12-09-17

Offshore windturbines worden steeds goedkoper

Begin volgend decennium zal de bouw van offshore windturbines goedkoper zijn geworden dan de constructie van kerncentrales. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat de prijzen voor de bouw van nieuwe offshore windturbines inmiddels zijn gehalveerd tegenover amper twee jaar geleden. De kerncentrale van Hinkley Point zou een kostprijs van 92,50 pond per megawattuur hebben, maar bij offshore windturbines zou dat bedrag tot een niveau tussen 70 pond en 80 pond per megawattuur zijn teruggevallen. Inmiddels zijn in Groot-Brittannië echter al offshore windturbines toegewezen voor 57,50 pond per megawattuur.

Lees Verder

 

17:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het internetbedrijf Google gaat in beroep tegen een boete van 2,42 miljard euro die de Europese Commissie aan de groep wegens machtsmisbruik had opgelegd. De Europese Commissie had daarbij opgemerkt dat Google van de dominantie van zijn zoekmachine misbruik had gemaakt om de mogelijkheden van concurrenten te onderdrukken. Gebruikers kregen bij zoekopdrachten naar goederen en diensten immers in eerste instantie producten van Google aangeboden. Het bedrijf kreeg tot de laatste week van september de kans om zich in regel te stellen. Daarna dreigden extra boetes ten belope van 5 procent van de dagomzet. Het Europees Hof van Justitie bevestigde echter het beroep te hebben ontvangen.

Kare Schultz wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van het Israëlische bedrijf Teva Pharmaceutical Industries. Schultz (56) was tot nu toe topman van de Deense farmagroep Lundbeck, maar moet bij Teva de opvolger worden van Erez Vigodman, die al in februari dit jaar opstapte. Sindsdien nam Yitzhak Peterburg tijdelijk de leiding over het Israëlische bedrijf waar. Teva wordt met zware financiële problemen geconfronteerd. Om de zware schuldenlast af te bouwen, worden een reeks activa verkocht. Tevens worden ook duizenden banen geschrapt. Schultz was slechts twee jaar actief bij Lundbeck. Voordien werkte hij bij de Deense groep Novo Nordisk. Schultz ontvangt bij Teva een instapbonus van 40 miljoen dollar.

Investeerder Hans Rudolf Wohrl heeft 500 miljoen euro geboden voor de overname van vliegmaatschappij Air Berlin, die half augustus het faillissement had aangevraagd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Duitse media bevestigd. Wohrl zou met zijn bod willen beletten dat Air Berlin zou worden opgedeeld en in verschillende pakketten zou worden verkocht. Hij zou voor de maatschappij een volledige doorstart plannen. Volgens Duitse media zou de operatie ook een strategische zet kunnen zijn om in Duitsland een alternatief te kunnen bieden voor Lufthansa. Air Berlin was in handen van de Arabische groep Etihad, dat echter niet langer bereid bleek om in de verlieslatende maatschappij te investeren.

Het champagnehuis Vranken-Pommery heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 101,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei kon in belangrijke mate worden toegeschreven een sterke prestaties in landen zoals Australië en Japan, waar een omzetgroei met 20 procent kon worden gemeld. De operationele winst nam met 39 procent toe tot 3,2 miljoen euro. Het nettoverlies werd van 4,7 miljoen euro naar 4,4 miljoen euro teruggebracht. Opgemerkt wordt nog dat bij de wijnen uit de Champagne en Provence een sterk rendement kon worden genoteerd, maar de productie in de Camargue kende een terugval.

De Belgische voedingsgroep Ter Beke heeft een belang van 90 procent genomen in zijn Britse sectorgenoot KK Fine Foods. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. KK Fine Foods produceert diepvriesmaaltijden voor de retailmarkt en realiseert een omzet van 39,3 miljoen euro. Het Britse bedrijf werd dertig jaar geleden opgericht door Leyla Edwards. Haar zoon Samir Edwards blijft ook na de overname in functie als managing director van KK Kine Foods. De oprichtersfamilie behoudt een belang van 10 procent in de onderneming. KK Kine Foods brengt vooral lasagne en pasta op de markt, waardoor het Britse bedrijf een mooie aansluiting aanbiedt op het bestaande assortiment van Ter Beke.

In Londen heeft de taxi-applicatie Taxify zijn activiteiten moeten staken. Taxify werd opgericht in Estland en was tot nu toe vooral actief in Oost-Europa, Azië, Afrika en Mexico. Het bedrijf hoopte ook in Londen een marktaandeel te kunnen uitbouwen, maar bleek niet over de nodige vergunningen te beschikken. Daarom diende Taxify al na drie dagen op last van Transport for London zijn activiteiten in de Britse hoofdstad te staken. Taxify had nochtans een bestaand taxibedrijf met een geldige vergunning gekocht. Dat bleek echter niet voldoende te zijn om van start te kunnen gaan. Taxify zou in Londen drieduizend chauffeurs hebben. Het is niet duidelijk welke gevolgen de problemen voor hen hebben.

De Chinese rederij Cosco Shipping neemt in Zeebrugge een container-concessie over van de Deense operator APM Terminals. Cosco Shipping had al sinds drie jaar een belang van 24 procent in de terminal, die jaarlijks ongeveer één miljoen containers kan behandelen. APM Terminals had nog een belang van 51 procent in de concessie, terwijl de resterende 25 procent in handen was van Shanghai International Port Group. APM Terminals neemt het belang van de Chinese groep echter over en voegt dat samen met zijn eigen participatie, waarna het geheel van Cosco Shipping wordt verkocht. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De concessie past niet meer in de kernactiviteit van APM Terminals.

In Spanje heeft de privacy-regulator aan het sociale netwerk Facebook een boete van 1,2 miljoen euro opgelegd wegens inbreuken op de regelgeving rond databescherming. Opgemerkt wordt dat Facebook zonder uitdrukkelijke goedkeuring van de gebruiker data had verzameld en voor advertentiedoeleinden gebruikt. Er wordt aan toegevoegd dat het Amerikaanse bedrijf ook commercieel gebruik heeft gemaakt van data die in Spanje bijzonder streng worden beschermd, zoals informatie over onder meer geslacht, religie en ideologie. In België, Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn gelijkaardige procedures opgestart. In Frankrijk werd al een boete van 150.000 euro uitgesproken.

Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met Sony voor de ontwikkeling van experimentele programma’s voor fietsers. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De technologie zou al een eerste keer in de buurt van San Francisco zijn uitgetest en kadert in in een programma dat Sony rond innoverende mobiliteit opzet. Daarbij zou gewerkt worden met spraaktechnologie, zodat de fietsers het stuur van hun rijwiel niet zouden moeten loslaten om het navigatiesysteem te sturen. Door de technologie moet volgens de partners aan de fietser een veilige, comfortabele en accurate rijbeleving kunnen worden aangeboden.

Bij autobouwer Volvo Cars in Gent heeft het personeel het werk neergelegd uit protest tegen de hoge werkdruk die wordt ervaren bij de overstap naar een nieuwe productie. Volvo Gent maakt zich immers klaar voor de bouw van een nieuw model. Volvo besliste immers om het compacte model XC40 exclusief in Gent en China te bouwen, waardoor de productie van de grotere modellen wordt afgebouwd. Dat vergt echter een zware aanpassing van het productieproces. Bovendien moeten ook de activiteiten van een voormalige leverancier voortaan in eigen beheer worden aangeleverd, waardoor ook een vlotte arbeidsorganisatie in het gedrang zou komen. Er wordt een oplossing gezocht.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft een overeenkomst getekend met het Nigeriaanse concern Shoreline Energy voor de ontwikkeling van een gasdistributienetwerk rond de stad Lagos. Met de deal is 300 miljoen dollar gemoeid. Dat hebben bronnen tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Voorzien zou worden dat de partners het gas zullen verkopen in de omgeving van Lagos, het belangrijkste economische centrum van het land. Shell zal helpen met de financiering en de ontwikkeling van het gasleidingnetwerk. Geraamd wordt dat Nigeria over de grootste gasvoorraden van Afrika beschikt, maar het land wordt door een gebrekkige infrastructuur vaak met energietekorten geconfronteerd.

Het Franse voorstel om Google, Apple, Facebook en Amazon belastingen te laten betalen op hun omzet krijgt steun van Duitsland, Spanje en Italië. Bruno Le Maire, Frans minister van economie, stelde daarbij dat onmogelijk langer kan aanvaard worden dat deze bedrijven in Europa goede zaken doen, doch door fiscale kunstgrepen slechts minimaal belastingen betalen. Le Maire stelt een heffing tussen 2 procent en 5 procent voor op de omzet die een bedrijf in een land genereert. Op dit ogenblik wordt de belasting op de winst berekend. Het voorstel wordt op een informele vergadering van de Europese ministers van financiën in Tallinn behandeld. Eind september wordt het antwoord van de Europese Commissie verwacht.

Nederland telt nog 8.950 cafés. Dat betekent een daling met 4 procent over een periode van vijf jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Van Spronsen & Partners, gespecialiseerd in horeca-advies. De daling is wel minder sterk dan de vijf jaar voordien. Tien jaar geleden telde Nederlands nog ruim tienduizend cafés. De daling moet volgens de onderzoekers vooral worden toegeschreven aan de toegenomen aandacht voor een gezonde levensstijl, waardoor er minder alcohol wordt gedronken. Bovendien blijven jongeren vaker thuis of verkiezen ze een bezoek aan een festival. Ook d vergrijzing heeft een impact. Verwacht wordt dat de volgende vijf jaar nog eens minstens 250 cafés de deuren zullen moeten sluiten.

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz, dochter van de groep Daimler, streeft ernaar om over vijf jaar voor alle modellen ook een elektrische variant beschikbaar te hebben. Dat heeft Dieter Zetsche, topman van Daimler, gezegd. Zusterbedrijf Smart zou tegen eind dit decennium al volledig elektrisch moeten zijn geworden. Smart heeft nu al elektrische versies van zijn modellen, maar moet volgens Dieter Zetsche het eerste conventionele automerk zijn met een exclusief elektrisch aanbod. Volgens Frank Lindenberg, financieel topman van Daimler, zullen de elektrische wagens tegen het midden van volgend decennium een kwart van de totale omzet van het concern vertegenwoordigen.

Retailgroep Colruyt opent bij dochterketen OKay een eerste filiaal dat voor zijn verwarming volledig zelfvoorzienend is. Dat heeft Colruyt bekend gemaakt. Het filiaal is gevestigd in Stavelot en heeft geen verwarmingsketel. De winkel verbruikt geen aardgas of stookolie, maar recupereert de restwarmte van zijn koelinstallatie om de winkelruimte te verwarmen. Bovendien wordt de elektriciteit van de vestiging aangeleverd door Eoly, een producent van duurzame energie uit de Colruyt Group. Door de ingrepen moet de winkel tegenover een traditioneel filiaal de uitstoot van koolstofdioxide met 99 procent kunnen afbouwen. De test zal een jaar duren en kan daarna ook elders worden toegepast.

17:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-09-17

Jaarlijkse douanefactuur van 4 miljard pond voor Britse handelaars

Wanneer Groot-Brittannië de douane-unie van de Europese Unie zou verlaten, zouden de Britse handelaars met een jaarlijkse extra kost van meer dan 4 miljard pond rekening moeten houden. Dat is de conclusie van een rapport van het Britse Institute for Government. In de studie wordt opgemerkt dat ongeveer 180.000 Britse handelaars uitsluitend naar andere lidstaten van de Europese Unie uitvoeren en dan ook op dit ogenblik geen douane-formaliteiten dienen te vervullen. Dat verandert echter wanneer Groot-Brittannië de douane-unie zou verlaten. Geraamd wordt dat jaarlijks ongeveer 200 miljoen bijkomende declaraties moeten worden verwacht. Elke declaratie kost tussen 20 pond en 45 pond.

Lees Verder

 

15:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Investering in fietsinfrastructuur werpt vruchten af

Investeringen in de verbetering van de infrastructuur en de veiligheid van het fietsverkeer werpt vruchten af. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers aan de University of Sydney. Er moest immers worden vastgesteld dat de fietsactiviteit in Australië de voorbije zes jaar is ingekrompen, maar op die algemene trend konden een aantal opmerkelijke uitzonderingen worden vastgesteld. Op locaties waar in de fietsinfrastructuur was geïnvesteerd kon immers een stijging van de activiteit worden opgetekend. Gewezen wordt naar de opening van een Cycleway in Sydney, waardoor het fietsverkeer op een aantal lokale punten op twee jaar zou zijn verdubbeld.

Lees Verder

 

14:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verband tussen mentale en fysieke gezondheid cultureel bepaald

Er kan vaak een verband worden opgemerkt tussen positieve emoties en een gezond leven, maar dat fenomeen blijkt afhankelijk van de culturele context. Er moet immers worden vastgesteld dat er tussen positieve emoties en een superieure cardiovasculaire gezondheid weliswaar in de Verenigde Staten een verband kan worden geregistreerd, maar in Japan is dat niet het geval. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Wisconsin. Het verschil kan volgens de onderzoekers mogelijk worden verklaard door de verhouding tussen positieve emoties en lichaamsgewicht.

Lees Verder

 

13:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale media vergroten hun impact als nieuwsbron

In de Verenigde Staten doet een steeds grotere groep consumenten voor zijn nieuwsgaring beroep op sociale media. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center bij nagenoeg vijfduizend Amerikaanse consumenten. Vastgesteld werd dat 67 procent van de respondenten te kennen geeft minstens een gedeelte van zijn nieuwsgaring te baseren op sociale media. Het medium zou voor 20 procent zelfs een frequente bron van nieuws zijn. Hoewel ook vorig jaar bij het gebruik van sociale media als nieuwsbron een score van 62 procent werd gemeld, kon vooral bij ouder en lageropgeleid publiek een groei worden opgetekend. Ook bij etnische minderheden was er een stijging.

Lees Verder

 

12:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Veroudering bedreigt Aziatische economische groei

De economische groei dreigt in Azië door een verouderende bevolking gevoelig te worden vertraagd. Dat heeft Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. De betrokken landen moeten volgens Lagarde dan ook inspanningen doen om een aantal demografische verschuivingen op gang te brengen. Gewaarschuwd wordt dat de bevolking in Azië sneller veroudert dan elders in de wereld. Inmiddels is in Japan al 28 procent van de totale bevolking de grens van vijfenzestig jaar overschreden. Ook China, Zuid-Korea en Thailand worden door snelverouderende populaties gekenmerkt.

Lees Verder

 

11:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Internet doet ziektevrees bij publiek toenemen

Online gezondheidsinformatie zet een bijkomende druk op de medische zorgverstrekking. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Imperial College London, waarbij gewag wordt gemaakt van een duidelijke toename van de ziektevrees bij de bevolking. De oorzaak daarvan moet volgens de onderzoekers in belangrijke mate worden toegeschreven aan het internet, dat voor een omvangrijk gedeelte van het publiek vaak een primaire bron van gezondheidsinformatie is geworden. Het fenomeen van cyberchondria kost de Britse gezondheidszorg volgens het rapport elk jaar een bedrag van ongeveer 56 miljoen pond.

Lees Verder

 

10:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Indiase automarkt voelt impact chaotisch verkeer

In India heeft de dramatische situatie in het wegverkeer ook een impact gehad op de voorkeuren van de autokopers. Dat zegt de Indiase autofabrikant Tata Motors. Opgemerkt wordt dat de eindeloze files vele consumenten doen kiezen voor wagens die gemakkelijker kunnen worden bestuurd. Er kan volgens Tata dan ook worden vastgesteld dat steeds meer consumenten - ondanks de meerprijs - kiezen voor een auto met een automatische transmissie. De Indiase markt, die tegen eind dit decennium alleen nog China en de Verenigde Staten in omvang moet laten voorgaan, verwacht dan ook de intrede van een aantal nieuwe modellen uit de hogere prijscategorieën.

Lees Verder

 

09:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Ook technologiebedrijven zoals Amazon en Apple hebben belangstelling getoond in de distributierechten voor nieuwe films van de franchise James Bond. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het magazine Hollywood Reporter gemeld. De waarde van de distributierechten, in handen van Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) en Eon Productions, worden geraamd op een bedrag tussen 2 miljard dollar en 5 miljard dollar. De rechten behoorden in het verleden toe aan Sony, maar dat contract liep slechts tot en met de lancering van de films Spectre twee jaar geleden. Volgens sommige bronnen zouden de technologiebedrijven rond de franchise mogelijke bredere plannen hebben dan loutere filmproductie.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google heeft interesse om de smartphone-divisie van HTC Corporation uit Taiwan over te nemen. Dat heeft de Chinese nieuwssite Commercial Times gemeld. Financiële details over het bod van Google zijn niet bekend. HTC Corporation wordt al geruime tijd met moeilijkheden geconfronteerd en zou daarom steeds meer druk ervaren om activiteiten te verkopen. Google zou enkel geïnteresseerd zijn in de smartphone-activiteiten van het Taiwanese concern. Door een inlijving van smartphone-activiteiten zou Google zijn concurrentiepositie tegenover Apple kunnen versterken. HTC Corporation vervaardigde ook de smartphone Pixel van Google.

China wil binnen afzienbare tijd het gebruik van fossiele brandstoffen uit zijn autovloot bannen. De Chinese regering werkt samen met toezichthouders aan een tijdschema voor de beëindiging van de productie en verkoop van wagens op benzine of diesel. Dat heeft de Xin Guobin, Chinees minister van industrie en informatietechnologie, gezegd. Volgens de minister zullen de maatregelen niet alleen een positieve invloed hebben op het leefmilieu, maar ook voordeel bieden voor de Chinese autofabrikanten, die volgens hem bij de ontwikkeling van elektrische wagens een voortrekkersrol kunnen innemen. De productie van elektrische wagens wordt in China al door de overheid gesubsidieerd.

Het Nederlandse telecomconcern KPN Groep heeft met sectorgenoot China Unicom een samenwerkingsakkoord gesloten voor diensten rond het internet-of-things. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Door de samenwerking kunnen de klanten van het Nederlandse bedrijf ook in Azië tegen lokale tarieven gebruik maken van het internet-of-things. Hetzelfde geldt voor klanten van China Unicom die in Europa van de technologie gebruik willen maken. De telecombedrijven benadrukken door het gemeenschappelijke aanbod aan hun klanten een daadwerkelijke internationale toegang tot het internet-of-things te kunnen bieden. De dienst zou tegen eind dit jaar moeten worden gelanceerd.

De Jardin d’Acclimatation de Parijs moet op termijn het derde grootste themapark van Frankrijk worden. Het themapark is gelegen in het Bois de Boulogne en is al meer dan anderhalve eeuw operationeel. Het complex is voor respectievelijk 80 procent en 20 procent in handen van Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) en Compagnie des Alpes. Er is een budget van 60 miljoen euro gereserveerd om het park te moderniseren. Begin mei volgend jaar zullen zeventien nieuwe attracties in gebruik genomen moeten worden. Tegen het midden van volgend decennium moet het park drie miljoen bezoekers per jaar aantrekken. Dat betekent een stijging met 50 procent tegenover het huidige niveau.

De Duitse autosector moet voor de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen meer inspanningen doen. Anders dreigen de Duitse autobouwers een grote achterstand op te lopen tegenover het buitenland. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd. Merkel wees daarbij vooral naar China, dat volgens haar al bijzonder intensief aan de introductie van alternatieve energie werkt. De Duitse bondskanselier merkte op dat het aanbod elektrische wagens in eigen land beperkt blijft, terwijl ook de ontwikkeling van de oplaadinfrastructuur in de steden traag verloopt. Angela Merkel benadrukte dat ook gekeken moet worden naar mogelijkheden die brandstofcellen of synthetische brandstoffen kunnen bieden.

Dit jaar worden in het Britse deel van de Noordzee veertien boorprojecten voor de ontginning van olie en gas opgestart. De initiatieven hebben een gezamenlijke piekcapaciteit van 230.000 vaten per dag. Dat blijkt uit een rapport van consulent Wood MacKenzie. Opgemerkt wordt dat de booractiviteit in het gebied daarmee het hoogste niveau in tien jaar tijd laat optekenen. Het opvallend groot aantal projecten is volgens waarnemers het gevolg van de grote investeringen die tijdens de eerste vier jaren van dit decennium, toen de olieprijzen hoge niveaus bereikten, werden gedaan. Al acht projecten, waaronder initiatieven van het Franse concern Total bij de Shetland-eilanden, zijn dit jaar opgestart.

Pascal Soriot, topman van de Britse farmagroep AstraZeneca, weigert zijn uitdrukkelijke steun te verlenen aan de brexit-strategie van de Britse regering. Er blijven volgens hem rond de brexit nog teveel onzekerheden om op de vraag van de Britse premier Theresa May, die aan de bedrijfsleiders van de grote Britse ondernemingen had gevraagd een brief met steun voor een vertrek uit de Europese Unie te ondertekenen, te kunnen ingaan. Soriot benadrukt dat zijn opmerkingen geen standpunt tegen de brexit vertegenwoordigen, maar benadrukt onmogelijk iets te kunnen steunen dat nog niet duidelijk is. Verscheidene andere bedrijfsleiders zouden op de vraag van May eveneens sceptisch hebben gereageerd.

Het technologiebedrijf Octinion uit Leuven heeft een robot ontwikkeld die bij de aardbeienpluk zou kunnen worden ingezet. Het apparaat zou aan de vruchten minder schade veroorzaken dan een manuele oogst. Opgemerkt wordt dat de robot een plukritme van één aardbei per drie seconden haalt. Daarmee wordt het productieniveau van de manuele pluk geëvenaard. Wel wordt opgemerkt dat bij de manuele pluk uiteindelijk duimafdrukken op de vrucht verschijnen. Die problemen zouden bij de robot van Octinion zijn uitgesloten. Ook wordt opgemerkt dat de robot een grotere flexibiliteit toelaat, aangezien de technologie ook tijdens de nacht kan worden ingezet. De robot zou tussen 100.000 euro en 150.000 euro kosten.

Het Noorse investeringsfonds Oljefondet voert in zijn obligatieportefeuille een belangrijke verschuivingen door. Dat hebben woordvoerders van het Noorse fonds gemeld. Er zal voortaan alleen nog maar in staatsobligaties van westerse overheden worden belegd. Effecten van bedrijven en groeilanden zouden daarentegen geen plaats meer krijgen. Bovendien wordt bepaald dat de looptijd van de obligaties maximaal tien jaar mag bedragen. Opgemerkt wordt dat bij obligaties een brede internationale diversificatie minder voordelen biedt dan bij aandelen. Het Oljefondet beschikt over een portefeuille van 7.700 miljard Noorse kronen of 829 miljard euro. Eén derde daarvan is geïnvesteerd in obligaties.

Het entertainmentbedrijf Disney zal over twee jaar al zijn films in zijn eigen streamingdienst op de markt brengen. Dat heeft Bob Iger, chief executive van Disney, gezegd. Eerder was al aangekondigd dat de animatiefilms van Disney in een eigen streamingdienst zouden worden ondergebracht, maar dat geldt volgens Iger voor alle filmproducties van het concern, zoals de franchises Star Wars of Marvel. Op dit ogenblik kunnen de films van Star Wars op Netflix worden bekeken, terwijl een aantal proeucties van Marvel op andere streamingdiensten zoals Hulu kunnen worden opgevraagd. Disney wil voor de eigen streamingdienst een vijftal originele speelfilms maken. Er zouden evenveel televisieseries worden gepland.

De Belgische chocolatier Godiva is gestopt met de productie van likeurpralines, maar dat is geen poging om een grotere populariteit bij de islamconsument uit te bouwen. Dat heeft een woordvoerder van Godiva gezegd in een reactie op een aantal mediaberichten. Godiva, sinds bijna tien jaar in handen van de Turkse groep Ülker, stopte in april dit jaar met de productie van likeurpralines. Het bedrijf wijst erop de beslissing genomen te hebben om met zijn producten het breedst mogelijk publiek te kunnen bereiken, terwijl pralines met alcohol zich enkel op volwassenen richten. Godiva werd ruim negentig jaar opgericht door Joseph Draps, maar werd vijftig jaar geleden overgenomen door de groep Campbell Soup.

In de Oost-Chinese havenstad Hangzhou kunnen klanten van een restaurant van Kentucky Fried Chicken (KFC) met gezichtsherkenning betalen. De technologie werd aangeleverd door het Chinese concern Alibaba. Gewerkt wordt met een gezichsscan die door een ingebouwde camera wordt gemaakt wanneer de klant zijn bestelling op een aanraakscherm invoert. Voor de betaling wordt gewerkt met Alipay, het digitale betaalplatform van Alibaba. De technologie is beveiligd tegen manipulaties met onder meer cosmetica of pruiken. De samenwerking tussen Alibaba en Kentucky Fried Chicken is geen verrassing. Alibaba is sinds vorig jaar immers aandeelhouder van Yum China, het moederbedrijf van de restaurantketen.

In Uruguay is onlangs Rocco Morabito (50), het meest gezochte kopstuk van maffiaorganisatie Ndrangheta, opgepakt. Hij kon worden gearresteerd in een hotel in het centrum van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Morabito is erin geslaagd drieëntwintig jaar voortvluchtig te blijven. Hij was bij verstek tot dertig jaar cel veroordeeld wegens het lidmaatschap van een misdaadorganisatie, cocaïnesmokkel en andere ernstige misdaden. Morabito behoorde tot de vijf meest gezochte voortvluchtige misdadigers van Italië. Hij maakte voor zijn leven in Uruguay gebruik van een vals Braziliaans paspoort. De echtgenote van Morabito werd in een luxevilla aan het strand van Punta del Este gearresteerd.

Het Zweedse modemerk Monki, dochter van de groep Hennes & Mauritz (H&M), opent dit najaar een vestiging in Antwerpen. Met het Antwerpse filiaal maakt Monki zijn debuut op de Belgische markt. Monki werd ruim tien jaar geleden opgericht en opende eerder al filialen in onder meer Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. In Antwerpen werd gekozen voor een filiaal langs de Meir. De Antwerpse vestiging is met en oppervlakte van 550 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen, naar eigen zeggen tot nu toe de grootste winkel uit het netwerk van Monki. Het merk wil een assortiment betaalbare vrouwenmode aanbieden. Monki heeft op dit ogenblik een netwerk van 115 winkels.

08:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-09-17

Maaltijd doet hersenen endorphines aanmaken

De consumptie van voeding maakt in de menselijke hersenen endorphines vrij, waardoor een aangenaam en voldaan gevoel wordt gecreëerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Turku in Finland. Opgemerkt wordt dat het fenomeen zowel kan worden vastgesteld bij een smakelijke maaltijd of snack als bij een neutraal voedingsproduct met eenzelfde voedingsgehalte. Het verband moet volgens de onderzoekers worden gezocht in het opioide-syteem in de hersenen, dat zowel gevoelens van tevredenheid als voldaanheid regelt. De conclusies van de studie kunnen volgens de onderzoekers mogelijk nieuwe therapieën voor onder meer obesitas aanreiken.

Lees Verder

 

20:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Niet alle vriendschappen zijn even gewenst

Niet iedereen is compleet gelukkig met de samenstelling van zijn vriendenkring. Vaak omvat die groep ook een aantal persoonlijkheden waarmee men liever niet kameraadschappelijk zou willen omgaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent YouGov bij een groep Amerikaanse consumenten. Daarbij bleek dat 54 procent van de respondenten erkende in zijn vriendenkring personen te hebben waarmee men liever geen kameraadschappelijk contact zou onderhouden. Volgens 38 procent van de betrokkenen was het echter onmogelijk iets aan di situatie te veranderen, aangezien het ongewenste personage tot een structureel deel van hun leven - op het werk of de sportclub - behoorde.

Lees Verder

 

19:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Online publiek houdt van bredere keuze

De brede keuzes die door vergelijkingssites en aanverwante platformen aan de consument worden aangeboden, vormen geen rem op de uiteindelijke aankoopbeslissing. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Queensland University of Technology. Vaak wordt gewaarschuwd dat een overdaad aan keuzes bij de consument teveel twijfels zou creëren, waardoor aan aankoop vaak zou achterwege blijven, maar er bestaat volgens de onderzoekers een publiek dat een sterke interesse toont in de vergelijking en evaluatie van beschikbare opties. Dit gegeven kan volgens de wetenschappers mogelijk problemen opleveren voor online winkels met een beperkt assortiment.

Lees Verder

 

18:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tachtigjarige even streetwise als achttienjarige

De intuïtie over het mogelijke gevaar dat een onbekende zou kunnen betekenen, is bij een tachtigjarige even sterk als bij een achttienjarige. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Portsmouth. Er wordt aan toegevoegd dat deze intuïtie weliswaar tijdens de jeugdjaren wordt aangeleerd, maar raakt die vaardigheid pas tijdens de volwassenheid volledig ontwikkeld. Nu is volgens de Britse onderzoekers gebleken dat die intuïtie niet door het verouderingsproces wordt ondermijnd. De studie toont volgens de wetenschappers dan ook dat ouderen niet hoeven te vrezen dat die intuïtieve vaardigheden verloren zouden zijn gegaan.

Lees Verder

 

17:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Seksualiteit bestaat vooral uit romantiek en affectie

Romantiek en affectie zijn de meest populaire seksuele activiteiten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Indiana University en het Center for Sexueal Health Promotion bij meer dan tweeduizend mannen en vrouwen in de Verenigde Staten. De onderzoekers stellen daarbij vast dat rond seksualiteit heel wat onterechte stereotypes gehanteerd blijken te worden. Bovendien wordt opgemerkt dat een groot gedeelte van de respondenten tijdens de levensloop gewag maakt van een brede waaier seksuele activiteiten, maar wanneer naar recentere periodes wordt gekeken, blijkt die variatie veel minder sterk.

Lees Verder

 

16:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Opkomst landbouw heeft vorm menselijke schedel veranderd

De opkomst van de landbouw en vooral de landbouwproducten heeft een kleine, maar wel significante impact gehad op de vorm van de menselijke schedel. Dat blijkt uit een onderzoek van antropologen aan de University of California.

Lees Verder

 

 

15:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chronisch slaaptekort verhoogt risicogedrag

Een chronisch tekort aan nachtrust kan niet alleen gelinkt worden aan slaperigheid, concentratiegebrek en verlaagde prestaties, maar kan ook aanleiding geven tot een verhoogd risicogedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Zurich en het University Hospital Zurich bij veertien mannen tussen achttien en achtentwintig jaar. Proefpersonen die minder dan vijf uur slaap per nacht genoten, bleken volgens de onderzoekers een significant hoger risicogedrag te vertonen tegenover generatiegenoten die minstens de aanbevolen acht uur slaap genoten. Terecht wordt volgens de onderzoekers het belang van voldoende rust in onder meer de ondernemerswereld beklemtoond.

Lees Verder

 

15:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Braziliaanse groep Natura Cosméticos heeft de overname van The Body Shop afgerond. Dat heeft The Body Shop bekend gemaakt. The Body Shop werd in het midden van de jaren zeventig van de voorbije eeuw in Engeland opgericht, maar werd elf jaar geleden door de Franse cosmeticagroep L’Oréal overgenomen. Het Engelse bedrijf heeft meer dan drieduizend winkels in zesenzestig landen, maar wordt al verscheidene jaren met een dalende omzet geconfronteerd. In februari van dit jaar werd bekend dat naar een mogelijke overnemer van de Engelse keten werd gezocht. The Body Shop meldt dat de mededingingsautoriteiten de overname door Natura Cosméticos inmiddels hebben goedgekeurd.

Het Indiase concern Eicher Motors brengt een bod uit op de Italiaanse motorfietsenfabrikant Ducati, onderdeel van de groep Volkswagen. Met het bod zou een bedrag tussen 1,5 miljard euro en 1,67 miljard euro zijn gemoeid. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Indiase zakenkrant Economic Times gemeld. Eicher is al eigenaar van het klassieke motorfietsenmerk Royal Enfield. Eicher is na Bajaj Auto het tweede Indiase concern dat met Ducati in verband wordt gebracht. Ook het Amerikaanse Harley-Davidson werd als een mogelijke overnamekandidaat genoemd. Volkswagen zou de divisie volgens sommige bronnen willen afstoten om zich op zijn kernactiviteiten te concentreren.

De Amerikaanse wapenverkoper American Outdoor Brands heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 129 miljoen dollar, tegenover 207 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf, eigenaar van wapenfabrikant Smith & Wesson, leed echter een verlies van 2,2 miljoen dollar, tegenover een winst van 35,2 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig boekjaar. James Debney, chief executive van American Outdoor Brands, erkende dat er minder vuurwapens werden verdeeld, wat volgens hem overeenkwam met een vertraging van de orders bij de groothandelaars en retailers. De groei in de andere divisie kon dat verlies niet helemaal compenseren.

Chocolademaker Barry Callebaut heeft zijn assortiment met een roze variant uitgebreid. De variant werd in de onderzoekscentra van het bedrijf in België en Frankrijk ontwikkeld en wordt gemaakt op basis van de ruby-cacaoboon. Opgemerkt wordt dat aan de realisatie van de nieuwe chocoladesoort dertien jaar onderzoek vooraf is gegaan. Ook de Jacobs University in Bremen (Duitsland) was bij de ontwikkeling van de roze chocolade betrokken. Benadrukt wordt dat de kleur en smaak van de chocolade tijdens de productie worden gecreëerd en niet met toegevoegde stoffen worden gerealiseerd. De nieuwe chocoladesoort heeft volgens Barry Callebaut een fruitige smaak van bessen.

De Amerikaanse drankenproducent Coca-Cola looft een beloning van 1 miljoen dollar uit voor de onderzoeker die een zoetstof met weinig of geen calorieën ontwikkelt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De vraag naar suikerhoudende dranken blijft dalen en Coca-Cola wil tegen het einde van dit decennium het suikergehalte in zijn drankenassortiment met 10 procent hebben teruggedrongen. Het bedrijf zoekt al geruime tijd naar caloriearme alternatieven om optimaal op de veranderende consumptiegewoontes van het publiek te kunnen inspelen. Onder meer wordt in het assortiment een grotere ruimte gecreëerd voor fruitsappen, smoothies en suikervrije dranken.

Het Nederlandse dancelabel Spinnin' Records wordt overgenomen door Warner Music Group (WMG). Met de transactie zou een bedrag van 100 miljoen dollar zijn gemoeid. Spinnin’ Records bracht muziek uit van internationale deejay’s zoals Tiësto, Martin Garrix, Fedde le Grand en Bob Sinclair. Het bedrijf levert ook managementdiensten, heeft een online radioprogramma en organiseert evenementen. Het label heeft echter vooral op sociale media een massale groep volgelingen. Het bedrijf zou sinds eind vorig jaar met een aantal potentiële overnamekandidaten in gesprek zijn. Spinnin’ Records, opgericht door Eelko van Kooten en Roger de Graaf, wil door de overname zijn internationale positie versterken.

De Chinese juwelier Chow Sang Sang heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,02 miljard Amerikaanse dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 8 procent tot 50,1 miljoen dollar. Chow Sang Sang, gevestigd in Hongkong, zag de omzet op het Chinese vasteland met 8 procent tot 516,2 miljoen dollar oplopen. Daarbij wordt gewezen naar een onverwacht sterke stijging van het bruto binnenlandse product. In Hongkong en Macau werd daarentegen een daling met 5 procent opgetekend. Dat wordt in belangrijke mate toegeschreven aan winkelsluitingen. De grote terugval van vorig jaar lijkt echter achter de rug.

Er moet een wereldwijde registratie van drones komen, waarbij een identieke regelgeving wordt gehanteerd. Dat heeft de International Civil Aviation Organisation (Icao) gezegd. Door alle drones in één systeem vast te leggen, moet het volgens de organisatie voor de autoriteiten eenvoudiger worden om onbemande vliegtuigen en hun eigenaren te identificeren. Met de toenemende populariteit van drones in de Verenigde Staten, Europa en China stijgt ook de bezorgdheid over privacy. Ook zouden drones een gevaar vormen voor commerciële vliegtuigen. Concrete informatie over de inhoud van de wereldwijde databank is nog niet bekend. Wel wordt door de dronefabrikanten gevraagd naar eengemaakte normen.

De Chinese autobouwer Geely heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,34 miljard yuan of 649 miljoen dollar. Dat betekende meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 118 procent tot 39,42 miljard yuan. Het bedrijf benadrukt dat een sterke verkoop op de Chinese markt, ondanks de zware lokale concurrentie, de zwakkere exportprestaties ruimschoots kon compenseren. In totaal werden tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 526.779 wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 95 procent tegenover de eerste helft vorig jaar, maar de exportvolumes vielen tegelijkertijd met 64 procent terug.

Russische technologiebedrijven die op buitenlandse software beroep blijven doen, dreigen van overheidsopdrachten uitgesloten te worden. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Volgens de president kunnen buitenlandse computerprogramma's immers een gevaar kunnen vormen voor de staatsveiligheid. Russische overheidsinstellingen zijn al grotendeels overgestapt op software van eigen bodem. Privébedrijven zouden echter nog steeds grotendeels geïmporteerde technologie gebruiken. Niet alleen in Rusland bestaat nervositeit over risico's die kleven aan het gebruik van buitenlandse software. Ook in de Verenigde Staten werden al buitenlandse leveranciers van software geweerd.

De alternatieve taxidienst Uber zal over twee jaar in Londen geen beroep meer doen op bestuurders met een dieselwagen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Chauffeurs krijgen wel recht op een premie bij de aankoop van een hybride of elektrische wagen. Daarvoor wordt een fonds met een beschikbare reserve van 150 miljoen pond aangelegd. De premies kunnen oplopen tot 5.000 pond. Daarvoor wordt op de verplaatsingen wel een heffing van 35 pence per rit ingevoerd. Op dit ogenblik wordt de helft van alle ritten in de Britse hoofdstad met een hybride of elektrische wagen uitgevoerd. Over vijf jaar zal het verbod op dieselwagens in heel Groot-Brittannië worden ingevoerd.

Het gokbedrijf Wynn Macau, dochter van Wynn Resorts in Las Vegas, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,8 miljard Hongkong dollar, tegenover 9,7 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep op van 1,1 miljard dollar naar 1,6 miljard dollar. De stijging is in grote mate te danken aan een toename van de casino-inkomsten van toeristen van het Chinese vasteland. Het gokbedrijf, uitbater van het Wynn Macau en het Wynn Palace, wijst erop dat sinds midden vorig jaar een heropleving kon worden opgemerkt nadat de Chinese president Xi Jinping de jaren voordien een campagne had gevoerd tegen corruptie en kapitaalexport, waarvan onder meer Macau het slachtoffer werd.

De Duitse autoconstructeur BMW wil tegen het midden van volgend decennium vijfentwintig elektrische modellen op de markt hebben. Die vloot zou bestaan uit dertien hybrides en twaalf volledig elektrische exemplaren. Dat heeft Harald Krüger, topman van de Duitse groep, bekend gemaakt. Hij wees er daarbij op dat elektromobiliteit voor het concern absolute prioriteit heeft, maar hij voegde eraan toe dat de vraag niet kan worden afgedwongen. Krüger is dan ook een tegenstander van een verbod op dieselmotoren of quota voor elektrische voertuigen. BMW bracht vier jaar geleden met zijn model i3 al een eerste elektrisch type op de markt. Dit jaar wordt een verkoop van 100.000 exemplaren verwacht.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zal de volgende jaren beeldschermen voor zijn iPhones moeten aankopen bij zijn grote concurrent Samsung. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Gezegd wordt dat Apple over de levering van de nieuwste generaties Oled-schermen onderhandelingen voert met LG Electronics, dat echter op dit ogenblik wegens een gebrek aan beschikbare machines slechts gedeeltelijk aan de vraag van het Amerikaanse concern tegemoet zou kunnen komen. Pas over twee jaar zou voldoende capaciteit ter beschikking kunnen worden gesteld. Daarom zou Apple tijdelijk gedeeltelijk beroep moeten doen op leveringen van zijn aartsrivaal Samsung.

De Deense zuivelgroep Arla Foods heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5 miljard euro. Dat was een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt gewezen naar een stijging van de verkoopprijs van de zuivelproducten. Opgemerkt wordt dat de melkproductie nauwelijks veranderd is, terwijl in Europa, de Verenigde Staten en opkomende markten zoals China een toenemende vraag naar melk en zuivelproducten kon worden opgetekend. De nettowinst viel met 54 procent terug tot 112 miljoen euro. Vorig jaar kon echter wel worden geprofiteerd van de verkoop van activa. Vooral in de opkomende markten wordt, dankzij een groeiende middenklasse, een verdere stijging verwacht.

15:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-09-17

Lexus meest gewaardeerde auto op Amerikaanse markt

De Amerikaanse consument blijft tegenover de autosector een grote tevredenheid tonen, maar die waardering geldt in eerste instantie buitenlandse merken. Dat is de conclusie van een rapport van de American Customer Satisfaction Index (Acsi). Op de eerste plaats eindigen immers autoconstructeurs uit Japan en Zuid-Korea, die een gemiddelde score van 82 procent laten optekenen. Op de tweede plaats volgens de Europese autobouwers met een gemiddelde waardering van 80 procent. De Amerikaanse autobouwers blijven net onder de grens van de 80 procent. De totale autosector haalt een gemiddelde score van 81 procent. Lexus staat op eerste plaats met 86 procent.

Lees Verder

 

 

16:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Opvallend veel Amerikaanse millennials in armoede

In de Verenigde Staten worden bij de millennials meer gezinnen in armoede teruggevonden dan in alle andere generaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Geraamd wordt dat het voorbije jaar in totaal 17 miljoen Amerikaanse gezinnen onder de armoedegrens bleven. Bij de millennials werden 5,3 miljoen behoeftige huishoudens geteld, tegenover 4,2 miljoen bij Generation X en 5 miljoen bij de babyboomers. De onderzoekers stelden tevens vast dat de millennials ook het meest geneigd zijn een woning te huren. Het fenomeen moet gedeeltelijk worden toegeschreven aan het feit dat minderheden in de millennial-populatie een groter aandeel hebben.

Lees Verder

 

15:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Digitale kinderreclame groeit 25 procent per jaar

De digitale reclamemarkt voor kinderen zal over twee jaar een waarde van 1,2 miljard dollar hebben bereikt. Daarbij vertegenwoordigt de digitale sector 28 procent van de totale kinderreclame. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent PricewaterhouseCoopers (PwC) en het bedrijf Super Awesome in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De onderzoekers merken op dat de sector jaarlijks een groei met ongeveer 25 procent laat optekenen, waarbij merken steeds grotere reclamebudgetten naar digitale projecten verschuiven. Er wordt dan ook opgemerkt dat de sector de algemene trends op de brede reclamemarkt volgt.

Lees Verder

14:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Academische voorsprong oudere kinderen blijft lang gehandhaafd

Kinderen die vroeger op het jaar geboren worden, hebben een academische voorsprong die tot aan de universiteit gehandhaafd kan blijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Toronto. De onderzoekers maken daarbij gewag van een significante kloof, die doorheen alle socio-economische geledingen van de maatschappij kan worden opgemerkt. Hoewel er geen sprake is van grote verschillen, moet volgens de wetenschappers toch rekenen worden gehouden met mogelijke economische consequenties. Wel wordt opgemerkt dat niet altijd nodig zal zijn om in te grijpen.

Lees Verder

 

 

13:48 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Meerprijs organische producten moeilijk te verklaren

De verkoop van organische voedingsproducten neemt wel toe, maar die groei wordt door overdreven prijzen afgeremd. Dat de conclusie van een onderzoek van de Franse Union Fédérale des Consommateurs (UFC). Opgemerkt wordt dat de consumenten aanvaarden dat er voor organische producten meer moet worden betaald, aangezien de teelt arbeidsintensiever is en een kleinere oogst genereert, maar die elementen vormen volgens het rapport geen voldoende reden om het prijsniveau te verantwoorden dat in de winkels wordt gehanteerd. Een meerprijs van 79 procent tegenover traditionele producten blijft volgens het rapport dan ook een rem vormen op de vraag naar organische teelten.

Lees Verder

 

12:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument verkiest krediet voor beleving

De consument neemt liever een krediet voor de beleving van ervaringen dan voor de aankoop van materiële goederen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southern California. Het verschil tussen beide uitgaven moet volgens de onderzoekers worden gelinkt aan timing. Een materieel product blijft immers over het verloop van een periode onveranderd, zodat de consument bij een actueel gebrek aan financiële middelen kan beslissen de aankoop uit te stellen. Een ervaring is volgens de wetenschappers daarentegen vaak tijdgebonden, zodat een uitstel niet mogelijk is zonder de beleving te verliezen.

Lees Verder

 

 

11:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Visibiliteit digitale reclame wereldwijd gestegen

Digitale reclame haalde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd een visibiliteit van 56 procent. Dat betekende een verbetering met 1 procentpunt tegenover het kwartaal voordien. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Comscore in tien landen. De hoogste scores werden opgetekend in de Verenigde Staten en Canada, waar een visibiliteit van 56 procent kon worden opgetekend. Op de derde plaats staat Mexico met een score van 54 procent, gevolgd door Italië en Spanje met een totaal van 52 procent. De grootste problemen worden ervaren in Groot-Brittannië, waar slechts een score van 49 procent kon worden geregistreerd.

Lees Verder

 

09:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Chinese groep CEFC China Energy neemt een belang van 14,2 procent in het Russische olieconcern Rosneft. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 7,6 miljard euro. CEFC China Energy werd vijftien jaar geleden door zakenman Ye Jianming als oliehandelaar opgericht en uitgebouwd tot een grote energiegroep. Het Chinese concern verwerft een gedeelte van het belang van 19,5 procent dat grondstoffenhandelaar Glencore en het investeringsfonds Qatar Investment Authority vorig jaar in Rosneft hadden gekocht. Om de investering te kunnen dragen, dienden Glencore en Qatar Investment echter een partner te zoeken. Rusland en China zoeken op energiegebied steeds meer samenwerking.

De Franse autofabrikant PSA Peugeot-Citroën krijgt mogelijk een boete van circa 5 miljard euro vanwege zijn betrokkenheid bij het emissieschandaal met dieselmotoren. Dat heeft de Franse krant Le Monde gemeld, gebaseerd op documenten van de fraudedivisie van het Franse ministerie van economische zaken. In april werd bekend gemaakt dat de Franse justitie bij PSA Peugeot-Citroën een officieel onderzoek zou starten naar een mogelijke fraude met de emissiewaarden van dieselmotoren. Geraamd wordt dat het bedrijf minstens 1,9 miljoen wagens met de bedrieglijke software zou hebben verkocht. PSA Peugeot-Citroën benadrukt echter altijd volgens de wet gehandeld te hebben.

De scheepvaartgroep Exmar heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 44,6 miljoen dollar, tegenover 55,2 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een verlies van 22 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 12,3 miljoen dollar tijdens de eerste zes maanden vorig jaar. Het verlies is te wijten aan aardgas-divisie en de offshore activiteiten, die een negatief van respectievelijk 20,4 miljoen dollar en 3,9 miljoen dollar lieten optekenen. De rederij is onder meer op zoek naar zijn drijvende gasfabriek Caribbean, die op dit ogenblik werkloos in China ligt. Ook voor het nieuwe hervergassingsplatform wordt een gebruiker gezocht.

De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie heeft de opdracht voor de aanleg van een nieuwe zeesluis in de Nederlandse gemeente Terneuzen definitief aan het consortium Sassevaart gegund. Met de opdracht is een investering gemoeid van 753 miljoen euro. De bouw van de sluis is nodig om de toegang tot het kanaal Gent-Terneuzen mogelijk te maken. Sassevaart bestaat uit ondernemingen BAM Infra, BAM Contractors, Deme en Van Laere. Het sluizencomplex krijgt een lengte van 427 meter en moet 55 meter breed worden. Midden volgend jaar zal met de bouw van de sluis gestart kunnen worden. Over vijf jaar moet het complex in gebruik genomen kunnen worden.

Het Amerikaanse sociale netwerkbedrijf Facebook heeft William Shuai, een voormalig Chinees topambtenaar aangetrokken. Shuai moet de relaties met de Chinese overheid verbeteren en ervoor zorgen dat Facebook opnieuw de Chinese markt kan betreden. Facebook heeft Shuai weggehaald bij Linkedin, waar de man een gelijkaardige functie had. Eerder werkte hij voor de Chinese internetbedrijf Baidu, nadat hij ook bij de Chinese overheid verantwoordelijke was geweest voor de beveiliging van digitale projecten. Facebook is al sinds het einde van het voorbije decennium in China verboden. De Chinese overheid vreest dat Facebook een platform voor de verspreiding van sociale onrust zou worden.

Het Belgische financiële concern KBC Groep heeft het Poolse TFI Fonds verkocht. Overnemer is de PKO Bank Polski, de grootste bank van Polen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Door de verkoop heeft KBC Groep zich helemaal uit Polen teruggetrokken. Polen vormde in het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw nochtans een belangrijke groeimarkt voor de Belgische bank. Door de financiële crisis werden de expansieplannen van KBC Groep in Polen echter afgeremd. In ruil voor een Europese goedkeuring voor de staatssteun die de Belgische bank had ontvangen om de crisis op te vangen, moest al een gedeelte van de Poolse activiteiten worden verkocht.

De Amerikaanse supermarktketen Kroger heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 27,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd een identieke groei gemeld van 0,7 procent. De nettowinst viel echter van 383 miljoen dollar naar 353 miljoen dollar terug. Indien echter geen rekening wordt gehouden met eenmalige kosten, zou een kwartaalwinst van 454 miljoen dollar zijn gerealiseerd. De resultaten van het tweede kwartaal tonen volgens Rodney McMullen, chief executive van Kroger, de progressie die het bedrijf heeft gerealiseerd. Hij wees onder meer op de stijging van het aantal bezoekers en het marktaandeel.

De Belgische holding Sofina heeft een belang genomen in het Amerikaanse technologiebedrijf ThoughtSpot. Het Amerikaanse bedrijf biedt aan zijn klanten een zoekmachine voor de analyse en presentatie van bedrijfsdata, maar maakt daarbij gebruik van artificiële intelligentie. Daardoor zouden de gegevens veel efficiënter moeten kunnen aangewend dan met een klassieke databank. Het Amerikaanse bedrijf beschikt onder meer over een programma waardoor het met één muisklik mogelijk zou worden een pakket data te verwerken waarvoor een klassieke onderneming ongeveer veertigduizend manuren nodig zou hebben. Sofina heeft een belang van 2,6 procent opgebouwd in ThoughtSpot.

Het biotechbedrijf ThromboGenics, gespecialiseerd in de zoektocht naar behandelingen tegen oogziekten ten gevolge van diabetes, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een inkomen van bijna 2,75 miljoen euro gerealiseerd, tegenover een omzet van 3,98 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van ruim 15,01 miljoen euro naar meer dan 15,22 miljoen euro. Patrik de Haes, chief executive van ThromboGenics, wees er echter vooral op dat de pijplijn van het bedrijf goede vorderingen boekt. Daarbij is ThromboGenics volgens hem goed gepositioneerd om de volgende twaalf maanden meerdere mijlpalen te bereiken die een aanzienlijke waarde voor de aandeelhouders zouden kunnen creëren.

Investeerder Prime Ventures heeft een belang van 6,4 procent in de Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com van de hand gedaan. Door de operatie krimpt het belang van Prime Ventures in de maaltijdbezorger van ruim 23 procent naar 16,8 procent. Vermoed wordt dat Prime Ventures beslist heeft om een gedeelte te innen van de meerwaarde die de maaltijdbezorger heeft gerealiseerd. Takeaway werd in september vorig jaar op de beurs geïntroduceerd tegen een bedrag van 23 euro per aandeel. Op het ogenblik dat Prime Ventures besloot om een gedeelte van zijn belang te verkopen, was die waarde tot een piek van 40 euro gestegen. Takeaway investeert op dit ogenblik in de uitbouw van activiteiten op de Duitse markt.

Het Duitse conglomeraat Thyssenkrupp heeft de verkoop van zijn Braziliaanse staaldivisie Siderurgica do Atlantico aan de Zuid-Amerikaanse staalproducent Ternium afgerond. Dat heeft de Duitse groep bekend gemaakt. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 1,5 miljard euro. De Braziliaanse divisie betekende een belangrijke verliespost voor het Duitse concern en de verkoop zal Thyssenkrupp naar eigen zeggen in staat stellen om zijn schuldenlast gevoelig terug te dringen. Er wordt aan toegevoegd dat met de verkoop van de Braziliaanse activiteiten de desinvestering van Steel Americas volledig is afgerond. Het bedrijf maakt gewag van een belangrijke mijlpaal in zijn toekomststrategie.

Het Canadese mijnbedrijf Dominion Diamond heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 239,8 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 50 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt werd dat een verkoopvolume van 3,6 miljoen karaat kon worden gerealiseerd, tegenover 1,3 miljoen karaat tijdens het tweede kwartaal vorig jaar. Het mijnbedrijf boekte een winst van 31,1 miljoen dollar, tegenover een verlies van 37,9 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar. Dominion Diamond, dat nog dit jaar onderdeel wordt van The Washington Companies, is eigenaar van de Canadese Ekati-mijn en heeft in het land ook een belang van 40 procent in de Diavik-mijn.

Het Britse telecombedrijf Vodafone werkt aan een plan om op de maan een mobiel netwerk aan te leggen. De operatie vormt een onderdeel van de eerste maanmissie die door Duitsland wordt opgezet. Alina, de landing-module van de maanmissie, moet met een mobiel netwerk van de vierde generatie contact met de aarde onderhouden. Vodafone benadrukt dat het basisstation in staat zal zijn om duidelijke beelden naar de aarde door te sturen. De centrale zal gebruik maken van zonnepanelen. Het is nog niet bekend wanneer de plannen voor Alina, een initiatief van de Duitse startup PT Scientist, zullen kunnen worden gerealiseerd. Een landing zou voorzien zijn in het gebied waar ook Apollo 17 op de maan werd neergezet.

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar hebben meer dan 52.000 Russische toeristen een bezoek gebracht aan Cuba. Dat betekende een stijging met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Association of Tour Operators of Russia. Opgemerkt wordt dat Russische toeristen een Cuba nog snel een bezoek willen brengen op een ogenblik dat nog alle socialistische attracties van het eiland intact zijn. De Russische toeristen zouden vooral in hotels met vier of vijf sterren willen overnachten. Een gemiddeld verblijf duurt tussen zeven en tien dagen. In totaal verwacht Cuba dit jaar ongeveer 4,7 miljoen buitenlandse toeristen te kunnen ontvangen. Dat is een stijging met 16,5 procent.

Het Italiaanse modehuis Prada heeft tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,47 miljard euro. Dat betekende een daling met 5,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 141,9 miljoen euro naar 116 miljoen euro. Het bedrijf werd geconfronteerd met lagere verkopen, maar diende ook met hogere kosten af te rekenen. Er worden nog altijd inspanningen gedaan om het retailnetwerk te moderniseren, terwijl ook in ecommerce en digitale marketing wordt geïnvesteerd en de productportfolio wordt aangepast. Patrizio Bertelli, chief executive van Prada, benadrukt te blijven geloven in de sterkte van het productdesign van het Italiaanse modehuis.

08:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-09-17

Uitstekend halfjaar voor internationaal toerisme

Het wereldwijde toerisme heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 598 miljoen internationale reizigers geregistreerd. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de World Tourism Organisation (WTO). Opgemerkt wordt dat de groei een significante verbetering weerspiegelde tegenover de trend van de jaren voordien. Gewag wordt gemaakt van het sterkste halfjaar sinds het begin van dit decennium. De sterkste groei werd opgetekend in het Midden-Oosten, waar een stijging met 9 procent werd geregistreerd, gevolgd door Europa en Afrika, die elk een toename met 8 procent konden melden.

Lees Verder

 

 

16:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Fakenews versterkt vertrouwen in traditionele media

Het fenomeen van fakenews heeft het vertrouwen in de traditionele media versterkt. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het bureau Ogilvy media bij meer dan tweehonderdvijftig journalisten. Vastgesteld werd dat 52 procent van de respondenten van mening is dat traditionele media de meest betrouwbare nieuwsbron zijn. Tevens werd opgemerkt dat 22 procent van de journalisten aangeeft vertrouwen te hebben in websites van bedrijven en persberichten. Sociale media worden bestempeld als het belangrijkste platform voor de groei van fakenews (25 procent), gevolgd door een gepolariseerde mediaverslaggeving (14 procent) en een bevestigingsdrang (14 procent).

Lees Verder

 

15:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook mobiele consument heeft hekel aan popup-reclame

Ook de mobiele consument heeft vooral een hekel aan reclameformats die hen beletten de opgevraagde content onmiddellijk te kunnen consumeren. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent On Device Research en Inskin Media bij negenhonderd mobiele consumenten in Groot-Brittannië. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat popup-reclame met een score van 28 procent het meest verguisde mobiele reclameformat is, gevolgd door reclames die het middendeel van het scherm in beslag nemen (26 procent) en advertenties de het opladen van de opgevraagde pagina vertragen (18 procent).

Lees Verder

 

14:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europa investeert minder in onderwijs

In de Europese Unie zijn de investeringen in onderwijs sinds het einde van het voorbije decennium gevoelig ingekrompen. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Acht jaar geleden investeerden de lidstaten van de Europese Unie immers gemiddeld 5,3 procent van hun bruto binnenlandse product aan onderwijs, maar dat aandeel was twee jaar geleden tot 4,9 procent teruggevallen. De grootste achteruitgang werd genoteerd in Griekenland, waar het onderwijsbudget met 23 procent werd ingekrompen, gevolgd door Cyprus en Portugal, die respectievelijk een daling met 17 procent en 16 procent registreerden. Daarna volgen Spanje en Italië met een respectievelijke achteruitgang met 11 procent en 10 procent.

Lees Verder

 

13:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |