26-02-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse bedrijf Uber heeft geen technologie voor zelfrijdende auto's gestolen van Waymo, een zusteronderneming van Google. Dat heeft Uber gezegd. Uber was eerder door Alphabet, het moederconcern van Waymo, wegens onrechtmatig gebruik van de technologie aangeklaagd. Opgemerkt werd dat Anthony Levandowski, medewerker van Uber, eerder bij Waymo werkte en daarbij zijn vertrek veertienduizend vertrouwelijke bestanden zou hebben meegenomen. Uber noemt de klacht van Alphabet een ongegronde poging om een concurrent te vertragen. Het bedrijf zegt zich dan ook krachtig tegen de klacht te zullen verdedigen en werkt ondertussen verder aan zijn technologie voor zelfrijdende auto’s.

Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid heeft aannemers opgeroepen voorstellen in te dienen voor de bouw van de muur op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. De divisie Customs and Border Protection (CBP) van het ministerie zou de eerste week van de maand maart een aanbesteding uitschrijven. Tegen midden april zouden de ingediende voorstellen worden geëvalueerd en zou een definitieve beslissing worden genomen. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde recent nog tijdens een ontmoeting met conservatieve kiezers aan dat de plannen voor de bouw van de muur, die volgens hem ongeveer 12 miljard dollar zal kosten, in een vergevorderd stadium verkeren.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google stopt midden april met zijn berichtenapplicatie Spaces. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De applicatie werd pas in mei vorig jaar jaar gelanceerd en moest het gebruikers gemakkelijker maken een link naar een website of een online video te delen. Vanaf begin maart zal de applicatie geen nieuwe content of gebruikers meer aanvaarden. Anderhalve maand later wordt de applicatie verwijderd. Daardoor zal ook de content van het platform niet langer beschikbaar zijn. Een reden voor de beslissing heeft Google niet gegeven, maar de toepassing zal volgens waarnemers wellicht onvoldoende bijval hebben genoten om een verdere ondersteuning te verantwoorden.

Zinkspecialist Nyrstar heeft tijdens het voorbije jaar een operationele winst gerealiseerd van 193 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 267 miljoen euro het jaar voordien. De terugval moet worden toegeschreven aan de lagere verwerkingslonen voor zink en onvoorziene productie-onderbrekingen. Het bedrijf leed een nettoverlies van 414 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 432 miljoen euro het jaar voordien. Het verlies werd vorig jaar wel in de hand gewerkt door een bijzondere waardevermindering van 266 miljoen euro op de mijnbouwdivisie. De metaalproductie viel van 366 miljoen euro op 222 miljoen euro. De jaaromzet daalde met 9 procent tot 2,76 miljard euro.

Het Amerikaanse bedrijf First Solar, producent van zonnepanelen, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 480 miljoen dollar, tegenover 688 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van bijna 720 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 884 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De verliezen moeten worden toegeschreven aan een herstructurering van de productie, die in totaal een kost van 1 miljard dollar zou vergen. De productie bedroeg 760 megawatt. Over het hele jaar groeide de omzet van 3 miljard dollar naar 3,6 miljard dollar. Het jaarverlies daalde van 904,4 miljoen dollar naar 358 miljoen dollar.

In de Verenigde Staten heeft het chemieconcern DuPont een schikking getroffen met 3.550 omwonenden van zijn fabriek in Parkersburg. Volgens de klachten zouden vele omwonenden ziek zijn geworden door het gebruik van perfluoroctaanzuur in de fabriek. De schikking heeft een waarde van 670,7 miljoen dollar. De helft van het bedrag zal door DuPont worden betaald. De andere helft wordt gedragen door Chemours, een bedrijf dat door DuPont twee jaar geleden werd opgericht. De schikking betekent echter voor geen van beide bedrijven een schuldbekentenis. Het product wordt door DuPont sinds de jaren zestig gebruikt bij de aanmaak van teflon, maar zou mogelijk kunnen leiden tot onder meer nierkanker.

In China is het internetconcern Alibaba een strategische samenwerking aangegaan met Bailian Group, één van de grootste retailgroepen van het land. Dat heeft Alibaba bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Daniel Zhang, chief executive van Alibaba, noemt de samenwerking mat Bailain een belangrijke mijlpaal in de evolutie van de Chinese retail. Onder de samenwerking willen beide partijen fysieke winkels ontwerpen die het offline en online shoppen zouden moeten kunnen doen samenvloeien. Bovendien willen de ondernemingen de koopervaring van consumenten verbeteren. Bailain heeft 4.700 winkels in tweehonderd Chinese steden.

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst van 2,8 miljard euro, tegenover een verlies van 5,5 miljard euro het jaar voordien. De operationele winst nam met 14 procent toe tot 14,6 miljard euro. De omzet steeg met 1,9 procent tot 217 miljard euro. Er werden 6,4 miljard euro kosten geboekt voor het emissieschandaal dat anderhalf jaar geleden bij Volkswagen is uitgebroken. In totaal heeft het bedrijf voor de verwerking van het emissieschandaal al 22,6 miljard euro gereserveerd voor boetes, herstellingen en juridische kosten. De kosten voor het schandaal, waarbij wereldwijd elf miljoen wagens waren betrokken, kunnen echter nog veel hoger oplopen.

De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo is niet meer geïnteresseerd in een overname van verzekeraar Generali. Dat heeft de bank bekend gemaakt. Na een analyse zegt Intesa Sanpaolo tot de vaststelling te zijn gekomen dat een fusie onvoldoende groeimogelijkheden zou bieden. Eerder dit jaar had Intesa bevestigd de mogelijkheden voor een overname te onderzoeken. Daarbij werd aangegeven dat de Italiaanse verzekeraar Generali een rol zou kunnen opnemen in de strategie van de bank om zijn positie in vermogensbeheer en verzekeringen te versterken. Intesa zegt nu echter op zoek te gaan naar andere manieren om de waarde voor de aandeelhouders verder te laten toenemen.

In Frankrijk heeft de Confédération Générale du Travail (CGT) het personeel van luchtvaartmaatschappij Air France opgeroepen het werk neer te leggen. Met de actie wil de vakbond de druk op de salarisonderhandelingen, die tijdens de eerste helft van de maand maart worden gestart, verhogen. De vakbond viseert vooral de salarisverhoging die voor veertien executives van Air France is beslist en waarbij de loonlast met 5 miljoen euro wordt opgedreven. Benadrukt wordt dat een executive door de maatregel een loonsverbetering van 357.143 euro ontvangt, terwijl de andere werknemers al sinds vijf jaar geen salarisverhoging meer hebben gekend. De vakbond eist voor het personeel ook een winstdeling.

Het biofarmabedrijf MDxHealth uit Herstal heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 30 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 70 procent tegenover het jaar voordien. De groei is vooral te danken aan de inkomsten uit mijlpaalbetalingen en royalties van ExactSciences en Cologuard. Daarnaast wordt gewezen op diverse goedkeuringen die voor de terugbetaling van de prostaatkankertest ConfirmMDx konden worden verkregen. Onder meer diverse Amerikaanse verzekeraars hebben de test in hun portefeuille opgenomen. MDxHealth leed vorig jaar een nettoverlies van 13,2 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 14,5 miljoen dollar het jaar voordien.

Het Australische mijnbouwconcern BHP Billiton heeft tijdens de eerste kwartalen van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 3,2 miljard dollar gerealiseerd, tegenover een verlies van 5,7 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg van 15,7 miljard dollar naar 18,8 miljard dollar. Andrew Mackenzie, chief executive van BHP Billiton, maakte gewag van sterke resultaten, na een periode van een aantal jaar waarbij het bedrijf vooral de focus had gericht op een verbetering van de productiviteit, een herschikking van de portefeuille en een revisie van het operationele model. Het concern waarschuwt op korte termijn wel voor een toenemende politieke onzekerheid.

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft tijdens het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 7 miljard pond, tegenover een negatief resultaat van 2 miljard pond het jaar voordien. De Britse bank werd geconfronteerd met hoge juridische kosten en herstructeringslasten. De instelling, die nog altijd in handen is van de Britse overheid, diende voor het negende jaar op rij een verlies te melden. In totaal werd daarbij een verlies van 58 miljard pond geleden. De bank maakte verder bekend tot het einde van dit decennium een kostenbesparing van 2 miljard pond te zullen doorvoeren. Daardoor zou de instelling volgens chief executive Ross McEwan volgend jaar opnieuw winstgevend moeten worden.

Luchtvaartmaatschappij International Air Group (IAG) heeft tijdens het voorbije jaar een operationele winst gerealiseerd van 2,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. De maatschappij - het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus - kon daarbij profiteren van goedkopere brandstofkosten en andere kostenbesparingen. De omzet daalde echter met 1,3 procent tot 22,6 miljard euro. Dat was vooral te wijten aan een daling van de ticketprijzen door de zware concurrentie. In totaal vervoerde de maatschappij vorig jaar meer dan 100 miljoen passagiers, maar de inkomsten uit die activiteiten daalden met 2 procent tot 19,9 miljard euro.

De Belgische plantageholding Sipef neemt een belang van 95 procent in de Indonesische palmolieproducent Dendy Marker Indah Lestari over van de groep PT Agro Muko. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ruim 53 miljoen dollar. Het resterende belang van 5 procent blijft in handen van Agro Muko. Dendy Marker bezit op Sumatra een terrein van 6.562 hectare. Ook Sipef heeft al een palmolieproductie in Indonesië. De investering in Dendy Marker zal worden gefinancierd door een aandelenuitgifte voor een bedrag van 97,2 miljoen dollar, die ook gebruikt zal worden voor de financiering van een aantal overeenkomsten met Agro Muko. De operatie wordt in april aan de aandeelhouders voorgelegd.

Meer Nieuws

11:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-02-17

Wereldwijde omzet luxehotels groeit jaarlijks 4 procent

De wereldwijde sector van de luxehotels zal over vijf jaar een omzet realiseren van meer dan 20,44 miljoen dollar. Dat betekent een gemiddelde groei van 4 procent per jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Allied Market Research. Twee jaar geleden boekte de sector een omzet van bijna 15,54 miljoen dollar. Het segment van de zakelijke hotels had daarbij een aandeel van 42 procent in het totaal. Ook bleek dat luchthaven-hotels in die omzet een aandeel van 20 procent lieten registreren. Die sector zou de het volgende halve decennium een jaarlijkse groei met 3,7 procent laten optekenen.

Lees Verder

https://www.traveldailynews.com/post/global-luxury-hotel-market-expected-to-reach-20442m-by-2022-says-allied-market-research#sthash.GEIaFrru.dpuf

 

19:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwelijke manager positiever tegenover potentiële holebi-werknemers

Vrouwelijke bazen zijn sneller geneigd om potentiële werknemers uit de holebi-gemeenschap de voorkeur te bieden boven gelijkwaardige heteroseksuele kandidaten. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sussex. Vastgesteld werd dat op een schaal van zeven vrouwelijke rekruteerders aan een holebi-kandidaat een gemiddelde score geeft van 5,21 punten, tegenover 4,80 punten voor een heteroseksuele sollicitant. Bij mannelijke rekruteerders behaalden heteroseksuele kandidaten echter een gemiddelde van 4,93 punten, tegenover 4,60 punten voor holebi-sollicitanten.

Lees Verder

http://www.sussex.ac.uk/broadcast/read/39309

17:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Berlijn ontvangt meer dan vijf miljoen buitenlandse toeristen

De hotelsector van Berlijn heeft het voorbije meer dan 31 miljoen overnachtingen geregistreerd. Dat betekende een stijging met 2,7 procent tegenover het jaar voordien. Dat betekent meteen dat de Duitse hoofdstad voor de eerste keer in zijn geschiedenis op één jaar tijd meer dan vijf miljoen buitenlandse bezoekers. Dat blijkt uit een rapport van het Berlin-Brandenburg Statistics Office. De drie belangrijkste landen van herkomst van de buitenlandse bezoekers zijn Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Spanje. Een belangrijke pijler voor het buitenlandse bezoek is inmiddels het congrestoerisme in Berlijn geworden.

Duitsers blijven met een aandeel van 54,4 procent in de overnachtingen wel de belangrijkste groep bezoekers, maar de Duitse hoofdstad is volgens Ramona Pop, senator voor economie van Berlin-Brandenburg, ook wereldwijd één van de belangrijkste bestemmingen geworden. Pop voegde eraan toe dat het toerisme in Berlijn aan meer dan 240.500 mensen een dagelijks inkomen garandeert. Tegelijk moet volgens de senator voor het toerisme een nieuwe benadering worden ontwikkeld, zodat de sector een duurzame industrie kan blijven en compatibel kan zijn aan het dagelijkse stadsleven. Berlijn is één van de grote metropolen waar het toerisme zwaar op de lokale bevolking begint te wegen.

Er wordt nog opgemerkt dat de gemiddelde toerist in Berlijn 39,3 jaar oud is en gemiddeld 2,4 dagen in de stad blijft. Bij buitenlandse bezoekers loopt de duur van het verblijf op tot 2,8 dagen. Tevens werd vastgesteld dat Berlijn toeristen vooral aantrekt door zijn monumenten, kunst en cultuur en architectuur. Daarnaast wordt er echter op gewezen dat ook de congresindustrie het voorbije jaar in Berlijn voor 7,7 miljoen overnachtingen heeft gezorgd. In totaal werden vorig jaar in de Duitse hoofdstad 137.500 evenementen geteld, die gezamenlijk 11,5 miljoen bezoekers hebben aangetrokken. Dat betekende telkens een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien.

Daarbij wordt opgemerkt dat Berlijn steeds belangrijker wordt voor geneeskunde en wetenschap, die vorig jaar 16 procent van alle evenementen in de stad omvatten, tegenover 12 procent het jaar voordien. Op de tweede plaats volgen informatica, elektronica en communicatie met 13 procent.

Lees Verder

16:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: berlijn |  Facebook |

Sociale merkberichten van consumenten genieten groter engagement

Op sociale media genieten de merkberichten van particuliere gebruikers een groter engagement dan boodschappen van commerciële partijen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Mavrck op basis van meer dan vijfentwintig miljoen boodschappen die op het sociale netwerk Facebook het voorbije jaar werden gepubliceerd. Anderzijds wordt opgemerkt dat de creatieve bijdrage van de consument het voorbije jaar nagenoeg met 30 procent is gedaald. Ook het engagement van andere gebruikers op deze originele content is volgens de onderzoekers verder afgenomen.

Lees Verder

http://www.marketingcharts.com/online/facebook-user-generated-content-engagement-reportedly-down-in-2016-75138/

15:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Een niesbui reist snel en heeft een groot bereik

Bij een niesbui kunnen microben veel verder reizen dan algemeen wordt gedacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Hennepin County Medical Center in Minneapolis, gespecialiseerd in aandoeningen van het ademhalingsstelsel. De onderzoekers stelden daarbij immers onder meer vast dat een niesbui een bereikt kan hebben van meer dan twintig voet. Bovendien kan daarbij volgens de Amerikaanse wetenschappers een snelheid van meer dan honderd mijl per uur worden gehaald. Aan die snelheid zijn omstaanders nagenoeg machteloos tegen een potentiële besmetting.

Lees Verder

https://medicalxpress.com/news/2017-02-achoo-distance-germs.html

 

14:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gebrek aan training kan mee aan basis liggen van burnout

Een gebrek aan training kan een belangrijke factor zijn in de burnout-problmatiek. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Missouri bij een groep kleuteronderwijzers in de Verenigde Staten. De onderzoekers merken op dat deze beroepscategorie een groot engagement laat blijken, maar met grote uitdagingen worden geconfronteerd die een bedreiging kunnen vormen voor de mentale gezondheid. Collega’s die een uitgebreidere training hebben ontvangen, blijken echter beter tegen een burnout te zijn gewapend.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-02-lack-contributes-burnout-survey-preschool.html

13:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |