23-04-17

Nieuwsoverzicht

Jean-François van Boxmeer blijft nog minstens vier jaar chief executive van de Nederlandse brouwer Heineken. Dat is tijdens algemene vergadering van de aandeelhouders beslist. Van Boxmeer (55) werkt al bijna drieënhalf decennium voor Heineken en zetelt al zestien jaar in het bestuur van de Nederlandse brouwer. In het midden van het voorbije decennium werd hij tot bestuursvoorzitter van de drankengroep aangesteld. Van Boxmeer zorgde er de voorbije jaren onder meer voor dat Heineken zijn positie in Azië en Latijns-Amerika kon versterken. Ook realiseerde de Nederlandse groep onder zijn leiding de overname van de Belgische groep Alken-Maes.

Het verlichtingsbedrijf Philips Lighting heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,7 miljard euro. Dat betekende een daling met bijna 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 14 miljoen euro naar 61 miljoen euro. Vooral de led-activiteiten, die ongeveer 61 procent van de totale omzet van de groep vertegenwoordigen, nam met bijna 20 procent toe. Het bedrijf profiteerde onder meer van besparingen op de inkoop, terwijl ook valuta-effecten voor een verbetering van de winstgevendheid zorgden. Daarnaast moesten ook minder inkomstenbelastingen worden betaald. De sterkste groei werd opgetekend in Europa, India en China.

De Chinese technologiegroep Baidu deelt zijn technologie voor zelfrijdende wagens met Chinese autobouwers. Baidu zal ook samenwerken met andere Chinese bedrijven. Dat heeft Baidu bekend gemaakt. Het Chinese bedrijf hoopt door het initiatief een ecosysteem te kunnen uitbouwen waarmee de strijd tegenover westerse concurrenten zou kunnen worden gevoerd. Vanaf juli dit jaar zou het software-platform Apollo van Baidu voor externe ontwikkelaars gratis toegankelijk worden. In eerste instantie zou Baidu daarbij een beperkt aantal functies ter beschikking stellen. Het aanbod zou stelselmatig worden uitgebreid. Tegen eind dit decennium zou het platform een volledig zelfstandig voertuig moeten ondersteunen.

De Duitse autobouwer Volkswagen moet in de Verenigde Staten een boete van 2,8 miljard dollar betalen wegens een jarenlange fraude met de emissiewaarden van dieselmotoren. Dat heeft een rechtbank in Detroit bevestigd. Volkswagen had in januari al schuldig gepleit en had zich daarbij akkoord verklaard om een boete van 4,3 miljard dollar te betalen. Dat bedrag was verdeeld over een som van 2,8 miljard dollar voor het strafdossier en 1,5 miljard dollar voor de burgerlijke procedures. Een eerste pakket van die afspraken werd nu door de rechter bevestigd. Volkswagen krijgt ook een probatieperiode van drie jaar opgelegd. Een aantal voormalige Amerikaanse topkaders van Volkswagen worden strafrechterlijk vervolgd.

Het drankenconcern Pernod Ricard heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,99 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei was in grote mate te danken aan de Verenigde Staten, waar onder meer een grote interesse in het whiskeymerk Jameson werd gemeld. De Amerikaanse omzet nam met 8 procent toe. In december versterkte Pernod Ricard zijn Amerikaanse activiteiten nog met de overname van bourbon-producent Smooth Ambler Spirits. Dankzij de Amerikaanse groei kon een omzetdaling in Azië worden gecompenseerd. Het bedrijf waarschuwt wel voor beperkingen op de alcoholverkoop in India.

Lingeriefabrikant Van de Velde plant extra investeringen om de groei aan te wakkeren. Daarbij wordt gewag gemaakt van bijkomende investeringen in de positionering van de merken en de ontwikkeling van nieuwe kanalen, de uitbouw van ecommerce en digitalisering en een verhoging van de flexibiliteit en de logistieke betrouwbaarheid. Die maatregelen moeten naar eigen zeggen helpen om de impact van de moeilijke marktomstandigheden en negatieve wisselkoerseffecten op te vangen. Gewaarschuwd wordt dat deze initiatieven tot eind volgend jaar hogere uitgaven tot gevolg zullen hebben. Pas daarna kan volgens het bedrijf een impact op de groei van omzet en winst worden verwacht.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft een steward voorlopig op non-actief gesteld na een incident op een vlucht tussen San Francisco en Dallas. De steward zou een vrouwelijke passagier met een baby hardhandig hebben aangepakt. Volgens een aantal bronnen zouden daarbij ook slagen zijn gevallen. Er volgde ook een confrontatie tussen de steward en een aantal andere passagiers. Een gedeelte van het incident werd door een andere reizigers gefilmd en op sociale media geplaatst. De vrouw kreeg uiteindelijk op een andere vlucht een reis in eerste klasse aangeboden. American Airlines heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en heeft een onderzoek naar het incident beloofd.

De Zwitserse voedingsmiddelengroep Nestlé heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 21 miljard franc of 19,6 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 0,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is de groei van het concern teruggevallen tot het laagste niveau in tien jaar. Er wordt wel gewezen op kalendereffecten, waardoor de inkomsten van de paasverkopen naar het tweede kwartaal worden overgeheveld. Wanneer geen rekening wordt gehouden met eenmalige lasten, zou een omzetgroei met 2,3 procent zijn gemeld. Dat was onder meer te danken aan een prijsverhoging van Nescafé in Europa en aantrekkende verkopen in Azië.

De Amerikaanse startup Aurora mag minstens gedurende één jaar geen werknemers van autobouwer Tesla aantrekken. Dat staat in een schikking die tussen beide bedrijven is getroffen. Aurora werd opgericht door Sterling Anderson, die bij Tesla in het verleden verantwoordelijk was voor de divisie zelfrijdende software. Aurora ontwikkelt eveneens software voor zelfrijdende auto’s en werd ervan beticht bij Tesla werknemers te hebben weggekaapt en gevoelige informatie te hebben gestolen. Tesla krijgt door de schikking ook een compensatie van 100.000 dollar toegewezen. Er mag ook een onafhankelijke partij worden aangesteld om te onderzoeken of Aurora over gestolen informatie van Tesla beschikt.

Het financiële bedrijf Mastercard is een kleinschalig experiment gestart rond kredietkaarten met een vingerafdrukscanner. Daarbij wordt de traditionele pincode vervangen door de vingerafdruk. Het systeem moet de kredietkaart gebruiksvriendelijker maken, aangezien niet langer een pincode moet worden onthouden, zonder toegevingen op het gebied van veiligheid te moeten doen. Het experiment wordt voorlopig beperkt tot Zuid-Afrika. Indien het experiment positief wordt geëvalueerd, zou het systeem nog voor het einde van dit jaar op grotere schaal in heel Zuid-Afrika worden uitgerold. Ook zouden een aantal testprojecten zijn voorzien in Europa en Azië.

Concertzaal Ancienne Belgique (AB) heeft het voorbije jaar in totaal 265.163 betalende bezoekers ontvangen. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien, ondanks de gevolgen van de terroristische aanslagen in Brussel in maart vorig jaar. Het jaar voordien moest wel rekening worden gehouden met de lockdown van Brussel in november na de aanslagen in Parijs. De concertzaal boekte ruim 11,95 miljoen euro inkomsten, tegenover bijna 11,91 miljoen euro uitgaven. In totaal werden 303 betalende evenementen georganiseerd. Dat betekende een toename met vier organisaties tegenover het jaar voordien. Daarnaast waren er meer dan honderd gratis activiteiten met 27.800 bezoekers.

De Amerikaanse farmagroep Medtronic, fabrikant van medische apparatuur, verkoopt een gedeelte van zijn portfolio aan sectorgenoot Cardinal Health. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,1 miljard dollar. Door de operatie verwerft Cardinal Health toegang tot drieëntwintig productcategorieën in diverse segmenten, waaronder tandheelkunde, dierengeneeskunde, wondverzorging en bloedinzameling. Bij de verkoop zijn ook zeventien productievestigingen betrokken. De betrokken divisies realiseren een gezamenlijke jaaromzet van ongeveer 2,4 miljard dollar. De overname betekent een belangrijke diversifiëring voor Cardinal Health, dat vooral gespecialiseerd was in de distributie van geneesmiddelen.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever neemt het Amerikaanse bedrijf Sir Kensington’s, producent van biologisch mayonaise en ketchup, over. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Sir Kensington’s werd begin dit decennium opgericht en verkoopt zijn producten, die ook mosterd en andere soorten sauzen omvatten, in biologische winkelketens. De acquisitie van Sir Kensington’s kadert in de strategie van Unilever om zijn portefeuille duurzame producten uit te breiden. De oprichters van Sir Kensington’s blijven ook na de overname op post. Volgens een aantal waarnemers zou met de verkoop een bedrag van ongeveer 140 miljoen dollar zijn gemoeid.

De Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors heeft zijn belang van 27,47 procent in het bedrijf Advanced Semiconductor Manufacturing Corporation (ASMC) uit Hongkong verkocht aan de Chinese groep Shanghai Pudong. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 54 miljoen dollar. NXP Semiconductors werd elf jaar geleden van het Nederlandse concern Philips afgesplitst. Er bestond een lange samenwerking tussen NXP Semiconductors en ASM Corporation, dat chips produceert voor communicatie, auto's en consumentenelektronica. Het Chinese bedrijf werd bijna dertig jaar geleden door Philips opgericht. ASM Corportation werd in het midden van de jaren negentig zelfstandig.

De Amerikaanse telecomgroep Verizon Communications staat open voor fusiegesprekken met een andere partij. Dat heeft Lowell McAdam, topman van Verizon, gezegd. Hij benadrukte daarbij mogelijkheden te zien met onder meer partijen zoals Comcast, Walt Disney of CBS Corporation. Een fusie met één van die bedrijven zou Verizon volgens McAdam moeten helpen gemakkelijker te kunnen inspelen op grote veranderingen zoals de opkomst van ultrasnelle mobiele verbindingen of de toenemende populariteit van online video. Eerder dit jaar al had McAdam voor de nodige speculaties gezorgd door gewag te maken over een mogelijke samensmelting met kabelconcern Charter Communications.

Meer Nieuws

11:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-04-17

Familiale armoede heeft negatieve impact op hersenfuncties peuters

Familiale armoede heeft een negatieve impact op de hersenfuncties van peuters. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Granada bij een negentigtal peuters van zestien maand. Opgemerkt wordt dat kinderen uit gezinnen met beperkte economische middelen en een lager opleidingsniveau immatuur functioneren en minder goed in staat blijken fouten te detecteren.

Lees Verder

17:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Marketeers worstelen vaak met sociale media en content

Voor de return-on-investment in de marketingsector blijkt de omzetting van sociale media en content in inkomsten de grootste uitdaging. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau TrackMaven bij meer dan tweehonderd marketeers. Inkomsten uit sociale media en content werden door 71 procent van de respondenten als een uitdaging vernoemd, gevolgd door het beantwoorden aan de algemene doelstellingen van het bedrijf (49 procent).

Lees Verder

16:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Niet elke samenwerking heeft dezelfde motieven

Niet alle soorten baseren hun samenwerking op dezelfde motieven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stockholm University bij een populatie cichliden. Opgemerkt dat de cichliden, in tegenstelling tot andere diersoorten, hun samenwerking nagenoeg uitsluitend bouwen op een strategie die een verdediging tegen predatoren helpt opbouwen.

Lees Verder

 

16:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Extreme sporten hebben niets te maken met doodsverlangen

Bij extreme sporten wordt vaak onterecht gedacht aan adrenaline-junkies met een doodsverlangen. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de Queensland University of Technology. Daarentegen kan volgens de auteurs gewag worden gemaakt van een krachtige en zinvolle staat van bewustzijn dat aan een potentieel voor transformatie kan worden gekoppeld.

Lees Verder

 

15:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Fietsers zijn de gezondste pendelaars

Pendelaars die van de fiets gebruik maken, lopen een aanzienlijk minder risico op een overlijden door onder meer kanker of cardiovasculaire aandoeningen dan collega’s die voor hun verplaatsingen beroep doen op een auto of het openbaar vervoer. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de University of Glasgow bij meer dan een kwart miljoen respondenten. De onderzoekers stelden echter ook vast dat wandelende pendelaars weliswaar minder moeten vrezen voor cardiovasculaire aandoeningen, maar daarentegen eenzelfde risico op kanker lopen als collega’s die hun verplaatsingen met de auto of het het openbaar vervoer doen.

“Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat fietsen en wandelen een positieve invloed hebben op de gezondheid,” benadrukken de onderzoekers. “Over de individuele kracht van de onderscheiden impactniveaus kon daarentegen tot nu toe weinig duidelijkheid worden gecreëerd. Uit de nieuwe studie is gebleken dat wandelen het risico op cardiovasculaire aandoeningen verlaagt, maar fietsen toont nog een sterkere invloed. Bovendien zou fietsen ook het risico op kanker verminderen.” De onderzoekers merkten verder op dat een gemengde mobiliteit - waarbij actieve en passieve componenten worden gecombineerd, eveneens een positieve impact heeft, maar alleen wanneer het actieve bestanddeel uit fietsen bestaat.

“Bovendien was de positieve impact van wandelen op cardiovasculaire aandoeningen alleen merkbaar bij pendelaars die op een week tijd een afstand van meer dan zes mijl te voet aflegden,” zeggen de onderzoekers nog. Het onderzoek toont volgens de wetenschappers alvast dat actief pendelen een positieve impact heeft op de levensverwachting, waardoor het beleid volgens hen de mogelijkheid heeft maatregelen te nemen die de volksgezondheid ten goede komen. Daarbij wordt onder meer gewezen op de aanleg van fietspaden en fietsroutes, de organisatie van fietsverhuur en de verbetering van de voorzieningen voor fietsers in het openbaar vervoer.

Waarnemers merken op dat het stimuleren van het actief pendelen niet alleen veel levens kan redden, maar ook de kosten van de gezondheidszorg gevoelig kunnen verlagen. In Groot-Brittannië zouden cardiovasculaire aandoeningen een jaarlijkse kost van 15 miljard pond veroorzaken. Het stimuleren van het fietsgebruik zal volgens hen ook de druk van het autoverkeer in de stadscentra verminderen, waardoor ook de luchtvervuiling kan worden aangepakt en dus verdere voordelen voor de gezondheid zouden kunnen worden gerealiseerd.

Lees Verder

14:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pendelaars |  Facebook |

Publiek toont interesse in vliegende auto

Ondanks aanzienlijke bekommernissen over de veiligheid van vliegende auto’s, geeft een meerderheid van de Amerikaanse bevolking te kennen eventueel geïnteresseerd te zijn in het bezit of het gebruik van de technologie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan bij ruim vijfhonderd Amerikaanse respondenten. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 41 procent van de bevolking een grote interesse zou tonen in verplaatsingen met een volledig autonome aerocar. Daarnaast stipte 41 procent van de ondervraagden aan bijzonder geïnteresseerd te zijn in het behalen van een vereiste pilootlicentie en het besturen van een vliegende auto.

“Tot recent behoorden vliegende auto’s uitsluitend tot de wereld van de science fiction, hoewel patenten voor de technologie al teruggaan tot de vroege jaren van de luchtvaart,” benadrukt onderzoeksleider Michael Sivak, professor duurzaam transport aan het Transportation Research Institute (TRI) van de University of Michigan. “Recent kon men echter een snelle toename van de interesse in vliegende auto’s opmerken. Daarbij blijkt dat zowel internationale constructeurs als een reek startups de mogelijkheden van de technologie onderzoeken. Naast een aantal technologische en regelgevende vragen, moet echter ook worden afgewacht op welke manier het publiek op deze nieuwe vervoermiddelen zou reageren.”

De onderzoekers stelden vast dat meer dan 60 procent van de ondervraagden aanzienlijke bekommernissen toont over de veiligheid, vooral rond hun activiteiten in een verzadigd luchtruim en ongunstige weersomstandigheden. “Uiteindelijk zou toch een meerderheid van de Amerikaanse bevolking van de vliegende auto gebruik willen maken,” stippen de onderzoekers aan. “Ongeveer driekwart van de respondenten wijst daarbij in eerste instantie naar kortere reistijden, terwijl minder dan 10 procent vooral voordelen ziet in een beperking van het ongevallenrisico, brandstofbesparingen en een verlaging van de emissies van broeikasgassen.”

Verder kon worden vastgesteld dat bijna 80 procent van de ondervraagden een parachute als een bijzonder belangrijk of cruciaal onderdeel van de aerocar-uitrusting citeert. Ook bleek dat ongeveer 60 procent elektriciteit als de belangrijkste energiebron voor de vliegende auto beschouwt. Meer dan 80 procent verkiest bovendien een verticaal opstijgen en landen. Bijna een kwart van de ondervraagden zou bereid zijn om tussen 100.000 dollar en 200.000 dollar te betalen voor een vliegende auto.

Lees Verder

13:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aerocar |  Facebook |