27-12-17

Sterke dranken groeipijler Amerikaanse alcoholmarkt

Op de Amerikaanse drankenmarkt kon dit jaar bij de sterke dranken uit de hogere prijscategorieën de sterkste groei worden opgetekend. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Nielsen. De grootste terugval diende daarentegen worden opgetekend in de biersector. De bierverkoop in de retail kende weliswaar nog een lichte stijging met 0,8 procent, maar in de horeca moest een achteruitgang met 2,1 procent worden opgetekend. In de retail bleek het Belgische importbier met een groei van 13,8 procent de sterkste opgang te maken, gevolgd door Mexicaanse invoer (9,2 procent) en de binnenlandse bieren uit het hogere prijssegment (92 procent). Wijnen blijken zowel in de retail als de horeca een sterk jaar te hebben geregistreerd.

Lees Verder

 

12:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Spellingfout verlaagt geloofwaardigheid online bespreking

Online besprekingen met taalfouten en typefouten verminderen de geloofwaardigheid van het bericht. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Indiana University bij driehonderd consumenten. De impact van die fouten blijkt volgens de onderzoekers echter in grote mate bepaald te worden door het algemene vertrouwen dat de consument in andere mensen heeft. Personen die in het algemeen een hoog niveau van vertrouwen in anderen tonen, blijken immers een verschil tussen de geregistreerde fouten te maken. Daardoor zullen de verschillende categorieën fouten op deze consumenten ook een andere impact hebben.

Lees Verder

 

11:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook muizen grijpen bij sociale conflicten naar regels en wetten

Mensen hebben geleerd dat een efficiëntie samenleving vereist dat de meeste conflicten kunnen worden opgelost met compromissen en regels en geen beroep wordt gedaan op geweld. Maar ook bij andere soorten kan een gelijkaardig gedrag worden vastgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan het Basic Institute of Science in Zuid-Korea. Er werd immers vastgesteld dat ook muizen in sociale conflicten een neiging vertonen om aan de gestelde regels te gehoorzamen. Betoogd wordt dat zowel dieren als mensen bij sociale interacties de kosten en baten van hun gedragingen evalueren.

Lees Verder

 

 

10:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hongersnood heeft bij kinderen impact op cognitieve mogelijkheden

Baby’s die tijdens een periode van hongersnood zijn geboren, dreigen als volwassene met cognitieve problemen geconfronteerd te kunnen worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan, de Michigan State University en de Columbia University naar de impact van de hongersnood die op het einde van de jaren vijftig van de voorbije eeuw in China uitbrak. Kinderen die de hongersnood overleefden, bleken na hun vijftigste verjaardag met een opmerkelijke cognitieve achteruitgang rekening te moeten houden. Onder meer wordt gewezen op een groter risico op dementie of de ziekte van Alzheimer.

Lees Verder

 

09:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Indien België voor de opvolging van de F-16 kiest voor de Rafale van de Franse constructeur Dassault, kan het land voor 20 miljard euro compensaties ontvangen. Dat blijkt uit een voorstel dat Dassault Aviation en de Franse regering hebben uitgewerkt om aan België voor te leggen. Frankrijk had België eerder al een breed samenwerkingsverband aangeboden indien de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen bij Dassault zou gebeuren. De geboden economische return zou 100 procent van de aankoopsom van het order vertegenwoordigen en zou ook meer dan vijfduizend hoogtechnologische banen garanderen. Concurrenten van de Rafale voor het contract zijn de F-35 en de Eurofighter.

China zal over vijftien jaar de Verenigde Staten als grootste economie van de wereld hebben vervangen. Dat blijkt uit een rapport van het Britse Centre for Economics and Business Research (CEBR). Op dit ogenblik wordt de rangschikking nog geleid door de Verenigde Staten, gevolgd door China, Japan, Duitsland en Frankrijk. Volgend jaar al zou Frankrijk door India uit de top vijf worden geweerd. Over vijftien jaar zal het land ook Japan en Duitsland hebben voorbij gestoken. Op dat ogenblik zouden ook China en de Verenigde Staten van plaats hebben gewisseld. Volgens het rapport zal tijdens de tweede helft van deze eeuw ook China als grootste economie van de wereld door India worden vervangen.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex heeft dit jaar in totaal achttien raketlanceringen uitgevoerd. Daarmee heeft de onderneming een nieuwe record gevestigd. Het vroegere record stond op ach lanceringen op één jaar tijd. De laatste opdracht van het jaar bestond uit een missie voor Iridium. Daarbij werden met de draagraket Falcon-9 van Spacex tien satellieten voor het communicatienetwerk Next van Iridium gelanceerd. Het was de vierde keer dat Spacex een dergelijke missie voor Iridium uitvoerde. De gebruikte draagraket was ook in juni van dit jaar al eens bij een missie voor Iridium ingezet. Spacex hoopt in januari volgend jaar voor de eerste keer zijn raket Falcon Heavy te kunnen inzetten.

Het is uitgesloten dat in de eurozone een officiële cryptovaluta zal worden geïntroduceerd. Dat heeft Carl-Ludwig Thiele, bestuurder van de Deutsche Bundesbank, tegenover het magazine Euro am Sonntag gezegd. Hij waarschuwde daarbij ook dat investeerders in digitale munten grote risico’s op verlies zouden lopen. In september had de Bank for International Settlements (BIS), nog gemeld dat het te vroeg was om te bepalen of centrale banken de uitgifte van eigen cryptovaluta zouden kunnen overwegen. Vooral wanneer investeerders met geleend geld in cryptomunten beleggen, zouden verliezen belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de financiële markten.

De Waalse overheidsholding Sogepa wil minstens 20 miljoen euro investeren in de technologiegroep Hamon, fabrikant van koeltorens en industriële luchtfilters. Hamon heeft dringend een kapitaal van 70 miljoen euro nodig. Bij Hamon werken zeventienhonderd mensen. Sogepa verwierf vorig jaar al een belang van 44 procent in Hamon. De instap van de Waalse overheidsholding bleek noodzakelijk om de onderneming overeind te houden. De instap van Sogepa betekende wel dat de familiale groep Lambiliotte, oprichter van Hamon, de controle over de onderneming verloor. Hamon wordt geconfronteerd met problemen in de energiesector, die een negatieve impact hebben op de prijzen en orders.

De Franse supermarktgroep Carrefour gaat mogelijk over tot een fusie met de elektronicaketen FnacDarty. Dat hebben een aantal analisten gezegd. Opgemerkt wordt dat Carrefour drastisch moet ingrijpen om een herstel te kunnen realiseren. Kostenbesparingen of winkelsluitingen zouden daarbij niet meer volstaan. Er wordt dan ook geopperd dat Alexandre Bompard, de nieuwe chief executive van Carrefour, tot een fusie of een overname zal beslissen. Bompard werkte voordien voor FnacDarty. Daarom wordt in eerste instantie in die richting gedacht. Beide partijen tekenden recent ook een samenwerkingsverband rond aankopen van elektronica. Ook een overname door Amazon wordt echter niet uitgesloten.

Luchtvaartmaatschappij Emirates stopt met vluchten naar Tunesië. Dat heeft de maatschappij bekend gemaakt, nadat Tunesië ermee had gedreigd om de maatschappij te zullen boycotten. Het conflict is het gevolg van een beslissing van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om geen Tunesische vrouwen meer tot hun grondgebied toe te laten. Gewag wordt gemaakt van een veiligheidsmaatregel, maar verdere informatie werd niet verstrekt. Benadrukt werd dat de maatregel ook slechts van tijdelijke aard zou zijn, maar in Tunesië werd met grote verontwaardiging op de beslissing gereageerd. Tunesische mensenrechtenorganisaties spreken over racistische maatregelen.

In de Verenigde Staten neemt farmagroep Mallinckrodt zijn sectorgenoot Sucampo Pharmaceuticals over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,2 miljard dollar. Mallinckrodt zou vooral geïnteresseerd zijn in Amitiza, een product dat Sucampo voor de behandeling van constipatie heeft ontwikkeld. Sucampo heeft ook een aantal geneesmiddelen tegen zeldzame aandoeningen in portefeuille. Mallinckrodt wil met de aankoop van Sucampo de eigen portfolio uitbreiden en de afhankelijkheid van zijn controversiële geneesmiddelen Acthar en Inomax afbouwen. Acthar is een middel tegen zeldzame aandoeningen, maar wordt omwille van zijn hoge prijs bekritiseerd. Inomax riskeert generische concurrentie.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft onderzoekt op welke manier artificiële intelligentie kan worden ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe bieraroma’s. Dat is het gevolg van een overeenkomst die Microsoft met de Deense bierproducent Carlsberg heeft gesloten. Brouwers investeren grote bedragen in de speurtocht naar nieuwe aroma’s. Carlsberg meent dat artificiële intelligentie daarbij efficiënter werk kan leveren dan menselijke onderzoekers. Eerste tests hebben aangegeven dat artificiële intelligentie de ontwikkeling van een nieuwe biersmaak met 30 procent kan inkorten. Tot op dit ogenblik kan de ontwikkeling van een nieuw bier ongeveer twee jaar in beslag nemen.

De Vlaamse Participatiemaatschappij (PMV) creëert samen met de Vlaamse Radio & Televisie (VRT) een investeringsfonds van 10 miljoen euro dat startups in de media moet ondersteunen. De Vlaamse overheid vraagt al langer van de openbare omroep om het ecosysteem van de Vlaamse media te ondersteunen. Opgemerkt wordt dat de sector onder toenemende druk staat van dalende reclame-inkomsten, beperkte online inkomsten en de concurrentie van grote digitale groepen. Het nieuwe fonds Media-Invest moet startups in de mediasector mee helpen financieren. Beide partijen investeren een bedrag van 5 miljoen euro in het nieuwe project.

De bankgroep Natixis heeft zijn belang van 15 procent in Caceis aan Crédit Agricole verkocht. Door de transactie wordt Crédit Agricole de enige aandeelhouder van Caceis. Natixis realiseert naar eigen zeggen bij de verkoop een meerwaarde van 74 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat de transactie onderdeel vormt van het strategisch plan dat Natixis eerder heeft gelanceerd. Caceis is gespecialiseerd in het administratief beheer van fondsen en toont volgens Crédit Agricole al een sterke groei, waarbij een uitbreiding van het productaanbod nieuwe klanten aantrekt. Door de integratie van Caceis in de activiteiten van Crédit Agricole zou die groei nog verder moeten kunnen worden versterkt.

Het technologiebedrijf Collibra uit Brussel, gespecialiseerd in de verwerking van bigdata, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 40 miljoen euro opgehaald. De financiële middelen werden onder meer opgehaald bij Iconiq Capital, het investeringsfonds dat ook het vermogen van Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg, de toplui van Facebook, beheert. Iconiq beheert ook de vermogens van Jack Dorsey van Twitter en Reid Hoffman van Linkedin. Collibra werd egen jaar geleden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) opgericht. Het bedrijf wordt geleid door Felix Van de Maele. Begin dit jaar haalde Collibra ook al eens ongeveer 40 miljoen euro op. De waarde van de onderneming wordt nu geraamd op 325 miljoen euro.

Ook na de mislukking van overnamegesprekken met zijn Amerikaanse sectorgenoot Axalta, blijft de Japanse verfproducent Nippon Paint naar nieuwe samenwerkingsmogelijkheden zoeken. Er wordt zowel naar mogelijke overnames in Europa als de Verenigde Staten gekeken. Dat heeft de topman van Nippon Paint tegenover Japanse media bevestigd. Eind november werden overnamegesprekken tussen Axalta en Nippon Paint zonder een akkoord afgesloten. De twee partijen zouden geen vergelijk over een overnameprijs hebben kunnen vinden. Daarnaast zou Axalta twijfels hebben gekoesterd of Nippen Paint een overname wel zou kunnen financieren. Ook gesprekken tussen Axalta en AkzoNobel leverden geen resultaat op.

Bioscoopgroep Kinepolis breidt zijn activiteiten op de Nederlandse markt verder uit. Daarbij werd een akkoord gesloten over de overname van de groep NH Bioscopen, die vestigingen heeft in Schagen en Hoofddorp. Met de overname is een bedrag gemoeid van 27,5 miljoen euro. Bij de transactie is ook een nieuwbouwproject in Haarlem gemoeid. Een vestiging van NH Bioscopen op het eiland Texel blijft daarentegen buiten de operatie. De bioscopen in Schagen en Hoofddorp bieden samen plaats aan ongeveer 1.660 bezoekers. In totaal werden vorig jaar 610.000 klanten aangetrokken. In Haarlem komt volgend jaar een complex met zes zalen en 850 zitplaatsen.

Midden december heeft AOL Instant Messenger (AIM) zijn diensten definitief stopgezet. Het platform werd twintig jaar geleden opgericht en was het model voor latere initiatieven, zoals Facebook Messenger of Google Chat. Tweeënhalf jaar geleden werd America Online (AOL) door Verizon overgenomen voor een bedrag van 4,4 miljard dollar en nadien tot Oath omgevormd. In oktober dit jaar werd bekend gemaakt dat met Instant Messenger zou worden gestopt. De dienst had de voorbije jaren al een deel van populariteit verloren, maar de beslissing van Apple om de berichtgeving op zijn mobiele platform niet langer te ondersteunen, zorgde voor een versnelling van het verval.

08:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-12-17

Consument zou liefst voor positief nieuws kiezen

Indien ze de keuze kunnen maken, zijn vele consumenten geneigd om voor positief nieuws te kiezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Kansas. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat nieuws over politieke tegenstellingen en conflicten door de consument het meest geliefd zijn, zoals nochtans vaak wordt verondersteld.

Lees Verder

 

20:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook bedrijfsleven geloofde in succeskansen Arabische Lente

Ook het bedrijfsleven geloofde in de succeskansen van de Arabische Lente in Egypte. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology. De demonstraties in de straten van de Egyptische hoofdstad deden de beurswaarde van politiek geconnecteerde bedrijven dalen. De gebeurtenissen toonden volgens de onderzoekers dat het publiek daadwerkelijk in het succes van een democratische revolutie geloofde.

Lees Verder

 

 

20:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |