13-03-18

Ook markt voor autobatterijen verschuift naar groeilanden

Tegen midden volgend decennium zal de wereldwijde markt van autobatterijen een omzet van 95,57 miljard dollar hebben gerealiseerd. Dat komt overeen met een gemiddelde groei van 7,9 procent per jaar. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Grand View Research (GVR). Personenwagens zullen tijdens die periode volgens de onderzoekers meer dan helft van de volledige marktomzet voor hun rekening nemen. De regio Asia-Pacific liet twee jaar geleden met een aandeel van meer dan 48 procent een duidelijke marktdominantie optekenen. Opkomende economieën zoals India, China, Vietnam en Mexico nemen de volgende jaren een leidende marktpositie in.

Lees Verder

 

11:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economische recessie kan salaris levenslang afremmen

Het verliezen van een baan leidt vaak tot lagere inkomsten die zich uitstrekken tot lang na het einde van de werkloosheid. Dat is de conclusie van een studie van economen aan de Princeton University, de Michigan State University en het Upjohn Institute for Employment Research. Werknemers die in de Amerikaanse staat Washington tijdens de Grote Recessie hun baan verloren, werden met een plotselinge loonsverlaging geconfronteerd. Vijf jaar later bleek die situatie echter nog steeds niet volledig hersteld. Door de recessie werden de inkomsten bijna gehalveerd, maar vijf jaar verdienden de betrokkenen nog steeds 16 procent minder dan collega’s die niet door de economische crisis waren geraakt.

Lees Verder

 

10:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Internationale luchtvaart verschuift naar Verre Oosten

De vraag uit de regio Azië-Stille Oceaan vormt de aanjager van de oostwaartse verschuiving van de mondiale burgerluchtvaart. Dat zegt een onderzoek door de International Air Transport Association (Iata). De organisatie voorspelde dat in achttien jaar het jaarlijkse wereldwijde passagiersvolume van de lucht 7,8 miljard zou bereiken, met 3,5 miljard uit de regio Asia-Pacific. Vorig jaar telde de Chinese burgervloot 3.296 vliegtuigen. De Civil Aviation Administration van China stelde dat de nationale burgerluchtvaart voor de eerste keer meer dan 10 miljoen vlieguren overschreed. Het land registreerde 549 miljoen vliegtuigpassagiers. Dat was een stijging met 12,6 procent tegenover het jaar voordien.

Lees Verder

 

09:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Nederland wil Wopke Hoekstra, minister van financiën, de omstreden loonsverhoging voor Ralph Hamers, chief executive van ING Groep, voorkomen. Volgens Hoekstra wil het Nederlandse kabinet dat de bank op zijn voornemens terugkomt. Verder wil hij bekijken welke maatregelen de overheid kan nemen om de plannen van ING Groep te beletten. De bestuursraad van de bank wil het salaris van Hamers met 50 procent opdrijven tot 3 miljoen euro per jaar. De plannen botsten echter op groot protest in de Nederlandse samenleving en de politieke wereld. Oppositiepartij GroenLinks heeft een wetsvoorstel aangekondigd om de loonsverhoging alsnog te voorkomen.

In Frankrijk is ontwerper Hubert de Givenchy (91) overleden. Dat heeft het modehuis Givenchy bekendgemaakt. Givenchy richtte ruim vijfenzestig jaar geleden het modehuis op. Hij was bij het grote publiek het best bekend als maker van de filmkostuums van de Amerikaanse actrice Audrey Hepburn. Onder meer de kostuums van Hepburn in de films Breakfast at Tiffany’s en Funny Face waren van de hand van Givenchy. De actrice vormde ook de inspiratie voor het merk L’Interdit waarmee Givenchy op de markt van parfums debuteerde. Dertig jaar geleden verkocht Givenchy zijn modelabel aan de groep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Tot het midden van de jaren negen bleef hij wel creatief directeur.

De beursgang van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco gaat dit jaar waarschijnlijk niet door. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. In januari zei Amin Nasser, topman van Aramco, nog dat het Saudische staatsbedrijf in de tweede helft van dit jaar naar de beurs zou gaan. Het bedrijf krijgt nu waarschijnlijk pas volgend jaar een beursnotering. Een beursgang zou Aramco waarschijnlijk het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld maken. Het olieconcern zou een waarde van 2 biljoen dollar hebben. De beurzen in Londen, New York, Hongkong, Tokio, Singapore en Toronto hebben interesse kenbaar gemaakt in een aandelenemissie van Aramco.

Modeketen Urban Outfitters heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. In de retail behaalde het bedrijf een toename van 3,25 miljard dollar naar 3,29 miljard dollar. De groothandel groeide van 288 miljoen dollar naar 316 miljoen dollar. Het merk Free People zag de omzet toenemen, terwijl Urban Outfitter een lichte terugval kende. De nettowinst van de groep viel van 218 miljoen dollar naar 108 miljoen dollar terug. Richard Hayne, chief executive van de groep, wijst erop dat de eerste jaarhelft nog door een omzetdaling was gekenmerkt, maar daarna kon een duidelijk herstel worden opgetekend.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple neemt het platform, een applicatie waarmee de lezer toegang krijgt tot meer dan tweehonderd magazines en tijdschriften overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Texture rekent aan zijn gebruikers een abonnement van 9,99 dollar per maand. De applicatie is vooral populair in de Verenigde Staten. Met de overname van Texture, dat begin dit decennium werd gelanceerd, toont Apple een toenemende interesse in content. Recent werd ook Shazam, een applicatie waarmee de gebruiker in staat moet zijn muziek te herkennen, over. Mogelijk wordt Texture aan aanvulling op het platform Apple News.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Dropbox debuteert op de beurs tegen een waarde tussen 7,1 miljard dollar en 7,9 miljard dollar. Dat is beduidend minder dan de waarde van 10 miljard dollar die vier jaar geleden nog aan het bedrijf was gekoppeld. De onderneming wil met zijn beursgang een bedrag van 648 miljoen dollar ophalen. Dropbox telt naar eigen zeggen meer dan 500 miljoen gebruikers. De onderneming heeft ook 11 miljoen klanten voor betalende diensten. Na Snap vorig jaar is Dropbox één van de zeldzame unicorns die een stap naar de beurs zetten. Uber en Airbnb zijn de grootste unicorns van de wereld, maar tonen voorlopig geen beursplannen.

De Amerikaanse dronefabrikant AeroVironment heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 53,2 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Bij de verkoop van onbemande vliegtuigen kon een groei worden gemeld, maar die opbrengsten werden gedeeltelijk uitgehold door inkomstendaling in de divisie voor efficiënte energiesystemen. De brutowinst van AeroVironment steeg met 6 procent tot 20,6 miljoen dollar. De onderneming boekte een nettoverlies van 0,8 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 2,2 miljoen dollar dezelfde periode vorig boekjaar.

Alcopa, de autoholding van de familie Moorkens, zoekt een overnemer voor zijn Belgisch-Luxemburgse retaildivisie Modis, die een dertigtal garages overkoepelt. Alcopa zou al sinds vorig jaar op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar voor Modis. In eerste instantie zou de Nederlandse groep Van Mossel, die zelf meer dan zeventig autogarages in portefeuille heeft, zich hebben gemeld. Op het laatste ogenblik zouden de gesprekken echter zijn geblokkeerd. Er zou nu ook een andere buitenlandse groep interesse hebben voor Modis, dat is samengesteld uit de divisies Fidenco en GMan in Antwerpen, Bruyninx in Limburg en Autopolis in Luxemburg.

Het Amerikaanse bedrijf Autodesk, producent van design-software, heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 553,8 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 15,7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf zegt meer klanten voor zijn producten te hebben kunnen aantrekken. Tijdens het vierde kwartaal konden 127.000 nieuwe gebruikers worden geteld. In totaal bouwde het bedrijf daarmee zijn klantenbestand tot 3,72 miljoen gebruikers uit. De onderneming leed anderzijds een nettoverlies van 173,5 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 173,4 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien.

Eind volgend jaar moet de Europese Arbeidsautoriteit, een nieuwe Europese instelling die de strijd moet aangaan tegen sociale dumping, van start kunnen gaan. Onder meer de bouwindustrie en de transportsector zijn vragende partij voor het initiatief. Het nieuwe agentschap zal ongeveer 140 personeelsleden tellen en draaien op een budget van 50 miljoen euro per jaar. De opstart moet nog wel door het Europees parlement en de lidstaten van de Europese Unie worden goedgekeurd. Over vijf jaar zou het agentschap volledig operationeel moeten zijn. Ook over de uiteindelijke vestiging van de hoofdzetel moet door de lidstaten een beslissing worden genomen.

Bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs zal chief executive Lloyd Blankfein wellicht door David Solomon worden opgevolgd. Op dit ogenblik wordt de functie van operationeel directeur bij Goldman Sachs gedeeld door Harvey Schwartz (53) en David Solomon (56). Recent raakte echter bekend dat Schwartz in april de bank verlaat. Daardoor blijft Solomon over als potentiële opvolger van Blankfein. Solomon kwam van Bear Stearns naar Goldman Sachs, waar hij geleidelijk carrière maakte. Gedurende tien jaar was Solomon hoofd van de investeringsdivisie van de Amerikaanse bank. Geraamd wordt dat Blankfein (64) eind dit jaar vertrekt. Blankfein heeft zijn vertrek echter nog niet bevestigd.

De Amerikaanse retailer Costco Wholesale heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 33 miljard dollar, tegenover 29,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig boekjaar. Er kon wel op een extra verkoopdag worden gerekend rond Thanksgiving, maar uiteindelijk diende tijdens die periode een omzetdaling te worden geregistreerd. De vergelijkbare winkelomzet kende een stijging met 8,4 procent. In de Verenigde Staten was er sprake van een vergelijkbare groei met 7,1 procent. De nettowinst steeg van 515 miljoen dollar naar 701 miljoen dollar. Een gedeelte van die groei was wel te danken aan een eenmalig fiscaal voordeel in de Verenigde Staten.

Het Britse concern GKN Industries, het moederbedrijf van onder meer Fokker, heeft een ultiem overnamebod van investeerder Melrose afgewezen. Melrose heeft verscheidene pogingen ondernomen om GKN Industries tot een verkoop te bewegen. Uiteindelijk werd een bod van 8,1 miljard pond gedaan. Ook dat bedrag is volgens GKN Industries echter niet voldoende. Het Britse concern wordt met een aantal problemen, vooral door een aantal tegenvallers in zijn Amerikaanse divisie, geconfronteerd. Het bedrijf denkt echter aan die problemen het hoofd te kunnen bieden door zijn activiteiten op te splitsen. De divisie autocomponenten wordt daarbij grotendeels aan het Amerikaanse concern Dana verkocht.

De Franse energiegroep Electricité de France (EDF) gaat op zoek naar een koper voor zijn belang van 65 procent in de aardgasterminal in Duinkerke. De Belgische gasnetbeheerder Fluxys, die een belang van 25 procent in de terminal bezit, had een voorkooprecht, maar besliste om daarvan geen gebruik te maken. Fluxys heeft wel de ambitie om met de koper een akkoord te sluiten, zodat een belang tussens 51 procent en 60 procent zou kunnen worden opgebouwd. De gasterminal vergde een investering van 1,2 miljard euro en was sinds vorig jaar operationeel. De totale waarde van de terminal wordt volgens het persbureau geraamd op een bedrag van ongeveer 2 miljard euro.

Het Duitse energiebedrijf Innogy heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 41,1 miljard euro, tegenover 41,5 miljard euro het jaar voordien. De nettowinst van Innogy, producent van hernieuwbare energie, daalde van 41,5 miljard euro naar 41,1 miljard euro. Het bedrijf had eerder al gewaarschuwd voor een winstdaling, waarbij gewezen werd naar moeilijke marktomstandigheden in Groot-Brittannië. Het Duitse bedrijf maakte verder bekend tegen het einde van dit decennium voor 400 miljoen euro kostenbesparingen te willen realiseren. Anderzijds wordt ook gewag gemaakt van een jaarlijks investeringsbudget tussen 2 miljard euro en 2,5 miljard euro.

08:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-18

Ontwikkelingslanden nieuw speerpunt strijd tegen tabak

Afrika en andere ontwikkelingsregio's worden steeds belangrijker speerpunten in de strijd tegen de tabaksconsumptie. Dat zegt een rapport van wetenschappers van de American Cancer Society en Vital Strategies. Er wordt echter opgemerkt dat de meeste landen in de Sub-Sahara onvoldoende mogelijkheden hebben op het tabaksgebruik op te volgen. De wereld telt meer dan 1,1 miljard rokers, terwijl nog eens 360 miljoen andere personen op een andere manier tabak consumeren.

Lees Verder

21:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Animatiefilms bevestigen nog altijd teveel bestaande stereotypes

Animatiefilms voor kinderen bevatten weliswaar diverse personages, maar daarbij worden de bestaande stereotypes nog al te vaak verder versterkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Tufts University. Het is volgens de onderzoekers immers niet alleen belangrijk dat aan de kinderen een uiteenlopend universum van karakters wordt gepresenteerd, maar gewaarschuwd wordt dat deze personages ook van diversiteit getuigen.

Lees Verder

20:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale stress beïnvloedt ook de bacteriële huishouding

Blootstelling aan psychologische stress onder druk van sociale conflicten werkt ook in op de darmbacteriën. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers van de Georgia State University, gebaseerd op een onderzoek met een populatie Syrische hamsters. De studie toonde aan dat in conflictsituaties beide partijen worden beïnvloed. Hamsters zijn volgens de onderzoekers ideaal om sociale stress te bestuderen, omdat ze onder contact met andere dieren snel hiërarchieën in dominantie vormen.

Lees Verder

19:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |