26-11-17

Investeerders vooringenomen tegen vrouwelijke startups

Startups die door vrouwen worden geleid ervaren veel meer risico’s om investeerders aan te trekken dan nieuwe bedrijven die door mannen worden geleid. Daardoor zal de pijplijn pijplijn van technologie-ondernemers ook minder vrouwen tellen. Uiteindelijk zullen daardoor ook bij de technologie-investeerders ook beduidend minder vrouwen kunnen worden geteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat in de Verenigde Staten de wereld van de technologie-investeerders voor 90 procent uit mannen bestaat.

Lees Verder

19:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoge verwachtingen versterken gevaar op onethisch gedrag

Werknemers die aan sterke verwachtingen zijn blootgesteld, lopen een groter risico zich aan onethisch gedrag schuldig te maken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Georgia. De onderzoekers wijzen erop dat werknemers zich waardevol en productief willen tonen, vooral wanneer ze van mening zijn dat hun baan in het gedrang zou kunnen komen. Dat verband kan volgens de onderzoekers mogelijk een verklaring zijn voor het frauduleuze gedrag dat onder meer bij werknemers van de Amerikaanse bank Wells Fargo of van de Duitse autobouwer Volkswagen moest worden vastgesteld.

Lees Verder

18:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vooral macho mannen aangetrokken tot pijnonderzoek

Hypermasculine mannen, die gekenmerkt worden door eigenschappen zoals competitiviteit en agressiviteit, zijn sneller geneigd om zich voor pijnonderzoek in te schrijven. Dat kan echter een vertekend beeld bieden over de verschillen in pijnervaring bij mannen en vrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Reading en de Federal University of Rio de Janeiro. Het onderzoek toont volgens de wetenschappers dat bij studies steeds in het oog moeten worden gehouden of de percepties over de genderrollen mogelijk een impact op de resultaten kunnen hebben.

Lees Verder

18:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chimpansees hanteren variërende waarschuwingen

In de vrije natuur passen chimpansees hun waarschuwingen aan volgens de informatie waarover de anderen in de groep al beschikken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van wetenschappers aan het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology in Leipzig en de University of St. Andrews in Schotland bij een populatie chimpansees in Oeganda. De onderzoekers zeggen daarbij vastgesteld te hebben dat waarschuwingen voor gevaar bij chimpansees kunnen variëren. Daarbij zouden grotere inspanningen tot communicatie worden gedaan indien de dieren beseffen dat groepsgenoten zich van een mogelijke dreiging bewust zijn.

Lees Verder

17:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse technologiebedrijven Amazon en Facebook willen meedingen naar de uitzendrechten op La Liga, de hoogste Spaanse voetbalcompetitie. De uitzendrechten op La Liga worden na afloop van volgend seizoen opnieuw voor een periode van vier jaar geveild. Rekening houdend met de economische slagkracht van de twee technologiebedrijven in vergelijking met de traditionele audiovisuele groepen die op de rechten bieden, kan volgens sommigen een echte revolutie worden verwacht. Javier Tebas, voorzitter van La Liga, benadrukte naar alle geïnteresseerde partijen te zullen luisteren. La Liga zou hopen op een akkoord van 2,3 miljard euro. Dat is 700 miljoen euro meer dan het lopende akkoord.

Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, heeft met zijn persoonlijk vermogen de grens van 100 miljard dollar overschreden. Door de koerswinst van Amazon, het bedrijf van Bezos, op de beurs van New York, nam het vermogen van Bezos met 2,3 miljard dollar oplopen. Het is voor de eerste keer deze eeuw dat een persoonlijk vermogen van meer dan 100 miljard dollar kan worden gemeld. Op het einde van de jaren negentig van de voorbije eeuw had ook Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, een gelijkaardig persoonlijk vermogen opgebouwd. Sinds begin dit jaar hebben de koerswinsten van Amazon aan Bezos al een bijkomend vermogen met bijna 33 miljard dollar opgeleverd.

Het Japanse gamebedrijf Nintendo heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 220 miljard yen of 1,7 miljard euro gerealiseerd, tegenover 62 miljard yen inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte bovendien een nettowinst van 30,2 miljard yen, tegenover een verlies van 5,1 miljard yen tijdens het derde kwartaal vorig jaar. De uitstekende prestaties zijn in belangrijke mate te danken aan de lancering van de nieuwe spelcomputer Switch, die op het einde van het derde kwartaal al een verkoop van 7,63 miljoen exemplaren kon melden. Breath of The Wild uit de reeks The Legend of Zelda is voorlopig met een verkoop van 4,7 miljoen exemplaren het meest populaire game van Nintendo.

In de Verenigde Staten bereidt het Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) een aanklacht voor tegen de Spaanse bank Santander. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou Santander aan klanten voor autoleningen teveel rente hebben aangevraagd. De zaak draait om verzekeringen die bij de autoleningen werden verkocht. Lokale en federale autoriteiten onderzoeken al langer of consumenten onnodige verzekeringen hebben gekregen of op hun kredieten teveel rente hebben betaald. Twee jaar geleden schikte de Amerikaanse divisie van Santander al voor een bedrag van 9,35 miljoen dollar een geding rond wagens van militairen.

In de Verenigde Staten hebben de online verkopen voor Black Friday en Thanksgiving opnieuw een record laten optekenen. Dat blijkt uit een enquête van Adobe Analytics bij de honderd grootste online retailers van het land. In totaal werd een verkoop van 7,9 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 17,9 procent tegenover de editie van vorig jaar. Het aandeel van de mobiele platformen in de verkoop liep daarbij bovendien op van 29 procent tot 40 procent. Ook wordt gewag van belangrijke kortingen op onder meer laptops, speelgoed en games. Adobe Analytics wijst dan ook een op gelukte lancering van de eindejaarsperiode, dat voor de retailsector van bijzonder groot belang is.

Ontwikkelaar Niantic heeft voor 200 miljoen dollar aan investeringen opgehaald. Dat heeft John Hanke, topman van Niantic, tegenover de Amerikaanse krant The Wall Street Journal gemeld. Hanke zei dat het geld nieuwe strategische mogelijkheden voor het bedrijf zal bieden. Het bedrag wordt onder meer geïnvesteerd in de ontwikkeling van augmented reality-toepassingen op lange termijn. Concrete plannen werden daarbij echter nog niet bekendgemaakt. De investeringsronde volgt enkele weken nadat de ontwikkelaar zijn nieuwe mobiele game Wizards Unite uit de franchise Harry Potter aankondigde. Wizards Unite werd samen met Warner Bros ontwikkeld en moet de opvolger worden van Pokémon Go.

De Chinese groep JD.com, de belangrijkste rivaal van Alibaba, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 83,7 miljard yuan of 10,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 39,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern realiseerde een nettowinst van 1 miljard yuan, terwijl het derde kwartaal vorig jaar nog een verlies van 500 miljoen yuan moest worden gemeld. Ook voor het vierde kwartaal rekende JD.com op een omzetgroei tussen 35 procent en 39 procent. JD.com heeft in China op dit ogenblik een netwerk met 405 distributiecentra. In totaal heeft de groep, die gedeeltelijk in handen is van het Amerikaanse concern Walmart, ongeveer 138.000 medewerkers.

In Rusland kunnen de alternatieve taxidiensten van Uber en lokale aanbieder Yandex worden samengevoegd. Dat heeft de Russische toezichthouder gemeld. Uber en Yandex maakten in juli bekend hun taxi-activiteiten in Rusland te willen samenbrengen. De fusiegroep krijgt een waarde van 3,8 miljard dollar. Uber krijgt in het samenwerkingsverband een minderheidsaandeel van 36,6 procent. Verwacht wordt dat de fusie in januari volgend jaar definitief zal kunnen worden afgerond. Yandex is op de Russische taximarkt populairder dan Uber. De service van het Russische bedrijf wordt ook aangeboden in Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië en Kazachstan. Yandex heeft ook de populairste zoekmachine van Rusland.

De Deense brouwer Carlsberg heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,7 miljard kroon of 2,2 miljard euro. Dat betekende een inkrimping met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In volume werd een achteruitgang gemeld met 4 procent. De onderneming wijst voor de daling op de ongunstige weersomstandigheden tijdens de voorbije zomer in West-Europa. Tevens wordt gewezen op een lagere omzet in Rusland, waar de verkoop van bier in grote plastic flessen aan banden heeft gelegd. Anderzijds wordt gewag gemaakt van een toenemende bijval voor de speciaalbieren en de alcoholvrije varianten uit het aanbod van de Deense brouwer.

Het technologiebedrijf Apple heeft de startup Vrvana, ontwikkelaar van een headset voor augmented reality, overgenomen. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 30 miljoen dollar zijn gemoeid. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de nieuwssite TechCrunch gemeld. Volgens een aantal waarnemers zou Apple plannen hebben om tegen eind dit decennium een bril voor augmented reality op de markt willen brengen. Google werkt met Glass aan eenzelfde technologie, net zoals Microsoft met de Hololens. Vrvana heeft tot nu toe één type van zijn toepassing getoond. Tim Cook, chief executive van Apple, beklemtoonde eerder deze herfst nog dat de technologie voor een goede bril nog niet op de markt is.

Het medische bedrijf Ion Beam Applications (IBA) uit Louvain-la-Neuve gespecialiseerd, heeft een twintigtal ontslagen moeten bekend maken. In verscheidene afdelingen zouden banen worden geschrapt. Dat hebben woordvoerders van het bedrijf bevestigd. Met de vakbonden zouden ook onderhandelingen zijn opgestart om volgend jaar van economische werkloosheid gebruik te kunnen maken. Het bedrijf, gespecialiseerd in de toepassing van protontherapie voor de behandeling van kanker, maakt daarbij gewag van onvoorziene economische omstandigheden. Gewezen wordt op vertragingen bij de bestellingen, terwijl ook met een verhoogde concurrentie rekening gehouden zou moeten worden.

Het Duitse modehuis Hugo Boss heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 711 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bleef nagenoeg status-quo op ruim 80 miljoen euro. Door de goede prestatie is het bedrijf volgens Mark Langer, chief executive van Hugo Boss, ook in staat om zijn verwachtingen voor het lopende jaar naar boven bij te stellen. Onder meer wordt gewezen op een hogere verkoop in Canada en Latijns-Amerika. Tevens wordt gewag gemaakt van goede resultaten in Groot-Brittannië, Duitsland, de Benelux en Azië. Het bedrijf heeft volgens Langer de fundamenten gelegd voor een verdere groei.

De biomassacentrale Max Green in Gent kan langer open blijven. Dat heeft Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, bekendgemaakt. Tommelein wees erop dat Max Green al meer dan tien jaar ondersteuning krijgen. Het zou volgens hem dan ook onaanvaardbaar zijn om de centrale te sluiten op een ogenblik dat de regio inspanningen moet doen om de Europese doelstellingen te kunnen halen. Tommelein zegt erop te zullen toezien dat de centrale op een rendabele manier kan worden geëxploiteerd. De centrale moet wel aan bepaalde criteria voldoen. Onder meer zal van duurzame grondstoffen gebruik gemaakt moeten worden. Max Green is de enige grote biomassacentrale die Vlaanderen bezit.

De Franse farmagroep Sanofi heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 0,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel echter met 1,1 procent tot 2,1 miljard euro. Het bedrijf wijst op de toenemende prijsdruk door goedkopere generieke geneesmiddelen in de Verenigde Staten. Sanofi zegt onder meer te verwachten dat de verkoop van middelen voor diabetespatiënten volgend jaar met 6 procent zal afnemen, terwijl eerder gewag was gemaakt van een achteruitgang met 4 procent. De onderneming zegt wel te hopen de achteruitgang te kunnen compenseren met nieuwe geneesmiddelen tegen eczeem en reuma.

In de eurozone gebruiken consumenten nog altijd bij 79 procent van de transacties met cash geld. Daarnaast wordt bij 19 procent van de transacties gebruik gemaakt van een betaalkaart, terwijl nog eens 2 procent voor een ander alternatief kiest. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). Er wordt echter tevens op gewezen dat er tussen de verschillende landen grote verschillen kunnen worden opgemerkt. In Malta loopt het aandeel van cash transacties immers op tot 92 procent, gevolgd door Griekenland en Cyprus (88 procent). Aan het andere uiterste bevinden zich Nederland (45 procent), Estland (48 procent) en Finland (54 procent). België haalt een score van 63 procent.

16:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-11-17

Imago en status voor bedrijf delicate combinatie

Bedrijven met een sterk imago en een hoge status worden vaak kritischer benaderd dan andere ondernemingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Notre Dame, die een analyse hebben gemaakt van bijna driehonderdvijftig internet-startups die rond de eeuwwisseling een beursnotering hadden gekregen. Een aantal van die bedrijven kon op een sterk imago, opgebouwd door een grote media-aandacht, rekenen, maar kon ook met een hoge status, vertaald door een massale belangstelling van investeerders, rekenen. Een combinatie van die twee factoren blijkt volgens de onderzoekers vaak een negatieve uitkomst te hebben.

Lees Verder

 

15:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook sociale media voelen impact Russisch online activisme

Het Russische politieke online activisme heeft ook het vertrouwen van het publiek in de reclame op sociale netwerken aangetast. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent HubSpot. Er wordt aan toegevoegd dat op alle sociale platformen nagenoeg hetzelfde fenomeen kan worden vastgesteld. Er moest immers worden vastgesteld dat 59 procent van de Amerikaanse internet-gebruikers reclame op Facebook minstens enigszins onbetrouwbaar vindt. Maar ook bij Twitter en Google moeten gelijkaardige scores van respectievelijk 58 procent en 55 procent worden vastgesteld. Toch zou dan wantrouwen weinig impact hebben op de intenties om de sociale netwerken verder te gebruiken.

Lees Verder

 

14:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |