29-10-17

Korps ambassadeurs minder mannelijk getint

In de diplomatie is de mannelijke dominantie sinds het einde van de voorbije eeuw gevoelig gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Gothenburg in Zweden. Uit het onderzoek blijkt dat bij de ambassadeurs mannen nog altijd een aandeel van 85 procent hebben. Er wordt echter opgemerkt dat tussen de verschillende regio’s en landen belangrijke afwijkingen kunnen worden opgetekend. In de Scandinavische landen loopt het vrouwelijk aandeel op tot 35 procent, gevolgd door Noord-Amerika met een niveau van 25 procent. Aan het andere eind van het spectrum bevinden zich Azië en het Midden-Oosten met scores van respectievelijk 10 procent en 6 procent.

Lees Verder

 

20:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jongeren tonen minder vertrouwen dan oudere generaties

Jongeren zijn minder snel bereid om aan anderen hun vertrouwen te schenken dan oudere generaties. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van de organisatie Momondo. Uit het onderzoek bleek dat 48 procent van de ondervraagden van mening zijn dat de mens tegenover andere culturen vandaag minder tolerantie toont dan vijf jaar geleden. Tevens werd vastgesteld dat in de leeftijdsgroep tussen achttien en vijfendertig jaar slechts 36 procent vertrouwen toont in andere mensen. In de leeftijdsgroep tussen zesendertig en vijfenvijftig jaar loopt dat op tot 40 procent en in de categorie tussen zesenvijftig en vijfenzestig jaar tot 50 procent.

Lees Verder

 

19:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een plan om onder de Noordzee een opslag van koolstofdioxide mogelijk te maken. Bedoeling is om de uitstoot van de industrie op de Maasvlakte met pijpleidingen naar reservoirs onder de bodem van de Noordzee af te leiden. De opslag werd eerder al naar voor geschoven als een mogelijkheid om de uitstoot van broeikasgassen op te vangen, maar leek financieel moeilijk haalbaar. Het Havenbedrijf Rotterdam zou nu echter een betaalbaar alternatief hebben uitgebouwd. De Maasvlakte vertegenwoordigt 20 procent van de totale Nederlandse emissies. Eind dit decennium zou Rotterdam al twee miljoen ton koolstofdioxide onder de zee willen opslaan.

John Cryan wil nog drie jaar lang chief executive van Deutsche Bank blijven. Dat heeft Cryan zelf bekend. De positie van de Britse topman van Deutsche Bank staat onder druk omdat een aantal grote aandeelhouders van mening is dat hij niet voldoende is gelukt om bij de organisatie een succesvolle ommekeer tot stand te brengen. Daarbij wordt opgemerkt dat de waarde van het bedrijf nagenoeg is gehalveerd sinds Cryan in juli twee jaar geleden tot chief executive werd aangesteld. Cryan zelf zegt echter dat de periode van de zware ingrepen nagenoeg achter de rug is en dat binnenkort betere resultaten kunnen worden verwacht. Hij zegt dan ook zijn normale termijn als chief executive te zullen uitdoen.

De Amerikaanse autogroep General Motors (GM) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 33,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 13,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal verkocht het Amerikaanse concern 2,32 miljoen exemplaren. Dat betekende een daling met 3,1 procent. General Motors diende ook een nettoverlies van 2,98 miljard dollar te melden. Dat negatieve resultaat moet echter worden toegeschreven aan een afschrijving van 5,4 miljard dollar op het voormalige Europese dochtermerk Opel-Vauxhall, dat voor een bedrag van 2,2 miljard dollar aan het Franse concern PSA Groupe werd verkocht.

In de Verenigde Staten zijn de openbare aanklager en de Securities & Exchange Commission (SEC) een onderzoek naar het Duitse bedrijf SAP gestart. Bekeken wordt of de Duitse groep, wereldwijd marktleider in de ontwikkeling van bedrijfssoftware, zich in Zuid-Afrika aan corruptie schuldig heeft gemaakt. Het advocatenkantoor Baker McKenzie had eerder gesteld dat SAP aan ondernemingen rond de rijke familie Gupta bijna 7 miljoen dollar had betaald. Daardoor zou SAP een aantal contracten met de Zuid-Afrikaanse overheid hebben kunnen sluiten. SAP heeft in een reactie gezegd zijn zakelijke activiteiten over de hele wereld aan een ernstige doorlichting te zullen onderwerpen.

De Antwerpse afvalintercommunale Isvag wil langs in Wilrijk een nieuwe afval-energiecentrale bouwen. De nieuwe installatie zou gericht zijn op grondstoffenrecuperatie en zou naast de bestaande verbrandingsinstallatie worden ingeplant. Met het project is een investering gemoeid van 170 miljoen euro. De nieuwe installatie zou voor 35.000 gezinnen elektriciteit kunnen produceren of 40.000 gezinnen in de buurt aan een warmtenet kunnen koppelen. Isvag wil in de toekomst jaarlijks ongeveer 190.000 ton afval kunnen verwerken. De nieuwe centrale zou volgens een plan van het bureau BEL Architecten worden gebouwd. Het project moet helpen om Antwerpen midden deze eeuw klimaatneutraal te maken.

Het Amerikaanse concern 3M heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon de sterkste groei in acht jaar melden en zegt het voorbije kwartaal absolute recordresultaten te hebben kunnen melden. In alle divisies en regio’s kon een stijging worden geregistreerd. De omzetgroei werd bovendien nog afgeremd door de verkoop van een aantal onderdelen. De nettowinst nam met 8,4 procent toe tot 1,43 miljard dollar. Door de positieve kwartaalresultaten kon het bedrijf naar eigen zeggen de verwachtingen voor het hele jaar naar boven bij te stellen.

De Nederlandse bank ING Groep lanceert zijn nieuw investeringsfonds ING Ventures om projecten in fintech te ondersteunen. Dat heeft Benoit Legrand, topman van het nieuwe fonds gemeld. Het nieuwe project krijgt een budget van 300 miljoen euro om het tempo van innovaties in de financiële sector op te voeren. Legrand merkt dat op de sector van de fintech een steeds snellere ontwikkeling kent, zodat de bank zich verplicht ziet zelf eveneens extra inspanningen te leveren. De Nederlandse bank investeert al langer in bedrijven die zich richten op de digitalisering van financiële producten en diensten. Op dit ogenblik wordt met 115 fintech-bedrijven samengewerkt. Die portefeuille moet verder worden uitgebreid.

Het Vlaamse uitzendkantoor VIO Interim wordt overgenomen door de groep SD Worx, aanbieder van personeelsdiensten. Dat heeft SD Worx bekendgemaakt. Financiële details werden niet vrijgegeven. VIO Interim betekent voor het bedrijf een eerste introductie op de uitzendmarkt. Het uitzendkantoor werd acht jaar geleden opgericht. Inmiddels heeft VIO Interim meer dan twaalfhonderd klanten, waar ongeveer 3.500 uitzendkrachten worden ingezet. Het bedrijf zal dit jaar een omzet realiseren van 100 miljoen euro. De transactie moet SD Worx naar eigen zeggen toelaten om zijn positie op de markt van de flexibele arbeidscontracten, die in de toekomst wellicht nog een sterke groei zal kennen, te versterken.

Autobouwer Fiat-Chrysler heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 26,4 miljard euro. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer echter de invloed van wisselkoersen wordt weggewerkt, zou een groei met 2 procent zijn gerealiseerd. In totaal verkocht Fiat-Chrysler tijdens het derde kwartaal van dit jaar ruim 1,1 miljoen wagens. Dat betekende een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst van de autobouwer steeg met 17 procent tot 1,8 miljard euro. De nettowinst steeg met 50 procent tot 910 miljoen euro. Er kon vooral worden geprofiteerd van de hogere winstmarges op sportieve terreinwagens. Er waren ook kostenbesparingen.

Op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel wordt Antwerp Innovative Cell Solutions (Anicells), een accelerator voor celtherapie, ingeplant. Anicells is een samenwerking tussen de POM Antwerpen, de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Met de lancering van Anicells is een investering van 1,9 miljoen euro gemoeid. De accelerator moet ontwikkelingen rond celtherapieën van Vlaamse biotechbedrijven sneller helpen realiseren. Daarbij worden ook gekwalificeerde medewerkers ter beschikking gesteld, terwijl ook beroep kan worden gedaan op gespecialiseerd juristen, die de bedrijven moeten kunnen helpen op het gebied van regelgeving en vergunningen.

In Nederland komt de Maasvlakte Olie Terminal gedeeltelijk in Saudische handen. Aramco Overseas, een dochter van de Saudi-Arabische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco, heeft immers de participatie van het internationale grondstoffenbedrijf Gunvor Group in de terminal overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Over de omvang van het belang werden evenmin mededelingen gedaan. Gunvor had sinds vorig jaar een participatie in de Maasvlakte Olie Terminal. Het bedrijf besliste echter om die activiteit opnieuw af te stoten. Het grondstoffenbedrijf zou immers meer willen investeren in zijn raffinaderijen in het Rotterdamse havengebied.

Het Amerikaanse sociale netwerkbedrijf Twitter heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 590 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten uit advertenties liepen met 8 procent terug tot 503 miljoen dollar. De operationele winst nam met 14 procent toe tot 207 miljoen dollar. Het nettoverlies kon van 103 miljoen dollar naar 21 miljoen dollar worden teruggebracht. De microblog van Twitter kende tijdens het derde kwartaal 326 miljoen actieve gebruikers per maand. Dat betekende een stijging met 4 miljoen gebruikers tegenover het kwartaal voordien. Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar is er sprake van een toename met 4 procent.

Limburg Startup, de koepelorganisatie boven een aantal Limburgse incubatoren, heeft een pitchwedstrijd gelanceerd die ertoe moet leiden dat startende ondernemingen uit de regio gemakkelijker de weg naar China vinden. Voor de pitchwedstrijd werden de ondernemingen Fibricheck, Onsophic, Zapfloor, Best Local, Maecenas Group en A1 BVBA geselecteerd. De winnaar van de pitchwedstrijd mag tijdens de laatste week van november deelnemen aan een internationaal technologiefestival in de Chinese stad Guangzhou, waar ook jonge starters uit een aantal andere landen zichzelf zullen presenteren. Limburg Startup werkt al enkele tijd samen met Dark Horse, een organisatie van incubatoren uit Guangzhou.

Het moet wel degelijk mogelijk zijn om op de Belgische treinen wifi aan te bieden. Dat heeft Alexander De Croo, federaal minister van de digitale agenda, gezegd op recente verklaringen van Sophie Dutordoir, chief executive van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS). Volgens Dutordoir zou de installatie van wifi in de treinen teveel investeringen vragen. De Croo zegt te begrijpen dat de uitrusting van oude treinen met draadloos internet moeilijk betaalbaar is, maar bij de aankoop van nieuwe stellen moet volgens de minister de technologie wel kunnen worden ingebouwd. Verder wil Decroo dat de telecomoperatoren een betere mobiele dekking langs de spoortrajecten garanderen.

Telecomoperator Telenet heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 646 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei is volgens het bedrijf wel hoofdzakelijk toe te schrijven aan de overname van SFR BeLux. De nettowinst halveerde tot 29,5 miljoen euro, onder meer door de boeking van afschrijvingen en waardeverminderingen. Verder meldde het bedrijf opnieuw een verlies van 15.000 abonnees voor kabeltelevisie. Daarbij wordt gewezen op de toegenomen concurrentie. Bij de andere diensten kon wel een status-quo of groei gemeld. Inmiddels hebben 54 procent van de klanten een pakket met drie diensten.

19:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Investeringen in natuurbehoud leveren resultaten op

Investeringen in natuurbehoud leveren resultaten op. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Georgia, de Oxford University, de University of Illinois en de National University of Singapore. De onderzoekers berekenden dat regeringen en donoren sinds de Rio Earth Summit vijfentwintig jaar geleden 14,4 miljard dollar hebben geïnvesteerd in milieubescherming. Die inspanningen hebben er volgens het rapport toe geleid dat het wereldwijde verlies aan biodiversiteit met 29 procent kon worden verkleind. De studie heeft volgens de wetenschappers dan ook een heldere en positieve boodschap, want aangetoond wordt dat investeringen in natuurbehoud resultaten oplevert.

Lees Verder

19:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Overdreven emotionele bespreking verliest elke impact

Online consumenten houden van emotionele besprekingen, maar een overdreven gevoeligheid moet worden vermeden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Missouri. De onderzoekers zeggen onder meer vastgesteld te hebben dat overdreven getuigenissen over negatieve ervaringen voor de getroffen consument misschien wel een catharsis kunnen blijken, maar uiteindelijk weinig invloed zullen hebben op het aankoopgedrag van andere consumenten. Overdreven gevoelige getuigenissen worden volgens de onderzoekers vanwege de ingebakken emoties door andere consumenten genegeerd, zelfs wanneer mogelijke objectief bruikbare informatie wordt verstrekt.

Lees Verder

18:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Relatie tussen wens en focus werkt in twee richtingen

De relatie tussen wens en focus werkt in twee richtingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Case Western Reserve University. De onderzoekers merken op dat intuïtief een invloed van de wens op de focus kan worden ervaren. Wanneer een individu een doelstelling wil bereiken, zal er immers ook vaker en intensiever aan worden gedacht. In werkelijkheid moet volgens de onderzoekers echter worden vastgesteld dat die relatie ook in omgekeerde richting kan werken. Naarmate aan een onderwerp meer aandacht wordt besteed, zal volgens hen immers ook een grotere interesse in het bezit kunnen worden vastgesteld. Dit verband kan volgens de onderzoekers onder meer voor marketeers belangrijke implicaties hebben.

Lees Verder

17:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Niet elke duurzame energie is schadeloos voor leefmilieu

Ook duurzame energiebronnen kunnen belangrijke gevaren inhouden. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de James Cook University in Australië en de University of Hong Kong. De onderzoekers wijzen erop dat veel landen het gebruik van fossiele brandstoffen proberen te vervangen door duurzame grondstoffen, die immers een aantal ecologische voordelen hebben te bieden. In werkelijkheid moet volgens de wetenschappers dat ook aan alternatieve bronnen een aantal risico’s zijn gebonden. Daarbij wordt vooral gewezen op de potentiële gevaren van waterkracht, vooral omdat voor de aanleg van dammen belangrijke natuurbiotopen worden opgeofferd.

Lees Verder

17:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |