10-02-18

Geluidspollutie veroorzaakt bij vogels chronische stress

Vogels die worden blootgesteld aan het aanhoudende geluid van gascompressoren, vertonen symptomen die opmerkelijk veel lijken op de tekenen die slachtoffers van posttraumatische stressstoornis tekenen. Dat zegt onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado en de California Polytechnic State University. De studie toonde aan dat zowel volwassen vogels als jongen bij aanhoudende geluidsoverlast diverse symptomen van chronische stress beginnen te vertonen. Opgemerkt wordt dat het geluid fungeert als een akoestische deken, waardoor signalen van naderend gevaar minder duidelijk hoorbaar zijn. Daardoor groeit een nood aan voortdurende waakzaamheid.

Lees Verder

 

15:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het alternatieve taxiplatform Uber heeft een schikking getroffen in een geding dat door zijn concurrent Waymo, zusterbedrijf van Google, was gestart. Beide bedrijven werken aan technologie voor zelfrijdende wagens. Uber werd er echter van beticht daarbij gebruik te maken van documenten die bij Waymo waren gestolen. Uber had voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto immers het bedrijf van Anthony Levandowski, een voormalig specialist van Waymo, overgenomen. Levandowski zou de plannen bij Waymo hebben gestolen. De schikking voorziet dat Waymo als tegemoetkoming een aandeel van 0,34 procent in het kapitaal van Uber krijgt. Dat pakket is momenteel 245 miljoen dollar waard.

Het Amerikaanse ecommerce-concern Amazon koestert plannen om een eigen besteldienst op te zetten. Daarmee wil het concern de concurrentie aangaan met ondernemingen zoals United Parcel Service (UPS) en FedEx. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gezegd. Het ecommerce-bedrijf wil de nieuwe dienst Shipping With Amazon (SWA) op korte termijn in Los Angeles lanceren. In eerste instantie zal worden samengewerkt met bedrijven die hun goederen in de webwinkel van Amazon verkopen. De dienst zou nog dit jaar op meerdere locaties in de Verenigde Staten worden aangeboden. Over Europa werden nog geen mededelingen gedaan.

De Amerikaanse krant New York Times heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 1,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. De omzetgroei wordt vooral toegeschreven aan de stijging met het aantal digitale abonnementen. Eind vorig jaar had de krant meer dan 2,6 miljoen digitale abonnees. De omzet van de digitale abonnementen steeg met 46 procent tot 340 miljoen dollar. Die groei zorgde ervoor dat de krantenverkoop van de New York Times voor de eerste keer meer dan 1 miljard dollar inkomsten genereerde. De inkomsten uit digitale reclame stegen met 14 procent tot 238 miljoen dollar. Dat vertegenwoordigt 46 procent van de totale reclame-inkomsten

Het materialenbedrijf Umicore gaat de volgende jaren 660 miljoen euro investeren in de productie van grondstoffen voor batterijen. Daarvoor werd tot een kapitaalverhoging van ongeveer 900 miljoen euro beslist. Op dit ogenblik worden de materialen geproduceerd in China, Japan en Zuid-Korea. Met de nieuwe financiële middelen wil Umicore zijn Chinese productie verder opvoeren, terwijl ook een fabriek in Europa zal worden gebouwd. Een locatie voor de Europese fabriek is nog niet bepaald. Umicore merkt op dat de productie gevoelig moet worden opgedreven om aan de vraag van de klanten te kunnen voldoen. Over drie jaar zou Umicore een productiecapaciteit van 175.000 ton ter beschikking willen hebben.

De Franse bandenproducent Michelin heeft Florent Menegaux aangesteld tot chief executive. Dat heeft het Franse bedrijf bekend gemaakt. Menegaux moet in mei volgend jaar echter chief executive Jean-Dominique Senard opvolgen. Senard, die zes jaar geleden de leiding van Michelin overnam, heeft immers aangegeven zich niet meer voor een nieuwe mandaat verkiesbaar te zullen stellen. Hij zal de volgende periode gebruiken om Menegaux op zijn nieuwe functie voor te bereiden. Menegaux kwam ruim twintig jaar geleden in dienst van Michelin als commercieel directeur van de divisie vrachtwagens. Vier jaar geleden werd hij benoemd tot operationeel directeur van het concern.

De Brits-Nederlandse groep Unilever verkoopt zijn Franse dochteronderneming Alsa, producent van bakproducten en desserts, aan zijn Duitse sectorgenoot Dr. Oetker. Daarover hebben beide partijen een akkoord bereikt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De uiteindelijk verkoop is nog wel afhankelijk van een goedkeuring door de ondernemingsraad en de mededingingsautoriteiten. Dr. Oetker zegt dat de producten van Alsa een uitstekende aanvulling zijn op het eigen aanbod. Alsa heeft een fabriek in de buurt van de Franse stad Nancy. Het Franse bedrijf werd echter niet langer tot de kernactiviteiten van Unilever gerekend.

De Deense maritieme groep AP Möller-Maersk heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 30,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. Het concern boekte een verlies van bijna 1,2 miljard dollar, tegenover een tekort van 1,9 miljard dollar het jaar voordien, toen echter een belangrijke afschrijving op de oliedivisie werd geregistreerd. Möller-Maersk zegt een moeilijk jaar achter de rug te hebben. Onder meer moest de groep afrekenen met een grote cyberaanval, maar daarnaast waren er ook andere belangrijke uitdagingen. Het concern zit volop in een herstructurering, die dit jaar onder meer een oplossing moet vinden voor Maersk Drilling en Maersk Supply Service.

Het bedrijf Origis Energy uit Waregem heeft een contract gesloten voor de bouw van een zonnepark dat duurzame stroom moet leveren aan het themapark Disney World in Florida. Origis won een openbare aanbesteding om het themapark en zijn omgeving gedurende twintig jaar van duurzame stroom te voorzien. Daarvoor zullen in de buurt van het themapark op een terrein van 110 hectare ruim een half miljoen zonnepanelen worden geplaatst. Deze zomer wordt met de installatie van de zonnepanelen gestart. Eind dit jaar moet de centrale operationeel zijn. Origis blijft eigenaar van de centrale, die een capaciteit heeft van ongeveer 50 megawatt. Origis wordt ook verantwoordelijk voor het beheer van de installatie.

Het digitale reisplatform Expedia heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,32 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde met 31 procent tot 55 miljoen dollar. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 15 procent tot meer dan 10 miljard dollar opgetekend. Dat betekende wel een belangrijke vertraging, want het jaar voordien werd nog een stijging met 31 procent gemeld. De jaarwinst steeg met 34 procent tot 378 miljoen dollar. Mark Okerstrom, chief executive van Expedia, wil in de toekomst onder meer het huidige aanbod, dat vooral uit hotelkamers en vakantiehuizen bestaat, uitbreiden.

Luierfabrikant Drylock neemt in Brazilië zijn sectorgenoten Mardam en Capricho. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Mardam en Capricho zijn gevestigd in Sao Paulo en tellen elk ongeveer vierhonderd werknemers. Een fusiepoging tussen beide Braziliaanse ondernemingen mislukte, waarna een verkoop aan Drylock volgde. De Braziliaanse fabrieken hebben een gezamenlijke omzet van ongeveer 100 miljoen euro. Drylock maakt gewag van een strategische aanwinst. Brazilië is immers de vierde grootste markt voor babyluiers ter wereld. Inmiddels heeft Drylock, dat zeven jaar geleden werd opgericht, wereldwijd zeven productielocaties. De hoofdzetel is gevestigd in Zele.

Treinoperator Eurostar biedt zijn reizigers voortaan ook een verbinding aan tussen Amsterdam en Londen. De nieuwe service wordt begin april geïntroduceerd en biedt ook aan de Belgische reiziger bijkomende mogelijkheden. De trein stopt immers weliswaar in Brussel, maar niet in Rijsel. Dat levert een tijdsbesparing van tien minuten op. Een reis tussen Brussel en Londen duurt met de nieuwe verbinding één uur en achtenveertig minuten. Voor de traditionele verbinding van de Eurostar tussen Brussel en Londen moet nog altijd iets meer dan twee uur worden voorzien. Op een reis tussen Brussel en Amsterdam krijgt de passagier voortaan de keuze tussen de Eurostar, de Thalys en de Benelux-trein.

Chipontwikkelaar Nvidia heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 9,71 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 41 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 83 procent op tot 3 miljard dollar. De uitstekende cijfers moeten volgens Nvidia, fabrikant van grafische kaarten, in belangrijke mate worden toegeschreven aan de opkomst van artificiële intelligentie en cryptomining. Jensen Huang, chief executive van Nvidia, maakte gewag van een recordjaar. Ook de toekomst toont volgens hem uitstekende perspectieven. Daarbij wordt onder meer gewezen op verdere verbeteringen van de beeldkwaliteit van videogames en de toenemende computerkracht die wordt gevraagd.

De Belgische chemiegroep Solvay wil op zijn site in Brussel een onderzoekscentrum oprichten. Dat heeft Jean-Pierre Clamadieu, topman van Solvay, tegenover de krant Le Soir gezegd. Solvay heeft op zijn hoofdzetel in Brussel weliswaar enkele researchdivisies, waar een duizendtal mensen werken, maar beschikt er volgens Clamadieu niet over een echt onderzoekscentrum. Hij denkt daarbij aan een model van open samenwerking. Daarvoor werden al contacten gelegd met de rectoren van de Brusselse universiteiten. Ook bedrijven kunnen meewerken. Clamadieu droomt ervan dat in de Belgische hoofdstad een technologiecluster zou kunnen worden uitgebouwd.

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 4,03 miljard euro. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover het jaar voordien. Het verlies van de Italiaanse bank liep met 8,1 procent op tot ruim 3,5 miljard euro. De ontvangen intresten liepen met 11,5 procent terug tot bijna 1,79 miljard euro. Bij de commissies en vergoedingen moest een daling met 14,3 procent tot bijna 1,58 miljard euro worden gemeld. Tijdens het vierde kwartaal kon het verlies wel teruggebracht worden tot bijna 502 miljoen euro, tegenover een tekort van 2,4 miljard euro dezelfde periode het jaar voordien. Men diende dit keer echter minder afschrijvingen op slechte leningen te boeken.

De Turkse voedingsgroep Yildiz onderhandelt met een tiental banken om zijn schulden te kunnen herfinancieren. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Er wordt op gewezen dat Yildiz, in handen van de Turkse miljardair Murat Ülker, de voorbije jaren een groot aantal overnames, waaronder de Britse groep United Biscuits en de Amerikaanse snoepfabrikant DeMet’s, realiseerde. Daardoor werd Yildiz, dat ook het Belgische pralinemerk Godiva in portefeuille heeft, de derde grootste snoepfabrikant van de wereld. Er moest echter ook een grote schuldenlast worden opgebouwd. Op het einde van het derde kwartaal vorig jaar was er een schuldenlast van 1,2 miljard euro.

08:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-02-18

Feestmaaltijden moesten conflicten in dorpsleven vermijden

Groepsmaaltijden zijn lange tijd essentiële onderdelen geweest van de menselijke rituelen. Dat zeggen onderzoekers van de University of Connecticut, gebaseerd op vondsten op een archeologische site in Noord-Israël, waar restanten van een leefgemeenschap van twaalfduizend jaar geleden werden gevonden. Opgemerkt wordt dat feesten in die gemeenschappen een cruciale sociale functie hadden. Groepsmaaltijden moesten immers het samenhorigheidsgevoel aanwakkeren nadat langdurige migraties werden opgegeven om een dorpsleven te starten. De intimiteit van de nederzetting dreigde immers ook de onderlinge sociale spanningen te zullen aanwakkeren. Daarvoor moest een oplossing worden aangereikt.

Lees Verder

20:48 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Blootstelling aan lood leidt niet tot delinquentie

Een blootstelling aan hogere loodgehaltes tijdens de vroege kinderjaren kan de neurologische ontwikkeling van jongeren beïnvloeden en kan in het latere leven psychische problemen veroorzaken, maar dit betekent niet dat getroffen kinderen gedoemd zijn tot delinquentie. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers van de Duke University, die het leven volgden van meer dan honderd Nieuw-Zeelandse kinderen die in de vroege jaren zeventig waren geboren. Bij Nieuw-Zeelandse kinderen blijkt in alle inkomenscategorieën een hoge blootstelling aan lood.

Lees Verder

20:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Applicaties moeten productiviteit en beveiliging verbeteren

Slechte gebruikerservaringen en de behoefte aan verbetering van productiviteit en beveiliging zijn de belangrijkste redenen voor de wens van executives om de zakelijke applicaties van hun organisatie te moderniseren. Dat is de conclusie van een onderzoek door de portal Sapho en IDG Communications bij honderdzestig informatica-directeuren en chief information and technology officers bij ondernemingen met meer dan duizend werknemers. De resultaten tonen een overweldigende meerderheid van 78 procent van de respondenten die van plan zijn om de bedrijfsapplicaties van hun organisatie dit jaar te upgraden.

Lees Verder

19:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Frequent sexting-gedrag kan relatie schade toebrengen

Personen die verschillende keren per week hun romantische partners sexten, zullen sneller geneigd zijn om lagere gehaltes van onderling engagement en hogere niveaus van wederzijdse conflicten melden dan collega’s die niet de gewoonte hebben suggestieve boodschappen te communiceren. Dat zegt onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de University of Alberta. De onderzoekers werpen op dat sexting weliswaar het seksleven kan kruiden, maar dat kan volgens de Canadese wetenschappers wel ten koste gaan van andere belangrijke aspecten van de relatie. Mogelijk kan een grotere seksuele tevredenheid volgen, maar vele andere aspecten van de relatie zouden kunnen lijden.

Lees Verder

19:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Onzekere werknemers krijgen minder gunstige arrangementen

Werknemers die bang zijn dat hun baan te verliezen, hebben minder kans op toegang tot gezinsvriendelijke flexibele werkafspraken. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers aan de Universiteit van Kent. Ze vonden ook een belangrijke verdeling in Europa tussen de flexibele regelingen die beschikbaar zijn voor bekwaam en beveiligd personeel en voorzieningen die worden voorgesteld voor ongeschoold personeel met onzekere en niet-permanente contracten. Er blijkt vooral een aanzienlijk verschil in de toegang tot flexibele werkregelingen, die voor onzekere werknemers minder gemakkelijk toegankelijk zouden zijn.

Lees Verder

18:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Noord-Europa bevolkt langs twee migratieroutes

Analyse van oud genetische gegeven wees uit dat jager-verzamelaars uit de prehistorie in Scandinavië arriveerden lang een zuidelijke en een noordelijke route. Tevens kan worden aangenomen dat landbouw waarschijnlijk werd geïntroduceerd door migrerende groepen. Dat zegt een onderzoek van onderzoekers van het Max Planck Institute for the Science of Human History, die oude genomen analyseerden van achtendertig Noord-Europeanen die leefden in een periode die begon 7.500 jaar voor onze tijdrekening en zeven millennia later eindigde. De studie wees onder meer uit dat Scandinavië aanvankelijk werd bevolkt door mensen met links van Iberia tot Hongarije enerzijds en Karelië anderzijds.

Lees Verder

18:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Toekomstverwachtingen bepalen vaak het actuele gedrag

Personen die geneigd zijn verder in de toekomst te denken, zullen eerder geneigd zijn geld te investeren en risico's te vermijden. Dat zegt een onderzoek door psychologen aan Emory University, gebaseerd op een tekstanalyse van bijna veertigduizend Twitter-gebruikers. De onderzoekers vonden ook een verband tussen langere toekomstvisies en minder risicovolle besluitvorming. Voor de onderzoekers is Twitter een soort microscoop voor psychologen. Naturalistische gegevens uit tweets lijken volgens hen niet alleen inzichten te geven in de gedachten van tweeters op een bepaald moment, maar in een relatief stabiel cognitief proces. Het gebruik van sociale media en big data analytische hulpmiddelen opent volgens hen een nieuw paradigma in de manier waarop menselijk gedrag kan worden bestudeerd.

Lees Verder

17:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa moet het strategisch belang van dochterbedrijf Brussels Airlines verzekeren. Dat heeft Belgisch premier Charles Michel gezegd. Michel zal naar eigen zeggen daarbij gebruik maken van alle mogelijke middelen die ter beschikking zijn om de toekomst van Brussels Airlines te verzekeren. In het algemeen wordt verondersteld dat de Belgische premier de landingsrechten van Brussels Airlines op Brussels Airport, maar ook in Congo en andere locaties in Afrika en Azië, waaronder India, als troef zal uitspelen om van Lufthansa belangrijke tegemoetkomingen af te dwingen. Michel maakt duidelijk dat Brussels Airlines ook op verre bestemmingen operationeel moet blijven.

De Franse farmagroep Sanofi heeft een aanbod gelanceerd om alle aandelen van Bioverativ in bezit te krijgen. Dat blijkt uit documenten die bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) werden neergelegd. Sanofi had tijdens de tweede helft van januari al de overname van Bioverativ bekendgemaakt. Bioverativ werd in februari vorig jaar volledig van zijn voormalig moederbedrijf Biogen afgesplitst. Het bedrijf is onder meer fabrikant van Eloctate en Alprolix, twee producten die bij de behandeling van hemofilie worden gebruikt. Bioverativ boekte vorig jaar een groei van ongeveer 30 procent. Het jaar voordien werd een omzet van 850 miljoen dollar geboekt en werden 40 miljoen dollar royalties gemeld.

Het Belgische materialenbedrijf Umicore heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 2,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 15 procent tot 267 miljoen euro. Het bedrijf presteerde beter dan de eigen verwachtingen en zegt de volgende jaren zijn doelstellingen verder naar boven te stellen. De verbeterde resultaten kunnen naar eigen worden gekoppeld aan de verdere introductie van de elektrische wagens. Die markt vraagt immers meer basisbestanddelen voor herlaadbare lithium-ionbatterijen, die door Umicore worden ontwikkeld. Umicore heeft nu een beurswaarde van 9,45 miljard euro. Dat betekent een verdubbeling op twee jaar tijd.

Qualcomm heeft een verhoogd bod van Broadcom van ruim 121 miljard dollar afgewezen, maar heeft wel ruimte gelaten voor gesprekken tussen beide partijen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Het bod van Broadcom werd door het bestuur van Qualcomm unaniem afgewezen. Opgemerkt werd dat Qualcomm een groter bedrag waard was dan de som die Broadcom wou bieden. Tevens zou volgens Qualcomm moeten worden gevreesd dat de internationale toezichthouders zich mogelijk tegen de transactie zouden verzetten. Om de gesprekken toch in gang te zetten, bood Broadcom ook een verbrekingsvergoeding van 8 miljard dollar

De Nederlandse Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) en zijn cargodochter Martinair hebben met Deutsche Bahn een schikking getroffen over verboden prijsafspraken die in het verleden met concurrenten werden gemaakt. Dat heeft de Nederlandse maatschappij bevestigd naar aanleiding van berichten in Duitse media. Verdere details werden niet meegedeeld, maar volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt is er sprake van een bedrag van ongeveer 60 miljoen euro. Deutsche Bahn was vier jaar geleden tegen dertien luchtvaartmaatschappijen een geding gestart. In totaal zou de Duitse groep 1,8 miljard euro schadeclaims hebben ingediend. AirFrance-KLM betaalde ook al een boete van 325 miljoen euro.

Voor Chinees roestvrij staal geldt de volgende vijf jaar een importheffing van maximaal 27,9 procent. Dat heeft de Europese Commissie bepaald. Sinds augustus golden al tijdelijke importheffingen om het dumpen van Chinees staal op de Europese markt tegen te gaan. De markt voor roestvrij staal in de Europese Unie is 4,6 miljard dollar waard. Ongeveer 20 procent van de voorraden worde door Chinese bedrijven geleverd. In Zuid-Europa zou dat aandeel echter tot ongeveer 50 procent oplopen, tegenover maximaal 10 procent in Noord-Europa. De Europese Commissie houdt de Chinese uitvoer van staal en ijzer onder de loep. Op 27 procent van de Chinese producten staan Europese heffingen.

De Israëlische farmagroep Teva boekte tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van nagenoeg 5,46 miljard dollar, tegen ruim 6,49 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. Er was een nettoverlies van bijna 16,3 miljard dollar, tegenover een winst van 329 miljoen dollar het vierde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf schreef wegens moeilijke marktomstandigheden ongeveer 17 miljard dollar af op zijn Amerikaanse generieke activiteiten. Over het hele jaar werd een omzet geboekt van bijna 22,39 miljard dollar, tegenover meer dan 21,90 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van bijna 11,53 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van 973 miljoen dollar het jaar voordien.

De Qatar Central bank (QCB) heeft plannen om de handel in cryptomunten in elke mogelijke vorm te verbieden. Inbreuken zullen volgens de Qatarese centrale bank met de voorziene sancties worden bestraft. Qatar is niet het eerste land dat een verbod op cryptomunten overweegt. Gelijkaardige plannen werden eerder ook al overwogen in onder meer Thailand en Marokko. Dreigende maatregelen van de autoriteiten hebben de voorbije periode de koers van de bitcoin al onder sterke druk geplaatst. Volgens de Qatarese centrale bank moet de bitcoin als een illegale munt worden bestempeld, aangezien de valuta door geen enkele centrale bank of regering wordt gedekt.

Het sociale netwerkbedrijf Twitter heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet geboekt van 731,6 miljoen dollar. Dat was een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzetstijging was vooral te danken aan hogere inkomsten uit reclame. Er werd een nettowinst geboekt van 91,1 miljoen dollar, tegenover een verlies van meer dan 167 miljoen dollar het vierde kwartaal het jaar voordien. Het is de eerste keer dat Twitter winst kan melden. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar was het verlies al met 79 procent teruggevallen tot 21 miljoen dollar. Het platform kent 308 miljoen dagelijkse gebruikers. Dat is een stijging 12 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

De Ierse kledingketen Primark heeft een lijst gepubliceerd met meer dan duizend leveranciers in ruim dertig landen over de hele wereld. Dat heeft het platform Achact, dat de arbeidsomstandigheden in de textielsector controleert, gezegd. Primark, gespecialiseerd in de verkoop van goedkopere confectiekleding, vervoegt daarmee een lijst van een dertigtal bedrijven die zich geëngageerd hebben om grotere transparantie te geven over de arbeidsomstandigheden bij de onderaannemers. Primark heeft tevens beloofd op die informatie twee keer per jaar te actualiseren. Primark werd de voorbije periode geconfronteerd met een aantal acties waarin consumenten meer duidelijkheid eisten.

Het Deense telecomconcern TDC Group heeft een overnamevoorstel van de Australische infrastructuurgroep Macquarie en drie Deense pensioenfondsen afgewezen. Het bedrijf zegt dat het bod niet in het beste belang van TDC Group en zijn aandeelhouders is. Het Deense concern zegt er bovendien van overtuigd te zijn dat een onafhankelijke toekomst voor TDC Group de beste mogelijkheden omvat. Het consortium rond Macquarie had te kennen gegeven voor TDC Group plannen op langere termijn te hebben. Daarbij werd onder meer gewezen op een verdere uitbreiding van het Deense glasvezelnetwerk. Tevens wordt gewag gemaakt van innovatie in de Deense telecommunicatie.

Barco heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,08 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,6 procent tegenover het jaar voordien. Er werd een nettowinst geboekt van 24 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 11 miljoen euro tegenover het jaar voordien. Jan De Witter, chief executive van Barco, benadrukte dat het bedrijf het voorbije jaar een aantal ingrijpende maatregelen heeft genomen om een sterke fundering te leggen voor een duurzame en winstgevende groei. Daarbij werden onder meer meer middelen vrijgemaakt voor de sterkere divisies. Ook dit jaar zal Barco volgens hem zich blijven toeleggen op de verdere uitvoering van de strategische initiatieven.

Het Nederlandse energiebedrijf Eneco wordt volgens zijn aandeelhouders best verkocht aan een andere marktpartij. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Daarmee zou de optie van een eventuele beursgang van Eneco niet langer als een mogelijkheid worden weerhouden. De bronnen schatten de waarde van de onderneming op ongeveer 4 miljard euro. Eneco is nu nog in handen van een grote groep Nederlandse gemeenten. De voorbije herfst werd het verkoopproces opgestart. Een definitieve beslissing zal pas vallen na de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen in maand van dit jaa. Kandidaat-overnemers zijn ondere meeer Shell, Total, Engie of Enel.

Het Franse energieconcern Total heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 47,4 miljard dollar, tegenover 42,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 548 miljoen dollar naar ruim 1 miljard dollar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van de hogere olieprijzen, waarbij de gemiddelde prijs voor een vat olie op één jaar van 44 dollar naar 54 dollar steeg. Ook wordt gewag gemaakt van een verbeterde operationele kasstroom. Over het hele jaar werd een omzet geboekt van 171,5 miljard dollar, tegenover 149,7 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De nettowinst liep met 39 procent op tot 8,6 miljard dollar.

De bouwketen Intergamma gaat de volgende jaren meer dan 100 miljoen euro investeren in zijn merken Gamma en Karwei. Onder meer zullen financiële middelen worden voorzien voor de uitbreiding en innovatie van het assortiment. Daarnaast wordt ook de online verkoop verder versterkt. Intergamma telt bijna vierhonderd winkels in Nederland en België en is naar eigen zeggen marktleider in de bouwretail van de Benelux. De groep neemt 156 bouwmarkten over van de groep Van Neerbos, de grootste franchisenemer van Intergamma. Door de transactie vallen de winkels voortaan onder direct beheer van Intergamma. De volgende maanden zal verder aan de planning voor de integratie worden gewerkt.

08:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-18

Smartphone heeft koelend effect op menselijke relaties

Smartphones hebben vaak een koelend effect op menselijke relaties. Dat zegt onderzoek door wetenschappers van de University of Virginia en de University of British Columbia, gebaseerd op een enquête bij meer dan driehonderd klanten in een Canadees restaurant. De onderzoekers benadrukken dat persoonlijke interacties mensen gelukkig maken. Maar smartphones lijken deze traditionele sociale interactie in de weg te staan. Klanten die tijdens het nuttigen van de maaltijd geen telefoon bij zich hadden, bleken gemiddeld een gelukkiger eetervaring te kunnen melden. Er moet volgens de onderzoekers dan ook gesteld worden dat de smartphones de kwaliteit van het gezelschap ondermijnen.

Lees Verder

 

12:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwelijke schakers presteren best met mannelijke tegenstander

Wanneer vrouwen tegen mannen moeten schaken, laten ze betere prestaties optekenen dan hun rangschikking zou laten vermoeden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sheffield, die vijf miljoen schaakwedstrijden van 160.000 spelers analyseerden. De resultaten tonen volgens de onderzoekers dat vrouwelijke schakers zich tijdens competitiewedstrijden niet laten beïnvloeden door negatieve stereotypes die over hun aanleg en vaardigheid in de discipline de ronde doen. Nochtans werd eerder aangegeven dat het besef van negatieve stereotypen de prestaties van vrouwen kan belemmeren.

Lees Verder

 

11:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Overlevingskansen kanker zijn wereldwijd toegenomen

Over de hele wereld nemen de overlevingskansen na een kankerdiagnose toe, maar toch kunnen geografische sterke verschillen worden opgetekend. Dat zegt een studie onder leiding van wetenschappers aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine, die achttien soorten kanker bestudeerde in meer dan zeventig landen. De onderzoekers vonden dat er vooral bij kinderkankers een belangrijke vooruitgang kon worden gemeld, maar tegelijkertijd moet daar ook de sterkste geografische kloof worden geregistreerd. Verder bleek dat kankers van de lever en de longen overal extreem dodelijk blijven, hoewel ook daar de voorbije twintig jaar enige vooruitgang is geboekt.

Lees Verder

 

11:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stereotypes en achtergrond beperken carrière-aspiraties kinderen

De loopbaanambities van kinderen zijn te vaak gebaseerd op genderstereotypen, sociaal-economische achtergronden en televisie, film en radio. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers van het University College London met dertienduizend Britse kinderen tussen zeven en elf jaar, die gevraagd werden een tekening te maken van de baan die ze als volwassene zouden willen uitoefenen. Het rapport toont dat de aspiraties van kinderen al van jongs af aan vorm krijgen. Er bleek dat 36 procent van de kinderen vanaf zeven jaar hun carrière-aspiraties baseren op mensen die ze kennen. Bij de rest omschreef 45 procent televisie, film en radio als de grootste factoren die van invloed zijn op hun keuze.

Lees Verder

11:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Prehistorische jager-verzamelaar maakte gesofisceerde wapenkeuzes

De prehistorische mens maakte gebruik van relatief gesofisticeerde jachtmethodes. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington naar de wapens die jager-verzamelaars in Alaska ongeveer veertienduizend jaar geleden hanteerden. Onder meer werd vastgesteld dat bij de jacht ook de wapens werden gekozen in functie van de prooi die werd gevolgd. Het menu van deze jager-verzamelaars bestond uit planten en vruchten, maar die voeding was niet altijd beschikbaar. Er werd dan ook gejaagd op kariboes en rendieren, waarbij gebruik werd gemaakt van speren of pijlen.

Lees Verder

 

 

10:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dreamers kunnen meerwaarde betekenen voor Amerikaanse economie

Kinderen van illegale migranten die op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten zijn gebracht, kunnen belangrijke baten opleveren voor de Amerikaanse economie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de City University of New York naar een mogelijke regularisatie van deze bevolkingsgroep, die helemaal in de Verenigde Staten is opgegroeid en onderwijs heeft genoten. Opgemerkt wordt dat deze groep alvast geen bedreiging zou vormen voor laaggeschoolde autochtone Amerikanen. Om voor een regularisatie in aanmerking te komen, moet immers minstens een diploma van hoger middelbaar onderwijs worden voorgelegd.

Lees Verder

09:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werkloosheid verhoogt omzet apotheken

Verlies van werk kan een negatieve impact hebben op de gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Norwegian University of Science and Technology (NTNU) en Sintef, het grootste onafhankelijke onderzoeksinstituut van Scandinavië. Afslankingen en banenverlies blijken immers het gebruik van diverse geneesmiddelen te stimuleren. Vooral kan een sterk verband worden opgetekend met voorgeschreven geneesmiddelen tegen mentale gezondheidsproblemen. Mensen met gezondheidsproblemen blijken ook sneller hun baan te verliezen dan gezonde collega’s.

Lees Verder

 

09:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Japanse technologieconcern Softbank treft voorbereidingen voor een beursgang van zijn mobiele divisie. Volgens Masayoshi Son, topman van Softbank, zou de notering van de divisie aan de Japanse beurs binnen het jaar een feit moeten zijn. Met de operatie zou een bedrag van 1 biljoen yen of 14 miljard euro kunnen zijn gemoeid. Volgens het bedrijf creëert een beursgang van de mobiele activiteiten meer waarde voor aandeelhouders. Bovendien zou de divisie meer vrijheid krijgen om aan een eigen groeistrategie te werken. Softbank zegt wel dat de beslissing tot een beursgang tijdens de voorbereidende fase nog altijd kan worden teruggeschroefd.

Brussels Airlines blijft een Belgisch bedrijf en zal cruciaal zijn voor de toekomst van de Eurowings Group. Dat heeft Thorsten Dirks, chief executive van Eurowings, tegen het personeel van Brussels Airlines gezegd. Er moet volgens Dirks in de nieuwe strategie voor Brussels Airlines niet voor een bloedbad worden gevreesd. Brussels Airlines en Eurowings behoren beide tot de groep Lufthansa, dat tot een verdere integratie tussen beide merken heeft gesloten. Wel is beslist om Bernard Gustin als chief executive van Brussels Airlines te vervangen door Christina Förster, huidig commercieel directeur van de Belgische maatschappij. Ook Jan De Raeymaeker, financieel directeur van Brussels Airlines, moet vertrekken.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,3 miljard dollar, tegenover 2,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Het nettoverlies liep echter verder op van 121 miljoen dollar naar 675 miljoen dollar. Daarmee heeft Tesla een absoluut recordverlies laten optekenen. Het vorige record stond op naam van het derde kwartaal van vorig jaar, toen een negatief resultaat van ruim 619 miljoen dollar was opgetekend. Het bedrijf wordt geconfronteerd met zware investeringen om de productie van het Model 3 op kruissnelheid te krijgen. De verkoop steeg met 28 procent tot 29.870 exemplaren.

Het Nederlandse financiële concern Rabobank heeft in een dossier over witwaspraktijken in de Verenigde Staten met de autoriteiten een schikking gesloten. Met de schikking is een bedrag van 298 miljoen euro gemoeid. De klachten hadden betrekking op dochterbedrijf Rabobank North America (RNA). Een aantal filialen in de buurt van de Mexicaanse grens zouden begin dit decennium te maken hebben gekregen met financiële transacties die wezen op witwaspraktijken van drugskartels en andere criminele organisaties. De bank zou die signalen echter hebben genegeerd. Ook zou de bank hebben gepoogd om het onderzoek te belemmeren. Rabobank heeft enkele jaren geleden al de nodige maatregelen genomen.

BNP Paribas Fortis verwerft een kwart van de Belgische voedingsgroep Food Associates Group, onder meer marktleider in de productie van biologisch ambachtelijk brood. Food Associates Group is de naam achter de biobakkerij De Trog, slowfood-aanbieder Delisol en roomijsfabrikant Missault. Stijn Switten, topman van Food Associates Group, merkt op dat het bedrijf een nichespeler wil zijn die zich op het hogere marktsegment focust, waarbij kwaliteit en authenticiteit belangrijker zijn dan concurrerende prijzen. De voedingsgroep realiseerde het voorbije jaar een omzet van 37 miljoen euro. Het bedrijf kende de voorbije vijftien jaar een gemiddelde groei van 10 procent.

Broodketen Le Pain Quotidien heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 10,5 miljoen euro opgehaald. Door de transactie is het kapitaal van de keten tot 43,8 miljoen euro opgelopen. De bijkomende financiële middelen werden opgehaald bij de bestaande aanhouders en zullen naar eigen zeggen worden gebruik om de verdere groei van de keten te ondersteunen. Hoofdaandeelhouder van Le Pain Quotidien is investeerder Cobepa, die een belang van ongeveer 33 procent in de broodketen heeft. Ook Alain Coumont, oprichter van de keten, is nog altijd aandeelhouder. Le Pain Quotidien realiseerde het voorbije jaar een omzet van 367 miljoen dollar. De keten heeft wereldwijd ruim 230 winkels.

De Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 30,2 miljard pond. Dat was een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. Wanneer geen rekening wordt gehouden met de impact van wisselkoersen, zou nog een groei met 3 procent zijn gemeld. Het bedrijf zegt in alle secties het voorbije jaar een vooruitgang te hebben kunnen melden. De farmadivisie liet een groei met 7 procent tot 17,3 miljard pond optekenen. De vaccins boekten een stijging met 12 procent tot 5,2 miljard pond. De consumentenproducten registreerden een toename met 8 procent tot 7,8 miljard pond. De jaarwinst steeg met 70 procent tot ruim 1,5 miljard pond.

De Amerikaanse biotech-miljardair Soon-Shiong, mede-eigenaar van de basketbalclub Los Angeles Lakers, neemt de Amerikaanse krant Los Angeles Times over van huidig eigenaar Tronc. Met de transactie is een totaalbedrag gemoeid van 590 miljoen dollar. Naast de Los Angeles Times omvat de verkoop ook de San Diego Union-Tribune en enkele kleinere kranten van de groep California News. De LA Times heeft de voorbije jaren, net zoals de andere Amerikaanse kranten, zware druk ervaren van de online concurrentie. De krant was oorspronkelijk eigendom van de familie Chandler, maar kwam nadien achtereenvolgens in handen van Tribune Co, miljardair Sam Zell en Tronc.

De Amerikaanse modegroep Michael Kors heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Opgemerkt wordt dat de omzetgroei werd gestimuleerd door de overname in november vorig jaar van het Britse label Jimmy Choo. Berekend werd dat Jimmy Choo tijdens het derde kwartaal een aandeel van bijna 115 miljoen dollar had in de inkomsten van Michael Kors. De Amerikaanse modegroep kon verder een winst melden van 219,4 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 271,3 miljoen dollar het derde kwartaal vorig boekjaar.

Energiegroep Engie bouwt een deelplatform van laadpalen voor elektrische bedrijfswagens. Bedoeling is dat werknemers van andere ondernemingen tijdens een bezoek aan het deelnemende bedrijf zijn elektrische wagen kan opladen. Engie verwacht naar eigen zeggen dat de doorbraak van de elektrische auto in België op de enorme markt van de bedrijfswagens zal beginnen. Door het delen van de laadpalen, kunnen de ondernemingen volgens Engie de elektriciteitskosten ook gemakkelijker doorrekenen aan de werkgevers van hun bezoekers. Op dit ogenblik stellen bedrijven hun elektriciteit gratis ter beschikking, maar dat model zal volgens Engie door de doorbraak van de elektrische auto verdwijnen.

De Amerikaanse bank Citigroup hoeft geen schadevergoeding van 1,8 miljard euro te betalen in verband met de ondergang van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat vijftien jaar geleden. Dat heeft een rechtbank in Milaan beslist in een klacht die Parmalat tegen het Amerikaanse financiële concern had ingediend. Volgens de klacht zou de Amerikaanse bank een aantal toplui van Parmalat hebben geholpen de resultaten van het bedrijf kunstmatig te verbeteren. Uiteindelijk zou Parmalat failliet gaan met een schuldenlast van 14 miljard euro. Na een doorstart is het Italiaanse bedrijf nu grotendeels in handen van de Franse groep Lactalis. Parmalat heeft aangekondigd tegen het nieuwe vonnis in beroep te gaan.

Het Franse farmaconcern Sanofi heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 8,7 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 16,5 procent tot 1,3 miljard euro. Over het hele jaar werd een omzetstijging met 0,5 procent tot ruim 35 miljard euro gerealiseerd. De jaarwinst daalde echter met 4,7 procent tot ongeveer 7 miljard euro. Het bedrijf werd vooral geconfronteerd met een toenemende druk op verkoop van producten tegen diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Een aantal patenten op de portfolio van Sanofi zijn verlopen. Het bedrijf heeft ook geïnvesteerd in een aantal overnames.

Het Nederlandse bedrijf Allego mag in de lente opnieuw 419 laadpalen in Vlaanderen installeren. Allego won een nieuwe aanbesteding in het actieplan van Bart Tommelein, Vlaams minister van energie. In dat plan is voorzien om tegen het einde van dit decennium 2.500 publieke laadpalen te installeren. Allego had vorig jaar ook een aanbesteding voor de plaatsing van 650 laadpalen gewonnen. Allego is een dochterbedrijf van Alliander, de grootste beheerder van het Nederlandse distributienet. De toewijzing van het contract aan Allega werd door een aantal Belgische kandidaat-leveranciers bekritiseerd. Daarbij werd gewezen op de extreme tarieven die door Allega werden voorgesteld.

De Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 544,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 60 procent tegenover het jaar voordien. Het Duitse bedrijf zegt het voorbije jaar in totaal ruim 291 miljoen orders te hebben geleverd. Dat betekende een toename met bijna 50 procent tegenover het jaar voordien. Niklas Östberg, topman van Delivery Hero, benadrukte dat het bedrijf daarmee ook de eigen verwachtingen heeft overtroffen. De Duitse groep nam vorig jaar zijn Griekse sectorgenoot Deliveras over, terwijl ook een belang werd genomen in de Zuid-Amerikaanse maaltijdbezorger Rappi. In Europa lage de groei wel lager dan in andere regio’s.

Bij het Amerikaans casinobedrijf Wynn Resorts is Matt Maddox tot nieuwe chief executive aangesteld. Maddox wordt bij het bedrijf opvolger van oprichter Steve Wynn, die had aangekondigd zijn functie neer te leggen. Wynn (76) werd door een aantal medewerkers beticht zich jarenlang aan seksuele intimidatie schuldig te hebben gemaakt. Wynn ontkent de aantijgingen, maar maakt gewag van een lawine aan negatieve publiciteit, waardoor een sfeer was gecreëerd die hem naar eigen zeggen hebben doen beslissen zijn functies neer te leggen. Maddox was al geruime tijd de rechterhand van Wynn. Het casinobedrijf is actief in Las Vegas en Macau. Op beide locaties is een gerechtelijk onderzoek gestart.

08:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-02-18

Groot-Brittannië is een bijzonder sterk verdeeld land

Groot-Brittannië is een sterk verdeeld land. Klasse, locatie en leeftijd kunnen een grote invloed hebben. Er ontstaat een waardenkloof die de volgende jaren een dramatische impact kan hebben op de politiek. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Manchester. De onderzoekers zeggen dat de brexit nieuwe politieke identiteiten heeft gecreëerd. Leavers en Remainers bekijken de wereld via prisma's die hun ontvankelijkheid bepalen voor argumenten die op bewijsmateriaal zijn gebaseerd. Ook generaties zijn sterk verdeeld. Deze verdeling is na de algemene verkiezingen nog sterker geworden en evolueert duidelijk naar een politieke opsplitsing.

Lees Verder

 

15:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale media voorspelen uitslagen verkiezingen

Sociale media kunnen de polarisatie bij het electoraat beter belichten dan traditionele peilingen bij het voorspellen van verkiezingsresultaten. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de Universiteit van Notre Dame, gebaseerd op een analyse van het nationale referendum in Colombia over een verdrag tussen de regering en de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Farc). Tweets over het referendum toonden de gepolariseerde meningen en maakten duidelijk aan hoe verdeeld de Colombianen waren over belangrijke punten van het referendum. De meerderheid van de negatieve tweets kan ook worden gezien als een voorspelling voor de aanvankelijke verwerping van een overeenkomst.

Lees Verder

14:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Obesitas dreigt zware Afrikaanse plaag te worden

Snelle verstedelijking en daarmee samenhangende veranderingen in de levensstijl van mensen, betekent dat Afrika wordt geconfronteerd met een groeiend obesitasprobleem. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers van het African Population and Health Research Centre. Over het hele continent wordt verwacht dat het aandeel van de stedelijke bevolking tegen eind volgend decennium tot 50 procent zal toenemen. Tegen het midden van de eeuw zou er zelfs sprake zijn van 60 procent. Verhoogde verstedelijking houdt verband met veranderingen in levensstijl, zoals verminderde fysieke activiteit. Dit gaat vaak gepaard met een verhoogde inname van hoogcalorisch snel voedsel en suikerhoudende dranken. Deze combinatie heeft bijgedragen aan de stijgende last van obesitas in dorpen en steden in ontwikkelingslanden

Lees Verder

 

13:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bewustzijn gezondheidszorg even belangrijk als betaalbaarheid

In arme gemeenschappen is het bewustzijn over de gezondheidszorg net zo belangrijk als de toegang of de betaalbaarheid. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers aan de Universiteit van Illinois. In de derde wereld zijn er veel problemen die hebben geleid tot een hogere incidentie van ziekten, zoals ondervoeding, sanitaire voorzieningen voor moeders die borstvoeding geven, onderwijs, vervuiling en infrastructuur voor behandeling. Bovendien moet worden vastgesteld dat een efficiënte zorgverlening in die gemeenschappen ook wordt afgeremd door een inferieure administratie, maar vaak blijkt vooral het bewustzijn over de beschikbaarheid van de diensten een bepalende impact te hebben.

Lees Verder

 

12:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China ziet geboortecijfer opnieuw inkrimpen

Het geboortecijfer in China is vorig jaar gedaald, ondanks het feit dat het land zijn gezinsplanningsbeleid versoepelde en alle koppels toestemming gaf om twee kinderen te krijgen. Dat concludeert een onderzoek door het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar waren er 17,2 miljoen geboorten in het land. Dat is 3,91 procent minder dan een jaar eerder. Mensen spreken over de stress van het stadsleven. Drie jaar geleden veranderde China zijn traditionele eenkindbeleid, in de hoop de trend naar een vergrijzende bevolking om te buigen. Twee jaar geleden steeg het aantal geboorten met bijna 8 procent, waarbij bijna de helft van de baby's werd geboren uit koppels die al een kind hadden. Die toename lijkt echter eenmalig te zijn geweest.

Lees Verder

 

11:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Islamitische en westerse extremisten tonen veel gelijkenissen

Achter het geweld onder islamitische en westerse extremisten gaan dezelfde psychologische mechanismes schuil. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de Uppsala University in Zweden bij meer dan zevenhonderd moslims en ruim vijfhonderd westerlingen die niet tot de islamitische gemeenschap behoren. Hoe meer personen in elke gemeenschap van mening waren dat de andere groep hun cultuur, tradities, normen, waarden en manier van leven bedreigde, hoe hoger de intentie tot agressie en vijandigheid bleek. Tussen de angst voor terreur, oorlog en bezetting of een verlies van economisch en fysiek welzijn bleek weinig verschil.

Lees Verder

 

10:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Artificiële intelligentie creëert zowel hoop als angst

Artificiële intelligentie geeft aanleiding tot zowel hoop als angst. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Gallup bij meer dan drieduizend consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 79 procent van de ondervraagden van mening is dat artificiële intelligentie tot nu toe een bijzonder positieve impact op hun leven heeft gehad. Toch blijkt 73 procent van de respondenten te vrezen dat door de introductie van artificiële intelligentie uiteindelijk meer banen zullen worden geschrapt dan nieuwe arbeidsplaatsen zullen kunnen worden gecreëerd.

Lees Verder

 

09:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Best Buy, de grootste Amerikaanse keten van elektronicawinkels, stopt eind juni met de verkoop van compact discs. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat de technologie compleet voorbijgestreefd is en door de digitale muziekmarkt nagenoeg overbodig is geworden. Streaming en downloads zijn in de Verenigde Staten al vier jaar belangrijker dan de verkoop van compact discs. De omzet zou het voorbije jaar met bijna 20 procent zijn gedaald. Best Buy was traditioneel de grootste Amerikaanse verkoper van compact discs. Het concern maakte tegelijkertijd bekend de verkoop van vinyl verder te zetten. Ook de cassettes zouden een nieuwe interesse genieten.

Op Cape Canaveral in Florida heeft het ruimtevaartbedrijf Spacex met succes een eerste lancering met zijn nieuwe draagraket Falcon Heavy gerealiseerd. De Falcon Heavy is zeventig meter hoog en is op dit ogenblik de krachtigste draagraket van de wereld. De raket kan een cargo van 63,8 ton in een lage baan rond de aarde brengen. Bij een missie naar Mars is een lading van 16,8 ton mogelijk. Een reis naar Pluto zou mogelijk worden met een cargo van 3,5 ton. De raket heeft een kostprijs van ongeveer 90 miljoen dollar. Bij zijn eerste missie bracht de herbruikbare Falcon Heavy een Tesla Roadster van 1,25 ton gelanceerd. Tesla is een zusterbedrijf van Spacex. Beide zijn eigendom van Elon Musk.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 37,7 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het concern moest echter een nettoverlies van 5,2 miljard dollar inschrijven, tegenover een positief resultaat van ruim 1,8 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies is echter te wijten aan een eenmalige fiscale last in de Verenigde Staten, waarvoor een bedrag van 7 miljard dollar moest worden afgeschreven. Op operationeel vlak werden recordcijfers gemeld. Dat was onder meer te danken aan bezuinigingen en hogere verkoopprijzen.

De Franse designer Christian Louboutin kan onmogelijk het exclusieve eigendomsrecht opeisen op rode schoenzolen. Dat staat in een advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Aanleiding voor het geding was een klacht die Louboutin had neergelegd tegen de Nederlandse schoenenwinkel Van Haren, die zes jaar geleden een zwarte schoen met een rode zool op de markt had gebracht. Van Haren werd door Louboutin voor de Nederlandse rechtbank gedaagd. De Nederlandse rechter besliste echter het probleem aan het Europees Hof van Justitie voor te leggen. Daar heeft de advocaat-generaal nu gezegd dat een merk niet uitsluitend op basis van een vorm kan worden beschermd.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus wil de productie van het model A320 verder opvoeren. Dat heeft Eric Schulz, verkoopdirecteur van Airbus, bevestigd. Airbus zegt dat de A320 op een groeiende populariteit kan rekenen. Begin vorig jaar werden vijftig toestellen per maand geproduceerd. Klanten moeten daardoor met steeds langere wachttijden rekenen. Tegen midden volgend jaar wil Airbus al naar een productie van zestig exemplaren per jaar. Er worden nu echter ook verdere investeringen in de verhoging van de productiecapaciteit onderzocht. Schulz benadrukte echter wel dat nog geen definitieve beslissingen zijn genomen. De A320 is vooral geschikt voor korte tot middellange afstanden.

In Zweden is Victor Muller, voormalig topman van autobouwer Saab, ook in hoger beroep vrijgesproken van onder meer oplichting. Het hof van beroep in Göteborg was van mening dat de aanklager onvoldoende bewijs heeft geleverd dat Müller zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan misleiding van investeerders, kort voordat Saab in acht jaar geleden failliet ging. Het hof volgt daarmee een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank gevolgd. Ook twee accountants werden vrijgesproken. Müller was oorspronkelijk topman van de Nederlandse autobouwer Spyker, die begin dit decennium Saab overnam. De combinatie raakte echter in moeilijke papieren, waardoor Saab acht jaar geleden failliet ging.

De Duitse herverzekeraar Munich Re heeft het voorbije jaar voor ruim 49 miljard euro premies ontvangen. Dat betekende een lichte toename tegenover het jaar voordien. De nettowinst viel echter terug tot 392 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van ongeveer 2,5 miljard euro het jaar voordien. De sterke daling is vooral het gevolg van de zware orkanen die in de nazomer het Caribisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten teisterden. In totaal moest Munich Re ruim 4,3 miljard euro betalen aan schadeclaims voor grote rampen. Dat betekende bijna een verdrievoudiging tegenover het jaar voordien. De gezamenlijke claims voor de orkanen Harvey, Irma en Maria liepen op tot 2,7 miljard euro.

Het Duitse concern Adidas, fabrikant van sportartikelen, gaat audioproducten op de markt brengen. Daarover heeft het concern een overeenkomst gesloten met de Zweedse groep Zound, producent van hoofdtelefoons. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Het product zal onder de naam van Adidas op de markt worden gebracht. Zound gaf aan twee lijnen hoofdtelefoons onder de merknaam Adidas op de markt te brengen. Het akkoord met Zound toont volgens waarnemers de intenties die Adidas heeft om zijn activiteiten op de entertainment-markt verder te versterken. Zound boekt vorig jaar een omzet van 130 miljoen dollar en brengt onder eigen naam al de merken Marshall en Urbanears op de markt.

Het Britse energieconcern British Petroleum heeft het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 70 miljard dollar, tegenover meer dan 52 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De productie steeg met 18 procent tot ruim 2,58 miljoen vaten per dag. De nettowinst liep op van 400 miljoen dollar tot 2,1 miljard dollar. Over het hele jaar werd een omzet gerealiseerd van 245 miljard dollar. Dat betekende een stijging met een derde tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep op van 115 miljoen dollar naar 3,4 miljard dollar. De gemiddelde productie steeg met 12 procent tot 3,6 miljoen vaten per dag. Bob Dudley, topman van British Petroleum, maakte gewag van een uitstekend jaar.

De Amerikaanse supermarktketen Walmart heeft de onderneming Spatialand, gespecialiseerd in de ontwikkeling van toepassingen op basis van virtuele realiteit, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Walmart hoopt te kunnen profiteren van een aantal nieuwe mogelijkheden die met virtuele realiteit de shoppingbeleving zouden kunnen veranderen en verbeteren. De overname gebeurde door Store No 8, de technologie-incubator van Walmart. Beide partijen hadden vorig jaar al een samenwerking rond virtuele realiteit opgezet. De nieuwe entiteit zal worden geleid door Kim Cooper van Spatialand en Jeremy Welt, op dit ogenblik als consulent van Store No 8 actief.

De Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards zegt niets te hebben gemerkt van Noord-Koreaanse slavenarbeid bij een aantal Poolse scheepswerven waarmee werd samengewerkt. Ook baggeraar Boskalis zegt bij inspecties geen signalen te hebben gekregen dat er op de Poolse werven Noord-Koreaanse arbeiders zouden worden uitgebuit. Daarmee reageerden beide groepen op een rapport van het LeidenAsiaCentre van de Universiteit Leiden. In dat rapport werd aangegeven dat de Poolse werven in Noord-Korea personeel hadden gerekruteerd. Het salaris van de werknemers zou grotendeels door de Noord-Koreaanse staat zijn geïnd. Ook over de levensomstandigheden zouden klachten zijn geweest.

De Japanse autobouwer Toyota heeft tijdens de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar een omzet van 21,8 biljoen yen of 194,61 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 8,1 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg met 40,5 procent tot 2 biljoen yen. Het bedrijf wijst vooral op sterke verkopen in de Verenigde Staten. Daardoor konden kleine dalingen in Japan en Europa ruimschoots worden gecompenseerd. In totaal werden bijna 6,68 miljoen wagens verkocht. Tegenover dezelfde periode vorig boekjaar werd een stijging met bijna 35.000 exemplaren opgetekend. Het bedrijf profiteerde van gunstige wisselkoersen en kostenreducties.

Het staalconcern ArcelorMittal wil zijn belang van 29,5 procent in zijn Indiase sectorgenoot Uttam Galva Steels volledig van de hand doen. Het belang zou worden overgenomen door Sainath Trading Company, de holding van de familie Miglani, oprichters van Uttam Galva. Door de transactie zal de familiale groep Miglani een belang van 60,87 procent opbouwen in Uttam Galva. Het resterende pakket van 39,13 procent is onder individuele beleggers verdeeld. ArcelorMittal stapte negen jaar geleden in Uttam Galva, maar zou die belangen te gelde hebben willen maken voor investeringen in andere activa. ArcelorMittal zou de operatie met een verlies afsluiten.

Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 220 miljoen euro. Dat betekende een daling met 16,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijfsresultaat daalde met 5 procent naar 36,8 miljoen euro. TomTom werd opnieuw geconfronteerd met een dalende verkoop van consumentenproducten. Dat kon slechts ten dele worden gecompenseerd door hogere opbrengsten uit de dienstverlening aan bedrijven. Over het hele jaar daalde de omzet met bijna 10 procent tot 903 miljoen euro. Het bedrijf leed een nettoverlies van 204 miljoen euro, tegenover een winst van 12 miljoen euro het jaar voordien.

Electrabel en zijn partners trekken dit jaar 97 miljoen euro uit om nieuwe windturbines te bouwen. Dat budget ligt nog eens de helft hoger dan een jaar geleden, toen een bedrag van 62 miljoen euro was gereserveerd. Engie, het Franse moederconcern van Electrabel, werkt volop aan de transformatie naar hernieuwbare energie en zet dus volop in op zonnekracht en windenergie. Op dit ogenblik heeft Electrabel 306 megawatt geïnstalleerd vermogen aan onshore windmolens. Dat moet tegen eind dit decennium opgevoerd worden tot 550 megawatt. Dat vertegenwoordigt de capaciteit van een halve kerncentrale. In totaal bouwt of plant Electrabel op dit ogenblik voor 80,5 megawatt aan windenergie.

08:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-02-18

Elke cultuur heeft eigen vorm van vertrouwen

Niet alle culturen lijken evenveel vertrouwen in de buitenwereld te hebben. Uiteindelijk moet echter worden vastgesteld dat er eerder gewag moet worden gemaakt van een andere vorm van vertrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van psychologen aan de University of Leicester. De resultaten van de studie kunnen volgens de onderzoekers belangrijke consequenties hebben voor ondernemingen die zich op de internationale markt begeven en naar wereldwijde samenwerkingen streven. Bovendien wordt erop gewezen dat vertrouwen en betrouwbaarheid heel verschillend zijn en soms ver uit elkaar kunnen liggen.

Lees Verder

 

17:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Op werkvloer worden persoonlijke zwakheden best afgeschermd

Het delen van persoonlijke informatie met vrienden en familie wordt vaak beschouwd als een middel om samenhorigheid en goede relaties uit te bouwen, maar op de werkvloer werkt dat instrument niet altijd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Georgia Institute of Technology op basis van een studie bij nagenoeg achthonderd werknemers. De onderzoekers verwijzen naar de moderne bedrijfsfilosofie, waarbij leiders worden aangemoedigd om zich authentiek op te stellen. Op die manier dreigt men volgens de onderzoekers echter ook kwetsbaarheden bekend te maken, die het moeilijker kunnen maken om in de toekomst nog invloed te kunnen uitoefenen.

Lees Verder

 

14:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrienden zitten daadwerkelijk op dezelfde golflengte

Hersenscans kunnen een goede impressie geven over de relatie tussen mensen. Daarbij kan onder meer worden uitgezocht of de betrokkenen vrienden, bekenden of vreemden zijn van elkaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California en het Dartmouth College. De studie toont volgens de onderzoekers aan dat vrienden inderdaad grote onderlinge gelijkenissen vertonen in visies en reacties op de omgevende wereld. Verder onderzoek moet volgens de wetenschappers het exacte karakter van de band tussen vriendschap en gemeenschappelijke visies kan worden opgetekend.

Lees Verder

 

13:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Geboortemaand heeft weinig impact op sportsucces

De geboortedatum van een kind zou op lange termijn geen impact mogen hebben op de succeskansen in sport op hoog niveau. Uiteindelijk kan zelfs een voordeel blijken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sydney in samenwerking met Swimming Australia op basis van een analyse van de prestaties van meer dan zesduizend zwemmers die het voorbije anderhalve decennium aan de nationale kampioenschappen hebben deelgenomen. Sporters die tijdens tot het hoogste gedeelte van leeftijdscategorieën behoren, bleken al relatief vroeg op succes te kunnen rekenen. Wanneer de leeftijd van zeventien of achttien jaar is bereikt, blijkt die situatie zelfs grotendeels omgekeerd.

Lees Verder

 

12:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |