16-11-17

Groot-Brittannië maakt zich op voor sobere eindejaarsperiode

In Groot-Brittannië moeten de retailsector en restaurantindustrie zich voorbereiden op een sterke toename van de bestedingen aan frisdranken. Dat heeft het bedrijf Britvic, producent van frisdranken, gezegd op basis van een enquête van het bureau Censuswide bij tweeduizend Britse consumenten. Uit die bevraging is immers gebleken dat veel consumenten hun alcoholgebruik tijdens de eindejaarsperiode gevoelig willen terugdringen. Er wordt aan toegevoegd dat 39 procent van de betrokkenen te kennen geeft ook gedurende de rest van het jaar minder alcohol consumenten. In de leeftijdsgroep tussen vijfentwintig en vierendertig jaar loopt dat cijfer op tot 41 procent. Bij vijfenvijftigplussers is er zelfs sprake van 46 procent.

Lees Verder

16:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Nieuwstraat in Brussel is niet langer de duurste winkellocatie van België. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedconsulent Cushman & Wakefield. De ranglijst wordt nu alleen aangevoerd door de Meir in Antwerpen, dat vorig jaar de eerste plaats met de Nieuwstraat deelde. Winkels aan de Meir betalen inmiddels een jaarlijkse huurprijs van 1.950 euro per vierkante meter. Dat betekende een stijging met ruim 5 procent tegenover vorig jaar. De Nieuwstraat in Brussel liet een status-quo optekenen op 1.850 euro. Daarna volgen Louizalaan in Brussel (1.800 euro), de Veldstraat in Gent (1.375 euro), de Hoogstraat in Hasselt (1.250 euro), Vinâve d’Ille in Luik (1.125 euro) en de Steenstraat in Brugge (1.100 euro).

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Indigo Partners wil bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus 430 toestellen van het type A320neo kopen. Met de transactie zou een bedrag van 49,5 miljard dollar kunnen zijn gemoeid. Dat blijkt uit een intentieverklaring die Indigo met Airbus heeft ondertekend. De bestelde vliegtuigen zijn bedoeld voor budgetmaatschappijen waarin Indigo belangen heeft. De Hongaarse maatschappij Wizzair zou bijna 150 toestellen krijgen. De rest wordt verdeeld over het Amerikaanse Frontier Airlines, het Mexicaanse Volaris en het Chileense JetSmart. Tot nu toe stond de grootste bestelling bij Airbus op naam van de Indiase budgetvlieger Indigo, die twee jaar geleden 250 toestellen bestelde.

Het Belgische textielbedrijf Sioen heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 116,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging was vooral te danken aan overnames van een aantal bedrijven, zoals Fontana en James Dewhurst. Ook wordt gewezen op belangrijke orders voor brandweerkledij in Frankrijk en technische bosbouwkledij. Zonder overnames zou Sioen een omzetgroei met 5,8 procent zijn gerealiseerd. Het bedrijf merkt op te verwachten dat de trend ook de rest van het jaar verder zal worden gezet. Daarbij wordt ook gewezen op een verdere integratie van de overgenomen bedrijven en compensaties voor de duurdere grondstoffen.

Luchtvaartmaatschappij VLM Airlines heeft de vereiste Belgische vlieglicenties ontvangen. Dat hebben woordvoerders van de maatschappij en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit bevestigd. Een vergunning heeft betrekking op twee toestellen van het type Airbus A320 die van Thomas Cook Airlines Belgium werden overgenomen. Die toestellen zullen in eerste instantie voor chartervluchten worden ingezet. Later zullen ook lijnvluchten worden georganiseerd. Daarnaast werd ook een toestemming ontvangen om met exemplaren van het type Fokker 50 te vliegen. Met dat toestel worden al vluchten uitgevoerd tussen Antwerpen en London City. Dat gebeurde tot nu toe echter met een Sloveense licentie.

Op het hoofdkwartier van autobouwer Volkswagen in Duitsland is door het Duitse gerecht een huiszoeking uitgevoerd. Aanleiding voor de actie zijn de vergoedingen die de autobouwer aan vakbondsleider Bernd Osterloh heeft uitgekeerd. Osterloh zetelt namen de vakbond ook in de raad van bestuur van de constructeur. Het Duitse gerecht vermoedt echter dat de vakbondsman van Volkswagen overdreven hoge vergoedingen heeft gekregen. Woordvoerders van Volkswagen en de vakbonden ontkennen dat ongepaste verloningen zijn uitgekeerd. Osterloh ontvangt een jaarloon van 200.000 euro. Daarna ontvangt hij ook bonussen. Daardoor bedroeg zijn salaris vorig jaar 500.000 euro. Zijn piekverloning bedroeg 750.000 euro.

Het Japanse telecomconcern Softbank wil 25 miljard dollar investeren in projecten in Saudi-Arabië. Dat hebben een aantal bronnen tegen het persbureau Bloomberg gemeld. Ongeveer 15 miljard dollar zou daarbij worden geïnjecteerd in de bouw van een nieuwe stad aan de Rode Zee, een prestigeproject van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Daarnaast wordt een bedrag geïnvesteerd in het elektriciteitsbedrijf van de Saudische overheid. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van het Vision Fund, een investeringsfonds van Softbank. De injectie moet vooral investeringen in zonnekracht en andere duurzame bronnen stimuleren. Saudi-Arabië wil zijn afhankelijkheid van petroleum afbouwen.

De Amerikaanse winkelketen Target Corporation heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de vergelijkbare omzet werd een groei met 0,9 procent gemeld. Bij de online verkopen kon een groei met 24 procent worden gemeld. De nettowinst viel daarentegen met 21 procent terug tot 480 miljoen dollar. Daarbij wordt gewezen op belangrijke investeringen in de opening van nieuwe winkels. Bovendien zag de keten zich volgens Brian Cornell, chief executive van Target, door de zware concurrentie verplicht om tot prijsverlagingen over te gaan, waardoor de winstmarges werden aangetast.

De Amerikaanse investeerder Carlyle brengt lingerieketen Hunkemöller mogelijk naar de beurs van Amsterdam. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Er was al langer bekend dat Carlyle een mogelijke verkoop van Hunkemöller overwoog. Een dergelijke operatie zou meer dan 600 miljoen euro moeten opleveren. Carlyle nam Hunkemöller in februari vorig jaar over van de Franse investeerder PAI Partners. Een overnamebedrag werd daarbij niet meegegeven, maar algemeen wordt gewag gemaakt van een bedrag tussen 400 miljoen euro en 500 miljoen euro. Hunkemöller dateert van het laatste kwart van de negentiende eeuw en heeft wereldwijd meer dan zevenhonderd winkels.

De Duitse chipfabrikant Infineon heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,8 miljard euro, tegenover 1,7 miljard euro inkomsten dezelfde periode het vorige boekjaar. Daarbij wordt gewezen op een grotere vraag naar producten voor de industriële sector. Daarentegen werden minder inkomsten gehaald uit de activiteiten rond chipkaarten en beveiliging. Daarentegen viel de nettowinst van 225 miljoen euro tot 176 miljoen euro terug. Daarbij wordt gewezen op een zwakkere dollar en uitzonderlijke fiscale lasten. Bovendien leed het bedrijf verlies op de verkoop van een fabriek in Wales. Reinhard Ploss, chief executive van Infineon, zegt een verdere groei te verwachten.

Het softwarebedrijf Skype is door het Antwerpse hof van beroep veroordeeld tot een boete van 30.000 euro omdat de onderneming weigerde mee te werken aan een gerechtelijk onderzoek. De feiten dateren van vijf jaar geleden. In een onderzoek naar het Armeense criminele milieu stelden speurders vast dat twee verdachten hun communicaties op het platform van Skype organiseerde. De speurder vroegen toegang tot inhoud van de communicaties, maar dat werd door het bedrijf geweigerd. Daarop werd tegen het bedrijf proces-verbaal opgesteld. Vorig jaar werd Skype in eerste aanleg al tot een boete van 30.000 euro veroordeeld. Het bedrijf ging tegen dat vonnis in beroep, maar werd opnieuw in het ongelijk gesteld.

De Italiaanse autobouwer Lamborghini heeft aan paus Franciscus een gepersonaliseerde versie van het model Huracan geschonken. Onder meer is de auto geschilderd in de wit-gele kleurencombinatie van de vlag van het Vaticaan. Franciscus heeft op de auto, die ruim meer dan 200.000 dollar kost, ruim handtekening geplaatst. Bedoeling is om de auto bij het veilinghuis Sotheby’s te koop aan te bieden. De opbrengst van die verkoop wordt besteed aan liefdadigheidswerken. Onder meer zal het geld gebruikt worden door de heropbouw van woningen van Iraakse christenen. Daarnaast zijn ook middelen bestemd voor de vrouwelijke slachtoffers van mensensmokkel en gedwongen prostitutie en medische diensten in Centraal-Afrika.

Bernard Deryckere legt zijn functie als topman van het Belgische zuivelbedrijf Alpro neer. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt. Er zou sprake zijn van fundamentele meningsverschillen tussen Deryckere en de Franse groep Danone, eigenaar van Alpro. Algemeen wordt Deryckere bestempeld als de drijvende kracht van de internationale groei van Alpro, een voormalige divisie van van de groep Vandemoortele. Op het einde van het voorbije decennium werd Alpro verkocht aan het Amerikaanse concern White Wave, dat in april van dit jaar zelf door Danone werd ingelijfd. Alpro kon de voorbije kwartalen sterke groeicijfers voorleggen. De relatie tussen Danone en Deryckere zou echter bijzonder stroef zijn geweest.

De Amerikaanse winkelketen Kohl’s heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,33 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 0,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook de vergelijkbare winkelverkopen vertoonden een stijging met 0,1 procent, waarmee voor de eerste keer in bijna twee jaar opnieuw van een groei gewag kon worden gemaakt. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar kende de vergelijkbare verkoop nog een inkrimping van 1,7 procent. De nettowinst van de keten viel echter met 12,5 procent terug tot 117 miljoen dollar. Daarbij wordt gewag gemaakt van hogere kosten. Het bedrijf lanceerde vorige maand een joint-venture met Amazon.

In België moeten de verschillende regeringen dringend aan het werk om de geplande kernuitstap tegen het midden van volgend decennium mogelijk te maken. Dat blijkt uit een rapport van netbeheerder Elia. Aangevoerd wordt dat een uitstap perfect mogelijk is, maar dan moet volgens Elia wel voldoende vervangcapaciteit worden voorzien. Indien de overheden geen overgangsmaatregelen voorzien, wordt volgens de netbeheerder daarentegen een feitelijke beslissing genomen op de kerncentrales langer open te houden. Volgens Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, benadrukt de noodzaak aan een energiepact, zodat iedereen duidelijkheid heeft over de toekomst. Pas dan volgen volgens hem investeringen.

Deutsche Telekom staat open voor een eventuele beursgang van dochter T-Mobile Nederland. Ook een fusie van de divisie met de Nederlandse activiteiten van sectorgenoot Tele2 is bespreekbaar. Dat heeft Timo Höttges, topman van Deutsche Telekom, gezegd. Een dergelijke operatie kan volgens hem echter alleen indien op goede omstandigheden kan worden gerekend. Höttges benadrukte dat er over de toekomst van T-Mobile Nederland nog geen beslissing is genomen, maar voegde eraan toe dat ook het lokale management een dergelijke deal logische zou vinden. Door samenwerkingsverbanden proberen telecombedrijven hun positie op de Nederlandse markt, die grote concurrentie kent, te versterken.

14:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-17

Bedrijven vinden reizen een groter risico

De reisplanning in de bedrijfswereld heeft de voorbije periode een duidelijke verschuiving ondergaan. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Ipsos Mori voor International SOS bij nagenoeg zevenhonderd reisverantwoordelijken van bedrijven over de hele wereld. Daarbij merkt 63 procent van de respondenten op dat de risico voor reizen het voorbije jaar is toegenomen. Daarbij wordt door 58 procent gewag gemaakt van veiligheidsproblemen, gevolgd door natuurrampen (43 procent). Bij Amerikaanse reisverantwoordelijken wordt door 78 procent gewag gemaakt van grotere risico’s, tegenover 59 procent in Europa.

Lees Verder

 

 

19:48 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chinese ecommerce neigt stilaan naar zijn piek

De online bestedingen zullen in China dit jaar oplopen tot 6,4 biljoen yuan. Daarbij kon de voorbije vijf jaar een gemiddelde groei met 37,9 procent worden gemeld. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Mintel. Deze cijfers tonen dat de Chinese ecommerce over een periode van amper een half decennium ongeveer een vervijfvoudiging heeft gekend. Inmiddels vertegenwoordigt de online verkoop 45,7 procent van de totale Chinese retailverkoop. Er wordt echter tevens gewag gemaakt van signalen dat de Chinese ecommerce stilaan zijn absolute piek dreigt te bereiken. Tevens wordt aangevoerd dat steeds meer Chinese consumenten online en offline shoppen combineren.

Lees Verder

 

 

18:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Londen blijft Europese topbestemming internationaal toerisme

Het voorbije jaar hebben internationale bezoekers in Londen een bedrag van 18,9 miljard euro besteed. Dat is het hoogste bedrag van heel Europa. Dat blijkt uit een rapport van de World Travel & Tourism Council (WTTC). Er wordt aan toegevoegd dat het Europese toerisme het voorbije jaar een duidelijke impact van het terrorisme heeft ervaren. Steden die het slachtoffer werden van terroristische aanslagen - Brussel, parijs, Nice en Istanboel - lieten volgens het rapport dan ook een daling optekenen. De grootste vooruitgang werd opgetekend door Heraklion, de hoofdstad van Kreta, waar een groei met 11,2 procent kon worden gemeld.

Lees Verder

 

 

17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook dagelijkse producten gebruiken meerdere verkoopkanalen

Ook voor dagelijkse aankopen gebeurt het shoppen steeds vaker over een bredere waaier van kanalen. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent GfK Research naar het aankoopproces van cosmetica, voeding en drank. Daarbij wordt opgemerkt dat voor cosmetica en producten voor de lichaamsverzorging inmiddels 40 procent bij het shoppen gebruik maakt van online en offline kanalen, tegenover 32 procent vorig jaar. Bij voeding en drank wordt een stijging van 14 procent naar 23 procent opgetekend. Voorschriftvrije farmaceutische producten laten een stijging van 21 procent naar 27 procent optekenen. Bij reinigingsmiddelen en onderhoudsproducten is er een groei van 15 procent naar 25 procent.

Lees Verder

 

 

16:22 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Smartphones voeren grootste aantal online activiteiten aan

Op smartphones wordt een bredere waaier van activiteiten uitgevoerd dan op desktops of laptops. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Globalwebindex bij meer dan zeventigduizend online gebruikers. Daarbij kon worden vastgesteld dat gebruikers op smartphones tijdens het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld veertien activiteiten uitvoerden. Dekstops en laptops komen aan een totaal van gemiddeld twaalf activiteiten. Gebruikers wijzen daarbij volgens de onderzoekers vooral op de gemakkelijke toegang tot het apparaat, dat nagenoeg steeds binnen handbereik ligt. Tevens blijkt het beperkte gebruik van tablets, waar slechts een gemiddelde van 3,2 activiteiten kon worden gemeld.

“Hoewel smartphones een bredere online activiteit laten blijken dan computers, kan worden aangegeven dat beide apparaten intensief gehanteerd blijven,” zeggen de onderzoekers. “Daaruit blijkt dat bij een contact met de klant zowel beroep moeten worden gedaan op grote en kleine schermen, ook al heeft de mobiele sector de leidende rol overgenomen.” De meest populaire activiteit op zowel smartphones als computers zijn het bezoek en gebruik van sociale netwerken, waar een respectievelijke score van 87 procent en 82 procent kan worden gemeld. Daarna kunnen echter een aantal opmerkelijke verschillen worden opgetekend.

Bij de mobiele telefoon staan chat en messaging met een score van 83 procent op de tweede plaats, gevolgd door het bekijken van video (74 procent), het gebruik van een landkaart (70 procent) en het bezoek van een nieuwssite (66 procent). De top tien bestaat verder uit een zoektocht naar een gewenst product of service (63 procent), het uploaden van een foto en het raadplegen van weersvoorspellingen (57 procent), het gebruik van een online backservice (52 procent) en de online aankoop van een product (51 procent).

Bij desktop en laptops wordt het bezoek aan een sociaal netwerk gevolgd door het bekijken van een videoclip (68 procent), een zoektocht naar een gewenst product of service (59 procent), het bezoek aan een nieuwssite (57 procent) en de online aankoop van een product (49 procent). De top tien bestaat hier verder uit chat en messaging en het gebruik van een online bankservice (43 procent), het raadplegen van weersvoorspellingen (38 procent), het uploaden van een foto (33 procent) en het raadplegen van een landkaart (32 procent).

Lees Verder

16:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smartphone |  Facebook |