22-05-18

Brein aanvaardt sneller informatie die met eigen overtuiging overeenstemt

Informatie die overeenstemt met het eigen wereldbeeld, wordt sneller als een accurate boodschap aanvaard. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) en de Hebrew University of Jerusalem. Deze intuïtieve reflex dreigt volgens de onderzoekers dan ook in de weg van het rationele oordeel te staan. Om een geïnformeerde keuze te kunnen maken, moet de mens volgens de onderzoekers immers de mogelijkheid hebben om de zwakheden en troeven van de verschillende opinies te onderzoeken om zich een goed oordeel te kunnen vormen.

Lees Verder

16:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brein |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Japanse hoofdstad Tokio wordt een experiment opgezet waarbij in de metrostations werkruimtes voor één persoon worden verhuurd. Het aanbod is een initiatief van Fuji Xerox en Tokyo Metro. Geïnteresseerde personen kunnen de werkruimtes, die met een oude telefoonbox kan worden vergeleken, per kwartier huren. De werkruimte kan met een smartphone worden geopend. Elke box omvat een werktafel met stoel en is uitgerust met een beeldscherm, elektriciteit en draadloze internetverbinding. Fuji Xerox en Tokyo Metro zeggen zich vooral te willen focussen op de forens, die zijn reistijd zo efficiënt mogelijk wil gebruiken. De kantoorbox moet vooraf met mobiele telefoon gereserveerd.

De Verenigde Staten en China hebben hun onderlinge handelsoorlog voorlopig opgeschort. In afwachting van een breder akkoord worden de Amerikaanse importheffingen op Chinees staal opgeschort. Dat heeft Steve Mnuchin, Amerikaans minister van financiën, gezegd – In Venezuela blijft Nicolas Maduro nog zes jaar president. Daardoor dreigt het internationale isolement van het Zuid-Amerikaanse land echter nog verder toe te nemen. Verwacht wordt dat onder meer de Verenigde Staten het handelsembargo tegen Venezuela nog zullen uitbreiden – De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft het voorbije jaar 7,15 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 10 procent tot een nieuw recordniveau van 1,45 miljard euro.

De pijpleidingen en installaties van Shell in Nigeria kunnen met drones van de luchtmacht van het land worden beschermd. Dat heeft Sadique Abubakar, commandant van de Nigeriaanse luchtmacht gezegd. De installaties worden vaak het doelwit van diefstal en sabotage – Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) brengt zijn divisie voor de bouw van locomotieven onder in een fusiebedrijf met het Amerikaanse bedrijf Wabtec, fabrikant van treinen en ander spoormateriaal. De transactie heeft een waarde van ruim 11 miljard dollar – De Britse regering heeft onvoldoende aandacht voor de illegale kapitalen die een aantal Russische zakenlui in de Londense City witwassen. Dat staat in een rapport van de commissie buitenlandse zaken in het Britse parlement. Er worden hardere maatregelen gevraagd.

Kunstmestproducent Oci heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 745 miljoen dollar. Dat was een stijging met ruim 57 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er was een winst van 25 miljoen dollar, tegenover een verlies van 47 miljoen dollar vorig jaar – Het luchtvaartconcern International Air Group (IAG) werkt aan een nieuw bod op de Scandinavische maatschappij Norwegian Air. Dat hebben eental media gemeld. Twee eerste overnamevoorstellen van het concern werden door Norwegian Air afgewezen – Het Amerikaanse bedrijf Monster Beverage, producent van energiedranken, heeft het eerste kwartaal dit jaar een omzet geboekt van 850,9 miljoen dollar. Dat was een stijging met 17,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg 21,4 procent tot 216,1 miljoen dollar.

De Amerikaanse investeerder Blackstone neemt hotelexploitant LaSalle Hotel Properties over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,8 miljard dollar. LaSalle bezit 41 luxueuze hotels in grote steden in de Verenigde Staten zoals New York, San Francisco, Chicago of Los Angeles – Het Waalse farmabedrijf Mithra zoekt voor de verkoop van zijn producten samenwerkingsverbanden met een aantal grote ondernemingen. Het bedrijf zou zich ook niet absoluut tegen een interessant overnamebod verzetten. Dat heeft François Fornieri, topman van Mithra, gezegd – De Duitse chipfabrikant Infineon Technologies gaat de volgende zes jaar een bedrag van ongeveer 1,6 miljard euro investeren in een nieuwe chipfabriek in de Oostenrijkse stad Villach. Met de investering zouden ook vierhonderd nieuwe banen worden gecreëerd.

De Amerikaanse pizzaketen Papa John’s International heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 417,37 miljoen dollar, tegenover 449,27 miljoen inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 28,83 miljoen dollar naar 16,66 miljoen dollar – Voormalig Amerikaans president Barack Obama en zijn echtgenote Michelle Robinson gaan televisieprogramma’s maken voor de streamingdienst Netflix. Daarover heeft Netflix met Higher Ground Production, het bedrijf van Obama en Robinson, een akkoord gesloten – Het online reisplatform TripAdvisor heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 378 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 13 miljoen dollar naar 5 miljoen dollar.

15:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-05-18

Leefpatroon dolfijnen door toerisme verstoord

De observatie van dolfijnen en walvissen geniet bij toeristen een toenemende populariteit, maar die activiteit kan een bijzonder schadelijke impact hebben op de populatie van de soorten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Otago in Nieuw-Zeeland, toegespitst op populaties spinnerdolfijnen voor de kust van Egypte. Wanneer de toeristische activiteit niet is gereguleerd, kunnen dolfijnen het onmogelijk vinden om uit te rusten. Dit is reden tot grote bezorgdheid omdat de verstoorde rust en slaap het welzijn van de dieren ongunstig kan beïnvloeden. Onder meer wordt gewag gemaakt van een gebrekkige voeding, verdediging, voortplanting en verzorging.

Lees Verder

18:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dolfijnen |  Facebook |

Applicatiemarkt dit jaar meer 100 miljard dollar waard

Over vier jaar zullen consumenten ten minste 156 miljard dollar uitgeven aan mobiele applicatiewinkels. Dat is een stijging met 92 procent ten opzichte de uitgaven die vorig jaar werden geregistreerd. Dat is de conclusie van een rapport door consultant AppAnnie. Dit jaar zullen de bestedingen aan applicaties naar verwachting iets meer dan 106 miljard dollar bedragen. Volgens de studie kan dit groeipercentage worden toegeschreven aan een sterke uitbreiding van het gebruikerspubliek. In het verleden was er vooral sprake van experimenten van early adopters, maar is inmiddels een duidelijke evolutie naar een meer mature markt merkbaar.

Lees Verder

18:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: applicatie |  Facebook |

Menselijk brein is geobsedeerd door sociale instelling

De menselijke hersenen zijn geobsedeerd door een sociale ingesteldheid, zelfs wanneer er niet van een sociale situatie wordt gesproken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Dartmouth College in de Amerikaanse staat New Hampshire. De studie constateert dat het brein mogelijk gericht is op een sociaal leerproces, zelfs wanneer de hersenen in rust zijn. Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat de hersenen sociale informatie consolideren zodra het brein de mogelijk krijgt om te rusten. Wanneer het menselijk brein een pauze krijgt, blijkt prioriteit gegeven te worden aan informatie die over de sociale omgeving is verworven. Bij dit fenomeen zijn de mediale prefrontale cortex en de temporaal-pariëtale junctie betrokken.

Lees Verder

17:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hersenen |  Facebook |

Hypothetisch moreel oordeel komt niet altijd met realiteit overeen

Onderzoekers gebruiken vaak hypothetische scenario’s om te begrijpen hoe mensen worstelen met morele dilemma’s, maar deze constructies blijken niet altijd het gedrag in de praktijk te weerspiegelen. Dat zegt een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Gent bij bijna tweehonderd respondenten. De bevindingen lieten zien dat mensen de neiging hebben om zich meer te concentreren op de uitkomst van hun beslissing en minder op absolute morele principes wanneer ze worden geconfronteerd met een real-life scenario in tegenstelling tot een hypothetisch scenario. Op deze manier suggereren de onderzoekers dat er een breuk bestaat tussen hypothetisch moreel oordeel en het moreel gedrag in het echte leven.

Lees Verder

17:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oordeel |  Facebook |

Lidstaten Europese Unie ontvangen minder investeringen

De meeste landen in de Europese Unie zijn het afgelopen decennium getroffen door een instorting van de investeringen. Dat zegt een onderzoek door Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Uit het rapport bleek dat de investeringen in de afgelopen tien jaar dramatisch zijn gedaald in vierentwintig van de achtentwintig lidstaten. Investeringen daalden gemiddeld met 2,3 procent in de Europese Unie en daalden tot 20,1 procent van het bruto binnenlands product vorig jaar, vergeleken met 22,4 procent tien jaar eerder. Landen in het oosten en zuiden, die kwetsbaarder waren voor de crisis, ervaarden de grootste daling van de investeringen.

