24-11-17

Steeds meer regeringen willen sociale media manipuleren

Steeds meer landen volgen het voorbeeld van Rusland en China en proberen sociale media te manipuleren. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van bots en trolls. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Freedom House naar de online vrijheid in vijfenzestig landen. Vastgesteld werd dat dertig regeringen één of andere vorm van manipulatie gebruiken om de online informatie te kunnen sturen. Dat betekent een stijging met zeven landen tegenover vorig jaar. Freedom House heeft het daarbij over een belangrijke bedreiging voor de democratie. De zwaarste inbreuken worden opgetekend in China, maar een opmerkelijke toename wordt onder meer gemeld in Turkije en de Filipijnen.

Lees Verder

 

18:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China en India worden dragers van wereldwijde zonnekracht

China en India zullen van zonnekracht de volgende decennia de nieuwe leidinggevende bron van energieproductie maken. Dat blijkt uit een rapport van het International Energy Agency (IEA). Fatih Birol, directeur van het agentschap, merkt daarbij op dat zonnekracht op vele locaties de goedkoopste bron van energieproductie, onder meer in China en India, zal worden. In de Europese Unie zal volgens Birol echter vooral worden gekeken naar windenergie, dat na het einde van het volgende decennium in de regio snel de belangrijkste bron van elektriciteit zal zijn geworden. Over vijfentwintig jaar zullen hernieuwbare bronnen 40 procent van de wereldwijde energieproductie genereren.

Lees Verder

 

18:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Voedselverspilling blijft in Europa een belangrijk probleem

Voedselverspilling blijft in Europa een belangrijk probleem. Dat zegt de Kroatische politica Biljana Borzan, lid van de socialistische fractie in het Europees Parlement, naar aanleiding van de publicatie van een rapport van de Europese Commissie. Daarin wordt aangegeven dat de Europese Unie jaarlijks 88 miljoen ton voeding verspilt. Dat betekent een jaarlijks verlies van 173 kilogram per Europese burger. Er moet volgens Borzan dan ook worden vastgesteld dat er twee verschillende versies van de Europese Unie. Eén versie leeft met overschotten die worden verspild, terwijl in het andere gedeelte met tekorten en hongersnood moet worden afgerekend.

Lees Verder

 

17:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Uitsluiting heeft grote impact op overlijdensrisico

In landen met hoge inkomens heeft sociale uitsluiting een grote impact op de gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het University College London en de organisatie Pathway. Vastgesteld dat de mortaliteit bij mannelijke daklozen, sekswerkers, gevangenen en druggebruikers nagenoeg acht keer hoger ligt dan bij de gemiddelde mannelijke populatie. Bij vrouwen is er zelfs sprake van een vertwaalfvoudiging van de mortaliteit. Deze cijfers tonen volgens de onderzoekers aan dat ingrijpende maatregelen nodig zijn om het probleem aan te pakken, zodat een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid kan worden weggenomen.

Lees Verder

 

17:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Klimaatverandering doet mortaliteit sterk toenemen

Indien er geen actie wordt ondernomen om de klimaatverandering te bestrijden, moet een scherpe toename van het aantal vroegtijdige overlijdens worden verwacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brunel University London. Vooral de meest warme, dichtbevolkste en armste landen van de planeet dreigen volgens de onderzoekers met een zware tol te worden geconfronteerd. Gewaarschuwd wordt dat het aantal overlijdens in Zuidoost-Azië tegen het laatste decennium van deze eeuw met 12,7 procent zou kunnen stijgen. Ook in Zuid-Europa en Zuid-Amerika zou een toename met respectievelijk 6,4 procent en 4,6 procent kunnen worden verwacht.

Lees Verder

 

16:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Modellen hebben negatieve impact op zelfbeeld vrouwen

Wanneer vrouwen geconfronteerd worden met modellen daalt de tevredenheid over het eigen lichaam. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Chapman University. Vastgesteld werd dat 57 procent van de ondervraagden na de confrontatie met een model minder tevredenheid voelen met de eigen buik. Bovendien zegt 50 procent zich ook minder gelukkig te voelen met zijn gewicht, leest en algemene uiterlijk. Daarna volgen benen (45 procent), dijen, billen en heupen (40 procent), armen (39 procent) en borsten (34 procent). De resultaten tonen volgens de onderzoekers de grote impact van onder meer modebladen op het zelfbeeld van de vrouw.

Lees Verder

 

16:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Bij Philips Lighting in Turnhout vallen 78 ontslagen. Tegen eind dit decennium moet het personeelsbestand met 30 procent worden afgeslankt. Daardoor kunnen in totaal meer dan tweehonderd arbeidsplaatsen worden geschrapt. Dat is door de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd. De voorbije jaren kende de vestiging al verschillende herstructureringen. Momenteel werken in de fabriek ongeveer 735 personen. In Turnhout worden onder meer lampen voor straatverlichting, sportstadions, winkels en beamers. De jongste jaren loopt de vraag sterk terug door de opkomst van ledverlichting, die Philips goedkoper in Azië kan produceren. De vakbonden vrezen voor een uitdoofscenario..

De Noorse regering schrapt zijn plannen om een belasting te heffen op grote elektrische wagens. De rechtse minderheidsregering besliste tijdens begrotingsgesprekken met de centrumrechtse partijen, die voor gedoogsteun zorgen, om de omstreden taks te begraven. In Noorwegen zijn elektrische wagens momenteel vrijgesteld van nagenoeg alle zware taksen, die wel gelden op andere auto’s. Onlangs maakte de Noorse regering bekend één van de fiscale voordelen voor elektrische wagens van meer 200.000 euro af te schaffen. Het voorstel stuitte echter meteen op zware kritieken. Onder meer de liberale partij wees erop dat de fiscale uitzondering bij het originele akkoord tot eind dit decennium was gegarandeerd.

Het Franse drankenconcern Rémy Cointreau heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 544,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De autonome omzet kende een groei met 7 procent. De nettowinst nam met 17,9 procent to tot 90,3 miljoen euro. De autonome winstgroei bedroeg 20 procent. Vooral de divisie House of Rémy Martin kende een sterke omzetstijging. Er werd een autonome omzetgroei met 15,4 procent opgetekend. De divisie Partner Brands kende daarentegen - onder meer door de verkoop van het likeurmerk Passao aan de Nederlandse groep Bols - daarentegen een daling met 14,3 procent.

Hotelboekingssites kunnen in België voortaan niet meer het recht op de goedkoopste prijsaanbiedingen opeisen. Dat is het gevolg van een beslissing van de Belgische regering, In de lente had de hotelsector al geklaagd over het gedrag van de boekingssites. In de samenwerking wordt immers geëist dat de hotels op de eigen websites geen prijzen kunnen aanbieden onder de tarieven die op de boekingplatformen worden aangeboden. Voor de hotels zijn de boekingplatformen noodzakelijke verkoopkanalen, zodat ze zich bij de gestelde eisen moeten neerleggen. Voortaan zijn die voorwaarden in België echter illegaal. In Duitsland en Frankrijk werden eerder al dezelfde maatregelen opgelegd.

Het chipbedrijf Broadcom overweegt een hoger bod uit te brengen op branchegenoot Qualcomm. Daarbij zou overwogen worden om een groter pakket eigen aandelen aan te bieden. Dat hebben een aantal bronnen tegen het persbureau Reuters gemeld. Qualcomm had eerder een aanbod van 130 miljard dollar afgewezen, maar Broadcom had te kennen gegeven in de overname te blijven geloven. Volgens de bronnen zou er evenwel nog geen besluit genomen zijn over de concrete omvang van het nieuwe bod. Wel zou Broadcom over het nieuwe voorstel met een aantal aandeelhouders van Qualcomm hebben overlegd. Daarbij zou zijn vastgesteld dat Qualcomm minstens een prijs van 80 dollar per aandeel eisen.

Supertrucks zullen binnenkort niet meer beperkt zijn tot één welbepaald traject in Vlaanderen, maar zullen in de regio op alle snelwegen vrij kunnen rondrijden. Dat staat in het ontwerp van besluit van Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, over het tweede proefproject met supertrucks. Er rijden op dit ogenblik in Vlaanderen nog meer twee supertrucks rond, want de vergunningsvoorwaarden zijn bijzonder streng. Begin volgend jaar gaat de tweede fase van het proefproject van start. Daarbij worden de voorwaarden sterk versoepeld. Minister Weyts wil daarbij een basisnetwerk van wegen aanbieden die kunnen worden gebruikt. In eerste instantie worden daarin de autosnelwegen en een aantal havengebieden opgenomen.

Het voedingsbedrijf Greenyard uit Sint-Katelijne-Waver, producent van verse en bereide groenten en fruit, heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,09 miljard euro, tegenover 2,15 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf had te lijden onder de droge zomer van vorig jaar, die tot mislukte oogsten leidde. Daardoor waren bepaalde producten niet beschikbaar. De nettowinst steeg echter van 6,8 miljoen euro naar 11,7 miljoen euro. De winstgroei was in belangrijke mate te danken aan de gunstige effecten van herfinancieringen en fiscale baten. Bovendien kon ook de nettoschuld, ondanks de hoge investeringen in de groei van de activiteiten, verder worden afgebouwd.

Uitzendbedrijf Randstad verhuist in Nederland tientallen vestigingen in drukke winkelstraten en andere toplocaties vanaf volgend jaar naar bedrijventerreinen. Dat heeft Reiant Mulder, algemeen directeur van Randstad Nederland, tegenover het Financieele Dagblad gemeld. De operatie vormt een onderdeel van een nieuwe digitale strategie, die Mulder voor de groep heeft uitgestippeld. Gepland is dat slechts enkele prominente flagshipstores in de grote steden van de verhuizing worden uitgezonderd. Mulder wijst erop dat 99 procent van de zoektochten naar een nieuwe baan online begint. Bovendien kan Randstad door de operatie ook de huurprijzen voor vastgoed gevoelig reduceren.

Het Duitse industriële concern Thyssenkrupp heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 43 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De orderinstroom nam met 18 procent toe tot 44,3 miljard euro. Het bedrijf leed echter een nettoverlies van 592 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 261 miljoen euro het jaar voordien. Het verlies moet echter volledig worden toegeschreven aan een eenmalige afschrijving op de verkoop van een Braziliaanse staalfabriek. Wanneer met die verkoop geen rekening wordt gehouden, zou het Duitse concern volgens chief executive Heinrich Hiesinger het voorbije jaar een winstgroei hebben kunnen laten optekenen.

Het telecombedrijf Altice wordt door verschillende aandeelhouders met een klacht over misleiding geviseerd. Zowel in Parijs als Amsterdam zouden klachten zijn neergelegd. De klachten hebben betrekking op misleidende informatie over de schuldenlast van de onderneming die door Patrick Drahi, oprichter van Altice, zou zijn verstrekt. De aandeelhouders zouden compensaties eisen. Altice zou een schuld van bijna 50 miljard euro hebben opgebouwd. Dat heeft een negatieve impact gehad op de aandelenkoers. Altice zegt echter alle financiële informatie met de grootst mogelijke transparantie naar buiten te brengen en noemt deze aantijgingen dan ook manipulatief en kwaadaardig.

Het Duitse gerecht vervolgt een vijftiental personen die Deutsche Post zouden hebben opgelicht door kortingen te claimen op onbestaande partijen bedrijfspost. Dat heeft het Duitse postbedrijf bevestigd. De oplichters zouden misbruik gemaakt hebben van kortingen die Deutsche Post sinds de liberalisering van de Europese postmarkt in de jaren negen op bedrijfspost aanbiedt. Op het standaardtarief van 70 eurocent voor brievenpost zouden kortingen tot 44 procent worden geboden. Vorige lente ontdekte Deutsche Post echter dat kortingen waren betaald op bedrijfspost die nooit had bestaan. De omvang van de fraude is niet concreet bekend. Gewag wordt gemaakt van een schade tussen 50 miljoen euro en 100 miljoen euro.

Investeerder Gimv kon over de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar 127,2 miljoen euro operationele opbrengsten gerealiseerd, tegenover bijna 183,15 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het netto resultaat viel van 85,1 miljoen euro naar 62,6 miljoen euro. De waarde van de totale portefeuille van de investeerder wordt inmiddels geraamd op bijna 1,01 miljard euro, tegenover 963,6 miljoen euro eind vorig boekjaar. Daarmee wordt voor de eerste keer de grens van 1 miljard euro doorbroken. De toename is naar eigen zeggen nagenoeg volledig toe te schrijven aan de waardestijging van een aantal participatie in de portfolio van de investeerder.

De Duitse verzekeraar Allianz is goed beschermd tegen een eventuele vijandelijke overname. Dat heeft Dieter Wemmer, financieel directeur van Allianz, beklemtoond tijdens interview met het Duitse magazine Börsen-Zeitung gemeld. Wemmer wees erop dat een aandeel van Allianz op dit ogenblik bijna 200 euro kost. Daardoor heeft het bedrijf een beurswaarde van ongeveer 90 miljard euro. Met een dergelijke omvang is Allianz volgens Wemmer dan ook goed afgeschermd tegenover mogelijke overnamepogingen. Onder meer de Chinese concerns Anbang Insurance en HNA Group zouden interesse in Allianz hebben laten blijken. Onder meer bezwaren van de autoriteiten zouden die toenadering hebben geblokkeerd.

De Finse gameproducent Rovio, ontwikkelaar van onder meer Angry Birds, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 70,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De brutowinst bleef echter status-uo op 8,6 miljoen euro. Rovio leed echter een nettoverlies van 0,5 miljoen euro, tegenover een winst van 4,6 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Gewezen wordt naar investeringen om een groter aantal gebruikers aan te trekken, wat een negatieve impact heeft gehad op de winstgevendheid. Rovio heeft het moeilijk om een succesvolle opvolger te vinden voor Angry Birds. Anderzijds zijn bijkomende inkomsten uit merklicenties.

Mercedes Racing wil het contract met piloot Lewis Hamilton, zopas voor de vierde keer wereldkampioen Formula One, verlengen. Daarbij zou het team aan Hamilton een voorstel doen om de samenwerking voor minstens drie verdere jaren vast te leggen. Daarbij zou de piloot in totaal een loon van 135 miljoen euro worden aangeboden. Dat komt neer op een inkomen van 123.000 euro per dag. Met dat contract zou Hamilton op gelijke hoogte komen met Sebastian Vettel, die met Ferrari de voorbije twee seizoenen de best betaalde piloot van de Formula One was. Het contract van Hamilton bij Mercedes loopt nog tot eind volgend seizoen. Hamilton wil het behalen van zijn vierde wereldtitel echter met een beter salaris verzilveren.

08:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |