23-07-17

Nieuwsoverzicht

Ierland zet een fonds op voor het beheer van een betaling van 13 miljard euro die het land van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple ontvangt. De betaling is een regeling van een fiscale boete die de Europese Commissie vorig jaar aan Apple heeft opgelegd. Daarbij werd bepaald dat Apple in Ierland onterecht fiscale voordelen had ontvangen. Het bedrijf werd verplicht dat geld terug te storten. Het Ierse ministerie maakte bekend dat de Ierse overheden en Apple voor het vermogen een gezamenlijk een financieel beheerder zal aanstellen. Het geld blijft wel geblokkeerd tot alle mogelijke juridische procedures rond de beslissing van de Europese Commissie zijn beëindigd. Dat kan echter nog vele jaren duren.

Het Duitse industriële concern Siemens voert gesprekken met zijn Canadese sectorgenoot Bombardier om hun treindivisies samen te voegen. De gesprekken zouden zich in een vergevorderd stadium bevinden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse krant Wall Street Journal gemeld. Siemens en Bombardier zou zich met de fusie willen wapenen tegen de toenemende concurrentie uit China. Siemens en Bombardier realiseren met de productie van treinen en spoorbeveiliging een gezamenlijke jaaromzet van ongeveer 15 miljard dollar. Gedacht zou worden aan de inplementering van twee afzonderlijke joint-ventures. Elke entiteit zou door één van de partners worden aangestuurd.

Telecom Italia zal afscheid moeten nemen van chief executive Flavio Cattaneo. Dat heeft het bedrijf duidelijk gemaakt. Cattaneo was over de strategische koers van het bedrijf in conflict gekomen met Vivendi, grootaandeelhouder van Telecom Italia. De visies zouden niet verzoend kunnen worden. Tot ergernis van Cattaneo benoemde Vivendi onlangs ook al een voorzitter met veel bestuursmacht bij Telecom Italia. Het Franse mediaconcern is bezig om Telecom Italia volledig in zijn greep te krijgen. Cattaneo stond pas sinds maart vorig jaar aan de leiding van de onderneming. Ook zijn voorganger Marco Patuano had zijn functie na een ruzie met Vivendi neergelegd.

Bank of America verplaatst zijn Europees hoofdkwartier van Londen naar Dublin, waar het financiële concern nu ook al een vestiging heeft. Reden voor de verhuis is de beslissing van Groot-Brittannië om de banden met de Europese Unie te breken. Londen is nog altijd een international belangrijk fiscaal centrum, maar zal na de brexit niet langer tot de Europese Unie behoren. Brian Moynihan, voorzitter en chief executive van Bank of America, merkt op dat Dublin een logische keuze was voor de instelling. Ook nu al is Dublin immers na Londen de grootste Europese zetel van de Amerikaanse bank. Bovendien wees hij op het Ierse engagement voor de zakensector en economische groei.

De Amerikaanse onderneming Schlumberger, dienstverlener voor de olieproducenten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,46 miljard dollar, tegenover 7,16 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies viel daarentegen terug van 2,16 miljard dollar naar 74 miljoen dollar. Wanneer echter geen rekening wordt gehouden met eenmalige lasten, kende de winst een stijging met 41 procent naar 488 miljoen dollar. Het bedrijf stelde verder positief gestemd te zijn over de verdere ontwikkelingen op de internationale markten. Onder meer werd gewezen op het toenemend aantal offshore projecten dat wordt opgestart.

Vijf grote Duitse autoproducenten maken al sinds de jaren negentig afspraken over technologie, kosten, leveranciers en emissiecontrole. Daarmee hebben ze de basis gelegd van het latere schandaal rond de uitstoot van dieselmotoren. Dat schrijft het Duitse magazine Der Spiegel gemeld. Minstens tweehonderd medewerkers van Volkswagen, Audi, Porsche, BMW en Daimler zijn bij de affaire betrokken geweest. Der Spiegel baseert zich op informatie die Volkswagen zelf aan de Europese mededingingsautoriteit heeft aangeleverd. Daarin zou Volkswagen hebben toegegeven mogelijk kartelwetten te hebben overtreden. Er wordt aan toegevoegd dat de autoriteiten het kartel al op het spoor zouden zijn geweest.

Het Amerikaanse concern Colgate-Palmolive, fabrikant van consumentengoederen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 3,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 0,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 600 miljoen dollar naar 524 miljoen dollar terug. De achteruitgang wordt toegeschreven aan negatieve wisselkoersen en de hogere prijzen die Colgate-Palmolive voor zijn grondstoffen diende te betalen. Colgate-Palmolive wees nog steeds naar onzekerheden op zijn wereldwijde markten en uitdagende omstandigheden in de toekomst. Ook het verdere verloop van het jaar zal volgens het bedrijf door een bescheiden omzetgroei worden gekenmerkt.

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 29,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 45 procent terug tot 2,4 miljard dollar. Daarbij wordt vooral gewezen naar de prestaties van de oliedivisie. Het tegenovergestelde gold voor de afdeling die belast is met hernieuwbare energie, waar de winst met ongeveer 25 procent toenam tot 160 miljoen dollar. Het concern maakte verder bekend goed koers te zitten om dit jaar 1 miljard dollar besparingen, zoals was verhoopt, te kunnen boeken. Tot nu is een pakket van 670 miljoen dollar besparingen gerealiseerd.

Het Amerikaanse concern Honeywell International heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 10 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 5,5 procent toe tot 1,39 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat onder meer in de luchtvaartafdeling en de energiedivisie betere resultaten werden geboekt dan aanvankelijk waren voorzien. Daarbij wordt in de luchtvaartafdeling onder meer verwezen naar een sterke activiteit van de naverkoop-services en een toename van contracten voor het Amerikaanse ministerie van landsverdediging. Het bedrijf heeft geïnvesteerd om zijn productiecapaciteit op te voeren.

Het Duitse concern Siemens verkoopt zijn minderheidsbelang van 46 procent in het Russische bedrijf Interautomatika. De beslissing volgt op de rechtszaak die Siemens tegen Interautomatika had ingeleid omdat Rusland gasturbines van de Duitse groep inzet om op de Krim elektriciteit op te wekken. De klant zou Siemens nochtans verzekerd hebben dat de turbines bedoeld waren voor een project in het zuiden van Rusland. Er zouden echter vier turbines illegaal naar de Krim zijn verplaatst. De Europese Unie heeft sinds de annexatie van de Krim door de Rusland drie jaar geleden een verbod ingesteld op de levering van energietechnologie naar de regio. Siemens heeft altijd ontkend technologie aan de Krim te hebben geleverd.

Het Franse luxemerk Hermès heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,36 miljard euro. Dat betekende een stijging met 8,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Azië werden uitstekende prestaties geboekt. Daar kon immers een omzetstijging met 11,5 procent tot 660,6 miljoen euro worden gemeld. In Europa kon eveneens een groei met 10,9 procent tot 246,5 miljoen euro worden geregistreerd. Op de Franse thuismarkt werd een groei met 0,6 procent tot 189,4 miljoen euro opgetekend. Bij de verkoop van modeaccessoires en kleding werd een groei met 13,5 procent tot 296,3 miljoen euro geboekt, terwijl bij de lederwaren een stijging met 10,5 procent tot 708 miljoen euro werd gemeld.

Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 23,3 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,1 miljard dollar naar 6,5 miljard dollar. LinkedIn, dat vorig jaar door Microsoft werd ingelijfd, leverde het moederbedrijf 1,1 miljard dollar inkomsten op. Zonder de resultaten van Linkedin zou Microsoft en omzetgroei met 4 procent hebben gemeld. De winstverdubbeling is in grote mate te danken aan de clouddiensten. De omzet van de divisie steeg met 11 procent tot 7,4 miljard dollar. Clouddiensten moeten bij Microsoft de krimpende markt voor personal computers opvangen.

De Amerikaanse financiële dienstverlener Visa heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,6 miljard dollar, tegenover 3,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 412 miljoen dollar naar 2,1 miljard dollar, maar vorig jaar dienden wel aanzienlijke kosten worden geboekt voor de overname van Visa Europe. Het bedrijf zegt verder opnieuw te hebben kunnen profiteren van de gestegen uitgaven van consumenten, waarbij ook de overname van Visa Europe een duidelijke bijdrage heeft geleverd. Er wordt opgemerkt dat steeds meer transacties met elektronische betaalmiddelen, waar een groei met bijna 40 procent werd gemeld, gebeuren.

De Franse drankenproducent Rémy Cointreau heeft een omzet gerealiseerd van ruim 240 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt vooral geprofiteerd te hebben van de verkoop van cognac in Azië, waarbij vorig jaar al successen werden geboekt in China, maar nu ook sterkere prestaties in Singapore en Japan kunnen worden gemeld. De totale verkoop van het cognacmerk Rémy Martin steeg met 19 procent. Tevens wordt gewezen op gunstige wisselkoerseffecten. Ook de overnames van bedrijven zoals Westland en Domaine des hautes Glaces droegen bij aan de omzetontwikkeling van de Franse groep.

De Zwitserse horlogegroep Swatch heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 3,7 miljard Zwitserse frank of 3,3 miljard euro geboekt. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst nam met 6,8 procent tot 281 miljoen frank. Vorig jaar moest Swatch nog met ongunstige marktomstandigheden afrekenen, onder meer wegens een zak consumentenvertrouwen in belangrijke regio’s zoals Hongkong. Daardoor diende het voorbije jaar een halvering van de winst worden bekend gemaakt, maar het bedrijf zegt nu positievere informatie te kunnen melden. Onder meer dankzij een reeks productlanceringen moet voor een periode van hernieuwde groei kunnen worden gezorgd.

Meer Nieuws

 

08:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-07-17

Reclame best zichtbaar op websites nieuwsmerken

Reclame geniet op de website van een nieuwsmerk een grotere zichtbaarheid dan op andere online platformen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bedrijven Lumen en Nectar, die de oogbewegingen van vijfhonderd consumenten van online reclame analyseerden.

Lees Verder

 

16:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Populariteit mobiele messaging-applicatie kent sterke groei

Dit jaar zullen mobiele messaging-applicaties wereldwijd door 1,82 miljard mensen worden gebruikt. Dat betekent een stijging met 15,5 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent eMarketer. Deze groei zal zich tot eind dit decennium sterk blijven doorzetten.

Lees Verder

 

14:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook veertigplusser droomt van eigen onderneming

Ook Generation X droomt van een eigen onderneming en ziet levenslange carrière bij één werkgever niet meer als het absolute ideaal. Dat blijkt uit een onderzoek van Management Today en Vauxhall Motors bij groep veertigplussers in Groot-Brittannië.

Lees Verder

 

13:48 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China tweede jaar op rij marktleider zakenreizen

Het voorbije jaar heeft is wereldwijd aan zakenreizen 1,3 biljoen dollar uitgegeven. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de GBTA Foundation. De volgende jaren wordt echter wel opnieuw een sterkere toename verwacht, waarbij voor volgend jaar een groei met 6,1 procent in het vooruitzicht wordt gesteld. De twee laatste jaren van het decennium zou een verdere versnelling tot ongeveer 7 procent worden opgetekend. Opgemerkt wordt dat dergelijke groeicijfers niet meer sinds het eerste jaar van dit decennium konden worden opgetekend.

De grootste bestedingen werden het voorbije jaar opgetekend in China, waar de omzet met 9,2 procent tot ruim 317,96 miljard dollar werd opgetekend. Daarmee troont China zichzelf voor het tweede jaar tot de belangrijkste markt van de wereld, gevolgd door de Verenigde Staten, waar echter een achteruitgang met 0,2 procent moest worden gemeld. De top tien bestaat verder uit Duitsland (68,24 miljard dollar), Japan (64,83 miljard dollar), Groot-Brittannië (50,41 miljard dollar), Frankrijk (38,61 miljard dollar), Zuid-Korea (33,38 miljard dollar), India (33 miljard dollar), Italië (32,69 miljard dollar) en Brazilië (27,21 miljard dollar).

“De sector van de zakenreizen heeft in de opkomende markten een duidelijke vooruitgang laten blijken, terwijl in de ontwikkelde wereld van een aanhoudende economische stimulus kan worden gesproken,” benadrukt Michael McCormick, chief executive van de GBTA Foundation. “Daaruit kunnen positieve vooruitzichten worden afgeleid, hoewel er helaas ook gewag moet gemaakt worden met de grootste onzekerheid in verscheidene decennia. De politieke bemoeienissen, geopolitieke spanningen en financiële problemen hebben een duidelijke toename laten optekenen. Indexen over de wereldwijde economische onzekerheden hebben het hoogste niveau in minstens twintig jaar laten optekenen.”

Lees Verder

12:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zakenreizen |  Facebook |

Regelmaat voor dieet belangrijker dan calorieën

Het respecteren van een regelmatig tijdschema voor de maaltijden lijkt voor een dieet belangrijker dan het aantal geconsumeerde calorieën. Dat is de conclusie van een onderzoek bij een populatie muizen door wetenschappers van de University of Texas. Het onderzoek toont volgens de wetenschappers het bestaan van een mogelijk verband tussen voeding, metabolisme en gedrag. Personen die hun gewicht onder controle willen houden, moeten zich volgens de studie dan ook onthouden van nachtelijke maaltijden. Het metabolisme van het menselijk lichaam wordt immers aangestuurd door de circadiaanse klok, die in de inactieve fase geen verbranding van calorieën heeft voorzien.

“Uit de studie bleek dat de muizen alleen gewicht verloren wanneer ze een normaal ritme van voeding en activiteiten volgden, hoewel ze dezelfde hoeveelheid calorieën verbruikten dan diverse controlegroepen,” betoogt onderzoeksleider Joseph Takahashi, professor neurowetenschappen aan de University of Texas. “Wanneer deze resultaten zouden worden vertaald naar het menselijk gedrag, kan worden gesteld dat een dieet alleen efficiënt blijkt wanneer de calorieën tijdens de normale tijdstippen in de loop van de dag, wanneer het individu waakt en actief is, worden geconsumeerd. Een consumptie op een verkeerd ogenblik tijdens de nacht zal ook met een dieet niet tot een gewichtsverlies leiden.”

“Eerder al is aangetoond dat een beperking van het calorieverbruik de levensverwachting bij dieren kan verlengen,” benadrukken de onderzoekers. “Er kunnen ook belangrijke aanwijzingen worden gevonden dat de timing van de voedselconsumptie een impact heeft op het circadiaanse ritme en een manier zou kunnen zijn waarop de voedingsgewoonte de levensverwachting kan beïnvloeden. Wanneer muizen uit een regelmatig dieet worden gehaald, kan tijdens de nacht een ongewone activiteit worden waargenomen. Dat kan als een aanwijzing van een chronisch slaaptekort worden beschouwd.”

Lees Verder

11:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dieet |  Facebook |

Azië blijft sterkste markt voor mobiele games

Mobiele games zullen dit jaar wereldwijd een omzet realiseren van 46 miljard dollar. Tegen het einde van dit decennium zullen die inkomsten tot 64,9 miljard dollar zijn opgelopen. Dat blijkt uit een rapport van consulenten AppLift en Newzoo.

Lees Verder

 

 

10:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |