13-10-17

Vrouwenarbeid positief voor de hele economie

De intrede van vrouwen op de arbeidsmarkt levert een positieve bijdrage aan de volledige economie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Akron.

Lees Verder

 

14:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Religie geen rechtstreekse basis voor politieke actie

Religieuze overtuigingen zijn bij de meeste mensen geen daadwerkelijke basis voor politieke acties. Er zijn bijkomende stimulansen nodig om de stap van religieus geloof naar politieke actie te zetten. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de University of Kansas.

Lees Verder

 

13:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Prestaties Britse werknemer onder Europees niveau

Het prestatieniveau van Britse werknemers blijft gevoelig achter tegenover collega’s uit vele landen op het Europese continent. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Workforce Institute Europa bij meer dan drieduizend werknemers in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Lees Verder

 

12:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oude iPhones vaak slachtoffer van upgrade-effect

Wanneer een nieuwe iPhone op de markt komt, blijken plots heel wat oude toestellen verloren te gaan of defect te raken. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers aan de University of Michigan, Columbia University en de Harvard University.

Lees Verder

 

11:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Financiële sector roept grote verwachtingen op

Er worden tegenover de financiële sector grote verwachtingen gekoesterd. Dat blijkt uit een onderzoek van het bedrijf NCR Corporation bij meer dan duizend consumenten in Groot-Brittannië. Tegelijkertijd blijkt dat de banken nog veel inspanningen moeten doen om die verwachtingen in te vullen.

Lees Verder

 

10:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Balkanbevolking twijfelt sterk aan lidmaatschap Europese Unie

De burgers van de Balkan twijfelen er sterk aan dat hun landen ooit van de Europese Unie zullen worden. Dat blijkt uit een rapport van de Regional Cooperation Council (RCC). Nochtans blijkt er in de regio heel wat steun voor een Europese integratie te kunnen worden gevonden.

Lees Verder

 

09:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm probeert in China een gerechtelijk verbod afdwingen op de verkoop en productie van iPhones. Volgens kenners gaat het om de meest gedurfde stap tot nu toe in de voortslepende juridische strijd tussen Qualcomm en Apple. Volgens de aantijgingen zou Apple bij zijn iPhone-productie zonder te betalen gebruik maken van technologie die is uitgevonden door Qualcomm. Mocht de rechter met de vorderingen meegaan, moet Apple voor zware consequenties vrezen. e smartphonemaker haalt een groot deel van zijn omzet uit China en op de Chinese markt voor mobiele telefoons heerst zware concurrentie. Apple startte eerder ook al zelf een gerechtelijke campagne tegen Qualcomm.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips mag in de Verenigde Staten een nieuwe ultrasound-oplossing op de markt brengen. Dat heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beslist. Door de toepassing kan aan de hand van geluidsgolven de binnenkant van het lichaam in beeld worden gebracht. Dankzij de nieuwe oplossing zouden onevenwichtigheden in kleine organen net onder het huidoppervlak gemakkelijker moeten kunnen worden opgespoord. Onder meer kan de toepassing worden gebruikt voor onderzoek van onder meer borsten, testikels en de schildklier. De technologie kan ook worden gebruikt om problemen aan het skelet en de spieren te bestuderen.

De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 21,9 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 5,6 miljard dollar tot 4,6 miljard dollar. De achteruitgang moet worden toegeschreven aan een eenmalige last. Verder kon volgens Tim Sloan, chief executive van Wells Fargo, echter worden vastgesteld dat fundamentele veranderingen werden aangebracht om van de instelling een betere bank te maken. De bank zag het afgelopen kwartaal de deposito's evenals de leningenportefeuille groeien. Daarnaast steeg ook het beheerd vermogen.

Het webwinkelconcern Amazon bouwt een nieuw distributiecentrum in het noorden van Engeland. De retailer kondigde vorig jaar al vier nieuwe centra in Engeland aan en krikt nu zijn totale investering sinds begin dit decennium  in Groot-Brittannië op tot 6,4 miljard pond. Door de uitbreiding in Engeland worden de voorraden uitgebreid, waardoor meer producten ter beschikking van de klanten kunnen worden gesteld. De uitbreiding in Groot-Brittannië is een opvallende stap ten tijde van de brexit. Het nieuwe centrum in Bolton levert volgend jaar twaalfhonderd banen op voor de regio. Daarmee zal het totale Britse personeelsbestand van Amazon uitgroeien tot 3.500 werknemers.

Bank of America heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 21,8 miljard dollar, tegenover 21,6 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De rentebaten liepen met 9 procent op tot ruim 11 miljard dollar. De nettowinst daalde met 13 procent tot 5,6 miljard dollar. Dat betekende de hoogste kwartaalwinst in zes jaar tijd. De groei was vooral te danken aan een hogere rente en een toename van het aantal leningen en spaartegoeden. Ook bij het vermogensbeheer kon een groei worden gemeld. Daarnaast wordt ook gewag gemaakt van kostenbesparingen. Dankzij die elementen kon een sterke daling van de inkomsten uit de handel in obligaties, grondstoffen en valuta's worden gecompenseerd.

Autobouwer BMW overweegt in China een productie van dochtermerk Mini op te starten. Het Duitse autoconcern is daarvoor in gesprek met de lokale autofabrikant Great Wall Motor. De verkoop van BMW en Mini in China steeg in de eerste acht maanden van het jaar met 16 procent. BMW laat wel al lokaal produceren in samenwerking met een ander Chinees bedrijf. Een Chinese fabriek zou de eerste productie van Mini buiten Europa worden. Verschillende modellen van Mini worden nu in Born in Nederland en in Groot-Brittannië gemaakt. Over de eventuele gevolgen van een Chinese activiteit voor de Europese productie en werkgelegenheid konden nog geen uitspraken worden gedaan. De Britse productie zou niet worden geraakt.

Uber heeft formeel beroep aangetekend tegen het besluit van de Londense vervoersautoriteit Transport for London (TfL) om zijn vergunning voor taxivervoer in te trekken. Dat heeft een woordvoerder van Uber gemeld. In afwachting van de bezwaarprocedure mag het bedrijf zijn diensten gewoon blijven aanbieden. De Londense vergunning van Uber liep eind september af. Transport for London had beslist die vergunning niet te verlengen. Dara Khosrowshahi, topman van Uber, had inmiddels een onderhoud terzake met Mike Brown, commissaris van Transport for London. Toch bleek een formele beroepsprocedure de enige mogelijkheid om de activiteiten verder te kunnen zetten. De bezwaarprocedure kan verscheidene jaren lopen.

Het Britse industrieconcern GKN Group is door twee schadeclaims met onverwachte kosten geconfronteerd, waardoor de winstambities voor het lopende jaar moeten worden bijgesteld. Dat heeft het bedrijf, het moederconcern van onder meer luchtvaartonderneming Fokker Technologies, bekend gemaakt. Verdere details over de claims werden niet bekendgemaakt, maar benadrukt wordt dat de winst slechts weinig boven het niveau van het voorbije jaar zal uitstijgen. Eerder was gewag gemaakt van een winststijging met 10 procent. Voor de claims werd een bedrag van 40 miljoen pond voorzien. Tevens wordt gewag gemaakt van een aanzienlijke afschrijving op de Noord-Amerikaanse luchtvaartmarkt.

Het bedrijf Purna uit Puurs gaat in opdracht van de Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK)  jaarlijks miljoenen tubes Voltaren, een van de meest verkochte pijnstillers en ontstekingsremmers, produceren. Het bedrijf, dat honderdtachtig medewerkers telt, heeft daarvoor een investering van 8 miljoen euro gerealiseerd. Daarbij werden onder meer een nieuwe productie-installatie, een volautomatische verpakkingslijn en omgebouwde opslagtanks in gebruik genomen. Door de bijkomende activiteiten zal volgend jaar een omzet van 40 miljoen euro kunnen worden gerealiseerd. Dat betekent een stijging met 30 procent tegenover vorig jaar. Er zouden ook een twintigtal bijkomende banen worden gecreëerd.

Winkelketen Cru, luxedochter van de groep Colruyt, heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind maart eindigde, een omzet gerealiseerd van 11,8 miljoen euro, tegenover 4,8 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Ondanks de sterke omzetgroei liep ook het operationele verlies van 4,4 miljoen euro naar 10 miljoen euro op. Het negatieve resultaat is vooral te wijten aan de investeringen die in de keten worden gedaan. In Gent en Wijnegem werden het voorbije jaar nieuwe vestigingen geopend. Ook in de eerste winkel in Overijse wordt nog steeds geïnvesteerd. Vooraleer aan een verdere uitbreiding wordt gedacht, zal de volgende periode vooral aan de winstgevendheid van de keten worden gewerkt.

Het Duitse chemieconcern Bayer verkoopt voor bijna 6 miljard euro activiteiten op het gebied van landbouwbestrijdingsmiddelen en zaden aan sectorgenoot Basf. De verkoop maakt deel uit van de geplande overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto door Bayer. Om goedkeuring te krijgen voor die transactie moeten Monsanto en Bayer immers een aantal activiteiten afstoten. Door het samengaan van Monsanto en Bayer ontstaat de grootste producent van zaden en bestrijdingsmiddelen ter wereld. Bayer verwacht de deal met Basf begin volgend jaar af te kunnen ronden. De verkoop is wel afhankelijk van het slagen van de transactie tussen Bayer en Monsanto.

Het Belgisch-Nederlandse apotheekbedrijf Fagron heeft tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar een omzet gerealiseerd van 325 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het derde kwartaal werd een groei met 0,2 procent tot 104 miljoen euro opgetekend. Hans Stols, chief executive van Fagron, benadrukt dat de onderneming tijdens het derde kwartaal sterke prestaties konden worden gemeld. Op vergelijkbare basis kon een omzetgroei met 2,4 procent worden gemeld. Stels benadrukte wel van een tragere omzetgroei in Europa. Dat zou te wijten zijn aan achterstanden bij externe laboratoria die de ingekochte grondstoffen moeten analyseren.

Luchtvaartmaatschappijen Air France-KLM en China Southern Airlines overwegen hun samenwerking in het vrachtvervoer tot een volledige joint-venture uit te breiden. Dat heeft Air France-KLM gemeld. De samenwerking tussen beide maatschappijen ging twee jaar geleden van start. De twee partijen onderzoeken nu onder meer de mogelijkheden om routes aan elkaar te knopen, zodat een groter netwerk kan worden gebouwd. Ook moet de samenwerking op belangrijke luchthavens worden uitgebreid. Daardoor zouden de maatschappijen op de luchthavens van Schiphol, Parijs, Shanghai en Guangzhou van gemeenschappelijke faciliteiten gebruik kunnen maken. Ook wordt gekeken naar zakelijke post en spoedverzendingen.

De Noorse regering heeft een plan klaar om een belasting op grote elektrische luxewagens in te voeren. Dat is gebleken uit de begrotingsplannen van de Noorse overheid voor volgend jaar. Tot nu toe heeft Noorwegen de aankoop van elektrische wagens bijzonder sterk gestimuleerd. Sinds begin dit jaar vertegenwoordigt de elektrische aandrijving dan ook 20 procent van alle nieuwe wagens die in het land op de markt komen. De Noorse overheid merkt echter op dat zware elektrische wagens evenveel schade aan het wegdek veroorzaken als auto’s met brandstofmotoren en die kosten moeten helpen dekken. Er is echter al heel wat verzet tegen het voorstel. Benzine en diesel worden in Noorwegen midden volgend decennium verboden.

De Duitse online kledingshop About You heeft zijn activiteiten naar België uitgebreid. Over enkele jaren wil het bedrijf na Zalando op de Belgische markt de grootste online kledingverkoper zijn geworden. Dat heeft Tarek Müller, chief executive van About You, gezegd. Voor de uitbreiding naar België zijn er volgens Müller diverse redenen. Hij verwijst daarbij naar de geografische nabijheid, maar benadrukt ook dat in de twee landen een aansluitende kledingstijl kan worden vastgesteld. Bovendien is er volgens Müller tot nu toe op de Belgische markt weinig concurrentie. About You is al actief in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. About You, drie jaar geleden opgericht, is inmiddels in handen van postorderbedrijf Otto.

08:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |