26-12-17

Bedrijven hebben zowel regelgeving als ondersteuning nodig

Om bedrijven economisch en ecologisch optimaal te laten functioneren, moeten regelgeving en ondersteuning op het geschikte ogenblik worden afgewisseld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Pennsylvania State University.

Lees Verder

 

19:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Millennials tonen de grootste merkentrouw

Bij productonderzoek tonen de grootste bestedingsbudgetten een duidelijke voorkeur voor sociale media en blogs. Tegelijkertijd kan worden vastgesteld dat millennials de grootste merkentrouw hebben en ook een superieure interesse tonen in digitaal shoppen. Dat is de conclusie van een onderzoek van TD Bank bij meer dan duizend shoppers in de Verenigde Staten.

Lees Verder

 

19:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Middenklasse heeft grotere last met interpersoonlijke problemen

Gezinnen uit de lagere sociale klassen kunnen beter met interpersoonlijke problemen omspringen dan huishoudens uit de middenklasse. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Waterloo.

Lees Verder

 

18:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Botswana heeft meest opmerkelijke volksmuziek ter wereld

Botswana heeft de meest unieke volksmuziek ter wereld, terwijl in China de grootste verschillen met de buurlanden kunnen worden opgetekend. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Queen Mary University of London.

Lees Verder

 

18:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jongere generaties nemen Chinese luxemarkt over

De Chinese luxemarkt zal tegen het midden van het volgende decennium door de jongere generaties worden gedomineerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het ecommerce-platform Secoo en Tencent.

Lees Verder

 

17:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Europa moet de online netneutraliteit worden behouden. Dat heeft Alexander De Croo, Belgisch minister van telecom, gezegd in een reactie op uitlatingen van Dominique Leroy, chief executive van telecomoperator Proximus. In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump een einde gemaakt van de online netneutraliteit. Daardoor krijgen de operatoren de gelegenheid een internet met verschillende snelheden te creëren. Volgens Leroy moet ook in Europa de netneutraliteit worden opgeheven, zodat aan zware gebruikers - zoals Netflix of Facebook - een grotere tegemoetkoming kan worden gevraagd. Minister De Croo eist echter dat de Europese netneutraliteit gewaarborgd blijft.

In China is de langste glazen loopbrug van de wereld in gebruik genomen. De brug ligt in Shijiazhuang, de hoofdstad van de noordelijke Chinese provincie Hebei. De constructie is 488 meter lang en moet op een hoogte van 218 meter een dal tussen twee kliffen overbruggen. Aan de realisatie van de brug, die zeventig ton weegt, werd anderhalf jaar gewerkt. Bouwheer Hebai Bailu garandeert dat de constructie kan weerstaan aan windkracht tien en aan aardbevingen van zes punten op de schaal van Richter. Volgens Hebai Bailu worden maximaal zeshonderd bezoekers tegelijkertijd op de brug gelaten. Nochtans zou de constructie tot drieduizend mensen kunnen dragen.

Het Vaticaan heeft het bureau Accenture Interactive ingehuurd om de instelling te helpen een nieuwe online identiteit te creëren. Daarbij moet volgens het Vaticaan de nadruk op een algemene spirituele wereld wordt gelegd en moet de mogelijkheid worden geboden om wereldwijd gelovigen uit diverse culturen te bereiken. Accenture moet diverse digitale platformen van de kerk samenbrengen tot eengemaakt portaal. Ook moet gezorgd worden voor nieuwe logo’s. Onder meer moeten de verschillende communicatiekanalen van het instituut - Vatican News, Vatican Media en Radio Vaticana Italiana - in het portaal worden geïntegreerd. Het nieuwsplatform van het Vaticaan bestaat nu uit zestig entiteiten in vijfenzeventig talen.

Het Franse energieconcern Engie heeft in Brazilië de aanbesteding gewonnen voor de aanleg van ruim 1.100 kilometer transmisssielijnen, gelegen in de zuidelijke deelstaat Paraná. De concessie, met een waarde van ongeveer 500 miljoen euro, werd recent toegekend aan Engie Brazil. Het bedrijf verwierf een licentie voor een periode van dertig jaar. Het contract heeft betrekking op de bouw, de exploitatie en het onderhoud van het netwerk. Door het contract zouden volgens Engie minstens vierduizend banen worden gecreëerd. Engie is met een geïnstalleerde capaciteit van meer dan elf gigawatt de grootste private energieproducent van Brazilië. Andere licenties gingen naar Eleonor, Sterlite Power Grid en Neoenergia.

De Belgische wervingsgroep Accent Jobs for People betaalt een miljoenenschikking voor een fiscale constructie die in Luxemburg zou zijn opgezet. De praktijk zou drie jaar geleden bij de publicatie van het dossier LuxLeaks aan de oppervlakte zijn gekomen. Accent Jobs zou door de operatie tientallen miljoen euro winst naar het fiscaal-vriendelijke Luxemburg hebben kunnen overhevelen. De Luxemburgse fiscus had weliswaar met de constructie ingestemd, maar toch besliste het Belgische gerecht een onderzoek op te starten. Nu zou Accent Jobs met de Belgische belastingdienst een akkoord hebben gesloten om een vervolging af te kopen. Gewag gemaakt wordt van een bedrag van meer dan 20 miljoen euro.

Er zijn dit jaar ongeveer 170.000 vluchtelingen over de Middellandse Zee naar Europa gekomen. Dat betekent nagenoeg een halvering tegenover vorig jaar, toen 359.000 illegale migranten werden geteld. Dat is de conclusie van een rapport van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De belangrijkste plaats van aankomst was Italië, waar 119.000 vluchtelingen werden geteld, gevolgd door Griekenland (29.000), Spanje (21.500) en Cyprus (1.067). Bij de oversteek van de Middellandse Zee verloren 3.116 mensen het leven. Vorig jaar werden 4.967 doden geteld. Wereldwijd eiste de wereldwijde migratie van vluchtelingen dit jaar minstens 5.362 slachtoffers. Vorig jaar was er sprake van 7.807 doden.

Verzekeraar AG Insurance, onderdeel van de groep Ageas, neemt het Brusselse bureau Conac, gespecialiseerd in pensioenfondsen, over. Conac werd in de tweede helft van de jaren tachtig van de voorbije eeuw opgericht door Yvo Vermeylen en realiseert een omzet van ruim 5 miljoen euro. Vermeylen had nagenoeg alle aandelen van Conac in bezit, maar het Brusselse bureau wordt nu 100 procent eigendom van AG Insurance. Conac heeft meer dan veertig medewerkers en zal ook binnen AG Insurance als een zelfstandige entiteit blijven fungeren. Door de operatie kan AG Insurance zich verder versterken op de markt voor groepsverzekeringen pensioenspaarfondsen.

In Duitsland heeft eroticaketen Beate Uhse recent het faillissement aangevraagd. Het bedrijf verkeerde al langer in problemen. Beate Uhse kende een bijzonder succesvolle periode, maar slaagde er niet in om een rendabel antwoord te bieden op de online concurrentie. Beate Uhse ging op het einde van de voorbije eeuw naar de beurs en boekte op zijn hoogtepunt een beurswaarde van 75 miljoen euro. Daarvan was bij de aanvraag van het faillissement nog 4,4 miljoen euro overgebleven. Tien jaar geleden haalde het bedrijf nog een omzet van 270 miljoen euro, maar dat zou nu teruggevallen zijn tot 100 miljoen dollar. Verwacht wordt dat dit jaar een verlies van 6 miljoen euro zal worden geleden.

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft de volledige overname van televisiegroep Medialaan door De Persgroep definitief goedgekeurd. Tijdens de tweede helft van de jaren negentig van de voorbije eeuw werden Roularta en De Persgroep elk voor de helft eigenaar van Medialaan. De dagelijkse leiding beruste wel bij De Persgroep. In oktober raakte bekend dat uitgeverij Roularta zijn belang van 50 procent in Medialaan zou verkopen aan mede-eigenaar De Persgroep. In ruil zou Roularta de aandelen van De Persgroep in Mediafin overnemen. Over dat tweede deel van de operatie heeft de mededingingsautoriteit nog geen beslissing kunnen nemen. Roularta houdt aan de operatie 217,5 miljoen euro over.

Het Brits-Nederlandse concern Shell neemt een belang in het Nederlandse bedrijf SolarNow, gespecialiseerd in zonnekracht-projecten in Oost-Afrika. Samen met een aantal andere investeerders heeft Shell een bedrag van 9 miljoen dollar in SolarNow geïnjecteerd. Ook de Keniaanse investeringsmaatschappij Novastar nam aan de kapitaaloperatie deel. Door de bijkomende middelen kan SolarNow naar eigen zeggen de uitbouw van zijn netwerk in Oeganda en Kenia versnellen en een uitbreiding zoeken naar andere landen. Tot nu toe heeft het bedrijf in de regio ongeveer vijfentwintigduizend klanten - waaronder ook scholen, ziekenhuizen en bedrijven - aangesloten.

Begin volgend jaar wordt op het platform van Proximus gestart met de uitzending van televisieprogramma’s van Studio 100 van start gegaan. Tot nu toe had Studio 100 een overeenkomst met Telenet, maar dat contract wordt beëindigd. Er is nu een exclusieve samenwerking tussen Studio 100 en Proximus afgesloten. Dominique Leroy, chief executive van Proximus, stelde te hopen dat de operatie meer Vlaamse gezinnen kan aantrekken. Volgens haar is het aanbod van Proximus in Vlaanderen te weinig bekend en gewaardeerd. De overeenkomst met Studio 100 zou daarin verandering moeten brengen. Voor Studio 100 biedt de samenwerking met Proximus anderzijds toegang tot en nationale dekking.

Bernard Gustin, chief executive van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, is verkozen tot voorzitter van Elia, beheerder van het Belgische hoogspanningsnet. Gustin wordt bij Elia de opvolger van de Nederlandse Miriam Maes, die eerder door hoofdaandeelhouder Publi-T was weggestuurd. Maes was tijdelijk vervangen door Claude Grégoire. Voor zijn overstap naar de luchtvaart, was Gustin lange tijd actief in de energiesector. Hij was bij consultant bij Arthur D. Little al met een aantal energiedossiers belast. Onder meer was hij betrokken bij de begeleiding van de fusie van de Franse groep Suez, eigenaar van Electrabel, met Gaz de France. Electrabel is een gewezen aandeelhouder van Elia.

In Zweden heeft het stadsbestuur van Göteborg de aanleg van een tunnel van 3,2 kilometer lang toegewezen aan de Duitse groep Wayss & Freytag en het Zweedse bouwbedrijf NCC Construction. De tunnel vormt onderdeel van de West Link, een project dat een tunnel van acht kilometer onder het stadscentrum van Göteborg moet realiseren. Wayss & Freytag is eigendom van de Nederlands BAM Groep. Met de opdracht is een bedrag van 385 miljoen euro gemoeid. Wayss & Freytag zou daarin een aandeel van 40 procent hebben. De werken zouden volgende lente van start moeten gaan. Over acht jaar zou de tunnel operationeel moeten zijn. Dat zou onder meer een betere aansluiting op het regionale spoornet moeten garanderen.

Het Japanse ecommerce-concern Rakuten koestert ook ambities op de Europese markt. Dat heeft Toshihiko Otsuka, Europees directeur van Rakuten, betoogd. Volgens Otsuka moet Rakuten over drie jaar in Europa even groot zijn geworden als Tencent in China. Rakuten is al dominant marktleider in de Japanse ecommerce. Het bedrijf heeft er onder meer een eigen marktplaats, maar ook online streamingdiensten en andere services. Op de internationale markt is het concern onder meer actief met de online marktplaats PriceMinister of de chatapplicatie Viber. Op dit ogenblik wordt 70 procent van de totale omzet in Japan gerealiseerd, maar Otsuka ziet ook in Europa belangrijke groeimogelijkheden.

De online apotheek Newpharma wordt overgenomen door het management en de groep Colruyt. Newpharma werd negen jaar geleden opgekocht en werd daarmee de eerste online apotheek van België. Het bedrijf beschikt over een aanbod van ruim dertigduizend voorschriftvrije geneesmiddelen en parafarmaceutische producten. Vorig jaar werd een omzet van 43 miljoen euro gerealiseerd. Dat betekende een groei met bijna 50 procent tegenover het jaar voordien. Dit jaar wordt gerekend op een omzet van meer dan 60 miljoen euro. Newpharma telt honderdveertig medewerkers. De instap van Colruyt moet de online apotheek onder meer helpen zijn geplande verdere groei op de Europese markt te versnellen.

16:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-12-17

Millennials zijn superconsumenten van video

Millennials zijn superconsumenten van video. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Altman Vilandrie bij meer dan vijfduizend consumenten die een lijst met meer dan tweehonderd televisiereeksen kregen voorgelegd. Daarbij moest worden vastgesteld dat millennials bijna twee keer zoveel programma’s onmisbaar acht dan oudere generaties kijkers. Respondenten uit de leeftijdscategorie tussen vijfentwintig en vierendertig jaar selecteerden uit de gepresenteerde lijst immers gemiddeld drieëndertig programma’s. Bij vijfenvijftigplussers bleek die portfolio daarentegen tot vijftien titels terug te vallen. Ook in de herkomst van de titels kan een belangrijk verschil worden opgetekend.

Vastgesteld moest worden dat millennials voor de samenstelling van hun portfolio vooral teruggrijpen naar kabeltelevisie en online bronnen. Onder de leeftijdsgrens van vijfentwintig jaar bleek dat in de top vijf van de gekozen programma’s alleen ‘The Simpsons’ de traditionele televisiezenders vertegenwoordigden. Bovendien de grens van vijfendertig jaar bestond daarentegen de volledige top vijf uit programma’s van de grote omroepen. Verder bleek dat in de leeftijdsgroep tussen achttien en vierendertig jaar 75 procent van de consumenten minstens wekelijks gebruik maakt van online abonnementen zoals Netflix, Hulu of Amazon Prime. Bij 40 procent worden dat online aanbod dagelijks gebruikt.

Daarbij bleek tevens dat in deze leeftijdsgroep 78 procent minstens één betaald online abonnement heeft. Een groep van 55 procent heeft meer dan één aanbieder en 5 procent kan uit vijf of meer abonnementen kiezen. Bovendien werd duidelijk dat in de leeftijdsgroep tussen achttien en vierentwintig jaar 77 procent bij een spontane programmakeuze in eerste instantie het online aanbod zou raadplegen. Bij de vijfenvijftigplussers zou in een dergelijk geval 65 procent voor traditionele televisiezenders kiezen. Tegelijkertijd bleken jongere kijkers bij hun keuzes gevoeliger te zijn voor aanbevelingen van hun vrienden dan voor advies van andere partijen.

Nog bleek dat onder de leeftijdsgrens van vijfentwintig jaar 80 procent minstens wekelijks online naar televisieprogramma’s of speelfilms kijkt. Het gebruik van tablets is in alle leeftijdscategorieën afgenomen. In de leeftijdsgroep van achttien tot vijfentwintig jaar maakt 58 procent minstens wekelijks gebruik van een laptop, tegenover nog slechts 47 procent verwijst naar een tablet. Wel bleek dat in de leeftijdsgroep tot vijfendertig jaar 75 procent toegeeft soms pauzes in te lassen en het vervolg van een programma op een ander apparaat te bekijken. Bij vijfenvijftigplussers zegt 72 procent een dergelijk gedrag nooit te vertonen. Onder de grens van vijfenvijftig jaar doet 75 procent ook aan multitasking.

Lees Verder

16:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: video |  Facebook |