28-12-17

Jongeren niet getroffen door narcistische epidemie

De huidige generatie jongeren stelt zich minder narcistisch op dan hun collega's in de jaren negentig van de voorbije eeuw. Dat is de conclusie van een onderzoek bij tienduizend studenten aan de de University of California en de University of Illinois. Er wordt volgens de onderzoekers dan ook onterecht opgemerkt dat de hedendaagse jongeren door een epidemie van narcisme is getroffen.

Lees Verder

12:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vooral mannelijke wetenschappers bereid werk te delen

Vooral mannelijke wetenschappers tonen een grote bereidheid om de resultaten van hun studies met anderen te delen. Bij vrouwelijke wetenschappers kan die bereidheid minder snel worden vastgesteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Wien.

Lees Verder

11:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bomen dragen bij tot creatie gezonde biotoop

Biotopen met een grotere bescherming door gebladerte hebben een positieve impact op de gezondheid van kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Vermont bij driehonderdduizend kinderen in vijfendertig landen.
 
 

10:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Investeringsmaatschappij Cevian Capital verkoopt zijn belang van 8,2 procent in de Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo Group aan het Chinese concern Geely. Met de transactie is een bedrag van 3,25 miljard euro gemoeid. Geely is al eigenaar van autoproducent Volvo Cars en wordt nu ook de grootste aandeelhouder van Volvo Group. De operatie zorgt er ook voor dat er tussen de verschillende activiteiten van Volvo opnieuw een sterkere band wordt gecreëerd. Volvo verkocht zijn divisie personenwagens eind vorige eeuw aan de Amerikaanse autobouwer Ford. Volvo behield de bouw van vrachtwagens, bussen, scheepsmotoren en graafmachines. De divisie personenwagens werd begin dit decennium door Ford aan Geely verkocht.

Dit jaar hebben wereldwijd bijna 1.700 ondernemingen dit jaar een beursgang gerealiseerd. Dat betekent een stijging met 44 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van consulent Dealogic. Dit jaar werd het hoogste aantal beursintroducties opgetekend sinds de uitbraak van de financiële crisis een decennium geleden. In totaal werd dit jaar bij de beursintroducties een bedrag van 196 miljard dollar opgehaald. Ook dat betekende een stijging met 44 procent. Er was een duidelijke heropleving in de Verenigde Staten, waar een verdubbeling tot 49 miljard dollar werd gemeld. Europa kende een stijging met meer dan 40 procent. China telde vierhonderd introducties, waarmee een nieuw record werd opgetekend.

Leveringsdienst Deliveroo ervaart in België duidelijk moeilijkheden om medewerkers te vinden. Daardoor klagen klanten vaak over een trage service. Dat heeft Steven Steyaert, nationaal afgevaardigde bij het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) tegenover de kranten van de groep Mediahuis, gezegd. Het probleem zou te maken hebben dat Deliveroo vanaf eind januari alleen nog met zelfstandige koeriers werkt, wat vele kandidaten zou afschrikken. Er wordt ook op gewezen dat een koerier gemiddeld amper anderhalve maand voor Deliveroo werkt. De leveringsdienst spreekt de vakbond tegen en zegt een sterke groei te kennen. Het nieuwe model zou zelfs meer kandidaten hebben aangetrokken.

Het Centraal Orgaan voor de inbeslagneming en de Verbeurdverklaring (Coiv), een dienst van het ministerie van justitie, beheert op dit ogenblik 512 miljoen euro aan geconfisceerde goederen en beleggingen. In totaal werden aan de dienst het voorbije jaar door gerecht en politie 9.213 dossiers overgemaakt. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dertien jaar geleden, toen de dienst werd opgericht. In totaal heeft de dienst sindsdien 104.123 confiscatie-dossiers ontvangen. De sterkste activiteit werd daarbij opgetekend in het gerechtelijk arrondissement, waar in totaal 19.899 dossiers werden overgemaakt. Brussel komt in totaal aan 21.861 dossiers, maar daar wordt de jongste jaren een daling geregistreerd.

Luchthaven Liège Airport zal volgend jaar een bedrag van 50 miljoen euro investeren in het vrachtvervoer. Dat heeft het luchthavenbestuur bekend gemaakt. Voor een bedrag van 30 miljoen euro worden vier nieuwe installaties voorzien voor de ontvangst van vrachtvliegtuigen. Daarnaast wordt ook 20 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe hal met een oppervlakte van 20.000 vierkante meter. Liège Airport kan profiteren van de problemen die sectorgenoot Brussels Airport door de opgelegde geluidsnormen ervaart. Liège Airport verwerkte dit jaar 700.000 ton vracht. Dat betekende een nieuw record. Luc Partoune, chief executive van Liège Airport, verwacht dat die trend zich ook volgend jaar zal doorzetten.

De digitale nieuwskiosk Blendle heeft bijkomend kapitaal nodig om de groei van zijn activiteiten ook in de toekomst te kunnen verderzetten. Dat heeft Alexander Klöpping, oprichter van Blendle, tegenover het Financieele Dagblad gezegd. Blendle werd drie jaar geleden opgericht. Het bedrijf biedt de klant tegen betaling losse artikelen uit kranten en magazines aan. Blendle is inmiddels ook actief in Duitsland en de Verenigde Staten. Het bedrijf genoot eerder al kapitaalinjecties van onder meer de New York Times, Axel Springer, Nikkei en Inkef Capital. Er is dringend bijkomend kapitaal nodig, maar Klöpping zegt ervan overtuigd te zijn dat die middelen tijdig zullen kunnen worden gevonden.

Bagageafhandelaar Aviapartner Belgium trekt naar de Raad van State omdat zijn erkenning door de federale overheid slechts tijdelijk is goedgekeurd. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. Om op luchthaven Brussels Airport actief te kunnen zijn, moeten de afhandelaars kunnen aantonen voldoende financiële reserves te hebben om ook zonder inkomsten drie maanden diensten te kunnen garanderen. Ook moet een zakenplan voor een periode van drie jaar, samen met de vijf meest recente jaarrekeningen, worden voorgelegd. Noch Aviapartner, noch Swissport kunnen aan die voorwaarden voldoen. Daardoor worden uitsluitend tijdelijke vergunningen verstrekt. Tegen die beslissing tekent Aviapartner nu verzet aan.

Als de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) ermee instemt, wil het Antwerpse Havenbedrijf het decennialang industrieel vervuilde Fort Sint-Filips saneren. Daarbij zou het complex worden ingekapseld met een ondoorlaatbare wand die tot een diepte van 35 meter zou gaan. De operatie zou ruim 22 miljoen euro kosten. Fort Sint-Filips dateert uit de negentiende eeuw en maakte deel uit van de Antwerpse verdedigingsgordel. De site werd de voorbije decennia vooral gebruikt voor de dumping van industrieel afval. De ondergrond zou onder meer grote hoeveelheden olie en benzeen omvatten. Indien Ovam het voorstel goedkeurt, zouden de werken eind volgend jaar van start kunnen gaan.

Automaker Daimler heeft dit jaar ongeveer 465.000 vrachtwagens verkocht. Dat betekende een stijging met ruim 12 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de constructeur bekend gemaakt. Gewag wordt gemaakt van een aantrekkende vraag in Azië en Noord-Amerika. In Noord-Amerika kon over de eerste elf maanden van dit jaar een verkoop van 150.600 exemplaren worden gemeld. Ook dat vertegenwoordigde een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Azië werd een toename met bijna 20 procent tot 132.400 eenheden gemeld. Vooral in Indonesië kon daarbij opnieuw vooruitgang worden geboekt. In Europa was er een beperkte stijging met 3 procent tot 73.600 trucks.

In de Duitse stad München hebben meer dan 3.200 transportbedrijven uit negen Europese landen een klacht ingediend tegen een kartel van de vrachtwagenbouwers Man, Volvo-Renault, Daimler, Iveco en Daf. In totaal wordt een schadevergoeding van minstens 500 miljoen euro gevraagd. De constructeurs waren eerder door de Europese Commissie tot een recordboete van 2,9 miljard euro veroordeeld omdat ze veertien jaar lang illegale afspraken hadden gemaakt. Onder meer werden afspraken gemaakt over groothandelsprijzen, maar ook over de invoering van nieuwe emissie-technologieën. Die afspraken waren nadelig voor de transportbedrijven, die de voorbije periode samen 85.000 vrachtwagens kochten.

De vijfhonderd rijkste mensen van de wereld hebben gezamenlijk vermogen van nagenoeg 5.300 miljard dollar in bezit. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van Bloomberg Billionaires. Daarmee scoorden de miljardairs iets beter dan de aandelenindex MSCI World. De sterke groei is vooral te danken aan de uitstekende beursprestaties die dit jaar konden worden gemeld. Vorig jaar werd slechts een toename met 237 miljard dollar gemeld. De rijkste man ter wereld is Jeff Bezos, gevolgd door Bill Gates en Warren Buffett. Daarentegen moesten de Zuid-Afrikaan Christo Wiese, de Fransman Patrick Drahi en de Saudi Alwaleed bin Talal de grootste verliezen melden.

Blokker Holding verkoopt alle Duitse activiteiten van dochterbedrijf Xenos aan het Duitse winkelconcern Tedi. Dat heeft Blokker meegedeeld. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. In totaal verwerft Tedi drieënzestig winkels, die de volgende maanden zullen worden omgebouwd. Xenos had 660 werknemers, die allemaal de overstap naar Tedi zullen kunnen maken. Door de transactie zal het winkelbestand van Tedi worden uitgebreid tot een totaal van achttienhonderd filialen. Tedi is actief in Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Kroatië, Slovenië en Slowakije. Tedi telt op dit ogenblik veertienduizend werknemers. Op termijn wil het concern een netwerk van vijfduizend winkels uitbouwen.

De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn wil in het eerste kwartaal van volgend jaar met de applicatie M-Card aan de reiziger de mogelijkheid bieden een ticket voor tien ritten te kopen. De M-Card zal 15 euro kosten. De traditionele tienrittenkaart kost 16 euro. De Lijn verkocht al een afzonderlijk M-Ticket voor een individuele rit. Dat aanbod was weliswaar gevoelig goedkoper dan het sms-ticket, maar slaagde er toch niet in de reiziger massaal te laten overstappen. Dat zou gedeeltelijk te wijten zijn aan het feit dat het M-Ticket niet met de eigen applicatie van De Lijn kan worden gekocht, maar bij een externe aanbieder zou moeten worden opgehaald. Dat probleem is met de M-Card opgelost.

Op het videoplatform YouTube kan een gebied worden aangetroffen dat heel dicht bij kinderpornografie aanleunt. Die videoclips verzamelen soms miljoenen kijkers. Dat heeft de organisatie Child Focus gezegd in een reactie op berichten in de Britse krant The Times. De betrokken videoclips kunnen wettelijk niet als kinderporno worden beschouwd en zijn dan ook niet strafbaar. Wel zouden bij de clips volgens de krant vaak email-adressen worden vermeld waar de geïnteresseerde wel illegaal materiaal zou kunnen vinden. Child Focus beklemtoont dat YouTube te weinig inspanningen doet om het probleem aan te pakken. YouTube zegt echter wel een strikt beleid te hanteren en benadrukt al 150.000 bestanden te hebben verwijderd.

In Ierse modeketen Primark opent in de lente van volgend jaar een winkel in het stadscentrum van Antwerpen. De winkel zal worden ingericht in een pand aan de Meir waar vroeger de Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M) was gevestigd. Primark had vorig jaar al zijn komst naar Antwerpen aangekondigd. Een deadline voor die operatie was echter nog niet meegedeeld. De nieuwe winkel krijgt een oppervlakte van ongeveer duizend vierkante meter. Primark is in België al langer aanwezig. De Ierse keten heeft immers al vestigingen in onder meer Brussel, Gent, Hasselt en Luik. Wereldwijd had op het einde van zijn vorig boekjaar wereldwijd 345 winkels. De jaaromzet liep met 19 procent op tot 7,9 miljard euro.

08:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-12-17

Consument vergeet graag onethisch gedrag leverancier

Onbetrouwbare herinneringen maken het ook moeilijk om ethisch te shoppen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University en de University of Texas bij meer dan tweehonderddertig consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat consumenten in het algemeen minder goed in staat zijn om zich ongunstige ethische informatie over een product - zoals kinderarbeid of milieuvervuiling - te herinneren. Daarentegen blijkt het geheugen beter in staat om positieve ethische informatie - zoals positieve arbeidsrelaties of ecologische initiatieven - gedurende langere tijd op te slaan.

Lees Verder

 

15:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Emoties voor merktrouw belangrijker dan rationele motieven

Emoties zijn voor merktrouw belangrijker dan rationele factoren zoals prijsconcurrentie of sociale verantwoordelijkheidszin. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Capgemini bij ruim negenduizend consumenten in Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Uit het onderzoek - toegespitst op financiële diensten, retail, autoverkoop en telecom - bleek dat slechts 15 procent van de consumenten van mening was dat de bedrijven erin lukken met hun klanten een goede emotionele band op te bouwen en te onderhouden. Eerlijkheid werd op de eerste plaats gezet, gevolgd door vertrouwen en integriteit

Lees Verder

 

 

14:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mobiel werken moet goed worden gecommuniceerd

Mobiel werk kan een desastreuze impact hebben op het evenwicht tussen de professionele carrière en het persoonlijke leven, tenzij op een goed management kan worden teruggevallen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Newcastle University en de University of Roehampton. Opgemerkt wordt dat vooral de communicatie van het management over de introductie van mobiel werken een impact zal hebben op de interne druk die de betrokken medewerkers aan zichzelf zullen opleggen. Een gebrekkige communicatie zal op langere termijn immers leiden tot slechte relaties en een onvoldoende productiviteit.

Lees Verder

 

13:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |