30-01-18

Italiaanse steden lijden onder zware luchtvervuiling

De Italiaanse industriële metropool Turijn is de stad met de zwaarste luchtvervuiling van Europa. Dat is de conclusie van een rapport van de World Health Organisation. Opgemerkt wordt dat in Turijn, de thuisbasis van autobouwer Fiat, een gemiddelde jaarlijkse concentratie van 39 microgram per kubieke meter moest worden opgetekend. Algemeen wordt een concentratie van 20 microgram als een maximale veiligheidsgrens bestempeld. Italië komt trouwens bijzonder slecht uit het rapport. Het land heeft immers de hele top drie in beslag genomen. Milaan staat op de tweede plaats met 37 microgram, gevolgd door Napels met 35 microgram.

Lees Verder

 

14:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De koffiefabrikant Keurig Green Mountain en het frisdrankbedrijf Dr Pepper Snapple fuseren. Door de samensmelting van Keurig en Dr Pepper ontstaat een bedrijf met een jaarlijkse omzet van ongeveer 9 miljard euro. De aandeelhouders van Keurig verwerven een meerderheidsbelang van 87 procent het fusiebedrijf. De eigenaars van Dr Pepper krijgen de resterende 13 procent. Het fusiebedrijf zal op de markt onder de naam Keurig Dr Pepper worden geïntroduceerd. De fusiegroep zal worden geleid door Bob Gamgort, topman van Keurig. De onderneming is vooral bekend als producent van kopffiepods. Dr Pepper is vooral actief op de markt van de frisdranken en fruitsappen.

In Zweden is Ingvar Kamprad, oprichter van het meubelconcern Ikea, overleden. Dat heeft de onderneming gemeld. Ikea werd driekwart eeuw geleden door Kamprad opgericht. Het bedrijf is al bijna tien jaar de grootste meubelverkoper van de wereld. Kamprad overleed op 91-jarige leeftijd in zijn woning in Smaland. Het vermogen van de Zweedse ondernemer wordt geraamd op 58,7 miljard dollar. Daarmee staat hij in de rangschikking van rijkste personen van de wereld op de achtste plaats. Experts wijzen ook de belangrijke impact die Kamprad heeft gehad op de design-wereld. Zonder Ikea zouden volgens hen de meeste mensen immers geen toegang hebben tot betaalbaar hedendaags ontwerp.

Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 15,1 miljard dollar, tegenover 13,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst liep op van 1,4 miljard dollar naar 1,9 miljard dollar. Er werd echter een nettoverlies geboekt van 642 miljoen dollar, tegenover een winst van 988 miljoen dollar het vierde kwartaal het jaar voordien. Dat verlies is het gevolg van eenmalige fiscale lasten. Over het hele jaar steeg de omzet van 47,2 miljard dollar naar 51 miljard dollar. De operationele winst steeg van 5,5 miljard dollar naar 5,9 miljard dollar, terwijl de nettowinst van 5,3 miljard dollar naar 2 miljard dollar terugviel.

De Franse farmagroep Sanofi neemt het biotechbedrijf Ablynx uit Gent over. Met de transactie is een bedrag van 3,9 miljard euro gemoeid. Het uiteindelijke overnamebedrag ligt 50 procent hoger dan het bod dat de Deense groep Novo Nordisk eerder op Ablynx had uitgebracht. Het bod van Sanofi is inmiddels al door de raden bestuur van Sanofi en Ablynx goedgekeurd. Door de transactie krijgt Sanofi onder meer toegang tot het weesgeneesmiddel Caplacizumab (Capla), dat kan worden gebruikt bij de behandeling van een zeldzame bloedaandoening. Verwacht wordt dat Capla de onderneming jaarlijks tussen 300 miljoen euro en 400 miljoen euro kan opbrengen. Ablynx heeft andere producten in zijn pijplijn.

Greenyard krijgt met Hein Deprez een nieuwe chief executive. Deprez wordt de opvolger van Marleen Vaesen, die het bedrijf vijf jaar heeft geleid. Deprez wordt als voorzitter van Greenyard opgevolgd door Koen Hoffman. De operationele leiding komt in handen van Carl Peeters. Het bedrijf wijst op de belangrijke functie die Marleen Vaesen de voorbije jaren heeft vertolkt in de creatie en integratie van Greenyard, dat uit drie verschillende bedrijven is ontstaan en is geëvolueerd tot een wereldwijd leider op de markt voor groenten en fruit. Marleen Vaesen zegt nog geen beslissing te hebben genomen over haar toekomst. Voor haar carrière bij Greenyard was Vaesen onder meer actief bij Douwe Egberts.

De vier Belgische grootbanken hebben het voorbije jaar 203 kantoren gesloten. Dat is de grootste sanering sinds de uitbraak van de financiële crisis. Dat blijkt uit een rapport van de krant De Standaard. Het jaar voordien werd door de banken een even grote sluitingsoperatie doorgevoerd. Opgemerkt wordt dat KBC en ING het voorbije jaar elk 69 filialen hebben gesloten. Bij BNP Paribas werd een afslanking met veertig vestigingen doorgevoerd. Bij Belfius werden vijfentwintig locaties geschrapt. Ook dit jaar wordt een gelijkaardige operatie doorgevoerd. Gewezen wordt naar de impact van het digitaal bankieren, waardoor de klanten minder snel de behoefte voelen zich tot een bankkantoor te wenden.

De Oostenrijkse chipfabrikant AMS heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 470,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 252 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 93 procent geboekt tot ongeveer 1,1 miljard euro. Bij de groei wordt vooral naar de lancering van de iPhone X gewezen. Het Oostenrijkse concern levert immers onderdelen voor het nieuwe smartphone-model van Apple. De sensoren van AMS worden onder meer gebruikt voor gezichtsherkenning. Het bedrijf zegt ook interesse bij andere potentiële klanten te ervaren. Verwacht wordt ook dit jaar een sterke omzetgroei te kunnen realiseren.

Streamingsdiensten moeten in de Verenigde Staten een groter deel van hun opbrengsten naar de auteurs overmaken. Dat heeft de Amerikaanse Copyright Royalty Board geoordeeld. Op dit ogenblik ontvangen de auteurs 10,5 procent van de opbrengsten van de aanbieders van muziekstreams, zoals Spotify, Apple Music en Amazon Music Unlimited, die de makers van liedjes extra moeten gaan compenseren. Die uitbetalingen worden voor de volgende vijf jaar echter vastgelegd op 15,1 procent. De National Music Publishers Association (NMPA) zegt tevreden te zijn met de uitspraak. Streaming wordt voor het zakenmodel van de muziekindustrie steeds belangrijker.

De Nederlandse retailgroep Blokker Holding heeft de Duitse vestigingen van winkelketen Xenos definitief verkocht aan sectorgenoot Tedi. De verkoop is onderdeel van een grote herstructurering die de Nederlandse holding het voorbije jaar heeft aangekondigd. Xenos had in Duitsland ruim zestig winkels. Door de transactie breid Tedi zijn Duits winkelbestand uit tot meer dan achttienhonderd vestigingen. De Nederlandse groep wil zich de volgende jaren volledig op keten Blokker richten. De andere formules van de retailgroep staan in de etalage of zijn inmiddels al verkocht. Het gaan onder meer over ketens zoals Leen Bakker, Intertoys, Big Bazar en Xenos. De winkels van Blokker krijgen een belangrijke renovatie.

De Amerikaanse cosmetica-verkoper Avon Products moet zichzelf te koop zetten. Dat hebben Shah Capital, Barington Capital en NuOrion Partners, belangrijke activistische aandeelhouders van het bedrijf, verkondigd. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gezegd. Shah, Barington en NuOrion hebben samen een belang van ongeveer 3,5 procent in Avon. In een schrijven aan het bestuur van Avon zeggen de activistische aandeelhouders dat de jarenlange inspanningen om het merk opnieuw te laten heropleven, op een mislukking zijn uitgedraaid. Er is volgens de activisten dan ook nood aan een nieuwe eigenaar. Avon wordt geconfronteerd met een toenemende concurrentie.

Johan Lundgren, topman van EasyJet, levert vrijwillig bijna 5 procent van zijn loon in. Daarmee ligt de verloning van Lundgren op dezelfde hoogte als het salaris van zijn vrouwelijke voorganger Carolyn McCall. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. Lundgren nam in december vorig jaar de leiding over EasyJet over. Oorspronkelijk was hem een jaarsalaris van 740.000 pond aangeboden. Dat loon lag bijna 5 procent hoger dan de vergoeding die zijn voorganger McCall had gekregen. Recent nog bleek dat bij EasyJet mannen gemiddeld anderhalf keer zoveel verdienen dan vrouwen. Om het streven naar gelijkheid te ondersteunen, besliste Lundgren om vrijwillig 34.000 pond op zijn loon in te leveren.

Het Nederlandse concern DSM behoudt de rechten op het patent voor de kunststofvezel Dyneema. Dat heeft de beroepskamer van het European Patent Office (EPO) gemeld. Het patent was door concurrent Honeywell aangevochten. Vier jaar geleden al Honeywell al een vergeefse poging ondernomen om het patent aan te vechten. Beslist was daarom tegen de uitspraak in beroep te gaan. De behandeling van het beroep was voorzien voor de tweede week van de maand februari. Honeywell besliste echter om zich uit de procedure terug te trekken. Het patent heeft betrekking op een procedure die het mogelijk maakt om producten in kunststof lichter en sterker te maken.

In Groot-Brittannië start de Financial Reporting Council (FRC) een onderzoek naar de rol van KPMG bij de financiële teloorgang van de bouwgroep Carillion. De accountant heeft immers onafgebroken de jaarrekeningen van het bouwconcern goedgekeurd. De Britse financiële autoriteiten willen nu onderzoeken of die goedkeuring technisch en ethisch kan worden verdedigd. KPMG stelde in een reactie dat de controles van de jaarrekeningen van Carillion op een gepaste en verantwoorde manier zijn gebeurd. De accountant heeft ook zijn volledige medewerking aan het onderzoek toegezegd. Carillion had een schuld van 1,8 miljard euro opgebouwd en moest uiteindelijk het faillissement aanvragen.

In Japan heeft de financiële regulator beslist bijkomende inspecties uit te voeren bij de platformen die cryptomunten verhandelen. De aankondiging volgt op een spectaculaire kraak, waarbij de beurs Coincheck 500 miljoen Nem-munten was kwijtgeraakt. Coincheck, één van de grootste beurzen voor cryptomunten in de wereld, stelde dat de voorraad illegaal naar een andere locatie was overgeheveld. De beurs heeft aangekondigd de gedupeerde beleggers te zullen vergoeden. De Japanse autoriteiten eisen dat Coincheck voor een betere beveiliging zorgt. Tevens moet volgens de regulator worden nagegaan of de beurs inderdaad een volledige terugbetaling kan dragen.

De Duitse autobouwer BMW wordt volledig eigenaar van DriveNow, een platform voor autodelen. Daarvoor wordt het belang van autoverhuurder Sixt in het platform door BMW overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 209 miljoen euro. Volgens waarnemers maakt de verkoop mogelijk de weg vrij voor een fusie tussen DriveNow en Car2Go, de autodeeldienst van Daimler. Eerder raakte bekend dat BMW en Daimler de platformen wilden fuseren. Daarmee moesten ze hun positie op de markt voor gedeelde mobiliteit kunnen versterken. Sixt zou zich echter tegen de transactie hebben verzet. Samen beschikken de twee diensten op dit ogenblik over twintigduizend deelwagens.

10:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-18

Avond biedt grootste risico op overdreven maaltijd

Tijdens de avonduren loopt het risico op overmatig eetgedrag gevoelig toe. Dat gevaar wordt nog groter wanneer er sprake is van een stressgevoel. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Johns Hopkins University bij tweeëndertig consumenten die met overgewicht werden geconfronteerd. De onderzoekers stelden onder meer vast dat het tijdstip van de dag een belangrijke impact heeft op het hongergevoel. Daarbij kon in de avond een grotere appetijt worden ervaren dan in de ochtend. Bovendien bleek dat stress in de avond een grotere impact heeft op de appetijt dan tijdens de rest van de dag.

Lees Verder

 

22:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Internet legt steeds meer beslag op het leven van de mens

Het internet heeft sinds het begin van deze eeuw een toenemende impact laten blijken op het menselijk leven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southern California naar het online gedrag in de Verenigde Staten. Opgemerkt wordt dat bij het begin van deze eeuw 67 procent van de Amerikaanse consumenten toegang had tot het internet. Dat aandeel was vorig jaar opgelopen tot 92 procent. Bovendien bleek de consument vorig jaar gemiddeld gedurende 23,6 uur per week op het internet te zijn aangesloten, tegenover 9,4 uur per week begin deze eeuw. Thuis is het wekelijks gebruik van internet opgelopen van 3,3 uur naar 17,6 uur.

Lees Verder

 

21:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bestraffing veel minder efficiënt dan gedacht

Bestraffing is misschien niet het beste middel om leden van een gemeenschap tot een samenwerking voor het gemeenschappelijke goed aan te zetten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Hokkaido University in Japan en de Northwestern Polytechnical University in China. Het feit dat bestraffing in de menselijke maatschappij toch blijkt te kunnen overleven, heeft volgens de onderzoekers misschien te maken met het plezier dat vaak uit de voltrekking van een sanctie wordt gehaald. Vooral wordt echter benadrukt dat een dominante partij meestal een bestraffing kan uitvoeren zonder vergelding te moeten vrezen.

Lees Verder

 

21:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereldwijde markt media moet groeivertraging verwachten

Wereldwijd is het voorbije jaar aan media ruim 1,74 biljoen dollar besteed. Dat betekend een stijging met 6,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat zegt een rapport van consulent PQ Media. De groei werd volgens de onderzoekers vooral gedragen door een grotere vraag naar digitale abonnementen voor audio en video. Er wordt wel opgemerkt dat de volgende jaren met een afzwakking van de groei rekening moet worden gehouden. Daarbij wordt opgemerkt dat bij verscheidene digitale apparaten stilaan over een saturatie van de markt moet worden gesproken. Bovendien wordt in de sector van de traditionele mediacontent een inkrimping verwacht.

Lees Verder

 

20:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europeanen kochten vorig jaar 15 miljoen nieuwe auto’s

Het voorbije jaar zijn in Europa 15,1 miljoen nieuwe personenwagens verkocht. Dat betekende een stijging met 3,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de European Automobile Manufacturers Association (Acea). Opgemerkt wordt dat voor de eerste keer in meer dan een decennium opnieuw meer dan vijftien miljoen exemplaren konden worden verkocht. Elf jaar geleden kon een piek van 15,9 miljoen worden opgetekend, maar na de uitbraak van de financiële crisis viel de autoverkoop snel terug. Vijf jaar geleden werd een dieptepunt van 11,8 miljoen exemplaren opgetekend. Sindsdien kon echter opnieuw een constante heropleving worden gemeld.

Lees Verder

 

20:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |