11-12-17

Europese olieraffinaderijen kritisch over stap naar elektrisch vervoer

De Europese Unie bevoordeelt de constructeurs van elektrische wagens. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie FuelsEurope, spreekbuis van de Europese uitbaters van olieraffinaderijen. Daarbij wordt onder meer opgemerkt dat een graduele overschakeling van diesel naar uitstootvrije wagens tot het einde van volgend decennium nagenoeg geen enkele impact zal hebben op de stedelijke luchtkwaliteit. Er wordt aan toegevoegd dat ook de technologie van diesel de volgende jaren milieuvriendelijker zal worden. Milieugroep Transport & Environment stelt echter de conclusies van het rapport in vraag.

Lees Verder

11:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Milities en stropers bedreigen wildbestand Centraal-Afrika

Milities en stropers vormen een gigantische bedreiging voor het wildbestand in Centraal-Afrika. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Traffic. Onder meer wordt gewezen op illegale activiteiten in natuurreservaten zoals Garamba en Bili in de Democratische Republiek Congo en Chinko in de Centraal-Afrikaanse republiek. Omdat er in de betrokken geen legale autoriteit meer aanwezig lijkt, worden de lokale gemeenschappen en het wildbestand volgens het rapport een gemakkelijke doelwit voor allerlei gewapende groepen. Bovendien worden conflicten door illegale jacht nog verder gevoed.

Lees Verder

10:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oudere vrouwen met grotere ongelijkheid geconfronteerd

Oudere vrouwen lopen een groter risico met financiële problemen geconfronteerd te zullen worden dan mannelijke leeftijdsgenoten. Vrouwen worden door hun arbeidsgeschiedenis en familiale omstandigheden immers met een ongunstige situatie geconfronteerd. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Newcastle University en het Centre for Ageing Better. De onderzoekers wijzen op een duidelijke ongelijkheid op het gebied van gezondheid, financiële zekerheid, sociale connecties en huisvesting. Naarmate de leeftijd hoger wordt, moet daarbij ook gewag worden gemaakt van een accumulatie.

Lees Verder

 

09:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Retailer Ahold-Delhaize brengt zijn Amerikaanse activiteiten samen in één divisie. De operatie moet het bedrijf toelaten een belangrijke kostenbesparing te realiseren. Het Nederlandse concern Ahold en zijn Belgische tegenhanger Delhaize hadden beiden een sterke activiteit op de Amerikaanse markt uitgebouwd. Na de overname van Delhaize door Ahold worden ook de Amerikaanse activiteiten van beide groepen bij de start van het nieuwe jaar samengevoegd. De Amerikaanse divisie vertegenwoordigt twee derde van de totale omzet van Ahold-Delhaize. Door de samensmelting kunnen onder meer een aantal dubbele functies worden geschrapt. Er worden echter ook nieuwe banen aangekondigd.

Indien Walt Disney de televisiedivisie van 21st Century Fox kan overnemen, zal topman Robert Iger wellicht langer in functie blijven. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gezegd. Oorspronkelijk was voorzien dat Robert Iger over anderhalf jaar bij Walt Disney met pensioen zou gaan. Bij de onderhandelingen zou 21st Century Fox en diens chief executive Rupert Murdoch echter hebben gevraagd dat Iger langer zou aanblijven om de integratie en strategische herpositionering van de gecombineerde activiteiten te helpen begeleiden. Gemeld wordt dat Disney nagenoeg 40 miljard dollar activa zou overnemen. De transactie zou de marktpositie van Disney moeten versterken.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever, producent van levensmiddelen, heeft in Italië een boete van ruim 60 miljoen euro gekregen voor misbruik van zijn machtspositie op de lokale ijsmarkt. De Italiaanse mededingingsautoriteit acht bewezen dat het concern andere ijsproducenten op een onrechtmatig manier heeft beconcurreerd. Unilever verkoopt in Italië het populaire ijsmerk Algida. Het onderzoek richt zich op kortingen die het bedrijf verleent aan verkopers die een samenwerking met andere merken afwijzen. Na klachten van het kleinere ijsmerk La Bomba werden door de autoriteiten twee jaar geleden al invallen gedaan op het Italiaanse hoofdkantoor van Unilever in Rome.

De Deense windmolenmaker Vestas neemt een productiesite over bij de haven van Vlissingen. Het bedrijf heeft een overeenkomst getekend met de Kloosterboer Groep voor het gebruik van 20 hectare grond waarop uiteindelijk de prefabricatie van windmolens zal worden georganiseerd. Vestas gaat vanaf de Zeeuwse haven windmolens leveren aan offshore parken voor kust van België. Ook de prefabricatie voor de Nederlandse windparken Borssele, Hollandse Kust Zuid en Hollandse Kust Noord zal mogelijk in Vlissingen worden geconcentreerd. Met de keuze voor een Nederlandse productielocatie zegt Vestas te tonen een toekomst te zien in de offshore windmarkt van het land.

De Chinese miljonair Wang Wen Tao, die zijn fortuin maakte in vastgoed en landbouw, investeert over een periode van drie jaar een bedrag van 30 miljoen euro in het Belgisch-Chinees project Brother Fortune Equestrian. De investeerder wil onder meer Belgische springpaarden in China importeren, maar wil daarbij ook de Belgische knowhow op het gebied van paardenfokkerij, stalmanagement en verzorging invoeren. Opgemerkt wordt dat de aankoop van Belgische springpaarden in China de voorbije drie jaar is verdrievoudigd, maar moet het Aziatische land op het gebied van knowhow nog een belangrijke inhaalbeweging maken. China telt inmiddels vijfhonderd paardenclubs en 420.000 ruiters.

Een internationaal consortium stapt in de ontwikkeling van een nieuwe terminal voor vloeibaar gas in Pakistan. Dat heeft Shahid Khaqan Abbasi, premier van Pakistan, gezegd. De terminal wordt gebouwd in de haven van Qasim, ten zuiden van de Pakistaanse hoofdstad Karachi. Het consortium bestaat uit de bedrijven Shell, Engro, Gunvor en Fatima Energy. Volgens Abbasi investeren de bedrijven een bedrag van 500 miljoen dollar in het project. Gehoopt wordt dat de terminal over anderhalf jaar zal kunnen worden opgeleverd. De terminal zou een capaciteit krijgen van 4,5 miljoen ton per jaar. De invoer van gas moet het chronisch energietekort in Pakistan helpen oplossen.

Het Nederlandse bedrijf TomTom, ontwikkelaar van satellietnavigatie, breidt zijn bestaande samenwerking met Microsoft verder uit. Door het partnership kan het cloudplatform van Microsoft aan zijn gebruikers een directe toegang verlenen tot de diensten van TomTom. Financiële details over de samenwerking werden niet bekend gemaakt. TomTom en Microsoft kondigden eind vorig jaar de start van een samenwerkingsverband aan. Door de collaboratie kunnen de partners een belangrijk concurrentieel voordeel, onder meer op het gebied van cloudcomputing, realiseren. TomTom biedt de infrastructuur om updates snel aan de gebruikers over te maken. Cloudtoepassingen van Microsoft bieden daarvoor de actuele informatie.

Bij de London Stock Exchange (LSE) heeft chief executive Xavier Rolet (58) onlangs zijn mandaat vroegtijdig teruggegeven. Hij is aan het hoofd van de Londense beursuitbater tijdelijk opgevolgd door financieel topman David Warren. Rolet had eerder te kennen gegeven eind volgend jaar te zullen vertrekken. Die aankondiging heeft volgens Rolet echter zoveel negatieve publiciteit verwekt dat hij onmogelijk nog langer kon aanblijven zonder het bedrijf schade toe te brengen. De eerste aankondiging van het vertrek had bij de beursuitbater heel wat stof doen opwaaien. Onder meer de activistische aandeelhouder TCI Fund Management betoogde dat Rolet was gedwongen te vertrekken en had meer duidelijkheid geëist.

Het Amerikaanse bedrijf Tesla heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 57.000 elektrische wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van autoconsulent Jato. Er wordt aan toegevoegd dat Tesla met die afzet tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar wereldwijd de grootste verkoper van elektrische auto’s is geweest. Op de tweede plaats staat de Chinese fabrikant Baic, die 50.000 elektrische wagens heeft verkocht. Dat betekende een groei met 90 procent. Baic leverde met de verkoop van 30.000 exemplaren van het model EC wel de meest populaire elektrische auto van de wereld af. Het Model S van Tesla verkocht 33.000 eenheden.

De luchtvaartgroep SHS Aviation, het moederbedrijf van VLM Airlines, heeft de Belg Christian Heinzmann tot bestuurder benoemd. Voor Heinzmann betekent de aanstelling een opmerkelijke terugkeer naar de maatschappij. Hij was op het einde van de voorbije eeuw immers al drie jaar chief executive van VLM Airlines. Twee jaar later werd hij door de toenmalige Belgische regering aangezocht om Etienne Schouppe als chief executive van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) op te volgen. Hij bleef slechts één week op post, vooral door ongenoegen over zowel de vakbonden als de politiek. Hij werd nadien nog topman van luchtvaartbedrijven Luxair, Albanian Airlines, Luxaviation en Tarom.

De Duitse autobouwer Audi gaat ook op zijn hoofdkwartier in Ingolstadt twee elektrische modellen bouwen. Dat heeft Rupert Stadler, topman van Audi, bekendgemaakt. In Ingolstadt zal volgens hem over vier jaar de productie van twee elektrisch aangedreven sportieve terreinwagens van start gaan. Daarbij beloofde Stadler ook de zestigduizend werknemers van de Duitse fabrieken van Audi werkzekerheid tot midden volgende decennium. Eerder werd bekend dat Audi zijn twee eerste elektrische modellen zal produceren in Brussel. Daar zou volgend jaar al het eerste elektrische model worden gefabriceerd. Het jaar daarop volgt een tweede model. Tegen midden volgend decennium wil Audi twintig elektrische wagens bouwen.

De Italiaans-Amerikaanse autobouwer Fiat-Chrysler wil over anderhalf jaar twee dochterbedrijven afsplitsen. Dat heeft Sergio Marchionne, chief executive van Fiat-Chrysler, bekendgemaakt. Marchionne benadrukte daarbij dat Magneti Marelli, producent van autocomponenten, zal worden verzelfstandigd. Eenzelfde strategie is voorzien voor Comau, specialist in industriële automatisering. In een volgend stadium zou Fiat-Chrysler mogelijk een belang in beide bedrijven van de hand kunnen doen. Die operatie zou de financiële armslag van de Italiaans-Amerikaanse autobouwer moeten versterken. Een verkoop van dochtermerken Alfa Romeo en Maserati is volgens Marchionni daarentegen niet aan de orde.

Het biotechbedrijf MRM Technologies heeft zijn kapitaal met 1,5 miljoen euro opgetrokken. Het geld werd opgehaald bij Korys, het investeringsplatform van de familie Colruyt. Door de operatie verhoogt MRM Technologies zijn kapitaal tot 18 miljoen euro. Korys is de eerste externe partij in het kapitaal van het biotechbedrijf, dat negen jaar geleden binnen de Universiteit Gent werd opgericht. MRM Technologies is toegespitst op onderzoek naar de menselijke spijsvertering. Onder meer bedrijven uit de voedingsindustrie en de farmasector maken gebruik van de toepassingen van MRM Technologies om de gezonde of heilzame werking van hun producten aan te tonen. Het bedrijf wil zijn activiteit uitbouwen.

Spanje moet het grootste voetbalmerk van de wereld worden. Dat heeft Javier Tebas, topman van de Spaanse La Liga, onlangs tegenover de krant De Tijd gezegd naar aanleiding van een lobbykantoor van het Spaanse voetbal bij de Europese Unie in Brussel. De Engelse Premier League is op dit ogenblik wereldwijd de meest succesvolle en populairste voetbalcompetitie. Op termijn wil La Liga, die tweeënveertig Spaanse professionele voetbalclubs vertegenwoordigt, dat wereldwijde marktleiderschap echter veroveren. Onder meer werden al kantoren geopend in New York, Johannesburg, Lagos, Dubai, Delhi, Peking, Shanghai en Singapore. Er komen ook Spaanse competitiewedstrijden op buitenlandse bodem.

De Belgische ambachtelijke bakkerij Vive La Tarte breidt zijn activiteiten in de Amerikaanse staat Californië uit. Vive La Tarte heeft al een vestiging in San Francisco, waar twee bijkomende filialen worden geopend. Ook in Los Angeles wordt een vestiging ingeplant. Vive La Tarte werd opgericht door het Brusselse koppel Arnaud Goethals en Julie Vandemeersch, die enkele jaren geleden hun baan als consulent afbraken om in bestelwagens gebak rond te brengen bij de grote technologiebedrijven in San Francisco. Later volgde een succesvolle bakkerswinkel in de technologiewijk Soma. Begin dit jaar haalde Vive La Tarte met een kapitaalronde een bedrag van 1,2 miljoen euro. Volgend jaar volgt een nieuwe ronde.

07:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-12-17

Amazon laat grootste digitale intelligentie blijken

Op het gebied van digitale intelligentie is het bijzonder moeilijk om beter te doen dan Amazon. Dat blijkt uit een rapport van L2 over de toepassing van digitale strategieën in de retailsector. Naast Amazon gaat volgens de onderzoekers alleen Home Depot op een geniale manier met digitale strategieën om. Op de derde plaats eindigt Walmart, gevolgd door Target en Best Buy. In het rapport wordt opgemerkt dat Amazon met zijn groot assortiment en snelle leveringen weliswaar een zware druk heeft gelegd op de retailsector, maar er wordt aan toegevoegd dat ook vele fysieke ketens zich steeds beter aan de digitale wereld beginnen aan te passen.

Lees Verder

 

19:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Augmented reality groeit sterk in zakelijke toepassingen

Het voorbije jaar hebben virtual reality en augmented reality wereldwijd een omzet gerealiseerd van 4,1 miljard dollar. Over vier jaar zal dat bedrag echter zijn opgelopen tot 79 miljard dollar. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Artillry Intelligence. Opgemerkt wordt dat op dit ogenblik virtual reality op de consumentenmarkt voor het grootste deel van de inkomsten zorgt, maar die activiteit zal de volgende jaren worden voorbij gestoken door augmented reality voor zakelijke toepassingen, waar over een periode van een half decennium volgens het rapport een groei van 829 miljoen dollar naar 47,7 miljard dollar mag worden verwacht.

Lees Verder

 

18:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument betaalt niet voor live videostreaming

Streaming kan weliswaar op een groeiende interesse rekenen, maar voorlopig blijkt slechts een kleine minderheid van de consument geïnteresseerd te zijn in betalende live diensten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Market Strategies International bij meer dan drieduizend consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden vast dat 73 procent van de respondenten aangeeft gebruik te maken van streamingdiensten. In die groep zegt 29 procent zijn traditioneel televisiepakket te hebben afgeslankt of stopgezet. Slechts 11 procent echter blijkt te betalen voor live televisiestreams.

Lees Verder

 

17:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |