13-12-17

Kinderen steeds belangrijker in gezinsaankopen

Kinderen worden steeds invloedrijker in de aankoopbelissingen van hun houders. Er kan binnen de gezinnen een duidelijke verschuiving in de genderrollen en de relaties worden vastgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek van Viacom International Media Networks bij een groep Australische huishoudens. De onderzoekers merken op dat kinderen inmiddels een volwaardig onderdeel zijn geworden van de gezinsconversaties. Kinderen bieden hun ouders ook vaak advies. Er kon dan ook worden vastgesteld dat 66 procent van de kinderen tussen zes en elf jaar van mening is een grote impact op de gezinsaankopen te hebben. Met die uitspraak zijn echter ook 60 procent van de ouders akkoord.

Lees Verder

 

09:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Londen hebben de eerste elektrische taxi’s hun activiteiten opgestart. De nieuwe wagens moeten de luchtvervuiling in de Britse hoofdstad drastisch terugbrengen. De bestaande Londense taxivloot deed beroep op dieselmotoren, die echter een belangrijke bijdrage leveren tot de uitstoot van schadelijke stoffen. Londen heeft bepaald dat elke nieuwe taxi vanaf volgend jaar slechts een beperkte uitstoot mag veroorzaken. Over vier jaar moet Londen negenduizende elektrische taxi’s tellen. De nieuwe TX eCity, geproduceerd door London Electric Vehicle Company, krijgt een actieradius van 193 kilometer. Chauffeurs zouden tot 100 pond per week aan brandstof kunnen uitsparen.

De Frans-Nederlandse vastgoedgroep Unibail-Rodamco neemt zijn Australische sectorgenoot Westfield over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 21 miljard euro. Westfield is eigenaar van grote shoppingcenters in onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het bod krijgt de volledige steun van de raad van bestuur van Westfield. Unibail-Rodamco is de grootste ontwikkelaar en eigenaar van shoppingcenters in Europa. De groep is onder meer actief in Neo, de herontwikkeling van de Heizel. De fusie zou wereldwijd de grootste grootste ontwikkelaar van shoppingcenters op toplocaties in grote steden creëren. De fusiegroep bezit 104 projecten met een gezamenlijke waarde van 61,1 miljard euro.

Het Duitse voedingsconcern Oetker Gruppe neemt de bakkerijgroep Diversi Foods uit Erpe-Mere over van investeerder Waterland. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Diversi Foods produceert verse broodproducten en brood dat klanten thuis moeten afbakken, maar brengt vooral diepgevroren speciaalbrood op de markt. Die exemplaren worden in supermarkten afgebakken en in de versafdelingen verkocht. Diversi Foods zegt te leveren aan de grote supermarktketens in België en Nederland. Het bedrijf is ook actief in Groot-Brittannië en Polen. Er wordt ook samengewerkt met hotels en restaurants. Bij Diversi Foods werken duizend mensen.

De Franse informaticagroep Atos wil zijn sectorgenoot Gemalto, gespecialiseerd in digitale beveiliging, overnemen. Met het voorstel is een bedrag gemoeid van 4,3 miljard euro. Gemalto zegt het voorstel te bestuderen. Gemalto is gespecialiseerd in de productie van chips en software voor beveiliging. De producten van het bedrijf worden onder meer toegepast in paspoorten en auto's. Onder meer is Gemalto, samen met Zetes, op dit ogenblik verantwoordelijk voor de aanmaak van de Belgische paspoorten. Gemalto is ook de grootste maker van simkaarten voor mobiele telefoons. Thierry Breton, chief executive van Atos, zegt dat tussen beide bedrijven een grote complementariteit bestaat.

De alternatieve taxidienst Uber kan in Londen alvast nog verscheidene maanden actief blijven. Toezichthouder Transport for London besliste in september de vergunning van Uber in te trekken. Aangegeven werd dat het bedrijf zich niet aan de veiligheidsregels hield. Uber tekende echter beroep aan. Nu is bekend dat de rechtbank dat beroep tussen begin mei en eind juni volgend jaar zal behandelen. Tot dat tijdstip kan Uber zijn activiteiten in de Britse hoofdstad verder zetten. Londen vertegenwoordigt één van de belangrijkste markten voor de taxidienst. Ook de vakbonden en vertegenwoordigers van de traditionele taxidiensten eisen in het dossier te worden gehoord.

De Amerikaanse telecomoperator Verizon Communications krijgt gedurende vijf jaar het recht om wedstrijden van de Amerikaanse National Football League (NFL) te streamen. Met het akkoord is een bedrag van 2,25 miljard dollar gemoeid. De wedstrijden zullen door Verizon op zijn platformen Yahoo en Go90 aan het publiek ter beschikking worden gesteld. De streams zullen ook mobiel kunnen worden bekeken. Door de overeenkomst kan Verizon het mobiele contract met de National Football League verlengen, maar wel verliest de operator zijn exclusieve rechten. Ook klanten van Sprint, AT&T en T-Mobile zullen de wedstrijden kunnen streamen. Dat gebeurt wel met applicaties en websites van Verizon.

De Belgische baggeraar Jan De Nul heeft een contract gesloten om in Bangladesh mee te werken aan de bouw van een nieuwe diepzeehaven in Payra. Daarvoor wordt een joint-venture gecreëerd met de Payra Port Authority (PPA). Het Belgische bedrijf zal instaan voor baggerwerken en de opspuiting van terreinen. Het totale contract heeft een waarde van 550 miljoen euro. Het aandeel van Jan De Nul in de totale aanbesteding is niet duidelijk. Wel werd aangegeven dat Jan De Nul in een eerste fase van de werken op negen baggerschepen beroep zal doen. In totaal moet 60 miljoen kubieke meter grond worden gebaggerd. Daarnaast moet 13 miljoen kubieke meter land worden opgespoten.

Brouwer AB InBev verhuist zijn wereldwijde aankoopdienst van Leuven naar Zwitserland. Dat heeft het bedrijf bevestigd. Door de verhuis worden ook zeventig banen naar de Zwitserse vestiging overgebracht. AB InBev merkt op dat sectorgenoot SABMiller, die inmiddels een dochteronderneming is geworden, zijn internationale aankoopdienst in Zwitserland had uitgebouwd. Op die zetel was volgens het bedrijf op het gebied van aankoop dan ook al een grotere expertise aanwezig. Bovendien kunnen in Zwitserland ook een aantal fiscale baten worden gerealiseerd. AB InBev benadrukt wel dat het hoofdkwartier van de groep in Leuven behouden blijft.

Eind dit jaar schrapt Proximus de verzending van telegrammen uit zijn aanbod. Daarmee komt een einde aan een dienst die honderdvijftig jaar onderdeel van de activiteiten van de onderneming is geweest. Het telegram was onder meer populair om geboortes, huwelijken of overlijdens aan te kondigen. Vier decennia geleden werden door de Regie voor Telegrafie en Telefonie (RTT) in België jaarlijks nog anderhalf miljoen telegrammen verstuurd. Door de opkomst van elektronische communicatiemiddelen zoals email en instant messaging heeft het telegram echter een groot deel van zijn belang verloren. Dit jaar werden in België nog ongeveer achtduizend exemplaren verstuurd.

Het Franse energiebedrijf Electricité de France (EDF) wil vanaf begin volgend decennium gedurende vijftien jaar een bedrag van 25 miljard euro te investeren in zonnekracht. Daarmee zou het huidige productieniveau zonnekracht in Frankrijk kunnen worden verviervoudigd. De plannen van het bedrijf, grotendeels in handen van de Franse staat, kaderen in de strategie van Frankrijk om de afhankelijkheid van kernenergie af te bouwen. Het bedrijf heeft nog een aantal kerncentrales in zijn portfolio. Vorig jaar produceerde Frankrijk nog 72 procent van zijn elektriciteit uit kernenergie. Tegen het midden van de jaren dertig moet dat worden teruggebracht tot maximaal 50 procent.

Duitsland moet de fiscale voordelen voor dieselwagens afschaffen. De steun remt immers de overstap naar elektrische auto’s af. Dat heeft Matthias Müller, chief executive van de autogroep Volkswagen, tegenover Duitse media gezegd. Duitsland heft op benzine zwaardere accijnzen dan op diesel. Op die manier verliest de Duitse overheid jaarlijks 8 miljard euro inkomsten. Omdat dieselrijders wel meer verkeersbelasting betalen, komt het deficit uiteindelijk uit op een tekort van 1,5 miljard euro. Die middelen zouden volgens Müller beter kunnen worden geïnvesteerd in onderzoek naar milieuvriendelijke technologieën. Diesel is onder meer verantwoordelijk voor een grotere uitstoot van stikstofoxiden.

Drankengroep PepsiCo heeft bij autobouwer Tesla honderd elektrische vrachtwagens besteld. Daarmee heeft Tesla tot nu toe het grootste order voor zijn elektrische truck Semi ontvangen. PepsiCo wil met de vrachtwagens zijn voorraden van de fabrieken vervoeren naar distributiecentra en verkooppunten. Elon Musk, topman van Tesla, beklemtoonde eerder al dat de Semi een actieradius heeft van 500 mijl. Eerder bestelden ook andere Amerikaanse groepen zoals brouwer AB InBev, winkelketen Walmart en voedseldistributeur Sysco al een aantal examplaren van de elektrische vrachten. Tot nu toe zou Tesla voor de Semi al minstens 267 voorbestellingen hebben ontvangen.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft in de Chinese metropool Shanghai een filiaal van zijn formule Reserve Roastery geopend. De winkel is wereldwijd pas de tweede vestiging van Reserve Roastery, maar is ook het grootste filiaal van de hele groep. Het pand heeft een oppervlakte van bijna 2.800 vierkante meter en biedt ruimte aan ongeveer twaalfhonderd gasten. De nieuwe vestiging in Shanghai is twee keer groter dan de flagship-store van Starbucks bij zijn hoofdzetel in Seattle. Chine is voor Starbucks een belangrijke markt. De Amerikaanse koffieketen heeft in het land een netwerk met drieduizend vestigingen uitgebouwd. Elke vijftien uur wordt er een nieuw Chinees filiaal geopend.

Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil brengt voortaan verslag uit over de invloed van klimaatverandering op de bedrijfsvoering van de onderneming. Daarmee gaat het concern in op een oproep die eerder dit jaar door de aandeelhouders naar voor werd gebracht. Net zoals andere oliebedrijven zal ExxonMobil de volgende jaren worden geconfronteerd met allerhande maatregelen om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Tijdens een algemene vergadering in mei hadden de aandeelhouders het bedrijf gevraagd om een gedetailleerde analyse van de effecten van dergelijk beleid op de waarde van de activa van de onderneming. Aandeelhouders lopen daarmee het risico op waardeverlies.

De Britse vloerspecialist Carpetright heeft tijdens de eerste helft van zijn boekjaar, tot eind oktober, een omzet gerealiseerd van 228,1 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 2,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel echter van 5,1 miljoen pond naar 2,1 miljoen pond terug. Het bedrijf wijst voor die achteruitgang op een gebrekkig vertrouwen bij de Britse consument. Ook wordt gewag gemaakt van een sterke concurrentie in de vloerensector. In Nederland en België leed het bedrijf onder een aantal promoties die niet de verhoopte resultaten opleverden. Carpetright zegt wel dat de tweede jaarhelft bemoedigend is gestart met onder meer een omzetgroei op de Britse markt.

09:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-12-17

Smartwatches zullen markt wearables domineren

Smartwatches zullen over vijf jaar meer dan de helft van de totale verkoop van wearables vertegenwoordigen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Forrester over de verkoop van wearables in de Verenigde Staten. Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse markt van de wearables vorig jaar een omzet van 4,8 miljard dollar liet optekenen. Over vijf jaar zullen die inkomsten zijn gestegen tot 9,1 miljard dollar. Dat betekent een gemiddelde groei van 9 procent per jaar. Er wordt aan toegevoegd dat smartwatches vorig jaar nog 21 procent van de totale omzet op de wearables-markt vertegenwoordigden, maar dat aandeel zou over vijf jaar tot 51 procent oplopen.

Lees Verder

 

15:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dodelijk tol bij vluchtelingen systematisch onderschat

Vluchtelingen riskeren op hun tocht naar een nieuw land vaak hun leven, maar het aantal slachtoffers wordt consequent onderschat. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bristol en de International Organization for Migration (IOM). Opgemerkt wordt dat de voorbije vier jaar bij de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee minstens vijftienduizend migranten het leven zijn verloren. Over de problemen die vluchtelingen bij de overtocht naar het Europese continent ervaren, wordt uitgebreid verslag gebracht, maar dat is veel minder het geval met de gevaren die de migranten bedreigen vooraleer ze de kust van Turkije bereiken.

Lees Verder

 

14:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoge prijzen dierenproducten verhogen risico op uitsterven

De hoge prijs voor zeldzame dierenproducten vormt een belangrijk element van een vicieuze cirkel naar een volledige uitsterving. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland en het ARC Centre of Excellence for Environmental Decisions. Opgemerkt wordt dat hoge prijzen voor zeldzame dierenproducten een belangrijk gevaar kunnen opleveren voor een soort die nog op voldoende aantallen kan rekenen. Bij soorten die met uitsterven worden bedreigd, kunnen die hoge prijzen volgens de onderzoekers een fatale invloed uitoefenen.

Lees Verder

 

13:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aanbod applicatiewinkels kent bijzonder snelle groei

Mobiele applicaties zullen volgend jaar een omzet van meer dan 110 miljard dollar realiseren. Dat betekent een stijging met ongeveer 30 procent tegenover dit jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent AppAnnie. De trend wordt volgens de onderzoekers onder meer gedragen door het grote volume nieuwe applicaties dat op de markt wordt geïntroduceerd. Betoogd wordt dat in oktober dit jaar alleen de AppStore van Apple met ongeveer vijftigduizend nieuwe applicaties werd uitgebreid. In Google Play werden tijdens diezelfde periode zelfs meer dan honderdvijftigduizend nieuwe producten aangeboden.

Lees Verder

 

12:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereld consumeert vijftig uur media per week

Dit jaar wordt wereldwijd een gemiddeld mediagebruik van vijftig uur per week bereikt. Dat betekent een stijging met 1,9 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van consulent PQ Media. Dit jaar werd nog een groei met 3,1 procent tot 49,2 uur opgetekend. De groei dit jaar wordt volgens de onderzoekers vooral gedragen door de beschikbaarheid van grotere volumes digitale content voor mobiele apparaten. Onder meer wordt opgemerkt dat traditionele mediagroepen applicaties ontwikkelen om consumenten de mogelijkheid te bieden content op smartphones te consumeren.

Lees Verder

 

11:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |