17-03-17

Diversiteit leidt tot een superieure probleemoplossing

Diversiteit leidt tot een superieure probleemoplossing. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Florida en de Purdue University bij populaties zangvogels. De onderzoekers stelden vast dat een grotere diversiteit van de populatie een betere toegang tot voeding garandeert. De samenwerking tussen de verschillende soorten zorgt volgens de wetenschappers immers tot een betere beveiliging tegen predatoren, waardoor het in een onveilige omgeving toch gemakkelijker wordt voedselbronnen te vinden. Er wordt opgemerkt dat bij mensen al gelijkaardige resultaten werden opgemerkt.

Lees Verder

15:48 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kersverse moeders moeten sociaal actief blijven

Vrouwen die na de geboorte van hun kind het contact behouden met hun sociale groepen, lopen minder risico op een postnatale depressie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland op basis van een onderzoek bij nagenoeg vierhonderd vrouwen die recent een kind hadden gebaard. Opgemerkt wordt dat een verlies aan groepsinteracties na de geboorte van een baby geassocieerd konden worden met een toename van depressieve symptomen. Vrouwen die daarentegen in contact bleven met hun sociale groepen, bleken van een betere mentale gezondheid te getuigen.

Lees Verder

15:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereldbevolking is vooral bekommerd om werkgelegenheid

De wereldbevolking toont zich vooral bekommerd over de werkgelegenheid, die door 38 procent als een zorg wordt aangewezen. Daarna volgen corruptie (34 procent), sociale ongelijkheid (33 procent), geweld (31 procent) en gezondheidszorg (33 procent). Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Ipsos in vijfentwintig landen. Er kunnen tussen de individuele landen echter heel verschillende klemtonen worden vastgesteld. De onderzoekers kwamen bovendien tot de vaststelling dat de meeste respondenten van mening zijn dat hun land in een verkeerde richting evolueert. De meest pessimistische bevolking blijkt daarbij te kunnen worden teruggevonden in Frankrijk, gevolgd door Mexico, Brazilië, Italië en Spanje.

Uit het onderzoek blijkt dat 63 procent van de ondervraagden van mening is dat zijn land in een verkeerde richting gaat. In Frankrijk loopt dat pessimisme zelfs op tot 88 procent. De meest optimistische stem valt daarentegen te horen in China, waar 90 procent van de respondenten van mening is dat het land op het juiste traject zit, gevolgd door Saudi-Arabië (71 procent) en India (67 procent). Met een score van 38 procent is de werkgelegenheid de grootste bekommernis van de wereldbevolking. Dat betekent wel een duidelijke verbetering tegenover het begin van dit decennium, toen een score van meer dan 50 procent moest worden opgetekend.

De vrees voor terrorisme komt het vaakst naar boven in Turkije (76 procent), gevolgd door Frankrijk (55 procent), Israël (45 procent) en België (38 procent). “Niet toevallig werden de betrokken landen in het recente verleden het doelwit van terroristische aanvallen,” aldus de onderzoekers. Verder bleek dat gezondheidszorg vooral in Hongarije (59 procent) en Brazilië (50 procent) een grote bekommernis vormt, terwijl de vrees voor criminaliteit vooral aan bod komt in Peru (74 procent), Mexico (60 procent) en Argentinië (56 procent). Bezorgdheid over milieuproblemen en klimaatverandering komen met respectievelijke scores van 38 procent en 21 procent het sterkst aan bod in China.

In de Verenigde Staten is terrorisme de grootste bekommernis (35 procent), gevolgd door geweld (33 procent), gezondheidszorg (29 procent), werkgelegenheid (23 procent) en immigratie (22 procent).

Lees Verder

15:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werkgelegenheid |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines het voorbije jaar een nettowinst geboekt van 15 miljoen euro. Dat betekende weliswaar een belangrijke terugval tegenover het positieve resultaat van 41,3 miljoen euro het jaar voordien, maar toch maakte Bernard Gustin, chief executive van Brussels Airlines, gewag van een uitstekende prestatie. Bij de resultaten van vorig jaar moet immers rekening worden gehouden met de impact van de terroristische aanslagen op de luchthaven in de maand maart. In totaal vervoerde Brussels Airlines het voorbije jaar 7,7 miljoen bezoekers. Dat betekende een toename met 3 procent tegenover het jaar voorzien. De omzet van de maatschappij bleef status-quo op 1,3 miljard euro.

China gaat dit jaar twintigduizend voetbalscholen om de sport te promoten bij leerlingen uit de lagere school en het middelbare onderwijs. Dat heeft Chen Baosheng, Chinees minister van onderwijs, bekend gemaakt. Het voetbal moet volgens de minister de basis worden voor de vorming van meer atleten, waardoor China uiteindelijk competitief uiteindelijk een sterker niveau kan halen. Chen Baosheng beklemtoonde daarbij dat het de bedoeling is om tegen het einde van dit decennium veertigduizend voetbalscholen te hebben opgebouwd. Het voetbalprogramma omvat ook de training van meer dan tweehonderdduizend schoolhoofden en coaches en de organisatie van tornooien.

Volcan, de familiale holding van de Indiase industrieel Anil Agarwal neemt een belang van bijna 13 procent in het mijnconcern Anglo American. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2 miljard Britse pond. Agarwal begon op vijftienjarige leeftijd zijn carrière als schroothandelaar, maar bouwde van daaruit het concern Vedanta Resources. Agarwal zegt geen ambities voor een overnamebod op Anglo American te hebben, maar volgens sommige bronnen zou die participatie onderdeel van een strategie kunnen zijn om Vedanta te laten uitgroeien tot een rivaal van grote groepen zoals BHP Billiton of Rio Tinto. Vedanta is onder meer eigenaar van Hindustan Zinc, dat in Rajastan de grootste zinkmijn ter wereld uitbaat.

De Amerikaanse motorfietsenfabrikant Harley-Davidson heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6 miljard dollar. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien. De jaarwinst liep van 752 miljoen dollar naar 692 miljoen dollar terug. Het bedrijf verkocht het voorbije jaar 260.289 motorfietsen. Dat betekende een daling met 1,6 procent tegenover het jaar voordien. De terugval was te wijten aan de binnenlandse markt, waar een daling met 3,9 procent tot 161.658 exemplaren werd genoteerd. Op de internationale markt was er een groei met 2,3 procent tot 98.631 eenheden. Matt Levatich, topman van Harley-Davidson, verwacht ook dit jaar een lichte daling of een stabilisering van de verkoop.

Bij het informatica-bedrijf Fujitsu Belgium wordt gebruik gemaakt van illegaal collectief ontslag. Dat beweert het gemeenschappelijk vakbondsfront. Er wordt op gewezen dat het bedrijf tijdens een ondernemingsraad heeft laten verstaan om twintig tot dertig banen te schrappen. Bij Fujitsu Belgium werken 333 mensen en de ingreep zou volgens de vakbonden dan ook via de procedure van het collectief ontslag worden doorgevoerd, maar het bedrijf zou door wijzigingen in het organigram aan dat proces willen ontsnappen. De vakbonden hebben aangekondigd Fujitsu Belgium in gebreke te zullen stellen wegens inbreuken op de wet op het collectieve ontslag. Er komen mogelijk acties.

Autorenstal Williams Racing heeft de Britse ingenieur Paddy Lowe aangetrokken als technisch directeur. Lowe (54) komt over van Mercedes Racing, waar hij in januari dit jaar was vertrokken. De Britse ingenieur veroverde de voorbije jaren met Mercedes verscheidene wereldtitels. Lowe begon zijn carrière in de Formule Eén dertig jaar geleden echter ook bij Williams, waar hij tijdens die passage zes jaar zou blijven, om vervolgens twee decennia bij McLaren aan de slag te gaan. Hij wordt bij Williams de opvolger van Pat Symonds, die eind vorig seizoen vertrok. Lowe wordt ook aandeelhouder van Williams Racing en wordt opgenomen in de directieraad van de renstal.

De Japanse cameraproducent Nikon heeft tijdens de laatste drie kwartalen van het voorbije jaar een nettoverlies van 831 miljoen yen of 6,81 miljoen euro geboekt, tegenover een winst van 18,71 miljard yen tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het negatieve resultaat is vooral te wijten aan een herstructurering, waarbij een uitzonderlijk verlies van 29,79 miljard yen werd geboekt voor afschrijvingen. De omzet over de drie laatste kwartalen van het jaar daalde van 616,50 miljard yen tot 565,89 miljard yen. Het bedrijf merkt op met een zwakke markt te worden geconfronteerd. Onder meer wordt gewezen op een bescheiden interesse voor compacte digitale camera’s.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft een nieuw strategisch plan goedgekeurd. Voorzien wordt dat tegen eind volgend jaar een kostenbesparing van 1 miljard euro kan worden doorgevoerd. Tevens wordt een omzetstijging met 30 procent in het vooruitzicht gesteld. Alitalia maakte geen gewag van mogelijke gevolgen voor de tewerkstelling, maar waarnemers vrezen voor een verlies van tweeduizend tot drieduizend banen. Bij Alitalia werken op dit ogenblik twaalfduizend mensen. Alitalia verkeert al sinds de jaren negentig in een crisis en maakte het voorbije anderhalf decennium geen winst meer. De Arabische maatschappij Etihad nam vorig jaar een belang van 49 procent in Alitalia.

Het Amerikaanse concern Caterpillar, constructeur van bouwmachines, moet zich voor een onderzoekscommissie van het Europees parlement verantwoorden. Het bedrijf zal er verduidelijkingen over zijn fiscale structuur moeten bieden. Het verhoor kadert in het dossier Panama Papers over fiscale ontwijking. Caterpillar wordt ervan verdacht een constructie te hebben opgezet om miljarden dollars winsten van zijn buitenlandse filialen belastingvrij naar de Verenigde Staten te hebben overgeheveld. Het Europees parlement merkt op dat de constructies wellicht volkomen wettelijk zijn, maar door het verhoor meer informatie te willen verzamelen om de nodige wetgevende initiatieven tegen de praktijken te nemen.

Een federale rechtbank in de Amerikaanse staat Californië verzet zich tegen een schikking die het internetbedrijf Google in een privacy-geding rond zijn emaildienst Gmail had voorgesteld. Gmail scant inkomende boodschappen op spam en virussen, maar haalt uit de content ook informatie om relevante advertenties te kunnen publiceren. Dat leidde tot een groepsgeding tegen het bedrijf, waarin werd aangegeven dat het bedrijf in zijn privacy-verklaringen onvoldoende informatie over de praktijk verstrekt. Google heeft een schikking van 2,2 miljoen dollar voor advocaatkosten voorgesteld. Volgens rechter Lucy Koh heeft Google nog altijd nagelaten voldoende duidelijkheid te creëren.

De Amerikaanse autoproducent Ford bereidt zich voor op de productie van een nieuwe generatie auto’s van het model Focus. Daarvoor zal Ford ruim 600 miljoen euro in zijn fabriek in de Duitse stad Saarlouis investeren. Onder meer worden middelen voorzien voor de introductie van duurzame energiesystemen, die de emissies van de fabriek met 20 procent zouden moeten verlagen. Tevens zou worden geïnvesteerd in een efficiëntere staalverwerking, terwijl ook een aantal innoverende logistieke projecten worden opgezet. De investering toont volgens Jim Farley, Europees topman van Ford, het belang dat de autobouwer aan zijn Duitse verankering hecht. Ford heeft in Duitsland 25.000 werknemers.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft het voorbije jaar een recordwinst gerealiseerd van 1,8 miljard euro. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 5 procent opgetekend. Het bedrijf werd weliswaar geconfronteerd met stakingen, de impact van de terreurdreiging en dalende ticketprijzen, maar dat kon door een pensioenbate worden goedgemaakt. De operationele winst daalde wel met 3,6 procent tot 1,75 miljard euro, te wijten aan diverse stakingen en verliezen bij dochterondernemingen Lufthansa Cargo en Lufthansa Technik. De stakingen zouden een verlies van 100 miljoen euro hebben veroorzaakt. De omzet van de groep daalde met 1,2 procent tot 31,7 miljard euro.

De Japanse autofabrikant Toyota overweegt om 240 miljoen pond te investeren in zijn fabriek in de Britse stad Burnaston. De investering moet het productiesysteem in de fabriek moderniseren. De ingreep moet de concurrentiepositie van het Japanse merk versterken en de efficiëntie van de Britse divisie verhogen. De Britse overheid zou tot 21,3 miljoen pond van de investering voor zijn rekening nemen. Die bijdrage zal door Toyota worden gebruikt voor training, onderzoek en milieumaatregelen. Toyota heeft sinds vijfentwintig jaar een productie in Groot-Brittannië. In Burnaston worden de modellen Auris en Avensis gebouwd. De fabriek haalde vorig jaar een productie van 180.000 wagens.

Cameraproducent GoPro schrapt de volgende tijd 270 arbeidsplaatsen. De ingreep komt bovenop 200 ontslagen die eind vorig jaar werden aangekondigd. De operatie zou GoPro naar eigen zeggen moeten toelaten opnieuw winstgevend te worden. GoPro telde einde vorig jaar bijna zestienhonderd werknemers. Door de ontslagen zouden de loonkosten van het bedrijf met ongeveer 20 procent moeten dalen. GoPro wordt geconfronteerd met een zware concurrentie van goedkope camera's uit Azië. De voorbije periode moesten tegenvallende resultaten worden gemeld, terwijl het bedrijf ook getroffen werd door productieproblemen en een terugroepactie.

De Duitse verzekeraar Allianz heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 122 miljard euro. Dat betekende een daling met meer dan 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 7 miljard euro naar bijna 7,3 miljard euro. De groep meldde daarbij ook dat dochteronderneming Pacific Investment Management Company (Pimco) een duidelijke ommekeer heeft laten opmerken en de twee laatste kwartalen van het voorbije jaar zijn investerings-portefeuille kon opvoeren, nadat de divisie geruime tijd met een kapitaalvertrek werd geconfronteerd. Tevens kondigde de verzekeraar een programma aan om voor 3 miljard euro eigen aandelen in te kopen.

Meer Nieuws

07:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-03-17

Luchtvaartsector heeft zich in Cuba vergaloppeerd

De luchtvaartsector heeft zich blijkbaar voortvarend opgesteld bij de opening van de Cubaanse markt. Dat zegt de nieuwssite Motley Fool naare aanleiding van de beslissing van de maatschappijen Silver Airways en Frontier Airlines om zich volledig uit Cuba terug te trekken. Eerder hadden ook al American Airlines en JetBlue Airways te kennen gegeven hun aanbod op Cuba te zullen terugschroeven. Motley Fool merkt op dat de Cubaanse markt op termijn belangrijke groeimogelijkheden blijft bieden, maar door een overaanbod op dit ogenblik voor de maatschappijen minder interessant is.

“Amper zes maanden geleden haastte een brede waaier Amerikaanse luchtvaartmaatschappij om nieuwe routes naar Cuba aan te kondigen,” aldus Motley Fool. “Daarmee werd gereageerd op de beslissing van toenmalig Amerikaans president Barack Obama om de beperkingen op reizen tussen de Verenigde Staten en Cuba te versoepelen. Eind vorig jaar boden al een hele reeks Amerikaanse maatschappijen dan ook vluchten naar Cuba aan. Het duurde echter niet lang vooraleer het enthousiasme bekoelde. Op termijn kan Cuba misschien wel een aantrekkelijke groeimarkt worden, maar de voorbije maanden bleek het aanbod gevoelig hoger dan de vraag, wat tot een onevenwicht in capaciteit aanleiding gaf.”

De Cubaanse hoofdstad Havana ligt amper honderd mijl van Key West in Florida. “Die nabijheid tot de Verenigde Staten zou van Cuba ooit een gigantische toeristische markt kunnen maken,” betoogt Motley Fool. “Er moet echter rekening mee worden gehouden dat reizen naar Cuba nog altijd beperkingen zijn onderworpen. Zuiver toerististische verplaatsingen zijn niet toegelaten, hoewel het niet moeilijk is om in één van de twaalf uitzonderings-categorieën te passen. Daarnaast moet echter ook worden vastgesteld dat Cuba niet over de toeristische infrastructuur beschikt om een grote toename van het aantal bezoekers te kunnen opvangen.”

“Die problemen hebben vele luchtvaartmaatschappijen doen beseffen dat ze hun ambitieuze plannen voor Cuba minstens op de korte termijn dienen te temperen,” benadrukt de nieuwssite. “Wanneer zelfs grote maatschappijen zoals American Airlines en JetBlue Airways problemen ervaren om op Cuba rendabel operaties op te zetten, zal men beseffen dat de hele luchtvaartsector met een belangrijke uitdaging wordt geconfronteerd. De beslissing van een aantal maatschappijen om hun activiteiten terug te schroeven of stop te zetten, zal aan de concurrentie wel de kans bieden om de eigen rendabiliteit op te drijven.”

Lees Verder

17:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cuba |  Facebook |

Veilinghuis Sotheby’s opent filiaal in Dubai

Het veilinghuis Sotheby’s heeft in Dubai een kantoor met galerij geopend. Met het initiatief hoopt het veilinghuis te kunnen inspelen op de toenemende groei van zijn klantenbestand uit het Midden-Oosten. Daarbij wordt erop gewezen dat het aantal kopers uit de regio de voorbije vijf jaar een groei met 30 procent heeft laten optekenen. Benadrukt wordt dat vooral juwelen, samen met hedendaagse en impressionistische kunst, in de regio een bijzonder grote populariteit genieten. Sotheby’s wijst erop dat de omzet van zijn verkopen in het Midden-Oosten het voorbije jaar met 46 procent zijn toegenomen. Ook het jaar voordien werd al een toename met 41 procent gemeld.

Lees Verder

 

 

16:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Geconcentreerde armoede keert terug in Amerikaanse steden

In de Verenigde Staten worden de steden opnieuw geconfronteerd met een toename van de geconcentreerde armoede, een fenomeen waarbij minstens 40 procent van de bevolking van een wijk onvoldoende inkomen heeft om in zijn normale levensonderhoud te kunnen voorzien. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Pennsylvania State University. Er wordt echter opgemerkt dat het karakter van de geconcentreerde armoede, dat een vorig hoogtepunt kende tijdens de jaren tachtig van de voorbije eeuw, is gewijzigd. Terwijl vroeger vooral de Afro-Amerikaanse bevolking werd getroffen, vormen op dit ogenblik vaker latino en blanke populaties de belangrijkste slachtoffers.

Lees Verder

 

16:48 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |