21-02-18

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse kofferfabrikant Samsonite investeert tientallen miljoen euro in de uitbreiding van zijn Europees distributiecentrum in Oudenaarde uit te breiden. Van een afbouw van de vestiging, waarvoor al eens gevreesd werd, is dus geen sprake. De investering is volgens Samsonite Europe een duidelijk teken van zijn verankering in België. De stockageruimte op de site in Oudenaarde moet gevoelig worden uitgebreid. Daarom komt er in het nabijgelegen Ruien (Kluisbergen) een nieuw distributiecentrum, dat grotendeels geautomatiseerd zal zijn. De nieuwe installaties worden ingeplant op de site van een vroegere centrale van Electrabel en zullen werk bieden aan veertig tot zestig mensen.

Het Belgische bier Jupiler zal door brouwer AB InBev tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Rusland onder de naam Belgium op de markt brengen. De campagne loopt over een periode van vijf maanden. Het merk zal in maart in de winkel kunnen worden gekocht. Aan het recept van het bier wordt echter niets gewijzigd. Pas in juli zal de merknaam Jupiler terugkeren. Ook bij het Europees voetbalkampioenschap in Frankrijk twee jaar geleden had AB Inbev al een bijzondere actie rond de Rode Duivels gehouden. Twee jaar geleden had de groep in de Verenigde Staten al een gelijkaardige campagne gevoerd, waarbij Budweiser, het Amerikaanse zustermerk van Jupiler, als America werd gepromoot.

De Amerikaanse winkelketen Walmart heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 136 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde echter van 3,8 miljard dollar naar 2,2 miljard dollar. Onder meer wordt gewezen op de impact van reorganisatiekosten. Daarnaast wordt ook gewezen op de vertraging die Walmart bij zijn online verkopen laat optekenen. Tijdens het voorbije kwartaal nam de omzet van de online verkoop nog met 23 procent toe, maar de kwartalen voordien was er nog sprake van groeicijfers met meer dan 50 procent.

Restaurantketen Kentucky Fried Chicken (KFC) heeft in Groot-Brittannië door voorraadproblemen een groot aantal filialen tijdelijk moeten sluiten. De keten werd immers geconfronteerd met een tekort aan kippen. De restaurantketen heeft in Groot-Brittannië een netwerk van negenhonderd filialen. De groep, die wordt gecontroleerd door de holding Yum Brands, heeft daarvoor recent een nieuw leveringscontract getekend met het Duitse concern DHL Group. Door een aantal operationele problemen kon echter slechts een gedeelte van de leveringen tijdig worden geleverd. Op andere locaties konden slechts onvolledige leveringen worden gedaan. Minstens zeshonderd restaurants moesten tijdelijk sluiten.

Het Britse wedkantoor William Hill is in eigen land veroordeeld tot een boete van 6,2 miljoen pond. Dat heeft de Britse Gambling Commission beslist. Aangegeven werd dat William Hill te weinig inspanningen heeft gedaan om witwaspraktijken tegen te gaan. Er wordt aan toegevoegd dat het wedkantoor inbreuken heeft gepleegd tegen de regels voor sociale verantwoordelijkheid. Door de lakse controles konden tien klanten grote bedragen inzetten. Dat geld was op illegale wijze verkregen. William Hill verdiende ongeveer 1,2 miljoen pond aan de weddenschappen. De boete die is opgelegd toont volgens de Gambling Commission de ernst van de inbreuken waaraan het wedkantoor zich schuldig heeft gemaakt.

De Amerikaanse groep Restaurant Brands International (RBI) overweegt een bod op de Amerikaanse pizzaketen Domino's Pizza. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De transactie zou een belangrijke leemte in de portfolio van Restaurants Brands opvullen. De groep is al actief in de verkoop van hamburgers (Burger King), kip (Popeyes Louisiana Kitchen) en koffie (Tim Hortons). Door de overname van Domino’s Pizza zou Restaurant Brands, in handen van investeerder 3G Capital, zich bovendien een toegang kunnen bezorgen tot één van de snelstgroeiende segmenten van de fastfood-industrie. Domino’s Pizza is actief in vijfentachtig landen levert meer dan één miljoen pizza’s per dag.

De Britse bank HSBC Holdings heeft het voorbije jaar ruim 51 miljard dollar baten gerealiseerd, tegenover 48 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De brutowinst liep met ruim 10 miljard dollar op tot 17 miljard dollar. Er wordt wel opgemerkt dat de resultaten sterk werden beïnvloed door eenmalige posten. Het jaar voordien had de Britse groep nog belangrijke afschrijvingen moeten boeken op zijn Europese divisie en op een verkoop van activiteiten in Brazilië. Anderzijds moest een last van meer dan 1 miljard dollar worden geboekt al gevolg van een fiscale hervorming in de Verenigde Staten. Door de problemen bij Steinhoff en Carillion werd een provisie van 188 miljoen dollar voor kredietverliezen geboekt.

De bouwgroep Besix zet haar parkingdivisie te koop. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Besix was sinds begin dit decennium in de sector actief na overname van 75 procent van het Antwerpse bedrijf Parkeerbeheer. De divisie werd inmiddels tot Besix Park omgevormd. Het bedrijf baat veertien parkings uit. Besix Park is onder meer actief op de luchthaven van Deurne, maar is verder aanwezig in Antwerpen, Brussel en een aantal kleinere steden zoals Geel, Lier, Turnhout en Sint-Truiden. De divisie zou onder meer belangstelling hebben van sectorgenoten als van een aantal vastgoedbeheerders en infrastructuurfondsen. Besix Park realiseerde twee jaar geleden een omzet van 8,5 miljoen euro.

Het Duitse chemieconcern Covestro heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 14 miljard euro. Dat betekende een stijging met 18,8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep op van 795 miljoen euro naar 2 miljard euro. Patrick Thomas, chief executive van Covestro, benadrukte dat het bedrijf, een voormalige dochter van Bayer, het voorbije jaar een uitstekend resultaat heeft laten optekenen. Opgemerkt wordt dat Covestro heeft kunnen profiteren van een grote vraag naar hoogwaardige kunststoffen en hogere winstmarges. Het concern zegt voor de toekomstige ontwikkelingen bijzonder veel te verwachten naar het toenemend belang van duurzaamheid in de economie.

De Zwitserse uitzender Adecco neemt de Amerikaanse digitale uitzendmarktplaats Vettery over. Dat heeft Adecco bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Vettery richt zich vooral op functies op het gebied van informatica, verkoop en financiën. De onderneming werd vier jaar geleden in New York opgericht door Bret Adcock en Adam Goldstein. Inmiddels is het bedrijf actie in zeven grote Amerikaanse metropolen. De overname moet de internationale groei van Vettery versnellen. Oprichters Adcock en Goldstein blijven ook na de overname op post. Vettery werkt onder meer met machine learning om kandidaten aan de gepaste functies te verbinden.

De Zuid-Afrikaanse meubelketen Steinhoff moet de cijfers van zijn twee jongste boekjaren aanpassen. Dat heeft een rechtbank in Amsterdam, waar Steinhoff statutair is geregistreerd, beslist. Er zou immers zijn vastgesteld dat Steinhoff een aantal participaties ten onrechte van volledige dochters in de jaarrekeningen had opgenomen. De zaak tegen Steinhoff was aangespannen door het Duitse OM-Handels en het Oostenrijkse MW Holding, twee zakenpartners van de Zuid-Afrikaanse groep. Steinhoff had zelf al aangekondigd zijn jaarrekeningen te zullen herzien, nadat eind vorig jaar een aantal boekhoudkundige onregelmatigheden waren ontdekt. De chief executive en financieel directeur zijn vertrokken.

De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 23,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 100 miljoen dollar tot 1,8 miljard dollar. Het bedrijf zegt te blijven profiteren van het aanhoudende herstel op de Amerikaanse woningmarkt. Home Depot trekt meer klanten, die gemiddeld ook steeds meer aankopen doen. Het bedrijf profiteert ook van de omvangrijke herstelwerkzaamheden als gevolg van orkaanschade. Ook voor dit jaar verwacht Home Depot een verdere groei te kunnen realiseren. De keten verhoogt zijn dividend en keert een speciale bonus uit.

China gaat strenger optreden tegen de import van oud papier. Alleen perfect gesorteerd papier wordt nog aanvaard. De beslissing heeft in Europa tot een instorting van de papierprijzen geleid. Vanuit Europa werd immers ongeveer negen miljoen ton papier naar China geëxporteerd. Het merendeel van die voorraden blijven nu in Europa. Daardoor is een overschot gecreëerd, waardoor de Europese papierprijzen op een half jaar geleden ongeveer zijn gehalveerd. Er wordt ongeveer acht miljoen ton meer ingezameld dan door de Europese papierindustrie kan worden verwerkt. Chinese papierimport mag nog maximaal 0,5 procent vervuiling bevatten. Internationaal geldt een tolerantie van 1,5 procent.

Deutsche Börse, de exploitant van de beurs in Frankfurt, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,46 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met ruim 20 procent tot 874 miljoen euro. Wanneer geen rekening wordt gehouden met een aantal eenmalige posten, zou nog een groei met 6 procent zijn gemeld. Onder meer wordt gewezen op de impact van geslaagde kostenbesparingen. Deutsch Börse wordt sinds begin dit jaar geleid door Theodor Weimer. Hij is de opvolger van Carsten Kengeter, die moest opstappen na geruchten over handel met voorkennis rond de mislukte fusie van Deutsche Börse en London Stock Exchange (LSE).

Bij de Duitse autobouwer BMW is een oplossing gevonden voor een erfeniskwestie die meer dan twee jaar geleden heeft geduurd. Johanna Quandt, de belangrijkste aandeelhouder van de Duitse autobouwer, overleed ruim twee jaar geleden. Nu is bepaald dat haar zoon Stefan Quandt een belang van 25,8 procent in de stemrechten van BMW krijgt. Hij wordt de belangrijkste aandeelhouder van de groep. Zijn zus Suzanne Quandt krijgt 20,9 procent van de stemrechten. Daarnaast heeft de stichting van de familie nog een belang van 16,4 procent in de Duitse autobouwer. De familie Quandt heeft samen 63 procent van de aandelen van BMW in portefeuille. Het vermogen van de familie bedraagt ruim 30 miljard euro.

08:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-02-18

China heeft grootste aantal onderzoekers ter wereld

Het Chinese vasteland heeft het voorbije jaar 1,36 miljoen patenten op uitvindingen ingediend. Dat betekent ongeveer 9,8 patenten per tienduizend inwoners. Dat blijkt uit een rapport van het Chinese State Intellectual Property Office. Volgens Wan Gang, voorzitter van de China Association for Science and Technology, is het land voor het zevende jaar op rij wereldwijd leider bij de indiening van patenten voor nieuwe uitvindingen. Hij voegt eraan toe dat nergens in de wereld zoveel mensen in onderzoek en ontwikkeling actief zijn als in China. Critici merken wel op dat de kwaliteit van de Chinese patenten dringend moet worden versterkt.

Lees Verder

 

20:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Brexit ook een bedreiging voor vrouwenrechten

De brexit is één van de grootste bedreigingen voor de vrouwenrechten en sociale inclusie in Groot-Brittannië. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Surrey en de University of Canterbury. De onderzoekers zeggen dat de gendergelijkheid in Groot-Brittannië potentieel zou kunnen worden bedreigd nadat het land zich uit de Europese Unie heeft teruggetrokken. Daarbij wordt opgemerkt dat zakelijke belangen tijdens onderhandelingen met de Europese Unie steeds voorrang hebben genoten op vrouwenrechten. Bovendien wordt opgemerkt dat Groot-Brittannië bij de verdediging van vrouwenrechten geen sterk rapport kan voorleggen.

Lees Verder

 

20:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Haaientoerisme moet conservering soort ondersteunen

Het haaientoerisme is een uitstekende manier om de conservering van de soort te helpen garanderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Southern Cross University en de Flinders University naar de reacties van meer dan honderddertig toeristen die in Zuid-Australië in een beschermde kooi in de zee waren afgedaald om witte haaien te kunnen gadeslaan. Opgemerkt wordt dat bij vele toeristen een duidelijke verandering in de houding tegenover de soort kon worden opgetekend, waardoor ook een toename voor de steun aan projecten die het voortbestaan van de soort moeten helpen garanderen.

Lees Verder

 

19:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pubertijd sinds middeleeuwen niet wezenlijk veranderd

Vaak wordt opgeworpen dat jongeren sneller beginnen te puberen, maar historisch kan daarvoor alvast weinig bevestiging worden gevonden. Dat is de conclusie van een onderzoek van archeologen aan de University of Reading. Opgemerkt wordt dat studies hebben uitgewezen dat kinderen in het middeleeuwse Engeland tussen tien en twaalf jaar aan hun pubertijd begonnen. Daarmee kan volgens de onderzoekers geen enkel verschil worden opgemerkt met de huidige generatie tieners. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat de middeleeuwse tieners er langer over hebben gedaan vooraleer de latere fase van de pubertijd werd bereikt.

Lees Verder

 

19:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Millennial heeft dezelfde levensdoelen als eerdere generaties

Millennials trouwen, kopen huizen en beginnen gezinnen later in hun leven. Maar achter dit uitstel gaat niet noodzakelijk een intentie schuil. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers aan de Stanford University, gebaseerd op interviews met meer dan zeventienhonderd mensen ouder dan vijfentwintig jaar in de Verenigde Staten. Millennials hopen op dezelfde leeftijd belangrijke levensdoelen te bereiken als de generaties die hen zijn voorgegaan, met inbegrip van zestigers en zeventigers en nog oudere groepen. De onderzoekers zeggen dan ook dat de ideale timing van belangrijke mijlpalen tussen de generaties relatief constant is gebleven.

"Millennials willen dezelfde dingen rond dezelfde tijd bereiken als iedereen,” benadrukt onderzoeker Tamara Sims. "Gemiddeld zeiden mensen dat ze liefst wilden trouwen op zevenentwintigjarige leeftijd, een huis kopen als achtentwintigjarige en een gezin stichten als negenentwintigjarige. De mate waarin mensen deze doelen bereikten, neemt echter af met elke opeenvolgende generatie. De generatie tussen vijfentwintig en vierendertig jaar heeft de minste kans zijn doel te bereiken. Onze bevindingen suggereren dat jonge volwassenen niet de disruptors zijn waarvan ze vaak worden gehouden. Ze realiseren weliswaar hun levensdoelen later dan gepland, maar die daling is niet bij hen begonnen.”

De studie toonde aan dat het bezit van een eigen woning een doel was dat het kleinste aantal Amerikaanse millennials heeft bereikt. De millennials zijn echter niet alleen. De onderzoekers ontdekten dat zelfs mensen tussen vijfendertig en vierenvijftig jaar een verschil van zeven jaar ervaren tussen het moment waarop ze een huis wilden kopen en wanneer die plannen in realiteit worden omgezet. De vijfenzestigplussers kopen huizen slechts een of twee jaar na de verhoopte leeftijd. Bovendien toonde de studie aan dat millennials sneller willen sparen voor hun pensioen dan eerdere generaties. Bovendien blijkt 43 procent daadwerkelijk te sparen, meer dan elke voorgaande generatie op die leeftijd.

"Deze bevinding kan worden toegeschreven aan een beleid dat pensioensparen aanmoedigt,” aldus nogi Sims.

Lees Verder

18:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: millenial |  Facebook |

Dubai wil meer dan 35 miljoen toeristen per jaar

Tegen eind volgend jaar zal Dubai in totaal 132.000 hotelkamers kunnen aanbieden. Dat blijkt uit een studie van het Department of Tourism and Commerce Marketing (Dubai Tourism) van het emiraat. Daarbij wordt verwacht dat volgend jaar in Dubai in totaal 35,5 miljoen overnachtingen zullen worden geregistreerd. Dat betekent een stijging met 10,2 procent tegenover dit jaar. Ondanks de toename van de beschikbare capaciteit, zal de bezettingsgraad van de hotels tussen 76 procent en 78 procent behouden blijven. Eind vorig jaar telde Dubai 107.431 hotelkamers. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien.

“Ondanks die toename konden de hotels toch rekenen op een bezettingsgraad van 78 procent,” betoogt Helal Saeed Almarri, directeur-generaal van Dubai Tourism. “Dat was te danken aan de toename van het aantal gasten met 6,2 procent tot 15,79 miljoen reizigers. De sterke prestatie is vooral significant wanneer men rekening houdt met de uitdagende economische en politieke omstandigheden waarmee veel landen werden geconfronteerd, zoals de impact van de fluctuerende olieprijzen en de brexit.” Almarri gaf nog aan dat bij de driesterrenhotels tot eind volgend jaar een groei met 10 procent mag worden verwacht. Bij de viersterrenhotels zou sprake zijn van een stijging met 13 procent.

“Deze diversificatie van de hotelsector maakt deel uit van de strategische focus die een verbreding van de toeristische basis van Dubai tot gevolg moet hebben,” benadrukt de directeur-generaal van Dubai Tourism nog. “Daardoor moet de stad grotere volumes kunnen aantrekken uit nieuwe marktsegmenten. De toeristische sector moet dan ook niet alleen de verwachtingen van de klant invullen, maar moet er tevens voor zorgen dat Dubai een blijvende indruk maakt en reizigers ook kan aanzetten tot een herhaald bezoek.” Dubai moet volgens Almarri wereldwijd een stad worden die op het allerhoogste toeristische niveau kan concurreren.

Lees Verder

18:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |