08-09-17

Breedband in Verenigde Staten groter dan betaaltelevisie

In de Verenigde Staten heeft breedband inmiddels meer gebruikers dan betaaltelevisie. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Leichtman Research Group. Opgemerkt wordt dat de grote Amerikaanse aanbieders van betaaltelevisie tijdens het tweede kwartaal van dit jaar ongeveer 655.000 abonnees verloren, terwijl breedband 230.000 bijkomende gebruikers konden aantrekken. Daardoor heeft betaaltelevisie in de Verenigde Staten nu 92,6 miljoen abonnees tellen, tegenover 94 miljoen gebruikers voor breedband. De introductie van online streamingdiensten heeft volgens het rapport een belangrijke kantelmoment opgeleverd.

Lees Verder

 

11:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

India wordt vijfde grootste consumentenmarkt ter wereld

India zal tegen het einde van het volgende decennium de vijfde grootste consumentenmarkt van de wereld zijn geworden. Het land zal immers kunnen profiteren van een snelle groei in de retail en ecommerce. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Deloitte en de Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI). Opgemerkt wordt dat de consumptiesector één van de meest dynamische en snelstgroeiende industriën van het land is. Wel wordt gewaarschuwd voor de remmende werking van onder meer een slechte basisinfrastructuur en een complexe regelgevende en fiscale omgeving.

Lees Verder

 

 

10:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale mediagebruiker heeft complexe relatie met reacties

Gebruikers van sociale media hebben een complexe relatie met de feedback die ze op de platformen ontvangen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent YouGov bij 1,2 miljoen respondenten in de Verenigde Staten. Onder meer bleek dat 26 procent moet erkennen door een negatieve commentaar uit zijn evenwicht te worden gebracht, terwijl anderzijds meer dan de helft te kennen geeft het niet erg te vinden wanneer er geen positieve reacties komen op de foto’s die ze online hebben geplaatst. In het algemeen wordt aangevoerd dat positieve commentaren een grotere impact hebben dan negatieve opmerkingen.

Lees Verder

 

09:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Brits-Nederlandse groep Unilever neemt het Britse bedrijf Pukka Herbs, producent van biologische thee, over. Dat heeft Unilever bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Pukka Herbs heeft een jaaromzet van ongeveer 30 miljoen pond. Volgens een ranglijst van marktonderzoeker Euromonitor is Pukka het snelst groeiende biologische theemerk ter wereld. De markt voor kruidenthee, groene thee en thee met fruitsmaken is volgens Unilever ongeveer 1,6 miljard euro waard. Unilever spreekt zelf van een aanvullende overname die een hiaat opvult in het theeportfolio van de onderneming. Beide bedrijven gaan bovendien prat op hun inzet op duurzaamheid.

Het Amerikaanse ecommerce-concern Amazon is op zoek naar een locatie voor een bijkomend hoofdkantoor in Noord-Amerika. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De nieuwe vestiging moet plaats bieden aan vijftigduizend nieuwe personeelsleden. Amazon heeft voor het project een bedrag van 5 miljard dollar gereserveerd. Amazon benadrukt dat de inplanting een bijzonder grote impact op de omgeving zal hebben. Onder meer wordt gewezen op de hoogwaardige werkgelegenheid - met een gemiddeld salaris van meer dan 100.000 dollar - en indirecte voordelen voor onder meer hotels en restaurants. Het kantoor moet wel binnen een straal van vijfenveertig minuten rond een internationale luchthaven liggen.

De Amerikaanse boekenketen Barnes & Noble heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 853,3 miljoen gerealiseerd. Dat betekende een daling met 6,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De identieke omzet viel met 4,4 procent terug. Het nettoverlies kon van 14,4 miljoen dollar tot 10,8 miljoen dollar worden teruggebracht. Demos Parneros, chief executive van Barnes & Noble, benadrukte dan ook dat het bedrijf zijn resultaten heeft kunnen verbeteren, waarbij de omzetdaling gedeeltelijk door kostenbesparingen kon worden opgevangen. Parneros voegde eraan toe te verwachten zijn resultaten in de rest van het jaar te kunnen verbeteren.

De Waalse financier Albert Frère toont interesse om een belang te nemen in luchthaven Brussels South Charleroi Airport (BSCA). Frère zou interesse hebben in een belang van 27,5 procent dat op dit ogenblik in handen is van de holding Belgian Airports, gevormd door de Italiaanse investeerder Save en de Gemeentelijke Holding. Save leeft al enkele tijd in onmin met de andere aandeelhouders van de luchthaven. De Waalse overheidsholding Sowaer heeft een belang van 50,2 procent in de luchthaven. Ergon, een holding van Frère, had eerder ook al aangegeven interesse te hebben om een belang van 30 procent te nemen in Sonaca, producent van vliegtuigonderdelen en buur van de Waalse luchthaven.

Bij het Zweedse technologiebedrijf Ericsson zouden 14.000 banen kunnen worden geschrapt. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de krant Svenska Dagbladet gemeld. Daarmee zou het concern zijn wereldwijde personeelsbestand met 13 procent afslanken. Opgemerkt wordt dat er vooral banen zouden worden geschrapt in Europa en Latijns-Amerika. Thuisland Zweden zou grotendeels gespaard blijven. De Zweedse divisie kent immers een grote specialisatie in onderzoek en ontwikkeling, waaraan niet geraakt zou worden. Ericsson meldde officieel strategieën te bekijken om kosten te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. Tegen midden volgend jaar zou 1,05 miljard euro worden bespaard.

De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) investeert 15 miljoen euro in het modebedrijf FNG Group. Daarmee verwerft de investeerder een belang van 5 procent in het modebedrijf. Dankzij die bijkomende financiële middelen kan een uitbreiding naar Spanje en Duitsland worden gerealiseerd. Onder meer in Barcelona zal één van de dochtermerken van FNG Group een filiaal openen. De operatie vormt een onderdeel van de strategie van de groep om zijn activiteiten buiten de Benelux uit te breiden. Ook een introductie op de Franse markt behoort tot de mogelijkheden. De strategie vertegenwoordigt een streven van de groep naar onder meer een geografische spreiding van de risico’s.

De holding Brederode had tijdens de eerste helft van dit jaar een portefeuille met een waarde van ruim 1,77 miljard euro, tegenover een bedrag van ruim 1,56 miljard euro dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 26,1 miljoen euro naar 91,2 miljoen euro. Er wordt wel opgemerkt dat tijdens de eerste helft van vorig jaar een abnormaal zwakke prestatie moest worden gemeld. Brederode zegt dat alle divisies aan de groei hebben bijgedragen, maar vooral de beursgenoteerde ondernemingen tekenden volgens de holding voor de vooruitgang. Er wordt op gewezen dat de financiële markten zich zowel in Europa als in de Verenigde Staten op een historisch hoog niveau situeren.

Het Nederlandse modeconcern Doniger Fashion Group - het moederbedrijf van de kledingmerken Gaastra, McGregor en Adam Menswear - is failliet. Het concern had enkele dagen geleden bij de rechtbank van Amsterdam uitstel van betaling gevraagd. Bij Doniger, dat vorig jaar ontstond als doorstart van het failliete McGregor, werken op dit ogenblik zeshonderd mensen, verdeeld over meer dan zeventig winkels in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. De winkels van de drie merken blijven voorlopig wel open. Daarmee hoopt de curator de kansen op een succesvolle verkoop de boedel en het behoud van een maximale werkgelegenheid te versterken.

De holding Sofina van de familie Boël had midden dit jaar een portefeuille met een waarde van bijna 5,62 miljard euro, tegenover nagenoeg 5,27 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 116,7 miljoen euro naar 190,8 miljoen euro. De holding zegt zich te hebben kunnen herstellen van de sterke terugval die vorig jaar diende te worden genoteerd. Bij de rechtstreekse investeringen werd de positie versterkt in The Hut Group, First Eagle en GL Events. In The Hut Group heeft de holding inmiddels een belang van 7 procent opgebouwd. De deelneming in de Franse groep Eurozeo, de holding boven onder meer het hotelconcern Accor, werd daarentegen stopgezet.

De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Eli Lilly schrapt wereldwijd ongeveer 3.500 banen. De reorganisatie moet leiden tot een structurele verlaging van de kosten met ongeveer 500 miljoen dollar per jaar. Door een bezuiniging op de vaste lasten wil Eli Lilly ruimte vrijmaken voor investeringen in onder meer nieuwe geneesmiddelen. Volgens David Ricks, topman van Eli Lilly, heeft het bedrijf een overvloed aan veelbelovende middelen in ontwikkeling. Gerekend wordt de operatie gedeeltelijk te kunnen uitvoeren met vervroegd pensioen. Verder worden een aantal productielocaties gesloten of samengevoegd. De eenmalige kosten van de operatie worden geraamd op 1,2 miljard dollar.

De Zuid-Afrikaanse mijngroep Gold Fields heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,33 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst van de groep - die mijnen heeft in Zuid-Afrika, Ghana, Peru en Australië - daalde echter met 54 procent tot 53 miljoen dollar. Daarbij wordt gewezen naar ongunstige wisselkoersen, verhoogde afschrijvingen en herinvesteringen om de productie van de mijnen op peil te houden en de productiekosten te kunnen verlagen. Nick Holland, chief executive van Gold Fields, benadrukte daarbij het huidige productieprofiel de volgende acht tot tien jaar te kunnen handhaven.

Het Belgische fintech-bedrijf Gambit Financial Solutions, actief in robo-advies, wordt overgenomen door BNP Paribas Asset Management. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Evenmin werd meegedeeld welke participatie BNP Paribas in de Belgische fintech-onderneming krijgt. Gambit is vooral bekend van Birdee, een leverancier van software voor robo-advies. Onder meer levert Birdee de technologie voor KeyPrivate, de dienst voor het online vermogensbeheer van Keytrade Bank. Het bedrijf wil de beleggers ook rechtstreeks met zijn eigen website bereiken. Gambit is een spinoff van de Université de Liège en telt meer dan vijftig medewerkers. Topman is Geoffroy de Schrevel.

Het diagnosticabedrijf Biocartis uit Mechelen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 6,98 miljoen euro, tegenover 6,75 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van de commerciële producten liep met 195 procent op tot 5 miljoen euro. Die cijfers tonen volgens het bedrijf dat de investeringen in de uitbreiding van de portfolio en de geografische expansie succesvol vertaald konden worden in hogere commerciële volumes. Het bedrijf kondigde tevens de start van de verkoop in de Verenigde Staten aan, terwijl tevens gewag werd gemaakt van een aantal belangrijke testprojecten. Het verlies steeg van 23,78 miljoen euro naar 23,98 miljoen euro.

Het betaalbedrijf Square vraagt een banklicentie aan. Dat heeft Jack Dorsey, oprichter en topman van Square, bekend gemaakt. Tot nu toe kon het bedrijf, dat in de Verenigde Staten vooral actief is als aanbieder van mobiele betalingen, alleen in samenwerking met Celtic Bank kredieten aanbieden. Door de nieuwe divisie Square Financial Services kunnen leningen en spaarrekeningen worden aangeboden aan zelfstandigen en kleine ondernemingen. De divisie beschikt daarvoor over een kapitaal van 56 miljoen dollar. Dorsey, die ook Twitter heeft opgericht, beperkt de banklicentie voor Square tot de zakelijke sector. Indien hij zich ook op particulieren had willen richten, had Square een aantal activiteiten moeten afstoten.

In Frankrijk wordt het bedrijf MCI Réfrigération, producent van koelsystemen en klimaatcontrole, van investeerder AIAC Group overgenomen door het nutsconcern Engie. Dat heeft Engie bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. MCI Réfrigération telt ongeveer elfhonderd medewerkers en realiseerde het voorbije jaar een omzet van bijna 179 miljoen euro. De overname moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd. De transactie kadert volgens Engie in de strategie van de groep om de portefeuille activiteiten verder uit te breiden. MCI Réfrigération wordt bij Engie onderdeel van de divisie Axima, gespecialiseerd in klimaatregeling en brandbescherming.

08:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-09-17

Geen suikerhoudende frisdranken meer in Europese scholen

Onderwijsinstellingen in de Europese Unie zullen vanaf eind volgend jaar geen suikerhoudende dranken meer verkopen. Dat heeft de Union of European Beverages Association (Unesda) bekend gemaakt. De maatregel vormt volgens de sectororganisatie een uitbreiding van de strategie die de Unesda elf jaar geleden introduceerde en waarbij beslist werd om in lagere scholen niet langer suikerhoudende frisdranken te verkopen en de reclame voor de producten naar jongeren onder de twaalf jaar te stoppen. Consumentenorganisaties hebben de beslissing van de sectororganisatie verwelkomd.

Lees Verder

 

15:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale netwerksites promoten het slankheidsideaal

Er kan een duidelijk verband worden vastgesteld tussen een intensief gebruik van sociale netwerksites en de internalisering van het slankheidsideaal. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of South Australia bij meer dan achttienhonderd vrouwen tussen tien en zesenveertig jaar.

Lees Verder

14:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale verbondenheid is goed voor gezondheid

Sociale verbondenheid heeft een positieve impact op de fysische en mentale gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland in Australië bij 25.000 Nieuw-Zeelandse volwassenen, die gedurende een periode van vier jaar werden gevolgd.

Lees Verder

 

 

13:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Reputatie mogelijk tegengewicht tegen sociale vooroordelen

Reputatie kan sociale vooroordelen overwinnen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University bij nagenoeg negenduizend gebruikers van het alternatieve hotelplatform Airbnb. Onder meer besprekingen of de toewijzing van sterren aan gebruikers bleken volgens de onderzoekers vooroordelen over ras, gender of andere factoren te kunnen overwinning.

Lees Verder

 

12:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Groepscommunicatie kan pad naar oneerlijkheid worden

Een groepscommunicatie kan aanleiding zijn om een gezamenlijke bedrieglijke houding te creëren, zelfs al heeft elk individueel lid voordien een perfect eerlijk gedrag vertoond. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ludwig-Maximilians-Universität München.

Lees Verder

 

 

11:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Armoede beperkt aandacht voor ontwikkeling

Armoede beperkt de aandacht die kan worden besteed aan initiatieven om een beter leven te bewerkstelligen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Chicago. Die vaststelling biedt volgens de onderzoekers echter ook belangrijke opportuniteiten.

Lees Verder

 

 

10:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Russisch internet uitgerust met een psychologische firewall

De Russische autoriteiten zijn erin gelukt hun internet met een psychologische firewall te beschermen. Dat systeem is veel minder gemakkelijk te kraken dan een digitale muur. Dat zeggen wetenschappers aan de Ohio State University.

Lees Verder

 

09:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Ergon, een investeringsfonds van miljardair Albert Frère, bekijkt een instap in de Waalse luchtvaartgroep Sonaca. Ergon zou een belang tussen 25 procent en 30 procent in Sonaca, dat nu nog in handen is van de Waalse overheid, uit te bouwen. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 75 miljoen euro. Wallonië zoekt al langer een privépartner voor Sonaca, gevestigd in Gosselies, maar gesprekken terzake hebben tot nu toe nog geen oplossing kunnen brengen, onder meer omdat gevreesd werd dat de overheid teveel zeggenschap over het bedrijf zou moeten opgeven en men zich ook verzette tegen een mogelijke delokalisering van het hoofdkantoor van de luchtvaartgroep.

De West-Vlaamse voedingsgroep Ardo, producent van diepvriesgroenten, heeft een meerderheidsaandeel verworven in het Canadese bedrijf VLM Foods en dien dochteronderneming Compania Frutera La Paz uit Costa Rica. De transactie vertegenwoordigt de eerste overname die Ardo buiten de Europese grenzen realiseert. VLM Foods is een leverancier van verwerkte voeding in Noord-Amerika, terwijl Compania Frutera La Paz de grootste producent van vriesverse ananas van Costa Rica is. Ardo is al Europees marktleider in vriesverse voeding. Door de overname van VLM Foods kan de onderneming zijn wereldwijde positie dan ook verder versterken. Door de overname stijgt de jaaromzet van Ardo tot meer dan 1 miljard euro.

Vastgoedontwikkelaar Matexi heeft tijdens het voorbije een omzet gerealiseerd van 313,22 miljoen euro, tegenover 300,86 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg van 25,54 miljoen euro naar 26,11 miljoen euro. In totaal werden 1.516 woningen verkocht. Daarmee heeft de ontwikkelaar een nieuwe record laten optekenen. Voor de eerste keer in de geschiedenis werden ook meer appartementen dan huizen verkocht. Bij de verkoop van appartementen kon over een periode van vier jaar een verzesvoudiging tot 838 eenheden worden gemeld. Ook de omzet liet het voorbije jaar een absoluut record optekenen. Gewag wordt gemaakt van een sterke groei in België, Luxemburg en Polen.

De Amerikaanse chipproducent Intel moet een Europese boete van 1,06 miljard euro van acht jaar geleden voorlopig nog niet betalen. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie beslist. Intel werd door de Europese Commissie beschuldigd misbruik gemaakt te hebben van zijn machtspositie, waarbij computerproducenten met kortingen tot bestellingen werden verleid, terwijl een aantal retailers werden betaald om uitsluitend computers met processoren van het Amerikaanse bedrijf te verkopen. Intel had tegen de boete beroep aangetekend, maar dat protest was door het Europese gerecht drie jaar geleden verworpen. Het Europese Hof van Justitie heeft het dossier nu echter teruggestuurd.

Het Nederlandse maritieme bedrijf Dockwise, dochter van de groep Boskalis, heeft een aantal contracten voor zware zeetransporten ontvangen. De orders hebben een gezamenlijke waarde van 50 miljoen dollar. Boskalis zal onder meer onderdelen van boorplatformen van de Verenigde Staten naar Canada vervoeren en moet ook onderdelen voor de fundering van een windpark van de Verenigde Arabische Emiraten naar Vlissingen brengen. Daarnaast wordt een schip van Rotterdam naar China vervoerd. Tenslotte wordt ook het Amerikaanse marineschip USS Fitzgerald, dat bij een aanvaring in de Baai van Tokio werd beschadigd, van Japan naar Pascagoula in Mississippi gesleept.

Het Canadese winkelconcern Hudson's Bay heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 6,5 miljard Canadese dollar of 4,4 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een daling met bijna 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep echter op van 239 miljoen dollar naar 422 miljoen dollar. Richard Baker, bestuursvoorzitter van Hudson’s Bay, erkent dat de keten de voorbije periode een moeilijke tijd heeft doorgemaakt. Wel betoogde hij dat de daling van de vergelijkbare verkopen tijdens het tweede kwartaal minder uitgesproken was dan tijdens de eerste drie maanden van het jaar, wat volgens de topman vertrouwen biedt voor de rest van het jaar.

De Scandinavische bank Nordea verhuist zijn hoofdkantoor van Stockholm in Zweden naar Helsinki in Finland. De bank merkt daarbij op de voorbije zes maanden naar de best mogelijke inplantingsplaats voor zijn activiteiten te hebben gezocht. In de lente was al gebleken dat vooral Finland en Denemarken sterke ambities toonden om Nordea te kunnen aantrekken. Nordia, vijftien jaar geleden ontstaan uit een reeks fusies, had eerder al interesse te hebben om weg te gaan uit Zweden, waar de instelling met een overdreven streng bankentoezicht werd geconfronteerd. Björn Wahlroos, voorzitter van Nordea, stelde dat de bank nu zich op het niveau van zijn Europese sectorgenoten kan positioneren.

De Italiaanse bandenfabrikant Pirelli heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,69 miljard euro. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd een nettowinst gerealiseerd van 67 miljoen euro, tegenover een verlies van 10 miljoen euro de eerste helft vorig jaar. Opgemerkt wordt dat in volumes een groei met 1,3 procent kon worden gemeld, dankzij goede prestaties van producten uit het hogere prijssegment. De verliezen op investeringen konden van 48,8 miljoen euro naar 12,9 miljoen euro worden teruggebracht. Bij de standaard producten was er een inkrimping met 4,7 procent. Pirelli overweegt het vierde kwartaal van dit jaar opnieuw een beursnotering.

De Vlaamse divisie van de Nederlandse groep WPG Uitgevers gaat op een zelfstandige manier verder. Dat heeft WPG België aangekondigd. De activiteiten omvatten onder meer de uitgeverijen Manteau en Standaard en activa zoals Suske en Wiske, Jeroen Meus, De Kiekeboes en Pieter Aspe. Jeroen Overstijns, chief executive van WPG België, benadrukt dat het ook in de Vlaamse media, ondanks een relatief kleine thuismarkt, perfect mogelijk is vernieuwend te werken indien er voldoende ruimte wordt gegeven aan creativiteit. Hij voegt eraan toe te geloven dat in Vlaanderen een groot potentieel aanwezig is. De verzelfstandiging werd gerealiseerd door een management-buy-out met de steun van externe investeerders.

Etienne Kaesteker, mede-oprichter van winkelketen E5 Mode, geeft het aandeelhouderschap en de leiding over zijn modeketen door aan zijn neef Alexander Talpe. Eerder was al aangegeven dat Ronald Boeckx zijn functie als chief executive van E5 Mode zou neerleggen. Er is nu bekend gemaakt dat hij in die functie zal worden opgevolgd door Alexander Talpe, die ook 50,1 procent van de aandelen in de winkelketen verwerft. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Etienne Kaesteker richtte E5 Mode op het einde van de jaren zeventig op met zijn echtgenote Griet Talpe, die inmiddels is overleden. Kaesteker zegt dat de nu de tijd voor een verjonging is aangebroken.

Stanley Fischer, vicevoorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, neemt in oktober ontslag. Dat heeft Fisher (73) zelf bekend gemaakt, waarbij hij gewag maakt van persoonlijke redenen. Zijn mandaat liep nog tot juni volgend jaar. Bovendien zou hij tot eind decennium zetelen in de raad van gouverneurs. Fischer, professor economie aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), werd drie jaar geleden door de Federal Reserve aangetrokken. Hij was voorzien ook hoofdeconoom van de Wereldbank en adjunct-directeur van het Internationaal Monetair Fonds. De raad van gouverneurs van de Federal Reserve telt in principe zeven leden, benoemd door de Amerikaanse president. Slechts vier zetels zijn ingenomen.

Het Nederlandse kunstmestbedrijf OCI Nitrogen heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van iets meer dan 1 miljard dollar gerealiseerd. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd een groei met bijna 5 procent gerealiseerd. De nettowinst steeg met 4 procent tot 47 miljoen dollar. Opgemerkt wordt dat bij de eigen productie een stijging met meer dan 10 procent tot 3,3 miljoen ton werd opgetekend. Daarnaast kon volgens het bedrijf worden geprofiteerd van de hogere prijzen voor methanol en melamine. Verder werd bekend gemaakt dat de methanol-capaciteit van BioMCN in Delfzijl wordt verdubbeld. Met die operatie zal een investering van ongeveer 100 miljoen euro zijn gemoeid.

Het videoproductiehuis StoryMe zal opnieuw door oprichter Lorenzo Bown worden geleid. In maart vorig jaar was Jonathan Moerkens als externe chief executive aangetrokken. Onder diens leiding werd het team van vijfendertig naar tachtig leden uitgebreid en zou ook de toekomstige groei zijn voorbereid. Het videoproductiehuis benadrukte dat Moerkens bij StoryMe een afgelijnde bedrijfsstructuur heeft uitgebouwd. Onder meer werd rond de chief executive een team van managers uitgebouwd. Voor de verdere groei kan het bedrijf naar eigen zeggen echter beter terugvallen op de oorspronkelijke oprichter. StoryMe wil volgend jaar in zes landen filialen opzetten. Er zouden ook een vijftigtal bijkomende medewerkers komen.

De Britse Beggars Group, één van de grootste onafhankelijke muzieklabels van de wereld, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 70,6 miljoen pond, tegenover 72,9 miljoen dollar het jaar voordien. De nettowinst daalde eveneens van 12,9 miljoen pond naar 11,9 miljoen pond. Het bedrijf zegt het voorbije jaar echter geprofiteerd te kunnen hebben van het succesalbum 25 van de Britse zangeres Adele. Beggars Group heeft belangen in muzieklabels zoals 4AD, Rough Trade, XL en Matador. In totaal werden het voorbije jaar negenendertig albums op de markt gebracht. Dat betekende een daling met negen albums tegenover het jaar voordien. De groep heeft 112 medewerkers in dienst.

Het Amerikaanse bedrijf Juicero, ontwikkelaar van een intelligente fruitpers, is op zoek naar een overnemer. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het bedrijf werd drie jaar geleden opgericht door Doug Evans en bracht een luxe fruitpers tegen een prijs van 700 euro op de markt. Het bedrijf werd echter al vlug geconfronteerd met zware kritieken, die het nut van het product in vraag stelden. De prijs werd al vlug herleid tot 400 euro, maar in april toonde een test van het persbureau Bloomberg aan dat de machine geen enkel voordeel opleverde tegenover het manueel persen van fruit. In juli werd al een vierde van het personeel ontslagen. Drie jaar geleden had de onderneming 120 miljoen dollar kapitaal opgehaald.

08:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-09-17

Regenval en diefstal bedreigt Griekse likeur

Masticha dreigt met een schaarste te worden geconfronteerd. De oogst wordt immers bedreigd door ongunstige regenval en diefstallen. Dat zegt de Association of Mastiha Producers. De drank wordt geproduceerd op basis van de mastiekboom, die op het Griekse eiland Chios groeit.

Lees Verder

 

11:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Koper elektrische wagen heeft te weinig keuzemogelijkheden

Een gebrek aan marketing en een beperkte keuze aan modellen ondermijnt de verkoop van elektrische wagens op de Europese markt. Dat is de conclusie van een onderzoek van de organisatie Transport and Environment.

Lees Verder

 

10:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europol wil striktere controles tegen witwaspraktijken

Er moeten striktere controles worden ingevoerd om witwaspraktijken tegen te gaan. Dat heeft Rob Wainwright, directeur van de Europese politiedienst Europol, gezegd. Hij wijst erop dat slechts één tiende van alle gemelde transacties ook daadwerkelijk worden onderzocht.

Lees Verder

 

10:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Digitaal tijdperk creëert nieuwe vorm gewelddadige content

Redacties moeten inspanningen doen om hun journalisten af te schermen tegen de impact van de gewelddadige content die door het publiek wordt aangebracht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Toronto in Canada.

Lees Verder

 

09:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Spiritualiteit bevordert ethiek op de werkvloer

Er zijn aanwijzingen dat religieuze of spirituele overtuigingen een impact kunnen hebben op het ethisch gedrag op de werkvloer. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Curtin University en de York University.

Lees Verder

 

09:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chinese cosmeticamarkt profiteert van jong mannelijk publiek

De Chinese cosmeticamarkt richt zich steeds meer op jonge mannelijke volwassenen. Dat is de conclusie van een rapport van analist Cinda Securities, waar wordt opgemerkt dat de Chinese economie groei ook een impact heeft op de mannelijke lichaamsverzorging.

Lees Verder

08:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verlaten Noordzee-bronnen blijven methaan produceren

Verlaten bronnen pompen duizenden tonnen gas en olie in de Noordzee. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Helmholtz Centre for Ocean Research in Duitsland, de Stanford University in de Verenigde Staten en de Universität Basel in Zwitserland.

Lees Verder

08:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Finse technologiebedrijf Rovio, fabrikant van het videogame Angry Birds, krijgt een notering aan de beurs van Helsinki. Het concern wil voor een bedrag van 30 miljoen euro nieuwe aandelen op de markt brengen. Daarnaast zullen een aantal actuele aandeelhouders een gedeelte van hun participatie aanbieden. De eerste versie van Angry Birds kwam op het einde van het voorbije decennium op de markt en leverde het voorbije jaar nog een omzet van ongeveer 200 miljoen euro op. De opbrengsten van de beursgang zouden vooral worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe games. Geraamd wordt dat Rovio na de beursgang een waarde van ongeveer 1,7 miljard euro zal krijgen.

Het Franse industrieconcern Schneider Electric neemt een belang van 60 procent in het Britse softwarebedrijf Aveva. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 705 miljoen euro. Er werden eerder al twee vergeefse pogingen ondernomen om beide groepen te laten samensmelten. Na de overname zal de software-divisie van Schneider bij Aveva worden ondergebracht. Aveva is gevestigd in Cambridge en is gespecialiseerd in de ontwikkeling van software en informatica-diensten voor de winning van olie en gas. Ook een belangrijk gedeelte van de klanten van Schneider situeren zich in diezelfde sector. Door de fusie moeten Schneider en Aveva hun positie in de sector kunnen versterken.

Het Amerikaanse informatica-concern HP Enterprise heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 8,2 miljard dollar, tegenover 8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst zakte met 24 procent tot 500 miljoen dollar. HP Enterprise, een voormalig onderdeel van Hewlett-Packard, kondigde ook aan zijn software-activiteiten te hebben verkocht aan de Britse groep Micro Focus. Volgens Meg Whitman, chief executive van HP Enterprise, moet die operatie de onderneming toelaten zich meer op software en hardware voor datacenters toe te spitsen. Met de transactie zou een bedrag van 8,8 miljard dollar zijn gemoeid.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft door stakingen tijdens de voorbije drie jaar een bedrag van 30 miljoen euro aan inkomsten gemist. Dat blijkt uit een rapport van François Bellot, Belgisch minister van mobiliteit. Met een verlies van 14,8 miljoen euro, gekoppeld aan vierentwintig dagen acties, werd vorig jaar één van de piekperiodes van de stakingsactiviteit uit de geschiedenis van het Belgische spoorvervoer. Drie jaar geleden werden achttien stakingsdagen met een verlies van 10,1 miljoen euro geteld. Het jaar daarop werden vijftien dagen staking geregistreerd. Dat had een kost van 5 miljoen euro. Een stakingsdag kost het bedrijf gemiddeld 2 miljoen euro verlies.

De Franse overheid verkoopt een belang van 4,1 procent in het nutsbedrijf Engie aan institutionele beleggers. Door de operatie wordt het belang van de Franse overheid in het nutsbedrijf van 29 procent naar 25,5 procent teruggebracht. De Franse staat zegt wel meer dan één derde van de stemrechten in het bedrijf in handen te houden. De verkoop kadert in de strategie van de Franse president Emmanuel Macron, die voor ongeveer 10 miljard euro aan staatsbelangen in grote Franse ondernemingen van de hand wil doen. De inkomsten uit die operatie moeten worden gebruikt voor investeringen in innovatie. De Franse overheid zou onder meer ook belangen in Air France en Renault willen afbouwen.

In de Verenigde Staten wordt het bedrijf Rockwell Collins, fabrikant van vliegtuigonderdelen, overgenomen door het industrieel conglomeraat United Technologies. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 23 miljard dollar. De operatie vertegenwoordigt één van de grootste overnames uit de geschiedenis van de luchtvaart. Rockwell Collins is onder meer gespecialiseerd in de ontwikkeling van cockpit-apparatuur en de aankleding van vliegtuigcabines. United Technologies is onder meer eigenaar van Pratt & Whitney, constructeur van vliegtuigmotoren. Door de samensmelting van het fusiebedrijf zijn marktpositie versterken en een aantal kostenbesparingen realiseren.

De Deense speelgoedgroep Lego heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,7 miljard Deense kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 2,11 miljard euro. Tegenover dezelfde periode vorig jaar viel de omzet met 5 procent terug. De nettowinst viel van 3,5 miljard kroon naar 3,4 miljard kroon terug. Jorgen Vig Knudstorp, chief executive van Lego, stelde teleurgesteld te zijn in de omzetdaling in gevestigde markten zoals de Verenigde Staten en Europa. In Azië en andere opkomende markten was er daarentegen een dubbelcijferige groei. Om het probleem aan te pakken wordt het personeelsbestand met 8 procent afgeslankt. Daardoor zullen 1.400 banen worden geschrapt.

Het Duitse farmaconcern Merck overweegt zijn divisie voor consumentengezondheid gedeeltelijk of geheel te verkoop. De betrokken divisie, die ongeveer 3.800 mensen in dienst heeft, realiseert een jaaromzet van ongeveer 860 miljoen euro. Daarmee vertegenwoordigt de divisie amper 6 procent van de totale activiteit van het concern. De divisie produceert middelen die zonder doktersvoorschrift kunnen worden verkocht, zoals de vitamines Neurobion en de neusspray Nasivin. De omvang van de afdeling is echter te klein om tegen grotere concurrenten te kunnen optornen. Bovendien heeft Merck middelen nodig om een aantal kernactiviteiten verder te versterken.

De Waalse engineeringgroep Hamon heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 209 miljoen euro, tegenover 221 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon van 24,8 miljoen euro naar 11 miljoen euro worden teruggebracht. Die verbetering was onder meer te danken aan de verkoop van de Amerikaanse divisie Thermal Transfer Corporation voor 22 miljoen euro, waarop een meerwaarde kon worden geboekt. Het bedrijf merkt verder op dat de doorgevoerde kostenbesparingen niet nog hun volledige uitwerking hebben laten optekenen, maar pas volgend jaar een duidelijke impact zullen laten blijven. Het orderboek midden dit jaar had een waarde van 491 miljoen euro.

Het Duitse bedrijf Lilium, ontwikkelaar van vliegende taxi’s, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 90 miljoen dollar opgehaald. Onder meer het Chinese internetconcern Tencent nam aan de kapitaalronde deel. Lilium is gevestigd in München en wil als eerste ter wereld een elektrische vliegende taxi op de markt brengen. De toestellen zouden verticaal moeten opstijgen en landen en zouden een topsnelheid van 300 kilometer kunnen halen. Op dit ogenblik worden tests uitgevoerd met een prototype dat aan twee inzittenden plaats biedt. Op termijn wordt gerekend op een versie met vijf inzittenden. Onder meer wordt gedacht aan verbindingen tussen luchthavens en de omliggende stadscentra.

De Europese Commissie gaat experts naar België, Nederland, Duitsland en Frankrijk sturen om de fipronilbesmetting in de eiersector te kunnen reconstrueren. Dat heeft Vytenis Andriukaitis, Europees commissaris voor voedselveiligheid, op een vergadering van de Europese ministers van landbouw aangekondigd. Inmiddels is gebleken dat de fipronilbesmetting, die in België en Nederland zou zijn ontstaan, minstens vijfenveertig landen heeft getroffen. In de Europese Unie hebben tot nu toe alleen Litouwen en Kroatië nog geen melding van een besmetting gemaakt. Buiten Europa werden onder meer ook besmettingen geregistreerd in de Verenigde Staten, Rusland, Zuid-Afrika en Turkije.

Het Belgische biotechbedrijf Tigenix heeft toestemming gekregen om in zijn fabriek in Madrid te starten met de productie van stamcellen die uit vetweefsel werden verkregen. Het materiaal is een cruciaal onderdeel van de celtherapieën waaraan het biotechbedrijf werkt. Door de licentie kan het bedrijf met de productie van de stamceltherapie Cx601 starten wanneer voor de operatie de goedkeuring is verkregen van het European Medicines Agency (EMA). Het middel zou kunnen worden ingezet voor de behandeling van complexe perianale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. Later dit jaar wordt een goedkeuring van de Europese autoriteiten verwacht.

De Nederlandse verzekeraar Vivat heeft tijdens de eerste helft van dit jaar ruim 1,7 miljard euro inkomsten uit premies geboekt, tegenover een bedrag van bijna 1,34 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De verzekeraar, het moederbedrijf van onder meer merken zoals Reaal en Zwitserleven, boekte een nettoverlies van 60 miljoen euro, tegenover een winst van 578 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen echter wel kon worden geprofiteerd van gunstige wisselkoersen. Dit keer moet gewezen worden op nadelige ontwikkelingen op de financiële markten, waaronder met name de lage rente. De onderliggende winst steeg echter wel van 53 miljoen euro naar 73 miljoen euro.

Bij de vestiging van restaurantketen McDonald’s aan het Beursplein in het centrum Brussel hebben de vakbonden actie gevoerd tegen een samenwerking van het bedrijf met het platform UberEats. Opgemerkt wordt dat McDonald’s op het platform beroep wil doen om maaltijden bij klanten af te leveren. De vakbonden hekelen echter de werkomstandigheden die aan de maaltijdbezorgers van UberEats worden opgelegd. Daarbij wordt gewag gemaakt van schijnzelfstandigen, die onder meer op het gebied van sociale zekerheid zijn benadeeld. De vakbonden willen dat de maaltijden zouden worden geleverd door bestellers die bij McDonald’s vast in dienst zijn.

De vastgoedgroep Aedifica heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar, dat eind juni werd afgesloten, een omzet van bijna 78,99 miljoen euro gerealiseerd, tegenover ruim 59,82 miljoen euro huurinkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 40,3 miljoen euro naar 63,4 miljoen euro. Aedifica beschikte op het einde van het voorbije boekjaar over een vastgoedportefeuille met een waarde van 1,5 miljard euro. De bezettingsgraad bedroeg 98,7 procent. De zorgsector vertegenwoordigt 82 procent van de totale portefeuille van de vastgoedgroep, die naar eigen zeggen nog investeringsmogelijkheden voor 500 miljoen euro heeft. Daarbij wordt vooral gekeken naar Duitsland en Nederland.

08:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-09-17

Aankoop luxegoederen heeft verschillende motieven

Achter de aankoop van luxegoederen gaan een hele reeks motieven schuil. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Auckland, de Baylor University in Texas en de Dongwoo Ko from Hankuk University in Seoul. Onder meer wordt gewag gemaakt van een streven om sociale status uit te stralen, maar ook escapisme en zelftransformatie kunnen een reden zijn, net zoals investeringsplannen. Er wordt aan toegevoegd dat elke consument luxe op een eigen manier bekijkt en zelfs dezelfde persoon onder verschillende omstandigheden het concept op een andere wijze kan benaderen.

Lees Verder

 

20:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Onveilige waterhuishouding vooral bedreiging voor vrouwen

Watertekort treft vooral de vrouwelijke bevolking. Dat zegt Bruno Tisserand, voorzitter van EurEau, de sectororganisatie van Europese producenten van drinkwater en beheerders van afvalwater. Tisserend betoogt dat ongeveer 30 procent van de wereldbevolking nog steeds geen toegang heeft tot zuiver drinkwater, terwijl 60 procent niet over veilige sanitaire installaties kan beschikken. Daarbij wordt gewaarschuwd dat vrouwen in de meest getroffen gebieden in het algemeen de belangrijkste zorgverstrekkers voor kinderen, ouderen en zieken zijn en dan ook het gemakkelijkst blootgesteld worden aan besmettingen van micro-organismen.

Lees Verder

 

19:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nagenoeg niemand ontsnapt aan impulsaankopen

Meer dan negen op tien consumenten geeft toe zichzelf elke maand minstens één keer op een impulsaankoop te betrappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Whistl bij een groep consumenten in Groot-Brittannië. Vastgesteld werd dat 91 procent van de respondenten minstens één impulsaankoop per maand toegeeft. Daarbij wordt gewag gemaakt van een gemiddeld bedrag van 47,84 pond. Impulsaankopen hebben het meest betrekking op kleding (56 procent), gevolgd door voeding en drank (49 procent), woninginrichting (34 procent), schoenen (27 procent) en juwelen (22 procent).

Lees Verder

 

19:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Overgrote meerderheid bedrijven heeft cyberbeveiliging

De overgrote meerderheid van de grotere bedrijven heeft een plan voor cyberbeveiliging geïmplementeerd om op potentiële of reële dreigingen te kunnen antwoorden. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Clutch bij meer dan driehonderd informatica-verantwoordelijken bij bedrijven met meer dan vijfhonderd werknemers in de Verenigde Staten. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat meer dan 90 procent van de respondenten te kennen gaf dat zijn organisatie een plan voor cyberbeveiliging heeft ingevoerd. Nog bleek dat phishing de belangrijkste vorm van cyberaanvallen tegen de bedrijven blijft.

Lees Verder

 

18:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Teloorgang Amerikaanse retaillandschap een mythe?

De teloorgang van de Amerikaanse retailer wordt fel overdreven. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent IHL Group op basis van een analyse van meer dan achttienhonderd retailketens met minstens vijftig winkels in de Verenigde Staten. Opgemerkt wordt dat tegenover elke keten die met netto winkelsluitingen werd geconfronteerd, 2,7 groepen met een netto groei konden worden opgetekend. In totaal kent het Amerikaanse retaillandschap dit jaar volgens de onderzoekers een netto aangroei met 4.080 locaties. Ook volgend jaar zou een netto toename met 5.500 winkels worden voorzien.

Lees Verder

 

18:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eén op vier consumenten bekijkt live videostreams

Ongeveer één kwart van de consumenten kijkt naar live streaming van videocontent. Bij tieners loopt dat cijfer zelfs op tot 45 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Nielsen bij nagenoeg tweeduizend consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden bovendien vast dat de grootste interesse wordt opgetekend bij uitzendingen van reguliere sportcompetities (57 procent), gevolgd door televisieshows (48 procent) en sportieve kampioenschappen (47 procent). Tevens wordt gewag gemaakt van awardshows (42 procent) en nieuwsgebeurtenissen (33 procent). Tieners en millennials worden vooral door mond-aan-mond reclame van nieuwe videocontent op de hoogte gebracht.

Uit het onderzoek bleek nog dat 60 procent van de totale bevolking dankzij mond-aan-mond reclame online videocontent op het spoor komt. In de leeftijdsgroep tussen dertien en vierendertig jaar loopt dat cijfer echter op tot 67 procent. Bij de tieners en millennials komen sociale media en applicaties op de tweede plaats met een score van (45 procent), gevolgd door commercials op televisie en het internet (39 procent) en commercials in de bioscoop (38 procent). In de totale populatie staat de televisie-reclame daarentegen op de tweede plaats met een score van (46 procent), gevolgd door de bioscoopreclame (33 procent), online reclame (32 procent) en sociale media en applicaties (29 procent).

Verder wordt opgemerkt dat ook bij tieners inmiddels een grotere bereidheid kan worden gemeld om voor digitale content te betalen. Er werd immers vastgesteld dat 63 procent van de ondervraagde tieners aangaf het voorbije jaar digitale videocontent aangekocht te hebben, tegenover 45 procent het jaar voordien. Anderzijds bleken de millennials het voorbije jaar ook meer fysieke video gekocht te hebben dan het jaar voordien. Die aankopen worden meestal gemotiveerd door een streven naar de uitbouw van een eigen videocollectie, terwijl ook gewezen wordt op allerlei bonus-fragmenten. Tevens wordt opgemerkt dat de fysieke collectie toelaat video te kijken wanneer het internet niet beschikbaar is.

Lees Verder

17:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: video |  Facebook |

Ook media hanteren stereotypes over computerwetenschap

In de media wordt ook de computerwetenschap vaak op een vertekende manier afgebeeld. Dat kan in diverse sectoren een aantal belangrijke gevolgen hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southern California. Onder meer wordt opgemerkt dat de presentatie van computerwetenschap in de media ertoe kan leiden dat het bedrijfsleven en het onderwijs een onvoldoende diverse groep kandidaten kunnen aantrekken. Er wordt aan toegevoegd dat de gehanteerde vooroordelen vooral de toegang van vrouwelijke kandidaten tot de computersector zouden kunnen dwarsbomen.

Lees Verder

 

16:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse renstal Scuderia Ferrari heeft zijn partnership met tabaksfabrikant Philip Morris International verlengd. Dat heeft de Italiaanse autobouwer Ferrari bekend gemaakt. De huidige overeenkomst liep eind dit jaar af. Het partnership is al meer dan veertig jaar oud, waarbij Ferrari onder meer reclame voor het sigarettenmerk Marlboro maakte. Tabaksreclame werd tien jaar geleden door Formula One verbannen, waarna Ferrari nog drie seizoenen met de barcode van het sigarettenmerk bleef rijden. Op dit ogenblik kan de link tussen beide partijen nog worden herkend in het design van de racewagens van Ferrari, dat nog een aantal elementen uit het ontwerp van Marlboro omvat.

In Shanghai is de eerste Chinese basis voor testvluchten van particuliere drones geopend. Dat heeft de Civil Aviation Administration of China gemeld. De basis is gevestigd in het district Qingpu en zou services aan duizenden onbemande vliegtuigen kunnen leveren. Opgemerkt wordt dat particuliere drones in China bijzonder populair zijn. Volgens de Aircraft Owners and Pilots Association of China zijn in het land meer dan 120.000 drones geregistreerd. Het land telt ongeveer vijfhonderd dronefabrikanten. De drones werden oorspronkelijk ingezet voor landopmeting, maar worden inmiddels ook gebruikt voor recreationele doeleinden, beveiliging en landbouw.

De Russische mijngroep Alrosa heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 155,55 miljard roebel of 2,7 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een daling met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 46 procent tot 847,7 dollar terug. De verkoop van diamanten viel met 18 procent tot 2,5 miljard dollar terug. In België boekte het bedrijf tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzetdaling met 13 procent tot 1,31 miljard dollar. In India werd een achteruitgang met 25 procent tot 396,1 miljoen dollar opgetekend. Op de Russische thuismarkt ging de omzet met 7 procent terug tot 419 miljoen dollar. De dalingen worden wel toegeschreven aan ongunstige wisselkoersen.

In Duitsland hebben de kartelautoriteiten recent een inval gedaan bij het bedrijf ArcelorMittal en zes andere staalondernemingen. De betrokken bedrijven worden ervan verdacht de mededingingsregels te hebben overtreden. De actie van het Duitse Bundeskartellamt zou ook de groepen Salzgitter en ThyssenKrupp viseren. Ook Hans Jürgen Kerkhoff, voorzitter van de sectororganisatie Wirtschaftsvereinigung Stahl, zou het onderwerp van het onderzoek uitmaken. De Duitse staalindustrie voelt al jaren de druk van de Chinese concurrentie. Die problemen zouden mogelijk aan de basis liggen van afspraken om de prijzen op de Duitse markt op een kunstmatig hoog niveau te houden.

Het alternatieve taxibedrijf Uber heeft de software-specialist Blake Ross (32) aangeworven. Ross begon zijn carrière zestien jaar geleden al bij Netscape, op dat ogenblik de belangrijkste concurrent van Internet Explorer van Microsoft. Hij zou echter een aantal mogelijkheden hebben gezien die bij Netscape niet konden worden gerealiseerd. Daarom vertrok Ross uiteindelijk bij Netflix en begon aan de ontwikkeling van een eigen browser, die twaalf jaar geleden als Firefox op de markt werd geïntroduceerd. Tien jaar geleden werd de ontwikkelaar aangetrokken door Facebook, waar hij uiteindelijk zes jaar zou blijven. Ross moet bij Uber de productstrategie verder helpen uitbouwen.

Het Nederlandse modeconcern Doniger Fashion Group heeft van de rechtbank van koophandel in Amsterdam uitstel van betaling gekregen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Ook een aantal dochterondernemingen genieten tijdelijk van een bescherming tegen hun schuldeisers. Doniger werd vorig jaar gelanceerd als doorstart van de failliete modegroep McGregor. Joep van Straaten, chief executive van Doniger, zegt dat het bedrijf alle mogelijke inspanningen heeft gemaakt om een nieuwe groei te lanceren, maar is dat nog niet gelukt. Er wordt volgens hem wel aan een oplossing gewerkt. Alle winkels van de dochtermerken Gaastra, McGregor en Adam blijven voorlopig open.

De Belgische holding Ackermans & van Haaren heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van bijna 1,89 miljard euro gerealiseerd, tegenover bijna 1,64 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 84,7 miljoen euro naar 133,5 miljoen euro. De holding zegt dan ook tijdens de eerste zes maanden van dit jaar goede prestaties te hebben laten boeken. Er wordt aan toegevoegd dat het bedrijf ook goed gepositioneerd is voor de rest van dit jaar. Onder meer bij dochterbedrijven Deme, Bank van Breda en Delen Investments werden positieve cijfers genoteerd. Alleen bouwdochter CFE kende volgens de holding een daling, te wijten aan een vertraging van de Belgische bouwactiviteiten.

De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen een overbruggingskrediet dat de Duitse overheid aan de failliete luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft verstrekt. Dankzij de noodlening kan het bedrijf voorlopig blijven vliegen, waardoor volgens de Europese autoriteiten ook de belangen van de reizigers worden beschermd. Nadat grootaandeelhouder Etihad midden augustus duidelijk had gemaakt geen middelen meer te willen investeren in het verlieslatende Air Berlin, moest het faillissement worden aangevraagd. De Duitse overheid verleende een noodkrediet van 150 miljoen euro, maar onder meer budgetmaatschappij Ryanair had tegen die beslissing klacht neergelegd.

De holding Bois Sauvage heeft tijdens de eerste helft van dit jaar bijna 39,48 miljoen euro inkomsten geboekt, tegenover nagenoeg 15,17 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat steeg van 6,1 miljoen euro naar 21,2 miljoen euro. De positieve resultaten zijn vooral te danken aan de verkoop van de isolatiedivisie van het Amerikaanse kunststoffenbedrijf Noël Group. De nettowinst steeg van 3,3 miljoen euro naar 21,3 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan de lucratieve verkoop van het Waalse farmabedrijf Ogeda aan de Japanse groep Astellas, terwijl in de eerste helft vorig jaar nog van een aantal eenmalige lasten gewag diende te worden gemaakt.

De Duitse automaker Daimler en het Amerikaanse bedrijf Via zetten een Europese samenwerking op. Daimler stelt daarbij aan Via kleine bussen van Mercedes-Benz ter beschikking om taxiritten uit te voeren. Daimler investeert 50 miljoen dollar in het project. Bedoeling is de concurrentie met Uber op te drijven. In eerste instantie zou het samenwerkingsverband zich vooral richten op Londen, maar in een later stadium zouden ook andere Europese steden volgen. Het hoofdkantoor van de Europese activiteiten van Via zou in Amsterdam worden gevestigd. Via werd vier jaar geleden opgericht en is onder meer al actief in steden zoals New York, Chicago en Washington.

In Groot-Brittannië hebben werknemers van de restaurantketen McDonald’s het werk neergelegd om te protesteren tegen het gebruik van nuluren-contracten en slechte arbeidsomstandigheden. De actie werd opgezet in filialen van McDonald’s in Cambridge en Crayford. Volgens de vakbonden, die gewag maken van een moedige actie, eisen de laagbetaalde werknemers een uurloon van minstens 10 pond en een grotere arbeidszekerheid. Het bedrijf wijst er echter op dat slechts een uiterst klein deel van de werknemers beslist heeft om actie te voeren. Volgens de vakbonden zou het beleid van het management ook leden van de werknemersorganisaties viseren.

Het digitale beveiligingsbedrijf Gemalto heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,4 miljard euro. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De divisie mobiele activiteiten vielen met 10 procent terug. Daarbij wordt vooral gewezen naar een verschuiving op de markt, waarbij steeds meer beroep wordt gedaan op apparaten zonder fysieke simkaart. Ook wordt benadrukt dat in steeds meer landen de verkoop van anonieme simkaarten aan banden is gelegd. De operationele winst viel van 172 miljoen euro naar 93 miljoen euro terug. Dat is onder meer te danken aan een afschrijving van 425 miljoen euro op goodwill.

Bij de Zwitserse farmagroep Novartis heeft chief executive Joseph Jimenez bekend gemaakt eind januari volgend jaar met pensioen te gaan. Hij zal worden opgevolgd door Vasant Narasimhan, op dit ogenblik hoofd van de onderzoeksdivisie van de Zwitserse groep. Zowel Jimenez als Narashimhan hebben de Amerikaanse nationaliteit. Het vertrek van Jimenez, die aangeeft nog wel tot midden volgend jaar ter beschikking te blijven om zijn opvolger te adviseren en ondersteuning te verlenen, is onverwacht. Jimenez stond acht jaar aan het hoofd van Novartis, waar hij vooral heeft geïnvesteerd in de onderzoeksdivisie voor geneesmiddelen op voorschrift, waarbij vooral de strijd tegen kanker centraal stond.

De Nederlandse keten Beter Bed heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 209,8 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 11 procent tot 7,5 miljoen euro, maar die achteruitgang moet volgens de beddenfabrikant vooral worden toegeschreven aan nieuwe fiscale regels die in Duitsland werden ingevoerd. Het bedrijf voegt eraan toe op een sterke tweede jaarhelft te rekenen. Vooral in de Benelux verwacht Beter Bed naar eigen zeggen dankzij een aanhoudend hoog consumentenvertrouwen sterke verkopen. Beter Bed beschikte op het einde van het tweede kwartaal over 1.194 filialen.

Het Belgische vastgoedbedrijf Cofinimmo breidt zijn portefeuille in Duitsland uit met de overname van het rustoord Villa Sonnenmond in Neustadt im Westerwald. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,1 miljoen euro. Door de overname breidt Cofinimmo zijn Duitse activa uit tot een portefeuille met een totale waarde van 136 miljoen euro. Villa Sonnenmond was oorspronkelijk een hotel, maar werd op het einde van de voorbije eeuw omgebouwd tot een rusthuis. Villa Sonnenmond beschikt over 71 bedden, gespreid over drie gebouwen op een terrein met een totale oppervlakte van 2.940 vierkante meter. Het rusthuis wordt verhuurd aan Convivo, een bedrijf dat een twintigtal instellingen uitbaat.

12:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-09-17

Content marketing groeit sneller dan algemene reclamemarkt

De wereldwijde content-marketing zal dit jaar een omzet realiseren van 32,1 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 14,4 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent PQ Media. Ook de volgende vier jaar zal volgens de onderzoekers eenzelfde groeitempo kunnen worden aangehouden. Daarmee laat de sector volgens de onderzoekers een sterkere groei optekenen dan de geraamde bestedingen aan marketing en reclame, waarbij nog een toename van ongeveer 5 procent per jaar in het vooruitzicht wordt gesteld. Zes jaar geleden vertegenwoordigde de wereldwijde content-marketing nog een waarde van 15,2 miljard dollar.

Lees Verder

 

19:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Financiële beslissingen vaak onvoldoende onderzocht

Bij financiële beslissingen worden vaak verkeerde keuzes gemaakt omdat de consument niet alle beschikbare alternatieven overweegt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Chicago. De onderzoekers wijzen erop dat de consument bij zijn keuze zich vaak beperkt tot een beperkt lokaal aanbod in plaats van de bredere mogelijkheden te onderzoeken. Onder meer wordt opgemerkt dat vele gezinnen voor de aankoop van hun woning nalaten om een vergelijking te maken tussen de verschillende aanbieders van hypotheken en vaak ingaan op de voorstellen van de eerste financiële instelling die ze hebben gecontacteerd.

Lees Verder

 

18:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |