24-10-17

Nieuwsoverzicht

Het Franse energieconcern Engie is op zoek naar een koper voor zijn divisie vloeibaar aardgas. Dat heeft Engie bevestigd. Er zouden inmiddels gesprekken zijn gestart met de Franse groep Total. Er wordt echter benadrukt dat een eventuele verkoop alleen betrekking zouden hebben op het transport en de internationale groothandel. De lokale invoerterminals en de verkoop van gas aan de consument zullen niet worden afgestoten. De operatie kadert in de toekomststrategie die Isabelle Kocher, chief executive van Engie, heeft ontwikkeld. Het bedrijf wil zich immers meer focussen op de verkoop van diensten aan klanten en gereguleerde activiteiten. Ook bij elektriciteit heeft Engie zich grotendeels uit trading teruggetrokken.

Het financiële bedrijf Mastercard opent zijn blockchain-technologie voor bedrijven en financiële instellingen, die van het platform gebruik zullen kunnen maken om betalingen uit te voeren. De groep brengt geen eigen virtuele munt uit, maar biedt naar eigen zeggen met zijn technologie een digitale snelweg voor betalingen aan. Justin Pinkham, directeur van Mastercard Labs, benadrukt dat de omzetting van betalingen in traditionele munten naar cryptomunten nog altijd een complexe opdracht betekenen. De technologie heeft vooral de intentie om de snelheid, de transparantie en de kosten van internationale betalingen in de zakelijke sector te verbeteren.

De Amerikaanse speelgoedmaker Hasbro heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 3 procent tot bijna 266 miljoen dollar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van de verkoop van speelgoed dat is gelinkt aan The Last Jedi, de jongste film in de reeks Star Wars, die in december wordt gelanceerd. Een gelijkaardige impuls kon worden ervaren van de lancering van de film My Little Pony eerder deze maand. Ook de verkoop van games zoals Monopoly kenden een sterke verkoop. Dat geldt ook voor de prestaties van dochtermerken zoals Nerf.

Batterijenfabrikant Duracell zal de volgende drie jaar belangrijke investeringen doen in zijn fabriek in Aarschot. Dat heeft de lokale directie bekend gemaakt naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de site in Aarschot, de enige batterijfabriek van Duracell in Europa. Duracell is sinds vorig jaar eigendom van de holding Berkshire Hathaway van belegger Warren Buffett. Concrete informatie over de geplande investeringen kan naar eigen zeggen om concurrentiële redenen niet worden gegeven. Wel kan worden opgemerkt dat het productieapparaat verder zal worden geoptimaliseerd om zich te kunnen instellen op de toekomstige evoluties. Onder meer wordt gewezen op de nood aan krachtiger batterijen.

Het bedrijf Applitek uit Nazareth, gespecialiseerd in wateranalyses, is verkocht aan zijn Amerikaanse sectorgenoot Hach. Applitek werd in het midden van de jaren opgericht door David Laurier. Het bedrijf biedt een gamma van toestellen om de waterkwaliteit te analyseren of om chloorlekken in industriële processen te detecteren. Applitek heeft inmiddels een dertigtal werknemers en verkoopt zijn producten in honderdtwintig landen. Kevin Klau, topman van Hach, noemt de overname van Applitek een belangrijke aanvulling van zijn bestaand portfolio. Voor Applitek betekent de samenwerking met Hach een gelegenheid om zijn internationale activiteiten verder te versterken.

BinckBank verkoopt softwarebedrijf Able aan Topicus Finance. Dat heeft BinckBank bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Able ontwikkelt technologische oplossingen voor banken en verzekeraars op het gebied van vermogensbeheer, sparen en beleggen. BinckBank had eerder al aangegeven Able te willen afstoten. Het bedrijf maakte verder bekend ook uit te kijken naar een versnelde samenwerking met andere partijen, zodat een aantal schaalvoordelen kunnen worden gerealiseerd. Daarmee kan BinckBank naar eigen zeggen zijn uitgangspositie bij een eventuele consolidatieslag in de sector verder versterken.

Het Amerikaanse bedrijf Kimberly-Clark, fabrikant van verzorgingsproducten, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 4,6 miljard dollar. Dat was een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst nam met 3 procent toe tot 567 miljoen dollar. Het bedrijf, het moederconcern van merken zoals Huggies en Kleenex, wijst onder meer naar moeilijke marktomstandigheden voor de divisie persoonlijke verzorging, die in Europa, Australië en Zuid-Korea met teruglopende verkopen werd geconfronteerd. Het bedrijf maakte verder bekend het voorbije kwartaal 125 miljoen dollar te hebben bespaard. Over het hele jaar is een besparing tussen 425 miljoen dollar en 450 miljoen dollar voorzien.

Routerfabrikant Cisco Systems neemt het Amerikaanse softwarebedrijf BroadSoft over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,9 miljard dollar. Dat heeft Cisco Systems bevestigd. BroadSoft is ontwikkelaar van software voor telecommunicatie voor providers en andere zakelijke partijen. Sinds kort is het bedrijf ook actief op de consumentenmarkt. Onder meer worden zakelijke chatdiensten aangeboden. BroadSoft is de tweede belangrijke overname die Cisco dit jaar realiseert. In maart werd ook AppDynamics overgenomen voor een bedrag van 3,7 miljard dollar. AppDynamics ontwikkelt software die toelaat de prestaties van andere programma’s te meten.

Het Nederlandse technologieconcern Philips heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 214 miljoen euro naar 263 miljoen euro. Onder meer wordt gewezen op sterke prestaties van het bedrijf in China. De omvang nieuwe orders kende een toename met 5 procent. Frans van Houten, topman van Philips, benadrukte dat het bedrijf nu de vruchten plukt van strategische keuzes die eerder werden gemaakt. Vooral wordt gewezen op de prestatis van de divisie Connected Care & Health Informatics, waar de omzet en winst respectievelijk een groei met 8 procent en 4,4 procent boekten.

Zachte en schimmelkazen zoals camembert, brie en roquefort kunnen op de Chinese markt opnieuw worden verkocht. Bijna twee maanden geleden voerde de Chinese overheid een importverbod voor de kazen in. Reden waren de bacteriën die in de traditionele Europese kaasproductie worden gebruikt. Omdat de Chinese wetgeving terzake onduidelijk was, werd de invoer van een aantal Europese kaassoorten tijdelijk geblokkeerd. Gesprekken tussen de Chinese gezondheidsdiensten en vertegenwoordigers van de Europese Unie zouden echter een oplossing hebben geboden. In China neemt de consumptie van kaas gevoelig toe, maar 90 procent van de verkoop is afkomstig van import, vooral uit Australië en Nieuw-Zeeland.

De Amerikaanse groep Halliburton, dienstverlener voor de oliesector, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,4 miljard dollar, tegenover 3,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep op van 7 miljoen dollar tot 361 miljoen dollar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen vooral profiteren van de heropleving van de energiesector en prijsverbeteringen op de Noord-Amerikaanse markt, waar een omzetstijging met 91 procent tot 3,16 miljard dollar kon worden gemeld. Ook internationaal kon opnieuwe verbetering worden geboekt. Er wordt wel opgemerkt dat het bedrijf vorig jaar nog een belangrijke last moest boeken voor de geblokkeerde overname van Baker Hughes.

Grondstoffenhandelaar Vitol neemt de petroleumactiviteit van sectorgenoot Noble uit Hongkong over. Dat hebben de twee partijen gemeld. De transactie zou Noble 582 miljoen dollar opbrengen, zodat het bedrijf zijn schulden kan afbouwen. Noble was ooit de grootste grondstoffenhandelaar van Azië, maar is de voorbije jaren door een aantal negatieve berichten in problemen geraakt. Het bedrijf moet voor begin volgend jaar een schuld van 1 miljard dollar terugbetalen. Noble diende al uitstel van betaling te vragen. Eerder verkocht het bedrijf noodgedwongen ook al zijn gasactiviteiten aan Mercuria. Vitol is de grootste onafhankelijke oliehandelaar ter wereld en beschikt over een vloot van enkele honderden schepen.

Mark Johnson, een voormalig handelaar van de Britse bank HSBC Holdings, is door een rechtbank in New York schuldig bevonden aan fraude. Johnson zou met een transactie van 3,5 miljard dollar voor rekening van een klant hebben geknoeid. Johnson zou volgens de aanklagers er samen met collega’s hebben voor gezorgd dat de koers van het Britse pond op korte tijd een sterke stijging liet optekenen. Hij zou voor rekening van zijn klant grote sommen aan ponden voor rekening van zijn klant tegen de hogere koers hebben gekocht. Daarmee zou Johnson voor zijn bank miljoenen dollar winsten hebben gerealiseerd. Later zal nog een uitspraak over de strafmaat worden gedaan.

Het technologiebedrijf Brolis Semiconductors uit Litouwen opent een filiaal in Gent. In de fabriek zal lichttechnologie in chips worden verwerkt. Brolis werd vijf jaar geleden door de broers Vizbaras opgericht. Het bedrijf heeft inmiddels een twintigtal medewerkers. In Gent wil de onderneming de volgende drie jaar tussen vijf en tien ingenieurs aantrekken. Brolis is gespecialiseerd in toepassingen met infrarood licht, die onder meer worden gebruikt bij nachtkijkers en de opsporing van gassen. Om die technologie op kleiner schaal te kunnen toepassen, wordt in Gent een onderzoekscentrum gestart. Daarbij zal gepoogd worden de componenten van de systemen op een siliciumchip te integreren.

Het Franse supermarktgroep Casino heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 9,2 miljard euro. Dat was een stijging met 2,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Autonoom zou een groei met 3,4 procent zijn gemeld. De prestaties werden naar eigen zeggen vooral gedragen door het ecommerce-platform Cdiscount, die een groei met 18,4 procent kon melden. In de supermarkten in Frankrijk en Latijns-Amerika diende daarentegen een tragere groei worden gemeld. Het derde kwartaal betekende voor Casino ook een groeivertragingen. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar was er groei met 2,5 procent gemeld, gevolgd door 3 procent stijging het tweede kwartaal.

08:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |