04-11-17

Passagier wil technologische controle over zijn reisbeleving

Vliegtuigpassagiers willen dat technologie hen een grotere controle bezorgt over hun reisbeleving. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van de International Air Transport Association (Iata) bij meer dan tienduizend reizigers.

Lees Verder

 

13:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Technologische verandering motor fusiebeweging

Er blijft in de economische wereld op het gebied van fusies en overnames een grote activiteit. Die beweging wordt vaak gedreven door snelle technologische veranderingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Ernst & Young (EY).

Lees Verder

 

12:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hechte vrienden zorgen voor scherper geheugen

Hechte vrienden zorgen ook voor het behoud van een scherper geheugen, waardoor de cognitieve achteruitgang wordt geremd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Northwestern Medicine.

Lees Verder

 

11:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Illegale immigranten lopen groter risico op depressies

Immigranten die illegaal in een land verblijven lopen een groot risico op angstigheid en depressies. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Rice University naar Mexicaanse immigranten in Californië.

Lees Verder

 

11:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Landelijke regio’s bieden psychologisch voordeel

Een verblijf in een landelijke regio of een kustgebied biedt belangrijke psychologische voordelen tegenover stedelijke groene ruimtes. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Surrey.

Lees Verder

 

10:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Zwitserse voedingsgroep Nestlé heeft de Amerikaanse koffieproducent Chameleon overgenomen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Chameleon werd begin dit decennium door Chris Campbell en Steve Williams opgericht. Het bedrijf brengt een reeks instant-koffies op de markt. Het merk wordt verdeeld in een aantal Amerikaanse ketens, zoals Whole Foods, Target en Kroger. Chameleon is de tweede Amerikaanse koffiemaker die op korte tijd door Nestlé wordt ingelijfd. In september werd immers ook al Blue Bottle door de Zwitserse groep overgenomen. Met de overnames wil Nestlé een jonger publiek bereiken.

Robert Mercer heeft zijn functie als chief executive van het hefboomfonds Renaissance Technologies (RenTech). Voor het vertrek van Mercer (71) moet volgens waarnemers vooral naar politieke redenen worden gekeken. Mercer was immers op zware kritiek onthaalde omdat hij zich een overtuigd supporter van de Amerikaanse president Donald Trump heeft getoond. Mercer investeerde ruim 2 miljoen dollar in de verkiezingscampagne van Trump. Bovendien is Mercer één van de eigenaars van de omstreden ultrarechtse nieuwssite Breitbart. RenTech beheert een portefeuille van ruim 50 miljard dollar. De actiegroep Sleeping Giants lanceerde vorige maand bij beleggers echter een campagne om geld bij het hefboomfonds weg te halen.

Het Amerikaanse restaurantconcern Yum Brands heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,44 miljard dollar, tegenover 3,31 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Sindsdien heeft Yum Brands - moederbedrijf van Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken Taco Bell - echter een belangrijk deel van zijn Chinese activiteiten van de hand gedaan. Wanneer met die uitzonderlijke elementen geen rekening wordt gehouden, zou een groei met 3 procent zijn gemeld. De winst steeg van 218 miljoen dollar naar 418 miljoen dollar. Yum wijst daarbij vooral op een heropleving bij Pizza Hut, waar na vijf kwartalen inkrimping opnieuw een groei kon worden gemeld.

In Frankrijk zullen de grote ondernemingen een eenmalige bijdrage moeten leveren om een fiscaal tekort van 10 miljard euro op te vangen. Dat heeft de Franse ministerraad beslist. De maatregel heeft betrekking op de 320 grootste ondernemingen van het land. Reden voor de ingreep is een tekort van 10 miljard dollar dat is ontstaan omdat de Franse overheid volgens het grondwettelijk hof vijf jaar geleden onwettelijk een extra belasting op dividenden had ingevoerd. De bijkomende heffing was nog een maatregel van François Hollande, de vorige Franse president. De eenmalige bijdrage zou ongeveer 5,4 miljard euro moeten opbrengen. Daarmee kan het begrotingstekort tot 2,9 procent beperkt worden gehouden.

Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé zal tegen het midden van het volgende decennium alleen nog eieren van scharrelkippen verkopen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Eieren uit legbatterijen zullen worden geweigerd. Met de maatregel wil Nestlé naar eigen zeggen het welzijn van de legkippen verbeteren. In een aantal regio’s, zoals Europa, maakt Nestlé al voor 40 procent gebruik van scharreleieren. In Europa en Noord-Amerika zouden dan ook al tegen eind dit decennium het gebruik van legbatterijen volledig worden geweerd. Onder meer in Azië, waar de overstap minder eenvoudig is, zou de operatie tegen het midden van volgend decennium definitief moeten kunnen worden doorgevoerd.

Kortrijk wordt opgenomen in het Unesco Creative Cities Network (UCCN). Dat heeft de organisatie, een wereldwijd netwerk van designsteden, beslist. Het netwerk werd dertien jaar geleden door de Unesco opgericht en moet de internationale samenwerking en partnerschappen tussen creatieve steden promoten. Tot nu toe zijn al 116 steden uit vierenvijftig landen bij het netwerk aangesloten. Het gaat onder meer over metropolen zoals Sydney, Beijing, Seoul en Singapore. In een nieuwe ronde worden aan die lijst vierenzestig nieuwe steden, verdeeld over zeven creatieve domeinen, aa de lijst toegevoegd. Kortrijk wordt ondergebracht in de de divisie design, waar onder meer al Shanghai, Helsinki en Berlijn zijn opgenomen.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 5,70 miljard dollar, tegenover 5,71 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Wanneer echter naar de vergelijkbare omzet wordt gekeken, kon een groei met 2 procent worden gemeld. De nettowinst daalde van 801 miljoen dollar naar 788,5 miljoen dollar. Over het hele jaar werd een omzet geboekt van 22,4 miljard dollar, tegenover 21,3 miljard dollar het jaar voordien. De jaarwinst steeg van 2,8 miljard dollar naar 2,9 miljard dollar. Kevin Johnson, chief executive van Starbucks, zegt optimistisch te zijn over de langetermijnsdoelstellingen van het bedrijf. Hij verwacht ook een sterk jaareinde.

Het nieuwe album Utopia van de IJslandse muzikante Björk kan ook in cryptomunten worden gekocht. Dat heeft Björk bekend gemaakt. De muzikante heeft voor het project een samenwerking gestart met het Britse bedrijf Blockpool, dat een systeem heeft ontwikkeld om orders in verschillende digitale munten te kunnen plaatsen. Het album van Björk zal in bitcoin, audiocoin, litecoin en dashcoin kunnen worden gekocht. De aankoop kan echter ook nog altijd met klassieke betaalmethodes zoals Paypal of een kredietkaart. Bij een online aankoop krijgt de muziekliefhebber echter ook een digitale portemonnee van 100 audiocoins cadeau. Interacties met de muzikante kunnen bijkomende audiocoins opleveren.

Het Zwitserse bankconcern Credit Suisse heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,97 miljard Zwitserse frank. Dat betekende een daling met 7,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de divisie vermogensbeheer kon een stijging met 8 procent laten optekenen. Dat betekende een bijkomend bedrag van ruim 10 miljard frank. De nettowinst steeg van 41 miljoen frank naar 244 miljoen frank. Dat wordt in grote mate toegeschreven aan verdere kostenbesparingen en de sterke prestaties van de vermogensbeheertak van de bank. Tidjane Thiam, chief executive van Credit Suisse, stelde dat het concern verder zal profiteren van de verdere groei van de wereldeconomie.

De Japanse drankengroep Suntory en zijn Amerikaanse collega Pepsico hebben de oprichting van een joint-venture in Thailand aangekondigd. De joint-venture moeten volgens de twee partners verder kunnen bouwen op de sterke basis die Pepsico op de Thaise markt al heeft aangekondigd. In het samenwerkingsverband krijgt Suntory echter een meerderheidsbelang van 51 procent. De resterende 49 procent blijft in de portefeuille van Pepsico. De joint-venture krijgt de naam Suntory Pepsico Beverage. Suntory heeft sinds de oprichting van een regionaal hoofdkantoor in Singapore zijn activiteiten in de regio Asia-Pacific gevoelig uitgebreid. In die strategie past ook de opstart van een activiteit in Thailand.

Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia, heeft het project Wikitribune gelanceerd. Wikitribune moet een gratis nieuwsdienst worden op basis van burgerjournalistiek Het was al langer bekend dat Wales aan de opstart van een eigen nieuwsdienst dacht. Hij benadrukt wel dat er nog volop wordt gewerkt aan de uitbouw van de nieuwsdienst, die nog niet operationeel is. Hij wil in eerste instantie een community van vrijwilligers creëren. Die goep moet de nieuwssite vorm geven. Bedoeling is wellicht niet om zelf nieuwsverhalen te brengen, maar wel links naar relevante bijdragen op andere websites aanreiken. Onder de hoofding Wikitribune Briefing zal een samenvatting van enkele grotere verhalen worden aangeboden.

De financiële groep Mastercard heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,2 miljard dollar naar 1,4 miljard dollar. In totaal werden bij Mastercard 16,9 miljard transacties uitgevoerd. Dat betekende een toename met 17 procent tegenover het derde kwartaal vorig jaar. Met de betalingen was in totaal een bedrag gemoeid van 1,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 10 procent. Ajay Banga, topman van Mastercard, wees erop dat het bedrijf zowel bij de omzet als de winst het voorbije kwartaal opnieuw recordcijfers heeft laten optekenen.

De groep Delphi, toeleverancier van de autosector, neemt het technologiebedrijf NuTonomy uit Boston, ontwikkelaar van technologieën voor zelfrijdende wagens, over. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 400 miljoen dollar. Afhankelijk van de gerealiseerde prestaties, kan daaraan nog een bedrag van 50 miljoen dollar worden toegevoegd. Delphi heeft onder meer al experimenten rond autonoom vervoer opgezet in Pittsburgh en Singapore. NuTonomy, dat vier jaar geleden werd afgesplitst van het Massachusetts Institute of Technologie (MIT) heeft eveneens in Singapore al een aantal autonome taxi’s ingezet en bezit ook al een vergunning voor Boston.

Raambekleder Hunter Douglas, het moederconcern boven het merk Luxaflex, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 833,7 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met ruim 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon daarbij profiteren van positieve wisselkoerseffecten, maar ook van overnames, die een omzetstijging met 7 procent lieten optekenen. Er wordt echter opgemerkt dat ook op eigen kracht een groei kon worden gerealiseerd. Dat was te danken aan Europa. Op de andere markten was er een status-quo. De nettowinst viel van 58,6 miljoen dollar naar 45,7 miljoen dollar terug. Dat was vooral te wijten aan eenmalige kosten voor overnames.

De Franse nutsgroep Engie heeft zijn belang van 75 procent in drie thermische energiecentrales in Groot-Brittannië verkocht aan investeerder Energy Capital Partners (ECP). De verkoop omvat een portefeuille met twee gasgestookte centrales in Saltend en Deeside en een petroleumcentrale in Indian Queens. De verkochte activa hebben een gezamenlijke capaciteit van meer dan 1,6 gigawatt. Ook de Japanse groep Mitsui, die een belang van 25 procent had in de betrokken centrales, heeft aangegeven zijn participatie aan Energy Capital Partners te verkopen. Engie benadrukt dat de verkoop kadert in zijn strategie om zich meer toe te spitsen op duurzame energieprojecten en een flexibele elektriciteitsproductie.

08:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-11-17

Ook fietstocht naar het werk positief voor gezondheid

Een fietstocht naar het werk heeft op de gezondheid een even positieve impact als een actieve vrijetijdsbesteding. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Copenhagen bij honderddertig zwaarlijvige personen. De studie toonde aan dat inactieve personen met overgewicht met een fietstocht naar het werk evenveel vetmassa kunnen verliezen dan investeringen in lichaamsbeweging tijdens de vrije tijd. De fiets blijkt volgens de onderzoekers dan ook een efficiënte oplossing voor werknemers die fysiek actief willen zijn, maar door hun drukke agenda voor het onderhouden van de lichaamsconditie daarvoor nauwelijks tijd kunnen vinden.

“De conclusies van het onderzoek tonen aan dat het mogelijk is om de werkverplaatsing te combineren met een efficiënte fysieke inspanning,” stipt onderzoeksleider Bente Stallknecht, professor biomedische wetenschappen aan de University of Copenhagen. “Vastgesteld werd dat de werkverplaatsing op een week tijd evenveel calorieën verbranden als collega’s met een actieve vrijetijdsbesteding. Na zes maanden bleek elke activiteit tot een afname van de vetmassa te hebben geleid. Daarbij konden tussen de beide groepen geen statistiek significante verschillen worden opgetekend.”

In vergelijking met een controlegroep, die geen enkele fysieke inspanning deed, bleek een intensieve vrijetijdsbesteding na zes maanden de vetmassa met gemiddeld 4,5 kilogram te zijn afgenomen. Bij de fietsende werknemers - die gemiddeld een afstand van 14 kilometer per dag aflegden - kon over eenzelfde periode een afname met 4,2 kilogram worden gemeld. Bij de groep die gedurende zes maanden tijdens zijn vrije tijd een matige lichaamsbeweging had gekend, bleef de daling daarentegen beperkt tot 2,6 kilogram. “Er moet dan ook worden opgemerkt dat elke vorm van activiteit een meerwaarde betekent tegenover een sedentaire levenswijze,” stippen de onderzoekers nog nog.

Lees Verder

14:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid |  Facebook |

Televisie en bioscoop verliezen miljarden aan online piraterij

Het illegaal downloaden en streamen van bioscoopfilms en televisieshows heeft de mediasector het voorbije jaar 31,8 miljard dollar verlies gekost. Over vijf jaar zal dat verlies nog verder zijn opgelopen tot 51,6 miljard dollar. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Digital TV Research. In het begin van dit decennium werd de jaarlijkse schade nog geschat op 6,7 miljard dollar. De onderzoekers wijzen erop dat in de studie geen gegevens over sportcontent of betaaltelevisie zijn opgenomen. In werkelijkheid liggen de geleden verliezen volgens Digital TV Research dan ook nog gevoelig hoger.

Uit de studie blijkt dat de Verenigde Staten de zwaarste verliezen zullen lijden. Het voorbije jaar werden door de activiteiten van de piraten op de Amerikaanse markt 8,9 miljard dollar inkomsten gemist. Over vijf jaar zal dat volgens de onderzoekers tot 9,8 miljard dollar zijn opgelopen. In de lijst slachtoffers volgt China op een tweede plaats. Daar werd vorig jaar een verlies van 4,2 miljard dollar geleden, maar dat cijfer zal over vijf jaar tot 9,8 miljard dollar zijn opgelopen. Er wordt wel opgemerkt dat de Chinese autoriteiten actie ondernemen. Op dit ogenblik verdienen piraten in China nog 1,2 miljard dollar meer dan legitieme aanbieders, maar over vijf jaar zal dat tot een deficit van 2,4 miljard dollar zijn omgekeerd.

De onderzoekers merken nog op dat Asia-Pacific volgend jaar Noord-Amerika als belangrijkste markt voor online piraterij zal hebben verdrongen. Daarbij wordt gewag van een verlies van nagenoeg 20 miljard dollar over vijf jaar. Dat betekent bijna een verdubbeling tegenover de gemiste inkomsten vorig jaar. Er wordt echter aan toegevoegd dat de greep van de piraterij niet tot deze regio’s beperkt zal blijven. De vijf grootste markten vertegenwoordigden vorig jaar 63 procent van de geleden verliezen, maar dat aandeel zal over vijf jaar tot 55 procent zijn ingekrompen. Acht landen zullen daarbij een verlies van meer dan 1 miljard dollar moeten melden. Vorig jaar bleven slechts vier landen boven die grens.

Vooral India en Brazilië zullen volgens het rapport de volgende jaren met een toename van piraterij worden geconfronteerd.

Lees Verder

14:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: piraterij |  Facebook |

Ook eigen problemen kunnen rationeel worden benaderd

Problemen van anderen blijken vaak rationeler en verstandiger aangepakt te kunnen worden dan de eigen persoonlijke bekommernissen. Die eigen problemen worden immers vaak door een vertekende emotionele lens te worden bekeken. Die vaststelling gaat echter niet voor iedereen op. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Waterloo. Personen die gemotiveerd zijn om het beste in zichzelf en anderen naar boven te laten komen, blijken volgens de onderzoekers geen gevaar te lopen met dat vooroordeel geconfronteerd te worden. Deze groep zou de eigen problemen even rationeel benaderen als de moeilijkheden van anderen.

“Personen die waarden belangrijk vinden, zijn beter in staan om met zichzelf op een rationele manier over de eigen problemen te overleggen,” zegt onderzoeksleider Alex Huynh, professor psychologie aan de University of Waterloo. “Deze groep is in staat om de persoonlijke vooroordelen tegenover de eigen problemen opzij te schuiven. Dat heeft mogelijk gedeeltelijk te maken met intellectuele bescheidenheid, het vermogen om te erkennen dat de eigen perspectieven mogelijk niet voldoende blijken om een situatie tenvolle te begrijpen. Daarnaast moet ook gewezen worden op een vermogen om de perspectieven van andere te overwegen.”

Eerdere studies toonden vooral aan dat bepaalde situaties het redeneringsvermogen kunnen beïnvloeden, maar nu wordt aangevoerd dat ook persoonlijke motivaties kunnen meetellen. “Uit het onderzoek - bij meer dan zeshonderd studenten - bleek inderdaad dat het individu een betere score aan zijn analyse van de problemen van andere personen dan aan een studie van de eigen bekommernissen,” zegt professor Huynh. “Bij personen die echter een grotere waarde hechten aan normen, bleek die kloof kleiner te worden.” De studie toont volgens de onderzoekers aan dat de eigen persoonlijkheid en motivaties een hinder kunnen zijn om persoonlijke problemen efficiënter te analyseren.

Lees Verder

13:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: persoonlijkheid |  Facebook |

Brexit vooral gesteund door laaggeschoolde Britten

Bij de keuze over de brexit kon een belangrijk verschil in opleidingsniveau worden opgetekend. Voorstanders van een scheiding met de Europese Unie konden vooral worden aangetroffen in regio’s met een lager gemiddeld opleidingsniveau. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bristol. De onderzoekers merken tegelijkertijd op dat er geen verband kon worden opgetekend met een hogere werkloosheid of lagere socio-economische status. De resultaten van de studie tonen volgens de Britse wetenschappers onder meer welke aspecten ook in andere Europese landen op referendums over maatschappelijke vraagstukken kunnen hebben.

“In het kwart Engelse regio’s met het laagste gemiddelde educatieve niveau, bleek gemiddeld 63 procent van de bevolking voor een brexit te hebben gekozen,” zegt onderzoeksleider Peter Tammes, professor sociologie aan de University of Bristol. “In het kwart regio’s met het hoogste gemiddelde educatieve niveau, valt dat cijfer echter terug tot 49 procent. Die vaststelling bleef ook geldig wanneer een invloed van een aantal mogelijke verklaringen - zoals opkomst voor het referendum en werkloosheidsniveaus - uitgesloten bleek. Er kan dan ook worden vastgesteld dat in Engeland het opleidingsniveau van de kiezers een belangrijke rol heeft gehad in de uiteindelijke uitkomst van het referendum.”

Professor Tammes zegt verder nog vastgesteld te hebben dat er een grotere voorkeur voor een scheiding met de Europese Unie diende te worden opgetekend in regio’s waar tijdens de tweede helft van het voorbije decennium een grote instroom immigranten was vastgesteld. De resultaten van de studie gaan daarmee in tegen de beweringen van een aantal analisten, die immers hadden aangevoerd dat de grootste steun voor de brexit werd teruggevonden in regio’s die slechts in beperkte mate met immigratie in aanraking waren gekomen. Het is volgens Peter Tammes dan ook duidelijk dat de aanwezigheid van immigranten in de regio een keuze voor een brexit kan hebben ondersteund.

Regio’s waar de bevolking een minder goede perceptie over de eigen gezondheid laat bleken, toonden eveneens een grotere voorkeur voor een brexit. Dat geldt vooral in gebieden met een relatief oudere populatie.

Lees Verder

12:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brexit |  Facebook |

Grootste fiscale zondaars in toerisme en transport?

Mannen proberen vaker de belastingdienst te misleiden dan vrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Warwick op basis van 35.000 fiscale herzieningen die door de Britse HM Revenue and Customs tijdens het eerste decennium van deze eeuw werden uitgevoerd. De onderzoekers stelden daarbij vast vast dat in Groot-Brittannië gemiddeld 36 procent van de belastingplichtigen zijn aangifte probeert te minimaliseren. Bij mannen blijkt dat cijfer echter op te lopen tot 40 procent, tegenover 27 procent bij vrouwen. Het onderzoek toonde verder geprobeerd werd gemiddeld 32 procent van de heffingen te ontwijken.

“De studie maakt duidelijk dat de Britse fiscus een belangrijk gedeelte van zijn rechtmatige inkomsten aan zich voorbij ziet gaan,” zegt onderzoeksleider Arun Advani, professor fiscaliteit aan de University of Warwick. “Die gemiste inkomsten zijn voor een deel het gevolg van vergissingen, maar er moet worden vastgesteld dat vaak ook bewust getracht wordt de belastingdienst te misleiden.” De onderzoekers merken verder op dat de meeste misleidingen een waarde van minder dan 1.000 pond vertegenwoordigden. Minder dan 4 procent bleek de fiscus meer dan 10.000 pond verschuldigd, maar die groep vertegenwoordigde wel nagenoeg de helft van de verloren inkomsten.

De onderzoekers stelden verder vast dat de grootste misleiding kon worden vastgesteld bij werknemers uit de bouwsector, het toerisme en het transport, waar meer dan de helft van de betrokkenen een onjuiste aangifte hadden ingevuld. Bovendien werd opgemerkt dat in toerisme en transport - vooral kamerverhuurders en taxichauffeurs - meer dan het totale verschuldigde bedrag uit de aangifte werd weggelaten. Bij zelfstandigen bleek de fiscale ontwijking op te lopen tot bijna 60 procent. De herzieningen leverden de Britse overheid vijftien jaar geleden nog 1,17 miljard pond op. Door een dalend aantal controles viel dat tegen eind vorig decennium terug tot 814 miljoen pond.

Lees Verder

12:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belastingen |  Facebook |

Ook in Midden-Oosten gaat nieuws vooral digitaal

De digitale nieuwsconsumptie kent in het Midden-Oosten een bijzonder sterke groei. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Northwestern University. Opgemerkt wordt dat meer dan de helft van alle Arabieren inmiddels het internet als hun belangrijkste nieuwsbron bestempelen. Meer dan twee op drie baseert zich bovendien op zijn smartphone om van de jongste actualiteit op de hoogte te kunnen blijven. Er wordt aan toegevoegd dat sinds het midden van dit decennium het mobiele gebruik van het internet in de regio met 13 procent is gestegen. Bij laptops en desktops daarentegen moest een achteruitgang met 11 procent worden gemeld.

Vooral in Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bleek een grotere neiging tot een online nieuwsconsumptie te kunnen worden gemeld. Daarentegen wordt in Jordanië, Libanon en Tunesië vaker vooral beroep gedaan op televisie. Het gebruik van de smartphone als nieuwsbron heeft echter in de hele regio een toename laten optekenen. De trend kon het sterkst worden opgemerkt, waar een toename met 50 procent worden gemeld, gevolgd door Tunesië en Libanon met een groei van ongeveer 40 procent. Ook wordt erop gewezen dat op het internet in de regio steeds vaker van het Engels wordt overgeschakeld naar het Arabisch, dat zijn aandeel op vier jaar van 58 procent naar 78 procent zag stijgen.

“Het grotere digitale gebruik heeft, net zoals in de rest van de wereld, ook in het Midden-Oosten een zware impact gehad op de traditionele media,” zeggen de onderzoekers. “Vier jaar geleden kenden de kranten in de regio nog een penetratie van 47 procent, maar dat is nu teruggevallen tot 25 procent. Ook de radio en de magazines hebben over diezelfde periode een achteruitgang met ongeveer 10 procent moeten melden.” De onderzoekers kwamen verder tot de vaststelling dat 66 procent van de Arabieren te kennen geeft de massamedia te vertrouwen, maar bij sociale media valt dat cijfer terug tot 47 procent. Op Facebook zegt 65 procent van de gebruikers nieuwsberichten te raadplegen.

Lees Verder

11:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: midden-oosten |  Facebook |

Latijns-Amerika kan opnieuw meer exporteren

Na een periode van vijf jaren dalende export, zal de uitvoer van Latijns-Amerika dit jaar opnieuw met 10 procent toenemen. Dat blijkt uit een rapport van de Economic Commission for Latin America and the Caribbean (Eclac). In volumes zal een groei met 3,5 procent worden gemeld. Aan die stijging moet echter ook nog een prijsverhoging met 6,5 procent worden toegevoegd. De Latijns-Amerikaanse import zal dit jaar eveneens opnieuw een groei met 7 procent laten optekenen. Ook hier moest de voorbije vier jaar een achteruitgang worden gemeld. Er wordt wel gewaarschuwd voor een macro-economisch, technologisch en geopolitieke onzekerheid.

De groei van de Latijns-Amerikaanse buitenlandse handel moet volgens het rapport in belangrijke mate worden toegeschreven aan het economisch dynamisme van een aantal belangrijke partners. Daarnaast kan volgens de Eclac echter ook worden gewezen op het herstel van de economische groei in de regio, die na twee jaar recessie dit jaar opnieuw een groei met 1,2 procent zou kennen. Voor volgend jaar zou een verdere toename van het Latijns-Amerikaanse bruto binnenlandse product met 2,2 procent kunnen worden voorzien. Daarnaast wordt gewag gemaakt van hogere prijzen van een aantal belangrijke exportproducten. In een aantal markten zouden ook de invoerheffingen worden afgebouwd.

Het herstel van de Latijns-Amerikaanse export wordt geleid door uitvoer naar China, waar dit jaar een groei met 23 procent zal kunnen worden gerealiseerd. Ook in de rest van Azië kan een toename met 17 procent worden verwacht. De sterkste exportgroei in Latijns-Amerika zal worden opgetekend in Honduras, waar de uitvoer dit jaar met 29,6 procent zou toenemen, gevolgd door Uruguay (23,8 procent), Nicaragua (23,5 procent), Brazilië (18 procent) en Colombia (16,5 procent). Het grootste Latijns-Amerikaanse invoerland is Argentinië (21,3 procent), gevolgd door Ecuador (21,1 procent), de Bahamas (20,1 procent) en Paraguay (19,6 procent).

In Venezuela zal de invoer dit jaar nog met 21,8 procent verder afnemen. Vorig jaar werd in het land al een importdaling met 35,7 procent gemeld.

Lees Verder

10:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: latijns-amerika |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Franse staat verkoopt een belang van 4,73 procent in automaker Renault. Dat is volgens ABM Financial News gebleken uit documenten over de transactie. Het pakket heeft een waarde van 1,4 miljard euro. Eén tiende van het pakket wordt door Renault zelf teruggekocht. Het pakket was tweeënhalf jaar geleden door de Franse overheid aangekocht. Daarmee wou de regering beletten dat Renault volledig onder controle zou komen van zijn Japanse partner Nissan. De Franse president Emmanuel Macron had eerder al aangekondigd het pakket opnieuw te zullen verkopen. Na de verkoop bezit de Franse staat nog 15 procent van de aandelen van Renault. Daarmee blijft de overheid de grootste aandeelhouder.

Bij de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) moet het aantal arbeidsongevallen drastisch worden verminderd. Dat heeft Sophie Dutordoir, chief executive van het spoorbedrijf, gezegd. Het voorbije jaar werden bij de onderneming 1.261 arbeidsongevallen geregistreerd, tegenover 1.268 incidenten het jaar voordien. In totaal werden 22.900 dagen arbeidsonbekwaamheid geteld. Dat betekende een daling met 20,5 procent. Daarbij moet het spoorbedrijf ook rekenen met een kostenpost van 5,2 miljoen euro. Sophie Dutordoir wil naar eigen zeggen het aantal arbeidsongevallen met 10 procent toen dalen. Onder meer agressie tegen personeel zal gericht worden aangepakt.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 52,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst liep van 9 miljard dollar naar 10,7 miljard dollar. De groei was onder meer te danken aan de verkoop van iPhones, waar een stijging met 3 procent tot 46,7 miljoen exemplaren kon worden gemeld. Het bedrijf boekte ook in China 12 procent meer inkomsten. Over het hele jaar werd een omzet gerealiseerd van ruim 229,23 miljard dollar, tegenover bijna 215,64 miljard dollar het jaar voordien. De jaarwinst liep van 45,7 miljard dollar op naar 48,4 miljard dollar.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever neemt het theemerk Tazo over van de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 384 miljoen dollar. Tazo, dat bijna een kwarteeuw geleden werd opgericht, boekte vorig jaar een omzet van ruim 112 miljoen dollar. Starbucks kocht het theemerk op het einde van de voorbije eeuw voor een bedrag van 8,1 miljoen dollar. Tazo wordt toegevoegd aan de bestaande theedivisie van Unilever merken zoals Lipton, Pure Leaf, PG Tips, T2 en Pukka telt. Starbucks wil zijn activiteiten op de theemarkt volledig toespitsen op het premiummerk Teavana. Tazo geniet volgens Unilever onder meer bij de millennials een grote populariteit.

In de Verenigde Staten wordt Jerome Powell wordt de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump bekend gemaakt. Powell (64) moet bij de Amerikaanse centrale bank de opvolger worden van Janet Yellen, wiens termijn niet werd verlengd. Powell werd vijf jaar geleden door toenmalige president Barack Obama als bestuurder van de Federal Reserve aangesteld. Hij werd al langer genoemd als een mogelijke opvolger van Yellen. Verwacht wordt dat Powell het beleid van Yellen grotendeels zal verder zetten. Met de aanstelling breekt Trump met de traditie dat de zetelend voorzitter van de Federal Reserve door een nieuwe president wordt herbenoemd.

Aannemer Matexi wil in Henegouwen appartementen met een beperkte oppervlakte bouwen. Een flat met één slaapkamer en een oppervlakte van 40 vierkante meter zou 100.000 euro kosten. Voor een versie met twee slaapkamers en een oppervlakte van 55 vierkante meter zou 150.000 euro moeten worden betaald. Het aanbod beantwoordt volgens Matexi aan een specifieke nood in de regio. Henegouwen is immers de provincie met de laagste inkomens van België. Een woning is er voor steeds meer gezinnen onbetaalbaar. Bovendien is het bestaande vastgoed vaak sterk verouderd, waardoor ook een energie-efficiëntie beperkt blijft. Een eerste proefproject zou worden gelanceerd in Quaregnon.

Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van de overleden bierbrouwer Freddy Heineken, is de rijkste Nederlander. Dat blijkt uit een rapport van het zakenmagazine Quote. De Carvalho-Heineken zou over een vermogen van 12,5 miljard euro beschikken. Dat betekent een stijging met ruim 13 procent tegenover vorig jaar. Toen stond Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad, nog op de eerste plaats. Goldschmeding is met een vermogen van 4,3 miljard euro naar de tweede plaats teruggevallen. De derde plaats staat Dirk Wessels, topman van bouwonderneming VolkerWessels, met een vermogen van 4 miljard euro. Daarna volgen Ralph Sonnenberg van Hunter Douglas en John de Mol van Talpa.

De Chinese ecommerce-groep Alibaba heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 55 miljard yuan of 7,14 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 61 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst groeide met 133 procent naar 17,7 miljard yuan. De online handel leverde het Chinese bedrijf 46,5 miljard yuan inkomsten op. Dat betekende een toename met 63 procent. De divisie cloudcomputing liet een groei met bijna 100 procent tot 3 miljard yuan optekenen. Het bedrijf merkt ook op in september 549 miljoen mobiele gebruikers te hebben. Dat betekende een toename met 20 miljoen klanten tegenover het kwartaal voordien.

GeoSea, dochteronderneming van de baggeraar Deme, heeft een contract gekregen om voor de oostkust van Groot-Brittannië negentig windturbines te bouwen. De opdracht heeft betrekking op de bouw van het windpark Triton Knoll, dat een capaciteit van 860 megawatt moet leveren en over vier jaar operationeel moet zijn. Financiële details over het contract werden niet bekendgemaakt. De turbines van het windpark krijgen een diameter van 164 meter en worden geleverd door de groep MHI Vestas. Triton Knoll is een initiatief van het energiebedrijf Innogy Renewables. Geraamd wordt dat de realisatie van het project een totale investering van 2,24 miljard euro zal vergen.

De Italiaanse autoconstructeur Ferrari heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 836 miljoen euro. Dat was een stijging met bijna 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst nam met 13 procent toe tot 266 miljoen euro. In totaal verkocht de autobouwer tijdens het derde kwartaal 2.046 wagens. Dat was een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika werd een groei met 5 procent tot 903 wagens opgetekend. Op het Amerikaanse continent was er een even grote toename tot 736 exemplaren. China kende een terugval met 16 procent tot 152 eenheden, maar de rest van Azië kende een stijging met 7 procent tot 255 auto’s.

Bij Euro Shoe Group is Philippe Vanaudenhove benoemd tot chief executive. Hij is de opvolger van Kurt Moons, die de keten de voorbije drie jaar heeft geleid. De nieuwe chief executive is lid van de groep Vanaudenhove, stichters van Euro Shoe, het bedrijf boven schoenwinkelketen Bristol. Het vertrek van Moons zou te wijten zijn aan een verschil in visie over strategische en commerciële aspecten. Onder meer de online strategie zou een belangrijk discussiepunt zijn geweest. De nieuwe chief executive zou een grotere nadruk op digitale activiteiten willen leggen. Elise Vanaudenhove wordt operationeel directeur van de groep, die over een netwerk van 270 winkels en 3.000 werknemers beschikt..

Het cosmeticabedrijf L'Oréal heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral de portfolio luxemerken - die onder meer franchises zoals Kiehl's, Lancôme, Giorgio Armani en YSL Beauty omvat - liet een sterke prestatie optekenen. De divisie liet een groei met 11 procent optekenen. Bij de merken voor de massamarkt bleef de stijging daarentegen beperkt tot 2,3 procent. Regionaal blijkt de groei vooral uit nieuwe markten zoals Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa te komen. Verder kon worden gemeld dat bij de online verkoop een stijging met meer dan 30 procent kon worden gemeld.

Het voorbije jaar heeft het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) van consumenten ruim 2.200 klachten over onveilige producten ontvangen. Dat betekende een stijging met 22,2 procent tegenover het jaar voordien. Het fenomeen moet volgens het agentschap echter vooral worden toegeschreven aan de toegenomen waakzaamheid van de consument. Opgemerkt wordt dat voedselveiligheid in het algemeen een positieve ontwikkeling kent. De grotere alertheid van de gebruiker is volgens het agentschap positief. Verder wordt ook gewezen op de grotere bekendheid van het meldpunt van het agentschap, waardoor consumenten sneller weten waar ze met een eventuele klacht terecht kunnen.

De Brits-Nederlandse energiegroep Shell heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 75,8 miljard dollar, tegenover 61,8 miljard dollar een jaar eerder. De winst liep met 50 procent op tot 4,1 miljard dollar. Het bedrijf kon de voorbije periode profiteren van stijgende olieprijzen en betere marktomstandigheden. Tevens kan er gewag gemaakt worden van een hogere productie, waarbij een groei met 2 procent tot gemiddeld ruim 3,6 miljoen vaten per dag kon worden gemeld. Ben van Beurden, topman van Shell, benadrukte dat de drie divisies van de groep allemaal een goede bijdrage aan de resultaten hebben geleverd. Onder meer wijst hij op de sterkere aandacht voor gasactiviteiten.

China wil vanuit Tibet water naar het woestijngebied van de provincie Xinjiang transporteren. Dat hebben wetenschappers van de Chinese Academy of Sciences tegenover de krant South China Morning Post gezegd. Bij de operatie zou gebruik gemaakt worden van een tunnel. Die zou een lengte van 1.000 kilometer krijgen en daarmee de langste tunnel van de wereld worden. Op dit ogenblik staat dat record op naam van New York, dat voor zijn waterbevoorrading gebruik maakt van een tussen van 137 kilometer. In de Chinese provincie Yunnan wordt momenteel gewerkt aan een gelijkaardige constructie van 600 kilometer. In Tibet situeren zich onder meer de bronnen van de Gele Rivier en de Mekong.

09:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-11-17

Klimaatverandering bedreigt de menselijke gezondheid

De klimaatverandering heeft een negatievere impact op de menselijke gezondheid dan aanvankelijk was gedacht. Indien echter een afdoende oplossing kan worden gevonden die de opwarming van de aarde kan afremmen kan de gezondheid opnieuw worden verbeterd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington en het University College London. Opgemerkt wordt dat de opwarming van de aarde de kans op een aantal bedreigende ziektes zal toenemen, maar onder meer ook voedseltekorten zou kunnen creëren. Vooral de oudere populatie en de armere bevolkingsgroepen zouden het zwaarste slachtoffer dreigen te worden van een ongunstige klimaatverandering.

“Er moeten een aantal belangrijke waarschuwingen worden opgetekend, maar er zijn ook tekenen van hoop,” benadrukt onderzoeksleider Howard Frumkin, professor gezondheid en milieu aan de University of Washington. “Wanneer de juiste keuzes worden gemaakt en agressieve inspanningen worden gedaan om de bevolking te beschermen, kunnen de ergste scenario’s mogelijk worden vermeden.” Algemeen wordt gesteld dat de klimaatverandering onder meer zal leiden tot een grotere frequentie aan hittegolven, ziektes die door insecten worden verspreid en luchvervuiling. Tot nu toe konden volgens de onderzoekers met zware financiële inspanningen de ergste complicaties worden afgewenteld.

Er wordt echter gewezen op dat onder meer knokkelkoorts en de ziekte van Lyme, respectievelijk verspreid door muggen en teken, de voorbije periode een sterke toename heeft laten optekenen, terwijl bij andere gezondheidsproblemen een daling kon worden opgetekend. Ook wordt erop gewezen dat grotere groepen kwetsbare personen aan hittegolven worden blootgesteld. Tegelijkertijd dreigen ook grotere populaties met voedseltekorten te zullen worden geconfronteerd. De strijd tegen de klimaatverandering heeft volgens de onderzoekers ook een aantal belangrijke positieve neveneffecten. De sluiting van steenkoolcentrales haalt immers smog en roet uit de lucht.

Andere positieve aspecten zijn het terugschroeven van de vleesconsumptie en de promotie van het fieten. Die leiden immers tot een beperking van obesitas en verkeersongevallen.

Lees Verder

19:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaatverandering |  Facebook |

Kantoorromances bloeien vooral tijdens winterperiode

Tijdens de winterperiode ontstaan op de werkvloer meer romances dan tijdens de rest van het jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Reboot Digital bij meer dan tweeduizend werknemers. Daarbij kon worden vastgesteld dat twee op drie kantoorromances tijdens de wintermaanden van start is gegaan. Daarbij wordt door meer dan 30 procent van de betrokkenen gewezen naar het jaarlijkse kerstfeest, waar de eerste kussen zouden zijn uitgewisseld. Uit de studie is volgens Reboot Digital echter gebleken dat het merendeel van deze relaties tussen collega’s uiteindelijk op een negatieve manier eindigt.

“Kantoorromances zijn frequenter dan men wellicht zal vermoeden,” stippen de onderzoekers aan. “Uit de studie blijkt immers dat 45 procent van de respondenten toegeeft in de loop van zijn carrière minstens één keer met een collega een romantische relatie heeft gehad.” Er wordt wel opgemerkt dat meer één op vier bedrijfsleiders een romantische relatie tussen collega’s liever niet zou wensen. Dat is één van de redenen waarom 40 procent van de betrokken werknemers zijn relatie met een collega zo lang mogelijk voor de buitenwereld geheim probeert te houden. Bovendien blijkt dat bij één op vijf relaties een gehuwde partij is betrokken, terwijl 12 procent een verhouding met een supervisor bekent.”

Er zijn volgens de onderzoekers verscheidene redenen waarom het kerstfeest vaak het beginpunt van een kantoorromance vormt. Onder meer wordt erop gewezen dat bij die gelegenheden werknemers vaak een ander aspect van hun persoonlijkheid tonen. Ook de kleding is vaak aan het feestelijk kader aangepast. Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat vele kantoorrelaties vaak op een ontgoocheling eindigen of belangrijke negatieve consequenties hebben. Er moest immers worden vastgesteld dat 6 procent door de relatie uiteindelijk zijn baan heeft verloren, terwijl 9 procent door professionele onverenigbaarheden op zoek moest gaan naar een andere functie.

Lees Verder

19:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kantoorromance |  Facebook |

Politieke inzichten worden ook biologisch gestuurd

Het individu kan biologisch zijn voorbestemd tegenover politiek en maatschappij bepaalde standpunten in te nemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California bij meer dan tweehonderd studenten. De onderzoekers stelden daarbij vast dat respondenten met een sterke fysiologische gevoeligheid voor bedreigingen zich bij maatschappelijke kwesties onder meer geneigd zouden zijn zich sneller door veiligheidsproblemen dan door het concept van de vrije meningsuiting te laten leiden. Het resultaten van het onderzoek bevestigen volgens de onderzoekers aan dat maatschappelijke visies ook door biologie kunnen worden beïnvloed.

“Het individu kan door verschillende bronnen van informatie worden overtuigd,” benadrukt onderzoeksleider Chelsea Coe, politologe aan de University of California. “De individuele fysiologie kan echter helpen selecteren welke bronnen de grootste invloed zullen kunnen uitoefenen binnen een brede waaier van concepten zoals wapencontrole, immigratie, abortus, homohuwelijk of rassendiscriminatie. Al die onderwerpen kunnen echter vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken. Bijvoorbeeld zou een mars van de Klux Klan kunnen worden bekeken vanuit een bekommernis over veiligheid, maar anderzijds zou ook gewezen kunnen worden op het recht op vrije meningsuiting.”

“Wanneer men het onderwerp vanuit een veiligheidsbekommernis naar voor schuift, is er een grotere kans dat er verzet zal rijzen,” betoogt de politologe. “Wanneer echter gewezen wordt op het recht op vrije meningsuiting, zal een grotere neiging kunnen worden vastgesteld om een actie zoals een mars van de Ku Klux Klan toch toe te laten. Niet iedereen echter reageert op dezelfde manier. Personen die gevoelig zijn voor bedreigingen zullen sneller overtuigd zijn door claims over veiligheid dan over vrije meningsuiting. Mensen kunnen door verschillende bron van informatie worden beïnvloed. Dit geeft echter aan dat die keuze mee door de persoonlijke fysiologie wordt bepaald.”

De onderzoekers merken wel op dat biologie slechts een onderdeel vormt van de overtuigingen die worden opgebouwd. “Het is bekend dat de mens zijn politieke opinies bijzonder moeilijk verandert,” zegt Chelsea Coe. “Het is belangrijk te beseffen dat er achter een politieke overtuiging diverse elementen kunnen worden geïdentificeerd. Wanneer men weet dat hierbij ook biologische elementen - die men zelf niet kan veranderen - schuilgaan, zal het misschien mogelijk zijn om andere overtuigingen met meer empathie te benaderen.”

Lees Verder

18:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek |  Facebook |

Cuba ontvangt recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Cuba is er dit jaar voor de eerste keer in geslaagd om zijn doelstelling van 2 miljard dollar buitenlandse investeringen te halen. Dat heeft Rodrigo Malmierca, Cubaans minister van buitenlandse handel en investeringen, op de Havana International Fair bekend gemaakt. De buitenlandse investeringen zijn noodzakelijk om de economische hervormingen van Cuba te kunnen blijven dragen. In totaal maakte Malmierca gewag van dertig nieuwe projecten. De minister voegde eraan toe dat nog eens tachtig andere initiatieven worden onderhandeld. Vijftien dossiers zouden zich in een vergevorderd stadium bevinden en zouden volgens Malmierca nog voor het einde van dit jaar kunnen worden goedgekeurd.

De vijftien projecten zouden volgens de minister een waarde van meer dan 1 miljard dollar vertegenwoordigen. “Dat zal Cuba toelaten het jaar af te sluiten met een recordbedrag aan buitenlandse investeringen,” aldus Malmierca. Die middelen vormen één van de cruciale pijlers van de strategie van de Cubaanse regering om het socialistische model te moderniseren. De minister maakte ook een nieuwe portfolio bekend van bedrijven die voor buitenlands kapitaal kunnen worden opengesteld. De portfolio werd drie jaar geleden voor de eerste keer samengesteld en omvat dit jaar 156 nieuwe projecten met een totale waarde van meer dan 3 miljard dollar.

“Cuba biedt potentiële investeerders met dit project wettelijke, veilige en transparante opportuniteiten, met een toegang tot een groeiende markt,” betoogde Rodrigo Malmierca nog. De minister gaf wel toe dat door een aantal bureaucratische problemen sommige projecten met vertragingen konden worden geconfronteerd. Voor de eerste keer omvat de portfolio ook een aantal ondernemingen uit de culturele sector, zoals een platform voor een nationale betaaltelevisie. Ook de verzekeringssector werd voor de eerste keer in de portefeuille opgenomen. Het merendeel bestaat echter uit toeristische projecten, zodat de bouw van nieuwe hotels en attracties.

Lees Verder

16:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cuba |  Facebook |

Tijdelijk is online een bijzonder moeilijk concept

Consumenten zijn op tijdelijke sociale mediaplatformen - zoals Snapchat of Instagram Stories - weliswaar sneller geneigd controversiële content te plaatsen, maar dit betekent niet dat ook het publiek zich meer tolerant zou opstellen. Dat is de conclusie van een onderzoek van economen aan de Harvard University en de Università della Svizzera Italiana, op basis van negen verschillende studies over de publicatie van content op tijdelijke platformen. Het is volgens de onderzoekers duidelijk dat het tijdelijke karakter van de boodschap niet mag beletten dat de publicatie bijzonder goed wordt overwogen. Tijdelijke publicaties vormen dan ook geen oplossing voor de mogelijke gevolgen van online content.

“Bij het gebruik van tijdelijke sociale mediaplatformen kan een duidelijk disconnectie worden vastgesteld tussen de aannames van de actor en de observeerder,” benadrukken de onderzoekers Leslie John, Reto Hofstetter en Roland Rüppell. “De actor gaat ervan uit een goede keuze te maken door de selectie van een tijdelijk platform te kiezen voor de publicatie van content die mogelijk controversieel zou kunnen blijken te zijn. Anderzijds blijkt dat de reactie van de observeerder, ongeacht het gebruikte forum, onveranderd blijft. Hij zal de actor er mogelijk van beschuldigen een ongelukkige keuze te hebben gemaakt. Dat er bewust voor een tijdelijk platform werd gekozen, wordt in die evaluatie niet meegenomen.”

“De resultaten van de studie bevestigen dat in de online omgeving een tijdelijk hiaat in het beoordelingsvermogen langdurige consequenties kunnen hebben,” voert Leslie John aan. “Er zijn heel wat gevallen bekend van personen die tot de publicatie overgingen van content die slechts voor een beperkt publiek was bedoeld, maar hen uiteindelijk in moeilijkheden bracht wanneer die communicaties bij een breder publiek terecht kwamen. In een aantal gevallen kan een dergelijke misrekening zelfs tot een ontslag leiden. De meeste mensen hebben een aantal digitale lijken in hun kast die uiteindelijk bijzonder schadelijk kunnen zijn. Een online boodschap lijkt vluchtig, maar digitale bekentenissen blijken bijzonder permanent.”

Lees Verder

16:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: content |  Facebook |

Geweld in Brazilië even dodelijk als een atoombom

In Brazilië werden vorig jaar in totaal 61.619 moorden opgetekend. Daarmee werd een nieuw record opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van het Braziliaanse Public Safety Forum. Tegenover het jaar voordien nam het aantal moorden nog met 3,8 procent toe. Er wordt opgemerkt dat het voorbije jaar dan ook gemiddeld 168 personen per dag het slachtoffer van opzettelijke doding werden. Dit betekent dat elk uur van de dag in het land zeven moorden worden gepleegd. Tevens wordt opgemerkt dat moordenaars in Brazilië vorig jaar evenveel slachtoffers hebben gemaakt als de atoombom die op het einde van de tweede wereldoorlog op de Japanse stad Nagasaki werd geworpen.

“Brazilië wordt met verbijsterende moordcijfers geconfronteerd,” betoogt Renato Sergio de Lima, voorzitter van het Public Safety Forum. “Het is duidelijk dat er dringend efficiënte maatregelen moeten worden genomen. Een dergelijk niveau van dodelijk geweld is niet houdbaar.” Uit de cijfers blijkt dat in Brazilië per honderdduizend inwoners 29,9 personen het slachtoffers worden van een moord. Daarbij kunnen per regio echter grote verschillen worden opgetekend. Zwaar getroffen regio’s zijn onder meer Sergipe (64), Rio Grande do Norte (56,9) en Alagoas (55,9) drie arme staten in het noordoosten van het land. Ook in steden zoals Aracaju (66,7), Belen (64) en Porte Alegre (64,1) worden opmerkelijk hoge cijfers geregistreerd.

Er wordt ook gewezen op het toenemend aantal burgers dat bij operaties van de Braziliaanse politie om het leven komt. Daarbij moesten het voorbije jaar 4.224 slachtoffers worden geteld. Dat betekende een stijging met 25,8 procent tegenover het jaar voordien. Mannen vertegenwoordigden 99,3 procent van de burgers die bij politie-acties om het leven kwamen. Bovendien bleek 81,8 procent tussen twaalf en negenentwintig jaar, terwijl 76,2 procent een zwarte huidskleur had. Anderzijds wordt gemeld dat het voorbije jaar ook 437 politiemensen door geweld om het leven kwamen. Dat betekende een stijging met 17,5 procent tegenover het jaar voordien.

Uit het rapport bleek verder nog dat het voorbije jaar 49.497 verkrachtingen werden gemeld. Dat betekende een toename met 3,5 procent. Tevens moest worden vastgesteld dat bij overvallen in totaal 2.514 mensen werden gedood. Dat betekende een toename met 57,8 procent tegenover het begin van dit decennium. Het Public Safety Forum getuigt verder dat in Brazilië elke minuut een auto wordt gestolen.

Lees Verder

15:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geweld |  Facebook |

Britse wijnbouw telt al vierhonderd producenten

Groot-Brittannië telde het voorbije jaar 397 wijnproducenten. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent UHY Hacker Young. Daarmee wordt de groei van de voorbije jaren nog verder versterkt. Over een periode van vijf jaar is er sprake van een groei met 38,3 procent. Een belangrijke pijler van dat succes is de toenemende vraag naar zogenaamde boutique-dranken, die ook de groeiende populariteit van de Britse ambachtelijke brouwers en onafhankelijke distilleerderijen verklaren. De Engelse onafhankelijke wijnproducenten boekten vorig jaar een recordomzet van 132 miljoen pond. Dat was een stijging met 16 procent tegenover het jaar voordien.

“Het toenemend commercieel succes van producenten zoals Chapel Down, die inmiddels een officiële leverancier van Downing Street is geworden, heeft ook een aantal andere partijen aangezet zich op de wijnmarkt te begeven,” zegt James Simmonds, analist bij UHY Hacker Young. “Er is in de drankensector een duidelijke trend merkbaar naar nichemarkten en lokale producten. Steeds meer consumenten keren de rug toe naar de grote bekende wereldmerken. Ook in Groot-Brittannië kan worden vastgesteld dat consumenten vaker binnenlandse producten verkiezen boven het aanbod uit grote wijnregio’s zoals Frankrijk, Argentinië of Zuid-Afrika.”

“Er kan dat ook worden vastgesteld dat in restaurants de klanten bij de wijnkeuze Wales boven Frankrijk verkiezen,” zegt James Simmonds nog. “Er is echter niet alleen sprake van novelty. Ook bij de wijncritici halen producten uit Engeland en Wales steeds betere scores.” Dat is onder meer het gevolg van de hogere temperaturen die de voorbije twee decennia in Groot-Brittannië werden opgetekend. Dat heeft geleid tot een duidelijke kwaliteitstoename van de Britse wijnen, die daardoor ook op internationale wedstrijden steeds vaker worden bekroond. Onder meer producenten zoals Camel Valley en Bolney Wine Estate behaalde vorig jaar een internationale prijs.

Lees Verder

12:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijn |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Chicago Mercantile Exchange (CME) wil met een handel in de virtuele munt bitcoin van start gaan. Dat heeft CME Group, de uitbater van de beurs van Chicago, bekend gemaakt. In tegenstelling tot de traditionele beleggingsplatforms, is de handel in bitcoin en andere virtuele munten tot nu toe meestal niet geregulariseerd. Daardoor zou ook het risico op fraude toenemen. Terry Duffy, chief executive van de CME Group, merkt echter op dat er bij de klanten een toenemende interesse in cryptomunten kan worden opgemerkt, zodat beslist werd een handel in bitcoin op te starten. De Amerikaanse beursautoriteiten moeten nog wel een beslissing nemen over de plannen van de beursuitbater.

Na het faillissement van de Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin moet concurrent Lufthansa ook op binnenlandse vluchten jumbojets inzetten. Dat is de enige manier op de stroom passagiers te kunnen verwerken. Dat heeft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gemeld. De jumbojets worden door Lufthansa meestal gereserveerd voor intercontinentale vluchten. Lufthansa heeft wel een groot gedeelte van de vloot van Air Berlin overgenomen, maar die toestellen zouden nu nog niet kunnen worden ingezet. Onder meer op verbindingen tussen Frankfurt en Berlijn wordt daarom voorlopig met de jumbojet van B747 van Boeing gevlogen. Het bovenste dek van de vliegtuigen zou gesloten blijven.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10 miljard dollar. Dat betekende een groei met 47 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 79 procent tot 4,7 miljard dollar. Dagelijks melden zich inmiddels 1,37 miljard mensen op het platform aan. Per maand worden 2,07 miljard gebruikers geteld. Dat betekende telkens een toename met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De resultaten van Facebook tonen een duidelijke verschuiving naar een mobiele activiteit. Het voorbije kwartaal vertegenwoordigde het mobiele platform 88 procent van de totale reclame-inkomsten, tegenover 84 procent vorig jaar.

De Amerikaanse hotelketen Hilton heeft een schikking getroffen waarbij een compensatie van 700.000 dollar zal worden betaald omdat het bedrijf had nagelaten klanten snel van vastgestelde datalekken op de hoogte te brengen. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. Door de schikking kan een gerechtelijk onderzoek in de Amerikaanse staten New York en Vermont worden stopgezet. Hilton werd een tweetal jaar geleden door een aantal datalekken getroffen. Daarmee werden de gegevens van 363.000 klanten gelekt. Hilton zou na de ontdekking van de datalekken echter ruim negen maanden hebben gewacht om de slachtoffers van de lekken op de hoogte te brengen. Hilton moet ook investeren in een sterkere beveiliging.

Het Japanse elektronicaconcern Sony brengt opnieuw zijn Artificial Intelligence RoBot (Aibo) op de markt. Aibo is een robothond die is uitgerust met sensoren, camera’s en microfoons om een optimale interactie met zijn omgeving mogelijk te maken. De robothond kan nagenoeg alle gedragingen van een gewone hond imiteren. Dankzij Oled-technologie kunnen de ogen van de robothond ook verschillende emoties weerspiegelen. Aibo kan ook reageren op het gedrag van zijn eigenaar. Een eerste versie van de robothond werd al op het einde van de voorbije eeuw gelanceerd. In totaal werden van het origineel 150.000 exemplaren verkocht. De productie werd ruim tien jaar geleden bij een zware herstructurering van Sony stopgezet.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3 miljard dollar, tegenover 2,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een verlies van 619,4 miljoen euro, tegenover een winst van 30 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar. Het verlies moet vooral worden toegeschreven aan de aanloopkosten die voor de lancering van het nieuwe Model 3 moesten worden geboekt. Daarbij wordt vooral gewezen naar de batterijenfabriek van de autobouwer, waar een aantal knelpunten de productie vertragen. Daardoor zullen pas tegen eind maart 5.000 exemplaren van het Model S zijn geproduceerd. Eerder was eind dit jaar als deadline gezet.

Signa Holding, de investeringsmaatschappij van de Oostenrijkse vastgoedondernemer René Benko, heeft een bod van 3 miljard euro uitgebracht op de Duitse retailgroep Kaufhof. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Kaufhof, onder meer eigenaar van winkelketen Inno, is op dit ogenblik in handen van de Canadese retailgroep Hudson’s Bay. Het Canadese concern nam Kaufhof twee jaar geleden voor een bedrag van 2,83 miljard dollar over van toenmalig eigenaar Metro. Ook toen al had Signa Holding interesse in Kaufhof getoond. Benko wou Kaufhof daarbij samenvoegen met de Duitse groep Karstadt, die al tot de portfolio van Signa behoorde.

De Nederlandse holding GrandVision, het moederbedrijf van optiekketens zoals Pearle en Eyewish, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 858 miljoen euro. Dat betekende een stijging met bijna 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst nam met 5,4 procent toe tot 146 miljoen euro. De groei heeft een dubbele reden. In eerste instantie werden een aantal nieuwe winkels geopend, maar ook in de bestaande filialen kon een hogere verkoop worden opgemerkt. In totaal hebben de verschillende ketens van de groep inmiddels een netwerk van meer dan 6.700 winkels. GrandVision waarschuwt wel voor een kleiner aantal verkoopdagen tijdens het vierd kwartaal.

De Belgische federale politie heeft het Portugese bedrijf Vision-Box in gebreke gesteld. Dat heeft de federale politie bekend gemaakt. Vision-Box is de leverancier van de automatische toegangspoorten op de luchthaven Brussels Airport. Deze poorten zouden een snelle controle van passagiers uit landen buiten de Schengen-zone mogelijk moeten maken. De politie merkt echter op dat de technologie belangrijke mankementen vertoont. Het systeem werd al meer dan een jaar geleden in gebruik genomen, maar Vision-Box blijkt niet in staat een oplossing voor de technische problemen te vinden. Daardoor moet geregeld met een belangrijk oponthoud rekening worden gehouden. Tegen eind dit jaar wordt een oplossing geëist.

Vlaanderen heeft het voorbije jaar 7.344 gigawattuur duurzame energie geproduceerd. Dat was een daling met 1,6 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (Vito). Daarmee heeft de productie van duurzame energie in Vlaanderen voor de eerste keer in tien jaar een daling laten optekenen. De terugval wordt geweten aan een daling bij de productie uit biomassa. Daarbij wordt opgemerkt dat de centrale Max Green in Gent vorig jaar minder elektriciteit heeft geproduceerd. Bovendien is de productie van de centrale Langerlo in Genk gestopt. Hernieuwbare bronnen leverden vorig jaar 6,4 procent van het totale Vlaamse energieverbruik, tegenover 6 procent het jaar voordien.

Het farmaconcern Allergan heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd echter een verlies geboekt van 4 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van 266 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. De zware verliescijfers van het voorbije kwartaal moeten echter worden toegeschreven aan patentdispuut rond het middel Restatis van Allergan. Volgens een Amerikaanse rechtbank is het patent ongeldig, waardoor concurrenten een goedkoper alternatief op de markt kunnen brengen. Allergan gaat wel in beroep, maar diende 3,2 miljard dollar op Restatis af te schrijven.

Het voorbije jaar werden in Vlaanderen bouwaanvragen voor een gemiddelde oppervlakte van 90 vierkante meter ingediend. Daarmee moet een duidelijke inkrimping worden geregistreerd. Dat blijkt uit een rapport van Matexi. In de tweede helft van de jaren negentig was er immers nog sprake van een gemiddelde oppervlakte van 140 vierkante meter. Regionaal kunnen verschillen worden opgetekend tussen 96 vierkante meter in Limburg en 86 vierkante meter in Antwerpen. Op gemeentelijk niveau variëren de cijfers tussen 253 vierkante meter in Merksplas en 32 vierkante meter in Deurne. De trend wordt verklaard door hogere vastgoedprijzen, de gezinsverdunning en een toename van het aanbod studentenflats.

Het Amerikaanse voedingsconcern Kellogg heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,27 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 0,6 procent tegenover dezelfde period vorig jaar. De nettowinst nam met bijna 2 procent toe tot 297 miljoen dollar. In Noord-Amerika moest weliswaar een omzetdaling worden opgetekend, maar die terugval kon door een groei op de internationale markten worden gecompenseerd. Het concern maakte verder bekend dat wisselkoersen een positieve impact van 0,6 procent lieten registreren, terwijl overnames een aandeel van 1,6 procent in de omzet. Er werd wel een negatieve invloed gemeld van een stopzetting van de activiteiten in Venezuela.

Het Tsjechische automerk Skoda was de eerste tien maanden van dit jaar in zeven Europese landen de grootste autoverkoper. De Skoda Octavia was marktleider in Finland, Polen, Tsjechië, Zwitserland, Slowakije, Kroatië en Estland. In Duitsland, Oostenrijk, België, Noorwegen en Luxemburg staat de Volkswagen Golf op de eerste plaats. In Frankrijk, Portugal en Nederland voert de Renault Clio de lijst aan. Peugeot heeft de populairste modellen in Denemarken en Slovenië, terwijl autobestuurders in Italië en Litouwen vooral voor Fiat kiezen. Andere marktleiders zijn Ford (Groot-Brittannië), Hyundai (Ierland), Volvo (Zweden), Nissan (Letland), Suzuki (Hongarije), Dacia (Roemenië), Toyota (Griekenland) en Seat (Spanje).

In het Duitse kuuroord Bad Birnbach, dicht bij de grens met Oostenrijk en Tsjechië, heeft het spoorbedrijf Deutsche Bahn een zelfrijdende bus geïntroduceerd. De dienst moet reizigers van het stadscentrum naar het treinstation brengen. De zelfrijdende bus werd geleverd door het Franse bedrijf EasyMile en kan twaalf passagiers vervoeren. De bus kan gratis worden gebruikt en volgt een traject van acht minuten tussen de baden, het stadscentrum en het treinstation. De bus is de eerste zelfrijdende service die Deutsche Bahn heeft opgestart. Deutsche Bahn heeft dochterbedrijf Ioki opgezet om toekomstige transportmiddelen uit te testen. Volgend jaar zijn in verschillende Duitse steden tests voorzien.

10:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-11-17

Elke dag drie miljoen Amerikanen met vuurwapen op straat

In de Verenigde Staten lopen elke dag drie miljoen personen met een geladen vuurwapen rond. Negen miljoen Amerikanen erkennen minstens één keer per maand een geladen wapen te dragen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington, de University of Colorado, de Harvard University en de Northeastern University bij nagenoeg vijftienhonderd Amerikanen. De betrokkenen blijken meestal mannen en zijn vaak lid van jongere generaties. Als belangrijkst motief voor de wapendracht wordt meestal verwezen naar zelfverdediging. Het fenomeen heeft volgens de onderzoekers echter belangrijke implicaties voor de volksgezondheid.

“Uit het onderzoek is gebleken dat wapendracht de grootste populariteit geniet in het zuiden van de Verenigde Staten,” zegt onderzoeksleider Ali Rowhani-Rahbar, professor epidemiologie aan de University of Washington. “De betrokkenen zijn meestal ook afkomstig uit huishoudens waar wapendracht traditioneel is. Politiek bestempelen de betrokkenen zichzelf meestal als conservatief. De meesten bezitten ook verschillende types vuurwapens.” De onderzoekers stelden verder vast dat 80 procent van de betrokkenen een vergunning hebben om het wapen onzichtbaar op het lichaam te dragen. Bovendien bleek dat 66 procent zijn wapen altijd verborgen draagt, terwijl 10 procent het wapen steeds openlijk bij zich heeft.

De onderzoekers merken nog op dat in steeds meer staten de verdoken dracht van vuurwapens mogelijk wordt gemaakt. Daarvan blijkt het publiek ook gebruik te maken om vaker verdoken vuurwapens met zich mee te nemen. Ook in staten waar een verbod werd uitgevoerd, blijken echter nog altijd een aantal bezitters hun wapens op een illegale manier verdoken te dragen. “De wetten op het dragen van handvuurwapens is de voorbije dertig jaar gevoelig versoepeld,” zegt professor Rowhani-Rahbar nog. “Tijdens die periode is ook het aantal vergunningen voor een verborgen wapendracht significant gestegen. Er is echter nog meer onderzoek nodig om de impact van die evolutie te kunnen evalueren.”

Lees Verder

15:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wapendracht |  Facebook |

Sociale mobiliteit vaak stimulans voor sterkere discriminatie

Een opwaartse sociale mobiliteit gaat voor etnische minderheden vaak gepaard met een grotere discriminatie. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University bij meer dan tienduizend latino’s en Afro-Amerikanen. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers wellicht worden toegeschreven aan het feit dat latino’s en Afro-Amerikanen door een opwaartse sociale mobiliteit een grotere risico zullen lopen in een minderheidspositie terecht te komen. Tevens moest worden vastgesteld dat de opwaartse sociale mobiliteit Afro-Amerikanen vaak ook op het gebied van gezondheid problemen kan opleveren.

“Latino’s en Afro-Amerikanen die een opwaartse sociale mobiliteit kunnen realiseren, blijken vaker met een etnische discriminatie te moeten afrekenen dan collega’s die in een socio-economische status-quo leven,” zegt onderzoeksleider Cynthia Colen, professor sociologie aan de Ohio State University. Daarbij wordt onder meer gewezen op de acute discriminatie met een ongelijke behandeling bij aanwervingen, salarisverhogingen en promoties of een onterecht ontslag, maar tevens op een chronische discriminatie door een algemeen gebrek aan respect. Bij Afro-Amerikanen blijkt opwaartse sociale mobiliteit ook op gezondheidsvlak tot ongelijkheid aanleiding te geven.

“Men verwacht dat een verbeterde socio-economische status automatisch gepaard gaat met een betere gezondheid,” benadrukt professor Colen. “Helaas blijkt dat voor etnische minderheden niet het geval te zijn. Omdat de opwaartse sociale mobiliteit bij Afro Amerikanen gepaard gaat met een groter risico op discriminatie, is een negatieve impact op de gezondheid mogelijk. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat in de hogere regionen van het socio-economische spectrum etnische ongelijkheden in gezondheid een meer uitgesproken karakter hebben. Om die ongelijkheden op gezondheidsvlak te bestrijden zijn niet alleen maatregelen tegen armoede, maar ook tegen discriminatie noodzakelijk.”

Lees Verder

15:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: discriminatie |  Facebook |

Bloeiperiode luxereizen houdt verder aan

De bloeiperiode van de luxereizen houdt verder aan. Dat is de conclusie van een rapport van ITB Berlin en IPK International. Opgemerkt wordt dat bij de luxereizen de voorbije drie jaar wereldwijd een groei met 18 procent kon worden opgetekend. De totale toeristische sector laat over diezelfde periode een vooruitgang met 9 procent blijken. Uit het onderzoek blijkt verder dat het grootste aantal luxereizen door Amerikanen en Chinezen worden geboekt. In Europa zijn Duitsland en Frankrijk de populairste bestemmingen van de wereldwijde luxereizen. Het voorbije jaar liet de sector ongeveer 54 miljoen verplaatsingen optekenen. Daarmee heeft de luxesector een aandeel van ongeveer 7 procent in de totale toeristische sector.

De reizigers komen in eerste plaats uit de Verenigde Staten, waar 13,7 miljoen van de boekingen werden geregistreerd. Op de tweede plaats staat China met 10 miljoen boekingen. Daarna volgen Japan, Groot-Brittannië en Taiwan. In Europa is Groot-Brittannië marktleider met 3,6 miljoen boekingen, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Wanneer anderzijds naar de bestemmingen van de luxereizen wordt gekeken, staan de Verenigde Staten met 8,1 miljoen reizigers op de eerste plaats, gevolgd door Canada en Duitsland. In Europa heeft Duitsland met bijna 4 miljoen reizigers Italië van de eerste plaats verdrongen. Italië moet inmiddels ook Frankrijk laten voorgaan. Op de vierde plaats staat Groot-Brittannië.

Vakanties en familiebezoek vertegenwoordigen bijna 75 procent van de geregistreerde verplaatsingen. De resterende 25 procent wordt ingenomen door zakenreizen. Bij de vakantiereizen staan citytrips met een aandeel van 29 procent op de eerste plaats, gevolgd door rondreizen en strandvakanties. Verder blijkt dat bij 83 procent van de reizen voor de planning beroep wordt gedaan op het internet. Daarmee verschilt de luxereiziger weinig van de gemiddelde toerist. Anderzijds blijkt echter dat 51 procent van de luxereizigers ook gebruik maakt van reisbureaus, tegenover slechts 33 procent in de brede toeristische sector. Een gelijkaardig verschil kan bij de boekingen worden opgetekend.

Lees Verder

15:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Activistische aandeelhouder viseert liefst vrouwelijke chief executive

Vrouwelijke chief executives lopen veel meer risico om door activistische aandeelhouders op de korrel genomen te worden dan hun mannelijke collega’s. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Alabama, de Pennsylvania State University, de University of Memphis en de University of Missouri. Bovendien moest niet alleen worden vastgesteld worden dat vrouwelijke chief executives gemakkelijker worden aangevallen, maar ook bleek dat gecoördineerde aanvallen van groepen activistische aandeelhouders vooral op vrouwelijke bedrijfsleiders zijn gericht.

“Activisten verdedigen hun agressieve houding tegenover het management met de stelling dat ze een efficiënter bestuur van de onderneming op het oog hebben,” merkt onderzoeksleider Vishal Gupta, professor aan de University of Alabama, op. “Daarbij zegt men het belang van de gemiddelde aandeelhouder te willen verdedigen. In werkelijkheid moet worden vastgesteld dat achter die strategieën onzichtbare, maar ernstige vooroordelen moeten worden vastgesteld in de beslissing om bepaalde ondernemingen te viseren.” Wel merken de onderzoekers op dat niet is onderzocht of de activistische investeerders ook zelf van die vooringenomenheid bewust zijn.

“Veel nieuwsartikelen over activistische aandeelhouders blijken betrekking te hebben op ondernemingen met een vrouwelijke chief executive,” werpen de onderzoekers op. “Dat is opmerkelijk, aangezien slechts een beperkt aantal bedrijven door een vrouw worden geleid. Daaruit kan al een ongelijke benadering worden verondersteld. Maar ook in het algemeen moet worden vastgesteld dat vrouwen in leiderschapspositie aan een grotere controle worden onderworpen. Dat moet als een problematische vaststelling worden gecatalogeerd, aangezien op de werkvloer een streven naar een grotere gendergelijkheid wordt gestimuleerd.”

Lees Verder

14:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gendergelijkheid |  Facebook |

Bank weet relatief weinig over consument

De bank is één van de belangrijkste adviseurs waarop de consument tijdens zijn leven beroep kan doen, maar toch blijken de financiële instellingen relatief weinig inzicht te hebben in de persoonlijkheid en de gewoontes van hun klanten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Segmint, leverancier van software voor sterk gereguleerde industrieën, bij meer dan tweeëntwintighonderd bankklanten in de Verenigde Staten. Vastgesteld werd immers dat 64 procent van de respondenten van mening is dat online retailers zoals Amazon, Netflix en Zappos inmiddels meer over de consumenten weten dan de traditionele bank.

“Financiële instellingen beschikken over een goudmijn klanteninzichten die hen in staat zouden stellen hun consumenten nuttig advies te verstrekken,” betoogt Rob Heiser, chief executive van Segmint. “Deze services kunnen de bank in staat stellen een vruchtbare relatie met hun klanten uit te bouwen en tegelijkertijd ook een groter aandeel in het beheer van het persoonlijke vermogen te verwerven.” Er werd daarbij vastgesteld dat ook 54 procent van de consumenten geïnteresseerd zou zijn in marketing-communicatie van hun bank, op voorwaarde dat de aangeboden informatie op hun persoonlijke financiële behoeftes zou zijn afgestemd. Bij millennials loopt dat cijfer op tot 63 procent.

Er moet anderzijds worden vastgesteld dat 16 procent van de respondenten de communicatie van zijn bank vervelend vindt. Wel moet worden opgemerkt dat de banken op dit vlak nog relatief goed scoren. De communicatie van kredietkaartmaatschappijen wordt immers door 53 procent van de consumenten vervelend genoemd. Verder bleek dat 33 procent van de consumenten van zijn bank informatie ontvangt die geen enkele persoonlijke relevantie heeft. Tevens moest worden opgetekend dat 28 procent van de respondenten van zijn bank voorafgaand aan het afsluiten van een hypotheek al graag de nodige informatie terzake zou hebben ontvangen.

Lees Verder

14:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bank |  Facebook |

Ook stress van werkzoekende verdient aandacht

De zoektocht naar een nieuwe baan gaat vaak met heel wat spanningen gepaard. Dat is de conclusie van een onderzoek van het platform CV-Library bij nagenoeg twaalfhonderd werknemers in Groot-Brittannië. Er werd immers vastgesteld dat 83,5 procent van de ondervraagden van mening dat bij de zoektocht naar een nieuwe functie vaak gevoelens van stress worden ervaren. De onderzoekers merken op dat werkstress van de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg grote aandacht krijgt, maar er moeten volgens CV-Library ook inspanningen worden gedaan om de stress bij werkzoekenden te verminderen.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat 72,2 procent van de respondenten stress ervaart om een functie te vinden die aan zijn persoonlijke verwachtingen beantwoordt. Daarnaast erkent 59,4 procent ook gestresseerd te raken wanneer men door een potentiële werkgever wordt afgewezen. Ook zegt 58,6 procent mentale druk te ervaren omdat het curriculum vitae en de sollicitatiebrief voor elke vacature opnieuw moet worden aangepast. Tevens was 22,9 procent van mening stress te ervaren in de interactie met rekruteerders. Tenslotte zegt 22,8 procent problemen te ervaren omdat bij de huidige werkgever voor een jobinterview bij een andere partij vrijaf moeten worden genomen.

De onderzoekers stelden ook vast dat 32,2 procent van de respondenten gefrustreerd raakt wanneer er op een sollicitatie geen enkele reactie komt. Ook ergert 27,7 procent zich aan het feit voor zichzelf geen geschikte baan te kunnen vinden. Tevens ervaart 19 procent negatieve reacties wanneer ze worden afgewezen voor een functie die ze echt graag hadden gehad. Er werden echter ook een aantal suggesties geformuleerd om het probleem aan te pakken. Onder meer bleek dat bijna 55 procent van de respondenten opmerkt dat rekruteerders altijd feedback zouden moeten aanreiken. Ook benadrukte dat 35,8 procent dat kandidaten altijd een email met een bevestiging van de kandidatuur zouden ontvangen, ook wanneer de sollicitatie niet succesvol blijkt.

Lees Verder

13:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werkstress |  Facebook |

American Football ziet populariteit verder afkalven

In de Verenigde Staten is het college football inmiddels bijna even populair als het professionele football. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gallup. Daarbij wordt opgemerkt dat het professionele football de voorbije vijf jaar bij het Amerikaanse publiek gevoelig aan populariteit heeft moeten inboeten. Daarbij is er sprake van een daling van 67 procent tot 57 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de populariteit van de sport daarmee tot het laagste niveau van de eeuw is teruggevallen. Op het einde van de voorbije eeuw was een score van 54 procent geregistreerd. Tegelijkertijd heeft het college football de voorbije vijf jaar 2 procentpunt gewonnen tot 56 procent.

Volgens Gallup moet aan de dalende populariteit van het professionele football zeker een politieke verklaring worden gebonden. Daarbij wordt opgemerkt dat bij de republikeinen de voorbije vijf jaar een terugval van 70 procent naar 55 procent moest worden gemeld. Met een score van 64 procent in het college football bij de republikeinen inmiddels populairder dan de professionele competitie. Bij de democraten daarentegen moest voor het professionele football slechts een daling met 3 procent tot 66 procent worden gemeld. De negatieve impact kan volgens de onderzoekers gedeeltelijk worden toegeschreven aan het conflict tussen de sport en de Amerikaanse president Donald Trump.

Er wordt echter ook op gewezen dat de daling over alle politieke strekkingen, leeftijdsgroepen, geslachten, rassen en opleidingsniveaus kon worden opgemerkt. “Er is dus meer aan de hand aan het conflict met de president over het nationale volkslied,” aldus de onderzoekers. “Er moet dan ook verwezen worden naar problemen zoals berichten over huiselijk geweld en het risico op hersenletsel dat met de sport gepaard zou gaan.” De dalende populariteit kan volgens Gallup belangrijke gevolgen hebben voor de inkomsten van de sport. De Super Bowl is immers in de Verenigde Staten het grootste reclamegebeuren van het jaar. Lagere kijkcijfers beperken ook de tarieven die adverteerders moeten betalen.

Gallup merkt verder op dat ook bij de Olympische sporten een opmerkelijk verlies aan populariteit moet worden vastgesteld, waarbij over de voorbije jaar een daling van 75 procent naar 63 procent werd opgetekend. Daarbij wordt wel opgemerkt dat dit jaar geen Olympische Spelen op de kalender staan. Verder blijkt dat met een score van 51 procent verder alleen het professionele baseball een meerderheid van de Amerikaanse bevolking als fan heeft. Het professionele basketbal haalt een score van 40 procent, tegenover 37 procent vijf jaar geleden. Bij het college basket moet daarentegen een daling van 40 procent naar 38 procent worden gemeld.

Verder in de rangschikking staan autoracing (32 procent), professioneel ijshockey (28 procent) en professioneel soccer (28 procent). Wel wordt opgemerkt dat deze drie sporten de voorbije periode een grotere populariteit hebben opgebouwd. De onderzoekers waarschuwen wel dat de Amerikaanse nationale voetbalploeg zich niet heeft kunnen plaatsen voor het wereldkampioenschap volgend jaar in Rusland. Dat kan volgens hen mogelijk een impact hebben op de populariteit van de sport.

Lees Verder

 

11:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: football |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Britse modehuis Burberry moet op zoek naar een nieuwe creatief directeur. Ontwerper Christopher Bailey (46) heeft immers bekend gemaakt eind maart te zullen vertrekken. Bailey heeft zeventien jaar voor Burberry gewerkt, maar zegt nieuwe creatieve projecten te willen opzetten. Bailey studeerde mode in Londen en werkte eerder voor ontwerpers zoals Donna Karan en Tom Ford. Onder meer Gucci bracht werk van Bailey op de markt. Bailey zorgde voor een sterke groei van het Britse modehuis. Hij was ook enkele tijd chief executive. Onder zijn leiding ontplooide Burberry zich tot het grootste modehuis van Groot-Brittannië. In juli dit jaar had hij zijn functie als chief executive al aan Marco Gobetti doorgegeven.

Gasbedrijven en hun belangenorganisaties hebben het voorbije jaar meer dan 100 miljoen euro besteed aan pogingen om de besluitvorming binnen de Europese Unie te beïnvloeden. Dat staat in het rapport van de belangenorganisatie Corporate Europe Observatory. De industrie zou vorig jaar meer dan duizend lobbyisten en communicatiespecialisten hebben ingehuurd. Daarbij moest de boodschap worden overgebracht dat gas een zuivere bron is die de overgangsperiode naar duurzame energie kan overbruggen. Er wordt aan toegevoegd dat de Europese Unie door het lobbywerk nog veertig tot vijftig jaar afhankelijk blijft van een fossiele brandstof die schadelijk is voor het klimaat.

Het Europese luchtvaartconcern Airbus heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarentegen met 4 procent terug tot 697 miljoen euro. Gewag wordt gemaakt van vertragingen bij de leveringen van een aantal toestellen vanwege problemen met de motoren. Anderzijds wees het bedrijf op zijn sterke orderportefeuille en de gezonde vraag in de luchtvaartsector naar nieuwe vliegtuigen. Airbus handhaafde zijn eerdere verwachting dat er dit jaar aan klanten in totaal meer dan zevenhonderd verkeersvliegtuigen zullen kunnen worden opgeleverd.

Amsterdam mag bierfietsen uit de binnenstad weren. Dat heeft een Amsterdamse rechtbank beslist. Het gemeentebestuur was van mening dat de bierfietsen teveel overlast veroorzaakten. Niet alleen was er sprake van geluidsoverlast, maar ook werd geregeld gewag gemaakt van ongevallen met voetgangers. Daarom had wijlen burgemeester Eberhard van der Laan een verbod uitgevaardigd. De maatregel werd echter door vijf exploitanten aangevochten. Zij waren van mening dat bij het verbod niet de vereiste procedures waren gevolgd en een inbreuk pleegde tegen de Nederlandse wetgeving. De protesten van de exploitanten werden echter door de rechter afgewezen.

Gebruikers van YouTube doen op hun televisietoestel beroep om dagelijks 100 miljoen euro video te bekijken. Dat betekent een stijging met 70 procent tegenover vorig jaar. Dat werd bekend gemaakt door Sundar Pichai, topman van Google, het moederbedrijf van YouTube. De cijfers hebben betrekking op alle videomateriaal dat wordt bekeken op intelligente televisietoestellen en aangekoppelde streamingboxen. Pichai benadrukte wel dat televisie nog altijd een kleine minderheid vertegenwoordigt van de streamingactiviteit op YouTube. In eerste instantie wordt immers nog altijd gebruik gemaakt van smartphones, tablets en personal computers. Wel wordt YouTube in de woonkamer prominenter aanwezig.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 4,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Er wordt op gewezen dat de tickets gemiddeld nochtans 5 procent goedkoper zijn geworden. De nettowinst steeg met 11 procent tot bijna 1,3 miljard euro. In totaal werden ruim 72 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende eveneens een toename met 11 procent. Michael O’Leary, topman van Ryanair, toonde zich tevreden met de prestaties die de maatschappij heeft laten optekenen. Er wordt dan ook gewag gemaakt van een sterke zomerperiode.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple zal bij de productie van iPhones en iPads vanaf volgend jaar geen gebruik meer maken van componenten die door chipproducent Qualcomm werden aangeleverd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. De samenwerking zou worden stopgezet omdat Qualcomm wegens een onderling juridisch dispuut niet meer bereid zou zijn de software ter beschikking te stellen waarmee Apple zijn prototypes zou kunnen testen. Apple zou daarom overwegen in de toekomst alleen nog halfgeleiders van Intel en mogelijk MediaTek te gebruiken. Apple en Qualcomm werkten tien jaar samen.

Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten werden volgens het bedrijf negatief beïnvloed door ongunstige wisselkoerseffecten en de verkoop van dochterbedrijf Hospira Infusion Systems in februari dit jaar. De nettowinst steeg echter van 1,4 miljard dollar naar 2,8 miljard dollar. De inkomsten uit het vaccin Prevnar vielen met 1 procent tot 1,52 miljard dollar terug. Het vaccin was tot midden dit jaar één van de grote groeipijlers van het Amerikaanse farmaconcern. Ian Read, topman van Pfizer, maakte gewag van solide resultaten.

Iran houdt zich aan alle verplichtingen die het land twee jaar geleden in het nucleaire verdrag met de Verenigde Staten, China, Rusland en enkele Europese landen is aangegaan. Dat staat in een rapport van het International Atomic Energy Agency (IAEA). Opgemerkt werd dat de inspecteurs bij controles ter plaatse ook geen enkele tegenwerking van de Iraanse autoriteiten ondervinden. Onder meer de Amerikaanse president Donald Trump is een voorstander om het nucleaire verdrag met Iran te beëindigen. Hij verdenkt de Iraanse autoriteiten ervan in het geheim toch aan de productie van atoomwapens te werken. De Europese Unie daarentegen prijst Iran voor de correcte naleving van het verdrag.

Het Italiaanse modehuis Prada heeft langs de Waterloolaan in Brussel een nieuwe flagshipstore geopend. Het filiaal is de eerste boetiek van Prada op Belgische bodem. De nieuwe winkel heeft een oppervlakte van bijna 400 vierkante meter. Voor de aankleding van het interieur werd onder meer beroep gedaan op ontwerper Osvaldo Borsani. In de winkel worden zowel kleding als schoenen en handtassen van het Italiaanse modehuis verkocht. De opening van de Belgische winkel is volgens waarnemers een indicatie dat Prada ondanks wisselende prestaties toch vasthoudt aan zijn strategie om met eigen verkoopkanalen te blijven werken in plaats van samen te werken met grote retailers.

Het Nederlandse navigatiebedrijf Garmin heeft de Italiaanse ondernemingen Navionics overgenomen. Dat heeft Garmin bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Navionics richt zich op de producten van digitale waterkaarten en mobiele applicaties voor de maritieme industrie. Opgemerkt wordt dat een combinatie van de gegevens van Garmin en Navionics de kwaliteit van de kaarten van beide merken nog moet kunnen versterken. Daarbij wordt benadrukt dat Navionics als merk ook na de overname op de markt aanwezig zal blijven. Ook voor de 350 werknemers van Navionics, gevestigd in Viareggio, zorgt de overname niet voor verandering.

De Franse bank BNP Paribas heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,4 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank wijst daarbij naar negatieve wisselkoerseffecten. Tevens wordt gewag gemaakt met dalende inkomsten uit de handel in obligaties. De nettowinst van de Franse groep steeg echter met 8,3 procent tot 2 miljard euro. De cijfers stonden wel onder invloed van de verkoop van een participatie in een Indiase verzekeraar. Bovendien wordt aangegeven dat de voorzieningen voor risicovolle leningen van 764 miljoen euro naar 668 miljoen euro kunnen worden teruggebracht.

De Zwitserse farmagroep Novartis neemt het Franse bedrijf Advanced Accelerator Applications (AAA) over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,9 miljard dollar. Het Franse bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van radioactieve geneesmiddelen waarmee onder meer kanker kan worden gediagnosticeerd en behandeld. De onderneming werd vijftien jaar geleden door Italiaanse wetenschappers opgericht als een spinoff van de European Organization for Nuclear Research (Cern) in Genève. Novartis toont al langer interesse in activiteiten die zijn divisie voor onder meer kankerbehandelingen kunnen versterken. De voorbije vier jaar werd 30 miljard dollar in overnames geïnvesteerd.

Het Britse energieconcern British Petroleum heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 60,81 miljard dollar, tegenover ruim 48,04 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 933 miljoen dollar naar bijna 1,9 miljard dollar. De gemiddelde productie nam met 14 procent toe tot 3,6 miljoen vaten per dag. Die stijging was onder te danken aan de opstart van nieuwe projecten. Het concern maakte ook bekend tijdens het vierde kwartaal met een aandeleninkoop van start te zullen gaan. Daarmee wil British Petroleum naar eigen zeggen het dividend op peil houden. Gewag wordt gemaakt van een teken van vertrouwen in de toekomst.

In Groot-Brittannië is de Competition and Markets Authority (CMA) is een onderzoek gestart naar de praktijken van een aantal grote online platformen voor hotelboekingen. Er zouden immers aanwijzingen zijn dat een aantal platformen mogelijk misleidende informatie zouden verspreiden om consumenten tot een aankoop te verleiden. Daarbij zou onder meer de interesse van andere reizigers voor locaties worden overdreven en zou de beschikbaarheid worden geminimaliseerd. Op die manier zouden consumenten onder grotere druk kunnen worden verzet om tot een reservatie te beslissen. Bovendien zouden sommige geafficheerde prijzen geen vermelding van bijkomende kosten maken.

10:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8