17-02-18

Amerikaanse videogame-industrie beleefde boekjaar

De Amerikaanse videogame-industrie heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 36 miljard dollar. Daarmee is een nieuw record gevestigd. Dat blijkt uit een rapport van de Entertainment Software Association (ESA) en de NPD Group. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 18 procent gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat videogames één van de snelstgroeiende economische sectoren van de Verenigde Staten is. De sector vertegenwoordigt meer dan 220.000 banen. Hardware liet een groei met 19 procent tot 6,9 miljard dollar optekenen, terwijl de activiteiten rond software een stijging met 18 procent tot 29,1 miljard dollar lieten optekenen.

Lees Verder

 

19:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Haruhiko Kuroda blijft nog minstens vijf jaar gouverneur van de Bank of Japan. De gouverneur werd immers voor een nieuw mandaat voorgedragen door de Japanse premier Shinzo Abe. De kandidatuur moet nog wel officieel door het Japanse parlement worden bekrachtigd. De bevestiging van Kuroda als gouverneur van de Japanse centrale bank wordt algemeen beschouwd als een teken van stabiliteit voor de economie van het land. Er wordt ook weinig verandering verwacht in het flexibele monetaire beleid dat de Bank of Japan onder Kuroda heeft gevoerd. Kuroda staat al langere tijd bekend als een bondgenoot van het beleid van Shinzo Abe.

De Belgische regering werkt samen met verzekeraar AG Insurance en Synatom, beheerder van de financiële reserves uit nucleaire activiteiten, aan de oprichting van een infrastructuurfonds voor omvangrijke projecten. Dat heeft Johan Van Overtveldt, federaal minister van financiën, bevestigd. Het fonds zou volgende zomer van start moeten gaan. De drie stichtende partijen investeren elk een bedrag van 50 miljoen euro in het fonds. De minister benadrukte dat het fonds ook nog voor andere partijen open staat, zodat de slagkracht nog kan worden versterkt. Onder meer zullen de middelen gebruikt worden voor de bouw van tunnels, gevangenissen, energieparken en voor gezondheidsvoorzieningen.

De Franse autobouwer Renault heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 58,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 14,7 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met bijna 50 procent op tot 5,2 miljard euro. In totaal werden verkocht Renault in totaal 3,8 miljoen wagens. Daarmee liet de Franse groep een nieuw record optekenen. Tegenover het jaar voordien nam de verkoop met 8,5 procent toe. Er wordt opgemerkt dat Renault en zijn zustermerken Dacia en Avtovaz niet alleen meer auto's hebben verkocht, maar per exemplaar ook meer winst konden noteren. Daarnaast werd ook gewezen op inkomsten uit de levering van componenten voor partners zoals Daimler of Nissan.

Het bedrijf Medtronic, wereldwijd marktleider in medische technologie, wil zijn distributiecentrum in Opglabbeek sluiten. Daardoor dreigen ongeveer 380 banen te zullen verdwijnen. Dat heeft de directie van Medtronic gemeld. In Opglabbeek is het Europese distributiecentrum gevestigd voor een deel van de producten van Medtronic. Een deel van de producten werd echter verkocht aan een partner, die volgens Medtronic nu heeft besloten de logistiek in eigen handen te nemen. De distributie van de overige producten zal worden overgebracht naar het distributiecentrum van Medtronic in Heerlen. Een mogelijkheid voor een doorstart in Medtronic lijkt nagenoeg onbestaande.

Het sociale netwerk Facebook pleegt inbreuken tegen de privacy-rechten van de Belgische internetgebruiker. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Brussel geoordeeld in een klacht die door de Belgische Privacycommissie tegen Facebook was neergelegd. Opgemerkt werd dat Facebook de gebruiker onvoldoende informeert over de persoonlijke informatie die wordt verzameld en de doelstellingen die het bedrijf met de data wil bereiken. De rechtbank besliste dat Facebook het internetgebruik in België niet langer mag volgen en registreren. Facebook moet ook alle verzamelde gegevens vernietigen. Er werd een dwangsom van 250.000 euro per dag opgelegd. Facebook gaat in beroep.

Luchtvaartmaatschappij Air Belgium heeft zijn eerste twee vliegtuigen in het luchtvaartregister van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit laten inschrijven. Air Belgium had eerder bekend gemaakt een vloot met vier toestellen van het type Airbus A340 te willen uitbouwen. Niky Terzakis, topman van Air Belgium, had eerder al gemeld dat de maatschappij eind maart met een eerste commerciële vlucht zou starten. Air Belgium wil in eerste instantie een verbinding met Hong Kong in China. De Belgische maatschappij zal opereren vanop Charleroi Airport. Tegen eind februari hoopt Air Belgium zijn vlieglicentie te kunnen ontvangen.

Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 7,5 miljard dollar. Dat betekende een daling met ongeveer 20 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De inkrimping moet echter worden toegeschreven aan de verkoop van de bottelactiviteiten. Indien daarmee geen rekening wordt gehouden, zou een omzetgroei met 6 procent zijn gerealiseerd. Coca-Cola leed tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar echter ook een verlies van 2,8 miljard dollar, tegenover een winst van 550 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies is echter te wijten aan een eenmalige fiscale last in de Verenigde Staten.

In België hebben de automerken nog 1.800 eigen dealers. Drie jaar geleden werden nog 3.647 verkooppunten geteld. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Traxio. Opgemerkt wordt dat vooral kleinere merkdealers tot een fusie worden gedwongen. Voor velen is een onafhankelijk bestaan door de hogere kosten en dalende inkomsten immers niet langer haalbaar. Traxio wijst erop dat constructeurs, invoerders en leasemaatschappijen steeds grotere aandelen in de marges eisen. Tegelijk hebben de jongste generaties auto’s minder behoefte aan onderhoud en herstellingen. Traxio waarschuwt dan ook voor een verdere daling van het aantal verkooppunten.

Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Heinz heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 0,3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst liep echter op van 944 miljoen dollar naar 8 miljard dollar. Dat cijfer werd echter in belangrijke mate beïnvloed door een eenmalig voordeel uit de fiscale hervormingen die in de Verenigde Staten werden doorgevoerd. In Noord-Amerika werd het concern met een dalende verkoop geconfronteerd. In Europa kon daarentegen wel een groei worden opgetekend. De fusie tussen Kraft en Heinz, drie jaar geleden, heeft al 1,7 miljard euro kostenbesparingen opgeleverd.

Een groep onbekende hackers heeft vorig jaar bij Russische banken voor 340 miljoen roebel of 6 miljoen dollar gestolen. De daders maakten gebruik van het platform van de betalingsdienst Swift. Dat heeft de Russische nationale bank meegedeeld. Verdere details over de getroffen banken werden niet meegegeven. Swift, dat zijn hoofdkantoor heeft in La Hulpe, is al een aantal keer het mikpunt van aanvallen van hackers geworden. Het bedrijf merkt daarbij op dat de hackers bij hun cyberaanvallen op de betalingsstromen op steeds meer geavanceerde technieken beroep doen. Over het concrete aantal aanvallen werden geen uitspraken gedaan. Evenmin werd aangegeven hoeveel pogingen zijn gelukt.

De Griekse overheid heeft twee bindende biedingen ontvangen voor een belang van 66 procent in Desfa, de eigenaar van het Griekse gasnet en een een invoerterminal voor vloeibaar aardgas. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering gemeld. Een eerste voorstel was afkomstig van een consortium met de gasbedrijven Snam uit Italië, Enagas uit Spanje en Fluxys uit België. De drie bedrijven werken al samen rond de aanleg van een nieuwe pijplijn voor aardgas tussen Azerbeidzjan en Europa. Die pijplijn loopt gedeeltelijk over Grieks grondgebied. De tweede kandidatuur is afkomstig van de Spaanse gasterminal-uitbater Reganosa en de Roemeense gasnetbeheerder Transgaz.

Het bedrijf Zenitel, gespecialiseerd in de beveiliging van telecommunicatie, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 60,6 miljoen euro, tegenover 63,5 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De bedrijfswinst steeg van 4,8 miljoen euro naar 5,4 miljoen euro. De nettowinst bleef nagenoeg ongewijzigd op 2,5 miljoen euro. Kenneth Dastol, chief executive van Zenitel, stelde dat het bedrijf het voorbije jaar een goede prestatie heeft laten optekenen. De sector werd volgens hem immers geconfronteerd met bijzonder uitdagende omstandigheden. Vooral in de oliesector werd minder geïnvesteerd, waardoor ook Zenitel met een daling van het aantal orders moest rekening houden.

De Zwitserse farmagroep Roche neemt het bedrijf Flatiron Health over van het technologieconcern Alphabet. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 1,9 miljard dollar. Flatiron werd opgericht door Nat Turner en Zach Weinberg. Het bedrijf werd tien jaar geleden aan Google, dochterbedrijf van Alphabet, verkocht. Flatiron spitst zich toe op de behandeling van kanker. Het platform van het bedrijf laat artsen en researchers toe om aan de hand van medische dossiers de efficiëntie van verschillende therapieën te onderzoeken. Roche nam twee jaar geleden voor een bedrag van 175 miljoen dollar al een belang van 12 procent in Flatiron. De verkoop moet midden dit jaar zijn afgerond.

Het Franse levensmiddelenconcern Danone heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 24,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12,5 procent tegenover het jaar voordien. Een gedeelte van die groei was wel te danken aan overnames. De nettowinst liep met meer dan 42 procent op tot ruim 2,4 miljard euro. Het bedrijf merkt op het voorbije jaar te hebben kunnen profiteren van een sterke vraag naar babyvoeding in China. Opgemerkt wordt dat het Chinese geboortecijfer oploopt, terwijl de groeiende middenklasse voor de voeding van zijn kinderen graag beroep doet op betrouwbare westerse merken. De divisie yoghurt en zuivel boekte daarentegen zwakkere prestaties.

Chipmaker Qualcomm heeft geen interesse in een overnamebod van sectorgenoot Broadcom. Dat hebben woordvoerders van Qualcomm nogmaals bevestigd nadat beide bedrijven overleg hadden gehad over een bod van 121 miljard dollar dat door Broadcom was neergelegd. Ook een eerder voorstel was door Qualcomm afgewezen. Daarop had Broadcom zijn bod verhoogd, maar volgens Qualcomm is dat bedrag nog niet voldoende. Bovendien zegt Qualcomm dat aan het voorstel van Broadcom wellicht teveel risico’s zijn verbonden. Er zouden immers bezwaren kunnen rijzen bij de mededingingsautoriteiten. Ook de licenties op patenten zouden volgens Qualcomm tot complicaties kunnen leiden.

16:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-02-18

Antwoord op besprekingen leidt tot hogere waardering

Online consumentenbeoordelingen bevatten onvermijdelijk een aantal negatieve reacties, die mogelijk zelfs schadelijk zijn voor de reputatie van het merk, maar een snelle reactie van het management kan die impact helpen opvangen. Op die manier kan de online beoordeling uiteindelijk zelfs worden verhoogd. Dat is de conclusie van een onderzoek van docenten marketing aan de University of Southern California en de Boston University, die tienduizenden hotelrecensies en reacties op TripAdvisor analyseerden. Uit de studie blijkt volgens de wetenschappers dat het beantwoorden van klantbeoordelingen resulteert in betere beoordelingen.

"Ongeveer een derde van de beoordelingen krijgt een reactie", zeggen de onderzoekers Davide Proserpio en Giorgos Zervas. "Bijna de helft van alle hotels reageert. De analyse toonde dat een reactie van het management het aantal beoordelingen met 12 procent doet toenemen. Bovendien blijkt de gemiddelde waardering met 0,12 sterren te verhogen. Omdat de beoordelingen tot de dichtstbijzijnde halve ster worden afgerond, kunnen zelfs kleine veranderingen een grote invloed hebben op de perceptie van de consument. Ongeveer een derde van de onderzochte hotels bleek binnen zes maanden na de reactie van het management zijn beoordeling met minstens een halve ster te hebben verhoogd.”

“Bovendien bleek dat na een reactie van het management vooral een daling in het aantal korte negatieve recensies kon worden vastgesteld,” zeggen de onderzoekers nog. "Hoewel negatieve beoordelingen onvermijdelijk zijn, maken de resultaten van de studie duidelijk dat managers actief kunnen deelnemen aan de vormgeving van de online reputatie van hun bedrijf," beklemtonen Proserpio en Zervas. "Door beoordelingen te volgen en hierop te reageren, kan een manager ervoor zorgen dat negatieve beoordelingen kunnen worden opgevangen en van een constructief antwoord kunnen worden voorzien. Op die manier kan uiteindelijk de rating van het merk zelfs worden versterkt.”

Lees Verder

14:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: besprekingen |  Facebook |

Fysieke training werkt ook positief op geheugen

De meeste mensen zijn akkoord dat lichaamsbeweging stress kan helpen verlichten, maar de inspanning blijkt ook het geheugen te beschermen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University, gebaseerd op experimenten met een populatie muizen. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat de inspanning de impact van de negatieve effecten van chronische stress op de hippocampus, de hersenregio die verantwoordelijk is voor het leerproces en het geheugen, kan helpen verminderen. Muizen die lichaamsbeweging hadden gehad bleken op het gebied van geheugen significant beter te presteren dan sedentaire soortgenoten.

"Beweging is een eenvoudige en kosteneffectieve manier om de negatieve gevolgen voor het geheugen van chronische stress te elimineren," benadrukt onderzoeksleider Jeff Edwards, docent fysiologie aan de Brigham Young University. "Stress heeft een negatieve impact op de efficiënte werking van de hippocampus. Dat probleem tast ook het geheugen aan. Wanneer echter de stress samenvalt met beweging, valt die negatieve invloed echter weg en blijft het geheugen normaal. Het geheugen bleek even efficiënt te werken als bij soortgenoten die geen stress hadden gekend. Beweging zorgde er bovendien voor dat de dieren minder geheugenfouten maakten dan sedentaire soortgenoten.”

“De studie toont dat beweging een realistische methode kan zijn om het leerproces en het geheugen te beschermen tegen de negatieve cognitieve effecten van chronische stress op de hersenen,” aldus de onderzoekers. “Uiteraard zou de combinatie van een stressvrije omgeving en beweging de ideale situatie zijn om het leerproces en het geheugen te beschermen. Helaas is het niet altijd mogelijk om het stressniveau in het leven te beheersen. Over lichaamsbeweging heeft men daarentegen wel controle. Het is stimulerend te weten dat de negatieve impact van stress op de hersenen door fysiek actie kan worden bestreden.”

Lees Verder

13:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geheugen |  Facebook |

Kinderen leren veel uit reisweg naar de school

De verplaatsing van de woning naar de school kan een impact hebben op het welzijn en de prestaties van leerlingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Karlstad University in Zweden. Daarbij wordt opgemerkt dat een onafhankelijke verplaatsing voor de kinderen in principe de beste keuze zou zijn. Uit het onderzoek blijkt volgens de onderzoekers dat kinderen zich veel beter voelen wanneer ze naar de school wandelen of fietsen of van de bus gebruik maken. De keuze van veel ouders om hun kinderen met de wagen naar school te brengen, kan volgens de Zweedse onderzoekers dan ook nadelige gevolgen hebben.

“Het traject dat leerlingen van thuis naar de woning afleggen, is veel meer dan een reisweg,” aldus onderzoeksleider Jessica Westman, psychologe aan de Karlstad University. “Kinderen die zich niet onafhankelijk verplaatsen, verliezen een aantal natuurlijke opportuniteiten om de omgeving te exploreren en op hun eigen manier met vrienden te communiceren. Kinderen die onder supervisie de verplaatsing naar de school moeten maken, dreigen zich hun onmiddellijke omgeving minder onafhankelijk en met een grotere onzekerheid bewegen. Er moet dan ook gesteld worden dat een verplaatsing met de wagen een negatieve impact kan hebben op het welzijn van kinderen.”

“De studie toont dat kinderen met een actieve schoolverplaatsing gelukkiger zijn dan leeftijdsgenoten die alleen zwijgen of in de auto sluimeren,” aldus Westman. “Actieve kinderen presteerden ook beter op een cognitieve test die na de aankomst op school werd afgenomen. De schoolverplaatsing moet opnieuw worden geëvalueerd. Het traject is een kans voor kinderen en jongeren om activiteiten te ondernemen die hen blij en alert maken, wat een positieve basis kan leggen voor de rest van de dag. Wie toch voor een verplaatsing met de auto kiest, moet zorgen dat die reis een aangename en actieve ervaring wordt.”

"Ouders kiezen de auto vaak om praktische redenen", zegt Westman nog. "Om een verandering te bereiken, moeten de schoolbus en andere opties als even praktisch worden ervaren. Het is daarbij belangrijk om alle aspecten van reiskeuzes te evalueren en zich niet alleen te focussen op harde factoren, zoals afstand, verkeer en leeftijd. Ook moet worden rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren, zoals het gedrag en de emoties van de ouders. Op dit manier kan men gemakkelijker hulpmiddelen vinden die ouders kunnen helpen motiveren om de reisgewoonten van hun kinderen te veranderen.”

Lees Verder

12:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: onderwijs |  Facebook |

Indiase online handel op weg naar jaaromzet van 100 miljard dollar

Tegen het einde van dit decennium zal de Indiase online handel een jaarlijkse omzet van 100 miljard dollar vertegenwoordigen. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het huidige niveau. Dat blijkt uit een rapport van Boston Consulting Group en Google India. Opgemerkt wordt dat de online handel in India op dit ogenblik een jaaromzet van ongeveer 40 miljard dollar laat optekenen. Daarbij wordt aangegeven dat het land ongeveer 430 miljoen online gebruikers heeft, maar amper 20 procent heeft al een online aankoop gedaan. Er kan de volgende jaren volgens het rapport dan ook een bijzonder sterke groei van de Indiase online handel worden verwacht.

De onderzoekers voorspellen dat de Indiase online handel de laatste jaren van dit decennium een gigantische injectie kan krijgen. Onder meer wordt erop gewezen dat de populatie vrouwelijke online shoppers in het land tegen het einde van het decennium tweeënhalve keer groter zal zijn geworden. Bij de groep van de vijfendertigplussers zou er zelfs sprake zijn van een verdrievoudiging. Ecommerce zou een groei van 18 miljard dollar naar 45 miljard dollar laten optekenen, maar ook de andere sectoren van de online handel zullen volgens het rapport sterke groeicijfers kunnen laten optekenen.

Daarbij wordt onder meer gewezen naar de toeristische sector, waar een stijging van 11 miljard dollar naar 20 miljard dollar wordt verwacht. Bij de digitale financiële diensten zou een uitbreiding van 12 miljard dollar naar 30 miljard dollar worden gemeld. Bij digitale media zou er sprake zijn van een toename van 200 miljoen dollar naar 570 miljoen dollar. “Slechts één op vijf Indiase internetgebruikers koopt een product online en amper één op zes zou een online reis boeken,” zeggen de onderzoekers nog. “Bij digitale media is de consumptie zelfs verwaarloosbaar. Bovendien blijft de omvang van de bestedingen beperkt. Slechts 20 procent spendeert tussen 60 procent en 65 procent van zijn totale bestedingen online.”

Lees Verder

11:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: india, internet |  Facebook |

Dubai blijft belangrijkste internationale luchthaven

Dubai International Airport heeft het voorbije jaar 88,2 miljoen passagiers ontvangen. Dat betekende een stijging met 5,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Dubai Airports, de operator van de luchthaven, gemeld. Er wordt op gewezen dat Dubai International Airport ook het voorbije jaar zijn positie als grootste luchthaven voor het internationale reizigers ter wereld heeft behouden. Wel werd toegegeven dat de groei tot het laagste niveau in minstens negen jaar is teruggevallen. Ook dit jaar wordt een verdere vertraging tot 2,4 procent in het vooruitzicht gesteld. Daarbij zouden uiteindelijk in totaal 90,3 miljoen passagiers worden geregistreerd.

Dubai International Airport verwerkt nagenoeg uitsluitend internationale vluchten. Bovendien is de luchthaven de belangrijkste uitvalsbasis van Emirates, de grootste vliegtuigmaatschappij van het Midden-Oosten. Dubai International verdrong vier jaar geleden London Heathrow als belangrijkste luchthaven voor internationale reizigers. London Heathrow, dat echter ook binnenlandse vluchten heeft, liet vorig jaar een groei met 3,1 procent tot 78 miljoen reizigers optekenen. Dubai hoopt tegen het einde van dit decennium, internationaal en nationaal vervoer gecombineerd, de grootste luchthaven van de wereld te worden. Op dit ogenblik moet Dubai op dat vlak nog altijd Atlanta en Peking laten voorgaan.

Uit de cijfers blijkt nog dat Dubai International het voorbije jaar 1,3 miljoen Russische passagiers ontving. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover het jaar. Daarnaast werd ook bij de Chinese reizigers een stijging met 19,4 procent tot 2,2 miljoen passagiers geregistreerd. Dat is in belangrijke mate het gevolg van de beslissing van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de voorbije jaren om de visumvereisten voor Russische en Chinese reizigers te versoepelen. India blijft echter met grote voorsprong de belangrijkste markt voor Dubai International. Daar werd het voorbije jaar een groei met 5,4 procent tot 12,06 miljoen passagiers geteld.

Het cargovolume steeg met 2,4 procent tot 2,7 miljoen ton.

Lees Verder

10:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dubai, luchtvaart |  Facebook |