17-08-17

Bijval donkere chocolade spiegel Japanse vergrijzing

Een perceptie over de gezondheidsvoordelen van cacao blijft een belangrijke pijler voor het succes de Japanse chocolademarkt. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Euromonitor International. Er wordt aan toegevoegd dat de chocoladeverkoop zelfs een weerspiegeling van de verouderende Japanse populatie is geworden. Ook op het Japanse kantoor heeft het product volgens de onderzoekers echter duidelijk aan populariteit gewonnen. De chocoladeverkoop realiseert volgens Euromonitor in Japan dit jaar een omzet van 555 miljard yen, wat overeenkomt met ongeveer 5 miljard dollar. Tegenover vorig jaar is er sprake van een groei met 5 procent.

"Lange tijd werd de consumptie van chocolade in Japan als een ongezonde eetgewoonte bestempeld," aldus Euromonitor. "Een aantal wetenschappelijke studies waarin werd gesuggereerd dat polyfenolen in cacao een goede impact hebben op de gezondheid, hebben echter in de lokale Japanse media een prominente weerslag gekregen. Daardoor is de houding tegenover chocolade gevoelig veranderd. Consumenten, vooral oudere leeftijdsgroepen, blijven chocolade met hoge cacao-gehaltes kopen. Zwarte chocolade laat in Japan dan ook sterke prestaties optekenen. De groeicijfers van melkchocolade en witte variaties blijven daarentegen relatief bescheiden."

Euromonitor wijst erop dat de toenemende populariteit van zwarte chocolade bij de oudere Japanse bevolkingsgroepen een weerspiegeling vormt van de vergrijzing van de populatie van het land. "De Japanse bevolking kent een snelle veroudering, waardoor ook de bezorgdheid over de gezondheid toeneemt," stippen de onderzoekers aan. "Daarbij groeit tevens de overtuiging dat de gezondheid door goede voedingskeuzes op peil gehouden kan worden." Tevens werd opgemerkt dat in eerste instantie de zwarte chocolade nagenoeg uitsluitend in tabletten werd geconsumeerd, maar inmiddels ook in andere variaties - met noten, biscuits of vruchten - op de markt worden gebracht.

Er wordt aan toegevoegd dat de nieuwe chocoladeproducten in Japan goed worden onthaald. Daarbij wordt vooral interesse getoond in chocolade die is voorzien van een beschermende laag, zodat belet wordt dat het product te snel zou smelten. Vooral kantoorbedienden zouden een belangrijk afnemer van deze variaties zijn.

Lees Verder

17:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chocolade, japan |  Facebook |

Zweden beslist zijn militaire budget te verhogen

Zweden schroeft zijn militaire budget de volgende drie jaar met 11 miljard euro op om zijn defensieve slagkracht te versterken, rekening houdend met de oplopende spanningen met Rusland in de Baltische regio. Dat heeft Peter Hultqvist, Zweeds minister van landsverdediging, bekend gemaakt. Hij voegde eraan toe dat de centrum-linkse minderheidsregering met twee centrum-rechtse oppositiepartijen een akkoord heeft kunnen sluiten om het budget voor het Zweedse leger met bijna 3 miljard euro per jaar te verhogen. Zweden heeft op dit ogenblik een militair budget van 4,6 miljard euro per jaar. Dat komt overeen met 1,1 procent van het Zweedse bruto binnenlandse product.

“Er is in de regio een duidelijke toename van de militaire activiteit en spionage merkbaar,” benadrukte Hultqvist. “Deze beslissing zendt een duidelijk signaal naar de omgeving en zal de veiligheid van het land versterken.” De Zweedse legerleiding zegt de bijkomende financiële middelen nodig te hebben na een jarenlange periode van onderinvestering. Daarbij wordt erop gewezen dat aan de operationele mogelijkheden van het Zweedse leger ook meer eisen worden gesteld dan in het verleden. Zweden heeft eerder al de militaire dienstplicht opnieuw ingevoerd en heeft opnieuw militaire eenheden gestationeerd op Gotland, een strategisch eiland in de Baltische Zee.

Zweden heeft ook de banden met de North Atlantic Treaty Organisation (Nato) verstevigd, hoewel het land benadrukt een lidmaatschap van het militaire bondgenootschap uit te sluiten. Zweden heeft gedurende tweehonderd jaar een beleid van neutraliteit in gewapende conflicten gehanteerd, maar is door de Russische militaire acties in Oekraïne gedwongen op die positie te herzien. Daarbij wou het land wel absoluut vermijden om Rusland te veel tegen het hoofd te stoten. Rusland had daarbij aangegeven in geen geval een Zweeds lidmaatschap van de Nato te aanvaarden en desnoods de noodzakelijke maatregelen te nemen.

Lees Verder

16:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zweden |  Facebook |

Belang van online productfotografie wordt vaak onderschat

Voor vele online consumenten hebben productbeelden een belangrijke impact op de aankoopbeslissing. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Splashlight, aanbieder van visuele content voor commerciële websites, bij vijftienhonderd consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat 47 procent van de ondervraagden kwalitatieve productbeelden als het meest cruciale onderdeel van de aankoopbeslissing bestempelen. Daarbij werd ook opgetekend dat 50,5 procent van de ondervraagden een voorkeur toonde voor drie tot vijf beelden, genomen vanuit verschillende gezichtshoeken.

Voor 26,5 procent van de consumenten zouden minstens zes verschillende beelden moeten worden geboden vooraleer een aankoop zou worden overwogen. Tevens werd vastgesteld dat 51,7 procent van de ondervraagden bij de aankoop van kleding uit te kijken naar producten die door modellen worden gedragen, wat volgens hen helpt bij de visualisatie en ook een impact zal hebben op de uiteindelijke aankoopbeslissing. De resultaten van het onderzoek maken volgens Camille Park, hoofd account-management bij Splashlight, duidelijk dat productfotografie met een hoge kwaliteit en kwantiteit voor ecommerce één van de belangrijke factoren in de aankoopbeslissing zal zijn.

Opgemerkt wordt dat fotografie bij de consument in het algemeen een grotere impact heeft dan het gebruik van sociale media. “Er moet immers worden vastgesteld dat 37,9 procent van de ondervraagden te kennen geeft dat de content van sociale media weinig impact heeft op de aankoopbeslissing,” wordt er aangevoerd. “Bovendien maakt nog eens een groep van 33,7 procent duidelijk dat sociale media geen enkele invloed hebben. Merken en retailers zouden dan ook meer moeten focussen op de verbetering van hun online productfotografie, die immers in staat is de omzet van de onderneming te versterken.

Lees Verder

16:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: productfotografie |  Facebook |

Financiële percepties hebben grote impact op relatie

Wanneer mannen beginnen te denken - terecht of ingebeeld - dat hun echtgenote teveel geld uitgeeft, rijzen financiële problemen en huwelijksmoeilijkheden aan de horizon. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University en de Kansas State University naar de impact van contrasterende financiële persoonlijkheden in het huwelijk. Er moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat de financiële personages in een relatie in belangrijke mate worden gevormd door de percepties over de manier waarop de partner met geldzaken omgaat. Die percepties hebben volgens de onderzoekers zelfs een grotere impact dan de realiteit.

“Voor mannen blijkt de perceptie van een verspillende echtgenote de grootste pijler van financiële conflicten in de relatie,” betoogt onderzoeksleider Ashley LeBaron, professor gezinsstudies aan de Brigham Young University. “Mannen die hun partner vooral als een spilzieke partij bestempelen blijken echter ook voor vrouwen als de belangrijkste grond voor financiële onenigheid te worden beschouwd. Deze verbanden konden in alle types van relaties worden opgemerkt en blijken zowel te gelden voor hoge als voor lage gezinsinkomens en ook zowel voor huishoudens met een groot of klein uitgavenpatroon.

De onderzoekers merken op dat echtparen over hun financiën, vooral in een vroege fasen van het huwelijk, goed moeten communiceren. "Men mag niet verwachten dat financiële probleem vanzelf zullen verdwijnen wanneer de omstandigheden veranderen," wordt er benadrukt. "De studie toont duidelijk dat de omstandigheden niet aan de basis van problemen liggen, maar wel percepties die worden gekoesterd. Die percepties veranderen niet altijd wanneer de omstandigheden wijzigen." Naast een spilzieke echtgenote zien mannen vooral een groter aantal kinderen als een basis voor mogelijke financiële conflicten, terwijl vrouwen vooral wijzen op een gebrek aan financiële communicatie.

Uit het onderzoek bleek nog dat 90 procent van de vrouwen en 85 procent van de mannen erkennen met een aantal financiële problemen te worden geconfronteerd. De wetenschappers wijzen er daarbij echter ook op dat - ongeacht percepties of realiteit over financiële problemen - hulp beschikbaar is indien geldzaken in de relatie voor moeilijkheden dreigen te zorgen. Onder meer wordt gewezen op assistentie van een financieel planner of een gezinstherapeut. "Er zijn ook online, zowel gratis als betalend, een aantal diensten beschikbaar die kunnen helpen bij budgettering en geldmanagement," zeggen de onderzoekers nog.

Lees Verder

15:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geldzaken |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse spoorwegmaatschappij Trenitalia gaat de hogesnelheidstrein Fyra inzetten op routes tussen de steden Puglia, Rome en Napels. Trenitalia heeft de treinstellen gekocht bij fabrikant AnsaldoBreda, die intussen is overgenomen door Hitachi. België en Nederland hadden eerder negentien exemplaren van de Fyra besteld om de verbinding tussen Amsterdam en Brussel te verzorgen. Wegens aanhoudende technische defecten werden de treinen echter nauwelijks ingezet. Na zes weken werden de treinen definitief uit dienst genomen en naar de fabrikant teruggestuurd. In een minnelijke schikking werd uiteindelijk overeengekomen dat AnsaldoBreda uiteindelijk ruim 160 miljoen euro terugbetalen.

Het internetbedrijf Google betaalt aan Apple dit jaar 3 miljard dollar om standaard als zoekmachine op de iPhone te worden geïnstalleerd. Dat heeft Toni Sacconaghi, analist bij het beurshuis Bernstein, berekend. Sacconaghi merkt daarbij op dat de vergoedingen steeds hoger oplopen. Drie jaar geleden zou gewag zijn gemaakt van een bedrag van 1 miljard dollar, maar volgens de analist moet dit jaar rekening worden gehouden met een betaling van ongeveer 3 miljard dollar. Hij voegt eraan toe dat Google tijdens het tweede kwartaal van dit jaar in totaal 5,09 miljard dollar moest betalen om trafiek naar zijn lijst met zoekresultaten te genereren. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 31,8 miljard kroon of 4,3 miljard euro geboekt. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij kan volgens Carlsberg gewag worden gemaakt van een sterke verkoop van de divisie speciaalbieren, terwijl ook geprofiteerd kon worden van gunstige wisselkoerseffecten. De nettowinst steeg met 23 procent tot 2,3 miljard kroon. Die groei kon gedeeltelijk worden gerealiseerd door kostenbesparingen. Dochtermerk Tuborg liet een omzetgroei met 3 procent optekenen, maar bij Carlsberg was er een daling met 1 procent, maar vorig jaar kon wel gerekend worden op het Europees voetbalkampioenschap.

De Oostenrijkse groep JAB Holding, die gecontroleerd wordt door de familie Reimann, heeft zijn Zwitserse schoenenmerk Bally te koop gesteld. Gehoopt wordt dat Bally de Oostenrijkse groep meer dan 600 miljoen euro zou kunnen opbrengen. De operatie kadert in de strategie van JAB Holding om zijn luxedivisie te ontmantelen. Eerder werd ook al het schoenenmerk Jimmy Choo voor een bedrag van 1,2 miljard dollar verkocht aan de luxegroep Michael Kors. De luxedivisie van JAB Holding omvat ook nog het merk Belstaff, verkoper van lederen jassen. JAB Holding wil zich meer toespitsen op activiteiten in de sector van voeding en drank. In september worden de eerste biedingen op Bally verwacht.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn American Manufacturing Council opgedoekt. In die adviesraad zetelden een aantal vooraanstaande Amerikaanse industriëlen, maar een aantal was al opgestapt uit onvrede met de lauwe reactie van Trump op het extreem-rechtse geweld in Charlottesville. In eerste instantie hadden Kenneth Frazier (Merck), Kevin Plank (Under Armour) en Brian Krzanich (Intel) te kennen gegeven niet meer in de adviesraad te willen zetelen. Dat voorbeeld werd nadien gevolgd door Inge Thulin (3M) en Denise Morrison (Campbell Soup). Trump reageerde op het vertrek van de bedrijfsleiders met de mededeling dat de adviesraad wordt opgedoekt.

Bij het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel is chief executive Thierry Vanlancker erin geslaagd een vergelijk te vinden met de activistische investeerder Elliott Management. Eerder had Elliott geëist dat AkzoNobel gesprekken zou starten over een mogelijke fusie met zijn Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries, maar die vraag was door Antony Burgmans, president-commissaris van het Nederlandse bedrijf, afgewezen. Elliott had daarop tevergeefs het ontslag van Burgmans geëist. Vanlancker, die onlangs Ton Büchner als chief executive van AkzoNobel opvolgde, is er echter in geslaagd om Elliott te overtuigen van de toekomstplannen die het Nederlandse concern heeft uitgewerkt.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft 1 miljard dollar gereserveerd voor investeringen in eigen films en televisieseries. Dat heeft de Amerikaanse krant Wall Street Journal gemeld. Door de investeringen zou Apple een belangrijke plaats op de streamingmarkt willen uitbouwen. Met het beschikbare budget zouden een tiental televisieshows kunnen worden gemaakt. Eerder al rekruteerde het concern Jamie Erlicht en Zack van Amburg, twee voormalige medewerkers van Sony die tekenden voor succesvolle reeksen zoals Breaking Bad en The Crown. Inmiddels zouden Erlicht en van Amburg met diverse partijen in Hollywood onderhandelingen voeren over de creatie van een aantal producties.

De Deense maritieme groep AP Möller-Maersk heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,6 miljard dollar, tegenover 8,9 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Daarentegen moest een nettoverlies van 264 miljoen dollar, tegenover een winst van 118 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar. Het negatieve resultaat moet volgens de maritieme groep echter vooral worden toegeschreven aan afschrijvingen voor bijna 750 miljoen dollar op de boekwaarde van terminals en tankers. De operationele winst liep echter van 134 miljoen dollar naar 389 miljoen dollar op. Er werd vooral geprofiteerd van verbeterde prestaties van de divisie transport en logistiek.

Automaker Fiat-Chrysler sluit zich aan bij de bestaande samenwerking tussen BMW en Intel die over vier jaar een technologie voor volledig zelfrijdende auto’s op de markt wil brengen. BMW en Intel lanceerden het project het voorbije jaar met de samenwerking van de Israëlische software-ontwikkelaar Mobileye. Inmiddels is Mobileye door Intel overgenomen. Ook de Duitse groep Continental en het Amerikaanse bedrijf Delphi, toeleveranciers voor de autosector, sloten zich al eerder dit jaar bij het project aan. Eind dit jaar zouden de partners al een veertigtal autonome testvoertuigen operationeel moeten hebben. Ook worden gegevens ingezameld van de vloot geautomatiseerde voertuigen van Mobileye.

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific heeft de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 45,9 miljard Hongkong dollar of 5,01 miljard euro geboekt. Dat was een stijging met 0,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er diende echter een nettoverlies van 2,05 miljard Hongkong dollar worden gemeld, tegenover een winst van 353 miljoen dollar de eerste helft vorig jaar. De Japanse maatschappij wijst erop grote concurrentie te ondervinden van budgetmaatschappijen en Chinese sectorgenoten, die kunnen profiteren van de opkomst van de Chinese middenklasse en daardoor rechtstreekse vluchten vanuit steden zoals Shanghai, Guangzhou en Shenzhen - zonder tussenstop in Hongkong - kunnen aanbieden.

Baggeraar Deme zal de onderzeese stroomkabel tussen het Modulaire Offshore Grid (MOG) op de Noordzee en Zeebrugge aanleggen. Daarover heeft het bedrijf een contract ondertekend met netbeheerder Elia. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van 130 miljoen euro. Deme moet tussen beide punten een kabel van ongeveer 85 kilometer aanleggen. Deme moet over een afstand van 4,5 kilometer het windturbinepark Rentel aansluiten op het Modulaire Offshore Grid, een offshore stopcontact dat de opgewekte windenergie moet verzamelen. Deme moet ook twee kabels aanleggen die het stopcontact over een afstand van 40 kilometer verbinden met het onshore hoogspanningsstation Stevin in Zeebrugge.

De Nederlandse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei met 1,5 procent laten optekenen tegenover de drie maanden voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waar gewag wordt gemaakt van een sterke economische groei. De Nederlandse economie laat daarmee bovendien al voor het dertiend kwartaal op rij groeicijfers optekenen. De sterke groei wordt vooral toegeschreven aan de uitvoer en de consumptie van huishoudens, terwijl ook bij de investeringen opnieuw een toename kon worden gemeld. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar is er sprake van een economische groei met 3,3 procent.

De supermarktketen Target heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De identieke omzet kende een groei met 1,3 procent. Opgemerkt werd dat de keten een groter aantal klanten kon aantrekken, waarbij de online verkopen een omzetstijging met 32 procent konden melden, maar ook de trafiek in de fysieke winkels nam met 2,1 procent toe. De winst viel wel 1,2 procent terug tot 672 miljoen dollar, te wijten aan een aantal bijkomende kosten. Brian Cornell, chief executive van Target, kondigde eerder dit jaar een investering van 7 miljard dollar in renovaties en online projecten aan.

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump met een tweet fel uitgehaald naar internethandelaar Amazon. Volgens Trump richt Amazon immers een grote schade aan onder winkelbedrijven die in de Verenigde Staten belastingen betalen. Daardoor worden volgens de president niet alleen de bedrijven, maar de tewerkstelling van talloze medewerkers bedreigd. Veel Amerikaanse winkelbedrijven maken moeilijke tijden door wegens de toenemende concurrentie van online verkopers en worden daarom gedwongen filialen te sluiten en banen te schrappen. Trump had in juni al een aanval gelanceerd op Jeff Bezos, oprichter en topman van Amazon, dat volgens de burgemeester te weinig belastingen zou betalen.

Het Amerikaanse modebedrijf Urban Outfitters heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 106 miljoen dollar naar 62 miljoen dollar. Richard Hayne, chief executive van Urban Outfitters, gaf toe teleurgesteld te zijn in de resultaten, maar wees tegelijkertijd op de initiatieven die worden voorbereid om onder meer de internationale groei te versterken en de groothandel uit te breiden. Daarnaast wordt ook gewag gemaakt van digitale investeringen en de uitbouw van een snellere service voor de klanten. Daardoor kan de volgende kwartalen volgens Hayne opnieuw een groei worden verwacht.

14:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-08-17

Elektrische auto mag onmogelijk op fossiele brandstof rijden

De opkomst van de elektrische wagen zal ecologisch uiteindelijk weinig baten opleveren indien achter hun energiebron nog altijd fossiele brandstoffen schuilgaan. Dat heeft Matthew Wright, managing director van de Britse divisie van het duurzame energiebedrijf Dong Energy, tegenover de Britse krant The Guardian gezegd. Dong Energy is wereldwijd de grootste ontwikkelaar van offshore windturbineparken, die volgens Wright inmiddels een concurrentiële energiebron zijn geworden. Daardoor zijn subsidies van de overheid volgens hem niet langer een probleem en moeten een aantal andere belemmeringen voor de introductie van windenergie worden aangepakt.

Lees Verder

17:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cortisol-niveaus verbinden stress met gezondheid

Aanhoudend cortisol-niveaus vormen mogelijk de link tussen stress en chronische gezondheidsproblemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Northwestern University. De onderzoekers merken op dat cortisol in het lichaam tijdens het verloop van de dag normaal veranderende waarden laat optekenen, maar wanneer die cyclus verdwijnt zou de gezondheid volgens hen in het gedrang kunnen worden gebracht. De wetenschappers hebben het over een circadiaanse dysregulatie, die onder meer in verband zou kunnen worden gebracht met ontstekingen en een verstoring van het immuunsysteem, maar ook met vermoeidheid, kanker, depressies en obesitas.

Lees Verder

15:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |