14-10-17

Grote merken moeten lokale bekommernis tonen

Grote merken moeten een sterker engagement tonen tegenover lokale problemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Trinity Mirror en Spark Foundry bij meer dan drieduizend Britse consumenten.

Lees Verder

14:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwen ervaren stress op andere manier dan mannen

Stress heeft bij vrouwen op de hersenen een andere werking dan bij mannen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Rockefeller University bij een populatie muizen. De vaststellingen kunnen implicaties hebben voor de behandeling van stress-gerelateerde aandoeningen.

Lees Verder

 

12:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bedrijfsleider beseft cruciale belang van data

Bedrijfsleiders zijn het eens dat data en analyses voor het aantrekken en behoud van klanten veel belangrijker zijn geworden dan vijf jaar geleden. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Twin Cities. Slechts 39 procent zegt echter al de noodzakelijke digitale, mobiele en sociale transformaties te hebben gemaakt.

Lees Verder

 

11:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Landelijke regio’s worden belangrijker voor economische groei

In ontwikkelingslanden zullen de landelijke regio’s de volgende decennia een grotere bijdrage tot de nationale economische groei kunnen leveren. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Food & Agriculture Organisation (FAO).

Lees Verder

 

10:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Elite voelt weinig verbondenheid met merken

Bij de wereldwijde elite voelt slechts een kleine groep een verbondenheid met commerciële merken. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van consulent YouGov. Vastgesteld werd dat in de regio Asia-Pacific nog de sterkste band wordt ervaren.

Lees Verder

09:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Oliegroep Saudi Aramco krijgt mogelijk toch geen internationale beursnotering. Saudi-Arabië zou immers overwegen om de beursintroductie te vervangen door de verkoop van aandelen in het staatsoliebedrijf aan een aantal investeerders. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse financiële krant Financial Times gemeld. De Saudische overheid zou het bijzonder moeilijk vinden om voor de notering een geschikte buitenlandse beurs te kiezen. Naar verluidt worden onder meer de beurzen in Londen en New York overwogen, maar er zouden ook steeds meer twijfels ontstaan over het doorzetten van het plan. Daarom wordt ook steeds meer naar andere opties gekeken. Ook wordt naar de beurs in Riyad gekeken.

Drankengroep Diageo investeert een bedrag van 35 miljoen pond in de heropening van de whisky-distilleerderijen van Port Ellen en Brora in Schotland. Dat heeft het concern bekend gemaakt. De sites werden in de eerste helft van de jaren tachtig van de voorbije eeuw gesloten. Diageo hoopt tegen eind dit decennium in Port Ellen en Brora weer single malt van hoge kwaliteit te kunnen produceren. Er is bijzonder veel vraag naar de producten van beide distilleerderijen. Door de toenemende schaarste zijn beide merken ook bijzonder duur geworden. Na de renovatiewerken zouden beide distilleerderijen een jaarproductie van ongeveer 800.000 liter moeten kunnen opleveren.

De Nederlandse retailer Blokker Holding verkoopt zijn speelgoedketen Intertoys aan de Britse investeerder Alteri. Dat heeft de Nederlandse groep bevestigd. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Intertoys werd ruim veertig jaar geleden opgericht in Gouda en is op dit ogenblik actief in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. De groep, die ook de merken Bart Smit en Toys XL omvat, heeft een netwerk van ongeveer vijfhonderd winkels. Intertoys telt ongeveer vierduizend werknemers. In België blijft het merk Bart Smit buiten de overname. Gavin George, topman van Alteri, benadrukt dat Intertoys een sterke positie op de speelgoedmarkt heeft uigebouwd.

Bij het Zuid-Koreaanse concern Samsung heeft Kwon Oh-Hyun, topman van de elektronicadivisie, zijn vertrek aangekondigd. Kwon (64) stelde zijn huidige mandaat, dat in maart volgend jaar afloopt, niet te zullen verlengen. De topman verwees in de motivatie voor zijn vertrek onder meer naar het grote corruptieschandaal waarin het concern verwikkeld is geraakt. Kwon had het daarbij over een ongekende crisis. Lee Jae-Yong, topman van Samsung, is wegens omkoping en verduistering tot een celstraf van vijf jaar veroordeeld. Het is volgens Kwon dan ook belangrijk dat het bedrijf een nieuw begin neemt, met een nieuw elan en een jong leiderschap dat beter antwoord biedt op de actuele uitdagingen.

Het vastgoedconcern Warehouse De Pauw (WDP) investeert 25 miljoen euro in de tweede fase van zijn zonnepanelenproject in Nederland. Dat heeft het concern, gespecialiseerd in de ontwikkeling van logistiek vastgoed, bekend gemaakt. Het Nederlandse energieproject werd twee jaar geleden opgezet. Daarbij werd de installatie van honderdduizend zonnepanelen aangekondigd. Door de tweede fase wordt het volume zonnepanelen van het concern in Nederland verdubbeld. Door de investeringen wordt een capaciteit van 50 megawatt uitgebouwd. Daarmee zou een eiland zoals Texel volledig van elektriciteit kunnen worden voorzien. Dat komt overeen met het verbruik van ongeveer dertienduizend huishoudens.

Het Spaanse voedingsbedrijf GB Foods is een van de gegadigden voor de overname van het Belgische Continental Foods, eigenaar van merken zoals Devos & Lemmens, Aïki en Royco. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Er wordt echter opgemerkt dat GB Foods niet de enige gegadigde partij is. Er zouden nog minstens twee andere geïnteresseerde partijen zijn. Wel wordt opgemerkt dat GB Foods en Continental Foods geografisch bijzonder complementair zijn. GB Foods is actief in Spanje, Italië, Nederland, Rusland en dertig landen in Afrika en het Midden-Oosten. Continetal Foods is aanwezig in Frankrijk, Duitsland, België en Scandinavië. Continental Foods is op dit ogenblik in handen van CVC Capital.

Luchthaven Brussels Airport investeert 52 miljoen euro in vierentwintig nieuwe instapbruggen. Eén van de exemplaren is ook geschikt om de Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, te bedienen. De huidige instapbruggen werden vijfentwintig jaar geleden geïnstalleerd. De werken worden in verschillende fasen uitgevoerd en moeten over vijf jaar volledig zijn afgerond. Brussels Airport heeft tot op dit ogenblik nog geen aanvragen gehad van maatschappijen om met een A380 te kunnen landen. De drievoudige instapbrug voor het toestel kan echter ook worden gebruikt voor de andere grote toestellen van Airbus en Boeing. De Airbus A380 wordt vooral op grote luchthavens ingezet.

De Amerikaanse webwinkel Amazon koestert grote ambities om op de Europese markt betaalopties en verzekeringen aan te bieden. Dat moet blijken uit een aantal vacatures die het bedrijf voor zijn Europese divisie heeft bekend gemaakt. Het bedrijf zou zijn betaaloplossing Amazon Pay beter bekend willen maken bij het brede Europese publiek en daarmee de strijd aangaan met concurrenten zoals Apple Pay en Android Pay. Er worden voor de dienst onder meer functies gezocht in Londen, München en Parijs. In Londen zou ook gewerkt worden aan de samenstelling van een team verzekeringsspecialisten die nieuwe producten voor de Britse, Duitse, Franse, Italiaanse en Spaanse markt moeten voorbereiden.

Het bedrijf Sensolus uit Gent, ontwikkelaar van traceertechnologie, heeft bij de fondsen Quest For Growth en Capricorn ICT Arkiv een bijkomend kapitaal van 2,75 miljoen euro opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen voor de verdere groei van de activiteit worden ingezet. Daarbij zal vooral de verkoopafdeling meer mogelijkheden krijgen. De technologie krijgt een upgrade, maar blijft verder ongewijzigd. Sensolus maakt gebruik van mobiel internet, maar ook van het netwerk van de Franse groep Sigfox. Klanten kunnen met de technologie van Sensolus niet alleen de locatie van hun verzendingen opvolgen, maar ook nagaan of de integriteit van het product bij onder meer koeltransporten gerespecteerd is gebleven.

Gevreesd moet worden dat mosterd op de markt gevoelig duurder zal worden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Daarbij wordt gewezen naar de oogstproblemen met mosterdzaad in Canada, dat de voorbije jaren door droogte werd geteisterd. Canada is d belangrijkste leverancier van mosterdzaad, maar vele akkers kregen door de droogte tot 60 procent minder neerslag dan in een gewoon jaar. Daardoor is de oogst ten opzichte van een jaar geleden met de helft teruggelopen. Er wordt gewag gemaakt van de laagste voorraden in een periode van elf jaar. Daardoor kunnen de prijzen voor mosterdzaad volgens waarnemers snel oplopen.

Het postbedrijf Bpost krijgt geen toestemming om de prijs van zijn postzegels te verhogen. Dat heeft het Brusselse hof van beroep gezegd. Eerder had ook al het Belgisch Instituut voor Posterijen en Telecom (BIPT) een prijsverhoging afgewezen. Bpost wou de prijs van de postzegels voor de normale consumentenmarkt - brievenpost, pakketten en aangetekende zendingen voor particulieren - met 3 procent optrekken. Volgens de regulator zou de winstmarge van het postbedrijf daardoor echter te groot worden. Bpost was tegen die uitspraak in beroep gedaan, maar kreeg ook daar geen gehoor. Door de weigering blijft de prijs voor een standaardbrief met binnenlandse bestemming  op 0,79 euro gehandhaafd.

In Groot-Brittannië mag maaltijdbezorger Just Eat zijn sectorgenoot Hungryhouse overnemen. Dat heeft de Britse Competition and Markets Authority (CMA) beslist. Gewaarschuwd wordt wel dat de goedkeuring een voorlopig karakter heeft. Eind deze maand wordt een definitieve beslissing verwacht. Just Eat maakte eerder bekend Hungryhouse voor een bedrag van 200 miljoen pond te willen overnemen. Volgens de Britse autoriteiten lijkt de fusie van de twee bedrijven geen negatieve impact op de concurrentie te zullen hebben. Just Eat en Hungryhouse bieden maaltijdbezorging aan met medewerkers van de deelnemende restaurants. Concurrenten zoals Deliveroo and UberEats werken daarentegen met eigen koeriers.

De Franse bankgroep BNP Paribas wil niet langer optreden als financier voor bedrijven die actief zijn in de ontginning van gas en olie uit schalielagen. Dat heeft de Franse financiële groep bekend gemaakt. Er zullen ook geen zaken meer worden gedaan met bedrijven die vooral materiaal voor de schaliesector leveren. Tegelijkertijd gaf BNP Paribas aan geen medewerking meer te zullen verlenen aan energie-ontginning in het Noordpoolgebied. De ontginning van schalielagen en teerzanden is bijzonder milieubelastend en wordt dan ook al geruime tijd bekritiseerd. Er moet immers een grote massa zware chemicaliën in de bodem worden geïnjecteerd om olie en gas uit de ondergrond te kunnen halen.

Bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft commercieel directeur John Leahy (67) zijn vertrek aangekondigd. Eerder dit jaar al had de man aangegeven op korte termijn te zullen vertrekken. Airbus trok de Amerikaan in het midden van de jaren tachtig aan om de marktpositie van de Europese constructeur op de Noord-Amerikaanse markt te versterken. In het midden van de jaren negentig werd Leahy benoemd tot commercieel directeur voor de hele groep. Daarbij had hij te kennen gegeven om het wereldwijde aandeel van Airbus tegen de eeuwwisseling van 18 procent naar 50 procent op te voeren. Die doelstelling werd met één jaar voorsprong gehaald. Leahy wil nu nog voor de superjumbo A380 een groot order.

De slechte luchtkwaliteit in de Europese Unie maakt elk jaar een half miljoen slachtoffers. Dat blijkt uit een rapport van het European Environment Agency (EEA). Opgemerkt wordt dat de verbetering van de Europese luchtkwaliteit bijzonder langzaam gaat. Vooral in de steden is de blootstelling aan ongezonde lucht nog altijd bijzonder groot. De grootste problemen moeten worden gezocht in de aanwezigheid van fijnstof, dat jaarlijks 399.000 overlijdens zou veroorzaken. Aangevoerd wordt dat 7 procent van de Europese stadsbevolking wordt blootgesteld aan concentraties fijnstof die boven de Europese veiligheidslimieten liggen. Dat geldt ook voor stikstof (9 procent) en ozon (30 procent).

08:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-10-17

Duitsland zal militaire investeringen moeten herzien

Duitsland zal zijn militaire investeringen moeten herzien. Het land zal een veel actievere rol in de Europese veiligheid moeten opnemen. Dat blijkt uit een rapport van Friends of Europe. Duitsland kan volgens het rapport de sterkste basis voor een Europese legerunie aanbrengen.

Lees Verder

 

15:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |