22-03-18

Nieuwsoverzicht

Bierproducent AB InBev wil tegen het midden van volgend decennium zijn emissies met een kwart hebben verlaagd. Dat staat in de duurzaamheidsdoelstellingen die het concern heeft bekendgemaakt. In het pakket maatregelen is ook voorzien dat de verpakkingen grotendeels uit gerecupereerd materiaal zal worden vervaardigd. Tegen het midden van volgend decennium moet ook het energieverbruik van de groei volledig op duurzame bronnen zijn gebaseerd. Tevens wil AB InBev duizenden boeren helpen met watertekorten die door de opwarming van de aarde worden veroorzaakt. Over de impact van de maatregelen op de financiële prestaties van de groep zijn geen gegevens bekend.

In de Verenigde Staten is Ali Sadr Hashemi Nejad, de Iraanse directeur van Pilatus Bank uit Malta, gearresteerd. Nejad (38) wordt ervan verdacht de Amerikaanse sancties tegen Iran te hebben ontweken. In totaal zou Nejad erin gelukt zijn een bedrag van ongeveer 93 miljoen euro illegaal te verwerken. Nejad is de tweede bankier die voor inbreuken tegen de Amerikaanse sancties wordt aangepakt. Begin januari werd door een rechtbank in New York ook al een Turks bankier wegens de omzeiling van de Amerikaanse sancties veroordeeld. De Verenigde Staten voerden al in de jaren zeventig van de voorbije eeuw strafmaatregelen tegen Iran in. Onder Donald Trump is die houding nog aangescherpt.

De Chinese autobouwer Geely heeft tijdens het voorbije jaar een omzet van 92,76 miljard yuan of 14,7 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 73 procent tegenover het jaar voordien. De winst nam met 108 procent toe tot 10,63 miljard yuan. In totaal verkocht Geely, ook eigenaar van de Zweedse constructeur Volvo, het voorbije jaar bijna 1,25 miljoen wagens. Tegenover het jaar voordien nam de verkoop met 63 procent. Dit jaar wil men 1,58 miljoen exemplaren verkopen. Geely zegt in de Chinese autoverkoop een aandeel van meer dan 5 procent te hebben. De Chinese groep heeft ook een belang van 9,69 procent genomen in zijn Duitse sectorgenoot Daimler.

De Europese Commissie zet zijn plannen voor een omzetbelasting van 3 procent op de grote internetbedrijf door. Geraamd wordt dat de heffing aan de lidstaten van de Europese Unie jaarlijks 5 miljard euro zou kunnen opleveren. Met de maatregel hoopt de Europese Commissie een oplossing te kunnen aanreiken voor de fiscale praktijken van de bedrijven en waarbij de winsten worden gekanaliseerd naar landen met voordelig fiscale regimes. Hoewel deze bedrijven veel geld verdienen met hun activiteiten in de lidstaten van de Europese Unie, halen de betrokken landen zelf weinig inkomsten uit die transacties. De Amerikaanse president Donald Trump verzet zich tegen de Europese plannen.

In Frankrijk heeft het mediabedrijf Vivendi zijn belang van 27 procent in Ubisoft Entertainment, ontwikkelaar van computergames, verkocht aan de familiale groep Guillemot. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ruim 2 miljard euro. Guillemot is de oprichtersfamilie van Ubisoft, dat onder meer producten zoals Assassin's Creed, Far Cry en Rainbow Six op de markt heeft gebracht. Vivendi begon drie jaar geleden met de opbouw van een belang in Ubisoft. Vorig jaar zou een vijandig bod op Ubisoft zijn overwogen. Guillemot zou zich echter bijzonder scherp tegen die plannen hebben verdedigd. Dat zou Vincent Bolloré, topman van Vivendi, hebben doen beslissen zich helemaal uit Ubisoft terug te trekken.

Het Zweedse concern Vattenfall gaat voor de kust van Zuid-Holland een nieuw windpark met een totale capaciteit van 700 megawatt bouwen. Het Zweedse bedrijf won de aanbesteding voor het windpark Hollandse Kust die door de Nederlandse overheid was uitgeschreven. Opmerkelijk is echter dat voor de bouw van de windmolens geen subsidies van de overheid ter beschikking worden gesteld. Hollandse Kust moet uiteindelijk energie voor één miljoen huishoudens kunnen opwekken. Ook Innogy, Statoil en Eneco hadden interesse getoond in de bouw van het windpark. Voor Vattenfall betekent Hollandse Kust het tweede offshore windpark in Nederland.

De Amerikaanse pakketbezorger FedEx heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 16,5 miljard dollar, tegenover 15 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst liep van 562 miljoen dollar naar 2,1 miljard dollar. Het bedrijf zegt wel geprofiteerd te hebben van een eenmalig fiscaal voordeel van 1,2 miljard dollar in de Verenigde Staten. FedEx zegt daarnaast echter een uitstekende feestdagenperiode te hebben kunnen melden. Daarbij wordt gewag gemaakt van nieuwe recordcijfers. Door de interesse voor het online shoppen, konden meer pakketten worden vervoerd. Daarbij konden ook hogere marges worden aangerekend.

Het Waalse farmabedrijf MDxHealth, ontwikkelaar van tests om urologische kankers op te sporen, gaat voor maximaal 40 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. De operatie zou zijn gericht op institutionele beleggers. Bedoeling is om het kapitaal van de onderneming met maximaal 20 procent te verhogen. De bestaande aandeelhouders Biovest en Valiance hebben al te kennen gegeven aan de kapitaalverhoging te zullen deelnemen. De bijkomende middelen zullen onder meer worden gebruikt voor de commerciële ondersteuning van de producten. Daarnaast zal een gedeelte van de kapitaalverhoging worden gebruikt voor verdere studies.

Het Amerikaanse voedingsconcern General Mills, het moederbedrijf van onder meer merken zoals Yoplait en Häagen-Dazs, heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 3,88 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst van het concern viel echter met 5,2 procent terug tot 628 miljoen dollar. Het bedrijf wijst er daarbij op dat de voorraadkosten hoger zijn opgelopen dan oorspronkelijk was ingecalculeerd. Daarbij wordt aangevoerd dat onder meer de prijzen van grondstoffen, vervoer en logistiek zijn gestegen. Er zijn daarvoor een aantal herstructureringen aangekondigd.

De Europese Commissie geeft onder voorwaarden goedkeuring voor de overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. In de voorwaarden wordt aangegeven dat de twee bedrijven onder meer een aantal activiteiten moeten verkopen om te voorkomen dat de concurrentie op de markt voor zaden en landbouwbestrijdingsmiddelen in het geding zou kunnen komen. De activiteiten die moeten worden afgestoten, zouden een totale waarde hebben van meer dan 6 miljard euro. Bayer zou de betrokken activiteiten vooral aan de Duitse groep Basf willen verkopen. Die verkoop moet nog wel worden goedgekeurd.

De schuldeisers van het Indiase staalbedrijf Essar Steel hebben een overnamebod van ArcelorMittal en Nippon Steel verworpen. Ook een voorstel van een consortium rond de Russische investeerder VTB Capital werd afgewezen. Dat hebben een aantal bronnen tegen het persbureau Bloomberg gemeld. Een aantal regels rond de voorstellen zouden niet zijn nageleefd. Door de beslissing zou Essar Steel, dat met belangrijke financiële moeilijkheden wordt geconfronteerd, het biedingsproces heropenen. Benadrukt wordt dat een aantal eerdere kandidaat-overnemers, zoals Tata Steel en Vedanta, zich opnieuw zouden melden. Gehoopt wordt dat een verkoop minstens 6 miljard dollar zou opleveren.

Het Duitse bedrijf HelloFresh, bezorger van maaltijdpakketten, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 905 miljoen euro, tegenover 597 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat in de Verenigde Staten een omzetgroei met 90 procent tot 545 miljoen euro kon worden gerealiseerd. Om de Amerikaanse groei nog te versnellen, werd het bedrijf Green Chef, verdeler van maaltijdboxen met biologische ingrediënten, overgenomen. HelloFresh leed het voorbije jaar een verlies van 70,1 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 82,6 miljoen euro het jaar voordien. Dit jaar hoopt HelloFresh winstgevend te kunnen worden.

Een groep investeerders heeft Facebook voor de rechter gesleept. De betrokkenen eisen compensatie voor het waardeverlies dat de onderneming op de beurs heeft gekend nadat was uitgelekt dat data van gebruikers van Facebook door het bedrijf Cambridge Analytica onrechtmatig voor de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump waren gebruikt. De investeerders zeggen misleid te zijn en voeren aan dat Facebook onvoldoende informatie over de problemen ter beschikking heeft gesteld. Mark Zuckerberg, topman van Facebook, heeft toegegeven dat het bedrijf onvoldoende inspanningen heeft gedaan om zich tegen het misbruik te beschermen.

De redacties van De Persgroep Publishing en Medialaan zullen worden samengevoegd. Dat heeft het bedrijf tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. Medialaan, eigenaar van de zenders VTM en QMusic, werd enkele geleden door De Persgroep, uitgever van de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen, overgenomen. De redacties zullen volgens de directie in een News City worden samengebracht. Mogelijk zal de nieuwe entiteit in Antwerpen worden gevestigd. Daarbij wordt mogelijk gewag gemaakt van een locatie in de buurt van het treinstation Antwerpen-Centraal. Peter Bossaert wordt chief executive van de nieuwe onderneming.

De Chinese verzekeraar Ping An Insurance heeft het voorbije jaar in totaal 974,57 miljard yuan inkomsten gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 26 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten uit premies liepen met 29,7 procent op tot 572,99 miljard yuan. De nettowinst van Ping An liep met 42,8 procent op tot 89,1 miljard yuan. Dat is de hoogste winst die de Chinese groep in veertien jaar kon melden. De winstgroei was naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan de sterke prestaties van de divisie levensverzekeringen. Dochterbedrijf Lufax Holdings, gespecialiseerd in online vermogensbeheer zag zijn portefeuille met 5,3 procent oplopen tot 461,7 miljard yuan.

09:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-03-18

Huwelijk op latere leeftijd leidt meestal tot grootste geluk

Het uitstellen van een huwelijk kan op langere termijn tot een hoger geluksniveau leiden. Dat zegt een studie wetenschappers van de Universiteit van Alberta, gebaseerd op een onderzoek onder meer dan vierhonderd Canadese mannen en vrouwen tussen achttien en drieënveertig jaar oud. Respondenten die ten vroegste op dezelfde leeftijd trouwen als hun generatiegenoten, bleken een hoger niveau van geluk en zelfrespect te tonen dan collega’s die vroeger in hun huwelijk traden. De mediane leeftijd voor het huwelijk was in het onderzoek achtentwintig jaar voor mannen en vijfentwintig jaar voor vrouwen. Dat heeft echter weinig belang, aangezien de verschillende bevolkingsgroepen ook andere normen hanteren.

"Men zou kunnen aannemen dat het ideale tijdstip voor een huwelijk zou overeenkomen met de rest van de omgeving,” benadrukt onderzoeker Matt Johnson, professor familie-ecologie aan de University of Alberta. "Mensen die dingen op tijd doen, genieten sociale goedkeuring bij familie en vrienden. De algemene stroming te volgen, zou dan ook het gemakkelijkste zijn. Wie echter vroeger of later handelt dan de rest, moet rekening houden met subtiele of openlijke sociale sancties. Er kon echter vastgesteld worden dat een later huwelijk geen negatieve impact had op het toekomstige subjectieve welzijn. In werkelijkheid leidde een later huwelijk tot betere gevoelens dan een vroege verbintenis.”

“Gehuwden zijn in het algemeen gelukkiger dan vrijgezellen,” zegt professor Johnson nog. “Een vroeg huwelijk kan echter het leven op latere leeftijd meer gecompliceerd maken. Andere belangrijke levensmomenten kunnen immers worden versneld of belet. Mensen die vroeg trouwen hebben meestal minder onderwijs genoten en hebben eerder kinderen. Daardoor raken ze vaak vast in carrières die niet echt waren verhoopt. Op middelbare leeftijd dreigt vaker een depressie of een lager gevoel van eigenwaarde. Wie op latere leeftijd huwt kan meestal op een hogere scholingsgraad en een beter salaris, twee indicatoren voor een groter langdurig subjectief welzijn, rekenen.”

“Wie op latere leeftijd in het huwelijk treedt, kan meestal ook op een grotere maturiteit en zelfkennis rekenen,” betoogt Matt Johnson. “Daardoor heeft men ook meer kans om met succes een relatie uit te bouwen.” Toch waarschuwt de onderzoeker dat het uitstellen van huwelijksplannen niet altijd zonder risico is. Naarmate men ouder wordt, dreigt de huwelijksmarkt immers dunner te worden, waardoor men zich uiteindelijk gedwongen zou kunnen voelen genoegen te nemen met een persoon die toch niet de ideale partner is.

Lees Verder

20:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: huwelijk |  Facebook |

Ook kleuters bekommeren zich om hun publieke imago

Ook kleuters bekommeren zich om hun publieke imago. Tegen de tijd dat kinderen naar de basisschool gaan, denken ze kritisch na over hun reputatie. Dat zegt een studie van psychologen aan de University of Chicago en de University of Pennsylvania. De onderzoekers zeggen dat de fascinatie voor sociale status begint rond de leeftijd van vijf jaar, wanneer kinderen beginnen te overwegen hoe ze door anderen worden bekeken en zich gedragen op manieren die positieve reputaties cultiveren. De studie concludeert dat het complexe en strategisch zelfpresentatiegedrag dat bij volwassenen kan worden genoteerd, zich al op veel jongere leeftijd manifesteert dan eerder was gedacht.

"Psychologen zijn al lang geïnteresseerd in de manier waarop we onze identiteit construeren en de soorten strategieën die we gebruiken om onszelf in de samenleving te presenteren", benadrukken de onderzoekers Ike Silver en Alex Shaw. “Net zoals volwassenen willen ook kinderen geaccepteerd worden door degenen die ze bewonderen. Interactieve ervaringen kunnen kinderen kansen bieden om te leren wat een wenselijke reputatie is en welke strategieën effectief zijn voor het opbouwen van een goede reputatie in hun sociale omgeving. Kinderen krijgen al vroeg een gecondenseerde impressie van sociale status en reputatie.”

“Vijfjarigen zijn zich niet alleen bewust van hun reputatie, maar gedragen zich ook strategisch om hun uiterlijk imago te veranderen,” voerden de onderzoekers nog aan. “Vermoed mag worden dat kinderen hun gedrag zullen veranderen om moreel of sociaal een positief oordeel te genereren bij belangrijke waarnemers.” Tegelijk zeggen de onderzoekers dat nog verder moet worden gezocht naar het inzicht van het kind in het belang van reputatie voor de leeftijd van vijf jaar. Het is volgens hen immers onwaarschijnlijk dat een kind bij zijn eerste intrede in de kleuterklas plotseling het belang van reputatie begrijpt en inzicht krijgt in de strategieën die bij de omgeving een positieve perceptie kunnen opwekken.

Lees Verder

19:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reputatie |  Facebook |

Intelligente straatverlichting kan Europa belangrijke besparing opleveren

De vervanging van het verouderende Europese netwerk straatlantaarns door intelligente technologieën kan de elektriciteitsrekening in de Europese Unie jaarlijks met 2,1 miljard euro verlagen. Er zou ook een energiebesparing tussen 50 procent en 70 procent kunnen worden gerealiseerd. Dat zegt een onderzoek van de denktank Sharing Cities over de introductie van intelligente lantaarnpalen in zes Europese steden. De onderzoekers zeggen dat Europese steden elk jaar ongeveer 3 miljard euro aan straatverlichting uitgeven. Die kost zou met innoverende toepassingen tot ongeveer 900 miljoen euro kunnen worden teruggebracht.

Er wordt nog op gewezen dat driekwart van de huidige Europese straatverlichting meer dan een kwarteeuw is. Een modernisering zouden dan ook belangrijke kostenbesparingen kunnen opleveren. Bovendien wordt benadrukt dat intelligente lantaarnpalen bovendien onder meer gegevens over de beschikbaarheid van parkeercapaciteit zouden kunnen verzamelen. Dat zou volgens Sharing Cities een ingenieuze manier kunnen zijn om de luchtvervuiling te bestrijden en chronische congestieproblemen te verminderen. Daarbij wordt erop gewezen dat verkeersopstoppingen de lidstaten van de Europese Unie ongeveer 100 miljard euro per jaar kosten.

“Intelligente lantaarnpalen bieden iedereen een positieve uitkomst,” betoogt Nathan Pierce, programmadirecteur bij Sharing Cities. "Ze helpen energierekeningen voor belastingbetalers te verlagen en kunnen van steden bovendien een aangenamere omgeving maken om te wonen en te werken. Slimme lantaarnpalen genereren een gigantische besparing waarmee jaarlijks tienduizenden artsen of verpleegkundigen kunnen worden betaald. Het is essentieel dat steden slimme lantaarnpalen omarmen om geld vrij te maken voor vitale openbare diensten.” Sharing Cities wil in eerste instantie 56.000 intelligente straatlantaarns introduceren in de steden Londen, Lissabon, Milaan, Bordeaux, Burgas en Warschau.

Lees Verder

19:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: straatverlichting |  Facebook |

In het buitenland leert men zichzelf beter kennen

Zijn verblijf in het buitenland kan de expat de mogelijk bieden een beter inzicht in zijn zelfbesef te verwerven. Dat zegt een onderzoek van sociale wetenschappers aan de Columbia Business School, de Rice University en de University of North Carolina bij een groep van ruim achttienhonderd expats. De onderzoekers zeggen vastgesteld dat een verblijf in het buitenland de helderheid van het zelfconcept - waarbij het individu een duidelijk en consistent beeld over zichzelf kan bouwen - kan versterken. Dit biedt volgens de onderzoekers bovendien ook vaak de opportuniteit om een duidelijk beeld over het verdere verloop van de carrière te verwerven.

“Een verblijf in het buitenland kan de expat confronteren met onder meer de verschillen in culturele waarden en normen in het gastland en zijn thuisbasis,” zeggen de onderzoekers Adam Galinsky, Jackson Lu, Hajo Adam, Otilia Obodaru en William Maddux. "Deze reflecties zijn nuttig om te ontdekken welke waarden en normen het individu definiëren of door culturele invloeden zijn verworven. In een wereld waarin buitenlandse ervaringen steeds frequenter worden en technologische vorderingen interculturele reizen en communicatie steeds gemakkelijker worden, is het belangrijk te begrijpen op welke manier deze ontwikkelingen de bevolking beïnvloeden.”

"De Duitse filosoof Hermann von Keyserling schreef bijna honderd jaar geleden dat het kortste pad naar zichzelf langs de hele wereld voert,” stippen de wetenschappers aan. “De resultaten van dit onderzoek leveren empirisch bewijs van dit idee.” Uit het onderzoek bleek dat de tijdsduur van de expat-beleving een grotere impact op de duidelijkheid van het zelfbeeld heeft dan het aantal landen waarin men heeft verbleven. Er wordt aan toegevoegd dat een langer verblijf in het buitenland verscheidene voordelen kan opleveren. Onder meer wordt gewezen op een grotere levenstevredenheid, betere werkprestaties en duidelijker visie op de verdere loopbaan.

Lees verder

18:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: expat |  Facebook |

Centraal-Europa moet meer aandacht en erkenning krijgen

Centraal-Europa heeft tot nu toe niet de erkenning gekregen die regio verdient. Het gebied weerspiegelt de toekomst van Europa. Dat is de boodschap van het boek 'Central Europe Revisited' van Emil Brix  en Erhard Busek. De auteurs wijzen erop dat het volgend jaar al drie decennia is geleden dat het IJzeren Gordijn viel, waardoor een aantal landen zich uit de communistische invloed van de Sovjet-Unie konden afkeren en nieuwe democratieën vormden en toetraden tot de Europese Unie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Het geografische belang van die verschuiving is volgens Brix en Busek nog niet voldoende benadrukt.

Erhard Busek, gewezen Oostenrijks minister van buitenlandse zaken en op dit ogenblik hoofd van het Institute for the Danube Region and Central Europe, benadrukt dat Centraal-Europa sinds de val van het IJzeren Gordijn duidelijk naar het oosten en zuidoosten is verschenen. “Deze regio vult opnieuw het volledige gebied tussen Duitsland en Rusland,” wordt er opgemerkt. De auteurs geven wel toe dat op dit ogenblik niemand kan inschatten welke richting deze evoluties uiteindelijk zullen uitgaan. Een aantal leiders uit deze regio stellen zich immers op zijn minst kritisch op tegenover een aantal waarden die door de Europese Unie worden benadrukt.

Toch meent Busek dat er geen gevaar bestaat dat een van de landen van de Visegrad Group (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije) zich van de Europese Unie zal willen afscheiden. “Zowel Polen als Hongarije zijn afhankelijk van ondersteuning die door de Europese Unie wordt geboden,” benadrukken de auteurs. “Wel moet worden vastgesteld dat er politiek een belangrijke kloof moet worden overbrugd. Er heerst immers vaak scherpe kritiek op de Europese Unie en buitenlandse invloeden. Er moet wel gesteld worden dat deze kritieken vaak gebaseerd zijn op vooroordelen die door populistische politici worden gebruikt om het electoraat te beïnvloeden.”

“De ontwikkeling van democratie in Centraal-Europa zal van meer belang zijn voor de toekomst van Europa dan tot nu toe werd aangenomen,” zeggen de onderzoekers nog. “Deze benadering heeft een impact op de werking van de Europese Unie en op de toekomstige ideeën van nationale identiteit en patriottisme.” Er wordt nog opgemerkt dat Oostenrijk in deze beweging een belangrijke taak kan opnemen. De val van het IJzeren Gordijn had op het land immers een grote impact. Voordien situeerde Oostenrijk zich immers aan de oostelijke rand van het vrije West-Europa. Nu bevindt het land zich daarentegen in het centrum van het nieuwe Europa.

Lees Verder

17:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: centraal-europa |  Facebook |

Voor Vlaming is wifi even onmisbaar als water en elektriciteit

Zeven op de tien Vlamingen geven toe wifi even onmisbaar te beschouwen als fundamentele nutsvoorzieningen zoals water, gas of elektriciteit. Dat blijkt uit een studie van Telenet en het onderzoeksbureau iVox bij duizend Vlaamse huishoudens. Opgemerkt wordt dat consument steeds hogere verwachtingen koestert tegenover de kwaliteit van de internetverbinding. Er werd immers vastgesteld dat een slecht werkende wifi bij één op drie Vlamingen ergernis veroorzaakt. Er wordt bovendien benadrukt dat het onderzoek duidelijk maakt op welke manier het internet het dagelijkse leven beïnvloedt.

De resultaten bevestigen dat technologie een prominente rol speelt. Er kon immers worden vastgesteld dat 70 procent van de Vlamingen naar eigen zeggen niet meer zonder wifi kan. Daarbij wordt aangegeven dat de draadloze verbindingen voor velen zelfs even belangrijk worden geacht als water, elektriciteit of aardgas. Uit de studie blijkt tevens dat 64 procent van de respondenten te kennen geeft in elke ruimte van het huis een goede draadloze verbinding te verlangen. De onderzoekers maken daarbij gewag van een verschuiving in het verwachtingspatroon. Terwijl eerder vooral snelheid werd geëist, wordt nu vooral naar flexibiele en naadloze verbindingen worden gevraagd.

Uit de studie blijkt nog dat maar liefst 87 procent van de Vlamingen in de zetel surft tijdens het televisiekijken, terwijl 61 procent tijdens het koken van wifi gebruik maakt. Tevens werd opgemerkt dat 54 procent voor het slapengaan nog even in bed of op het toilet draadloos internet raadpleegt. Verder werd opgetekend dat 48 procent nog voor de zomervakantie een goede draadloze verbinding in de tuin of op het terras verlangt. Tegelijkertijd moest worden gemeld dat 22 procent ook in bad van zijn smartphone gebruik maakt. Anderzijds bleek dat ook de interesse in draadloze domotica toeneemt.

Onder meer werd opgetekend dat 47 procent van de ondervraagden vanop een ander adres de verwarming van zijn woning wil kunnen opzetten of uitschakelen. Bovendien wil 40 procent vanop afstand de verlichting in de woning kunnen controleren. Tenslotte verlangt 11 procent vanuit bed met een smartphone of tablet koffie te kunnen zetten.

17:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wifi |  Facebook |