04-03-18

Nieuwsoverzicht

Vliegtuigbouwer Airbus overweegt 3.600 banen schrappen. Daarmee wil de constructeur de dalende vraag naar vliegtuigen opvangen. Dat heeft het Franse magazine Challenges gemeld. Onder meer het type A380 geniet minder interesse dan was verhoopt. Ook de productie van het militaire transportvliegtuig A400M wordt met tegenvallende prestaties geconfronteerd. De sanering bij Airbus zou vooral buiten Frankrijk worden gepland. Banen zouden worden geschrapt in onder meer Augsburg en Bremen in Duitsland, Filton in Engeland en Sevilla in Spanje. Gesprekken met de vakbonden zijn opgestart. Mogelijk zouden een aantal banen naar een andere vestiging kunnen worden overgeheveld.

Een aantal onderdelen van filmproductiemaatschappij Weinstein Company worden overgenomen naar een groep investeerders onder leiding van Maria Contreras-Sweet. De overeenkomst zorgt er voor dat het bedrijf geen faillissement hoeft aan te vragen. Met de overeenkomst zou een bedrag van 500 miljoen dollar zijn gemoeid. De onderneming had zichzelf te koop gezet nadat Harvey Weinstein, een van de oprichters van de maatschappij, in opspraak was geraakt na beschuldigingen van seksueel wangedrag. Contreras-Sweet heeft aangekondigd dat het bestuur van de onderneming voor een meerderheid uit vrouwen zal bestaan. Er komt ook een fonds voor slachtoffers van seksueel misbruik.

Bioscoopgroep Kinepolis heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 355,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 9,4 procent tegenover het jaar voordien. Daarbij wordt onder meer gewag gemaakt van groeiende bezoekersaantallen. Er werden in totaal 25,3 miljoen filmkijkers ontvangen. Dat weerspiegelde een toename met 6,2 procent tegenover het jaar voordien. Daarnaast werden ook meer inkomsten per bezoekers opgetekend. Zakelijke activiteiten en vastgoedinkomsten lieten eveneens een stijging noteren. Opgemerkt wordt dat in nagenoeg alle geografische divisies groeicijfers konden worden gemeld. De jaarwinst steeg met 11 procent tot 44,7 miljoen euro

De Amerikaanse automaker General Motors (GM) overweegt om in zijn divisie in Zuid-Korea vijfduizend banen te schrappen. Daarmee zou het Zuid-Koreaanse personeelsbestand van de constructeur met 30 procent worden afgeslankt. Dat blijkt volgens het persbureau Reuters uit een aantal documenten over de toekomstplannen van de autobouwer in Zuid-Korea. Onder meer zou General Motors zijn fabriek in Gunsan, waar tweeduizend mensen werken, willen sluiten. De Amerikaanse constructeurs zegt wel bereid te zijn om de Zuid-Koreaanse productie op peil te houden, maar dan wordt van de regering van het Aziatische land een investering van 2,8 miljard dollar geëist.

De Belgische holding Compagnie du Bois Sauvage heeft een bijkomende participatie genomen in het Amerikaanse bedrijf Vinventions. Dat heeft de holding bekendgemaakt. Vinventions is een fabrikant van sluitingssystemen voor wijnflessen en heeft recent een kapitaalverhoging van 40 miljoen dollar doorgevoerd. Daarvoor werd door Compagnie du Bois Sauvage ingeschreven voor een bedrag van 20 miljoen dollar. De Belgische holding had door zijn belang in Noël Group al een participatie in Vinventions. Door de nieuwe kapitaalverhoging heeft Bois Sauvage zijn belang in Vinventions tot 25,84 procent opgevoerd. Vinventions wil het bijkomend kapitaal gebruiken om verdere ontwikkelingen te ondersteunen.

Het Waalse bedrijf Ion Beam Applications (IBA) breidt zijn activiteit uit naar Groot-Brittannië. In het Rutherford Cancer Centre in Newport is immers de eerste Britse machine voor de behandeling van kankerpatiënten met protonbestraling geïnstalleerd. De installatie van het protonsysteem nam negen maanden in beslag. Daarmee heeft het Waalse bedrijf naar eigen zeggen een record gevestigd. Opgemerkt wordt dat Britse concurrenten minstens 50 procent meer tijd nodig hebben om een installatie op te starten. Voor de installatie van het systeem werd samengewerkt met het bedrijf Proton Partners International uit Wales, die drie jaar geleden werd opgericht door een aantal internationale kankerexperts.

Jensen-Group, fabrikant van industriële wasserijsystemen, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 338,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6,3 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst steeg met 20 procent tot 34,2 miljoen euro, terwijl bij de nettowinst een groei van 23,7 miljoen euro naar 29,1 miljoen euro kon worden opgetekend. Het bedrijf wijst erop dat ook het nieuwe jaar een sterke start heeft gekend. Tegenover dezelfde periode vorig jaar bleek het aantal orders immers met 8 procent te zijn opgelopen. Ook voor de toekomst worden gunstige vooruitzichten naar voor geschoven. Meer orders worden verwacht van ziekenhuizen en zorginstellingen.

De Japanse autofabrikant Toyota richt een nieuw bedrijf op dat zich volledig richt op de ontwikkeling van software voor zelfrijdende wagens. Dat heeft de Japanse autofabrikant bekendgemaakt. Het bedrijf werkt daarvoor samen met twee Japanse ontwikkelaars van auto-onderdelen. De nieuwe onderneming krijgt de naam Toyota Research Institute-Advanced Development (Tri-Ad) en is gevestigd in het hoofdkantoor van de autoconstructeur in Tokio. De drie partners willen meer dan 300 miljard yen of 2,3 miljard euro in het nieuwe bedrijf investeren. In eerste instantie gaat Tri-Ad van start met ongeveer driehonderd personeelsleden. Uiteindelijk wordt gemikt op een duizendtal werknemers.

Het textielbedrijf Balta, producent van vloerbekleding, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 689 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3,1 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst viel daarentegen van 25,4 miljoen euro naar 3 miljoen euro terug. Het bedrijf merkt op tijdens de eerste zes maanden van het voorbije jaar sterke resultaten te hebben geboekt, maar tijdens de tweede jaarhelft moest volgens chief executive Tom Debusschere het hoofd worden geboden aan bijzonder uitdagende externe omstandigheden. Verwezen wordt naar hogere grondstofprijzen en ongunstige wisselkoersen. Vermoed wordt dat die impact ook de eerste helft van dit jaar zal worden ervaren.

Het Russische gasconcern Gazprom heeft bij een arbitragehof in Stockholm een procedure opgestart om het contract met de Oekraïense energiemaatschappij Naftogaz te verbreken. Dat heeft Alexander Medvedev, plaatsvervangend chef van Gazprom, gezegd. Recent nog werd Gazprom door hetzelfde arbitragehof verplicht om aan het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz een schadevergoeding van ruim 2 miljard euro te betalen wegens inbreuken tegen de leveringscontracten voor gas. De Oekraïense regering zegt dat zijn bevolking weinig gevolgen van het conflict zal ondervinden. Oekraïne wordt immers steeds meer met gas uit de Europese Unie bevoorraad.

De Europese Commissie scherpt de richtlijnen voor techbedrijven aan om terroristische inhoud te verwijderen. Wanneer autoriteiten melding maken van een bericht met terroristische inhoud, moeten ondernemingen zoals Facebook en Google binnen een periode van één uur reageren. Dat heeft de Amerikaanse krant Wall Straat Journal gezegd. Volgens de Europese Commissie moeten bij de technologiebedrijven steeds mensen beschikbaar zijn om gecontesteerde berichten te verwijderen. De aanbeveling van de Europese Commissie is niet bindend, maar kan in de rechtbank wel als juridische verwijzing worden gebruikt. Eventueel kan ook de introductie van een formele regulering worden overwogen.

Het Mediahuis heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 616 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 49 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde met bijna 20 procent tot 14,8 miljoen euro. Die daling moet echter aan eenmalige lasten voor een bedrag van 16,5 miljoen euro worden toegeschreven. In de jaarcijfers zijn ook al voor zes maanden de resultaten van de nieuwe Nederlandse dochter Telegraaf Media Group (TMG) opgenomen, waardoor een vergelijking volgens Gert Ysebaert, chief executive van Mediahuis, nagenoeg onmogelijk is. Mediahuis zegt nu in België en Nederland samen dagelijks 1,4 miljoen kranten te verkopen.

Griekenland krijgt nog voor eind maart 5,7 miljard euro uit het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) overgemaakt. Dat heeft Maria Centeno, voorzitter van de Eurogroep, bekendgemaakt. Centeno benadrukt dat Griekenland alle vereiste voorwaarden voor de toekenning heeft ingevuld. Later volgt wellicht nog een laatste tranche van 1 miljard euro. Griekenland heeft opnieuw de weg naar de kapitaalmarkt voor leningen gevonden. Griekenland heeft inmiddels 224 miljard euro Europese schulden opgebouwd. Volgens Centeno zijn onderhandelingen over de Griekse schuldverlichting aan de gang. Dat moet Griekenland volgens hem toelaten de crisis eindelijk definitief achter zich te laten.

De Nederlandse uitvaartverzekeraar Dela heeft zijn activiteiten naar Duitsland uitgebreid. Er worden ook mogelijkheden op de Spaanse en Franse markt gezien. Dat heeft Dela bekendgemaakt. Dala is langer actief in België en Nederland. Er wordt echter opgemerkt dat een Europese uitbreiding noodzakelijk is om de teruglopende groeimogelijkheden in Nederland te kunnen compenseren. Duitsland biedt volgens Dela een aantal bijzondere mogelijkheden. De Duitse autoriteiten hebben immers de uitkering bij een overlijden afgeschaft. Daardoor is het voor de bevolking interessanter geworden om een verzekering te nemen. Een deadline voor een mogelijke opstart in Frankrijk en Spanje is niet gegeven.

Het Amerikaanse bedrijf Salesforce.com, aanbieder van software-oplossingen, heeft tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd een nettowinst geboekt van 67,6 miljoen dollar, tegenover een verlies van 51,4 miljoen dollar tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. Over het hele jaar werd een omzetstijging met 25 procent tot 10,48 miljard dollar gemeld. De jaarwinst liep van ruim 179,63 miljoen dollar terug tot bijna 127,48 miljoen dollar. Het bedrijf profiteert steeds meer van de cloudoplossingen die door een toenemend aantal ondernemingen worden gekozen.

12:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-03-18

Mens toont genetische aanwijzingen van zelf-domesticatie

De moderne mens heeft zichzelf gedomesticeerd. Hij heeft immers zijn companen geselecteerd op prosociale karakteristieken. Daarvoor kunnen ook genetische bewijzen worden aangereikt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universidad de Barcelona. Wanneer men de genomen van de moderne mens en diverse gedomesticeerde soorten - zoals runderen of honden - vergeleek, kwam men volgens de onderzoekers immers uit op een aantal gemeenschappelijke eigenschappen, zoals een neiging tot volgzaamheid en zelfs een aantal anatomische kenmerken, zoals de vormgeving van de schedel.

“Er konden een significant aantal genen, geassocieerd met domesticatie, worden gevonden die op een overlap konden wijzen tussen huisdieren en moderne mensen,” benadrukt hoofdonderzoeker Cedric Boeckx, professor evolutieleer aan de Universidad de Barcelona. “Daarentegen konden tussen de moderne mens en zijn wilde voorlopers - zoals de neanderthalers - geen associaties worden gevonden. De resultaten van de studie versterken dan ook de hypothese dat zelf-domesticatie een belangrijke eigenschap is van de moderne mens. Bovendien kan ook een licht worden geworpen op een aspect - het sociale instinct - dat van onze soort een mens maakt.”

“Een aantal soorten is de loop van de geschiedenis gedomesticeerd,” zegt Boeckx. “Bij de domesticatie van onder meer honden en runderen was echter een andere soort, de mens, betrokken. Dat is bij zelf-domesticatie niet het geval. Eerdere studies hebben al aangevoerd dat een aantal soorten - zoals de mens en de bonobo - zichzelf hebben gedomesticeerd. Daarvoor werd gewezen naar de eigenschappen van het menselijk gedrag. Moderne mensen tonen zich volgzaam en tolerant, zoals andere gedomesticeerde soorten. Bovendien is de mens coöperatief en prosociaal ingesteld. Bovendien kunnen tussen de mens en zijn voorlopers fysieke verschillen worden opgemerkt die ook bij andere gedomesticeerde soorten naar voor komen.

Genen die met domesticering in verband konden worden gebracht, konden zowel bij mens en de bonobo als bij de hond en het rund worden teruggevonden. Bij de wolf en de wisent, maar ook bij de neanderthaler en de denisovan, bleken die eigenschappen echter te ontbreken. De onderzoekers zeggen wel dat nog verdere studies moeten worden uitgevoerd om de anatomische en cognitieve eigenschappen en de gedragskarakteristieken van de gedomesticeerde genen te achterhalen.

Lees Verder

09:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: domesticatie |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Deense speelgoedfabrikant Lego brengt nog dit jaar de eerste keer bouwstenen die vervaardigd zijn uit polyethyleen, een plantaardig plastic op basis van ethanol uit suikerriet. In eerste instantie wordt de productie voorbehouden voor sierelementen zoals bomen en struiken. Het plastic van Lego werd tot nu toe geproduceerd op basis van petroleum, maar de Deense groep is al langer op zoek naar oplossingen met duurzame grondstoffen. Lego wijst erop dat het bioplastic technisch identiek is aan de klassieke bouwstenen. Ook op het gebied van levensduur zou er geen enkel verschil kunnen worden opgemerkt. Lego is toegetreden tot de Bioplastic Feedstock Alliance (BFA), die een duurzame productie nastreeft.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft zich verontschuldigd voor de verwijdering van fotomateriaal over de Venus van Willendorf, een beeld van bijna dertigduizend jaar oud. Het beeld, dat een naakte vrouw voorstelt, wordt tentoongesteld in het Naturhistorisches Museum Wien. Facebook verwijderde de weergave uit een bericht dat de Italiaanse kunstactiviste Laura Ghianda eind december had gepost. Het museum had in een reactie gezegd dat een archeologisch kunstvoorwerp op Facebook niet mag worden verboden. Facebook zegt daarbij dat zijn beleid geen naakt of suggestie van naakt toelaat, maar geeft toe hierop om culturele en artistieke redenen uitzondering te hebben moeten maken.

Roularta Media Group heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 256,8 miljoen euro. Dat betekende een daling met 7,1 procent tegenover het jaar voordien. Wanneer naar de vergelijkbare omzet wordt gekeken, zou er zelfs sprake zijn van een inkrimping met 8 procent. De achteruitgang moet volgens Roularta vooral worden toegeschreven aan de lagere reclame-inkomsten die het bedrijf kon registeren. De omzet aan abonnementen zou ongeveer status-quo zijn gebleven. Roularta moest anderzijds een nettoverlies melden van bijna 13 miljoen euro, tegenover een winst van 20,3 miljoen euro het jaar voordien. Het negatieve resultaat is vooral te wijten aan fiscale lasten.

In Frankrijk en België zijn door de mededingingsautoriteiten invallen gedaan bij een aantal bedrijven die cosmetica verdelen en worden verdacht van inbreuken tegen de concurrentiewetten. Dat heeft de Franse Autorité de la Concurrence gemeld. Namen van de geviseerde bedrijven werden niet genoemd. Over specifieke aantijgingen werd evenmin informatie verstrekt. De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) wijst erop dat de huiszoekingen de eerste fase van een onderzoek vertegenwoordigen. Er wordt tevens op gewezen dat de ondernemingen ook nog het recht hebben om in het verdere verloop van de procedure te worden gehoord. Evenmin is duidelijk hoe lang het onderzoek in beslag zal nemen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google opent in Brussel een afdeling van zijn Digital Skill Academy. Het initiatief zal worden ondergebracht in BeCentral, de digitale ondernemerscampus boven het Centraal Station in Brussel. De besprekingen zouden in een vergevorderd stadium zijn. In de digitale academie kunnen een brede waaier mensen zich in digitale vaardigheden bijschaven. BeCentral huurt op dit ogenblik 2.500 vierkante meter kantoorruimte van het Centraal Station, maar zou nog eens een tweede verdieping met 1.000 vierkante meter in gebruik willen nemen. In juni vorig jaar opende Google ook al in Londen een Digital Skills Academy met een totale oppervlakte van 3.700 vierkante meter.

Wilhelm Taht, directeur van de gamedivisie van het Finse technologiebedrijf Rovio, heeft met onmiddellijk ingang zijn functie neergelegd. Dat heeft Rovio bekendgemaakt. Taht verwijst naar persoonlijke redenen als motivatie voor zijn beslissing. Kati Levoranta, chief executive van Rovio, neemt de functie van Taht tijdelijk over. Het vertrek van Taht is een nieuwe tegenslag voor de onderneming, die recent ook al diende toe te geven dat de prestaties van de onderneming, die in belangrijke mate afhankelijk zijn van het game Angry Birds, onder de verwachtingen blijven. De Finse onderneming ondervindt grote hinder om een opvolger te vinden voor het succes dat Angry Birds heeft opgeleverd.

Het biofarmabedrijf Mithra Pharmaceuticals uit Luik heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 46,3 miljoen euro, tegenover 22,5 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf boekte wel een nettoverlies van 35 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 35,1 miljoen euro het jaar voordien. François Fornieri, chief executive van Mithra, maakte gewag van een cruciaal jaar voor het bedrijf, waarin volgens hem substantiële progressie kon worden geboekt in de klinische programma’s. Hij wees er ook op dat Mithra twee potentiële blockbusters in de pijplijn heeft, waardoor de onderneming gepositioneerd is voor internationale groei op langere termijn.

Het Belgische schoenbedrijf Shoe Branding Europe mag geen sportschoen met twee opvallende schuine strepen bij het Europese merkenbureau laten registreren. Dat heeft het gerecht van de Europese Unie geoordeeld in een klacht die door de Duitse fabrikant Adidas tegen Shoe Branding was ingediend. Volgens Adidas vertoonde het ontwerp van het Belgische bedrijf teveel gelijkenissen met het beroemde design van het Duitse concern. Het Intellectual Property Office (IPO) van de Europese Unie gaf Adidas twee jaar geleden gelijk, maar Shoe Branding ging tegen die beslissing alsnog in beroep. Daar werd echter bevestigd dat Shoe Branding ongerechtvaardigd voordeel zou kunnen halen uit de gelijkenis.

Telecomoperator Proximus heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 5,8 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. Op de thuismarkt werd een stijging met 1,1 procent gemeld tot bijna 4,46 miljard euro. De nettowinst viel met 48 procent terug tot 292 miljoen euro. Wanneer echter rekening wordt gehouden met de overname van TeleSign, zou echter ongeveer een status-quo op 511 miljoen euro zijn gemeld. Dominique Leroy, chief executive van Proximus, benadrukte dat het bedrijf dit jaar opnieuw zwaar in zijn netwerken zal investeren om de toenemende behoefte aan datavolume te kunnen opvangen.

Er moet opgetreden worden tegen het grote impact van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA). Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Hij riep de senatoren van zijn republikeinse partij op zich niet langer door de wapenlobby te laten gebruiken. De Amerikaanse wapenlobby heeft 30 miljoen dollar gedoneerd aan de verkiezingscampagne van Trump. De president stelde echter dat hij niet afhankelijk is van de wapensector, die volgens hem alle macht op Trump hebben verloren. Trump maakte tevns bekend de minimumleeftijd voor de aankoop van een wapen van eenentwintig naar achttien jaar te willen terugbrengen.

Het Amerikaanse concern General Electric heeft met de Haliade-X de grootste windturbine ter wereld ontwikkeld. De turbine van de Haliade-X bevindt zich op een hoogte van 220 meter. De totale hoogte van de windmolen is 260 meter. De Haliade-X zou volgens de ontwikkelaars 45 procent meer energie moeten kunnen produceren dan de grootste windmolens die op dit ogenblik op de markt zijn. Gehoopt wordt dat de Haliade over drie jaar ook in Europa zal kunnen worden ingezet. De wieken van de windmolen hebben een lengte van 107 meter. De Haliade heeft een capaciteit van twaalf megawatt, waarmee zestienduizend huisgezinnen van energie kunnen worden voorzien.

Het Zweedse streamingbedrijf Spotify heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,09 miljard euro. Dat betekende een stijging met meer dan 38 procent tegenover het jaar voordien. Ook de verliezen liepen echter op van 535 miljoen euro naar bijna 1,24 miljard euro. Uit de cijfers van het bedrijf blijkt dat een gemiddelde gebruiker op het platform 25 uur audio per maand consumeert. Er wordt aan toegevoegd dat betalende abonnees drie keer meer audio verbruiken dan de gemiddelde gebruiker. In totaal werd het voorbije jaar 11,4 miljard uur content gestreamd. Tevens bleek dat 87 procent van de streams betrekking hebben op Universal Music, Sony Music, Warner Music en Merlin.

Bpost probeert met retroactieve vragen om kortingen ongepaste druk uit te oefenen op zijn leveranciers. Dat heeft Kris Peeters, federaal minister van economie, gezegd. Daarmee reageerde Peeters op berechten dat Bpost aan zijn leveranciers gevraagd had om 2 procent van het bedrag dat het voorbije jaar was gefactureerd, terug te storten. Die teruggave diende volgens Bpost de goede relatie tussen beide partijen te garanderen. Bpost maakt gewag van een gebruikelijke praktijk in de handel, maar Kris Peeters zegt een dergelijke handelswijze onmogelijk te kunnen goedkeuren. Alexander De Croo, minister van overheidsbedrijven, heeft aangekondigd met Bpost over de praktijken te zullen overleggen.

Het Amerikaanse bedrijf Stratolaunch heeft op de startbaan van de ruimtevaartbasis Mojave Air and Space Port een aantal stuurmanoeuvres en remtests uitgevoerd. Daarmee heeft Stratolaunch een verdere stap gezet naar een eerste vlucht. Stratolaunch werd zeven jaar geleden opgestart door Paul Allen, één van de oprichters van Microsoft. Allen koesterde daarbij plannen om een vliegtuig te bouwen dat in staat is om tijdens zijn vlucht raketten in de ruimte te sturen. De Stratolaunch is het grootste vliegtuig van de wereld en beschikt over twee rompen, met een totale spanwijdte van 117 meter. Bedoeling is dat het vliegtuig op een hoogte van elf kilometer een raket met een satelliet lanceert.

De Franse retailer Carrefour heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 88,24 miljard euro. Dat was een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. In Frankrijk was er een achteruitgang met 0,1 procent tot bijna 40,1 miljard euro. Op de buitenlandse markt was er echter een groei met 5,6 procent tot ruim 48,14 miljard euro. Daarbij kon in Latijns-Amerika een groei met 10,9 pocht tot 18,02 miljard euro worden geregistreerd, tegenover een toename met 5 procent tot bijna 23,57 miljard dollar. In Azië werd echter een achteruitgang met 4,7 procent tot 6,56 miljard euro opgetekend. Het bedrijf leed een jaarverlies van 531 miljoen euro, tegenover een winst van 746 miljoen euro het jaar voordien.

08:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-03-18

Wangedrag chief executive moet bestuursraad activeren

Bedrijven kunnen op verschillende manieren reageren om de gevolgen van wangedrag van de chief executive op te vangen en het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Singapore Management University, de Washington University en de University of Miami bij nagenoeg negentig studenten. De onderzoekers zeggen dat het bestuur op crisissen kan reageren door de chief executive te ontslaan, maar ook kan beslissen om de bedrijfsleider te handhaven, waarbij wel een verontschuldiging en een erkenning van de gepleegde wandaden moet worden geëist. Beide tactieken kunnen volgens de studie het vertrouwen in de organisatie verhogen, maar wel op verschillende manieren.

"Door de liquidatie van de chief executive onderscheidt het bestuur zichzelf van de zondaar, waardoor de reputatie van de organisatie intact blijft,” zegt hoofdonderzoeker Donald Ferrin, professor sociale psychologie aan de Singapore Management University. “In gevallen waarin de chief executive de kans krijgt aan te blijven, kan de bestuursraad door de eis op een verontschuldiging en een erkenning van de gedane wandaden, ervoor zorgen dat de buitenwereld de dader als een hervormd zondaar zal bestempelen. Dat kan helpen om het vertrouwen in de organisatie te herstellen. In beide gevallen kan de bestuursraad worden gezien als een orgaan dat van zijn autoriteit gebruik maakt om de situatie te normaliseren.”

De auteurs suggereren dat bestuursraden moeten overwegen op welke manier best kan worden aangegeven dat de schuldige chief executive zich onderscheidt van de rest van het betrouwbare topmanagement of dat de zondaar zijn les heeft geleerd en zich in de toekomst als een gereformeerde leider zal gedragen. "Transgressies van chief executives - zoals een handel met voorkennis, de aanwending van bedrijfsfondsen voor persoonlijk gebruik of ongepast persoonlijk gedrag - blijken helaas met regelmaat in de zakelijke pers te moeten worden gemeld,” zeggen de onderzoekers. “Acties van de bestuursraad zijn cruciaal bij de aanpak van wangedrag door de chief executive.”

"Het bestuur kan na een crisis verschillende signalen naar het publiek uitstralen,” zeggen de onderzoekers nog. “Men kan de chief executive wegsturen of men kan hem dwingen zich te verontschuldigen en voor de gepleegde inbreuken te betalen. Deze acties zijn cruciaal om het vertrouwen in de organisatie en de bedrijfsleiding te herstellen. Indien de zondige chief executive toch kan aanblijven, moet in ieder geval met een erkenning van schuld en excuses voor het wangedrag worden gestart.”

Lees Verder

09:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chief executive |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Brouwer AB InBev heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 56,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,1 procent tegenover het jaar voordien. In volumes werd een groei met 0,2 procent opgetekend. Ook wordt gewezen op synergievoordelen die met de overname van sectorgenoot SABMiller konden worden geboekt. De wereldwijde merken Stella Artois, Corona en Budweiser boekten een omzetstijging met 9,8 procent, waarbij vooral buiten de thuismarkten een sterke groei kon worden gemeld. De winst van de brouwer liep met 64,2 procent op tot 7,97 miljard dollar. Carlos Brito, chief executive, ontvangt naar zijn jaarloon van 1,5 miljoen euro ook een bonus van 5,1 miljoen euro.

De Italiaanse brillenfabrikant Luxottica mag samensmelten met het Franse bedrijf Essilor, producent van brillenglazen en contactlenzen. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. De fusie van Luxottica en Essilor creëert een bedrijf met een marktwaarde van ongeveer 46 miljard euro. Volgens Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, zorgt de transactie echter niet tot een verstoring van de concurrentie. Luxottica is eigenaar van merken zoals Ray-Ban, Persol en Oakley. Essilor is vooral bekend van het glazenmerk Varilux. De ondernemingen hebben samen ruim 140.000 medewerkers in dienst. De gezamenlijke omzet bedraagt ruim 15 miljard euro.

Het Britse elektronicabedrijf Laird, leverancier van onder meer het technologieconcern Apple, wordt overgenomen door de Amerikaanse investeerder Advent International. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 1 miljard pond. De overname wordt ook door het bestuur van Laird ondersteund. Inmiddels zouden al bijna 30 procent van de aandelen van Laird bij Advent zijn aangemeld. Het overnamebod gaat in wanneer 75 procent van de aandelen van Laird zijn aangemeld. Het Britse elektronicabedrijf heeft een periode van belangrijke herstructureringen en kostenbesparingen achter de rug. Die bleken nodig om de Aziatische concurrentie te kunnen opvangen.

In de Verenigde Staten plant de Securities and Exchange Commission (SEC) ingrepen tegen Initial Coin Offerings (ICO), beursintroducties voor cryptomunten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Volgens de Amerikaanse beursautoriteit zou er te weinig toezicht zijn op de procedures die de bedrijven daarbij hanteren om geld op te halen. Gewaarschuwd wordt voor risico op misbruik. Opgemerkt wordt dat bij de transacties vaak geen bedrijfsmodel voorhanden is en moet vaak achteraf worden vastgesteld dat de investeerders het slachtoffer van misleiding zijn geworden. De helft van de transacties zou mislukken.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft de overname van de Britse energieleverancier First Utility afgerond. Dat heeft Shell bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat de overname van de toezichthouders de nodige toestemmingen heeft gekregen. De overname van First Utility door Shell werd in december vorig jaar aangekondigd. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Wel werd gemeld dat de nieuwe dochter bij Shell zal worden ondergebracht bij de divisie nieuwe energieën, die door Colin Crooks wordt geleid. First Utility heeft in Groot-Brittannië ongeveer 825.000 huishoudens als klant. Het bedrijf is ook actief in Duitsland.

De Verenigde Staten gaan importheffingen invoeren op aluminium en staal. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gemeld. Op de import van staal zal een heffing van 25 procent, terwijl ook voor aluminium 10 procent invoertaks wordt voorzien. Trump gaf te kennen dat de heffingen voor een langere tijd zijn gepland. De Verenigde Staten zijn een zwaar importeur van een staal. De maatregel zou onder meer de tewerkstelling in de Verenigde Staten moeten stimuleren, maar dat wordt door analisten betwijfeld. Onder meer Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft al scherpe tegenmaatregelen aangekondigd. Tevens zou ook een handelsoorlog met China dreigen.

Het Duitse concern Beiersdorf, fabrikant van verzorgingsproducten en pleisters, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van meer dan 7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover het jaar voordien. Autonoom kon een omzetgroei met 5,7 procent worden geboekt. Daarentegen viel de winst met ruim 5 procent terug tot 689 miljoen euro. Vorig jaar kon Beiersdorf, eigenaar van onder meer Nivea, echter wel profiteren van een aantal eenmalige baten. Bovendien wordt gewezen op de impact van ongunstige wisselkoersen. Daarnaast waren er ook de gevolgen van een aanval van hackers de voorbije zomer, die een dubbelcijferig miljoenenverlies hebben geleid.

Bekaert gaat de productie van diamanten zaagdraad in China geleidelijk aan verder opbouwen. Dat heeft Matthew Taylor, topman van Bekaert, bevestigd. Financiële details over de geplande investeringen werden niet bekendgemaakt, maar wel zegt Taylor dat het product vanaf midden dit jaar tot de winst zal bijdragen. Aangevoerd wordt dat de tests bij de klanten bijzonder goede resultaten hebben opgeleverd. Taylor merkt daarbij op dat kwaliteit van het product superieur is tegenover de concurrentie. Op dit ogenblik heeft Bekaert negen lijnen voor de productie van zaagdraad. Tegen eind volgend jaar moet dat aantal volgens Taylor echter gevoelig kunnen worden opgedreven.

De Amerikaanse elektronicaketen Best Buy heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 15,3 miljard dollar, tegenover 13,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Wanneer naar de identieke verkoop wordt gekeken, zou een omzetgroei met 9 procent zijn gerealiseerd. Tevens wijst de elektronicaketen op de sterke groei van de online verkopen. Het bedrijf kon profiteren van een toegenomen verkoop van mobiele telefoons, spelcomputers en andere consumentenelektronica tijdens de eindejaarsperiode. De nettowinst viel door de Amerikaanse fiscale hervormingen van 607 miljoen dollar tot 364 miljoen dollar terug.

Het Duitse chemieconcern Bayer zet zijn Nederlands dochterbedrijf Nunhems, gespecialiseerd in zaadveredeling, te koop. Die ingreep is noodzakelijk om toelating te krijgen voor de overname van het Amerikaanse concern Monsanto. Een samensmelting zou volgens de autoriteiten immers de concurrentie in de sectoren van zaden en gewasbescherming kunnen ondermijnen. Monsanto is wereldwijd marktleider in de verkoop van groentezaden. Nunhems volgt echter op een vierde plaats. Beide bedrijven kunnen volgens de autoriteiten dan ook niet tegelijkertijd dochter van Bayer zijn. Onder meer Syngenta zou interesse in Nunhems hebben getoond. Nunhems heeft tweeduizend medewerkers.

Het internetbedrijf Google heeft zijn nieuwe dienst Hangouts Chat gelanceerd. De introductie van de dienst werd in maart vorig jaar al aangekondigd als concurrent van de populaire applicatie Slack. Beide platformen bieden werknemers van een bedrijf de mogelijkheid om voor specifieke projecten op een eenvoudige manier onderling te communiceren. Aangezien per project een afzonderlijk kanaal kan worden aangemaakt, kan het interne mailverkeer van de onderneming drastisch worden verminderd. De waard van Slack wordt inmiddels geraamd op een bedrag van 5,1 miljard dollar. Ook Microsoft en Facebook hebben eerder al eigen alternatieven voor Slack op de markt gebracht.

Het Zwitserse uitzendconcern Adecco heeft tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Op vergelijkbare basis zou de groei naar eigen zeggen tot 7 procent zijn opgelopen. De kwartaalwinst liep met 38 procent op tot 297 miljoen euro. Over het hele jaar liep de omzet van 22,7 miljard euro tot 23,6 miljard euro op. De jaarwinst steeg van 1,09 miljard euro naar 1,15 miljard euro. Er werden vooral goede cijfers geboekt in de Benelux en Scandinavië, waar een omzetgroei met 10 procent tot 548 miljoen euro kon worden gemeld.

De Belgische retailketen Delhaize adopteert een nieuwe strategie. De nieuwe aanpak moet de dalende rendabiliteit van de Belgische dochter van het concern Ahold-Delhaize helpen ondersteunen. Dat hebben woordvoerders van Delhaize bevestigd. Opgemerkt wordt dat de commerciële strategie wordt aangepast om beter op de behoefte van de klant te kunnen inspelen. Het concrete plan zou nog voor de zomer bekendgemaakt worden. Over het hele jaar boekte Delhaize België een omzet van 4,9 miljard dollar. Dat betekende ongeveer een status-quo tegenover het jaar voordien, dankzij een aantal promoties en acties eind vorig jaar. De operationele winst daalde met 9,1 procent tot 110 miljoen euro.

De Franse autobouwer PSA Group heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 65,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 20 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst steeg met bijna 25 procent tot 4 miljard euro, terwijl bij de nettowinst een groei met 11,5 procent tot 1,9 miljard euro kon worden gemeld. De Franse groep, eigenaar van onder meer Peugeot en Citroën, moest wel een verlies van 157 miljoen euro boeken op zijn Duitse dochter Opel, die van het Amerikaanse concern General Motors werd overgenomen. Op dit ogenblik wordt door PSA Group met de vakbonden van Opel onderhandeld over een reorganisatie bij het Duitse merk.

De Frans-Britse zakenbank Rothschild krijgt een nieuwe topman. Voorzitter David de Rothschild (75) gaat immers met pensioen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. De functie zal vanaf juni worden ingevuld door Alexandre de Rothschild (37), de zoon van de vertrekkende voorzitter. Met de nieuwe voorzitter komt de zevende generatie Rothschild aan het hoofd van de Frans-Britse zakenbank. Alexandre de Rothschild studeerde aan de École Supérieure du Commerce Extérieur in Parijs en werkte nadien onder meer voor Bear Stearns, Argan Capital en Jardine Matheson. Na die ervaringen werd hij door de familiale groep echter teruggeroepen om de machtsoverdracht voor te bereiden.

08:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-03-18

Muziek maakt van lichaamsbeweging positieve ervaring

Muziek heeft weliswaar een negatieve impact op het concentratievermogen, maar stimuleert anderzijds de energieniveaus en het plezier. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Brunel University in Londen bij een groep van vierentwintig wandelaars die een buitenparcours van vierhonderd meter dienden af te leggen. Daarbij kon worden vastgesteld dat energie en plezier door muziek beter worden ondersteund dat door een informatie podcast of de afwezigheid van geluid. Vastgesteld werd dat muziek de elektrische frequentie van de hersenen herschikt, waar de focus wordt verzwakt met het plezier met 13 procent stijgt tegenover een podcast en met 28 procent tegenover stilte.

"Koptelefoons zijn standaard in sportscholen en uit eerder onderzoek blijkt dat het luisteren naar muziek op de fysieke inspanning een grote impact kan hebben,” getuigt hoofdonderzoeker Costas Karageorghis, professor sportpsychologie aan de Brunel University. Zes jaar geleden vergeleek Karageorghis muziek al met een legaal prestatieverhogend medicijn dat de perceptie van vermoeidheid kan wegnemen en een goed gevoel tot stand zou kunnen komen. “Maar over de exacte breinmechanismen die achter het fenomeen kunnen worden teruggevonden, kon slechts weinig informatie worden verzameld. De technologie om gegevens te verzamelen, kon door de lichaamsbeweging worden misleid.”

Dat probleem kon nu worden opgelost. Daardoor kon worden ervaren dat muziek weliswaar de aandacht van de wandelaars afleidde, maar anderzijds hun energieniveaus en plezier meer versterkte dan podcasts en stilte. Tevens bleek dat de podcast geen enkele invloed had op de gevoelens over vermoeidheid of tevredenheid. Wel kon worden vastgesteld dat de podcast hen meer van de wandeling liet genieten dan de afwezigheid van geluid. Achter het fenomeen kan volgens de onderzoekers een sterkere activiteit in een aantal gebieden van de cortex worden vastgesteld, waardoor een positievere emotionele toestand kan worden opgewekt.

De conclusies kunnen volgens de onderzoekers van belang zijn om activiteit te stimuleren bij personen die niet van lichaamsbeweging houden.

Lees Verder

09:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Zweedse streamingdienst Spotify wil een notering aan de New York Stock Exchange (NYSE). Er werd voor de beursintroductie een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC). Er wordt al langer over een beursgang van het Zweedse bedrijf gespeculeerd. Er wordt wel benadrukt dat bij de operatie geen nieuwe aandelen zullen worden aangeboden. Ook zullen de bestaande aandeelhouders niet een verkoop van participaties overgaan. Wel zouden belangen voor een bedrag van 1 miljard dollar verhandelbaar worden gemaakt. Op die manier kunnen de bestaande aandeelhouders een verwatering van hun participatie vermijden.

Busbouwer Van Hool uit Lier zal veertig waterstofbussen bouwen voor de Duitse markt. De voertuigen zullen in de fabriek van Van Hool in Koningshooikt worden geproduceerd. Van Hool heeft het over het grootste order voor waterstoffenbussen in Europa. Veertig exemplaren zullen worden ingezet in Keulen. De resterende tien exemplaren zijn bedoeld voor Wuppertal. De bussen moeten in de lente van volgend jaar worden opgeleverd. Filip Van Hool, topman van de busbouwer, noemt de bestelling een opsteker voor het gebruik van waterstoftechnologie als aandrijving van bussen. In Keulen worden twee waterstofbussen van de Belgische fabrikant al bijna vier jaar in het openbaar vervoer ingezet.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet gerealiseerd van 8,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalwinst viel met 67 procent terug tot 148 miljoen euro. Over het hele jaar werd een omzet geboekt van bijna 35,02 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,5 procent tegenover het jaar voordien. De jaarwinst nam met 62 procent toe tot 7,3 miljard euro. De resultaten van het concern werden negatief beïnvloed door fiscale hervormingen in de Verenigde Staten en problemen in de Braziliaanse landbouwsector. De farmadivisie van Bayer kon anderzijds een recordjaar melden.

Het Amerikaanse bedrijf Ring, fabrikant van deurbellen met video, wordt door het technologieconcern Amazon overgenomen. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 1 miljard dollar zijn gemoeid. Door de operatie versterkt Amazon zijn positie op de markt van domotica-beveiliging. Ring is de grootste aanwerving die Amazon laat optekenen sinds vorig jaar de Amerikaanse retailer Whole Foods voor een bedrag van 13,5 miljard dollar werd overgenomen. De producten van Ring zijn uitgerust met ingebouwde bewegingssensoren. Door een applicatie kan de bewoner met zijn smartphone, tablet of computer bezoekers aan de deur zien en horen. Beide partijen kunnen ook met elkaar spreken.

Een Amerikaans consortium onder leiding van de investeerders Cerberus en JC Flowers neemt de Duitse financiële groep HSH Nordbank, onderdeel van de groep Landesbank, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar. HSH Nordbank was in handen van de Duitse deelstaten Hamburg en Schleswig-Holstein en was ooit één van de grootste kredietverstrekkers van de maritieme wereld. Tot de nieuwe eigenaars behoren ook investeerders GoldenTree Asset Management de Centaurus Capital. HSH Nordbank wijst erop dat zijn nieuwe eigenaars een grote expertise hebben als financiële investeerders voor de banksector. De verkoop moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd.

Op het hoofdkwartier van het Zweedse sportlabel Bjorn Borg in Stockholm worden de werknemers verplicht om op vrijdag gezamenlijk naar het fitness-centrum gaan om hun conditie op peil te houden. Dat heeft Henrik Bunge, chief executive van Bjorn Borg, tegenover het persbureau Agence France Presse (AFP), bevestigd. De fitness-sessies zijn verplicht en vormen volgens Bunge onderdeel van de bedrijfscultuur van de onderneming. Hij wijst er wel op dat nog niemand heeft geweigerd aan het initatief deel nemen. De sessies dienen niet alleen om de fysieke en mentale gezondheid te beschermen, maar zijn ook een vorm van teambuilding. Ook Kalmar Vatten en Rotpartner werken met verplichte fitness.

Het Belgische textielbedrijf Sioen heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 473,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met ruim 30 procent tegenover het jaar voordien. De stijging was vooral te danken aan overnames die het concern heeft gedaan. Autonoom steeg de omzet met 5,7 procent. De nettowinst viel van 26 miljoen euro tot 21,9 miljoen euro terug. Het bedrijf, gespecialiseerd in de productie van technisch textiel, zegt het voorbije jaar druk ervaren te hebben van de hogere grondstoffenprijzen. Daarnaast moest ook een verschuiving in de verkoopmix worden vastgesteld. Sioen werkt aan de ontwikkeling van nieuwe complementaire lijnen van technisch textiel.

De fastfoodketen Balls & Glory uit Gent opent zes nieuwe vestigingen. Dat heeft Wim Ballieu, oprichter van Balls & Glory, bekendgemaakt. De nieuwe vestigingen van de groep, die zich heeft gespecialiseerd in de verkoop van gevulde gehaktballen, worden geopend in Brugge, Mechelen, Sint-Niklaas, Hasselt, Antwerpen en Brussel. Tot nu toe werden nieuwe vestigingen in eigen beheer geopend, maar voortaan zal met een franchisemodel worden gewerkt. Ook de bestaande vestigingen in Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven zullen voortaan volledig worden uitgebaat door zelfstandigen. Balls & Glory ontvangt volgens de nieuwe franchiseformule alleen nog 7 procent commissie op de gerealiseerde omzet.

Het Belgische chemiebedrijf Solvay heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De volumes stegen met 8 procent, maar deze groei werd gedempt door de wisselkoerseffecten. De nettowinst steeg met 10 procent tot 269 miljoen euro. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 5,8 procent tot 10,1 miljard euro. De jaarwinst nam met 11 procent toe tot 939 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde van de toenemende vraag naar polymeren voor energie-efficiënte wagens en intelligente apparaten, samen met een stijgende belangstelling vanuit de aeronautica.

In New York is filmproducer Benjamin Melniker op 104-jarige leeftijd overleven. Dat heeft de entourage van Melniker bekendgemaakt. Melniker raakte vooral bekend als producer van een hele reeks Batman-films. De filmproducer begon op het einde van de jaren dertig van de voorbije eeuw te werken bij studio Metro Goldwyn Mayer (MGM). Onder meer tekende hij de contracten voor succesproducties zoals Ben Hun, Doctor Zhivago en Space Odyssey. Nadien startte hij met collega Michael Uslan een nieuw project, dat op het einde van de jaren zeventig de filmrechten op de stripfranchise Batman van DC Comics over. Melniker wordt door Uslan omschreven als een legendarische figuur in de entertainmentsector.

Het Chinese conglomeraat HNA Group staat voor een ontslagronde waarbij mogelijk 100.000 mensen wereldwijd hun baan zouden kunnen verliezen. Dat hebben een aantal bronnen bekendgemaakt. Door de operatie zou ongeveer een kwart van het volledige personeelsbestand worden geschrapt. Opgemerkt wordt dat alle geledingen van de onderneming door de ontslagronde zouden worden getroffen. Ook divisies die al in de etalage staan, zouden niet worden gespaard. De operatie zou het conglomeraat, onder meer eigenaar van bagageafhandelaar Swissport, moeten toelaten zijn financiële positie te versterken. De luchtvaardivisie, met onder meer Hainan Airlines, zou wel gespaard blijven.

Het Belgische bedrijf Bekaert, producent van staaldraad, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,1 miljard euro, tegenover 3,7 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De winst viel van 305 miljoen euro naar 301 miljoen euro terug. Het bedrijf merkte daarbij op dat het voorbije jaar de hogere grondstoffenkosten moeilijk aan de klanten konden worden doorgerekend. Tijdens het vierde kwartaal kon echter wel een verbetering worden gemeld. Bekaert zegt dit jaar een herstel van de marges te verwachten. Ook wordt gewezen op de ontwikkeling van een nieuw type zaagdraad, die naar eigen zeggen wellicht tijdens de tweede jaarhelft een impact op de resultaten zal hebben.

Thailand moet inspanningen doen om zijn imago als bestemming voor sekstoerisme kwijt te raken. Dat heeft de Thaise premier Prayut Chan-o-cha gezegd. Daarmee reageert Chan-o-cha op eerdere uitlatingen van Hamat Bah, minister van toerisme en cultuur van Gambia. Bah had daarbij benadrukt dat Gambia geen seksbestemming, zoals Thailand, is. Het Thaise ministerie van buitenlandse zaken heeft in een brief zijn ongenoegen over de uitlatingen van Bah uitgedrukt. Veera Rojpojchanarat, Thais minister van cultuur, zegt daarbij ook dat de toeristische sector van zijn land de voorbije jaren een sterke evolutie heeft gekend. Er wordt volgens Rojpojchanarat nu vooral gewezen op culturele aspecten.

De Nederlands-Belgische retailgroep Ahold Delhaize heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 15,8 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst liep echter van 178 miljoen euro naar 744 miljoen euro op. De jaaromzet liep met 0,6 procent op tot 62,7 miljard euro. De jaarwinst liep echter met 70 procent op tot 1,8 miljard euro. Dick Boer, chief executive van Ahold Delhaize, wees er verder op dat de online omzet het voorbije jaar met meer dan 20 procent tot 2,8 miljard euro kon worden opgevoerd. Tegen eind dit decennium wordt een online omzet van bijna 5 miljard euro verwacht.

In de Verenigde Staten hebben de retailketens Walmart en Dick’s Sporting Goods de verkoop van wapens en munitie aan minderjarigen onmiddellijk stopgezet. Dat hebben de twee ondernemingen bekendgemaakt. De ingreep vormt een reactie op de recente schietpartij in een school in Florida, waarbij zeventien mensen werd gedood. Beide ketens hebben ook aangekondigd te stoppen met de verkoop van wapens die een grote gelijkenis tonen met machinegeweren. Dick’s Sporting Goods is één van de grootste verkopers van wapens in de Verenigde Staten. Het bedrijf merkt echter op dat de Amerikaanse onvoldoende garanties kan bieden dat de wapens niet in verkeerde handen terechtkomen.

08:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |