18-10-17

Nieuwsoverzicht

De Europese vliegtuigbouwer Airbus en zijn Canadese sectorgenoot Bombardier starten een joint-venture. Het samenwerkingsverband neemt de productie van het vliegtuigtype C-Series van Bombardier over. Airbus krijgt in de joint-venture een belang van 50,01 procent en kan binnen een periode van vijf jaar zijn partner volledig uitkopen. Door de samenwerking met Airbus ontsnapt Bombardier aan een zware importheffing op de levering van een vloot toestellen aan Delta Air Lines. Airbus heeft een eigen productiesite in Atlanta, waardoor de leveringen van de C-Series niet langer aan een importheffing zouden kunnen worden blootgesteld. De C-Series is een concurrent van de kleinere types van Boeing.

Het biofarmabedrijf Ablynx uit Gent neemt een notering op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Het bedrijf hoopt met de operatie een bedrag van 175 miljoen dollar te kunnen ophalen. De bijkomende middelen zullen naar eigen zeggen worden gebruikt om de verdere groei van Ablynx te financieren. Onder meer zal geld moeten worden geïnvesteerd om caplacizumab, een product voor de behandeling van een zeldzame bloedziekte, op de markt te introduceren. Door de injectie zou het bedrijf ook voldoende reserves moeten hebben om het onderzoek naar een aantal andere potentiële geneesmiddelen verder te financieren. Op dit ogenblik heeft Ablynx ongeveer vijfenveertig onderzoeksprogramma’s lopen.

Het Nederlandse biermerk Heineken kijkt met tevredenheid terug op zijn eerste jaar als sponsor van de Formule Eén. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. Met het sponsoringcontract, dat een looptijd heeft van vijf jaar, zou een bedrag van 220 miljoen euro zijn gemoeid. Bedoeling is dat de helft van het publiek van de Formule Eén over drie jaar Heineken als een sponsor van het evenement herkent. Ook wil Heineken zich volgend jaar nadrukkelijker manifesteren op de Grand Prix van Spa-Francorchamps. Heineken is ook al tien jaar sponsor van de Champions League. Daar is zijn naambekendheid inmiddels opgelopen tot 56 procent. Het contract kost Heineken 70 miljoen euro per jaar.

De Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson (J&J) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met meer dan 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van een grotere verkoop van zijn producten. Daarnaast wordt echter ook gewezen op de overname van onder meer het Zwitserse farmabedrijf Actelion. De nettowinst daalde van 4,3 miljard dollar naar bijna 3,8 miljard dollar. Het concern kon wel profiteren van gunstige wisselkoerseffecten, maar diende anderzijds een aantal buitengewone kosten te boeken. De jaarverwachtingen werden naar boven bijgesteld.

China is geïnteresseerd om een belang van 5 procent te nemen in het olieconcern Saudi Aramco, dat mogelijk volgend jaar naar de beurs wordt gebracht. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Bij het bod zouden het Chinese staatsinvesteringsfonds en de Chinese oliemaatschappijen PetroChina en Sinopec zijn betrokken. Saudi-Arabië had eerder bekend gemaakt een belang van 5 procent in zijn staatsbedrijf Saudi Aramco eventueel naar de beurs te willen brengen. Die operatie zou een bedrag van 100 miljard dollar moeten opleveren. Inmiddels hebben de Saudische autoriteiten echter gemeld dat ook alternatieven voor de beursgang zouden kunnen worden bekeken.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft Peter Bellew tot operationeel directeur benoemd. Bellew moet begin december die functie overnemen van Michael Hickey, die de verantwoordelijkheid nam voor de roosterproblemen bij de maatschappij en zijn vertrek aankondigde. Bellew is op dit ogenblik topman van Malaysia Airlines, maar was tot drie jaar geleden nog directeur vluchtoperaties van Ryanair. In zijn nieuwe functie zal Bellew onder meer de verantwoordelijkheid dragen voor de werving en training van de piloten. Tevens moet hij garanderen dat de roosterproblemen, waardoor Ryanair duizenden vluchten diende te schrappen, definitief tot het verleden behoren.

De Amerikaanse motorfietsenfabrikant Harley-Davidson heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,15 miljard dollar, tegenover 1,27 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 114,1 miljoen dollar naar 68,2 miljoen dollar terug. Een groot gedeelte van de achteruitgang moet volgens Matt Levatich, chief executive van Harley-Davidson, worden toegeschreven aan de aanhoudende zwakte op de Amerikaanse markt, waar de verkoop een daling met 8,1 procent tot bijna 41.000 exemplaren liet optekenen. De rest van de wereld kende een achteruitgang met bijna 5 procent. De totale verkoop ging met bijna 7 procent achteruit tot ruim 64.000 exemplaren.

De Zweedse automaker Polestar, fabrikant van elektrische wagens, heeft een eerste model op de markt gebracht. Polestar, een verzelfstandigde dochter van de groep Volvo, heeft met een portefeuille luxueuze en sportieve elektrische wagens de ambitie een belangrijke concurrent van Tesla te worden. Het eerste model, dat op het ontwerp van de Volvo S90 is gebaseerd, beschikt nog wel over een hybride motor. De auto heeft een elektrische actieradius van 150 kilometer. De auto kost 130.000 euro. Er is echter ook een huurformule beschikbaar. Jonathan Goodman, operationeel directeur van Polestar, benadrukt dat bij de volgende ontwerpen nog uitsluitend elektrische motoren zullen worden voorzien.

De Franse drankengroep Rémy Cointreau heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 544 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt vooral te hebben kunnen profiteren van een groeiende vraag naar cognac op de Aziatische markt. Daarbij wordt vooral gewezen naar China, maar er kon ook een sterkere verkoop worden gemeld in Japan, Singapore en Noord-Amerika. De cognac-divisie Rémy Martin kende een omzetgroei van bijna 14 procent. In de divisie partnermerken moest door de beëindiging van een distributiecontract voor champagne wel een omzetdaling met 14,3 procent worden gemeld.

De Aziatische divisie van speelgoedfabrikant Toys R Us wordt mogelijk als een afzonderlijke entiteit naar de beurs in Hongkong gebracht. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg. In Noord-Amerika heeft Toys R Us het faillissement moeten aanvragen, maar het bankroet heeft geen betrekking op de Aziatische activiteiten. De Aziatische divisie wordt immers gevormd door een joint-venture van de Amerikaanse groep en de lokale investeerder Fung. De waarde van de Aziatische activiteiten van Toys R Us wordt geraamd op een bedrag van ongeveer 2 miljard dollar. Fung heeft een belang van 15 procent in de joint-venture.

Het Amerikaanse technologieconcern International Business Machines (IBM) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,15 miljard dollar, tegenover 19,23 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Daarmee moet het concern al voor het 22ste kwartaal op rij een omzetdaling melden. De winst viel van 3,2 miljard dollar naar 2,7 miljard dollar terug. Het Amerikaanse concern spitste zich weliswaar steeds verder toe op cloudactiviteiten en beveiligingsdiensten, maar die groei kan voorlopig de terugval bij de traditionele technologiediensten nog niet compenseren. Bij de nieuwe activiteiten kon wel een groei met 11 procent tot 8,8 miljard dollar worden gemeld.

De Zwitserse investeerder Rudolf Bohli wil dat de bank Crédit Suisse zijn activiteiten opdeelt. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Bohli zou met zijn fonds RBR Capital een belang van 0,2 procent in de Zwitserse bank hebben opgebouwd en zou met een aantal topmanagers van Crédit Suisse over zijn plannen hebben gepraat. Bohli zou ontevreden zijn over de voortgang van de herstructurering van Crédit Suisse onder topman Tidjane Thiam en de achterblijvende beurskoers. Hij zou daarom eisen dat de groep zou worden opgedeeld in een zakenbank, een vermogensbeheerder en een financieel dienstverlener voor vermogende klanten. Dat zou meer waarde voor de aandeelhouders creëren.

Het Franse levensmiddelenconcern Danone heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 6,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer ook de overnames worden ingecalculeerd, zou een omzetgroei met meer dan 16 procent zijn opgetekend. In april werd het Amerikaanse bedrijf WhiteWave Foods, producent van sojamelk en andere biologische voedingsmiddelen voor een bedrag van 10 miljard dollar overgenomen. Het bedrijf kon naar eigen zeggen verder profiteren van onder meer een gestegen verkoop van babyvoeding en mineraalwater in China. De zuivelverkoop liet wereldwijd een achteruitgang optekenen.

De Japanse staalgroep Kobe Steel moet in de Verenigde Staten aan het ministerie van justitie opheldering verschaffen over de vastgestelde fraude met productinformatie. Dat heeft het Japanse bedrijf bekend gemaakt. Kobe Steel wordt er onder meer van beticht de resultaten van kwaliteitsinspecties voor staaldraad te hebben gemanipuleerd. Ook bij een aantal producten in koper en aluminum zou gebruik zijn gemaakt van vervalste gegevens over stevigheid en levensduur. Kobe Steel zou zijn klanten meer dan tien jaar lang misleidende informatie hebben verstrekt. Verschillende partijen werken inmiddels aan een inventaris van producten die mogelijk zouden kunnen zijn getroffen.

De Amerikaanse uitgever Hearst neemt de Nederlandstalige versies van de magazines Glamour, Vogue, Jan, National Geographic en Quest over van de Duitse groep Gruner+Jahr (G+J). De tijdschriften stonden al enkele maanden in de etalage. Hearst versterkt door de operatie zijn positie op de Nederlandse markt. De Amerikaanse groep brengt in Nederland immers al de titels Cosmopolitan, Elle Nederland, Esquire, Women's, Quote en Harper's Bazaar op de markt. Gruner+Jahr besliste eerder zijn portefeuille te herschikken om zich beter op digitale activiteiten te kunnen toespitsen. Hearst is de grootste tijdschriftenuitgever in de Verenigde Staten en verspreidt wereldwijd bijna driehonderd titels.

15:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Adblocking kost Amerikaanse uitgevers bijna 16 miljard dollar

Adblocking kost de Amerikaanse uitgevers dit jaar een verlies van 15,8 miljard dollar, tegenover bijna 11 miljard dollar vorig jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van het platform OnAudience.com. Vastgesteld werd dat ongeveer 26 procent van de Amerikaanse consument van adblockers gebruik maken.

Lees Verder

 

14:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Uitkomst onderhandelingen kan onbedoelde consequenties hebben

Positieve gevoelens die aan een onderhandeling worden overgehouden, kunnen voor de toekomst ongunstige consequenties hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Lees Verder

 

13:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verkoper moet band met product snel verbreken

Bij de beslissing om een eigendom te verkopen moet de bezitter de band met het product zo snel mogelijk verbreken. Anders dreigt een overdreven prijs aangerekend te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-10-break-the-attachment-before-selling.html

12:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Grote aankopen gebaseerd op online en offline bronnen

Bij onderzoek naar grote aankopen valt de consument terug op een geheel van online en offline bronnen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Texas. Op langere termijn wordt echter een verschuiving naar online bronnen opgetekend.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-10-click-car-buyers.html

12:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

In crisis leidt conflicterende informatie tot grotere stress

Tijdens crisissen dreigt een blootstelling aan tegengestelde informatie tot zwaardere stress te zullen leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California. Tekstberichten en sociale media kunnen daarbij eveneens aan grotere stress worden gelinkt.

Lees Verder

 

10:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stress kan even ongezond zijn als junkfood

Stress kan even ongezond zijn als junkfood. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University en de Shanghai Jiao Tong University bij een populatie vrouwelijke muizen.

Lees Verder

 

10:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |