02-02-18

Genen van vrienden beïnvloeden academische slaagkansen

De succeskansen op school worden onder meer bepaald door de genen van de leerling. Maar ook de genen van zijn medeleerlingen hebben een impact. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University bij vijfduizend studenten. De onderzoekers merken daarbij op dat jongeren vaak door het gedrag van hun vrienden worden beïnvloed. Dat gedrag wordt echter vaak door genetische factoren gedragen. Het is volgens de onderzoekers dan ook duidelijk dat de genetische eigenschappen van vrienden en klasgenoten een impact hebben op de schoolprestaties en het academische succes van een individu.

Lees Verder

15:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amazon meest positief in gedachten Amerikaanse consument

In het Amerikaanse bedrijfsleven heeft Amazon zich het voorbije jaar op de meest positieve manier laten opmerken. Daarmee voert het merk al vijf jaar onafgebroken de rangschikking aan. Dat blijkt uit een rapport van consulent YouGov. Amazon behaalde een score van 33,5 punten, gevolgd door Netflix met 31,5 procent. Netflix eindigt voor de derde keer op rij op de tweede plaats. De top vijf bestaat verder uit Amazon Prime (28,1 punten), YouTube (26,5 punten) en Google (23,7 punten). In de top tien staan verder Nike, Dawn, M&M, iPhone en Apple. Opmerkelijk is echter de afwezigheid van Facebook, dat het voorbije jaar echter vaak vooral negatief in het nieuws is geweest.

Lees Verder

14:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Services grote carnivoren hebben belangrijke economische impact

Het verdwijnen van grotere carnivoren uit de biotoop rond menselijke nederzettingen, dreigt een belangrijke impact te hebben op de economie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland en de Wildlife Conservation Society. De onderzoekers wijzen erop dat deze carnivoren immers traditioneel voor de aantal belangrijke services instaan. Onder meer wordt daarbij gewezen op gieren, die karkassen opruimen. Wanneer deze aaseters uit de omgeving verdwijnen, moet de mens die activiteit zelf overnemen. Dat kan een belangrijke kost vertegenwoordigen. Een alternatief is echter niet denkbaar.

Lees Verder

12:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hackers maken wereldwijd bijna één miljard slachtoffers

Het voorbije jaar zijn wereldwijd 978 miljoen mensen het slachtoffer geworden van hackers. In totaal werd daarbij 172 miljard dollar buitgemaakt. Dat is de conclusie van een rapport van het veiligheidsbedrijf Symantec, gebaseerd op interviews met meer dan twintigduizend consumenten in twintig landen. In de Verenigde Staten werden 143 miljoen slachtoffers gemaakt. Dat is meer dan de helft van de Amerikaanse online bevolking. Daarbij werd een totaal verlies van 19,4 miljard dollar opgetekend. In Groot-Brittannië is er sprake van 17 miljoen slachtoffers, die gezamenlijk 4,6 miljad pond schade zouden hebben geleden.

Lees Verder

10:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwelijke familieleden zorgen voor moeilijkste relaties

Mensen zijn meer geneigd relaties met vrouwelijke familieleden als moeilijk te definiëren. Dat zegt een onderzoek van wetenschappers aan de University of California in de Verenigde Staten en de Bar-Ilan University in Israël. Over het algemeen toont de studie dat gemiddeld 15 procent van de relaties als moeilijk was gecategoriseerd. Conflicten waren meestal met naaste verwanten zoals ouders, broers en zussen en echtgenoten. Vrienden bleken het minst vaak tot problemen te leiden. Nauwe verwanten kunnen onevenredig als moeilijk worden genoemd omdat er vaak sprake is van een actieve en emotionele betrokkenheid.

Lees Verder

09:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf eBay zet een samenwerking op met de Nederlandse betaaldienst Adyen op. Dat heeft het concern bekendgemaakt. Tot nu toe kon voor de verwerking van de transacties op eBay beroep worden gedaan op PayPal. Geleidelijk zal Adyen echter de transacties van PayPal overnemen. De transformatie begint dit jaar al in de Verenigde Staten en moet over drie jaar nagenoeg volledig zijn afgerond. PayPal werd twintig jaar geleden in Californië opgericht door de ondernemers Peter Thiel, Luke Nosek en Max Levchin. Het bedrijf werd vier jaar later echter door eBay overgenomen. Drie jaar geleden volgde een beursgang, waardoor PayPal opnieuw een zelfstandige entiteit werd.

Het Ierse voedingsconcern Total Produce neemt een belang van 45 procent in zijn Amerikaanse sectorgenoot Dole Food. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 300 miljoen dollar. De totale waarde van Dole wordt door de overname geraamd op 2 miljard dollar. Het Ierse bedrijf heeft bovendien om op termijn 100 procent van de aandelen van Dole over te nemen. Daarvoor zou een bedrag tussen 562 miljoen dollar en 762 miljoen dollar moeten worden betaald. Total Produce heeft voor de verdere opbouw van zijn belang vijf jaar tijd. Indien de Ierse groep dan geen 100 procent van de aandelen van Dole in handen heeft, kan het Amerikaanse bedrijf een verkoop aan een derde partij eisen.

De Italiaanse autobouwer Ferrari heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met 34 procent toe tot 537 miljoen euro. In totaal verkocht de Italiaanse constructeur het voorbije jaar 8.398 wagens. Dat betekende een toename met bijna 5 procent tegenover het jaar voordien. Sergio Marchionne, chief executive van Ferrari, wees erop dat het bedrijf het voorbije jaar een operationele winst van 1,04 miljard euro kon melden. Dat niveau moet volgens hem tegen het einde van het decennium tot minstens 2 miljard euro worden opgevoerd. Het bedrijf streeft naar de verkoop van 10.000 wagens per jaar.

Het alternatieve hotelplatform Airbnb gaat dit jaar nog niet naar de beurs. Dat heeft Brian Chesky, topman van Airbnb, bekendgemaakt. Algemeen wordt aangenomen dat Airbnb ooit tot een beursintroductie zal overgaan, maar voorlopig staat een dergelijke operatie nog niet op de kalender. Over de beursgang zal volgens Chesky op een later ogenblik een beslissing worden genomen. Verder maakte de topman ook het vertrek van financieel directeur Laurence Tosi bekend. Vanwege zijn ervaring met Wall Street werd Tosi gezien als de man die de beursgang van Airbnb moest begeleiden. Belinda Johnson, die zeven jaar geleden van Yahoo naar Airbnb overstapte, werd gepromoveerd tot chief operating officer.

Het Chinese ecommerce-concern Alibaba neemt een belang van 33 procent in de financiële dienstverlener Ant Financial, het moederbedrijf van onder meer de betaaldienst Alipay. Zowel Alibaba als Ant Financial zijn eigendom van miljardair Jack Ma. De waarde van Ant Financial wordt geraamd op een bedrag van 74,5 miljard dollar. De transactie gebeurt echter zonder een cash betaling. Wel wordt intellectuele eigendom rond Ant Financial door Alibaba opnieuw aan de financiële dienstverlener overgedragen. Ook de betaling van royalties door Ant Financial wordt stopgezet. De instap van Alibaba wordt gezien als een mogelijke voorbereiding op een beursgang van de financiële dienstverlener.

De lidstaten van de Europese Unie zouden hun restaurants en cafés moeten aanmoedigen gratis leidingwater op tafel te zetten. Dat heeft de Europese Commissie gezegd. De vraag vormt een onderdeel van het beleid van de Europese Commissie om de consument aan te moedigen om van flessenwater naar leidingwater over te schakelen. Op die manier kan de productie van plastic afval worden beperkt, terwijl tevens de consument een besparing kan realiseren. Gewag wordt gemaakt van een jaarlijkse besparing van ongeveer 600 miljoen euro. Ook in openbare gebouwen en op pleinen en parken zou volgens de Europese Commissie gratis leidingwater moeten worden verdeeld.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet van 88,3 miljard dollar gerealiseerd, tegenover 78,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De kwartaalwinst steeg van 17,9 miljard dollar naar 20 miljard dollar. In totaal verkocht het bedrijf 77 miljoen iPhones. Dat betekent een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaalrecord staat op 78,2 miljoen exemplaren. De inkomsten uit de verkoop van iPhones namen met 13 procent toe tot 61,58 miljard dollar. Bij de andere producten - AppleWatch, AppleTV en Beats, werd een stijging met 36 procent opgetekend. De diensten stegen met 18 procent.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Uber, aanbieder van alternatieve taxidiensten, heeft in San Francisco ook een deelplatform voor elektrische fietsen gelanceerd. Uber werkt voor het project samen met Jump, een startup uit New York. Bedoeling is dat de gebruikers in de applicatie van Uber in hun omgeving een beschikbare fiets kunnen zoeken. Daarmee kan een alternatief worden gekozen voor het aanbod particuliere taxi’s. Een verplaatsing met de fiets kost 2 dollar voor maximaal dertig minuten. Daarna kan per kwartier een bijkomend bedrag van 1 dollar worden betaald. Op dit ogenblik beschikt Jump in San Francisco over tweehonderdvijftig elektrische fietsen, die bij Uber kunnen worden besteld.

Het Amerikaanse ecommercebedrijf Amazon heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 60,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 38 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst liep van 749 miljoen dollar naar 1,9 miljard miljard dollar op. Daarmee boekte Amazon voor de eerste keer in zijn geschiedenis een kwartaalwinst van meer dan 1 miljard dollar. Die prestatie is echter in grote mate te danken aan een eenmalig fiscaal voordeel in de Verenigde Staten. Over het hele jaar werd een omzetstijging met 31 procent tot 17,9 miljard dollar gemeld. De netto jaarwinst steeg van 2,4 miljard dollar naar 3 miljard dollar.

De verlenging van de levensduur van de kerncentrales spaart minder geld uit dan verwacht. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Energyville op vraag van de milieuverenigingen Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en de Fédération Inter-Environnement Wallonie. De Belgische kerncentrales zouden midden volgend decennium definitief moeten worden stilgelegd. Indien de operaties van twee reactoren nog vijf jaar langer zouden worden verdergezet, zou volgens Energyville een besparing van 235 miljoen euro kunnen worden gerealiseerd. Nog eens tien jaar later zal de winst van de verlenging volgens het rapport echter tot nul zijn herleid.

Het Belgische bedrijf Winsol, fabrikant van onder meer rolluiken en zonnewering, is van eigenaar veranderd. De holding Sucova heeft een meerderheidsaandeel in de onderneming overgenomen van investeerder Bencis. Achter Sucova gaan de holding Sufina en Xavier Costenoble, chief executive van Winsol, schuil. Winsol boekte vorig jaar een omzet van 75 miljoen euro. Er werd tevens een bedrijfswinst van 3 miljoen euro gemeld. Sufina, de holding van de Oost-Vlaamse familiale groep Moortgat, heeft ook nog een belang in onder meer Sels Villabouw. Oorspronkelijk was de groep Moortgat actief op de markt van de rijscholen. Die activiteit werd echter aan de Vlaamse Automobilistenbond verkocht.

De Amerikaanse technologiegroep Alphabet, het moederbedrijf van onder meer Google, heeft tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 32,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Er diende echter ook een verlies van 3,02 miljard dollar worden ingeschreven, te wijten aan een eenmalige fiscale last. Tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien werd nog een winst van 5,3 miljard dollar gemeld. Over het hele jaar werd een omzetstijging met 23 procent tot 110,9 miljard dollar opgetekend. De jaarwinst daalde van nagenoeg 19,48 miljard dollar naar ruim 12,66 miljard dollar.

De wereldwijde luchtvaart heeft het voorbije jaar meer dan 4 miljard reizigers geteld. Dat betekende een stijging met 7,6 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de International Air Transport Association (Iata). De sector kon volgens de organisatie genieten van het herstel van de wereldeconomie. De sterkste groei kon worden opgetekend in Azië, waar een stijging met 10 procent werd gemeld. Ook Europa toonde een stijging met 8 procent. In Noord-Amerika bleef de groei beperkt tot 4 procent. Het aanbod beschikbare zetels nam met 6,3 procent toe. Daardoor konden de luchtvaartmaatschappijen hun gemiddelde bezettingsgraad van 80,5 procent naar 81,4 procent opvoeren.

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) heeft tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 18,83 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf boekte een kwartaalwinst van 1,1 miljard dollar, tegenover een verlies van 239 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien, toen echter een eenmalige pensioenuitgave moest worden geboekt. De jaaromzet steeg met 8 procent tot bijna 66 miljard dollar. De jaarwinst steeg van 3,4 miljard dollar naar 4,9 miljard dollar. De positieve cijfers werden onder meer gedragen door een toename van services rond online bestellingen.

De Amerikaanse bedrijven Amazon, Berkshire Hathaway en JPMorgan Chase starten voor de gezondheidszorg voor hun personeel met een gezamenlijk initiatief. Het project moet de bedrijven toelaten om de kosten terug te schroeven en de dienstverlening te versterken. Daarvoor wordt een afzonderlijke identiteit zonder winstgevend oogmerk opgestart. Verdere details over het project konden nog niet worden meegedeeld. Indien het experiment een succes blijkt, zou het systeem ook naar andere bedrijven kunnen worden uitgebreid. Volgens Jamie Dimon, topman van JPMorgan Chase, zou uiteindelijk elke werknemer in de Verenigde Staten van het project moeten kunnen gebruik maken.

08:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-02-18

Jager-verzamelaar heeft uitgebreid vocabularium voor geuren

Jager-verzamelaars hebben voor geuren breed vocabularium. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Radboud University in Nederland en de Lund University in Zweden bij het Jahai-voll op het schiereiland Malakka in Zuidoost-Azië. De onderzoekers merken op dat het voor veel mensen weliswaar gemakkelijk is om kleuren te benoemen, maar bij het benoemen van geuren veel meer moeite ervaren. Dat geldt echter niet voor het Jahai-volk, dat over een uitgebreid vocabularium over geuren beschikt. Die vaardigheid moet volgens de onderzoekers wellicht worden toegeschreven aan het feit dat de identificatie van geuren voor de jager-verzamelaar belangrijker is dan voor de hedendaagse westers mens.

Lees Verder

17:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Landschapskantoor vaak op negatieve manier ervaren

Werknemers met een bureau in een landschapskantoor voelen zich vaak minder goed in hun vel. Bovendien blijken ze ook vaak minder tevreden met het werk. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Karlstad University in Zweden. Daarnaast blijkt het landschapskantoor volgens de respondenten ook minder vlot aanleiding te geven tot een goede dialoog onder collega’s. De onderzoekers hebben het over opmerkelijke en tegenvallende resultaten. Landschapskantoren moesten de bedrijven immers niet alleen toelaten op besparingen door te voeren, maar moesten bovendien ook de interactie tussen collega’s vergemakkelijken.

Lees Verder

16:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Groot-Brittannië bekommerd over gokreclame op voetbalshirts

In Groot-Brittannië hebben gokbedrijven massaal hun opwachting gemaakt op de voetbalshirts van de Engelse voetbalclubs. Dat leidt tot een aantal vragen over de bescherming van de volksgezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Glasgow en Healthy Stadia. De onderzoekers wijzen erop dat de sterke band tussen het voetbal en de gokwereld zou kunnen bijdragen tot een algemene perceptie bij het publiek dat weddenschappen een integraal onderdeel van het dagelijks leven uitmaken. Gokken zou bij het publiek in Groot-Brittannië jaarlijks ongeveer 1,16 miljard pond weghalen.

Lees Verder

15:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Negatieve werkervaring kan lang blijven hangen

Het is voor werknemers niet altijd even gemakkelijk om negatieve ervaringen achter zich te laten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University bij meer dan vierhonderd werknemers. Daarbij moest volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat professionele opdrachten snel kunnen veranderen, maar ook in de nieuwe functies geruime tijd nog altijd kunnen blijven doorwerken. Er diende echter te worden opgetekend dat de ondervraagden vaak gewag maken van aanhoudende negatieve percepties over andere werknemers of ongunstige visies over het management of het leiderschap.

Lees Verder

15:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Emigratie hielp Afro-Amerikanen armoede bestrijden

Afro-Amerikanen hebben uit de migratie naar het noorden in het tweede kwart van de voorbije eeuw duidelijk voordelen gepuurd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. In vergelijking met Afro-Amerikanen die beslisten in het zuiden te blijven, bleken emigranten immers uitzicht te krijgen op een hogere opleiding, superieure professionele vooruitzichten en een grotere kans te hebben om de armoede achter zich te laten. In het begin van de twintigste eeuw was minder dan 5 procent van de Afro-Amerikaanse bevolking van de zuidelijke staten naar een andere woonplaats verhuisd. Tegen het midden van de twintigste eeuw was dat cijfer opgelopen tot ongeveer 20 procent.

Lees Verder

14:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Succeskansen van immigratie kunnen worden berekend

Een succesvolle integratie van migranten wordt bepaald door de plaats van vestiging die de nieuwkomers krijgen toegewezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University, de ETH Zürich en het Dartmouth College. De onderzoekers stelden immers vast dat de nieuwe vestigingsplaats ofwel een barrière voor een succesvolle integratie kan betekenen, dan wel een naadloze opname in de lokale gemeenschap kan stimuleren. Het profiel van de vluchteling heeft daarin een belangrijke bijdrage Het is volgens de onderzoekers dan ook mogelijk zijn om voor migranten een omgeving te vinden waarin zij de meeste kansen kunnen krijgen.

Lees Verder

14:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Superieure kennis van grote massa is geen algemeen gegeven

Vaak wordt gesproken over de wijsheid van de massa, maar er zijn aanwijzingen die deze stelling gedeeltelijk relativeren. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Universidad Torcuato Di Tella in Buenos Aires (Argentinië), het University College London (Engeland) en de Ludwig Maximilian Universität München (Duitsland). De onderzoekers merken op dat de massa in kennis meestal nog altijd beter presteert dan het individu. Tegenover kleinere groepen blijkt volgens de wetenschappers de superioriteit van de massa echter veel minder evident. Het fenomeen kan volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de basis voor logische discussies die in kleinere groepen wordt gecreëerd.

Lees Verder

 

13:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De verkoop van Rodania gaat niet door. Dat heeft ondernemer Philip Cracco, die het merk drie jaar geleden had overgenomen, gezegd in een reactie op een aantal geruchten over een mogelijke transactie. Aanleiding waren uitlatingen van Jean-Pierre Lutgen, de eigenaar van Ice-Watch, die zich had laten ontvallen mogelijkheden te zien in een overname van Rodania. Philip Cracco heeft nu echter duidelijk gemaakt dat er van een verkoop van Rodania geen sprake is. Hij stelt dat na een aantal gesprekken duidelijk werd dat de toekomstvisies van de verschillende partijen te ver uit elkaar lopen. Ice-Watch maakt in een reactie gewag van een gemiste kans om in België een groot horlogemerk te creëren.

Investeringsmaatschappij Gimv neemt kuuroorduitbater France Thermes over van de investeerders Normandie Capital Investissement, Initiative et Finance en Volney Développement. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Sylvain Serafini, die France Thermes al negen jaar leidt, blijft ook na de overname in functie. France Thermes baat twee thermale centra uit in Bagnoles de l’Orne in Normandië en in Châtel-Guyon in de Auvergne. In totaal werden bijna twintigduizend bezoekers geteld. De activiteiten leverden France Thermes vorig jaar een omzet van 19 miljoen euro. In totaal telt Frankrijk 114 thermale centra, vaak uitgebaat door kleinere groepen. Dat biedt interessante opportuniteiten voor investeerders.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 93,4 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover het jaar voordien. Die achteruitgang is te wijten aan de productmix. Er werden het voorbije jaar meer kleine vliegtuigen verkocht dan het jaar voordien. Daarentegen leverde het voorbije jaar de constructeur een nettowinst op van 8,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ongeveer 66 procent tegenover het jaar voordien, onder meer dankzij een eenmalig fiscaal voordeel. In totaal werden het voorbije jaar 763 commerciële vliegtuigen afgeleverd. Dat betekent een nieuw record. Tegenover het jaar voordien nam de productie met vijftien exemplaren toe.

De nieuwe luchtvaartmaatschappij Air Belgium zet vanuit Charleroi Airport een verbinding op met Hongkong. Gehoopt wordt dat eind maart met de activiteiten zal kunnen worden gestart. Air Belgium zegt driehonderd arbeidsplaatsen te voorzien. De operaties van de maatschappij zouden ook op Charleroi Airport een driehonderdtal arbeidsplaatsen te kunnen creëren. De Waalse luchthaven zou zijn Terminal Sud voor de activiteiten van Air Belgium aanpassen. Naast Hongkong wil Air Belgium ook andere Aziatische bestemmingen bedienen. Op dit ogenblik is er vanuit België nog geen rechtstreekse verbinding met Hongkong. Binnenkort start Cathay Pacific echter met een dienst tussen Brussels Airport en Hongkong.

De groep Punch Automotive van ondernemer Guido Dumarey koopt de Britse onderneming Flybrid Automotive, ontwikkelaar van vliegwielen voor de opslag van energie in auto’s en industriële voertuigen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Flybrid investeerde in de technologie de voorbije jaren al meer dan 35 miljoen euro. Het systeem maakt het mogelijk om de energie die het remmen vrijkomt, op te vangen en opnieuw bij het accelereren te gebruiken. Punch Automotive ziet de overname van Flybrid als een aanvulling op de eigen activiteiten in Straatsburg. Flybrid was eigendom van de groep Torotrak, die echter in moeilijkheden is geraakt.

De Franse retailer Carrefour gaat in een aantal verlieslatende hypermarkten personeel vervangen door zelfscankassa’s. Die ingreep moet een aantal besparingen mogelijk maken, maar zal naar eigen zeggen ook klanten toelaten sneller hun boodschappen te doen. Door de introductie van de zelfscankassa zouden in elke hypermarkt tussen tien en vijfentwintig banen kunnen worden geschrapt. De maatregel vormt een onderdeel van een nieuwe sanering die Carrefour heeft aangekondigd. De vakbonden zeggen echter dat het concern andere maatregelen moet treffen. Carrefour heeft volgens hen te weinig gedaan met de alternatieven die bij een vorige herstructurering acht jaar geleden werden voorgesteld.

Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 29,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De groei is in belangrijke mate te danken aan de clouddiensten die het bedrijf aanbiedt. Tegelijkertijd diende echter een verlies van 6,3 miljard dollar worden gemeld, tegenover een positief resultaat van 6,3 miljard dollar tijdens het tweede kwartaal vorig boekjaar. Het negatieve resultaat is te wijten aan een eenmalige fiscale last van bijna 14 miljard dollar die moest worden geboekt.

Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever neemt de Roemeense ijsmaker Betty Ice over. Dat heeft Unilever bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Betty Ice is de grootste ijsproducent van Roemenië. Het bedrijf realiseert een jaarlijkse omzet van 30 miljoen euro. Betty Ice werd vierentwintig jaar geleden opgericht en telt ongeveer 760 medewerkers. De Roemeense onderneming heeft meer dan honderdtachtig ijskiosken. De ijsdivisie van Unilever omvat onder meer merken zoals Ben & Jerry's en Magnum. De divisie wordt geregeld verder uitgebouwd. Vorig jaar werd onder meer de Australische ijsproducent Weis overgenomen.

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 22,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 13 procent tot 1,7 miljard euro. Karl-Johan Persson, chief executive van de modeketen, geeft toe de verkopen minder goed waren dan was gehoopt. Vooral de prestaties van de fysieke winkels lieten volgens Persson te wensen over. In totaal heeft de Zweedse keten het voorbije jaar nog 479 filialen geopend. Anderzijds werden 91 vestigingen gesloten. De Zweedse groep is nu actief in 69 verschillende markten. De groep heeft 43 online markten.

Het Belgische farmabedrijf UCB heeft onder de naam Syndesi Therapeutics een spinoff gelanceerd voor de ontwikkeling van behandelingen voor cognitieve stoornissen, zoals de ziekte van alzheimer. Syndesi Therapeutics krijgt een startkapitaal van 17 miljoen euro. De financiële middelen werden onder meer opgehaald bij farmagroepen zoals Novo Nordisk en Johnson & Johnson (J&J). De lancering van Syndesi is een evolutie van de ontwikkeling van Keppra, een middel dat door UCB wordt ingezet tegen epilepsie en ooit een jaaromzet van 1 miljard euro realiseerde. Omdat het onderzoek niet bij de kernactiviteit van UCB behoort, werd beslist om de activiteiten extern verder te zetten.

Het Duitse industrieconcern Siemens heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 19,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 12 procent tot 2,2 miljard euro. Het positieve resultaat was echter in belangrijke mate te danken aan de verkoop van dochterbedrijf Osram en eenmalige fiscale baten in de Verenigde Staten. De industriële operaties lieten daarentegen een achteruitgang met 14 procent tto 2,2 miljard dollar melden. Daarbij wordt vooral gewezen naar de energiedivisie, die vooral had te lijden onder de dalende vraag naar fossiele brandstoffen.

België, Nederland en Duitsland moeten zich beter voorbereiden op een kernongeval met grensoverschrijdende gevolgen. De communicatie moet beter worden georganiseerd en er moet vaker gezamenlijk worden geoefend. Dat is de conclusie van een rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Onder meer wordt erop gewezen dat de drie landen verschillende maatregelen hebben genomen om na een kernongeval de bevolking te beschermen. Daardoor kunnen aan de landsgrenzen diverse instructies circuleren, wat tot verwarring en onrust kan leiden. Tevens werd aangevoerd dat onvoldoende rekening is gehouden met culturele verschillen en taalbarrières.

Het Amerikaanse concern Paccar, het moederbedrijf van onder meer vrachtwagenproducent Daf Trucks, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 19,46 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 521,7 miljoen dollar naar 1,68 miljard dollar. Het concern profiteerde naar eigen zeggen onder meer van een sterke truckmarkt in Europa. Dat is het gevolg van een sterke Europese economie, die ook tot een toename van de transportactiviteit heeft geleid. Het jaar voordien moest bovendien een belangrijke last worden genomen vanwege een schikking met de Europese Commissie.

De Duitse retailer Lidl wil in de loop van de volgende drie jaar over heel België vijftienhonderd medewerkers aantrekken. Dat heeft het concern bekendgemaakt. Er worden zowel medewerkers voor het hoofdkantoor als personeel voor de winkels gezocht. De aanwervingen passen in de groeistrategie van Lidl, dat elke twee weken een nieuw filiaal opent. De bestaande filialen zullen worden gemoderniseerd. Tegen eind dit decennium zal de groep in België 8.500 werknemers tellen. Het bedrijf heeft inmiddels bijna driehonderd Belgische filialen. In Melle is recent de grootste Belgische vestiging - met een oppervlakte van 1.685 vierkante meter - in gebruik genomen.

In Hongkong wordt de verkoop van ivoor over drie jaar verboden. Hongkong wordt samen met China als de grootste markt in olifantenivoor ter wereld beschouwd. Het bestuur van Hongkong heeft echter met een overweldigende meerderheid een verbod op de handel goedgekeurd. De sector vertegenwoordigt volgens de lokale autoriteiten een wrede handel. De activiteiten zullen de volgende drie jaar gefuseerd worden afgebouwd. Hongkong volgt hiermee het voorbeeld van China, waar eveneens recent de handel aan banden gelegd werd. De handel in recent ivoor - dat sinds het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw op de markt is - wordt in Hongkong al langer verboden.

07:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vorige 1 2 3 4 5 6 7