27-11-17

Zoektocht naar nieuwe baan blijft vaak taboe

De zoektocht naar een nieuwe baan is voor vele werknemers een bijzonder stresserende en frustrerende periode. Dat blijkt uit een onderzoek van het rekruteringsplatform Indeed bij tienduizend werknemers over de hele wereld. Daarbij moest worden vastgesteld dat 40 procent van de betrokkenen bezorgd is dat zijn huidige werkgever over de zoektocht naar een nieuwe baan zou worden geïnformeerd. Anderzijds bleek dat 34 procent zich vooral zorgen zou maken de nieuwe baan uiteindelijk toch niet te krijgen. Tevens moest worden vastgesteld dat 24 procent de zoektocht naar de nieuwe baan op sociale media in geen geval zou willen aan bod laten komen.

Lees Verder

 

16:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Duitsland is het Bundeskartellamt een verkennend onderzoek naar luchtvaartmaatschappij Lufthansa gestart. De mededingingsautoriteit geeft daarbij aan te willen nakijken of Lufthansa van het faillissement van concurrent Air Berlin misbruik heeft gemaakt om de prijzen te verhogen. Een aantal klanten zou daarover een klacht hebben ingediend. Lufthansa ontkent echter de aantijgingen. De maatschappij voegde eraan toe inzage te zullen geven in de manier waarop de prijzen tot stand zijn gekomen. Lufthansa zegt dat wel hogere prijzen werden ingevoerd op maandagochtend en vrijdagmiddag, maar die beslissing had volgens het bedrijf geen enkel verband met de overname van Air Berlin.

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat ook van zijn bestelwagens elektrische versies op de markt brengen. In de zomer van volgend jaar zal volgens het concern een eVito als eerste model op de markt worden gebracht. Elektrische versies van andere modellen zullen het jaar daarop worden gelanceerd. Volker Mornhinweg, hoofd van de divisie bestelwagens bij Mercedes-Benz, zegt dat de autobouwer overtuigd is van de noodzaak van een elektrische aandrijving in de bestelwagens van het concern. Dat geldt vooral voor het gebruik in de steden. De elektrische eVito zal in Duitsland ongeveer 40.000 euro kosten. Over twee jaar zal een eSprinter op de markt worden gebracht.

Het Amerikaanse bedrijf Garmin, ontwikkelaar van satellietnavigatie, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 743 miljoen dollar. Dat was een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 125,1 miljoen dollar naar 147,4 miljoen dollar. Wel diende de fitness-divisie, met onder meer fietsproducten, een omzetdaling met 12 procent tot 167 miljoen dollar te melden. Ook de autosector moest een achteruitgang met 12 procent tot 189 miljoen dollar registreren. Daarentegen kon, onder invloed van succesvolle wearables, een stijging met 31 procent tot 185 miljoen dollar bereikt. De maritieme activiteiten stegen met 10 procent tot 77 miljoen dollar.

Arriva, onderdeel van het Duitse spoorconcern Deutsche Bahn, wil ook in Nederland de grootste organisator van openbaar vervoer worden. Dat heeft Anne Hettinga, topman van Arriva, in een gesprek met de krant De Telegraaf gezegd. Arriva wil daarbij de concurrentie met de Nederlandse Spoorwegen (NS) aangaan. Het bedrijf wil bij nieuwe aanbestedingen delen van het Nederlandse hoofdspoor inlijven en wil ook eigen flitstreinen op de hogesnelheidslijnen inzetten. Hettinga pleit daarbij voor een volledig geliberaliseerd openbaar vervoer in Nederland. Daarbij zou de Nederlandse Spoorwegen niet langer een monopoliepositie behouden, maar zou iedere vervoerder gelijke kansen krijgen.

Het personeel van de failliete elektriciteitscentrale Langerlo eist tientallen miljoenen euro's van Uniper, de verzelfstandigde divisie van de Duitse energiegroep Eon. Langerlo was de laatste steenkoolcentrale van België, maar ging dit jaar failliet omdat de omzetting naar biomassa niet op de verhoopte miljardensubsidies kon rekenen. Door het faillissement verdwenen een honderdtal banen. Volgens het personeel heeft Uniper zich bij het management van de centrale onvoldoende zorgvuldig gedragen. Die klacht is ook gericht aan German Pellets, dat de centrale van Uniper had overgenomen, maar uiteindelijk doorverkocht aan de groep Graanul Invest uit Estland, dat dit jaar de boeken neerlegde.

Jack Lew, die vier jaar geleden door Barack Obama tot Amerikaans minister van financiën werd benoemd, stapt over naar de investeringswereld. Hij wordt partner bij Lindsay Goldberg, een investeringsmaatschappij uit New York die zich vooral op familiebedrijven toespitst. Lew werkte eerder al voor het Amerikaanse financiële concern Citigroup en was ook enkele tijd kabinetschef van Barack Obama. Lew volgt met zijn nieuwe carrièrewending het voorbeeld van Timothy Geithner, zijn voorganger als Amerikaans minister van financiën. Na zijn afscheid als minister werd Geithner immers aangesteld tot voorzitter van investeerder Warburg Pincus.

Verzekeraar American International Group (AIG) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 11,8 miljard dollar. Dat was een daling met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verzekeraar werd echter geconfronteerd van 1,74 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 1,1 miljard dollar tijdens het derde kwartaal vorig jaar. Brian Duperreault, chief executive van de Amerikaanse verzekeraar, benadrukte dat de sector tijdens de voorbije periode met een aantal catastrofes is geconfronteerd. Hij verwees daarbij naar een reeks orkanen die in de Verenigde Staten een grote ravage hebben aangericht. Om de claims op te vangen werd een extra reserve van 840 miljoen dollar voorzien.

Het Japanse verfconcern Nippon Paint heeft een bod uitgebracht op zijn Amerikaanse sectorgenoot Axalta Coating Systems. Dat heeft het Japanse concern bevestigd. Verdere details over het Japanse voorstel werden niet gegeven. Axalta voerde eerder gesprekken over een samenwerking met het Nederlandse bedrijf AkzoNobel, maar volgens Charles Shaver, topman van het Amerikaanse bedrijf, moest daarbij worden vastgesteld dat een overeenkomst onmogelijk bleek. Er zou immers onvoldoende aan de voorwaarden van Axalta worden voldaan. Daardoor zou het Amerikaanse bedrijf beslist hebben op zoek te gaan naar alternatieven die wel voldoende waarde zouden creëren.

Het Amerikaanse bedrijf Pandora Media, de tweede grootste aanbieder van muziekstreams van de Verenigde Staten, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 378,6 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 7,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep van 61,5 miljoen dollar naar 84,6 miljoen dollar op. Pandora had tijdens het voorbije kwartaal nog gemiddeld 73,7 miljoen luisteraars, tegenover 77,9 miljoen gebruikers het kwartaal voordien. Daarbij diende voor het derde kwartaal op rij een daling worden gemeld. Ook kon minder reclame worden aangetrokken. Wel kon tijdens de maand oktober voor de eerste keer meer dan één miljoen premium-luisteraars worden gemeld.

Zes Vlaamse startups krijgen tussen januari en april volgend jaar in New York intensieve coaching en begeleiding bij hun eerste stappen op de Amerikaanse markt. Dat heeft Philippe Muyters, Vlaams minister van economie, gemeld. Het initiatief is een pilootproject van het nieuwe Flanders New York Accelerator (FNYA). Er is een budget voorzien van 250.000 euro, die gelijk wordt verdeeld over de deelnemende bedrijven Ontoforce, Lynxcare, Twikit, Yields.io en Hashting. Arco is de zesde deelnemer, maar financiert zijn eigen activiteiten. De budgetten bestaan uit renteloze leningen die de bedrijven moeten terugbetalen wanneer ze commercieel succes oogsten. Daardoor worden ook verdere projecten mogelijk.

Het Amerikaanse concern Tyson Foods, producent van vlees en voedingsproducten, heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 10,15 miljard dollar, tegenover 9,16 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 391 miljoen dollar naar 394 miljoen dollar op. Tyson wijst daarbij op een groei in de vier kernsegmenten - rundvlees, varkensvlees, kip en bereide voeding - van de groep. Over het hele boekjaar werd een omzetstijging van 36,88 miljard dollar naar 38,26 miljard dollar gemeld. De jaarwinst liep van 1,76 miljard dollar naar 1,77 miljard dollar. Tom Hayes, chief executive van Tyson, maakte daarbij gewag van een nieuw recordjaar.

Bij het Amerikaanse bedrijf Pentair Manufacturing in Herentals verdwijnen bijna zestig banen. Dat heeft de directie van Pentair tijdens een bijzondere ondernemingsraad gemeld. Op dit ogenblik werken in de fabriek nog nagenoeg tweehonderd mensen. De afslanking is te wijten aan de sluiting van de divisie pompen, die wordt overgeheveld naar Pisa in Italië, waar met lagere loonkosten kan worden gewerkt. De vakbonden zeggen echter te vrezen dat de ontslagen een begin vormen van een uitdoofscenario voor de fabriek in Herentals. Pentair produceert druktanks in kunststof voor de behandeling en het transport van vloeistoffen, naast filters, pompen en componenten voor de zwembadindustrie.

Een op drie Belgen raakt gestresseerd door de constante toevloed van digitale informatie. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Gezinsbond en de seniorenbeweing Okra bij ruim zestienhonderd Belgen. Vastgesteld werd dat de helft van de online actieve Belgen de dag beginnen en eindigen met een controle van zijn email en sociale media. Eén op de vijf voelt zich digitaal hulpeloos en gestresseerd door gebrek aan vaardigheden en de toenemende druk om zaken online af te handelen. Eén op de tien ondervraagden vreest zelfs op professioneel vlak onvoldoende mee te kunnen met de snelle digitalisering. Eén op twee wil een wet die het recht geeft professionele emails na de werkuren te kunnen negeren.

Het Amerikaanse online reisplatform Priceline heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode jaar. De nettowinst loopt met 240 procent tot 1,7 miljard dollar. De onderneming - die ook eigenaar is van reissites zoals Kayak, Booking.com en OpenTable - kon tijdens het voorbije kwartaal voor 21,8 miljard dollar boekingen laten optekenen. Glenn Fogel, chief executive van Priceline, merkte op dat het bedrijf uitstekende prestaties heeft laten optekenen, vooral gedragen door internationale activiteiten. Er wordt ook verder gewerkt, onder meer met de overname van Meituan-Dianping, aan een uitbreiding in China.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) is van plan om de kredietdagen van het personeel uit te betalen. Dat zou het bedrijf een kost van ongeveer 3,1 miljoen euro opleveren. Indien immers alle werknemers zouden beslissen tot de opname van kredietdagen die dreigen te vervallen, zou de werking van het bedrijf ernstig in het gedrang komen. Werknemers van de NMBS mogen maximaal vijfendertig kredietdagen opsparen. Door de hoge werkdruk bij de spoorwegmaatschappij hebben echter veel personeelsleden die limiet overschreden. In totaal zouden de werknemers nog 56.000 kredietdagen moeten opnemen. Het gaat vooral om treinbestuurders en begeleiders.

12:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-11-17

Kleinste digitale voetafdruk kan consument beïnvloeden

Psychologische karakteristieken die van één enkele like op het sociale netwerk Facebook kunnen worden geïdentificeerd, kunnen worden gebruikt om gerichte reclameboodschappen te creëren die zowel het aantal clicks als de verkoop kunnen doen toenemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cambridge University en de Columbia Business School, op basis van een analyse van meer dan 3,5 miljoen online consumenten. De onderzoekers zeggen daarbij tot de vaststelling te zijn gekomen dat zelfs de kleinste digitale voetafdruk kan worden gebruikt om het gedrag van de consument te beïnvloeden.

Lees Verder

20:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Trauma verhoogt bij vrouwen gevaar op obesitas

Vrouwen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt, lopen een groter risico om met obesitas geconfronteerd te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California bij meer dan twintigduizend vrouwen van middelbare en oudere leeftijd. De onderzoekers wijzen erop dat stress een impact heeft op het menselijk gedrag, waarbij vaak ook eetpatronen worden beïnvloed. Tegelijkertijd kan volgens de onderzoekers vaak ook een neuro-hormonale activiteit worden opgetekend. Daarbij wordt gewezen op een mogelijke toename van de cortisol-productie, die in verband gebracht wordt met een gewichtstoename.

Lees Verder

20:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nepnieuws is rendabel zakelijk model geworden

Nepnieuws is een winstgevend zakelijk model geworden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het online beveiligingsbedrijf Digital Shadows. De onderzoekers zeggen te hebben vastgesteld dat services voor de creatie van nepnieuws al voor minder dan 10 dollar kunnen worden geleverd. Bedoeling is volgens het rapport om valse mediawebsites, namaak besprekingen en sociale mediabots te creëren om specifieke commerciële producten en diensten te promoten of af te breken. Digital Shadows merkt op dat de betrokken services vaak worden aangeboden op het darkweb, waar de gebruikers moeilijk kunnen worden geïdentificeerd.

Lees Verder

19:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Investeerders vooringenomen tegen vrouwelijke startups

Startups die door vrouwen worden geleid ervaren veel meer risico’s om investeerders aan te trekken dan nieuwe bedrijven die door mannen worden geleid. Daardoor zal de pijplijn pijplijn van technologie-ondernemers ook minder vrouwen tellen. Uiteindelijk zullen daardoor ook bij de technologie-investeerders ook beduidend minder vrouwen kunnen worden geteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat in de Verenigde Staten de wereld van de technologie-investeerders voor 90 procent uit mannen bestaat.

Lees Verder

19:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoge verwachtingen versterken gevaar op onethisch gedrag

Werknemers die aan sterke verwachtingen zijn blootgesteld, lopen een groter risico zich aan onethisch gedrag schuldig te maken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Georgia. De onderzoekers wijzen erop dat werknemers zich waardevol en productief willen tonen, vooral wanneer ze van mening zijn dat hun baan in het gedrang zou kunnen komen. Dat verband kan volgens de onderzoekers mogelijk een verklaring zijn voor het frauduleuze gedrag dat onder meer bij werknemers van de Amerikaanse bank Wells Fargo of van de Duitse autobouwer Volkswagen moest worden vastgesteld.

Lees Verder

18:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vooral macho mannen aangetrokken tot pijnonderzoek

Hypermasculine mannen, die gekenmerkt worden door eigenschappen zoals competitiviteit en agressiviteit, zijn sneller geneigd om zich voor pijnonderzoek in te schrijven. Dat kan echter een vertekend beeld bieden over de verschillen in pijnervaring bij mannen en vrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Reading en de Federal University of Rio de Janeiro. Het onderzoek toont volgens de wetenschappers dat bij studies steeds in het oog moeten worden gehouden of de percepties over de genderrollen mogelijk een impact op de resultaten kunnen hebben.

Lees Verder

18:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chimpansees hanteren variërende waarschuwingen

In de vrije natuur passen chimpansees hun waarschuwingen aan volgens de informatie waarover de anderen in de groep al beschikken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van wetenschappers aan het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology in Leipzig en de University of St. Andrews in Schotland bij een populatie chimpansees in Oeganda. De onderzoekers zeggen daarbij vastgesteld te hebben dat waarschuwingen voor gevaar bij chimpansees kunnen variëren. Daarbij zouden grotere inspanningen tot communicatie worden gedaan indien de dieren beseffen dat groepsgenoten zich van een mogelijke dreiging bewust zijn.

Lees Verder

17:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse technologiebedrijven Amazon en Facebook willen meedingen naar de uitzendrechten op La Liga, de hoogste Spaanse voetbalcompetitie. De uitzendrechten op La Liga worden na afloop van volgend seizoen opnieuw voor een periode van vier jaar geveild. Rekening houdend met de economische slagkracht van de twee technologiebedrijven in vergelijking met de traditionele audiovisuele groepen die op de rechten bieden, kan volgens sommigen een echte revolutie worden verwacht. Javier Tebas, voorzitter van La Liga, benadrukte naar alle geïnteresseerde partijen te zullen luisteren. La Liga zou hopen op een akkoord van 2,3 miljard euro. Dat is 700 miljoen euro meer dan het lopende akkoord.

Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, heeft met zijn persoonlijk vermogen de grens van 100 miljard dollar overschreden. Door de koerswinst van Amazon, het bedrijf van Bezos, op de beurs van New York, nam het vermogen van Bezos met 2,3 miljard dollar oplopen. Het is voor de eerste keer deze eeuw dat een persoonlijk vermogen van meer dan 100 miljard dollar kan worden gemeld. Op het einde van de jaren negentig van de voorbije eeuw had ook Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, een gelijkaardig persoonlijk vermogen opgebouwd. Sinds begin dit jaar hebben de koerswinsten van Amazon aan Bezos al een bijkomend vermogen met bijna 33 miljard dollar opgeleverd.

Het Japanse gamebedrijf Nintendo heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 220 miljard yen of 1,7 miljard euro gerealiseerd, tegenover 62 miljard yen inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte bovendien een nettowinst van 30,2 miljard yen, tegenover een verlies van 5,1 miljard yen tijdens het derde kwartaal vorig jaar. De uitstekende prestaties zijn in belangrijke mate te danken aan de lancering van de nieuwe spelcomputer Switch, die op het einde van het derde kwartaal al een verkoop van 7,63 miljoen exemplaren kon melden. Breath of The Wild uit de reeks The Legend of Zelda is voorlopig met een verkoop van 4,7 miljoen exemplaren het meest populaire game van Nintendo.

In de Verenigde Staten bereidt het Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) een aanklacht voor tegen de Spaanse bank Santander. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou Santander aan klanten voor autoleningen teveel rente hebben aangevraagd. De zaak draait om verzekeringen die bij de autoleningen werden verkocht. Lokale en federale autoriteiten onderzoeken al langer of consumenten onnodige verzekeringen hebben gekregen of op hun kredieten teveel rente hebben betaald. Twee jaar geleden schikte de Amerikaanse divisie van Santander al voor een bedrag van 9,35 miljoen dollar een geding rond wagens van militairen.

In de Verenigde Staten hebben de online verkopen voor Black Friday en Thanksgiving opnieuw een record laten optekenen. Dat blijkt uit een enquête van Adobe Analytics bij de honderd grootste online retailers van het land. In totaal werd een verkoop van 7,9 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 17,9 procent tegenover de editie van vorig jaar. Het aandeel van de mobiele platformen in de verkoop liep daarbij bovendien op van 29 procent tot 40 procent. Ook wordt gewag van belangrijke kortingen op onder meer laptops, speelgoed en games. Adobe Analytics wijst dan ook een op gelukte lancering van de eindejaarsperiode, dat voor de retailsector van bijzonder groot belang is.

Ontwikkelaar Niantic heeft voor 200 miljoen dollar aan investeringen opgehaald. Dat heeft John Hanke, topman van Niantic, tegenover de Amerikaanse krant The Wall Street Journal gemeld. Hanke zei dat het geld nieuwe strategische mogelijkheden voor het bedrijf zal bieden. Het bedrag wordt onder meer geïnvesteerd in de ontwikkeling van augmented reality-toepassingen op lange termijn. Concrete plannen werden daarbij echter nog niet bekendgemaakt. De investeringsronde volgt enkele weken nadat de ontwikkelaar zijn nieuwe mobiele game Wizards Unite uit de franchise Harry Potter aankondigde. Wizards Unite werd samen met Warner Bros ontwikkeld en moet de opvolger worden van Pokémon Go.

De Chinese groep JD.com, de belangrijkste rivaal van Alibaba, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 83,7 miljard yuan of 10,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 39,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern realiseerde een nettowinst van 1 miljard yuan, terwijl het derde kwartaal vorig jaar nog een verlies van 500 miljoen yuan moest worden gemeld. Ook voor het vierde kwartaal rekende JD.com op een omzetgroei tussen 35 procent en 39 procent. JD.com heeft in China op dit ogenblik een netwerk met 405 distributiecentra. In totaal heeft de groep, die gedeeltelijk in handen is van het Amerikaanse concern Walmart, ongeveer 138.000 medewerkers.

In Rusland kunnen de alternatieve taxidiensten van Uber en lokale aanbieder Yandex worden samengevoegd. Dat heeft de Russische toezichthouder gemeld. Uber en Yandex maakten in juli bekend hun taxi-activiteiten in Rusland te willen samenbrengen. De fusiegroep krijgt een waarde van 3,8 miljard dollar. Uber krijgt in het samenwerkingsverband een minderheidsaandeel van 36,6 procent. Verwacht wordt dat de fusie in januari volgend jaar definitief zal kunnen worden afgerond. Yandex is op de Russische taximarkt populairder dan Uber. De service van het Russische bedrijf wordt ook aangeboden in Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië en Kazachstan. Yandex heeft ook de populairste zoekmachine van Rusland.

De Deense brouwer Carlsberg heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,7 miljard kroon of 2,2 miljard euro. Dat betekende een inkrimping met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In volume werd een achteruitgang gemeld met 4 procent. De onderneming wijst voor de daling op de ongunstige weersomstandigheden tijdens de voorbije zomer in West-Europa. Tevens wordt gewezen op een lagere omzet in Rusland, waar de verkoop van bier in grote plastic flessen aan banden heeft gelegd. Anderzijds wordt gewag gemaakt van een toenemende bijval voor de speciaalbieren en de alcoholvrije varianten uit het aanbod van de Deense brouwer.

Het technologiebedrijf Apple heeft de startup Vrvana, ontwikkelaar van een headset voor augmented reality, overgenomen. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 30 miljoen dollar zijn gemoeid. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de nieuwssite TechCrunch gemeld. Volgens een aantal waarnemers zou Apple plannen hebben om tegen eind dit decennium een bril voor augmented reality op de markt willen brengen. Google werkt met Glass aan eenzelfde technologie, net zoals Microsoft met de Hololens. Vrvana heeft tot nu toe één type van zijn toepassing getoond. Tim Cook, chief executive van Apple, beklemtoonde eerder deze herfst nog dat de technologie voor een goede bril nog niet op de markt is.

Het medische bedrijf Ion Beam Applications (IBA) uit Louvain-la-Neuve gespecialiseerd, heeft een twintigtal ontslagen moeten bekend maken. In verscheidene afdelingen zouden banen worden geschrapt. Dat hebben woordvoerders van het bedrijf bevestigd. Met de vakbonden zouden ook onderhandelingen zijn opgestart om volgend jaar van economische werkloosheid gebruik te kunnen maken. Het bedrijf, gespecialiseerd in de toepassing van protontherapie voor de behandeling van kanker, maakt daarbij gewag van onvoorziene economische omstandigheden. Gewezen wordt op vertragingen bij de bestellingen, terwijl ook met een verhoogde concurrentie rekening gehouden zou moeten worden.

Het Duitse modehuis Hugo Boss heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 711 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bleef nagenoeg status-quo op ruim 80 miljoen euro. Door de goede prestatie is het bedrijf volgens Mark Langer, chief executive van Hugo Boss, ook in staat om zijn verwachtingen voor het lopende jaar naar boven bij te stellen. Onder meer wordt gewezen op een hogere verkoop in Canada en Latijns-Amerika. Tevens wordt gewag gemaakt van goede resultaten in Groot-Brittannië, Duitsland, de Benelux en Azië. Het bedrijf heeft volgens Langer de fundamenten gelegd voor een verdere groei.

De biomassacentrale Max Green in Gent kan langer open blijven. Dat heeft Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, bekendgemaakt. Tommelein wees erop dat Max Green al meer dan tien jaar ondersteuning krijgen. Het zou volgens hem dan ook onaanvaardbaar zijn om de centrale te sluiten op een ogenblik dat de regio inspanningen moet doen om de Europese doelstellingen te kunnen halen. Tommelein zegt erop te zullen toezien dat de centrale op een rendabele manier kan worden geëxploiteerd. De centrale moet wel aan bepaalde criteria voldoen. Onder meer zal van duurzame grondstoffen gebruik gemaakt moeten worden. Max Green is de enige grote biomassacentrale die Vlaanderen bezit.

De Franse farmagroep Sanofi heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 0,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel echter met 1,1 procent tot 2,1 miljard euro. Het bedrijf wijst op de toenemende prijsdruk door goedkopere generieke geneesmiddelen in de Verenigde Staten. Sanofi zegt onder meer te verwachten dat de verkoop van middelen voor diabetespatiënten volgend jaar met 6 procent zal afnemen, terwijl eerder gewag was gemaakt van een achteruitgang met 4 procent. De onderneming zegt wel te hopen de achteruitgang te kunnen compenseren met nieuwe geneesmiddelen tegen eczeem en reuma.

In de eurozone gebruiken consumenten nog altijd bij 79 procent van de transacties met cash geld. Daarnaast wordt bij 19 procent van de transacties gebruik gemaakt van een betaalkaart, terwijl nog eens 2 procent voor een ander alternatief kiest. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). Er wordt echter tevens op gewezen dat er tussen de verschillende landen grote verschillen kunnen worden opgemerkt. In Malta loopt het aandeel van cash transacties immers op tot 92 procent, gevolgd door Griekenland en Cyprus (88 procent). Aan het andere uiterste bevinden zich Nederland (45 procent), Estland (48 procent) en Finland (54 procent). België haalt een score van 63 procent.

16:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-11-17

Imago en status voor bedrijf delicate combinatie

Bedrijven met een sterk imago en een hoge status worden vaak kritischer benaderd dan andere ondernemingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Notre Dame, die een analyse hebben gemaakt van bijna driehonderdvijftig internet-startups die rond de eeuwwisseling een beursnotering hadden gekregen. Een aantal van die bedrijven kon op een sterk imago, opgebouwd door een grote media-aandacht, rekenen, maar kon ook met een hoge status, vertaald door een massale belangstelling van investeerders, rekenen. Een combinatie van die twee factoren blijkt volgens de onderzoekers vaak een negatieve uitkomst te hebben.

Lees Verder

 

15:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook sociale media voelen impact Russisch online activisme

Het Russische politieke online activisme heeft ook het vertrouwen van het publiek in de reclame op sociale netwerken aangetast. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent HubSpot. Er wordt aan toegevoegd dat op alle sociale platformen nagenoeg hetzelfde fenomeen kan worden vastgesteld. Er moest immers worden vastgesteld dat 59 procent van de Amerikaanse internet-gebruikers reclame op Facebook minstens enigszins onbetrouwbaar vindt. Maar ook bij Twitter en Google moeten gelijkaardige scores van respectievelijk 58 procent en 55 procent worden vastgesteld. Toch zou dan wantrouwen weinig impact hebben op de intenties om de sociale netwerken verder te gebruiken.

Lees Verder

 

14:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Schuldenlast Amerikaanse gezinnen groeit jaarlijks 500 miljard dollar

In de Verenigde Staten wordt inmiddels 46 procent van de consumenten met kredietkaarten-schulden geconfronteerd. Onder meer die problemen zorgen ervoor dat 33 procent van de betrokkenen de eindejaarsperiode liefst zou overslaan, zodat ze geen geschenken zouden hoeven te kopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de financiële dienstverlener Mr. Cooper bij meer elfhonderd Amerikaanse consumenten. Opgemerkt wordt dat de gezamenlijke schuldenlast van de Amerikaanse bevolking jaarlijks met een bedrag van 500 miljard dollar toeneemt. Die schuld weegt volgens de onderzoekers sterk op het gemoed van de consument.

Lees Verder

13:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwe toepassingen vullen dalperiodes reclamesector op

In de Verenigde Staten zullen reclame en marketing dit jaar een omzet van 470,5 miljard dollar laten optekenen. Dat betekent een stijging met 3,2 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent PQ Media. Nochtans moet tijdens een oneven jaar traditioneel met een daling worden gerekend, aangezien grote reclamebestedingen rond grote sportevenementen of belangrijke Amerikaanse verkiezingen ontbreken. Die terugval wordt volgens PQ Media echter ruimschoots gecompenseerd door een sterke toename van de bestedingen in opkomende digitale en alternatieve media.

Lees Verder

12:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Applicaties verwerven toenemend aandeel in berichtentrafiek

De volgende vijf jaar zullen consumenten steeds vaker tekstberichten ontvangen die door machines (application-to-customer) zijn verstuurd. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Juniper Research. Opgemerkt wordt dat dit jaar 2,1 biljoen berichten worden geteld, maar over vijf jaar zal dan volume zijn gestegen tot 2,7 biljoen boodschappen. De toename zal volgens de onderzoekers vooral worden gedreven door een stijging van automatische marketing-berichten, maar ook door financiële transacties en authentificerings-boodschappen. Er wordt aan toegevoegd dat de sector een belangrijke inkomstenbron wordt voor de wereldwijde telecomindustrie.

Lees Verder

 

 

11:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse consument minder vaak op Facebook

In de Verenigde Staten plegen de consumenten minder vaak een bezoek aan het sociale netwerk Facebook. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Verto Analytics. Vastgesteld werd daarbij dat de gebruikers nog achttien uur en vierentwintig uur per maand op Facebook actief zijn. Daarmee blijft Facebook weliswaar het populairste platform van het land, maar toch moet volgens Verto een belangrijke terugval worden opgetekend tegenover twaalf maanden geleden, toen een tijdsbesteding van tweeëndertig uur en drieënveertig minuten kon worden gemeld. Gemiddeld werden nog 173 sessies opgetekend. Vorig jaar werd nog een frequentie van 311 bezoeken gemeld.

Lees Verder

 

11:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Levensverwachting op halve eeuw met tien jaar gestegen

Een betere levensstijl kan het leven gevoelig verlengen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). De onderzoekers stelden daarbij vast dat de voorbije kwarteeuw in de vijfendertig lidstaten van de organisatie de levensverwachting door een gezondere levensstijl, een beter onderwijs en een hoger inkomen met tien jaar is gestegen. Opgemerkt wordt dat in de lidstaten inmiddels gerekend kan worden op een levensverwachting van 80,6 jaar. Dat betekent een stijging met meer dan tien jaar tegenover het begin van de jaren zeventig.

Lees Verder

 

10:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Franse bank BNP Paribas stopt met investeren en het adviseren van bedrijven die actief zijn in de tabaksindustrie. De bank neemt vanwege de gezondheidsrisico's die kleven aan roken afstand van die sector. De bank heeft nog een aantal lopende contracten met partijen in de tabakssector. Het zal voldoen aan zijn contractuele verplichtingen, maar geleidelijk worden de investeringen in de industrie teruggedraaid. BNP Paribas is niet de eerste partij die een dergelijke stap zet. Groepen zoals ABN Amro en Axa namen eerder een gelijkaardige beslissing. BNP Paribas maakte eerder ook al bekend niet langer te investeren in de ontginning van schalielagen en teerzandprojecten, die schadelijk zijn voor het leefmilieu.

Het Duitse chemieconcern Basf praat met het energiebedrijf van de Russische miljardair Mikhail Fridman over een samenvoeging van hun activiteiten rond olie en gas. Dat heeft Basf bevestigd. De gesprekken gaan over een samenvoeging van Wintershall, een energiedochter van Basf, met het bedrijf DEA Deutsche Erdöl van Fridman. De waarde van het gecombineerde concern zou meer dan 10 miljard euro bedragen. Fridman nam DEA Deutsche Erdöl drie jaar geleden van het energieconcern RWE over voor een bedrag voor ruim 5 miljard euro. Ook Basf was destijds een geïnteresseerde partij. Basf zou een meerderheid van het fusiebedrijf in handen krijgen. Mogelijk wordt op termijn een beursgang voorzien.

De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft tijdens de eerste negen maanden van jaar 26,66 miljard dollar premie-inkomsten gegenereerd. Dat betekende een daling met 5,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening worden gehouden met ongunstige wisselkoersen, zou de daling beperkt zijn gebleven tot 4,2 procent. Het herverzekeraar werd echter geconfronteerd met een verlies van 468 miljoen dollar, tegenover een winst van 3 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Het verlies moet worden toegeschreven aan schadeclaims die werden ingediend voor de tropische stormen Harvey, Irma en Maria, die samen met de aardbevingen een kostenpost van 3,6 miljard veroorzaakten.

Tom Enders, topman van Airbus is als getuige gehoord in een groot corruptieonderzoek rondom de levering van satellieten aan Kazachstan zeven jaar geleden. Ook drie andere hooggeplaatste medewerkers van de vliegtuigbouwer zijn in Frankrijk door justitie ondervraagd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Franse en Duitse media gemeld. Het onderzoek spitst zich toe op een verdachte betaling bij de verkoop van twee satellieten, meerdere helikopters en een aantal locomotieven aan Kazachstan door bedrijven die inmiddels door Airbus zijn ingelijfd. De transactie had een waarde van 2 miljard euro. De kaders van Airbus zouden niet van betrokkenheid bij de affaire worden verdacht.

De Nederlandse chemiegroep AkzoNobel is gestart met de uitbreiding van zijn Zweedse fabriek voor microvoedingsstoffen voor de landbouw. Akzo trekt met zijn divisie Specialty Chemicals 10 miljoen euro uit om de maximale productie van de fabriek in Kvarntop te vergroten. De Zweedse fabriek is een producent van zogenaamde gechelateerde micronutriënten, mineralen die op moleculair niveau worden ingepakt zodat ze beter door gewassen worden opgenomen. Het product wordt met een toenemende vraag geconfronteerd, vooral uit regio’s met een slechte kwaliteit van landbouwgrond. Akzo is naar eigen zeggen marktleider op het gebied van hoogwaardige chelaten. De uitbreiding moet eind volgend jaar klaar zijn.

De holding Ackermans & van Haaren heeft zijn belang van 75 procent in de Nationale Maatschappij der Pijpleidingen (NMP) verkocht aan het Havenbedrijf Antwerpen. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 45 miljoen euro. Het Havenbedrijf Antwerpen neemt ook het minderheidsbelang van Electrabel (25 procent) in het pijpleidingbedrijf over. De Nationale Maatschappij der Pijpleidingen (NMP), oorspronkelijk opgericht door de Belgische Staat, is gespecialiseerd in de realisatie en het beheer van pijpleidingen voor het vervoer van industriële gassen en producten voor de petrochemische industrie. In het midden van de jaren negentig werd het bedrijf geprivatiseerd.

Investeringsmaatschappij Gimv heeft een meerderheidsbelang verworven in de Franse groep AgroBiothers, producent van verzorgingsartikelen en accessoires voor huisdieren. De Vlaamse investeringsmaatschappij stapt in het kapitaal naast de oprichtersfamilie Jenoudet, die zelf ook bijkomende middelen in AgroBiothers pompt. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. AgroBiothers is gevestigd in Cuisery in de Bourgogne en realiseert een omzet van bijna 65 miljoen euro. Het bedrijf verdeelt vierduizend producten in meer dan twintig landen. Het bedrijf treedt daarbij op als leverancier aan speciaalzaken en ketens. Gimv is de eerste externe investeerder in het kapitaal van de groep.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever heeft headhunter Egon Zehnder International gecontacteerd om een opvolger te vinden voor huidig topman Paul Polman. Dat heeft de Britse nieuwszender Sky News gemeld. Polman heeft zijn vertrek bij het concern nog niet aangekondigd. De Nederlander werd acht jaar geleden tot chief executive van Unilever benoemd. Hij was voordien werkzaam voor Nestlé. Volgens Sky News verwachten de bronnen dat Polman (61) binnen anderhalf jaar met pensioen gaat. Onder meer Vittorio Colao, chief executive van Vodafone, wordt als een mogelijke opvolger genoemd. Ook Graeme Pitkethly, chief financial officer van Unilever, zou een kandidaat zijn om de functie van Polman over te nemen.

De groep Jensen, fabrikant van industriële wasmachines, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 78,5 miljoen euro. Dat betekent een stijging met ruim 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden van dit jaar is er sprake van een stijging met 5,5 procent tot 252 miljoen euro. Het bedrijf wijst er ook op dat de omvang van het orderboek tijdens het derde kwartaal bijna 15 procent hoger was dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Jensen zegt te verwachten het lopende jaar met een omzetgroei te kunnen afsluiten. Wel wordt gewezen op een grillige vraag, financieringsmogelijkheden van klanten, sterk volatiele wisselkoersen en fluctuerende prijzen.

De Nederlandse technologiegroep Philips neemt het Amerikaanse bedrijf Analytical Informatics, ontwikkelaar van software voor radiologische onderzoek, over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Analytical Informatics werd zes jaar geleden opgericht als een spinoff van de University of Maryland in Baltimore. De technologie van het bedrijf biedt ziekenhuizen de mogelijkheid om de de werking van de afdelingen radiologie en beeldvorming te verbeteren. Door de Amerikaanse overname kan Philips zijn eigen productaanbod terzake versterken. Het Nederlandse bedrijf spitst zich steeds verder toe op de uitbouw van een portfolio technologie, software en andere diensten voor de gezondheidszorg.

De Russische telecomgroep Veon heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 2,5 miljard dollar. Dat was een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt vooral gewezen op goede prestaties in Rusland, Pakistan en Oekraïne. Anderzijds wordt naar eigen zeggen in Algerije en Bangladesh een grotere druk ervaren. De autonome omzetgroei bedroeg 3,2 procent. Veon, het voormalige Vimpelcom, realiseerde een kwartaalwinst van ruim 1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Jean-Yves Charlier, topman van Veon, waarschuwde wel voor grotere druk door de overname van activiteiten van het Russische Euroset.

Uber heeft de Japanse investeerder Softbank geïnformeerd over een groot datalek voordat het nieuws publiekelijk naar buiten werd gebracht. Dat heeft Uber gemeld. Softbank is bij Uber momenteel bezig met een boekenonderzoek. De doorlichting heeft te maken met een mogelijke investering van 10 miljard dollar die Softbank in Uber zou plannen. Recent raakte bekend dat hackers in oktober vorig jaar de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs van Uber konden bemachtigen. Uber betaalde de hackers 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en data te vernietigen. De hack werd niet gemeld aan de autoriteiten. Uber benadrukte wel dat de gelekte gegevens nooit werden misbruikt.

De Nederlandse online financiële groep BinckBank heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar 23,5 miljoen euro inkomsten gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het kwartaal voordien. De nettowinst steeg van 7,3 miljoen euro naar 9 miljoen euro. In totaal kon de online broker 1,71 miljoen transacties laten optekenen. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover het tweede kwartaal van dit jaar. BinckBank wijst op de impact van eenmalige fiscale baten. Anderzijds kon relatief weinig handel worden opgetekend. De financiële groep zegt een sterke aangroei van nieuwe klanten voor de online vermogensbeheerder Binck Forward te hebben kunnen opmerken.

Het biotechnologiebedrijf Curetis heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 831.000 euro, tegenover ruim 1,1 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep op van 10,7 miljoen euro naar 14,6 miljoen euro. Gewezen wordt naar de kosten, die van 12 miljoen naar 14,8 miljoen euro opliepen. Benadrukt wordt dat die stijging samenhangt met de groei van de activiteiten en de hogere distributiekosten. Curetis, gespecialiseerd in moleculaire diagnoses, zegt ook in de nabije toekomst met blijven volatiele marktomstandigheden rekening te houden. Er zouden door ziekenhuizen minder diagnosetoestellen worden besteld dan oorspronkelijk werd verwacht.

De Nederlandse ondernemer John de Mol brengt al zijn mediabedrijven samen in het nieuwe conglomeraat Talpa Network. De activa omvatten een aantal radiozenders en televisiestations, waaronder Veronica, naast de online diensten Juke en Kijk. Tegelijkertijd neemt Talpa Network ook het ecommerce-bedrijf Emesa, onder meer eigenaar van de website Vakantieveilingen, over. Met de inlijving van Emesa wil Talpa Network onder meer zijn advertentiemogelijkheden vergroten. De Mol hoopt door de samenvoeging van de mediamerken een kruisbestuiving te realiseren tussen de verschillende takken van het mediabedrijf. De Mol kondigde ook aan te zullen investeren in nieuwe programma’s.

08:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-11-17

Europa kan energiedoelstellingen bijsturen

De indrukwekkende prijsdalingen op de markt voor hernieuwbare bronnen, heeft de Europese Commissie aangezet om zijn vooruitzichten voor de energiemarkten bij de stellen. Dat heeft Maros Sefcovic, Europees commissaris voor energie, gezegd. Volgens Sefkovic moet het mogelijk zijn om tegen eind volgend decennium te streven naar een marktaandeel van 30 procent voor hernieuwbare bronnen. Drie jaar geleden had de Europese Unie voor het einde van het volgende decennium een aandeel van 27 procent in het vooruitzicht gesteld. Er zijn volgens Sefkovic aan de verscherping van de doelstelling relatief weinig extra kosten betrokken.

Lees Verder

 

19:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Steeds meer regeringen willen sociale media manipuleren

Steeds meer landen volgen het voorbeeld van Rusland en China en proberen sociale media te manipuleren. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van bots en trolls. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Freedom House naar de online vrijheid in vijfenzestig landen. Vastgesteld werd dat dertig regeringen één of andere vorm van manipulatie gebruiken om de online informatie te kunnen sturen. Dat betekent een stijging met zeven landen tegenover vorig jaar. Freedom House heeft het daarbij over een belangrijke bedreiging voor de democratie. De zwaarste inbreuken worden opgetekend in China, maar een opmerkelijke toename wordt onder meer gemeld in Turkije en de Filipijnen.

Lees Verder

 

18:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China en India worden dragers van wereldwijde zonnekracht

China en India zullen van zonnekracht de volgende decennia de nieuwe leidinggevende bron van energieproductie maken. Dat blijkt uit een rapport van het International Energy Agency (IEA). Fatih Birol, directeur van het agentschap, merkt daarbij op dat zonnekracht op vele locaties de goedkoopste bron van energieproductie, onder meer in China en India, zal worden. In de Europese Unie zal volgens Birol echter vooral worden gekeken naar windenergie, dat na het einde van het volgende decennium in de regio snel de belangrijkste bron van elektriciteit zal zijn geworden. Over vijfentwintig jaar zullen hernieuwbare bronnen 40 procent van de wereldwijde energieproductie genereren.

Lees Verder

 

18:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Voedselverspilling blijft in Europa een belangrijk probleem

Voedselverspilling blijft in Europa een belangrijk probleem. Dat zegt de Kroatische politica Biljana Borzan, lid van de socialistische fractie in het Europees Parlement, naar aanleiding van de publicatie van een rapport van de Europese Commissie. Daarin wordt aangegeven dat de Europese Unie jaarlijks 88 miljoen ton voeding verspilt. Dat betekent een jaarlijks verlies van 173 kilogram per Europese burger. Er moet volgens Borzan dan ook worden vastgesteld dat er twee verschillende versies van de Europese Unie. Eén versie leeft met overschotten die worden verspild, terwijl in het andere gedeelte met tekorten en hongersnood moet worden afgerekend.

Lees Verder

 

17:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Uitsluiting heeft grote impact op overlijdensrisico

In landen met hoge inkomens heeft sociale uitsluiting een grote impact op de gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het University College London en de organisatie Pathway. Vastgesteld dat de mortaliteit bij mannelijke daklozen, sekswerkers, gevangenen en druggebruikers nagenoeg acht keer hoger ligt dan bij de gemiddelde mannelijke populatie. Bij vrouwen is er zelfs sprake van een vertwaalfvoudiging van de mortaliteit. Deze cijfers tonen volgens de onderzoekers aan dat ingrijpende maatregelen nodig zijn om het probleem aan te pakken, zodat een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid kan worden weggenomen.

Lees Verder

 

17:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Klimaatverandering doet mortaliteit sterk toenemen

Indien er geen actie wordt ondernomen om de klimaatverandering te bestrijden, moet een scherpe toename van het aantal vroegtijdige overlijdens worden verwacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brunel University London. Vooral de meest warme, dichtbevolkste en armste landen van de planeet dreigen volgens de onderzoekers met een zware tol te worden geconfronteerd. Gewaarschuwd wordt dat het aantal overlijdens in Zuidoost-Azië tegen het laatste decennium van deze eeuw met 12,7 procent zou kunnen stijgen. Ook in Zuid-Europa en Zuid-Amerika zou een toename met respectievelijk 6,4 procent en 4,6 procent kunnen worden verwacht.

Lees Verder

 

16:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Modellen hebben negatieve impact op zelfbeeld vrouwen

Wanneer vrouwen geconfronteerd worden met modellen daalt de tevredenheid over het eigen lichaam. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Chapman University. Vastgesteld werd dat 57 procent van de ondervraagden na de confrontatie met een model minder tevredenheid voelen met de eigen buik. Bovendien zegt 50 procent zich ook minder gelukkig te voelen met zijn gewicht, leest en algemene uiterlijk. Daarna volgen benen (45 procent), dijen, billen en heupen (40 procent), armen (39 procent) en borsten (34 procent). De resultaten tonen volgens de onderzoekers de grote impact van onder meer modebladen op het zelfbeeld van de vrouw.

Lees Verder

 

16:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Bij Philips Lighting in Turnhout vallen 78 ontslagen. Tegen eind dit decennium moet het personeelsbestand met 30 procent worden afgeslankt. Daardoor kunnen in totaal meer dan tweehonderd arbeidsplaatsen worden geschrapt. Dat is door de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd. De voorbije jaren kende de vestiging al verschillende herstructureringen. Momenteel werken in de fabriek ongeveer 735 personen. In Turnhout worden onder meer lampen voor straatverlichting, sportstadions, winkels en beamers. De jongste jaren loopt de vraag sterk terug door de opkomst van ledverlichting, die Philips goedkoper in Azië kan produceren. De vakbonden vrezen voor een uitdoofscenario..

De Noorse regering schrapt zijn plannen om een belasting te heffen op grote elektrische wagens. De rechtse minderheidsregering besliste tijdens begrotingsgesprekken met de centrumrechtse partijen, die voor gedoogsteun zorgen, om de omstreden taks te begraven. In Noorwegen zijn elektrische wagens momenteel vrijgesteld van nagenoeg alle zware taksen, die wel gelden op andere auto’s. Onlangs maakte de Noorse regering bekend één van de fiscale voordelen voor elektrische wagens van meer 200.000 euro af te schaffen. Het voorstel stuitte echter meteen op zware kritieken. Onder meer de liberale partij wees erop dat de fiscale uitzondering bij het originele akkoord tot eind dit decennium was gegarandeerd.

Het Franse drankenconcern Rémy Cointreau heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 544,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De autonome omzet kende een groei met 7 procent. De nettowinst nam met 17,9 procent to tot 90,3 miljoen euro. De autonome winstgroei bedroeg 20 procent. Vooral de divisie House of Rémy Martin kende een sterke omzetstijging. Er werd een autonome omzetgroei met 15,4 procent opgetekend. De divisie Partner Brands kende daarentegen - onder meer door de verkoop van het likeurmerk Passao aan de Nederlandse groep Bols - daarentegen een daling met 14,3 procent.

Hotelboekingssites kunnen in België voortaan niet meer het recht op de goedkoopste prijsaanbiedingen opeisen. Dat is het gevolg van een beslissing van de Belgische regering, In de lente had de hotelsector al geklaagd over het gedrag van de boekingssites. In de samenwerking wordt immers geëist dat de hotels op de eigen websites geen prijzen kunnen aanbieden onder de tarieven die op de boekingplatformen worden aangeboden. Voor de hotels zijn de boekingplatformen noodzakelijke verkoopkanalen, zodat ze zich bij de gestelde eisen moeten neerleggen. Voortaan zijn die voorwaarden in België echter illegaal. In Duitsland en Frankrijk werden eerder al dezelfde maatregelen opgelegd.

Het chipbedrijf Broadcom overweegt een hoger bod uit te brengen op branchegenoot Qualcomm. Daarbij zou overwogen worden om een groter pakket eigen aandelen aan te bieden. Dat hebben een aantal bronnen tegen het persbureau Reuters gemeld. Qualcomm had eerder een aanbod van 130 miljard dollar afgewezen, maar Broadcom had te kennen gegeven in de overname te blijven geloven. Volgens de bronnen zou er evenwel nog geen besluit genomen zijn over de concrete omvang van het nieuwe bod. Wel zou Broadcom over het nieuwe voorstel met een aantal aandeelhouders van Qualcomm hebben overlegd. Daarbij zou zijn vastgesteld dat Qualcomm minstens een prijs van 80 dollar per aandeel eisen.

Supertrucks zullen binnenkort niet meer beperkt zijn tot één welbepaald traject in Vlaanderen, maar zullen in de regio op alle snelwegen vrij kunnen rondrijden. Dat staat in het ontwerp van besluit van Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, over het tweede proefproject met supertrucks. Er rijden op dit ogenblik in Vlaanderen nog meer twee supertrucks rond, want de vergunningsvoorwaarden zijn bijzonder streng. Begin volgend jaar gaat de tweede fase van het proefproject van start. Daarbij worden de voorwaarden sterk versoepeld. Minister Weyts wil daarbij een basisnetwerk van wegen aanbieden die kunnen worden gebruikt. In eerste instantie worden daarin de autosnelwegen en een aantal havengebieden opgenomen.

Het voedingsbedrijf Greenyard uit Sint-Katelijne-Waver, producent van verse en bereide groenten en fruit, heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,09 miljard euro, tegenover 2,15 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf had te lijden onder de droge zomer van vorig jaar, die tot mislukte oogsten leidde. Daardoor waren bepaalde producten niet beschikbaar. De nettowinst steeg echter van 6,8 miljoen euro naar 11,7 miljoen euro. De winstgroei was in belangrijke mate te danken aan de gunstige effecten van herfinancieringen en fiscale baten. Bovendien kon ook de nettoschuld, ondanks de hoge investeringen in de groei van de activiteiten, verder worden afgebouwd.

Uitzendbedrijf Randstad verhuist in Nederland tientallen vestigingen in drukke winkelstraten en andere toplocaties vanaf volgend jaar naar bedrijventerreinen. Dat heeft Reiant Mulder, algemeen directeur van Randstad Nederland, tegenover het Financieele Dagblad gemeld. De operatie vormt een onderdeel van een nieuwe digitale strategie, die Mulder voor de groep heeft uitgestippeld. Gepland is dat slechts enkele prominente flagshipstores in de grote steden van de verhuizing worden uitgezonderd. Mulder wijst erop dat 99 procent van de zoektochten naar een nieuwe baan online begint. Bovendien kan Randstad door de operatie ook de huurprijzen voor vastgoed gevoelig reduceren.

Het Duitse industriële concern Thyssenkrupp heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 43 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De orderinstroom nam met 18 procent toe tot 44,3 miljard euro. Het bedrijf leed echter een nettoverlies van 592 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 261 miljoen euro het jaar voordien. Het verlies moet echter volledig worden toegeschreven aan een eenmalige afschrijving op de verkoop van een Braziliaanse staalfabriek. Wanneer met die verkoop geen rekening wordt gehouden, zou het Duitse concern volgens chief executive Heinrich Hiesinger het voorbije jaar een winstgroei hebben kunnen laten optekenen.

Het telecombedrijf Altice wordt door verschillende aandeelhouders met een klacht over misleiding geviseerd. Zowel in Parijs als Amsterdam zouden klachten zijn neergelegd. De klachten hebben betrekking op misleidende informatie over de schuldenlast van de onderneming die door Patrick Drahi, oprichter van Altice, zou zijn verstrekt. De aandeelhouders zouden compensaties eisen. Altice zou een schuld van bijna 50 miljard euro hebben opgebouwd. Dat heeft een negatieve impact gehad op de aandelenkoers. Altice zegt echter alle financiële informatie met de grootst mogelijke transparantie naar buiten te brengen en noemt deze aantijgingen dan ook manipulatief en kwaadaardig.

Het Duitse gerecht vervolgt een vijftiental personen die Deutsche Post zouden hebben opgelicht door kortingen te claimen op onbestaande partijen bedrijfspost. Dat heeft het Duitse postbedrijf bevestigd. De oplichters zouden misbruik gemaakt hebben van kortingen die Deutsche Post sinds de liberalisering van de Europese postmarkt in de jaren negen op bedrijfspost aanbiedt. Op het standaardtarief van 70 eurocent voor brievenpost zouden kortingen tot 44 procent worden geboden. Vorige lente ontdekte Deutsche Post echter dat kortingen waren betaald op bedrijfspost die nooit had bestaan. De omvang van de fraude is niet concreet bekend. Gewag wordt gemaakt van een schade tussen 50 miljoen euro en 100 miljoen euro.

Investeerder Gimv kon over de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar 127,2 miljoen euro operationele opbrengsten gerealiseerd, tegenover bijna 183,15 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het netto resultaat viel van 85,1 miljoen euro naar 62,6 miljoen euro. De waarde van de totale portefeuille van de investeerder wordt inmiddels geraamd op bijna 1,01 miljard euro, tegenover 963,6 miljoen euro eind vorig boekjaar. Daarmee wordt voor de eerste keer de grens van 1 miljard euro doorbroken. De toename is naar eigen zeggen nagenoeg volledig toe te schrijven aan de waardestijging van een aantal participatie in de portfolio van de investeerder.

De Duitse verzekeraar Allianz is goed beschermd tegen een eventuele vijandelijke overname. Dat heeft Dieter Wemmer, financieel directeur van Allianz, beklemtoond tijdens interview met het Duitse magazine Börsen-Zeitung gemeld. Wemmer wees erop dat een aandeel van Allianz op dit ogenblik bijna 200 euro kost. Daardoor heeft het bedrijf een beurswaarde van ongeveer 90 miljard euro. Met een dergelijke omvang is Allianz volgens Wemmer dan ook goed afgeschermd tegenover mogelijke overnamepogingen. Onder meer de Chinese concerns Anbang Insurance en HNA Group zouden interesse in Allianz hebben laten blijken. Onder meer bezwaren van de autoriteiten zouden die toenadering hebben geblokkeerd.

De Finse gameproducent Rovio, ontwikkelaar van onder meer Angry Birds, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 70,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De brutowinst bleef echter status-uo op 8,6 miljoen euro. Rovio leed echter een nettoverlies van 0,5 miljoen euro, tegenover een winst van 4,6 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Gewezen wordt naar investeringen om een groter aantal gebruikers aan te trekken, wat een negatieve impact heeft gehad op de winstgevendheid. Rovio heeft het moeilijk om een succesvolle opvolger te vinden voor Angry Birds. Anderzijds zijn bijkomende inkomsten uit merklicenties.

Mercedes Racing wil het contract met piloot Lewis Hamilton, zopas voor de vierde keer wereldkampioen Formula One, verlengen. Daarbij zou het team aan Hamilton een voorstel doen om de samenwerking voor minstens drie verdere jaren vast te leggen. Daarbij zou de piloot in totaal een loon van 135 miljoen euro worden aangeboden. Dat komt neer op een inkomen van 123.000 euro per dag. Met dat contract zou Hamilton op gelijke hoogte komen met Sebastian Vettel, die met Ferrari de voorbije twee seizoenen de best betaalde piloot van de Formula One was. Het contract van Hamilton bij Mercedes loopt nog tot eind volgend seizoen. Hamilton wil het behalen van zijn vierde wereldtitel echter met een beter salaris verzilveren.

08:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-11-17

Online aandeel eindejaarsaankoppen blijft groeien

In de Verenigde Staten zegt 65 procent van de consumenten zich ook dit jaar voor zijn eindejaarsaankopen tot online shops te zullen wenden. Dat betekent een stijging met 12 procentpunten op vier jaar tijd. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Gallup bij meer dan duizend Amerikaanse consumenten. De onderzoekers merken dat bij de eindejaarsaankopen alleen het online shoppen de voorbije twintig jaar een groei heeft kunnen melden. Twee decennia geleden wees slechts 10 procent naar online aankopen. Er wordt wel opgemerkt dat department stores met een score van 72 procent nog steeds de populairste winkelbestemming voor de eindejaarsaankopen blijven.

Lees Verder

 

17:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereldwijde televisieverkoop valt 5 procent terug

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar werden wereldwijd 54,8 miljoen televisietoestellen verkocht. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent IHS Markit. De omzet nam met 1 procent toe. Daarbij wordt gewag gemaakt van hogere prijzen, grotere formaten en een superieure productmix. Er wordt aan toegevoegd dat vooral in China en Noord-Amerika een scherpe terugval moest worden gemeld. Daarentegen konden in andere regio’s volgens de onderzoekers tekenen van herstel worden opgetekend. Dat was vooral het geval in Europa en de meest opkomende markten.

Lees Verder

16:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zelfstandig ondernemer zoekt groei vooral bij zichzelf

Om hun productiviteit en efficiëntie te verhogen, denken zelfstandige ondernemers in eerste plaats aan een verdere verfijning van de eigen vaardigheden. Dat blijkt uit een onderzoek van consulenten Kabbage en Bredin bij een groep Amerikaanse zelfstandige ondernemers. Wanneer gevraagd wordt naar strategieën om de productiviteit en efficiëntie volgend jaar te verhogen, wijst 36 procent in de eerste plaats naar een verdere verfijning van de eigen vaardigheden. Daarnaast zegt 32 procent te zullen investeren in nieuwe technologieën, terwijl 28 procent te kennen geeft bijkomend personeel te zullen aanwerven.

Lees Verder

 

16:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Retail ervaart steeds meer georganiseerde misdaad

In de retailsector moet steeds vaker met de activiteit van georganiseerde misdaad rekening worden gehouden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse National Retail Federation. Vastgesteld dat 67 procent van de ondervraagden tegenover vorig jaar een toename van de georganiseerde misdaad heeft gemerkt. Op een omzet van 1 miljard dollar zou een gemiddeld verlies van 726.351 dollar worden geleden. Vorig jaar werd nog een schade van 700.259 dollar zijn geleden. Verder moet volgens de respondenten ook rekening worden gehouden met een stijging van de return-fraude. Opgemerkt wordt dat 11 procent van de online aankopen worden geretourneerd. Ook 11 procent van die returns zou fraude zijn.

Lees Verder

 

15:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |