederlandse onderneming instaan voor het transport van de turbines. Financiële details over het project werden niet bekendgemaakt. Het windmolenpark zal bestaan uit eenendertig windturbines en zou uiteindelijk ongeveer 178.000 gezinnen van energie moeten voorzien. De werkzaamheden zouden tijdens de tweede helft van volgend jaar van start gaan.

Het voedingsbedrijf Greenyard heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,2 miljard euro. Tegenover dezelfde periode het jaar voordien werd een omzetdaling met 0,5 procent opgetekend. De terugval moet gedeeltelijk worden toegescheven aan ongunstige wisselkoerseffecten, waarbij vooral de daling van het Britse pond een negatieve impact van 0,4 procent op de omzet veroorzaakte. Daarnaast wordt ook gewag gemaakt van een daling in de divisie diepvries en blik, waar een omzetdaling met 4 procent moest worden gemeld. Daarbij wordt gewezen op de moeilijke oogst die het voorbije jaar moest worden geregistreerd. De andere divisies toonden wel groei.

08:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-08-17

Oudere collega minder gemakkelijk gelukkig te maken

Oudere werknemers tonen zich vaak minder gelukkig dan jongere collega’s. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Robert Half bij tweeduizend werknemers in Groot-Brittannië. De onderzoekers stelden daarbij vast dat 17 procent van de vijfenvijftigplussers toegaf zich op het werk ongelukkig te voelen. Ook in de leeftijdsgroep tussen vijfendertig en vierenvijftig jaar getuigde 16 procent van een gebrek aan geluk op de werkvloer. In de leeftijdscategorie tussen achttien en vierendertig jaar viel dat cijfer echter terug tot amper 8 procent. Er moet volgens Robert Half dan ook worden gegarandeerd dat oudere werknemers zich als een gelukkige en ambitieuze collega kunnen manifesteren.

Er moest volgens de onderzoekers ook worden vastgesteld dat oudere werknemers minder snel geneigd zijn om hun collega’s als vrienden te beschouwen. Bij de vijfenvijftigplussers bleek immers 16 procent aan te geven op het werk geen goede vrienden te hebben. Dat daalde in de leeftijdsgroep tussen vijfendertig en vierenvijftig jaar tot 14 procent, maar in de categorie tussen achttien en vierendertig jaar getuigde 62 procent op het werk goede vrienden te hebben. Daarnaast bleek dat 29 procent van de vijfenvijftigplussers zich ondergewaardeerd voelt, tegenover 25 procent in de categorie tussen vijfendertig en vierenvijftig jaar en 15 procent in de groep tussen achttien en vierendertig jaar.

“Werkgevers moeten de nodige inspanningen doen om oudere werknemers te engageren en te betrekken,” betogen de onderzoekers. “Oudere collega’s hebben immers vaak een waardevolle ervaring opgebouwd waarvan de hele organisatie kan leren en profiteren. Het is dan ook belangrijk dat het geluksgevoel van deze categorie werknemers niet wordt genegeerd. Bedrijven moeten de tijd nemen om op alle niveaus in hun personeel te investeren. Belangrijke instrumenten daarbij zijn onder meer de presentatie van nieuwe leermogelijkheden en ambitieuze loopbaandoelstellingen, zodat de carrière geen statisch karakter krijgt.”

Lees Verder

19:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werkvloer |  Facebook |

Sociale media zetten bedrijven tot transparantie aan

Vele consumenten zijn ervan overtuigd dat sociale media hen een sterkere stem hebben gegeven om een onrechtvaardige behandeling door ondernemingen beter te kunnen aanklagen en zich in het algemeen ook kritischer te kunnen opstellen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Sprout Social bij meer dan duizend online gebruikers in de Verenigde Staten. Uit het onderzoek bleek dat 80 procent van de respondenten getuigde dat sociale media oneerlijk gedrag van bedrijven tegenover hun klanten hadden helpen ontmaskeren. Bovendien merkte 70 procent op dat de sociale media hebben bijgedragen tot een grotere transparantie van het bedrijfsleven.

“Uit het onderzoek blijkt dat de consumenten ervan overtuigd zijn dat sociale media de bedrijven meer gedwongen hebben hun verantwoordelijkheid te nemen,” stippen de onderzoekers aan. “Vooral oneerlijke praktijken en een inferieure klantenservice hebben vele internet-gebruikers aangezet om op sociale media hun beklag over bepaalde bedrijven te maken. Er zijn echter meer redenen die de consument kunnen motiveren naar sociale media te grijpen. Onder meer wordt daarbij gewag gemaakt van slechte producten, maar ook van overdreven politieke activiteiten of een gebrek aan reactievermogen bij incidenten of klachten.”

“Terwijl een meerderheid van de consumenten klachten op sociale media wil formuleren om andere klanten van de problemen op de hoogte te brengen, moet geregeld worden vastgesteld dat het medium ook wordt gebruikt om verontschuldigingen of compensaties van de onderneming te krijgen,” zeggen de onderzoekers nog. “Een inferieure reactie blijkt voor het bedrijf echter vaak nefast te zijn. Er moest immers worden vastgesteld dat 50 procent van de ondervraagden nooit nog een aankoop zou doen bij een bedrijf dat op een klacht met een slecht antwoord heeft gereageerd. Een slechts reactie zou ook nagenoeg 50 procent van de respondenten aanzetten hun negatieve ervaringen met vrienden te delen.”

Lees Verder

18:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociale media |  Facebook |

Britse chief executive heeft loon moeten inleveren

De Britse chief executives hebben het voorbije jaar op hun salaris een aanzienlijke inlevering moeten doen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Deloitte over de verloning van de chief executives van de honderd grootste beursgenoteerde bedrijven in Groot-Brittannië. Het salaris liet daarbij een mediaan van 3,5 miljoen pond optekenen, tegenover 4,3 miljoen pond vorig jaar. Tegenover vorig jaar liet het aantal salarisverhogingen van minstens 3 procent voor de chief executives volgens het rapport een halvering optekenen. Tegelijkertijd kende de mediaan van de uitbetaalde salarissen bij de ondernemingen een stijging met ongeveer 2 procent melden.

“Uit de cijfers blijkt duidelijk dat er inspanningen worden gedaan om de vergoedingen van de chief executives binnen de perken te houden,” stippen de onderzoekers aan. “De achteruitgang van de mediaan toont dat de remuneratie-comités echte inspanningen doen om aan een aantal bekommernissen van de aandeelhouders tegemoet te komen.” De Britse regering besliste drie jaar geleden om limieten op te leggen aan de vergoeding van bedrijfsleiders en hogere kaderleden. Deze maatregelen - waarbij onder meer de verloning door de aandeelhouders expliciet diende goedgekeurd te worden - beginnen volgens Deloitte nu hun vruchten af te werpen.

De Britse regering had eveneens geëist dat een duidelijk beeld moest worden gebracht van de salarisverhoudingen tussen de bestuurskaders en de rest van het personeel. Het High Pay Centre merkt daarbij echter op dat voor elk pond salaris dat de gemiddelde werknemer ontvangt, aan de chief executive een som van 129 pond wordt uitgekeerd. Twee jaar geleden was er sprake van 148 pond. Stefan Stern, directeur van het High pay Centre, meent dat in werkelijkheid weinig verbeteringen konden worden opgetekend en de cijfers werden vertekend door enkele individuen die met een belangrijke salarisverlaging werden geconfronteerd.

Lees Verder

18:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: salaris |  Facebook |

Man haalt meest economisch voordeel uit moderne huwelijk

De hogere academische vorming van vrouwen heeft voor het huwelijk belangrijke consequenties gehad. Door het groter aantal hoogopgeleide vrouwen is het voor mannen immers gemakkelijker geworden om hun economische situatie door een huwelijk te verbeteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van sociologen aan de University of Kansas en de Texas A&M University. Er wordt aan toegevoegd dat de kansen voor een economische verbetering door het huwelijk voor de vrouw daarentegen zijn afgenomen. Wanneer naar de gezinsdynamiek wordt gekeken, heeft volgens de onderzoekers vooral de man profijt gehaald uit de vooruitgang van de vrouw.

“Vrouwen lopen een grotere kans om met een lager opgeleide man te trouwen dan in het verleden,” benadrukken de onderzoekers Chang Hwan Kom en Arthur Sakamoto. “Er moet worden vastgesteld dat de economische voordelen van het huwelijk voor de Amerikaanse vrouw de voorbije twee decennia met ongeveer 13 procent is gedaald. Tijdens die periode zijn de gemiddelde persoonlijke verdiensten bij de vrouw sneller gestegen dan bij de man. Dat is het gevolg van een hoger opleidingsniveau dat de vrouwen tijdens die periode hebben kunnen bereiken en de grotere inkomsten die uit het genoten onderwijs konden worden gepuurd.”

“Er moet echter tegelijkertijd worden vastgesteld dat op de hoogopgeleide arbeidsmarkt meer vrouwen dan mannen kunnen worden teruggevonden,” zeggen de onderzoekers nog. “Vrouwen zullen dan ook sneller geneigd zijn te huwen met een man van een lager opleidingsniveau. Omdat mannen tegenover vrouwen nog minder hoogopgeleid zijn dan in het verleden en bovendien ook de economische opbrengsten van hun opleiding is gestagneerd, is hun bijdrage in het gezinsinkomen gedaald. Anderzijds moet worden vastgesteld dat de bijdrage van de vrouw tot het gezinsinkomen een substantiële groei heeft gekend. Daardoor is ook de levensstandaard van de man in het gezin sneller gestegen.”

Lees Verder

17:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: huwelijk |  Facebook |

Computerindustrie krijgt van Amerikaans publiek beste score

Geen enkele sector van de economie kan op een betere perceptie van het publiek rekenen dan de computerindustrie. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Gallup bij meer dan duizend consumenten in de Verenigde Staten. Vastgesteld werd dat 75 procent van de respondenten aan de computerindustrie een positieve waardering meegaf. Dat is volgens Gallup de hoogste score die tot nu toe in de geschiedenis van de studie kon worden opgetekend. Daarentegen maakte slechts 8 procent van een negatieve perceptie. Daardoor komt de sector uiteindelijk uit op een positieve score van 67 procent. Helemaal onderaan staat de farmasector met een negatieve totaalscore van min 17 procent.

“De computerindustrie kan al enkele tijd op een positieve perceptie bij het publiek rekenen,” zeggen de onderzoekers. Op de tweede plaats staat de restaurantsector, die met 72 procent positieve en 7 procent negatieve stemmen, uitkomt op een eindscore van 65 procent. De top drie wordt afgerond door de landbouw met een eindscore van 58 procent, gevolgd door de winkelsector (43 procent) en het internet 41 procent). Naast de farmasector moeten ook olie en gas en de gezondheidssector met een score van respectievelijk min 2 procent en min 7 procent een negatief puntentotaal melden. De slechtste prestatie werd echter opgetekend bij de federale overheid, waar een eindscore van min 23 procent werd geregistreerd.

Uit het onderzoek bleek nog dat de reissector tegenover vorig jaar een stijging met 6 procent tot 33 procent kon laten optekenen. De grootste grootste groei daarentegen werd opgetekend bij radio en televisie, waar een stijging met 11 procentpunt tot 13 procent werd gemeld. Ook de autosector kende een sterke vooruitgang en liet met een stijging van 9 punten tot 38 procent de beste score uit zijn geschiedenis registreren. Daarentegen moest bij de luchtvaartindustrie een achteruitgang met 6 punten tot 15 procent worden genoteerd. Reclame en public relations eindigden dit jaar op een score van 8 procent. Vorig jaar werd een eindscore van 0 procent gemeld.

Lees Verder

16:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: computerindustrie |  Facebook |