31-10-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse drankenproducent Constellation Brands, eigenaar van onder meer het biermerk Corona, stapt in het Canadese bedrijf Canopy Growth Corp over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 191 miljoen dollar. Constellation Brands krijgt voor die som een participatie van bijna 10 procent in Canopy Growth, teler van cannabis. De Amerikaanse groep zegt de investering momenteel vooral te beschouwen als een stap in een sector met veel groeipotentie. Op termijn heeft Constellation Brands de optie zijn participatie in Canopy tot bijna 20 procent op te voeren. Waarnemers verwachten dat de drankensector, de tabaksindustrie en de farmabedrijven een toenemende interesse in cannabis zullen tonen.

De fusiegesprekken tussen de Amerikaanse telecommaatschappij Sprint en sectorgenoot T-Mobile USA worden stopgezet. De Japanse technologiegroep Softbank, eigenaar van Sprint, zou zich verzetten tegen de constructie die na de fusie zou worden opgezet. Er was immers voorzien dat T-Mobile, onderdeel van Deutsche Telekom, in de fusiegroep een meerderheidsbelang zou krijgen. Softbank zou zich uiteindelijk toch niet in een minderheidspositie kunnen schikken. Sprint en T-Mobile zijn de derde en vierde aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten. De fusiegroep, die 130 miljoen gebruikers zou tellen, zou een aanval op de marktleiders Verizon en AT&T kunnen lanceren.

Het Italiaanse energieconcern Eni heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,7 miljard euro, tegenover 13,2 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een nettowinst van 344 miljoen euro, tegenover een verlies van 562 miljoen het derde kwartaal vorig jaar. De productie van het concern liep met 5,4 procent op tot ruim 1,8 miljoen vaten per dag. Claudio Descalz, chief executive van Eni, maakte gewag van uitstekende resultaten. Over het hele jaar wordt een productieverhoging met ongeveer 5 procent in het vooruitzicht gesteld. Daarmee zou het hoogste productieniveau in zeven jaar tijd worden bereikt.

Luchtvaartmaatschappij VLM Airlines wil in de lente van volgend jaar van start gaan met rechtstreekse vluchten tussen Brussels Airport en de Chinese stad Shenzhen. Dat is gezegd tijdens de herlancering van de vluchten van VLM Airlines tussen Antwerp Airport en London City Airport. VLM Airlines is na zijn faillissement overgenomen door de holding SHS Aviation, die een aantal Nederlandse en Chinese investeerders heeft samengebracht. Op langere termijn zouden nog een aantal andere Chinese steden op het programma worden gezet. Vanuit Antwerpen zouden in de loop van de maand november nog enkele andere Europese bestemmingen aan het aanbod van VLM Airlines toevoegen.

Het voorbije jaar lieten broeikasgassen in de atmosfeer van de aarde wereldwijd een gemiddelde aanwezigheid van 403,3 parts-per-million (ppm) optekenen. Het jaar voordien was nog een niveau van 400 ppm gemeten. Dat blijkt uit een rapport van de World Meteorological Organization (WMO), waar gewaarschuwd wordt de aanwezigheid van koolstofdioxide in de atmosfeer met een recordsnelheid toeneemt. Er wordt nu gewag gemaakt van het hoogste niveau in 800.000 jaar. Vooral de voorbije zeventig jaar werd een bijzonder sterke groei opgemeten. Die toename wordt toegeschreven aan den combinatie van menselijke activiteiten en het weerfenomeen El Nino.

Het bedrijf SnowWorld heeft de geplande bouw van nieuwe indoor skipistes in Parijs en Barcelona voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. SnowWorld benadrukt dat een snelle realisatie van de plannen door omstandigheden wordt verhinderd. De voorziene locatie in Parijs is immers gereserveerd voor de Olympische Spelen die over zeven jaar in de Franse hoofdstad worden georganiseerd. Pas daarna kan aan een verdere planning van een indoor skipiste worden gewerkt. Bovendien zal het door de politieke problemen in Catalonië voorlopig wellicht ook niet mogelijk zijn om de nodige vergunningen voor een skicomplex tijdig te kunnen verwerven.

De Duitse autobouwer Audi heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14 miljard euro, tegenover 13,9 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst kende nagenoeg een verdubbeling tot bijna 1,3 miljard euro. Vorig jaar diende de autobouwer nog provisies in te schrijven voor claims voor het emissieschandaal rond de dieselmotoren, terwijl anderzijds ook moest afgerekend worden met de impact van defecte airbags van de Japanse toeleverancier Takata. Voor het vierde kwartaal moet volgens Audi wel een verlaging van de winst worden verwacht. Er wordt daarbij gewag gemaakt van extra kosten voor de lancering van nieuwe modellen.

Het biotechbedrijf MDxHealth uit Herstal heeft een distributiecontract gesloten met het Zwitserse bedrijf Unilabs, een van de grootste klinische laboratoria van Europa. Daarbij werd overeengekomen dat Unilabs de urinetest SelectMDx van het Belgische bedrijf in zijn netwerk zal verdelen. De urinetest wordt gebruikt voor het opsporen van prostaatkanker. SelectMDx is daarbij is staat patiënten met een hoger risico op agressieve prostaatkankers te identificeren. Op basis van de testresultaten kan over een eventuele biopsie worden beslist. Op dit ogenblik wordt slechts bij één derde van de biopsies ook daadwerkelijk kanker vastgesteld. Financiële details over het contract zijn niet bekend.

De Britse bank HSBC Holdings heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met meer dan 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Britse bank zegt daarbij in alle regio’s een groei te hebben kunnen realiseren. Vooral in Azië konden goede prestaties worden neergezet, waarbij onder meer een grotere kredietactiviteit kon worden opgetekend in China en Hongkong. De winst van de bank viel met 1 procent terug tot 5,44 miljard dollar. De provisies voor slechte leningen vielen weliswaar met meer dan een vijfde terug, maar de operationele kosten liepen met 7 procent op, onder meer onder invloed van prestatiebonussen.

De Franse groep Bricorama heeft Intergamma, het bedrijf boven de keten Gamma, voor de rechter gedaagd. Bricorama is aandeelhouder van Intergamma, maar kan zich niet vinden in het beleid dat het bedrijf voert. Harm Jan Stoter, chief van Intergamma, wordt er door Bricorama van beticht niet naar de aandeelhouders te luisteren. Stoter zou volgens Bricorama met alle beschikbare middelen zijn zin proberen door te drijven en zou bovendien te kwader trouw handelen. Basis van het dispuut zijn plannen van Intergamma om aandeelhouder CRH uit te kopen. Daarbij wordt van de andere aandeelhouders een inspanning van 140 miljoen euro geëist, zonder echter extra inspraakrechten te voorzien.

De Amerikaanse voedingsmiddelengroep Mondelez heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,53 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 2,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De vergelijkbare verkopen lieten een groei met 2,8 procent optekenen. De nettowinst steeg met 81 procent tot 992 miljoen dollar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van onder meer desinvesteringen, kostenbesparingen en de afwikkeling van een belastingkwestie in Brazilië. De groei werd vooral gerealiseerd in opkomende markten. In de ontwikkelde markten wordt de sector meer geconfronteerd met grotere eisen rond gezonde voeding.

Liège Airport investeert 20 miljoen euro in zijn vrachtinfrastructuur. Dat heeft de directie van de Luikse luchthaven aangekondigd. In de plannen is bijna 20.000 vierkante meter bijkomende opslagruimte en uitrusting voor de vrachtbehandeling voorzien. Daardoor kan de cargocapaciteit van de luchthaven met 30 procent worden verhoogd. Liège Airport is op dit ogenblik al de belangrijkste cargoluchthaven van België. De werken zullen tegen eind volgend jaar moeten zijn afgerond. Met de investeringen wil Liège Airport op de verdere groei van zijn activiteiten inspelen. Onder meer AirBridgeCargo Airlines heeft zich recent op de Waalse luchthaven gevestigd. Ook Air China Cargo breidt zijn activiteiten in Luik verder uit.

De Amerikaanse farmagroep Merck heeft zijn aanvraag voor de verdeling voor de verdeling van Keytruda, een geneesmiddel voor de behandeling van longkanker, op de Europese markt ingetrokken. Gebleken is immers dat de Europese autoriteiten hun twijfels hebben over de effectiviteit van het product. Daarom wil Merck een aantal bijkomende onderzoeken laten uitvoeren vooraleer eventueel een nieuwe vraag zal worden ingediend. In de Verenigde Staten heeft Keytruda wel een vergunning verkregen, maar het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het European Medicines Agency (EMA) toonde zich minder overtuigd. Merck zegt echter overtuigd te blijven van de mogelijkheden van Keytruda.

Het postbedrijf Bpost zoekt voor de eindejaarsperiode meer dan zevenhonderd tijdelijke pakketbezorgers. Het bedrijf zegt de voorbije vier jaar de pakketbezorging tijdens de eindejaarsperiode met bijna 70 procent te hebben zien toenemen. Ook nu wordt nogmaals een sterke stijging verwacht. Op dit ogenblik worden bij bij Bpost gemiddeld 175.000 pakketten per dag verwerkt. Rond de feestdagen zal die activiteit echter sterk moeten worden opgedreven. Op piekdagen wordt een trafiek van enkele honderdduizenden pakketten verwacht. Het is echter niet altijd gemakkelijk de nodige kandidaten voor de vacatures te vinden. De lonen zijn relatief bescheiden, terwijl ook de ongewone werkuren afschrikken.

De groep Ceconomy, het bedrijf achter onder meer de elektronicaketens van MediaMarkt en Saturn, heeft tijdens het laatste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 5,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Vooral in Spanje, Italië en Nederland kon een sterke groei worden gemeld. Het bedrijf maakt daarbij gewag van een succesvolle lancering van een reeks nieuwe telefoons en spelcomputers. Er werden tijdens het voorbije kwartaal dertien nieuwe winkels geopend. Eén vestiging werd gesloten. De groep telt nu 1.053 filialen. Over het hele boekjaar werd een omzetgroei met 1,3 procent tot 22,2 miljard euro gemeld.

13:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-10-17

Minder kinderen in gezinnen met inwonende verwanten

Inwonende familieleden kunnen ervoor zorgen dat het gezin minder kinderen telt dan zou kunnen worden verwacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Wien bij 2,5 miljoen vrouwen in veertien landen. Wanneer in de onderzochte gezinnen ook de moeder of de schoonmoeder van de vrouw woont, kunnen volgens de onderzoekers minder kinderen worden geteld dan wanneer het gezin verder alleen nog de mannelijke partner telt. Het verschil kan volgens de Oostenrijkse wetenschappers worden verklaard door de fenomenen van reproductie competitie en concurrentie voor bronnen.

“In het verleden werd vaak aangevoerd dat de aanwezigheid van de moeder of schoonmoeder van de vrouw in het gezin tot een groter aantal kinderen zou leiden,” betoogt onderzoeksleider Martin Fieder, professor antropologie aan de Universität Wien. “Op die manier zouden de moeder of de schoonmoeder immers het aantal kleinkinderen zien toenemen. Daarnaast werd ook aangenomen dat vrouwen frequent zouden verhuizen naar de gezinnen en huishoudens van hun mannen. Uit ons onderzoek is echter gebleken dat deze veronderstellingen grotendeels kunnen moeten tegengesproken.”

“In de meeste gevallen wonen vrouwen niet samen met hun moeder of schoonmoeder in hetzelfde huishouden,” aldus professor Fieder. “Indien dat toch het geval is, moet bovendien worden vastgesteld dat er meestal minder kinderen worden geteld dan in een huishouden dat uitsluitend uit man en vrouw bestaat.” Daarbij wordt gewezen op onder meer het effect van reproductieve concurrentie. Wanneer de grootmoeder immers zelf nog relatief jong is, kan ook zij volgens Fieder immers zelf nog kinderen baren. Die eigen kinderen zijn voor de grootmoeder biologisch belangrijker dan de opvoeding van kleinkinderen, waardoor een concurrentie over de grenzen van de generaties kan optreden.

Daarnaast kunnen de grootmoeders met hun dochter of schoondochter volgens de onderzoekers ook concurreren voor bronnen. Die conclusie is volgens Fieber gedeeltelijk mogelijk omdat een groot gedeelte van de studie in ontwikkelingslanden werd uitgevoerd.

Lees Verder

19:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezin |  Facebook |

Inbeslagnames Afrikaans ivoor op recordniveau

In Afrika heeft de illegale jacht op olifanten voor het vijfde jaar op rij een daling laten registreren. De inbeslagnames van illegale voorraden ivoor zijn echter tot een record gestegen. Dat blijkt uit een studie van de Convention on International Trade in Endangered Species (Cites). Opgemerkt wordt dat het voorbije jaar in totaal 40 ton illegaal ivoor in beslag kon worden genomen. Dat is de grootste voorraad sinds het einde van de jaren tachtig van de voorbije eeuw. Bovendien kon ook een record aan grote inbeslagnames worden gemeld. In gewicht zijn de vangsten volgens Cites bijna drie keer groter dan tien jaar geleden.

Het fenomeen moet volgens John Scanlon, secretaris-generaal van Cites, mogelijk worden verklaard door een toegenomen waakzaamheid bij grenswachten, waardoor smokkelaars gemakkelijker zouden kunnen worden ontmaskerd. “Maar er kan ook sprake zijn van een paniekreactie bij de smokkelaars,” voert hij aan. “Mogelijk hebben de criminele syndicaten beslist om hun reserves massaal op de markt te brengen. Ze beginnen immers te beseffen dat ze een verkeerde beslissing hebben genomen door op het uitsterven van de olifant, waardoor de prijzen voor ivoor mogelijk nog een explosieve groei zouden kennen, te gokken.”

Cites wijst erop dat de voorbije jaren op de illegale markten de prijzen voor ivoor met ongeveer 50 procent zijn gedaald. Verder wordt opgemerkt dat de vooruitzichten voor de olifantenpopulaties in Afrika grote verschillen tonen. Een studie van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) voerde eerder dat over een periode van tien jaar tot het midden van dit decennium de Afrikaanse olifantenpopulatie met 110.000 exemplaren zou zijn ingekrompen. Volgens Cites is de populatie in Zuid-Afrika en een gedeelte van Oost-Afrika inmiddels stabiel of kan zelfs een groei worden opgemerkt.

Het grootste aantal olifanten kan worden opgemerkt in Botswana, terwijl de populaties in Kenia, Namibië, Rwanda, Zuid-Afrika en Oeganda een status-quo tonen of toenemen. Daarentegen blijft de illegale jacht bijzonder sterk in Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek, waar weinig wordt ondernomen om de stropers te bestrijden.

Lees Verder

18:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ivoor |  Facebook |

Facebook veruit marktleider in sociale commerce

De grote meerderheid van de consumenten doen bij aankopen op sociale netwerken vooral beroep op Facebook. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Open Influence bij een groep gebruikers van sociale commerce in de Verenigde Staten. Daarbij bleek dat 47,7 procent van de respondenten te kennen gaf zijn jongste sociale aankoop op Facebook te hebben gedaan. Instagram kwam op grote afstand met een score van 8,6 procent op een tweede plaats, gevolgd door YouTube (4,5 procent), Pinterest (2,1 procent), Twitter (1,4 procent) en Snapchat (0,8 procent). Er werd ook vastgesteld dat 34,6 procent nog nooit op sociale media een aankoop heeft gedaan.

De onderzoekers kwamen verder tot de vaststelling dat mode en kleding met een score van 32,4 procent in de sociale commerce de populairste productcategorie vormen. Voeding en drank volgt met een cijfer van 17,9 procent op een tweede plaats. Er wordt wel op gewezen dat de impact van sociale netwerken op de consument verder kan gaan dan de uiteindelijke aankoopbeslissing en ook al eerder op het traject een invloed kan uitoefenen. Gewezen wordt op een eerder onderzoek van het bureau ViSenze, waaruit was gebleken dat bij de sociale netwerken Facebook de grootste impact had op de aankoopbeslissing van de consument.

Facebook werd daarbij door 31,8 procent van de ondervraagden genoemd als een bron van inspiratie voor aankopen. Op de tweede plaats stond Pinterest met een score van 16,4 procent, gevolgd door Instagram (12,5 procent) en Snapchat (1,7 procent). ViSenze wees er tegelijkertijd echter ook op dat 37,7 procent van de ondervraagden te kennen geeft dat sociale media geen enkele impact op hun aankoopbeslissingen hebben. De onderzoekers wijzen er echter op dat marketeers en merken in hun strategieën voor de benadering van de consument in verschillende fases van het proces gebruik van sociale media kunnen maken.

Lees Verder

17:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociale netwerken |  Facebook |

Geconnecteerde wereld kent exponentiële groei

Tegen het einde van het volgende decennium zal de wereld 125 miljard geconnecteerde apparaten tellen. Dit jaar zijn 27 miljard toestellen aan het internet gekoppeld. Er wordt tot eind volgend decennium dan ook een gemiddelde groei met 12 procent per jaar verwacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau IHS Markit. Er wordt aan toegevoegd dat ook de wereldwijde datatransmissies een bijzonder sterke groei zullen laten optekenen. Op dit ogenblik wordt in die activiteit een jaarlijkse groei tussen 20 procent en 25 procent opgetekend, maar dat zal volgens IHS Markit snel oplopen tot 50 procent.

“Het internet-of-things zal een revolutie in het concurrentiële landschap creëren, waarbij de dagelijkse activiteiten van het bedrijfsleven een transformatie zullen ondergaan en nieuwe opportuniteiten zullen worden geopend,” betoogt Jenalea Howell, onderzoeksleider connectiviteit en intelligente steden bij IHS Markit. “De geconnecteerde technologie zal nagenoeg alle geledingen van de industrie en alle marktgebieden raken, van de ruwe grondstoffen tot de productie en distributie en zelfs de consumptie van het eindproduct. Er zal dan ook een constante evolutie worden opgetekend in de omgang van mensen met machines, informatie en zelfs met elkaar.”

Er kunnen volgens de onderzoekers achter de ontwikkeling van het internet-of-things vier belangrijke drijfkrachten worden geïdentificeerd. In eerste plaats wordt gewezen op de creatie van nieuwe connecties van apparaten en informatie. Daarnaast is er echter ook een versterkte verzameling van data die uit deze connecties voortkomt. Ook moet volgens IHS Markit rekening worden gehouden met geavanceerde computer-toepassingen die de verzamelde data in nieuw mogelijkheden zullen transformeren. Tenslotte wordt gewag gemaakt van een unieke creatie van nieuwe interacties, zakelijke modellen en oplossingen. Cruciaal voor bedrijven is echter de ontwikkeling van een consistente strategie voor het internet-of-things.

Lees Verder

16:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet-of-things |  Facebook |

Natuur heeft positieve impact op cognitieve ontwikkeling kinderen

Kinderen die in een omgeving met meer natuur opgroeien, zijn aandachtiger. Dat is de conclusie van het onderzoek van wetenschappers aan het Barcelona Institute for Global Health (IS Global) bij vijftienhonderd kinderen uit de omgeving van Sabadell en Valencia, die gedurende een periode van tien werden gevolgd. De Spaanse wetenschappers zeggen met de studie een eerste keer te hebben kunnen aanwijzen dat een langdurige residentiële blootstelling aan een natuurlijke omgeving een positieve impact heeft op het aandachtsvermogen van kinderen. De resultaten tonen volgens de onderzoekers dan ook dat een natuur in de stad belangrijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.

Uit een eerder onderzoek van IS Global kon worden afgeleid dat een omgeving met natuur in de omgeving van scholen de cognitieve ontwikkeling van kinderen tussen zeven en tien jaar kon versterken. “Het nieuwe onderzoek toont echter aan dat ook een natuurrijke omgeving van de woning een positieve impact kan hebben op de ontwikkeling van het kind,” aldus hoofdonderzoeker Payam Dadvand. Groene ruimtes in de steden promoten ook echter sociale connecties en fysieke activiteit. Bovendien vermindert de aanwezigheid van natuur de luchtvervuiling en lawaaihinder. Daarom is natuur van essentieel belang voor de ontwikkeling van de hersenen van de volgende generaties.

Vastgesteld werd dat kinderen uit stadswijken met parken of andere vormen van natuur op aandachtsproeven superieure scores haalden. Bovendien bleken ze ook snellere reacties te laten optekenen. De onderzoekers merken wel op dat nog verdere studies zouden moeten worden georganiseerd, waarbij de impact van verschillende varianten van natuur op de ontwikkeling zou worden nagegaan. “Voorlopig blijft het een open vraag of een blootstelling aan verschillende types van vegetatie ook een andere impact zou kunnen hebben op de ontwikkeling van jonge kinderen,” benadrukt Jordi Sunyer, hoofd van het Child Health Programma bij IS Global. “

Lees Verder

16:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: natuur |  Facebook |

Moderne samenleving is niet minder gewelddadig

Ook de moderne maatschappij is er niet in geslaagd het geweld te verminderen. Mensen die in een grote en georganiseerde samenleving wonen, hebben echter een grotere kans om een oorlog te overleven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Florida State University en de Washington University. Naarmate een bevolkingsgroep toeneemt, blijkt volgens de onderzoekers ook het aantal oorlogsslachtoffers te stijgen. Dat kan volgens de onderzoekers wellicht worden verklaard door innovaties in militaire uitrusting en moderne militaire strategieën. Jachtvliegtuigen kunnen immers meer slachtoffers maken dan een stenen bijl.

“De grotere moderne maatschappijen hebben weliswaar een groter aantal soldaten en strijders die sneuvelen, maar die verliezen vertegenwoordigen een kleiner percentage van de volledige populatie,” betoogt onderzoeksleider Dean Falk, professor antropologie aan de Florida State University. “Anderzijds moet ook worden gesteld dat de inwoners van de moderne naties niet minder gewelddadig zijn dan hun voorouders of leden van kleinere hedendaagse gemeenschappen die van de jacht en de kleinschalige landbouw leven. Wel riskeren deze laatste groepen in oorlogen een groter deel van hun gemeenschap te verliezen dan de inwoners van de grotere naties, die immers de bescherming van de grotere getallen genieten.”

De resultaten van het onderzoek vormen volgens Falk een tegenspraak met het idee dat de ontwikkeling van moderne samenlevingen tot een daling van het geweld en oorlogsslachtoffers zal leiden. De onderzoekers wijzen er wel op dat chimpansees in het algemeen minder gewelddadig optreden dan de mens. Dat moet volgens Falk wellicht worden toegeschreven aan de zwaardere vormen van oorlogsvoering die de menselijke maatschappij in vergelijking met de chimpansee-populatie heeft uitgebouwd. Net zoals bij de mens echter, neemt ook bij de chimpansees het percentage slachtoffers af naarmate de omvang van de groep toeneemt.

Lees Verder

16:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oorlog |  Facebook |