14-04-17

Jacht belangrijkste bedreiging voor tropisch wildbestand

De jacht vormt de belangrijkste bedreiging voor het tropische wildbestand. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de Radboud Universiteit in Nederland naar de inkrimping van de dierenpopulatie op 176 locaties in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Binnen zones tot 40 kilometer rond belangrijke toegangspunten voor jagers - zoals wegen of dorpen - dienden volgens de onderzoekers een daling van de populaties zoogdieren en vogels met gemiddeld 83 procent en 58 procent te worden vastgesteld. Tevens werd opgemerkt dat jacht voor commerciële doeleinden een grotere impact op het wildbestand had dan de jacht voor de voedselvoorziening van de lokale bevolking.

“Tevens moest worden gemeld dat de druk van de jacht zwaarder kon worden gevoeld in gebieden met betere verbindingen tot grote steden waar het vlees van wilde dieren zou kunnen worden verhandeld,” betoogt onderzoeksleider Ana Benitez-Lopez, milieuwetenschapper aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “In gebieden waar jacht mogelijk wordt gemaakt, blijft op termijn uiteindelijk amper 17 procent van de oorspronkelijke populatie zoogdieren over. Bij de vogels zou ongeveer 42 procent overleven.” Zelfs in beschermde gebieden is volgens de onderzoekers de impact van de jacht op het wildbestand voelbaar.

“Er kan worden vastgesteld dat de jagers een grotere interesse hebben in zoogdieren dan in vogels,” benadrukt Ana Benitez-Lopez. “Zoogdieren zijn groter en leveren meer voeding op. Ze zijn dan ook een verdere verplaatsing waard. Naarmate het zoogdier groter wordt, neemt ook de afstand toe die de jager wil afleggen. In de buurt van de dorpen zijn de grootste soorten dan ook nagenoeg uitgestorven, zodat de jagers verplicht worden verder te reizen. Bovendien is bij commercieel interessante soorten - zoals olifanten en gorilla’s - een grote bereidheid om langere afstanden af te leggen, want ook de potentiële opbrengsten van de vangst liggen veel hoger.”

Lees Verder

15:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jacht |  Facebook |

Reputatieschade belangrijkste risico cybercriminaliteit

Consumenten koppelen problemen rond cyberbeveiliging vooral aan een financieel verlies, maar bedrijven vrezen vooral imagoschade. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent TrustWave bij veiligheidsverantwoordelijken bij zestienhonderd ondernemingen in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Australië, Singapore en Japan. Er werd vastgesteld dat 42 procent van de respondenten in eerste instantie gewag maakte van een vrees voor reputatieschade. Daarentegen maakte 38 procent vooral gewag van financiële verliezen, terwijl 11 procent verwees naar een mogelijke bedreiging voor de tewerkstelling.

Tevens bleek dat 53 procent van de ondervraagden getuigt dat de druk rond cyberbeveiliging tegenover vorig jaar nog is gestegen. Bovendien kon een verschuiving worden opgetekend in de herkomst van deze druk. Daarbij verwijst 46 procent vooral naar bestuursraden, eigenaars of executives. Dat betekent echter een daling met 13 procentpunt tegenover vorig jaar. Daarentegen getuigt 24 procent van de ondervraagden zichzelf de druk te hebben opgelegd. Dat weerspiegelt een stijging met 13 procentpunt tegenover vorig jaar, waaruit volgens de onderzoekers mogelijk kan worden afgeleid dat het individu beseft een belangrijke bijdrage te kunnen leveren in de cyberbeveiliging van het bedrijf.

Om een sterkere cyberbeveiliging te kunnen garanderen, zegt 31 procent samen te werken met een gespecialiseerde provider, zodat een gebrek aan eigen kennis kan worden gecompenseerd. Daarnaast maakt 26 procent gewag van een samenwerking tussen een intern team en een gespecialiseerde externe provider. Een gebrek aan expertise is voor 15 procent dan ook het meest cruciale probleem bij de strijd tegen cybercriminaliteit. Alleen de onmacht tegenover geavanceerde bedreigingen haalt met 29 procent een hogere score. De diefstal van klantgegevens vormt voor 30 procent de grootste bedreiging, gevolgd door ransomware (18 procent).

Volgens 51 procent is de bedreiging vooral afkomstig van externe partijen. Dat betekent echter een daling met 7 procentpunt tegenover vorig jaar. Voor de resterende 49 procent moet vooral voor interne bedreigingen worden gevreesd.

Lees Verder

15:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cybercriminaliteit |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autobouwer Tesla wil in september een elektrische vrachtwagen presenteren. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gemeld. Het is niet de eerste keer dat bij de autobouwer van een elektrische vrachtwagen gewag wordt gemaakt, maar Musk heeft nu wel een richtdatum bekend gemaakt. Tevens zou aan de ontwikkeling van een elektrische bus worden gedacht. Verder wil het bedrijf ook een eigen pickup-truck naar buiten brengen, maar de realisatie van dat project kan volgens Musk nog wel anderhalf tot twee jaar in beslag nemen. Tenslotte wees de topman erop dat ook gewerkt wordt aan een nieuwe versie van de Roadster waarmee Tesla negen jaar geleden op de markt debuteerde.

Het standbeeld Fearless Girl moet uit het straatbeeld van Wall Street in New York worden verwijderd. Dat heeft beeldhouwer Arturo Di Modica gezegd. Di Modica is de auteur van het metalen standbeeld Charging Bull dat op het einde van de jaren tachtig in Wall Street werd geplaatst. Sinds begin dit jaar wordt de Charging Bull geconfronteerd met Fearless Girl, dat geplaatst werd als symbool voor de Internationale Vrouwendag. Bill de Blasio, burgemeester van New York, heeft beslist dat Fearless Girl alvast tot maart volgend jaar mag blijven staan. Volgens Di Modica is Fearless Girl echter niet meer dan een reclamestunt, die de symbolische en esthetische waarde van Charging Bull ondermijnt.

Het bedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke heeft een contract gekregen voor de bouw van het International Berthing Docking Mechanism (IBDM), het koppelingssysteem voor de ruimtecapsule Dream Chaser, die door het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa zal worden ingezet voor het transport van personen en vracht. QinetiQ maakt voor de opdracht deel uit van een consortium met het European Space Agency (Esa) en industriële partners uit Zwitserland, Spanje en Polen. Tot nu toe wordt een koppelingssysteem van Russische makelij gebruikt, maar dat is vooral aangepast aan grotere ruimteschepen zoals de Space Shuttle. Ook andere ruimtevaartbedrijven zouden interesse hebben voor het systeem.

De Amerikaanse technologiebedrijven Microsoft en eBay investeren samen met het Chinese Tencent een bedrag van 1,4 miljard dollar in het Indiase ecommerce-bedrijf Flipkart. Dat heeft Flipkart bekend gemaakt. Door de transactie wordt Flipkart eigenaar van het Indiase platform van eBay. Flipkart werd ruim tien jaar geleden opgericht en heeft zich ontwikkeld tot het grootste ecommerce-bedrijf van India. De onderneming heeft inmiddels een marktwaarde van 11,6 miljard dollar. Door hun investering krijgen Microsoft, eBay en Tencent toegang tot een belangrijke groeimarkt. De investering moet Flipkart toelaten de concurrentie met Amazon en Paytm op de Indiase markt aan te gaan.

De vijftig grootste bedrijven van de Verenigde Staten - waaronder Apple, Pfizer, Goldman Sachs en Walmart, hebben tijdens de eerste helft van dit decennium een gezamenlijk vermogen van ongeveer 1.600 miljard dollar naar belastingparadijzen getransfereerd. Dat staat in een rapport van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Er wordt aan toegevoegd dat diezelfde bedrijven bovendien politici onder druk blijven zetten om nog extra belastingvoordelen te kunnen verwerven. Er zou over dezelfde periode immers een bedrag van 352 miljoen dollar in lobbywerk voor bijkomende fiscale voordelen zijn geïnvesteerd. Dat zou 423 miljard euro aan belastingvoordelen hebben opgeleverd.

In Nederland wordt de oude steenkoolcentrale van Geertruidenberg omgebouwd tot een biomassacentrale voor de verbranding van houtpellets. Dat heeft het Nederlandse energieconcern Essent bekend gemaakt. Essent ontvangt voor de realisatie van het project 2,7 miljard euro subsidies van de Nederlandse overheid. Zonder financiële tussenkomst van de overheid is het project immers niet rendabel. De overschakeling op biomassa zal geleidelijk gebeuren. In een eerste fase zullen de houtpellets slechts één derde van de grondstof voor de centrale omvatten. Volgend jaar zullen biomassa en steenkool een gelijk aandeel hebben. Pas later zullen houtpellets 80 procent van de productie vormen.

In Londen hebben activisten van de milieubeweging Greenpeace het Britse hoofdkwartier van drankenproducent Coca-Cola geblokkeerd met een standbeeld van meeuw die stikt in plastic afval. Met de actie wil Greenpeace het milieubeleid van Coca-Cola hekelen. Benadrukt wordt dat het bedrijf jaarlijks meer dan honderd miljard plastic flessen verkoopt. Een gedeelte van dit voorraden zou uiteindelijk in de oceaan terecht komen. Coca-Cola benadrukte in een reactie later dit jaar een nieuwe beleidsnota terzake te zullen voorstellen. Tevens wees Coca-Cola erop dat zijn verpakkingen volledig recycleerbaar zijn en inspanningen doet om de ecologische voetafdruk van de onderneming te verkleinen.

Het Japanse technologieconcern Toshiba zit in grote financiële problemen en vreest voor het voortbestaan in de huidige vorm. In negen maanden tijd leed het bedrijf omgerekend bijna 5 miljard euro verlies. Dat heeft Toshiba bekend gemaakt. Voor het gehele boekjaar kan het verlies oplopen tot een totaal van 8,4 miljard euro. Toshiba heeft zijn resultaten over de eerste negen maanden van het boekjaar naar buiten gebracht, maar die cijfers zijn niet door de accountant goedgekeurd. Toshiba had twee keer een deadline voor de presentatie van de resultaten gemist. Het bedrijf heeft het faillissement moeten aanvragen voor zijn Amerikaanse nucleaire divisie Westinghouse, die het volledige bedrijf zou kunnen meesleuren.

De Italiaanse voetbalclub AC Milan is verkocht aan de groep Rossoneri Sport Investment Lux, die een aantal Chinese investeerders vertegenwoordigt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 740 miljoen euro. Dat heeft voormalig eigenaar Fininvest, de holding van de Italiaanse zakenman Silvio Berlusconi, bevestigd. Berlusconi was vorig jaar al akkoord gegaan met de verkoop van de club, maar de afronding van de overeenkomst liet geruime tijd op zich wachten omdat het beloofde geld vanuit Azië lang uitbleef. Berlusconi heeft AC Milan meer dan dertig jaar geleid. Vermoed wordt dat de Chinese zakenman Li Yonghong, topman van Rossoneri Sport, de nieuwe voorzitter van de club wordt.

De Nederlandse brouwer Bavaria heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 610,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met bijna 15 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg van 30,3 miljoen euro naar 32,9 miljoen euro. De groei was naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan de overname van de Belgische brouwer Palm. In de Verenigde Staten werd ook Latis Imports, invoerder van Belgische speciaalbieren overgenomen. In Groot-Brittannië werd een samenwerking opgezet met de groep Molson Coors. Tegen het einde van dit decennium wil de Nederlandse brouwer een omzet van 1 miljard euro realiseren. Vorig jaar werd een productie van 7 miljoen hectoliter geboekt.

De Japanse speelgoedmaker Bandai brengt de originele versie van de tamagotchi opnieuw op de markt. De tamagotchi is een speelgoed dat als een echt huisdier moet worden verzorgd. Zonder goede verzorging sterft een tamagotchi. Het speelgoed werd een groot succes. Er werden tijdens het laatste decennium van de voorbije eeuw miljoenen exemplaren van de tamagotchi verkocht. Bandai bracht nadien weliswaar nieuwe versies van het speelgoed op de markt, maar het originele exemplaar bleef bijzonder populair en genoot onder meer op de tweedehandsmarkt van Amazon een grote interesse. De heruitgave kost 13 euro en kan worden verkregen op Amazon en in Japanse winkels.

De Belgische regering gaat de privatisering van de bank Belfius bekijken. Dat heeft Johan Van Overtveldt, federaal minister van financiën, bekend gemaakt. Op dit ogenblik is Belfius nog voor 100 procent eigendom van de Belgische staat, die deze participatie wil afbouwen, zonder echter aan zijn meerderheidspositie te raken. Voor de privatisering wordt onder meer gekeken naar een gedeeltelijke beursgang, maar ook een verkoop van een minderheidsbelang aan een strategische investeerder zou tot de mogelijkheden behoren. Onder meer de Amerikaanse verzekeraar New York Life zou interesse hebben in een participatie, maar er zou de voorkeur worden gegeven aan de Belgische investeerder.

Het energiebedrijf Elia, beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, reserveert een bedrag van 400 miljoen euro voor de bouw van een offshore platform waarop de windparken op zee kunnen worden aangesloten en dat de opgewekte elektriciteit naar de wal kan doorsturen. Dat heeft Chris Peeters, chief executive van Elia, bekend gemaakt. Het project zou over ruim twee jaar klaar moeten zijn. Het offshore stopcontact zal 40 kilometer voor de kust van Zeebrugge worden geïnstalleerd. Door de inschakeling van het platform hoeft niet elk individueel offshore windpark een eigen aansluiting met de wal moeten voorzien. Bijkomende offshore windparken kunnen in de toekomst worden aangesloten.

Visverwerker Gadus uit Nieuwpoort wordt overgenomen door de IJslandse groep Steinasalir. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Gadus was de voorbije vijf jaar in handen van Icelandic Group, maar stond sinds begin dit jaar in de etalage. De verkoop kadert in de strategie van Icelandic Group, dat zich meer op de verkoop van visproducten en de binnenlandse markt wil toespitsen. Eerder al had Icelandic zich ook al uit Azië en Spanje teruggetrokken, terwijl tevens het IJslandse dochterbedrijf Ny-Fiksur, gespecialiseerd in visverwerking, werd verkocht. Ook Cooke Aquaculture en Iceland Seafood International zouden interesse hebben laten blijken in de Vlaamse visverwerker.

Volvo Car Gent heeft de productie van één miljoen exemplaren van het model XC60 gevierd. De productie van het type werd negen jaar geleden opgestart. In Gent werden 903.800 exemplaren gebouwd. De voorbije twee jaar werden in de vestiging van Volvo in het Chinese Chengdu 92.800 eenheden geproduceerd. Tenslotte werden ook bij Volvo Car Manufacturing Malaysia 3.400 exemplaren geproduceerd. Na de zomervakantie verhuist de productie van de XC60 naar Zweden, maar eerder al werd bekend dat de fabriek in Gent twee nieuwe modellen krijgt toegewezen. Ook het voorbije jaar was de XC60 met 161.092 verkochte exemplaren het meest populaire model van Volvo.

Meer Nieuws

08:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-04-17

Verwerking emotionele uitputting kan geluksgevoel versterken

Een verwerking van emotionele uitputting kan het geluksgevoel versterken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of East Anglia bij vijfhonderd werknemers in Portugal en de Verenigde Staten.

Lees Verder

 

17:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werkvloer kan meervoudige persoonlijkheden creëren

De werkvloer kan een individu dwingen om verschillende identiteiten te adopteren. Die combinaties kunnen een belangrijke impact hebben op de prestaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University, de Harvard University en de University of Pennsylvania bij meer dan zevenhonderd Amerikaanse werknemers die meerdere merken moeten verkopen. Werknemers die ervan overtuigd zijn dat die verschillende identiteiten elkaar versterken, blijken volgens het onderzoek aan productiviteit te winnen. Wanneer daarentegen een conflict wordt ervaren, moet een negatieve impact worden verwacht.

“Weinig arbeidskrachten zijn op de werkvloer slechts één persoon,” benadrukt onderzoeksleider Steffanie Wilk, professor management en human resources aan de Ohio State University. “Vaak is een manager ook een werknemer, terwijl een verkoper tegelijkertijd verschillende merken kan vertegenwoordigen. De verhouding tussen die verschillende functies blijkt echter de arbeidsprestatie te kunnen beïnvloeden. Vaak worden de verschillende professionele persoonlijkheden als compleet afzonderlijke en geïsoleerde identiteiten beschouwd, maar in werkelijkheid blijkt de interactie tussen die verschillende functies een belangrijke impact te hebben op de prestaties.”

“Eerder al is aangegeven dat de arbeidsmarkt tot conflicten tussen verschillende identiteiten kan leiden, zoals de problemen die een moeder als carrièrevrouw zou kunnen ervaren,” benadrukt professor Wilk. “Maar ook binnen de werkomgeving kunnen conflicten tussen verschillende identiteiten rijzen. Bedrijven moeten dan ook een grotere aandacht besteden aan de functies die aan medewerkers worden toegeschreven. Wanneer werknemers een conflict ervaren tussen de verschillende functies die hen zijn toegewezen, kunnen mogelijk hun prestaties achteruit gaan. De bedrijven moeten dan ook zorgen dat hun medewerkers in hun verschillende functies gemeenschappelijke elementen ervaren.”

Medewerkers die van mening waren dat hun taak gemakkelijker zou zijn wanneer ze slechts één merk zouden dienen te verkopen, bleken minder goede verkoopprestaties te boeken dan het gemiddelde van het hele salesteam. Collega’s die echter getuigden dat de combinatie van de verschillende merken een voordeel creëerde, realiseerden daarentegen ook betere verkoopcijfers.

Lees Verder

17:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werkvloer |  Facebook |

Technologie heeft ook training op werkvloer veranderd

De technologische evolutie heeft ook een invloed gehad op de training van het personeel. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Kansas.

Lees Verder

 

16:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Britse consument vindt prijs belangrijker dan patriottisme

Een aantal Britse consumenten zegt bereid te zijn om meer lokale producten te kopen nadat zijn land de Europese Unie heeft verlaten, maar dan moet wel een gunstige prijs worden geboden. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent YouGov bij ruim tweeduizend consumenten in Groot-Brittannië.

Lees Verder

 

16:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |