17-02-18

Mensen kan troost vinden in favoriete muziek

Mensen vinden vaak troost in het herhaald luisteren naar dezelfde songs. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. De onderzoekers stelden vast dat favoriete songs gemiddeld ongeveer driehonderd keer worden beluisterd. Dat aantal bleek echter nog gevoelig hoger op de lopen bij consumenten die een diepe connectie met de song vertoonden. Dat was vooral het geval indien het beluisteren van de muziek met gemende gevoelens gepaard ging. Er wordt aan toegevoegd dat streamingdiensten en YouTube het voor het publiek gemakkelijker hebben gemaakt om naar elke mogelijke song te luisteren.

Lees Verder

21:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Succes citrusteelt vormde basis voor Italiaanse maffia

Er kunnen duidelijke aanwijzingen worden gevonden voor de stelling dat de Siciliaanse maffia zijn opkomst heeft kunnen doen door de vraag bij het publiek naar citrusvruchten in de negentiende eeuw. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University Belfast, de University of Manchester en de University of Gothenburg. Opgemerkt wordt dat de handel in sinaasappelen en citroenen grote winsten beloofden, terwijl de maatschappij verder getekend werd door wetteloosheid, een gebrek aan interpersoonlijk vertrouwen en een hoog niveau van armoede. Daarom beslisten de citrus-producenten criminelen voor bescherming in te huren.

Lees Verder

20:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook ethisch leiderschap kan negatieve consequenties hebben

Ook ethisch leiderschap kan negatieve consequenties hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Baylor University bij meer dan zeshonderd werknemers. Gewaarschuwd wordt dat ethisch leiderschap in een aantal gevallen tot stress en controle kan leiden, wat een kloof met de werknemers kan veroorzaken. Opgemerkt wordt dat de hoge normen van het management tot een zware verwachtingen kunnen leiden die volgens de werknemers overdreven zijn en een obstakel vormen voor de uitvoering van de opdracht. Onder meer blijkt dat de medewerkers van mening zijn dat de verwachtingen teveel tijd en energie opslorpen.

Lees Verder

20:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cyberaanvallen bedreigen ook andere economische sectoren

Cyberaanvallen hebben de Verenigde Staten twee jaar geleden een verlies opgeleverd dat is opgelopen tot een bedrag tussen 57 miljard dollar en 109 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van de Council of Economic Advisers van de Amerikaanse president Donald Trump. Indien de situatie nog erger wordt, dreigt volgens het rapport een spillover-effect naar de rest van de Amerikaanse economie. Tevens wordt gewaarschuwd voor malafide activiteiten van landen zoals China, Rusland, Iran en Noord-Korea. De cyberaanvallen vormen volgens het rapport uiteindelijk ook een gevaar voor zogenaamde kritische infrastructuur, zoals autostrades, energienetwerken of communicatiesystemen.

Lees Verder

19:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse videogame-industrie beleefde boekjaar

De Amerikaanse videogame-industrie heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 36 miljard dollar. Daarmee is een nieuw record gevestigd. Dat blijkt uit een rapport van de Entertainment Software Association (ESA) en de NPD Group. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 18 procent gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat videogames één van de snelstgroeiende economische sectoren van de Verenigde Staten is. De sector vertegenwoordigt meer dan 220.000 banen. Hardware liet een groei met 19 procent tot 6,9 miljard dollar optekenen, terwijl de activiteiten rond software een stijging met 18 procent tot 29,1 miljard dollar lieten optekenen.

Lees Verder

 

19:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Haruhiko Kuroda blijft nog minstens vijf jaar gouverneur van de Bank of Japan. De gouverneur werd immers voor een nieuw mandaat voorgedragen door de Japanse premier Shinzo Abe. De kandidatuur moet nog wel officieel door het Japanse parlement worden bekrachtigd. De bevestiging van Kuroda als gouverneur van de Japanse centrale bank wordt algemeen beschouwd als een teken van stabiliteit voor de economie van het land. Er wordt ook weinig verandering verwacht in het flexibele monetaire beleid dat de Bank of Japan onder Kuroda heeft gevoerd. Kuroda staat al langere tijd bekend als een bondgenoot van het beleid van Shinzo Abe.

De Belgische regering werkt samen met verzekeraar AG Insurance en Synatom, beheerder van de financiële reserves uit nucleaire activiteiten, aan de oprichting van een infrastructuurfonds voor omvangrijke projecten. Dat heeft Johan Van Overtveldt, federaal minister van financiën, bevestigd. Het fonds zou volgende zomer van start moeten gaan. De drie stichtende partijen investeren elk een bedrag van 50 miljoen euro in het fonds. De minister benadrukte dat het fonds ook nog voor andere partijen open staat, zodat de slagkracht nog kan worden versterkt. Onder meer zullen de middelen gebruikt worden voor de bouw van tunnels, gevangenissen, energieparken en voor gezondheidsvoorzieningen.

De Franse autobouwer Renault heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 58,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 14,7 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met bijna 50 procent op tot 5,2 miljard euro. In totaal werden verkocht Renault in totaal 3,8 miljoen wagens. Daarmee liet de Franse groep een nieuw record optekenen. Tegenover het jaar voordien nam de verkoop met 8,5 procent toe. Er wordt opgemerkt dat Renault en zijn zustermerken Dacia en Avtovaz niet alleen meer auto's hebben verkocht, maar per exemplaar ook meer winst konden noteren. Daarnaast werd ook gewezen op inkomsten uit de levering van componenten voor partners zoals Daimler of Nissan.

Het bedrijf Medtronic, wereldwijd marktleider in medische technologie, wil zijn distributiecentrum in Opglabbeek sluiten. Daardoor dreigen ongeveer 380 banen te zullen verdwijnen. Dat heeft de directie van Medtronic gemeld. In Opglabbeek is het Europese distributiecentrum gevestigd voor een deel van de producten van Medtronic. Een deel van de producten werd echter verkocht aan een partner, die volgens Medtronic nu heeft besloten de logistiek in eigen handen te nemen. De distributie van de overige producten zal worden overgebracht naar het distributiecentrum van Medtronic in Heerlen. Een mogelijkheid voor een doorstart in Medtronic lijkt nagenoeg onbestaande.

Het sociale netwerk Facebook pleegt inbreuken tegen de privacy-rechten van de Belgische internetgebruiker. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Brussel geoordeeld in een klacht die door de Belgische Privacycommissie tegen Facebook was neergelegd. Opgemerkt werd dat Facebook de gebruiker onvoldoende informeert over de persoonlijke informatie die wordt verzameld en de doelstellingen die het bedrijf met de data wil bereiken. De rechtbank besliste dat Facebook het internetgebruik in België niet langer mag volgen en registreren. Facebook moet ook alle verzamelde gegevens vernietigen. Er werd een dwangsom van 250.000 euro per dag opgelegd. Facebook gaat in beroep.

Luchtvaartmaatschappij Air Belgium heeft zijn eerste twee vliegtuigen in het luchtvaartregister van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit laten inschrijven. Air Belgium had eerder bekend gemaakt een vloot met vier toestellen van het type Airbus A340 te willen uitbouwen. Niky Terzakis, topman van Air Belgium, had eerder al gemeld dat de maatschappij eind maart met een eerste commerciële vlucht zou starten. Air Belgium wil in eerste instantie een verbinding met Hong Kong in China. De Belgische maatschappij zal opereren vanop Charleroi Airport. Tegen eind februari hoopt Air Belgium zijn vlieglicentie te kunnen ontvangen.

Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 7,5 miljard dollar. Dat betekende een daling met ongeveer 20 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De inkrimping moet echter worden toegeschreven aan de verkoop van de bottelactiviteiten. Indien daarmee geen rekening wordt gehouden, zou een omzetgroei met 6 procent zijn gerealiseerd. Coca-Cola leed tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar echter ook een verlies van 2,8 miljard dollar, tegenover een winst van 550 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies is echter te wijten aan een eenmalige fiscale last in de Verenigde Staten.

In België hebben de automerken nog 1.800 eigen dealers. Drie jaar geleden werden nog 3.647 verkooppunten geteld. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Traxio. Opgemerkt wordt dat vooral kleinere merkdealers tot een fusie worden gedwongen. Voor velen is een onafhankelijk bestaan door de hogere kosten en dalende inkomsten immers niet langer haalbaar. Traxio wijst erop dat constructeurs, invoerders en leasemaatschappijen steeds grotere aandelen in de marges eisen. Tegelijk hebben de jongste generaties auto’s minder behoefte aan onderhoud en herstellingen. Traxio waarschuwt dan ook voor een verdere daling van het aantal verkooppunten.

Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Heinz heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 0,3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst liep echter op van 944 miljoen dollar naar 8 miljard dollar. Dat cijfer werd echter in belangrijke mate beïnvloed door een eenmalig voordeel uit de fiscale hervormingen die in de Verenigde Staten werden doorgevoerd. In Noord-Amerika werd het concern met een dalende verkoop geconfronteerd. In Europa kon daarentegen wel een groei worden opgetekend. De fusie tussen Kraft en Heinz, drie jaar geleden, heeft al 1,7 miljard euro kostenbesparingen opgeleverd.

Een groep onbekende hackers heeft vorig jaar bij Russische banken voor 340 miljoen roebel of 6 miljoen dollar gestolen. De daders maakten gebruik van het platform van de betalingsdienst Swift. Dat heeft de Russische nationale bank meegedeeld. Verdere details over de getroffen banken werden niet meegegeven. Swift, dat zijn hoofdkantoor heeft in La Hulpe, is al een aantal keer het mikpunt van aanvallen van hackers geworden. Het bedrijf merkt daarbij op dat de hackers bij hun cyberaanvallen op de betalingsstromen op steeds meer geavanceerde technieken beroep doen. Over het concrete aantal aanvallen werden geen uitspraken gedaan. Evenmin werd aangegeven hoeveel pogingen zijn gelukt.

De Griekse overheid heeft twee bindende biedingen ontvangen voor een belang van 66 procent in Desfa, de eigenaar van het Griekse gasnet en een een invoerterminal voor vloeibaar aardgas. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering gemeld. Een eerste voorstel was afkomstig van een consortium met de gasbedrijven Snam uit Italië, Enagas uit Spanje en Fluxys uit België. De drie bedrijven werken al samen rond de aanleg van een nieuwe pijplijn voor aardgas tussen Azerbeidzjan en Europa. Die pijplijn loopt gedeeltelijk over Grieks grondgebied. De tweede kandidatuur is afkomstig van de Spaanse gasterminal-uitbater Reganosa en de Roemeense gasnetbeheerder Transgaz.

Het bedrijf Zenitel, gespecialiseerd in de beveiliging van telecommunicatie, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 60,6 miljoen euro, tegenover 63,5 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De bedrijfswinst steeg van 4,8 miljoen euro naar 5,4 miljoen euro. De nettowinst bleef nagenoeg ongewijzigd op 2,5 miljoen euro. Kenneth Dastol, chief executive van Zenitel, stelde dat het bedrijf het voorbije jaar een goede prestatie heeft laten optekenen. De sector werd volgens hem immers geconfronteerd met bijzonder uitdagende omstandigheden. Vooral in de oliesector werd minder geïnvesteerd, waardoor ook Zenitel met een daling van het aantal orders moest rekening houden.

De Zwitserse farmagroep Roche neemt het bedrijf Flatiron Health over van het technologieconcern Alphabet. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 1,9 miljard dollar. Flatiron werd opgericht door Nat Turner en Zach Weinberg. Het bedrijf werd tien jaar geleden aan Google, dochterbedrijf van Alphabet, verkocht. Flatiron spitst zich toe op de behandeling van kanker. Het platform van het bedrijf laat artsen en researchers toe om aan de hand van medische dossiers de efficiëntie van verschillende therapieën te onderzoeken. Roche nam twee jaar geleden voor een bedrag van 175 miljoen dollar al een belang van 12 procent in Flatiron. De verkoop moet midden dit jaar zijn afgerond.

Het Franse levensmiddelenconcern Danone heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 24,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12,5 procent tegenover het jaar voordien. Een gedeelte van die groei was wel te danken aan overnames. De nettowinst liep met meer dan 42 procent op tot ruim 2,4 miljard euro. Het bedrijf merkt op het voorbije jaar te hebben kunnen profiteren van een sterke vraag naar babyvoeding in China. Opgemerkt wordt dat het Chinese geboortecijfer oploopt, terwijl de groeiende middenklasse voor de voeding van zijn kinderen graag beroep doet op betrouwbare westerse merken. De divisie yoghurt en zuivel boekte daarentegen zwakkere prestaties.

Chipmaker Qualcomm heeft geen interesse in een overnamebod van sectorgenoot Broadcom. Dat hebben woordvoerders van Qualcomm nogmaals bevestigd nadat beide bedrijven overleg hadden gehad over een bod van 121 miljard dollar dat door Broadcom was neergelegd. Ook een eerder voorstel was door Qualcomm afgewezen. Daarop had Broadcom zijn bod verhoogd, maar volgens Qualcomm is dat bedrag nog niet voldoende. Bovendien zegt Qualcomm dat aan het voorstel van Broadcom wellicht teveel risico’s zijn verbonden. Er zouden immers bezwaren kunnen rijzen bij de mededingingsautoriteiten. Ook de licenties op patenten zouden volgens Qualcomm tot complicaties kunnen leiden.

16:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-02-18

Antwoord op besprekingen leidt tot hogere waardering

Online consumentenbeoordelingen bevatten onvermijdelijk een aantal negatieve reacties, die mogelijk zelfs schadelijk zijn voor de reputatie van het merk, maar een snelle reactie van het management kan die impact helpen opvangen. Op die manier kan de online beoordeling uiteindelijk zelfs worden verhoogd. Dat is de conclusie van een onderzoek van docenten marketing aan de University of Southern California en de Boston University, die tienduizenden hotelrecensies en reacties op TripAdvisor analyseerden. Uit de studie blijkt volgens de wetenschappers dat het beantwoorden van klantbeoordelingen resulteert in betere beoordelingen.

"Ongeveer een derde van de beoordelingen krijgt een reactie", zeggen de onderzoekers Davide Proserpio en Giorgos Zervas. "Bijna de helft van alle hotels reageert. De analyse toonde dat een reactie van het management het aantal beoordelingen met 12 procent doet toenemen. Bovendien blijkt de gemiddelde waardering met 0,12 sterren te verhogen. Omdat de beoordelingen tot de dichtstbijzijnde halve ster worden afgerond, kunnen zelfs kleine veranderingen een grote invloed hebben op de perceptie van de consument. Ongeveer een derde van de onderzochte hotels bleek binnen zes maanden na de reactie van het management zijn beoordeling met minstens een halve ster te hebben verhoogd.”

“Bovendien bleek dat na een reactie van het management vooral een daling in het aantal korte negatieve recensies kon worden vastgesteld,” zeggen de onderzoekers nog. "Hoewel negatieve beoordelingen onvermijdelijk zijn, maken de resultaten van de studie duidelijk dat managers actief kunnen deelnemen aan de vormgeving van de online reputatie van hun bedrijf," beklemtonen Proserpio en Zervas. "Door beoordelingen te volgen en hierop te reageren, kan een manager ervoor zorgen dat negatieve beoordelingen kunnen worden opgevangen en van een constructief antwoord kunnen worden voorzien. Op die manier kan uiteindelijk de rating van het merk zelfs worden versterkt.”

Lees Verder

14:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: besprekingen |  Facebook |

Fysieke training werkt ook positief op geheugen

De meeste mensen zijn akkoord dat lichaamsbeweging stress kan helpen verlichten, maar de inspanning blijkt ook het geheugen te beschermen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University, gebaseerd op experimenten met een populatie muizen. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat de inspanning de impact van de negatieve effecten van chronische stress op de hippocampus, de hersenregio die verantwoordelijk is voor het leerproces en het geheugen, kan helpen verminderen. Muizen die lichaamsbeweging hadden gehad bleken op het gebied van geheugen significant beter te presteren dan sedentaire soortgenoten.

"Beweging is een eenvoudige en kosteneffectieve manier om de negatieve gevolgen voor het geheugen van chronische stress te elimineren," benadrukt onderzoeksleider Jeff Edwards, docent fysiologie aan de Brigham Young University. "Stress heeft een negatieve impact op de efficiënte werking van de hippocampus. Dat probleem tast ook het geheugen aan. Wanneer echter de stress samenvalt met beweging, valt die negatieve invloed echter weg en blijft het geheugen normaal. Het geheugen bleek even efficiënt te werken als bij soortgenoten die geen stress hadden gekend. Beweging zorgde er bovendien voor dat de dieren minder geheugenfouten maakten dan sedentaire soortgenoten.”

“De studie toont dat beweging een realistische methode kan zijn om het leerproces en het geheugen te beschermen tegen de negatieve cognitieve effecten van chronische stress op de hersenen,” aldus de onderzoekers. “Uiteraard zou de combinatie van een stressvrije omgeving en beweging de ideale situatie zijn om het leerproces en het geheugen te beschermen. Helaas is het niet altijd mogelijk om het stressniveau in het leven te beheersen. Over lichaamsbeweging heeft men daarentegen wel controle. Het is stimulerend te weten dat de negatieve impact van stress op de hersenen door fysiek actie kan worden bestreden.”

Lees Verder

13:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geheugen |  Facebook |

Kinderen leren veel uit reisweg naar de school

De verplaatsing van de woning naar de school kan een impact hebben op het welzijn en de prestaties van leerlingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Karlstad University in Zweden. Daarbij wordt opgemerkt dat een onafhankelijke verplaatsing voor de kinderen in principe de beste keuze zou zijn. Uit het onderzoek blijkt volgens de onderzoekers dat kinderen zich veel beter voelen wanneer ze naar de school wandelen of fietsen of van de bus gebruik maken. De keuze van veel ouders om hun kinderen met de wagen naar school te brengen, kan volgens de Zweedse onderzoekers dan ook nadelige gevolgen hebben.

“Het traject dat leerlingen van thuis naar de woning afleggen, is veel meer dan een reisweg,” aldus onderzoeksleider Jessica Westman, psychologe aan de Karlstad University. “Kinderen die zich niet onafhankelijk verplaatsen, verliezen een aantal natuurlijke opportuniteiten om de omgeving te exploreren en op hun eigen manier met vrienden te communiceren. Kinderen die onder supervisie de verplaatsing naar de school moeten maken, dreigen zich hun onmiddellijke omgeving minder onafhankelijk en met een grotere onzekerheid bewegen. Er moet dan ook gesteld worden dat een verplaatsing met de wagen een negatieve impact kan hebben op het welzijn van kinderen.”

“De studie toont dat kinderen met een actieve schoolverplaatsing gelukkiger zijn dan leeftijdsgenoten die alleen zwijgen of in de auto sluimeren,” aldus Westman. “Actieve kinderen presteerden ook beter op een cognitieve test die na de aankomst op school werd afgenomen. De schoolverplaatsing moet opnieuw worden geëvalueerd. Het traject is een kans voor kinderen en jongeren om activiteiten te ondernemen die hen blij en alert maken, wat een positieve basis kan leggen voor de rest van de dag. Wie toch voor een verplaatsing met de auto kiest, moet zorgen dat die reis een aangename en actieve ervaring wordt.”

"Ouders kiezen de auto vaak om praktische redenen", zegt Westman nog. "Om een verandering te bereiken, moeten de schoolbus en andere opties als even praktisch worden ervaren. Het is daarbij belangrijk om alle aspecten van reiskeuzes te evalueren en zich niet alleen te focussen op harde factoren, zoals afstand, verkeer en leeftijd. Ook moet worden rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren, zoals het gedrag en de emoties van de ouders. Op dit manier kan men gemakkelijker hulpmiddelen vinden die ouders kunnen helpen motiveren om de reisgewoonten van hun kinderen te veranderen.”

Lees Verder

12:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: onderwijs |  Facebook |

Indiase online handel op weg naar jaaromzet van 100 miljard dollar

Tegen het einde van dit decennium zal de Indiase online handel een jaarlijkse omzet van 100 miljard dollar vertegenwoordigen. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het huidige niveau. Dat blijkt uit een rapport van Boston Consulting Group en Google India. Opgemerkt wordt dat de online handel in India op dit ogenblik een jaaromzet van ongeveer 40 miljard dollar laat optekenen. Daarbij wordt aangegeven dat het land ongeveer 430 miljoen online gebruikers heeft, maar amper 20 procent heeft al een online aankoop gedaan. Er kan de volgende jaren volgens het rapport dan ook een bijzonder sterke groei van de Indiase online handel worden verwacht.

De onderzoekers voorspellen dat de Indiase online handel de laatste jaren van dit decennium een gigantische injectie kan krijgen. Onder meer wordt erop gewezen dat de populatie vrouwelijke online shoppers in het land tegen het einde van het decennium tweeënhalve keer groter zal zijn geworden. Bij de groep van de vijfendertigplussers zou er zelfs sprake zijn van een verdrievoudiging. Ecommerce zou een groei van 18 miljard dollar naar 45 miljard dollar laten optekenen, maar ook de andere sectoren van de online handel zullen volgens het rapport sterke groeicijfers kunnen laten optekenen.

Daarbij wordt onder meer gewezen naar de toeristische sector, waar een stijging van 11 miljard dollar naar 20 miljard dollar wordt verwacht. Bij de digitale financiële diensten zou een uitbreiding van 12 miljard dollar naar 30 miljard dollar worden gemeld. Bij digitale media zou er sprake zijn van een toename van 200 miljoen dollar naar 570 miljoen dollar. “Slechts één op vijf Indiase internetgebruikers koopt een product online en amper één op zes zou een online reis boeken,” zeggen de onderzoekers nog. “Bij digitale media is de consumptie zelfs verwaarloosbaar. Bovendien blijft de omvang van de bestedingen beperkt. Slechts 20 procent spendeert tussen 60 procent en 65 procent van zijn totale bestedingen online.”

Lees Verder

11:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: india, internet |  Facebook |

Dubai blijft belangrijkste internationale luchthaven

Dubai International Airport heeft het voorbije jaar 88,2 miljoen passagiers ontvangen. Dat betekende een stijging met 5,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Dubai Airports, de operator van de luchthaven, gemeld. Er wordt op gewezen dat Dubai International Airport ook het voorbije jaar zijn positie als grootste luchthaven voor het internationale reizigers ter wereld heeft behouden. Wel werd toegegeven dat de groei tot het laagste niveau in minstens negen jaar is teruggevallen. Ook dit jaar wordt een verdere vertraging tot 2,4 procent in het vooruitzicht gesteld. Daarbij zouden uiteindelijk in totaal 90,3 miljoen passagiers worden geregistreerd.

Dubai International Airport verwerkt nagenoeg uitsluitend internationale vluchten. Bovendien is de luchthaven de belangrijkste uitvalsbasis van Emirates, de grootste vliegtuigmaatschappij van het Midden-Oosten. Dubai International verdrong vier jaar geleden London Heathrow als belangrijkste luchthaven voor internationale reizigers. London Heathrow, dat echter ook binnenlandse vluchten heeft, liet vorig jaar een groei met 3,1 procent tot 78 miljoen reizigers optekenen. Dubai hoopt tegen het einde van dit decennium, internationaal en nationaal vervoer gecombineerd, de grootste luchthaven van de wereld te worden. Op dit ogenblik moet Dubai op dat vlak nog altijd Atlanta en Peking laten voorgaan.

Uit de cijfers blijkt nog dat Dubai International het voorbije jaar 1,3 miljoen Russische passagiers ontving. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover het jaar. Daarnaast werd ook bij de Chinese reizigers een stijging met 19,4 procent tot 2,2 miljoen passagiers geregistreerd. Dat is in belangrijke mate het gevolg van de beslissing van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de voorbije jaren om de visumvereisten voor Russische en Chinese reizigers te versoepelen. India blijft echter met grote voorsprong de belangrijkste markt voor Dubai International. Daar werd het voorbije jaar een groei met 5,4 procent tot 12,06 miljoen passagiers geteld.

Het cargovolume steeg met 2,4 procent tot 2,7 miljoen ton.

Lees Verder

10:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dubai, luchtvaart |  Facebook |

Meer dan één miljoen klachten over oorlogsmisdaden in Afghanistan

Over een periode van drie maanden hebben Afghanen bij het International Criminal Court in Den Haag in totaal 1,17 miljoen verklaringen over oorlogsmisdaden die in hun land zijn gepleegd. Dat heeft de Human Rights and Eradication of Violence Organisation (Hrevo) in Kaboel gezegd. Tijdens de tweede helft van november vorig jaar is gestart met de inzameling van getuigenissen. Er werden volgens Abdul Wadood Pedram, directeur van de Hrevo, gezegd klachten neergelegd over gewelddaden van terreurgroepen zoals de Taliban of Daesh, maar ook tegen de Afghan Security Forces (ASF), lokale krijgsheren en de coalitie die door de Verenigde Staten werd geleid.

Tevens werden getuigenissen neergelegd tegen binnenlandse en buitenlandse spionagediensten. Op basis van de getuigenissen moeten de rechters van het Internationale Gerechtshof beslissen of tot een vervolging zal worden overgegaan. Het is niet duidelijk wanneer hierover een uitspraak zal worden gedaan. “Eén verklaring kan in naam van meerdere slachtoffers zijn afgelegd,” aldus waarnemers. “Bovendien werden een aantal klachten geregistreerd van organisaties, die mogelijk duizenden slachtoffers zouden kunnen vertegenwoordigen. Mogelijk zijn er dan ook verscheidene miljoenen Afghanen die bij het internationale hof verhaal willen halen tegen een agressor.”

Het Internationale Gerechtshof gaf geen verdere details over de slachtoffers of getuigen. “Het aantal klachten is verbijsterend,” erkent echter ook Pedram. “De getuigenissen tonen dat het gerechtelijk systeem in Afghanistan voor de families en hun slachtoffers geen rechtvaardigheid brengt.” Pedram voegt eraan toe dat vele slachtoffers ook nu nog altijd niet openlijk naar buiten durven komen met hun beschuldigingen. Ze zouden immers nog altijd voor represailles vrezen. Een aantal daders, waaronder ook voormalige krijgsheren, zouden volgens de slachtoffers nog steeds door de autoriteiten worden beschermd. Ook Pedram zelf zou al het mikpunt van bedreigingen zijn geworden.

Fatou Bensouda, openbaar aanklager bij het International Criminal Court, benadrukte dat het strafhof al twaalf jaar aanwijzingen van mogelijke oorlogsmisdaden in Afghanistan verzamelt. Er zijn volgens haar geloofwaardige aanwijzingen dat in Afghanistan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zijn gepleegd door de Taliban en Haqqani, maar ook door de Afghan National Security Forces, Afghan National Police en het National Directorate of Security (NDS). Ze noemde echter ook militairen van de Verenigde Staten en leden van het Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA).

Lees Verder

09:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: afghanistan, oorlogsmisdaden |  Facebook |

Europa moet ook Lëtzebuergesch leren spreken

Het Groot-Hertogdom Luxemburg moet het Lëtzebuergesch, zijn lokale taal, sterker promoten. Dat heeft de regering van het land beslist. Daarom werd een voorstel uitgewerkt om het gebruik van de taal zowel in eigen land als in het buitenland verder te stimuleren. Beslist werd daarom onder meer om met de Europese instellingen onderhandelingen te starten over het administratief gebruik van de taal. Dat akkoord zou elke Luxemburgse onderdaan de kans bieden om zich in het Lëtzebuergesch, een moezel-frankische taal, tot de Europese instellingen te wenden en in diezelfde taal ook een antwoord te ontvangen.

Het Lëtzebuergesch wordt door de Unesco, de culturele en educatieve instelling van de Verenigde Naties, als een bedreigde taal erkend. Luxemburg telt ongeveer 590.000 inwoners, maar het Lëtzebuergesch zou slechts door amper 390.000 mensen worden gesproken. “Er bestaat nochtans een duidelijke interesse voor de taal,” zegt Lex Roth, die in het midden van de jaren zeventig van de voorbije eeuw het initiatief nam om lessen in het Lëtzebuergesch aan te bieden aan buitenlanders. Destijds genoot het initiatief van Roth - die onder meer ook Asterix, Kuifje en de Fabels van La Fontaine in het Luxemburgse dialect vertaalde - weinig bijval. Vandaag moeten echter cursisten worden geweigerd.

Volgens Statec, het Luxemburgse instituut voor de statistiek, is het Lëtzebuergesch met een penetratie van 55,8 procent de belangrijkste taal van het land, gevolgd door het Portugees (15,7 procent) en het Frans (12,1 procent). Wanneer echter naar nationaliteiten wordt gekeken, kan worden vastgesteld dat het Lëtzebuergesch door 90 procent van de Luxemburgers wordt gesproken. Bij de buitenlandse inwoners van het Groot-Hertogdom wordt daarentegen slechts een penetratie van 5 procent geregistreerd. De buitenlandse nationaliteiten vormen echter bijna de helft van de totale Luxemburgse populatie.

Het Lëtzebuergesch werd pas in het midden van de jaren tachtig van de voorbije eeuw in het land als officiële taal voor administratieve en legale doeleinden, naast het Frans en Duits erkend. Er wordt wel opgemerkt dat een beheersing van het Lëtzebuergesch wel de toegang tot de lokale arbeidsmarkt kan vergemakkelijken. Zes jaar geleden publiceerde Assimil een eerste gids voor het Luxemburgse dialect. De uitgeverij werkt op dit ogenblik echter al aan een vierde boek. Ook andere uitgeverijen maken gewag van een toenemende interesse in het Lëtzebuergesch bij het brede publiek. Het National Language Institute ziet eveneens een grote interesse voor zijn Lëtzebuergesch cursussen.

Vorig jaar vaardigde de Luxemburgse regering zelfs een wet uit waarbij de naturalisatie werd gegarandeerd aan buitenlanders die vijf jaar in het Groot-Hertogdom woonden en die konden aantonen de lokale taal te begrijpen. Er wordt opgemerkt dat veel buitenlanders interesse tonen om in Luxemburg te komen wonen. Daarbij zouden lessen in het Lëtzebuergesch vaak beschouwd worden als een instrument om zich sneller comfortabel te voelen in hun nieuwe vaderland.

Lees Verder

08:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luxemburg, talen |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Dubai heeft het voorbije jaar in totaal 212 zakelijke evenementen en internationale conferenties georganiseerd. Daarmee is een nieuw record gevestigd. Tegenover het jaar voordien was er sprake van een stijging met 64 procent. Dat heeft Issam Kazem, chief executive van de Dubai Corporation of Tourism and Commerce Marketing, gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat de activiteiten in totaal 95.000 deelnemers hebben aangetrokken en 194 miljoen dollar inkomsten hebben gegenereerd. De cijfers tonen volgens Kazem aan dat Dubai als internationaal zakelijk centrum een snelle groei kent, waarbij de stad bij steeds meer organisatoren een sterke voorkeur geniet.

De Duitse supermarktgroepen Aldi Süd en Aldi Nord overwegen een aantal activiteiten opnieuw samen te voegen. Dat heeft het Duitse weekblad Manager Magazin bekendgemaakt. Onder meer zou de aankoop gezamenlijk kunnen gebeuren. Op termijn wordt echter ook een volledige samensmelting van de beide entiteiten volgens het weekblad echter niet uitgesloten. Gemeld wordt dat in de tweede helft van de maand november van vorig jaar zestien topmanagers van beide groepen op de hoofdzetel van Aldi Süd in Mülheim over de toenadering een vergadering hebben gehad. Experts kregen ook de opdracht uit te zoeken of de samensmelting tot bezwaren bij de concurrentieregulator zou kunnen leiden.

De Zwitserse voedingsgroep Nestlé heeft tijdens het voorbije jaar een omzet van 89,8 miljard Zwitserse frank of 77,7 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 0,4 procent tegenover het jaar voordien. Daarbij wordt er wel op gewezen dat een aantal divisies uit de groep werden gehaald en werden ondergebracht in een samenwerking met het Britse concern R&R Ice Cream. Autonoom werd een groei met 2,4 procent geregistreerd. Dat betekende wel de zwakste groei in meer dan twintig jaar. Het bedrijf botste vooral in Noord-Amerika en Brazilië op moeilijke omstandigheden. De operationele winst steeg met 2,9 procent tot 14,7 miljard frank.

De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s verandert de samenstelling van zijn kindermenu Happy Meal. Cheeseburgers en chocolademelk worden geschrapt. Op die manier wil het concern bijdragen tot een gezondere voeding. Een Happy Meal mag voortaan maximaal 600 calorieën omvatten en ook natrium mag de grens van 650 milligram niet overschrijden. Bovendien moet het aandeel van de verzadigde vetten en toegevoegde suikers in het pakket calorieën beperkt blijven tot maximaal 10 procent. Met het weghalen van de cheeseburger kan het gehalte natrium gevoelig worden afgebouwd, terwijl het schrappen van chocolademelk vooral suiker helpt besparen.

De Amerikaanse financiële dienstverlener Western Union is een proef gestart met een handel in de cryptomunt ripple. Dat heeft Hikmet Ersek, topman van Western Union, in een gesprek met het persbureau Bloomberg, bevestigd. Er deden al langer geruchten de ronde dat het bedrijf met cryptomunten experimenteerde. Volgens Ersek kan de ripple een oplossing bieden voor grensoverschrijdende financiële transacties. Op dit ogenblik gaat het betaalverkeer langs de banken volgens hem tergend traag. Dankzij het gebruik van de ripple en zijn achterliggende technologie zou het proces volgens Ersek echter gevoelig kunnen worden versneld.

Carlos Ghosn (63) blijft nog vier jaar chief executive van de Franse autobouwer Renault. Dat heeft de bestuursraad van Renault beslist. Ghosn kwam in het midden van het voorbije decennium aan het hoofd van het autoconcern, dat voor 15,01 procent in handen is van de Franse regering. Wel werd bepaald dat Ghosn, die ook aan het hoofd staat van Nissan en Mitsubishi, bij Renault de assistentie krijgt van Thierry Bolloré, die tot operationeel directeur werd aangesteld. Aangenomen wordt dat Ghosn aan het hoofd van het concern uiteindelijk door Bolloré zal worden opgevolgd. Wel eiste de Franse regering dat het loon van Ghosn met 30 procent wordt afgeslankt.

Het autoleasebedrijf LeasePlan heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 9,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 10 procent tot 467 miljoen euro. LeasePlan heeft inmiddels een vloot van 1,7 miljoen wagens. Dat betekende een aangroei met 5,5 procent tegenover het jaar voordien. Tex Gunning, chief executive van LeasePlan, benadrukte dat het management op dit ogenblik volop werkt aan een dossier dat uiteindelijk mogelijk tot een beursintroductie zou kunnen leiden. Gehoopt wordt dat LeasePlan mogelijk in juni een notering op de beurs zal krijgen. Alternatieve opties zijn echter officieel nog niet uitgesloten.

Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar is voor meer dan 2 miljard dollar geïnvesteerd in Europese fintech-bedrijven. Dat blijkt uit cijfers die door accountant KPMG naar voor werden gebracht. Gewag wordt gemaakt van een absoluut recordniveau. Aangevoerd wordt dat de helft van de investeringen afkomstig waren van durfkapitalisten. Het rapport toont verder dat Groot-Brittannië het Europese centrum voor de opkomende fintech-industrie vormt, want 80 procent van de investeringen in de sector gingen tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar naar Britse ondernemingen. Anderzijds blijkt volgens KPMG dat Duitsland zich vooral toespitst op insurtech, die zich op de verzekeringsmarkt richt.

De plantageholding Sipef heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 321,64 miljoen dollar, tegenover ruim 266,96 miljoen dollar inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg van ruim 39,87 miljoen dollar naar meer dan 139,66 miljoen dollar. De productie van palmolie steeg met 11,2 procent tegenover het jaar voordien, toen echter een zwakke periode werd gemeld. Tijdens de eerste helft van het voorbije jaar werd een prijsstijging opgetekend, maar daarna volgde een relatieve stabiliseringen. De winstgroei kan volgens Sipef worden toegeschreven aan de hoge verkoopprijzen, maar ook aan kostenbesparingen en de integratie van het overgenomen bedrijf Agro Muko.

De Amerikaanse ecommerce-groep Amazon breidt zijn Frans personeelsbestand met tweeduizend medewerkers uit. Dat heeft Amazon bekend gemaakt. Ook het voorbije jaar werden door Amazon al vijftienhonderd nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. Inmiddels telt de Franse divisie van Amazon ongeveer 7.500 personeelsleden. Frederic Duval, directeur van Amazon France, verwijst daarbij naar de goede prestaties van de Franse economie. Onder meer wordt erop gewezen dat de Franse werkloosheid eind vorig jaar tot 8,9 procent was teruggevallen. Dat is het laagste niveau in negen jaar. Omdat gerekend wordt op een duurzame heropleving, biedt Amazon France contracten van onbepaalde duur aan.

Het Amerikaanse concern Wyndham Worldwide verkoopt zijn Europese divisie aan investeerder Platinum Equity. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 1,3 miljard dollar. De verkochte divisie omvat ondere meer Landal GreenParks, uitbater van zesentachtig vakantieparken in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Hongarije. In totaal ontvangt de groep jaarlijks 2,8 miljoen bezoekers, die ongeveer veertien miljoen overnachtingen laten registreren. Er werken ongeveer drieduizend mensen. Naast Landal GreenParks omvat de transactie ook merken zoals Novasol, Hoseasons, Cottages.com en James Villa Holidays. Gehoopt wordt de verkoop het tweede kwartaal dit jaar af te ronden.

Het Amerikaanse winkelconcern Sears heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,4 miljard dollar. Dat betekende een daling met meer dan 25 procent tegenover het jaar voordien. Uit voorlopige cijfers blijkt echter dat het concern een kwartaalwinst tussen 140 miljoen dollar en 240 miljoen dollar heeft geboekt. Dat positief resultaat is echter te danken aan eenmalige baten voor een bedrag van minstens 445 miljoen dollar door de Amerikaanse fiscale hervormingen. Sears wordt al geruime tijd met problemen geconfronteerd. De voorbije zes jaar kon immers slechts vier keer een kwartaalwinst worden gemeld. Dat leidde al tot kostenbesparingen en afslankingen.

De Gentse drukkerijgroep Graphius heeft de Franse stripdrukkerij PPO Graphic overgenomen. Door de transactie wordt Graphius de grootste stripdrukkerij van Europa. De Franse drukkerij staat onder meer in voor de productie van reeksen zoals Lucky Luke, Asterix en De Smurfen. PPO Graphic is de tiende overname die Graphius de voorbije tien jaar heeft kunnen realiseren. De Franse groep betekent wel de eerste buitenlandse transactie voor het Gentse bedrijf. Tot nu tot was Graphius vooral in hoogwaardig drukwerk - zoals kunstboeken - gespecialiseerd. In totaal werken bij Graphius 370 mensen. Het bedrijf realiseert een jaaromzet van ongeveer 78 miljoen euro.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 66,8 miljard euro, tegenover 66,6 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg van 995 miljoen euro naar 2,9 miljard euro. In totaal leverde het concern 718 vliegtuigen op. Daarmee boekte het concern een absoluut record. Het jaar voordien werden 688 leveringen geregistreerd. Tevens werden 409 helicopters geleverd. Dat betekende een daling met negen exemplaren tegenover het jaar voordien. Verder werd bekendgemaakt dat Airbus op dit ogenblik een orderboek voor 7.265 verkeersvliegtuigen heeft. Het voorbije jaar werden orders voor 1.109 vliegtuigen en 335 helicopters ontvangen.

Sterrenchef Karen Torosyan neemt de brasserie van Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, over van David Martin. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Bozar Brasserie opende begin dit decennium zijn deuren. De uitbating werd met een aanbesteding toegewezen aan David Martin, chef van het restaurant La Paix in Anderlecht. Martin trok echter Torosyan aan om de keuken van Bozar Brasserie te leiden. De concessie van het restaurant werd onlangs nog voor een periode van tien jaar verlengd. Torosyan, die al acht jaar in Bozar aan de slag is, zegt geen plannen te hebben om het huidige concept aan te passen.

07:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-02-18

Sponsoring kan ook intern consequenties hebben

Wanneer bedrijven samenwerken met een sportteam of een goed doel, hoopt men meestal extra consumenten aan te trekken of het eigen merk te versterken. Maar ook binnen het bedrijf brengt de sponsoring een aantal processen op gang. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oregon, het Imperial College London en de University of Cambridge. Opgemerkt wordt dat de medewerkers zich positief, negatief of neutraal tegenover het samenwerkingsverband kunnen opstellen. Die reacties kunnen volgens de onderzoekers enthousiast zijn, maar kunnen ook destructief werken.

“Sponsoring is in staat om bruggen te bouwen of te verbranden,” benadrukt onderzoeksleider Bettina Cornwell, professor marketing aan de University of Oregon. In nagenoeg elke studie over commerciële partnerships wordt de aandacht vooral op de consumenten gericht. De interne impact mag volgens Cornwell weliswaar mogelijk slechts een bijkomstige factor zijn in de strategie van de onderneming, maar zou toch ook de nodige aandacht moeten krijgen. In Noord-Amerika is 70 procent van de sponsoring gericht op sport. Entertainment komt als tweede op een verre afstand. Drie jaar geleden investeerden 122 Amerikaanse bedrijven elk meer dan 15 miljoen dollar in sponsoring.

Wereldwijd vertegenwoordigde sponsoring vorig jaar een bedrag van 62 miljard dollar. De werknemers kunnen echter verschillende posities tegenover de sponsoring van hun onderneming innemen. “Sommige werknemers zullen misschien weinig positieve gevoelens hebben tegenover de partner in het sponsorproject, maar begrijpen dat de samenwerking een positieve impact heeft op de onderneming en de verkoop zal hebben. Andere medewerkers zullen zich bijzonder enthousiast werpen op alles wat met de sponsoring te maken heeft. Er kunnen echter ook collega’s zijn die zich op geen enkele manier met het project kunnen identificeren en zelfs van mening zijn dat het indruist tegen hun persoonlijke overtuiging.”

Lees Verder

19:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sponsoring |  Facebook |

Colgate blijft meest betrouwbare merk van India

Tandpasta Colgate was het voorbije jaar het meest betrouwbare merk op de Indiase markt. Dat betekent een status-quo tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Brand Equity, op basis van een enquête bij meer dan zesduizend respondenten in twaalf Indiase steden. Er wordt opgemerkt dat Colgate al voor het zevende jaar op rij tot het meest betrouwbare merk van India wordt gekozen. De onderzoekers wijzen er ook op dat de top van de rangschikking nagenoeg helemaal door de sector van de persoonlijke lichaamsverzorgingen wordt opgeëist. Op de tweede plaats staat immers Lux, gevolgd door Lifebuoy en Dettol.

“Door een focus op innovatie en orale gezondheid kon Colgate zijn faam als meest betrouwbare merk bij de Indiase consument te bestendigen,” zeggen de onderzoekers. Naast de persoonlijke verzorging blijken vooral telecombedrijven en mobiele operatoren het vertrouwen van de Indiase consument te genieten. Samsung eindigt immers op een vijfde plaats, terwijl Airtel en Vodafone zich met een respectievelijke zesde en achtste plaats eveneens in de top tien handhaven. De drie resterende plaatsen in de top tien worden ingenomen door voeding en drank. Parle springt van een 52ste naar een zevende plaats, terwijl Brittannia van een 24ste naar een achtste en Frooti van een 23ste naar een tiende plaats klimmen.

Issam Bachaalani, managing director van Colgate-Palmolive India, benadrukte dat een aantal nieuwe marktintroducties ongetwijfeld hebben bijgedragen tot de toppositie van het merk. Hij verwijst daarbij naar onder meer Swarna Vedshakti, een tandpasta op basis van natuurlijke producten. Ook wordt gewag gemaakt van de tandenborstel Neo, die volgens Bachaalani een uniek gevoel in de mond creëert. Verder wordt gewezen op een aantal sociale programma’s die het bedrijf in landelijke regio’s heeft opgezet en waarbij onder meer deskundig advies wordt geboden. Er wordt wel opgemerkt dat niet alle demografieën Colgate de eerste plaats hebben toegekend.

Vrijgezellen gaven een voorkeur aan Coca-Cola, terwijl in het noorden en het westen van het land respectievelijk Frooti en Dettol de eerste plaats toekenden.

Lees Verder

18:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: merken |  Facebook |

Duurzaamheid is voor onderneming een zakelijke strategie geworden

Omzetgroei is de meest cruciale factor bij de beslissingen over de implementatie van duurzame strategieën. Dat blijkt uit een onderzoek van ING Research en Longitude op basis van meer dan tweehonderd financieel verantwoordelijken van bedrijven in de Verenigde Staten. Opgemerkt wordt dat 39 procent van de respondenten bij de beslissing tot duurzame projecten in eerste instantie verwijst naar omzetgroei. Kostenbesparingen komen met een score van 35 procent op de tweede plaats, gevolgd door merkreputatie (30 procent). Opmerkelijk is ook dat financiële verantwoordelijken vaak een cruciale positie opnemen in de duurzame activiteiten.

"We zijn getuige van een belangrijke verschuiving in de visie van bedrijven op duurzaamheid,” zegt Gerald Walker, chief executive van ING Americas. "Het onderzoek toont aan dat er niet louter meer sprake is van kostenbesparingen of een positieve merkbekendheid. Duurzame strategieën worden ingezet als een motor voor omzetgroei. Tevens blijkt vaak dat financieel verantwoordelijken een leidende rol hebben in de lancering van de duurzame projecten.” Nagenoeg alle respondenten benadrukken dat de financiële divisie bij duurzaamheidsprojecten is betrokken. Daarbij noemt 53 procent de financiële divisie de leidende partner binnen de onderneming.

Het onderzoek toonde tevens dat 48 procent van de bedrijven zegt dat duurzaamheid inmiddels een invloed heeft op de groeistrategie van hun bedrijf. Bij de bedrijven met een mature duurzaamheidsstrategie noemt 43 procent omzetgroei een belangrijke drijfveer. Bij bedrijven die op het gebied van duurzaamheid minder ver zijn gevorderd, daalt die score tot 34 procent. Bij bedrijven met een mature strategie maakt 87 procent gewag van een hogere omzet, terwijl 65 procent verwijst naar een betere kredietrating. Bij ondernemingen met een minder geëvolueerde strategie vallen die cijfers relatief terug tot respectievelijk 67 procent en 51 procent.

Verder bleek dat bij de grootste ondernemingen - met een omzet van meer dan 10 miljard dollar - 48 procent de voorbije twee jaar duurzame obligaties heeft uitgegeven. In deze groep zegt ook 36 procent de volgende twee jaar obligaties te willen uitgeven. Bij de kleinere ondernemingen ligt dat aandeel echter op 37 procent.

Lees Verder

18:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duurzaamheid |  Facebook |

Meisjes hebben dubbele relatie met wetenschap

Landen met een grotere gendergelijkheid, zien relatief minder vrouwen doorstromen naar wetenschappelijke en technische studierichtingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Leeds Beckett University en de University of Missouri. De vaststellingen die uit de studie komen zouden volgens de onderzoekers gebruikt kunnen worden om nieuwe strategieën te ontwikkelen die in staat zouden kunnen zijn om vrouwen in de richting van wetenschap, technologie, engineering en mathematica te duwen. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers als een gendergelijkheid-paradox worden beschouwd.

"Er moet worden vastgesteld dat in armere landen zoals A lbanië en Algerije relatief meer vrouwen een wetenschappelijke of technische opleiding volgen dan in naties zoals Finland, Noorwegen of Zweden, die nochtans voor hun sterke gendergelijkheid worden geroemd," benadrukt onderzoeksleider Gijsbert Stoet, professor psychologie aan de Leeds Beckett University, op basis van een analyse van een populatie van 475.000 adolescenten over zevenenzestig landen. "Vermoed mag worden dat landen met een lage gendergelijkheid meestal ook weinig sociale voorzieningen hebben, waardoor een lucratieve carrière in wetenschappelijke of technische beroepen aantrekkelijker wordt."

"Opmerkelijk is echter ook dat jongens en meisjes in wetenschap en techniek ongeveer dezelfde scores laten optekenen," aldus professor Stoet. "Jongens lieten meestal op wetenschappelijke onderwerpen hun beste resultaten optekenen. Dat was bij meisjes niet het geval. Hoewel meisjes op wetenschappelijke en technische onderwerpen vaak hogere scores haalden dan jongens, bleken ze zelf toch nog beter te presteren op andere vakken, zoals begrijpend lezen. Tegelijkertijd moest worden vastgesteld dat meisjes in het algemeen een lagere interesse in wetenschap laten blijken dan jongens. Deze conclusies konden in nagenoeg alle landen uit het onderzoek worden opgetekend."

Lees Verder

17:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wetenschap |  Facebook |

China wellicht nieuwe groeimarkt voor schuimwijnen

Schuimwijnen kunnen in China de volgende jaren mogelijk een sterke groei kennen. Dat zou kunnen in de hand worden gewerkt door de opkomst van meer betaalbare varianten. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Wine Intelligence. Er wordt op gewezen dat Chinese consumenten weliswaar bekend zijn met Champagne, maar de drank is voor de meeste consumenten in het land niet betaalbaar. Daarentegen is er over alternatieve aanbiedingen, zoals de Spaanse Cava of de Italiaanse Prosecco, relatief weinig kennis. Daardoor blijft de verkoop van schuimwijnen in China op dit ogenblik relatief beperkt, maar dat zou volgens Wine Intelligence in de toekomst kunnen veranderen.

Daarbij wordt gewezen op een opkomst van goedkopere alternatieven in de online en offline retailkanalen, waardoor bij de jonge Chinese professionals interesse groeit in de sector van de schuimwijnen. In de meeste markten hebben de schuimwijnen een aandeel van ongeveer 10 procent, maar in China valt dat cijfer terug tot 1 procent. China consumeert jaarlijks 1,5 miljoen dozen van negen liter schuimwijn. De consumptie van andere wijnen loopt in het land op tot 160 miljoen  dozen. In Duitsland worden daarentegen 45,5 miljoen dozen schuimwijnen verbruikt. Er wordt aan toegevoegd dat schuimwijnen in China nog altijd vaak worden gelinkt aan feestelijkheden en bijzondere gelegenheden.

Aangezien echter steeds meer schuimwijnen van minder dan 100 yuan of 16 dollar op de markt komen, kan volgens Wine Intelligence bij de Chinese jonge professionals mogelijk snel een toenemende interesse in het product opmerken. Vooral wanneer men zich bewust wordt dat schuimwijnen ook in informele omstandigheden en met vrienden kunnen worden geconsumeerd, kan volgens de onderzoekers een snelle evolutie worden verwacht. Ook in andere markten kon volgens Wine Intelligence onder impact van goedkopere alternatieven zoals Cava en Prosecco een toenemende interesse in de schuimwijnen worden opgemerkt.

In Groot-Brittannië zou op die manier tijdens de voorbije vier jaar in de verkoop een stijging met 80 procent zijn opgemerkt.

Lees Verder

17:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, schuimwijnen |  Facebook |

Werkomgeving heeft impact op houding auditeurs

Een positieve werkplekomgeving bij grote bedrijven kan mogelijk de kosten en duur van een audit verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Kansas en de University of Louisville over de evaluaties van bijna honderdduizend werknemers over vijftienhonderd ondernemingen. De studie suggereert dat accountants bedrijven minder riskant lijken te vinden als werknemers hun werkplek leuk vinden en risicovoller zijn als werknemers klagen over een disfunctionele omgeving. Een negatieve werkomgeving kan tot een sterkere professionele controle leiden en ook de kosten voor de audit opvoeren.

"De studie heeft aanwijzingen gevonden dat een negatieve werkomgeving de professionele controle op het bedrijf kan vergroten", zegt hoofdonderzoeker Felix Meschke, hoogleraar financiën aan de Universiteit van Louisville. "Auditors hebben ook de neiging om meer procedures uit te voeren en de audit van bedrijven met een slecht werkklimaat te vergroten. Er worden in een negatieve werkomgeving meer kosten aangerekend omdat meer inspanningen moeten worden gedaan of dat men vreest een probleem over te hoofd te zien, waarop men eventueel later zelf afgerekend zou kunnen worden.”

“Men mag niet vergeten dat de tevredenheid van het personeel een belangrijk overvloei-effect kan hebben,” zegt professor Metschke nog. “Elke bezoeker aan een restaurant zal door de tafelservice snel de sfeer bij het personeel kunnen voelen.” Er wordt aan toegevoegd dat een gebrek aan personeelstevredenheid ook kan leiden tot een aantal problemen, zoals diefstallen of fraude, die eveneens het werk van de auditeurs zouden kunnen beïnvloeden. De ondervraagde auditeurs erkenden dat de kwaliteit van de werkomgeving een impact kan hebben op onder meer productiviteit en efficiëntie.

De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers dat de bedrijfscultuur bijzonder belangrijk is, vooral omdat een negatieve werkomgeving een aantal schadelijke consequenties kan hebben. Tevens wordt erop gewezen dat een bedrijfsomgeving met een neiging tot risicogedrag en een gebrek aan integriteit aanleiding van de financiële crisis op het einde van het voorbije decennium is geweest.

Lees Verder

16:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werkvloer |  Facebook |

Ook reissector toont kloof tussen verschillende leeftijdsgroepen

Jongere en oudere reizigers hebben verschillende benaderingen voor het boeken van reizen en het nemen van vakanties in het algemeen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Qubit bij meer dan duizend respondenten in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Uit de enquête bleek dat 42 procent van de reizigers onder de leeftijdsgrens van vijfendertig jaar, de millennials, eerder een mobiel apparaat gebruiken voor het opdoen van reisinspiratie, terwijl 36 procent het toestel gebruikt om een reis te boeken. In de leeftijdsgroepen boven de vijfendertig dalen die cijfers echter tot respectievelijk 24 procent en 20 procent.

Bij de millennials neemt ook 22 procent vier of meer vakanties per jaar, tegenover met 14 procent bij de oudere leeftijdsgroepen. In totaal zei 80,5 procent van de Amerikaanse respondenten dat ze van plan waren dit jaar in hun eigen land te blijven reizen. Slechts 18,5 procent was van plan naar het buitenland te gaan. De studie toonde ook aan dat bepaalde segmenten van de bevolking positiever reageren op de inspanningen die de sector op het gebied van personalisering doet. De meest positieve reactie op personalisering kunnen volgens de onderzoekers worden opgetekend bij millennials, gezinnen en last-minute reizigers.

Tevens wordt gesteld dat Amerikaanse reizigers aanzienlijk loyaler tegenover de sites waar ze eerder hebben geboekt. Terwijl in de Verenigde Staten 27,19 procent zegt niet te willen overschakelen, valt dat cijfer in Groot-Brittannië terug tot 9,4 procent. Verder bleek dat de meeste reizigers geïnteresseerd zijn van aanbevelingen van eerdere klanten. Ook hier blijken de millennials gepersonaliseerde aanbevelingen beter te waarderen dan de oudere leeftijdsgroep. In Groot-Brittannië vond 69 procent van de millennials aanbevelingen nuttig, tegenover 40 procent in de oudere groepen. In de Verenigde Staten lopen deze cijfers op tot respectievelijk 78 procent en 64 procent.

Klantrecensies zijn nu uitermate belangrijk voor alle consumenten, ongeacht de leeftijdscategorie, die onderzoek naar reizen doen. In Groot-Brittannië vond 78 procent van de millennials deze recenties nuttig, tegenover 72 procent in de oudere leeftijdsgroepen. In de Vereenigde Staten bleken deze cijfers op te lopen tot respectievelijk 88 procent en 82 procent. Tenslotte bleek dat in de Verenigde Staten 75 procent van de millennials geïnteresseerd zijn om hun reiservaringen te delen en een beoordeling achter te laten. In Groot-Brittannië valt dat cijfer terug tot 54 procent.

Lees Verder

15:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De uitzendrechten voor de Premier League de volgende drie seizoenen zijn voor een totaalbedrag van 4,46 miljard pond verkocht aan de groepen Sky en British Telecom (BT). Dat bedrag ligt wel gevoelig lager dan het lopende contract van 5,14 miljard pond. Er moeten nog wel twee kleinere pakketten voor veertig wedstrijden worden geveild, maar dat zal die kloof niet meer kunnen overbruggen. Sky betaalt in het nieuwe contract 3,57 miljard pond voor de uitzendrechten op 128 wedstrijden uit de Engelse hoogste voetbalcompetitie. British Telecom betaalt 885 miljoen pond voor 32 wedstrijden. Wel moeten bij deze inkomsten ook nog de internationale rechten, die nog altijd oplopen, worden bijgeteld.

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) heeft voorgesteld om het ruimtevaartbedrijf Spacex toestemming te geven om breedband aan te bieden met een netwerk van satellieten. De technologie moet onder meer helpen om online activiteiten te bregen bij bevolkingsgroepen op het Amerikaanse platteland, waar vezelkabels en zendmasten geen dekking kunnen bieden. Dat heeft Ajit Pai, voorzitter van de Amerikaanse communicatie-autoriteit gemeld. Spacex maakte begin februari bekend twee experimentele satellieten te willen lanceren. Over twee jaar zouden de eerste operationele sondes worden gelanceerd. Over zes jaar moet het hele netwerk actief zijn.

Het hotelconcern Hilton Worldwide Holdings heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 2,28 miljard dollar, tegenover 2,17 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 169 miljoen dollar naar 174 miljoen dollar. Opgemerkt wordt dat de prijs per beschikbare kamer met 3,8 procent kon worden opgevoerd. Bovendien konden tijdens het vierde kwartaal 18.400 kamers aan het aanbod worden toegevoegd. Over het hele jaar werden 51.600 nieuwe kamers in gebruik genomen. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover het jaar voordien. Het concern verwacht extra zakenreizen door de Amerikaanse fiscale hervorming.

De Franse zuivelproducent Danone verkoopt miljoenen aandelen van zijn Japanse sectorgenoot Yakult. Daarmee is een bedrag gemoeid van bijna 1,5 miljard euro. Danone had een belang van ruim 20 procent uitgebouwd in het Japanse concern. Daarmee was Danone de grootste aandeelhouder van Yakult. Er zouden binnen de Franse groep echter al langer intern een discussie zijn gestart over het pakket. Danone had eerder gepoogd zijn belang in Yakult te verhogen, maar dat werd geweigerd. Door de huidige transactie wordt het aandeel van Danone in Yakult tot bijna 8 procent teruggebracht. Daarmee blijft de Franse groep echter nog altijd de grootste aandeelhouder van Yakult.

De top van zes Amerikaanse inlichtingendiensten - waaronder het Federal Bureau of Investigation (FBI), het Central Intelligence Agency (CIA) en het National Security Agency (NSA) - raden Amerikanen af telefoons van de Chinese merken Huawei of ZTE Corporation te gebruiken. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. De veiligheidsdiensten zouden vrezen dat de telefoons door de Chinese overheid zouden kunnen worden afgeluisterd. Gewaarschuwd werd dat men moet vermijden dat de Amerikaanse telecommunicatie gedeeltelijk in handen zou kunnen komen van buitenlandse overheden die de Amerikaanse waarden niet delen. Gewezen werd op een gevaar van spionage en manipulatie.

De Franse winkelketen Franprix, onderdeel van de groep Casino, opent in Brussel een testwinkel. Dat hebben Franse media gemeld. Dat is opmerkelijk, want Casino had tot nu toe in België nog geen activiteiten, terwijl Carrefour en Ikea hun Belgische aanwezigheid beperken. Wel is de webwinkel Cdiscount.com van Casino in België operationeel. Een winkel in het centrum van Brussel zou volgens Casino moeten duidelijk maken of er mogelijkheden op de Belgische markt aanwezig zijn. Casino heeft wereldwijd bijna dertienduizend winkels en telt meer dan 220.000 werknemers, maar is vooral actief in Frankrijk en Latijns-Amerika. Franprix baat kleinere voedingswinkels uit in de Franse stadscentra.

Het alternatieve taxiplatform Uber heeft vorig jaar een omzet geboekt van 37 miljard dollar. Dat was een stijging met 85 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 4,5 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van 2,8 miljard dollar het jaar voordien. Wel wordt opgemerkt dat het verlies tijdens het laatste kwartaal van 1,46 miljard dollar naar 1,1 miljard dollar kon worden teruggebracht. Dara Khosrowshahi zegt echter te hopen dat volgend jaar een winst zal kunnen worden gemeld. Het bedrijf heeft een turbulent jaar achter de rug, waarbij de dienst niet alleen in verscheidene landen op oppositie botste, maar ook in eigen huis een nonchalance tegenover seksueel wangedrag bleek.

De Belgische baggeraar Jan De Nul zal voor de kust van de Duitse stad Borkum aan de bouw van het offshore windpark Trianel Borkum II meewerken. Daarover heeft de baggeraar een contract ondertekend met het Hamburgse bedrijf Senvion, een wereldwijd marktleider in de bouw van offshore en onshore windturbines. Het nieuwe contract voorziet dat Jan De Nul tweeëndertig windturbines van 6,33 megawatt zal installeren. Ook zal een exportkabel worden gelegd om de productie van de windpark naar het vasteland te kunnen transporteren. De werken zullen in de loop van volgend jaar van start gaan. Jan De Nul heeft in Duitsland nog drie andere offshore projecten.

Het Franse gameconcern Ubisoft heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 725 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 36,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzetstijging is in belangrijke mate te danken aan het game Assassin’s Creed Origins. De franchise was volgens Yves Guillemot, chief executive van Ubisoft, het best presterende game van het voorbije jaar in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De speeltijd kende een verdubbeling. De omzet uit digitale games liep op tot 670,3 miljoen euro. Daarmee vertegenwoordigde de sector 56,3 procent van de totale omzet. Tijdens het derde kwartaal vorig boekjaar bleef dat aandeel nog beperkt tot 47,2 procent.

De Nederlandse bedrijven AkzoNobel en Philips werken samen aan de ontwikkeling van een techniek die de algengroei op olietankers tegen te gaan. Gehoopt wordt binnen vijf jaar een eerste eindproduct op de markt te kunnen brengen. Dat heeft AkzoNobel bekendgemaakt. Bedoeling is dat ledlampen met ultraviolet licht van Philips zouden worden geïntegreerd in de beschermende coatings van AkzoNobel. Die toepassing zou de groei van algen, schelpen en andere vormen van aanslag op de romp van de schepen moeten kunnen tegengaan. Op die manier zouden de schepen een hogere snelheid kunnen halen, waardoor op brandstof zou kunnen worden bespaard. Door de toepassing zouden de schepen bovendien minder onderhoud vergen.

Producer Ryan Murphy gaat vijf jaar exclusief voor Netflix televisieseries en films maken. Daarover hebben beide partijen een akkoord ondertekend. Murphy zou voor de opdrachten van Netflix een vergoeding ontvangen tussen 250 miljoen euro en 300 miljoen euro. Murphy is verantwoordelijk voor series zoals Nip/Tuck, The People v. O.J. Simpson, American Horror Story en Glee. Ted Sarandos, topman van Netflix, wijst erop dat Murphy de voorbije jaren een belangrijke impact op de wereldwijde cultuur gehad. Ook merkte Sarandos op dat Murphy een aantal genres heeft heruitgevonden en de koers van de televisiegeschiedenis heeft veranderd. Murphy werkte de voorbije maanden al aan een aantal projecten voor Netflix. Dat leidt onder meer tot de reeksen Ratched en The Politician.

Het uitzendbedrijf Randstad heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 5,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst liep met 30 procent op tot 197,9 miljoen euro. In nagenoeg alle geografische regio’s kon een groei worden gemeld. Noord-Amerika was de enige uitzondering op die positieve trend, maar toch stelde Jacques van den Broek, topman van Randstad, ook over de prestaties in die regio tevreden te zijn. Van den Broek maakte verder bekend dat beslist werd een verhoogd dividend uit te keren. Dat moet beleggers volgens hem aanzetten om Randstad meer als een stabiele investering te zien, zodat minder schommelingen moeten worden opgetekend.

In IJsland zal de ontginning van bitcoins dit jaar meer energie opeisen dan het gezamenlijk verbruik van de huishoudens. Dat heeft het IJslandse energiebedrijf HS Orka, beheerder van geothermische centrales, gezegd. Het bedrijf wijst erop dat zich in IJsland de voorbije jaar steeds meer rekencentra hebben gevestigd. Bedrijven kunnen in het land immers massaal op hernieuwbare bronnen, zoals aardwarmte en waterkracht, beroep doen. Daarmee kunnen de ondernemingen ook hun ecologische voetafdruk verminderen. De rekencentra worden echter ook door miners ingezet. Om nieuwe bitcoins te kunnen creëren is immers een gigantische rekenkracht noodzakelijk. De IJslandse huishoudens verbruiken jaarlijks 700 gigawattuur, maar de mining zou 840 gigawatuur kosten.

Het Amerikaanse bedrijf Cisco Systems, producent van netwerkapparatuur, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 11,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ongeveer 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf merkt op daarmee voor de eerste keer in twee jaar weer een omzetgroei te hebben gekend. Wel moest een verlies van 8,8 miljard dollar worden opgetekend. Dat negatieve resultaat is echter te wijten aan een eenmalige last die moest worden genomen voor de Amerikaanse belastinghervormingen. Het jaar voordien had het vierde kwartaal nog een nettowinst van 2,3 miljard dollar geboekt. Chuck Robbins, topman van Cisco, stelde bijzonder tevreden te zijn met de resultaten.

In Griekenland wil de regering een verder onderzoek naar de Zwitserse farmagroep Novartis, die in een gerechtelijk dossier ervan verdacht wordt gedurende verscheidene jaren smeergeld te hebben betaald aan ambtenaren, politici en artsen. Dat moest het bedrijf volgens de betichtingen een betere toegang tot de markt bezorgen en Novartis ook toelaten zijn prijzen op te drijven. Gewag wordt gemaakt van tientallen miljoenen euro smeergeld. De feiten zouden twaalf jaar geleden zijn gestart en zouden tot het midden van dit decennium hebben geduurd. In het dossier worden ook de namen genoemd van een aantal oppositieleden die vroeger in de regering zetelden. De oppositie maakt echter gewag van een politiek complot en opgezette constructies.

09:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-02-18

Superieure beleving weegt niet op tegen negatieve percepties

Merken zoals Facebook, Twitter en Airbnb kunnen wel een aantal zakelijke en commerciële successen opeisen, maar blijken op andere vlakken toch tekort te schieten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Charisma Consortium, dat bijna tienduizend consumenten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië vroeg naar de waardering over een reeks nationale en internationale bekende merken. Daarbij is volgens de onderzoekers echter gebleken dat miljoenen gebruikers en een sterke consumentenbeleving niet noodzakelijk indicatoren zijn voor een algemene waardering. Wanneer naar alle factoren wordt gekeken, blijkt Lego als laureaat te worden aangeduid.

Lees Verder

 

20:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jongeren zelden door ideologie tot terrorisme gedreven

Inspanningen tegen terreur die gebaseerd zijn op percepties dat kinderen en jongeren door ideologische motieven naar extremistische groepen worden getrokken, zullen meestal op een gebrek aan efficiëntie moeten rekening houden en dreigen zelfs averechts te zullen werken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de United Nations University (UNU). De onderzoekers ontdekten dat ideologie in veel gevallen niet de belangrijkste drijfveer was die kinderen naar gewapende groepen leidde. Dat geldt volgens de onderzoekers zelfs voor jongeren die als gewelddadige extremisten worden geïdentificeerd.

Lees Verder

19:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Geld kan slechts een beperkt volume geluk kopen

Er zijn grenzen aan de volumes geluk die door geld kunnen worden gekocht. Dat bedrag varieert bovendien wereldwijd. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers van de Purdue University. De wetenschappers betogen dat televisie en adverteerders weliswaar vertellen dat er geen plafond is aan het volume geluk dat door geld kan worden gekocht, maar de studie toont dat er toch een aantal drempels kunnen worden gelegd. Voor de levenstevredenheid zou een maximum van ongeveer 95.000 dollar worden geteld, terwijl bij emotioneel welzijn sprake zou zijn van een limiet tussen 60.000 dollar en 75.000 dollar.

Lees Verder

 

18:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Risico op verlies weegt zwaarder dan kans op winst

Het risico op de snel verlies weegt zwaarder dan de kans op een even vlugge winst. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan het feit dat men de kans op verlies groter acht wanneer andere strategieën, die als een veiliger alternatief worden beschouwd, beschikbaar zijn. In werkelijkheid dreigt men volgens de onderzoekers door die keuze opties met grotere slaagkansen aan zich voorbij te laten gaan en het uiteindelijke doel uit het oog te verliezen. Dat geldt volgens de onderzoekers zowel in sport als in andere sectoren.

Lees Verder

 

18:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duurzaamheid werkt beter met fierheid dan met schuldgevoel

Bij problemen rond duurzaamheid kan wellicht beter op de fierheid dan op het schuldgevoel worden gewerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Princeton University. De onderzoekers wijzen erop dat bij milieuboodschappen vaak gesuggereerd wordt dat de consument zich schuldig zal voelen wanneer hij geen actie tot grotere duurzaamheid onderneemt. In werkelijkheid zou echter blijken dat veel betere resultaten worden geboekt wanneer ingespeeld wordt op de fierheid die het individu zal voelen wanneer wel een actie wordt ondernomen.

Lees Verder

 

18:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bedrijven beseffen dat datakwaliteit voor verbetering vatbaar is

De status van de gegevenskwaliteit is wijst niet in de goede richting. Dat is de conclusie van een studie van Insight Avenue en Experian bij meer dan veertienhonderd bedrijven in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Brazilië en Australië. Uit de studie bleek dat de organisaties van mening zijn dat één derde van de gegevens over klanten en prospects onnauwkeurigheden vertoont. Dat is 5 procentpunten meer dan een jaar eerder. Talrijke factoren dragen bij aan onjuistheden in de gegevens. Hoewel menselijke fouten opnieuw als de grootste boosdoener worden gezien, lijken verschillende factoren na verloop van tijd problematischer te worden voor de organisaties.

Andere factoren zijn een gebrek aan interne communicatie tussen afdelingen, ontoereikende datastrategieën, een gebrekkig management en tekortkomingen van de technologieën die op dit ogenblik beschikbaar zijn. Slechts twee factoren lieten in vergelijking met vorig jaar betere resultaten optekenen. Op het gebied van budgetten en technologieën blijken minder problemen ervaren te worden dan in het verleden. De grootste strategische drijfveer om kwalitatief hoogwaardige gegevens te bewaren, blijft het vergroten van de efficiëntie. Daarnaast wordt ook gewezen op kostenbesparingen, reputatiebescherming van het merk en de organisatie en het verbeteren van de klanttevredenheid.

Een betere nauwkeurigheid kan organisaties ook helpen om een eenvormig beeld van de klant te creëren. Dat lijkt volgens de onderzoekers op dit ogenblik de grootste prioriteit. Dat zou moeten leiden tot een grotere omzet, een grotere klanttevredenheid en loyaliteit, verbeterde strategische beslissingen en een verbeterde klantervaring. Anderzijds blijven bedrijven worstelen met de grote hoeveelheden en de verscheidenheid van data die worden aangeboden en moeten worden gewerkt. Ook financiële aspecten blijven een belangrijke uitdaging. Nog werd vastgesteld dat een verbetering van de klantervaring dit jaar als de belangrijkste zakelijke prioriteit wordt gezien.

Lees Verder

17:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: data |  Facebook |

Materialisme ondermijnt waardering voor relatie

Getrouwde paren moeten een materialistische instelling zoveel mogelijk vermijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University, die bij meer dan dertienhonderd koppels. De onderzoekers zeggen tot de vaststelling te zijn gekomen dat materialisme ertoe leidt dat de waarde van het huwelijk voor de partners zelf afneemt. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan het feit dat materialistisch ingestelde koppels door het onophoudelijk streven naar bezit minder energie en tijd investeren om van hun relatie een succes te maken.

"We weten dat materialisme kan leiden tot inferieur geldbeheer, waardoor schulden en spanningen in de relatie kan sluipen,” benadrukt onderzoeksleider Jason Carroll, professor gezinsstudies aan de Brigham Young University. “Financiële factoren zijn in deze situaties echter misschien niet het enige probleem. Materialisme is geen geïsoleerde streefdoel. Wanneer het nastreven van geld en bezittingen de voorrang krijgt, blijkt dat andere dimensies van het leven, zoals relaties, te lijden hebben. De studie wees uit dat een hoger niveau van materialisme de belangrijkheid van het huwelijk in de ogen van de partners doet afnemen. Bovendien neemt ook de tevredenheid over het huwelijk af.”

“Het fenomeen kan mogelijk verklaard worden dat het materialisme andere levensprioriteiten verdringt,” verduidelijkt professor Carroll. “Omdat het materialisme teveel tijd opeist, zou geen ruimte meer overblijven voor andere aspecten van de relatie, zoals communicatie, conflictoplossing en intimiteit.” De onderzoekers stelden ook vast dat materialisme mogelijk gekoppeld kan worden aan een neiging om geluk vooral met bezit te associëren en minder waarde te hechten aan relaties. Materialistische huwelijken zullen volgens de onderzoekers hun succes meer in eigendom dan in het individu zoeken.”

"Ontevredenheid met het huwelijk komt omdat mensen die veel waarde hechten aan geld en bezittingen, hun huwelijk waarschijnlijk minder waarderen en dus waarschijnlijk minder tevreden zijn in hun relatie,” zeggen de onderzoekers. "Ondanks deze bevindingen kunnen er toch tactieken worden gebruikt om overdreven materialisme op te lossen. Veel mensen zijn zich niet volledig bewust van hun materialisme of de mate waarin het nastreven van geld een onevenwichtige prioriteit in hun leven wordt. Partners moeten dan ook geregeld de moeite doen om hun relatie te evalueren en openlijk te bespreken. Daardoor kunnen de gepaste prioriteiten worden gesteld en kan de relatie worden versterkt.”

Lees Verder

16:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: relatie |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een financiering van 52,5 miljoen euro toegekend aan de Zweedse groep Northvolt, fabrikant van batterijcellen. De operatie vormt onderdeel van een strategie die de Europese Unie op het gebied van duurzame energie ontplooit om fabrikanten in Azië en de Verenigde Staten te beconcurreren. De lening moet Northvolt toelaten om in Västeras in Zweden een productielijn voor lithium-ion batterijen te bouwen. De werken zouden snel van start gaan. Northvolt werd twee jaar geleden opgericht en en wordt geleid door Peter Carlsson, een gewezen medewerker van Tesla. Het bedrijf wil in Zweden een jaarlijkse batterijcapaciteit van 32 gigawattuur uitbouwen.

De Brits-Nederlandse groep Unilever, een van de grootste adverteerders ter wereld, dreigt niet langer op Google en Facebook te adverteren. Dat heeft Keith Weed, marketing-directeur van Unilever, gezegd. Volgens hem doen de platformen onvoldoende inspanningen om kinderen te beschermen en de verspreiding van haatboodschappen tegen te gaan. Weed benadrukte dat de adverteerder zich niet kan veroorloven dat de klanten de online content niet vertrouwen. Hij waarschuwde dan ook dat dringend actie moet worden ondernomen. Unilever investeerde vorig jaar een bedrag van 7,7 miljard aan marketing. Alleen zijn Amerikaanse concurrentie Proctor & Gamble heeft nog een groter reclamebudget.

De Franse luxegroep Kering heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 15,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 119,5 procent tot 1,78 miljard euro. In het luxesegement werd een omzetgroei met 27,5 procent tot meer dan 10 miljard euro gemeld. Daarbij groeide het Italiaanse dochtermerk Gucci met 45 procent tot 6,2 miljard euro. Opgmerkt wordt dat Gucci onder Kering een duidelijke heropleving kent. Ook Saint Laurent won 23 procent tot 1,5 miljard euro, terwijl Bottega Veneta met 0,2 procent steeg tot bijna 1,18 miljard euro. De divisie sport en lifestyle liet een omzetgroei met 12,8 procent tot 4,3 miljard euro melden.

De holding Dutch Star Companies One (DSCO) neemt een notering aan de beurs van Amsterdam. De holding werd opgericht door een aantal Nederlandse ondernemers, zoals Niek Hoek en Stephan Nanninga, maar heeft voorlopig nog geen activiteiten. De opbrengst van de beursgang zal worden gebruikt om binnen een periode van twee jaar een belang te nemen in een onderneming. Bedoeling is een significant minderheidsbelang te nemen in een bedrijf dat vooral in Nederland of Europa operationeel is. Daarbij wordt gekeken naar een onderneming met een bedrijfsresultaat van 25 miljoen euro tot 75 miljoen euro, met een sterke concurrentiepositie en een gezonde financiële basis.

De Amerikaanse ecommerce-groep Amazon gaat op zijn hoofdkantoor in Seattle honderden banen schrappen. De ingreep vormt naar eigen zeggen onderdeel van een reorganisatie, waarbij een grotere focus moet worden gelegd op de intelligente assistent Alexa en cloudcomputing. Amazon heeft de voorbije jaren een bijzonder snelle groei gekend, waarbij massale aanwervingen gebeurden. Daardoor zouden sommige divisies echter ver boven hun budget zijn uitgegroeid en inmiddels teveel werknemers tellen. Ook de volgende jaren zal Amazon naar eigen zeggen trouwens verder agressief blijven aanwerven. Alleen al voor het tweede hoofdkantoor moeten 50.000 medewerkers worden gevonden.

ArcelorMittal heeft een overnamebod uitgebracht op zijn Indiase sectorgenoot Essar Steel. Dat heeft ArcelorMittal bevestigd. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Evenmin werd gewag gemaakt van een mogelijke betrokkenheid van de Japanse groep Nippon Steel bij het overnamedossier. Eerder was gemeld dat ArcelorMittal en Nippon Steel aan een samenwerking rond het overnamebod op Essar Steel zouden werken. Volgens Lakshmi Mittal, topman van ArcelorMittal, omvat het overnamebod ook een plan om de financiële situatie van Essar opnieuw te verbeteren. Essar, dat een waarde zou hebben van ongeveer 6 miljard dollar, worstelt met financiële moeilijkheden.

Het reisbedrijf TUI Group heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 3,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Het verlies kon van 81,6 miljoen euro naar 58,7 miljoen euro worden herleid. Het resultaat werd wel ondersteund door 38 miljoen euro inkomsten door de verkoop van drie Riu hotels. Het faillissement van luchtvaartmaatschappij Niki, waar Tui bemanning en vliegtuigen huurde, drukte de resultaten echter met 20 miljoen euro. Verder werd bekend dat nog deze winter acht nieuwe hotels worden geopend. Tegen de zomer zouden nog eens zeven adressen aan de portfolio worden toegevoegd.

Het Amerikaanse bedrijf Emagin ontvangt een investering van 10 miljoen dollar van een groep bedrijven rond Apple, LG Display en Valve. Ook Immerex en Stillwater namen aan de operatie deel. De investering is volgens waarnemers een nieuwe indicatie dat Apple mogelijk aan een bril voor augmented reality werkt. Emagin is gevestigd in de Amerikaanse staat Washington en maakt onderdelen voor schermen die augmented reality mogelijk zouden moeten maken. De onderneming fabriceert oled-microdisplays, kleine schermen die op dit ogenblik vooral voor militaire en medische toepassingen worden gebruikt. Emagin wil echter ook headsets voor de consumentenmarkt ontwikkelen.

Het Amerikaanse concern PepsiCo heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 19,5 miljard dollar. Dat betekende nagenoeg een status-quo tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Er werd echter een nettoverlies geleden van 710 miljoen dollar, tegenover een winst van 1,4 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. Het negatieve resultaat is echter te wijten aan een Amerikaanse fiscale last van 2,5 miljard dollar en een herstructurering van 226 miljoen dollar. Over het hele jaar werd een omzet gerealiseerd met 63,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. De jaarwinst daalde van 6,3 miljard dollar naar 4,9 miljard dollar.

De Japanse cryptobeurs Coincheck heeft bij de financiële autoriteit van het land een aanvraag ingediend om zijn activiteiten opnieuw volop te kunnen hernomen. De cryptobeurs moest zijn operaties stopzetten nadat bij een diefstal voor honderden miljoenen dollar aan virtueel geld was verdwenen. Om zijn activiteiten te kunnen hernemen moest Coincheck van de Japanse toezichthouders aangeven waarom de diefstal kon gebeuren, maar ook een strategie voorleggen om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden. Bepaalde transacties in yen en bitcoin zijn inmiddels al wel opnieuw gestart, maar de handel in andere cryptovaluta bleef nog geblokkeerd.

Naast Antwerpen wil ook Genk een poging ondernemen om de nieuwe batterijfabriek van de materialengroep Umicore aan te trekken. Dat heeft Wim Dries, burgemeester van Genk, bevestigd. Dries verwijst daarbij naar het project Energyville of de Thor-site in Waterschei. Volgens Dries wordt op dit ogenblik gewerkt aan een dossier waarmee men de directie van Umicore hoopt te kunnen overtuigen. Er wordt daarbij op gewezen dat op Energyville al wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar energiezuinige batterijen. Bovendien zegt Genk ook aan de andere eisen van Umicore tegemoet te kunnen komen. Umicore zoekt onder meer een omgeving met voldoende geschoolde potentiële werknemers.

Modegroep Levi Strauss heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst viel daarentegen met 3 procent terug tot 281 miljoen dollar. Die achteruitgang moet echter woden toegeschreven aan een schuldaflossing. Chip Bergh, chief executive van Levi Strauss, benadrukte dat het bedrijf het voorbije jaar de sterkste omzet in een decennium heeft laten optekenen. De grootste groei werd opgetekend in Europa, waar de omzet met 20 procent toenam tot 1,3 miljard dollar. Het Amerikaanse continent, waar een stijging met 3 procent tot 2,7 miljard dollar werd gemeld, blijft echter de grootste markt.

Jean-Pierre Clamadieu is op voordracht van de Franse regering aangesteld als nieuwe voorzitter van het energieconcern Engie. De beslissing betekent dat Clamadieu zijn mandaat als chief executive bij de Belgische chemiegroep Solvay vroegtijdig moet neerleggen. Clamadieu moet bij Engie de opvolger worden van Gérard Mestrallet, die bij de Franse groep jarenlang de functies van voorzitter en chief executive combineerde. Twee jaar geleden werd Mestrallet als chief executive al opgevolgd door toenmalig financieel directeur Isabelle Kocher. Mestrallet gaat in mei dit jaar definitief met pensioen. De Franse staat heeft en belang van ruim 24 procent in Engie.

Telecomoperator Telenet heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 2,53 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. De omzetgroei werd wel ondersteund door de overname van de mobiele operator Base. De operationele winst steeg met 8 procent tot bijna 1,21 miljard euro. Het positieve resultaat is niet alleen te wijten aan de gestegen inkomsten, maar wordt ook gedragen door een aantal kostenbesparingen. Verder wordt gemeld dat het voorbije jaar een aanhoudend sterke groei van het aantal abonnees met een postpaid-abonnement liet optekenen. Ook in de zakelijke sector konden internet en telefonie op nieuwe klanten rekenen.

Matt Rogers, één van de oprichters van thermostaat-ontwikkelaar Nest, wil zich meer toeleggen op de activiteiten van zijn investeringsbedrijf Incite. Daarvoor zal hij na negen jaar Nest verlaten. Dat heeft Rogers bekend gemaakt. Nest werd begin dit decennium door Rogers en Tony Fadell opgericht. Het bedrijf werd vier jaar geleden voor een bedrag van 3,2 miljard dollar door Google overgenomen en nadien als een afzonderlijke entiteit binnen de holding Alphabet, die de verschillende activiteiten van de groep overkoepelde, gepositioneerd. Recent werd beslist om Nest en Google opnieuw samen te voegen. Tony Fadell nam twee jaar geleden al ontslag als chief executive van Nest.

10:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |