18-02-18

Nieuwsoverzicht

De Australische ambachtelijke brouwer Pirate Life investeert 15 miljoen dollar in een nieuwe vestiging in de stad Port Adelaide. De nieuwe site moet van Pirate Life één van de grootste ambachtelijke brouwerijen van Australië. De brouwer zal in Port Adelaide een jaarlijkse capaciteit van meer dan 11 miljoen liter hebben. De huidige brouwerij van Pirate Life in Hindmarsh blijft actief. De site zal worden zich vooral toespitsen op onderzoek en ontwikkeling, training en de productie van een speciaalbieren. Pirate Life werd vier jaar geleden opgericht en exporteerde ook al snel naar Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Singapore en Hong Kong. Eind vorig jaar werd de Australische brouwer door AB InBev overgenomen.

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro hebben de reinigingsdiensten na het vijfdaagse carnaval 486,5 ton afval moeten opruimen. Vorig jaar was een volume van 450,3 ton opgehaald. Dat heeft het stadsbestuur van Rio de Janeiro bekendgemaakt. Er werd nog opgemerkt dat in totaal 642 personen voor verschillende inbreuken werden geverbaliseerd. Daarbij werden 93 personen betrapt op sluikstorten, terwijl 544 feestvierders werden beboet wegens urineren op de openbare weg. Bij de opkuisactie waren bijna tweeduizend stadsarbeiders betrokken. Riotur, het toeristisch bureau van de stad, raamt dat het carnaval dit jaar ongeveer zes miljoen mensen, waaronder anderhalf miljoen toeristen, aangetrokken.

Het staatsenergiebedrijf Electricité de France (EDF) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 69,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,2 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijfsresultaat viel met 16 procent terug tot 13,7 miljard euro. De nettowinst steeg weliswaar met 11 procent tot 3,2 miljard jaar, maar dat positieve resultaat was vooral te danken aan een aantal eenmalige baten. Wanneer met die uitzonderlijke posten geen rekening wordt gehouden, zou een daling met bijna 33 procent tot 2,8 miljard euro zijn geregistreerd. Gewag wordt gemaakt van lage energieprijzen en onderhoudswerkzaamheden aan de kerncentrales. Dit jaar wordt een sterke verbetering verwacht.

Het Chinese zoekmachinebedrijf Baidu wil zijn streamingservice iQiyi afsplitsen en op de beurs van New York laten noteren. Dat heeft Baidu bekendgemaakt. Het Chinese bedrijf zegt voor de operatie de nodige documenten te hebben verstuurd naar de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Baidu benadrukte wel ook na de beursintroductie de controlerende aanbeelhouder van iQiyi te willen blijven. Volgens het persbureau Bloomberg moet de waarde van de Chinese streamingservice geraamd worden op een bedrag van ongeveer 15 miljard dollar. iQiyi is de grootste mobiele videoprovider van China en telt ongeveer 463 miljoen maandelijkse gebruikers.

De Italiaanse zakenman Raffaele Riva, voormalig voorzitter van de Engelse voetbalclub Watford, wordt in Spanje wegens fiscale fraude voor de rechter gedaagd. Aan de basis van de klacht liggen onregelmatigheden bij de Spaanse club Granada. Beide teams behoorden, samen met de Italiaanse club Udinese, tot de portfolio van de familiale groep Pozzo. Tegen Gino Pozzo, topman van het conglomeraat, loopt al een onderzoek naar fiscale fraude en witwaspraktijken. Het Spaanse gerecht maakt gewag van een commerciële driehoek, waarbij de inkomsten uit de verkoop van spelers met een Luxemburgse holding voor de fiscus verborgen zou zijn gehouden. Riva vertrok bij Watford ruim een jaar geleden.

Het taxiplatform Uber treft voorbereidingen om zijn Zuidoost-Aziatische divisie aan zijn lokale concurrent Grab te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegen Amerikaanse media bevestigd. In ruil voor de verkoop zou Uber een belang in Grab willen verwerven. Over de omvang van die eventuele participatie werden geen meldingen gedaan. Grab is gevestigd in Singapore en is ook actief in Maleisië, Indonesië, Thailand, Vietnam, de Filipijnen, Myanmar en Cambodja. De onderneming haalde in juli vorig jaar 2,1 miljard euro investeringen op om zijn marktpositie te versterken. De bronnen maakten wel duidelijk dat over de transactie tussen Uber en Grab nog geen definitief akkoord is.

De Duitse verzekeraar Allianz heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 126,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De groei werd vooral gedragen door de divisies levensverzekeringen en vermogensbeheer. In afdeling schadeverzekeringen werd daarentegen geconfronteerd met bijzonder hoge claims wegens natuurrampen. Daar moest 1,1 miljard euro worden uitbetaald. De nettowinst viel met 1,7 procent terug tot 7,2 miljard euro. Die achteruitgang moet echter worden toegeschreven aan de verkoop van een aantal activiteiten en een eenmalige last die moest worden genomen voor fiscale hervormingen in de Verenigde Staten.

De investeerders PAI Partners en British Columbia Investment Management mogen de overname van de Nederlandse bottelaar Refresco doorzetten. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Ook de toezichthouders in de Verenigde Staten en China hebben met de transactie ingestemd. Eind oktober vorig jaar werd bekend dat PAI Partners en British Columbia Investment de Nederlandse bottelaar zouden overnemen voor een bedrag van ruim 1,6 miljard euro. Het bod werd in januari officieel gelanceerd. Op dat ogenblik was bij de toekomstige eigenaars al 25,6 procent van de aandelen aangemeld. De resterende aandeelhouders hebben tot half maart tijd hun participaties aan te bieden.

Het modemerk Under Armour heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,37 miljard dollar, tegenover bijna 1,31 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf boekte echter een nettoverlies van 87,92 miljoen dollar, tegenover een winst van 103,23 miljoen dollar het vierde kwartaal het jaar voordien. Over het hele jaar werd een omzet van bijna 4,98 miljard dollar gerealiseerd, tegenover ruim 4,82 miljard dollar het jaar voordien. Er werd een jaarverlies geleden van 48,26 miljoen dollar, tegenover een winst van 197,98 miljoen dollar het jaar voordien. Het verlies is te wijten aan herstructureringskosten en eenmalige fiscale lasten.

De politie in India heeft twee medewerkers van de Punjab National Bank aangehouden die verantwoordelijk zouden zijn voor de diefstal van omgerekend 1,43 miljard euro. Het zijn de eerste arrestaties in de grootste bankfraude die het land volgens de Indiase politiediensten ooit heeft gekend heeft. De twee betichten zouden frauduleuze leningen hebben verstrekt aan bedrijven die zijn gelinkt aan de rijke juwelenhandelaar Nirav Modi. Ook de vertegenwoordiger van de betrokken bedrijven is gearresteerd. De Indiase belastingdienst doet ook onderzoek naar Modi. Hij wordt ervan verdacht mogelijk belastingen te hebben ontdoken. Tevens wordt gewag gemaakt van investeringen in illegale fondsen.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft op de ontwikkeling van zijn militaire transporttoestel A400M opnieuw een afschrijving van 1,3 miljard euro moeten boeken. Reden voor de maatregel zijn problemen met de ontwikkeling en productie van het vliegtuig. Dat heeft Airbus zelf meegedeeld. Airbus heeft nu al meerdere miljarden euro moeten afschrijven op het programma van zijn militaire transportvliegtuig, dat met jarenlange vertragingen en kostenoverschrijvingen werd geconfronteerd. Onder meer de ontwikkeling van de propellermotor voor het vliegtuig zou voor problemen zorgen. Op dit ogenblik hebben al zeven landen bij Airbus orders geplaatst voor het toestel.

De Amerikaanse farmagroep AbbVie heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet gerealiseerd van 7,73 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 14 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel van ruim 1,39 miljard dollar tot 52 miljoen dollar terug. Die achteruitgang is het gevolg van eenmalige lasten voor fiscale hervormingen in de Verenigde Staten. Over het hele jaar werd een omzet geboekt van bijna 28,22 miljard dollar, tegenovere bijna 25,64 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De jaarwinst viel van bijna 5,96 miljard dollar terug tot nagenoeg 5,31 miljard dollar. AbbVie meldt onder meer een blijvend succes voor zijn reumamiddel Humira.

Het Finse technologiebedrijf Nokia bekijkt de strategische opties voor zijn medische divisie. Een verkoop wordt niet uitgesloten. Dat heeft het Finse concern bekend gemaakt. De medische divisie ontwikkelt onder meer smartwatches en slaaptrackers, maar behoort niet meer tot de kernactiviteiten van de onderneming. Rajeev Suri, topman van Nokia, wil immers dat het bedrijf de activiteiten rond consumentenelektronica afbouwt en zich meer zich toespitst op de bouw van draadloze netwerkapparatuur. De medische divisie is grotendeels een voormalig onderdeel van het Franse bedrijf Withings, dat twee jaar geleden door Nokia voor 170 miljoen euro werd gekocht.

Geruchten over een vertrek van Rupert Stadler, chief executive van autobouwer Audi, hebben geen enkele grond. Dat heeft de autobouwer benadrukt. Volgens berichten in Duitse media zou Stadler in april bij Audi in april worden vervangen door Winfried Vahlan, voormalig topman van zusterbedrijf Skoda. Die geruchten werden eerder al ontkend. Nadat de Duitse gerechtelijke diensten begin februari bij Audi nieuwe invallen had gedaan in verband met het dieselschandaal bij moederbedrijf Volkswagen, werd echter opnieuw gesproken over een mogelijk vroegtijdig vertrek van Stadler. Matthias Müller, voorzitter van Audi, benadrukt echter dat van een vertrek van Stadler geen sprake is.

Het Amerikaanse bedrijf Colgate-Palmolive, fabrikant van persoonlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 3,89 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. In volumes werd een stijging met 3 procent opgetekend. De nettowinst viel van 628 miljoen dollar, vooral onder druk van eenmalige fiscale lasten in de Verenigde Staten, terug tot 353 miljoen dollar. Over het hele jaar werd een omzet gerealiseerd van 15,45 miljard dollar, tegenover 15,2 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De jaarwinst daalde van 2,44 miljard dollar naar 2,02 miljard dollar.

11:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-02-18

Werknemers met zelfvertrouwen presteren beter

Werknemers die ervan overtuigd zijn hun taken op een efficiënte manier te kunnen uitvoeren en alle vertrouwen hebben de gestelde doelstellingen te kunnen halen, zullen in het algemeen ook een superieure prestaties laten optekenen. Bovendien is er minder neiging tot wangedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of East Anglia bij nagenoeg drieduizend Italiaanse werknemers. Wanneer de werknemers bovendien van mening zijn een inzicht te hebben in de gevoelens van hun collega's, zullen ze ook sneller bereid zijn om een extra professionele inspanning te doen en hun collega's te helpen.

Lees Verder

22:22 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pesterijen bedreigen gezondheid van de werkvloer

Verbale en fysieke intimidatie op de werkvloer kan een negatieve impact hebben op het individu of op de hele groep. Dat is de conclusie van een onderzoek van psychologen van de Mental Health Clinic van de 88th Air Base Wing. De onderzoekers waarschuwen dat de intimidatie een bedreiging vormt voor de goede gezondheid van de organisatie. Er werd tevens vastgesteld dat de intimidatie vaak zijn oorsprong vindt in digitale situatie, zoals email, tekstberichten of sociale media. Een op vijf feiten van intimidatie zou bovendien langs digitale communicatie verlopen. Bovendien heeft het fenomeen vaak een verband met een reële of ingebeelde vorm van machtsonevenwicht.

Lees Verder

 

21:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mensen kan troost vinden in favoriete muziek

Mensen vinden vaak troost in het herhaald luisteren naar dezelfde songs. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. De onderzoekers stelden vast dat favoriete songs gemiddeld ongeveer driehonderd keer worden beluisterd. Dat aantal bleek echter nog gevoelig hoger op de lopen bij consumenten die een diepe connectie met de song vertoonden. Dat was vooral het geval indien het beluisteren van de muziek met gemende gevoelens gepaard ging. Er wordt aan toegevoegd dat streamingdiensten en YouTube het voor het publiek gemakkelijker hebben gemaakt om naar elke mogelijke song te luisteren.

Lees Verder

21:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Succes citrusteelt vormde basis voor Italiaanse maffia

Er kunnen duidelijke aanwijzingen worden gevonden voor de stelling dat de Siciliaanse maffia zijn opkomst heeft kunnen doen door de vraag bij het publiek naar citrusvruchten in de negentiende eeuw. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University Belfast, de University of Manchester en de University of Gothenburg. Opgemerkt wordt dat de handel in sinaasappelen en citroenen grote winsten beloofden, terwijl de maatschappij verder getekend werd door wetteloosheid, een gebrek aan interpersoonlijk vertrouwen en een hoog niveau van armoede. Daarom beslisten de citrus-producenten criminelen voor bescherming in te huren.

Lees Verder

20:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook ethisch leiderschap kan negatieve consequenties hebben

Ook ethisch leiderschap kan negatieve consequenties hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Baylor University bij meer dan zeshonderd werknemers. Gewaarschuwd wordt dat ethisch leiderschap in een aantal gevallen tot stress en controle kan leiden, wat een kloof met de werknemers kan veroorzaken. Opgemerkt wordt dat de hoge normen van het management tot een zware verwachtingen kunnen leiden die volgens de werknemers overdreven zijn en een obstakel vormen voor de uitvoering van de opdracht. Onder meer blijkt dat de medewerkers van mening zijn dat de verwachtingen teveel tijd en energie opslorpen.

Lees Verder

20:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cyberaanvallen bedreigen ook andere economische sectoren

Cyberaanvallen hebben de Verenigde Staten twee jaar geleden een verlies opgeleverd dat is opgelopen tot een bedrag tussen 57 miljard dollar en 109 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van de Council of Economic Advisers van de Amerikaanse president Donald Trump. Indien de situatie nog erger wordt, dreigt volgens het rapport een spillover-effect naar de rest van de Amerikaanse economie. Tevens wordt gewaarschuwd voor malafide activiteiten van landen zoals China, Rusland, Iran en Noord-Korea. De cyberaanvallen vormen volgens het rapport uiteindelijk ook een gevaar voor zogenaamde kritische infrastructuur, zoals autostrades, energienetwerken of communicatiesystemen.

Lees Verder

19:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |