21-02-18

Verband tussen drugs en terrorisme meestal lokaal gekleurd

Drugshandel kan terroristische activiteit helpen vergemakkelijken, maar dat verband moet vaak gezocht worden bij lokale militante groepen in plaats van bij bekende internationale terroristische organisaties. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers van de University of Kansas en de Rowan University over de drugshandel in Centraal-Aziatische landen zoals Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan, die vaak als doorvoertraject voor drugs naar Rusland en Europa fungeren. De relatie tussen drugs en terrorisme is meestal gebaseerd op strijd om de controle over de productie van de drugs te behouden en de creatie van een bredere sociale en economische omgeving die geweld tegen de staat kan stimuleren.

Lees Verder

 

17:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europese consumptie oorzaak van ontbossing in andere regio’s

De Europese Unie moet meer inspanningen doen om de controle op de ontbossing in andere regio’s van de wereld te versterken. Dat is de conclusie van een rapport van het Forest Peoples Programme, waarin wordt gewaarschuwd dat de consumptie in de Europese Unie van onder meer palmolie en cacao belangrijke ecologische consequenties heeft in andere werelddelen. Gevraagd wordt dan ook dat een grotere controle op de voorraadketen zou worden uitgevoerd. Daarbij wordt aangevoerd dat de consumptie in de Europese Unie en zijn lidstaten de cultuur van verschillende inheemse volkeren bedreigt. Sinds het begin van dit decennium zijn jaarlijks ongeveer 8,8 miljoen hectaren bosgebied verwoest.

Lees Verder

 

17:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Klimaatverandering kan zwaar toeslaan in Europese steden

Een aantal grote Europese steden kunnen door de klimaatverandering veel zwaarder worden getroffen dan tot nu toe werd aangenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Newcastle University op basis van een aantal mogelijke klimaatmodellen voor de tweede helft van deze eeuw. Uit een onderzoek naar de effecten van de klimaatverandering op bijna zeshonderd steden bleek dat zowel wateroverlast als droogte mogelijk zwaardere consequenties kunnen hebben dan vaak wordt aangenomen. Er moeten volgens de onderzoekers dan ook maatregelen worden genomen om de steden op die bedreigingen voor te bereiden.

Lees Verder

 

16:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse kofferfabrikant Samsonite investeert tientallen miljoen euro in de uitbreiding van zijn Europees distributiecentrum in Oudenaarde uit te breiden. Van een afbouw van de vestiging, waarvoor al eens gevreesd werd, is dus geen sprake. De investering is volgens Samsonite Europe een duidelijk teken van zijn verankering in België. De stockageruimte op de site in Oudenaarde moet gevoelig worden uitgebreid. Daarom komt er in het nabijgelegen Ruien (Kluisbergen) een nieuw distributiecentrum, dat grotendeels geautomatiseerd zal zijn. De nieuwe installaties worden ingeplant op de site van een vroegere centrale van Electrabel en zullen werk bieden aan veertig tot zestig mensen.

Het Belgische bier Jupiler zal door brouwer AB InBev tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Rusland onder de naam Belgium op de markt brengen. De campagne loopt over een periode van vijf maanden. Het merk zal in maart in de winkel kunnen worden gekocht. Aan het recept van het bier wordt echter niets gewijzigd. Pas in juli zal de merknaam Jupiler terugkeren. Ook bij het Europees voetbalkampioenschap in Frankrijk twee jaar geleden had AB Inbev al een bijzondere actie rond de Rode Duivels gehouden. Twee jaar geleden had de groep in de Verenigde Staten al een gelijkaardige campagne gevoerd, waarbij Budweiser, het Amerikaanse zustermerk van Jupiler, als America werd gepromoot.

De Amerikaanse winkelketen Walmart heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 136 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde echter van 3,8 miljard dollar naar 2,2 miljard dollar. Onder meer wordt gewezen op de impact van reorganisatiekosten. Daarnaast wordt ook gewezen op de vertraging die Walmart bij zijn online verkopen laat optekenen. Tijdens het voorbije kwartaal nam de omzet van de online verkoop nog met 23 procent toe, maar de kwartalen voordien was er nog sprake van groeicijfers met meer dan 50 procent.

Restaurantketen Kentucky Fried Chicken (KFC) heeft in Groot-Brittannië door voorraadproblemen een groot aantal filialen tijdelijk moeten sluiten. De keten werd immers geconfronteerd met een tekort aan kippen. De restaurantketen heeft in Groot-Brittannië een netwerk van negenhonderd filialen. De groep, die wordt gecontroleerd door de holding Yum Brands, heeft daarvoor recent een nieuw leveringscontract getekend met het Duitse concern DHL Group. Door een aantal operationele problemen kon echter slechts een gedeelte van de leveringen tijdig worden geleverd. Op andere locaties konden slechts onvolledige leveringen worden gedaan. Minstens zeshonderd restaurants moesten tijdelijk sluiten.

Het Britse wedkantoor William Hill is in eigen land veroordeeld tot een boete van 6,2 miljoen pond. Dat heeft de Britse Gambling Commission beslist. Aangegeven werd dat William Hill te weinig inspanningen heeft gedaan om witwaspraktijken tegen te gaan. Er wordt aan toegevoegd dat het wedkantoor inbreuken heeft gepleegd tegen de regels voor sociale verantwoordelijkheid. Door de lakse controles konden tien klanten grote bedragen inzetten. Dat geld was op illegale wijze verkregen. William Hill verdiende ongeveer 1,2 miljoen pond aan de weddenschappen. De boete die is opgelegd toont volgens de Gambling Commission de ernst van de inbreuken waaraan het wedkantoor zich schuldig heeft gemaakt.

De Amerikaanse groep Restaurant Brands International (RBI) overweegt een bod op de Amerikaanse pizzaketen Domino's Pizza. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De transactie zou een belangrijke leemte in de portfolio van Restaurants Brands opvullen. De groep is al actief in de verkoop van hamburgers (Burger King), kip (Popeyes Louisiana Kitchen) en koffie (Tim Hortons). Door de overname van Domino’s Pizza zou Restaurant Brands, in handen van investeerder 3G Capital, zich bovendien een toegang kunnen bezorgen tot één van de snelstgroeiende segmenten van de fastfood-industrie. Domino’s Pizza is actief in vijfentachtig landen levert meer dan één miljoen pizza’s per dag.

De Britse bank HSBC Holdings heeft het voorbije jaar ruim 51 miljard dollar baten gerealiseerd, tegenover 48 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De brutowinst liep met ruim 10 miljard dollar op tot 17 miljard dollar. Er wordt wel opgemerkt dat de resultaten sterk werden beïnvloed door eenmalige posten. Het jaar voordien had de Britse groep nog belangrijke afschrijvingen moeten boeken op zijn Europese divisie en op een verkoop van activiteiten in Brazilië. Anderzijds moest een last van meer dan 1 miljard dollar worden geboekt al gevolg van een fiscale hervorming in de Verenigde Staten. Door de problemen bij Steinhoff en Carillion werd een provisie van 188 miljoen dollar voor kredietverliezen geboekt.

De bouwgroep Besix zet haar parkingdivisie te koop. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Besix was sinds begin dit decennium in de sector actief na overname van 75 procent van het Antwerpse bedrijf Parkeerbeheer. De divisie werd inmiddels tot Besix Park omgevormd. Het bedrijf baat veertien parkings uit. Besix Park is onder meer actief op de luchthaven van Deurne, maar is verder aanwezig in Antwerpen, Brussel en een aantal kleinere steden zoals Geel, Lier, Turnhout en Sint-Truiden. De divisie zou onder meer belangstelling hebben van sectorgenoten als van een aantal vastgoedbeheerders en infrastructuurfondsen. Besix Park realiseerde twee jaar geleden een omzet van 8,5 miljoen euro.

Het Duitse chemieconcern Covestro heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 14 miljard euro. Dat betekende een stijging met 18,8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep op van 795 miljoen euro naar 2 miljard euro. Patrick Thomas, chief executive van Covestro, benadrukte dat het bedrijf, een voormalige dochter van Bayer, het voorbije jaar een uitstekend resultaat heeft laten optekenen. Opgemerkt wordt dat Covestro heeft kunnen profiteren van een grote vraag naar hoogwaardige kunststoffen en hogere winstmarges. Het concern zegt voor de toekomstige ontwikkelingen bijzonder veel te verwachten naar het toenemend belang van duurzaamheid in de economie.

De Zwitserse uitzender Adecco neemt de Amerikaanse digitale uitzendmarktplaats Vettery over. Dat heeft Adecco bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Vettery richt zich vooral op functies op het gebied van informatica, verkoop en financiën. De onderneming werd vier jaar geleden in New York opgericht door Bret Adcock en Adam Goldstein. Inmiddels is het bedrijf actie in zeven grote Amerikaanse metropolen. De overname moet de internationale groei van Vettery versnellen. Oprichters Adcock en Goldstein blijven ook na de overname op post. Vettery werkt onder meer met machine learning om kandidaten aan de gepaste functies te verbinden.

De Zuid-Afrikaanse meubelketen Steinhoff moet de cijfers van zijn twee jongste boekjaren aanpassen. Dat heeft een rechtbank in Amsterdam, waar Steinhoff statutair is geregistreerd, beslist. Er zou immers zijn vastgesteld dat Steinhoff een aantal participaties ten onrechte van volledige dochters in de jaarrekeningen had opgenomen. De zaak tegen Steinhoff was aangespannen door het Duitse OM-Handels en het Oostenrijkse MW Holding, twee zakenpartners van de Zuid-Afrikaanse groep. Steinhoff had zelf al aangekondigd zijn jaarrekeningen te zullen herzien, nadat eind vorig jaar een aantal boekhoudkundige onregelmatigheden waren ontdekt. De chief executive en financieel directeur zijn vertrokken.

De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 23,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 100 miljoen dollar tot 1,8 miljard dollar. Het bedrijf zegt te blijven profiteren van het aanhoudende herstel op de Amerikaanse woningmarkt. Home Depot trekt meer klanten, die gemiddeld ook steeds meer aankopen doen. Het bedrijf profiteert ook van de omvangrijke herstelwerkzaamheden als gevolg van orkaanschade. Ook voor dit jaar verwacht Home Depot een verdere groei te kunnen realiseren. De keten verhoogt zijn dividend en keert een speciale bonus uit.

China gaat strenger optreden tegen de import van oud papier. Alleen perfect gesorteerd papier wordt nog aanvaard. De beslissing heeft in Europa tot een instorting van de papierprijzen geleid. Vanuit Europa werd immers ongeveer negen miljoen ton papier naar China geëxporteerd. Het merendeel van die voorraden blijven nu in Europa. Daardoor is een overschot gecreëerd, waardoor de Europese papierprijzen op een half jaar geleden ongeveer zijn gehalveerd. Er wordt ongeveer acht miljoen ton meer ingezameld dan door de Europese papierindustrie kan worden verwerkt. Chinese papierimport mag nog maximaal 0,5 procent vervuiling bevatten. Internationaal geldt een tolerantie van 1,5 procent.

Deutsche Börse, de exploitant van de beurs in Frankfurt, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,46 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met ruim 20 procent tot 874 miljoen euro. Wanneer geen rekening wordt gehouden met een aantal eenmalige posten, zou nog een groei met 6 procent zijn gemeld. Onder meer wordt gewezen op de impact van geslaagde kostenbesparingen. Deutsch Börse wordt sinds begin dit jaar geleid door Theodor Weimer. Hij is de opvolger van Carsten Kengeter, die moest opstappen na geruchten over handel met voorkennis rond de mislukte fusie van Deutsche Börse en London Stock Exchange (LSE).

Bij de Duitse autobouwer BMW is een oplossing gevonden voor een erfeniskwestie die meer dan twee jaar geleden heeft geduurd. Johanna Quandt, de belangrijkste aandeelhouder van de Duitse autobouwer, overleed ruim twee jaar geleden. Nu is bepaald dat haar zoon Stefan Quandt een belang van 25,8 procent in de stemrechten van BMW krijgt. Hij wordt de belangrijkste aandeelhouder van de groep. Zijn zus Suzanne Quandt krijgt 20,9 procent van de stemrechten. Daarnaast heeft de stichting van de familie nog een belang van 16,4 procent in de Duitse autobouwer. De familie Quandt heeft samen 63 procent van de aandelen van BMW in portefeuille. Het vermogen van de familie bedraagt ruim 30 miljard euro.

08:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-02-18

China heeft grootste aantal onderzoekers ter wereld

Het Chinese vasteland heeft het voorbije jaar 1,36 miljoen patenten op uitvindingen ingediend. Dat betekent ongeveer 9,8 patenten per tienduizend inwoners. Dat blijkt uit een rapport van het Chinese State Intellectual Property Office. Volgens Wan Gang, voorzitter van de China Association for Science and Technology, is het land voor het zevende jaar op rij wereldwijd leider bij de indiening van patenten voor nieuwe uitvindingen. Hij voegt eraan toe dat nergens in de wereld zoveel mensen in onderzoek en ontwikkeling actief zijn als in China. Critici merken wel op dat de kwaliteit van de Chinese patenten dringend moet worden versterkt.

Lees Verder

 

20:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Brexit ook een bedreiging voor vrouwenrechten

De brexit is één van de grootste bedreigingen voor de vrouwenrechten en sociale inclusie in Groot-Brittannië. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Surrey en de University of Canterbury. De onderzoekers zeggen dat de gendergelijkheid in Groot-Brittannië potentieel zou kunnen worden bedreigd nadat het land zich uit de Europese Unie heeft teruggetrokken. Daarbij wordt opgemerkt dat zakelijke belangen tijdens onderhandelingen met de Europese Unie steeds voorrang hebben genoten op vrouwenrechten. Bovendien wordt opgemerkt dat Groot-Brittannië bij de verdediging van vrouwenrechten geen sterk rapport kan voorleggen.

Lees Verder

 

20:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Haaientoerisme moet conservering soort ondersteunen

Het haaientoerisme is een uitstekende manier om de conservering van de soort te helpen garanderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Southern Cross University en de Flinders University naar de reacties van meer dan honderddertig toeristen die in Zuid-Australië in een beschermde kooi in de zee waren afgedaald om witte haaien te kunnen gadeslaan. Opgemerkt wordt dat bij vele toeristen een duidelijke verandering in de houding tegenover de soort kon worden opgetekend, waardoor ook een toename voor de steun aan projecten die het voortbestaan van de soort moeten helpen garanderen.

Lees Verder

 

19:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pubertijd sinds middeleeuwen niet wezenlijk veranderd

Vaak wordt opgeworpen dat jongeren sneller beginnen te puberen, maar historisch kan daarvoor alvast weinig bevestiging worden gevonden. Dat is de conclusie van een onderzoek van archeologen aan de University of Reading. Opgemerkt wordt dat studies hebben uitgewezen dat kinderen in het middeleeuwse Engeland tussen tien en twaalf jaar aan hun pubertijd begonnen. Daarmee kan volgens de onderzoekers geen enkel verschil worden opgemerkt met de huidige generatie tieners. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat de middeleeuwse tieners er langer over hebben gedaan vooraleer de latere fase van de pubertijd werd bereikt.

Lees Verder

 

19:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Millennial heeft dezelfde levensdoelen als eerdere generaties

Millennials trouwen, kopen huizen en beginnen gezinnen later in hun leven. Maar achter dit uitstel gaat niet noodzakelijk een intentie schuil. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers aan de Stanford University, gebaseerd op interviews met meer dan zeventienhonderd mensen ouder dan vijfentwintig jaar in de Verenigde Staten. Millennials hopen op dezelfde leeftijd belangrijke levensdoelen te bereiken als de generaties die hen zijn voorgegaan, met inbegrip van zestigers en zeventigers en nog oudere groepen. De onderzoekers zeggen dan ook dat de ideale timing van belangrijke mijlpalen tussen de generaties relatief constant is gebleven.

"Millennials willen dezelfde dingen rond dezelfde tijd bereiken als iedereen,” benadrukt onderzoeker Tamara Sims. "Gemiddeld zeiden mensen dat ze liefst wilden trouwen op zevenentwintigjarige leeftijd, een huis kopen als achtentwintigjarige en een gezin stichten als negenentwintigjarige. De mate waarin mensen deze doelen bereikten, neemt echter af met elke opeenvolgende generatie. De generatie tussen vijfentwintig en vierendertig jaar heeft de minste kans zijn doel te bereiken. Onze bevindingen suggereren dat jonge volwassenen niet de disruptors zijn waarvan ze vaak worden gehouden. Ze realiseren weliswaar hun levensdoelen later dan gepland, maar die daling is niet bij hen begonnen.”

De studie toonde aan dat het bezit van een eigen woning een doel was dat het kleinste aantal Amerikaanse millennials heeft bereikt. De millennials zijn echter niet alleen. De onderzoekers ontdekten dat zelfs mensen tussen vijfendertig en vierenvijftig jaar een verschil van zeven jaar ervaren tussen het moment waarop ze een huis wilden kopen en wanneer die plannen in realiteit worden omgezet. De vijfenzestigplussers kopen huizen slechts een of twee jaar na de verhoopte leeftijd. Bovendien toonde de studie aan dat millennials sneller willen sparen voor hun pensioen dan eerdere generaties. Bovendien blijkt 43 procent daadwerkelijk te sparen, meer dan elke voorgaande generatie op die leeftijd.

"Deze bevinding kan worden toegeschreven aan een beleid dat pensioensparen aanmoedigt,” aldus nogi Sims.

Lees Verder

18:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: millenial |  Facebook |

Dubai wil meer dan 35 miljoen toeristen per jaar

Tegen eind volgend jaar zal Dubai in totaal 132.000 hotelkamers kunnen aanbieden. Dat blijkt uit een studie van het Department of Tourism and Commerce Marketing (Dubai Tourism) van het emiraat. Daarbij wordt verwacht dat volgend jaar in Dubai in totaal 35,5 miljoen overnachtingen zullen worden geregistreerd. Dat betekent een stijging met 10,2 procent tegenover dit jaar. Ondanks de toename van de beschikbare capaciteit, zal de bezettingsgraad van de hotels tussen 76 procent en 78 procent behouden blijven. Eind vorig jaar telde Dubai 107.431 hotelkamers. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien.

“Ondanks die toename konden de hotels toch rekenen op een bezettingsgraad van 78 procent,” betoogt Helal Saeed Almarri, directeur-generaal van Dubai Tourism. “Dat was te danken aan de toename van het aantal gasten met 6,2 procent tot 15,79 miljoen reizigers. De sterke prestatie is vooral significant wanneer men rekening houdt met de uitdagende economische en politieke omstandigheden waarmee veel landen werden geconfronteerd, zoals de impact van de fluctuerende olieprijzen en de brexit.” Almarri gaf nog aan dat bij de driesterrenhotels tot eind volgend jaar een groei met 10 procent mag worden verwacht. Bij de viersterrenhotels zou sprake zijn van een stijging met 13 procent.

“Deze diversificatie van de hotelsector maakt deel uit van de strategische focus die een verbreding van de toeristische basis van Dubai tot gevolg moet hebben,” benadrukt de directeur-generaal van Dubai Tourism nog. “Daardoor moet de stad grotere volumes kunnen aantrekken uit nieuwe marktsegmenten. De toeristische sector moet dan ook niet alleen de verwachtingen van de klant invullen, maar moet er tevens voor zorgen dat Dubai een blijvende indruk maakt en reizigers ook kan aanzetten tot een herhaald bezoek.” Dubai moet volgens Almarri wereldwijd een stad worden die op het allerhoogste toeristische niveau kan concurreren.

Lees Verder

18:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Hotels zien mogelijkheden in artificiële intelligentie

Terwijl hoteliers vrezen voor een toekomst waarin hun eigendommen door robots worden beheerd, geloven ze dat kunstmatige intelligentie de sleutel kan zijn tot een bijzonder gepersonaliseerde gastervaring. Dat is de conclusie van een onderzoek door SiteMinder en IDeas Revenue Solutions. Hoteliers zeggen dat robots weliswaar nooit echte gastvrijheid kunnen vervangen, maar wel grote hoeveelheden gegevens kunnen ontcijferen, zodat ze over hun gasten sneller informatie kunnen verzamelen dan menselijke werknemers. Opgemerkt wordt dat de voorkeuren van de hotelgast de voorbije kwarteeuw door de toenemende toegankelijkheid van digitale technologie veel meer gesofisticeerd zijn geworden.

"Hoteliers moeten dringend aan boord komen met de technologische vooruitgang die consumenten dagelijks zien en ervaren,” zegt het rapport. "Gasten vandaag zijn meer technisch onderlegd. Wat ze thuis verwachten, verlangen ze ook in het hotel waarin ze verblijven." Hoteliers suggereerden dat kunstmatige intelligentie de gastervaring best kon verbeteren door middel van gepersonaliseerde prijzen tijdens het boekingsproces, spraaktechnologie en gezichtsherkenning bij aankomst en een constante klantenservice tijdens het verblijf. Volgens de studie moet de toekomst van gastvrijheid technologie met menselijke benadering combineren om een ​​aangename en authentieke ervaring te creëren.

Tevens bleek echter dat veel hoteliers onvoldoende aandacht besteden aan het fundamentele belang van een optimale integratie van hun systemen om het beste inzicht in de gastgegevens te krijgen. "Hotels beschikken over een schat aan gastendata", zeggen de onderzoekers. "Ze hebben de mogelijkheid elk punt van de gastervaring te begrijpen en te analyseren om meer innovatieve en beter onderbouwde beslissingen te nemen. Ze hebben echter informatie nodig om hun systemen naadloos te laten functioneren. Er is een duidelijk herkenbare trend binnen de horecasector om technologie toe te passen om zowel de performantie als de gastervaring te maximaliseren.”

"Hoewel er onvermijdelijk informatica-problemen zullen opduiken en moeten worden aangepakt, toch zal kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen in het leveren van diensten op maat aan gasten, net zoals in andere consumentgerichte sectoren,” zeggen de onderzoekers nog.

Lees Verder

17:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Siemens brengt zijn gezondheidsdivisie Healthineers nog voor de zomer naar de beurs. Dat heeft het Duitse industrieconcern gemeld. Het onderdeel maakt ziekenhuisapparatuur en zorgtechnologie. Siemens wil een belang van ongeveer 25 procent in Healthineers op de beurs van Frankfurt laten noteren. De beursintroductie zou Siemens een bedrag tussen 6 miljard euro en 10 miljard euro moeten opleveren. De opbrengst van de operatie zou worden gebruikt voor overnames die de kernactiviteiten van Siemens, onder meer in de energiesector, zouden kunnen versterken. Eerder werd onder meer het verlichtingsbedrijf Osram afgesplitst, net zoals activiteiten rond windenergie en treinen.

Op de website MobiPulse wordt voortaan dagelijks tijdens de spitsuren de stiptheid van de Belgische treinen gevolgd. Dat heeft Infrabel, beheerder van het Belgische spoornet, gemeld. Infrabel zegt met de publicatie transparant te willen zijn over de vertragingen. Bij vertragingen wordt ook de mogelijke reistijd met de auto vermeld. Ook kostprijs en uitstoot worden vergeleken. Op MobiPulse worden de verbindingen tussen Brussel-Centraal en negen andere grote stations in het land bijgehouden. Er wordt nu al maandelijkse stiptheidscijfers gepubliceerd, maar die statistieken tonen volgens Infrabel vertekende resultaten. Buiten de spitsuren zijn vertragingen immers bijzonder beperkt.

Beursuitbater Euronext heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 532,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 4,9 procent tot 297,8 miljoen euro. Euronext - uitbater van de beurzen in Parijs, Amsterdam, Brussel, Londen en Lissabon - wijst erop dat het voorbije jaar weinig volatiliteit kon worden geregistreerd, maar dat kon naar eigen zeggen worden gecompenseerd door hoge volumes en een sterk marktaandeel. Stephane Boujnah, chief executive van Euronext, stelde veel vertrouwen te hebben in de volgende twee jaar. Daarbij zal volgens hem ook de invloed van kostenbesparingen worden ervaren.

Luis de Guindos, Spaans minister van economische zaken, wordt vrijwel zeker vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Philip Lane, president van de Ierse centrale bank, was immers de enige tegenkandidaat, maar heeft zich teruggetrokken om onenigheid binnen de eurozone te vermijden. De Guindos krijgt geniet ook de steun van de eurogroep. Dat heeft Mario Centeno, voorzitter van de eurogroep, gezegd. De Guindos wordt bij de Europese Centrale Bank de opvolger van de Portugees Vitor Constancio, wiens mandaat in mei dit jaar afloopt. In maart nemen de regeringsleiders van de Europse Unie een formeel besluit over de opvolging van Constancio.

Het bedrijf Virgin Hyperloop One wil in India een supersnelle flitstrein inleggen tussen de stad Poona en de nieuwe luchthaven van Mumbai. De trein zou de afstand in vijfentwintig minuten afleggen. Dat is een tijdswinst van drie uur. Dat heeft de Britse zakenman Richard Branson, topman van Virgin Hyperloop One, gemeld. Het bedrijf heeft rond het project een voorlopig akkoord getekend. Twee tot drie jaar na het definitieve akkoord wordt een demonstratietraject opgezet. Daarna moet het project in een periode van vijf tot zeven jaar worden afgerond. Branson zegt ervan overtuigd te zijn dat de flitstrein op India een even grote impact kan hebben dan het traditionele spoornet in de twintigste eeuw.

Deutsche Bank gaat bij zijn investeringsbankiers tot vijfhonderd banen schrappen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. In eerste instantie zouden tweehonderdvijftig banen verdwijnen, maar uiteindelijk zou de omvang van de operatie volgens de insiders nog gevoelig kunnen oplopen. De operatie vormt een onderdeel van de maatregelen die de Duitse bank doorvoert om zijn kosten te beperken. Onder meer in Londen en de Verenigde Staten werden al ontslagen doorgevoerd. Opgemerkt wordt dat John Cryan, topman van Deutsche Bank, weliswaar probeert toptalent van de divisies aan het bedrijf te binden, maar met de financiële situatie rekening moet houden.

Het Britse bedrijf Reckitt Benckiser heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 11,5 miljard pond. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien. De nettowinst kon met 10 procent tot ruim 2,25 miljard pond worden opgevoerd. Rakesh Kapoor, topman van Reckitt Benckiser, maakte gewag van een matig jaar. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat Reckitt Benckiser - fabrikant van merken zoals Nurofen, Strepsils en Durex - geen omzetgroei heeft kunnen melden. Volgens Kapoor werd het bedrijf het voorbije jaar geconfronteerd met een tegenvallende vraag naar nieuwe producten en productieverstoringen ten gevolge van een cyberaanval.

De Amerikaanse activistische belegger ValueAct heeft een belang van 5,4 procent opgebouwd in de groep Merlin Entertainments, eigenaar van franchises zoals Madame Tussauds an Legoland. De activistische belegger is daarmee de derde grootste aandeelhouder geworden van Merlin Entertainments. Verwacht wordt dat ValueAct zal aandringen op een aantal drastische ingrepen om de prestaties van het bedrijf te verbeteren. Merlin wordt immers al enkele tijd met slinkende bezoekersaantal geconfronteerd. Merlin in voor 29,8 procent in handen van investeerder Kirkbi, de holding van de familiale groep achter Lego. De Wellcome Trust is de tweede grootste aandeelhouder.

Vastgoedgroep Retail Estates heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 55,5 miljoen euro netto huurinkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met bijna 14 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De stijging is in belangrijke mate aan inkomsten uit een drietal Nederlandse winkelcentra die Retail Estates vorig jaar voor een bedrag van ruim 200 miljoen euro heeft gekocht. Het resultaat steeg met bijna 20,1 procent tot 33,91 miljoen euro. De bezettingsgraad bedroeg 98,31 procent, tegenover 98,13 procent op het einde van het eerste kwartaal vorig jaar. De portefeuille van Retail Estates wordt geschat op 1,3 miljard euro.

Het Britse biotechbedrijf Acacia Pharma wil met een introductie op de beurs van Brussel een kapitaal van 40 miljoen euro ophalen. De keuze voor Brussel wordt toegeschreven aan de sterke reputatie die België als biotech-valley heeft. Acacia heeft het geneesmiddel Baremsis, een product dat misselijkheid en braakneigingen na een operatie onder verdoving moet helpen tegengaan, in portefeuille. Baremsis wordt met een infuus toegediend. Acacia gaat ervan uit dat het actieve bestanddeel uit Baremsis ook inzetbaar is bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. De opbrengst van de beursgang moet gebruikt worden voor de commercialisering van Baremsis en de financiering van verder onderzoek.

Het Franse luxemerk Chanel heeft een minderheidsbelang genomen in het Britse online platform Fartech. Tot nu toe heeft Chanel zich online weinig gemanifesteerd en ook met de instap in Fartech verandert aan die strategie voorlopig weinig. De collectie van Chanel zal volgens Bruno Pavlovsky, president van het Franse modehuis, ook in de toekomst uitsluitend langs de traditionele retailkanalen te koop worden aangeboden. Wel is het de bedoeling dat de expertise van Fartech zal worden ingezet om een aantal digitale diensten voor Chanel te ontwikkelen. Onder meer wil het modehuis naar eigen zeggen nieuwe persoonlijke ervaringen, met behulp van diensten zoals augmented reality, aanbieden.

De Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 2,46 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 0,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern merkt vooral uitstekende cijfers voor de automotive-divisie, waar een stijging met 12 procent tot 970 miljoen dollar kon worden gemeld. De operationele winst nam met 6,7 procent toe tot 763 miljoen dollar. Over het hele jaar boekte NXP Semiconductors een omzetdaling met 2,5 procent tot 9,3 miljard dollar. De operationele winst steeg met 7,5 procent tot 2,7 miljard dollar. NXP Semiconductors wordt door de Amerikaanse groep Qualcomm overgenomen.

De Indiase juwelier Nirav Modi ontkent met klem betrokken te zijn bij een kredietfraude bij de Punjab National Bank. Daarmee reageerde Modi op aantijgingen van het Indiase gerecht, die Modi en een aantal medestanders ervan beticht heeft voor 1,8 miljard dollar fraude te hebben gepleegd. Bij de frauduleuze constructies zouden een aantal bedrijven van Modi en zijn familieleden zijn betrokken. De aantijgingen leidden tot invallen in bedrijven en woningen van Modi in Mumbai en New Delhi. Modi heeft echter op zijn beurt de Punjab National Bank, de tweede grootste staatsbank van het land, aangeklaagd wegens het verspreiden van valse berichtgeving.

Het Amerikaanse bedrijf Deere, fabrikant van landbouwmachines, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 6,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed wel een nettoverlies van 535 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 199 miljoen dollar tijdens het eerste kwartaal vorig jaar. Er wordt wel benadrukt dat negatieve resultaat vooral moet worden toegeschreven aan eenmalige lasten vanwege fiscale hervormingen in de Verenigde Staten. Zonder de eenmalige fiscale lasten zou het bedrijf een winst met 430 miljoen dollar hebben gerealiseerd.

In Letland is Ilmars Rimsevics, gouverneur van de centrale bank van het land, opgepakt op verdenking van corruptie. Er wordt gewag gemaakt van steekpenningen voor een bedrag van minstens 100.000 euro. Meer details over de aantijgingen tegen de gouverneur zijn niet bekend. Rimsevis werkt al zesentwintig jaar voor de Letse centrale bank. Negen jaar later werd hij tot gouverneur van de instelling benoemd. Binnen de Europese Centrale Bank (ECB) heeft Rimsevics daardoor de grootste anciënniteit. Vanuit de Letse regering is al druk op Rimsevics uitgeoefend om zijn mandaat als gouverneur terug te geven. Rimsevics is daarop echter niet ingegaan en noemt de aantijgingen volstrekt illegaal.

16:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-02-18

Ook ratten betalen voor coöperatief gedrag soortgenoot

Ratten vertonen coöperatief gedrag dat vergelijkbaar is met menselijke wezens. Dat is de conclusie van een onderzoek van onderzoekers aan de University of St. Andrews (Schotland) en de Universität Bern (Zwitserland). Wanneer een rat door een partner voedsel kreeg aangeboden, bleek een grotere bereidheid om de soortgenoot te verzorgen dan wanneer geen compensatie werd geboden. De resultaten van de studie zouden er volgens de onderzoekers kunnen op wijzen dat de mogelijkheid tot wederkerig altruïsme niet alleen bij de mens aanwezig is, maar ook bij dieren veel groter blijkt dan tot nu toe algemeen werd aangenomen.

"Er bestaan ​​veel voorbeelden van samenwerking tussen dieren,” zegt hoofdonderzoeker Manon Schweinfurth, professor neurowetenschappen aan de University of St. Andrews. “Onder meer kon worden vastgesteld dat bijen en mieren voedsel kunnen delen, terwijl sommige vogels en apen elkaar verzorgen. Er werd echter altijd verondersteld dat hierbij met dezelfde actie werd geruild. Voeding zou voor voeding worden ingewisseld, terwijl ook de verzorging wederzijds zou gebeuren. Een terugbetaling in een andere waar of dienst werd altijd als een unieke eigenschap voor de mens bestempeld. Nu blijkt echter dat ook de bruine rat wederkerigheid toepast met het uitwisselen van verschillende sociale diensten.”

De onderzoekers gebruikten zout water in de nek van een rat, een plek die voor het dier moeilijk te bereiken is, om een ​​situatie te creëren waar hulp nodig was. "Om de voedselvoorziening te stimuleren, konden de ratten voedsel naar de partner trekken", zeggen de onderzoekers. "Daarna hadden de dieren de gelegenheid om de gunst te beantwoorden. Daarbij kon worden vastgesteld dat vaker tot een verzorging werd overgegaan van partners die de bereidheid toonden om voedsel te delen dan met individuen die weigerden te helpen. Er kon worden vastgesteld dat de dieren tot hulp bereid waren omdat ook de soortgenoot hulpvaardigheid had getoond.”

Lees Verder

19:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: samenwerking |  Facebook |

Fysieke conditie kinderen gaat niet langer achteruit

Hoewel de cardiorespiratoire fitness-niveaus van kinderen in de jaren tachtig en negentig van de voorbije eeuw afnamen, kon sinds het begin van het nieuwe millennium een stabilisering worden opgemerkt. Dat zegt een onderzoek onder leiding van wetenschappers van de University of South Australia, bij een miljoen kinderen tussen negen en zeventien jaar uit negentien landen. Hoewel toekomstige trends niet te voorspellen zijn, zeggen de onderzoekers te hopen dat het tij aan het veranderen is. Ongetwijfeld in ontwikkelingslanden nog steeds een daling moet worden gemeld, zijn er volgens de onderzoekers in rijkere landen hoopvolle tekenen van een ommekeer.

"Het onderzoek toont aan dat de cardiorespiratoire conditie van kinderen - hun vermogen om langdurig en krachtig te bewegen - in de jaren tachtig en de jaren negentig in rijke landen over de hele wereld afnam", zegt hoofdonderzoeker Grant Tomkinson, hoogleraar volksgezondheid aan de University of South Australia. "Verbazingwekkend is dat in veel landen, waaronder Australië, die trend lijkt te zijn vertraagd en gestabiliseerd. Wel werd vastgesteld dat de afname in fitness groter was voor jongens dan voor meisjes. Dat zou te wijten kunnen zijn aan de recente promotie van de participatie van meisjes in sportinitiatieven en andere fysieke activiteiten.”

Grant Tomkinson zegt dat zijn gegevens vooral afkomstig zijn van landen met een hoger inkomen die het belang van fysieke activiteit kennen en programma's hebben om kinderen tot activiteit aan te moedigen. "We ontdekten dat landen met een steeds groter wordende kloof tussen rijke en arme inwoners de sterkste dalingen in fitness-niveaus hadden", zegt hij. "Die steeds groter wordende kloof tussen de rijke en de arme inwoners suggereert een trend naar een grotere subpopulatie van arme mensen in een land. Armoede is gekoppeld aan slechte sociale en medische condities, zoals lagere fysieke activiteit, toegenomen obesitas, een lagere levensverwachting, psychische aandoeningen en drugsgebruik. "

Tomkinson zegt dat cardiorespiratoire fitness een belangrijke aanwijzing is voor een goede gezondheid en de vierde belangrijkste risicofactor voor hartziekten. Het onderzoek suggereert dat armere kinderen het grootste gezondheidsrisico lopen. "Ze missen waarschijnlijk ook de kansen, de tijd en de middelen om deel te nemen aan fysieke activiteiten die cardiorespiratoire eigenschappen verbeteren of handhaven", zegt hij.

Lees Verder

19:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid |  Facebook |

Middelbare leeftijd toont verbazend goede mentale gezondheid

Bij personen van middelbare leeftijd vindt men een verrassend hoog niveau van mentaal welzijn. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers aan de University of Jyväskylä in Finland bij meer dan driehonderd mensen tussen zesendertig tot vijftig jaar. De onderzoekers geven toe enigszins verbaasd te zijn door de opvallend goede mentale gezondheid op middelbare leeftijd. De onderzoekers zeggen dat de studie kan helpen om bepaalde groepen individuen te identificeren die het grootste risico lopen. Het verbeteren van dat mentale welzijn kan volgens de onderzoekers bijdragen aan een superieure functionering op hogere leeftijd.

"Uit het onderzoek bleek dat 29 procent van de deelnemers tijdens de hele onderzoeksperiode een hoge mate van tevredenheid over het leven en psychologisch en sociaal welbevinden had," zegt hoofdonderzoeker Katja Kokko, professor gerontologie aan de University of Jyväskylä. "Verder had 47 procent een relatief hoog en 22 procent een matig hoog niveau van mentaal welzijn. Omgekeerd vertoonde slechts ongeveer 3 procent van de deelnemers een relatief lage score in alle dimensies van het welzijn. Wel moet worden gezegd dat het mogelijk is dat in die jaren het mentale welbevinden fluctueerde maar vervolgens terugkeerde naar het karakteristieke niveau van een individu."

Het mentale welzijn werd ook op een aantal andere gebieden onderzocht. “Individuen met een hoog, relatief en matig welzijn vertoonden in het algemeen meer bevredigende relaties en een positieve loopbaan,” zeggen de onderzoekers. “Ook liepen deze groepen risico’s op ziekte dan personen met een lager welzijnsniveau. Er werden daarentegen weinig verschillen waargenomen in het fysiek of cognitief functioneren. Vastgestld werd dat alleen een stabiel laag mentaal welzijn, ontwikkeld over een langere periode, een risicofactor kon vormen voor relaties, het professionele succes en de gezondheid.”

"Op oudere leeftijd zal het geestelijk welbevinden mogelijk zullen wellicht opnieuw meer variaties optreden,” zeggen de onderzoekers nog.

Lees Verder

19:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid |  Facebook |

Bouwspeelgoed legt goede basis voor ruimtelijke inzichten

Ervaringen uit de kindertijd bepalen sterk de ruimtelijke vaardigheden van een persoon. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers van het Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences (Cires) van de University of Colorado. De onderzoekers zeggen dat die vaardigheden van cruciaal belang kunnen zijn voor succes op gebieden als wetenschap en techniek. Universitairen die als kind bouwstenen zoals Lego of met bepaalde soorten videogames hadden gespeeld, bleken bij tests over ruimtelijk inzicht merkelijk betere scores te halen dan leeftijdsgenoten die tijdens hun kindertijd voor andere activiteiten hadden gekozen.

"Het menselijk brein is kneedbaar en trainbaar", zegt hoofdonderzoeker Anne Gold, hoogleraar educatieve wetenschappen. "Door jonge kinderen ruimtelijk op te leiden en ruimtelijk veeleisend speelgoed te bieden voordat het onderwijs begint, kunnen we hen de kans geven om vaardigheden te ontwikkelen die van belang zijn op gebieden als wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. Universitairen scoorden tussen 6 procent en 75 procent juiste antwoorden op een schriftelijke test over ruimtelijke kennis. Indien ruimtelijke vaardigheden werden onderwezen op school, zouden dergelijke verschillen in de testresultaten niet zijn opgetekend.”

"Er moet iets zijn gebeurd eerder in de kindertijd of buiten school dat van sommige kinderen betere ruimtelijk denkers maakt", zegt Gold. "Men moet daarbij verschillende invloeden overwegen, zoals studiekeuzes, spelpatronen, intelligentietests, het aantal wetenschappelijke cursussen dat werd gevolgd en het geslacht. Uit het onderzoek bleek dat de spelpatronen van kinderen een enorm verschil maakten.De score van de spatiale vaardigheden was aanzienlijk hoger bij studenten die als kind met bouwspeelgoed of bepaalde videogames hadden gespeeld. Bovendien kon ook worden vastgesteld dat deze activiteit op jongere leeftijd later ook het verschil in scores tussen mannen en vrouwen afzwakt.”

"Over het algemeen presteerden mannelijke studenten tijdens de tests beter dan hun vrouwelijke collega’s,” erkennen de onderzoekers. “Bij proefpersonen die als kind met bouwspeelgoed en videogames hadden gespeeld, kon daarentegen geen verschil worden opgemerkt.”

Lees Verder

18:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: speelgoed |  Facebook |

Ook dagelijkse boodschappen gaan snel naar online markt

Over vijf tot zeven jaar zullen 70 procent van de consumenten ook hun dagelijkse boodschappen online afhandelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Food Marketing Institute (FMI) en het bureau Nielsen bij consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers merken op dat de evolutie sneller gaat dan eerder was voorzien. Bij eerdere voorspellingen was een aandeel van 70 procent pas over acht tot tien jaar verwacht. Er wordt aan toegevoegd dat de Amerikaanse gezinnen over zes jaar in totaal 100 miljard dollar online aan dagelijkse boodschappen zullen uitgeven. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 850 dollar per huishouden.

“Digitaal shoppen verandert de manier waarop consumenten hun aankopen doen,” zeggen de onderzoekers. “In de Verenigde Staten koopt al 49 procent van het publiek consumptiegoederen online. Dat geldt voor alle leeftijden en demografieën. Bij de millennials zegt 61 procent al online consumptiegoederen te hebben gekocht, maar ook bij Generation X wordt een score van 55 procent opgetekend. Zelfs bij de babyboomers en de senioren kunnen cijfers van respectievelijk 41 procent en 39 procent worden gemeld. Deze cijfers willen echter niet zeggen dat ook de verkopers op deze ontwikkelingen optimaal zijn voorbereid.”

De onderzoekers zeggen te hebben moeten vaststellen dat slechts 7 procent van de retailers en 22 procent van de producenten van mening is de vaardigheden te hebben om digitaal optimale successen te hebben. Er kunnen volgens het rapport echter een aantal instrumenten worden gehanteerd om de kansen op succes te versterken. “Onder meer moet ervoor gezorgd worden dat de digitale en fysieke kanalen als één operatie worden geleid,” wordt er opgemerkt. “De digitale en fysieke winkelrekken moeten een naadloze shopping-ervaring aanbieden, waarbij de consument online en offline dezelfde informatie krijgt aangereikt. Ook marketing en promotie moet over beide kanalen worden geïntegreerd.”

Lees Verder

17:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boodschappen |  Facebook |

Televisie blijft voor consument favoriete reclamekanaal

In de Verenigde Staten geven consumenten sterk de voorkeur aan televisiereclame boven elk ander kanaal. Dit komt omdat reclame op televisie als vermakelijk wordt beschouwd, terwijl het ook video- en audio-elementen combineert. Dat is de conclusie van een onderzoek van het onderzoeksbureau Clutch bij meer dan duizend consumenten. Uit het onderzoek bleek dat 58 procent de voorkeur geven aan televisiereclame. Dat is een aanzienlijk hoger percentage dan degenen die kiezen voor online advertenties (13 procent), advertenties voor sociale media (11 procent) of advertenties in gedrukte media (11 procent).

Bovendien ontdekte de enquête dat 65 procent zegt dat ze zich televisie-advertenties meer kunnen herinneren dan van welk ander medium dan ook. Clutch beweerde dat dit komt door hun entertainmentwaarde, zoals blijkt uit de uitzendingen tijdens de Super Bowl. In de bijna 25 procent die de voorkeur geeft aan online en sociale advertenties, geeft 36 procent een voorkeur aan Facebook, gevolgd door banneradvertenties (21 procent), video en interactieve campagnes (19 procent) en Google Search(9 procent). Tevens werd vastgesteld dat slechts 2 procent een voorkeur laat blijken voor advertenties van een website die ze net hebben bezocht.

“De consument staat heel wantrouwig tegenover deze reclame,” aldus de onderzoekers. “Men vindt dat deze reclames te weinig respect voor de privacy tonen. Het kan bijzonder griezelig zijn wanneer op een zoekmachine naar een product wordt gezocht en men spontaan wordt geconfronteerd met reclame van een website die men zopas heeft bezocht.” De enquête bevestigde ook dat 51 procent van de consumenten advertenties waarderen van merken die zij vertrouwen. Tevens werd vastgesteld dat 53 procent houdt van humoristische advertenties, die vaker blijven hangen en een leuker karakter hebben.

Consumenten houden ook van advertenties die een nieuw interessant product bevatten (46 procent) of een informatieve waarde hebben (44 procent). Daarentegen bleek dat 51 procent een hekel heeft aan advertenties waaruit ze niets hebben geleerd, terwijl 48 procent zich ergert aan reclame die geen betrekking heeft op het product. Bij mannen blijkt 49 procent vooral geïnteresseerd in advertenties rond technologie en sport. Bij vouwen halen mode en lichaamsverzorging een score van 69 procent, gevolgd door vrije tijd (54 procent).

Lees Verder

17:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame |  Facebook |

Florida blijft wereldwijde centrum van haaienaanvallen

Het voorbije jaar zijn wereldwijd achtentachtig spontane aanvallen van haaien op mensen geregistreerd. In vijf gevallen moest een fatale afloop worden gemeld. Dat is de conclusie van een rapport van het International Shark Attack File (Isaf) van de University of Florida. De onderzoekers maken daarbij gewag van een normaal jaar. Tijdens de jongste vijf jaar werden gemiddeld drieëntachtig aanvallen opgetekend, maar anderzijds moesten ook gemiddeld zes overlijdens worden genoteerd. De lichte stijging van het aantal aanvallen is volgens de onderzoekers ook normaal, aangezien de menselijke populatie blijft toenemen en het publiek steeds meer tijd in het water doorbrengt.

In de Verenigde Staten werden vorig jaar drieënvijftig aanvallen genoteerd. Op de tweede plaats volgt Australië met veertien aanvallen, waaronder één incident met een dodelijke afloop. “Wel kan erop gewezen dat in de Verenigde Staten voor het tweede jaar op rij geen enkele fatale aanval door haaien moest worden gemeld,” zegt Lindsay French, manager van de International Shark Attack File. “Florida was met eenendertig aanvallen ook het voorbije jaar de Amerikaanse staat met de meeste aanvallen. Brandpunt was vooral Volusia County, waar in totaal negen aanvallen moesten worden gemeld.”

Verder wordt erop gewezen dat op La Reunion drie aanvallen werden opgetekend. Twee aanvallen hadden een dodelijke afloop. Verder werden twee aanvallen geregistreerd op Ascension, de Bahamas, Costa Rica, Indonesië en Zuid-Afrika. Verder werd nog één aanval opgetekend in Brazilië, de Kanarische Eilanden, Cuba, Egypte, Engeland, Japan, de Malediven en Nieuw-Zeeland. Costa Rica en Cuba waren het toneel van een dodelijke aanval. In Cuba was het van de jaren dertig van de voorbije geleden dat nog een fatale aanval moest worden gemeld. Op Ascension werd de eerste aanval sinds de negentiende eeuw geregistreerd.

Lees Verder

16:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: haaien |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het beroemde hotel Waldorf Astoria in New York is niet te koop. Dat heeft Christopher Nassetta, chief executive van Hilton Worldwide Holdings, de uitbater van het complex. Het Waldorf Astoria is in handen van de Chinese verzekeraar Anbang Insurance Group, die echter op last van de Chinese overheid gedwongen worden wereldwijd activa te verkopen. Nassetta benadrukte echter dat het Waldorf Astoria voorlopig niet tot het pakket behoort dat voor een verkoop in aanmerking zou komen. Anbang kocht het hotel drie jaar van Hilton voor een bedrag van 1,95 miljard dollar. Dat aankoop maakte deel uit van een gigantische operatie, waarbij Anbang over de hele wereld voor tientallen miljarden dollar activa kocht.

Verzekeraar Allianz heeft in Zeeland tweeëntwintig windturbines overgenomen van DIF Renewable Energy en investeerder Ampere. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De molens hebben ieder een capaciteit van twee megawatt. Het Zeelandse windpark wordt door Allianz in de portefeuille van het investeringsfonds Aref II ondergebracht. Dat fonds beheert al een aantal projecten rond windenergie en zonnekracht in Duitsland, Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië en Nederland. In totaal vertegenwoordigt de portfolio een capaciteit van 350 megawatt. Het fonds beschikt over een financiële reserve van 350 miljoen euro, die door institutionele beleggers werd opgebouwd.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard dollar, tegenover 1,63 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Volgens Brian Goldner, topman van Hasbro, werd de hele sector met een lagere verkoop geconfronteerd. Het bedrijf leed een verlies van 5,4 miljoen dollar, tegenover een winst van 192,7 miljard dollar tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. Het negatieve resultaat moet echter worden toegeschreven aan de impact van eenmalige fiscale lasten die in de Verenigde Staten moesten worden geboekt. Zonder deze last zou de winst van 207,2 miljoen dollar naar 291,2 miljoen dollar zijn gestegen.

Op de Noordzee kunnen mogelijk drijvende zonnepanelen worden geïnstalleerd. Dat heeft Philippe De Backer, Belgisch staatssecretaris voor de Noordzee, gezegd. Zonnepanelen zouden volgens De Backer onder meer een grotere efficiëntie hebben en hogere opbrengsten opleveren. Dat zou het gevolg zijn van de weerkaatsing van het licht op de zee en de afkoelend werking van het water. Er wordt nu onderzocht op welke locaties de offshore zonnepanelen zouden kunnen worden geïnstalleerd. Daarbij zou vooral worden gedacht aan de offshore windmolenparken of kunstmatige eilanden die de kust tegen stormen moeten beschermen. Begin volgend decennium zou een proefproject worden voorzien.

In België maakte vorig jaar 20 procent van de bedienden gebruik van een bedrijfswagen om de afstand tussen de woning en de werkplek te overbruggen. Dat betekende een stijging met ruim 10 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een mobiliteitsonderzoek van consulent Acerta bij meer dan veertigduizend werkgevers. Vastgesteld werd dat 76,66 procent van de werknemers van de auto gebruik maakt. Bij 10,12 procent is er sprake van een combinatie met andere vervoersmiddelen, maar 66,54 procent doet uitsluitend op de auto beroep. Bij de fiets werd een stijging met 8,2 procent tot bijna 25 procent gemeld. Bij het openbaar vervoer was er een toename met 5,6 procent tot 7,42 procent.

Instrumentenbouwer Gibson Brands zoekt naar mogelijkheden om de schuld van de onderneming af te bouwen en bijkomende financiering aan te trekken. Dat heeft Henry Juszkiewicz, topman van Gibson Brands, gezegd. Gibson verkeert in financiële problemen, maar Juszkiewicz zegt in ieder geval een faillissement te willen voorkomen. Gibson verkoopt elektrische gitaren en geluidsapparatuur. Het bedrijf heeft echter te maken met uitdagende marktomstandigheden. Het merk werd meer dan honderd geleden opgericht en heeft wereldberoemde muzikanten zoals Eric Clapton, Keith Richards, Pete Townshend of Mark Knopfler als ambassadeur. De Gibson Les Paul is één van de meest iconische gitaren ter wereld.

Het Noorse olieconcern Statoil heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 17,1 miljard dollar, tegenover 12,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Er werd een nettowinst geboekt van 2,57 miljard dollar, tegenover een nettoverlies van 2,79 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. Over het hele jaar werd steeg de omzet van 45,9 miljard dollar naar 61,2 miljard dollar. Er werd een jaarwinst geboekt van 4,6 miljard dollar, tegenover een verlies van 2,9 miljard dollar het jaar voordien. Eldar Saetre, chief executive van Statoil, wijst erop dat het concern het voorbije jaar nieuwe productierecords heeft laten optekenen.

De Europese Commissie start een dieper onderzoek naar de fusie tussen Praxair en Linde. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, aangekondigd. De Europese Commissie zegt te vrezen dat de nieuwe combinatie de concurrentie in een aantal sectoren, zoals de handel in zuurstof en helium, zou kunnen afzwakken. Vestager wijst er daarbij op dat deze grondstoffen essentieel zijn voor een groot aantal dagelijkse producten. De Europees commissaris wijst erop dat fabrikanten van deze producten op dit ogenblik al slechts op een beperkt aantal leveranciers kunnen rekenen. Met de fusie tussen Praxair en Linde wordt dat aanbod volgens Vestager nog kleiner.

De Nederlandse groep Amsterdam Commodities (Acomo) - handelaar in thee, specerijen en noten, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 709,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. Volgens Acomo konden vooral bij noten en voedingsingrediënten goede prestaties worden gemeld. De nettowinst daalde echter met 5,5 procent tot 32,5 miljoen euro. Allard Goldschmeding, topman van Acomo, wijst er echter op dat ongunstige wisselkoerseffecten een negatieve impact hebben gehad op het resultaten. Tevens wordt gewag gemaakt van hogere kosten, onder meer door de overname van notenhandelaar Delinuts.

De wederopbouw van Irak na de jarenlange oorlogsvoering en economische aftakeling zal een investering vergen van 88 miljard dollar. Dat heeft het Iraakse ministerie van planning berekend. Opgemerkt wordt dat op korte termijn een bedrag van 22 miljard dollar moeten kunnen worden samengebracht. Dat geld moet vooral voor huisvesting worden gebruikt. Ongeveer 138.000 wooneenheden zijn beschadigd. De helft van dat vastgoed is volledig verwoest. Er werd gemeld dat ongeveer 2,5 miljoen Irakezen nog steeds zijn ontheemd. Irak heeft de voorbije vijftien nagenoeg na de afzetting van dictator Saddam Hussein onafgebroken geweld, terrorisme en bezetting gekend.

In de Verenigde Staten neemt het chemieconcern LyondellBasell voor een bedrag van 2,3 miljard dollar de onderneming A. Schulman, leverancier van grondstoffen voor onder meer kunststoffen, over. Dat hebben de twee bedrijven gemeld. Opgemerkt wordt dat de fusie door de bestuursraden van beide ondernemingen unaniem worden gesteund. Gehoopt wordt dat de transactie tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond. Door de samensmelting van beide entiteiten ontstaat een onderneming met een jaaromzet van bijna 5 miljard dollar. A. Schulman heeft ongeveer 5.100 werknemers, verdeeld over meer dan vijftig productiesites in de hele wereld.

De Duitse lampenfabrikant Osram heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst viel met 16,7 procent terug tot 157 miljoen euro. Olaf Berlien, chief executive van Osram, wijt die daling aan een inkrimping van de winstmarges, negatieve valuta-effecten en opgelopen uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling. Berlien maakte in het algemeen gewag van een soliede jaarbegin. Vooral tijdens de tweede helft van het boekjaar mogen volgens hem echter sterke prestaties worden verwacht.

De Amerikaanse wapenfabrikant Remington heeft een bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Tijdens de procedure worden de activiteiten van de onderneming echter verdergezet, zodat het uitzicht op een mogelijke doorstart behouden kan blijven. Bij Remington, dat meer dan tweehonderd jaar geleden werd opgericht, werken op dit ogenblik 3.500 mensen. Het bedrijf is in handen van investeerder Cerberus Capital Management, dat de wapenfabrikant elf jaar geleden uit een faillissement kon overnemen. Remington was lange tijd leverancier voor het Amerikaanse leger en is onder meer bekend als producent van Bushmaster, een automatisch aanvalsgeweer.

Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel en zijn Duitse sectorgenoot Evonik zijn in de fabriek van hun joint-venture in het Duitse Ibbenbüren gestart met de gezamenlijke productie van chloor en kaliumloog. Dat hebben de twee bedrijven bekendgemaakt. De joint-venture werd drie jaar geleden aangekondigd. Financiële details over het samenwerkingsverband werden niet meegedeeld. Wel werd aangegeven dat AkzoNobel en Evonik elk een belang van 50 procent in de samenwerking hebben. De fabriek in Ibbenbüren heeft een jaarcapaciteit van 120.000 ton kaliumhydroxide en 75.000 ton chloor. AkzoNobel neemt uit de producti chloor en waterstof af, terwijl Evonik de kaliumloog verwerkt.

Chipfabrikant Melexis heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 132,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De kwartaalwinst steeg met 6 procent tot 26,6 miljoen euro. De jaaromzet steeg met 12 procent tot 511,7 miljoen euro. De nettowinst nam met 15 procent toe toe 111 miljoen euro. Het bedrijf heeft tevens een nieuw vijfjarenplan bekendgemaakt. Daarbij wordt een investering van 75 miljoen euro voorzien. Die bijkomende financiële middelen zullen onder meer worden gebruikt voor de uitbreiding van de activiteiten in de fabrieken van Melexis in Sofia in Bulgarije en Corbeil-Essonnes in Frankrijk.

10:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-02-18

Buitenlandse zakenreis geregeld met vakantie gecombineerd

Zakenreizigers die hun professioneel bezoek combineren met een korte vakantieperiode, geven een beduidend groter budget uit. Dat is de conclusie van een onderzoek van het toeristisch bureau VisitBritain-VisitEngland bij tweeëntwintighonderd zakenreizigers. Opgemerkt wordt dat zakenreizigers voor een bezoek aan een evenement gemiddeld een bedrag van 991 pond uitgeven. Wanneer het verblijf echter voor vakantiedoeleinden wordt verlengd, loopt dat bedrag volgens de onderzoekers echter op tot 1.942 pond. Verder blijkt dat de bestemming weinig impact heeft op de beslissing om het verblijf te verlengen. Wel wordt vooral gewezen naar de connecties en overnachtingsmogelijkheden.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat bij een binnenlandse zakenreis gemiddeld één overnachting wordt genoteerd. Bij internationale delegaties loopt dat verblijf echter op tot een gemiddelde van 3,7 overnachtingen. Er werd tevens vastgesteld dat internationale delegaties ook grotere budgetten uitgeven. Het grootste budget is voor delegaties uit landen die niet tot de Europese Unie behoren. Daar wordt gerekend met een gemiddelde uitgave van 1.748 pond. Zakenreizigers uit de Europese Unie zouden gemiddeld 990 pond uitgeven. Bij binnenlandse reizigers blijft het budget beperkt tot 329 pond.

De onderzoekers merken verder op dat de bestedingsbudgetten ook variëren van de locatie van het evenement. In Londen is immers sprake van een bedrag van 2.332 pond, tegenover 1.518 pond in Schotland. In de rest van Groot-Brittannië moet gerekend worden met een gemiddeld budget van 1.118 pond. Tevens bleek dat slechts 2 procent van de Britse zakenreizigers een professionele reis met een vakantie combineert, maar bij bezoekers uit andere landen van de Europese Unie loopt dat op tot 12 procent. Bij bezoekers uit de rest van de wereld beslist 33 procent om zijn zakelijke verplaatsing met een vakantie te verlengen.

Lees Verder

16:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vakantie |  Facebook |

Werkvloer kan productiviteit nog gevoelig opdrijven

Een gedeelte van de werknemers erkent zelf een gebrek aan productiviteit op de werkvloer. Dat blijkt uit een onderzoek van Vodafone bij nagenoeg tweeduizend werknemers in Groot-Brittannië. Vastgesteld werd dat 23 procent van de ondervraagde werknemers zichzelf onproductief noemt. Bovendien blijkt dat cijfer bij de jongste categorie werknemers zelfs op te lopen tot 28 procent. Het knelpunt moet volgens de onderzoekers echter vooral worden gezocht bij technologie. Er moest immers worden vastgesteld dat 42 procent van de ondervraagden opwerpt zich door een inferieure technologie geremd te voelen.

“Vooral wordt gevraagd naar technologie die het mogelijk maakt om ook op verplaatsing op een efficiënte manier met de thuisbasis te communiceren,” stippen de onderzoekers aan. “Er is echter niet alleen sprake van een inferieure technologie, want meer dan 50 procent van de werknemers geeft aan dat hun productiviteit door processen worden afgeremd. Bovendien klaagt 47 procent over een teveel aan meetings. Tegelijkertijd blijken die problemen ook te wegen op de mentale gezondheid van de werknemer, want meer dan 40 procent van de ondervraagden zegt op de werkvloer met stress geconfronteerd te worden.”

“Werknemers rekenen op steun van hun werkgevers om professioneel optimaal te kunnen functioneren,” betogen de onderzoekers. “Weliswaar zegt één op drie werknemers bijzonder productief te zijn, maar toch moet worden vastgesteld dat een groot gedeelte van de potentie van de werkvloer ongebruikt blijft. Er moet dan ook gekeken worden naar mogelijke veranderingen die kunnen worden doorgevoerd om het gebrek aan productiviteit aan te pakken. Daarbij moet ook worden gekeken naar persoonlijke oplossingen, want niet alle werknemers hebben dezelfde vragen en behoeften.” Uit het onderzoek blijkt dat vooral technologie en teamwork vaak de basis van oplossingen kunnen zijn.

Lees Verder

16:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: arbeid |  Facebook |

Ook vakbondswereld moet digitaal leren werken

Ook in de vakbondswereld luiden digitale technologieën een nieuw tijdperk in. Dat staat in een rapport van het Britse advocatenkantoor EMW Law. Opgemerkt wordt dat door nieuwe technologische mogelijkheden werknemers de kans krijgen om zich op alternatieve manieren te organiseren. Er wordt aan toegevoegd dat zowel werkgevers als vakbonden zich op deze nieuwe evoluties moeten instellen. Er kunnen volgens de onderzoekers immers door de werknemers zelf digitaal een aantal afspraken worden gemaakt om allerlei acties, zoals de organisatie van stiptheidsacties of gecoördineerd ziekteverlet, op te zetten.

“In totaal zijn vorig jaar door stakingen in de Britse privésector 149.000 arbeidsdagen verloren gegaan,” zegt John Taylor, topman van EML Law. “Dat betekent een stijging met 80 procent tegenover het jaar voordien. In de openbare sector moest tegelijkertijd een daling met 69 procent tot 72.000 verloren arbeidsdagen worden opgetekend. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat het aantal stakingsdagen in werkelijkheid gevoelig hoger ligt dan uit de officiële cijfers blijkt. Dankzij nieuwe communicatie-applicaties - zoals onder meer WhatsApp - is het niet langer noodzakelijk om een officiële vakbondsactie op te zetten.”

“Werkgevers moeten oppassen voor de verborgen bedreiging van geïmproviseerde collectieve acties,” betoogt Taylor. “Het is volgens de WhatsApp-generatie heel gemakkelijk geworden om een stakingsactie op te zetten zonder beroep te moeten doen op een vakbond of zelfs maar een officiële aankondiging te doen. Portals zoals WhatsApp of Viber kunnen een verzamelpunt worden van toenemende klachten en protesten, waardoor het moreel van het personeel wordt ondermijnd of uitgehold.” Ook bij de vakbonden echter dreigen de nieuwe platformen tot grondige veranderingen te zullen leiden.

“De vakbonden moeten hun sociale mediastrategieën herdenken om relevant te kunnen blijven,” benadrukt Alex Wood, onderzoeker bij het Oxford Internet Institute. Vakbonden zijn vaak hiërarchisch en bureaucratisch. Dus hebben ze de neiging om sociale media te gebruiken om hun boodschap te verspreiden op de manier zoals ze gewend zijn, zodat te weinig aandacht wordt geschonken aan de discussies waarvoor deze platformen door de werknemers worden gebruikt. Indien de vakbonden hulp bieden zoals de werknemers wensen, kan het aantal stakingen gevoelig worden beperkt.”

“Werknemers zullen in staking gaan indien zij vinden dat actie de enige manier is om hun stem te laten horen,” zegt Wood nog. "Maar als vakbonden de werknemers eigen ruimte bieden om hun grieven te bespreken en hulp aanbieden, kan een instrument worden aangereikt om het conflict te institutionaliseren en de werkomgeving beter te maken.

Lees Verder

15:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vakbond |  Facebook |

Millennials tonen massale interesse in cruises

Cruises vormen al langere tijd de snelstgroeiende sector van de toeristische industrie, maar blijken bovendien ook steeds meer millennials aan te trekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent JD Power en de Cruise Lines International Association. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat cruises in elke leeftijdscategorie de meest populaire keuze voor een vakantiereis waren. De millennials waren daarbij zelfs het meest geneigd te zijn dat ze dit jaar waarschijnlijk een cruise zouden ondernemen. Er kon worden vastgesteld dat 94 procent van de millennials te kennen gaf voor zijn volgende vakantie een cruise te willen kiezen.

"Gezien het feit dat millennials de eerste generatie zijn die samen met hun ouders op cruises zijn gegaan, zou het misschien geen verrassing moeten zijn dat zij nu ook als jonge volwassenen een sterke interesse laten blijken,” zeggen de onderzoekers. “Naast de gekende merken zoals Carnival Cruises en Costa Cruises, blijkt ook een belangstelling voor premium-producten zoals Princess Cruises en Holland America Line. Een toenemend aantal millennials overweegt zelfs ultraluxe cruises. Steeds opnieuw worden immers nieuwe ontdekkingen gedaan op het gebied van cruiseproducten en reiservaringen.”

De onderzoekers merken nog op dat er verscheidene redenen zijn waarom millennials voor een cruise kiezen. Onder meer wordt opgemerkt dat bij cruises alle accommodatie, maaltijden, activiteiten en entertainment in de ticketprijs zijn inbegrepen. Anderzijds blijkt dat korte cruises vooral gekozen worden voor hun betaalbaarheid, terwijl langere tochten vooral gezien worden als een handige manier om de wereld te ontdekken en een aantal exotische plaatsen te kunnen bezoeken. Tegelijkertijd wordt gewag gemaakt van een culinaire ontdekkingsreis die vaak aan boord van het schip wordt geboden. Verder wordt opgemerkt dat aan boord vaak ook bijkomende activiteiten, zoals wellness en fitness, worden geboden.

Tenslotte wordt gewezen naar de toegang tot het breedband-netwerk van het schip, waardoor in realtime foto’s en video’s voor familie en vrienden kunnen worden opgeladen.

Lees Verder

15:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cruise |  Facebook |

Zweedse bedrijfsleiders hekelen uitwijzing geschoolde vluchtelingen

De uitwijzing van geschoolde vluchtelingen werkt contraproductief. Dat staat in een open brief die een dertigtal Zweedse bedrijfsleiders in de zakenkrant Dagens Industri hebben geplaatst. In de brief wordt opgemerkt dat de Zweedse technologische sector met een sterk tekort aan geschoolde werknemers wordt geconfronteerd. Die kloof zou volgens hen gedeeltelijk kunnen worden opgevuld door hoogopgeleide vluchtelingen die gehoopt hadden in Zweden een nieuw leven op te bouwen, maar dreigen uitgewezen te worden. Bovendien wordt opgemerkt dat Zweedse bedrijven wereldwijd moeten rekruteren.

De open brief is onder meer ondertekend door internationaal gekende bedrijfsleiders zoals Stefan Persson (Hennes & Mauritz) en Borje Ekholm (Ericsson). “We kunnen niet verwachten dat ingenieurs, informatici en andere specialisten bereid zullen zijn hun land te verlaten indien ze vrezen door Zweden om onvoorspelbare redenen te zullen worden uitgewezen,” aldus het schrijven. De bedrijfsleiders viseren daarmee het Zweedse migratiebureau, dat geweigerd heeft om werkvergunningen voor buitenlanders te verlengen. Van allerlei administratieve regels zou gebruik gemaakt zijn om buitenlandse werknemers uit te wijzen.

Het migratiebureau zegt de Zweedse wet toe te passen, maar critici noemen de uitwijzingen een absurde soap die de Zweedse concurrentiekracht verzwakt. Borje Ekholm liet bovendien duidelijk blijken dat Ericsson onmogelijk zijn onderzoeksactiviteiten in Zweden zou kunnen houden indien de economische immigratie niet op een transparante manier kan worden georganiseerd. Johan Attby, oprichter van het sociale netwerk Fishbrain, wijst erop dat Stockholm tegen het einde van dit decennium zestigduizend informatici moet vinden indien de stad zijn status als centrum voor startups wil bewaren. Ook bij ingenieurs en verplegend personeel wordt een tekort gemeld.

Zweden heeft de voorbije vijf jaar 400.000 asielzoekers ontvangen. In geen enkel ander Europees land werden per hoofd van de bevolking evenveel asielzoekers ontvangen. Er wordt wel opgemerkt dat de meesten geen onmiddellijke bijdrage tot de nationale arbeidsmarkt kunnen leveren. Een grote groep gaat immers nog naar school, terwijl de anderen vaak de vereiste vaardigheden en kwalificaties missen. Om op langere tijd vooruitzichten op de arbeidsmarkt te hebben, is minstens een diploma middelbaar onderwijs noodzakelijk. Zweden kende tijdens de maand januari een werkloosheid van 6,5 procent. Bij migranten loopt dat cijfer echter op tot meer dan 20 procent.

Lees Verder

14:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vluchtelingen |  Facebook |

Bruto binnenlands product is verouderd concept

Het bruto binnenlands product (bbp) is niet langer het beste instrument om de gezondheid van een economie te meten. Bovendien moet gevreesd worden dat het concept tot sociale en ecologische crisissen kan leiden omdat te allen prijze naar economische groei wordt gestreefd. Dat zegt onder meer de Diane Coyle, professor economie aan de University of Manchester. Het concept van het bruto binnenlandse product werd in de eerste helft van de jaren dertig van de voorbije eeuw ontwikkeld door de econoom Simon Kuznets en meet de totale waarde van het aantal goederen en diensten per kwartaal en per jaar.

"Er is overeenstemming dat een aantal statistieken waarmee in het verleden werd gewerkt, niet meer functioneren,” benadrukt Diane Coyle. Brute economische gegevens moeten volgens critici worden aangevuld met metingen op het gebied van menselijk kapitaal zoals vaardigheden en opleiding, maar ook over fysieke infrastructuur en immaterieel kapitaal, zoals computergegevens en octrooien. Tevens zou rekening gehouden moeten worden met de ecologische kwaliteit en het sociale kapitaal. Bovendien zou gekeken moeten worden naar de graad van eenheid of verdeeldheid van een land. Maar ook digitale activa kunnen belangrijk zijn.

"Het bruto binnenlands product kijkt evenmin naar de zwarte markt, die nochtans in veel ontwikkelingslanden een enorme bron van activiteit en inkomsten vertegenwoordigt", zegt Coyle nog. "Met het bruto binnenlands product is het ook niet mogelijk om de verdeling van rijkdom binnen een land te meten. Bij economische winsten profiteren meestal nochtans vooral de topverdieners. Deze knelpunten kunnen ook belangrijke consequenties hebben. Het gevoel van ongelijkheid creëerde in de Verenigde Staten een gevoeligheid voor populisme die uiteindelijk tot de verkiezing van Donald Trump als Amerikaans president leidde. In Europa leidden de problemen tot de brexit.”

“Er moet een ander mechanisme worden gevonden om het succes van een land te meten,” zegt ook Inga Beale, chief executive van de verzekeringsmarkt Lloyd's of London. Kritiek kwam ook van Nobelprijswinnaars zoals Joseph Stiglitz en Amartya Sen en van Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dissidente denkers pleiten voor een holistische benadering die niet alleen economische inputs, maar ook het menselijk kapitaal en de levenskwaliteit berekent. Het World Economic Forum (WEF) heeft daarvoor de Inclusive Development Index (IDI) voorgesteld. Daarin worden met al deze elementen rekening gehouden.

Volgens deze nieuwe maatstaf zou Noorwegen het rijkste land van de wereld zijn. De rest van de top tien zou bestaan uit acht kleinere Europese landen en Australië. Duitsland zou op de twaalfde plaats eindigen. Nog verder zouden de Verenigde Staten (23ste) en China (26ste) volgen.

Lees Verder

13:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: economie |  Facebook |

Amerikaanse levensverwachting volgt alarmerende curve

De levensverwachting in de Verenigde Staten is voor het tweede jaar op rij gedaald, te wijten aan een combinatie van alcohol, drugs en zelfmoorden. Dat zegt een studie van wetenschappers aan de Virginia Commonwealth University, gebaseerd op gegevens van de Wereldbank twee jaar geleden. De daling was met name groot bij blanke Amerikanen en populaties in landelijke gemeenschappen. In de Verenigde Staten bedroeg de levensverwachting 78,6 jaar. Dat is een daling met 0,1 jaar in twaalf maanden tijd. De levensverwachting in de Verenigde Staten is nu 1,5 jaar lager dan het gemiddelde van de vijfendertig landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oced).

"Drugsmisbruik en wanhoop creëren een alarmerende toename van sterfgevallen," zegt onderzoeksleider Steven Woolf, docent volksgezondheid aan de Virginia Commonwealth University. "Het idee van de American Dream lijkt steeds verder weg. De sociale mobiliteit neemt af en steeds minder kinderen hebben een betere toekomst dan hun ouders. Het verlies aan levensverwachting lijkt misschien niet zo veel, maar niet de omvang van de daling is alarmerend. Probleem is dat de toename is geëindigd. In het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw hadden de Verenigde Staten de hoogste levensverwachting in de wereld. Sindsdien werd tegenover andere geïndustrialiseerde landen steeds meer terrein verloren.

Volgens het rapport hebben Amerikanen op veel vlakken een slechtere gezondheid dan andere landen. Onder meer wordt gewezen naar ongevallen, moorden, tienerzwangerschappen, besmettelijke ziektes, obesitas, diabetes en hartziektes. Amerikanen vertonen ook vaker ongezond of risicovol gedrag, zoals een hoge inname van calorieën, drugsmisbruik en het bezit van vuurwapens. Men woont in steden die zijn ontworpen voor auto's in plaats van voetgangers of fietsers. Bovendien kent het land ook geen sterkere sociale zekerheid, terwijl men evenmin op een universele ziekteverzekering kan terugvallen.

"De gevolgen van deze keuzes zijn verschrikkelijk," concludeert Woolf. "Niet alleen moeten meer sterfgevallen en zieken worden opgetekend, maar ook moet gekeken worden naar de escalerende kosten voor de gezondheidszorg, een ongezonder personeelsbestand en een minder competitieve economie. De toekomstige generaties betalen mogelijk daarvoor zelfs de hoogste prijs. Achter de daling van de levensverwachting gaat meer schuil dan de opioïde crisis, waarover een recent rapport van de Centers for Disease Control (CDC) sprak. Het probleem is in werkelijk veel groter. Er is ook sprake van andere drugs en een dramatische toename van alcoholmisbruik en zelfmoorden.”

De problematiek blijkt bovendien het meest acuut te zijn in landelijke regio’s. De onderzoekers maken gewag van landelijke, grotendeels blanke regio’s die vaak jarenlang hebben geworsteld met stagnerende lonen, werkloosheid, armoede en het verlies van grote industrieën die de lokale economieën hadden ondersteund. Woolf voegt eraan toe dat het beleid een belangrijke aanzet kan geven om het probleem te helpen aanpakken. “Het onderzoek maakt duidelijk dat er moet gewerkt worden aan een versterking van de middenklasse, die bij de politiek verkozenen blijkbaar onvoldoende prioriteit geniet,” aldus Woolf.

Lees Verder

12:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: levensverwachting |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Australische ambachtelijke brouwer Pirate Life investeert 15 miljoen dollar in een nieuwe vestiging in de stad Port Adelaide. De nieuwe site moet van Pirate Life één van de grootste ambachtelijke brouwerijen van Australië. De brouwer zal in Port Adelaide een jaarlijkse capaciteit van meer dan 11 miljoen liter hebben. De huidige brouwerij van Pirate Life in Hindmarsh blijft actief. De site zal worden zich vooral toespitsen op onderzoek en ontwikkeling, training en de productie van een speciaalbieren. Pirate Life werd vier jaar geleden opgericht en exporteerde ook al snel naar Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Singapore en Hong Kong. Eind vorig jaar werd de Australische brouwer door AB InBev overgenomen.

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro hebben de reinigingsdiensten na het vijfdaagse carnaval 486,5 ton afval moeten opruimen. Vorig jaar was een volume van 450,3 ton opgehaald. Dat heeft het stadsbestuur van Rio de Janeiro bekendgemaakt. Er werd nog opgemerkt dat in totaal 642 personen voor verschillende inbreuken werden geverbaliseerd. Daarbij werden 93 personen betrapt op sluikstorten, terwijl 544 feestvierders werden beboet wegens urineren op de openbare weg. Bij de opkuisactie waren bijna tweeduizend stadsarbeiders betrokken. Riotur, het toeristisch bureau van de stad, raamt dat het carnaval dit jaar ongeveer zes miljoen mensen, waaronder anderhalf miljoen toeristen, aangetrokken.

Het staatsenergiebedrijf Electricité de France (EDF) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 69,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,2 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijfsresultaat viel met 16 procent terug tot 13,7 miljard euro. De nettowinst steeg weliswaar met 11 procent tot 3,2 miljard jaar, maar dat positieve resultaat was vooral te danken aan een aantal eenmalige baten. Wanneer met die uitzonderlijke posten geen rekening wordt gehouden, zou een daling met bijna 33 procent tot 2,8 miljard euro zijn geregistreerd. Gewag wordt gemaakt van lage energieprijzen en onderhoudswerkzaamheden aan de kerncentrales. Dit jaar wordt een sterke verbetering verwacht.

Het Chinese zoekmachinebedrijf Baidu wil zijn streamingservice iQiyi afsplitsen en op de beurs van New York laten noteren. Dat heeft Baidu bekendgemaakt. Het Chinese bedrijf zegt voor de operatie de nodige documenten te hebben verstuurd naar de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Baidu benadrukte wel ook na de beursintroductie de controlerende aanbeelhouder van iQiyi te willen blijven. Volgens het persbureau Bloomberg moet de waarde van de Chinese streamingservice geraamd worden op een bedrag van ongeveer 15 miljard dollar. iQiyi is de grootste mobiele videoprovider van China en telt ongeveer 463 miljoen maandelijkse gebruikers.

De Italiaanse zakenman Raffaele Riva, voormalig voorzitter van de Engelse voetbalclub Watford, wordt in Spanje wegens fiscale fraude voor de rechter gedaagd. Aan de basis van de klacht liggen onregelmatigheden bij de Spaanse club Granada. Beide teams behoorden, samen met de Italiaanse club Udinese, tot de portfolio van de familiale groep Pozzo. Tegen Gino Pozzo, topman van het conglomeraat, loopt al een onderzoek naar fiscale fraude en witwaspraktijken. Het Spaanse gerecht maakt gewag van een commerciële driehoek, waarbij de inkomsten uit de verkoop van spelers met een Luxemburgse holding voor de fiscus verborgen zou zijn gehouden. Riva vertrok bij Watford ruim een jaar geleden.

Het taxiplatform Uber treft voorbereidingen om zijn Zuidoost-Aziatische divisie aan zijn lokale concurrent Grab te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegen Amerikaanse media bevestigd. In ruil voor de verkoop zou Uber een belang in Grab willen verwerven. Over de omvang van die eventuele participatie werden geen meldingen gedaan. Grab is gevestigd in Singapore en is ook actief in Maleisië, Indonesië, Thailand, Vietnam, de Filipijnen, Myanmar en Cambodja. De onderneming haalde in juli vorig jaar 2,1 miljard euro investeringen op om zijn marktpositie te versterken. De bronnen maakten wel duidelijk dat over de transactie tussen Uber en Grab nog geen definitief akkoord is.

De Duitse verzekeraar Allianz heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 126,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De groei werd vooral gedragen door de divisies levensverzekeringen en vermogensbeheer. In afdeling schadeverzekeringen werd daarentegen geconfronteerd met bijzonder hoge claims wegens natuurrampen. Daar moest 1,1 miljard euro worden uitbetaald. De nettowinst viel met 1,7 procent terug tot 7,2 miljard euro. Die achteruitgang moet echter worden toegeschreven aan de verkoop van een aantal activiteiten en een eenmalige last die moest worden genomen voor fiscale hervormingen in de Verenigde Staten.

De investeerders PAI Partners en British Columbia Investment Management mogen de overname van de Nederlandse bottelaar Refresco doorzetten. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Ook de toezichthouders in de Verenigde Staten en China hebben met de transactie ingestemd. Eind oktober vorig jaar werd bekend dat PAI Partners en British Columbia Investment de Nederlandse bottelaar zouden overnemen voor een bedrag van ruim 1,6 miljard euro. Het bod werd in januari officieel gelanceerd. Op dat ogenblik was bij de toekomstige eigenaars al 25,6 procent van de aandelen aangemeld. De resterende aandeelhouders hebben tot half maart tijd hun participaties aan te bieden.

Het modemerk Under Armour heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,37 miljard dollar, tegenover bijna 1,31 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf boekte echter een nettoverlies van 87,92 miljoen dollar, tegenover een winst van 103,23 miljoen dollar het vierde kwartaal het jaar voordien. Over het hele jaar werd een omzet van bijna 4,98 miljard dollar gerealiseerd, tegenover ruim 4,82 miljard dollar het jaar voordien. Er werd een jaarverlies geleden van 48,26 miljoen dollar, tegenover een winst van 197,98 miljoen dollar het jaar voordien. Het verlies is te wijten aan herstructureringskosten en eenmalige fiscale lasten.

De politie in India heeft twee medewerkers van de Punjab National Bank aangehouden die verantwoordelijk zouden zijn voor de diefstal van omgerekend 1,43 miljard euro. Het zijn de eerste arrestaties in de grootste bankfraude die het land volgens de Indiase politiediensten ooit heeft gekend heeft. De twee betichten zouden frauduleuze leningen hebben verstrekt aan bedrijven die zijn gelinkt aan de rijke juwelenhandelaar Nirav Modi. Ook de vertegenwoordiger van de betrokken bedrijven is gearresteerd. De Indiase belastingdienst doet ook onderzoek naar Modi. Hij wordt ervan verdacht mogelijk belastingen te hebben ontdoken. Tevens wordt gewag gemaakt van investeringen in illegale fondsen.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft op de ontwikkeling van zijn militaire transporttoestel A400M opnieuw een afschrijving van 1,3 miljard euro moeten boeken. Reden voor de maatregel zijn problemen met de ontwikkeling en productie van het vliegtuig. Dat heeft Airbus zelf meegedeeld. Airbus heeft nu al meerdere miljarden euro moeten afschrijven op het programma van zijn militaire transportvliegtuig, dat met jarenlange vertragingen en kostenoverschrijvingen werd geconfronteerd. Onder meer de ontwikkeling van de propellermotor voor het vliegtuig zou voor problemen zorgen. Op dit ogenblik hebben al zeven landen bij Airbus orders geplaatst voor het toestel.

De Amerikaanse farmagroep AbbVie heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet gerealiseerd van 7,73 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 14 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel van ruim 1,39 miljard dollar tot 52 miljoen dollar terug. Die achteruitgang is het gevolg van eenmalige lasten voor fiscale hervormingen in de Verenigde Staten. Over het hele jaar werd een omzet geboekt van bijna 28,22 miljard dollar, tegenovere bijna 25,64 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De jaarwinst viel van bijna 5,96 miljard dollar terug tot nagenoeg 5,31 miljard dollar. AbbVie meldt onder meer een blijvend succes voor zijn reumamiddel Humira.

Het Finse technologiebedrijf Nokia bekijkt de strategische opties voor zijn medische divisie. Een verkoop wordt niet uitgesloten. Dat heeft het Finse concern bekend gemaakt. De medische divisie ontwikkelt onder meer smartwatches en slaaptrackers, maar behoort niet meer tot de kernactiviteiten van de onderneming. Rajeev Suri, topman van Nokia, wil immers dat het bedrijf de activiteiten rond consumentenelektronica afbouwt en zich meer zich toespitst op de bouw van draadloze netwerkapparatuur. De medische divisie is grotendeels een voormalig onderdeel van het Franse bedrijf Withings, dat twee jaar geleden door Nokia voor 170 miljoen euro werd gekocht.

Geruchten over een vertrek van Rupert Stadler, chief executive van autobouwer Audi, hebben geen enkele grond. Dat heeft de autobouwer benadrukt. Volgens berichten in Duitse media zou Stadler in april bij Audi in april worden vervangen door Winfried Vahlan, voormalig topman van zusterbedrijf Skoda. Die geruchten werden eerder al ontkend. Nadat de Duitse gerechtelijke diensten begin februari bij Audi nieuwe invallen had gedaan in verband met het dieselschandaal bij moederbedrijf Volkswagen, werd echter opnieuw gesproken over een mogelijk vroegtijdig vertrek van Stadler. Matthias Müller, voorzitter van Audi, benadrukt echter dat van een vertrek van Stadler geen sprake is.

Het Amerikaanse bedrijf Colgate-Palmolive, fabrikant van persoonlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 3,89 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. In volumes werd een stijging met 3 procent opgetekend. De nettowinst viel van 628 miljoen dollar, vooral onder druk van eenmalige fiscale lasten in de Verenigde Staten, terug tot 353 miljoen dollar. Over het hele jaar werd een omzet gerealiseerd van 15,45 miljard dollar, tegenover 15,2 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De jaarwinst daalde van 2,44 miljard dollar naar 2,02 miljard dollar.

11:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-02-18

Werknemers met zelfvertrouwen presteren beter

Werknemers die ervan overtuigd zijn hun taken op een efficiënte manier te kunnen uitvoeren en alle vertrouwen hebben de gestelde doelstellingen te kunnen halen, zullen in het algemeen ook een superieure prestaties laten optekenen. Bovendien is er minder neiging tot wangedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of East Anglia bij nagenoeg drieduizend Italiaanse werknemers. Wanneer de werknemers bovendien van mening zijn een inzicht te hebben in de gevoelens van hun collega's, zullen ze ook sneller bereid zijn om een extra professionele inspanning te doen en hun collega's te helpen.

Lees Verder

22:22 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pesterijen bedreigen gezondheid van de werkvloer

Verbale en fysieke intimidatie op de werkvloer kan een negatieve impact hebben op het individu of op de hele groep. Dat is de conclusie van een onderzoek van psychologen van de Mental Health Clinic van de 88th Air Base Wing. De onderzoekers waarschuwen dat de intimidatie een bedreiging vormt voor de goede gezondheid van de organisatie. Er werd tevens vastgesteld dat de intimidatie vaak zijn oorsprong vindt in digitale situatie, zoals email, tekstberichten of sociale media. Een op vijf feiten van intimidatie zou bovendien langs digitale communicatie verlopen. Bovendien heeft het fenomeen vaak een verband met een reële of ingebeelde vorm van machtsonevenwicht.

Lees Verder

 

21:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |