10-03-18

Brits cruisetoerisme op tien jaar verviervoudigd

Het voorbije jaar hebben bijna 1,42 miljoen toeristen met een cruise een bezoek gebracht aan Groot-Brittannië. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die door sectororganisatie CruiseBritain werden gepubliceerd. Opgemerkt wordt dat het Britse cruisetoerisme al voor het vierde jaar op rij een onafgebroken groei laat optekenen. Het aantal cruisetoerisme heeft tijdens die periode een verviervoudiging gekend. In totaal werden het voorbije jaar in achtenzestig Britse cruisehavens honderdtwintig schepen van zesenvijftig cruiserederijen ontvangen.

"De cijfers tonen aan dat het cruisetoerisme in Groot-Brittannië de voorbije tien jaar een uitzonderlijke groei heeft laten optekenen," aldus James Stangroom, voorzitter van CruiseBritain. "Inmiddels kan het land nagenoeg voor elk type cruiseschip een gepaste haven aanbieden." De sector wijst er ook op dat cruises rond Groot-Brittannië en Ierland een ideale manier kan zijn om de Britse toeristische rijkdom en diversiteit te ontdekken. Het voorbije jaar kon onder meer een toenemende interesse worden opgetekend voor havens zoals Douglas op het Isle of Man, Kirkwall op Orkney, Portland en Tyne.

Tevens benadrukt CruiseBritain dat de korte afstand tussen de Britse kusten en nabijgelegen landen bijkomende opportuniteiten kan bieden voor zowel de reizigers als de operatoren. Daarnaast blijkt dat het voorbije jaar 1,1 miljoen toeristen in Groot-Brittannië aan hun cruise zijn begonnen. Dat vertegenwoordigde een toename met 6 procent tegenover het jaar voordien. Uit cijfers van de Cruise Lines International Association (CLIA) blijkt daarbij in de eerste plaats interesse voor de Middellandse Zee (37 procent), gevolgd door Noord-Europa en de Caraïben. Er wordt echter tegelijkertijd een toenemende interesse opgetekend in verre bestemmingen.

Daarbij lieten China en Azië een groei met 22 procent blijken, terwijl Afrika en het Midden-Oosten enerzijds en Zuid-Amerika en het Panama-kanaal anderzijds een stijging met 25 procent konden melden. De grootste toename werd echter geregistreerd bij cruises naar Canada en New England (33 procent).

Lees Verder

09:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse president Donald Trump voert bij presidentieel decreet een importheffing in van 25 procent op staal en van 10 procent op aluminium. Canada en Mexico worden uitgezonderd van de importtarieven. Dat doet Trump om druk te zetten op de onderhandelingen rond Nafta, het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en zijn twee buurlanden. Andere landen kunnen onderhandelen over een opheffing van de tarieven. Maar die verhouding wordt met elk individueel land bekeken. De beslissing van Trump wordt ook in de eigen republikeinse partij kritisch bekeken. Er wordt immers een handelsoorlog gevreesd. China en de Europese Unie hebben al tegenmaatregelen aangekondigd.

KBC België is op zoek naar een oplossing voor zijn oudere werknemers. De financiële groep telt in België ruim dertienduizend werknemers, waaronder 4.400 vijftigplussers. De helft van het totale personeelsbestand is ouder dan vijfenveertig jaar. Er wordt echter ook binnen de bankwereld naar meer informatica-gerichte profielen gezocht. Dat moet de digitalisering van de sector helpen opvangen. Het is niet zeker dat alle oudere werknemers zich in de omgeving thuis zullen blijven voelen. Wellicht zullen aan de betrokkenen verschillende trajecten worden aangeboden. De vakbonden waarschuwen echter dat oudere werknemers niet te snel mogen worden afgeschreven.

Het Duitse mediaconcern Axel Springer heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8,3 procent tegenover het jaar voordien. Axel Springer, het moederbedrijf van onder meer de kranten Bild en Die Welt, boekte een nettowinst van 328 miljoen euro. Ook dat betekende een stijging met 9,2 procent, onder meer gedreven door een sterke groei in de advertentie-verkoop en de successen van zijn Engelstalige nieuwssite Business Insider. Gewag wordt gemaakt van een absoluut recordjaar. Springer maakte daarbij nog bekend dat de digitale activiteiten inmiddels 71,5 procent van de totale omzet en 80 procent van de winst van de groep vertegenwoordigen.

Bij de Amerikaanse chipmaker Qualcomm heeft Paul Jacobs, voormalig chief executive van het bedrijf, te kennen gegeven zijn mandaat als voorzitter neer te leggen. Die beslissing werd genomen nadat de onderneming tot de conclusie was gekomen beter door een onafhankelijk voorzitter te worden geleid. Daarom werd beslist Jacobs te vervangen door onafhankelijk directeur Jeffrey Henderson. Paul Jacobs is de zoon van Irwin Jacobs, de oprichter van Qualcomm. Hij behoudt wel een zetel in het bestuur van de onderneming, maar zal geen uitvoerende management-functie meer vertolken. Jeffrey Henderson zetelt sinds twee jaar in het bestuur van de Amerikaanse chipmaker.

Het Britse concern GKN Group verkoopt zijn autodivisie aan het Amerikaanse bedrijf Dana, fabrikant van autocomponenten. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,1 miljard dollar. Dat heeft Dana bekend gemaakt. De fusiegroep zet zijn activiteiten onder de naam Dana verder. De operaties zullen vanuit Groot-Brittannië worden geleid. Het bedrijf heeft echter een notering aan de beurs van New York. GKN Group, het moederbedrijf van Fokker, had eerder al beslist om zich op te splitsen. Daarmee hoopt het Britse concern te kunnen ontsnappen aan een vijandige overname van investeerder Melrose, die vorige maand een bod van 8 miljard dollar op GKN Group had uitgebracht.

Het Nederlandse financiële concern ING Groep keert zijn bestuursvoorzitter Ralph Hamers voortaan een jaarsalaris van 3 miljoen euro uit. Dat betekent een stijging met ruim 50 procent tegenover de eerdere vergoeding van de topman. Dat blijkt uit de beloningsparagraaf van het jaarverslag dat door de bank is gepubliceerd. Volgens de commissarissen van de bank was de beloning van de topman niet meer marktconform. Een gedeelte van de bijkomende vergoeding bestaat uit een pakket aandelen, die Hamers wel gedurende minstens vijf jaar moest aanhouden, zodat ook de bewaking van de belangen van de bank op langere termijn ook gegarandeerd zou blijven. Er is geen prestatiedoelstelling voorzien.

Het Duitse modemerk Hugo Boss heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,73 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De onderneming zegt de vruchten te plukken van de herstructureringen die werden doorgevoerd. Hugo Boss voegt eraan toe dit jaar de groei verder te willen versnellen. De operationele winst bleef nagenoeg status-quo op 491 miljoen euro. Mark Langer, chief executive van Hugo Boss, benadrukte dat het bedrijf de vooropgestelde doelstellingen voor het voorbije jaar te hebben gehaald. De winst leed wel onder de sterke positie van de euro. Hugo Boss wil dit jaar tussen 170 miljoen euro en 190 miljoen euro investeren.

De boedel van de failliete Amerikaanse bank Lehman Brothers moet 2,4 miljard dollar neertellen als compensatie voor de rol van de financiële groep in de hypotheekcrisis van tien jaar geleden. Dat heeft een rechter in New York bepaald. De uiteindelijke claim ligt gevoelig lager dan de 11,4 miljard dollar waarop sommige investeringsgroepen hadden gehoopt. De uitspraak heeft betrekking op duizenden problematische hypotheekproducten die Lehman op de markt had gebracht. Deze rommelhypotheken leidden naar de ondergang van Lehman Brothers, maar creëerde eveneens een grote crisis in het mondiale financiële systeem. Het faillissement is nog steeds niet afgerond.

De Nederlandse maritieme groep Boskalis heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,3 miljard euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst viel van 600 miljoen euro naar 437 miljoen euro terug. Er werd een nettoverlies geboekt van 150 miljoen euro, tegenover een negatief verlies van 564 miljoen euro het jaar voordien, toen de onderneming echter een aantal afschrijvingen en reorganisaties moest inschrijven. Het concern zegt ook voor de volgende twee jaar geen fundamenteel herstel van de markten te verwachten. Boskalis wordt vooral geconfronteerd met de ongunstige omstandigheden voor de winning van olie en gas op zee.

In de Verenigde Staten wordt Express Scripts, beheerder van medische voorschriften, overgenomen door de ziekteverzekeraar Cigna. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 53 miljard dollar. De overname is een volgende fase van de consolidatiegolf in de Amerikaanse gezondheidssector. Recent nog was er al sprake van een nagenoeg identieke fusie tussen de verzekeraar Aetna en CVS Health Corp, een van de grootste rivalen van Express Scripts. De Amerikaanse gezondheidssector worstelt met stijgende geneesmiddelenprijzen en veranderingen in de wetgeving. Bovendien tonen ook een aantal grote externe partijen, zoals Amazon, interesse in de sector.

De Nederlandse fietsenfabrikant Accell Group, eigenaar van merken zoals Sparta en Batavus, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde echter met 68 procent tot 10,5 miljoen euro. De inkrimping wordt onder meer toegeschreven aan samenwerkingsproblemen met een Amerikaanse winkelketen, waardoor grote voorraden tegen kortingen van de hand moesten worden gedaan. Het bedrijf wil de omzet de volgende vijf jaar echter opvoeren tot 1,5 miljard euro. Daarvoor wordt meer de nadruk gelegd op e-bikes, terwijl ook de organisatie wordt vereenvoudigd.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell wil samen met investeerder Blackstone en bod doen op de schalie-activiteiten van mijnbouwer BHP Billiton in de Verenigde Staten. Shell en Blackstone zouden bereid zijn een bod van 10 miljard dollar op de activiteiten te doen. Dat heeft Sky News gemeld. Naast de combinatie Shell-Blackstone zouden nog een aantal andere partijen interesse hebben getoond, maar over de identiteit van die gegadigden werden geen details verstrekt. Verwacht wordt dat de verkoop tegen eind dit jaar zal kunnen worden afgerond. Indien echter onvoldoende wordt geboden, kan de divisie volgens BHP Billiton eventueel ook naar de beurs worden gebracht.

Nederland wil de handel in bitcoin en andere zogenoemde cryptomunten begrenzen. Dat heeft Wopke Hoekstra, Nederlands minister van financiën, bekendgemaakt. De sector houdt volgens Hoekstra immers teveel risico’s in voor de consumenten en de investeerders. De Nederlandse minister zegt het voortouw te willen nemen om samen met andere lidstaten van de Europese Unie regels af te spreken die het oneigenlijk gebruik van cryptovaluta kunnen helpen aanpakken. Hoekstra heeft het over een internationaal fenomeen, waartegen een individueel land weinig kan inbrengen. De Nederlandse minister streeft tevens naar regels voor een beursgang van cryptomunten.

Wanneer België beslist zijn kernuitstap uit te stellen, zal het nutsbedrijf Engie pas tot verdere investeringen in de kerncentrales van het land overgaan wanneer de Belgische overheid harde garanties biedt. Dat heeft Isabelle Kocher, chief executive van Engie, gezegd. Engie is het moederbedrijf van Electrabel, uitbater van de kerncentrales in Doel en Tihange. Kocher wijst erop dat er bijzonder veel kosten zijn verbonden aan een verlenging van de levensduur van de reactoren. Engie wil echter enkel investeringen overwegen indien garanties worden gegeven dat de gedane kosten kunnen worden terugverdiend en ook niet kunnen worden afgeroomd door een nucleaire taks.

De financiële dienstverlener Keyware heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 18,7 miljoen euro. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien, te danken aan de inbreng van Magellan en EasyOrder, twee bedrijven die in de loop van vorig jaar waren overgenomen en samen een extra omzet van 1,56 miljoen euro aanbrachten. Het bedrijf wordt geconfronteerd met tegenvallende inkomsten uit de verhuur en verkoop van betaalautomaten aan onder meer winkeliers en horecazaken. De brutowinst viel met 28 procent terug tot 3,7 miljoen euro. De nettowinst nam met 62,1 procent af tot ruim 1,17 miljoen euro. Keyware wil zich in de toekomst meer toeleggen op fintech.

07:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-03-18

Nepnieuws verspreidt zich op Twitter sneller dan waarheid

Op Twitter blijkt nepnieuws zich opmerkelijk sneller te verspreiden dan ware verhalen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ook wordt opgemerkt dat bij de verspreiding van misleidende informatie de mens een veel grotere invloed heeft dan bots. De resultaten van de studie werpen volgens de onderzoekers een nieuw licht op de fundamentele aspecten van het ecosysteem van de online communicatie. Tevens zeggen de wetenschappers verbaasd te zijn over de verschillende trajecten die authentieke en valse berichtgeving op Twitter blijken te volgen.

“Vastgesteld werd dat nepnieuws zich op Twitter verder, sneller, breder en dieper verspreidt dan de waarheid,” zegt onderzoeksleider Deb Roy, professor mediawetenschappen aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). “Dat geldt bovendien in alle informatie-categorieën. Bovendien moet worden vastgesteld dat de verspreiding van nepnieuws niet kan worden toegeschreven aan bots die zijn geprogrammeerd om misleidende verhalen te produceren. De opmerkelijke snelheid waarop het nepnieuws zich op Twitter kan verspreiden, moet vooral worden toegeschreven aan het feit dat vele gebruikers geneigd zijn om onware nieuwsverhalen te retweeten.”

“Ook wanneer alle bots werden verwijderd, bleef de kloof tussen de verspreiding van nepnieuws en waarheid op hetzelfde niveau gehandhaafd,” stippen de onderzoekers nog aan. Onder meer werd vastgesteld dat nepnieuws 70 procent vaker op een retweet kan rekenen dan authentieke verhalen. Tevens bleek dat nepnieuws zes keer sneller vijftienhonderd lezers bereikt dan ware verhalen.” Het fenomeen moet volgens de onderzoekers wellicht worden toegeschreven aan de karakteristieken van het nepnieuws, dat vooral een sensationele boodschap met een nieuwe invalshoek probeert te brengen.

“Het publiek toont een grote interesse in nieuwe informatie,” verduidelijken de onderzoekers. “Personen die nieuwe informatie aanbrengen, worden bovendien beschouwd als geïnformeerde individuen. De verspreiding van deze berichtgeving kan dan immers ook het persoonlijke imago versterken.”

Lees Verder

13:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nepnieuws |  Facebook |

Europees stadstoerisme beleeft sterke heropleving

Het Europese stadstoerisme heeft het voorbije jaar een stijging met 7,7 procent laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van European Cities Marketing (ECM). Op de Europese thuismarkt werd een groei met 5,2 procent gemeld, terwijl bij de internationale aankomsten een stijging met 9,2 procent werd opgetekend. Bij de tien populairste bestemmingen werd tegenover het jaar voordien geen enkele wijziging geregistreerd. Londen, Parijs en Berlijn blijven de ranglijst aanvoeren. Bij de aankomsten werd de sterkste groei opgetekend bij reizigers uit Rusland (27,3 procent), gevolgd door China (17,3 procent) en de Verenigde Staten (15,5 procent).

“De groei van het Europese stadstoerisme werd het voorbije jaar gedragen door een positieve economische ontwikkeling op de buitenlandse markten,” wordt er opgemerkt. “Bovendien kon worden vastgesteld dat de reiziger beter gewend raakt aan de dreiging van het internationale toerisme. Daardoor kon het Europese toerisme op een sterke heropleving rekenen, terwijl de gevoeligheid voor externe invloeden is verminderd.” Londen was het voorbije jaar opnieuw de populairste stadsbestemming in Europa. Het aantal overnachtingen in de Britse hoofdstad liep met 7,6 procent op. Ook Parijs, dat op een tweede plaats eindigde, kende nog een groei met 7,5 procent.

In Berlijn bleef de groei echter beperkt tot 0,3 procent. “Daarmee wordt een lange periode van sterke groei plotseling tot stilstand gebracht,” aldus het rapport. “Dat fenomeen moet wellicht vooral worden toegeschreven aan het verdwijnen van luchtvaartmaatschappij Air Berlin, die vorig jaar het faillissement moest aanvragen.” Rome staat op een vierde plaats. De Italiaanse hoofdstad liet een groei met 2,4 procent optekenen. Wel moest worden vastgesteld dat Barcelona uit de top vijf is weggeduwd en vervangen door Madrid. Opgemerkt wordt dat Barcelona zwaar werd getroffen door het referendum over Catalaanse onafhankelijkheid. De sterkste groeier in de top tien was München (11,7 procent).

Lees Verder

12:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Consument verwacht positieve impact van artificiële intelligentie

Voor een grote meerderheid van de bevolking maakt artificiële intelligentie inmiddels deel uit van het dagelijkse leven. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Gallup en de Northeastern University bij meer dan drieduizend consumenten in de Verenigde Staten. Uit de studie bleek dat 85 procent van de respondenten minstens één apparaat, programma of dienst met artificiële intelligentie gebruikt. Daarbij wordt in de eerste plaats gewezen op navigatie-applicaties (84 procent), op korte afstand gevolgd door streamingdiensten voor video en muziek. Minder verwacht is volgens de onderzoekers de penetratie van digitale persoonlijke assistenten op smartphones.

“Er kon worden vastgesteld dat 47 procent van de ondervraagden op zijn smartphone een dienst zoals Siri van Apple of Assistant van Google gebruikt,” aldus de onderzoekers. “Daarbij wordt uiteraard meestal op spraaktechnnologie beroep gedaan.” Daarnaast kon worden vastgesteld dat inmiddels ook 22 procent van de ondervraagden zegt gebruik te maken van intelligente domotica-toepassingen, die nochtans nog niet lang op de markt aanwezig zijn. Online navigatiediensten en streamingservices maken al sinds het midden van het voorbije decennium deel uit van het dagelijkse leven, terwijl Amazon de eerste generatie van zijn Echo pas zeven jaar geleden lanceerde.

In het algemeen kan volgens de onderzoekers worden verwacht dat de adoptie van artificiële intelligentie in de toekomst een substantiële groei zal kennen. “Onder meer heeft Amazon voorspeld dat zijn domotica-assistent Alexa binnen de volgende drie tot vijf jaar door minstens 100 miljoen mensen zal worden geactiveerd,” wordt er opgemerkt. “Bovendien wordt verwacht dat over drie jaar ruim twee miljard mensen van spraaktechnologie gebruik zullen maken om het internet te gebruiken. Ongeveer een kwart van die interacties zouden bovendien een commerciële intentie hebben.”

Uit het onderzoek blijkt nog dat 76 procent van de ondervraagden zich optimistisch opstelt over de impact van deze technologieën op hun leven en werk. Toch geeft 73 procent aan te vrezen dat de toepassingen tot banenverlies zullen leiden. Slechts 23 procent meent echter dat ook zijn eigen tewerkstelling in het gedrang zou kunnen komen.

Lees Verder

12:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: artificiële intelligentie |  Facebook |

Amerika rekent op herstel internationale boekingen

Het internationale luchtvaartverkeer naar de Verenigde Staten moet zich nog altijd herstellen van de terugslag die werd ervaren van het brexit-referendum en het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump aan inwoners van een aantal islamitische landen heeft opgelegd. Dat blijkt uit een rapport van consulent ForwardKeys, waarin wordt opgemerkt dat het internationale luchtvaartverkeer naar de Verenigde Staten vorig jaar met 2 procent is gedaald tegenover het jaar voordien. Ook tijdens de eerste twee maanden van dit jaar werd nog een verdere achteruitgang tegenover dezelfde periode vorig jaar gemeld.

“Het inreisverbod dat door de Amerikaanse president is uitgevaardigd, heeft niet alleen een negatieve impact gehad op het aantal aankomsten uit het Midden-Oosten en Afrika,” aldus ForwardKeys. “Er werden immers ook minder bezoekers uit Europa geteld. Door de waardedaling van het Britse pond na het brexit-referendum heeft zich ook bij de Britse reizigers laten voelen. Daarnaast moest worden vastgesteld dat ook het aantal Chinese bezoekers, na een sterke groei het jaar voordien, vorig jaar nagenoeg een status-quo heeft laten optekenen. Wanneer echter naar de boekingen wordt gekeken, mag later dit jaar toch een heropleving worden verwacht.”

Opgemerkt wordt dat het aantal boekingen uit andere landen op het Amerikaanse continent op dit ogenblik 7 procent hoger ligt dan op hetzelfde ogenblik één jaar geleden. Bij de boekingen uit de rest van de wereld is er daarentegen slechts sprake van een groei met 0,5 procent. Onder meer wordt erop gewezen dat onder meer vanuit Mexico opnieuw een interesse in de Verenigde Staten is gebleken. Het aantal Mexicaanse boekingen ligt 28,9 procent hoger dan vorig jaar. Een gelijkaardige trend kan worden opgetekend in Brazilië, waar onder invloed van een economisch herstel het aantal boekingen met 24,8 procent is opgelopen.

Verder wordt opgemerkt dat Miami als favoriete bestemming steeds meer terrein prijs moet geven tegenover Orlando en Fort Lauderdale. Vooral Duitse reizigers zouden Miami de rug toekeren en zich vooral toespitsen op andere steden, zoals New York en Atlanta. Bovendien is British Airways sinds vorige zomer gestart met vluchten op Fort Lauderdale, een ideale uitvalsbasis voor cruises. Fort Lauderdale heeft ook meer capaciteit op rechtstreekse vluchten vanuit Mexico. Tenslotte wordt opgemerkt dat ook reizigers uit Argentinië en Brazilië een toenemende interesse voor de concurrenten van Miami beginnen te tonen.

Lees Verder

11:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Chinees bedrijf lijstaanvoerder in Europese patentaanvragen

Het voorbije jaar zijn in Europa 165.590 nieuwe patentaanvragen ingediend. Dat betekende een stijging met 3,9 procent tegenover het jaar voordien. Dat bijkt uit cijfers van het European Patent Office (EPO), waarbij achtendertig Europese landen zijn aangesloten. Opgemerkt wordt dat nog nooit eerder in de geschiedenis bij het Europese patentbureau zoveel aanvragen voor de bescherming van intellectuele eigendommen werden ingediend dan vorig jaar. Tegelijkertijd moest ook voor de eerste keer in de geschiedenis worden vastgesteld dat de lijst van aanvragers door een Chinese onderneming werd aangevoerd.

“Op het gebied van patenten heeft Europa een uitstekend jaar achter de rug,” getuigt Benoit Battistelli, president van het European Patent Office. Het grootste aantal aanvragen was afkomstig van bedrijven uit de Verenigde Staten (26 procent), gevolgd door Duitsland (15 procent), Japan (13 procent), Frankrijk (6 procent) en China (5 procent). Het aantal aanvragen uit China kende een stijging met 16,6 procent, waardoor het land een plaats in de top vijf kon veroveren. Opmerkelijk is echter dat de lijst met individuele aanvragen door China wordt geleid. Het Chinese concern Huawei liet immers 2.398 aanvragen noteren, gevolgd door Siemens (2.220), LG Electronics (2.056) en Samsung (2.016).

Uit het onderzoek blijkt nog dat de meeste Europese landen het voorbije jaar een groter aantal patentaanvragen hebben ingediend. Nederland liet een stijging met 2,7 procent optekenen, gevolgd door Groot-Brittannië (2,4 procent), Duitsland (1,9 procent) en Frankrijk (0,5 procent). Een opvallende daling werd daarentegen geregistreerd in Portugal (5,7 procent), maar ook in België en Noorwegen werd een inkrimping met respectievelijk 1,9 procent en 0,6 procent gemeld. Wanneer naar bevolkingsaantallen wordt gekeken, staat Zwitserland op de eerste plaats met 884 aanvragen per miljoen inwoners, gevolgd door Nederland (412) en Denemarken (377).

Het grootste aantal aanvragen was gesitueerd in de medische technologie, digitale communicatie en computertechnologie.

Lees Verder

10:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: patenten |  Facebook |