09-12-17

Ook bedrijf profiteert van balans arbeid en gezin

Een werkregeling die het personeel een beter evenwicht tussen arbeid en persoonlijk leven biedt, bezorgt de onderneming een concurrentieel voordeel. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Newcastle University bij meer dan driehonderd informatica-specialisten bij honderdvijftig hightech-bedrijven in Groot-Brittannië en Ierland, die gedurende een periode van tien jaar werden gevolgd.

Lees Verder

 

18:38 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europese toerist reist vaker naar Verenigde Staten

Europese toeristen tonen een toenemende interesse in Amerikaanse bestemmingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europese online reisbedrijf eDreams Odigeo. Vorig jaar stonden de Verenigde Staten nog op een negende plaats, maar volgend jaar zou het land tot een tweede plaats opklimmen. Die trend wordt vooral gedragen door reizigers uit Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië.

Lees Verder

 

 

17:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nachtmensen hebben grootste sociale netwerken

Nachtmensen hebben veel grotere sociale netwerken dan ochtendfiguren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Aalto University in Finland. Bovendien kan worden vastgesteld dat nachtuilen ook een veel meer centrale plaats in hun sociale netwerken innemen.

Lees Verder

 

16:07 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Minimale prijsverhoging voldoende voor aanvaardbaar loon Indiase textielarbeiders

Om textielarbeiders in India een aanvaardbaar inkomen te kunnen bezorgen, zouden de prijzen van t-shirts in de winkels amper met 20 dollarcent moeten worden opgedreven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland en de University of New South Wales (UNSW).

Lees Verder

 

 

15:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kwikvervuiling beduidend groter probleem dan gedacht

Kwikvervuiling is een beduidend groter probleem dan tot nu toe werd verondersteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Zweedse organisatie Ipen, die zich toelegt op de veilige toepassing van chemische producten op basis van haarstalen die van honderdtachtig deelnemers, afkomstig uit vijfenzeventig verschillende landen, aan de Minamata Convention van de Verenigde Naties  werden genomen. Experts benadrukken dat gewag moet worden gemaakt van een onmiddellijke bedreiging voor de hele wereldbevolking. Opgemerkt wordt dat zelfs een groot deel van de deelnemers aan het gespecialiseerde congres niet aan een besmetting bleken te kunnen ontsnappen.

Lees Verder

 

 

15:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie heeft ernstige bedenkingen bij de plannen van Lufthansa om zijn failliete concurrent Air Berlin grotendeels over te nemen. Dat heeft Margrete Vestager, Europees commissaris voor mededinging, gemeld. Vestager wees erop te vrezen dat Lufthansa op een aantal routes door de overname van grote delen van Air Berlin een feitelijk monopolie zou kunnen verwerven. Nog voor kerstmis moet de Europese Commissie zijn oordeel over de transactie bekend maken. Naast een goedkeuring of een afwijzing van de deal, kan echter ook tot een dieper onderzoek worden beslist. Daarvoor zou de Europese Commissie een nieuw tijdsbestek van negentig dagen krijgen.

Eric Olsen, voormalig topman van het cementbedrijf LafargeHolcim, is in Frankrijk aangeklaagd vanwege financiering van terrorisme. Hij wordt er tevens van bericht andere personen in gevaar gebracht te hebben. Olsen is onder toezicht geplaatst, maar is niet aangehouden. Ook Bruno Lafont en Christian Herrault, twee andere voormalige topfiguren van Lafarge, werden ondervraagd. Het bedrijf wordt ervan verdacht in Syrië, waar Lafarge een cementfabriek uitbaatte, een overeenkomst gesloten te hebben met terreurgroepen om te garanderen dat de installaties operationeel konden blijven. Die beslissingen werden door lokale en regionale managers genomen, maar topfiguren waren van de transactie op de hoogte.

Het samenwerkingsverband tussen het Vlaamse Havenbedrijf Gent en het Nederlandse Zeeland Seaports wordt onder de naam North Sea Port op de markt geïntroduceerd. De havenbedrijven hebben het over een historisch ogenblik. Er wordt op gewezen dat alle aandeelhouders met de grensoverschrijdende fusie hebben ingestemd. Om de fusie mogelijk te maken moet nog wel het Vlaamse havendecreet worden aangepast. Daarover zal in de lente van volgend jaar in het Vlaamse parlement worden gestemd. Het nieuwe gebied strekt zich uit over een 60 kilometer lang grensoverschrijdende havenregio van 9.300 hectare tussen Vlissingen, Borsele en Terneuzen in Nederland en Gent in België.

De Amerikaanse autobouwer Ford gaat elektrisch aangedreven modellen van zijn sportieve terreinwagens in Mexico produceren in plaats van in de Verenigde Staten. Dat heeft Ford bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat de arbeidskosten in Mexico lager zijn dan in de Verenigde Staten. Door de verhuizing hoopt Ford het rendement op de wagens te kunnen opvoeren. Wel gaat Ford met de beslissing in tegen de Amerikaanse president Donald Trump, die de nationale autoproductie terug naar eigen land wil halen. Ford zegt echter met de verhuizing ruimte te willen creëren voor de ontwikkeling en productie van zelfrijdende wagens in de Amerikaanse staat Michigan.

De Amerikaanse technologiegroep Apple staat kort bij een akkoord over de overname van het Britse bedrijf Shazam, ontwikkelaar van de gelijknamige applicatie voor de herkenning van muziek. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 400 miljoen dollar zijn gemoeid. Shazam is een applicatie die het mogelijk maakt om met behulp van een smartphone songs te herkennen. De toepassing wordt wereldwijd door minstens 100 miljoen mensen gebruikt. Apple en Shazam werken nu al samen. Een overname zou Apple echter de mogelijkheid bieden de applicatie beter in te passen in zijn eigen muziekdiensten.

Het Israëlische farmaconcern Teva wil de volgende jaren tussen 1,5 miljard dollar en 2 miljard dollar bezuinigen. Het bedrijf overweegt daarom tussen de vijfduizend en tienduizend arbeidsplaatsen te schrappen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Teva is wereldwijd de grootste producent van generieke geneesmiddelen. Het bedrijf kampt de jongste tijd echter met felle concurrentie, die de prijzen en de winstgevendheid sterk onder druk zet. Daarnaast zucht Teva onder een torenhoge schuld. Kare Schultz, de nieuwe topman van Teva, heeft maatregelen beloofd om de probleemsituatie om te keren. Bij Teva werken op dit ogenblik nog bijna 57.000 mensen.

De Europese Commissie gaat niet akkoord met de overname van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Bayer wil 66 miljard dollar betalen voor Monsanto. Door de fusie ontstaat de grootste leverancier van zaden en gewasbeschermingsmiddelen ter wereld. De Europese Commissie vreest echter dat de overeenkomst in zijn huidige vorm de klanten zal confronteren met een gebrek aan keuzevrijheid en oplopende prijzen. Om de fusie toch door te mogen zetten, zouden Bayer en Monsanto een aantal divisies moeten afstoten. Dat kan de definitieve beslissing gevoelig vertragen.

Het Nederlandse betalingsbedrijf Adyen zal mogelijk tot een beursgang beslissen. Er zijn echter nog geen concrete voorbereidingen voor een introductie op de beurs bezig. Dat heeft Roelant Prins, operationeel directeur van Adyen, tegenover het persbureau Reuters gezegd. Eerder had het bureau Bloomberg gemeld dat Adyen mogelijk volgend jaar al een beursnotering zou krijgen, maar plannen in die richting worden door Prins ontkend. Wel gaf hij toe dat binnen het bedrijf verscheidene opties voor de toekomst worden bekeken. Adyen regelt betalingen voor duizenden bedrijven, waaronder Facebook, Spotify, Uber en Netflix. De onderneming is een van de meest veelbelovende Europese technologiebedrijven.

Japan en de Europese Unie hebben een vrijhandelsakkoord gesloten. Dat hebben de Japanse premier Shinzo Abe en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, bekend gemaakt. De onderhandelingen hebben vier jaar aangesleept. In juli was al aangekondigd dat de twee partijen een overeenkomst over de grote lijnen van het akkoord hadden bereikt. Zowel voor Europa als Japan gaat het om één van de meest verstrekkende economische akkoorden uit hun geschiedenis. Juncker en Abe benadrukken dat het verdrag een gigantische economie van 600 miljoen mensen in het leven roept. Bovendien vertegenwoordigt het gebied ongeveer 30 procent van het mondiale bruto binnenlands product.

Bij het Amerikaanse technologiebedrijf Apple krijgt Jony Ive opnieuw de dagelijkse leiding op het ontwerp van de software en hardware. Dat heeft Apple tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Ruim twee jaar geleden raakte bekend dat Ive was gepromoveerd tot chief design officer en daardoor niet meer met de dagelijkse leiding van de divisies was belast. Hij moest zich daarentegen wel buigen over het redesign van de Apple Stores en de bouw van het nieuwe hoofdkwartier Apple Park. Door de promotie van Ive werd Richard Howarth verantwoordelijk voor de hardware-divisie, terwijl Alan Dye de leiding kreeg over de softwaretak. Howarth en Dye verdwijnen echter opnieuw uit het topkader.

Videosite YouTube lanceert volgend jaar een betaalde muziekstreamingdienst die moet concurreren met Spotify en Apple Music. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Warner Music, een van de drie grootste muzieklabels ter wereld, zou al een overeenkomst met YouTube hebben bereikt over een licentie op zijn muziek. De gesprekken met Sony, Universal en de onafhankelijke labels zouden nog lopen. De muziekindustrie is in de voorbije jaren steeds kritischer geworden over YouTube, waar veel muziek in de vorm van muziekvideo's gratis kan worden beluisterd. Die content levert de labels veel minder geld op dan streams van betaalde diensten.

De Zweedse streamingdienst Spotify en het Chinese technologieconcern Tencent stellen elkaar een minderheidsbelang ter beschikking. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Voor de transactie geven beiden nieuwe aandelen uit. Dat pakket zou in cash geld worden betaald. Gewag wordt gemaakt van een wederzijds belang van 10 procent. Volgens eerdere geruchten zouden Spotify en Tencent met de investering een sterkere onderhandelingspositie willen verwerven in gesprekken met grote muzieklabels en de positie tegenover de concurrentie willen versterken. Ook zouden de investeringen gelinkt kunnen zijn aan de geplande beursgang van zowel Spotify als Tencent Music begin volgend jaar.

De Amerikaanse autofabrikant Tesla werkt aan zijn eigen chips voor kunstmatige intelligentie. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, bekendgemaakt. In september waren er al geruchten dat Tesla aan eigen chips zou werken. Het bedrijf zou daarvoor samenwerken met fabrikant Advanced Micro Devices (AMD). Volgens het gerucht wordt bij Tesla een team van vijftig mensen geleid door Jim Keller, die vorig jaar van AMD naar de autobouwer overstapte. Musk gaf niet aan wanneer de eigen productie van chips daadwerkelijk van start zou kunnen gaan. Momenteel vertrouwen veel zelfrijdende auto's op chips van Nvidia. Chips moeten in autonome wagens gigantische hoeveelheden data snel verwerken.

De Europese metaalvakbond Industriall heeft zijn eisen voor een goedkeuring van de fusie tussen het Duitse ThyssenKrupp met Tata Steel Europe naar voor gebracht. Onder meer wordt een volledige openheid over de fusieplannen gevraagd. Bovendien mogen geen ontslagen worden doorgevoerd en moet een werkgarantie van minstens tien jaar worden gegeven. Tenslotte moeten de werknemers in de aanloop naar de fusie inspraak krijgen. Het eisenpakket werd samengesteld door vakbonden uit Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje. Bij de aankondiging van de fusie tweeënhalve maand geleden werd gemeld dat vierduizend arbeidsplaatsen zouden worden geschrapt.

Het aantal klachten over de diensten van Belgische telecomoperator Proximus is dit jaar gevoelig toegenomen. Dat heeft Luc Tuerlinckx, ombudsman voor telecom, tegenover het radioprogramma De Inspecteur (Radio 2) gezegd. Onder meer zouden opvallend veel klachten zijn binnengekomen over de opzeg van contracten. Ook het aanbod Tuttimus, een bundel die vast en mobiele diensten omvat, zou tot groot ongenoegen bij het publiek hebben geleid. Tuerlincks geeft toe niet te weten of ook bij de andere operatoren een toename van het aantal klachten kan worden gemeld. Wel moet volgens hem worden vastgesteld dat Proximus niet van zijn fouten uit het verleden blijkt te leren.

14:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kommerloze kindertijd belangrijke pijler gezondheid

Problemen tijdens de vroege kindertijd kunnen tijdens de tienerjaren een negatieve impact hebben op de gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Washington University. Wanneer kinderen tijdens hun eerste acht levensjaren met minstens drie ingrijpende problemen - zoals de dood van een ouder, armoede of misbruik - moeten afrekenen, dreigt volgens de onderzoekers het breingedeelte dat emoties en beslissingen moet beheren minder goed ontwikkeld te zijn. Ook dreigen deze jongeren vaker met depressies en andere mentale gezondheidsproblemen geconfronteerd te worden. Er kunnen echter ook lichamelijke gezondheidsproblemen worden opgetekend.

Lees Verder

12:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |