27-08-17

Publiek vertrouwen in wetenschap kan worden versterkt

Het lijkt mogelijk om het vertrouwen van het publiek in de wetenschap te versterken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Pennsylvania naar aanleiding van de lancering van de eerste toepassingen van het zika-vaccin in augustus vorig jaar. Door de grotere vermelding in de media werd ook de belangstelling bij de bevolking versterkt en steeg tevens het publieke vertrouwen in de wetenschap. Hoewel die positieve impact slechts enkele weken kon worden vastgesteld, biedt de vaststelling volgens de onderzoekers mogelijk uitzicht op scenario’s om het imago van het wetenschappelijk onderzoek bij de bevolking te verbeteren.

Lees Verder

 

19:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Digitale privacy is over tien jaar verdwenen

Over vijf tot tien jaar bestaat digitale privacy mogelijk niet meer. Dat zegt Michal Kosinski, professor aan de Stanford University. Er zullen volgens Kosinski uiteindelijk nog weinig barrières overblijven voor geïnteresseerde partijen om over een individu meer informatie te verzamelen. Met intelligente digitale instrumenten zal het volgens de wetenschapper immers opmerkelijk gemakkelijker worden om gegevens over een persoon te verzamelen, ook al dacht het betrokken individu deze informatie nooit beschikbaar te hebben gesteld. Aan de hand van data kunnen volgens Kosinski onder meer seksuele geaardheid, huidskleur, politieke voorkeuren en het niveau van extraversie kunnen worden aangetoond.

Lees Verder

19:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Auto voor millennial verlengstuk van persoonlijkheid?

Millennials willen dat hun wagen een weerspiegeling vormt van hun persoonlijkheid en individuele levensstijl. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse divisie van autobouwer Mini bij meer dan duizend jonge volwassenen in de Verenigde Staten. Uit de enquête bleek dat 21 procent van de millennials meer opties wensen die hen de mogelijkheid zouden bieden de auto aan hun eigen persoonlijkheid aan te passen, terwijl nog eens 39 procent te kennen geeft dat de wagen op dit ogenblik al een verlengstuk is van de eigen levensstijl. Veiligheid en kostprijs blijken voor de millennials daarentegen minder cruciaal.

Lees Verder

 

18:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie Oeso vervangt steenkool steeds meer door aardgas

In de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) staat aardgas op het punt even belangrijk te worden als steenkool voor de productie van elektriciteit. Dat blijkt uit een rapport van het International Energy Agency (IEA). Opgemerkt wordt dat het voorbije jaar de elektriciteitsproductie in de Oeso met 0,4 procent is toegenomen tot ruim 10,96 terawattuur. Daarbij blijkt dat de productie op basis van fossiele brandstoffen voor het vierde jaar op rij een daling heeft moeten melden. Bij steenkool werd een terugval met 7,1 procent opgetekend en ook bij petroleum was er een achteruitgang met 7 procent. Bij aardgas werd echter een groei met 5,8 procent geregistreerd.

Lees Verder

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Belgische groep Deceuninck, fabrikant van raamprofielen in kunststof, kijkt naar een mogelijke groei in Zuid-Amerika. Dat heeft Francis Van Eeckhout, chief executive van Deceuninck, bevestigd. Het bedrijf liet de voorbije periode vooral een expansie in Turkije en de Verenigde Staten optekenen, maar is inmiddels ook gestart met de bouw van een nieuwe vestiging in Colombia. Vanuit Turkije en de Verenigde Staten worden al producten op de Zuid-Amerikaanse markt geïmporteerd, maar nu wordt ook een lokale productie opgezet. Met het project in Colombia is een investering van ongeveer 5 miljoen euro gemoeid. De regio vertegenwoordigt volgens het bedrijf een belangrijke groeimarkt.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell zou dicht bij een akkoord zijn over de verkoop van zijn benzinestations in Argentinië. Daarbij zouden 630 stations worden overgedragen aan de Braziliaanse groep Raizen Energia. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 1 miljard dollar zijn gemoeid. De stations vormen een onderdeel van een joint-venture waarin Shell en de Braziliaanse groep Cosan elk een belang van 50 procent bezitten. Ook Yacimientos Petrolíferos Fiscales (YFP), Quineco en PetroChina zouden interesse in de activiteiten hebben gehad. Raizen is in Brazilië op dit ogenblik al de tweede grootste keten van benzinestations. Shell heeft een desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar.

Bioscoopgroep Kinepolis heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 160,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 17,4 procent tot 16,4 miljoen euro. In totaal ontving de groep 11,8 miljoen bezoekers. Dat betekende een toename met 4,8 procent tegenover de eerste helft van vorig jaar. Omdat de bezoekers gemiddeld ook meer geld uitgaven in de bioscopen, lieten de omzet en de winst nog een sterkere groei optekenen. De bezoekersgroei is volgens de groep wel volledig te danken aan nieuwe bioscopen die de voorbije maanden werden geopend in Nederland en Frankrijk. Anders zou een kleine daling zijn gemeld.

De Europese Commissie heeft geen bezwaren tegen de overname van het Nederlandse farmaceutisch bedrijf Patheon door de Amerikaanse groep Thermo Fisher Scientific, fabrikant van medische apparatuur. Dat heeft de Europese Commissie recent bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 7,2 miljard dollar. De toezichthouder zegt niet te verwachten dat de overeenkomst tot een marktverstoring zal leiden, aangezien de twee ondernemingen geen overlappende activiteiten hebben. Patheon was vorig jaar naar de beurs gebracht. Voordien was het farmabedrijf in handen van het Nederlandse chemieconcern DSM en JLL Partners, die hebben toegezegd hun resterende aandelen te zullen aanmelden.

In Genk is de afbraak van de oude fabriek van autobouwer Ford Motor begonnen. De fabriek werd drie jaar geleden gesloten, nadat Ford had beslist de productie van het model Mondeo van Genk naar Valencia in Spanje over te hevelen. De site in Genk werd voor één symbolische euro aan de Vlaamse overheid verkocht. Beslist werd tot een reconversieplan waarbij de voormalige industriële terreinen tot een nieuwe bedrijvenzone zouden worden omgevormd. Terwijl bij Ford Genk door de sluiting 4.210 directe banen verloren gingen, zouden de nieuwe activiteiten op termijn 2.500 nieuwe arbeidsplaatsen moeten opleveren. De afbraakwerken moeten eind volgend jaar zijn afgerond en kosten 6,3 miljoen euro.

De besteldienst Bubble Post wordt overgenomen door Bpost. Dat heeft Bpost onlangs bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat Bubble Post een versterking betekent voor het netwerk van Bpost en voor diens dochteronderneming Citydepot. Daarbij wordt gewezen op de expertise van Bpost in duurzame stadsdistributie, terwijl het bedrijf ook heel wat ervaring heeft opgedaan met de organisatie van gekoeld en vriestransport voor onder meer de horecagroothandels en de levering van bereide maaltijden en maaltijdboxen. De transactie kadert volgens Bpost in zijn strategie om zijn activiteiten binnen de duurzame en koude logistieke keten in België en Nederland gevoelig uit te breiden.

De fotodienstengroep Smartphoto heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 17,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er kon tevens een winst van 378.000 euro worden geboekt, tegenover een negatief resultaat van 409.000 euro tijdens de eerste helft vorig jaar. Dat verlies was echter mee in de hand gewerkt door een investering van 4,7 miljoen euro in de ovname van het Nederlandse bedrijf Webprint. Die transactie heeft echter niet alleen tot een grotere omzet geleid, maar heeft ook een aantal belangrijke synergievoordelen opgeleverd. Daarnaast wordt gewezen op een verbeterde productmix.

In New York wil burgemeester Bill de Blasio de rijkentaks verder verhogen. De opbrengsten van die operatie zouden worden geïnvesteerd in de modernisering van het metronetwerk. Bovendien zouden door de bijkomende inkomsten aan de 800.000 arme inwoners van de stad goedkopere tickets voor het openbaar vervoer kunnen worden aangeboden. De Blasio zou de stadsbelasting voor inwoners met een jaarinkomen van minstens 500.000 dollar van 3,9 procent naar 4,4 procent willen opvoeren. De toestand van de metro in New York gaat snel achteruit. De treinen laten immers nog slechts een stiptheid van 63 procent optekenen, tegenover 85 procent begin dit decennium.

Het online reisplatform Priceline Group heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,02 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met ongeveer 20 procent tot 758 miljoen dollar. Er wordt wel gewaarschuwd voor een tragere Europese groei en een zwaardere concurrentie in Azië, waardoor met een mogelijke vertraging rekening gehouden zou moeten worden. Priceline realiseert immers 80 procent van zijn boekingen buiten de Verenigde Staten. Een groot gedeelte van de activiteit is te danken aan dochter Booking.com, die in Europa op een sterke marktpositie kan terugvallen.

Het Belgische durfkapitaalfonds Hummingbird Ventures heeft een platform gelanceerd dat 80 miljoen euro ter beschikking heeft voor een nieuwe reeks investeringen in groeibedrijven. Hummingbird Ventures werd zeven jaar geleden opgericht en wordt geleid door Barend Van den Brande, die begin deze eeuw ook al het durfkapitaalinvesteerder Big Bang Ventures lanceerde. Het nieuwe platform, het derde grote project van Hummingbird, zal zich vooral toespitsen op investeringen in buitenlandse technologieprojecten. Ook bij de lancering van de tweede fase van het fonds was al gewezen op investeringen in Turkije, zoals de online bloemenbesteldienst Ciçek Sepeti en in de autoverhuurdienst Garajyeri.

Blokker Nederland en zijn algemeen directeur Rob Heesen hebben hun samenwerking stopgezet. Dat heeft Blokker bekend gemaakt. De taken van Heesen werden overgenomen door Casper Meijer, bestuursvoorzitter van Blokker Holding. Het vertrek van Heesen, een voormalig commercieel directeur van Hema, wordt door waarnemers opmerkelijk genoemd. Heesen was immers aangetrokken om Blokker te moderniseren. Opgemerkt wordt echter dat Heesen zijn vertrek vanuit bedrijfsbelang heeft genomen. Het concern bevindt zich volgens Meijer op een kantelpunt in een grote modernisering. Daarbij wordt gewezen op de strategiewijziging die het concern in mei van dit jaar bekend maakte.

Het Amerikaanse bedrijf Staples, leverancier van kantoorartikelen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,9 miljard dollar. Dat betekende een daling met ruim 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte echter een nettowinst van 55 miljoen dollar, tegenover een verlies van 766 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal vorig jaar. Het bedrijf kon daarbij naar eigen zeggen profiteren van onder meer een verbeterde winstgevendheid op de Noord-Amerikaanse markt, waarop de onderneming zich verder terugplooit. Door afschrijvingen op verkochte activa diende het bedrijf tijdens het eerste kwartaal van dit jaar nog een verlies te noteren.

Een privatisering van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) is niet aan de orde. Dat heeft Belgisch premier Charles Michel duidelijk gemaakt. Wel wordt opgemerkt dat een werkgroep zich de volgende maanden over de overheidsparticipaties van de federale regering zal buigen. Daarmee reageerde de premier op een aantal geruchten die over de toekomst van het spoorbedrijf waren gelanceerd nadat Johan Van Overtveldt, federaal minister van financiën, had te kennen gegeven dat de regering rustig zou gaan bekijken of een eventuele privatisering opportuun zou kunnen zijn. Ook hij had echter al toegegeven dat een verkoop van het spoorbedrijf op dit ogenblik nog niet aan de orde was.

De Amerikaan juwelier Tiffany heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 960 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de identieke omzet diende echter een daling met 2 procent worden gemeld. De nettowinst steeg van 106 miljoen dollar naar 115 miljoen dollar. Michael Kowalski, chief executive van Tiffany, stelde weliswaar tevreden te zijn over de resultaten, maar benadrukte wel dat inspanningen moeten worden gedaan om de identieke winkelomzet opnieuw te laten stijgen. Het bedrijf zou onder meer lijden onder de zwakkere toestroom van toeristen in de Verenigde Staten, waardoor de vraag naar ringen en andere juwelen is gedaald.

Dredging International Asia Pacific (Diap), een dochteronderneming van baggeraar Deme, in een joint-venture met de groep Starhigh Asia Pacific een contract gekregen om in Singapore een landwinningsproject van 35 hectaren te realiseren. Het project moet het eiland Juron uitbreiden voor JTC Corporation, de Singaporese overheidsdienst die instaat voor de ontwikkeling van industriële infrastructuur. Eerder had Diap ook al, met dezelfde joint-venture, een opdracht gekregen om Juron Island in twee fases met een totaal van 148 hectare uit te breiden. Met het project was in totaal een bedrag van 625 miljoen euro gemoeid. De werken zouden tegen midden volgend jaar afgerond moeten kunnen worden.

17:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Britten ruilen thee steeds vaker in voor koffie

Over vier jaar zal in Groot-Brittannië meer koffie worden gedronken dan thee. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Euromonitor. Opgemerkt wordt dat anderhalf decennium geleden de Britten met een gemiddeld verbruik van 1,9 kilogram per jaar de tweede grootste theedrinkers van de hele wereld waren, maar die consumptie was vorig jaar teruggevallen tot een gemiddelde van 1,4 kilogram. Daarmee is het land tot een vierde plaats in de wereldwijde rangschikking teruggevallen. Vooral de consumptie van zwarte thee is in Groot-Brittannië sterk teruggevallen. Daarentegen kan een sterke groei van de Britse koffieconsumptie worden gemeld.

Lees Verder

 

15:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oost-Europa wereldwijd minst gastvrij voor migranten

Oost-Europa stelt zich wereldwijd het minst gastvrij op tegenover migranten. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Gallup. Daarbij wordt opgemerkt dat bij tien minst gastvrije landen negen Oost-Europese naties moeten worden gemeld. Met Hongarije, Slowakije, Tsjechie, Letland, Estland en Kroatie bevinden zes van deze ongastvrije landen zich in de Europese Unie. De drie andere Europese naties op de lijst van Gallup - Macedonie, Montenegro en Servie - situeren zich op de zogenaamde Balkanroute die de voorbije jaren duizenden migranten van Griekenland naar West-Europa hebben geleid. Het tiende land op de lijst is Israel.

Lees Verder

 

14:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |