29-10-17

Mythe van meritocratie versterkt ongelijkheid in maatschappij

De toenemende klemtoon op meritocratie belemmert het streven naar een grotere gelijkheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de City University London. De onderzoekers merken op dat de meritocratie er onterecht vanuit gaat dat iedereen door hard werk zijn doelstellingen zal kunnen bereiken, ongeacht de sociale positie bij de geboorte. In werkelijkheid moet volgens de Britse wetenschappers worden vastgesteld dat veel burgers op basis van een aantal factoren - zoals geslacht, etnische afkomst of financiële slagkracht - worden benadeeld.

Lees Verder

 

16:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jobtevredenheid lijdt onder last van verplaatsing tussen woning en werk

De verplaatsing tussen de woning en het werk heeft een belangrijke impact op de jobtevredenheid. Elke verplaatsing van twintig minuten kost een verlies aan arbeidstevredenheid dat gelijk staat met een inlevering van 19 procent op het jaarsalaris. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of the West of England bij meer dan zesentwintigduizend werknemers in Engeland over een periode van vijf jaar. Elke bijkomende minuut onderweg verergert volgens de onderzoekers de stress en weegt zwaarder op de mentale gezondheid. Busreizigers voelen de negatieve impact zwaarder dan de gebruikers van andere vormen van transport.

Lees Verder

16:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Politieke sponsoring biedt toegang tot beleidsbeslissingen

Bedrijven vinden het belangrijk een goede toegang tot belangrijke beleidsverantwoordelijken te behouden. Daarom worden grote investeringen gedaan in politieke sponsoring. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Chicago. Weliswaar levert die sponsoringen vaak niet de verhoopte stemmingsuitslag op, maar dat is volgens de Amerikaanse onderzoekers ook niet de hoofdbedoeling van de investeringen. Dankzij de sponsoring hopen de bedrijven immers het beleid op een andere manier te kunnen beïnvloeden. Vooral de farmaceutica, gezondheidssector, financiële wereld en vastgoed zijn gevoelig voor beleidsveranderingen.

Lees Verder

15:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-10-17

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten neemt de apotheekketen CVS Health de ziekteverzekeraar Aetna over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van meer dan 66 miljard dollar. CVS Health baat in de Verenigde Staten een grote keten van 9.700 apotheken uit. Ook is het bedrijf beheerder van een aantal ziekenhuizen en verkoper van apotheekverzekeringen. Met de overname van Aetna zou CVS Health zijn positie op de markt willen versterken in een poging om te anticiperen op een mogelijke introductie van het ecommerce-concern Amazon in zijn markt. Amazon heeft immers in diverse Amerikaanse staten recent een licentie als groothandel in geneesmiddelen gekregen.

GeoSea, dochter van de Belgische baggeraar Dema en actief in offshorewaterbouwprojecten, zal zijn medewerking verlenen aan de bouw van het windmolenpark Morey East voor de Brits kust. Financiële details over de transactie werden niet gegeven. GeoSea zal de funderingen moeten bouwen van honderd windturbines en drie offshore substations. Ook zal GeoSea instaan voor het transport en de plaatsing van de substations. Het windmolenpark wordt gebouwd in opdracht van Moray Offshore Windfarm East, een joint-venture tussen EDP Renewables en Engie. Morey East moet een capaciteit van 950 megawatt krijgen. Het totale contract heeft een waarde van 57,50 pond per megawattuur.

De holding International Air Group (IAG) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 6,6 miljard euro. Dat was een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1 miljard euro naar 1,1 miljard euro. De groei was onder meer te danken aan de hogere ticketprijzen, die een stijging met 2,2 procent kenden. Ook kon ook gewag gemaakt worden van lagere brandstofkosten. Verder wordt gewezen naar een aantrekkende markt in Latijns-Amerika. Willie Walsh, topman van de luchtvaartholding, benadrukte dat alle onderdelen van de luchtvaartgroep goede prestaties hebben geboekt, ondanks ongunstige weersomstandigheden en terrorisme.

De Nederlandse verfgroep AkzoNobel heeft de Amerikaanse lakkenfabrikant Axalta Coatings voor een mogelijke fusie benaderd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Axalta, een producent van lakken voor onder meer auto's en voor de industrie, zou het voorstel nog bestuderen. De waarde van Axalta wordt geraamd op 8 miljard dollar, tegenover 19,5 miljard euro voor AkzoNobel. Axalta, dat zijn hoofdkantoor heeft in Philadelphia, is al meer dan anderhalve eeuw oud en is actief in honderddertig landen. Axalta werd later overgenomen door achtereenvolgens DuPont en Carlyle. Drie jaar geleden ging Axalta naar de beurs. Enkele tijd later verdween Carlyle volledig uit het kapitaal.

Luchthaven Brussels Airport koopt bij de Chinese constructeur Byd dertig elektrische bussen. Ook de Belgische constructeurs Van Hool en VDL Bus hadden op het contract gehoopt, maar bleken uiteindelijk gevoelig duurder dan Byd. De Chinese constructeur zou per individuele bus 330.000 euro aanrekenen. Dat was 33 procent lager dan het goedkoopste Belgische bod. VDL Bus ging tegen de toewijzing in beroep. De rechter besliste daarop dat in het prijsonderzoek een aantal onregelmatigheden moesten worden vastgesteld en eiste dat de procedure opnieuw zou worden overgedaan. Die aanpassingen zijn inmiddels gedaan, waarop het order opnieuw aan de Chinese constructeur werd gegeven.

Het biotechbedrijf Galapagos gaat nog voor het jaareinde een eerste patiënt met mucoviscidose (taaislijmziekte) behandelen met een eigen cocktail van geneesmiddelen. Daarbij wordt gestreefd naar een combinatie met drie ingrediënten. Gehoopt wordt dat daarmee een belangrijke stap voorwaarts worden gezet. Behandelingen voor taaislijmziekte kunnen volgens experts uitgroeien tot een markt met een waarde miljarden dollar. Galapagos is op dit markt in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met de Amerikaanse groep Vertex, die volgens een aantal waarnemers tussen zes en twaalf maanden voorsprong zou hebben. Galapagos zou dit jaar tussen 135 miljoen euro en 155 miljoen in research investeren.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 24,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel wel van 2,3 miljard dollar naar 1,9 miljard dollar terug. Die achteruitgang moet echter volledig worden toegeschreven aan hogere fiscale lasten. Boeing merkt op het voorbije kwartaal een recordaantal leveringen te hebben gedaan. Er werden onder meer 202 commerciële toestellen aan klanten overgedragen. De vliegtuigbouwer heeft nog voor 474 miljard dollar orders, waaronder 5.700 commerciële toestellen voor een gezamenlijke waarde van 412 miljard dollar.

De Société Régionale d'Investissement de Wallonie (SRIW) en de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM) nemen samen een belang van 25 procent in Air Belgium, de de nieuwe luchtvaartmaatschappij van de Belgisch-Griekse zakenman Niky Terzakis. Air Belgium heeft voorlopig nog geen Belgische licentie, maar gehoopt wordt dat die vergunning nog voor het einde van dit jaar zal worden verkregen. Air Belgium wil vanaf volgend jaar wekelijks een rechtstreekse vlucht aanbieden tussen Brussel en Hongkong. Eind volgend jaar wil de maatschappij nog een aantal andere Chinese steden aan zijn portefeuille toevoegen. In november wordt een eerste Airbus A340-300 voor Air Belgium geleverd.

Het Franse energieconcern Total heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 43,04 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 29 procent tot 2,72 miljard dollar. De Franse groep kon naar eigen zeggen enerzijds profiteren van een opleving van de productie en de gestegen olieprijzen, maar anderzijds konden ook de kosten worden gedrukt. De gemiddelde olieproductie kende een stijging met 6 procent tot 2,58 miljoen vaten per dag. Die groei was te danken aan de lancering van een aantal nieuwe projecten. De olieprijzen lagen gemiddeld 14 procent hoger dan tijdens het derde kwartaal vorig jaar.

De fusie tussen het Zwitserse chemieconcern Clariant en zijn Amerikaanse sectorgenoot Huntsman wordt ingetrokken. Dat hebben de twee bedrijven gemeld. Clariant en Huntsman hadden in mei van dit jaar fusieplannen bekend gemaakt. Clariant zou in het fusiebedrijf een aandeel krijgen van 52 procent, tegenover 48 procent voor de aandeelhouders van Huntsman. De bedrijven zeggen echter dat er teveel onzekerheid is dat het fusievoorstel op de aandeelhoudersvergadering zou kunnen worden goedgekeurd. Daarmee haalt investeerder White Tale Holdings van de activisitistische belegger Keith Meister zijn slag thuis. Meister had eerder aangegeven dat de fusie geen enkele meerwaarde opleverde.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,81 miljard euro. Dat betekende een stijging met 11,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel echter met 17 procent terug tot 1,18 miljard euro. Die achteruitgang diende echter te worden toegeschreven aan eenmalige baten die tijdens het derde kwartaal van vorig jaar konden worden geboekt. De operationele winst kon een stijging met 32 procent tot 1,52 miljard dollar laten optekenen. Bij de ticketprijzen kon een gemiddelde stijging met 4,5 procent tegenover het derde kwartaal vorig jaar worden opgetekend. Voor het vierde kwartaal worden dezelfde trends verwacht.

De Brits-Nederlandse energiegroep Shell heeft een licentie gekregen voor de exploitatie van drie olievelden voor de kust van Brazilië. Voor de rechten, die een looptijd hebben van vijfendertig jaar, betaalt Shell een bedrag van 100 miljoen dollar. De Brits-Nederlandse groep betrekt verschillende partners bij de ontginning van de gebieden. Enerzijds wordt een samenwerking opgezet met het Spaanse Repsol en het Braziliaanse Petrobras, maar voor het tweede project werd een collaboratie gezocht met de Franse groep Total. Voor het derde project wordt beroep gedaan op Qatar Petroleum en China National Offshore Oil Corporation (CNOOC). Het hele gebied is 1.700 vierkante kilometer groot.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om de vergunning voor de controversiële onkruidverdelger glyfosaat met vijf jaar te verlengen. Een eerder voorstel om het product nog tien jaar toe te laten, moest wegens een gebrek aan steun worden ingetrokken. De lidstaten van de Europese Unie moeten zich tijdens de tweede week van november opnieuw over het dossier buigen. In het voorstel van de Europese Commissie wordt echter geen gewag gemaakt van een eventuele uitfasering van het gebruik van de onkruidverdelger, zoals het Europees Parlement en verschillende lidstaten hebben gevraagd. De huidige, tijdelijke, vergunning voor glyfosaat loopt midden december af.

De Belgische rusthuisuitbater Armonea blijft een kandidaat om zijn Duitse sectorgenoot Alloheim over te nemen. Alloheim is na Korian de grootste aanbieder van rusthuizen en zorgcentra in Duitsland. De Duitse groep kwam vier jaar geleden in handen van de Amerikaanse investeerder Carlyle, die echter de voorbije zomer bekendmaakte een aantal activa, waaronder Alloheim, te willen verkopen. Carlyle zou volgens een aantal waarnemers inmiddels een eerste selectie van een aantal kandidaat-bieders hebben gemaakt. Naast een aantal rusthuisuitbaters, zoals Armonea en de Franse groep Domus Vi, zouden ook een aantal investeringsfondsen zijn geselecteerd. Carlyle zou meer dan 1 miljard euro vragen.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,03 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat in alle divisies een inkrimping moest worden gemeld. De operationele winst steeg met 4,1 procent naar 2,2 miljard euro. Ook de nettowinst liep van 1,19 miljard euro naar 3,88 miljard euro op. Die stijging was vooral te danken aan een boekwinst van 2,8 miljard euro op de verkoop van een verder belang in voormalige dochter Covestro. Het concern maakte verder bekend tijdens het voorbije kwartaal met negatieve wisselkoersen te hebben moeten afrekenen.

08:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-10-17

Smartphone wordt op één jaar 6 procent duurder

Dit jaar moet bij de aankoop van een smartphone wereldwijd rekening worden gehouden met een gemiddelde uitgave van 324 dollar. Dat betekent een stijging met 6 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het bureau GfK Research op basis van verkooppunten in meer dan vijfenzeventig landen. In Noord-Amerika werd een gemiddelde groei met 4 procent tot meer dan 400 dollar opgetekend, maar in China moest een stijging met 15 procent tot 327 dollar worden gemeld. De prijsverhoging wordt opmerkelijk genoemd, aangezien een elektronisch product in het algemeen na verloop van tijd goedkoper wordt.

Lees Verder

 

15:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Email is vooral een mobiel gebeuren geworden

In de emailsector hebben mobiele platformen alle andere instrumenten overvleugeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Return Path. Opgemerkt wordt dat het mobiele kanaal dit jaar 55 procent van de wereldwijde email-trafieken vertegenwoordigt. Het medium heeft de voorbije periode dan ook een opmerkelijke groei laten optekenen. Vijf jaar geleden verliep immers slechts 29 procent van alle email-verkeer over mobiele platformen. Er wordt aan toegevoegd dat de mobiele kanalen ook een grote voorsprong op andere routes heeft uitgebouwd. Webmail staat op de tweede plaats met 28 procent, gevolgd door desktops met 16 procent.

Lees Verder

 

14:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Millennials willen nieuwssites met visuele elementen

Millennials voelen zich vooral aangetrokken tot nieuwssites die gebruik maken van visuele elementen zoals foto’s en video’s. Interactiviteit draagt nog verder bij tot die aantrekkingskracht. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Arkadium. De onderzoekers stelden vast dat 82 procent van de millennials terugkeren naar nieuwssites die geregeld van visuele elementen gebruik maken. Bovendien geeft 71 procent van de millennials aan nieuwsverhalen met beelden of video’s een grotere geloofwaardigheid te hechten. Ongeveer 65 procent zegt ook een nieuwsverhaal met interactieve elementen te hebben gelezen.

Lees Verder

 

12:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |