30-10-17

Europa opnieuw belangrijkste luxemarkt van de wereld

De verkoop van luxegoederen realiseert dit jaar een wereldwijde omzet van 1,2 biljoen dollar. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover vorig jaar jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Bain & Company en de Italiaanse sectororganisatie Fondazione Altagamma. Opgemerkt wordt dat de markt vooral wordt gedreven door de verkoop van luxewagens, waar een stijging met 6 procent tot 489 miljard dollar wordt gemeld. Tevens wordt benadrukt dat belevingen een belangrijk doelwit zijn voor de luxeconsument, waarbij voeding en wijn een groei met 6 procent laten optekenen. Bij de luxecruises kan zelfs gewag gemaakt worden van een stijging met 14 procent.

De kernmarkt van de persoonlijke luxegoederen kende een groei met 6 procent tot 262 miljoen euro. Daarbij kan volgens onderzoeksleider Claudia D’Arpizio vooral gewag gemaakt worden van een hernieuwde interesse van de Chinese consument, die zowel in eigen land als op buitenlandse bestemmingen opnieuw meer aankopen doet. Ook in andere regio’s kunnen volgens D’Arpizio sterkere aankooptrends worden opgetekend. “Er kan daarbij gewag gemaakt worden van een meer robuuste markt,” aldus de onderzoekster. “De groei wordt immers gedreven door grotere volumes in plaats van hogere prijzen. Bovendien is er opnieuw een beter evenwicht tussen toerisme en lokale consumptie.”

Er wordt nog opgemerkt dat de Europese markt zijn herstel verder zet. Daarbij kon een groei met 6 procent tot 87 miljard euro retailverkopen worden opgetekend. Daarmee herovert Europa zijn leidende positie in de verkoop van luxeproducten. Onder meer wordt gewag gemaakt van een grotere toeristische activiteit in Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk. Daarnaast wordt opgemerkt dat ook de lokale consumptie, vooral in Duitsland, een versterking heeft gekend. In China kon onder impact van lokale aankopen een heropleving met 15 procent tot 20 miljard euro worden opgetekend. De rest van Azië liet een stijging met 6 procent tot 36 miljard deur melden.

Noord-Amerika en Latijns-Amerika lieten een groei met 2 procent tot 84 miljard euro optekenen. De andere regio’s kenden een groei met 1 procent. In het Midden-Oosten weegt vooral politieke onzekerheid op de sector.

Lees Verder

15:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luxe |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie zal de volgende drie jaar 30 miljard euro investeren in wetenschappelijk onderzoek en innovatie. Daarbij wil men vooral initiatieven subsidiëren die tot technologische doorbraken en nieuwe markten leiden. Dat heeft Carlos Moedas, Europees commissaris voor onderzoek, gemeld. Moedas benadrukte dat wetenschap vaak de sleutel is tot veelbelovende innovaties. Hij verwees daarbij naar onder meer kunstmatige intelligentie, genetica en blockchain. Hij voegde eraan toe dat Europa een voorloper is in wetenschap en technologie. Met het initiatief wil de Europese Commissie volgens Moedas aan Europese vernieuwers een springplank naar internationaal marktleiderschap bieden.

Tot het midden van de eeuw zal België elk jaar voor 1.100 megawatt nieuwe elektriciteitscentrales moeten bouwen. Alleen op die manier kan het evenwicht tussen vraag en aanbod gegarandeerd blijven. Dat blijkt uit een rapport van Planbureau. In totaal zal daarvoor volgens het Planbureau een investering van 32 miljard euro nodig zijn. Er wordt echter gewaarschuwd dat de volgende decennia zwaar in hernieuwbare energie zal moeten worden geïnvesteerd. Op kernenergie zal geen beroep meer kunnen worden gedaan en met een ongewijzigd beleid zou de elektriciteitsvoorziening midden deze eeuw nog voor 53 procent op gasgestookte centrales zijn gebaseerd. Daarmee zal niet aan de klimaatdoelstellingen kunnen worden voldaan.

Het Amerikaanse defensieconcern Northrop Grumman, fabrikant van onder meer militaire vliegtuigen en drones, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met ruim 7 procent tot 645 miljoen dollar. Wes Bush, topman van Northrop Grumman, wees erop dat alle onderdelen van het bedrijf goede prestaties hebben laten optekenen. Volgens Bush zullen ook de prestaties over het hele jaar betere resultaten opleveren dan oorspronkelijk werd ingeschat. Daarmee werd al voor de derde keer dit jaar een verbetering van de winstverwachting aangekondigd.

De kwaliteitscontroles van de wagens die Nissan op de Japanse markt verkoopt, voldoen al bijna vier decennia niet aan de gestelde eisen. Dat is gebleken uit een rapport van een extern onderzoeksteam. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Japanse autobouwers moeten voor de verkoop op de binnenlandse markt een speciale kwaliteitscontrole voorzien. Bij Nissan zouden die controles echter zijn uitgevoerd door inspecteurs die niet over de vereiste bevoegdheden beschikten. De autobouwer benadrukt externe experts te hebben ingeschakeld om gepaste maatregelen te nemen om een herhaling in de toekomst te voorkomen. Ook Subaru werd met gelijkaardige problemen geconfronteerd.

Het bedrijf GoBee.Bike uit Hongkong heeft in Brussel een dienst met tweehonderd intelligente deelfietsen gelanceerd. De fietsen kunnen tegen een bedrag van 50 eurocent per halfuur worden gehuurd. Gebruikers hoeven de fietsen niet naar een centrale stelplaats terugbrengen, maar kunnen het rijwiel op hun eindbestemming achterlaten. GoBee.Bike werd in april dit jaar opgericht. Het bedrijf heeft ook al activiteiten in Parijs en Rijsel. Inmiddels zijn al verscheidene diensten met deelfietsen in Brussel actief. Dat heeft al geleid tot klachten over fietsen die lukraak worden achtergelaten. De Brusselse regering heeft aangekondigd aan een reglementair kader voor deelfietsen te werken.

Nog 15,6 procent van het Belgische bruto binnenlandse product wordt ingenomen door de zwarte economie. Dat blijkt uit een rapport van Friedrich Schneider, professor economie aan de Johannes Kepler Universität in Oostenrijk. Er wordt op gewezen dat de impact van de zwarte economie in België de voorbije jaren gevoelig is ingekrompen. Veertien jaar geleden was er immers nog sprake van een aandeel van 21,4 procent in het bruto binnenlandse product. Achter de inkrimping kunnen verschillende oorzaken worden vermeld, zoals de regularisering van offshore kapitalen en de internationale acties tegen fiscale paradijzen. Toch hebben in Europa alleen Griekenland, Italië en Spanje een grotere zwarte economie dan België.

De Amerikaanse financiële groep Visa, aanbieder van kredietkaarten, heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode het boekjaar voordien. De nettowinst steeg met 11 procent tot 2,1 miljard dollar. In totaal werden ruim 29 miljard transacties geregistreerd. Dat betekende een toename met 13 procent tegenover het laatste kwartaal van het boekjaar voordien. In volumes was er sprake van een stijging met 9,8 procent tot 1,93 biljoen dollar. Zowel in de Verenigde Staten als op de buitenlandse markt kon een toename van het aantal transacties worden geregistreerd.

Fileproblemen rond Antwerpen hebben het voorbije jaar een economische schade van 150 miljoen euro veroorzaakt. In Brussel moet gewag gemaakt worden van een negatieve impact van 105 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van Kris Peeters, federaal minister van economie. Berekend werd dat per weggebruiker een uur file een economisch verlies van 11,72 euro kost. Kris Peeters benadrukt dat de fileproblematiek de economische aantrekkingskracht aantast. Hij pleit daarbij voor een betere stedelijke mobiliteit. Op alle beleidsniveaus moeten er volgens de minister naar oplossingen worden gezocht. Onder meer verwijst hij naar het mobiliteitsbudget, telewerk en het openbaar vervoer.

De Britse bank Lloyds heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,62 miljard pond. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 141 procent tot 1,95 miljard pond. Tijdens het derde kwartaal vorig jaar diende nog een provisie van 1 miljard worden geboekt wegens een aantal claims over onrechtmatige verzekeringkosten. Ook tijdens de eerste helft van dit jaar werden voor die claims nog eens een bedrag van 1,1 miljard pond gereserveerd. In totaal betaalde de bank in het schandaal al meer dan 18 miljard pond aan claims. De bank maakte daarbij ook bekend een bijzonder dividend te overwegen.

In Noorwegen wordt vermogensbeheerder Skagen overgenomen door de financiële groep Storebrand. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 180 miljoen euro. Skagen was voor 90 procent in handen van zijn oprichters Kristoffer Stensrud, Tor Dagfinn Veen en Age Westbo. Het saldo was onder het personeel verdeeld. Storebrand merkt op dat Skagen ook binnen de nieuwe structuur als een zelfstandige en onafhankelijke entiteit zal blijven opereren. Er wordt aan toegevoegd dat ook de beleggingsfilosofie en het beleggingsproces van Skagen ongewijzigd blijft. Vooral de internationale activiteit van Skagen zou Storebrand hebben aangezet de vermogensbeheerder in te lijven.

De financiële dienstverlener TMF Group wordt voor een bedrag van 1,75 miljard euro overgenomen door investeerder CVC Capital Partners. Door de overname wordt een mogelijke introductie van TMF Group op de beurs van Londen definitief opgeborgen. De beursgang moest de financiële dienstverlener, die wereldwijd 125 vestigingen heeft, toelaten zijn verdere groei te financieren. TMF Group zegt echter dat die strategie ook door de instap van CVC Capital kan worden gerealiseerd. De financiële dienstverlener was de voorbije negen jaar in handen van investeerder DH Private Equity Partners. De overname moet nog wel door de toezichthouders worden goedgekeurd.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft definitief afscheid genomen van het vliegtuigtype Avro, dat voor regionale vluchten werd ingezet. Na het faillissement van Sabena zestien jaar geleden vormde de Avro, gebouwd door de British Aerospace, de basis voor de nieuwe vloot van Brussels Airlines. Op het hoogtepunt beschikte Brussels Airlines over tweeëndertig exemplaren, die in totaal 606.000 vluchten met meer dan 30 miljoen passagiers naar 89 bestemmingen hebben uitgevoerd. Bernard Gustin, chief executive van Brussels Airlines, zegt dat de hoge kosten per zetel het gebruik van de Avro echter steeds minder rendabel maakten. De maatschappij werkt voortaan exclusief met vliegtuigen van Airbus.

Het Amerikaanse industriële concern United Technologies - eigenaar van merken zoals Pratt & Whitney, Otis Elevators en Carrier - heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt de grootste omzetstijging in zes jaar te hebben kunnen melden. De nettowinst daalde wel met 8 procent tot 1,3 miljard dollar. Het bedrijf schroefde wel voor de tweede keer zijn winstverwachtingen voor het hele jaar op. United Technologies wijst onder meer op belangrijke technologische ontwikkelingen bij dochterbedrijf Pratt & Whitney, fabrikant van vliegtuigmotoren.

De Nederlandse bank ABN Amro investeert opnieuw in het Zweedse fintechbedrijf Tink. Dat heeft de Nederlandse groep bekend gemaakt. Financiële details over de operatie werden echter niet bekend. In mei vorig jaar had ABN Amro al een eerste investering van 1,5 miljoen euro in Tink bekend gemaakt. Wel zou het belang van de Nederlandse groep in het fintechbedrijf status-quo zijn gebleven. Onder meer ook de Scandinavische banken Nordea en Nordnet hebben immers aan de nieuwe kapitaalronde van Tink deelgenomen. In samenwerking met Tink heeft ABN Amro de financiële applicatie Grip op de markt gebracht. Inmiddels zou de applicatie al ruim 300.000 gebruikers tellen.

De Amerikaanse truckbouwer Paccar, het moederbedrijf van de Nederlandse constructeur Daf, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 346,2 miljoen dollar naar 402,7 miljoen dollar. Ron Armstrong, topman van Paccar, stelde dat het bedrijf onder meer kon profiteren van een aanhoudend sterke economische groei in Europa. In Noord-Amerika realiseerde het concern een verkoop van 23.300 vrachtwagens. Dat betekende een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa werd een groei met 7 procent tot 12.400 exemplaren geboekt.

12:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-10-17

Mier bezit opmerkelijk vermogen tot zelfcontrole

Mieren hebben een opmerkelijk vermogen tot zelfcontrole. De dieren blijken immers vaak voor de verstandigste oplossing te kiezen, ook indien daarvoor harder moet worden gewerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Regensburg in Duitsland. Vastgesteld werd immers dat de dieren een nabije voedingsbron van minder kwaliteit ongemoeid kunnen laten om een langere tocht te ondernemen om een rijkere oogst te vinden. De onderzoekers geven toe verrast te zijn door de sterke zelfcontrole die de mieren tentoon kunnen spreiden. De Duitse wetenschappers stelden verder ook vast dat de mieren vooral op de eigen ervaring terugvallen.  

Lees Verder

 

22:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ontrouw zet schuldige partij vaak aan tot overcompensatie

Ontrouw en overspel kunnen worden gegeven, maar laten vooral bij dader een blijvend litteken achter. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) bij nagenoeg honderd heteroseksuele koppels. De onderzoekers stelden vast dat er in minstens 20 procent van de relaties sprake is geweest van ontrouw. Opmerkelijk daarbij is dat de ontrouwe partij door de partner weliswaar vaak wordt vergeven, maar zelf aan die vergiffenis moeilijk helemaal geloof kan hechten. Daarom wordt vaak een neiging tot overcompensatie opgemerkt, waarbij men de bedrogen partij met aandacht en geschenken probeert ten gunste te stemmen.

Lees Verder

 

21:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Financiële crisis heeft vertrouwen in euro aangetast

Sinds de wereldwijde financiële crisis van negen jaar geleden kan er een duidelijke verschuiving in het gedrag van beleggers worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Chicago, de Harvard University en de Columbia University. De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat er een duidelijke toename in de interesse voor de Amerikaanse dollar ten nadele van de euro kon worden geregistreerd. Opgemerkt wordt dat vele investeerders blijkbaar zijn afgeschrikt door de crisis waarmee de eurozone werd geconfronteerd. Deze verschuiving kan ook consequenties hebben voor de economische impact van de betrokken regio’s op internationaal niveau.

Lees Verder

 

21:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Applicatiewinkels zien verkoop verder oplopen

De applicatiewinkels App Store en Google Play hebben het voorbije jaar ruim 8 procent meer downloads kunnen tellen. Dat is de conclusie van een rapport van analist App Annie, die tijdens het derde kwartaal van dit jaar in totaal wereldwijd 26 miljard downloads van applicaties registreerde. Met die downloads was een omzet gemoeid van 17 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. Volgens de onderzoekers kunnen voor deze groeicijfers verschillende verklaringen worden gegeven. Vooral moet er volgens Amir Ghodrati, hoofdanalist bij App Annie, worden opgetekend dat de consumenten meer tijd aan applicaties besteden.

Lees Verder

 

21:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Investeerders niet overtuigd door ondernemer met brede expertise

Investeerders verlangen vaak dat ondernemers de nodige expertise kunnen aanleggen vooraleer ze bereid zijn in een project te stappen. Nochtans zal expertise niet altijd erin lukken om potentiële aandeelhouders te overtuigen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Notre Dame. De onderzoekers stelden immers vast dat investeerders vooral een expertise in de diepte verlangen, waarbij de ondernemer kan aantonen al een grote ervaring in de sector te hebben opgedaan. Een ondernemer die vooral een brede expertise aangeeft, loopt een groter risico afgewezen te worden.

Lees Verder

 

20:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |