31-01-18

Nieuwsoverzicht

Autobouwer Volkswagen heeft Thomas Steg, hoofd van de afdeling externe relaties en duurzaamheid, geschorst. Steg had de maatregel zelf aangeboden nadat de Duitse automaker in opspraak was gekomen door tests met uitlaatgassen. Dat heeft Volkswagen bekend gemaakt. Aanleiding was een bericht dat de Europäische Forschungsvereinigung für Umwelt und Gesundheit im Transportsektor (EUGT) - een organisatie van BMW, Volkswagen, Daimler en Bosch - vier jaar geleden tijdens proeven apen uitlaatgassen van een dieselmotor had laten inademen. Steg zou al langer op de hoogte zijn geweest van tests, maar zou nagelaten hebben actie te ondernemen. Steg zegt spijt te hebben van de nalatigheid.

De voorbije twee jaar zijn in Berlijn bijna achtduizend appartementen opnieuw op de woonmarkt gekomen. Dat blijkt uit cijfers van de administratie stedelijke ontwikkeling van Berlijn. Sinds twee jaar mogen huiseigenaren in Berlijn niet langer hun volledige woning op websites zoals Airbnb mogen aanbieden. Er mogen alleen nog kamers aan toeristen worden verhuurd. Op inbreuken tegen de wet staan boetes tot 100.000 euro. De stad zou al meer dan 2,6 miljoen euro aan boetes hebben uitgeschreven. Door het succes van de alternatieve overnachtingen, werden in Berlijn veel panden aan de traditionele woonmarkt onttrokken. Dat leidde tot schaarste aan woonruimte en oplopende huurprijzen.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald's heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 5,34 miljard dollar. Dat betekende een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel met 41 procent terug tot 698,7 miljoen dollar. Over het hele jaar kende de keten een omzetdaling met 7 procent tot ruim 22,82 miljard dollar. De nettowinst steeg met 11 procent tot meer dan 5,19 miljard dollar. De keten, die op dit ogenblik al meer dan 37.000 vestigingen heeft in meer dan honderd landen, maakte bekend dit jaar duizend nieuwe filialen te willen openen. Daarnaast wordt 2,4 miljard dollar gereserveerd voor de modernisering van Amerikaanse filialen.

De slachtoffers van de terreuraanslag in oktober vorig jaar in New York hebben tegen het stadsbestuur een aanklacht ingediend. Er wordt een schadevergoeding gevraagd van meer dan 600 miljoen dollar. Dat heeft de Amerikaanse krant New York Post gemeld. De aanslag gebeurde in een voetgangerszone in Manhattan. Volgens de slachtoffers en nabestaanden waren de autoriteiten zich heel goed bewust van de kwetsbaarheid van het gebied, maar werd er geen enkele beschermende maatregel genomen. Bij de aanslag, waarbij dader Sayfullo Saipov met een lichte vrachtwagen op voetgangers en fietsers inreed, kwamen acht mensen om het leven. Een tiental anderen raakten gewond.

Brouwerij Haacht heeft twee Belgische restaurants voor de rechter gedaagd omdat ze onder de merknaam Val gewoon leidingwater hebben verkocht. De restaurants zouden lege flessen van het merk Val, eigendom van Haacht, met het leidingwater hebben gevuld. Haacht wijst erop dat de restaurants niet alleen de klanten bedriegen, maar ook Val schade toebrengen. Opgemerkt wordt dat Val een natuurlijk zuiveringsproces doorloopt en rechtstreeks aan de bron wordt gebotteld. Er is volgens Haacht dan ook een sterk verschil tussen Val en het leidingwater. Haacht was achter het bedrog gekomen nadat was vastgesteld dat de restaurants bij de brouwer opvallend weinig voorraden flessenwater bestelden.

De Canadese vliegtuigmaker Bombardier hoeft geen extra heffing te betalen wanneer het concern zijn jongste model in de Verenigde Staten wil verkopen. Dat heeft de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) beslist in een klacht die door de Amerikaanse constructeur Boeing was neergelegd. Daarbij was aangevoerd dat Bombardier bij de ontwikkeling van zijn vliegtuigen subsidies kreeg van de Canadese overheid. Daardoor kon Bombardier volgens Boeing met uitsterst goedkope prijzen concurreren. Het Amerikaanse ministerie van handel had daarop beslist Bombardier te onderwerpen aan een heffing van 300 procent. Bombardier ging echter met succes in beroep tegen die maatregel.

Het Duitse technologiebedrijf Bosch heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ongeveer 78 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6,7 procent tegenover het jaar voordien. Zonder ongunstige wisselkoersen zou een groei met meer dan 8 procent kunnen zijn gemeld. De nettowinst van de onderneming liep met 18 procent op tot 5,3 miljard euro. Het bedrijf zegt onder meer geprofiteerd te hebben van een toenemende vraag naar geconnecteerde apparaten. Bosch meent dat het internet-of-things de omzet van het concern tegen het einde van dit decennium met meer dan 1 miljard euro kan doen stijgen. De technologie heeft bij Bosch al een 170-tal projecten geïnspireerd.

De Duitse ondernemersfamilie Schwarz heeft zich volledig uit het kapitaal van het farmabedrijf UCB teruggetrokken. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. Twaalf jaar geleden was de Duitse groep Schwarz Pharma voor een bedrag van 4,4 miljard euro door UCB overgenomen. Een gedeelte van die transactie werd echter met aandelen betaald. Door de overeenkomst kreeg UCB een portefeuille geneesmiddelen in handen met onder meer Neupro tegen de ziekte van parkinson en Vimpat tegen epilepsie. Die twee producten bezorgden UCB vorig jaar een gezamenlijk omzet van 1,1 miljoen euro. UCB wordt gecontroleerd door Tubize, de holding van de nazaten van oprichter Emmanuel Janssen.

De Amerikaanse farmagroep Pfizer heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 52,5 miljard dollar, tegenover 52,8 miljard dollar het jaar voordien. De terugval moet wel grotendeels worden toegeschreven aan de verkoop van de divisie Hospira Infusion Systems in februari vorig jaar. Indien met die transactie geen rekening wordt gehouden, zou een omzetgroei met 2 procent zijn gerealiseerd. De nettowinst van de farmagroep steeg daarentegen van 7,2 miljard dollar naar 21,3 miljard dollar. Die gunstige ontwikkeling was te danken aan een eenmalige fiscale bate van 10,7 miljard dollar. Het bedrijf merkt nog op dat de repatriëring van buitenlandse winsten dit jaar wellicht tot een kost van 15 miljard dollar zal leiden.

Het bedrijf I-Movix uit Bergen, ontwikkelaar van een technologie die het mogelijk maakt televisiebeelden extreem te vertragen, is failliet verklaard. Het bedrijf had vorig jaar bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd, zodat de nodige ademruimte kon worden gevonden om nieuwe klanten te zoeken of nieuwe investeerders aan te trekken. Uiteindelijk bleek een oplossing echter niet gevonden te kunnen worden. I-Movix werd in het midden van het voorbije decennium opgericht door Laurent Renard. De onderneming had een camerasysteem ontwikkeld waarmee televisiebeelden extreem vertraagd konden worden weergegeven. De Waalse onderneming werd echter met zware concurrentie van een aantal grote groepen geconfronteerd.

Het voorbije jaar hebben voetbalclubs wereldwijd een bedrag van ongeveer 6,37 miljard dollar uitgegeven aan internationale transfers. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Fifa Transfer Matching System, het platform dat de internationale transfers registreert. De reden voor de sterke stijging moet volgens het platform worden gezocht bij de sterke zomermercato, waarbij onder meer Neymar voor een bedrag van 222 miljoen euro van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain werd getransfereerd. De grootste uitgaven gebeurden in Groot-Brittannië (1,64 miljard dollar), gevolgd door Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië. Zuid-Amerikaanse spelers zijn het meest gegeerd.

De Amerikaanse groep Harley-Davidson, fabrikant van motorfietsen, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet van 4,9 miljard dollar gerealiseerd, tegenover 5,3 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De nettowinst viel van 692 miljoen dollar naar bijna 522 miljoen dollar terug. Daarbij werd wel een voorziening van 53 miljoen dollar voor Amerikaanse fiscale lasten genomen, terwijl voor een terugroepactie een reserve van bijna 30 miljoen dollar werd geboekt. In totaal verkocht Harley-Davidson het voorbije jaar 242.788 motorfietsen. Dat betekende een daling met bijna 7 procent tegenover het jaar voordien. Ook voor dit jaar zegt Harley-Davidson met een verdere achteruitgang rekening te houden.

In Nederland neemt ING Groep een meerderheidsbelang van 75 procent in betalingsverwerker Payvision. Door de transactie wordt de volledige waarde van Payvision bepaald op 360 miljoen euro. Payvision werd zestien jaar geleden opgericht. Het bedrijf is inmiddels wereldwijd actief en verwerkt naar eigen zeggen meer dan honderd miljoen betalingstransacties per jaar. Payvision heeft ook kantoren in onder meer New York, Londen, Madrid, Toronto, Singapore, Tokio en Hongkong. De oprichters van Payvision behouden een belang van 25 procent in de betalingsverwerker. Zij zullen de onderneming ook verder blijven leiden. Door de overname wordt gemikt op een snellere groei.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple zal tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 50 procent minder exemplaren van de iPhone X produceren dan vooraf was gepland. Dat heeft Apple tegenover zijn leveranciers gemeld. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Japanse zakenkrant Nikkei gemeld. Oorspronkelijk zou Apple voor de eerste drie maanden van dit jaar een productieniveau van veertig miljoen exemplaren hebben voorzien, maar uiteindelijk zouden slechts twintig miljoen eenheden op de markt worden gebracht. Apple zou daarmee de productie aan de tegenvallende verkoop van de iPhone X aanpassen. De iPhone X werd begin november gelanceerd, maar er zouden nog grote voorraden zijn.

De Zwitserse horlogemaker Swatch heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 8 miljard Zwitserse frank. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 27 procent op tot 755 miljoen frank. Swatch merkt op geprofiteerd te hebben van een herstel van de vraag in China. Ook kon worden geprofiteerd van gunstige wisselkoersen. Ook wordt opgemerkt dat de horlogemaker het jaar voordien met belangrijke uitdagingen werd geconfronteerd. De verkopen kenden toen nog een belangrijke terugval, onder meer door een zwak vertrouwen bij consumenten op cruciale markten, zoals Hongkong. Onder die druk moest twee jaar geleden een halvering van de winst worden gemeld.

08:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-01-18

Elke twee dagen krijgt wereld een nieuwe miljonair

Elke twee dagen krijgt de wereld een nieuwe miljonair. Die trend wordt in belangrijke mate gedragen door belastingontwijking. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Oxfam, waarin wordt aangevoerd dat de concentratie van rijkdom nog altijd verder gaat. Opgemerkt wordt dat armste helft van de wereldbevolking het voorbije jaar op geen enkele manier heeft kunnen profiteren van de toenemende rijkdom. Daarentegen stroomde 87 procent van het gecreëerde vermogen naar de 1 procent meest kapitaalkrachtige bevolkingsgroep. Het aantal miljonairs kende volgens het rapport vorig jaar dan ook een absolute recordgroei.

Lees Verder

19:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Beïnvloeders werken liefst met Instagram

Voor beïnvloeders die actief zijn in sociale media is Instagram veruit het belangrijkste platform. Dat is de conclusie van een onderzoek van het platform Zine. Vastgesteld werd dat bijna 80 procent van de respondenten te kennen gaf Instagram, eigendom van Facebook, als het belangrijkste kanaal voor hun activiteiten met merken bestempelen. Vooral wordt gewezen naar de gebruiksvriendelijkheid van het platform. Blogs staan op de tweede plaats, maar volgen met een score van 16 procent op een grote afstand. De top drie wordt afgerond door YouTube, dat een score haalt van 4 procent. Daarna volgen Facebook (2 procent) en Pinterest (1 procent).

Lees Verder

18:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verkoop mobiele telefoons nadert twee miljard exemplaren

Dit jaar zullen naar verwachting wereldwijd 2,32 miljard communicatie-apparaten - computers, tablets en smartphones - worden verkocht. Dat betekent een stijging met 2,1 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Gartner. Bij de mobiele telefoons wordt een groei met 2,6 procent tot 1,9 miljard exemplaren verwacht. Daarbij zullen de smartphones echter een groei met 6,2 procent laten optekenen, zodat ze eind dit jaar een aandeel van 87 procent op de markt voor mobiele telefonie zullen hebben. Daarentegen wordt bij de personal computers een terugval met 5,4 procent voorspeld.

Lees Verder

17:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gamingmarkt profiteert verder van innovaties

De wereldwijde gamingmarkt realiseert midden volgend decennium een omzet van 171,96 miljard dollar. Daarmee zal de sector tot dat tijdstip een gemiddelde groei met 6,5 procent per jaar kunnen laten optekenen. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Grand View Research. Opgemerkt wordt dat vooral technologische innovaties in hardware en software de volgende acht jaar wellicht tot een versnelling van de groei zullen leiden. De onderzoekers wijzen er nog nog dat gaming, naast muziek en film, één van de meest lucratieve sectoren van de entertainment-industrie is geworden. Wereldwijde marktleiders zijn bedrijven zoals Tencent, Nintendo, Microsoft en Sony.

Lees Verder

 

16:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Millennial vindt merken gemakkelijkst in zoekmachines

Zoekmachines blijven, samen met televisiereclame, het belangrijkste kanaal dat door de millennial wordt gebruikt om merken te ontdekken. Daarin verschilt de millennial fundamenteel niet van Generation X of de babyboomers. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent GlobalWebIndex. Vastgesteld werd dat 37 procent van de millennials een merk dankzij een zoekmachine ontdekken, gevolgd door televisiereclame (34 procent), online reclame (32 procent) en televisieshows en films (27 procent). Daarnaast moet worden opgetekend dat content van derde partijen, zoals getuigenissen van beroemdheden of besprekingen van bloggers bij de millennials efficiënter werken dan bij oudere leeftijdsgroepen.

Lees Verder

15:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Parijs blijft meest vooraanstaande stad van de wereld

Parijs blijft de meest vooraanstaande stad van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van Anholt en GfK Research. De ranglijst wordt voor de vierde keer op rij door Parijs aangevoerd, gebaseerd op interviews met meer dan vijfduizend personen in tien landen. Ook Londen behoudt zijn tweede plaats. De derde plaats wordt nu echter ingenomen door de Australische stad Sydney, die New York naar de vierde plek heeft teruggewezen. De top tien bestaat verder uit Los Angeles, Rome, Melbourne, Amsterdam, San Francisco en Berlijn. De onderzoekers wijzen erop dat de top van de rangschikking volledig door westerse steden wordt gedomineerd.

Lees Verder

15:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |