23-11-17

Nieuwsoverzicht

De energieconcerns ExxonMobil, British Petroleum en Royal Dutch Shell gaan samen proberen de uitstoot van methaan bij de productie van aardgas terug te dringen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Opgemerkt wordt dat Shell en British Petroleum eerder al aan gelijkaardige projecten hebben deelgenomen, maar ExxonMobil zou zich tot nu toe meer afzijdig hebben gehouden. Aan het nieuwe initiatief neemt ook de Franse groep Total deel. Volgens studies van het International Energy Agency gaat met de ontginning van olie en gas wereldwijd een productie van 76 miljoen ton methaan gepaard. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse aardgasproductie van Australië.

De Amerikaanse industrieel automatiseerder Rockwell Automation heeft een nieuw overnamebod van sector Emerson afgewezen. Dat heeft Rockwell Automation gemeld. Met het bod was een bedrag van 29 miljard dollar gemoeid. Ook twee eerdere voorstellen van Emerson werden door Rockwell afgewezen. De raad van bestuur van Rockwell benadrukte van mening te zijn dat ook het recente bod niet aan de belangen van de onderneming en zijn aandeelhouders antwoordt. Onder meer wordt gewezen dat het voorstel de reële waarde van Rockwell onderschat. Tevens wordt aangevoerd dat het bod teveel risico’s zou inhouden. Tenslotte wordt betoogd dat het bod van Emerson ook niet gevraagd was.

De Belgische maritieme groep Deme, onderdeel van de holding Ackermans & van Haeren, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 644 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei was vooral te danken aan GeoSea, een dochteronderneming van Deme die onder meer gespecialiseerd is in de bouw van funderingen voor offshore windturbineparken. Verder werd opgemerkt dat het orderboek van Deme op het einde van het derde kwartaal een toekomstige omzet van 3,98 miljard euro vertegenwoordigde. Onder meer zal Deme de aanleg van drie onderzeese kabels tussen de offshore windparken en de Belgische kust verzorgen.

Meg Whitman (60) vertrekt begin februari volgend jaar als chief executive van het Amerikaanse concern HP Enterprise, producent van software en systemen voor bedrijven. Whitman zal worden opgevolgd door Antonio Neri, die op ogenblik al voorzitter is van HP Enterprise. Neri zal in de toekomst beide functies combineren. Whitman werd zes jaar geleden door Hewlett-Packard (HP) als chief executive aangetrokken. Onder haar leiding werd het concern opgesplitst in HP Enterprise en HP Inc, fabrikant van computers en printers. Meg Whitman behoudt wel een zetel in de directie van HP Enterprise. Eerder was ze actief voor Disney, DreamWorks, Procter & Gamble, Hasbro en eBay.

Het Duitse energieconcern Uniper wil tweeduizend banen schrappen. Daarmee wil de onderneming, eigenaar van energiecentrales op steenkool en gas, een overnamepoging van de Finse groep Fortum afweren. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Duitse krant Rheinische Post gemeld. Uniper, dat werd opgericht om de activiteiten van de Duitse groep Eon op het gebied van fossiele brandstoffen af te splitsen, heeft al een overnamebod van Fortum afgewezen. Daarbij werd opgemerkt dat het Finse bod de reële waarde van Uniper onderschatte. Eerder al had Uniper al veertienhonderd ontslagen aangekondigd. Nu werd bekend dat tegen eind volgend jaar nog eens zeshonderd banen worden geschrapt.

De Nederlandse verfproducent AkzoNobel en zijn Amerikaanse sectorgenoot Axalta hebben hun gesprekken over een mogelijke fusie beëindigd. Dat heeft AkzoNobel bekend gemaakt. AkzoNobel en Axalta waren eind vorige maand onderhandelingen over een eventuele samensmelting gestart. Volgens het persbureau Reuters zou Axalta de gesprekken hebben afgebroken omdat er een hoger bod van een andere partij zou zijn ontvangen. Daarbij wordt gewezen naar het Japanse concern Nippon Paint. Axalta bevestigde een aantal alternatieven voor een fusie met AkzoNobel te bekijken. Axalta is een voormalige dochter van DuPont. De divisie werd destijds geleid door Thierry Vanlancker, huidig topman van AkzoNobel.

Het Amerikaanse voertuigbouwer Deere, leverancier van rijdend materiaal voor de landbouw en constructie, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,02 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 285 miljoen dollar naar 510 miljoen dollar. Samuel Allen, chief executive van Deere, maakte in een commentaar gewag van een succesvol jaar met verbeterde marktomstandigheden in zowel de landbouw als de constructie. Er kon volgens Allen over de hele lijn een grotere vraag naar de producten van Deere worden vastgesteld. Daarnaast werd gewezen op een prijsverbetering en een superieure productmix.

Bij de Nederlandse uitgeverij Telegraaf Media Groep zullen de volgende jaren naar verwachting honderdvijftig banen verdwijnen. Dat heeft de Belgische groep Mediahuis, het moederbedrijf van Telegraaf Media, gemeld. Telegraaf Media werd eerder dit jaar door Mediahuis overgenomen. Daarbij was Mediahuis zich naar eigen zeggen terdege bewust van het feit dat belangrijke ingrepen noodzakelijk zouden zijn om van de Nederlandse uitgever opnieuw een toekomstgericht en succesvol bedrijf te maken. Die strategie zou gebaseerd zijn op een focus op sterke merken, een grote klantgerichtheid en een efficiëntere organisatie. Er werd wel aangekondigd dat gedwongen ontslagen zoveel mogelijk zouden worden vermeden.

Het Amerikaanse mediaconcern News Corp heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,01 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Het bedrijf kon bovendien een nettowinst melden van 87 miljoen dollar, tegenover een break-even tijdens het eerste kwartaal vorig jaar. Daarbij wordt onder meer gewezen op een stijging bij de digitale abonnees van The Wall Street Journal en andere krantentitels uit de groep. Robert Thomson, chief executive van News Corp, wees erop dat de omzet en operationele winst in alle segmenten, met inbegrip van de vastgoedwebsites, een groei liet optekenen.

De Japanse bedrijven Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei en Marutaka zijn door de Europese Commissie schuldig bevonden aan kartelvorming. In totaal werd een boete opgelegd van 34 miljoen euro. De betrokken bedrijven zijn leveranciers van airbags en autogordels aan de Europese fabrieken van de autobouwers Toyota, Suzuki en Honda. Volgens de Europese Commissie bleken de ondernemingen zich aan vier kartels schuldig te hebben gemaakt. Daarbij zouden illegale prijsafspraken zijn gemaakt, die volgens de Europese Commissie belangrijke gevolgen hebben kunnen gehad voor de Europese autokopers. Japanse fabrikanten vertegenwoordigen 9 procent van de Europese autoverkoop.

Streamingdienst Netflix brengt onder de titel Undercover een tiendelige Vlaams-Nederlandse politieserie op de markt. De serie, met acteur Tom Waes in de hoofdrol, zal eerst op de Vlaamse televisiezender Eén worden uitgezonden. Daarna wordt de reeks ook door Netflix wereldwijd aangeboden. Voor de realisatie van Undercover zal worden samengewerkt met de Vlaamse Radio & Televisie (VRT), het productiehuis De Mensen en Dutch Filmworks. De regie wordt toegewezen aan Frank Devos en Eshref Reybrouck. Het scenario zal worden aangeleverd door Nico Moolenaar, Bart Uytdenhouwen en Piet Matthys. Ook de acteurs Anna Drijver en Kevin Janssens werden aangetrokken.

De Amerikaanse doe-het-zelfketen Lowe's heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 379 miljoen dollar naar 872 miljoen dollar. De groei is onder meer te danken aan de herstellingen die de vele gezinnen aan hun woningen hebben moeten uitvoeren na de vernielingen die werden aangericht door orkanen in het zuiden van de Verenigde Staten. Deze orkaanactiviteit zou Lowe’s ongeveer 200 miljoen dollar inkomsten hebben bezorgd. Daarnaast wordt ook gewezen op de positieve impact van het aanhoudende herstel op de Amerikaanse vastgoedmarkt.

Het Amerikaanse alternatieve taxibedrijf Lyft mag in de Amerikaanse staat Californië van start gaan met tests voor zelfrijdende auto's op de openbare weg. Dat heeft het California Department of Motor Vehicles gemeld. Het is nog niet bekend wanneer Lyft met de experimenten van start zou gaan. In september werd bekend dat Lyft samen met autobouwer Ford werkt aan de ontwikkeling van zelfrijdende wagens. Ook zou een samenwerking zijn opgezet met General Motors en Waymo, dochter van het technologieconcern Alphabet. Waymo en Ford hebben - net zoals Tesla en Uber - in Californië al autonome wagens op de weg. Verder bezitten ook onder meer Apple en Samsung een Californische vergunning.

Het Britse reisbedrijf Thomas Cook heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 9 miljard pond. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg van 34 miljoen pond naar 46 miljoen pond. Het bedrijf wijst onder meer naar de prijzenoorlog op de Spaanse vakantiemarkt, waardoor de marges van de ondernemingen onder druk werden gezet. Er wordt daarbij gewag gemaakt van een combinatie van duurdere hotels, het zwakkere pond en een toegenomen capaciteit op de vluchten naar Spanje. Verder spreekt Thomas Cook over positieve vooruitzichten voor de zomer van volgend jaar. Dat geldt vooral voor Turkije en Egypte.

Het model Kendall Jenner (22) heeft het voorbije jaar 22 miljoen dollar inkomsten kunnen registreren. Daarmee werd Jenner het bestbetaalde model van de wereld. Haar inkomsten stegen met 15 procent tegenover het jaar voordien, toen Jenner op een derde plaats eindigde. Jenner maakt daarmee ook een einde aan de dominantie van het Braziliaanse model Gisele Bündchen (37), dat gedurende veertien jaar de ranglijst heeft aangevoerd. Bündchen kon over het voorbije jaar 17,5 miljoen dollar inkomsten melden. Jenner springt bovendien ook over het Braziliaanse model Adriana Lima, dat vorig jaar op een tweede plaats eindigde. Kendall Jenner werkt onder meer met Adidas, La Perla, Estée Lauder, Chanel en Marc Jacobs.

10:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-11-17

Zon heeft ook op veilingen een positieve impact

Zonnige weersomstandigheden hebben ook op veilingen een positieve impact. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Technology in Sydney. De onderzoekers stelden immers vast dat veilingen op een zonnige dag op 0,974 procent hogere prijzen konden rekenen. Regen zou daarentegen tot een prijsdaling met 0,174 procent leiden. Ook verlengde weekends hebben volgens de onderzoekers een negatieve impact op het geboden prijsniveau. Het verband is volgens de onderzoekers niet verbazingwekkend. Eerder werd immers al aangetoond dat weersomstandigheden een impact hebben op het gemoed van de mens en de aandelenkoersen.

Lees Verder

18:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eén op zes chirurgische ingrepen heeft complicaties

Elk jaar ondergaan wereldwijd 310 miljoen patiënten een chirurgische ingreep. Bij 50 miljoen betrokkenen moet nadien echter met mogelijke complicaties rekening worden gehouden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Queen Mary University of London, gebaseerd op een analyse van gegeven van bijna vijfenveertigduizend patiënten van ruim vierhonderdzeventig ziekenhuizen in meer dan vijfentwintig landen over de hele wereld. Daarbij werd vastgesteld dat 16,8 procent in het ziekenhuis na de ingreep met complicaties moest afrekenen. Tevens werd gemeld dat 2,8 procent aan die complicaties overlijdt zonder het ziekenhuis te hebben verlaten.

Lees Verder

17:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook bij dolfijnen geven mannen aan vrouwen geschenken

Mannelijke dolfijnen maken gebruik van geschenken om vrouwelijke soortgenoten te kunnen aantrekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de de University of Western Australia, de Universität Zürich en de Murdoch University bij een populatie bultruggen. De onderzoekers stelden vast dat de mannelijke dieren de gewoonte bleken te hebben om aan vrouwelijke soortgenoten grote zeesponzen aan te bieden. Daarbij werden ook bepaalde visuele en akoestische signalen gegeven. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers wellicht worden begrepen als een bewijs van sterkte en de kwaliteit als partner.

Lees Verder


17:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Democratie heeft snelle reactie overheden nodig

De stabiliteit van de democratie kan over een lange periode slechts worden gegarandeerd wanneer regeringen en andere politieke erin lukken om de reactietijd op vragen van de bevolking in te korten. Dat geldt zeker wanneer de samenleving geconfronteerd werd met externe schokken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan aan Universität Frankfurt. De autoriteiten krijgen volgens de onderzoekers minder reactietijd om de opinies van de burgers inmiddels veel sneller worden gevormd dan in het verleden. Er kan volgens de wetenschappers dan ook mogelijk een drastische verandering in de aanpak van de beleidsvoering nodig blijken om democratische maatschappijen stabiel te houden.

Lees Verder


17:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Arme bevolking herstelt moeilijkst van grote natuurrampen

Inwoners van achtergebleven stadsbuurten ervaren de grootste moeite om hun leven na een natuurramp opnieuw op te bouwen. Meestal hebben deze groepen ondersteuning nodig om opnieuw een duurzaam bestaansniveau te bereiken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Nottingham naar de gevolgen van de impact van de typhoon Yolanda vier jaar geleden. Yolanda was tot nu toe de meest dodelijke typhoon uit de moderne Filipijnse geschiedenis. Officieel kostte de ramp aan 6.300 mensen het leven, maar tevens werden 4,4 miljoen mensen op de vlucht gedreven. Meer dan één miljoen huizen werden verwoest. In totaal werden zestien miljoen mensen getroffen.

Lees Verder

16:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nut evacuaties na kernrampen wetenschappelijk in vraag gesteld

De evacuatie van een gebied rond een nucleaire ramp is meestal een verspilling van tijd en geld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bristol naar de reactie van de Japanse overheid op het kernongeval in de nucleaire centrale van Fukushima zes jaar geleden. Na de ramp werden meer dan 110.000 inwoners van het omliggende gebied geëvacueerd. Later vertrokken ook nog eens 50.000 andere inwoners uit eigen beweging. Volgens de Britse wetenschappers moet echter worden vastgesteld dat dergelijke massale evacuaties weinig voordelen brengen en vaak zelfs meer schade dan baten opleveren. De evacuatie zou de gemiddelde levensverwachting immers met minder dan drie maanden hebben verhoogd.

Lees Verder

15:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |