06-02-18

Oneerlijkheid voor velen ook teken van onkunde

Oneerlijk gedrag is voor veel mensen ook een teken van onkunde. Men is ervan overtuigd dat immorele personen minder goed in staat zijn hun taken efficiënt uit te voeren. Dat zegt een onderzoek van wetenschappers van de University of Toronto in Canada en de Stanford University in de Verenigde Staten, gebaseerd op zes experimenten met meer dan vijftienhonderd deelnemers. De onderzoekers zeggen dat er argumenten kunnen worden aangebracht dat het morele gedrag van een persoon niet relevant zou mogen zijn voor de perceptie over hun algehele competentie, maar toch moest worden vastgesteld dat het onethische gedrag ook een negatieve impact heeft op de inschattingen over bekwaamheid.

Lees Verder

 

11:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Online netwerken kunnen sociale angstigheid helpen aanpakken

Online sociale netwerken hebben de mogelijkheid om sociale angstigheid te helpen bestrijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of South Carolina. De onderzoekers merken op dat het individu behoefte heeft aan sociale interactie, vooral wanneer men zich verdrietig, gestresst of verontrust voelt. Contact met vrienden of familie kan die negatieve gevoelens helpen verzachten, maar voor sommig personen kan een dergelijke stap bijzonder intimiderend zijn. Sociale media kunnen volgens de onderzoekers echter een antwoord bieden omdat minder snel voor een afwijzende reactie wordt gevreesd.

Lees Verder

10:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nultolerantie efficiënt instrument tegen seksueel wangedrag

Wanneer een bedrijf een politiek van zerotolerantie heeft geïntroduceerd tegenover seksueel wangedrag, kunnen ook meer meldingen van misbruik worden verwacht. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Florida International University. De studie toont dat een nadruk op nultolerantie een belangrijk instrument kan zijn om brede vormen van seksueel wangedrag te bestrijden. Het is volgens de onderzoekers dan ook aangewezen dat bedrijven de nodige stappen ondernemen om een efficiënt nultolerantie-beleid te implementeren. Het is volgens de wetenschappers de eerste keer dat wordt aangetoond dat het beleid van een organisatie een invloed kan hebben op de bereidheid om seksueel wangedrag te melden.

Lees Verder

 

09:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Antwerpse diamantsector heeft het voorbije jaar 233,8 miljoen karaat verhandeld. Dat betekent een stijging met ongeveer 16 procent tegenover het jaar voordien. De totale omzet daalde echter van 48 miljard dollar naar 46 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van het Antwerp world Diamond Centre. Daarbij wordt gewezen op het grote verschil tussen ruwe en geslepen diamant. Bij de verkoop van ruwe diamant kon immers een groei met 27 procent worden opgetekend. Er is echter vooral een vraag naar kleinere stenen. Daardoor viel de omzet met 1 procent terug. Bij geslepen diamant viel de handel met 7 procent terug, terwijl in waarde een daling met 3 procent moest worden opgetekend.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines moet het aantal vluchten op de Congolese hoofdstad Kinshasa terugschroeven. Er kunnen nog slechts vier vluchten per week worden aangeboden. Dat hebben de Congolese autoriteiten beslist. Tot nu toe vloog Brussels Airlines zeven keer per week naar Kinshasa. De beslissing moet wellicht worden beschouwd als een vergeldingsmaatregel van de Congolese president Joseph Kabila voor beslissingen die de Belgische regering op het gebied van ontwikkelingssamenwerking heeft genomen. België heeft immers aangekondigd daarbij niet meer met officiële instellingen van de Congolese regering te zullen samenwerken, maar te kiezen voor onafhankelijke organisaties.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. In totaal vervoerde de maatschappij tijdens de laatste drie maanden van het jaar 30,4 miljoen reizigers. Dat betekende een stijging met 6 procent. De nettowinst steeg met 12 procent tot 106 miljoen euro. Voor het hele jaar wordt gerekend op een trafiek van 130 miljoen passagiers. Dat zou een groei met 8 procent vertegenwoordigen tegenover vorig boekjaar. Gerekend wordt dat een winst tussen 1,4 miljard euro en 1,45 miljard euro zal kunnen worden gerealiseerd.

Het Britse biotechbedrijf Acacia Pharma heeft bij Euronext een aanvraag ingediend voor een notering aan de beurs van Brussel. De uitgifte van de nieuwe aandelen is voorbehouden aan institutionele investeerders. Acacia is de ontwikkelaar van Baremsis, een product dat misselijkheid na operaties onder verdoving moet bestrijden. Een variant moet kunnen worden ingezet tegen misselijkheid die veroorzaakt wordt door chemotherapie tegen kanker. De opbrengst van de beursgang moet Acacia helpen de producten verder te ontwikkelen en commercialiseren. Op dit ogenblik is Acacia nog in handen van investeerders zoals Gilde Healthcare, LundbeckFonden, Novo en F-Prime Capital.

De Nederlandse oliehandelaar Vitol heeft twee jaar geleden aan ongeveer driehonderdvijftig topmedewerkers in totaal een bonus van 1,12 miljard dollar uitgekeerd. De operatie werd uitgevoerd met de inkoop van eigen aandelen. Dat is volgens het persbureau Bloomberg gebleken uit eigen documenten van Vitol. De betrokken medewerkers hadden over datzelfde jaar ook al 610 miljoen dollar aan lonen, bonussen en onkostenvergoedingen ontvangen. Het bedrijf kon profiteren van de volatiele petroleummarkten. Dat leverde de onderneming een nettowinst van 2,1 miljard dollar op. Dat betekende een recordwinst voor de onderneming, dankzij gelukte speculaties op de prijsfluctuaties.

Jay Y. Lee, zoon van de voorzitter van de Zuid-Koreaanse elektronicareus Samsung, is onverwacht snel uit de gevangenis ontslagen. Een effectieve straf van tweeënhalf jaar cel werd door het Zuid-Koreaanse hof van beroep omgezet in een voorwaardelijke sanctie. Wellicht zal het openbaar ministerie de beslissing echter opnieuw aanvechten. Lee was de voorbije zomer veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij een corruptiedossier, dat uiteindelijk ook leidde tot de afzetting van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. In beroep werd de straf van Lee echter gehalveerd. Met inbegrip van de voorhechtenis heeft Lee 353 dagen in de gevangenis doorgebracht.

De Britse autobouwer Jaguar Land Rover heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 6,3 miljard pond. Dat betekende een stijging met 4,3 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De winst liep met 2,6 procent op tot 192 miljoen pond. In totaal kon de Britse autobouwer, onderdeel van de Indiase groep Tata Motors, 154.447 wagens verkopen. Ook daar kon een stijging met 3,5 procent tegenover het derde kwartaal van vorig boekjaar worden gemeld. In Groot-Brittannië, Europa en de Verenigde Staten werd weliswaar een stagnatie opgetekend, maar in China kon een groei met 14,6 procent worden gemeld. Andere buitenlandse markten toonden 18,2 procent groei.

Tijdens het voorbije jaar werden in België nog elf gewapende bankovervallen gepleegd. Dat betekende wel een stijging met twee feiten tegenover het jaar voordien, maar op langere termijn kan gewag worden gemaakt van een sterke terugval. Een decennium geleden werden nog 127 feiten per jaar geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische bankenfederatie Febelfin. Het absolute dieptepunt werd vier jaar geleden opgetekend. Toen werden slechts vier overvallen geteld. Gewezen wordt op de inspanningen van de banken om de beveiliging verder te versterken. Daarnaast is in de maatschappij steeds minder met cash geld betaald, waardoor ook de potentiële buit steeds kleiner wordt.

De Amerikaanse cosmeticagroep Estée Lauder heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 3,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De winst daalde wel van 428 miljoen dollar naar 123 miljoen dollar, maar dat wordt toegeschreven aan een eenmalige fiscale last van 394 miljoen dollar. Het concern, dat ook merken zoals Aveda, Mac en Clinique omvat, wijst onder meer op een verbeterde online verkoop. Tevens wordt gewag gemaakt van gelukte eindejaarscampagnes. In Azië, Italië en de Benelux was er een groei met meer dan 10 procent. Daarnaast wordt ook gewag gemaakt van kostenbesparingen.

De Amerikaanse ecommercegroep Amazon heeft in Frankrijk over een fiscaal dispuut met de autoriteiten een akkoord gesloten. Dat heeft Amazon gemeld. Het Amerikaanse bedrijf had bij de Franse fiscus nog een schuld van ongeveer 200 miljoen euro. Amazon heeft de Franse fiscale heffing lange tijd aangevochten. Financiële details over het uiteindelijke akkoord werden niet meegedeeld. Het dispuut had betrekking op de inkomsten die Amazon tijdens de tweede helft van het voorbije decennium in Frankrijk had gerealiseerd. Het bedrijf zegt nog sinds het begin van dit decennium in Frankrijk meer dan 2 miljard euro te hebben geïnvesteerd en ook meer dan 5.500 banen te hebben gecreëerd.

De Amerikaanse groep Kroger heeft een definitief akkoord bereikt over de verkoop van zijn divisie gemakswinkels aan EG Group. Dat heeft Kroger bekendgemaakt. Met de transactie is is een bedrag van 2,15 miljard dollar gemoeid. Kroger had in oktober vorig jaar al aangegeven de strategische opties voor de divisie te onderzoeken. Toen was aangegeven dat ook een verkoop tot de mogelijkheden kon behoren. Daarbij werd opgemerkt dat de gemakswinkels succesvol zijn en nog een sterk verder groeipotentieel hebben. De opbrengst van de verkoop zal worden gebruikt om de schuldenlast van de groep te verminderen. Daarnaast zullen ook eigen aandelen worden ingekocht.

Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 66,5 miljard dollar, tegenover 56,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De stijging wordt toegeschreven aan het herstel van de olieprijzen. Het concern kon een nettowinst melden van 8,4 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 1,7 miljard dollar het vierde kwartaal het jaar voordien. Daarbij wordt wel gewezen op een eenmalig fiscaal voordeel van 5,9 miljard dollar in de Verenigde Staten. Op activa moest wel 1,3 miljard dollar worden afgeschreven. ExxonMobil wil de volgende vijf jaar in de Verenigde Staten meer dan 50 miljard dollar investeren.

De Zweedse meubelketen Ikea komt terug op zijn plannen om in Wevelgem een nieuwe winkel te openen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. In december vorig jaar had Ikea ook al gezegd de geplande opening van een tweede vestiging in Antwerpen te schrappen. Ikea wijst daarbij op de evoluties in het consumentengedrag. Onder meer wordt gewezen op de toenemende populariteit van ecommerce en het veranderende winkellandschap. Er is volgens Ikea dan ook een nieuwe strategie nodig om aan de behoeften van de klant optimaal te beantwoorden. Ook in België wordt daarom sterker ingezet op de online verkoop. Verder wordt ook naar de mogelijkheden van stadswinkels gekeken.

Het Amerikaanse farmaconcern Merck heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 10,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Uiteindelijk werd echter een verlies geboekt van 872 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met bijna 50 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Zonder eenmalige lasten zou het bedrijf echter een winst hebben gerealiseerd. Het bedrijf maakte bekend de volgende vijf jaar minstens 12 miljard dollar te willen investeren in onder meer onderzoek en ontwikkeling. Twee derde van die investeringen zullen volgens Merck in de Verenigde Staten gebeuren.

In Frankrijk heeft het energieconcern Engie een meerderheidsbelang genomen in het ingenieursbedrijf Electro Power Systems, gespecialiseerd in energie-opslagsystemen en de inplanting van kleine onafhankelijke stroomnetwerken. Het bod van Engie legt de waarde van Electro Power Systems op ongeveer 80 miljoen euro. Bedoeling is wel dat het ingenieursbedrijf zijn notering op de beurs van Parijs behoudt. Engie zou vooral geïnteresseerd zijn in de expertise die Electro Power heeft op het gebied van innoverende energietechnologieën. Die toepassingen hebben volgens waarnemers wereldwijd potentieel toegang tot een bijzonder groot publiek. Gewag wordt gemaakt van 2,4 miljard potentiële klanten.

08:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-02-18

Innovatie gebeurt nooit in een geïsoleerde zeepbel

Grote leiders luisteren naar hun omgeving. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Oakland University. Terwijl de transactionele leider vooral de supervisie over de prestaties in handen wil houden, zullen transformationele leiders zich volgens de onderzoekers vooral toespitsen op teambuilding, motivatie en samenwerking. De onderzoekers benadrukken dat het type leiderschap een grote impact kan hebben op het innovatieve gedrag van de medewerkers. Innovatie zal volgens de onderzoekers nooit in een geïsoleerde zeepbel worden gecreëerd. Om hun ideeën in successen te kunnen omzetten, moet er volgens de studie naar medewerkers de hand worden uitgestoken.

Lees Verder

22:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China blijft worstelen met voetbalambities

Het Chinese voetbal heeft weliswaar schitterende standbeelden, maar creëert geen topspelers. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sheffield. De Chinese beelden vertegenwoordigen volgens de onderzoekers dan ook niet alleen de hoop, maar ook de uitdagingen en mislukkingen waarmee het Chinese voetbal wordt geconfronteerd. De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat wereldwijd alleen in Groot-Brittannië meer standbeelden over voetballers kunnen worden opgemerkt dan in China. Er werden volgens de onderzoekers in China tot nu toe negenendertig voetbalbeelden geplaatst. Bovendien heeft China ook het grootste beeld van de hele wereld dat aan het voetbal is gewijd.

Lees Verder

21:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mobiliteit leidt niet altijd tot verspreiding epidemie

Mobiliteit werkt niet altijd een verspreiding van epidemieën in de hand. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universitat Rovira i Virgili en de University of Zaragoza op basis van gegevens over de stad Cali in Colombia. In tegenstelling tot de intuïtieve vermoedens moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat de dagelijkse mobiliteit tussen districten de verspreiding van een epidemie kan tegengaan. Algemeen wordt opgemerkt dat isolatie een bescherming tegen de rest va de bevolking het gevaar op een contaminatie zal doen toenemen, maar in werkelijkheid wordt volgens de onderzoekers het risico verhogen en de bestaande lokale situatie verergeren.

Lees Verder

20:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stedelijke lichtvervuiling bedreiging voor trekvogels

De lichtvervuiling van de steden kan een zware impact hebben op het gedrag van trekvogels. Daarbij kan zelfs gewag worden gemaakt van een ecologische val. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Delaware. Onder meer wordt opgemerkt dat de volgens zich vaak te plekker vliegen tegen verlichte gebouwen of ten prooi vallen van stadskatten. De onderzoekers wijzen erop dat Fairmount Park in Philadelphia één van de grootste verzamelpunten van vogels uit het noordoosten van de Verenigde Staten is geworden. Men zou er volgens de studie een grotere densiteit vogels vinden dan op Cape May in New Jersey, die het grootste aantal nieuwsgierigen aantrekt om de trekvogels te bekijken.

Lees Verder

19:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Extreme posttraumatische stress heeft vaak seksuele pijler

Posttraumatische stress moet vaker worden vastgesteld dan algemeen wordt aangenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Zürich bij een groep van ongeveer vijfentwintighonderd Duitse burgers. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat ongeveer 1,5 procent van de bevolking aan klassieke posttraumatische stress leden, maar bij 0,5 procent diende een sterke vorm van de aandoening worden vastgesteld. De meest complexe vormen bleken vaak verband te houden met seksueel misbruik tijdens de kindertijd of herhaalde seksuele agressie tijdens de adolescentie of volwassenheid. De klassieke vorm werd daarentegen vooral opgetekend bij slachtoffers van zware ongevallen of traumatische gebeurtenissen.

Lees Verder

18:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Middenklasse valt heel moeilijk te omschrijven

Het blijkt vaak een grote uitdaging om een correcte omschrijving te geven van de middenklasse. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Portland State University. De onderzoekers stellen dat het concept weinig duidelijk schept in het reële leven van de bevolkingsgroepen die tot de middenklasse kunnen worden gerekend. Opgemerkt wordt dat de middenklasse mogelijke een handige term kan zijn voor politiekers en marketeers, maar veel te simplistisch is om wereldwijd een goede omschrijving te geven van een bepaalde economische status. Om een goede dekking te bieden, mag volgens de onderzoekers niet louter naar inkomen worden gekeken.

Lees Verder

17:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Massale uithongering nog steeds politiek wapen

Massale uithongering werd in het verleden geregeld als een politiek wapen ingezet. Het probleem is echter nog steeds niet helemaal verdwenen. Dat is de boodschap van het boek The History and Future of Famine van historicus Alex de Waal, directeur van het World Peace Foundation aan de Tufts University in de Verenigde Staten. De Waal verwijst onder meer naar figuren zoals Josef Stalin in de Sovjet-Unie en Mao Tse Toeng in China. Bij de start van deze eeuw leek het probleem volgens de Waal grotendeels uitgeroeid te zijn, maar er moet inmiddels volgens de wetenschapper voor een heropflakkering worden gevreesd. Hij verwijst onder meer naar Jemen, Syrië, Nigeria of Zuid-Soedan.

Lees Verder

 

16:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines moet zijn eigenheid behouden en mag niet door moederbedrijf Lufthansa worden opgeslorpt. Dat hebben een vijftigtal Belgische topmanagers in een brief aan het bestuur van Lufthansa gemeld. Opgemerkt wordt dat de activiteiten van Brussels Airlines van cruciaal belang zijn voor de connectiviteit van België met Europa en de rest van de wereld. Daarom moet Brussels Airlines volgens hen een sterke maatschappij blijven met een duidelijke verankering in Brussel. Algemeen wordt gevreesd dat Lufthansa de autonomie van Brussels Airlines gevoelig wil inperken. Ook de vakbonden hebben eventuele acties aangekondigd.

Luchtvaartgroep Air France-KLM wil samen met easyJet en Delta Air Lines een overnamebod doen op de failliete vliegtuigmaatschappij Alitalia, maar wacht daarvoor op de uitslag van de Italiaanse parlementsverkiezingen. Dat heeft de Italiaanse krant Corriere della Sera gemeld. De verkiezingen staan voor de eerste zondag van maart op de kalender. Alitalia ging vorig jaar failliet, nadat het personeel zich tegen een grote sanering had gekeerd. Grootaandeelhouder Etihad Airways besloot daarop de ondersteuning stop te zetten. Onder de geïnteresseerde partijen voor de activiteiten van Alitalia bevinden zich ook het Duitse Lufthansa en de Amerikaanse investeerder Cerberus zijn.

Vrachtwagenbouwer Volvo Trucks heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet van 91,7 miljard Zweedse kroon of 11,62 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalwinst ging met 30 procent omhoog naar ruim 7,3 miljard Zweedse kroon. Over het hele jaar werd een omzet gerealiseerd van 335 miljard Zweedse kroon. Dat betekende een toename met 11 procent tegenover het jaar voordien. De jaarwinst nam met 60 procent toe tot 21,3 miljard kroon. In Zuid-Amerika nam het aantal leveringen met 67 procent toe. Ook in Noord-Amerika en Europa werd een stijging met respectievelijk 56 procent en 14 procent gemeld.

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing heeft een voorstel gedaan bij de Braziliaanse overheid voor een samenwerking met sectorgenoot Embraer rond de bouw van verkeersvliegtuigen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de persbureaus Reuters en Bloomberg gemeld. Boeing had eerder voorgesteld Embraer over te nemen, maar dat voorstel leidde tot weerstand bij de Braziliaanse autoriteiten. Door een voorstel tot samenwerking, hoopt Boeing die zorgen nu weg te nemen. De defensie-activiteiten van Embraer vallen immers buiten het collaboratieplan. Embraer is een toeleverancier van de Braziliaanse luchtmacht. Daarnaast produceert de groep vooral kleinere verkeersvliegtuigen.

Telecombedrijf Vodafone en kabelaar Liberty Global zijn gesprekken gestart over een eventuele herschikking van hun activiteiten in Europa. Dat heeft Vodafone bevestigd na een aantal berichten over onderhandelingen tussen beide Amerikaanse groepen. Vodafone benadrukt wel dat er geen sprake is van een algemene samensmelting, maar zou worden gekeken naar mogelijke transacties in Europese landen waar beide bedrijven actief zijn. Daarbij zouden onderdelen kunnen worden geruild of onder elkaar worden verkocht. Onder meer zou er gesproken worden over bedrijfsonderdelen in Groot-Brittannië en Duitsland. In Nederland hebben de twee groepen al een aantal activiteiten samengevoegd.

De bijkomende bonussen die Deutsche Bank heeft voorzien moeten vermijden dat talentvolle traders en zakenbankiers naar een concurrent zouden overstappen. Dat heeft John Cryan, topman van Deutsche Bank, gezegd in een reactie op de opschudding die rond de bonussen was ontstaan. In Duitse media was gemeld dat de bank meer dan 1 miljard euro aan bonussen zou uitkeren. Dat betekent een verdubbeling tegenover vorig jaar. Deutsche Bank wordt nochtans al drie jaar op rij met verliezen geconfronteerd. Het verlies over het voorbije jaar wordt echter toegeschreven aan eenmalige fiscale lasten in de Verenigde Staten. Daarvoor mag het personeel volgens de bank niet worden gestraft.

Chipfabrikant Infineon heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,78 miljard euro. Dat was een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg van 161 miljoen euro naar 205 miljoen euro. Reinhard Ploss, chief executive van Infineon, waarschuwde wel dat de omzetgroei dit jaar wellicht een vertraging zal kennen. Dat is het gevolg van de versterking van de euro. Op termijn verwacht Ploss echter een positieve evolutie. Hij verwijst naar de introductie van de elektrische auto. Daardoor zal de fabriek van het concern in Dresden volgens hem de eerste jaren van het volgende decennium op volledige capaciteit werken.

Het Franse olieconcern Total heeft een grote olievoorraad ontdekt onder de zeebodem in de Golf van Mexico. Volgens het bedrijf gaat het om de grootste ontdekking door Total in de regio. De bron situeert zich ongeveer 120 kilometer uit de kust van Louisiana. De zee is daar ongeveer 2 kilometer diep. De olievoorraad bevindt zich op bijna 9 kilometer diepte en zal volgens Total een rendabele winning mogelijk maken. Total is in het gebied actief met een overeenkomst die de Franse groep vorig jaar met zijn Amerikaanse sectorgenoot Chevron sloot. Total gaat nu aan de slag met de uitbouw van een plan om de oliebron in ontwikkeling te brengen.

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst bleef status-quo op 3,3 miljard dollar. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 8 procent tot 22,9 miljard dollar geregistreerd. De jaarwinst nam met 1 procent toe tot 11,9 miljard dollar. Dave Ricks, chief executive van Eli Lilly, wees erop dat het bedrijf het voorbije jaar met Trulicity, Cyramza, Taltz, Basaglar, Jardiance, Lartruvo, Olumiant, Verzenio and Portrazza een hele reeks nieuwe producten op de markt heeft gebracht. Ook dit jaar worden nieuwe introducties voorzien.

Nieuwe regels hebben gezorgd dat gebruikers van Facebook per dag ongeveer vijftig miljoen minder uur aan het sociale netwerk besteden. Aanleiding zijn de veranderingen die in de newsfeed van Facebook zijn doorgevoerd. Dat heeft Mark Zuckerberg, topman van Facebook, gezegd ter gelegenheid van de presentatie van de jaarcijfers van het bedrijf. Zuckerberg gaf toe dat Facebook weliswaar een positief, maar ook moeilijk jaar achter de rug heeft. Hij wees daarbij naar de verspreiding van nepnieuws en de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maatregelen moeten onder meer nepnieuws, extremisme of gewelddadige content tegengaan. Ook de interactie met familie en vrienden wordt belangrijker.

De Amerikaanse olieproductie heeft in november de grens van 10 miljoen vaten per dag overschreden. De olieproductie steeg met 4 procent naar 10,04 miljoen vaten per dag. Dat is het hoogste peil sinds het begin van de jaren zeventig van de voorbije eeuw. Dat is gebleken uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van energie. De technologische vooruitgang maakt het mogelijk om grote hoeveelheden schalie-olie te ontginnen. De sterke stijging van de olieprijs de voorbije maanden heeft tot gevolg dat steeds meer boorputten van schalie-olie rendabel en operationeel worden. Verwacht wordt dat de Amerikaanse productie dit jaar tot 10,3 miljoen vaten per dag verder zal oplopen.

Het Chinese internetconcern Alibaba heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 83 miljard yuan of 10,6 miljard euro gerealiseerd. Dat blijkt een stijging met 56 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel met ruim één derde terug tot 23,3 miljard yuan. De opbrengsten werden gestimuleerd door de toename van de Chinese consumentenbestedingen. Tevens werd sterk geïnvesteerd in fysieke winkels. Tegelijkertijd wordt gewag gemaakt van een verdubbeling van de inkomsten uit clouddiensten. De Chinese online marktplaats van Alibaba bereikt inmiddels 515 miljoen actieve klanten. De groei wordt vooral gedragen door mobiele applicaties.

De strijd tegen corruptie heeft Saudi-Arabië tot nu al 107 miljard dollar opgeleverd. Dat heeft Saud al-Mojeb, Saudisch minister van justitie, gemeld. In november vorig jaar lanceerde Mohammed bin Salman een massaal onderzoek naar corruptie. Daarbij werden tientallen zakenlui, hoge ambtenaren en prinsen opgesloten in het hotel Ritz Carlton in Riad. Met de meeste verdachten werden minnelijke schikkingen gesloten. Een verdere vervolging werd meestal afgekocht door de overdracht van vastgoed, bedrijfsbelangen, aandelen en andere activa aan de overheid te betalen. In totaal werden bij de operatie 381 mensen opgepakt als verdachte of getuige. Wegens andere misdrijven bleven 56 personen aangehouden.

De AppStore van Apple heeft de applicatie Telegram, een berichtenplatform dat door Pavel Durov werd gelanceerd, tijdelijk geweerd. De applicatie zou in strijd zijn geweest met de regels van Apple. Het Amerikaanse concern benadrukte dat er ongepaste content zou zijn gevonden. Nadat Durov een aantal aanpassingen had gedaan aan de applicatie, werd Telegram volgens hem opnieuw tot de virtuele winkel van Apple toegelaten. Het is niet duidelijk welke motief Apple heeft aangevoerd om de applicatie te verwijderen. Volgens een aantal experts zouden de problemen mogelijk te maken kunnen hebben met de vereiste om ontoelaatbare content snel te verwijderen, de afwezigheid van vereiste filters of mogelijkheden tot encryptie.

Het Amerikaanse telecomconcern AT&T heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet geboekt van 41,68 miljard dollar, tegenover 41,84 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 2,4 miljard dollar naar 19 miljard dollar. Het bedrijf kon wel profiteren van een eenmalig fiscaal voordeel in de Verenigde Staten. Daarnaast wijst het bedrijf erop meer mobiele klanten te hebben kunnen aantrekken dan aanvankelijk was ingeschat. In totaal werden tijdens de laatste drie maanden netto 4,1 miljoen draadloze klanten aangesloten. De Amerikaanse medewerkers krijgen een bonus van 1.000 dollar. Er worden voor 1 miljard dollar investeringen voorzien.

07:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-02-18

Retailers kijken meer naar artificiële intelligentie

Dit jaar zal de retail een bedrag van ongeveer 2 miljard dollar investeren in artificiële intelligentie. Over vier jaar zal dat bedrag echter tot 7,3 miljard dollar zijn opgelopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Juniper Research. Een groot gedeelte van de investeringen zullen volgens de onderzoekers worden toegespitst op klantenservices en analyses van het consumentengedrag. Die activiteiten zouden 54 procent van alle budgetten opeisen. Daarnaast wordt de technologie vooral gebruikt voor geautomatiseerde marketing (30 procent) en voorspellingen over de vraag bij de gebruiker (16 procent).

Lees Verder

 

20:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Merken reageren vaak onvoldoende op emails van klanten

Merken reageren vaak onvoldoende op de emails van klanten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau SuperOffice. Opgemerkt wordt dat merken wel verwachten dat op hun communicatie wordt gereageerd, maar zichzelf terzake vaak passief opstellen. Onder meer wordt opgemerkt dat 90 procent van de ondernemingen niet de gewoonte heeft om de ontvangst van een email te bevestigen. Bovendien werd vastgesteld dat gemiddeld pas na twaalf uur en tien minuten een antwoord wordt verstuurd. Dat is volgens de onderzoekers totaal onaanvaardbaar. De beste bedrijven reageren echter binnen een periode van twee uur.

Lees Verder

 

19:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Financiële onzekerheid grootste barrière voor zelfstandige carrière

Vrees voor een gebrek aan financiële zekerheid vormt voor werknemers de belangrijkste hinderpaal voor een eventuele overstap naar het zelfstandig ondernemerschap. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Vorwerk bij een groep werknemers in Groot-Brittannië. De onderzoekers stelden vast dat 56 procent van de ondervraagden het gebrek aan financiële zekerheid de belangrijkste reden vinden om geen zelfstandig statuut te overwegen. Nochtans zegt 61 procent van de ondervraagden interesse te hebben in een zelfstandige carrière. Bij mannen loopt dat op tot 62 procent, tegenover 60 procent bij vrouwen.

Lees Verder

 

19:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tentoonstellingssector verwacht verdere sterke groei

Ook de tentoonstellingssector rekent dit jaar op een sterke wereldwijde groei. Dat is de conclusie van een rapport van de Union des Foires Internationales (UFI), gebaseerd op een enquête bij nagenoeg driehonderd organisatoren in meer dan vijftig landen en regio’s. Daarbij kon worden vastgesteld dat het voorbije jaar 44 procent van de ondernemingen hun operationele winst hebben kunnen opvoeren. Bovendien zegt meer dan 70 procent te verwachten dit jaar een omzetgroei te zullen kunnen boeken. Sterke prestaties worden vooral verwacht in onder meer Brazilië, Duitsland, Macau, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Lees Verder

 

19:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Digitale televisie en video rekent op sterke groei

Digitale televisie en video realiseerde vorig jaar een omzet van 64 miljard dollar. Over vier jaar zal dat bedrag echter zijn opgelopen tot 119,2 miljard dollar. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Juniper. Opgemerkt wordt dat de groei zal worden geleid door Noord-Amerika en West-Europa, maar China en het Verre Oosten zullen volgens het onderzoek slechts een beperkte achterstand laten blijven. Verder wordt aangevoerd dat de reclamebestedingen rond online video over een periode van vijf jaar met 130 procent zullen oplopen tot 37 miljard dollar. Verder wordt gemeld dat over vijf jaar wereldwijd 4,5 miljard mensen naar online video zullen kijken.

Lees Verder

 

19:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cruises verwachten toenemend aantal reizigers

Er kan dit jaar een sterke toename in de vraag naar cruises worden verwacht. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Traveltek op basis van cijfers van de Cruise Lines International Association (CLIA). Daarbij kon worden vastgesteld dat acht op de tien reisbureaus dit jaar een duidelijke toename van de vraag naar cruises verwacht. In totaal worden dit jaar wereldwijd 27,2 miljoen cruisereizigers verwacht. De grootste markt blijft Noord-Amerika, die 50 procent van alle reizigers zal vertegenwoordigen. Europa staat met 27 procent op de tweede plaats. De sterkste groei zal echter elders in de wereld worden opgetekend.

Lees Verder

 

19:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vreemde taal kan afkeer voor voeding afzwakken

Restaurants weten blijkbaar heel goed wat ze doen wanneer bepaalde gerechten in een buitenlandse taal op het menu worden geplaatst. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Chicago. De onderzoekers stelden immers vast dat klanten bij gerechten met imagoproblemen gemakkelijker tot een consumptie zullen overgaan indien van een buitenlandse taal gebruik wordt gemaakt. Terwijl weinig consumenten op restaurant slakken zouden bestellen, kan er toch een sterke interesse voor escargots worden opgetekend. Een vreemde taal kan volgens de onderzoekers de afkeer tegenover bepaalde producten bij de consument afzwakken.

Lees Verder

 

18:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Alphabet koestert plannen om in Saudi-Arabië een aantal datacenters te bouwen. De investering kadert in gesprekken die Alphabet voert over de mogelijke creatie van een technologiecentrum in Saudi-Arabië. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal bevestigd. Alphabet zou over de plannen gesprekken voeren met het Saudische staatsoliebedrijf Aramco. Op dit ogenblik telt het Midden-Oosten weinig grote datacenters. Alphabet zou drie Saudische datacenters plannen. Ook Bahrein zou een datacenter krijgen. Saudi-Arabië wil zijn economie diversifiëren en minder afhankelijk worden van de oliewinning.

Voortaan zullen in Frankrijk ook de activiteiten van de illegale drugshandel in het bruto binnenlands product worden verrekend. Dat heeft Insee, het Franse bureau van de statistiek, bekendgemaakt. Volgens Ronan Mahieu, hoofd van Insee, zal de opname van de smokkel en de consumptie van illegale drugs het Franse bruto binnenlandse product slechts met enkele miljarden euro doen toenemen. Er zal geen impact worden ervaren op de economische groei. Insee gaat met de beslissing in op een vraag van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Volgens Eurostat moeten ook illegale activiteiten zoals prostitutie en drugshandel in het bruto binnenlandse product worden opgenomen.

De Amerikaanse voedingsgroep Mondelez heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 6,97 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2,9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De groei werd vooral gedragen door Europa en Latijns-Amerika. De winst steeg van 93 miljoen dollar naar 802 miljoen dollar. Het bedrijf kon in de Verenigde Staten wel rekenen op een eenmalige financiële bonus van 59 miljoen dollar. Over het hele jaar daalde de omzet met 0,1 procent tot bijna 25,9 miljard dollar. Organisch kon echter een groei met 0,9 procent worden gemeld. De jaarwinst steeg met 76,1 procent tot 2,92 miljard dollar.

Uit de Play Store van het internetbedrijf Google zijn het voorbije jaar ruim 700.000 malafide applicaties verwijderd. Dat betekende een stijging met 70 procent tegenover het jaar voordien. Die stijging is volgens Andrew Ahn, productmanager van Google Play, onder meer te danken aan de inzet van kunstmatige intelligentie. Door de technologie worden de systemen van Google steeds beter in de detectie van malafide applicaties. Ahn benadrukt ook dat 99 procent van malafide applicaties konden worden onderschept vooraleer ze konden worden geïnstalleerd. Een groot gedeelte van de verwijderde programma’s bestond uit copycat-applicaties, gevolgd door pornografie, geweld, haat en illegale activiteiten.

In België zal ongeveer 25 procent van de familiebedrijven aan een nieuwe eigenaar moeten worden doorgegeven. Bovendien zegt 30 procent tijdens die periode de operationele leiding over de onderneming te zullen overdragen. Dat blijkt uit een rapport van zakenbank Degroof Petercam, op basis van een bevraging bij ongeveer vijfhonderd ondernemingen. Een groot gedeelte van de huidige eigenaars heeft immers de pensioenleeftijd bereikt. Wel wil het merendeel van de ondernemers de controle over de onderneming in de familie houden. Bij de overdracht denkt 42 procent van de ondernemers aan een verkoop, terwijl 28 procent voor een schenking zou kiezen.

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft onder de naam Afound de lancering van een nieuwe dochterketen bekendgemaakt. Afound moet zich toespitsen op de stockverkopen. Daarbij zullen overschotten van kleding van zowel de eigen groep als andere merken met belangrijke kortingen worden verkocht. Er kon nog niet worden aangegeven welke externe merken door Afound zullen worden verkocht. De eerste winkel van Afound, geleid door managing director Fredrik Svartling, is gevestigd langs Drottninggatan in Stockholm. Er wordt ook een online portfolio aangeboden. Het is niet duidelijk of de nieuwe dochterketen ook buiten Zweden operationeel zal worden.

Het Amerikaanse bedrijf GoPro, producent van actiecamera’s, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 334,8 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 38,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf boekte een nettoverlies van 55,8 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 115,7 miljoen dollar tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien. Over het hele jaar werd een omzet gerealiseerd van bijna 1,18 miljard dollar. Dat betekende een daling met 0,5 procent tegenover het jaar voordien. Het verlies bedroeg ruim 182,87 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van ruim 419 miljoen dollar het jaar voordien.

De autosector zal dit jaar last hebben van de aanhoudende onzekerheid over de brexit en de problemen rondom de emissie-reglemtering. Dat heeft de Association des Constructeurs Européens d'Automobiles (Acea) gemeld. Verwacht wordt dat de Europese autoverkoop dit jaar nog een groei met 1 procent zal kennen. Vorig jaar kon nog een stijging met 3,4 procent worden geregistreerd. Carlos Tavares, voorzitter van Acea, benadrukt dat de Europese autoverkoop bijna opnieuw het niveau heeft bereikt van tien jaar geleden, voor de uitbraak van de financiële crisis. Hij waarschuwde echter dat het herstel broos blijft. Ook de impact van de introductie van elektrische mobiliteit moet volgens hem goed worden bekeken.

De Japanse camerafabrikant Canon heeft tijdens het voorbije jaar een omzet van ruim 4,08 biljoen yen of bijna 36,11 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 19,9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 60 procent tot ruim 241,93 miljard yen. Het bedrijf zegt dit jaar een verdere groei te willen realiseren door een grotere diversificatie van de activiteiten. Canon wil zich daarbij niet meer uitsluitend op de productie kopieerapparaten en camera’s richten. Voor de diversificatie werden de voorbije jaren al een aantal overnames gedaan. Daarbij wordt onder meer gewezen op videobewaking en scanning. Tevens wordt gewezen op de grotere vraag naar oled-schermen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Dell overweegt inderdaad een terugkeer naar de beurs. Dat heeft Michael Dell, oprichter van het bedrijf, is een memo aan het personeel gezegd. Daarmee bevestigde Dell berichten die door een aantal bronnen werden gelanceerd. Hij benadrukte dat een aantal opties worden overwogen. Naast een beursgang zou ook een fusie met dochterbedrijf VMware, dat al een beursnotering heeft, kunnen worden overwogen. Een verkoop van Dell of VMware aan een externe partij is volgens de topman echter niet aan de orde. Dell heeft een belang van 80 procent in VMware. Wel werd gewaarschuwd dat er nog geen enkele definitieve beslissing over de toekomst van Dell is genomen.

De zelfrijdende auto's van Waymo, onderdeel van de technologiegroep Alphabet, legden het voorbije jaar de grootste afstanden af zonder een tussenkomst van een menselijke begeleider te vereisen. Dat zegt een rapport van het California Department of Motor Vehicles. Een tussenkomst kan nodig zijn bij een dreigend gevaar, maar sommige systemen schakelen ook bij ongunstige weersomstandigheden de autonome besturing uit. De auto’s van Waymo registreerden gemiddeld een afstand van 9.005 kilometer zonder de tussenkomst van een menselijke chauffeur. Op de tweede plaats staat General Motors met ruim 1.953 kilometer, gevolgd door Nissan (334 kilometer), Baidu (66 kilometer), Nvidia (6 kilometer) en Mercedes (1,6 kilometer).

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 13 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 47 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 20 procent tot 4,3 miljard dollar. Het bedrijf moest in de Verenigde Staten een eenmalige fiscale last van 2,3 miljard dollar inschrijven. Over het hele jaar werd een omzet gerealiseerd van 40,6 miljard dollar, tegenover ruim 27,6 miljard dollar het jaar voordien. De nettowinst nam met 56 procent toe tot 15,9 miljard dollar. Er werden eind vorig jaar 2,13 miljard actieve gebruikers per maand geteld. Dat was 14 procent meer dan het jaar voordien.

Autobouwer Fiat-Chrysler kan in de Verenigde Staten mogelijk een schikking treffen voor de fraude met emissie-software. Daarvoor moet de onderneming wel ongeveer 104.000 dieselwagens voor een revisie terugroepen. Daarnaast zal ook een aanzienlijke boete moeten worden betaald. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie bekendgemaakt. Over de omvang van de eventuele boete werden geen uitspraken gedaan. Onder meer het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) beschuldigde de autobouwer ervan de data over de emissies gemanipuleerd te hebben. Fiat-Chrysler heeft de aantijgingen echter altijd ontkend.

Het ecommercebedrijf eBay heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet geboekt van ruim 2,61 miljard dollar. Dat was een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Er werd echter een nettoverlies van bijna 2,6 miljard dollar opgetekend, tegenover een winst van bijna 5,95 miljard dollar het vierde kwartaal het jaar voordien. Toen kon echter van een eenmalig belastingvoordeel worden genoten, terwijl nu een eenmalig fiscale last moest worden geboekt. Over het hele jaar boekte eBay een omzetgroei met 7 procent tot bijna 9,57 miljard dollar. Er werd een nettoverlies geleden van ruim 1,01 miljard dollar, tegenover een winst van bijna 7,28 miljard dollar het jaar voordien.

Dating-applicatie Tinder maakt zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie. Er kan niet aanvaard worden dat bij de abonnementen van oudere gebruikers van een duurder tarief gebruik wordt gemaakt. Dat heeft een rechtbank in de Amerikaanse staat Californië geoordeeld. Een gebruiker van de applicatie had twee jaar geleden tegen Tinder een groepsgeding neergelegd omdat aan dertigplussers duurdere tarieven werden aangerekend. In eerste aanleg was de eis verworpen, nadat de applicatie had aangegeven dat met het prijsverschil een antwoord werd geboden op de krappe financiële budgetten van vele jonge gebruikers. In beroep werd die argumentatie echter verworpen.

17:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Groeiversnelling op Amerikaanse cosmetica-industrie

In de Verenigde Staten heeft de sector van de luxe-cosmetica het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 17,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. Dat is de conclusie van een rapport van consulent NPD Group. Opgemerkt wordt dat bij huidverzorging een groei met 9 procent kon worden opgetekend, gevolgd door makeup en parfums met een respectievelijke stijging van 6 procent en 4 procent. Daarbij wordt aangevoerd dat bij huidverzorging na een relatief rustige periode een heropleving kon worden opgetekend. In totaal leverde de niche een omzet van 5,6 miljard dollar op.

Lees Verder

 

17:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Online video kiest vooral voor YouTube of Facebook

In de Verenigde Staten zijn YouTube en Facebook de belangrijkste platformen voor de consumptie van online video. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Wibbitz. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat 73,9 procent van de Amerikaanse online bevolking voor zijn videoconsumptie beroep doet op YouTube of Vimeo. Op een tweede plaats volgt Facebook met een score van ongeveer 60 procent. Instagram staat met ongeveer 25 procent op een derde plaats. In de eerste plaats wordt gekeken naar entertainment (56,5 procent), gevolgd door handleidingen (51 procent), nieuwsverhalen (48,4 procent) en educatieve en informatieve content (47,6 procent).

Lees Verder

 

16:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Asia-Pacific ook dit jaar snelst groeiende sponsoringmarkt

Wereldwijd zal dit jaar een bedrag van 65,8 miljard dollar worden besteed aan sponsoring. Dat betekent een stijging met 4,9 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent ESP Properties. Opgemerkt wordt dat de sector daarmee ook een versnelling laat optekenen, want het jaar voordien kon een stijging met 4,3 procent worden gemeld. Noord-Amerika blijft wereldwijd de grootste sponsoring-markt en zal dit jaar een omzet van 24,2 miljard laten optekenen, maar blijft volgens het rapport met een groei van 4,5 procent wel onder het wereldwijde gemiddelde. De sterkste groei daarentegen zal worden opgetekend in de regio Asia-Pacific.

Lees Verder

 

16:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europese hotelsector heeft sterk jaar achter de rug

De Europese hotelsector kende het voorbije jaar de sterkste groei van de hele eeuw. Vooral mediterrane landen zoals Portugal, Spanje, Italië en Griekenland kunnen op een sterke interesse rekenen. Dat is de conclusie van een rapport van MKG Consulting over de inkomsten van de Europese hoteliers vorig jaar. Gemiddeld kon bij de inkomsten per beschikbare kamer een groei met 5,7 procent worden opgetekend tegenover het jaar voordien. In Portugal kon echter een stijging met 14,5 procent worden opgemerkt. Ook Frankrijk en België toonden tekenen van herstel nadat het jaar voordien de gevolgen van de terroristische aanvallen werden gevoeld.

Lees Verder

 

15:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaans zakenleven botst op groot wantrouwen

Slechts een minderheid van de Amerikaanse bevolking heeft vertrouwen in het zakenleven. Daarentegen wordt wel een groter vertrouwen vastgesteld in ondernemers en andere topfiguren uit de economie. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Edelman. Vastgesteld werd dat slechts 48 procent van de ondervraagde Amerikanen hun vertrouwen in het bedrijfsleven bevestigen. Daarmee scoort de sector nog wel beter dan de media en de overheid, die respectievelijk een score van 42 procent en 33 procent laten optekenen. Ook niet-gouvernementele organisaties halen trouwens een score van amper 49 procent.

Lees Verder

 

15:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Reissector besteedt toenemende aandacht aan wellness

Tegen eind dit decennium zal het wereldwijde wellness-toerisme een omzet realiseren van 808 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 43 procent tegenover het midden van het decennium. Dat blijkt uit een rapport van het Global Wellness Institute. Er wordt aan toegevoegd dat de sector ook de volgende jaren een sterke groei zal laten optekenen. Wellness is volgens het rapport ook bestand tegen economische schokken en geopolitieke gebeurtenissen. Bovendien kan volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat steeds meer toeristen in hun reisprogramma wellness-elementen willen introduceren. De sector kende de voorbije periode de sterkste groei in Azië.

Lees Verder

 

15:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Luchtvaartverkeer bijna de helft door wifi gedekt

Wereldwijd bieden inmiddels 82 luchtvaartmaatschappijen in hun vliegtuigen toegang tot draadloos internet aan. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Routehappy. Er wordt aan toegevoegd dat inmiddels op 43 procent van het volledige pakket zetelmijlen wifi beschikbaar is. Drie maatschappijen -  Icelandair, Southwest en Virgin Atlantic - bieden op al hun vluchten draadloos internet aan. Daarnaast bieden dertien maatschappijen wifi aan op alle vluchten op langere afstand. Tevens bleek dat ook de kwaliteit van draadloos internet aan boord van de vliegtuigen verder blijft verbeteren.

Lees Verder

 

14:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-02-18

Nieuwsoverzicht

Janet Yellen, vertrekkend president van de Amerikaanse Federal Reserve, zet haar carrière verder bij de Brookings Institution in Washington. Dat heeft Yellen zelf bekendgemaakt. Ook Ben Bernanke, de voorganger van Yellen bij de Federal Reserve, werkt voor de Brookings Institution. Yellen heeft een termijn van vier jaar bij de Federal Reserve afgerond en wordt opgevolgd door Jerome Powell. Yellen was de eerste vrouwelijke voorzitter van de Federal Reserve. Vermoed wordt dat Powell weinig zal veranderen aan het beleid dat Yellen bij de Federal Reserve heeft gevolgd. President Donald Trump besliste om het mandaat van de democrate Yellen bij het Federal Reserve echter niet te verlengen.

Pakketvervoerder United Parcel Service (UPS) heeft bij vliegtuigbouwer Boeing achttien nieuwe toestellen besteld. Met het order is een bedrag gemoeid van bijna 6,5 miljard dollar. Boeing moet daarbij vier exemplaren van het type B767-300F leveren, maar daarnaast werden ook veertien exemplaren van de Boeing B747-8F besteld. De toestellen moeten de loop van de volgende vijf jaar worden geleverd. De pakketvervoerder had ook twee jaar geleden al een order van veertien exemplaren van de B747 geplaatst. Er was toen ook een optie genomen op een bijkomend order van veertien exemplaren. De voorbije jaren waren bij Boeing de bestellingen voor het type nagenoeg stilgevallen.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 305 miljard dollar, tegenover 234 miljard dollar het jaar voordien. De stijging was onder meer te danken aan de hogere productie van nieuwe velden, waardoor de lagere opbrengsten van een aantal bestaande velden konden worden gecompenseerd. De nettowinst van het energieconcern steeg van 4,6 miljard dollar naar 13 miljard dollar. Shelle benadrukte geprofiteerd te hebben van de oplopende energieprijzen en een aantal efficiëntie-verbeteringen. Daarentegen moest een een bedrag tussen 2 miljard dollar en 2,5 miljard dollar worden gereserveerd voor een eenmalige Amerikaanse fiscale last.

Investeerder Blackstone neemt de financiële divisie van informatie-leverancier Thomson-Reuters over. Blackstone verwerft een belang van 55 procent in de divisie, die twee jaar geleden een omzet van 6,1 miljard dollar realiseerde. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van 17 miljard dollar. De divisie is gespecialiseerd in de levering van data, nieuws en analyses aan de financiële sector. Blackstone richt voor de activiteit een nieuwe onderneming op. Er werd tevens overeengekomen dat Thomson-Reuters gedurende minstens dertig jaar aan de nieuwe entiteit nieuws zal leveren. Voor die diensten zal een bedrag van 325 miljoen dollar per jaar worden betaald.

De Amerikaanse technologiegroep Google investeert 200 miljoen euro in zijn datacentrum in Saint-Ghislain bij Bergen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Het datacentrum werd begin dit decennium geopend. Met het project was een investering gemoeid van ongeveer 250 miljoen euro. Drie jaar later werd nog eens 300 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de capaciteit van het datacenter. De nieuwe investeringen gaan onder meer naar de aanleg van een installatie zonnepanelen. Het datacenter biedt op dit ogenblik werk aan ongeveer driehonderdvijftig mensen. Naast Bergen heeft Google nog Europese datacenters in Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland.

Het Nederlandse designbedrijf Bugaboo wordt overgenomen door de Amerikaanse investeerder Bain Capital. Dat heeft Bugaboo bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De Nederlandse onderneming raakte vooral bekend als fabrikant van kinderwagens, maar is inmiddels ook producent van luxe rolkoffers. Bugaboo was eind oktober vorig jaar door zijn aandeelhouders Eduard Zanen en Max Barenbrug in de etalage geplaatst. De Nederlandse groep telt ruim dertienhonderd medewerkers, gespreid over meer dan vijftig landen. Het bestaande management van Bugaboo blijft ook na de overname op post. Max Barenbrug blijft ook designverantwoordelijke.

Het bedrijf Smartphoto heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 45,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1,1 procent tegenover het jaar voordien. Wanneer alleen naar de autonome omzet wordt gekeken, zou een groei met 4,7 procent zijn gerealiseerd. De winst liep met 44,5 procent op tot 6,6 miljoen euro. Daarbij wordt gewezen op een optimale marketing-efficiëntie, terwijl ook gewag wordt gemaakt van synergie-effecten door de overname van Webprint. De cijfers tonen aan dat Smartphoto - het voormalige Spector - de heropleving van de voorbije periode ook vorig jaar heeft verder gezet. De voorbije vijf jaar kende de omzet een stijging met 35 procent. Het bedrijf is inmiddels actief in veertien landen.

Het wijngoed Franc Mayne in Saint-Emilion is verkocht aan de Franse zakenman Jean-Pierre Savare, voorzitter van het technologiebedrijf Oberthur. Het domein was in handen van onderneemster Griet Van Malderen, dochter van de familie die met luierfabrikant Ontex van start ging. Savare was, samen met Martine Cazeneuve, al minderheidsaandeelhouder van het domein. Franc Mayne heeft een oppervlakte van 7 hectare. Financiële details over de verkoop werden niet bekendgemaakt, maar wijngoed van Saint-Emilion kan volgens experts een waarde tot 16 miljoen euro per hectare halen. Van Malderen heeft ook de domeinen Château de Lussac en Vieux Maillet te koop gezet.

De Amerikaanse financiële groep Visa heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Opgemerkt wordt dat met de transacties gemiddeld grotere bedragen waren gemoeid. Bovendien kon ook in het volume betalingen een stijging worden gemeld. Dat was onder meer te danken aan de verdere toename van ecommerce. Visa kondigde verder een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 7,5 miljard dollar aan. De onderneming maakte verder nog bekend dat ook dit jaar het dividend voor de aandeelhouders zal worden opgetrokken. Die trend wordt al tien jaar gehandhaafd.

Ketelbouwer Vyncke uit Harelbeke neemt zijn Zweedse sectorgenoot Petrobio, dochter van de scheepvaartgroep Stena, overgenomen. De overname moet Vyncke toelaten zijn activiteiten uit te breiden naar Scandinavië, waar buitenstaanders moeilijk voet aan grond kunnen zetten. Petrobio realiseert een jaaromzet van 10 miljoen euro. Het Zweedse bedrijf telt vijfendertig medewerkers. Stena zou al langere tijd op zoek zijn naar een overnemer, want de Zweedse groep wil zich volledig toeleggen op de scheepvaart en offshore activiteiten. Vyncke en Petrobio zijn ook complementair. Vyncke is gespecialiseerd in vaste biomassa, terwijl Petrobio zich toespitst op de verbranding van stofvormige brandstoffen.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft het voorbije jaar in de strijd tegen zware fraude meer dan 2,12 miljard euro boetes en belastingverhogingen uitgesproken. Daarmee is een nieuw record gevestigd. Tegenover het jaar voordien was er sprake van een stijging met ruim 63 procent. Tegenover drie jaar geleden wordt gewag gemaakt van een verdubbeling. In totaal werden vorig jaar 1.352 onderzoeksdossiers opgestart. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover het jaar voordien, toen de dienst echter ook nog meer dan veertienhonderd spontane fiscale regularisaties afhandelen. Die taak is nu door een andere divisie overgenomen.

Deutsche Bank heeft het tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet geboekt van 5,71 miljard euro. Dat was een daling met 19 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het kwartaalverlies steeg van 1,9 miljard euro naar 2,2 miljard euro. Daarbij wordt gewezen naar eenmalige fiscale lasten in de Verenigde Staten, maar ook naar een lage handelsactiviteit bij de klanten. De jaaromzet liep met 12 procent terug tot 26,4 miljard euro, te wijten aan strategische desinvesteringen en uitdagende marktomstandigheden. Het jaarverlies viel van 1,4 miljard euro terug tot 0,5 miljard euro. Operationeel was er een winst van 1,3 miljard euro, tegenover een verlies van 810 miljoen het jaar voordien.

De Belgische regering gaat de volgende vijf jaar een budget van 1,75 miljard euro reserveren voor investeringen in spoorinfrastructuur. Dat heeft François Bellot, federaal minister van mobiliteit, bekendgemaakt. Het grootste gedeelte van het budget zal worden aangewend voor de modernisering van stations en de aanleg van nieuwe sporen. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in de aankoop van nieuwe treinen, terwijl ook geld wordt geïnvesteerd in de remsystemen. Ook zullen financiële middelen worden voorzien voor de heraanleg van stationsomgevingen. Er komen ook nieuwe parkings voor tienduizend auto’s en tienduizend fietsen. Er komt ook een lening van 1 miljard euro voor extra investeringen.

In Nederland heeft Keesing Media, uitgever van puzzelboeken, sectorgenoot Sanders Puzzelmedia overgenomen. Sanders is de tweede overname die Keesing, een voormalig onderdeel van Telegraaf Media Groep, op korte termijn realiseert. In september vorig jaar werd immers ook al Eye to Eye Puzzles ingelijfd. Sanders is de tweede grootste uitgever van puzzelmagazines in Nederland en België. Het bedrijf is eigenaar van titels zoals Sanders Puzzelboeken, Puzzelhobby, De Denker en De Puzzelaar. Bij Sanders werken een veertigtal mensen. De overname moet voldoende schaalgrootte creëren om een concurrerende positie op de markt te kunnen blijven garanderen.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er moest tevens een verlies van ruim 281 miljoen dollar worden geboekt, tegenover een winst van bijna 174 miljoen dollar tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. Het negatieve resultaat het voorbije kwartaal is echter te wijten aan een eenmalige fiscale last die in de Verenigde Staten moest worden geboekt. Opgemerkt wordt dat de verkopen van dochtermerk Barbie met ruim 9 procent zijn gestegen. Bij Fisher Price was er echter een daling met 12 procent.

10:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-02-18

Vrouwen kiezen gezondheid boven uiterlijk

Vrouwen hechten bij fitness-campagnes in eerste instantie aan de fysieke gezondheid. Het streven naar een ideaal lichaamsbeeld is ondergeschikt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Flinders University, de University of the Sunshine Coast en het Burnet Institute. Het onderzoek toonde dat vrouwen positiever reageren op beelden die functionele fitness aanmoedigen dan beelden die een grotere aandacht besteden aan het fysieke uiterlijk. Een confrontatie met beelden over functionele fitness bleek bij vrouwen immers een grotere interesse om zich voor een fitness-sessie in te schrijven. Ook bleken de vrouwen meer tevreden met hun eigen uiterlijk.

Lees Verder

17:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Krijgsgevangene gaat terug tot veertiende eeuw

Het concept van de krijgsgevangene gaat minstens terug tot de veertiende eeuw. Daarmee is het begrip alvast minstens drie eeuwen ouder dan tot nu toe werd gedacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southampton. De onderzoekers zeggen in een Anglo-Normaanse tekst uit 1357 tot nu toe de vroegste verwijzing naar een krijgsgevangene te hebben gevonden. De tekst behandelt de lotgevallen van de Count de Ventadour tijdens de Honderdjarige Oorlog. Ventadour was het jaar voordien tijdens de Slag van Poitiers, in het westen van Frankrijk, gevangen genomen en werd in de tekst als een prisonnier-de-guerre omschreven.

Lees Verder

16:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |