29-01-18

Politieke schandalen volgen cyclus van verkiezingen

Een uitbraak van schandalen rond politieke corruptie kan door een studie van netwerken worden voorspeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Maribor in Slovenië, de Complexity Science Hub Vienna in Oostenrijk en de Universiteit van Maringa in Brazilië. De onderzoekers zeggen onder meer tot de vaststelling te zijn gekomen dat politieke schandalen de cyclus van de politieke verkiezingen volgen. Tevens werd opgemerkt dat bij de schandalen meestal groepen van maximaal acht personen zijn betrokken. Tevens bleek het mogelijk de centrale figuren in het schandaal te identificeren.

Lees Verder

 

20:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Optimisme en goede familieband geheim voor hoge levensverwachting

Optimisme, koppigheid en een sterke band met familie, religie en land kunnen een positieve impact hebben op de levensverwachting. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Rome La Sapienza en de University of California naar de opmerkelijke concentratie van een opvallend grote groep hoogbejaarden in de regio Cilentro, een gebied in het zuiden van Italië. De onderzoekers stelden vast dat negentigplussers weliswaar een fysiek minder goede gezondheid hadden dan jongere familieleden, maar mentaal zich wel beter voelden dan de generatie tussen eenenvijftig en vijfenzeventig jaar.

Lees Verder

 

19:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Rederij Maersk heeft na de cyberaanval NotPetya midden vorig jaar op tien dagen tijd 45.000 nieuwe computers en 4.000 nieuwe servers geïnstalleerd. Dat heeft Jim Hagemann Snabe, voorzitter van Maersk, op het World Economic Forum (WEF) in Davos gezegd. Door de acties van NotPetya raakten wereldwijd massaal computers versleuteld. De daders eisten per computer een losgeld van 300 euro. Snabe, die zelf uit de informatica-sector komt, benadrukte dat de vervanging van een computerpark normaal zes maanden kan duren. Hij stelde dan ook dat Maersk een echte krachttoer heeft gerealiseerd. Eerder al was bekend dat de cyberaanval Maersk tussen 200 miljoen dollar en 300 miljoen dollar heeft gekost.

De metropolen Brussel, Amsterdam, Barcelona, Madrid, Reykjavik, Krakau en Wenen eisen van de Europese Commissie meer bevoegdheden om gegevens bij alternatieve hotelplatformen zoals Airbnb in te kijken. Dat is gezegd op een internationale conferentie over vakantiewoningverhuur in Amsterdam. Er wordt benadrukt dat de online platformen vaak de regels overtreden. Gevraagd wordt dan ook dat de lokale autoriteiten zouden kunnen beschikken over afdwingbare regels. De steden sturen naar eigen zeggen aan de introductie van kwaliteitscriteria voor de verhuur. Gevraagd wordt dat de Europese Commissie weliswaar ondernemingen steunt, maar dat ook voor de steden zou doen.

Rederij Euronav heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 118 miljoen dollar, tegenover 146,3 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De groep boekte een kwartaalwinst van 19,2 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 50,3 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Over het hele jaar daalde de omzet van 684,3 miljoen dollar naar 513,4 miljoen dollar. Er werd een jaarwinst geboekt van 1,2 miljoen dollar, tegenover 204 miljoen dollar het jaar voordien. Gewezen wordt naar overtollige tonnages en een beperking van de olieproductie,  waardoor de vrachttarieven onder druk worden gezet. De verkoop van drie oude tankers leverde 19,2 miljoen dollar winst op.

De Duitse groep Heidelberg Cement wil steengroeves van het Waalse bedrijf Carmeuse in Wanze, Engis en Fosses-la-Ville overnemen. Daarover hebben de twee partijen een voorakkoord bereikt. De drie sites zijn voor Carmeuse geen strategische onderdelen. Het bedrijf spitst zich immers vooral toe op de kalkproductie. Op de betrokken sites werken een honderdtal personen. Heidelberg Cement zegt dat aan het personeel werkgelegenheid zal worden gegarandeerd tegen de actuele voorwaarden. De vakbonden wijzen erop dat Carmeuse en Heidelberg gelijkaardige transacties al elders in het land hebben opgezet. Daar zal volgens hen worden geïnformeerd over de kwaliteit van de contracten.

Het veilinghuis Sotheby’s heeft de Amerikaanse startup Thread Genius gekocht. Thread Genius is ontwikkelaar van een product die aan de hand van artificiële intelligentie in staat is om de artistieke interesse van de klant te raden. Sotheby’s wil het product gebruiken om klanten kunst voor te stellen die bij hun persoonlijke voorkeuren aansluit. Door de overname stappen ook Andrew Shum en Ahmad Qamar, de oprichters van Thread Genius, maken zelf ook de overstap naar veilinghuis. De inlijving van de startup zorgt er volgens Sotheby’s voor dat verder op technologie en innovatie wordt ingezet om zowel de interne processen als de klantenservice en de beleving van de consument te versterken.

De keuze van Groot-Brittannië voor een toekomst buiten de Europese Unie heeft de economie van het land nu al tientallen miljarden ponden gekost. Dat heeft Mark Carney, gouverneur van de Bank of England (BoE), op het World Economic Forum in Davos gezegd. Carney zei dat de Britse economie nu 1 procent kleiner is dan de Britse centrale bank in juni twee jaar geleden, in aanloop naar het referendum over de brexit, had voorspeld. Hij wees erop dat Groot-Brittannië door de onzekerheid rond het vertrek uit de Europese Unie niet ten volle kan profiteren van de gunstige economische ontwikkeling elders in de wereld. Carney wees erop dat de brexit het land tot nu al 40 miljard pond minder inkomsten heeft geboekt.

Het Britse drankenconcern Diageo - het moederbedrijf van merken zoals Johnnie Walker, Smirnoff en Guinness - heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 6,5 miljard pond. Dat betekende een stijging met 1,7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst steeg met ruim 6 procent tot 2,2 miljard pond. Het concern zegt te hebben kunnen profiteren van kostenbesparingen, maar anderzijds wel met negatieve wisselkoersen werd geconfronteerd. Het bedrijf haalt immers de grootste inkomsten uit zijn Amerikaanse activiteiten, maar de omzetten worden uitgehold door een koersstijging van het Britse pond tegenover de Amerikaanse dollar.

Paul Romer heeft ontslag genomen als hoofdeconoom van de World Bank. Aanleiding voor de beslissing was de kritiek die Romer had geuit op de methode die de instelling gebruikt om de concurrentiekracht van landen te berekenen. Achter de toegepaste methode zouden volgens de econoom politieke motieven schuilgaan. In een gesprek met de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal had hij daarbij onder meer verwezen naar Chili. De commentaren van Romer botsten niet alleen op Chileense protesten, maar ook op onbegrip bij de kaders van de World Bank. Romer had eerder al geopperd dat veel zijn collega’s bewust een onduidelijke en vage stijl hanteren, zodat ze nooit in het ongelijk zouden kunnen worden gesteld.

Champagneproducent Vranken-Pommery Monopole, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 139,8 miljoen euro. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Bij de verkoop van champagne en porto werd een terugval met 5,2 procent tot 118,5 miljoen euro opgetekend. Over het hele jaar werd een omzet van 300,2 miljoen euro, tegenover 300,2 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De achteruitgang moet volgens Vranken-Pommery onder meer worden toegeschreven aan de impact van de brexit. Opgemerkt dat de Britse consumenten minder snel bereid blijken om champagne aan te kopen.

Het technologiebedrijf Agfa HealthCare heeft een contract getekend met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam voor de levering van een systeem voor geïntegreerd beeldbeheer. Dat heeft Agfa HealthCare, gespecialiseerd in de ontwikkeling van technologie voor medische beeldvorming, bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Het Nederlandse ziekenhuis werd na de overname van sectorgenoot Sint Lucas Andreas, eveneens in Amsterdam, drie jaar geleden geconfronteerd met verschillende beheerssystemen. Dat ging echter ten koste van de efficiëntie, waardoor uiteindelijk beslist werd te investeren in en geïntegreerd systeem.

Sergio Herman breidt zijn concept Frites Atelier verder uit. De luxueuze frituur, die in Amsterdam is opgestart en vorig jaar haar eerste Vlaamse locatie kreeg in Antwerpen, opent nu ook filialen in Gent en Brussel. Het concept van Frites Atelier is duidelijk. Er worden Belgische frieten verkocht, maar wel in een luxueuze omkadering. Frites Atelier heeft op dit ogenblik ook al vestigingen in Utrecht en Den Haag. Het is nog niet bekend welke locaties in Gent en Brussel worden gekozen. In een volgende fase wordt een uitbreiding naar andere Europese steden, zoals Barcelona en Berlijn, verwacht. In een aangepaste formule zouden ook filialen kunnen worden gepland op Schiphol en Brussels Airport.

Chemieconcern Sabic uit Saoedi-Arabië heeft een belang van 24,99 procent in zijn Zwitserse sectorgenoot Clariant verworven. Dat heeft Clariant bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Sabic nam het belang over van de groepen 40 North en Corvex Management. De Saudische groep is daarmee de grootste aandeelhouder in Clariant geworden. Sabic heeft wel benadrukt voorlopig geen plannen te hebben om tot een volledige overname van Clariant over te gaan. Clariant is de afgesplitste divisie speciaalchemie van Sandoz, dat bij de opdeling in het midden van de jaren negen onder de naam van Novartis zijn activiteiten heeft verder gezet.

Het Duitse industrieconcern Siemens zou plannen hebben om dit jaar zijn divisie Flender, fabrikant van aandrijfsystemen, te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De operatie zou Siemens in staat moeten stellen om zijn activiteiten verder te stroomlijnen. Flender heeft ruim zesduizend medewerkers en zou Siemens meer dan 1 miljard euro kunnen opleveren. Siemens kocht Flender midden vorig decennium voor 1,2 miljard euro van de investeringsmaatschappij Citigroup Venture Capital Equity Partners. Recent is het concern echter begonnen om zich weer meer op zijn industriële kerntaken te richten. Er zou al interesse zijn van Chinese bedrijven en investeerders.

Royal Bank of Scotland (RBS) blijft verlaat volgend jaar zijn huidige zetel aan Bishopsgate, in het centrum van Londen. De Britse groep verhuist naar een kleiner pand dat verderop langs dezelfde straat is gelegen. De operatie vormt een onderdeel van de strategie van de bank om de kosten verder terug te schroeven. Royal Bank of Scotland heeft de voorbije jaren het alaam kantoorruimte gevoelig afgeslankt. Die strategie werd ingegeven door de financiële crisis. De bank moest tijdens die financiële crisis door de Britse overheid worden gered. Door de nieuwe strategie, die meer op de binnenlandse markt is gericht en meer op flexwerk is toegespitst, heeft de bank ook minder kantoorruimte nodig.

Tina Bhatnager, vice-president operaties bij het sociale netwerkbedrijf Twitter, stapt over naar het bedrijf Coinbase, één van de grootste marktplaatsen voor cryptomunten te wereld. Bhatnagar moet Coinbase helpen om de sterke klantengroei te helpen opvangen. Bhatnager kwam vijf jaar geleden naar Twitter, waar ze onder meer een sterke klantendienst heeft uitgebouwd. Brian Armstrong, chief executive van Coinbase, wijst er dan ook op dat Bhatnager een grote expertise heeft in klantenservices, maar bovendien ook het geschikte temperament heeft voor de markt van de cryptomunten. Bhatnager zegt zelf al lange tijd interesse te hebben in cryptomunten en ook graag voor een snelgroeiend bedrijf te werken.

19:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-01-18

Westerse maatschappij bevordert narcistische eigenschappen

De westerse maatschappij bevordert bij zijn bevolking narcistische eigenschappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Charité Universitätsmedizin Berlin bij meer dan duizend Duitse burgers. De onderzoekers zeggen te hebben vastgesteld dat in de vroegere kapitalistisch westelijke regio’s van Duitsland meer elementen van narcisme konden worden teruggevonden dan in de communistische oostelijke gebieden. Na de hereniging van het land zou dat effect echter zijn afgezwakt en zouden de narcistische karakteristieken opnieuw meer gelijk over het hele grondgebied van Duitsland kunnen worden aangetroffen.

Lees Verder

15:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vertrouwen belangrijk voor de adoptie van fintech

Millennials tonen een grote interesse in nieuwe ontwikkelingen op de financiële markt. In de oudere generaties kan echter nog altijd een aanzienlijke terughoudendheid worden opgetekend. Dat is de conclusie van een studie van consulent Bain & Company naar de houding tegenover fintech bij consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden vast dat in de leeftijdsgroep tussen achttien en vierendertig jaar bijna 75 procent zich bereid toonde een financieel product van een technologiebedrijf te kopen. Bij vijfenvijftigplussers viel dat cijfer echter terug tot amper 42 procent. Vertrouwen blijkt daarbij de belangrijkste drijfkracht.

Lees Verder

14:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Investeringen in robots en drones nemen elk jaar met kwart toe

De wereldwijde bestedingen aan robotica en drones zullen dit jaar oplopen tot 103,1 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 22,1 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de International Data Corporation (IDC). Over drie jaar zal volgens het rapport dat bedrag verder opgelopen zijn tot 218,4 procent. Dat betekent een gemiddeld groeitempo van 25,4 procent per jaar. In robotica zal volgens de onderzoekers dit jaar een besteding van 94 miljard dollar worden opgetekend. De groei zal de volgende jaren vooral worden gedragen door industriële toepassingen, gevolgd door services en consumptie.

Lees Verder

13:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Warme vochtigheid gevaarlijke evolutie van klimaatverandering

Warme vochtigheid wordt één van de gevaarlijkste evoluties van de klimaatverandering. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers aan de Columbia University. Opgemerkt wordt dat de combinatie van hitte en warmte niet alleen de menselijke gezondheid kan bedreigen, maar ook zware economische schade kan veroorzaken. Tegen het laatste kwart van deze eeuw zou het fenomeen volgens de onderzoekers onder meer kunnen worden opgemerkt in het zuid-oosten van de Verenigde Staten, het Amazone-gebied, het westen en het midden van Afrika, zuidelijke regio’s van het Midden-Oosten en het Arabische schiereiland, het noorden van India en het oosten van China.

Lees Verder

12:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |