14-04-18

Aantal Amerikaanse doctoraten nagenoeg op recordniveau

Twee jaar geleden werden aan Amerikaanse onderwijsinstituten 54.904 doctoraten toegekend. Dat is nagenoeg een status-quo tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse National Center for Science and Engineering Statistics (NCSES). Drie jaar geleden werd een absoluut record van 54.909 doctoraten opgetekend. Levenswetenschappen leverden twee jaar geleden bijna 23 procent van de doctoraten, gevolgd door engineering (17 procent) en psychologie en sociale wetenschappen (16,5 procent), kunsten en aanverwante wetenschappen (10 procent). Het aandeel van exacte wetenschappen en engineering is op zestig jaar van 65 procent tot 75 procent opgelopen.

Lees Verder

 

17:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Automodellen wachten met upgrades op nieuwe emissieregels

Autobouwers vertragen de introductie van efficiëntere modellen tot volgend jaar. Op die manier kunnen ze immers hun winstmarges maximaliseren vooraleer de nieuwe regels van de Europese Unie op het gebied van emissies van koolstofdioxide van kracht worden. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Transport & Environment. Opgemerkt wordt dat het voorbije jaar slechts zes van de vijftig populairste modellen het voorbije jaar een upgrade hebben gekregen. Voor de twee volgende jaren staan volgens de organisatie daarentegen eenentwintig upgrades op het programma.

Lees Verder

 

17:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Acht uur zonnekracht kan wereld heel jaar van energie voorzien

Er is op de wereld voldoende zonnekracht beschikbaar om aan de energiebehoeftes van de bevolking te voldoen. De opslag vormt echter een belangrijk knelpunt. Dat zeggen wetenschappers aan de University of Alberta in Canada. Om de hele wereld te kunnen voorzien, moet immers jaarlijks 18,3 terawattjaar energie beschikbaar zijn. Op amper acht uur wordt echter wereldwijd 21 terwattjaar aan zonnekracht geproduceerd. Bovendien is de kost van zonnekracht de voorbije jaren gevoelig gedaald. Het grote probleem is echter dat de opslagcapaciteit onmogelijk is staat zou zijn om een dergelijk volume aan energie te verwerken.

Lees Verder

 

17:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Transfers wegen vaak zwaar op gezinsleven voetballers

De frequente transfers die professionele voetballers in de loop van hun carrière realiseren, wegen zwaar op hun gezinsleven. Vrouwen en kinderen voelen zich door de eindeloze verhuis immers geïsoleerd en eenzaam. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de York St. John University, die vierendertig spelers uit de Engelse professionele voetbalcompetitie hebben ondervraagd. De meeste spelers gaven daarbij toe dat hun gezinnen onder de gevolgen van transfers hadden geleden. Bij een aantal spelers zou dat ook gewogen hebben op de sportieve prestaties op het terrein.

Lees Verder

 

16:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Franse groep Boortmalt investeert 50 miljoen euro in zijn vestiging in Antwerpen. Door de investering wordt de jaarcapaciteit van de Antwerpse mouterij van Boortmalt van 360.000 ton naar 470.000 ton opgevoerd. Antwerpen krijgt daardoor de grootste mouterij van de wereld - Het Japanse gamingbedrijf Nintendo sluit een samenwerkingsakkoord met het Amerikaanse durfkapitaalfonds Scrum Ventures. Beide partijen willen samen investeren in startups die op zoek gaan naar nieuwe toepassingen voor de Nintendo Switch, die een groot succes kent - Het navigatiebedrijf Here Techologies heeft in de Amerikaanse stad Boulder een nieuw onderzoekscentrum in gebruik genomen. In de vestiging moeten specialisten uit diverse vakgebieden werken aan verdere verbeteringen aan de technologie van de onderneming.

Saudi Aramco heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 33,8 miljard dollar geboekt, tegenover 7,2 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. Dat heeft het persbureau Bloomberg emeld. Aramco is daarmee wereldwijd de meest winstgevende oliegroep - Autobouwer Jaguar Land Rover schroeft zijn productieniveau terug. Daarmee moet de onderneming de economische tegenwind opvangen. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Door de ingreep zouden tevens vijfduizend banen worden geschrapt - Op Charleroi Airport is voor de eerste keer in de geschiedenis een vliegtuig voor vluchten op verre bestemmingen geland. Het toestel was een Airbus A340 die door luchtvaartmaatschappij Air Belgium op een verbinding tussen Charleroi en Hongkong zal worden ingezet.

Het busbedrijf Staf Cars wordt in de Verenigde Staten uitbater van de nieuwe verbinding die opdrachtgever FlixBus tussen de steden San Diego en Las Vegas zal opzetten. De nieuwe verbinding gaat eind mei van start. Voor de operaties zet Staf Cars het bedrijf USA Motorways op - De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 28,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 33 procent naar 8,7 miljard dollar - Het Amerikaanse bedrijf Mylan, fabrikant van generieke geneesmiddelen, staat dicht bij een overname van de divisie consumentengezondheid van het Duitse farmaconcern Merck. Voor de activiteiten zou een bedrag tussen 3,5 miljard euro en 4 miljard euro zijn geboden.

De Duitse investeerder Rocket Internet heeft vorig jaar een omzet geboekt van 37 miljoen euro, tegenover 50 miljoen euro inkomsten het jaar voordien, onder meer door de beursgang van HelloFresh en Delivery Hero. Het nettoverlies werd van 741,5 miljoen euro tot 6 miljoen euro herleid - Luchtvaartmaatschappij Norwegian Air staat niet te koop. Dat heeft Björn Kos, topman van de Noorse budgetvlieger, gezegd in een reactie op berichten dat het concern International Airlines Group (IAG) interesse zou hebben om Norwegian Air in te lijven - De Amerikaanse bank Citigroup heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 19 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 4,1 miljard dollar naar 4,6 miljard dollar.

Autobouwer Tesla zal tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar winstgevend zijn. Het bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van elektrische wagens, zal dan ook geen extra kapitaal nodig hebben. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd in een reactie op een aantal geruchten - De Nederlandse regering verwacht met de energiebedrijven Shell en ExxonMobil snel een akkoord te kunnen sluiten over de geleidelijke beëindiging van de gaswinning in Groningen. Dat heeft Eric Wiebes, Nederlands minister van economische zaken, gezegd - De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 21,9 miljard dollar, tegenover 22,3 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 5,5 procent op tot 5,94 miljard dollar.

15:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikanen hebben minder vertrouwen in zelfrijdende auto’s

Twee dodelijke ongevallen met autonome en semi-autonome wagens heeft het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de technologie gevoelig aangetast. Dat is de conclusie van een enquête van het bureau Morning Consult bij meer dan tweeduizend respondenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden vast dat eind maart van dit jaar 50 procent van de ondervraagden van mening was dat zelfrijdende auto’s minder veilig waren dan menselijke chauffeurs. In januari van dit jaar geloofde slechts 36 procent van de respondenten in een grotere onveiligheid van autonome wagens.

De twee enquêtes werden gescheiden door een ongeval midden maart in Tempe in de Amerikaanse staat Arizona, waar een zelfrijdende auto van Uber inreed op een vrouw die de straat overstak. De vrouw overleefde het ongeval niet. Later diezelfde maand crashte in Mountain View in de Amerikaanse staat Californië een semi-zelfrijdende wagen van Uber in de middenberm. Daarbij kwam de bestuurder om het leven. Die ongevallen hebben volgens de onderzoekers een duidelijke impact gehad op de visie van het publiek op de technologie. Eind maart was nog 27 procent van mening dat zelfrijdende wagens veiliger waren dan menselijke chauffeurs. Volgens 8 procent was er geen enkel verschil.

Jason Levine, executive director van het Center for Auto Safety, tonen beide incidenten dat veel consumenten zich niet gemakkelijk voelen om de controle over de auto aan de technologie over te dragen. “Er werd altijd gepropageerd dat de technologie een grotere veiligheid zou garanderen,” aldus Levine. “Wanneer men echter geconfronteerd wordt met het idee dat die ambities misschien toch niet zullen kunnen worden gerealiseerd, raakt de consument in twijfel en begint hij vragen te stellen. Amitai Bin-Nun, vice-president innovatieve mobiliteit bij Securing America’s Future Energy, zegt dat de mens in de toekomst wellicht een grotere vertrouwdheid met de technologie zal opbouwen.

“Daardoor zal de consument zich ook meer comfortabel voelen met het concept van de zelfrijdende auto,” zegt Bin-Nun. Hij wijst er ook op dat de twee ongevallen onterecht met elkaar worden gelinkt. In wezen is er immers sprake van twee verschillende concepten. Het publiek is echter niet geneigd om bij incidenten met die verschillen rekening te houden.

Lees Verder

14:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiliteit |  Facebook |

Digitale verslaving versterkt eenzaamheid en depressie

Een overdadig gebruik van de smartphone verschilt in wezen niets van een andere verslaving. Bovendien kan een verslaving aan sociale mediatechnologie een negatieve impact hebben op de sociale verbondenheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de San Francisco State University bij ruim honderddertig studenten. Respondenten die het meest intensief van hun smartphones gebruik maakten, bleken ook het meest frequent klachten over isolatie, eenzaamheid, depressies en angsten te formuleren. Er moet volgens de onderzoekers dan ook worden gestreefd naar een evenwicht dat nog wel het gebruik van technologie bevordert, zonder echter andere ervaringen te smoren.

“Het problematisch smartphonegebruik creëert in de hersenen neurologische verbindingen op een manier die vergelijkbaar zijn met de manier waarop een opioïdenverslaving gradueel wordt opgebouwd door patiënten die met geneesmiddelen de pijn proberen te verlichten,” benadrukken de onderzoekers Erik Peper en Richard Harvey, professoren volksgezondheid aan de San Francisco State University. De onderzoekers zeggen dat eenzaamheid in belangrijke mate wordt gecreëerd door omdat persoonlijke interactie wordt ingeruild tegen een vorm van communicatie waarin het onmogelijk is geworden om lichaamstaal en andere signalen te interpreteren.

De onderzoekers stelden dat de betrokken personen nagenoeg voortdurend multitasken, waarbij getracht wordt om studies te combineren met het gebruik van andere media, de consumptie van voeding of een deelname aan evenementen. "Deze constante activiteit laat aan lichaam en geest weinig tijd om te ontspannen en te herstellen," zeggen de onderzoekers. "Dit gedrag resulteert dan ook vaak in semi-tasking, waarbij weliswaar meerdere taken tegelijkertijd worden uitgevoerd, maar elke opdracht aan kwaliteit inboet.” Peper en Harvey merken wel op bij die digitale verslaving niet met een beschuldigende vinger naar de gebruiker mag worden gewezen.

“De problemen zijn het gevolg van de ambities van de technologiebedrijven om hun winsten te verhogen,” aldus de onderzoekers. “Allerlei signalen op telefoons en computers zorgen ervoor dat de consument zich gedwongen voelt te reageren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van dezelfde verbindingen die de mens evolutionair voor dreigend gevaar, zoals een aanval van een groot roofdier, moesten waarschuwen. De mechanismen die de mens ooit beschermden en lieten overleven, zorgen er nu voor dat de mens kan worden gegijzeld voor de meest triviale vormen van informatie.”

De onderzoekers benadrukken wel dat de consument zich kan trainen om zijn digitale verslaving te overwinnen.

Lees Verder

13:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smartphone |  Facebook |