Lees Verder

16:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: investering |  Facebook |

Londen moet specifieke karakter Soho bewaren

Het unieke, kosmopolitische seksuele karakter van Soho in Londen moet worden behouden. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Kent en de University of Middlesex. De onderzoekers wijzen erop dat Soho al lang wordt erkend voor zijn steun aan de breed scale van seksuele uitingen, maar moet gevreesd worden dat dit karakter wordt bedreigd door een zuiveringsactie die in heel Londen kan worden opgemerkt. Opgemerkt wordt dat net zoals andere erotiek-districten in West-Europa, ook Soho binnen de bredere gentrificatie-beweging zijn persoonlijke karakter dreigt te verliezen.

Lees Verder

15:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: soho |  Facebook |

Budgetvliegers belangrijke pijler voor Europese integratie

Door oppositie te voeren tegen de dure traditionele luchtvaartmaatschappijen, hebben lowcostmaatschappijen mogelijk meer gedaan voor Europese integratie door middel van reizen, toerisme en arbeidsmobiliteit dan elke andere sector. Dat zegt een onderzoek door het Centre for European Policy Studies (CEPS). Het onderzoek zegt dat de aanbiedingen van budgetmaatschappijen een stimulans vormen voor de arbeidsmobiliteit, de zakenreizen, internationale studentenuitwisseling en toerisme, die op hun beurt de Europese integratie versterken. Twee jaar geleden reisden ongeveer 970 miljoen passagiers per vliegtuig vanuit Europese luchthavens. Dat is bijna 25 procent meer dan tien jaar geleden.

Lees Verder

15:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchtvaart |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Werknemers bij International Business Machines (IBM) hebben recent van de directie een nota ontvangen dat geen enkel mobiel apparaat voor de opslag van informatie meer mag worden gebruikt. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het magazine The Register gemeld. Daarbij zou worden aangegeven dat mobiele opslagcapaciteit teveel risico op financiële schade of reputatieverlies inhield. Het verbod op mobiele apparatuur werd in een aantal departementen van het concern al langer gehanteerd, maar zou nu over de hele onderneming worden uitgebreid. Sommige veiligheidsexperts waarschuwen echter dat de maatregel niet voldoende zal zijn om een verlies of diefstal van gegevens onmogelijk te maken.

Nederland moet zijn twee oudste steenkoolcentrales - Nederland, de Amercentrale in Geertruidenberg en de Hemwegcentrale in Amsterdam - ten laatste over zes jaar sluit of op een andere brandstof overschakelen. De resterende drie centrales krijgen tot eind volgend decennium respijt - Autobouwer Fiat koestert plannen om de productie van een aantal goedkopere modellen uit Italië weg te halen. De fabrieken van Fiat en Turijn zouden worden aangepast voor de productie van duurdere modellen zoals een aantal types van zustermerken Jeep en Maserati - Verzekeraar Ageas heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 11,9 miljard euro inkomsten uit premies geboekt. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 110 miljoen euro naar 248 miljoen euro. Ageas presteerde sterk in China.

Bpost moet zich begin juli bij het Europees Hof van Justitie verantwoorden over de miljoenen overheidssteun die het bedrijf ontvangt voor de krantenbezorging. Aanleiding is een klacht van de Vlaamse Federatie van Persverkopers (VFP), die gewag maakt van oneerlijke concurrentie - De Europese Unie heeft nagelaten de illegale subsidies aan vliegtuigbouwer Airbus stop te zetten. Dat heeft een beroepscommissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gezegd. Door de uitspraak kunnen de Verenigde Staten een procedure tegen de Europese Unie opzetten - China heeft voorgesteld om zijn handelsoverschot van 200 miljard dollar met de Verenigde Staten te verkleinen. Dat heeft een medewerker van de Amerikaanse president Donald Trump gemeld. De Chinese regering ontkent echter een dergelijke tegemoetkoming te hebben gedaan.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Cisco heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 12,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 7 procent tot 2,7 miljard dollar - In Nederland is het bedrijf Gibson Innovations Netherlands, een dochteronderneming van de Amerikaanse gitarenbouwer Gibson, failliet verklaard. Een zestigtal arbeidsplaatsen zouden worden bedreigd. De curator zou onderzoeken of een doorstart mogelijk is - Het Britse telecomconcern Vodafone heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 46,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 12 procent tot 15 miljard euro.

In Zweden heeft de regionale vliegtuigmaatschappij Nextjet het faillissement aangevraagd. Het bedrijf verkeerde al langere tijd in financiële moeilijkheden, waarbij ook de transportvergunning al eens voorwaardelijk moest worden ingeleverd. Een curator zou een doorstart bekijken - De Japanse economie is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gekrompen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming van de Japanse overheid. Daarmee moet de Japanse economie voor de eerste keer in drie jaar een inkrimping melden - De Amerikaanse retailer JC Penney heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,58 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 0,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies werd van 187 miljoen dollar tot 78 miljoen dollar herleid.

Het Spaanse olieconcern Repsol heeft geen ambitie meer zijn activiteiten op het gebied van olie en gas nog verder op te voeren. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg. Repsol zou de eerste grote energiegroep met een fundamentele keuze voor duurzaamheid - De Amerikaanse speelgoedketen Children’s Place heeft tijdens het eerste kwartaal dit jaar een omzet geboekt van 436,3 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 0,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 36,2 miljoen dollar naar 31,5 miljoen dollar - Exmar kan zijn drijvend opslagplatform voor gas voor een periode van tien jaar verhuren aan de Zwitserse oliehandelaar Gunvor. De Zwitserse groep zou het platform willen inzetten voor projecten in Bangladesh. De activiteiten zouden tijdens het vierde kwartaal dit jaar starten.

15:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-05-18

Massamedia leveren bij humanitaire crisissen pover werk

De aandacht van de massamedia voor humanitaire crises is selectief, sporadisch, simplistisch en partieel. Dat blijkt uit een enquête van wetenschappers aan de University of East Anglia (UEA) en het humanitair persbureau IRIN News bij meer dan zestienhonderd respondenten, waaronder hulpverleners, onderzoekers en overheidsfunctionarissen. De ondervraagden gaven daarbij aan dat er veel ongenoegen was over de kwantiteit en kwaliteit van de reguliere berichtgeving en wezen op een verlangen naar meer onderzoeksrapportage en controle van de hulpsector zelf. Meer dan 70 procent van de respondenten zei dat de reguliere nieuwsmedia onvoldoende aandacht schenken aan humanitaire problemen.

Lees Verder

18:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook |

Zakenreizigers belangrijkste groeipijler luxehotels

Tegen het midden van het volgende decennium zal de wereldwijde markt van de luxehotels een jaaromzet van 115,8 miljoen realiseren. Dat betekent een gemiddelde groei van 4,3 procent per jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Grand View Research. Deze sterke prestatie kan worden gekoppeld aan de toenemende koopkracht van de consumenten en het stijgende aantal internationale en binnenlandse toeristen. Reizigers die kiezen voor luxueuze vakanties, kijken vooral naar het comfort en de kwaliteit van de dienstverlening, terwijl de tarieven een secundaire overweging kunnen zijn. Verwacht wordt dat de sector vooral door zakenreizen zal worden gedragen.

Lees Verder

18:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hotels |  Facebook |

Gebrek aan empathie leidt tot onethisch shoppinggedrag

Consumenten die eenzaam zijn en weinig empathie hebben, zijn ook onvoldoende gemotiveerd om in de winkel morele keuzes te maken. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de Binghamton University en de University of Iowa. De onderzoekers benadrukken dat consumenten zich vaak immoreel gedragen. Hoewel deze acties vaak legaal zijn, zijn ze onethisch en kosten retailers elk jaar miljarden dollars. Een bekend voorbeeld van dit soort gedrag is wardrobing, waarbij mensen een product kopen om het korte tijd te gebruiken vooraleer het artikel terug naar de winkel te retourneren. Daders blijken vaak vooral door een gebrek aan empathie te worden gekenmerkt.

Lees Verder

17:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: shopping |  Facebook |

Metrowerken Thessaloniki leggen archeologische vestiging bloot

In de Griekse stad Thessaloniki hebben graafwerken voor het metronet een oude weg en andere bouwinfrastructuur uit de zesde eeuw blootgelegd. Dat heeft het Griekse ministerie van cultuur bekendgemaakt. De onderzoekers maken gewag van bijzonder waardevolle vondsten, die een belangrijke leemte in de archeologische geschiedenis van Thessaloniki zullen kunnen helpen opvullen. Opgemerkt wordt dat bij de graafwerken voor de metro, die eind dit decennium moeten kunnen worden afgerond, al meer dan driehonderdduizend waardevolle archeologische voorwerpen zijn gevonden, naast twee marmeren pleinen, een fontein en een vroege christelijke kerk.

Lees Verder

16:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: thessaloniki |  Facebook |

Gruwelvideo’s creëren afkeer en morbide nieuwsgierigheid

De gruwelijke video’s die door de terreurbeweging Daesh online worden geplaatst, veroorzaken afkeer, ongemak en angst, maar tegelijkertijd kan bij het publiek ook een morbide nieuwsgierigheid worden opgetekend. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Kent bij drieduizend online gebruikers van de meest uiteenlopende religieuze opvattingen in Groot-Brittannië en Noord-Amerika. Uit het onderzoek bleek dat 75 procent van de ondervraagden ook naast de informatie uit online en offline nieuwskanalen op het internet video’s van Daesh had bekeken. Ook bleek dat 93 procent zich tegenover Daesh negatief opstelde. Slechts 1 procent toonde een positieve reactie.

Lees Verder

15:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: terreur |  Facebook |

New York heeft nog steeds grootste concentratie miljardairs

De wereld telde het voorbij jaar 2.754 miljardairs. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Het gezamenlijke vermogen van deze elite liep met 24 procent op tot 9,2 biljoen dollar, te wijten aan een sterke wereldwijde economische groei en de uitstekende resultaten van het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een rapport van Wealth-X Research. De grootste concentratie miljardairs wordt nog altijd opgetekend in New York, waar 103 miljardairs zouden zijn gehuisvest. Hongkong komt met 93 miljard miljardairs echter steeds dichter in de buurt. In Hongkong werden vorig jaar ook 21 nieuwe miljardairs geregistreerd, terwijl in New York de groei tot één persoon beperkt bleef.

Lees Verder

14:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: miljardairs |  Facebook |

Berlijns toerisme zit opnieuw in sterke groeicurve

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar hebben ongeveer 2,9 miljoen reizigers de Duitse hoofdstad Berlijn bezocht. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden daarbij 6,7 miljoen overnachtingen geteld. Ook dat vertegenwoordigde een stijging met 6,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het toeristische bureau VisitBerlin. Burkhard Kieker, chief executive van VisitBerlin, merkt daarbij op dat het toerisme in de Duitse hoofdstad opnieuw in uitstekende gezondheid verkeert. Onder meer de introductie van een nieuwe hogesnelheidslijn tussen Berlijn en München zou tot de groei hebben bijgedragen.

Lees Verder

13:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: berlijn |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Havenoperator DP World uit Dubai wil met zijn nieuwe project Cargospeed een revolutie in het transport van goederen teweegbrengen. De havenoperator heeft voor de realisatie van Cargospeed immers een samenwerking gesloten met Virgin Hyperloop One. Dat heeft Sultan Ahmed bin Sulayem, chief executive van DP World, recent bekendgemaakt. DP World heeft ook belangrijke investeringen gedaan in de hyperloop-technologie, die het mogelijk zou moeten maken om goederen met pods aan snelheden tot 1.220 kilometer per uur door een buizenstelsel te transporteren. De hyperloop zou de afstand tussen Dubai en Abu Dhabi tot amper twaalf minuten herleiden.

Het beslag van het Amerikaanse energieconcern ConocoPhilips op de bezittingen van het Venezolaanse bedrijf Petroleos op de eilanden Curaçao en Bonaire moet worden opgeheven. Dat heeft een rechtbank op de eilanden, waar voor een oliecrisis werd gevreesd, beslist - De beperkingen die de Europese Commissie vijf jaar geleden heeft ingesteld op het gebruik van het giftige insecticide fipronil in de landbouw zijn door het Gerecht van de Europese Unie nietig verklaard. Opgemerkt wordt dat de beperkingen onvoldoende zijn gemotiveerd - De Antwerpse mineralengroep Sibelc heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst liep met 26 procent op tot 541 miljoen euro.

De IJslandse bank Arion Bank wil een notering aan de beurzen van  Reykjavik en Stockholm. Dat heeft Höskuldur Ólafsso, chief executive van Arion, meegedeeld. Arion is de opvolger van Kaupthing, de IJslandse bank die tijdens de financiële crisis tenonder is gegaan - Het Japanse concern Toshiba mag zijn chipdivisie aan een consortium rond investeerder Bain Capital verkopen. Dat heeft de Chinese toezichthouder beslist. Door de Chinese toestemming is de laatste hindernis voor de verkoop, tegen ruim 15 miljard euro, opgeruimd - Rederij Exmar is met een drietal partijen in onderhandeling over een contract voor de drijvende gasfabriek Caribbean. Dat heeft Nicolas Savereys, topman van Exmar, gemeld. Exmar is al meer dan twee jaar op zoek naar een huurder voor de Caribbean. Eén van de geïnteresseerden zou uit Iran zijn.

Het Deense conglomeraat AP Møller-Maersk heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,3 miljard dollar. Dat was een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep met 100 miljoen dollar op tot 239 miljoen dollar - Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple moet zijn applicatie-ontwikkelaars een grotere winstmarge bieden. Dat heeft de Developers Union, een actiegroep van ontwikkelaars. De groep wil dat er een rechtvaardiger verdeling komt van de inkomsten uit applicaties - De Franse groep Bouygues Telecom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,83 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Een verlies van 12 miljoen euro werd echter omgezet in 41 miljoen euro winst.

De Amerikaanse miljardair George Soros heeft beslist om zijn Open Society Foundations (OSF), een filantropische stichting, uit zijn geboorteland Hongarije weg te halen. Reden is de verdere uitholling van de democratie in Hongarije onder de regering van premier Viktor Orban - Baggeraar Jan De Nul heeft een contract getekend voor het ontwerp en de installatie van de funderingen van nieuwe turbines in het offshore windpark Formosa 1 in Taiwan. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Formosa 1 krijgt twintig bijkomende turbines - Het Belgische bedrijf Vasco Group, fabrikant van radiatoren, wordt overgenomen door het Zwitserse concern Arbonia, een totaalleverancier voor de bouwsector. Dat heeft Jos Vaessen, oprichter van Vasco, gemeld. Financiële details over de transactie werden niet gegeven.

Het Franse satellietbedrijf Eutelsat heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 337,4 miljoen euro. Dat betekende een daling met bijna 7,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Alleen in mobiele connectiviteit kon een groei worden gemeld - Optima Global Estate, het vastgoedbedrijf van familie Piqueur, heeft het faillissement aangevraagd. Daarmee verliest de groep Piqueur zijn laatste activiteit. De curatoren van de failliete Optima Bank van de familie gedagvaard. Een afgesproken betaling zou niet zijn nagekomen - Het Franse telecombedrijf Iliad heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,2 miljard eur. Dat betekende een stijging met 0,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf wijst onder meer naar een ongunstig fiscaal klimaat.

12:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-05-18

Drones hebben vorig jaar minstens vijfenzestig levens gered

Drones hebben wereldwijd het voorbije jaar minstens vijfenzestig mensen het leven gered. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Chinese bedrijf Da-Jiang Innovations (DJI), wereldwijd marktleider in de verkoop van particuliere drones. Onder meer wordt door de onderzoekers opgemerkt dat de drones hulpverleners in staat stelden enerzijds vermiste personen terug te vinden, maar anderzijds ook voedselvoorraden en zwemvesten te leveren. Er wordt verder op gewezen dat minstens achttien personen konden worden teruggevonden dankzij de thermische camera’s die de drones met zich mee voeren.

Lees  Verder

 

17:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: drones |  Facebook |

Muziek en meertaligheid leiden tot efficiënt hersengebruik

Muzikale vaardigheden of meertaligheid creëren een efficiënter brein. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Baycrest Centre for Geriatric Care in Canada bij ruim veertig proefpersonen tussen negentien en vijfendertig jaar. Er werd immers vastgesteld dat deze groepen bij opdrachten waarbij het werkgeheugen moest worden ingezet, minder breincapaciteit moesten aanwenden. In een volgende fase zeggen de wetenschappers te willen onderzoeken of een artistieke of muzikale training bij volwassenen tot veranderingen in de hersenfuncties zouden kunnen leiden.

Lees  Verder

 

15:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek |  Facebook |

Amerikaanse jongeren verkiezen marihuana boven sigaretten en alcohol

In de Verenigde Staten beginnen steeds meer jongeren vroeger met marihuana dan met tabak en alcohol. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Amerikaanse National Institute of Child Health and Human Development, gebaseerd op informatie van meer dan 275.000 Amerikaanse jongeren tussen twaalf en eenentwintig jaar over een periode van één decennium. Vooral mannelijke jongeren uit een aantal specifieke raciale en etnische groepen blijken volgens de onderzoekers een voorkeur te tonen voor marihuana. Tegelijkertijd kon volgens de wetenschappers echter ook een toename van de groep geheelonthouders worden gemeld.

Lees  Verder

 

 

14:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marihuana |  Facebook |

Europese zoogdieren vinden geen alternatieve biotoop

Een groot aantal Europese zoogdieren zal niet in staat zijn een nieuw leefgebied te vinden indien zijn biotoop door de klimaatverandering zou worden vernietigd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Exeter, die een analyse maakten over de toekomst van tweeënzestig soorten zoogdieren. Daarbij werd vastgesteld dat de biotoop van dertig soorten door de klimaatveranderingen in problemen gebracht zou kunnen worden, maar de meeste dieren hebben volgens de wetenschappers geen eigenschappen die in staat zouden stellen om elders in Europa een nieuwe biotoop te koloniseren.

Lees Verder

14:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu |  Facebook |

Hogere temperaturen creëren extra mogelijkheden voor windenergie

Een opwarming van het klimaat met anderhalve graad Celcius zou de gemiddelde windkracht in Noord-Europa kunnen doen toenemen. Daardoor zouden bijkomende opportuniteiten voor de opwekking van windenergie kunnen worden gerealiseerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de British Antarctic Survey, de University of Oxford en de University of Bristol, die gedurende elf jaar gegevens over bijna driehonderd onshore windturbines analyseerden. De grootste opportuniteiten zouden worden opgetekend in Groot-Brittannië, maar ook in grote delen van Duitsland, Polen en Litouwen zouden belangrijke productietoenames worden gemeld. Offshore werd in de studie niet bekeken.

Lees Verder

13:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: windenergie |  Facebook |

Britse ambachtelijke brouwers optimistisch over toekomst

In Groot-Brittannië is 63 procent van de onafhankelijke brouwers ervan overtuigd dit jaar een omzetgroei te zullen kunnen realiseren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse Society of Independent Brewers (Siba), een organisatie die in Groot-Brittannië meer dan achthonderdvijftig onafhankelijke ambachtelijke brouwers vertegenwoordigt. Uit de bevraging kan volgens de onderzoekers worden afgeleid van in de sector een sterk optimisme en dynamisme kan worden opgetekend, ondanks de toenemende concurrentie en de aanhoudende dominantie van de grote industriële groepen.

Lees Verder

12:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bier |  Facebook |

Monnaie de Paris brengt ethische munt op de markt

De Monnaie de Paris heeft zijn eerste gouden munt met het duurzame label Fairmined uitgebracht. De munt moet het einde van de eerste wereldoorlog herdenken. Dankzij het Fairmined-label kan aan de klant worden gegarandeerd dat de ontginning van de grondstoffen is gebeurd in ambachtelijke mijnen waar verantwoorde arbeidsvoorwaarden worden gehanteerd en de milieuschade tot een minimum beperkt is gebleven. De nieuwe munt, de de naam Paix heeft meegekregen, wordt verspreid in een oplage van zeshonderd exemplaren. De munt wordt verkocht voor een bedrag van 585 euro.

Lees Verder

11:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geld |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In september zal in Saudi-Arabië tussen de steden Mekka en Medina een supersnelle treinverbinding worden opgestart. Dat blijkt uit een aankondiging van het Spaanse consortium dat voor de aanleg van de verbinding belangrijk is. Het contract voor de aanleg van een spoorlijn van 444 kilometer tussen beide steden werd zeven jaar geleden voor een bedrag van 6,7 miljard dollar toegewezen aan een consortium van twaalf Spaanse bedrijven en twee Saudische ondernemingen. Gerekend wordt dat de verbinding uiteindelijk 166.000 passagiers zal kunnen vervoeren. Voorzien was eerst dat de spoorlijn – gebouwd onder leiding van de Spaanse bedrijven Renfe, Tango en Adif – begin vorig jaar zou zijn geopend.

Aan de Hong Kong University is aan Jack Ma, topman van het ecommerce-concern Alibaba, een eredoctoraat verleend. Ma benadrukte daarbij dat onderwijs in de toekomst vooral moet op wetenschap die machines niet kunnen leveren – zoals creativiteit en verbeelding – zijn gericht – De European Bank of Reconstruction and Development (EBRD) eist van de Russische miljardairs Roman Abramovich en Eugene Shvidler en van het Russische energiebedrijf Gazprom Neft de terugbetaling van 46 miljoen dollar aan schulden, intresten en kosten – Het bedrijf Keyware Technologies heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ruim 4,6 miljoen euro omzet geboekt. Dat betekende een stijging met 2,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 66 procent naar 245.000 euro.

Het Duitse vervoerbedrijf Flixbus is gestart met een nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Parijs en Kopenhagen. Er is een dagelijkse reis voorzien over een traject van 749 kilometer, dat met een nachtbus wordt overbrugd. Er is ook een halte in Brussel – Het Franse energieconcern Engie bekijkt een aantal opties voor zijn Belgische activiteiten. Dat heeft het bedrijf bevestigd. Bedoeling is dat de financiële risico’s van Electrabel, de Belgische dochter van Engie, worden beperkt. De omvang van Electrabel zou ook sterk inkrimpen – Het restaurant Maze van de Britse sterrenkok Gordon Ramsay sluit begin volgend jaar zijn deuren. Dat hebben Britse media gemeld. Reden voor de sluiting van Maze, dat twee jaar geleden een Michelinster ontving, zijn de grote verliezen van de overkoepelende holding Kavalake.

De Britse investeerder 3i Capital is niet van plan om zijn belang in de Nederlandse winkelketen Action af te bouwen. Dat heeft 3i Capital gezegd in een reactie op berichten in de Nederlandse media. Op dit ogenblik heeft de Britse groep een belang van 80 procent in Action – Het Zwitserse concern Richemont, producent van luxegoederen, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 11 miljard euro. Dat was een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 1 procent tot 1,2 miljard euro – Bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs legt chief executive Lloyd Blankfein wellicht eind dit jaar zijn functie neer. Dat hebben bronnen tegenover de krant New York Times gezegd. Blankfein (63) zou worden opgevolgd door David Solomon, momenteel voorzitter van de bank.

De Amerikaanse voedingsgroep Campbell Soup heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzetgroei met 15 procent tot 2,1 miljard dollar laten optekenen. Er werd een verlies geleden van 393 miljoen dollar, tegenover een winst van 176 miljoen dollar vorig jaar – De Belgische autoverkoper Cardoen wordt overgenomen door de Franse autogroep Aramisauto, gespecialiseerd in de online verkoop van tweedehandswagens. De naam Cardoen blijft echter bestaan en ook het management blijft op post – Het Amerikaanse bedrijf Deere, fabrikant van landbouwmachines heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzetgroei met 29 procent tot 10,7 miljard dollar laten optekenen. De winst steeg met 50 procent tot 1,2 miljard dollar.

Winkelketen Hema moet aan het jeansmerk Levi’s een schadevergoeding van bijna 4,5 miljoen euro betalen. Dat heeft de handelsrechtbank in Brussel beslist. Hema heeft volgens de rechter in zijn winkels jeansbroeken verkocht die teveel gelijkenissen met Levi’s vertoonden – De luxeholding Kering heeft zijn belang in het Duitse sportmerk Puma gevoelig afgebouwd. Kering bezat een participatie van 86 procent in Puma, maar heeft dat belang inmiddels tot 16 procent teruggebracht. Kering wil zich voortaan uitsluitend op luxemerken toeleggen – De Britse farmagroep AstraZeneca heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 5,2 miljard dollar. Dat was een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde eveneens met 24 procent tot 696 miljoen dollar.

11:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-05-18

Beste studenten kiezen ook beste paswoorden

Ook bij het kiezen van veilige paswoorden laten de beste studenten superieure prestaties optekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Asia Pacific College (APC) in de Filipijnen.

Lees Verder

18:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paswoorden |  Facebook |

Elke nationaliteit heeft een eigen reisgedrag

De verschillende nationaliteiten hebben een eigen reisgedrag. Dat geldt onder meer voor het budget, maar ook voor de bestemming, accommodatie en lengte van het verblijf. Dat is de conclusie van een rapport van het online reisconcern Expedia.

Lees Verder

18:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reisgedrag |  Facebook |

Malta heeft hoogste tewerkstellingsgraad jongeren

In Malta haalt de tewerkstellingsgraad bij jongeren het hoogste niveau van heel Europa. Dat blijkt uit een studie van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. In Malta wordt immers een tewerkstellingsgraad gehaald van 96,6 procent, gevolgd door IJsland (94,7 procent), Nederland en Noorwegen (90,1 procent).

Lees Verder

17:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werk |  Facebook |

Ook zelfcontrole heeft een besmettelijk karakter

Ook zelfcontrole werkt besmettelijk. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado. Personen die een vriendenkring heeft met een grote zelfcontrole heeft immers de neiging om ook een grotere zelfcontrole te krijgen.

Lees Verder

17:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelfcontrole |  Facebook |