21-11-17

Nieuwsoverzicht

Het European Medicine Agency (EMA) verhuist van Londen naar Amsterdam. Daarover hebben de lidstaten van de Europese Unie een akkoord bereikt. Na een eerste stemronde bleven nog Milaan, Amsterdam en Kopenhagen als kandidaat-vestigingsplaats over. Stockholm en Bratislava vielen daarbij weg. In de tweede stemronde viel ook Kopenhagen weg. Amsterdam en Milaan ontvingen elk dertien stemmen. Estland, voorzitter van de Europese Unie, moest daarop een loting organiseren. De komst van het Europese geneesmiddelenagentschap levert Amsterdam negenhonderd rechtstreekse banen op. Daarnaast wordt gewag gemaakt van ongeveer vijftienhonderd indirecte arbeidsplaatsen.

Wellicht kan Ablynx volgend jaar al een geneesmiddel op basis van caplacizumab, een product voor de behandeling van een zeldzame bloedziekte, op de markt brengen. Dat heeft Peter Welford, analist bij het beurshuis Jefferies, gezegd. Caplacizumab zou daarmee het eerste commerciële product van Ablynx worden. Welford zegt dat de kans op een marktintroductie volgend jaar op 90 procent kan worden geraamd. Volgens Jefferies kan het geneesmiddel Ablynx wereldwijd aan een piekverkoop van 500 miljoen euro per jaar helpen. Dat bedrag ligt 100 miljoen euro hoger dan de eerdere inschattingen van het beurshuis. Volgens Welford vertegenwoordigt caplacizumab bijna twee derde van de beurswaarde van Ablynx.

De Amerikaanse retailer Abercrombie & Fitch heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 859,1 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met bijna 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dochterbedrijf Hollister kon een groei met 10 procent tot 508,1 miljoen dollar melden. Abercrombie zelf moest een daling met 2 procent tot 351 miljoen dollar melden. De nettowinst van de Amerikaanse retailer liep van 7,9 miljoen dollar naar 10,1 miljoen dollar op. Fran Horowitz, chief executive van Abercrombie & Fitch, merkte op dat de uitvoering van het strategisch plan van het bedrijf duidelijke resultaten oplevert. Het bedrijf werkt sinds enkele jaren aan een transformatie.

Autodeeldienst Uber heeft bij de Zweedse autobouwer Volvo 24.000 auto’s besteld. Dat hebben beide partijen bekendgemaakt. Uber voegde eraan toe eigen sensoren en software in de voertuigen in te zullen bouwen, zodat de auto’s zich zonder bestuurder door het verkeer kunnen begeven. De eerste leveringen zouden over twee jaar worden voorzien. De totale bestellingen zouden over een periode van twee jaar worden gespreid. Met het order zou in totaal een bedrag van 1 miljard euro zijn gemoeid. De inzet van zelfrijdende wagens kan Uber belangrijke besparingen opleveren. Menselijke chauffeurs vormen immers de zwaarste kost van de overneming. De twee partijen leverden vorig jaar al een samenwerking terzake

De European Bank Authority (EBA) verhuist zijn activiteiten van Londen naar Parijs. Dat hebben de lidstaten van de Europese Unie beslist. Uiteindelijk moest een lottrekking de keuze voor de nieuwe locatie van de Europese bankautoriteit bepalen. Naast Parijs had immers ook Dublin twee eerdere stemrondes overleefd. Tijdens de eerste ronde waren Brussel, Wenen, Luxemburg, Warschau en Praag uit de race weggevallen. Bij een volgende stembeurt was ook de kandidatuur van Frankfurt afgewezen. Parijs en Dublin haalden echter beide dertien stemmen. Daardoor was een lottrekking noodzakelijk. De instelling moet waken over een optimale functionering van het Europese financiële systeem.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Clayton Dubilier & Rice neemt een belang van 40 procent in Belron, de beglazingsdivisie van de Belgische groep D’Ieteren. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 1 miljard euro zijn gemoeid. D’Ieteren zou na de verkoop in Belron, eigenaar van de merknaam Carglass, nog een belang van 60 procent overhouden. Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse maatschappij de beste garanties bood voor de langetermijnvisie van Belron en bovendien ook een compatibele bedrijfscultuur liet blijken. Daarnaast wordt gewezen op de aantrekkelijke financiële voorwaarden van het partnership. D’Ieteren had in mei al te kennen gegeven een partner voor Belron te zoeken.

Het Franse cateringbedrijf Sodexo heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind augustus werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 20,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,9 procent tegenover het boekjaar voordien. De nettowinst van Sodexo - uitbater van bedrijfsrestaurants, schoolkantines en keukens van zorginstellingen - steeg met 13,5 procent tot 723 miljoen euro. Het bedrijf, na Compass Group, de grootste aanbider van catering-services in de wereld, had in juli nog gewaarschuwd dat de jaarresultaten mogelijk naar beneden zouden moeten worden bijgesteld. Sindsdien kon naar eigen zeggen echter bij een aantal activiteiten in Frankrijk en Noord-Amerika een herstel worden opgetekend.

In China neemt ecommerce-groep Alibaba neemt een belang van 36 procent in het concern Sun Art Retail, een exploitant van hypermarkten. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,4 miljard euro. De operatie moet Alibaba naar eigen zeggen toelaten de online en offline winkelervaring dichter bij elkaar te brengen. De instap van Alibaba in Sun Art Retail gebeurt in samenwerking met Auchan Retail en Ruentex Group. De partners verwachten dat de fysieke retail onder impact van de smartphone de volgende jaren fundamenteel zal veranderen. Sun Art Retail heeft in China een netwerk van 446 hypermarkten, verdeeld over 224 steden. Het bedrijf zou in de Chinese foodretail een marktaandeel van 15 procent hebben.

Het Britse postbedrijf Royal Mail heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 4,8 miljard pond. Dat was een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral de goede prestaties van pakketbezorger General Logistics Systems (GLS) hadden een belangrijk aandeel in de omzetgroei. De pakketbezorger, die onder meer actief is op het Europese vasteland, boekte immers een omzetgroei van 9 procent. Het dochterbedrijf heeft inmiddels een aandeel van 35 procent in de winsten van het bedrij. Op de Britse thuismarkt werd een status-quo opgetekend. De bedeling van brievenpost kende een daling met 5 procent. De nettowinst daalde van 252 miljoen pond naar 250 miljoen pond.

In Duitsland zijn een aantal kinderhorloges voortaan verboden. Dat heeft het Duitse Bundesnetzagentur beslist. Het verkoopverbod heeft betrekking op geconnecteerde horloges die het mogelijk maken om vanop afstand geluiden uit de omgeving van de kinderen op te slaan. Jochen Homann, president van het Bundesnetzagentur zegt echter dat een aantal ouders van de technologie gebruik zouden hebben gemaakt om leerkrachten in de klas heimelijk af te luisteren. Een dergelijke functie is in Duitsland verboden. Daarom is ook het bezit van de horloges volgens Homann strafbaar. Om dezelfde reden hadden de Duitse autoriteiten eerder dit jaar ook al de kinderpop My Friend Cayla uit de handel laten halen.

Het Japanse technologieconcern Toshiba werkt aan een strategie om te vermijden dat het bedrijf van de beurs van Tokio zou worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het concern kondigde daarbij aan voor 4,2 miljard euro aandelen te verkopen. Bovendien wordt overwogen om de nucleaire divisie Westinghouse Electric af te stoten. Westinghouse ging eerder dit jaar failliet na enorme kostenoverschrijdingen en vertragingen bij projecten. Eerder werden op de divisie al zware afschrijvingen gedaan. De moeilijkheden bij Westinghouse brachten ook moederbedrijf Toshiba in grote financiële problemen. Indien voor eind maart geen oplossing is gevonden, dreigt het bedrijf van de beurs te worden geschrapt.

Het Duitse concern Deutsche Post heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst nam met 10,5 procent toe tot 834 miljoen euro. Daarmee werd een nieuw record gerealiseerd. Het Duitse bedrijf maakt gewag van het sterkste derde kwartaal uit zijn geschiedenis. Volgens het concern droegen alle bedrijfsonderdelen bij aan de omzetgroei. Vooral de aflevering van pakketten voor webwinkels zorgde volgens het bedrijf voor een sterke verbetering van de prestaties. Frank Appel, topman van Deutsche Post, stelde ook een sterke eindejaarsperiode te verwachten.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wil na de brexit vanuit twee Europese centra werken. Dat heeft Lloyd Blankfein, topman van Goldman Sachs, tegenover de Franse krant Le Figaro bevestigd. Blankfein wees er daarbij op dat de brexit de bank verplicht zijn activiteiten te decentraliseren. Daarbij werd er volgens hem voor gekozen om met Frankfurt en Parijs twee Europese filialen op te zetten. Hij wees er daarbij ook op dat Duitsland en Frankrijk ook de twee grootste economieën van Europa vertegenwoordigen. Over de exacte verdeling van de taken die uit Londen worden weggehaald, kon nog geen verduidelijking worden geboden. Ook over de tewerkstelling werd nog geen informatie verstrekt.

De Franse bank Société Générale (SocGen) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,95 miljard euro, tegenover 6,01 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 15 procent terug tot 932 miljoen euro. Onder meer wordt gewezen op een extra voorziening van 300 miljoen euro voor juridische claims, waardoor de bank inmiddels al 2,2 miljard euro reserves voor potentiële schadevergoedingen heeft ingeschreven. Daarnaast wordt tevens gewag gemaakt van het lage renteklimaat en ongunstige ontwikkelingen op de financiële markten. De winst van de Franse retailactiviteiten namen met 12 procent af tot 310 miljoen euro.

De Poolse overheid moet stoppen met de houtkap in het oerbos van Bialowieza. Dat heeft het Europees hof van justitie beslist. Indien het land niet aan dat bevel gehoor geeft, zal een dwangsom van minstens 100.000 euro per dag worden opgelegd. Het oerbos van Bialowieza is als werelderfgoed beschermd, maar sinds twee jaar wordt de houtkap in het gebied gevoelig opgedreven. Volgens Jan Szyszko, Pools minister van leefmilieu, is de houtkap noodzakelijk om het bos tegen schadelijke houtwormen te beschermen. Ook wordt gewag gemaakt van verkeersveiligheid en brandgevaar. Volgens de Europese Commissie ligt de houtkap echter veel hoger dan volgens beheersmaatregelen nodig zou zijn.

14:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Smartphone kan bedreiging worden voor relatie

Naarmate meer tijd met smartphones wordt besteed, neemt ook het risico op relatieproblemen toe. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Deseret News and Center for the Study of Elections and Democracy (CSED) aan de Brigham Young University. Bij consumenten die minstens vijf uur per dag op hun smartphone actief zijn, blijkt 43 procent gewag te maken van relatieproblemen. Wanneer dat gebruik terugvalt tot een periode tussen twee en vier uur, blijkt nog 38 procent met relatieproblemen te worden geconfronteerd. Onder de grens van één uur per dag valt dat cijfer nog verder terug tot 28 procent.

Lees Verder

 

14:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cyberbeveiliging blijft heikel punt voor ecommerce

Cyberveiligheid blijft voor de consument bij ecommerce een grote bekommernis. Dat is de conclusie van een onderzoek van Propeller Insights en Netsparker bij meer dan tweeduizend consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden daarbij vast dat 44 procent van de respondenten vreest dat zijn kredietkaart-informatie tijdens het online shoppen zal worden gestolen. Tevens gaf 39 procent toe bevreesd te zijn dat geleverde pakketten vanop hun deurdrempel zouden kunnen worden ontvreemd. Daarnaast wordt gewezen op een mogelijk gebruik van malware om kredietkaart-informatie te onderscheppen (34 procent) of skimming van de bankkaart in een winkel (29 procent).

Lees Verder

 

13:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Trage websites kosten retailers tientallen miljoenen dollar

Snelle websites zorgen voor betere verkopen. Dat blijkt uit een onderzoek van het cloudplatform Yottaa, gebaseerd op interviews met honderdvijfentwintig retailexecutives. Daarbij werd vastgesteld dat 97 procent van de ondervraagden ervan overtuigd is dat de prestatie van de website een rechtstreekse impact heeft op de online inkomsten. Bovendien erkende 71 procent van de respondenten dat consumenten door trage websites transacties vroegtijdig afbreken. Berekend werd dat door een betere prestatie van de website gemiddeld jaarlijks een extra inkomen van 58 miljoen dollar zou kunnen worden gerealiseerd.

Lees Verder

 

13:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Baas mag zich niet in ivoren toren opsluiten

Intelligente bazen kunnen weliswaar op het respect van hun werknemers rekenen, maar daarbij moeten wel een aantal grenzen worden vastgesteld. Wanneer de kloof in intelligentie tussen de baas en de werknemers te groot wordt, begint dat respect echter af te kalven. Dat blijkt uit een rapport van onderzoekers aan de Université Lausanne. De onderzoekers merken op dat werknemers willen geleid worden door een persoonlijkheid waarmee ze zich kunnen identificeren. Wanneer de kloof in intelligentie te groot wordt, zullen werknemers echter vaak ervaren dat de leider zich in een ivoren toren bevindt. Op dat ogenblik wordt het veel moeilijker om zich met de leidersfiguur te identificeren.

Lees Verder

 

12:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Artificiële intelligentie roept vooral nieuwsgierigheid op

Het publiek heeft over artificiële intelligentie eerder een positieve dan negatieve perceptie. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Integer Group bij bijna vierduizend consumenten in de Verenigde Staten. Consumenten met een positieve perceptie tonen zich bovendien over de toepassing van de technologie bij de dagelijkse aankopen meer nieuwsgierig dan voorzichtig. Er wordt anderzijds opgemerkt dat artificiële intelligentie vooral wordt gezien als een persoonlijke assistent, zoals door 68 procent van de ondervraagden worden aangegeven. Een functie als conciërge of coach haalt daarentegen slechts een score van respectievelijk 35 procent en 25 procent.

Lees Verder

 

11:38 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument vindt interessante applicaties moeilijk te vinden

Er kan bij het publiek een duidelijke interesse in applicaties worden vastgesteld, maar de toepassing komen vaak niet tegemoet aan de eisen van de gebruiker. Dat is de conclusie van een onderzoek van het mobiele platform Button en consulent App Annie. Onder meer werd vastgesteld dat 37 procent van de consumenten toegeeft de lancering van een interessante nieuwe applicatie te missen. Volgens 38 procent van de ondervraagden zijn interessante nieuwe applicaties ook moeilijk te vinden. Er wordt aan toegevoegd dat de consument niet alleen kwaliteitsniveau eist, maar ook een vertrouwde uitgever verwacht. Bij de ontdekking van nieuwe applicaties wordt dan ook vooral op vertrouwde bronnen teruggevallen.

Lees Verder

 

11:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |